FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 februari 2020

Fish pakt wereldtitel op bizarre 10.000m in wereldrecord

Voor het eerst in 20 jaar op het WK afstanden heeft een niet-Nederlander de wereldtitel op de 10.000 meter gepakt.  Graeme Fish is de verrassende nieuwe wereldkampioen. De Canadees reed in Salt Lake City met 12.33,86 bovendien een nieuw wereldrecord. Zilver was voor Ted-Jan Bloemen, het brons ging naar Patrick Beckert. 

In de derde rit moest uittredend wereldkampioen Jorrit Bergsma het ijs op tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Het was Bergsma die de regie in handen nam. Na een ietwat trage start was de Nederlander na drie kilometer het snelste van de schaatsers die al geweest waren. Die voorsprong bouwde hij gestaag uit door zijn rondjes in 30 laag te schaatsen. De laatste ronden waren echter zwaar voor de Nederlander en uiteindelijk kwam hij in 12.48,45 over de meet, de tweede tijd op dat moment achter de Duitser Patrick Beckert.

In de vierde rit de Rus Rumyantsev tegen de Italiaan Tumolero. Tumolero opende snel en sloeg een gaatje met zijn opponent. Hij was halverwege ruim sneller dan de tot dan snelste tijd. Rumyantsev besloot op ruim zes kilometer uit te stappen, en ook Tumolero begon in te storten en reed op een gegeven ogenblik rondjes van 36. Dit was voor Tumolero ook het moment om ook af te stappen. In de eerste rit was het de Kazach Dmitry Morozov die als eerste zijn 10.000 meter niet uitreed.

Graeme Fish, die gisteren brons won op de 5.000 meter, reed in de eennalaatste rit tegen de Italiaan Davide Ghiotto. Ze begonnen niet zoals in de vorige rit snel. Het was Fish die de regie in handen nam en al gauw sneller reed dan Beckert. Halverwege reed hij zijn eerste 29er en dat wist hij een groot aantal ronden vol te houden. Op 8400 meter reed Fish iets onder het wereldrecord en dat wist de 22-jarige Canadees vol te houden. Hij kwam in 12.33,86 over de meet, een nieuw wereldrecord.

De laatste rit ging tussen Ted-Jan Bloemen en Patrick Roest. Bloemen ging sneller van start dan Roest en pakte een gaatje. Roest besloot echter zijn eigen tempo te rijden. Bloemen reed halverwege een kleine twee tellen onder de tijd van Fish. Roest ondertussen leek het moeilijker te krijgen en ook Bloemen moest toegeven op de tijd van zijn landgenoot en ging naar rondjes van 31. Roest kreeg het moeilijker en moest een podiumplek uit zijn hoofd zetten. Bloemen kwam in 12.45,01 over de meet, Roest reed 13.03,90, goed voor een achtste plek.

Uitslag VVV-Venlo - Heracles Almelo

VVV-Venlo heeft vrijdagavond met 1-0 gewonnen van Heracles Almelo. Door de zege is de ploeg van trainer Hans de Koning bezig met een goede reeks. In kalenderjaar 2020 verloren de Limburgers nog niet.

In de eerste helft was de thuisclub duidelijk de bovenliggende partij. Vooral Yeboah was een luis in de pels voor de verdediging van Heracles. Na ruim twintig minuten spelen maakte Post met hulp van de voet van een Heracles-verdediger de enige treffer van de wedstrijd.

Na rust speelde de thuisclub minder offensief. Via een counter kreeg Darfalou een goede kans maar schoot net over. Heracles kon net als in de eerste helft geen vuist maken.

VVV-Venlo

1 - 0

Heracles Almelo

 21' Post    
 
 Gele kaart: R. Janssen, (VVV-Venlo), Pröpper, Breukers, Cijntje, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.594
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R. Janssen
v. Ooijen (S. Janssen/78)
Post
Bruns
Opoku (Gelmi/90+5)
Darfalou
Yeboah (Sinclair/86)
  Blaswich
Breukers
Pröpper (Szöke/90+3)
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior
Osman
v.d. Water (Cijntje/62)
Dessers
Burgzorg (Bijleveld/62)

Russische rodelaars openen goudjacht op WK op indrukwekkende wijze

Op de olympische ijsbaan van het Russische Sochi is het wereldkampioenschap rodelen van start gegaan. In het rodelen is thuisvoordeel nogal een 'ding' en de Russen hopen dan ook een flinke goudjacht te ontketenen. Er zijn maximaal zeven gouden medailles te verdienen en op dag één gingen ze in elk geval alle drie alvast naar het gastland. Vrijdag werd het WK geopend met de sprints, waarbij de tijd pas halverwege de baan gaat tellen - de invloed van de start wordt zo geminimaliseerd en het komt vooral uit op glijkwaliteiten.

Dubbels
Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov waren de eerste Russen die in actie kwamen en dat de thuisploeg sterk zou zijn werd duidelijk toen de Duitse olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt slechts 0,003 seconden sneller waren. De Amerikaanse dubbelspecialist Jayson Terdiman roept al de hele winter dat Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov het goud zouden pakken op het WK en dat de Russen op eigen ijs bloedsnel waren mocht duidelijk zijn: ze doken 0,081 seconden onder Wendl/Arlt's tijd door.

Met nog drie teams te gaan was de tijd van Denisev/Antonov nog niet al te serieus in gevaar gekomen. Landgenoten Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov zorgden wel voor gevaar en hadden een veel hogere snelheid, maar de lijn was minder goed en ze kwamen 0,093 seconden tekort. Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uit Italië voegden zich knap op de tweede plek op 0,045 tellen, waarna meervoudig wereldkampioen Toni Eggert en Sascha Benecken het mochten doen. De Duitsers kwamen echter net tekort en met 0,082 seconden eindigden ze welgeteld één duizendste achter rivalen Wendl/Arlt, die brons pakten.

Denisev en Antonov maken het waar (Pro Shots/SIPA USA)
Denisev en Antonov maken het waar (Pro Shots/SIPA USA)

Vrouwen
De Letse Eliza Cauce ging als vijfde naar beneden en maakte een sterke indruk: met nog twee Duitse en drie Russische dames te gaan stond ze nog altijd op de eerste plek. Anna Berreiter haalde het niet, Julia Taubitz leek het te halen...maar kwam 0,017 seconden tekort, waardoor alleen de drie Russische dames - de beste drie uit de kwalificatie - nog kans hadden om Cauce te verslaan, iets wat wel in de lijn der verwachtingen lag.

De grand dame van het Russische rodelen, Tatyana Ivanova, verzekerde het thuisland alvast van het tweede goud op rij, want ze dook 0,029 seconden onder Cauce's tijd door. Ekaterina Katnikova zorgde daarna voor toch wel een verrassing door acht duizendsten sneller te zijn dan Ivanova, met alleen Viktoriia Demchenko nog te gaan. De dochter van rodellegende Albert Demchenko haalde het verrassend niet: ze eindigde slechts als zesde en de redelijk geschokte Katnikova, die nog nooit een podium pakte, mocht zich wereldkampioene noemen, voor Ivanova en de ook al verrassende Cauce.

Katnikova stunt met de wereldtitel voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)
Katnikova stunt met de wereldtitel voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)

Mannen
Reinhard Egger mocht als eerste naar beneden en de Oostenrijker was prima bezig, maar als zevende stond een van de grote thuisfavorieten aan de start: Roman Repilov was 0,146 seconden sneller dan Egger. Het eerste echte gevaar voor Repilov kwam uit eigen land, maar Aleksandr Gorbatcevich noteerde de op dat moment derde tijd op 0,069 seconden, achter de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,058).

Olympisch kampioen David Gleirscher was erg snel onderweg, maar kwam nét tekort: hij eindigde 0,006 seconden achter Repilov. Favoriet Semen Pavlichenko viel vervolgens zwaar tegen en op 0,19 seconden noteerde hij slechts de tiende tijd, met alleen Kristers Aparjods nog bovenaan de baan. De Let kon zijn eerste plek in de kwalificatie echter niet waarmaken en moest genoegen nemen met plek zeven. Repilov pakte zo de wereldtitel, voor Gleirscher en Dominik Fischnaller.

Geen verrassingen in Keuken Kampioen Divisie

Vrijdagavond zijn acht duels gespeeld in de Keuken Kampioen Divisie. Koploper SC Cambuur behaalde een magere zege bij Almere City FC: 0-1. De Graafschap bezorgde Roda JC de twaalfde nederlaag van het seizoen. In eigen huis wonnen de Superboeren met 2-0.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Almere City FC - SC Cambuur 0-1
De Graafschap - Roda JC Kerkrade 2-0
Excelsior - Jong AZ 3-3
FC Den Bosch - Jong FC Utrecht 3-2
FC Eindhoven - Jong PSV 1-1
FC Volendam - Telstar 1-1
N.E.C. - Helmond Sport 2-0
TOP Oss - FC Dordrecht 1-3
MVV Maastrich - Go Ahead Eagles zondag 14.30 uur
Jong Ajax - NAC Breda maandag 20.00 uur

Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz is de eerste individuele gouden medaille vergeven. Vrijdag stond in het zonnige Süd-Tirol de sprint bij de vrouwen op het programma en dat zorgde voor de nodige verrassingen.

Tiril Eckhoff was de eerste van de grote favorieten die in actie kwam, maar de World Cup-leidster uit Noorwegen ging maar liefst zes keer de mist in en eindigde met een 59e plek nog maar net binnen de top-60, nodig voor plaatsing voor de achtervolging van zondag.

Eckhoff's landgenote Marte Olsbu Røiseland deed het een stuk beter: ze begon met vijf liggende treffers en schoot staand vervolgens vier van de vijf keer raak, wat de rappe Noorse de snelste tijd opleverde. De Italiaanse Dorothea Wierer moest het doen met twee missers en een zevende plek op 39 seconden, waarmee ze wel de World Cup-leiding overnam van Eckhoff.

Lang stonden de in de nodige onenigheid verkerende landgenotes Lisa Vittozzi en Wierer met beiden twee missers op de tweede en derde plek, maar de Amerikaanse veterane Susan Dunklee stak daar een stokje voor. Met foutloos schieten leek ze mogelijk zelfs op weg om Røiseland's tijd te pakken, maar nadat ze in de slotronde helemaal kapot ging pakte ze op zeven tellen de tweede tijd.

De razendsnel langlaufende Duitse Denise Herrmann schoot maar liefst drie keer mis, maar wist nog erg veel tijd goed te maken en zette op een halve minuut van Røiseland de derde tijd neer. Het was echter niet genoeg voor het podium, want in de slotfase kwamen daar ineens Olena Pidhrushna en Lucie Charvatova opzetten.

De Oekraïnse en Tsjechische schoten beiden één keer mis in liggende positie, maar waren net snel genoeg om Herrmann achter zich te houden. Pidhrushna pakte de derde tijd over, enkele tellen later kwam Charvatova met een nog iets snellere tijd over de finish en de Tsjechische zou zo verrassend brons pakken.

De Belgische Lotte Lie werd met één misser knap 60e, precies genoeg voor de achtervolging, Rieke de Maeyer ging niet van start.

Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud (Pro Shots / Zuma Press)
Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud (Pro Shots / Zuma Press)

Burgemeester Halsema tegen grootschalig preventief fouilleren: 'Niet erg effectief'

Burgemeester Halsema van Amsterdam is geen voorstander van grootschalige preventieve fouilleeracties. Dat zegt ze vanavond in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Gisteren zei politiechef Frank Paauw in AT5's Het Verhoor het tijd te vinden voor een nieuwe discussie over preventief fouilleren in de stad. Maar zulke acties vindt Halsema "niet erg effectief".

De discussie over preventief fouilleren is weer actueel na meerdere geweldsincidenten in met name Zuidoost en de vondst van steekwapens en kapmessen bij jongeren in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Reden voor Paauw om de invoering ervan opnieuw te agenderen. "Er zit soms een dogma in de discussie dat preventief fouilleren - of überhaupt het handhaven van de norm op wapens - een-op-een overgaat in etnisch profileren. Maar preventief fouilleren selecteert juist niet", aldus Paauw gisteren op AT5.

Maar volgens Halsema is er geen sprake van een dogma. "In Amsterdam is het juist de politie geweest die een aantal jaar geleden gezegd heeft dat de effectiviteit van preventief fouilleren niet groot genoeg was. En daarom is men ermee gestopt."

