FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 oktober 2019

KNVB-beker: Heracles verslaat RKC; Harkemase Boys - FC Groningen tijdelijk gestaakt vanwege vuurwerk

Heracles Almelo heeft woensdagavond gewonnen van RKC Waalwijk en zich geplaatst voor de tweede ronde van de TOTO KNVB-beker. De Heraclieden wonnen in eigen huis met 4-3.

Het duel tussen Harkemase Boys en FC Groningen is bij een 0-0 stand door de scheidsrechter tijdelijk gestaakt. Tot tweemaal toe werd er vuurwerk op het veld gegooid. De wedstrijd wordt om 21.00 uur hervat.

Overige uitslagen TOTO KNVB-beker woensdag
Heracles Almelo - RKC Waalwijk 4-3
AFC - ODIN '59 3-3, 3-4 na pen.
Ajax Amateurs - OFC 2-2, 2-3 na pen.
De Treffers - FC Twente 0-2
Excelsior Maassluis - SC Heerenveen 0-3
Groene Ster - VVV-Venlo 2-2, 4-2 na pen.
HV & CV Quick - Willem II 0-4
Harkemase Boys - FC Groningen 1-2
Spakenburg - ASWH 2-0
Sparta Nijkerk - Fortuna Wormerveer 5-2
Sparta Rotterdam - FC Volendam 1-0

Britse muzikant vergeet antieke viool in trein

De Britse muzikant Stephen Morris heeft een 310 jaar oude viool in de trein laten liggen. Het antieke instrument is ruim 250.000 pond waard en is vermoedelijk meegenomen door een andere man.

Gisteravond stapte Morris uit de trein en daarbij liet hij zijn kostbare strijkinstrument in een bagagerek liggen. 

Twaalf levende migranten gevonden in Belgische koeltruck

In een Belgische koeltruck zijn vanochtend twaalf migranten aangetroffen. De chauffeurs vonden de meerijders toen zij een tussenstop maakten. De gevonden personen verkeren in goede gezondheid en zijn naar het immigratiekantoor van Antwerpen gebracht.

Volgens het Algemeen Dagblad gaat het om elf Syriërs en een Soedanees die waarschijnlijk 's nachts in de vrachtwagen zijn geklommen. 

26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag

Het protest van de bouwsector van woensdag 30 oktober in Den Haag is overwegend ordelijk verlopen, op een aantal stevige incidenten na. In totaal hielden agenten 26 personen aan voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. Vele duizenden demonstranten kwamen woensdag naar Den Haag, een groot deel met kiepwagens en heftrucks.

Lees ook: #Bouwprotest - Malieveld is vol; acties op de ring Rotterdam 

Dinsdagavond laat stroomde het Malieveld al vol met grote bouwvoertuigen. In de loop van woensdagochtend kwamen daar nog een aantal voertuigen bij. Tegen 08:00 uur stond het Malieveld zo goed als vol, en konden er geen voertuigen meer bij. Het verkeer dat afkwam op de demonstratie kon parkeren bij het Cars Jeans Stadion van ADO. Vanaf daar werden demonstranten met pendelbussen naar het Malieveld gebracht.

Utrechtsebaan afgesloten
Om te voorkomen dat er nog meer bouwvoertuigen het Malieveld op zouden rijden werd de A12 op de Utrechtsebaan afgezet. Demonstranten konden hun voertuigen op de Utrechtsebaan laten staan en konden vanaf daar lopend naar het Malieveld. Een aantal demonstrerende bouwers reed tegen de aanwijzingen van onze motorrijders toch de tunnelbak van de Utrechtsebaan in. Een aantal van hen heeft een boete gekregen en een aantal is aangehouden.

Veertien personen werden aangehouden wegens opruiing en vernieling. Een persoon werd aangehouden voor poging doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden.

Inzet ME
Rond 14:00 uur liep het bouwprotest ten einde. De samenwerking met de organisatie van de demonstratie verliep goed, en gemaakte afspraken werden nagekomen. Een aantal personen op het Malieveld gooide aan het einde van de demonstratie echter met flessen naar agenten. De ME werd ingezet om de orde te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn.

Na afloop van demonstratie wilden de meeste demonstranten weer terug naar huis. Een aantal demonstranten weigerde hun voertuigen weg te halen van de A12, waardoor het verkeer moeilijk op gang kon komen. Ook hier moest de ME ingrijpen nadat een aantal personen stenen gooide naar agenten. Rond 16:45 uur vertrokken alle voertuigen van de A12 en kwam het verkeer weer op gang.

Rond 17:15 uur reed een aantal demonstanten erg langzaam en over de volle breedte van de weg. Dit leverde een zeer gevaarlijke situatie op voor het overige verkeer. De stoet werd daarom stilgezet en vier personen werden aangehouden.

26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag (afbeelding: Politie)
26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag (afbeelding: Politie)

GroenLinks: geef oudere met AOW'tje vergoeding voor dakloze in huis

Mensen die wel een centje extra kunnen gebruiken en woonruimte over hebben, moeten tegen een bescheiden vergoeding iemand zonder huis tijdelijk uit de brand kunnen helpen. Dat wil GroenLinks regelen. Vooral voor ouderen met alleen een AOW-uitkering zou zo’n ‘barmhartigheidsbonus’ verlichting bieden.

"Er is nu vooral een tekort aan mensen die iemand in huis willen nemen. Door een extra financiële stimulans via de veertig grootste gemeenten te organiseren, kan het aanbod van woningen een flinke impuls krijgen. Ik zal staatssecretaris Blokhuis voorstellen om de invoering van zo’n barmhartigheidsbonus te onderzoeken.", kondigt GroenLinks Kamerlid Wim-Jan Renkema aan volgens het Algemeen Dagblad. 

Dronken messentrekker sloopt bushokje

Rond 20.00 uur dinsdagavond meldde een getuige dat er een man helemaal doordraaide bij het busstation aan de Buitenhaven in Terneuzen. Hij zou onder andere een ABRI vernield hebben en met een mes lopen te zwaaien.

Agenten zijn met spoed ter plaatse gegaan en troffen een man aan die in bedwang werd gehouden door buschauffeurs. Eén van hen had een mes afgepakt waar de man mee zou hebben gezwaaid. De verdachte is aangehouden door de politiemensen en overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij bleek onder invloed van alcohol en THC. Dit wezen een blaastest en een speekseltest uit. De man wilde verder nergens aan meewerken.

Door de politie zijn getuigen van het gebeuren gehoord en ook wordt een aangifte opgenomen van de vernielde ABRI op het station. De man, een 23-jarige inwoner van Oostburg, wordt gehoord. Het mes is in beslag genomen.

Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Nationale ombudsman

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 30 oktober een werkbezoek gebracht aan de Nationale ombudsman in Den Haag. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk en onpartijdig instituut dat mensen op weg helpt bij problemen met en klachten over de overheid. De organisatie geeft advies, biedt hulp bij het vinden van de juiste aanspreekpartner en verricht onderzoek. Daarnaast moedigt de ombudsman overheidsinstanties aan om de belangen van de burger altijd centraal te stellen in hun werk en dienstverlening.

De huidige Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en zijn team vertelden Koning Willem-Alexander over verschillende aspecten van hun werk. Medewerkers gaven onder meer uitleg over de diversiteit aan vragen die zij in behandeling nemen en het onderzoek dat ze uitvoeren op eigen initiatief. Ook was er aandacht voor de thema’s armoede en digitalisering, twee prioriteiten van de Nationale ombudsman.

Afsluitend was er een bijeenkomst met de ombudsmannen van het Koninkrijk. De ombudsmannen van Nederland, Curaçao en Sint Maarten spraken met de Koning over de ontwikkelingen in hun landen, de relatie tussen burger en overheid en de rol van hun instituut bij problemen tussen burgers en de overheid. Daarnaast werd met de kwartiermaker van Aruba gesproken over de vergevorderde plannen voor het instellen van een ombudsman op Aruba.

De Nationale ombudsman is een Hoog College van Staat, net als de Eerste en de Tweede Kamer, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. De ombudsman wordt voor een periode van zes jaar benoemd door de Tweede Kamer.

Hoofdimam Blauwe Moskee verbaasd over negatieve reactie uit de politiek

Yassin ElForkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam is verbaasd over de negatieve reacties van verschillende politieke partijen over de versterkte gebedsoproep bij de moskee in Slotervaart. De hoofdimam roept politici met tegengeluiden op om met hem in gesprek te gaan.

Tijdens de commissievergadering in de Stopera dinsdagavond, spraken verschillende politieke partijen zich uit tegen de versterkte oproep. 'We vinden het een zeer onverstandige manier om het op te leggen aan bewoners en daarna als een soort aflaat, om in geloofstermen te blijven, een bewonersbijeenkomst te organiseren', zei VVD-raadslid Daan Wijnants.

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga noemde het initiatief van de gebedsoproep 'een strijdkreet'. 'Er wordt Amsterdammers toegeschreeuwd dat er maar één god is, de grootste zelfs.' Ze noemde het kwalijk dat de oproep in het Arabisch wordt gedaan en versterkt wordt. 'Als hun god werkelijk de grootste is dan heeft hij ook geen luidspreker nodig.'

'Veel kritiek'
ElForkani hoorde deze geluiden vanuit de Stopera. 'Ik krijg veel kritiek over mijn initiatief, maar opvallend is dat geen van de politici bij onze bewonersbijeenkomst is geweest om in gesprek te gaan.' Hij nodigt daarom alsnog tegenstanders van de versterkte gebedsoproep uit om het hierover te hebben. 'Buurtbewoners hebben mij laten weten dat ze er positief tegenover staan, maar negatieve geluiden uit de omgeving heb ik eigenlijk niet gehoord.'

Normaliseren islam
Ook burgemeester Halsema sprak zich uit over de zogeheten azan: 'Ik hoorde een zeker gebrek aan enthousiasme bij de hele raad, op DENK na. Ik deel dat gebrek aan enthousiasme.'

De achterliggende gedachte van de versterkte gebedsoproep was dat de moskee met het laten horen van de azan een bijdrage wil leveren aan het normaliseren van de islam. 'Ik denk dat ElForkani met normalisatie bedoelt dat het voor miljoenen moslims de oproep tot vreedzaam belijden van hun godsdienst is', zei Halsema. (...) 'Maar als dan de intentie normaliseren is, doe het dan in het Nederlands, dat vind ik ook het meest logisch. Dat heeft me een beetje verbaasd.'

Nederlands als voertaal
ElForkani laat weten dat preken in de moskee in het Nederlands zijn. Ook zegt hij dat de algemene voertaal Nederlands is, maar de azan wel altijd in het Arabisch zal worden gedaan vanwege de religieuze voorschriften. 'Maar als vaststaat dat de meerderheid van de buurtbewoners tegen de versterkte gebedsoproep is, dan ben ik bereid om mijn initiatief aan te passen.'

Binnenkort zal de hoofdimam in gesprek gaan met burgemeester Halsema. 'Dat is een onderdeel van onze aanpak', aldus ElForkani.

