FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 februari 2020

Bescherming jonge maaltijdbezorgers moet beter

Vandaag kondigt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat ze aan de slag gaat met de regels voor maaltijdbezorgers onder de 16 jaar. Naar aanleiding van enkele ernstige ongelukken met jonge maaltijdbezorgers begin vorig jaar is de controle op maaltijdbezorging door de Inspectie SZW geïntensiveerd.

Uit die controles komt een zorgelijk beeld naar voren. Het blijkt dat er bij meer dan de helft van de geïnspecteerde bedrijven met jonge maaltijdbezorgers in dienst overtredingen zijn geconstateerd. Ook ziet de Inspectie SZW een verschuiving in de leeftijd: maaltijdbezorgers zijn steeds jonger. De Inspectie adviseert om maaltijdbezorging door kinderen onder de 16 jaar expliciet te verbieden.

Dit is een stevig signaal van de Inspectie. Staatssecretaris Tamara van Ark: "Ik neem dit zeer serieus en sluit een verbod ook zeker niet uit. Uit de inspectieonderzoeken is gebleken dat ook regels die klip en klaar zijn, worden overtreden. Helder moet zijn dat dit niet mag. Verder geeft de Inspectie aan dat er sprake is van een grijs gebied. Ik wil de regels zo aanpassen dat voor iedereen glashelder is over wat wel en niet mag. Dat wil ik zorgvuldig doen. Ik wil niet met één pennenstreek ook veilige bijbaantjes verbieden. Ik ga in gesprek met de Inspectie en bedrijven om voor de zomer duidelijkheid te krijgen over de regels. Intussen gaat de Inspectie door met intensieve controles.

Klare taal in het Fries: Kinderrechter richt zich tot vader in 'memmetaal'

Afgelopen vrijdag is op de locatie Leeuwarden een beschikking gepubliceerd waarbij kinderrechter Sytse Kooistra zich richtte tot de vader. In het Fries, omdat ter zitting duidelijk werd dat de vader zich beter kon uiten in het Fries. Deze bijzondere inzet kon op bijval rekenen vanuit het hele land.

Net als op de zitting
Ter zitting bleek dat de vader zich een stuk beter kon uiten in het Fries. Zoals wel vaker schakelde Sytse Kooistra daarom over op het Fries. Bij het opstellen van de beschikking besloten Kooistra en griffier Tialde Ploegh vervolgens om hun oproep aan de vader ook in het Fries op te schrijven.

Bijval
De keuze om zich op die manier tot de vader te richten kon op social media op bijval rekenen. Collega-rechters, raadsheren en advocaten van Noord-Holland tot Limburg staken de loftrompet over deze poging om in het belang van het kind de vader ertoe te bewegen zich meer open te stellen voor de gezinsvoogd.

De hele beschikking is hier te lezen (wel geanonimiseerd) 

De Friese tekst van de beschikking:  "Oan de heit De bernerjochter wol de heit op it hert drukke dat it no saak is om de doar iepen te setten foar de gesinsfoogd, [jeugdzorgwerker 1] . De heit hat oanjûn dat syn fertrouwen yn har fuort is, mar de heit moat goed begripe dat [jeugdzorgwerker 1] it belied fan de GI útdraacht. Hoe 't de GI mei de heit omgiet sil net oars wurde troch in oare persoan as gesinsfoogd. De gesinsfoogd is oansteld troch de rjochter en moat de belangen fan [de minderjarige] yn it each hâlde. De gesinsfoogd kiest gjin kant foar de heit as foar de mem. Op it momint dat de gesinsfoogd soargelike sinjalen kriget fan de iene âlder, is it har taak om die mei de oare âlder te besprekken en nei te gean oft der oanlieding ta soarch is. Dêrmei seit sy noch neat oer oft se de sinjalen leaut as net. De heit liket net goed te begripen dat syn hâlding him op dit momint net fierder bringt. Oan de iene kant is der alle begryp foar de heit en alles wat hy meimakke hat de ôfrûne jierren, mar oan de oare kant liket de heit syn hâlding de situaasje allinnich mar slimmer en dreger te meitsjen. De bernerjochter hat de gesinsfoogd sizzen heard dat der neitocht wurdt oer oare maatregels as de de gesinsfoogd gjin sicht kriget op [de minderjarige] en de situaasje by de heit thús. Om it mar dúdlik te sizzen: de GI tinkt dêrby oan in úthûspleatsing fan [de minderjarige] . In úthûspleatsing moat fansels foarkommen wurde en is ek net wêr't de GI op út is. Mar as der neat feroaret yn de situaasje sil de GI gjin oare opsje mear sjen as in fersyk te dwaan om [de minderjarige] út hûs te heljen. De heit hat dit (mei syn eigen hâlden en dwaan) yn eigen hân. Hy is dejinge dy't sjen litte kin én moat hoe 't it mei [de minderjarige] giet en hoe 't de situaasje by him thús is. [de minderjarige] wennet ommers by him en wurdt troch him fersoarge en grutbracht. Hy sil de gearwurking mei de gesinsfoogd opsykje moatte en de gesinsfoogd binnen litte moatte as se delkomt. Ek is it hiel belangryk dat de gesinsfoogd [de minderjarige] sels sjen kin en frij (allinne) mei har prate kin. De bernerjochter hopet dan ek dat de heit syn striid tsjin de gesinsfoogd farre litte kin en de gearwurking mei de gesinsfoogd oan gean sil. De bernerjochter tinkt dat it de heit sels ek in protte rêst bringe kin en [de minderjarige] is dêrmei ek it aldermeaste holpen."


Voor een vertaling verwijs ik u naar Google Translate. 

Unieke 'klimsprint' levert dubbelslag op voor Noorse langlaufers

In het Zweedse Åre heeft de derde etappe van de dit jaar nieuwe Ski Tour een bijzonder spektakel opgeleverd. Sprints in vrije stijl zien we de hele winter door, maar in Zweden was het parcours uniek: vrij kort, maar met een gigantisch steile klim naar de finish, waar de beste alpineskiërs ter wereld vorig jaar op het WK nog naar beneden raasden tijdens de afdaling.

Vrouwen
Therese Johaug is bepaald geen sprintster en kwam nog nooit verder dan een vijfde plek, maar met zo'n ietwat bizar parcours was de kans op winst wel érg groot: Johaug is met grote afstand de beste klimster van het veld. Op die klim stond er dan ook geen enkele maat op Johaug, die haar eerste sprintzege pakte, voor landgenotes Heidi Weng en Astrid Uhrenholdt Jacobsen - beiden, vooral Weng, ook geen rassprintsters. De drie anderen in de finale zijn doorgaans juist wel uitstekende sprintsters, maar Jonna Sundling (Zweden), Nicole Fähndrich (Zwitserland) en Linn Svahn (Zweden) kwamen er niet aan te pas.

De vrouwenfinale

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo is simpelweg 's werelds beste sprinter en hij liet zien dat dat op een monsterlijk steile slotklim niet anders is. Even leek Federico Pellegrino zijn aanval te kunnen pareren, maar nadat Klæbo écht gas gaf moest de Italiaan passen. Met een voor sprintbegrippen gigantische voorsprong kwam Klæbo boven en pakte de Noor de winst, voor Pellegrino en de Fransman Renaud Jay. Klæbo's landgenoot Pål Golberg werd vierde, voor de Fransman Lucas Chanavat en de derde Noor, Erik Valnes.

