FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 februari 2020

De Scandinavische cultuur bestaat niet!

De Scandinavische cultuur bestaat niet! Dit althans is de opvatting die gebracht wordt uit een, reeds schielijk teruggetrokken advertentie van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij S.A.S. Daar de plus/min-ratio na amper een dag uitkwam op 360 plus tegen 18000 (!) min werd door de 'paarse broeken' van S.A.S. dus besloten om hun rampzalige filmpje van het net te jorissen. Gelukkig was er al een mirror gemaakt zodat we ons nog even kunnen ergeren aan zoveel zelfhaat!

Zoals dus ook in ons land door een 'bepaald publiek figuur' eerder al werd beweerd dat 'de cultuur niet zou bestaan' werd dit nog eens dunnetjes overgedaan in dit lafhartige van zelfhaat overstromende filmpje dat je bepaald geen reclame mag noemen! Eerder een bevlekking die deze eigen cultuurhatende maatschappij nog vele jaren zal worden nagedragen!

Ook in het Deense parlement, de Deense overheid heeft 14% van de aandelen in S.A.S., zijn al vragen gesteld over dit 'incident' dus hopelijk zal dit muisje nog wel een staartje gaan krijgen! Ik laat het filmpje verder gewoon voor zichzelf spreken:

Verstappen zeer positief na eerste meters in RB16

Vanmiddag maakte Max Verstappen de eerste meters in zijn Red Bull-bolide voor het komend seizoen. Na de onthulling van de RB16 klom de Nederlander achter het stuur en testte zijn wagen tijdens wat officieel te boek staat als een 'filmdag'.

"Ik heb net de filmdag achter de rug. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in de RB16 reed. Het is zeer positief verlopen. Het is natuurlijk belangrijk om wat meters te maken met de nieuwe auto om te checken of alle onderdelen goed werken, voordat we naar Barcelona gaan. Ik kijk ernaar uit om daar verder aan de slag te gaan", zo vertelde de Red Bull coureur aan zijn website Verstappen.nl.

Volgende week woensdag starten de drie eerste officiële Formule 1-testdagen van dit jaar in Barcelona. Een week later zullen er wederom drie testdagen op het Catalaanse circuit zijn.

Verstappen zeer positief over RB16 (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen zeer positief over RB16 (Pro Shots / Zuma Press)

NAC naar halve finale KNVB-beker na bekerstunt tegen AZ

NAC Breda heeft voor een nieuwe stunt gezorgd in de KNVB-beker. De ploeg van trainer Peter Hyballa versloeg AZ in Alkmaar met 3-1 en staat daardoor in de halve finales. Een ronde eerder werd PSV al uit de beker gekegeld door NAC.

AZ had het in de eerste helft al meteen lastig met de nummer zes van de eerste divisie. In de 35ste minuut beloonde middenvelder Mounir El Allouchi de bezoekers met de verdiende 0-1 na een assist van Robin Schouten.

Schouten, die in de jeugd bij AZ speelde, maakte na een goede individuele actie de 0-2 voor NAC. Vijf minuten na de 0-2 bracht Oussama Idrissi de spanning terug in de wedstrijd na een prachtig afstandsschot.

AZ ging daarna hard op jacht naar de gelijkmaker om er minimaal een verlenging uit te slepen, maar deze kwam er niet. Uit een counter zorgde NAC zelfs vlak voor tijd nog voor de definitieve beslissing. Javi Noblejas slalomde door de AZ-defensie en vond vervolgens met een laag schot de verre hoek, waarna het feest voor NAC kon beginnen.

In de halve finales, die begin maart worden gespeeld, is de winnaar van het duel sc Heerenveen-Feyenoord de tegenstander van NAC.

Terschelling is een torpedo kwijt, wie heeft hem meegenomen?

De gemeente Terschelling stuurde vanavond een bijzondere vraag de wereld in, waar is de torpedo gebleven? Afgelopen nacht werd er op het strand van het Waddeneiland een torpedo uit de Tweede Wereldoorlog gevonden maar toen de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vandaag ging kijken was het explosief niet meer te vinden.

De gemeente wil dus graag weten of iemand het explosief toevallig mee naar huis genomen heeft of dat iemand meer weet over wat er gebeurd is. Dus mocht je sinds gisteravond ineens decoratief een torpedo naast de schemerlamp hebben staan, bel even met gemeente Terschelling.

Aziaten gediscrimineerd door coronavirus: duizenden meldingen

Bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zijn al vierhonderd meldingen binnengekomen van Aziaten die zich gediscrimineerd voelen vanwege het coronavirus. Absolute piek was dit weekend, toen Lex Gaarthuis, dj van Radio 10, het lied ''Voorkomen is beter dan Chinezen'' had uitgezonden. 'Je moet dit in de bredere context zien van onderhuidse discriminatie en racisme dat telkens weer de kop opsteekt', zegt directeur van het Cinemasia Film Festival Yoon-shik Boxman.

'Dan zijn het de Aziaten, dan de Marokkanen. dan de Antillianen, dan de Turken. Omdat het virus is ontstaan in China zijn wij de klos. Wij zijn onderdeel van een groter probleem', zegt Yoon-shik Boxman.

Lange tijd liet de Aziatische gemeenschap weinig van zich horen bij instanties tegen racisme en discriminatie, maar nu lijken ze zich als groep te hebben gemobiliseerd. Landelijk kwamen er namelijk al drieduizend meldingen binnen - waarvan dus vierhonderd uit Amsterdam.

Sluimerend racisme
Vincent Verkoelen , directeur van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, zegt daarover: 'Simpele grappen zoals 'sambal bij'. Hoe lang worden die al niet gemaakt? Het is positief om te zien hoe de groep zich nu verenigt en uitspreekt. Het sluimerende Aziatische racisme is er al jaren, zo niet decennia.'

Boxman heeft zelf al, zoals hij het zelf noemt, 'twee voorvallen' gehad in het openbaar vervoer in de stad sinds het coronavirus is uitgebroken. 'Een onschuldig niesje en mensen gaan toch wel heel voorzichtig naar de andere kant van de tram bewegen. Je merkt het aan de reacties: je merkt dat ze op iets reageren.'

Ook bij het meldpunt komen zulke berichten binnen. 'We krijgen meldingen van mensen die in het openbaar vervoer worden genegeerd vanwege het coronavirus of op straat worden nageroepen', zegt Verkoelen.

Minder minder-uitspraak
Trigger voor de meldingsbereidheid lijkt het gedraaide lied op Radio 10 te zijn. 'Smakeloos', noemt Verkoelen de actie van de dj. 'Geschrokken?', reageert de directeur bedachtzaam op de vraag over het hoge aantal meldingen. 'Laat ik het zo zeggen: we krijgen wel eens een bulk van meldingen binnen vanwege iets dat in de media plaatsvindt. Zo'n aantal als nu hebben we voor het laatst gezien bij de 'minder minder' uitspraken van Wilders.'

Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft besloten om samen met andere partners, die strijden tegen discriminatie en racisme, gezamenlijk op te treden via discriminatie.nl. 'Wij hebben protest gemaakt bij Radio 10 en de makers van het programma', zegt Verkoelen. De Aziatische gemeenschap heeft aangifte gedaan tegen de dj.

Excuus
Inmiddels heeft de dj zijn excuus gemaakt. Verhoeven: 'Dat is een eerste stap. Wij willen altijd een dialoog met mensen starten. Ik hoop dat hij vanuit daar verdere stappen neemt. Ik weet ook dat mensen aangifte hebben gedaan tegen de dj. Het is aan het Openbaar Ministerie om te kijken of er vervolging kan plaatsvinden.'

Boxman zag de golf van incidenten tegen de Aziatische gemeenschap in de stad aankomen. 'Op 27 januari stuurde ik een berichtje naar een vriendin, die werkt als radiojournalist in Wuhan. Toen merkten we allebei op dat dit nog wel eens behoorlijk uit de hand zou kunnen lopen voor de Aziatische gemeenschap in Nederland. Die angst is wel gegrond gebleken. Met de SARS-epidemie veertien jaar geleden was er ook een sterk anti-Aziatisch sentiment. Dat het nu weer de kop opsteekt, verbaast mij eigenlijk niet.'

Geen logica
De primaire reactie van sommigen die besluiten om niet naast een Aziatisch uitziend persoon in het openbaar vervoer te zitten, begrijpt Boxman 'misschien' wel. 'Het is een moeilijke vraag. Ik hoop wel dat we in de hele menselijke evolutie een bepaalde ontwikkeling hebben doorgemaakt: dat we op een gegeven moment kunnen zeggen: nu moet de rede, mijn verstand, even ingrijpen, want hier zit geen logica achter.'

Volgens Boxman is het namelijk heel simpel: '99,99 procent van de mensen met een Aziatisch uiterlijk heeft niks te maken met het virus, is niet in Wuhan geweest afgelopen maand. Het zijn gewoon Nederlanders zoals jij en ik, die er toevallig Aziatisch uitzien. Dat zij dan zo getrakteerd worden op zo'n stukje uitsluiting. Daar ben ik echt niet oké mee.'

Verhoeven deelt zijn mening: 'Ik ben geen viroloog en heb ook geen medische achtergrond, maar het getuigt wel van een enorme naïeve houding. Het gaat hier vaak om mensen die hier al vaak tweede of derde generatie wonen. Alle Aziaten worden opeens op één hoop gegooid. Het lijkt mij onzinnig om een virus dat zich manifesteert in China om daar gewoon Nederlanders met weliswaar een Aziatische migratieachtergrond op aan te kijken.'

Filmfestival
Boxman hoopt dat zijn CinemAsia Film Festival bijdraagt aan het terugdringen van het racisme tegen Aziaten. 'Toen we begonnen in 2003 met het filmfestival zagen we dat er een ontzettende ondervertegenwoordiging was van Aziaten in de media, film en tv. Dat willen wij veranderen. Door de representatie te verhogen kunnen we mensen tot andere inzichten brengen.'

Hij besluit: ''Het stereotype dat een Aziaat niet zeurt, hard werkt en goed doet op school zorgt ervoor dat de mensen die er niet oké mee zijn op voorhand hun mond wordt gesnoerd.'


Bokser Russell verslaat King Tug en verdedigt wereldtitel, 49-jarige geen kampioen

Op deze wat rustige woensdagavond kijken we nog even terug naar het weekeinde, want er werd hier en daar weer flink gebokst. Van Duitsland tot de VS en tussenin nog het Verenigde Koninkrijk, overal stonden titels op het spel.

Gary Allen Russell Jr (30-1, 18 KO's) - Tugstsogt Nyambayar (11-0, 9 KO's)
In 2015 won Mr Russell Jr de WBC-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) en in Allentown, Pennsylvania mocht hij die voor alweer de zesde keer verdedigen. Zijn tegenstander was King Tug uit Mongolië, die nog ongeslagen was en ook regerend IBO-wereldkampioen is - die titel stond niet op het spel.

In het begin ging het nog wel even gelijk op, maar uiteindelijk was helaas toch wel duidelijk dat het niet echt spannend zou worden. Russell Jr was gewoon een maatje te groot voor zijn minder ervaren opponent, die nog even zal moeten wachten voor hij een volgende kans krijgt. Drie juryleden waren allemaal duidelijk meer onder de indruk van de Amerikaan, die dus nog altijd de wereldkampioen is.

Guillermo Rigondeaux (19-1, 13 KO's) - Liborio Solis (30-5, 14 KO's)
De WBA-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) kwam in 2018 in handen van de Japanse geweldenaar Naoya Inoue, maar was inmiddels weer vacant en dus moest er gewoon om gevochten worden. In 2013 was Solis korte tijd wereldkampioen in het supervlieggewicht, in 2016 en 2017 vocht hij tegen Jamie McDonnell om de titel die nu op het spel stond, zonder succes.

De legendarische Cubaan Rigondeaux, olympisch kampioen in 2000 en 2004, was vier jaar lang meervoudig wereldkampioen in het superbantamgewicht, maar verloor in 2017 van Vasyl Lomachenko - dat kan gebeuren. Nu kreeg hij nog een kans op een titel en na een wat moeizaam begin domineerde de ruim tien jaar geleden vanuit Cuba gedeserteerde en nu 39-jarige veteraan, die uiteindelijk door twee van de drie juryleden aangewezen werd als de nieuwe wereldkampioen.

Hoogtepunten uit Allentown

Terri Harper (9-0) - Eva Wahlström (23-1)
In het Engelse Sheffield nam thuisheldin Harper het op tegen de Finse Wahlström, al sinds 2015 de WBC-wereldkampioene in het supervedergewicht (-59,0kg). Die probeerde ze te verdedigen tegen Harper, de IBO-wereldkampioene in datzelfde gewicht, maar dat zat er niet in. Harper zorgde voor een knockdown in de zevende ronde en was verder gewoon beter: alle juryleden wezen haar aan als de nieuwe dubbele wereldkampioene.

Kell Brook (38-2, 26 KO's) - Mark DeLuca (24-1, 13 KO's)
Voor The Special One Brook en Mark The Bazooka DeLuca stond de vacante intercontinentale WBO-titel in het superweltergewicht (-69,9kg) op het spel. Dat was uiteindelijk niet zo spannend: DeLuca kon het tempo van de thuisheld simpelweg niet aan en in de zevende ronde, nadat hij al eens eerder neer was gegaan, moest de Amerikaan er definitief de brui aan geven - de scheidsrechter beëindigde het gevecht.

Brook - DeLuca

Kid Galahad (26-1, 16 KO's) - Claudio Marrero (24-3, 17 KO's)
Vorig jaar vocht Marrero nog om een wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg), maar dat leverde geen succes op. Dat gold ook voor Galahad en dus probeerden beide heren te laten zien dat ze nog eens een kans verdienen. Dat wist Marrero niet voor elkaar te krijgen, maar Galahad overtuigde zeker wel. Hij had de touwtjes acht ronden lang stevig in handen en daarna besloot de hoek van Marrero dat het klaar was.

Firat Arslan (47-8, 32 KO's) - Kevin Lerena (24-1, 12 KO's)
Met zijn 49 jaar (!) mogen we Arslan gerust een veteraan noemen. In 2008 was de Duitser voor het laatst wereldkampioen bij een grote bond, hoewel hij vorig jaar nog wel een wereldtitel pakte bij de vooral op Duitsland gerichte Global Boxing Union. Tegen de Zuid-Afrikaanse IBO-wereldkampioen Kevin Lerena mocht hij het weer eens proberen in het cruisergewicht (-90,7kg), maar de 22 jaar jongere Zuid-Afrikaan was gewoon te snel, te sterk en te goed. In de zesde ronde ging Arslan naar het canvas en voor de bijna-vijftiger was het daarmee gedaan.

Molano sprint naar ritwinst in Ronde van Colombia

De tweede etappe in de Ronde van Colombia is gewonnen door de Colombiaan Juan Sebastian Molano. De renner van UAE Team Emirates won voor zijn landgenoot Álvaro José Hodeg. Jonathan Klever Caicedo blijft leider in het algemeen klassement.

De eerste rit in lijn was gemaakt voor de sprinters. In de 152 kilometer lange etappe lagen geen beklimmingen en dus was de kans groot dat op het einde van de wedstrijd een massasprint de beslissing moest brengen.

Vroeg in de wedstrijd wist een kopgroep van tien weg te rijden uit het peloton en namen een voorsprong van drie minuten, maar in het peloton waren genoeg ploegen die de achtervolging wilde doen. Op vijf kilometer van de streep werden de laatste vluchters van de dag ingerekend en kon niet veel later gesprint worden voor de dagoverwinning.

Deceuninck - Quick-Step zette hun sprinter Hodeg perfect af, maar het was Molano die er met de winst vandoor ging. De Colombiaan van UAE Emirates was duidelijk te snel voor zijn landgenoot Hodeg.

Donderdag rijdt het peloton over 177,7 kilometer van Paipa naar Sogamoso met onderweg twee beklimmingen van vierde categorie. Die twee beklimmingen liggen echter in de eerste honderd kilometer van de wedstrijd, waardoor een massasprint weer groot is.

'CO2-uitstoot stabiliseerde in 2019'

Ondanks dat de temperatuur van de aarde maar blijft stijgen, lijkt het erop dat de uitstoot van de grote 'schuldige' koolstofdioxide stabiliseert. Een nieuw onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) concludeert dat in 2019 net zoveel CO2 werd uitgestoten als het jaar daarvoor, ondanks een economische groei wereldwijd van ruim twee procent.


Iran doet al goed mee met de transitie naar 'nucleaire energie' (Foto:  IIPA via Getty Images)

Nucleaire energie
Volgens het onderzoek is de stabilistie voornamelijk te danken aan het gebruik van groene energievormen zoals zonne- en windenergie, het sluiten van een aantal kolencentrales en het populairder worden van nucleaire energie. De ontwikkelde landen (Australië, Canada, Chili, EU, IJsland, Israël, Japan, Korea, Mexico, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Turkije en de VS) lieten de grootste emissie-afname zien, terwijl de onderontwikkelde landen een lichte stijging in emissie lieten zien.

"We moeten nu hard werken om van 2019 het jaar te maken waarin de uitstoot het hoogst ooit was", aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. "We hebben de technologie om dit te doen en we moeten ze allemaal gebruiken."

De Verenigde Staten lieten, ondanks dat president Donald Trump hevig bekritiseerd werd dat de VS het milieu-akkoord van Parijs niet omarmde, toch maar mooi de grootste daling zien. In 2019 stootten zij 140 miljoen ton minder CO2 uit, een daling van 2,9 procent.

Problematische Aziatische landen
De landen binnen de Europese Unie lieten samen een daling zien van 160 miljoen ton CO2, 5 procent minder dan een jaar eerder. Alhoewel windenergie nog totaal niet aanslaat, wordt in 2019 meer electriciteit opgewekt door middel van het schone aardgas dan door het vervuilende steenkool.

Aangezien Japan weer hun nucleaire energie gaat gebruiken, stootten zij vier procent minder CO2 uit dan in 2018, resulterend in 45 miljoen ton minder uitstoot. Landen in Azië blijven grote vervuilers. 400 miljoen ton aan CO2 pompten ze samen de atmosfeer in, vooral dankzij nieuw gebouwde kolencentrales.

"We zijn optimistisch dat, als we zo doorgaan met het terugdringen van emissies, we het klimaatprobleem dit decennium nog kunnen oplossen", aldus een positieve Dr. Birol. "De overgang naar schone energiebronnen is ingezet en dit resultaat zou een mooi signaal aan de politiek kunnen zijn om dit mee te nemen in de besluitvorming."