RIVM: stookalert bij ongunstig weer en slechte luchtkwaliteit

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf dit najaar het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit afraden. Door middel van een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Het stoken van hout in een vuurkorf, kachel of open haard is voor sommige mensen een fijne en gezellige bezigheid. Het heeft echter ook een keerzijde; de rook is ongezond. Bij de verbranding van hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, koolwaterstoffen (PAK’s) benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie.

Hoe werkt het stookalert?
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft dagelijks contact met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut over de weersverwachting. En als het gaat om de luchtkwaliteit beschikt het RIVM over gegevens van luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert.

Aanmelden
Iedereen kan zich aanmelden voor het stookalert. Medewerkers van gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en kunnen de informatie uit het stookalert meenemen in publiekscommunicatie in hun regio. Bij een stookalert krijgen abonnees een bericht via e-mail.

15 jaar cel geŽist voor bijl- en touwmoord

Terwijl het slachtoffer op 3 augustus 2018 nietsvermoedend de trap van zijn Alphense bedrijfspand aan de Ondernemingsweg opliep, werd hij van achteren aangevallen met (onder meer) een bijl en zo om het leven gebracht. Het OM is ervan overtuigd dat zijn 59-jarige zakenpartner hiervoor verantwoordelijk is. Financiële perikelen in het bedrijf zouden de Alphenaar tot zijn gruwelijke daad hebben gebracht.

Een doodnormale man met een eigen bedrijf en een gezin. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Dus wanneer de Alphenaar die vrijdagochtend even voor half negen 112 belt, wordt hij niet direct verdacht.

De man meldt dat hij zojuist zijn compagnon heeft gevonden. Op de trap van hun bedrijfspand in een plas bloed met een gapende hoofdwond. De hulpdiensten rukken uit en stellen vast dat de man is overleden. Een strafrechtelijk onderzoek gaat van start.

Bloedspatpatroon
En al snel begint het bewijs tegen de Alphenaar zich op te stapelen. Zo blijkt er op zijn kleding bloed van het slachtoffer te zitten. En niet alleen dat. Het spatpatroon kan volgens deskundigen alleen zijn ontstaan wanneer er met kracht in nog vloeibaar bloed is geslagen. Er zitten zelfs spatten aan de achterkant van zijn shirt.

Verder zitten er op de gloednieuwe schoenen van verdachte koffievlekken. Ook dat kan kloppen. Want het slachtoffer had - toen hij de trap opliep - een mok koffie in zijn handen die hij tijdens de onverwachte aanval heeft laten vallen.

Auto-elektronica
De verdachte biedt voor dit alles geen aannemelijke verklaring. Hij houdt bij hoog en bij laag vol dat hij rond 7.45 uur zijn huis verliet, eerst langs het postkantoor ging en daarna naar het bedrijfspand waar hij zijn compagnon vond.

Helaas voor hem vertelt de uitgelezen elektronica van zijn auto een ander verhaal. Daaruit blijkt dat de auto om 7.10 uur is gestart en toen vijf kilometer heeft gereden. Dat komt overeen met de afstand van het huis van de verdachte naar het bedrijfspand. Opgevraagde camerabeelden langs de route bevestigen dat de auto rond die tijd de weg van huis naar werk heeft afgelegd. Ook zijn telefoon plaatst verdachte rond 7.15 uur in of bij het bedrijfspand. En rond 7.20 is er op de computer van de verdachte ingelogd met zijn wachtwoord.

Moordwapens
Verder brengt het uitkammen van de omgeving de moordwapens aan het licht. In de sloot achter het pand worden weken later een bijl en een onkruidwieder gevonden. Die passen bij het letsel van het slachtoffer. Op de onkruidwieder is tevens bloed van het slachtoffer aangetroffen.

In de bosjes aan de voorkant van het pand vindt een politiehond een vuilniszak met daarop de vingerafdrukken van verdachte. In de zak zitten onder meer een stuk touw en een geel vaatdoekje. Op beide zit bloed van het slachtoffer. Die heeft bovendien ook striemen in zijn nek alsof iemand hem met een touw heeft gewurgd. Vezels van een geel vaatdoekje zijn ook aangetroffen aan de voorzijde van de broek van verdachte. Alsof hij daar iets heeft weggepoetst.

Financieel motief
De politie doet financieel onderzoek. Daaruit blijkt dat het niet goed ging met het bedrijf. Ook volgt eruit dat de 59-jarige Alphenaar (die de financiën deed) zichzelf heeft begunstigd ten nadele van zijn compagnon. En dat het slachtoffer daar achter was gekomen en hem daarmee had geconfronteerd. In reactie daarop heeft verdachte bankafschriften vervalst en die zijn compagnon voorgeschoteld. In de financiële perikelen van het bedrijf ligt waarschijnlijk het motief voor de doodslag op zijn compagnon.

Of zoals de officier van justitie op zitting zei: “Het beeld rijst op van een man die koste wat kost, de schijn hoog wil houden. De schijn van succesvolle zakenman, betrouwbare compagnon, kostwinner van zijn gezin. Een man echter die die schone schijn ziet afbrokkelen doordat zijn inkomsten teruglopen. Die dat nauwelijks kan verkroppen en ervoor kiest om daar thuis niets over te vertellen. Die in plaats daarvan liever zijn zakenpartner benadeelt. En als die zakenpartner daar achterkomt, kiest voor de meest, ‘radicale oplossing’ van zijn probleem.” Dat hij daarna nog op de uitvaart van zijn compagnon het woord durfde te nemen, vervult de familie van het slachtoffer met terugwerkende kracht met afschuw.

De officier eiste tegen de Alphenaar 15 jaar cel voor de doodslag op zijn compagnon. De uitspraak is over twee weken.

Faillissement MC Slotervaart kostte al ruim 8 miljoen euro

De afwikkeling van het faillissement van het MC Slotervaart is nog altijd niet ten einde. Vandaag, bij de presentatie van het vierde verslag van de curator, bleek wel dat het faillissement al meer heeft gekost dan de financiële problemen waardoor het ziekenhuis vorig jaar omviel.

Vastgoedbedrijf Zadelhoff wil het gebouw kopen voor 45 miljoen euro maar de gesprekken daarover met de gemeente Amsterdam - dat een voorkeursrecht op het pand heeft - lopen nog altijd. Het vertrouwen van Zadelhoff en de curator op een goede afloop is niettemin groot. Vooruitgeschoven posten zijn in het oude ziekenhuis al voorbereidingen aan het treffen en ook heeft Zadelhoff straks 9 miljoen euro verstrekt aan de boedel om het faillissement af te kunnen wikkelen.

3,3 miljoen voor de curatoren
En dat geld zal zonder meer gebruikt gaan worden, zeggen curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot vandaag in het Slotervaart. Het faillissement tot nu toe heeft al ruim 8,3 miljoen euro gekost. Ruim twee miljoen voor het in bedrijf houden van het pand waarin meerdere zelfstandige zorgverleners nog een ruimte huren. Het bewaren van de dossiers kostte 6,5 ton, 'algemene faillisementskosten' bedroegen 2,3 miljoen euro en het werk van de curatoren en hun team staat al voor 3,3 miljoen in de boeken.

"Wat je ziet is dat je goed moet nadenken of je een faillissement van een zorginstelling onvoorbereid wilt doen", reageert Marc van Zanten, daarmee vooruitlopend op de grote vraag die meerdere commissies vanuit het Rijk en de Onderzoeksraad voor Veiligheid op dit moment proberen te beantwoorden. Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid 'nee', want de kosten tot nu toe overstijgen al ruimschoots de acute geldnood - enkele miljoenen - waarin het MC Slotervaart vorig jaar verkeerde toen het surseance van betaling aanvroeg. De impact voor patiënten en personeel dus nog buiten beschouwing latend.

De rekening van de curatoren is bij wet een zogeheten 'preferente vordering' die dus bovenop de stapel komt te liggen. Tot mei dit jaar hadden Van Zanten en De Groot nog geen stuiver gedeclareerd. Van Zanten: "We hebben geprobeerd onszelf zo laat mogelijk te betalen. En hoe zijn we betaald? Eigenlijk via gelden van de zorgverzekeraars die ons daarvoor hebben gefinancierd en uit het boedelkrediet van Zadelhoff. Dus dat moet er wel bij gezegd worden. Dat het geld kost..ja, dat klopt."

'Onverteerbaar'
Ook bleek vorige week dat veel van de oud-medewerkers de op handen zijnde deal met Zadelhoff 'onverteerbaar' vinden, omdat zo via de achterdeur ook voormalig bestuurders en aandeelhouders Loek Winter en Willem de Boer weer aan zet komen. Van Zanten: "Ja wat ik begrijp is dat er twijfel bestaat als er betrokkenheid is van Winter en De Boer. Aan de andere kant betekent het wel dat als Zadelhoff hier komt, zij al hun vorderingen betaald krijgen en als er geen akkoord komt is dat niet zo."

Want onder de ruim 1600 schuldeisers ook veel oud-personeel dat nog wacht op uitbetaling van overuren en opgebouwde rechten. Wat de curator betreft kan de deal dan ook niet snel genoeg rondkomen. "Het overleg duurt al sinds april. Ik vind dat lang."

Onvoorwaardelijke celstraf geŽist in 'Captagon-zaak'

Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 7,5 jaar tegen een 47-jarige man uit Syrië vanwege de uitvoer van ruim 500 kilo harddrugs.

De zaak kwam in januari 2019 aan het rollen toen in een loods in Berlicum een graafmachine en een contragewicht werden gevonden na een tip. In het contragewicht waren een enorme hoeveelheid Captagon-pillen verstopt met een totaalgewicht van 534 kilo. Captagon-pillen bestaan uit een combinatie van amfetamine en cafeïne. De graafmachine en het contragewicht hadden als bestemming Saoedie-Arabië hebben en via de haven van Antwerpen verscheept worden. Zover kwam het echter niet, maar in juridische zin is er sprake van uitvoer omdat alles klaar stond om getransporteerd te worden.

Onderzoek
Al gauw kwam de 47-jarige Syriër in beeld als verdachte. Hij zou de graafmachine en het contragewicht eerder met anderen hebben gekocht in Barneveld. Uit het onderzoek is gebleken dat de hij de drugs in het contragewicht heeft gestopt. Dat blijkt onder meer uit een opgenomen telefoongesprek en verklaringen van getuigen.

Captagon-pillen
Captagon-pillen worden in ons land over het algemeen niet gebruikt of verhandeld. In het Midden-Oosten zijn deze drugs populair in het uitgaanscircuit en onder Jihad-strijders. De 534 kilo pillen hebben een straatwaarde van zeker twintig miljoenen euro’s.

'Zware criminaliteit blijft in stand'
In zijn eis laat de officier meewegen dat het om meer dan 500 kilo pillen gaat, maar er is meer: "Door de uitvoer van drugs naar het buitenland blijft de handel in stand met daaraan gekoppeld zware criminaliteit. De verdachte heeft daar een bijdrage aan geleverd en dat rekenen wij hem zwaar aan."