De mannenfinale

Verstappen kijkt tevreden terug op eerste testdag met RB16

Max Verstappen heeft op de eerste testdag in Barcelona de vierde tijd gereden en in totaal 168 ronden afgelegd. De Red Bull Racing-coureur kijkt tevreden terug en is positief gestemd over de nieuwe auto.

Max Verstappen (Pro Shots / SIPA USA)
Max Verstappen (Pro Shots / SIPA USA)

“Het is altijd belangrijk om veel ronden te rijden. We zijn blij met vandaag, met hetgeen we over de auto hebben kunnen leren en alle data die we hebben kunnen verzamelen”, aldus Verstappen tegen Verstappen.nl. “Het was een lange dag, maar we hebben veel kunnen testen, dat is het belangrijkste. Naar de rondetijden kijken we nog niet, we richten ons op onszelf.”

“Ik voel dat we ten opzichte van vorig jaar een stap vooruit gezet hebben, zoals waarschijnlijk iedereen. De RB16 voelt beter aan dan de auto van vorig seizoen, maar dat moet natuurlijk ook. De auto is nu sneller, overal, dus dat is goed. Qua betrouwbaarheid ziet het er ook goed uit. Het was een positieve dag, zowel de auto als de motor functioneerden prima. Dat is wat we willen zien. Daar ben ik erg blij mee.”

Crash Team Racing: Gasmoxia Grand Prix van start

Crash Team Racing zit niet stil! Omdat de aarde hem niet langer interesseert, heeft de boosaardige Nitros Oxide onze held Crash en zijn team uitgedaagd voor een laatste, epische race op zijn thuisplaneet in de Gasmoxia Grand Prix! 

Tijdens dit giftige race-evenement, kunnen spelers elkaar uitdagen op een heftige nieuwe track die hoog door de atmosfeer van Gasmoxia loopt en waar twee fastfoodreuzen elkaar bestrijden voor heerschappij over de planeet (en CTR TV-sponsoring). Met nieuwe skins, nieuwe karts, een heerszuchtig nieuw personage om te ontgrendelen en een nieuwe track, kunnen spelers dit Grand Prix-seizoen weer heel wat ruige race-avonturen beleven!

Het Gasmoxia Grand Prix-seizoen gaat aanstaande donderdag, 20 februari om 16 uur van start.

Deliver Us The Moon komt naar consoles toe deze lente

Deliver Us The Moon, een game van Nederlandse makelij, is straks ook te spelen op een van de beschikbare consoles. Vanaf 24 april is de game beschikbaar op de Xbox One en PlayStation 4. Switch fans moeten nog even geduld hebben tot de zomer.

Deliver Us The Moon is een game in de horror/space genre. De aarde is afhankelijk van grondstoffen en energie vanaf de maan. Opeens stopt de toevoer hiervan en er is geen communicatie meer mogelijk. De situatie is penibel en iemand moet iets doen. Jij als ingenieur gaat op eigen houtje naar de maan om uit te vinden wat er is gebeurd. Eenmaal aangekomen blijkt de maanbasis uitgestorven te zijn. Door het lezen van emails, teksten en het beluisteren van audiologs kun je erachter komen wat er is gebeurd. Deliver Us The Moon biedt een compleet afgeronde verhaalervaring, zonder alternatieve eindes. Het is een lineair verhaal, waarbij alle vragen uiteindelijk beantwoord worden.

Gothic remake aangekondigd na positieve feedback

THQ Nordic heeft na overweldigende positieve feedback de logische stap gemaakt om de remake van Gothic verder te ontwikkelen. De remake moet na 2020 uitkomen voor pc en consoles van de volgende generatie.

THQ Nordic had een speelbare teaser vrijgegeven voor iedereen die de originele Gothic-serie al in hun bibliotheek had op steam. Meer dan 180.000 mensen hebben de remake gespeeld en vrijwel alle feedback was positief. Dit heeft THQ Nordic doen besluiten om de ontwikkeling van de RPG voort te zetten bij een nog op te richten studio in Barcelona.

De voornaamste feedback die THQ Nordic uit de teaser heeft gekregen is dat de wereld minder kleurrijk moet zijn. Gothic kwam uit in 2001.

'Call of Duty: Modern Warfare Battle Royale komt in maart'

Het lange wachten wordt beloond! Met een beetje mazzel kan iedereen vanaf 10 maart aan de slag de slag met de nieuwe modus in Call of Duty Modern Warfare. Het lege vlak in de game zal dan ingevuld worden met de nieuwe Battle Royale-modus.

De belangrijkste features zijn al gelekt, maar VGC bevestigt een aantal geruchten die er nog waren. Zo zou de Battle Royale-modus gratis worden, oftewel free-to-play. Iedereen zou dan met de game aan de slag kunnen.

Uiteraard wil Activition nog niets kwijt erover, maar volgens VGC zijn dit de punten die wij kunnen verwachten:

  • De modus is of via de game te starten of als standalone download
  • De modus zal begin maart beschikbaar zijn. De updateronde van Call of Duty is altijd op dinsdag, dus dan is het 3 of 10 maart
  • Je kunt straks 200 man verwachten in één potje
  • Er zullen squads zijn
  • Er zullen nieuwe killstreaks zijn
  • Net als in BlackOut zullen onderdelen van vorige maps samengevoegd worden.

Of het allemaal waar is, dat merken we snel genoeg

Mercedes bovenaan op eerste testdag, veel kilometers voor Verstappen

Op het einde van de eerste gezamenlijke testdag in aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen was regerend wereldkampioen Lewis Hamilton het snelste. Zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas reed de tweede tijd. Max Verstappen was vierde maar legde van alle coureurs wel de meeste ronden af.

Barcelona is deze en volgende week het toneel van zes testdagen. Op het einde van de eerste dag stond Mercedes op plaats één en twee. Hamilton was met een tijd van 1:16,976 het snelste en daarmee de enige coureur die onder de 1:17 bleef. Op 0,337 seconden werd de Brit gevolgd door Bottas. Verstappen was met 1:17,516 goed voor de vierde tijd. Ondanks twee spins in bocht 13 reed de Nederlandse Red Bull-coureur 168 ronden.

Voor achterhoede-team Williams verliep de eerste testdag een stuk beter dan vorig jaar. Het team reed op woensdag al meer ronden dan vorig jaar in vier testdagen.

Donderdag wordt de test hervat.

Jakobsen opnieuw de beste in openingsrit Volta ao Algarve

Fabio Jakobsen heeft net zoals vorig jaar de openingsetappe in de Volta ao Algarve gewonnen. In de massasprint was de Nederlandse kampioen voor Europees kampioen Elia Viviani en Matteo Trentin. Jakobsen is ook de eerste leider in de Portugese rittenkoers.

De eerste etappe in de Volta ao Algarve kende een trationeel verloop. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van drie weg, maar die werden ruim voor de meet ingelopen. Op een beklimming in de laatste twintig kilometer trok Tim Wellens nog even ten aanval. Hij werd snel teruggehaald, waarna de sprinters zich op konden maken voor een massasprint.