Volgens Halsema kosten preventief fouilleeracties te veel politie-inzet, iets wat in Amsterdam toch al schaars is. "In 2014 is het voor het laatst gedaan, toen zijn er 16.000 mensen gefouilleerd, dat heeft meer dan 5000 politie-uren gekost, en de opbrengst daarvan vond de politie zelf veel te gering."

Kleinschalige acties
Halsema ziet veel meer in kleinschalig optreden. "Ik denk dat wij als driehoek veel meer denken aan kleine, gerichte acties die je zou kunnen nemen daar waar echt gevaar en risico is. Dat is iets heel anders dan wijken vergrendelen want ik denk dat de politie daar in Amsterdam minder goede ervaringen mee heeft."

"Ik ga mijn burgemeester hier niet afvallen", zei Paauw in Het Verhoor, maar daar kwam wel een 'maar' achteraan. Halsema zegt zich ook niet afgevallen te voelen. "Nee natuurlijk niet. We denken er ook niet anders over, we hebben het gesprek in de driehoek samen geopend dat was nadat de VVD ook in de raad had gezegd: 'Zou je het in de driehoek nog eens willen bespreken?'"

Raad is tegen
In de gemeenteraad is een meerderheid tegen de invoering van preventief fouilleren. Volgens partijen als GroenLinks, D66, DENK en Bij1 is het weinig effectief en bestaat er de vrees dat het uitmondt in etnisch profileren.

Scuderia AlphaTauri onthult F1-auto

Scuderia AlphaTauri, de nieuwe naam van Scuderia Toro Rosso, heeft de auto voor het komende Formule 1-seizoen gepresenteerd. Niet alleen is de naam van het team veranderd maar ook de kleurenstelling is volledig anders.

Vrijdagavond werd in Salzburg de AlphaTauri AT01 aan het publiek voorgesteld. De kleuren van Red Bull zijn vervangen door het wit en donkerblauw van AlphaTauri. Het kledingmerk is eigendom van Red Bull.

Dubbelslag voor Higuita in Ronde van Colombia

Sergio Higuita heeft de vierde etappe in de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. De kleine Colombiaan van EF Pro Cycling voor Egan Bernal en Julian Alaphilippe. Door de zege neemt Higuita de leiding in het klassement over van zijn ploeggenoot Jonathan Klever Caicedo.

Na een ploegentijdrit op de eerste dag en daarna twee vlakke etappes was het vandaag de beurt aan de klimmers in de Ronde van Colombia. Halverwege de etappe werd duidelijk dat Team Ineos plannen had voor deze etappe, doordat ze de achtervolging inzette op de vroege kopgroep van zeven renners, met daarbij de Nederlander Etienne van Empel.

In de laatste acht kilometer lag de Alto Malterias, een klim van 5,1 kilometer aan 3,4 procent. Ineos bepaalde op die klim het tempo en het was Richard Carapaz die daar de aanval opende voor de Britse ploeg. De winnaar van de Giro d'Italia van het afgelopen jaar zorgde voor de nodige uitdunning, maar raakte in eerste instantie niet weg.

Niet lang na zijn eerste aanval trok de Ecuadoraan nog eens hard door en ditmaal leek hij wel succesvol te zijn. Carapaz had een voorsprong van een handvol seconden en leek op weg naar zijn eerste winst dit seizoen, maar Alaphilippe reed in de laatste kilometer het gat naar Carapaz dicht met Higuita in zijn wiel. Higuita profiteerde optimaal van het werk van Alaphilippe en greep de winst in de vierde etappe.

Voor Higuita, die vorige week ook Colombiaans kampioen werd, betekende de winst een dubbelslag in de Ronde van Colombia. Naast de zege neemt hij ook de leiderstrui over van Caicedo, die sinds de eerste etappe aan de leiding stond in het algemeen klassement na de winst in de ploegentijdrit. Zaterdag staat weer een vlakke rit op het programma in de Ronde van Colombia.

Bertens met de nodige moeite naar halve finales Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft zich met enige moeite geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De Nederlandse titelverdedigster won in twee sets van de Russische Anastasia Potapova: 6-4 en 7-6 (3).

Bertens begon goed aan haar kwartfinale tegen Potapova. De Nederlandse nummer acht van de wereld brak direct de service van 18-jarige Russische op love. Daarna werd het al direct lastig voor Bertens. Na zes games was de wedstrijd weer in evenwicht, maar toch wist de 28-jarige Nederlandse de eerste set naar zich toe te trekken.

In de tweede set leek de winst te gaan naar Potapova. De Russische, die een goede partij speelde, nam al snel een 3-0 voorsprong en had kansen op een dubbele break voorsprong. Ze had zelfs kansen op een dubbele break voorsprong, maar dat wist Bertens te voorkomen. Op 5-3 kreeg de 18-jarige Russische haar eerste twee setpunten en in de volgende game nog één, maar telkens wist Bertens die weg te werken. In de tiebreak die zou volgen was de Nederlandse te sterk, waardoor de nummer acht van de wereld naar de halve finales gaat.

In die halve finale speelt Bertens opnieuw tegen een Russiche. Ekaterina Alexandrova is daarin de tegenstandster van de Nederlandse. In de kwartfinale hoefde de nummer 28 van de wereld niet in actie te komen doordat Tsjechische Petra Kvitová zich terugtrok met griep.

Vlasov klimt naar zege in Provence, Kelderman tweede

Aleksandr Vlasov heeft de tweede etappe van de Tour de La Provence gewonnen. Op de lastige aankomst was de Russisch kampioen duidelijk de sterkste. De renner van Astana won met 24 seconden op Wilco Kelderman, die de sprint won van de achtervolgende groep. Vlasov neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Nacer Bouhanni, die de eerste rit had gewonnen.

Van te voren was al wel duidelijk dat Bouhanni vandaag zijn leiderstrui zou verliezen met onderweg vijf beklimmingen, met daarbij de slotklim naar La Ciotat.

Jonas Koch, Cyril Barthe en Victor Lafay vormde de vroege kopgroep in deze etappe en namen een voorsprong van negen minuten, maar met de vele beklimmingen op het parcours was de voorsprong zo weg nadat Deceuninck-Quick en Astana de achtervolging inzette op de kopgroep.

Koch hield het langst vol van de kopgroep, maar met twintig kilometer te gaan was de Duitser ingelopen. Op dat moment was alleen de afdaling en de slotklim over 3,4 kilometer aan acht procent naar aankomstplaats La Ciotat te gaan.

Op de slotbeklimming was het Wilco Kelderman die zich als eerste liet zien. De Nederlander van Sunweb kwam echter niet weg, waarna Vlasov een poging waagde. De Russisch kampioen sloeg direct wel een gaatje en zou uiteindelijk met 24 seconden winnen. Kelderman wist nog wel naar de tweede plaats te sprinten. In een sprint bergop klopte hij onder meer Alexey Lutsenko.

Vlasov is ook de nieuwe leider in de Tour de La Provence. In de Franse rittenkoers is er zaterdag de rit naar de Mont Ventoux. De Rus heeft in het klassement een voorsprong van 28 seconden op Kelderman.

Man City voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal

Manchester City mag de komende twee jaar niet meedoen aan de Champions League of Europa League zo heeft de UEFA besloten. City krijgt de straf vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels aldus het Algemeen Dagblad. De Engelse club mag het lopende CL-toernooi wel afmaken. Daarnaast moet er een boete van 30 miljoen betaald worden. De club heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

"Manchester City is teleurgesteld, maar niet verrast door het nieuws van vandaag door de UEFA", zo heeft club laten weten. Er hing de club al jaren een flinke straf boven het hoofd.

De straf die nu is uitgedeeld komt door een publicatie in het Duitse weekblad Der Spiegel in november 2018, waarin gelekte e-mails en documenten werden gedeeld.Manchester City zou de sponsorinkomsten niet juist hebben opgegeven.

Eind deze maand neem City het tegen Real Madrid op voor een plek in de kwartfinale van de Champions League.

Man City voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal (Pro Shots / Action Images)
Man City voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal (Pro Shots / Action Images)

Gepolijste Diablo-kloon Wolcen nu uit Early Access

De loot-gedreven ARPG Wolcen: Lords of Mayhem is de meest recente indie-hit op Steam. De game verkeerde sinds maart 2016 al in Early Access, maar is vanaf gisteren officieel uitgebracht en kon meteen rekenen op een enorme stijging in de Steam charts.

De isometrische actie-RPG die veel doet denken aan de Diablo-games van weleer is in totaal vier jaar in ontwikkeling geweest en er kan over het uiterlijk van de game dan ook weinig negatiefs gezegd worden. Recensies zijn dan ook erg goedgezind, al lijken er hen der nog wel wat bugs schuil te gaan in de campaign. Sinds de release schoot het aantal gelijktijdige spelers dramatisch omhoog naar 62.000, waarmee het meteen de top 10 van meest gespeelde games op Steam binnendrong. Het ging zo hard dat de ontwikkelaars een nachtje door moesten halen om server-capaciteit danig uit te breiden na klachten over verbindingsissues. Vanwege grote exposure op Twitch tikte het aantal kijkers daar op zijn top de 108.000 aan.

Wolcen: Lords of Mayhem kan offline single-player en online in co-op gespeeld worden. In de 1.0 release zit een volledige voice-acted campaign van 3 hoofdstukken met endgame-content en twee moeilijkheidsgraden. De game kun je hier vinden op Steam, voor €34,99.

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Multani met het volgende onderschrift: "Kijk Mike, zo'n klein beetje prijzengeld is er nog over bij de BDO."

De opgave van deze week:

De honkballers van Washington Nationals Dakota Bacus (71), Bryan Bonnell (68) and Randy Knorr (53) zijn in voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar wat zijn ze hier aan het doen? (Pro Shots / Action Images)
De honkballers van Washington Nationals Dakota Bacus (71), Bryan Bonnell (68) and Randy Knorr (53) zijn in voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar wat zijn ze hier aan het doen? (Pro Shots / Action Images)

Man is Nederlanderschap kwijt vanwege betrokkenheid bij genocide in Rwanda

Een 64-jarige man die in Eindhoven woont, is zijn Nederlanderschap kwijt. De rechtbank Oost-Brabant besliste vandaag dat de staatssecretaris dit terecht besloot. De man verzweeg bij zijn asiel- en naturalisatieprocedure dat hij betrokken was bij de genocide in Rwanda.

De man is geboren in Rwanda en verblijft sinds 1999 in Nederland. In september 2006 is aan hem het Nederlanderschap verleend. Een aantal jaar geleden trok de staatssecretaris dit echter in. Volgens hem zijn er ernstige redenen om aan te nemen dat de man betrokken was bij de genocide in Rwanda in 1994. Dit heeft de man tijdens zijn toelatings- en naturalisatieprocedure niet vermeld, terwijl hij wist dat dit in die procedures van groot belang was.

De man is het er niet mee eens dat zijn Nederlanderschap is ingetrokken. Hij maakte bezwaar tegen deze beslissing, maar dat verklaarde de staatssecretaris in september 2018 ongegrond. Vervolgens stapte de man naar de rechter. De rechtbank deed in mei 2018 uitspraak in de kwestie: de beroepszaak werd niet-ontvankelijk verklaard omdat de man kort gezegd niet op tijd het verschuldigde griffierecht had betaald. In hoger beroep werd die uitspraak vernietigd en is de zaak terugverwezen naar de rechtbank.

De staatssecretaris kreeg informatie over de man van de IND, het Openbaar Ministerie en de Minister van Buitenlandse Zaken. Op basis hiervan mocht hij tot de conclusie komen dat er ernstige redenen zijn om te veronderstellen dat de man betrokken was bij de genocide in Rwanda. Dit verzweeg de man tijdens zijn asiel- en naturalisatieprocedure. Als deze essentiële informatie bekend was geweest, had de man geen verblijfsvergunning gekregen en was hij niet in aanmerking gekomen voor het Nederlanderschap. De rechtbank oordeelt dan ook dat de staatssecretaris terecht het Nederlanderschap introk.

De rechtbank kent de man wel een schadevergoeding toe, omdat de staatssecretaris niet binnen redelijke termijn heeft beslist op zijn bezwaar tegen de intrekking van zijn Nederlanderschap.