Eis
In vergelijkbare zaken worden er flinke straffen uitgedeeld en daarbij wordt rekening houden met de rol van verdachten. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte op zijn minst een rol als belangrijke uitvoerder. Hij eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7,5 jaar tegen de verdachte.

De uitspraak in de zaak is op 13 november om 13.00 uur.

Inhalerende astmapatiŽnten stoten broeikasgassen uit

De 'klimaatmafia' is inmiddels bij ongeveer de laatste schuldige aan de afkoeling van de aarde, opwarming van de aarde, klimaatverandering, klimaatverstoring beland. Astmapatiënten die een inhalator gebruiken waar hydrofluoroalkaan inzit, dragen namelijk enorm bij aan de broeikasophoping in de atmosfeer, volgens onderzoekers.


Astmapatiënten binnenkort op het Malieveld? (Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images)

Dit gas wordt gebruikt als drijfgas, om het geneesmiddel uit de inhalator te laten spuiten. Alleen al in Groot-Britannië worden vijftig miljoen vernevelaars gebruikt door ongeveer vijf miljoen astmapatiënten. Zeventig procent van die vernevelaars bevat hydrofluoroalkaan.

"De gassen in deze bussen zijn zulke krachtige broeikasgassen dat ze aanzienlijk kunnen bijdragen aan de koolstofbijdrage van een individu. Als je elke maand een of twee van deze inhalators gebruikt, dan kan dat gedurende een jaar echt om equivalenten van honderden kilo's koolstofdioxide gaan", volgens onderzoeker Dr. Alex Wilkinson.

58.000.000 kilo CO2
Wilkinson adviseert gebruikers om naar een ander type inhalator over te stappen. Deze ruil zou een evengrote 'eco'-impact hebben als vegetarisch worden of een fervent recycler worden, zegt hij.

De onderzoekers schatten dat het vervangen van slechts tien procent van deze inhalatoren door een milieuvriendelijker type (droge poederinhalatoren) de uitstoot van kooldioxide met 58 kiloton zou verminderen. Dat is vergelijkbaar met de koolstofdioxidebijdrage van 180.000 keer heen en terug van Londen naar Edinburgh met de auto, aldus de onderzoekers.

Overstappen is niet makkelijk
Overschakelen naar een ander type inhalator kan ingewikkeld zijn voor mensen met astma, omdat het aanleren van een nieuwe inhalatietechniek niet eenvoudig lijkt. Asthma UK, een Britse goede doelenorganisatie, maant gebruikers alleen met ondersteuning van een huisarts of astmaverpleegkundige over te stappen.

"Het is van vitaal belang dat patiënten vooral inhalatoren blijven gebruiken zoals voorgeschreven, maar als patiënten zich zorgen maken over de milieueffecten, dan adviseren wij dit met hun arts of astmaverpleegkundige te bespreken om te zien of er een ander type inhalator is dat zou kunnen werken", adviseert Jessica Kirby van Asthma UK.

Klopp gunt talent Van den Berg allereerste basisplaats tegen Arsenal

Sepp van den Berg staat woensdagavond om 20.30 uur voor het eerst in de basis van Liverpool. De verdediger vormt in de EFL Cup-wedstrijd tegen Arsenal samen met Joe Gomez het hart van de verdediging. Jürgen Klopp gooit zijn volledige basisopstelling overhoop ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur (2-1 zege) van zondag. Dat betekent onder meer dat Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum niet aan de aftrap verschijnen.

De zeventienjarige Van den Berg, in de zomer overgekomen van PEC Zwolle, maakte op 25 september zijn officiële debuut voor Liverpool in de EFL Cup-wedstrijd tegen MK Dons (0-2 zege). Het ging echter om een invalbeurt van slechts een minuut. Hij krijgt nu voor het eerst de kans om zich als basisklant te bewijzen aan Klopp.

Hetzelfde geldt voor de achttienjarige verdediger Neco Williams, die nog geen enkele officiële wedstrijd voor Liverpool achter zijn naam heeft staan. Williams maakt dit seizoen een goede indruk bij de Onder-19 en Onder-23 van Liverpool. Hij trainde deze week mee met het eerste elftal en de afgelopen dagen werd al duidelijk dat hij tegen Arsenal in de basis zou beginnen.

Tegen MK Dons koos Klopp nog voor Ki-Jana Hoever, maar hij is momenteel met Oranje Onder-17 actief op het WK. Omdat Trent Alexander-Arnold rust krijgt, begint Williams tegen Arsenal als rechtsback.

Een andere basisklant schrijft woensdagavond geschiedenis. Harvey Elliott is met zijn 16 jaar en 209 dagen de jongste speler ooit die namens Liverpool uitkomt op Anfield.

Liverpool speelt echter niet alleen met jeugdige talenten. Spelers als Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner, Naby Keïta, Adam Lallana en Divock Origi hebben eveneens een basisplek.

Van der Poel keert zondag terug in het veldrijden

Na een succesvol seizoen in het wielrennen en op de mountainbike keert Mathieu van der Poel komende zondag in Ruddervoorde terug in het veldrijden. Het exacte programma van het 24-jarige multi-talent is nog niet bekend maar in november zal hij in ieder geval bij acht veldritten aan de start staan.

Na de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde neemt Van der Poel een week later deel aan het Europees kampioenschap in Silvelle. In de Noord-Italiaanse plaats kan de Nederlander voor de derde opeenvolgende keer Europees kampioen worden. Na het EK volgen nog zes wedstrijden, waaronder de wereldbeker-wedstrijden in Tabor en Koksijde.

Ondanks dat Van der Poel in Ruddervoorde zijn rentree maakt wil hij direct voor de overwinning strijden. “Ja, ik wil er meteen winnen. Ik denk dat ik in het veld niet anders naar een wedstrijd kan toeleven dan met de intentie om te winnen", aldus Van der Poel. "Ik mis competitieritme en dat zal zondag zeker een item zijn. Vorig jaar stond ik aan de start met een specifieke voorbereiding op het veldritseizoen, dat is nu uiteraard anders. Ik zal toch enkele wedstrijden nodig hebben om weer naar mijn topniveau te kunnen groeien.”

De renner van Corendon-Circus is zich bewust van de sterke concurrentie: “Maar anderzijds is de concurrentie ook stevig. Ik heb de voorbije weken nauwlettend gevolgd en twee zaken vielen mij op: uiteraard dat Eli Iserbyt een enorme stap voorwaarts heeft gezet en bijgevolg de man van het moment is. Maar ook Tom Pidcock liet de laatste wedstrijden een ferme indruk na.”

Programma november

  • Superprestige Ruddervoorde (BEL) op zondag 3 november
  • EK veldrijden in Silvelle (ITA) op zondag 10 november
  • Jaarmarktcross Niel (BEL) op maandag 11 november
  • Wereldbeker Tabor (TSJ) op zaterdag 16 november
  • DVV Trofee Flandriencross Hamme (BEL) op zondag 17 november
  • Ambiancecross Wachtebeke (BEL) op zaterdag 23 november
  • Wereldbeker Koksijde (BEL) op zondag 24 november
  • DVV Trofee Urban Cross Kortrijk (BEL) op zaterdag 30 november

Feyenoord bevestigt komst Advocaat en nieuwe assistenten

Dick Advocaat maakt het seizoen af als trainer van Feyenoord. De Rotterdammers maken woensdag via de officiële kanalen bekend dat de 72-jarige oefenmeester zijn handtekening heeft gezet onder een contract tot medio 2020. Zoals verwacht haalt de opvolger van de maandag opgestapte Jaap Stam de bezem door de technische staf.

Jean-Paul van Gastel, Denny Landzaat, Roy Makaay moeten het veld ruimen. Advocaat neemt zijn vaste rechterhand Cor Pot en clubicoon John de Wolf mee als zijn assistenten; Said Bakkati blijft. Aanstaande zondag zit de nieuwe technische staf al op de bank als de Rotterdammers op bezoek gaan bij VVV-Venlo.

Met Advocaat aan het roer hoopt men in De Kuip op betere tijden. Onder Stam was Feyenoord afgezakt naar de twaalfde plaats op de ranglijst. Afgelopen zondag gingen de Rotterdammers kansloos onderuit in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax.

Na de 4-0 nederlaag werd de spelersbus in Rotterdam opgewacht door tientallen woedende fans. Een dag later trok Stam zijn conclusies en trok hij de deur in De Kuip achter zich dicht. Het contact met Advocaat was vervolgens snel gelegd.

De ervaren oefenmeester was eerder dit jaar al in beeld als opvolger voor Van Bronckhorst, maar toen bedankte hij vriendelijk. Het is niet de eerste keer dat Advocaat Feyenoord uit de problemen moet helpen. In februari 2016 werd hij aangesteld als klankbord voor hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst.

Laatstgenoemde was onervaren en had veel aan de ervaring van Advocaat, die op de achtergrond opereerde. Na een paar maanden vertrok Advocaat, die vervolgens nog werkzaam was bij Fenerbahçe, het Nederlands elftal, Sparta Rotterdam en FC Utrecht.

Zijn komst naar Feyenoord betekent het einde voor Van Gastel, Landzaat, Makaay en Bakkati in hun huidige rol. Het viertal vertrekt niet definitief bij Feyenoord, want er wordt binnen de club nog bekeken of zij in een andere rol behouden kunnen worden.

Advocaat kan direct aan de bak bij Feyenoord. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen VVV en volgende week donderdag staat de belangrijke thuiswedstrijd tegen het Zwitserse Young Boys op het programma.

Feyenoord heeft een goed resultaat nodig om oog te houden op de volgende ronde in de Europa League. Vorige week ging het team van toenmalig trainer Stam nog met 2-0 onderuit in Bern.

MLB: Homeruns zorgen voor het verschil in game 6 World Series

De Washington Nationals hebben afgelopen nacht de zesde wedstrijd van deze World Series gewonnen, waardoor een beslissende zevende game nodig is. De Nationals wonnen in Houston met 7-2 van de Houston Astros. Komende nacht valt de beslissing wie de World Series op zijn naam schrijft.

De Nationals begon goed aan de wedstrijd tegen de Houston Astros. Direct stond werper Justin Verlander onder druk nadat Trea Turner, de openingsslagman direct op de honken kwam. Via een opofferingsslag van Adam Eaton kwam Turner op het tweede honk. Vanaf het tweede honkman wist de kortestop te scoren na een honkslag van Anthony Rendon.

De Houston Astros waren niet erg onder de indruk van de start van de Washington Nationals. Een tweehonkslag van George Springer werd gevolgd door een wilde worp van Stephen Strasburg, starter bij de Nationals. Via een sacrifice fly van Jose Altuve was het alweer gelijk. Alex Bregman zorgde via een homerun voor de 2-1 in de eerste inning.

Na een rommelig van zowel Verlander als Strasburg verliep de volgende innings vlekkeloos voor beide starters. In de vierde inning kwamen de eerste moeilijkheden voor Verlander nadat hij twee vrije lopen weggaf, terwijl Strasburg zijn pitchcount laag hield.