In de massasprint ging Elia Viviani als eerste aan, maar de Europees kampioen werd snel gepasseerd door Nederlands kampioen Fabio Jakobsen, die vervolgens ruim won voor Viviani. Matteo Trentin legde beslag op de derde plaats.

Jakobsen won vorig jaar ook al de openingsrit in de Volta ao Algarve. Voor de Nederlands kampioen van Deceuninck-Quick Step is het zijn tweede seizoenszege van het jaar. Tien dagen geleden won hij de slotrit in de Ronde van Valencia.

Manchester City wanhoopt niet: "Beschuldigingen simpelweg niet waar"

Manchester City is voor de komende twee seizoenen uitgesloten van deelname aan de Champions League. Daarnaast moeten the Citizens een boete van dertig miljoen euro betalen. De UEFA acht het bewezen dat de club ongeoorloofde betalingen heeft gedaan aan derden bij het aantrekken van jeugdspelers. Daarnaast zou eigenaar Mansour Bin Zayed Al Nahyan sponsorgeld verkeerd hebben aangewend.

Op de burelen van Manchester City is men echter zeer verbaasd over de strafmaat die de UEFA heeft opgelegd. "Het enige belangrijke dat ik vandaag kan zeggen is dat de beschuldigingen simpelweg niet waar zijn. Het berust absoluut niet op waarheid", verklaart uitvoerend directeur Ferran Soriano op de clubsite.

"Onze fans kunnen over twee dingen gerust zijn. Ten eerste zijn de beschuldigingen onjuist. Daarnaast zullen wij er alles aan doen om dat ook te bewijzen."

"We weten dat we kunnen rekenen op de steun van onze supporters", vervolgt Soriano zijn uitleg. "Dat voelen we gewoon. De fans van Manchester City hebben door de decennia heen al voor hetere vuren gestaan."

"Dit is gewoon weer een uitdaging. We sluiten de rijen en zullen op de manier de problemen te lijf gaan. De aanhang mag niet teleurgesteld worden."

Soriano benadrukt verder dat de eigenaar een hoop geld in de club heeft gestopt. "Dat is alleen niet op de juiste wijze in de boeken gekomen", zo benadrukt de bestuurder. "Wij zijn een duurzame club en maken winst."

"Er zijn geen schulden, onze cijfers zijn al verschillende keren onder een vergrootglas gelegd door specialisten. Wat dat betreft zijn er geen onduidelijkheden. We hopen op een snelle oplossing, dat middels een gedetailleerd onderzoek tot stand moet komen. Voor de start van de zomer is er wat ons betreft meer duidelijkheid."

Manager Josep Guardiola heeft al aangegeven Manchester City trouw te blijven. Volgens Soriano is het echter niet aan de trainer om deze kwestie in het openbaar te bespreken. "Hij is gefocust op het voetbalgedeelte."

" Pep is bezig met de wedstrijd van vandaag, van morgen en met de duels van de komende weken. Dat geldt ook voor de spelers, die vooral kalm blijven onder de hele situatie. Het gaat hier niet om voetbal, maar om juridische zaken."

Fuglsang direct de beste in Vuelta a Andalucia

Jakob Fuglsang is het seizoen direct goed begonnen. In zijn eerste wedstrijddag van het jaar won de Deen van Astana direct de openingsrit van de Vuelta a Andalucia. Hij was de beste voor Mikel Landa en Dylan Teuns. Vorig jaar schreef Fuglsang het eindklassement op zijn naam in de Spaanse rittenkoers.

De eerste etappe in de Vuelta a Andalucia was meteen een zware rit. Onderweg lagen er vier beklimmingen van de derde categorie en vlak voor de finish lag er nog een klim van de eerste categorie. Een klim van twaalf kilometer aan een gemiddelde van 6,5%.

Voordat de renners aan de slotklim, de Puerto las Palomas, begonnen reed er lange tijd een kopgroep van elf vooruit en aan de voet van de slotklim hadden ze nog een voorsprong van twee minuten, maar dat zou nooit voldoende zijn om mee te strijden om de dagzege.

Mitchelton-Scott bepaalde om de slotklim het tempo, maar na een aanval van Mikel Landa was hun kopman Jack Haig snel uitgeteld. Alleen Jakob Fuglsang kon Landa volgen en de twee zouden gaan strijden voor de dagzege.

In de slotkilometer, die flink bergop ging, reed Fuglsang weg bij Landa en boekte zo zijn eerste ritzege dit seizoen in zijn eerste koersdag. Landa werd tweede op vier seconden van de Deen. Dylan Teuns maakte het podium vol in de Vuelta a Andalucia.

Begin deze maand kwam nog negatief in het nieuws nadat een gelekt rapport van het onafhankelijke antidopingbureau CADF hem in verband bracht dokter Michele Ferrari, die levenslang is geschorst voor dopingpraktijken. Snel nadat het uitlekte werd Fuglsang al snel vrijgesproken en gaat de Deen vrijuit.

Dangerous Driving 2 is aangekondigd

Ontwikkelaar Three Fields Entertainment heeft een sequel aangekondigd op Dangerous Driving. De arcaderacer uit 2019 krijgt hiermee een snelle sequel, want deze game moet al rond de feestdagen uitkomen.

Dangerous Driving 2 moet reflexen van spelers testen en vindt plaats in een dynamische open wereld. Race tegen AI in events of ga voor de freedrive modus en test de grenzen van de game. Er is ondersteuning voor split-screen multiplayer en online multiplayer.

Dangerous Driving 2 is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dangerous Driving 2

Van den Brom geschorst na 'in diskrediet brengen van arbitrage'

John van den Brom is door de aanklager betaald voetbal voor twee wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De trainer van FC Utrecht krijgt de straf vanwege zijn uithaal naar Siemen Mulder in het uitduel met Willem II (1-1) van zondag. Hij riep toen 'wat een lul, joh' na de late gelijkmaker van Paul Gladon namens de Tilburgers.

Van den Brom heeft het schikkingsvoorstel inmiddels geaccepteerd, meldt de KNVB. Het duel met FC Twente van zondag ziet hij dus vanaf de tribune in de Galgenwaard. Assistent-trainer Dennis Haar neemt de honneurs waar.

In het persbericht van FC Utrecht valt te lezen dat Van den Brom 'de arbitrage op verbale en non-verbale wijze in diskrediet heeft gebracht'. De oefenmeester ontstak in woede na de 1-1 van Gladon in de slotminuut in Tilburg.

Volgens Van den Brom had Mulder moeten fluiten voor een vermeende overtreding van Mike Trésor Ndayishimiye op Simon Gustafson voorafgaand aan de gelijkmaker van Willem II. De arbiter stuurde de coach van de Domstedelingen niet naar de tribune, maar trok wel een gele kaart.

Van den Brom verklaarde zijn tirade richting Mulder zondag voor de camera van FOX Sports. "Je ziet dat het een overtreding is, klaar. Het gebeurt voor mijn neus. Dingen die je niet in de hand hebt, blijven het moeilijkst als trainer."

Mulder vond zijn beslissing logisch en snapte ook waarom de VAR niet ingreep. "Het is een heel lichte overtreding. Ik heb in de wedstrijd veel kleine overtredingen laten gaan en dat kwam het spel volgens mij ten goede."

