FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 oktober 2019

Tientallen mensen bij spontane anti-erdogan-demonstratie op Amsterdam Centraal

Ongeveer 75 mensen hebben vanavond spontaan gedemonstreerd tegen de Turkse president Erdogan. Op het stationsplein stonden voornamelijk Turken en Koerden.

De demonstranten verzamelden zich om 20:00 uur in de stationshal van Centraal. Met spandoeken en leuzen maakten ze duidelijk dat het om een demonstratie tegen president Erdogan ging.

De politie verzocht de demonstranten om het station te verlaten, waarna de groep zich verplaatste naar het Stationsplein.

Volgens omstanders was sfeer op het plein gemoedelijk. De politie hoefde niet op te treden tegen de politieke tegenstanders van de huidige Turkse president.

Lees ook: Demonstratie op Schiphol ter ondersteuning van Koerden

Demonstratie
Eerder deze week werd er ook al gedemonstreerd tegen Erdogan. Afgelopen woensdag verzamelen een groep betogers zich op Schiphol om te protesteren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië.

Golfer Wiesberger wint in Rome, Luiten 25e

Het Italiaans Open is gewonnen door Bernd Wiesberger. Hij graaide de overwinning op de valreep uit de handen van Matthew Fitzpatrick. Joost Luiten werd 25e.

Wiesberger miste de laatste zeven maanden van het vorige seizoen met een polsblessure, maar is weer helemaal terug. In mei won hij in Denemarken, gevolgd door het Schots Open in juli en nu dus het Italiaans Open. De Oostenrijker besloot het toernooi met een ronde in 65 slagen, vijf onder par. Hjj kwam op een totaalscore van -16, één minder dan Fitzpatrick. 

Met zijn derde titel van het seizoen en zijn zevende in totaal stijgt de 34-jarige golfer uit Wenen naar de eerste plaats in de Race to Dubai en komt ook de top twintig van de wereld in zicht. Daarnaast geeft hij nadrukkelijk zijn visitekaartje af voor de Ryder Cup.

Luiten bleef kleurloos op de laatste dag en maakte zijn ronde af in 71 slagen. Hij werd uiteindelijk gedeeld 25e. De Nederlander reist nu door naar Parijs voor het Frans Open. 

Tientallen Polen in de rij voor stembureau in Amsterdam-Zuid

Tientallen Polen staan vandaag in de rij voor het stembureau in Amsterdam-Zuid om te stemmen voor de landelijke Poolse verkiezingen. De Oost-Europeanen kunnen hun stem uitbrengen in het gebouw van de Amsterdam International Community School aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam.

Op beelden is te zien dat de rij behoorlijk lang is. Op Twitter schrijven meerdere stemgerechtigden geërgerd te zijn door de lange wachtrijen. "We wachten nu al meer dan een uur."

Halverwege de middag is te zien dat er een rij tot aan de Minervalaan staat, ongeveer 150 meter bij de ingang van het stembureau vandaan.

In Nederland wonen meer dan 185.000 Polen. Zij kunnen vandaag op verschillende locaties in Nederland hun stem uitbrengen voor de Poolse verkiezingen.

Eind mei stond er ook een lange rij voor een stembureau in Diemen. Die dag stonden honderden Roemenen urenlang te wachten om te kunnen stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Buurtbewoners voelen niets voor naamswijziging Osdorpplein: 'Vreselijk!'

Het Amsterdams stadsdeel Nieuw-West heeft een prijsvraag uitgeschreven om het Osdorpplein een betere naam te geven. Stadshart Osdorp, Sloterpoort, Sloterplaskwartier of Tuinstad Mokum; het kwam allemaal voorbij. Maar in de online verkiezing gaat er één verrassende naam riant aan kop.

De kans is namelijk groot dat de nieuwe naam voor het Osdorpplein, gewoon Osdorpplein gaat worden. De teller staat nu op ruim 1500 stemmen voor de oude naam. Nummer twee, Tuinstad Mokum, heeft er net iets minder: namelijk 48.

Dat weinigen iets voelen voor een naamsverandering van het plein, blijkt als AT5 er een rondje maakt. "Wie wil nou bezig zijn met het Osdorpplein een andere naam geven?", vraagt een vrouw zich af.

Twee andere vrouwen noemen het 'vreselijk'. "We zijn het er niet mee eens. We vinden dat het Osdorpplein zo moet blijven heten, want sinds mensenheugenis heet het al zo", vindt een van hen.