In de vijfde inning kwam Verlander opnieuw in de problemen. Homeruns van Adam Eaton en Juan Soto zorgde voor een 3-2 stand in het voordeel van de Washington Nationals. Voor Verlander was het ook meteen zijn laatste inning deze wedstrijd en zou opnieuw geen winst achter zijn naam krijgen. Uiteindelijk werd het een verliespartij en hij heeft nu al zijn zes partijen in de World Series verloren.

In de zevende inning ging het mis voor de Houston Astros, al kreeg de thuisploeg in eerste instantie nog de hulp van de scheidsrechters. Na een grondbal van Turner leken de Washington Nationals in kansrijkepositie te komen nadat een aangooi van reliever Brad Peacock werd gemist door eerste honkman Yuli Gurriel. De Washington Nationals hadden nu lopers op het tweede en derde honk, maar de arbitrage besliste anders. Turner werd uitgegeven wegens hinderen van Girriel al was daar in de herhaling geen sprake van, al bleef de beslissing van de scheidsrechters onbegrijpelijk staan.

Ondanks dat Turner uit was nam Rendon in diezelfde inning nog sportieve wraak. De derde honkman sloeg met één man op de honken de bal uit het stadion en zo liepen de Nationals uit naar een 5-2 voorsprong. In de negende inning liepen de Washington Nationals nog uit naar een 7-2 voorsprong en dat was ruim voldoende om een zevende game af te dwingen in de World Series.

In de alles-of-niets-wedstrijd is het de beurt aan Max Scherzer en Zack Greinke. Voor het eerst in de geschiedenis staan er in de beslissende laatste wedstrijd twee voormalig Cy Young-winnaars tegenover elkaar. Scherzer stond eerst gepland voor game 5, maar op de dag dat hij moest gooien kreeg de ace van de Nationals te maken met nekklachten. Greinke moet het doen voor de Houston Astros.

Politie vindt 160.000 euro in verborgen ruimte auto

Agenten doorzochten dinsdagmiddag langs de A16 de auto van een 20-jarige man uit Albanië. Ze vonden in een verborgen ruimte in de middenconsole 160.000 euro aan contant geld en hielden de Albaniër aan op verdenking van witwassen.

Aan de zuidkant van Rotterdam viel het rijgedrag van de man op en agenten besloten de auto te volgen. In Rotterdam-IJsselmonde stopte de bestuurder van de Audi. Agenten zagen de man een pand binnen gaan en korte tijd later met een gevulde rugzak weer vertrekken. Ter hoogte van Hendrik-Ido Ambacht zetten ze de Audi aan de kant. Het gevoel dat er iets niet klopte, bleek juist. Tijdens het doorzoeken van de auto vonden ze de inmiddels geleegde rugzak. Ze zochten uiteraard door en vonden in een verborgen ruimte in de middenconsole 160.000 euro aan contanten. De bestuurder werd aanhouden voor witwassen omdat het geld vermoedelijk verkregen is uit criminele activiteiten. Het geld en de Audi zijn in beslag genomen.

Geld uit verborgen ruimte
Geld uit verborgen ruimte

Black Achievement Awards uitgereikt: 'Je hebt rolmodellen nodig'

'Ik ben blij dat we deze maand hebben waarin we onszelf centraal stellen', sprak Clarice Gargard gisteravond bij het in ontvangst nemen van haar Black Achievement Award. Op de feestelijke avond werden nog vier awards uitgedeeld aan personen uit de zwarte gemeenschap die volgens de jury uitblinken in hun vakgebied, evenals een oeuvreprijs.

Naast Gargard, die haar prijs won in de categorie Mens en Maatschappij, gingen de prijzen naar Patta-oprichters Edson Sabajo en Guillaume Schmidt (Ondernemerschap), voormalig honkballer Hensley Meulens (Sport), acteur Raymi Sambo (Kunst en Cultuur) en onderzoeker en curator van het Rijksmuseum Valika Smeulders (Onderwijs en Wetenschap). Winnaar van de oeuvreprijs werd Glenn Helberg, psychiater en activist.

De uitreiking betekent traditiegetrouw het einde van de jaarlijkse Black Achievement Month. In oktober wordt de 'zwarte' geschiedenis van Nederland uitgelicht met debatten, exposities, theater, dans en film. 'Dat betekent heel veel voor Amsterdam', benadrukt Touria Meliani (Kunst & Cultuur) het belang dat deze maand in haar ogen heeft. 'Je hebt natuurlijk rolmodellen nodig. Mensen die jou laten zien: dit kan allemaal in Amsterdam.'

In haar speech benoemt ook Gargard de noodzaak van de maand. 'Soms vraag ik me af of we de buitenwereld of de witte dominante blik niet te veel centraliseren. Daarom ben ik blij dat we deze prijs hebben en deze avond en deze maand.'

Gargard zegt verder dat het 'fantastisch voelt' om de award te winnen. Ook Sambo kan zijn geluk niet op na het binnenslepen van zijn prijs. 'Het is zo fijn om erkend te worden en gewaardeerd te worden voor wat je doet. Ik ben echt heel erg blij.'

Man krijgt 6 jaar cel voor verkrachting en reeks aanrandingen Maastricht

De rechtbank in Maastricht heeft een 38-jarige man uit Voerendaal dinsdag een celstraf van 6 jaar opgelegd voor het plegen van een verkrachting en een reeks aanrandingen.

De rechter acht bewezen dat de man in een periode van 2,5 jaar, van februari 2016 tot en met september 2018, 15 slachtoffers heeft gemaakt. De man heeft meerdere vrouwen aangerand, één vrouw verkracht en bij meerdere vrouwen een poging tot verkrachting gedaan.

Om de man aan te houden, zette het OM en de politie een bijzonder opsporingsmiddel in, namelijk een lokagent. Door middel van deze lokagent kon de man op heterdaad betrapt worden. De man heeft zich tijdens deze actie agressief gedragen. In zijn straf wordt daarom ook de mishandeling van een vrouwelijke agent meegenomen.

De straf van de rechter komt overeen met de straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden heeft geëist.

De Boer kan 'unieke prestatie' leveren: "Dat is nog nooit eerder gebeurd"

Frank de Boer kende een moeizame start bij Atlanta United, maar de 49-jarige coach heeft de boel in de afgelopen maanden aardig op de rails gekregen. De regerend landskampioen eindigde het reguliere seizoen uiteindelijk op een tweede plek in de Eastern Conference en rekende in de play-offs achtereenvolgens af met New England Revolution en DC United. In de nacht van woensdag op donderdag, om 01:00 uur Nederlandse tijd, staat voor the Five Stripes tegen Toronto FC een plekje in de finale van de MLS Cup op het spel.

"Zo kijk ik er niet naar. We weten als staf ook wat de oorzaken van de moeizame start waren", is het antwoord van De Boer op de vraag van De Telegraaf of hij het gevoel heeft 'zijn critici de mond te hebben gesnoerd' na het moeizame begin. "Presteren in de Champions League van de CONCACAF (de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond, red.) was voor de club heel belangrijk en daar hebben we de voorbereiding op afgestemd. Het niveau van met name de Mexicaanse clubs bleek echter te hoog en het inpassen van nieuwe spelers duurde wat langer dan gedacht."

De Boer won in zijn tijd bij Ajax al vier keer de landstitel en weet dus wat het is om mee te strijden om de prijzen. De trainer geeft echter aan dat de MLS vanwege het play-offsysteem niet vergelijkbaar is met de Eredivisie: "Hier starten na de reguliere competitie de play-offs, die vergelijkbaar zijn met de KNVB-beker. Vorig jaar werd er nog uit en thuis gespeeld, maar omwille van de tijd is er nu voor één duel gekozen. Een slechte dag kost je de kop. Maar dat we een unieke prestatie kunnen leveren, staat buiten kijf. In de historie van de MLS is het nog nooit gebeurd dat de kampioen opnieuw de titel pakt", gaat De Boer, die in eerste instantie de focus echter volledig heeft gericht op het treffen met Toronto, verder.

Atlanta ontvangt de Canadezen in het eigen Mercedes-Benz Stadium en De Boer hoopt daar gebruik van te kunnen maken. "Hopelijk spelen we voor 73.000 man en dan is er echt sprake van een thuisvoordeel." De trainer is echter beducht voor de kwaliteiten van Toronto, dat in de vorige ronde New York City FC, de nummer één van het reguliere seizoen in de Eastern Conference uitschakelde: "Wij zitten echter ook in een goede flow, dus ik reken op de zege."

De winnaar van de wedstrijd neemt het op tegen Seattle Sounders, dat in de nacht van dinsdag op woensdag in de finale van de Western Conference met 1-3 won van Los Angeles FC.

Voorlopige selectie Jong Oranje voor duels met Jong Gibraltar en Jong Engeland

De voorlopige selectie van Jong Oranje voor de wedstrijden tegen Jong Gibraltar en Jong Engeland is bekend. Bondscoach Erwin van de Looi heeft 34 spelers opgenomen in deze voorselectie. Voor Willem II-aanvaller Ché Nunnely is het voor het eerst dat hij geselecteerd is. De definitieve selectie wordt op vrijdag 8 november bekendgemaakt.

Jong Oranje begint de interlandperiode op donderdag 14 november met een uitwedstrijd tegen Jong Gibraltar. Deze EK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld in het Victoria Stadium in Gibraltar en begint om 19.00 uur.

De tweede wedstrijd is een vriendschappelijk duel met Jong Engeland. Deze wedstrijd is op dinsdag 19 november om 18.30 uur op De Vijverberg in Doetinchem.

Voorlopige selectie
Perr Schuurs - Ajax
Noa Lang - Ajax
Kjell Scherpen - Ajax
Kik Pierie - Ajax
Justin Kluivert - AS Roma
Dani de Wit - AZ
Teun Koopmeiners - AZ
Owen Wijndal - AZ
Myron Boadu - AZ
Ludovit Reis - FC Barcelona
Azor Matusiwa - FC Groningen
Deyovaisio Zeefuik - FC Groningen
Jan Hoekstra - FC Groningen
Kaj Sierhuis - FC Groningen
Fabian de Keijzer - FC Utrecht
Justin Hoogma - FC Utrecht
Maarten Paes - FC Utrecht
Ferdi Kadioglu - Fenerbahçe
Justin Bijlow - Feyenoord
Tyrell Malacia - Feyenoord
Rick van Drongelen - Hamburger SV
Javairo Dilrosun - Hertha BSC
Tahith Chong - Manchester United
Cody Gakpo - PSV
Jordan Teze - PSV
Joey Veerman - sc Heerenveen
Sherel Floranus - sc Heerenveen
Mitchell van Bergen - sc Heerenveen
Abdou Harroui - Sparta Rotterdam
Deroy Duarte - Sparta Rotterdam
Armando Obispo - Vitesse
Danilho Doekhi - Vitesse
Jay-Roy Grot - Vitesse
Ché Nunnely - Willem II

Svitolina naar halve finales van WTA Finals

Elina Svitolina heeft woensdag de halve finales van de WTA Finals in het Chinese Shenzhen bereikt. De titelverdedigster versloeg in twee sets Simona Halep. In de andere partij in de paarse groep tussen Bianca Andreescu en Karolína Plísková moest de Canadese opgeven met een knieblessure.