"Hij (Gustafson, red.) wordt volgens mij licht op zijn hak getikt, maar de bal gaat eerst breed en wordt nog een keer teruggespeeld."

"Dan komt er een aanval. In dat geval mag de VAR niet ingrijpen. Om te kunnen ingrijpen, moet de bal direct doorgaan en moet er snel gescoord worden. Dat is hier gewoon niet het geval", aldus Mulder, die niet blij was met de scheldpartij van Van den Brom.

"Ik heb via via gehoord wat er is geroepen en gezegd. Ik moet de beelden nog terugzien, maar als ik meerdere keren voor 'dikke lul' word uitgescholden... Volgens mij is dat niet de manier waarop we met elkaar om moeten gaan."

Slob wil miljoenen extra vrijmaken voor basisonderwijs in Amsterdam

Minister Arie Slob (Onderwijs) wil 100 miljoen euro extra uittrekken voor het basisonderwijs in steden waar het lerarentekort het grootste is, waaronder Amsterdam. Dat zei hij vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het geld kan besteed worden aan noodplannen.

Dat meldt de NOS. In Amsterdam zou het gaan om het plan om leerkrachten een deel dag of dagdeel voor de klas te zetten. Leerlingen krijgen dan alternatieve lessen van mensen zonder onderwijspapieren, zoals muziek- of sportlessen. De andere steden die aanmerking komen zijn Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere.

G4-steden
In december presenteerde het kabinet al nieuwe noodmaatregelen voor de vier grote steden. De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman vond toen al dat er een te rooskleurig beeld van de werkelijkheid werd gepresenteerd. De 'grote steden' pleitten toen nogmaals voor veel meer steun vanuit Den Haag.

Brandbrief
Vorige maand stuurde Moorman een brandbrief naar de minister. Samen met onderwijswethouders uit drie andere grote steden klaagde zij over de nieuwe noodmaatregelen van minister Slob. De structurele problemen kunnen volgens Moorman niet worden opgelost met de één miljoen euro extra die jaarlijks wordt vrijgemaakt.

Aanhoudingen na vondst gestolen auto's

Afgelopen maandag is rond 11:00 uur in een bedrijfspand aan de Staringstraat in Nieuw-Vennep een 56-jarige man uit Zandvoort aangehouden op verdenking van heling. In het gebouw vond de politie meerdere gestolen auto’s en motorblokken.

De politie deed onderzoek naar een auto die vrijdag 14 februari was gestolen aan de Poortland in Amsterdam. Blijkens een werkend GPS-signaal zou het voertuig aanwezig zijn bij een loods aan de Starinkstraat. Toen de agenten bij het pand aankwamen, zagen zij twee mannen de belettering van een auto verwijderen. De agenten wilden de mannen aanspreken. Bij het zien van de politie sloegen de mannen meteen op de vlucht. Na een achtervolging werd één verdachte aangehouden. Het pand werd doorzocht en de gestolen auto bleek aanwezig. Ook vond de politie nog twee ontvreemde auto’s en andere goederen die afkomstig zijn van diefstal, waaronder vier motorblokken uit gestolen auto’s. Inmiddels is ook een tweede verdachte, een 47-jarige man uit Hoofddorp, aangehouden en ingesloten. De politie zet het onderzoek voort. De inbeslaggenomen auto’s zijn weggesleept.

Politie haalt valse domeinnamen offline

Na een aantal aangiften van oplichting en cybercrime viel het twee politiemensen op dat dezelfde telefoonnummers werden gebruikt om mensen geld afhandig te maken. De aangevers deden aangifte nadat zij een helpdesk belden bij problemen met hun computer of telefoon. De helpdesknamen waren gelijkend op site’s voor het verkrijgen van een telefoonnummer, een reparatiebedrijf van een computerproducent of social media helpdesk. Zodra de aangever op het oog gebruikelijke gegevens had verstrekt werd hij bewogen of gedwongen tot het overmaken van geld.

Na analyse van de aangiften met het cybercrimeteam Noord-Holland werden met de autoriteit Consument en Markt (ACM) de Nederlandse top- en subdomeinen off-line gehaald. Het betroffen 137 fake-helpdesk pagina’s.

Door deze interventie zijn veel aangiften en slachtoffers voorkomen.

EWBL: Orange Lions klaar voor tweeluik met Dynamo Novosibirsk

De Orange Lions treden in de kwartfinale van de European Women’s Basketball League aan tegen Dynamo Novosibirsk uitkomend in de sterke Russische competitie. In twee wedstrijden, vanavond om 20.00 en vrijdag om 12.00, gaan beide teams uitmaken wie zich plaatst voor de Final Four van de EWBL. Beide duels worden gespeeld in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde competitie voor teams uit (voornamelijk) Centraal-, Oost- en Noord-Europa. De Nederlandse Basketball Bond doet dit seizoen voor de derde keer mee aan dit toernooi met als doel de in Nederland spelende internationals meer duels op topniveau te laten spelen. Voor dit seizoen bestaat de selectie voornamelijk uit speelsters die actief zijn in het full-time 3x3-programma van de bond, aangevuld met talenten uit het opleidingsprogramma, de Orange Lions Academy.

De Orange Lions hebben zich voor de kwartfinale geplaatst door vierde te worden in Groep A. Van de zeven groepswedstrijden werden er vier gewonnen en drie verloren. Het sterke Dynamo Novosibirsk plaatste zich als groepswinnaar uit Groep B door zes van de zeven wedstrijden te winnen.

De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor de Final Four van de EWBL op 21 en 22 maart.

Wakker Dier: 'AH kip nog altijd slechter af dan Jumbo kip'; Albert Heijn reageert

Wakker Dier herhaalt de radiocommercial die consumenten laat weten dat de AH kip een slechter leven heeft dan de standaardkip van Jumbo. Deze kippen krijgen bij Jumbo meer ruimte. “Jumbo doet wat volgens Albert Heijn niet mogelijk is,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Wij vragen ons af waarom AH nog steeds geen leiderschap toont.”

De dierenwelzijnsorganisatie roept de consument sinds vorige zomer op de AH kip niet meer te kopen. Wakker Dier voerde campagne met ‘skip de AH kip’ spotjes op radio en televisie en volgde AH bezorgauto’s met een billboardwagen. Begin februari honoreerde de Reclamecodecommissie een klacht van Wakker Dier. De RCC beoordeelde de AH-claims over een “vitaler ras” met “meer ruimte’ als oneerlijk en misleidend.

Slechtste eisen
Het overgrote deel van de kipproducten in de supermarkten voldoet nog niet aan het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarktketen zijn eigen welzijnseisen. Jumbo stelt de beste eisen, Albert Heijn de slechtste. De Jumbokip leeft met 13,5 per vierkante meter; de AH kip met zestien kippen per vierkante meter - in een overvolle stal en zónder daglicht. Ook groeien de kippen bij Jumbo langzamer en krijgen zij wél daglicht.

Wetenschap
Kippen leven normaal gesproken in kleine groepen met een strikte hiërarchie (pikorde). De groeisnelheid en de bezettingsdichtheid in de stal zijn – samen met afleidingsmateriaal – door de Wageningen Universiteit bestempeld als belangrijke factoren die het welzijn van kip bepalen. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat de dichtheid die Albert Heijn hanteert, schadelijk is,” zegt Hilhorst. De kippen worden beperkt in hun beweging, gaan over elkaar heen lopen en verwonden elkaar.