18 jaar cel voor poging moord op zusje en poging doodslag op haar vriend

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak tegen een 29-jarige man uit Lelystad. Het hof acht bewezen dat hij op 7 februari 2017 in Lelystad heeft geprobeerd zijn zusje te vermoorden en haar vriend te doden. De verdachte is daarvoor door het hof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De zaak is behandeld in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.

Brute doelgerichtheid
Deze zaak kenmerkt zich door de zeer bijzondere omstandigheid dat alles nagenoeg volledig is vastgelegd op camerabeelden, hetgeen de kernbron van het bewijs is. De verdachte heeft urenlang bij het station in Lelystad gewacht op zijn zusje van wie hij wist dat zij zich die middag in het tegenovergelegen gerechtsgebouw bevond. Toen zijn zusje en haar vriend uiteindelijk naar buiten kwamen is hij achter hen aangerend. In eerste instantie heeft verdachte zich gericht tot de vriend en een schot in zijn richting gelost. Het schot miste. Vervolgens heeft verdachte zijn vuurwapen op zijn zusje gericht, die in grote paniek over een hoge reling in het veel lager gelegen water is gedoken.

Toen het haar gelukt was aan de overzijde van het water naar boven te klauteren, heeft verdachte zijn zusje over die reling in het dieper gelegen water gegooid. Verdachte is zijn zusje achterna gesprongen en heeft haar - na een korte worsteling - minutenlang onder water gehouden. Daarbij is verdachte zelfs op zijn zusje gaan staan en heeft hij op en neer bewogen terwijl hij zich vasthield aan de trap. Op het moment dat verdachte zijn handen op bevel van de politie uit het water omhoog deed, kwam haar lichaam bovendrijven met haar gezicht voorover in het water. Het zusje van verdachte is voor dood, bewusteloos, zonder voelbare of hoorbare hartslag en ademhaling, uit het water gehaald. Zonder de adequate hulp van politie en hulpverleners had zij de aanval van haar broer niet overleefd.

Lange celstraf
Verdachte heeft door zijn handelen gepoogd het kostbaarste te ontnemen dat zijn zusje en haar vriend bezitten, namelijk hun leven. Het gaat om een zeer gewelddadig incident dat op klaarlichte dag op de openbare weg heeft plaatsgevonden. Uit de verklaringen van de slachtoffers in hoger beroep blijkt dat de gevolgen voor hen diepingrijpend en nog altijd dagelijks voelbaar zijn. Dit alles brengt het hof ertoe om een lange celstraf op te leggen. De straf is gelijk aan het vonnis van de rechtbank en de eis van de advocaat-generaal. Het hof heeft de vorderingen tot schadevergoedingen deels toegewezen, alsook de proceskosten.

Wederom één kunstgrasveld minder als PEC Zwolle zich handhaaft in de Eredivisie

PEC Zwolle gaat komende zomer het kunstgras verruilen voor natuurgras, op voorwaarde dat de club zich handhaaft in de Eredivisie. De overstap van de Zwolse club naar een echte grasmat past in een trend in het Nederlands voetbal. RKC Waalwijk maakte die overstap afgelopen zomer, ADO Den Haag kondigde aan om vanaf komend seizoen weer op echt gras te gaan spelen en ook VVV-Venlo denkt daarover na.

Omdat de nieuwe grasmat veel minder kan worden bespeeld dan het kunstgras, is PEC bezig met extra velden in de omgeving. Voorzitter Adriaan Visser heeft het volste vertrouwen dat de club beide obstakels neemt.

"Al zit de duivel in de details", benadrukt de sportbestuurder vrijdag in gesprek met de Stentor. "Met al mijn ervaring bij dit soort politieke processen weet ik inmiddels: the devil is in the details. Het wordt een hele operatie van passen en meten."

In het MAC3PARK-stadion een nieuwe grasmat gelegd die voor honderd procent uit natuurgras bestaat. De nieuwe mat kan slechts 150 uur per jaar worden gebruikt, terwijl op het kunstgras 2000 uur aan wedstrijden en trainingen werden afgewerkt.

PEC en de gemeente Zwolle zijn daarom bezig met een plan om twee velden naast het stadion aan te leggen, zodat daar getraind kan worden.

PEC wil in 2022 naast het stadion een trainingscomplex bouwen. De velden die daarbij horen worden vervroegd aangelegd; het gaat om twee bestaande velden op het complex van Be Quick '28. Die worden vervangen door een (hybride) natuurveld en een kunstgrasveld. Die twee velden worden straks exclusief door PEC gebruikt.

In de Eredivisie spelen Sparta Rotterdam, FC Emmen en Heracles Almelo nog op kunstgras. In de Keuken Kampioen Divisie maakten Almere City FC en FC Dordrecht onlangs de overstap naar natuurgras.

Het afscheidnemen van kunstgrasvelden is een van de punten op de Veranderagenda van de KNVB, die in 2018 werd opgesteld om de Nederlandse voetbalcrisis op te lossen. Er bestaat een financiële regeling voor clubs die de overstap maken.

Hierdoor kunnen clubs jaarlijks tot 350.000 euro uit Europese inkomsten van Nederlandse clubs toucheren voor goed veldonderhoud. PEC kan zodoende de eerste, vaste kosten van een overstap grotendeels dekken, al moet men jaarlijks wel een paar ton reserveren voor onderhoud.

García verrast en neemt Brama 'in het belang van de club' op in selectie

FC Twente-trainer Gonzalo García heeft een opvallend besluit genomen na de commotie van deze week rondom Wout Brama. De middenvelder zit voor het eerst sinds de winterstop weer bij de wedstrijdselectie. De keuze van García is opvallend omdat hij en keeperstrainer Sander Boschker de speler eerder deze week nog met de grond gelijk maakte, zo bleek uit een uitgelekt audiofragment van een gesprek tussen de technische staf en een aantal supporters. "We moeten op dit moment doen wat het beste is voor de club", zo wordt García een dag voor de thuiswedstrijd tegen AZ geciteerd door TC Tubantia.

Brama ontbrak de afgelopen weken steevast in de wedstrijdselectie, zonder dat de coach uitleg had gegeven. De supporters konden het besluit niet waarderen en steunden de aanvoerder door tijdens de wedstrijden om hem te roepen.

Na de verloren uitwedstrijd tegen FC Emmen (2-0) werd de spelersbus van Twente opgewacht door een aantal supporters. De technische staf en aanvoerder Xandro Schenk gingen het gesprek aan, waarbij met name Boschker zich negatief uitliet over Brama.

Hij zei onder meer dat Brama voor wrijving zorgt in de spelersgroep en dat spelers mede door zijn gedrag vertrouwen missen. Volgens het regionale dagblad vindt García het lastig om met een sterke persoonlijkheid om te gaan.

Zodoende leek het erop dat Brama zijn laatste wedstrijd voor Twente had gespeeld. Nu is de routinier toch opgenomen voor het duel met de nummer twee van de Eredivisie. Zodoende lijkt de rust terug te keren bij Twente.

"Het is ook mijn beslissing", aldus García. "Als ik nee zeg, is het nee, maar we proberen de rust weer terug te krijgen." De trainer wilde niet zeggen of Brama vanuit de basis begint tegen AZ.

50-jarige man verdacht van deelneming terroristische organisatie

De politie heeft afgelopen dinsdag een 50-jarige man uit Vlaardingen aangehouden die wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. De man werd aangehouden in PI “De Schie,” waar hij momenteel vast zit voor een andere zaak.

De man wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 2011 t/m 2018 diverse malen in Libië is geweest en daar betrokken was bij een terroristische organisatie. In de tijd dat hij in Nederland was, heeft hij vermoedelijk contact onderhouden met leden van één of meerdere terroristische organisaties in Libië.

Er zijn geen aanwijzingen dat verdachte in die periode een concreet gevaar heeft gevormd voor de veiligheidssituatie in Nederland. De man is vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de verdachte veertien dagen langer blijft vastzitten.

KNVB houdt optie voor 'dubbele bekerfinale' Ajax - Feyenoord open

Nu Ajax en Feyenoord de halve finale van de TOTO KNVB Beker hebben bereikt, lonkt een eindstrijd tussen beide aartsrivalen. Ook in 2010 stonden Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in de bekerfinale en toen besloot de KNVB om bij hoge uitzondering een 'dubbele finale' te houden. Of dat nu ook zal gebeuren, laat de voetbalbond nog in het midden.

Ajax en Feyenoord nemen al meer dan tien jaar geen uitsupporters mee naar elkaars stadions, nadat in het verleden zware rellen uitbraken bij onderlinge confrontaties tussen de clubs.

Precies tien jaar geleden nam de KNVB het besluit om de bekerfinale tussen de Amsterdammers en Rotterdammers over twee wedstrijden te organiseren. Ajax won vervolgens beide wedstrijden (2-0 en 1-4).

Als Ajax in de halve finale afrekent met FC Utrecht en Feyenoord datzelfde doet met NAC Breda, dan volgt opnieuw een eindstrijd tussen beide clubs. De KNVB weigert echter vooruit te lopen op de zaken.

"Ajax - Feyenoord is een van de vier mogelijke finales", laat een woordvoerder weten aan RTV Rijnmond. "De finale staat altijd in het teken van toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal."

"We moeten met alle scenario's rekening houden maar gaan nu niet publiekelijk vooruitlopen op één mogelijkheid, vooral niet gezien de onvoorspelbaarheid soms in het bekertoernooi."

"Dus laten we vooral eerst genieten van de halve finales", zo klinkt het vanuit de KNVB. Ajax gaat op woensdag 4 maart op bezoek bij FC Utrecht, terwijl Feyenoord een dag later in de eigen Kuip aantreedt tegen NAC.

De finale staat vooralsnog gepland op zondag 19 april. Voor een eventuele tweede finale is nog geen datum geprikt.

Dirigent Reinbert de Leeuw (81) overleden

Componist en dirigent Reinbert de Leeuw is vandaag overleden. De Leeuw was mede-oprichter van het Schönberg Ensemble en kreeg in 2018 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit handen van koningin Máxima.

Bij het Schönberg Ensemble maakte hij als vaste dirigent meer dan vier decennia lang muziek van moderne componisten toegankelijk. Ook kreeg de dirigent in 2018 van burgemeester Halsema van Amsterdam de Zilveren Medaille in het Muziekgebouw aan 't IJ. Reden voor de onderscheiding was de grote bijdrage die De Leeuw heeft geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur sinds de jaren zeventig en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek.

Naast de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs en de Zilveren Medaille werd de dirigent dit jaar nog genomineerd voor een Grammy, is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs.

20 miljoen euro voor Caribisch Nederland

Het Rijk investeert 20 miljoen euro in Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de gewenste versterking van de samenleving en brede welvaart op de eilanden. De investering komt bovenop de 30 miljoen euro die al eerder uit de Regio Envelop beschikbaar is gesteld. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd.

Minister Schouten: “Caribisch Nederland is al goed onderweg om de brede welvaart te vergroten. Afgelopen september bracht ik een bezoek aan Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Daar was ik bij de start van één van de projecten uit de vorige ronde, de hydroponics farm op Saba en zag ik met eigen ogen de erosieproblematiek op Sint Eustatius die met geld uit de Regio Envelop wordt aangepakt. Met deze nieuwe impuls kunnen de eilanden verder met de goede plannen en ambities die de regio weer verder brengt. En dat is waar het kabinet op inzet met de Regio Deals.”

Minister Knops: “De voortzetting van een bijdrage uit de Regio Envelop voor Caribisch Nederland onderstreept het belang dat kabinetsbreed gehecht wordt aan het onderkennen en aanpakken van de uitdagingen waar Bonaire, Saba en Sint Eustatius voor staan.”

Met deze investering krijgen vijf projecten op Saba, Sint Eustatius en Bonaire een impuls vanuit het Rijk. Een van die projecten richt zich op het tegengaan van verdere achteruitgang van koraalriffen. Koraalriffen spelen een belangrijke economische en ecologische rol in Caribisch Nederland. Om het koraalrif te beschermen en herstellen is er een koraalherstelplan opgesteld dat inzet op het verbeteren van de kustwaterkwaliteit en de aanplant van koraal. Op Bonaire komt er een loket waar inwoners terecht kunnen voor informatie over banen en werkgelegenheid. Hierdoor worden baankansen vergroot en is er één aanspreekpunt voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Ook komt er op Bonaire, Sint Eustatius en Saba een impuls voor kinderopvang. Om deze kwalitatief te verbeteren zet het kabinet in op goede huisvesting van kinderopvang en buitenschoolse voorzieningen.