Bekijk de resultaten en bijbehorende grafieken in de bron. 

Titelgevecht voor Mousasi

Gegard Mousasi krijgt een nieuwe kans op MMA-goud. De Nederlander staat op 9 mei, tijdens MMA-gala Bellator 243, in de kooi tegen weltergewichtkampioen Douglas Lima voor een gevecht om de titel in het middengewicht. De titel die Mousasi in 2019 verloor aan Rafael Lovato Jr.


Gegard Mousasi (Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Lovato Jr. werd in 2019 gediagnosticeerd met een cavernoom, een ongewenste vaatkluwen in de hersenen. Voor het titelgevecht tegen, destijds, kampioen Mousasi vond Lovato na lang zoeken een arts die hem gezond genoeg verklaarde voor het gevecht, maar aangezien inmiddels geen arts in Europa Lovato Jr. zal goedkeuren heeft de Braziliaan de titel inmiddels afgestaan.

Mousasi heeft na zijn verlies tegen Lovato Jr. een mooie overwinning geboekt op de MMA-legende Lyoto Machida. Lima, alhoewel vechtend in een lichtere gewichtsklasse, is geen kleintje. Hij veroverde de titel in het weltergewicht na het winnen van een kampioenstoernooi waarin hij grote namen als Rory MacDonald, Michael Page en Andrey Koreshkov versloeg. Hij is voornamelijk berucht vanwege zijn verwoestend harde trappen.


Douglas Lima (Bron: YouTube)

Beide vechters daagden elkaar, op het moment dat duidelijk werd dat Lovato zijn titel niet meer zou verdedigen, via sociale media al uit. Een gevecht tussen deze twee toppers lijkt een logische; op dit moment zijn Mousasi en Lima de twee beste MMA-vechters die buiten de UFC in de kooi staan.

MMA-gala Bellator 243 wordt op zaterdag 9 mei in het SAP Center in San Jose, Californië gehouden. Als main event zal Ryan Bader zijn titel in het lichtzwaargewicht op het spel zetten tegen de Rus Vadim Nemkov.

Meepraten over Bellator of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum

Wielerploeg Boels-Dolmans vindt in SD Worx nieuwe hoofdsponsor

De toekomst van wielerploeg Boels-Dolmans is verzekerd. De succesvolle vrouwenploeg maakte woensdag bekend vanaf het seizoen 2021 verder te gaan onder de naam SD Worx Cycling Team.

Boels Rental en Dolmans Landscaping Group maakten in oktober bekend na 2020 te stoppen als geldschieter. Beide bedrijven zijn respectievelijk sinds 2012 en 2010 naamgevers van de ploeg van onder andere Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Amy Pieters en de Belgische Jolien D’Hoore.

SD Worx, een Belgisch bedrijf in payroll en personeelsdiensten, heeft zich voor een periode van vier jaar verbonden. Dit seizoen zal het bedrijf al actief zijn als co-sponsor.

Kobe Verdonck, CEO SD Worx: "We zijn erg trots dat we hoofdsponsor worden van ’s werelds beste vrouwenploeg in het wielrennen. Deze samenwerking is een weldoordachte keuze: het vrouwenwielrennen krijgt steeds meer aandacht. Bovendien is wielrennen een uitermate toegankelijke en groene sport, dicht bij de mensen en internationaal geliefd bij een zeer breed publiek. De ploeg bestaat uit topsportsters van verschillende nationaliteiten. Ook zien we heel wat raakvlakken met de waarden van SD Worx: diversiteit staat bij ons hoog op de agenda, deze internationale wielerploeg houdt net als wij van winnen en zet alles op alles om de koppositie te behouden. Teamwerk en sterke individuele prestaties zijn hierbij een must. We zijn ervan overtuigd dat deze sponsoring onze naamsbekendheid verder zal versterken bij onze twee doelgroepen: werkgevers en werknemers, internationaal."

Teammanager Erwin Janssen: "Dat we binnen enkele maanden zo’n mooie hoofdsponsor voor liefst vier jaar wisten vast te leggen, bewijst dat we de afgelopen jaren goed werk hebben verricht. Wij vinden het belangrijk om een onafhankelijk vrouwenteam op het hoogste niveau te handhaven. Als een van de weinige topteams zijn wij niet verbonden aan een mannen WorldTour-formatie, waardoor onze aandacht volledig ligt bij het vrouwenteam. Wij denken met deze focus een voorsprong te hebben op andere ploegen. De investering van een succesvol bedrijf als SD Worx bewijst ook dat het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen."

Twijfels over commissie die Amsterdamse rol slavernijverleden onderzoekt

Meerdere oppositiepartijen uiten vandaag hun twijfels over de commissie die onderzoek doet naar de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. De leden daarvan zouden 'vooringenomen' zijn.

Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het stadsbestuur uiteindelijk of er excuses komen voor de rol van Amsterdam in de slavernij. Toch lijkt het er volgens Marianne Poot (VVD) op alsof daar al een keuze over is gemaakt.

"Sommige partijen twitteren al dat Amsterdam excuses gaat maken. Onze grote zorg is dat de verwachtingen van verschillende partijen en hun achterban uit elkaar gaan lopen", stelt ze. "Wacht nou eerst de resultaten van het onderzoek af."

Samenstelling
Bovendien zet Poot vraagtekens bij de samenstelling van de commissie. Ze stelt dat commissielid Gloria Wekker al uitspraken zou hebben gedaan over het onderzoek tijdens een politieke bijeenkomst van haar partij: Bij1.

Daarbij zou Wekker hebben gezegd dat Amsterdam "allang kan weten waarvoor er excuses aangeboden moeten worden". Poot vindt dat de deelname van Wekker heroverwogen moet worden vanwege deze 'premature uitspraken'.

Volgens de VVD'er gaat het hierdoor namelijk "meer lijken op een onderzoek dat de tekst invult voor excuses, dan een onderzoek naar de rol die Amsterdam bij de slavernij heeft gespeeld."

'Vooringenomen clubje'
"Het lijkt me een vrij vooringenomen clubje. Het is vrij duidelijk hoe ze erover denken. Voorzitter Andrée van Es heeft jaren geleden al gezegd dat er excuses moeten komen", valt Annabel Nanninga (FvD) haar bij. Wel zegt ze blij te zijn dat "een excuses namens alle Amsterdammers niet het plan is".

"Het gaat uitdrukkelijk over de rol van het Amsterdamse college in het verleden", beaamt verantwoordelijk wethouder Groot Wassink. "Dit wordt onderzocht door gerenommeerde wetenschappers, daar heb ik geen enkele twijfel over. Of zij zelf een opvatting hebben over het maken van excuses, is niet relevant."

Communicatie
Toch zegt Groot Wassink de zorgen van de oppositieleden enigszins te begrijpen. "Maar in alle eerlijkheid, wij bepalen natuurlijk niet hoe partijen communiceren. We gaan er hoogstens over of er excuses worden gemaakt en op welke manier. Maar niet over de communicatie vooraf."

De wethouder is dan ook niet van plan om de motie aan te nemen. "Ik sta pal voor de commissie."

Advocaat heeft boodschap voor nieuwkomer ÷zyakup: "Hij moet zijn plek veroveren"

Feyenoord reist donderdag af naar Friesland voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Bij winst zijn de Rotterdammers zeker van een plekje in de halve finales van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Trainer Dick Advocaat neemt het treffen in het Abe Lenstra Stadion bijzonder serieus en de ervaren oefenmeester heeft zijn zinnen gezet op winst van de beker.

"Winnen en we hebben daarna in principe twee thuiswedstrijden. Dat maakt het interessant, want de beker is voor Feyenoord ontzettend belangrijk", liet hij woensdagmiddag tijdens een persmoment optekenen door onder meer het Algemeen Dagblad en Voetbal International.

In Heerenveen treft Feyenoord bovendien een tegenstander die in de afgelopen vijf jaar geen thuiswedstrijd van de Rotterdammers heeft weten te winnen.

"Het klopt dat de ene club de andere goed kan liggen. Dat gevoel neem je toch mee, dat heb je ook met stadions. Ik heb stadions waar ik graag kom, zelfs als voetballer al."

"En het Abe Lenstra Stadion vind ik een geweldig stadion", zegt Advocaat daarover. De trainer ziet zich donderdagavond waarschijnlijk wel gedwongen om te wisselen, aangezien Eric Botteghin niet helemaal fit is. Edgar Ié lijkt in het centrum van de verdediging zijn vervanger te worden.

Op het middenveld kiest hij juist weer voor het vaste trio Leroy Fer, Jens Toornstra en Orkun Kökcü, waardoor nieuwkomer Oguzhan Özyakup op de bank belandt.

"Ik heb 'm van tevoren verteld dat hij zijn plek moet veroveren", vervolgt Advocaat over de Besiktas-huurling. "Deze selectie heeft vijftien wedstrijden gespeeld en maar eenmaal verloren. Dan ga je niet zomaar veranderen. De spelers hebben niet de indruk gewekt dat ze eruit moeten."

