PvdO is klaar met 'snuivende bakfiets-vegans' en wil een festivalverbod

Als het aan Partij van de Ouderen-raadslid Wil van Soest (82) ligt, komt er een einde aan alle festivals in Amsterdam. De partij laat weten klaar te zijn met festiviteiten waar "volop drugs gebruikt wordt", daarom lijkt een verbod volgens Van Soest een goed idee.

De aanleiding voor de oproep is het besluit van de gemeente Hellendoorn om dancefestival Hardschock te verbieden. Daar bleek eerder dit jaar bij een steekproef dat twintig festivalgangers onder invloed van drugs achter het stuur zijn gestapt.

Eerder pleitte minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) al voor minder festivals in Nederland, omdat "daar veel XTC wordt geconsumeerd".

Maar PvdO-raadslid Wil van Soest gaat nog een stap verder en wil een algeheel verbod op festivals. Zij meent dat het faciliteren van festivals haaks staat op het ondermijningsbeleid van de gemeente. Van Soest vindt het opvallend dat de vlag uitgaat als er een drugspand wordt gesloten. "Maar vervolgens faciliteren we wel de drugsmarkt door festivals toe te staan."

Leefbaarheid
Daarnaast komt de leefbaarheid in de stad volgens Van Soest onder druk te staan door de vele festivals. "De enorme hoeveelheid mensen, het vertrappen van de parken en de lallende en doorgesnoven festivalgangers kunnen we in Amsterdam missen als kiespijn."

Om die reden wil het raadslid ook deze discussie voeren in Amsterdam. "Ik heb het helemaal gehad met de hippe bakfiets-vegans die zich op festivals een slag in de rondte slikken en snuiven", zegt Van Soest. "Ieder festivalseizoen vallen er doden en zwaargewonden en we feesten ondertussen gewoon vrolijk door."

Afname festivals
Elk jaar worden er in Amsterdam ongeveer tweehonderd festivals georganiseerd, maar uit onderzoek van de HvA blijkt dat dit aantal wel daalt. In 2016 waren er nog 240 festivals, in 2018 daalde dit aantal naar 192. Vooral op het gebied van muziekfestivals is een afname te zien: van 133 naar 100 edities.