Svitolina won met 7-5 en 6-3 van Halep. Door winst in haar eerste partij tegen Plísková is de Oekraïense zeker van de halve finales. Diezelfde Plísková won woensdag haar eerste wedstrijd na de opgave van haar tegenspeelster Andreescu. Plísková had op dat moment de eerste set met 6-3 gewonnen. In het laatste groepsduel tussen Halep en Plísková wordt gestreden om een plaats in de halve finales.

In de rode groep maakt Kiki Bertens nog kans op de halve finales. De Nederlandse moet daarvoor donderdag winnen van Belinda Bencic.

Wielerploeg Team Jumbo-Visma contracteert Pfingsten en heeft selectie compleet

Met het contracteren van Christoph Pfingsten heeft wielerploeg Team Jumbo-Visma de selectie voor volgend seizoen compleet. De 31-jarige Duitser is aangetrokken ter ondersteuning in de sprints en voorjaarsklassiekers.

“Team Jumbo-Visma is een van de mooiste ploegen ter wereld. De laatste jaren is het team steeds groter en professioneler geworden”, verklaart Pfingsten. “Ik ben heel blij dat de ploeg mij wil hebben en dat ik deze kans krijg.”

Pfingsten komt bij zijn nieuwe ploeg een aantal bekende gezichten tegen. “Naast de renners die ik uit het peloton ken, ken ik mijn landgenoten Tony Martin en Paul Martens goed. Daarnaast heb ik enkele jaren geleden met Dylan Groenewegen bij Cyclingteam De Rijke gereden.”

Volledige selectie 2020
Wout van Aert (BEL)
George Bennett (NZL)
Koen Bouwman (NED)
Laurens De Plus (BEL)
Tom Dumoulin (NED)
Pacal Eenkhoorn (NED)
Jos van Emden (NED)
Tobias Foss (NOR)
Robert Gesink (NED)
Dylan Groenewegen (NED)
Chris Harper (AUS)
Taco van der Hoorn (NED)
Lennard Hofstede (NED)
Amund Grøndahl Jansen (NOR)
Steven Kruijswijk (NED)
Sepp Kuss (USA)
Tom Leezer (NED)
Bert-Jan Lindeman (NED)
Paul Martens (DUI)
Tony Martin (DUI)
Christoph Pfingsten (DUI)
Primo¸ Roglič (SLO)
Timo Roosen (NED)
Mike Teunissen (NED)
Antwan Tolhoek (NED)
Jonas Vingegaard (NOR)
Maarten Wynants (BEL)

Luckassen: "Zolang Van Bommel er zit, keer ik zeker niet terug bij PSV"

Derrick Luckassen staat nog tot medio 2022 onder contract bij PSV, maar als het aan de verdediger ligt dient hij deze verbintenis niet uit. De 24-jarige stopper, die ook als controlerende middenvelder uit de voeten kan, wordt dit seizoen verhuurd aan Anderlecht, dat eveneens een optie tot koop heeft bedongen. Luckassen hoopt in België te kunnen blijven, of in ieder geval niet terug te keren naar Eindhoven zolang trainer Mark van Bommel daar nog de scepter zwaait.

"Ik speelde dit seizoen in de voorbereiding. Ik mocht de voorrondes van de Champions League en de Johan Cruijff Schaal nog meedoen, maar ineens zat ik uit het niets niet meer bij de selectie. Ik wist niet wat er gebeurde", blikt hij in gesprek met Voetbalkrant terug op de eerste weken van deze voetbaljaargang, toen hij namens PSV nog twee keer de negentig minuten volmaakte in de voorrondes van de Champions League tegen FC Basel.

Een fout tegen de Zwitsers werd hem echter zwaar aangerekend door Van Bommel: "Ik vond dat ik een sterke wedstrijd speelde. Ik heb toen met de trainer gesproken, maar ik kon moeilijk met hem omgaan. Als ik hem op straat zou tegenkomen zou ik hem misschien wel een hand geven, maar verder niets. 't Is niet dat ik hem een mep ga verkopen hé." De band tussen trainer en speler lijkt echter niet meer te lijmen: "Ik zeg je hier en nu dat ik niet meer terugkeer. Van Bommel zit daar nog wel even en zolang hij daar zit, keer ik zeker niet terug. Dat is geen wrok, hij ligt me gewoon niet. PSV is een afgesloten hoofdstuk."

Luckassen ruilde AZ in de zomer van 2017 in voor de Eindhovenaren, maar is achteraf gezien van mening dat hij beter naar het eveneens geïnteresseerde Feyenoord had kunnen gaan. "Ja, ik heb spijt van mijn overstap naar PSV. Ik stond ook heel dicht bij Feyenoord en de technisch directeur van AZ zei me dat ik daar beter zou passen. Maar Marcel Brands (destijds de technisch directeur van PSV, red.) kon me overtuigen na een goeie babbel. Ik had er wel een goed gevoel bij."

Als het aan Luckassen ligt, keer hij voorlopig niet meer terug in de Eredivisie. De verdediger heeft het gevoel dat hij 'gezocht' wordt op de Nederlandse velden: "Zoals die zogenaamde fout tegen Basel. Het is heel snel Luckassen dit of Luckassen dat. Als er iets rond mij gebeurt in Nederland, is het meteen een bom. Ik draag een stempel met me mee. Als een wedstrijd niet goed is, is het al snel mijn schuld." Er is echter wel één trainer die hem wellicht kan overtuigen toch terug te keren. De voormalig international van Jong Oranje onderhoudt namelijk wel een goede band met voormalig AZ-trainer John van den Brom: "Die klik heb ik nooit gehad met Cocu of Van Bommel. John is een goeie trainer. Hij lanceerde me en begreep me."

AZ-aanvaller Stengs opgenomen in voorlopige selectie Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft Calvin Stengs opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels tegen Noord-Ierland en Estland. De twintigjarige aanvaller van AZ is de enige debutant in de voorselectie.

De voorselectie bestaat in totaal uit 28 spelers. Het Nederlands elftal speelt zaterdag 16 november tegen Noord-Ierland. De aftrap in Windsor Park in Belfast is om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Drie dagen later op dinsdag 19 november staat in Amsterdam voor Oranje de laatste groepswedstrijd in het kader van EK-kwalificatie op het programma. In de Johan Cruijff ArenA is Estland vanaf 20.45 uur de tegenstander.

De voorselectie
Patrick van Aanholt - Crystal Palace
Nathan Aké - Bournemouth
Ryan Babel - Galatasaray
Donny van de Beek - Ajax
Steven Berghuis - Feyenoord
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - Valencia
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Hans Hateboer - Atalanta Bergamo
Frenkie de Jong - FC Barcelona
Luuk de Jong - Sevilla
Matthijs de Ligt - Juventus
Donyell Malen - PSV
Quincy Promes - Ajax
Davy Pröpper - Brighton & Hove Albion
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Calvin Stengs - AZ
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Joël Veltman - Ajax
Kenneth Vermeer - Feyenoord
Tonny Vilhena - FK Krasnodar
Stefan de Vrij - Internazionale
Wout Weghorst - VfL Wolfsburg
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Jeroen Zoet - PSV

Verstappen over race in VS: "Er is veel mogelijk"

Na de veelbesproken race van afgelopen weekend in Mexico staat komend weekend alweer de GP van de Verenigde Staten op het programma. De race in Texas is een mijlpaal voor Max Verstappen, hij zal er zijn honderdste Formule 1-wedstrijd rijden en hij kijkt er al naar uit.

"Het is altijd fijn weer in Austin te zijn en het is een gave baan om mijn honderdste Formule 1-race te rijden. Ik geniet van Amerika in het algemeen en helemaal van Texas. Ik geniet van de baan: het is er best hobbelig voor een nieuw circuit en het is een mooie combinatie van ouderwetse bochten, wat het erg lekker maakt om te rijden", zo blikt de Red Bull-coureur vooruit op Verstappen.nl.

"Onze auto zou er hopelijk aardig competitief moeten zijn en we hadden vorig jaar een leuke race toen we vanuit het achterveld naar het podium reden. Er is veel mogelijk op deze baan, want er zijn veel goede inhaalmogelijkheden, wat het interessant maakt in de race. De zesde plaats in Mexico was niet waar we gehoopt hadden te finishen, want de auto was erg snel. Maar het was een goed herstel vanaf P20, na alles wat in het begin van de race gebeurde. Voor ik naar Austin ga, maak ik een tussenstop in Los Angeles voor het Hollywood F1 Festival. Daar kijk ik naar uit en het is altijd mooi om het publiek te vermaken met een paar donuts!" Aldus een Verstappen die er duidelijk veel zin in heeft.

Honda meldt zich bij Eredivisionist: "Morgen begin ik"

Keisuke Honda gaat aan de slag bij Vitesse, zo meldt de Japanse middenvelder woensdag op Twitter. Honda, die in het verleden in Nederland actief was voor VVV-Venlo, zegt dat hij vanaf morgen (donderdag) gaat trainen bij de club. "Morgen begin ik. Dank je wel, Vitesse, ik voel me net zo verheugd als twaalf jaar geleden", doelt hij op zijn start bij VVV in 2008.

De Telegraaf meldt woensdagmiddag dat Honda vanaf donderdag vrijblijvend meetraint met de A-selectie van Vitesse. Technisch directeur Mo Allach haalde Honda ooit naar VVV en trainer Leonid Slutsky had bij CSKA te maken met de technisch begaafde middenvelder. Het is niet duidelijk of hij bij Vitesse in aanmerking komt voor een contract.

Het is niet de eerste keer dat Honda via Twitter met een opmerkelijk bericht komt. De routinier stuurde vorige maand een open sollicitatie naar het officiële Twitter-account van Manchester United. "Doe mij een aanbod. Ik heb geen geld nodig maar wil wel in een geweldig elftal spelen met geweldige ploeggenoten", zo schreef Honda als begeleidende tekst.

Drie dagen later flirtte Honda via Twitter met AC Milan. "Ik heb jullie altijd willen helpen. Jullie hoeven mij alleen maar te bellen", stuurde Honda naar zijn voormalige werkgever.

De oud-international van Japan speelde tussen 2014 en 2017 in het San Siro. Zowel Manchester United als AC Milan ging evenwel niet in op de avances van Honda. De voormalig middenvelder van VVV is tegenwoordig als bondscoach verbonden aan Cambodja. Honda speelde verder in zijn loopbaan voor Nagoya Grampus, CF Pachuca en laatstelijk voor Melbourne Victory FC.

Kees Driehuis overleden

Oud-presentator Kees Driehuis, bij het publiek vooral bekend van de quiz Per Seconde Wijzer, is gisteren overleden. Dit heeft de omroep BNNVARA bekend gemaakt. Hij stopte vorig jaar met het programma. Hij is 67 jaar oud geworden. 