'Liverpool wil Van Dijk belonen met nieuw contract van 60 miljoen'

Liverpool wil Virgil van Dijk belonen met een nieuw contract. Volgens Football Insider werkt de Engelse topclub aan een nieuwe deal met de aanvoerder van het Nederlands elftal. Met zijn nieuwe overeenkomst kan de centrumverdediger in vijf jaar tijd ongeveer zestig miljoen euro verdienen. De 28-jarige Van Dijk maakte in januari 2018 voor circa 84 miljoen euro de overstap van Southampton naar Liverpool. Hij tekende destijds een contract voor 5,5 jaar op Anfield met een salaris van omgerekend 148.000 euro per week.

Volgens Football Insider wil de koploper van de Premier League dat contract graag openbreken en verlengen. Van Dijk krijgt nog voor de zomer een nieuw vijfjarig contract aangeboden met een basissalaris van 178.000 euro per week.

Via bonussen kan zijn vergoeding ver oplopen, waardoor hij gedurende de looptijd van zijn nieuwe verbintenis in totaal ongeveer zestig miljoen euro kan verdienen.

Toen Van Dijk twee jaar geleden bij Liverpool tekende, kreeg hij ook al te maken met diverse bonussen. Zo ontving hij een tekenbonus van ruim zeven miljoen euro en is hem een loyaliteitsbonus van circa zes miljoen euro beloofd.

Wanneer hij 150 officiële wedstrijden voor Liverpool speelt, ontvangt hij nog eens een bonus van omgerekend 4,8 miljoen euro. Inmiddels staat de teller van Van Dijk bij Liverpool op 98 wedstrijden.

Ubisoft onthult Prince of Persia VR Escape Room

Prince of Persia: The Dagger of Time, de derde VR Escape Room ontwikkeld door Ubisoft, komt in het voorjaar van 2020 naar meer dan 300 locaties in de wereld. Dit avontuur speelt zich af in de wereld van Prince of Persia: The Sands of Time en draait volledig om samenwerken.

Prince of Persia: The Dagger of Time is ontwikkeld door Ubisoft Düsseldorf en is voor spelers van alle leeftijden. In de game kunnen maximaal vier spelers samenwerken om puzzels op te lossen en een uitweg te vinden uit het Fort der Tijd. In het verhaal worden de spelers opgeroepen door Kaileena, de Keizerin van de Tijd, om de kwaadaardige plannen van een magiër te stoppen. Zijn plan is om het zand in de Zandloper van Tijd te herstellen, zodat hij een leger van zandmonsters kan creëren. Om het fort succesvol te ontsnappen en de missies te voltooien, moeten spelers samenwerken en de ‘Dagger of Time’ gebruiken voor meer controle over de tijd.

Ubisoft heeft eerder twee VR Escape Rooms gemaakt: Assassin’s Creed: Beyond Medusa’s Gate en Assassin’s Creed: Escape the Lost Pyramid.

Prince of Persia VR Escape Room (Foto: Ubisoft)

Eerste trailer voor Wes Andersons The French Dispatch

De camerahoeken, de kleuren, de personages. Zelfs zonder toelichting is aan de trailer voor The French Dispatch te herkennen dat het de nieuwe film van Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom, Isle of Dogs) betreft. De trailer is vers van de pers, want pas vandaag vrijgegeven.

De film brengt een verzameling verhalen tot leven, die afkomstig zijn uit het laatste nummer van een Amerikaans tijdschrift dat wordt gepubliceerd in een fictieve twintigste-eeuwse Franse stad.

Anderson heeft een flinke reeks bekende namen weten te verzamelen om de rollen te spelen: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray, Owen Wilson, Elisabeth Moss, Saoirse Ronan, Liev Schreiber, Edward Norton, Willem Dafoe, Kate Winslet en vele anderen zullen te zien zijn in diverse grote en kleine rollen.

The French Dispatch verschijnt in juli in de bioscoop in de Verenigde Staten; een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Haase verliest in drie sets van Goffin in Rotterdam

Robin Haase heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. In Ahoy verloor de nummer 167 van de wereld in drie sets van top-tien speler David Goffin: 6-3, 6-7 (5), 4-6.

De Belg Goffin begon slordig aan de partij tegen Haase en daar profiteerde de 32-jarige Hagenaar van. Hij won de eerste set met 6-3. In set twee wist Haase een break achterstand goed te maken, maar in de tiebreak moest hij alsnog de set aan Goffin laten.

Vroeg in de derde set kwam Goffin, nummer tien van de wereld, op een break voorsprong en ditmaal wist hij die break voorsprong vast te houden. Door de nederlaag van Haase is geen Nederlander meer actief in het enkelspel bij het ABN Amro-toernooi. Dinsdag verloor Tallon Griekspoor in twee sets van de Kroaat Filip Krajinovic.

Depay traint 2 maanden na blessure weer met bal: "Laat ze maar praten"

Memphis Depay raakte halverwege december zwaar geblesseerd aan de knie en de aanvaller van Olympique Lyon moest meteen een streep door de rest van het seizoen zetten. De aanvaller werkt sindsdien hard aan zijn herstel en houdt de rest van de wereld middels video’s op zijn social media-kanalen bijna wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen.

Woensdag heeft Depay een nieuwe video geplaatst waarin te zien is dat hij alweer voorzichtig met de bal traint. Bij deze video plaatste hij de boodschap: ‘Laat ze maar praten terwijl wij doorwerken.’ De Oranje-international werkt er hard aan om het EK van aankomende zomer te halen en kreeg afgelopen weekend ook even bezoek van bondscoach Ronald Koeman. Het Nederlands elftal opent het toernooi op 14 juni met een wedstrijd tegen Oekraïne.

Tien jaar cel voor hoogzwangere lerares na seks met leerling

Laura Amero uit de Amerikaanse staat Ohio heeft het niet zo lekker voor elkaar en dat heeft ze behoorlijk aan zichzelf te danken. De 35-jarige (oud-)lerares mag maar liefst tien jaar de cel in, omdat ze seks had met een 16-jarige leerling en hetzelfde probeerde met een andere jongen.

Amero was lerares en rector op de Windham Junior/Senior High School, maar werd vorig jaar in april gearresteerd nadat de genoemde zaken uiteraard aan het licht kwamen. In juni besloot ze haar baan maar op te geven en in november bood ze tijdens een bekentenis voor beide vergrijpen haar verontschuldigingen aan.

"Niemand gaat het onderwijs in om leerlingen te kwetsen", aldus Amero. "Ik had me nooit voor kunnen stellen dat ik mijn kinderen zou kwetsen, maar dat heb ik gedaan. Ik ben over een grens gegaan waar ik nooit overeen had mogen gaan, daar kan ik niemand iets voor kwalijk nemen behalve mijzelf. Ik heb me mee laten slepen naar hun niveau", aldus de voormalig onderwijzeres, die niemand de schuld wil geven, maar zo toch iemand anders de schuld lijkt te geven.

Buiten de tien jaar die ze in de cel door mag brengen, moet Amero zich ook laten registreren als zedendeliquent in de zwaarste categorie, waardoor ze elke negentig dagen haar adres door moet geven - iets wat tot grofweg 2030 in elk geval niet voor al teveel administratieve rompslomp zal zorgen. Amero's verdediging probeerde er een voorwaardelijke straf uit te slepen, omdat ze heeft bekend en zelf psychische hulp heeft gezocht en ontvangt, hoewel die hulp stopt als ze zich bij de gevangenis meldt.

Een opvallend detail is overigens dat Amero hoogzwanger is: ze zal over een goede maand bevallen. De kans bestaat dat ze zich daardoor wat later bij de gevangenis mag melden, zodat haar kind niet achter tralies geboren wordt.

569 asielkinderen mogen alsnog in Nederland blijven

Door de zogeheten Afsluitingsregeling hebben 569 asielkinderen die al lang in Nederland verbleven, alsnog een verblijfsvergunning gekregen. Ook 502 volwassen familieleden van deze kinderen mogen blijven. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Afsluitingsregeling werd een jaar geleden afgesproken door de coalitie, als onderdeel van een nieuwe balans in het Regeerakkoord op het terrein van asiel en migratie. Door deze afspraak kwam er een einde aan de Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen – in de volksmond het kinderpardon – en werden casussen van langdurig in Nederland verblijvende kinderen nog éénmaal bekeken met een minder zware toets. Eerst moest een aanvrager meewerken aan vertrek, bij deze regeling is het voldoende als iemand beschikbaar is geweest.

In totaal kwamen 263 kinderen automatisch in aanmerking voor een herbeoordeling. Daarvan hebben er 235 een verblijfsvergunning gekregen. Daarnaast hebben zich nog 837 kinderen gemeld die niet automatisch voor deze regeling in aanmerking kwamen. Op basis van de criteria hebben 334 kinderen uit deze groep een vergunning gekregen.

Afronding
De afwijzingen komen deels doordat kinderen nog geen asielaanvraag hadden lopen. Ook was er een groep kinderen die niet tenminste al 5 jaar na de asielaanvraag in Nederland was of omdat de aanvraag niet 5 jaar voor hun 18e levensjaar was ingediend. Verder was er een aantal keer sprake van identiteitsfraude, gevaar voor de openbare orde of was er al een verblijfsvergunning op een andere grond verleend.

Het is niet langer mogelijk om aanspraak te maken op de Afsluitingsregeling. Alle aanvragen zijn volgens planning in 2019 door de IND afgehandeld. De komende tijd werkt de IND aan de bezwaren op de afwijzingen.

Griepepidemie in Nederland

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Afgelopen week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A.

Er worden op dit moment vooral influenzavirussen van het subtype A(H3N2) gevonden en in mindere mate A(H1N1)pdm09. Dit blijkt uit de gegevens van de Peilstations van Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Zorgregistraties Eerste Lijn, het Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ).

Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger. Behalve het echte griepvirus (influenzavirus) kunnen andere luchtwegvirussen ook voor (vaak iets mildere) griepachtige verschijnselen zorgen. Onder andere rhinovirus, RS respiratoir syncytieel -virus en enterovirus kunnen zorgen voor klachten zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms voor koorts.

Grens
Verspreid door heel Nederland houden 40 huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Deze praktijken nemen ook monsters af van deze patiënten om te kijken of ze besmet zijn met het influenzavirus, rhinovirus, RS-virus of enterovirus. We spreken over een griepepidemie als 2 weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.

13 weken
Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld 13 weken. Vorig jaar duurde de griepepidemie 1 week langer dan het gemiddelde.

Griep voorkomen
Je kunt bijna niet voorkomen dat je in contact komt met virussen die griepachtige klachten veroorzaken. Om te voorkomen dat anderen ziek worden kun je verschillende dingen doen. Nies in een papieren zakdoek (en gooi die na gebruik weg) of in je elleboogholte en was vaak je handen. Op die manier worden luchtwegvirussen minder snel verspreid. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen de influenza. Mensen met een groter risico op complicaties van griep krijgen elk jaar een oproep om zich te laten vaccineren.

'Ziyech vanaf de zomer speler van Chelsea'

Volgens het AD en de Telegraaf speelt Hakim Ziyech vanaf volgend seizoen in het shirt van Chelsea. De Engelse club heeft al langere tijd interesse in de 26-jarige spelverdeler. Naar verluidt is de transfersom 40 tot 45 miljoen euro.

Chelsea wilde Ziyech in de winterstop al overnemen maar Ajax wilde daar niet aan meewerken. Begin deze week meldde de club van trainer Frank Lampard zich opnieuw en dit keer hapten de Amsterdammers wel toe. Naar verwachting zal de Ajacied, die eerder uitkwam voor sc Heerenveen en FC Twente, op korte termijn een contract ondertekenen.

Ziyech in duel met Chelsea-speler Mount (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Ziyech in duel met Chelsea-speler Mount (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Schandalig optreden Pelosi tijdens Trump-rede!

Terwijl de God-Emperor Donald Trump zijn heilzame en zalvende woorden in de jaarlijkse 'State of the Union'-rede uitsprak kon er toch één iemand haar frustraties niet de baas.Telkenmale wanneer 'de eindbaas der eindbazen' weer een raak punt gescoord had moest dit stuk verdriet weer een copie van de rede door-de-midden scheuren. Je zou je uiteindelijk gaan afvragen of dit misschien allemaal wel afgeproken werk moet zijn geweest, zoveel copieën als zij doormidden scheurt is gewoon onwaarschijnlijk!

De zuurneus hier betreft natuurlijk Nancy Pelosi, ook wel bekend als 'Skeletor' door haar 'bijzondere gelaatstrekken.' Dat zij sowieso nog een appeltje te schillen had met 'the Donald' was wel duidelijk. Eerder al had 'de gezalfde leider' al eens een filmpje in de omloop gebracht waarin zij duidelijk onder invloed bleek te verkeren. Iets wat blijkbaar heel gebruikelijk en noodzakelijk is in de Democratische partij, zo kan ik me indenken. Ik zou me anders niet kunnen voorstellen hoe je met een schoon geweten dit soort monsterlijk optreden zou kunnen verdedigen!

Dat deze beelden nu pas naar buiten zijn gekomen is nog een geluk geweest. Geheel zoals het te verwachten was danste de Main Stream Media netjes naar de pijpen van de Democratische partij en werd het über-kinderachtige gedrag van Pelosi, op een korte scene aan het einde na, uit de uitzendingen gehouden. Gelukkig is het geheel vastgelegd door een camera die niet door het Main Stream Media-kartel wordt beheerst en is dus hier, in deze tweet, die tevens ge-retweet werd door 'The Donald' himself, te zien.


Grand Prix van China uitgesteld wegens Covid-19

De Grand Prix van China is uitgesteld wegens de uitbraak van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door 2019-nCoV. Dat coronavirus waart al zo'n anderhalve maand rond in China, heeft inmiddels ruim 45.000 mensen besmet en aan meer dan 1100 mensen het leven gekost.

Wereldautosportbond FIA heeft woensdag laten weten dat in overleg met en op verzoek van de lokale organisatie is besloten om de race, die gepland stond op 19 april, uit te stellen. Men zal de situatie in de gaten houden en houdt de optie open om later in het jaar, mocht de boel verbeteren, alsnog naar China te gaan.

Chirurg waarschuwt Barcelona: "Blessure Dembťlť veel ernstiger dan in 2017"

Ousmane Dembélé moet ruim de tijd nemen om volledig te herstellen van zijn hamstringblessure. De aanvaller van Barcelona werd dinsdag geopereerd in Finland door Lasse Lempeinen, de chirurg die hem in 2017 ook al opereerde aan zijn hamstring. De specialist benadrukt dat hij zeker zes maanden de tijd nodig zal hebben om te herstellen. De kwetsuur aan zijn hamstring is volgens Lempeinen namelijk ernstiger dan drie jaar geleden.

Lempeinen is specialist op het gebied van hamstringblessures en voerde in het verleden al ingrepen uit bij andere spelers van Barcelona, AS Roma, AC Milan en Zenit Sint-Petersburg.

"De operatie is goed verlopen, alles ging volgens plan. Zoals we op de MRI al hadden vastgesteld zat de schade bovenaan de pees. Ik ben zeer tevreden met het resultaat van de operatie. De schade was ernstiger dan in 2017."

De chirurg verwacht dat Dembélé zijn oude niveau weer kan halen, maar geeft ook aan dat hij wel alle tijd moet nemen om te herstellen. Het EK zit er dan ook niet in voor de Frans international.

"Zijn beste jaren liggen nog voor hem", aldus Lempeinen. "Ik ben ervan overtuigd dat hij weer op topniveau kan voetballen, maar dan moet hij wel zeer voorzichtig herstellen. Ik verwacht dat hij ongeveer zes maanden nodig heeft."

De Finse specialist hoopt dat Dembélé zijn hamstringblessure voor altijd achter zich kan laten. "Er bestaat bij hamstringblessures altijd een groot risico dat de blessure terugkeert."

"Maar ik ben er ook zeker van dat we met het medische team rondom Dembélé er alles aan zullen doen om een nieuwe blessure te voorkomen. Ik blijf zijn herstel op de voet volgen."

Douane vindt 1000 kilo cocaÔne tussen bananen

De Douane heeft vrijdagmiddag 7 februari bij een controle in de Rotterdamse haven een partij van ongeveer 1000 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs zaten verstopt in een container die was geladen met bananen.

De container was afkomstig uit Ecuador. De lading was begin vorige week de haven binnengekomen met een zeeschip vanuit Costa Rica. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Portugal, dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

'Klopp maakt target Werner warm voor transfer naar Liverpool'

Liverpool wil zich komende zomer versterken met Timo Werner. Geruchten over de Engelse interesse in de Duitse spits gaan al langer de ronde, maar volgens BILD heeft manager Jürgen Klopp nu ook contact gezocht met de 23-jarige aanvaller van RB Leipzig. Werner is na dit seizoen voor een gelimiteerd bedrag van zestig miljoen euro op te halen bij de Bundesliga-club. Werner zou open staan voor een transfer naar de koploper van de Premier League.

Met Klopp treft hij een trainer die dezelfde taal spreekt en met zijn snelheid en loopvermogen zou hij goed in de speelstijl van Liverpool passen.

Volgens BILD bestaat er wel enige twijfel bij Werner, daar hij op Anfield te maken zal krijgen met stevige concurrentie. Met spelers als Sadio Mané, Roberto Firmino en Mohamed Salah beschikken the Reds over aanvallers van wereldklasse.

Liverpool zou in januari al een poging hebben ondernomen om Werner in te lijven. De club wilde hem naar verluidt kopen, om hem voor de rest van het seizoen uit te lenen aan Leipzig. De Duitse topclub zat daar echter niet op te wachten.

Het is vooralsnog onduidelijk waar Werner volgend seizoen speelt, maar de kansen op een overstap naar Liverpool groeien. Bayern München lijkt definitief achter het net te gaan vissen. De Duits international zou een transfer naar de Duitse grootmacht niet zien zitten.

Liverpool is overigens niet de enige club met serieuze interesse in Werner. Ook Chelsea en Atlético Madrid hebben een oogje op de Duitse aanvaller. Tottenham Hotspur wilde hem in januari inlijven als vervanger van de geblesseerde Harry Kane.

De gelimiteerde transfersom van zestig miljoen euro is echter alleen in de zomer van kracht, waardoor een vervroegd vertrek geen optie was voor de betrokken partijen.

'Brama komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Twente'

Wout Brama komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Twente, zo schrijft TC Tubantia. Volgens het regionale dagblad valt dit op te maken uit de gesprekken die een aantal supporters dinsdagavond in Hengelo hebben gevoerd met de technische staf en aanvoerder Xandro Schenk. Volgens de staf is de middenvelder 'irritant voor de ploeg, en ondermijnend bezig geweest naar de trainers, de ploeg en medespelers' en zorgt hij voor wrijving.