Financieel partnerschap
Om de leefbaarheid te verbeteren en de welvaart te verbreden investeert het kabinet met middelen uit de Regio Envelop in de sociaal-economische ontwikkeling van Caribisch Nederland. Het kabinet stelde eerder 30 miljoen euro uit de Regio Envelop beschikbaar voor Bonaire, Saba en St. Eustatius. Deze projecten maken onder meer Saba en Sint Eustatius orkaanbestendiger en veiliger en op Bonaire richten de projecten zich op het versterken van de arbeidsmarkt en sociale woningbouw.

Loting dag 2 WK afstanden

Om 22:00 uur vanavond Nederlandse tijd start dag twee van het WK afstanden in het Amerikaanse Salt Lake City. Een druk programma, met wederom kansen op Nederlandse medailles.

Gisteren stond de 5.000 meter voor mannen op het programma, vanavond rond de klok van tien uur wordt de 10.000 meter gereden. Jorrit Bergsma, die gisteren achtste werd op de 5.000 meter, treft in de derde rit de Nieuw-Zeelander Michael. In de vijfde rit neemt de winnaar van het brons gisteren, Graeme Fish, het op tegen de Italiaan Ghiotto. Patrick Roest, die gisteren gediskwalificeerd werd, moet het in de laatste rit opnemen tegen Ted-Jan Bloemen, die gisteren de wereldtitel pakte.

De ploegachtervolging voor vrouwen is rond middernacht. Nederland rijdt in de laatste rit tegen Canada.

Rond half 1 is de 500 meter voor mannen. Jan Smeekens moet al in de eerste rit aan de bak. Zijn tegenstander is de Wit-Rus Tsjaban. Kulizjnikov heeft in de vierde rit de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu als tegenstander. In de zevende rit treft Kai Verbij de Canadees Lacroix en de rit erop moet Dai Dai Ntab het opnemen tegen de Kazak Kretzj. De eennalaatste rit gaat tussen de Russen Mushtakov en Murashov.

Dag twee wordt afgesloten met de 500 meter voor vrouwen. Femke Kok rijdt in de tweede rit tegen de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-jung. De Amerikaanse Jackson is de tegenstandster van Letitia de Jong in de vierde rit. In de laatste drie ritten zal waarschijnlijk om het goud worden gestreden. Brittany Bowe rijdt in rit tien tegen Nao Kodaira, huidig wereldkampioene Vanessa Herzog treft de rit erop de Russin Katchanova. De laatste rit is een Russisch onderonsje tussen Golikova en Fatkulina.

Staat komt met schaderegeling nabestaanden Srebrenica

In 2019 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld ten aanzien van een groep van ongeveer 350 mannelijke vluchtelingen die zich op 13 juli 1995 op de compound bevonden. De mannen zijn vervolgens elders, en buiten het zicht van Dutchbat, vermoord door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Nederland betreurt het verloop van deze tragische gebeurtenissen.

De ministerraad heeft nu een besluit genomen over de kaders van een schadevergoedingsregeling voor de nabestaanden van deze groep mannen. Een onafhankelijke commissie zal worden ingesteld om de regeling uit te voeren en de aanvragen te beoordelen. De details van de regeling en de Commissie worden de komende weken in een interdepartementale werkgroep verder uitgewerkt en zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.

De Nederlandse regering heeft steeds gezegd dat de internationale gemeenschap is tekortgeschoten in het bieden van voldoende bescherming aan de mensen in de zogenoemde safe areas, waaronder Srebrenica. Nederland acht zich, als lid van de internationale gemeenschap, medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de situatie, waarin de genocide van Srebrenica heeft kunnen gebeuren. Het kabinet-Kok heeft daarvoor in 2002 de politieke verantwoordelijkheid genomen door zijn ontslag aan te bieden.

Het is volgens het kabinet goed om voor ogen te houden wie de schuldigen zijn aan de genocide van Srebrenica: dat zijn de toenmalige Bosnisch-Servische strijdkrachten. Het kabinet wil benadrukken dat de militairen van Dutchbat zich in bijzonder moeilijke omstandigheden bevonden. Tijdens de uitzending naar Bosnië heeft Dutchbat twee dodelijke slachtoffers te betreuren gehad.

Defensie: Marinierskazerne mogelijk niet naar Vlissingen

De mariniers verhuizen, als het aan Defensie ligt, niet naar Vlissingen. In plaats daarvan wordt gedacht aan een nieuwe kazerne op Kamp Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Dat staat in het voorgenomen besluit dat het kabinet vandaag heeft genomen. Tegelijkertijd stelt het kabinet in het voorgenomen besluit dat Zeeland in dat geval op een rechtvaardige wijze moet worden gecompenseerd.

Staatssecretaris Visser van Defensie liet eerder deze week in een gesprek met Zeeuwse bestuurders weten dat ze grote aarzelingen kent om de geplande bouw van de kazerne in Vlissingen door te laten gaan. De staatssecretaris gaf daarbij aan dat die bezwaren op het personele, operationele en financiële vlak lagen. Zij heeft afgelopen jaar in de Tweede Kamer herhaaldelijk haar zorgen geuit over de relatief hoge uitstroom bij het korps mariniers, met name in de groep ervaren onderofficieren en jonge officieren.

Het aantal ervaren mariniers dat onvoorzien vertrekt bij het Korps Mariniers is de afgelopen jaren hoger dan gewenst en de onrust onder het personeel over de verhuizing is toegenomen naar mate de verhuizing dichterbij kwam. Naar aanleiding hiervan groeiden de zorgen over de toekomstbestendigheid en continuïteit van het Korps Mariniers. Daarom is het besluit uit 2012 om naar Vlissingen te verhuizen opnieuw onder de loep genomen, waarna onderzocht is of er eventueel alternatieve verhuismogelijkheden voor het Korps Mariniers zouden zijn.

Daarbij ging het om de volgende uitgangspunten: de continuïteit van het Korps Mariniers, de toekomstbestendigheid, de realisatie van een fit for purpose kazerne en de kosten.

Allereerst is voor Nederland een goed gevuld en inzetbaar Korps Mariniers van belang, zeker gezien in de huidige mondiale en nationale veiligheidssituatie. Daarnaast is de realisatie van een kazerne die voldoet aan de operationele behoeften, zoals nabijheid van voldoende geschikte oefen- en trainingslocaties belangrijk. Tot slot spelen financiën ook een rol. De realisatie van een nieuwe marinierskazerne vraagt om een aanzienlijke investering van Rijksmiddelen die doelmatig besteed moeten worden. Na het bekijken van 16 locaties, waaronder Vlissingen en Doorn, komt Kamp Nieuw Millingen bij Apeldoorn als meest geschikt naar voren.

Het kabinet realiseert zich dat het voorbije proces en het voorgenomen besluit om de kazerne niet in Vlissingen te bouwen in strijd is met de gesloten bestuursovereenkomsten en er daarom noodzaak is tot compensatie voor Zeeland en Vlissingen. Hiermee ligt er een opgave voor het kabinet. Het kabinet hecht aan een zorgvuldig vervolgproces dat gezamenlijk met de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en het waterschap Scheldestromen wordt doorlopen. Het kabinet heeft daarom ook het voorgenomen besluit genomen tot compensatie die hieraan op een rechtvaardige wijze tegemoet komt. Het kabinet heeft daartoe in overleg met de provincie, gemeente en waterschap besloten een speciaal adviseur te benoemen, die onder regie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog voor de zomer zal onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om die compensatie vorm te geven.

Deze adviseur krijgt daarbij de opdracht de compensatie langs drie sporen te bezien. Allereerst brengt de adviseur de kosten die partijen hebben gemaakt in de uitvoering van de gesloten bestuursovereenkomsten in kaart. Ten tweede dient deze adviseur, rekening houdend met gerechtvaardigde verwachtingen, een pakket aan concrete maatregelen voor te bereiden waarmee de economische structuur in Zeeland en Vlissingen kan worden versterkt. Ten derde dient de adviseur de mogelijkheden om het beeld van het vestigingsklimaat in Zeeland te versterken, in zijn advies te betrekken. Dit advies moet leiden tot een voor zowel Zeeland, Vlissingen als kabinet aanvaardbaar compensatiepakket dat recht doet aan de geleden directe schade, alsook perspectief biedt op duurzame sociaaleconomische effecten voor de regio vergelijkbaar met wat de beoogde komst van de marinierskazerne de regio zou hebben gebracht.

'Carnaval' wordt 'Verkleedfeest', want katholiek

Eind deze maand wordt in heel Nederland carnaval gevierd. In heel Nederland? Nee, natuurlijk niet. Die gekkigheid laten ze maar lekker onder de rivieren. Op een basischool in het Gelderse Zevenaar, nog net boven de rivieren tussen Arnhem en Doetichem gelegen, hebben ze wijselijk dan ook maar besloten om woensdag geen carnaval meer te vieren. Dit jaar doet de basisschool IKC Carrousel namelijk aan de eerste editie van 'Verkleedfeest'.

Carnaval is van origine namelijk katholiek. IKC Carrousel is een openbare school waar religie niet de boventoon moet voeren, vandaar dat de oudervereniging heeft besloten dat het jaarlijkse 'feest voor het vasten' maar 'Verkleedfeest' moet heten.

Directeur Petra van den Brink vindt wel dat de school mee moet doen met de Christelijke traditionele feestdagen, maar vindt het prima dat het onder een andere naam gevierd wordt.

Pieter-Jan Buhler van LiemersNovum, het overkoepelende bestuur voor 28 basisscholen in de regio, vindt het ook wel prima. "Het maakt de kinderen niet uit hoe het heet, zij willen een mooi feest en dat krijgen ze. Dat is voor ons het belangrijkste."

Heerlijk inconsequent, met een reden
Andere Katholieke feesten zoals Kerstmis en sinterklaas mogen van de schoolleiding ouders voorlopig hun naam nog wel behouden, de 'Paaslunch' wordt echter hernoemd naar 'Lentelunch'.

Van den Brink laat doorschemeren dat een bepaalde groep ouders moeilijk doet over de Christelijke namen van feestdagen en dat de school om de goede lieve vrede te bewaren dan maar kapituleert. "De meeste kinderen, leraren en ouders houden zich daar niet zo mee bezig, maar een aantal mensen valt daar wel over. What’s in a name, denk ik dan. Je kunt daar uren over discussiëren, maar we zijn een onderwijsinstelling. Wij willen gewoon lesgeven en dat kinderen het naar hun zin hebben."

Het antwoord op de vraag waarom Kerstmis, de belangrijkste Christelijke feestdag in het jaar, wel de naam mag behouden moet Van den Brink schuldig blijven. "Dat is een goede vraag", zegt zij. "Waar ik geen antwoord op kan geven."

Vijf judoka's zeker van Olympische Spelen in Tokio

De selectiecommissie van de Judo Bond Nederland heeft de eerste judoka’s aangewezen die het bondsbestuur bij NOC*NSF gaat voordragen voor de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer. Het gaat om Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg). Deze atleten dienen op 2 juni 2020 nog wel te voldoen aan de internationale eisen voor kwalificatie.

Voor wereldkampioen Van ’t End en De Wit wordt het hun tweede Olympische Spelen na die van Rio de Janeiro in 2016. Franssen, Tsjkadoea en Korrel bereiden zich voor op hun Olympisch debuut. 

“We hebben als selectiecommissie gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in een vroeg stadium judoka’s aan te wijzen”, licht directeur topsport Tjaart Kloosterboer toe. "Het gaat nu om de gewichtsklassen waarin momenteel één judoka voldoet aan de internationale eisen en twee gewichtsklassen waarin weliswaar twee judoka’s op dit moment voldoen, maar de selectiecommissie en de Olympische coaches unaniem waren."

Tessie Savelkouls had normaliter ook bij de eerste selectie gezeten, maar de zwaargewicht raakte afgelopen weekend in Parijs ernstig geblesseerd. Kloosterboer daarover: "Een van de uitgangspunten bij de eerste selectie is dat we geen geblesseerde sporters aanwijzen. De exacte gevolgen van blessure van Tessie zijn nog onduidelijk, waardoor zij er nu niet bij zit."

In de overige gewichtsklassen valt in mei een besluit. “Naast dat we kwalificatie proberen af te dwingen in de klasse -57 kg, hebben we nog in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen voor één Olympisch startbewijs. Na de EK begin mei zullen we na overleg met de Olympische coaches de keuze maken”, sluit Kloosterboer af.