Driehuis was 29 jaar lang de presentator van Per Seconde Wijzer, hij begon met het spelletje in 1989 en presenteerde het tot 1 maart 2018. Hij werkte al sinds 1974 voor de VARA en was redacteur, eindredactuer en presentator van programma's als Dingen van de Dag, Radioweekblad en Onder Vuur. Ook presenteerde hij Nova en Buitenhof, nam hij het iniatief voor Zembla en was jarenlang de stem van het Sinterklaasjournaal.

"Ik ben echt een beetje kapot van dit nieuws", vertelt Erik Dijkstra, de nieuwe presentator van Per Seconde Wijzer. "Kees was een ontzettend lieve man, met die mooie grote ogen achter dat brilletje. Al kon hij achter de schermen ook legendarisch kwaad worden en met zijn vuist op tafel slaan. Heel gepassioneerd en emotioneel."


Advocaat bevestigt nieuw avontuur bij Feyenoord

Dick Advocaat wordt de nieuwe trainer van Feyenoord en zal voorlopig stoppen als analist bij de Champions League-uitzendingen van Veronica. Dat meldt Veronica Inside woensdagochtend. Advocaat wordt in De Kuip de opvolger van Jaap Stam, die vanwege de teleurstellende resultaten van de afgelopen maanden opstapte.

Advocaat was vanaf vorig seizoen, samen met René van der Gijp, analist bij de Champions League-uitzendingen bij Veronica, onder leiding van presentator Wilfred Genee. "Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan, maar vanuit Feyenoord is de wens neergelegd of ik wil stoppen met mijn tv-werkzaamheden", reageert Advocaat.

Voor de nieuwe trainer wordt zijn dienstverband bij Feyenoord zijn derde interim-klus in de afgelopen jaren nadat hij eerder al in het seizoen instapte bij Sparta Rotterdam en FC Utrecht. Advocaat is geen onbekende in De Kuip, aangezien hij in 2016 al eens bij de club werkzaam was als adviseur van Giovanni van Bronckhorst.

De komst van de 72-jarige oefenmeester betekent het einde van Jean-Paul van Gastel, Denny Landzaat, Roy Makaay en Said Bakkati als assistenten bij het eerste elftal. Advocaat neemt zijn vaste rechterhand Cor Pot mee en heeft ook een plek voor clubicoon John de Wolf ingeruimd in zijn nieuwe staf. De oud-verdediger is momenteel eveneens werkzaam als trainer bij de amateurs van Spakenburg.

De verwachting is dat hij donderdag al zijn eerste training zal leiden.

Blizzard raakt sponsor kwijt na Hongkong debacle

Er is al aardig wat geschreven over de Hearthstone speler die gebanned werd door Blizzard na het Hongkong debacle. Nu blijkt dat buiten de gigantische kritiek die het bedrijf gekregen heeft van fans over de hele wereld het ook een sponsor is verloren. 

Het Japanse Mitsubishi Motors is via zijn Taiwanese tak namelijk sponsor van alle eSport events van Blizzard, maar twee dagen nadat Blizzard besloot om Hearthstone pro Blitzchung te bannen heeft Mitsubishi Motors zich teruggetrokken als sponsor. Een medewerker van het bedrijf heeft dit bevestigd tegenover The Daily Beast.

Blizzard


Slachtoffer gijzeling opgepakt vanwege openstaande straf in BelgiŽ

Aan het einde van donderdagavond 24 oktober, tegen middernacht, werd een woning aan de Delibesweg in Eindhoven beschoten. Het onderzoek naar deze geweldpleging leidde de recherche naar een conflict in het criminele milieu en een vermoedelijke ontvoering die daarmee te maken had.

Het vermoeden ontstond dat de beschieting van de woning als een soort vergeldings- of pressiemiddel in het criminele milieu moest worden gezien. Bij deze schietpartij werd, zeer waarschijnlijk met een automatisch wapen, vele malen op de woning geschoten. Er was op dat moment niemand in de woning aanwezig en er raakte niemand gewond. Het heeft er alle schijn van dat deze schietpartij direct te maken had met een conflict tussen criminelen. De eventuele rol daarbij van de bewoner van deze woning wordt onderzocht. Kort na het schietincident kwam informatie binnen over een mogelijke relatie tussen dat incident en een gijzeling van een andere man, die ook actief is in het criminele milieu. Er waren aanwijzingen dat deze man, van 39 jaar zonder vast woonadres , al meerdere dagen gegijzeld werd door andere criminelen. De politie is daarop direct een groot onderzoek gestart.

Niet meer gezien
In de loop van dat onderzoek kreeg het rechercheteam zicht op de identiteit van enkele criminelen die mogelijk betrokken waren bij het conflict. Uit informatie opgedaan in het onderzoek bleek dat hij aan het begin van die week gezien was met mannen, die in de loop van het onderzoek in beeld kwamen als mogelijke verdachten van de ontvoering. De man was daarna niet meer gezien, maar had wel signalen gegeven dat hij werd vastgehouden. Met man en macht is er vervolgens door de recherche gewerkt aan het vinden van het slachtoffer en zijn veilige terugkomst.

Aangehouden
Dit leidde er toe dat het arrestatieteam zaterdagavond drie mannen aanhield op de rijksweg A27, die er van verdacht werden betrokken te zijn bij de gijzeling van de man. In het verlengde van deze aanhoudingen viel de politie in de nacht van zaterdag op zondag binnen bij een aantal panden in Oost-Brabant, die aan de aangehouden mannen te linken waren. De politie had de verwachting dat de vermiste man daar mogelijk werd vastgehouden. Dat bleek echter niet het geval.

Gewond
Het onderzoek ging vervolgens op zondag onverminderd door, waarbij de veilige terugkomst van de vermiste man steeds voorop stond. In de hoop op meer informatie zocht de politie contact met familieleden van het vermoedelijke slachtoffer. Tot hun verbazing bleek de man bij een familielid in huis te zitten. Hij was daar enkele uren eerder gewond aan komen lopen. Zijn verwondingen duidden op stevige mishandelingen. De man wilde op geen enkele manier mee werken aan het politieonderzoek en weigerde te vertellen waar hij was geweest of wat er was gebeurd.

Grote inzet
Een woordvoerder van de politie: "Ondanks dat de man zelf niets wil verklaren lijkt het er op dat hij in verband met een crimineel conflict tegen zijn wil enkele dagen is vastgehouden, maar uiteindelijk onder druk van de grote politie-inzet is vrij gelaten. Een groot aantal politiemensen heeft zich vanaf die vrijdagavond doorlopend ingespannen voor de veilige terugkeer van de man, hetgeen ogenschijnlijk door die vasthoudende inzet ook is gelukt. Ook zonder de hulp van het slachtoffer zetten wij er op in dat we duidelijkheid krijgen over wat zich heeft afgespeeld en wie daarvoor verantwoordelijk zijn."

Slachtoffer veroordeeld in België
De drie mannen die voor deze zaak op de A27 werden aangehouden zijn dinsdag wegens onvoldoende verdenkingsgronden door de officier van justitie in vrijheid gesteld. Alleen werd wel het slachtoffer vastgezet, omdat bleek dat hij in België nog een gevangenisstraf van 8 jaar moet uitzitten voor zijn betrokkenheid bij een drugslab en het bezit van automatische vuurwapens.

Sinaasappelolie tegen insecten en mijten

Een middel tegen insecten en mijten op basis van sinaasappelolie (Orocide Plus) is toegelaten voor professioneel en niet-professioneel gebruik in de bedekte teelt van paprika’s en tomaten, en als kleine toepassing in de bedekte teelt van planten uit de komkommerfamilie en sierteelt. Dit is besloten in de collegevergadering van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden op 23 oktober.

Zo onschuldig en mild als het ook klinkt, sinaasappelolie is geen laag-risicostof. Het is een middel van natuurlijke oorsprong, de stof kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit sinaasappelschillen die overblijven na het persen. Maar uit de risicobeoordeling blijkt dat er toch een waarschuwingszin op het etiket komt voor bijen, hommels en natuurlijke vijanden, en de stof is ook geclassificeerd als giftig voor waterorganismen, met langdurige gevolgen. De stof is onder meer irriterend voor de ogen, gebruikers moeten daarom beschermende kleding dragen.

Maar sinaasappelolie is van natuurlijke oorsprong, niet persistent in het milieu en kan ook worden toegepast in de biologische landbouw. Doordat de blootstellingsconcentraties in het oppervlaktewater door toepassing van het middel in de bedekte teelten van paprika en tomaat en planten uit de komkommerfamilie en sierteelt onder de normen blijven, past het middel wel in het streven naar duurzaamheid.

Oktober veel natter dan normaal

De regen kwam begin oktober met bakken uit de lucht, daarmee was de trend gezet en het werd uiteindelijk 40% natter dan normaal. Uiteindelijk eindigt de maand met gemiddeld 117 mm neerslag. De verschillen zijn wel groot met in het noordwesten 222 mm en in het oosten 80 mm. Verder is het iets somberder met 15 uur minder zon dan de gebruikelijke 113. Met een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden was oktober 2019 bijna een graad te warm.

Oktober is gemiddeld de natste maand van het jaar en nu ook nog 40% natter dan normaal. Er viel gemiddeld over het land 117 mm regen en dat is veel meer dan de gebruikelijke 83 mm. De verschillen zijn groot. In Zuid-Holland en vooral Noord-Holland was het nog veel natter. Regionaal viel meer dan 200 mm en bij het Noord-Hollandse Overveen en Castricum is zelfs 222 mm geregistreerd. Daartegenover is in de oostelijke provincies en in delen van Zeeland een veel normalere hoeveelheid gevallen van 80-90 mm.

Wateroverlast
Vooral op 1 en 9 oktober kwam de regen op verschillende plaatsen met bakken uit de lucht en was sprake van wateroverlast. In Overveen viel in 24 uur 67 mm regen. De eerste helft van de maand was het behoorlijk nat. Later in de maand viel minder neerslag en bleef het regionaal droog. Ook de laatste dagen van de maand zal nauwelijks regen vallen.Met zo veel regen is het niet vreemd dat de zon minder vaak scheen dan normaal. Toch komt het landelijke aantal uren zon op 98 uit en dat is niet veel lager dan de 113 uur in een gemiddelde oktobermaand. Dit hebben we voor een deel te danken aan vrij zonnig weer tegen het eind van de maand. Ondanks het herfstachtige karakter hield de wind zich deze maand vrij rustig. Slechts twee keer werd gewaarschuwd voor zware windstoten. De eerste najaarsstorm moet nog komen.