Lees ook: 'Osdorpplein' aan kop in verkiezing nieuwe naam Osdorpplein

Andere opties
"Nee dat is belachelijk", zegt een man als hem andere opties als Sloterplaskwartier en Hart van Osdorp worden voorgelegd. "Het is hier gewoon het Osdorpplein. Niet meer en niet minder."

Er kan nog tot 25 oktober gestemd worden. Een maand later wordt de winnaar bekendgemaakt.

Verkoopverbod voor bont in CaliforniŰ

Democratisch gouverneur Gavin Newsom van Californië tekende zaterdag een wetsontwerp dat de verkoop en productie van nieuwe bontproducten in de gehele staat verbiedt. Californië is hiermee de eerste staat in de Verenigde Staten met een dergelijke wet, of er nog meer staten zullen volgen is niet bekend.


Ongerelateerde foto (Foto: Getty images)

Met ingang van januari 2023 verbiedt het de verkoop en productie van nieuwe bontproducten, maar Californië zou Californië niet zijn als het niet wat uitzonderingen voor minderheden zou invoeren. Het verbod is niet van toepassing op gebruikte bontproducten, maar bijvoorbeeld ook niet op bontproducten die worden gebruikt voor religieuze doeleinden of voor traditionele tribale, culturele of spirituele doeleinden door leden van Indiaanse stammen. Ook blijft leer en schapenvacht buiten de wetgeving. 

"De bontindustrie veroorzaakt wereldwijd het lijden en dood van meer dan 100 miljoen dieren wereldwijd, en dieren op bontfabrieken worden gedwongen in krappe kooien met draadbodem te leven, voordat ze wreed worden gedood door middel van vergassing of elektrocutie," aldus een verklaring van The Humane Society of the United States, de grootste Amerikaanse dierenrechtenorganisatie.

Newsom tekende zaterdag nog meerdere dierenwelzijnswetten, waaronder een verbod om wilde dieren in circussen te gebruiken en het instellen van een moratorium op het jagen, vangen of doden van rode lynxen.

Wijnaldum bezorgt Oranje zege op Wit-Rusland

Nederland heeft zondagavond geen misstap begaan in Wit-Rusland. De manschappen van bondscoach Ronald Koeman begonnen in Minsk opnieuw moeizaam, maar Georginio Wijnaldum hielp Oranje al in de eerste helft met twee fraaie doelpunten over het dode punt. Na rust kwam Wit-Rusland terug in de wedstrijd, maar ondanks pover spel trok Nederland de zege over de streep: 1-2.

Koeman gooide zijn elftal flink om ten opzichte van afgelopen donderdag tegen Noord-Ierland (3-1 winst). Joël Veltman, Donny van de Beek, Quincy Promes en Donyell Malen hadden een basisplaats, wat ten koste ging van Denzel Dumfries, Marten de Roon, Ryan Babel en de geblesseerde Memphis Depay. Ondanks de vele wisselingen was het spelbeeld in de openingsfase niet anders dan tegen Noord-Ierland: Nederland zocht naar openingen tegen een muur van tegenstanders en slaagde daar amper in.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor Wit-Rusland, dat nauwelijks aan de bal kwam maar op de counter probeerde gevaarlijk te worden. Dat lukte na een klein half uur via Denis Laptev, die van dichtbij over schoot. Promes hielp daarna aan de andere kant een vrije kans door een slechte aanname om zeep, maar enkele minuten later was het alsnog raak voor Oranje. Promes bereikte Wijnaldum, die fraai raak kopte. Vanaf dat moment ging het beter lopen bij Nederland en vlak voor rust volgde daar een schitterende treffer uit van opnieuw Wijnaldum. De middenvelder haalde van grote afstand verwoestend uit en zag de bal prachtig in de kruising ploffen: 0-2.

Nederland zocht daarmee op rozen de kleedkamers op, maar in de tweede helft liep het een stuk minder soepel. Na enkele eerdere speldenprikjes maakte Wit-Rusland in de 54ste minuut de aansluitingstreffer. Virgil van Dijk zag twee tegenstanders tegenover zich en kon niet voorkomen dat Stanislav Dragun binnen kopte: 1-2. Daarna volgde een fase waarin Nederland weinig creëerde, maar zelf ook nauwelijks in de problemen kwam. Tien minuten voor tijd had Donyell Malen in compleet vrije positie de beslissing op de schoen, maar de 'er stuitte van heel dichtbij op doelman Aleksandr Gutor.