Het internationale kwalificatietraject begon op 25 mei 2018 en eindigt met de World Masters op 30 en 31 mei later dit jaar. De internationale eis voor deelname in Tokio is een plek bij de beste 18 op de Olympische ranglijst, geschoond op één judoka per land. Het judotoernooi in Tokio vindt plaats van zaterdag 25 juli t/m zaterdag 1 augustus.

In drie klassen is het spannend wie namens Nederland mag uitkomen. Bij de zwaargewichten (100+) gaat het tussen Roy Meyer en Henk Grol. Meyer staat voor in punten en won brons op het afgelopen wereldkampioenschap. Grol wist afgelopen zondag de beslissing moeilijker te maken door de Grand Slam in Parijs te winnen. In de klasse tot 78 kilogram bij de dames gaat het tussen Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk. Steenhuis lijkt de favoriet in deze strijd. 

De laatste categorie waar het om draait is de klasse tot zeventig kilogram. Sanne van Dijke staat 123 punten voor op Kim Polling. Laatstgenoemde kwam echter terug van een blessure en weet op de recentere toernooien betere resultaten te overhandigen. Na het EK zullen we weten wie er mag gaan en of er nog traditioneel 'gedoe' komt. De judoselectie voor de Olympische Spelen levert iedere keer hoop discussies en gedoe op. 

Valentijn: Nieuwe coupe in treincoupé

Op deze dag van de liefde bieden NS en Kinki Kappers reizigers een nieuwe coupe aan in de trein. Een team van Kinki Kappers reist vandaag van station Utrecht Centraal naar Nijmegen, via Arnhem en Deventer naar Zwolle en tenslotte via Amersfoort weer naar Utrecht en biedt reizigers onderweg een gratis knip- of stylingbeurt.

Met het knippen in de trein ondersteunen NS en Kinki Kappers de actie #échtcontact van de Alliantie Digitaal Samenleven, een initiatief van prinses Laurentien, minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo). Het doel van het initiatief is om persoonlijk contact te bevorderen. Hoofdconducteur Xandor Bakker vertelt: “Bij de kapper maak je al gauw even een praatje en met Valentijn wil je er natuurlijk ook op je Valentijnsbest uitzien. Op deze manier zorgen we voor een leuk gesprek in de trein en een nieuw kapsel."

De treinstoel verandert voor een keer in een kappersstoel. Xandor vervolgt: “Vandaag ‘knippen’ we geen kaartjes, maar haren. Meteen een goede reden om een gesprek aan te knopen en even te informeren naar de Valentijnsplannen van reizigers.”

Skiër Kilde nieuwe World Cup-leider na super-G-winst in Saalbach-Hinterglemm

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm de super-G gewonnen. In het bekende skigebied werden de wedstrijden die gepland stonden in het Chinese Yanqing ingehaald. Daar zouden de olympische testwedstrijden voor 2022 gehouden worden, maar wegens het in China heersende Covid-19 ging dat niet door.

Na meer dan twee uur uitstel wegens de weersomstandigheden - het waaide hard en daarna viel er nog een bak sneeuw op de piste - kon men eindelijk beginnen, weliswaar van een lagere start. De Italiaan Mattia Cassse trapte de wedstrijd af en bleek snel, maar thuisfavoriet Christian Walder dook toch 0,09 seconden onder zijn tijd door.

Gelijk daarna was het de beurt aan de Zwitser Mauro Caviezel om nog eens 0,37 seconden sneller te gaan, maar twee man later stond Kilde bovenaan de piste. De Noor maakte een sterke indruk op de ingekorte piste en was aan de finish 0,15 seconden sneller dan Caviezel. Alleen de Duitser Thomas Dressen zorgde daarna nog voor echt gevaar: hij pakte op 0,31 seconden de derde plek.

Een hele reeks mannen haalde de finish niet op de lastige piste, waaronder toppers als Matthias Mayer en Beat Feuz. Met zijn overwinning neemt Kilde in de algemene World Cup overigens ook gelijk de leiding over van landgenoot Henrik Kristoffersen, die het vooral van de technische nummers moet hebben.

UvA maakt excuses voor uitnodigen 'activistische' pedofiel

'Dit was verkeerd, een grote misser. Het spijt ons zeer.' De directeur van het College Sociale Wetenschappen aan de UvA gaat diep door het stof voor het uitnodigen van pedofiel Nelson Maatman.

Gisteravond verscheen Maatman in een uitzending van Danny Op Straat van programmaker Danny Ghosen. Hij vertelde dat hij een voorkeur heeft voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Maatman stelde dat kleine kinderen op seksueel gebied best een eigen wil hebben. Daarnaast zou hij een politieke partij willen oprichten die seks met kinderen wil legaliseren.

College
De UvA blijkt Maatman onlangs te hebben uitgenodigd voor een gesprek over omgang met seksualiteit, stelt de directeur van het College Sociale Wetenschappen in een verklaring.

'Nelson Maatman was uitgenodigd om te praten over zijn gevoelens als pedofiel, over wat het betekent om daarmee te leven maar niet naar te handelen. Dat was in het kader van een college over de ontwikkeling van seksuele normen in de maatschappij.'

Spijt
De UvA blijkt niet erg zorgvuldig te hebben uitgezocht wie er nu precies te gast was in het college.

'Het spijt ons zeer. We gaan in gesprek met de aanwezige studenten en de docent. Het spreekt voor zich dat wij pedoseksualiteit sterk afkeuren, seks met kinderen is onder geen beding of omstandigheid goed te praten.'

Dat gesprek lijkt ook hard nodig. Een student laat aan AT5 weten woedend te zijn. 'Ik schaam me student te zijn en ben boos dat mijn collegegeld hierheen gaat.'

Opzet pedofiel geslaagd

De Lelystadse politicus pedofiel die in het programma Danny op straat, pleit voor meer aandacht voor pedofielen, is in zijn opzet geslaagd. Gisteravond had zich een kleine menigte verzameld voor het huis van de pedo.

De pedo pleit openlijk dat: stop je leuter in een kleuter 'normaal' zou moeten worden. Om dit te onderbouwen stelt de man pedo dat het niet zoveel verschil maakt of kleuters willen wippen in de speeltuin of een pedo aan zijn gerief helpen. Als een kleuter om een ijsje kan vragen, moet het vragen om een leuter ook geen probleem zijn, is zijn devies. Hij heeft plannen om een politieke pedo partij op te richten die de lust belangen van pedo's zou moeten gaan vertegenwoordigen.

Marcel Jeninga, vader van een misbruikt kind, heeft aangegeven een petitie te starten tegen de oprichting van de pedo partij.

Behalve aandacht van mensen die zijn politieke pedo mening niet delen heeft hij voorlopig ook extra aandacht van de politie.

Gameplay en details van Outriders onthuld

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar People Can Fly hebben de gameplayvideo en een set van '101' trailers voor hun nieuwe game Outriders uitgebracht.

Outriders is een RPG-shooter dat zich afspeelt in een sci-fi woestenij. Het spel is ontwikkeld door People Can Fly, de ontwikkelingsstudio die heeft gewerkt aan onder andere Bulletstorm, Gears of War en Fortnite. De game kan solo worden gespeeld of met maximaal twee andere spelers, maar op welke manier je ook wilt spelen, je krijgt een avontuur vol fantasierijke wapens, loot en flexibele karakterontwikkeling.

De aarde is verwoest en de overlevenden zijn naar de sterren gegaan om een nieuw thuis te vinden. De planeet Enoch ziet er veelbelovend uit, maar eerst moeten Outriders ervoor zorgen dat alles veilig is. Gelukkig lijkt alles goed op Henoch. De planeet is mooi, de plaatselijke fauna is passief, het lijkt een paradijs. Er zijn wel enkele vreemde meetwaarden die de Outriders willen onderzoeken voordat er groen licht voor landing wordt gegeven. Helaas, voordat ze kunnen, wordt het bevel om te landen door hogerhand toch gegeven. En dat is wanneer alles naar de hel gaat. 'The Anomaly' - een mysterieuze, ondefinieerbare energiestorm - daalt neer op de kolonisten. Veel gaan er dood, anderen veranderen en de storm maakt bijna al hun technologie onbruikbaar. In de chaos raak jij als Outrider gewond. In een poging je in leven te houden, word je in cryostase geduwd en bevroren.

Meer dan 30 jaar later word je wakker in een heel andere wereld. De eens zo mooie velden van Enoch zijn met bloed doordrenkte loopgraven geworden. De lucht brandt en er zijn opgehangen lichamen in de verwoeste velden. Ontdaan van hun technologie en middelen, is de mensheid wreed geworden om te overleven. Maar Enoch is niet het enige dat is veranderd, jij ook. Gewapend met een pistool en mysterieuze nieuwe krachten trek je de donkere, woeste wereld in om te ontdekken wat er met jou en de mensheid is gebeurd. De Outriders-campagne neemt je mee door meerdere gebieden. Elk gebied heeft een centrale hub die missies, geheimen en meer biedt. 

Outriders heeft veel RPG-elementen. Je levelt, je past je vaardigheden aan, je vindt loot om je wapens en uitrusting te upgraden, je praat met NPC's om meer over de wereld te leren en missies te krijgen. Door keuze van skills kunnen bijvoorbeeld twee Pyromancers heel anders spelen.

Tot nu toe zijn er drie klassen onthuld: de Pyromancer, de Trickster en de Devastator:

  • De Pyromancer: gebruikt vuur en vlammen om vijanden te vernietigen en het slagveld te beheersen
  • De Trickster: een snelle, manoeuvreerbare klasse die snelheid- en tijdmanipulatie gebruikt om vijanden te verslaan
  • De Devastator: een krachtige klasse. Van zwaartekrachtmanipulatie tot ondoordringbare bepantsering, het draait allemaal om dichtbij doelen komen, zodat je maximale damage kunt aanrichten.

Elke klasse heeft sterke en zwakke punten, en een andere manier van genezen. Deze punten bepalen hoe je het spel speelt. De Pyromancer geneest bijvoorbeeld wanneer hij of zij iets in brand steekt, terwijl de Devastator en Trickster profiteren van close-up kills.

Outriders komt eind dit jaar uit voor PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Gameplay

World & Story

Classes & Power

RPG Depth & Customization 

Rij-instructeur (23) gepakt voor seks met minderjarige (17) in ruil voor rijlessen

De politie heeft afgelopen woensdag een 23-jarige man aangehouden die verdacht wordt van seks met een minderjarig meisje (17). Hij zou haar rijlessen hebben aangeboden in ruil voor seksuele handelingen.

Het onderzoek van de Afdeling Vreemdelingenpolitie identificatie en Mensenhandel (AVIM) startte na het zien van een advertentie op de website sexjobs.nl. De verdachte adverteerde daar met rijlessen die betaald konden worden door seksuele handelingen te verrichten. Gedurende het onderzoek ontdekte het team dat de verdachte seks had gehad met het meisje.  

De 23-jarige man is afgelopen woensdag in zijn woning in Capelle aan den IJssel aangehouden. Hij zit vast en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

For Honor viert derde verjaardag met nieuw in-game event

De derde verjaardag van For Honor wordt gevierd met een twee weken durend in-game event genaamd Honor Games. Het event is nu tot en met 27 februari speelbaar voor alle spelers van For Honor op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Honor Games introduceert een variant op de geliefde gamemodus Carousel of Death. Wanneer spelers voor de eerste keer sterven in deze 4v4 Elimination game-modus, worden ze 5 seconden later weer tot leven gewekt, maar worden er telkens wel 5 seconden toegevoegd aan de respawntijd. De overwinning wordt pas behaald wanneer alle tegenstanders tegelijkertijd zijn verslagen. Tijdens de eerste week van het event voegt Carousel of Fire extra damageboosts en vuurspuwende geisers toe aan de arena. De tweede week van het event krijgt ook een andere wending, maar dat blijft nog even een verrassing.

Het in-game event brengt extra loot en toevoegingen naar de game, waaronder een nieuwe Battle Outfit, Ornament en Effect, evenals gloednieuwe Instrument Emotes die beschikbaar zijn voor alle Helden. Al deze event-gerelateerde buit en content is tot en met 2 maart tevens verkrijgbaar in de Honor Games-bundel voor 30.000 Staal.