"Dat de jongens geen vertrouwen hebben komt mede door Wout Brama. Hij beïnvloedt spelers en heeft een slechte invloed in de kleedkamer", zo wordt een van de trainers geciteerd door de krant, zonder daarbij een naam te noemen.

Hoofdtrainer Gonzalo Garcia, die zijn ploeg dinsdagavond met 2-0 zag verliezen bij FC Emmen, mengde zich nauwelijks in het gesprek dat ruim een halfuur duurde en waarbij de volledige technische staf betrokken was.

Behalve Garcia spraken ook de assistenten Sander Boschker, Peter Niemeyer, Dennis van der Rhee met de fans, die de spelersbus opwachtten na de nederlaag in Emmen.

De supporters waren boos over de tegenvallende resulaten van dit seizoen, met de nederlaag in Emmen als druppel die de emmer deed overlopen. Tijdens het onderhoud tussen de fans en de staf kwam behalve de inzet van de spelers ook de strategie en keuzes van de trainer aan bod.

De delegatie van Twente vindt dat de fans te kritisch zijn en stelden dat de achterban meer achter het elftal moeten gaan staan. "Opvallend is verder dat de delegatie van FC Twente weinig zelfkritisch is en veel dingen buiten zichzelf legt", zo schrijft TC Tubantia.

De Twente-supporters balen van de situatie van Brama. De ervaren middenvelder werd sinds de winterstop niet meer opgenomen in de wedstrijdselectie. Bovendien maken de fans zich zorgen over het slechte voetbal en de strijd tegen degradatie.

De Tukkers zijn terug te vinden op de veertiende plaats in de Eredivisie. De komende weken wachten wedstrijden tegen AZ, FC Utrecht, Vitesse en Ajax.

Red Bull Racing presenteert nieuwe auto Verstappen

Red Bull Racing heeft woensdagochtend de auto voor het komende Formule 1-seizoen gepresenteerd. Met de RB16 hoopt het team samen met Max Verstappen te kunnen strijden voor de wereldtitel. Later op de dag zal de Nederlander een shakedown uitvoeren op het circuit van Silverstone.

Waar in de afgelopen jaren de auto gepresenteerd werd met een tijdelijke livery heeft de nieuwe auto dit keer de definitieve livery. Het technisch reglement is nauwelijks veranderd waardoor de RB16 een doorontwikkeling is van de RB15. De neus en zijkant zijn aangepast voor een betere luchtstroom.

Na de shakedown van woensdag is volgende week woensdag, donderdag en vrijdag een test op het circuit van Barcelona.

Losgeld geŽist en 'bom' Maastricht was PC-muis

In een bedrijf op de Bolstoen in Amsterdam Sloterdijk heeft vanmorgen een explosie plaatsgevonden, vermoedelijk door een bombrief. Dat gebeurde in de postkamer. Niemand is gewond geraakt. 

Er is een explosievenverkenner van de politie opgeroepen. Ook brandweer- en ambulancepersoneel is ter plaatse. Eerder werden er al meerdere bombrieven in verschillende bedrijven in de stad gevonden, onder meer in het Okura Hotel. Die brieven waren echter niet afgegaan.

Update 09:30 uur

Ook in Kerkrade is er een bombrief ontploft. Ook hier vielen geen gewonden. Het is nog niet bekend of er een verband is tussen beide zaken. 

Update 09.43 uur

De bombrief in Amsterdam is een postsorteercentrum van ABN-AMRO weet RTL-Nieuws te melden.

Update 11.00 uur

Update 14.20 uur

De Telegraaf meldt dat het opsporingsteam bekend maakt dat er losgeld in bitcoins is geëist. Tevens bleek een 'bom' bij de ABN-AMRO in Maastricht een computermuis te zijn.

Gemeente Utrecht deed onvoldoende onderzoek naar effecten chihuahua's in woning

De gemeente Utrecht mocht geen dwangsom opleggen aan een vrouw uit die stad om haar te dwingen het aantal honden in haar huis terug te brengen tot tien. Het gemeentebestuur heeft namelijk helemaal niet onderzocht wat de gevolgen daarvan voor de omgeving zijn en heeft dus ook niet onderbouwd dat het opleggen van een dwangsom nodig is. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 februari 2020). De Afdeling bestuursrechtspraak komt daarmee tot een ander oordeel dan de rechtbank Midden-Nederland.

Om een dwangsom op te kunnen leggen, moet vaststaan dat de eigenaar van de chihuahua’s een regel overtreedt. Volgens het gemeentebestuur is het houden van 24 chihuahua’s in een woonhuis in strijd met de woonbestemming die de woning in het bestemmingsplan heeft. Om te beoordelen of dat het geval is, moet de gemeente nagaan wat voor ruimtelijke uitstraling het houden van zoveel dieren heeft. Zijn de effecten van het houden van zoveel chihuahua’s voor de omgeving zodanig dat het niet meer past binnen de woonfunctie?

De Afdeling bestuursrechtspraak komt tot de conclusie dat de gemeente Utrecht de effecten voor de omgeving niet heeft onderzocht. Er is in 2017 weliswaar een inspecteur op bezoek geweest, maar die heeft alleen verslag uitgebracht over de situatie in huis – niet over de situatie in de omgeving. Er zijn dus geen objectieve gegevens over de ruimtelijke uitstraling van het houden van de chihuahua’s voorhanden. Daardoor heeft het gemeentebestuur het opleggen van deze dwangsom niet voldoende onderbouwd. Als het gemeentebestuur een nieuwe dwangsom zou willen opleggen, dan moet het daarover – na onderzoek – een nieuw besluit nemen.

Aanwijzing voor William Schrikker Stichting Jeugdbescherming

De William Schrikker Stichting heeft een aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gekregen omdat de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen onvoldoende is. De Raad van Bestuur van de William Schrikker Stichting moet meer sturen op de benodigde kwaliteitsverbetering. De inspectie wil dat de William Schrikker Stichting bij alle 7500 kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert, nagaat of de opvoedsituatie en de veiligheid van het kind goed in beeld zijn. Daarnaast moet men bij risico’s de juiste maatregelen nemen om de onveiligheid weg te nemen.

Na de uitspraak van de kinderrechter heeft de William Schrikker Stichting als gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming de opdracht de veiligheid en ontwikkeling van het kind zeker te stellen, te zorgen voor herstel en de bedreiging weg te nemen. Dit doet de jeugdbeschermer door allereerst met ouders en kinderen de opvoedsituatie in kaart te brengen. De jeugdbeschermer zet vervolgens hulp in en toetst met hulpverleners, ouders en kinderen regelmatig of de hulp het gewenste effect heeft. De William Schrikker Stichting werkt in heel Nederland.

De inspectie volgt de William Schrikker Stichting al enige tijd. Eind 2018 heeft de inspectie haar grote zorgen uitgesproken over de veiligheid van de kinderen over wie de William Schrikker Stichting een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert. De William Schrikker Stichting is toen gevraagd verbetermaatregelen te nemen om de jeugdbeschermers in staat te stellen te handelen in het belang van het kind. De inspectie verwacht van jeugdbeschermers onder andere dat zij signalen van onveiligheid (waaronder ouderproblematiek) op tijd herkennen, goed beoordelen wat dit betekent voor de ontwikkeling van het kind en vervolgens adequaat handelen om de onveiligheid weg te nemen.

De inspectie concludeert dat de stappen die de William Schrikker Stichting tot nu toe heeft genomen, er niet toe hebben geleid dat er in alle casussen goed zicht is op de opvoedsituatie en de veiligheid van het kind. Het resultaat van deze inspanningen is onvoldoende om de zorgen bij de inspectie weg te nemen.

Enkele maanden geleden bracht de inspectie samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid een signalement uit waarin zij aangeven dat de gehele jeugdbeschermingsketen onder druk staat door wachtlijstproblematiek en personeelstekort. De inspectie beseft dat extra aandacht voor één partij in de keten zorgt voor een verhoogde druk bij andere partij(en) in de keten. Dit laat onverlet dat de inspectie optreedt bij ernstige tekortkomingen in de uitvoering van de taken, of als instellingen onvoldoende in staat blijken zicht te houden op de veiligheid van de kinderen. De inspectie treedt op als instellingen niet ‘in control’ zijn op de taken waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn en zelf grip op behoren te hebben.

De William Schrikker Stichting moet uiterlijk op 28 april 2020 de opvoedsituatie en de veiligheid van alle kinderen van 0 tot 4 jaar over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert in beeld hebben en hierop - waar nodig – handelen. Op 28 juli 2020 moet de organisatie ditzelfde hebben gedaan voor alle andere kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert.

De William Schrikker Stichting moet verder laten zien welke verbetermaatregelen zij treft en hoe deze worden geïmplementeerd. Als de William Schrikker Stichting niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

'Van Bommel samen met Labbadia en Schmidt op kandidatenlijstje'

Mark van Bommel gaat mogelijk als trainer aan de slag in de Bundesliga. Volgens BILD is de clubloze trainer in beeld bij Hertha BSC om Jürgen Klinsmann op te volgen. Laatstgenoemde stapte dinsdag op omdat hij het vertrouwen van de clubleiding niet voelde in de strijd tegen degradatie. Van Bommel zou serieus in beeld zijn bij de clubleiding van Hertha. Voorlopig worden bij Hertha de taken van Klinsmann overgenomen door Alexander Nouri en de overige technische staf.