Wit-Rusland

1 - 2

Nederland

 53' Dragoen    32' Wijnaldum
 41' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Bachar, Stasevitsj, Martynovitsj, Jablonski, Naoemov, (Wit-Rusland),
 
Stadion: Dinamo Stadium, Minsk
Toeschouwers: ?
Arbiter: Sidiropoulos (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
Goetor
Veretilo
Martynovitsj
Naoemov
Poljakov
Kovaljov (Skavysj/60)
Dragoen
Jablonski
Bachar (Ngome/70)
Stasevitsj
Laptev (Shevchenko/83)
  Cillessen
Veltman
De Ligt
v.Dijk
Blind
v.d.Beek (De Roon/67)
F.de Jong
Wijnaldum
Bergwijn (Babel/ 89)
Malen
Promes (L.de Jong/67)


Donny van de Beek in duel met Denis Polyakov (Pro Shots / Erik Pasman)

Politie zoekt eigenaar van vijf gedumpte kittens

De dierenpolitie is op zoek naar de eigenaar van vijf jonge katjes, die mogelijk gedumpt zijn in Hauwert afgelopen vrijdagmiddag. De dierenpolitie wil weten wie de eigenaar is van deze kittens en/of wie deze kittens daar heeft achtergelaten.

Vrijdagmiddag 11 oktober rond 14.30 uur werd door een voorbijganger in totaal vijf jonge katjes aangetroffen. Een aantal van deze kittens hield zich schuil in het riet van de berm aan de Liederik, nabij de kruising met de Vok Koomenweg. De voorbijganger heeft zich over de kittens ontfermd: alle kittens bleken ongedeerd en verkeren in goede gezondheid.

De kittens zijn ongeveer 8 weken oud, Europees korthaar. Uit informatie blijkt dat er een wat oudere man rond dat tijdstip in die omgeving heeft gelopen en vervolgens in een witte Mercedes is weggereden. De dierenpolitie komt graag in contact met deze man.

De dierenpolitie is op zoek naar mensen die weten van wie deze kittens zijn of wie het katje op de foto herkent. Ook andere informatie is welkom. Mensen die informatie hebben, wordt verzocht zich te melden bij de dierenpolitie in Hoorn via 114, 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt eigenaar van vijf gedumpte kittens (Foto: Politie)
Politie zoekt eigenaar van vijf gedumpte kittens (Foto: Politie)

Wallays wint Parijs-Tours na indrukwekkende solo, Terpstra tweede

Jelle Wallays heeft de 113de editie van Parijs-Tours gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam solo aan op de Avenue de Grammont en boekte zo zijn tweede zege in Franse klassieker. In 2014 was hij ook al eens de beste. Niki Terpstra, die onderweg meermaals te maken kreeg met pech, werd nog tweede, voor Oliver Naesen.

De overwinning van Wallays was een sterk nummertje. Met nog ruim vijftig kilometer te gaan ging de Belg van Lotto Soudal in de tegenaanval op Søren Kragh Andersen. Vlak voordat Wallays de aansluiting zou gaan maken kreeg Kragh Andersen op een onverharde strook, waardoor Wallays er alleen voorstond.

Dat bleek de Belg van Lotto Soudal weinig uit te maken, want Wallays bleef zijn tempo goed strak houden. In de achtergrond waren verschillende aanvallen, maar niet kwam meer in beurt van de Belg en zo boekte hij zijn tweede zege in Parijs-Tours. Niki Terpstra reed nog naar een knappe tweede plaats ondanks twee lekke banden in de laatste vijftig kilometer. Oliver Naesen maakte het podium in de 113e editie van Parijs-Tours.

Koerdische burgers geŰxecuteerd door Turkije-gesteunde milities

Sinds Turkije Noord-Syrië is binnengevallen, lijken de Koerden zware verliezen te lijden. Alhoewel Amerikaans president Donald Trump zijn Turkse ambtgenoot Recep Erdogan had gewaarschuwd het 'niet te bont te maken', is het niet Turkije die losgaat, maar de Turkije-gezinde Syrische milities.

Zondag werden acht burgers en een Koerdische politica met hun auto aan de kant van de weg gezet, waarna ze door de militairen werden geëxecuteerd. De burgers werden doodgeschoten nadat ze uit hun auto waren gehaald door milities die de grens waren overgestoken toen de invasie in Syrië vorm kreeg.

De moorden werden vastgelegd op telefoons en de op Twitter gepubliceerde scènes laten een gruwelijk beeld zien van etnisch bloedvergieten dat al na vijf dagen na het begin van het Turkse offensief de kop opduikt.