Koud slotakkoord
Deze maand was geen sprake van zeer uitzonderlijke temperaturen. Op 24 oktober kwam het wel tot een datum-warmterecord. In De Bilt werd het toen 19,5 graden. De warmste dag beleefden we op 13 oktober. Toen werd het in De Bilt 22 graden en in het Limburgse Ell werd het met 24,8 graden net niet zomers warm. De maand heeft een koud slotakkoord met in de nacht en vroege ochtend vooral in het binnenland kans op vorst. Vanochtend vroeg kwam het al tot de eerste lokale vorst van het najaar.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 11,6 graden en dat is wat warmer dan de normale waarde van 10,7 graden. Vorig jaar was oktober met 11,9 graden nog warmer. Toevallig was het toen ook op de 13e het warmst met in grote delen van het land 25 graden of meer.

Oktober veel natter dan normaal
Oktober veel natter dan normaal

#Bouwprotest - Malieveld is vol; acties op de ring Rotterdam

Vandaag voert de bouwsector actie op het Malieveld in Den Haag. Bij dit protest worden, net zoals tijdens de acties van de boeren, voertuigen uit de betreffende sector gebruikt (zoals hijskranen, betonwagens en graafmachines).

Er worden duizenden medewerkers uit de bouwsector op het Malieveld verwacht. Volgens de organisatie zullen er ook zo’n duizend bouwvoertuigen richting de hofstad komen. Ondanks de oproep tot een publieksvriendelijke actie, verwacht de ANWB verkeershinder tijdens de ochtendspits.

Vooral op de snelwegen in de Randstad moet woensdagochtend rekening worden gehouden met lange files. Ook de avondspits zal extra druk uitpakken, omdat de demonstranten na 15.00 uur weer massaal huiswaarts keren. Geadviseerd wordt dan ook om vandaag, voor vertrek, de verkeersinformatie te raadplegen.

De organisatie actiegroep Grond in Verzet vraagt de deelnemers om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Bouwend Nederland en TLN zetten bussen in voor leden en personeel om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. De Haagse tramlijnen 15, 16 en 17 rijden vanaf de aanvang van de dienstregeling een omleiding en komen niet bij het Malieveld.

Update 08:18 uur
Het Malieveld is vol, volgens de politie in Den Haag. De actievoerders die nog onderweg zijn naar Den Haag worden naar het ADO stadion gestuurd. Vanaf daar rijden er pendelbussen richting het Malieveld. 

Update 09:43 uur:
Behalve protest blijkt het ook een uitje te zijn voor de bouwers. Maar BBQ'en schijnt niet toegestaan te zijn..

Update 10:40 uur
RTV Rijnmond weet te melden dat er zo'n zestig bouwbedrijven uit de regio Rotterdam onderweg zijn naar de ring om daar de boel te blokkeren.

5 miljoen euro extra voor leerlingen met ernstige meervoudige beperking

Het kabinet stelt vanaf 2020 €5 miljoen extra beschikbaar voor zorg en ondersteuning op school aan kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De financiering van de zorg in onderwijstijd voor deze leerlingen verdubbelt hiermee tot €10 miljoen per jaar. Hierdoor wordt het voor scholen makkelijker om de zorg voor deze leerlingen te organiseren.

Voor veel scholen is het ingewikkeld om de zorg tijdens onderwijstijd te organiseren. In het regeerakkoord is afgesproken dit te vereenvoudigen.

De Jonge en Slob willen dat de verschillende zorgbudgetten voor leerlingen met een complexe zorgvraag tijdens onderwijstijd worden gebundeld. In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven de bewindspersonen dat hiervoor in een paar regio’s pilots worden opgezet. Daarbij is het de bedoeling gemeenten de verantwoordelijkheid te geven om met het gebundelde budget alle zorg in onderwijstijd in te kopen.

Tot die tijd stelt het ministerie van VWS deze extra €5 miljoen ter beschikking om hiermee voor scholen, leerlingen en hun ouders te komen tot minder afstemmingsproblemen en administratieve rompslomp. Daarnaast gaan experts scholen op korte termijn helpen bij het regelen van financiering van zorg in onderwijstijd. Deze mensen kennen de weg binnen de diverse zorgsystemen en weten op welke zorg aanspraak gemaakt kan worden.

De maatregelen maken onderdeel uit van een breder pakket om door betere samenwerking tussen onderwijs- en zorginstellingen de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Sinds afgelopen juni is een programmateam onder leiding van Rene Peeters daarmee aan de slag.

NASCAR-coureurs op de vuist, Truex domineert

Martin Truex Jr heeft op de Martinsville Speedway in Virginia de 33e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. Het was de eerste race van de Round of 8, waar nog acht coureurs kans maken op de titel. Truex was ietwat dominant: hij ging 464 van de 500 ronden aan kop op het kleine baantje.

Met Denny Hamlin voorop werd de startvlag gezwaaid, Truex, Aric Almirola en Ryan Blaney volgden. Tijdens een serie pitstops wegens een 'debris caution' nam Truex de leiding over, Hamlin viel iets terug. Truex domineerde de verder vrij saaie eerste stage, voor Hamlin en Blaney.

In grofweg dezelfde volgorde begon stage twee, maar Clint Bowyer kwam gelijk naar de tweede stek. De tweede stage was ook niet bijster interessant; een spin van Ty Dillon zorgde even voor een caution, Bowyer kreeg kort voor het einde een lekke band en gelijk daarna nóg één, wat voor een caution zorgde. Daarin kwam bijna iedereen naar binnen, maar Kyle Larson niet en hij klom zo dik tien plaatsen en werd achter Truex tweede in de stage.

Met Truex en Blaney voorop begon de tweede helft van de race, waarin Joey Logano en William Byron naar voren kwamen - maar wel ruim achter Truex. Met 140 ronden te gaan ging het fout: Kyle Busch en Aric Almirola lagen in de clinch en spinden, waarna Almirola stevig werd geraakt door Jimmie Johnson. Ook Ryan Preece was erbij betrokken, doordat hij van achteren werd geraakt door Matt DiBenedetto.

Problemen voor onder meer Almirola en Kyle Busch (Bron: YouTube)

Truex, Byron, Logano en Blaney reden bij de herstart weer voorin, maar doordat Alex Bowman en Daniel Suarez elkaar raakten kwam de volgende caution al bijzonder snel. Truex bleef ook daarna domineren, tot Bowyer met vijftig ronden te gaan weer in de problemen kwam en voor een caution - en dus een reeks pitstops - zorgde. Kort na de herstart reed Truex nog altijd soeverein op kop, maar voor Logano ging het fout: in duel met Blaney en Hamlin raakte hij de muur, wat hem een lekke band en een spin opleverde.

Ook na deze herstart kwam Truex echter niet meer in gevaar en de kampioen van 2017 schreef een bijzonder dominante overwinning bij, waardoor hij er als eerste zeker van is dat hij bij de slotrace van het seizoen om de titel mag strijden. Byron eindigde als tweede, voor Keselowski en play-offcoureurs Hamlin en Blaney.

De avonturen van Denny en Joey op de peuterspeelzaal (Bron: YouTube)

Star Citizen is gratis te spelen deze week

Cloud Imperium Games heeft ter ere van een nieuwe update van hun immer in ontwikkeling zijnde titel Star Citizen een nieuwe "Free-Fly" week aangekondigd. Spelers kunnen deze week aan de slag met update 3.7.0, waarbij vijf gratis ruimteschepen te besturen zijn.

Er zijn opnieuw een aantal nieuwe features geïntroduceerd, waaronder de mogelijkheid om planeten te scannen op bruikbare grondstoffen die vervolgens gedolven kunnen worden. Deze kunnen daarna verkocht worden bij verschillende handelaren, maar niet zonder dat je onderweg door de incidentele ruimtepiraat onder vuur wordt genomen.

Of Star Citizen uiteindelijk afkomt weet niemand, de game werd in 2012 al aangekondigd op Kickstarter. Onlangs werd aangekondigd dat de Squadron 42 bèta uitgesteld is terwijl het Star Marine 'FPS-gedeelte' weer een compleet aparte game lijkt te worden. Ondanks dat de game maar blijft doormodderen met nieuwe features en uitstel na uitstel, blijven mensen er geld tegenaan gooien dus blijft het project lucratief voor Cloud Imperium. Bekijk hieronder de trailer voor Alpha 3.7. Voor meer details over de Free-Fly week kun je kijken op de website van Roberts Space Industries.

Win bordspellen en tickets voor Het Spellenspektakel

Het wordt weer kouder, en dat betekent dat het spellenseizoen voor de deur staat. Nu is er veel meer dan ganzenborden alleen en wat er allemaal dan wel niet is kun je zien tijdens het Spellenspektakel, de spellenbeurs van Nederland. Met honderden speeltafels waar je de nieuwste bordspellen kunt uitproberen, winkels met nieuwe en tweedehands spellen, een Kinderplein en verschillende toernooien, is het Spellenspektakel de plek voor bordspelliefhebbers van elke leeftijd. Wegens het succes van de vorige edities vindt het Spellenspektakel dit jaar op een nieuwe, grotere locatie plaats, namelijk in de Jaarbeurs Utrecht. Op 9 en 10 november 2019 staat de Jaarbeurs volledig in het teken van bordspellen.

Wij mogen twee kaartjes weggeven, maar dat niet alleen, de winnaar krijgt ook een spellenpakket met daarin spellen die allemaal genomineerd zijn voor Speelgoed van het Jaar. Wat moet je daar voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: van welk bordspel zijn er Europese kampioenschappen op Het Spellenspektakel? je kunt je antwoord tot en met 2 november inzenden via de prijsvraagpagina.Spellenpakket (Foto: 999 Games)

EA keert terug naar Steam

Gisteren was nog te lezen dat EA een teaser online had gezet, maar nu is het officieel. EA komt terug naar Steam. Uiteraard blijft Origin wel gewoon behouden. De eerste game dit op steam beschikbaar zal zijn is Star Wars Jedi: Fallen Order, dat volgende maand uitkomt.

Naast games wil EA ook dat EA Access via Steam beschikbaar komt. Hierdoor is het de eerste abonnementsdienst voor games via Steam beschikbaar is.

ea en steam

Warcraft 3 Reforged bŤta van start

Deze week begint de multiplayer bèta van Warcraft 3: Reforged. Blizzard heeft dit aangekondigd via hun website. Spelers die de Spoils of War Edition hebben besteld komen als eerste in aanmerking voor een uitnodiging. 

Warcraft 3: Reforged heeft nog geen releasedatum, maar zoals te lezen in de voorspellingen van Blizzcon lijkt het er op dat Blizzard dat dit weekend gaan doen.

 

Warcraft 3

Battlefield slaat een jaartje over

EA heeft aangekondigd dat de volgende Battlefield uitkomt in het fiscale jaar van 2021. Dit houdt concreet in dat de game ergens tussen april 2021 en maart 2022 pas uitkomt. Oktober 2021 lijkt hierbij een vrij grote kansmaker.

Tot die tijd focust EA zich op Battlefield V en Apex Legends voor de shooter-markt. De volgende Battlefield lijkt een zekerheidje voor next-gen consoles, maar zou ook zomaar nog een cross-gen release kunnen zijn. De tijd gaat het leren.