Street Fighter V: Champions Edition en Seth zijn klaar voor de strijd

Capcom maakt bekend dat Street Fighter V: Champion Edition, de uitgebreidste versie van het vechtspel, nu verkrijgbaar is. Daarnaast maakt Capcom bekend dat Seth een nieuwe fysieke vorm heeft aangenomen en als 40e personage is toegevoegd.

Street Fighter V: Champion Edition bevat alle content (exclusief Fighting Chance-kostuums, merksamenwerkingskostuums en Capcom Pro Tour DLC) van zowel de originele uitgave als Street Fighter V: Arcade Edition. Daarbovenop bevat Champion Edition elke vechter, stage en andere content die verscheen tussen Arcade Edition en deze nieuwe versie, inclusief Seth. In totaal bevat deze editie van Street Fighter V maar liefst 40 personages, 34 stages en meer dan 200 kostuums. Nadat spelers een personage hebben gekozen, kunnen ze zich daarmee een weg knokken door diverse spelvarianten voor één of meer spelers van alle niveaus, inclusief Cinematic Story Mode, Arcade Mode, Team Battle, Ranked Match, Casual Match en meer.

Vanaf vandaag mengt Seth zich in de strijd als 40e personage van Street Fighter V; deze meester in het imiteren van moves keert in Champion Edition terug met een nieuwe fysieke vorm. Nu het biologische brein van Seth, die eerder optrad als eindbaas in Street Fighter IV, is gekoppeld aan Doll Unit Zero, gaat deze levensvorm verder met het zoeken naar nieuwe data en het installeren van moves van de sterkste vechters ter wereld. Nieuwe spelers kunnen nu met Seth aan de slag als onderdeel van Street Fighter V: Champion Edition terwijl huidige spelers Seth apart kunnen aanschaffen voor 100.000 Fight Money (de in-game valuta).

Street Fighter V: Champion Edition is fysiek en digitaal verkrijgbaar voor PlayStation 4 en als digitale download op Steam. Huidige bezitters van een versie van Street Fighter V, ongeacht welke editie, kunnen een digitale Upgrade Kit aanschaffen voor directe toegang tot alle content van de Champion Edition die ze nog niet bezitten.

Trucker grijpt heldhaftig in

Afgelopen woensdag heeft een 27-jarige vrachtwagenchauffeur uit Alphen aan den Rijn op de A28 bij Leusden een ernstig verkeersongeval voorkomen en mogelijk het leven van een 87-jarige automobiliste gered. Met zijn trekker met oplegger wist hij de auto van de onwel geworden automobiliste tot stilstand te brengen.

De trucker zag bij Leusden een kleine personenauto slingerend rijden. Hij zag ook dat de bestuurster over haar stuur hing, waardoor hij de indruk had dat ze onwel was geworden. De jonge chauffeur bedacht zich geen moment en stuurde zijn combinatie naar de auto van de vrouw. Voorzichtig duwde hij met zijn vrachtwagen de auto tegen de vangrail. Op deze manier wist hij beide voertuigen tot stilstand te brengen.

De oudere dame bleek inderdaad onwel. De toegesnelde politie en ambulancemedewerkers zijn direct begonnen met reanimatie. De vrouw is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Door het heldhaftige optreden van de chauffeur heeft hij mogelijk het leven van de vrouw gered en een ernstig verkeersongeval voorkomen. De auto, de vrachtauto en de vangrail liepen slechts lichte schade op. Voor de vrachtwagenchauffeur is slachtofferhulp ingeschakeld.

Update 09:55 uur:
Volgens de NOS is de vrouw alsnog in het ziekenhuis overleden. Waarschijnlijk heeft ze een hartinfarct gehad.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Iconische beeldengroep Nachtwacht in Amsterdam definitief verdwenen

Een kunstwerk dat praktisch iedere Amsterdammer wel kent is niet meer. De beeldengroep van de Nachtwacht op het Rembrandtplein, geliefd en verguisd, is verdwenen. Sinds dinsdag staat het beeld van Rembrandt van Rijn zelf weer alleen op zijn sokkel.

De bronzen beelden werden op 20 december 2005 geplaatst op het Rembrandtplein. Het ging in totaal om 22 figuren van het schilderij de Nachtwacht.

De beelden zijn gemaakt door de Russische kunstenaars Mikhail Dronov en Alexander Taratynov. Het duo maakte de beelden van de Nachtwacht voor de herdenking van het 400e geboortejaar van Rembrandt. Voor de toerist waren ze een perfecte mogelijkheid tot een 'Amsterdamse' foto. Maar menig Mokummer wilde ze nog wel eens wegzetten als 'kitsch'. Ze verdwenen al eens eerder voor enkele jaren, maar keerden in 2012 weer terug.

Teleurstellend
Pleinmanager John Schraven laat weten dat ze er in de onderhandeling over de huur of aanschaf van de beeldengroep niet uitkwamen. De ondernemers op het plein vinden het volgens hem 'teleurstellend' dat de beelden weg zijn, maar de pleinmanager benadrukt dat alles in goed overleg met de kunstenaars is gebeurd. De beelden zullen volgens Schraven niet meer terugkeren.

Andere plannen
De kunstenaars zouden inmiddels andere plannen hebben met de beelden, maar waar ze nu zijn, is onduidelijk.

Vooralsnog komt er geen nieuw kunstwerk op de plaats waar de beelden stonden. De ondernemers denken volgens Schraven nu na over hoe de plek waar de beelden stonden verder wordt opgevuld. Hij zegt dat dat in samenspraak met de gemeente zal gebeuren.

NIMH vertelt over Nederlanders tijdens bombardement Dresden

Op de kop af 75 jaar geleden, klinkt opnieuw motorgeronk in de lucht. Het is half 2 in de nacht, ruim 3 uur na het eerste bombardement op Dresden. Een armada van 529 Lancasters nadert de stad voor een 2e, nog zwaardere aanval. 4 Nederlanders zijn van de partij, in de lucht én op de grond. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt aan de hand van uniek materiaal hun verhaal.

Op 14 februari 1945 vielen er bommen op Dresden. In de binnenstad en aanliggende wijken brak de hel los: brisant- en vuurbommen zorgden voor één groot inferno. En dat vlak voor het einde van de oorlog. De stad werd daardoor hét symbool van de totale oorlog, waarvan onschuldige, weerloze burgers het slachtoffer werden.

Wat weinig mensen weten, is dat Nederlanders betrokken waren bij het bombardement. Het NIMH vertelt op 75jaarvrij.nl hun unieke verhalen. Die gaan over 3 vliegers die hun dodelijke lading op de stad lieten vallen. Daarnaast vertelt het instituut over een Nederlandse krijgsgevangene. In een noodhospitaal tussen de vlammen en instortende gebouwen probeerde die te redden wat er te redden viel.

Nederlandse krijgsgevangene
De 39-jarige Gerard Wubben, vader van 5 jonge kinderen, werkt als krijgsgevangene in een noodhospitaal in Dresden. Wanneer het in de nacht van 13 op 14 februari bommen en vuur regent, probeert hij nog zoveel mogelijk patiënten naar de schuilkelder te brengen. Het is levensgevaarlijk werk: “Het hele gebouw stond te schudden, wat een paniek was dat. Bommen sloegen links en rechts van ons in andere gebouwen in. Overal voltreffers en nog eens voltreffers.”

Tijdens zijn gevangenschap houdt Wubben een dagboek bij. Het is een uniek document, waarin hij de verschrikkingen van die éne nacht in februari 1945, maar ook de nasleep ervan vertelt. De familie van Wubben schonk het dagboek recent aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, om het bijzondere verhaal voor toekomstige generaties te bewaren. Het gedetailleerde, persoonlijke en openhartige verhaal is nu te lezen op 75jaarvrij.nl

Afbeelding : Defensie
Afbeelding : Defensie

Afrikaanse Varkenspest in Griekenland, 2e R&O vervoermiddelen verplicht

In verband met de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Griekenland onder gehouden varkens, moeten vervoermiddelen voor evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten of herten) die terugkomen uit Griekenland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2e reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. Deze 2e R&O gold reeds voor de EU-risicolanden Roemenië, Litouwen, Polen, Slowakije, Bulgarije en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een 1ᵉ R&O plaatsvindt, waarna dit nogmaals gebeurt op een erkende R&O-plaats. Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

WK biatlon van start met mooie gemengde estafette

In het Italiaanse Antholz is het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Op het wegens de hoogte zware parcours in het immer fraaie Süd-Tirol stond de gemengde estafette op het programma op de openingsdag en dat werd een prima wedstrijd.

Bij de eerste groep atletes ging het wat de toplanden betreft vooral fout voor Frankrijk: Julia Simon liep met slecht schieten een forse achterstand op. Met Marte Olsbu Røiseland en Lisa Vittozzi begonnen Noorwegen en gastland Italië uitstekend, de twee gaven het denkbeeldige stokje over aan de nummers één en twee in de World Cup, Tiril Eckhoff en Dorothea Wierer. Selina Gasparin (Zwitserland), Iryna Kryuko (Wit-Rusland), Eva Kristejn-Puskarcikova (Tsjechië), Lisa Theresa Hauser (Oostenrijk) en Anastasiya Merkushyna (Oekraïne) volgden op een dikke tien seconden.

Eckhoff was lekker op dreef en vooral met goed schieten wist ze een voorsprong van tien seconden bij elkaar te werken op Marketa Davidova (Tsjechië) en Wierer, met Lena Häcki (Zwitserland) op een halve minuut en verder nog Oekraïne, Wit-Rusland, Duitsland en Rusland binnen de minuut. Tarjei Bø nam het Noorse stokje over, Ondrej Moravec en Lukas Hofer deden dat voor de voornaamste achtervolgers. Verder waren onder meer ook Arnd Peiffer (Duitsland), Matvey Eliseev (Rusland) en Jesper Nelin (Zweden) nog in de strijd, dus de medailles waren nog zeker niet verdeeld.

Voor Bø leek er niet veel aan de hand, maar bij het staand schieten gooide hij zijn voorsprong weg: hij had twee extra patronen nodig, Hofer en Moravec konden gewoon door en gingen er dus nipt voorbij. De Tsjech moest een beetje afhaken, Bø en Hofer wisselden als eersten op respectievelijk broer Johannes Thingnes Bø en Dominik Windisch, terwijl Michal Krcmar het overnam voor de Tsjechen. Op een dikke halve minuut gaf Benjamin Weger het voor Zwitserland over aan Serafin Wiestner, wisselde Artem Pryma op Dmytro Pidruchnyi (Oekraïne) en nam Benedikt Doll het voor de Duitsers over van Arnd Peiffer.

De laatste schietbeurt leverde zowel Bø als Windisch twee missers op, maar de Noor was sneller met het bijladen en vertrok bijna tien tellen eerder. Krcmar hield het hoofd koel en met één extra patroon dook hij op dik twintig seconden de slotronde in, terwijl Pidruchnyi de kansen weggooide en samen met Doll op een halve minuut van Krcmar de slotronde in mocht - een veel te grote achterstand om het Tsjechische brons nog te kunnen bedreigen.

De medailles waren daarmee ook vergeven: het goud ging naar Noorwegen, voor Italië en het verrassende Tsjechië. Duitsland, Oekraïne en Rusland bleven nog binnen de minuut, voor de teleurstellende Franse medefavorieten.

Overigens deed België voor het eerst in de historie mee op de gemengde estafette op het hoogste niveau. De van Noorwegen overgestapte Lotte Lie gaf het stokje over aan Rieke de Maeyer, die helaas op een ronde werd gezet. Daardoor kwamen Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart niet in actie.

Slachtoffers ID-fraude werden benaderd door boze kopers

Ruim een ton hebben de vier neven volgens het OM verdiend aan het oplichten van honderden mensen via Marktplaats. Hun slachtoffers (soms nog kinderen) die een telefoon, een Playstation of iets anders dachten te kopen, kwamen bedrogen uit. De betaalde goederen werden nooit geleverd en wie verhaal probeerde te halen, kwam uit bij mensen van wie de identiteit was gestolen. Deze week eiste het OM celstraffen tot vier jaar tegen de verdachten.

De vier uit Amsterdam en Arnhem pakte het grootscheeps en professioneel aan. Ze gebruikten ‘katvangers’ voor bankrekeningen die zij beheerden. Op Marktplaats boden ze vervolgens populaire elektronica te koop aan via vele valse accounts.