Volgens Koerdische troepen behoorden een Koerdische politieke leider, Hevrin Khalaf, en haar chauffeur tot de doden. Te horen is hoe hun moordenaars beledigingen schreeuwen, terwijl ze hun wapens op hen legen. Amerikaanse functionarissen hebben gesuggereerd dat de beelden authentiek zijn.

"Dit is een duidelijk bewijs dat de Turkse staat zijn crimineel beleid ten aanzien van ongewapende burgers voortzet," aldus de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten in een verklaring.

Lees ook: Turkije gaat achter Koerden aan

De milities zijn Syrische voormalige rebellen die tegen het regime van de president Bashar al-Assad vochten, voordat ze begin vorig jaar werden geworven om Koerdische groepen in de noordwestelijke stad Afrin te bestrijden. Sommige rebellenfracties van de Turkse alliantie werden in de beginjaren van de Syrische oorlog gesteund door de VS en Qatar.

Deze laatste sterfgevallen brengen het aantal burgerslachtoffers aan de Syrische zijde sinds het begin van de aanval op ten minste 38. In totaal zouden  81 Koerdische jagers gedood zijn.

Ankara zegt dat de Koerdische militie 'Volksbeschermingseenheden' (YPG) een "terroristische" groep is met banden met Koerdische rebellen in Turkije die al drie decennia een opstand voeren. Later op de dag zei het Syrische nationale leger, onder welke vlag de aan Ankara gelieerde voormalige rebellen vechten, dat commandanten hadden bevolen "continu te waken voor misbruik aan de frontlinies".

Daders van mogelijk misbruik “zouden te maken krijgen met de zwaarste sancties en voor militaire ongehoorzaamheid worden berecht”.

Kosgei loopt nieuw wereldrecord marathon vrouwen

Na zestien jaar is het wereldrecord op de marathon voor vrouwen verbeterd. De Keniaanse Brigid Kosgei liep in Chicago naar 2.14,04. De oude toptijd liep Paula Radcliffe in Londen. Ze kwam toen in 2.15,25 over de finish.

Kosgei won vorig jaar ook al in Chicago. Dit jaar zegevierde ze in Londen waar ze met 2.18,20 een nieuw persoonlijk record liep.

Bij de mannen ging de overwinning naar Lawrence Cherono. De Keniaan bleef in 2.05,45 de Ethiopiër Dejene Debala maar een seconde voor. De nummers drie en vier, Asefa Mengstu en Bedan Karoki, kwamen op zeven seconden van de winnaar over de meet.

Kosgei loopt nieuw wereldrecord. (PRO SHOTS/Action Images)
Kosgei loopt nieuw wereldrecord. (PRO SHOTS/Action Images)

Iserbyt wint in modder van Gieten

Eli Iserbyt heeft de eerste wedstrijd van de Superprestige gewonnen. De Belgische veldrijder reed in de slotfase van de wedstrijd weg bij zijn landgenoot Quinten Hermans. De derde plaats was voor Corné van Kessel.

Iserbyt verhoogde in de vierde ronde het tempo en kreeg Hermans met zich mee. Een tweede groep met onder andere Van Kessel, Lars van der Haar en Belgisch kampioen Toon Aerts volgde op vijftien seconden. Aerts reed weg uit deze groep en maakte de aansluiting met de twee koplopers.

Het leek een driestrijd voor de overwinning te worden maar in de een-na-laatste ronde kreeg Aerts problemen met de ketting en kon het podium vergeten. Op een loopstrook wist de man van het seizoen Iserbyt een gaatje te slaan met Hermans en zo zijn vierde overwinning van het seizoen te boeken.

Uitslag
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Quinten Hermans (BEL)
3. Corné Van Kessel (NED)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Jens Adams (BEL)
6. Daan Soete (BEL)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Laurens Sweeck (BEL)
9. Toon Aerts (BEL)
10. Joris Nieuwenhuis (NED)

PSV deelt Ajax flinke tik uit op De Toekomst

PSV heeft zondag een ruime overwinning geboekt in de topper tegen Ajax in de Eredivisie. De nog ongeslagen Eindhovenaren trokken het duel op De Toekomst in Amsterdam met 1-4 naar zich toe.

PSV is het seizoen uitstekend begonnen met vier overwinningen en één remise, waarmee de ploeg zich op de eerste plaats in de competitie nestelde. De ontmoeting met Ajax begon positief met een doelpunt van Joëlle Smits, na een halfuur spelen. Een handvol minuten na de 0-1 viel ook de 0-2 al dankzij Katja Snoeijs.