In de Duitse media wordt volop gespeculeerd over wie de opvolger van Klinsmann moet worden en de naam van Van Bommel wordt nadrukkelijk genoemd. Het is bij BILD niet bekend of de Nederlandse trainer al benaderd is door de huidige nummer veertien van de Duitse competitie. Van Bommel is niet de enige trainer die in verband wordt gebracht met een dienstverband bij Hertha BSC.

Ook Bruno Labbadia en Roger Schmidt zouden kandidaat zijn. Schmidt heeft ervaring in de Bundesliga daar hij al bij Bayer Leverkusen werkte. Labbadia werkte in Duitsland eerder bij SV Darmstadt, Greuther Fürth, Bayer Leverkusen, Hamburger SV, VfB Stuttgart en VfL Wolfsburg.

Volgens Berliner Kurier is Van Bommel ook kandidaat. Niko Kovac werd eerder al genoemd bij Hertha BSC, maar zijn komst wordt uitgesloten. Na zijn vertrek bij Bayern München neemt hij voorlopig rust. Hij was eerder al in beeld bij Arsenal. Naar verluidt wil hij komende zomer weer bij een club aan de slag gaan.

DWDD stopt!

Het AD weet zojuist te meldden dat Matthijs van Nieuwkerk stopt met DWDD! Volgens insiders blijft hij wel bij de publieke omroep.

Al jarenlang wordt er gefluisterd dat de populaire presentator een miljoenenoverstap zal gaan maken naar RTL. Volgens de krant gaat dit juist niet gebeuren. Op de zaterdagavond zal van Nieuwkerk een nieuw programma starten. Ga jij hem missen met zijn dagelijkse show?

Ihattaren wil zich op EK meten met de top: "Als er dan een mooie club komt..."

Mohamed Ihattaren droomt van een transfer naar een Europese topclub, maar sluit een nieuw contract bij PSV niet uit. In een interview met Voetbal International vertelt de achttienjarige middenvelder over zijn toekomstplannen.

Hij hoopt komende zomer hoge ogen te gooien wanneer hij met het Nederlandse elftal mee mag naar het EK. Wanneer hij op het Europese eindtoernooi merkt dat hij nog ver verwijderd is van het gewenste niveau, dan blijft hij graag in Eindhoven.

Ihattaren, die woensdag zijn achttiende verjaardag viert, werd opgeleid bij PSV en mag zich dit seizoen vaste basisspeler noemen in het eerste elftal. Hij kwam tot dusver tot 31 Eredivisie-wedstrijden in de hoofdmacht en behoort tot een van de betere voetballers van de huidige selectie van trainer Ernest Faber.

"Natuurlijk droom ik van topclubs, een grote competitie, de Champions League. Als ik Steven Bergwijn bij Tottenham Hotspur zie, dan geniet ik daar enorm van", zegt hij tegenover het weekblad.

"Als ik zo doorga en op het EK al mooie dingen kan laten zien, dan kun je zeggen dat je je al met de besten van Europa kunt meten", vervolgt Ihattaren, die zich op het EK in de kijker hoopt te spelen.

"Als er dan komende zomer al een mooie club voorbij komt... Sommige kansen kun je niet laten lopen. Maar als ik op het EK bijvoorbeeld merk dat ik er nog niet klaar voor ben, dan is het misschien beter om nog een jaar in de Eredivisie te blijven."

Ihattaren ligt nog tot medio 2022 vast in het Philips Stadion. In maart vorig jaar verlengde hij voor het laatst zijn contract bij PSV.

In december werd hij door ESPN nog in verband gebracht met een overstap naar Manchester City, daar manager Josep Guardiola bijzonder van hem gecharmeerd zou zijn.

Nintendo Switch Online uitgebreid met vier klassieke games

Nintendo gaat vier nieuwe (oude) games toevoegen aan Nintendo Switch Online. De NES-bibliotheek ontvangt Shadow of the Ninja en Eliminator Boat Duel. De SNES-bibliotheek wordt uitgebreid met Pop'N Twinbee en Smash Tennis.

De games zijn vanaf 19 februari te spelen in de NES- en SNES-apps op Nintendo Switch.

Makers blij met AO Tennis 2

Volgens NACON en Big Ant Studios doet AO Tennis 2 heel erg goed. De tennis-game die vorige maand uitkwam schijnt lovende kritieken te krijgen en wordt door sommige gezien als de nieuwe standaard in tennis simulaties.

Reden genoeg voor de makers om een nieuwe trailer uit te brengen met quotes van reviews. Nog een Quote van onze eigen Pheno erbij dan. "Met AO Tennis 2 laat de ontwikkelaar zien dat ze het wel kunnen. Nu nog het budget omhoog schroeven en dan heb ik vertrouwen dat een mogelijk deel 3 echt punten gaat scoren."Wordt zelf een Pokťmon in Pokťmon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

The Pokemon Company heeft een nieuwe set trailers uitgebracht voor Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX. Deze Switch-versie voegt op waterverf geïnspireerde afbeeldingen toe.

Je wordt wakker als Pokémon en hebt geen idee hoe wat en waar. Je ontmoet Pokémon en bouwt een reddingsteam om mysterieuze kerkers te overwinnen om zo verder te komen om de Pokémon-wereld veiliger te maken en onderweg je eigen lot te ontdekken.

Als je Pokémon rekruteert, hebben deze teamgenoten een plek nodig om te blijven, dus bouw kampen om je Pokémon-vrienden te huisvesten, te beheren en te versterken. Denk na over wie geschikt is voor welke klus en hoe je elke mysterieuze kerker kunt benaderen terwijl je een reddingsteam voorbereidt. Je verplaatst een vierkant per keer of gebruikt de Auto-modus om de beweging te versnellen totdat je andere Pokémon in turn-based gevechten tegen komt. Daarin moet je niet de sterke en zwakke punten van Pokémon vergeten.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX komt 6 maart uit voor Nintendo Switch. Een demo is nu beschikbaar.

Trailer voor Blue Protocol

De RPG Blue Potocol heeft een nieuwe trailer gekregen. Blue Protocol is een nieuwe online RPG van Bandai Namco. Vanaf vandaag kunnen mensen zich inschrijven voor een bèta. Iedereen mag hieraan meedoen, alleen is hij er niet in het engels.

In Blue Protocol staat de wereld op het punt kapot te gaan en jij moet samen met vrienden door ruimte en tijd reizen om de toekomst te veranderen. Een launch datum is op dit moment nog niet beschikbaar.


Huizenprijzen in de meeste gemeenten opnieuw gestegen

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2019 toegenomen tot 308.000 euro. In Bloemendaal werd met 832.000 euro gemiddeld het meeste betaald voor een bestaande koopwoning. In Delfzijl het minst, daar werd gemiddeld 155.000 euro betaald. In 326 gemeenten was de gemiddelde koopsom hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Het is de eerste keer sinds het begin van de meting in 1995 dat de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen boven de drie ton uitkomt. De gemiddelde verkooprijs was in de provincie Noord-Holland het hoogst. Hieronder valt Amsterdam met een gemiddelde verkoopprijs van bijna 485.000 euro. Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Noord-Holland. Amsterdam valt net buiten de top tien van gemeenten met de hoogste huizenprijzen. Zes van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Groningen.

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.

Bloemendaal duurste gemeente, Delfzijl wederom de goedkoopste
De gemeente Bloemendaal kent met 832.000 euro de hoogste gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning. Dit is tevens de enige gemeente met een gemiddelde verkoopprijs van boven de 800.000 euro. In totaal zijn er 8 gemeenten waar in 2019 gemiddeld meer dan een half miljoen euro werd betaald voor een bestaande koopwoning. Het minst werd er betaald in Delfzijl, 155.000 euro. Delfzijl is daarmee één van de 14 gemeenten waar minder dan 200.000 euro werd betaald voor een bestaande koopwoning. Het verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs in Bloemendaal en Delfzijl is genoeg om in Rozendaal een bestaande koopwoning te betalen, daar was de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning namelijk 677.000 euro.

Afname verschil tussen duurste en goedkoopste gemeenten
Het verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs in de duurste en goedkoopste gemeente is in 2019 afgenomen. In 2019 was het verschil 677.000 euro, in 2018 was dit verschil nog 760.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Bloemendaal was 5,4 keer zo hoog als in Delfzijl. Een jaar eerder was het verschil in verkoopprijs van een koopwoning in de duurste en goedkoopste gemeente nog een factor 6,3.

Het kleinere verschil in 2019 is te verklaren door de hoge gemiddelde verkoopprijs in Blaricum in 2018, toen nog de duurste gemeente. De gemiddelde verkoopprijs lag daar in dat jaar boven de 900.000 euro. In 2019 is de gemiddelde verkoopprijs in Blaricum afgenomen tot 776.000 euro. Dit soort prijsschommelingen in de tijd hangen onder meer samen met het feit dat bij de gemiddelde verkoopprijzen geen correctie plaatsvindt voor de kwaliteit van de woningen.

In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen de 230.000 en 399.000 euro.