Wanneer zich een koper meldde, boden de verdachten aan het bestelde op te sturen. Dat was zogenaamd ‘veel makkelijker’. Zij stelden ook voor om als blijk van vertrouwen kopieën van identiteitsbewijzen uit te wisselen tussen koper en verkoper. Als dat was gebeurd, geloofden veel kopers (ten onrechte) dat het wel goed zat en maakten geld over naar de bankrekening van een katvanger.

Geen pakketje
Vervolgens verscheen er nooit een pakketje in de post. Wie daarop contact wist op te nemen met de persoon op wiens naam het valse account stond, kwam er achter dat ook die slachtoffer was. Namelijk van een vorige ‘deal’ met de neven waarbij het slachtoffer zijn identiteitsbewijs had gestuurd. Dat was vervolgens door verdachten gebruikt om via een valse account weer nieuwe slachtoffers te lokken. Enzovoort.

Het stel liep tegen de lamp toen zij van een koper een kopie van een politie-identiteitsbewijs ontvingen en gingen misbruiken. Daarop startte de politie in oktober 2016 een onderzoek. Dat leidde via IMEI-nummers en IP-adressen naar de vier verdachten. Op 17 januari 2017 werden de twee Amsterdammers aangehouden en hun woningen doorzocht.

Apparatuur gedumpt
Blijkbaar waren de Arnhemmers daarvan behoorlijk geschrokken. Want de dag na de aanhouding dumpten zij de gebruikte apparatuur (drie Blackberry-telefoons, een iPhone en twee laptops) in een beekje in een Arnhems stadspark. Een mevrouw vond die en belde de politie. Via de laptops wist de Arnhemse politie de link te leggen naar de Amsterdammers.

Drie maanden hielden de Arnhemmers zich koest. Kennelijk lonkte daarna het grote geld weer en begonnen ze opnieuw met hun oplichtingspraktijken. Op 25 april 2017 was er genoeg bewijs tegen hen verzameld en arresteerde de politie ook deze twee.

Op dinsdag 11 februari 2019 stonden de 22-jarige Amsterdammer en de 26-jarige Arnhemmer voor de rechter. Donderdag 13 februari volgden de 24-jarige Amsterdammer en de 24-jarige Arnhemmer.

Boze mensen
“Wat voor de verdachten waarschijnlijk een eenvoudige manier was om illegaal geld te verdienen, betekende voor veel mensen een financiële domper”, aldus de officier van justitie. “Maar dat er vervolgens misbruik wordt gemaakt van je identiteit en je wordt benaderd door boze mensen die denken dat jij ze hebt opgelicht, is nog veel vervelender.”

Volgens haar is bewezen dat de 26-jarige Zoetermeerder, de 24-jarige Amsterdammer en de 24-jarige Arnhemmer zich samen en in vereniging schuldig hebben gemaakt aan oplichting, identiteitsfraude en witwassen. Zij eiste tegen hen respectievelijk 48 maanden cel, 42 maanden cel en 36 maanden cel. Tegen de 22-jarige Amsterdammer eiste zij acht maanden cel. Hij was degene die in Amsterdam pinde van de rekeningen van de katvangers. Vermoedelijk werden de contanten vervolgens onder de neven verdeeld. Een andere rol lijkt hij niet te hebben gehad.

De uitspraak is over twee weken.

Aanhouding voor de handel in verdovende middelen via Telegram

De politie heeft donderdag 6 februari in Groningen een 20-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor het bezit en de handel in verdovende middelen. De verdachte werd op heterdaad betrapt bij de verkoop van verdovende middelen die hij op de digitale berichtendienst Telegram te koop had aangeboden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid waren naar aanleiding van advertenties op Telegram een onderzoek gestart naar de persoon achter deze berichten. Gedurende dit onderzoek kwam een 20-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht in beeld. Op dinsdag 6 februari kon de verdachte op het Sontplein in Groningen worden aangehouden tijdens een overdracht van verdovende middelen. Hij had de koper 100 XTC-pillen verkocht.

Boksringen
Bij de doorzoeking van de auto van de verdachte zijn nog eens zeven XTC-pillen, een gripzakje cocaïne, een mes, drie boksringen en een vals briefje van 50 euro in beslag genomen. Ook de auto van de verdachte is in beslag genomen. Bij een doorzoeking in een woning in Groningen waar de verdachte regelmatig verbleef, is nog een klein tasje met ongeveer honderd XTC-pillen en verschillende gripzakjes met kleine hoeveelheden MDMA-poeder, amfetamine en cocaïne aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachte is dinsdag 11 februari weer op vrije voeten gesteld. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moten verantwoorden voor het bezit en de handel in verdovende middelen.

Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden

Nederland behoort tot de Europese landen met het grootste aandeel inwoners dat vaardig is met het gebruik van internet, computer en software (digitale vaardigheden). De helft van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2019 meer dan basis digitale vaardigheden, tegen 33 procent gemiddeld in de Europese Unie. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS en andere EU-lidstaten.

Samen met Finland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk behoort Nederland tot de kopgroep van landen met het grootste aandeel inwoners met meer dan basis digitale vaardigheden. Het laagst is het aandeel inwoners met meer dan basis digitale vaardigheden in Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije (10-11 procent). Ook Italië, Griekenland en Polen scoren op dit punt veel lager (rond 20 procent) dan het EU-gemiddelde.

Nederlanders van 16 tot 75 jaar worden steeds digitaal vaardiger. In 2015 had nog maar 43 procent meer dan basis digitale vaardigheden. De digitale vaardigheid van de Nederlandse bevolking was altijd hoger dan gemiddeld in de Europese Unie.

Meeste vaardigheden op deelgebied ‘informatie’, minste op ‘software’
Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van resultaten op vier deelgebieden. Het gaat om de gebieden informatie, communicatie, computers/online diensten en software. Op het deelgebied ‘informatie’ was het aandeel Nederlanders in 2019 met meer dan basis digitale vaardigheden groter (89 procent) dan op de andere deelgebieden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld informatie opzoeken via internet maar ook om bestanden verplaatsen en foto’s opslaan in de cloud. Het EU-gemiddelde was hier 71 procent.

Ook op het deelgebied ‘communicatie’ (zoals e-mailen, bellen via internet en sociale netwerken gebruiken) en ‘computers/online diensten’ (bijvoorbeeld online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet) had respectievelijk 83 procent en 81 procent van de Nederlanders vaardigheden die het basisniveau ontstijgen. Het EU-gemiddelde was 67 procent voor ‘communicatie’ en 59 procent voor ‘computers/online diensten’.

‘Software’ is een wat lastiger deelgebied voor veel Nederlanders en Europeanen. Op dit terrein beschikte 55 procent van de Nederlanders over meer dan basisvaardigheden. Het EU-gemiddelde was 41 procent. Dit deelgebied omvat onder andere het gebruik van kantoorsoftware zoals programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets. Ook zelf computerprogramma’s schrijven in een programmeertaal behoort tot dit deelgebied.

Bijna acht op de tien jongeren heeft meer dan basis digitale vaardigheden
Wat mensen kunnen met internet en computers verschilt sterk naar leeftijd en opleiding. Zo is het percentage Nederlanders met meer dan basis digitale vaardigheden bij jongeren ruim vier keer zo groot als bij ouderen. Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar had 78 procent meer dan basis digitale vaardigheden. Onder ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar was dit aandeel 18 procent.

Van de hoogopgeleiden had 68 procent digitale vaardigheden boven het basisniveau. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als onder de laagopgeleiden (30 procent). De verschillen in digitale vaardigheden tussen mannen en vrouwen zijn kleiner. Het aandeel mannen met meer dan basisvaardigheden bedroeg 54 procent, tegen 45 procent onder de vrouwen.

Sterkste groei waterschapsheffingen sinds 2009

De waterschappen verwachten in 2020 ruim 3 miljard euro te innen aan heffingen; 4,6 procent meer dan in 2019. Dit is de sterkste groei sinds 2009. Dit meldt CBS op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

Waterschappen hebben twee hoofdtaken: de watersysteemtaak en afvalwaterzuivering. De kosten die waterschappen hiervoor maken, dekken zij grotendeels uit twee specifieke heffingen. De opbrengst van de watersysteemheffing stijgt met 5,2 procent naar 1,6 miljard euro. Hiermee zorgen waterschappen voor bescherming tegen hoogwater en wateroverlast, en voor voldoende oppervlaktewater van goede kwaliteit. De opbrengst van de zuiveringsheffing, voor de zuivering van afvalwater, stijgt in 2020 met 4,0 procent naar 1,4 miljard euro. Voor beide hoofdtaken is dit de hoogste stijging sinds invoering van het huidige belastingstelsel in 2009.

Nederland telt 21 waterschappen in 2020 (in 1953 waren dat er nog 2.600). Deze waterschappen beheren bijna 18.000 kilometer waterkeringen en 225.000 kilometer waterlopen. Daarnaast zuiveren zij 2 miljard kubieke meter afvalwater in 327 zuiveringsinstallaties. Vijf waterschappen beheren ook nog eens 6.600 kilometer wegen en 1.000kilometer fietspaden.

In Limburg en Friesland stijgen de heffingsopbrengsten het hardst
Bij het waterschap Limburg en dat in Friesland stijgen de opbrengsten het hardst in 2020. Waterschap Limburg raamt bijna 16 procent meer opbrengsten voor de watersysteemtaak en bijna 9 procent meer voor de waterzuiveringstaak. Het Limburgse waterschap verhoogt de opbrengsten vanwege investeringen in onder andere de bescherming tegen hoogwater in de Maas, tegen wateroverlast maar ook in oplossingen voor waterbeschikbaarheid in droge periodes.

Bij het Wetterskip Fryslân stijgt in 2020 vooral de verwachte opbrengst van de watersysteemheffing. Deze heffing stijgt ruim 13 procent. Ook het Friese waterschap investeert de komende jaren in de watersystemen om voorbereid te zijn op onder meer natte periodes en langdurige droogte. Daarnaast beheert het waterschap 200 kilometer zeedijk.

De andere 19 waterschappen kampen met soortgelijke uitdagingen. Waterschappen geven zelf aan dat onder andere natte winters en droge zomers zorgen voor nieuwe opgaven voor waterschappen. Ook aangescherpte of vernieuwde wetgeving kunnen leiden tot extra kosten en/of investeringen.

Ruim driekwart waterschapsheffingen voor rekening van huishoudens
Huishoudens in het gebied van het waterschap (ook wel ingezetenen genoemd) dragen voor meer dan driekwart bij aan de heffingsopbrengsten voor 2020. Het overige kwart komt voor rekening van boeren en bedrijven.

De ontwikkeling van de heffingsopbrengsten zal terug te zien zijn op de belastingaanslag voor 2020. Een meerpersoonshuishouden in waterschap Limburg met een koopwoning met een WOZ-waarde van 248.000 euro gaat bijvoorbeeld bijna 12 procent meer betalen dan een jaar eerder en betaalt 286 euro in 2020. Een boerenbedrijf met 400.000 euro opstallen, 40 hectare grond en 3 vervuilingseenheden gaat in hetzelfde waterschap ruim 14 procent meer betalen en betaalt 2.526 euro aan waterschapsbelasting in 2020.

Desondanks betalen de gezinnen en boeren in Limburg in 2020 nog altijd ruim onder het landelijke gemiddelde (354 euro voor een meerpersoonshuishouden en 3.984 euro voor een agrarisch bedrijf uit dit voorbeeld). Gezinnen en boeren zijn het duurste uit in hoogheemraadschap Delfland, een meerpersoonshuishouden betaalt 462 euro en een boerenbedrijf betaalt 7.631 euro in 2020.

Dit is hoe de nieuwe Batman eruitziet

Okay, het is maar een teaser en die is niet eens van de gehele outfit, maar regisseur Matt Reeves heeft een eerste blik vrijgegeven op wat Robert Pattinsons Batsuit in het volgend jaar te verschijnen The Batman wordt.

Waar Zack Snyder dat in de aanloop naar Batman v Superman: Dawn Of Justice deed met een foto van een stuntacteur naast de nieuwe Batmobile, doet Reeves het met een video. Hierin is het bovenste deel van de outfit te zien, waaronder ook het Batsymbool op de borst en de cowl waarmee Bruce Wayne zichzelf en zijn identiteit beschermt.