In de tweede helft zorgde Van Lunteren voor de aansluiting (1-2) en maakte Marjolijn van den Bighelaar zelfs nog gelijk, maar die goal werd wegens buitenspel afgekeurd. PSV was weer wakker en trok de wedstrijd in het laatste kwartier naar zich toe. Snoeijs tikte eenvoudig binnen nadat Lize Kop een inzet losliet en meteen daarna maakte ook Smits haar tweede.

PSV blijft zodoende ongeslagen koploper, Ajax staat derde met tien punten uit zes duels. FC Twente heeft ook tien punten, maar heeft een beter doelsaldo dan Ajax en staat dus tweede. 

Overige uitslag:
PEC Zwolle – SBV Excelsior 2-2

Eshly Bakker (Ajax) in duel met Naomi Pattiwael (PSV). (PRO SHOTS/VIncent de Vries)
Eshly Bakker (Ajax) in duel met Naomi Pattiwael (PSV). (PRO SHOTS/VIncent de Vries)

Verstappen: "Erg frustrerend, we hadden goede kans op podium"

Na een tegenvallende kwalificatie leek de race goed van start te gaan voor Max Verstappen, een actie van Charles Leclerc zorgde echter voor het einde van de race van de Nederlander. Hij noemde actie van de Monegask lomp en onnodig.

"Ik had een hele goede start. Ik denk de beste van het seizoen. Dat ging allemaal goed, alleen werd ik in bocht twee vol in de zijkant gereden door Leclerc. Heel lomp, want ik liet genoeg ruimte aan de binnenkant. Ik zat eigenlijk al voor hem en je weet dat je daar snel onderstuur krijgt. Daar stuur je niet vol op de limiet naar binnen toe. Hij reed gewoon in de zijkant van mijn auto en daarna had ik veel schade. Mijn bargeboard hing los en de hele zijkant van mijn auto was open gereten. Het had geen zin meer om door te gaan en vandaar dat we de auto in de pitbox hebben geparkeerd", aldus de Nederlander zo lezen we op Verstappen.nl.

Verstappen reageerde meteen na de wedstrijd toen het incident met Leclerc nog beoordeeld moest worden door de racecommissarissen. De Red Bull-coureur begreep echter niet waarom er pas na afloop na de aanrijding gekeken werd. "Ik snap niet eens dat dit pas na de race moet worden bekeken. Het moet meteen een straf zijn."

De jonge Nederlander baalt dat zijn race zo moest eindigen op het thuiscircuit van motorleverancier Honda. "Het is buiten onze schuld, dus dat doet minder pijn. Het is alleen erg frustrerend, want we hadden een goede kans om een podium te scoren. Al is het belachelijk dit soort dingen gebeuren zonder dat iemand een penalty krijgt."

Uiteindelijk kreeg Leclerc alsnog twee straffen.

Verstappen: "Erg frustrerend, we hadden goede kans op podium" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Erg frustrerend, we hadden goede kans op podium" (Pro Shots / Action Images)

Rode Kruis opent giro 7244 voor SyriŰ

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de tienduizenden mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië. In het gebied waar de vijandelijkheden nu plaatsvinden, wonen in totaal 300.000 mensen. De stad Hassakeh, waar nu al veel mensen heen zijn gevlucht, dreigt zonder water te komen, omdat een belangrijke watervoorziening is geraakt. In de stad deelt het Rode Kruis kant-en-klaar eten, waterflesjes, matrassen en dekens uit aan meer dan vijfhonderd families die in scholen tijdelijk worden opgevangen. Per dag komen meer mensen aan die op de vlucht zijn geslagen en hulp nodig hebben. Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor Syrië.