PlayStation 4 meer dan 100 miljoen keer verscheept

Sony heeft bekendgemaakt dat de PlayStation 4 inmiddels 102,8 miljoen keer verscheept is. Alleen PlayStation 2 werd meer verscheept met 155 miljoen stuks. Sony kondigde dit aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal werden er 2.8 miljoen consoles verscheept tegen 3,9 miljoen vorig jaar.

Naast de consoles maakte Sony ook bekend dat er eind september al 36,9 miljoen PlayStation Plus-abonnees zijn. Al met al kan Sony met vertrouwen kijken naar de lancering van hun nieuwe console volgend jaar.

Playstation Plus

Dragon Age 4 komt pas na april 2022

In een update voor investeerders geeft Electronic Arts aan dat we voorlopig nog niet hoeven te rekenen op Dragon Age 4. Hoewel de game officieel wel in ontwikkeling is, gaat die ontwikkeling nog jaren duren.

We hoeven de game in ieder geval niet te verwachten tot na het fiscale jaar van 2022. Dit fiscale jaar loopt tot april 2022. Dragon Age 4 is hiermee ongetwijfeld een next-gen only titel en een kans voor Bioware om zich te herpakken, na twee mislukkingen in de vorm van Mass Effect Andromeda en Anthem.

BIOWARE

Blizzcon 2019 - de voorspellingen

Blizzcon begint dit weekend, en is het dus weer tijd voor de grote aankondigingen rondom Blizzard-franchises zoals Overwatch, World of Warcraft, Starcraft, Heroes of the Storm en Hearthstone. En met aankondigingen komen ook voorspellingen, speculaties, wensen en de hoop dat er eindelijk die ene game aangekondigd wordt. Puddington haalde zijn glazen bol tevoorschijn en voorspelt voor jou wat je deze Blizzcon kan verwachten!

Greta Thunberg weigert milieuprijs aan te nemen

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een milieuprijs van de Noordse Raad geweigerd. De tiener laat weten de prijs ter waarde van 350.000 Deense kronen (zo’n 46.800 euro) niet te accepteren.

Op Instagram legt ze uit waarom: "Ik wil de Noordse Raad bedanken voor deze prijs. Het is een enorme eer. Maar de klimaatbeweging heeft geen prijzen meer nodig. Wat we nodig hebben is dat onze politici en de machthebbers beginnen te luisteren naar de huidige, best beschikbare wetenschap."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I have received the Nordic Council’s environmental award 2019. I have decided to decline this prize. Here’s why: “I am currently traveling through California and therefore not able to be present with you today. I want to thank the Nordic Council for this award. It is a huge honour. But the climate movement does not need any more awards. What we need is for our politicians and the people in power start to listen to the current, best available science. The Nordic countries have a great reputation around the world when it comes to climate and environmental issues. There is no lack of bragging about this. There is no lack of beautiful words. But when it comes to our actual emissions and our ecological footprints per capita - if we include our consumption, our imports as well as aviation and shipping - then it’s a whole other story. In Sweden we live as if we had about 4 planets according to WWF and Global Footprint Network. And roughly the same goes for the entire Nordic region. In Norway for instance, the government recently gave a record number of permits to look for new oil and gas. The newly opened oil and natural gas-field, ”Johan Sverdrup” is expected to produce oil and natural gas for 50 years; oil and gas that would generate global CO2 emissions of 1,3 tonnes. The gap between what the science says is needed to limit the increase of global temperature rise to below 1,5 or even 2 degrees - and politics that run the Nordic countries is gigantic. And there are still no signs whatsoever of the changes required. The Paris Agreement, which all of the Nordic countries have signed, is based on the aspect of equity, which means that richer countries must lead the way. We belong to the countries that have the possibility to do the most. And yet our countries still basically do nothing. So until you start to act in accordance with what the science says is needed to limit the global temperature rise below 1,5 degrees or even 2 degrees celsius, I - and Fridays For Future in Sweden - choose not to accept the Nordic Councils environmental award nor the prize money of 500 000 Swedish kronor. Best wishes Greta Thunberg”

Een bericht gedeeld door Greta Thunberg (@gretathunberg) op29 Okt 2019 om 12:37 (PDT)

Festival of the Lost is terug in Destiny 2

Het tijdelijke event Festival of the Lost is terug in Destiny 2. Er gaat een nieuwe dungeon open, de nieuwe modus ‘Momentum’ test hoe moedig jij bent in de Crucible en je kunt jacht maken op een nieuwe exotic, genaamd Xenophage.

Tijdens Festival of the Lost dragen Guardians oneerbiedige maskers en vieren ze de herinneringen van zij die verloren zijn gegaan. Versieringen voor de Tower, Haunted Forest, nieuwe customizations voor je gear en nog veel meer wachten op je tijdens dit event. Een nieuwe dungeon is open voor fireteams of Guardians die het alleen aandurven. Spreek met Eris, zij kent de weg.

Lord Shaxx gooit een aantal dingen door elkaar met een nieuwe modus voor Crucible genaamd Momentum Control. Terwijl Mayhem zich richt op Supers, verlegt Momentum de aandacht naar gunplay. Je wordt aangemoedigd om agressief te zijn, want wanneer je andere Guardians verslaat verdien je geladen melees, granaten en Supers.

The Festival of the Lost eindigt 19 november.

Bevolkingsgroei al op zelfde niveau als totaal 2018

In de eerste drie kwartalen van 2019 kwamen er in Nederland 102.000 inwoners bij. Dat zijn er ruim 23.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna net zoveel als in heel 2018. Vooral het aantal immigranten was hoger. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Dit jaar groeit de Nederlandse bevolking relatief snel. Tot en met september vestigden zich 208.000 immigranten in ons land, terwijl 121.000 emigranten vertrokken. Het migratiesaldo kwam daarmee uit op 87.000 , bijna 20.000 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast kwamen er 15.000 inwoners bij doordat er meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden. Het aantal geboorten bleef op een vergelijkbaar niveau als in de eerste drie kwartalen van 2018, maar er stierven ruim 3.000 mensen minder.

Vooral meer migratie binnen Europa
Het aantal immigranten met een achtergrond in Europa (exclusief Nederland) nam het sterkst toe. Ook het aantal Europese emigranten steeg, maar minder hard; er vertrokken vooral meer mensen met een achtergrond in de Europese Unie. Daarnaast vestigden zich meer immigranten met een achtergrond in Azië, Amerika en Afrika. In deze groepen was het vertrek niet hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2018.

Migranten met een Poolse achtergrond vormen nog altijd de grootste groep. Tot en met september overtrof het aantal Poolse immigranten (bijna 21.000 ) het aantal emigranten (bijna 13.000 ) met ruim 8.000, 1.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Migranten met een Indiase achtergrond vormen de tweede groep met per saldo bijna 6.000 personen. Het aantal Nederlandse immigranten is ongeveer even groot als het aantal emigranten, elk rond de 20.000 personen.

Immigranten wonen vooral in de steden
Immigranten van de eerste generatie die zich tussen 1 januari 2015 en 1 oktober 2019 in Nederland vestigden en hier nog ingeschreven staan, wonen naar verhouding vaak in en om de grote steden. Ook in studentensteden, zoals Groningen en Wageningen, wonen relatief veel immigranten.

Eerste-generatie-immigranten met een achtergrond in de Europese Unie wonen daarnaast relatief vaak in Noord-Brabant en Noord-Limburg, in de Flevopolder en in het Westland. Immigranten van buiten de EU zijn behalve in de steden ook oververtegenwoordigd in gemeenten met een asielzoekerscentrum, zoals Westerwolde en Cranendonck. In deze gemeenten wonen twee keer zo veel immigranten per inwoner als gemiddeld in Nederland.

FOK! Wat een weer: ZON!

Het wordt vandaag een zonnige dag, in de vroege ochtend kan nog een lokale mistbank voorkomen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 10°C. De oostenwind is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag is het opnieuw onbewolkt en de kans op mist is klein. Op veel plaatsen komt de temperatuur iets onder het vriespunt te liggen. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Donderdag overdag is er weer veel zon. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden en de oostelijke wind blijf zwak tot matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Herfst in het park (Foto: FOK!)
Herfst in het park. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Brexit-verkiezingen' op 12 december

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen op 12 december. Premier Boris Johnson hoopt op die manier een mandaat te krijgen om de impasse rondom de Brexit te doorbreken. De stemming volgt kort op een nieuw uitstel tot 31 januari dat de EU onlangs verleende.

Het was lang onzeker of de Labour-oppositie de verkiezingen zou steunen. Dat deed de partij uiteindelijk met een campagneplan waarin het zich achter de "werkende klasse" wil scharen in plaats van achter "gevestigde belangen".

Maar veel Labourkiezers hebben tijdens het referendum van 2016 voor de Brexit gestemd, waardoor de partij in een val van Johnsons Conservatieve Partij lijkt te worden gedwongen. De premier wil Labour namelijk wegzetten als onderdeel van de 'elite die zich tegen de wil van het volk keert', door de Brexit tegen te werken.

Labour maakt zich onder meer zorgen over onder EU-regels beschermde werknemersrechten, die de Conservatieve Partij zou willen inperken om het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker te maken als vestigingsplek voor bedrijven. De Britse regering beloofde tot voor kort "afdoende" bescherming voor werknemers, maar veranderde dit kortgeleden in "passende" bescherming. Bovendien zouden er plannen zijn om belastingen voor investeerders en werkgevers te verlagen, ten koste van werknemers en nutsvoorzieningen.

Johnson zal er vermoedelijk echter vol op inzetten om de weerstand van Labour tegen de Brexit weg te zetten als onderdeel van de weerstand van "gevestigde belangen" tegen de Brexit, om daarmee de poten onder Labours eigen verkiezingscampagne weg te zagen.

De hamvraag is of dit hem gaat lukken. Het Britse volk is namelijk - net als het parlement - nog steeds tot op het bot verdeeld over de Brexit. Dit geldt niet alleen voor de vraag of het überhaupt een goed idee is, maar ook over de kwestie hoe die dan vorm zou moeten krijgen.

Farage
Johnsons Conservatieve Partij wordt zelf ondertussen op de hielen gezeten door de Brexit Party van Nigel Farage. Niet in de zin dat de partij van Farage een meerderheid zou kunnen krijgen of iets dat daar ook maar in de buurt komt. Maar wel dusdanig dat de Brexit Party - die een Brexit zonder deal nastreeft - zoveel zetels van de Conservatieven af zou kunnen snoepen dat Labour er alsnog met de winst vandoor zou kunnen gaan, of dat geen enkele partij uiteindelijk een meerderheid krijgt.

Johnson zelf wil wel een deal met de EU. Hij bereikte onlangs een principe-akkoord over het grootste struikelblok, te weten Noord-Ierland. Dat landsdeel zou via de nodige juridische kwinkslagen EU-regels blijven volgen terwijl het officieel onder Britse regels valt. Daarmee ontwijkt hij de door zijn partij gehate constructie van zijn voorganger Theresa May om de grens met de Ierse Republiek open te houden, die May uiteindelijk de kop kostte.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.