Gedood en afgedankt als vuil: OM eist 11 jaar in cold case Thailand

Monique Verlind (DJMO)

Elf maanden lang was het onduidelijk waar Rose Sulaiman was. Tot haar lichaam werd gevonden in de beerput naast haar woning in Thailand, afgedankt als vuil. Haar Nederlandse man was intussen terug naar Nederland gegaan. Al snel werd duidelijk dat er in hun relatie iets helemaal mis had gezeten.

Rose woonde sinds 2005 met haar man in Thailand. Op 8 november 2007 belde ze - naar later zou blijken voor het laatst - met haar moeder. Rose vertelde dat ze werd mishandeld en met haar zoon wilde vertrekken. Die avond in november zei ze tegen haar moeder dat ze naar Maleisië zou gaan. Als haar moeder in de komende week niets meer van haar zou horen, moest ze naar de politie gaan. Daarna bedankte ze haar moeder voor de opvoeding en nam afscheid. Het was het laatste teken van leven.

Rose werd vermoord
Elf maanden later werd in de beerput naar het huis in Thailand een lichaam gevonden. Het bleek Rose. Meer dan een skelet was er niet van haar over. Hoe ze om het leven is gekomen, viel daarom niet meer vast te stellen. Toch is het Openbaar Ministerie ervan overtuigd dat ze om het leven is gebracht.

Rose was een kerngezonde vrouw van 37, die ook nog plannen maakte om een nieuw leven op te bouwen. Dat sprake was van een natuurlijke dood of zelfdoding is dus onwaarschijnlijk. Daar komt bij dat ze werd gevonden in een beerput, waarvan het deksel was gesloten en dicht-gesmeerd met cement. Dat kan ze niet zelf hebben gedaan.

Man verdacht
Verschillende getuigen hebben aangegeven dat de relatie van Rose en haar man op klappen stond. Ook de verdachte geeft toe dat er die avond in november een meningsverschil was en dat Rose weg wilde gaan. Ze is daarna ook vertrokken, zegt hij. Kort erna vertrok hij zelf naar Nederland. De laatste keer dat hij haar had gezien, was ze nog in leven, aldus verdachte.

Maar het Openbaar Ministerie gelooft daar niet in. Om te beginnen is het vreemd dat ze zou zijn vertrokken zonder haar zoon. Die wilde ze immers meenemen. Daarbij zou ze dan zijn weggegaan zonder sindsdien nog enig spoor achter te laten. Ze heeft Thailand niet verlaten, heeft geen betalingen meer gedaan. 'En dat ze daarna is teruggegaan naar het huis,' zei de officier van justitie op zitting, 'om daar dan door iemand anders te worden gedood en in de beerput gegooid... Dat is wel erg onwaarschijnlijk.'

Volslagen respectloos
Kort na 8 november 2007 hoorde verdachte dat Rose niet in Maleisië was aangekomen. Maar hij deed niets. Hij gaf haar niet als vermist op en heeft sowieso sindsdien weinig gezegd. Hij houdt consequent vol dat Rose is weggelopen. Maar een uitleg op alle vragen die de zaak oproept, blijft uit. Verdachte houdt vol dat Rose toch moet zijn weggegaan.

Het Openbaar Ministerie vindt de manier waarop verdachte met het lichaam is omgegaan strafverzwarend. 'Dat kan niet anders dan volslagen respectloos worden genoemd,' zei de officier van justitie. 'Niet alleen heeft hij het lichaam verborgen, maar hij deed dat ook nog eens op een plek die alleen wordt geassocieerd met afval. Verdachte heeft Rose niet alleen dood gemaakt, hij heeft haar ook afgedankt.'

Strafeis
De zaak werd aanvankelijk in Thailand onderzocht. Daar kwam de man van Rose reeds als verdachte in beeld. Die zat inmiddels in Nederland. Uitlevering was niet mogelijk. Uiteindelijk hebben de Thaise autoriteiten aan Nederland gevraagd om de strafvervolging over te nemen. Daarop heeft de minister eind 2015 positief beslist. Op 8 november 2016 werd de verdachte aangehouden.

Sindsdien is nog aanvullend onderzoek gedaan door het Cold Caseteam van de Haagse politie. Dat mocht de verdachte in vrijheid afwachten. Er zijn tal van getuigen gehoord en ook is aanvullend onderzoek gedaan aan het lichaam van Rose, dat in Maleisië begraven ligt. Woensdag, na 12 jaar, kon de zaak dan eindelijk inhoudelijk worden behandeld voor een rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar tegen verdachte. Over twee weken doen de rechters uitspraak.