Beter Leven
Wakker Dier streeft naar één ster van het Beter Leven keurmerk als ondergrens. Het onafhankelijke keurmerk is niet alleen beter voor de kippen, maar ook voor de consument. Het zorgt ervoor dat de consument weet wat hij koopt. Bij één ster leven de kippen met twaalf per vierkante meter. “Albert Heijn kan leiderschap tonen door over te schakelen naar minimaal één ster voor alle kipproducten,” zegt Hilhorst.

Reactie Albert Heijn

Gevraagd naar een reactie laat een woordvoerder het volgende weten aan FOK! : "Wakker Dier blijft maar roepen dat onze AH Kip geen goede leefomstandigheden zou hebben. Het is jammer dat ze dat blijven zeggen, want onze pluimveehouders én Albert Heijn voelen de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. In de kippenstallen ligt strooisel en kunnen de kippen vrij rondlopen. De kippen pikken veertjes van de grond, drinken water uit druppelaars en pikken in de voerbak met graan, meel en kruimels.

We willen dat iedereen met een gerust hart kan genieten van de lekkerste producten bij Albert Heijn. Daarom voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en zetten we - samen met onze leveranciers - continu verbeterstappen. Dat heeft in onze verschillende ketens inmiddels tot aanzienlijke verbeteringen geleid en hebben we inmiddels verschillende categorieën vlees en kip met én zonder Beter Leven Keurmerk (BLK) in het assortiment. Zo verkopen we het meeste biologische vlees en scharrelvlees van Nederland.

Zo kun je bij Albert Heijn verschillende soorten kip krijgen. Omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor dierenwelzijn en duurzaamheid kan je bij ons van de kipproducten die het meest verkocht worden een scharrel- en biologisch alternatief in het assortiment vinden. Inmiddels is dit al een kwart van ons aanbod en dit maakt ons de grootste scharrel- en biologische slager/poelier van Nederland.

Begin 2016 zijn we voor onze 'reguliere' kip overgestapt op een ander kippenras. Dit ras groeit langzamer en is sterker en vitaler. Samen met onze pluimveehouders werken we aan de leefomstandigheden van de kippen. Daarbij gaan we verder dan wet- en regelgeving en zoeken we de juiste balans tussen diervriendelijkheid en milieu-effecten. We baseren onze stappen op de wetenschappelijk relevante welzijnscriteria voor kippen en werken samen met onze ketenpartner en de Wageningen Universiteit.

Zo hebben we in 2019 de volgende verbeterstappen gezet:

• We hebben het gebruik van antibiotica nog verder verlaagd, waardoor ruim 93% van de kippen van onze boeren antibiotica vrij zijn. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn.

• Early feeding: het aantal boerderijen dat de kuikens direct voer en water geeft na de geboorte (dus niet pas na 36 uur als alle eieren zijn uitgekomen) is inmiddels 50% en neemt voortdurend in aantal toe. Bij ons eigen merk scharrelkuikens geldt dit al voor 100% van onze boerderijen."

Leger staat paraat bij boerenprotest

Den Haag staat vandaag opnieuw in het teken van demonstrerende boeren. Vanuit heel Nederland komen demonstranten naar de hofstad. De politie is aanwezig voor een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie. Rond tien uur was het beeld rustig en de sfeer gemoedelijk.

Veruit de meeste demonstranten hielden zich aan de gemaakte afspraken. Daardoor is de ochtendspits bijna probleemloos verlopen. Hier en daar moest de politie handhavend optreden en zijn bekeuringen uitgeschreven als bestuurders met hun tractoren op auto- en snelwegen reden. Zowel in Oost-Nederland als Den Haag is een aanhouding verricht nadat demonstranten aanwijzingen van de politie negeerden, waardoor gevaarlijke situaties op de weg ontstonden.

In de aanloop naar de demonstratie is gewezen op het feit dat landbouwvoertuigen op auto(snel)wegen niet zijn toegestaan. Farmers Defense Force dat het protest organiseerde, heeft de boeren opgeroepen zich aan deze regels te houden. De actievoerders zijn zoveel mogelijk geholpen om op een veilige manier in Den Haag te komen. Hiervoor kunnen de demonstranten de B-wegen gebruiken.

Ook in Den Haag worden de demonstranten waar mogelijk gefaciliteerd. Zo worden ze begeleid naar diverse parkeermogelijkheden in de buurt van de Koekamp, de demonstratielocatie tegenover het Centraal Station die door de gemeente Den Haag is aangewezen. De regels gelden ook voor de thuisreis later vandaag. De politie let dan extra op het rijden onder invloed.

Op verzoek van de politie heeft Defensie materieel en personeel beschikbaar gesteld. Met vrachtwagencombinaties is het mogelijk de toegangswegen tot de Haagse binnenstad af te sluiten voor tractoren.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Neymar baalt van eigen inbreng en wijst beschuldigend naar medische staf

Paris Saint-Germain ging dinsdagavond met 2-1 onderuit tegen Borussia Dortmund in de eerste ontmoeting van de achtste finales in de Champions League. Neymar, die een kwartier voor tijd nog wel scoorde, kon zijn stempel niet drukken tijdens het duel en baalde daar na afloop behoorlijk van. Tegenover RMC Sport laat Neymar weten dat zijn mindere optreden te wijten is aan een besluit van de medische staf van PSG.

Aan het begin van deze maand liep Neymar een ribblessure op in de wedstrijd tegen Montpellier. Om hem zo goed mogelijk te laten herstellen besloot de medische staf van PSG om hem de afgelopen vier officiële wedstrijden niet in actie te laten komen.

Dinsdag keerde hij weer terug in de basis tegen Dortmund. De staf was van mening dat hij na een rustperiode weer volledig hersteld zou kunnen beginnen. Neymar denkt daar anders over.

"Het is moeilijk om terug te keren als je vier wedstrijden niet hebt gespeeld, maar dit was niet mijn beslissing", zei een balende Neymar na de nederlaag in Dortmund.

"Het was een beslissing die werd genomen door de club, door de doktoren. Ik was het er niet mee eens: we hebben er veel discussies over gehad, want ik wilde spelen. Ik voelde me goed, maar de club was bang. En nu ben ik degene die lijdt."

Neymar was naar eigen zeggen al eerder hersteld. Hij wilde graag meedoen tegen Olympique Lyon, maar moest dat duel overslaan. Ook tegen FC Dijón (bekerwedstrijd) en Amiens kwam hij niet in actie.

PSG wilde geen enkel risico nemen en besloot hem te sparen voor de dubbele ontmoeting met Borussia Dortmund. "Ik begrijp waar de angst van de club vandaan komt, want in de laatste twee jaar kon ik vanwege blessures niet spelen in de achtste finales."

De Braziliaans international zegt de beslissing van PSG te respecteren. "Maar het zou niet zo mogen zijn dat de beslissing voor mij wordt genomen. Het was nu heel moeilijk om zo'n intense wedstrijd te spelen. Als ik beter in vorm was geweest, had ik zeker beter gespeeld."

De return tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League wordt op 11 maart gespeeld in Parijs.

Auto te water, bestuurster in zorgwekkende toestand naar ziekenhuis

Op de provinciale weg N247, ten hoogte van Broek in Waterland, is vannacht een auto te water geraakt. De bestuurster, een 24-jarige vrouw uit de gemeente Sint-Michielsgestel, is door de brandweer uit het water gehaald en in zorgwekkende toestand overgebracht naar een ziekenhuis.

De afdeling verkeersongevallen analyse van de politie Noord-Holland doet onderzoek naar de toedracht. De eerste aanwijzingen duiden op een eenzijdig ongeval. 

Spelersvakbond MLSPA haalt keihard uit naar 'manipulatieve' Jans, ook club neemt afstand

Ron Jans stapte dinsdag op bij het Amerikaanse FC Cincinnati nadat er een onderzoek was ingesteld door de Major League Soccer (MLS). De trainer zou bij het meezingen van een liedje in de kleedkamer het n-woord hebben gebruikt en dit woord ligt zeer gevoelig in de Verenigde Staten. Bob Foose, directeur van de spelersvakbond van de MLS (MLSPA), haalt in een statement hard uit naar Jans, die een volledig verkeerd beeld zou hebben geschetst van de situatie. FC Cincinnati heeft zich inmiddels ook gedistantieerd van de Nederlandse trainer.

"We zijn ongelooflijk teleurgesteld door de pogingen de laatste dagen om de publieke opinie te manipuleren, met onjuiste verhalen en strategisch lekken naar de media."

"Zo is bijvoorbeeld het verhaal dat het zou gaan om het meezingen van een lied volledig onjuist, ondanks de recente uitlatingen van de voormalig coach", zo klinkt het fel in een persbericht van de MLSPA.

"Het is ook onjuist dat er een klacht zou zijn ingediend door één of meerdere spelers. Deze bewust gedeelde onwaarheden hebben bijgedragen aan een giftige sfeer en voor een verdere betreurenswaardige misbruik van spelers."

"Dit waren overduidelijke pogingen om de waarheid te manipuleren én om degenen te intimideren die onacceptabel gedrag aan de kaak stellen."

"We hopen dat FC Cincinnati gaat leren van deze fouten en vanaf heden een nieuwe koers gaat varen. Een koers waarbij alle spelers, de huidige spelers en ex-spelers, eerlijk en met respect worden behandeld", zo besluit men.

Ook FC Cincinnati heeft zich inmiddels kritisch uitgelaten over Jans. "Het ging om het totale plaatje, om onacceptabel commentaar", laat voorzitter Jeff Berding op een persconferentie weten.

"Tijdens vertrouwelijke gesprekken met de spelers kwamen meer verhalen naar boven. Daarna wisten we dat er geen toekomst meer was voor Ron bij onze club. We kwamen overeen dat het het beste was voor Ron om verder te gaan. Uit respect voor de spelers delen we geen details."

The Cincinnati Enquirer meldde in oktober dat Jans na het bezoeken van slavernijmonumenten ongepaste opmerkingen zou hebben gemaakt over het slavernijverleden.

De woorden van Jans waren bedoeld als les om tegenslagen te overwinnen, maar de speech viel intern verkeerd, zo wist men te melden. Jans is verbouwereerd door de persconferentie van FC Cincinnati, waar ook algemeen directeur Gerard Nijkamp bij aanwezig was.

"Dit komt heel hard binnen", laat Jans in een reactie weten aan de NOS. "Er wordt nu een heel ander verhaal verteld. Ik word afgeschilderd als manipulator en leugenaar. Dat ben ik niet."

"Er zou wel sprake kunnen zijn van een cultuurverschil. Ik ben mogelijk te naïef geweest. Hier kan ik niet tegen vechten", besluit Jans tegenover de omroep.

Na het opstappen van Jans neemt Yoann Damet de honneurs tijdelijk waar. Algemeen directeur Gerard Nijkamp is nu op zoek naar een nieuwe trainer.

Biatlete Wierer pakt tweede wereldtitel na secondenstrijd

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft thuisfavoriete Dorothea Wierer de Italiaanse fans weer flink op de banken gebracht. Na het goud op de achtervolging was Wierer ook de beste op de individuele wedstrijd over vijftien kilometer, waar de missers tijdens het schieten - liggend, staand, liggend, staand - een directe strafminuut opleveren.

De Zweedse Hanna Öberg zette een scherpe tijd neer, maar met één misser in de eerste en laatste schietbeurt liet ze wel ruimte over voor de concurrentie. Die werd benut door de Noorse sprintwereldkampioene Marte Olsbu Røiseland, hoewel die bij beiden staande schietbeurten dan weer een misser schoot. Røiseland was op de ski's sneller dan Öberg en dook een dikke twintig seconden onder de tijd van de Noorse door.

Ondertussen was de Duitse Vanessa Hinz bezig met de wedstrijd van haar leven: de eerste vijftien schoten gingen allemaal raak, maar bij de laatste schietbeurt ging er één naast. Het grootste deel van haar voorsprong op Røiseland wist ze knap vast te houden in de slotronde, maar door die ene misser lag er nog wel weer ruimte voor de rest, zoals bijvoorbeeld Wierer.

De Italiaanse was begonnen met een misser in zowel de eerste als tweede schietbeurt, maar herstelde zich daarna met tien treffers en ging met een twee seconden snellere tijd dan Hinz de slotronde in. Dat leek ze uit handen te geven, maar niks was minder waar: aangespoord door het thuispubliek dook Wierer aan de finish twee seconden onder de tijd van Hinz door, waardoor wereldkampioene Öberg definitief buiten het podium viel.

Er leek nog uiterst verrassend gevaar te komen van Christina Rieder uit Oostenrijk, maar zij schoot in haar laatste schietbeurt dan toch een misser en werd zevende, iets meer dan een minuut buiten het podium. Een pijnlijk resultaat was er voor Monika Hojnisz. De zesde plek was weliswaar uitstekend voor de Poolse, maar met twee missers in de laatste schietbeurt en een zesde plek op 1:10 minuten was er meer mogelijk geweest.

Met slechts een misser in de eerste en tweede schietbeurt deed de Belgische Lotte Lie het uitstekend: 45e op minder dan vijf minuten van winnares Wierer.

Winnaars Theme Deck en Booster packs van Pokťmon TCG: Sword & Shield

Vorige week kon je met een prijsvraag twee pakketten met daarin een Theme deck en 3 boosters van Sword & Shield voor de Pokémon Trading Card Game winnen. Om kans te maken moest je het antwoord geven op de volgende vraag. Lapras, Stonjourner en Morpeko zijn drie van de vier nieuwe VMAX Pokémon in deze uitbreiding. Welke Pokémon is de vierde Pokémon VMAX in Sword & Shield? Het antwoord is Snorlax.

De winnaars zijn DjNivek en PhoenixEliteNL. Gefeliciteerd!

Einde aan maagdenvlieshersteloperaties en kindhuwelijken

Artsen gaan maagdenvlieshersteloperaties niet meer uitvoeren. De beroepsgroep van gynaecologen NVOG past haar standpunt ten aanzien van deze operaties aan. Daarnaast worden kindhuwelijken die in het buitenland zijn gesloten, niet langer erkend in Nederland. Dat staat in een nieuw plan waarmee de minister van VWS en de minister voor Rechtsbescherming zogeheten schadelijke praktijken, zoals huwelijksdwang, achterlating en vrouwelijke genitale verminking aanpakken.