The Division 2 gaat weer terug naar New York

Warlords of New York, de nieuwe uitbreiding voor Tom Clancy’s The Division 2, is vanaf 3 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc, Uplay+ en later in maart voor Stadia.

In Warlords of New York gaan spelers de klopjacht aan op Aaron Keener, een voormalige Division Agent die rogue is gegaan. Keener vormt samen met zijn netwerk van Rogue Agents een grote bedreiging voor de snelgroeiende wedergeboorte van de beschaving. Om Keener op te sporen, moeten spelers de open wereld van Lower Manhattan verkennen. Ontdek nieuwe zones, elk met bekende locaties zoals Two Bridges, Chinatown en Wall Street. Om bij Keener te komen, moeten spelers al zijn Rogue Agents uitschakelen. Elke Rogue Agent heeft zijn of haar eigen verhaallijn en vaardigheid, die spelers kunnen ontgrendelen door ze uit te schakelen.

Daarnaast voegt Warlords of New York de gameplayverbeteringen toe:

  • RPG-veranderingen waardoor spelers hun uitrusting beter kunnen zien en beheren.
  • Veranderingen aan het stroomlijnen van uitrusting waardoor spelers gemakkelijker hun perfecte build kunnen samenstellen.
  • Dark Zones worden opgefrist en keren terug naar een eenvoudiger Rogue-systeem.

Met de uitbreiding Warlords of New York stijgt de level cap van 30 naar 40, maar daar blijft het niet bij. De nieuwe content introduceert een oneindig progressiesysteem, het SHD-niveau en vier nieuwe vaardigheden die tijdens de game kunnen worden gebruikt. Eigenaren van de uitbreiding krijgen daarnaast toegang tot nieuwe uitrusting en wapens.

Warlords of New York introduceert ook Seizoenen. Het zijn drie maanden durend endgame events met een nieuwe vijand en netwerk om op te sporen. Deze worden regelmatig toegevoegd aan de game, elk met hun eigen verhaal en beloningen. Het eerste seizoen begint een week na de lancering van Warlords of New York. Naast de seizoensgebonden manhunt, biedt Seizoenen nieuwe in-game activiteiten, genaamd Leagues. Leagues zijn een reeks uitdagingen die spelers kunnen voltooien om beloningen te verdienen. Global events, tijdgebonden in-game activiteiten, keren ook terug, waarbij spelers worden beloond door specifieke opdrachten te voltooien. Voor spelers die graag extra beloningen verzamelen, is er ook nog de Season Pass.

Voor spelers die Tom Clancy’s The Division 2 reeds bezitten, is Warlords of New York los verkrijgbaar. Nieuwe spelers hebben de keuze uit meerdere edities met Warlords of New York inbegrepen. Om de content van Warlords of New York te kunnen spelen moeten spelers level 30 zijn en World Tier 5 hebben bereikt. Nieuwe spelers kunnen echter kiezen voor een level 30 boost om meteen de actie in te duiken.

Europees Parlement wil vrouwenbesnijdenis wereldwijd uitroeien

Heden ten dage zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking.  Vrouwelijke genitale verminking (VGV) verwijst naar vaginale verminking waarbij de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw gedeeltelijk of volledig worden weggehaald, of andere letsels aan die organen, zonder enige medische reden. Het wordt doorgaans uitgevoerd door een traditionele besnijder, die een snijdend voorwerp gebruikt en zonder verdoving. Hoewel het internationaal erkend wordt als een schending van de mensenrechten, lopen 68 miljoen meisjes wereldwijd risico slachtoffer te worden van VGV tegen 2030.

VGV komt voornamelijk voor in ongeveer 30 landen in Afrika en in het Midden-Oosten. Het gebeurt ook in sommige Aziatische landen en in Latijns-Amerika, en in andere gemeenschappen die van deze regio’s afkomstig zijn. Ondanks het feit dat het illegaal is in de EU – en strafbaar in sommige lidstaten strafbaar is - zelfs wanneer het uitgevoerd wordt in een ander land – zijn naar schatting 600.000 vrouwen in Europa slachtoffer geweest van VGV, en lopen 180.000 meisjes in 13 Europese landen hetzelfde risico.

VGV wordt voornamelijk uitgevoerd bij meisjes tussen de kindertijd en de leeftijd van 15 jaar. De oorzaak is terug te vinden in een combinatie van culturele en sociale redenen, zoals sociale druk en gewoontes, de overtuiging dat VGV ondersteund wordt door geloof, of idealen over reinheid en schoonheid. Het gebruik dateert van voor het Christendom en de Islam. Het weerspiegelt diepgewortelde ongelijkheden tussen de geslachten. "Helaas zijn de lichamen van vrouwen altijd al een slagveld geweest. Het gaat altijd over de controle van mannen over het lichaam van vrouwen." aldus EP-lid Maria Noichl (S&D, Duitsland) in een debat in het Europees Parlement op 18 december 2019

Het Europees Parlement heeft meermaals zijn vastberadenheid getoond om VGV praktijken wereldwijd uit te roeien. Door het aannemen van wetgeving en resoluties, toonde het Parlement zich voorstander van gezamenlijke actie om vrouwelijke genitale verminking te elimineren.

Vandaag zullen de EP-leden over een resolutie stemmen die eist dat de Europese Commissie maatregelen om VGV te beëindigen en zorgverlening voor overlevenden toevoegt in de nieuwe EU-gendergelijkheidsstrategie, die in maart 2020 voorgesteld wordt. EP-leden benadrukken ook de oproep om reguliere preventiemaatregelen tegen VGV te integreren in alle beleidsgebieden, voornamelijk in de gezondheidszorg, asielopvang, onderwijs, werkgelegenheid, etc.

Warcraft 3: Reforged

Mijn allereerste review ooit op FOK! was in 2002. Het was tevens ook meteen de eerste game-review ooit op de site. Het begin van iets moois dat uitgegroeid is tot een serieuze site voor game-nieuws en reviews. Die eerste review was van Warcraft 3. In mijn ogen misschien wel het beste RTS ooit gemaakt. Het verhaal van de orcs en humans ging verder en daarbij was er ook nog een vette multiplayer-optie online. Iets dat in die tijd niet altijd vanzelfsprekend was.

Verkeershufter blijkt hennepkwekerij te hebben

Wat begon als een aanhouding voor het rijden zonder rijbewijs eindigde in een huiszoeking. Tijdens een surveillance in Den Bosch maandagavond 10 februari werd een bestuurder aan de kant gezet. Agenten herkenden de man en wisten dat eerder zijn rijbewijs was ingevorderd. De bestuurder ging er meteen vandoor. Gelukkig mocht de agent een fiets lenen van een omstander en kon hij daarmee snel achter de verdachte aan, waarna de 25-jarige man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Bij de man werden een aantal gripzakjes cocaïne aangetroffen en 1000 euro aan contanten.

Na de insluiting van de verdachte werd ook zijn auto onderzocht. Ook daarin werden drugs aangetroffen. Bij een doorzoeking van het huis van de man wordt later in een flatwoning aan de Copernicuslaan ook een werkende hennepkwekerij met 144 plantjes aangetroffen. Daarnaast werd er een weegschaal aangetroffen met witte poederresten, lege gripzakjes, een vuurwapen, munitie, een taser, twee busjes pepperspray en een blok met vermoedelijk cocaïne.

FOK! Wat een weer: iets afnemende wind

Hallo!  

Ook gisteren waaide het nog stevig door. Persoonlijk vond ik het gisteren harder waaien dan zondag, maar dat kwam omdat de wind toen meer gekrompen was en niet vrij op mijn huis stond. Maar vrijwel overal stond er nog wel een windkracht 6. Aan de kust 7 tot 8 en af en toe zelfs even stormkracht 9. De zware windstoten waren ook nog aanwezig, zeker in de buurt van buien.

Buien waren er dus. Maandagavond trok er een agressief onweerscomplex over Limburg heen. Gisteren waren het meer losse buien en ook daarbij kwam hier en daar hagel en onweer voor. Bij mij viel het tegen met de buien. Het bleef grotendeels droog. Komende nacht bleef het niet overal droog. De buien die overbleven konden in het binnenland een licht winters karakter krijgen. Tijdens opklaringen kan het afkoelen naar een graad of 3, maar in bewolkte gebieden blijft het een graad of 5. De wind zwakt heel geleidelijk iets af.

Vandaag hebben we een beetje hetzelfde weerbeeld als gisteren. In de kustprovincies blijft het meestal droog met geregeld de zon. De buien beperken zich tot het binnenland, maar zullen minder in aantal en minder actief zijn. De kans op hagel en onweer is ook kleiner. Maar het is wel een dag met mooie wolkenluchten. De wind zwakt nog wat verder af en komt uit op kracht 4 tot 6. Alleen op de Wadden blijft het langer en harder doorwaaien. Bij dit alles wordt het ongeveer 7 graden.

Ik hoor en lees alweer geluiden over een nieuwe storm. Die mogelijkheid is er, maar het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Mocht het een storm worden, dan heet hij Dennis. Daar komen we later in de week vast en zeker over te spreken.

Tot die tijd blijft het wisselvallig. Vrijdag kan wel eens een droge dag worden met af en toe zon.

Fijne dag.  

Meer weer op FOK!

Stormschade (Foto: Cobra4)
De storm heeft overal zijn sporen nagelaten. Zo ook hier. (Foto:Cobra4)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.