The Batman zal vertellen over een jongere Batman dan we zagen in de Ben Affleck-films, maar de film is naar verluidt wel onderdeel van het DC Extended Universe. De film zal de DCEU-introducties tonen van onder andere Catwoman (Zoe Kravitz), The Penguin (Colin Farrell) en The Riddler (Paul Dano). The Batman verschijnt in juni van volgend jaar.

FOK! Wat een weer: Droog en wat zon

Vanochtend is het zwaar bewolkt en valt er plaatselijk wat motregen. Geleidelijk wordt het van het westen uit overal droog en in de loop van de dag komt de zon van tijd tot tijd tevoorschijn. De temperatuur loopt op naar waardes van 7°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind draait van west tot noordwesten naar een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

komende nacht is het in de noordwestelijke helft van het land bewolkt en vooral in het noorden kan het af en toe regenen. Elders zijn er opklaringen en blijft het droog. De minima liggen tussen 4°C plaatselijk in het noordoosten en 7°C in het westen. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidwestenwind.

Zaterdag overdag is het bewolkt. In de ochtend valt er in het noorden regen. In de middag is het overal droog en vooral in het zuidoosten kan de zon even doorbreken. In de avond valt er in het westen en noorden af en toe lichte regen. Het wordt een zachte dag met in de middag 8°C op de Wadden en 13°C in het zuiden. De zuidwestenwind neemt gedurende de dag alsmaar toe en wordt in de avond boven land vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard, 7 Bft. In de loop van de avond zijn langs de noordwestkust zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Storm op zee bij De kop van Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Storm op zee bij De kop van Schouwen (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OM eist zes jaar tegen man die vader neerschoot in drugslab

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige man uit Nunspeet. De man wordt onder meer verdacht van het neerschieten van zijn 63-jarige vader met een vuurwapen. Dat gebeurde op 18 april vorig jaar in een loods in Ermelo.

Daar bevonden zich een zogenoemde reactieketel van duizend liter, meters, apparatuur zoals een digitale weegschaal, gelaatsmaskers met filters en grote hoeveelheden jerrycans. Daarnaast werden er diverse precursoren ontdekt (azijnzuur, azijnzuuranhydride en MAPA), stoffen die gebruikt worden bij de productie van heroïne, amfetamine en metamfetamine. Er werd ook een grote verborgen ruimte aangetroffen met aanwijzingen voor sporen van MDMA (amfetamine).

Een conflict over geld zou ten grondslag liggen aan het schietincident in de loods. Volgens de officier komt de man op 18 april in een zeer boze bui naar de loods, waar hij de confrontatie met zijn vader aangaat. De beide mannen maken ruzie, waarna de 37-jarige vermoedelijk meerdere schoten lost. Eén kogel raakt zijn vader: de 63-jarige man loopt een schotwond aan zijn been op. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk ook een worsteling in de loods heeft plaatsgevonden. Als de politie na het schietincident bij de loods aankomt, wordt het drugslab in de loods ontdekt.

De 63-jarige man verklaart later dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen en dat zijn zoon dat voorkomen heeft. De officier van justitie vindt dit scenario ongeloofwaardig. Volgens hem kan uit bewijsmiddelen worden afgeleid dat de 37-jarige man opzettelijk heeft geschoten.

De officier van justitie acht poging doodslag wettig en overtuigend bewezen. “Door met een scherp vuurwapen meermalen te schieten in een betrekkelijk kleine ruimte waarin het slachtoffer zich ook bevonden moet hebben, heeft verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans op dodelijk letsel aanvaard.” Ook acht het OM wapenbezit en het bezit van vals geld wettig en overtuigend bewezen voor de 37-jarige.

Beide mannen worden ook verdacht van voorbereidingshandelingen voor het bereiden van harddrugs. De 63-jarige man hoorde daarom een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

De rechtbank in Zutphen doet op 5 maart uitspraak.

Grapperhaus wil uitleg van OM over nieuwe blunder met foto kroongetuige

Minister Ferdinand Grapperhaus roept de top van het Openbaar Ministerie op het matje omdat er opnieuw per ongeluk foto's van kroongetuige Nabil B. zijn verspreid.

Donderdag liet het OM weten dat er weer onbedoeld foto's van de kroongetuige in het dossier van het Marengo-proces zijn beland. Het proces draait om meerdere moorden en liquidatiepogingen. In totaal staan er zestien verdachten terecht, waaronder de in Dubai opgepakte Ridouan Taghi. Het dossier met de foto's is in handen van de advocaten van de verdachten en de rechtbank gekomen. In dit proces heeft Nabil B. belastende verklaringen afgelegd over de groep verdachten. B. stapte in 2017 naar justitie.

Uit eerste hand
'Van het OM mag in alle situaties worden verwacht dat ze zorgvuldig te werk gaan, zeker in een zaak als deze', zegt de minister volgens de NOS. 'Als minister ben ik verantwoordelijk voor het OM en wil ik uit eerste hand horen hoe dit zo heeft kunnen lopen.'

Het OM zei vandaag dat de gemaakte fout 'hoog opgenomen en grondig onderzocht' wordt. 'De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen.' Aan de advocaten en rechtbank is gevraagd het dossier, dat op een cd-rom stond, terug te geven.

Derde keer
Het is al de derde keer dat het OM per ongeluk foto's van Nabil B. naar de advocaten van de verdachten stuurt. Ook was de kroongetuige onbedoeld kort te zien op een televisiescherm in de perskamer van de rechtbank op Schiphol.

De 41-jarige broer van B. werd doodgeschoten door een man die zich voordeed als sollicitant, waarschijnlijk omdat Nabil als kroongetuige over liquidaties verklaarde. De advocaat van B. werd zo'n halfjaar later vermoord in Buitenveldert.

Hoge straffen geëist na overvalgolf: 'Angst bij het horen van de winkelbel'

In haar requisitoir was de officier van justitie donderdag volstrekt duidelijk over de impact van een overval: “Het is de ergste nachtmerrie van mensen. Dat er opeens, vanuit het niets, overvallers binnenstappen een vuurwapen tonen en geld of andere zaken eisen. Je weet niet wat ze gaan doen, je weet niet waar ze toe in staat zijn.” In de periode november 2018 tot en met februari 2019 houden veel ondernemers in Helmond en omgeving hun hart vast. Er vindt in die periode een golf aan gewapende overvallen plaats op supermarkten, cafetaria’s en tankstations. Tijdens een drukbezochte zitting stonden vier verdachten (20, 21, 21 en 22 jaar oud) uit Helmond, Aarle-Rixtel en Nuenen vandaag voor de rechter.

De overvallen van 2018 en 2019 hadden de nodige effecten. Bij veel ondernemers, maar ook bij bewoners was er sprake van angst: “Iedere keer als de winkelbel rinkelt, is er de angst dat er geen welwillende klant staat, maar mannen met een vuurwapen. De gevolgen van de gepleegde overvallen waren groot: “Niet alleen voor de direct betrokken medewerkers, maar ook breder. Klanten blijven weg, personeel is opeens veel lastiger te krijgen. En dat terwijl de getroffen winkeliers niets te verwijten is."

Acht overvallen
Er vinden in totaal acht overvallen plaats die aan de verdachten gelinkt worden. De overvallen worden aan elkaar gelinkt omdat ze in korte tijd in dezelfde regio plaatsvinden en er opvallende overeenkomsten zijn wat betreft de werkwijze en het signalement van de daders. De eerste overval waarbij een concrete verdachte in beeld komt, is de overval op een cafetaria in Beek en Donk op 19 december 2018. Een van de verdachten wordt op beelden herkend. Het onderzoek van de recherche richt zich vervolgens op deze verdachte en de (wisselende) mededaders, die duizenden euro’s buit wisten te maken bij de overvallen.

Meer zaken
In maart 2019 wordt het viertal opgepakt voor de overvallen, maar de verdenkingen stapelen zich al tijdens het onderzoek op. Behalve voor de overvallen, zijn er namelijk ook zes woninginbraken in de regio, waaraan twee van de verdachten te linken zijn. Uiteindelijk leggen drie van de vier verdachten bekennende verklaringen afleggen. Er is dan ook een enorme bewijslast tegen de verdachten. Het gaat onder meer om belastende tapgesprekken, maar ook om berichten op telefoons, beelden van bewakingscamera’s en gevonden kleding die verdachten tijdens de feiten droegen.

Lange gevangenisstraffen
Uit onderzoek naar de persoon van de verdachten, waaronder door een psycholoog, blijkt dat het herhalingsgevaar bij meerdere verdachten als gemiddeld tot hoog ingeschat moet worden. De reclassering ziet aanknopingspunten voor begeleiding en behandeling, om zo te proberen die herhalingskans te verminderen. Ook de officier ziet het belang van behandeling en begeleiding: “Maar dit kan ook op een later moment. Ik zie alle aanleiding om de rechtbank te vragen een jarenlange gevangenisstraf op te leggen."

Eisen
Wat het Openbaar Ministerie betreft gaat de 20-jarige verdachte 10 jaar de cel in. De mannen uit Helmond en Aarle-Rixtel hoorden respectievelijk zeven en vijf jaar cel tegen zich eisen. De verdachte van 22 uit Nuenen had van de vier de minste zaken op zijn kerfstok. Daarom valt zijn straf met 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, iets lager uit.

Drugslab en drugs met straatwaarde van 4 miljoen euro aangetroffen

In Wanswert in de gemeente Noordoost-Fryslan is afgelopen week een drugslab aangetroffen. De politie is het verdachte pand op het spoor gekomen dankzij tips van oplettende melders. Het gaat om een actief lab in een afgelegen boerderij waar vermoedelijk methamphetamine geproduceerd werd. Daarnaast werd er ook nog een lab in aanbouw ontdekt.

Oplettende melders hebben de politie getipt over mogelijk criminele activiteiten in de boerderij aan de Wirdsterterp in Wanswert. De politie is op basis van deze tips een onderzoek begonnen en heeft besloten om in de nacht van 12 op 13 februari het pand binnen te treden. In de woning werd een drugslab aangetroffen waar vermoedelijk op grote schaal methamfetamine werd geproduceerd. In een nabijgelegen gebouw werd daarnaast nog een synthetisch drugslab in aanbouw aangetroffen. Ook is er een grote hoeveelheid eindproduct van een synthetische drug aangetroffen, het gaat vermoedelijk om methamfetamine met een straatwaarde van rond de 4 miljoen euro.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Skiër Dressen klopt Zwitserse armada in Saalbach-Hinterglemm

Alpineskiër Thomas Dressen heeft de in vrij korte tijd opgezette World Cup-afdaling in Saalbach-Hinterglemm gewonnen. Die wedstrijd zou net als de super-G van vrijdag gehouden worden in het Chinese Yanqing, als test voor de Olympische Winterspelen van 2022 aldaar, maar de in China heersende ziekte Covid-19 gooide roet in het eten.

De Zwitser Mauro Caviezel ging als derde naar beneden en zette een rappe tijd neer, waar zijn als zevende vertrokken landgenoot Beat Feuz twee honderdsten van een seconde onder wist te duiken. Meerdere uitdagers haalden het niet, tot Dressen de piste betrad. De Duitser maakte bovenin nog een foutje, maar was onderin bloedsnel en dook 0,07 seconden onder de tijd van Feuz door.

Vervolgens bleef het beeld regelmatig gelijk: iemand was bovenin sneller dan Dressen, maar verloor vanaf het middenstuk flink wat tijd. Carlo Janka kwam nog het dichtst in de buurt van het podium en strandde op 0,26 seconden. Achter Feuz en Caviezel eindigde zo ook een Zwitser als vierde en met Niels Hintermann (+0,49) zorgde dat land zelfs ook nog voor de vijfde plek.

Nederlanders wereldkampioen teamsprint na diskwalificatie Canada

Schaatsers Daidai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol zijn in Salt Lake City op het wereldkampioenschap afstanden gekroond tot wereldkampioen op de teamsprint, waarmee Nederland de titel verdedigde.

Ietwat verrassend kwam het Canadese trio tot een vlijmscherpe tijd van 1:17,68 minuten, een ruime verbetering van de 1:18,53 van China. De Nederlanders snelden naar een tijd van 1:18,19 minuten en pakten zo het zilver.

Dat werd echter nog overhoop gegooid, want al vrij snel na de wedstrijd bleek dat de laatste Canadees te vroeg overgenomen had. De Canadese tijd werd doorgestreept en het goud ging zo alsnog naar Nederland, voor China en Noorwegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.