Het bloeden tijdens de eerste huwelijksnacht is binnen verschillende (sub-)culturen van belang als bewijs van maagdelijkheid. Meisjes die geen maagd meer zijn, maar dat willen verhullen, kunnen daarvoor een operatie ondergaan. De ingrepen worden verricht zonder medische noodzaak.

De ministers vinden dat ongewenst en hebben nu met artsen afgesproken dat deze operaties niet meer worden uitgevoerd. Hiervoor past de beroepsgroep haar standpunt aan, zodat de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd hierop kan handhaven.

“Het is een schadelijke praktijk waar we echt een punt achter moeten zetten met elkaar. Je mag van de familiedruk op meisjes geen verdienmodel maken", aldus minister Hugo de Jonge (VWS). Als ondanks het aanpassen of opstellen van het standpunt nog steeds maagdenvlieshersteloperaties worden uitgevoerd zal het kabinet overwegen dit wettelijk te gaan verbieden.

Kindhuwelijken
Het is al niet meer mogelijk om in Nederland voor je achttiende te trouwen, maar dit kan nog wel in andere landen. Een minderjarige die rechtsgeldig getrouwd is in het buitenland kan op dit moment nog – als beide partners meerderjarig zijn – in Nederland vragen om erkenning van dit huwelijk. Deze huwelijken zijn vaak tot stand gekomen doordat kinderen worden uitgehuwelijkt, iets waar zij zelf meestal weinig zeggenschap over hebben. Ministers Dekker en De Jonge vinden dit onwenselijk en wijzen erop dat een kindhuwelijk een schending is van de rechten van het kind. Daarom worden ook kindhuwelijken die in het buitenland zijn gesloten, niet langer erkend in Nederland.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming): “Als je ouders je op jonge leeftijd uithuwelijken aan iemand die je misschien helemaal niet kent, komt er abrupt een einde aan je jeugd. Kinderen moeten kind kunnen zijn, en een huwelijk hoort daar niet bij. Zeker niet wanneer dit onder dwang gebeurt. Hier wil ik niet aan meewerken, daarom ga ik regelen dat een in het buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer in Nederland wordt erkend.”

Minister Blok bezoekt Golflanden en Nederlands fregat De Ruyter

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaat de komende dagen naar Saoedi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten om het gesprek aan te gaan over de spanningen in de Golf. De minister zal het over stabiliteit en veiligheid in de regio hebben, waaronder het belang van de-escalatie en het waarborgen van vrije doorvaart in de Golf. Hij brengt in dat kader ook een bezoek aan het Nederlandse fregat Zr. Ms. De Ruyter dat vanaf deze week actief is in de Straat van Hormuz. ‘Een veilige Golf is van groot politiek en economisch belang voor ons’, aldus minister Blok.

Van woensdag 19 tot zondag 23 februari bezoekt minister Blok achtereenvolgens Riyad, Abu Dhabi en Teheran. In Saoedi-Arabië spreekt Blok onder andere met de minister van Buitenlandse Zaken Faisal en minister van Staat Jubeir over het verminderen van de regionale spanningen, conflicten en de mensenrechtensituatie in het land. Ook de positie van vrouwen in Saudi-Arabië heeft daarbij nadrukkelijk de aandacht. Minister Blok zal ook in Iran de spanningen in de regio bespreken, waarin Iran een belangrijke rol speelt. Het nucleaire akkoord (JCPOA) staat bovendien hoog op de agenda. ‘Nederland is kritisch op Iran, maar we zoeken samenwerking waar mogelijk. Alleen door in gesprek te blijven, kunnen we onze zorgen adresseren’, zegt Blok. De minister spreekt zijn collega Zarif over het nucleaire akkoord, de mensenrechtensituatie en Irans ballistische raketprogramma.

In de Verenigde Arabische Emiraten spreekt minister Blok met zijn counterpart Al Zayed over de politieke en economische betrekkingen tussen de twee landen. In Abu Dhabi is het hoofdkwartier van de nieuwe maritieme waarnemingsmissie European-led Mission Awareness Strait of Hormuz (EMASoH) gevestigd, waaraan Nederland en Frankrijk nu samen deelnemen. De missie is nadrukkelijk gericht op de-escalatie, waarbij Nederland inzet op twee sporen: militair en diplomatiek. Het bezoek van minister Blok aan de Golflanden onderstreept de diplomatieke inzet. ‘Het is belangrijk voor Nederland dat de Straat van Hormuz veilig en open blijft voor vrij verkeer. Europa heeft hier een rol in te vervullen. Nederland neemt zijn verantwoordelijkheid, zowel militair als diplomatiek’, aldus de minister.

Deze week is door EMASoH-landen in Brussel de Nederlandse ambassadeur Jeannette Seppen aangesteld als diplomatieke vertegenwoordiger van de missie. Seppen zal in nauwe samenwerking met partners de maritieme veiligheidsbehoeften in de regio in kaart brengen. Ambassadeur Jeanette Seppen vergezelt minister Blok tijdens zijn bezoek aan de Golflanden. Vanuit het Frans-geleide hoofdkwartier werken onder andere vier Nederlandse stafofficieren aan de missie. Ook België, Denemarken en Griekenland dragen bij met mankracht.

Recordaantal buitenlandse bedrijven kiest voor Nederland

Nederland staat in internationaal uitdagende tijden goed op de kaart bij buitenlandse bedrijven. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen - zoals Fresenius, FUJIFILM Irvine Scientific en Swisscom - met hulp van het Invest in Holland-netwerk voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Een record, al deze cijfers waren nog nooit zo hoog. De Brexit is een belangrijke pijler in de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en haar (regionale) partners. Sinds het referendum in juni 2016 hebben 140 Brexitbedrijven voor Nederland gekozen, waarvan 78 bedrijven afgelopen jaar de (gedeeltelijke) overstap maakte.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken & Klimaat (EZK), en verantwoordelijk voor de NFIA, kijkt positief terug op de resultaten over 2019: “Ik ben blij met het acquisitiewerk van het Invest in Holland netwerk en de NFIA. Buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed voor 30% van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Dit draagt bij aan het oplossen van de uitdagingen waar wij als land voor staan en aan ons toekomstig verdienvermogen. Daarom moeten we zorgen dat Nederland een aantrekkelijk land blijft om te wonen, werken en ondernemen, ook internationaal. Hier werk ik continu aan met het Nederlandse bedrijvenbeleid en onze Groeistrategie.”

Aantrekken en behouden
De NFIA is binnen het Invest in Holland-netwerk betrokken bij 268 van de 397 investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven. De investeringsplannen van deze bedrijven moeten in de eerste drie jaar leiden tot 11.000 directe banen en 4,1 miljard euro aan investeringen. Naast het aantrekken van buitenlandse bedrijven zet de NFIA zich als overheidsorganisatie ook in voor het behoud van internationale ondernemingen voor ons land wanneer zijn hun Europese strategie heroverwegen. Bij ruim 10 procent van de werkgelegenheid in de NFIA-cijfers gaat het om behoud van banen.

De buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen komen voor circa een derde uit Azië, een derde uit Noord- en Zuid-Amerika en voor een derde uit andere delen van de wereld (Europa, Midden-Oosten, Afrika en Oceanië). Ons land trok afgelopen jaar het meeste bedrijven aan uit de IT, de Creatieve Industrie (o.a. media en mode), de Life Sciences & Health en de Chemie. Binnen deze sectoren gaat het om allerhande typen bedrijfsactiviteiten. Denk aan Europese Hoofdkantoren, productiefaciliteiten, datacenters en onderzoekslaboratoria. Bij dit werk is er altijd sprake van concrete en fysieke werkgelegenheid. De NFIA en het Invest in Holland-netwerk ondersteunen geen brievenbusmaatschappijen of andere papieren constructies.

Onzekerheid Brexit blijft
Sinds het Brexitreferendum in juni 2016 hebben 140 Brexitbedrijven voor ons land gekozen, waarvan 78 bedrijven afgelopen jaar de (gedeeltelijke) overstap maakte. Zo kozen mediabedrijven Discovery en Ridley Scott, kredietbeoordelaar AMBest en geneesmiddelenbedrijf Shionogi afgelopen jaar voor Nederland vanwege de Brexit. De plannen van deze 140 bedrijven zijn samen goed voor ruim 4.200 directe banen en 375 miljoen euro aan investeringen in de eerste drie jaar. Veel Brexitbedrijven die nu voor Nederland kiezen behoren tot de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld in de Fintech, de IT en de Media & Advertentie-industrie, maar ook tot de Life Sciences & Health. Deze bedrijven kiezen voor ons land vanwege noodzakelijke EU-vergunningen of het aantrekken van Europees talent.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk de EU inmiddels heeft verlaten, en er dit jaar een transitieperiode geldt, ziet de NFIA de onzekerheid bij internationale bedrijven nog altijd groter worden. Dit komt vanwege de groeiende vragen over de nieuwe economische relatie en de mogelijke effecten daarvan op het internationale bedrijfsleven. Mede daardoor blijft het aantal Brexitbedrijven dat zich op Nederland oriënteert verder groeien. De NFIA spreekt momenteel met circa 425 Brexitbedrijven over een overstap of uitbreiding naar ons land. In deze groep zitten veel bedrijven die zaken willen blijven doen op de Europese Markt zonder dat hun keten daarbij in de problemen komt. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt.

Jeroen Nijland, NFIA Commissaris en voorzitter van het Invest in Holland-collectief: “Voor deze bedrijven wordt 2020 een belangrijk jaar. Veel zal afhangen van de afspraken over de nieuwe economische relatie tussen het VK en de EU, de impact hiervan zal per sector verschillen en de druk om dit jaar nog tot afspraken te komen is hoog. We zien dat nog steeds veel bedrijven afwachten op de impact van deze afspraken op hun onderneming alvorens een beslissing te nemen. Toch kiezen steeds meer bedrijven voor de zekerheid en stabiliteit die ons land biedt op de Europese Markt.”

Aandacht voor buitenlandse bedrijven blijft belangrijk
In een globaliserende en digitale wereld is Nederland, als handelsland bij uitstek, afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Daarbinnen komt steeds meer aandacht voor buitenlandse bedrijven en het Nederlandse vestigingsklimaat. Uit onderzoek blijkt dat internationale ondernemingen een positieve bijdrage aan onze economie en samenleving leveren. Zo blijkt uit verschillende CBS-cijfers dat deze buitenlandse bedrijven goed zijn voor circa 18 procent van de toegevoegde waarde van onze economie, dat deze bedrijven hun werknemers gemiddeld 7 procent meer betalen en dat ze relatief vaak voorop lopen op het gebied van onderzoek en technologie. In Nederland zijn een iets minder dan één miljoen mensen werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Daarnaast zijn deze bedrijven nog eens goed voor 500.000 indirecte banen in Nederland bij toeleveranciers, vooral bij het Nederlandse mkb.

NFIA Commissaris Nijland: “Net als deze vele buitenlandse bedrijven is het zaak dat Nederland zich ook blijft richten op een internationale toekomst. De bedrijven waarmee wij werken leveren elk een unieke en concrete bijdrage aan onderwerpen die we allemaal belangrijk vinden, denk aan het zorgen voor werk en het doen van innovatief onderzoek naar maatschappelijk belangrijke opgaven. Ze werken samen met Nederlandse bedrijven, versterken onze internationale kennisclusters en zijn onderdeel van regionale ecosystemen. Dit soort bedrijven en hun mensen zijn belangrijk voor ons allemaal. Het is van belang dat in het oog te houden voor onze toekomstige economie en vestigingsklimaat.”

Los het mysterie op in Pokťmon Mystery Dungeon

Een nieuwe trailer voor Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX zien we meer van de nieuwe artstyle die de remake van het origineel heeft gekregen. De trailer toont ook meer van de opzet van de game en Pokémon die je tegen kunt komen.

In Mystery Dungeon verander je in een Pokémon en moet je een eigen team samenstellen en kerkers onderzoeken. De game komt al op 6 maart uit voor Nintendo Switch.

Animal Crossing Direct wordt morgen uitgezonden

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd die compleet in het teken staat van Animal Crossing: New Horizons. Precies een maand voordat de game uitkomt krijgen we 25 minuten aan informatie over de game.

Voor wie meerekent betekent dat de Nintendo Direct morgenmiddag om 15:00 uur Nederlandse Tijd wordt uitgezonden, want New Horizons komt op 20 maart uit voor Nintendo Switch. Ongetwijfeld betekent dit het begin van een meer actieve marketingcampagne voor de game.

FOK! Wat een weer: vanmiddag droog

Vanochtend is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden en oosten enkele buien, daarbij is er kans op hagel en ook een klap onweer is niet helemaal uitgesloten. In de middag wordt het van het westen uit tijdelijk droog en is er meer ruimte voor de zon. In de avond trekt van het zuidwesten uit een gebied met af en toe regen noordoostwaarts. De westelijke wind is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust. De temperatuur komt uit rond 8°C.

In de nacht naar donderdag trekt de regen noordoostwaarts weg, maar het blijft bewolkt. De minima lopen uiteen van 3°C in het oosten tot 7°C in het westen. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Donderdag overdag is het zwaar bewolkt en heel lokaal valt er lichte (mot)regen. Aan het einde van de middag bereikt een regengebied het westen en dit trekt 's avonds oostwaarts over het land. Daarbij kan het kortstondig hard regenen. Vanaf halverwege de avond wordt het van het westen uit weer droog en klaart het op. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar hard, 7 Bft. Aan zee zijn er zware windstoten van ongeveer 75 km/u, dieper landinwaarts is dat 's avonds lokaal en tijdelijk ook mogelijk. Aan de noordwestkust is er enige tijd kans op een stormachtige wind, 8 Bft, met zware windstoten rond 90 km/uur. De wind komt uit zuidwest en draait tijdens passage van het regengebied naar noordwest. De maximumtemperaturen variëren van 7°C op de Wadden tot lokaal 12°C in het zuiden. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Wolken in Portugal
Wolken in Portugal

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.