Oekraïne wist al eerder van blokkade door Trump

Oekraïne wist al sinds juli dit jaar dat president Donald Trump een hulppakket van 391 miljoen dollar had geblokkeerd. Dat zegt Olena Zerkal, voormalig onderminister van buitenlandse zaken van Oekraïne, in een interview. Eerdere berichtgeving gaf al aan dat de Oekraïners in ieder geval begin augustus wisten van de blokkade. De getuigenis onder ede in november van Laura Cooper, assistent-secretaris bij Defensie voor Rusland en Oekraïne, ondersteunt het verhaal van Zerkal.

Zij ontving begin juli een diplomatiek bericht vanuit Washington waarin de blokkade werd vermeld, zonder duidelijke reden. Dit bericht werd verstuurd vóór 25 juli, de datum van het inmiddels beruchte telefoongesprek tussen Trump en president van Oekraïne Volodymyr Zelensky. In dat gesprek zette Trump Zelensky onder druk om onderzoeken aan te kondigen inzake Trump’s politieke rivaal Joe Biden en de Democratische partij.

Tijdens de huidige Impeachment Inquiry hebben de Republikeinen in het Huis, evenals Trump zelf, regelmatig geprobeerd bij wijze van verdediging het argument op te voeren dat er van druk zetten geen sprake zou kunnen zijn, aangezien Oekraïne op dat moment niet wist dat Trump de hulp geblokkeerd had.

Mevrouw Zerkal zegt ook dat een geplande trip van haar naar Washington afgezegd werd door haar departement. Men was bang dat mevrouw Zerkal dit punt zou bespreken met bepaalde Senatoren. De regering van Zelensky probeert op alle manieren om zoveel mogelijk buiten het proces te blijven. Zowel in het Huis als de Senaat is en blijft er bij beide partijen grote steun voor hulp aan Oekraïne en tijdens het bezoek zou Zerkal met zowel Democraten als Republikeinen de stand van zaken bespreken. Het geplande bezoek en de afgelasting werden bevestigd door ambtenaren van het Congres.

Het bevestigt nogmaals dat president Zelensky in een bijna onmogelijk situatie verkeert. Hijzelf claimt dat hij pas 1 september op de hoogte was van de blokkade, toen hem dat werd verteld door vice-president Pence. Als hij nu toegeeft dat hij al eerder op de hoogte was is dat in het nadeel van Trump. De strategie van Zelensky en zijn regering is tot nu toe geweest om zich er zoveel mogelijk buiten te houden en tegelijkertijd een wit voetje proberen te halen bij Trump. Oekraïne is ook nu nog zeer afhankelijk van hulp vanuit de VS, en Zelensky wil uit alle macht verdere vertraging voorkomen terwijl Trump nog president is.

Olena Zerkal stapte vorige week op uit de regering, onder andere uit onvrede over de manier waarop de regering omging met de eisen van Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani.