NS: Vijf hogesnelheidstreinen naar Londen in 2021

qltel

De NS wil in 2021 dagelijks vijf rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar Londen laten rijden, dat meldt directeur Heike Luiten van NS International vandaag in Het Financieele Dagblad. Sinds deze zomer vertrekken er elke dag drie Eurostar-treinen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. In 2020 moeten dat er vier worden en als het aan NS ligt het jaar erop vijf, elk met een capaciteit van 900 passagiers. De totale stoelcapaciteit wordt hiermee vergelijkbaar met dagelijks 20 tot 25 vliegtuigen.

Heike Luiten: “In een periode waarin het veel gaat over de Brexit, voelt het extra bijzonder om meer rechtstreekse treinen naar Londen aan te kunnen kondigen. Internationale treinen zijn bovendien onmisbaar voor het verduurzamen van mobiliteit, een andere belangrijke opgave waarvoor Europa staat. Een treinreiziger tussen Amsterdam en Londen stoot 80% minder CO2 uit dan iemand die gaat vliegen. Ruim 1,6 miljoen reizigers per jaar hebben straks de keus tussen de trein of het vliegtuig.”

Vliegensvlugge rechtstreekse verbinding
De NS wacht momenteel op ondertekening van het vierlandenverdrag dat een rechtstreekse treinreis naar Londen mogelijk maakt. Reizigers vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Londen hoeven hun reis dan niet langer te onderbreken in Brussel, waardoor ze tot een uur korter onderweg zijn. De reistijd tussen Amsterdam en Londen wordt hiermee vier uur, tussen Rotterdam en Londen slechts drie uur en een kwartier. De NS hoopt dit voorjaar van start te kunnen met deze vliegensvlugge rechtstreekse verbinding.

Ruim helft Nederlanders overweegt internationale trein
Wanneer de vijf dagelijkse treinen een succes zijn, kunnen er op termijn nog meer treinen worden toegevoegd. Het marktaandeel van de trein op de bestemming Londen bedraagt momenteel 23%, maar kan die van het vliegtuig in de komende jaren overtreffen. Op de verbinding naar Parijs is dat al veel langer het geval. Het aantal Nederlanders dat de internationale trein overweegt naar een bestemming in Europa, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Nog maar twee jaar geleden was dit een derde van de Nederlanders. Nu is dat ruim de helft, zo blijkt uit marktonderzoek van NS.