Maanlander India teruggevonden, goed en slecht nieuws

Goed en slecht nieuws voor de liefhebbers van maanlandingen, zeker die uit India. Maanlander Vikram, die in september tijdens een poging op de maan te landen zoek raakte, is op de maan geland én is terecht.

Tot zover het goede nieuws, want er is ook een niet onbelangrijke keerzijde: het ding is weliswaar gevonden, maar ligt in duizenden kleine stukjes verspreid over enkele kilometers op de maan, echt veel gaat er niet meer mee gedaan worden dus.

Vikram maakte deel uit van een Indiase missie met nog twee andere hoofdcomponenten: orbiter Chandrayaan 2 draait al enige tijd keurig rondjes om de maan en verzamelt waardevolle informatie, maanrover Pragyan bevond zich aan boord van lander Vikram, dus die kunnen we afschrijven.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raakte het contact met de lander kwijt op het moment dat Vikram twee kilometer boven het maanoppervlak verwijderd was, waarna er weinig realistische hoop meer was. Terecht, zo bleek nu na een zoektocht van NASA, gebaseerd op oude en nieuwe foto's van de locatie van de 'landing'.