De water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn in het noordoosten van Syrië al beperkt, vanwege de jarenlange strijd. Veel mensen zijn van deze voorzieningen afhankelijk en het Rode Kruis is bezorgd over de gevolgen als deze verder uitvallen vanwege de gevechten. Het Rode Kruis doet een dringende oproep aan alle partijen om het humanitair oorlogsrecht te respecteren, zodat hulpverleners hun werk kunnen doen. “Voor iedereen die onderdeel uitmaakt van de gevechten geldt: burgers mogen nooit slachtoffer worden van de strijd en moeten worden beschermd, medisch personeel en andere hulpverleners moeten hun werk kunnen doen en ook de levens van zieke of gewonde soldaten die niet langer deelnemen aan de gevechten, moeten worden gespaard. Dit is het uitgangspunt van het Humanitair Oorlogsrecht en dat moet nageleefd worden,” zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Dilemma
Syrië wordt al acht jaar geteisterd door conflict en de bevolking heeft flink te lijden heeft gehad. 500.000 mensen zijn omgekomen en meer dan 1,5 miljoen mensen raakten gewond. Nog altijd hebben bijna 12 miljoen Syriërs humanitaire hulp nodig. Twee miljoen kinderen kunnen niet naar school. De vitale voorzieningen in het land zijn extreem kwetsbaar geworden. De helft van de Syrische gezondheidsfaciliteiten functioneert niet of gedeeltelijk. Eén op de twee Syriërs is gevlucht: of in eigen land of naar het buitenland. De nieuwe escalatie stelt mensen opnieuw voor het dilemma om elders op zoek te gaan naar veiligheid. “Honderdduizenden mensen in dit gebied van Syrië zijn voor de zoveelste keer slachtoffer van geweld. Tienduizenden kinderen kennen niets anders dan strijd en moeten opnieuw op zoek naar een veilig heenkomen,” aldus Lahr.

Alvarado wint eerste Superprestige-wedstrijd van het seizoen

Ceylin del Carmen Alvarado heeft zondag de eerste Superprestige-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Nederlandse veldrijdster kwam op een modderig parcours in Gieten solo over de finish.

Alvarado liet er geen gras over groeien en ging in de eerste ronde al in de aanval. Regerend wereldkampioene Sanne Cant en Yara Kastelijn volgden op gepaste afstand maar vormden geen gevaar voor Alvarado. In de slotronde reed Cant weg bij Kastelijn en pakte haar eerste podiumplaats van het seizoen.

Uitslag
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Eva Lechner (ITA)
5. Ellen Van Loy (BEL)
6. Maud Kaptheijns (NED)
7. Manon Bakker (NED)
8. Laura Verdonschot (BEL)
9. Shirin Van Anrooij (NED)

VVD verbaasd over eisen nieuwe woningen: 'Lees en huiver'

VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé reageert verbaasd op de eisen waaraan nieuwe woningen in AmsterdamSloterdijk moeten voldoen. Zo moet er 'natuurinclusief' gebouwd worden en moet een kwart van de inpandige parkeerplaatsen voor elektrische auto's zijn.

Het gaat om het project Sloterdijk I Zuid. Dat is nu nog een bedrijventerrein, maar er moeten ook woningen worden gebouwd. Ontwikkelaars kunnen daar later met plannen voor komen

Massaal weglopen
Die plannen moeten aan verschillende eisen voldoen. Naoum Néhmé heeft 27 van die eisen op Twitter geplaatst. 'Lees en huiver', schrijft ze. 'Zoveel gemeentelijke eisen stelt Amsterdam bij nieuwbouw. Niet vreemd dat investeerders massaal weglopen toch?'

In een ander document wordt meer uitleg gegeven over de eis om natuurinclusief te bouwen. 'Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld; neststenen voor huismussen, gierzwaluwen en spreeuwen, (inbouw)kasten voor vleermuizen, maar ook aan een slimme aanleg van groen en water en de keuze voor bloemen', schrijft de gemeente.

Parkeergarages
Geparkeerde auto's, fietsen en scooters mogen niet meer op straat staan, maar moeten in parkeergarages worden neergezet. Er wordt uitgegaan van 0,2 auto per woning. De parkeerplaatsen die in eerste instantie niet geschikt voor elektrische auto's zijn, moeten er wel op 'voorbereid' zijn.

De nieuwe wijk moet in 2020 twintig procent minder energie verbruiken ten opzichte van 2013. Ook moet er en CO2-reductie van meer dan 85 procent in 2050 (ten opzichte van 1990) zijn, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord van Parijs.

De gemeenteraad moet eind dit jaar op de plannen reageren. De bouw van de woningen kan volgens de gemeente starten in de zomer van 2021.

Bestuurder gestolen motor tegen grond gewerkt tijdens tanken

Het tanken met een gestolen motor is een man in Amsterdam deze week duur komen te staan.

Agenten stonden bij hetzelfde tankstation en herkenden de motor toen de bestuurder naar binnen liep om te betalen. Toen de man terug naar zijn motor wilde lopen, werd hij tegen de grond gewerkt.

In afwachting van versterking hebben de agenten zowel de verdachte als de motor naar binnen gebracht. De motor is later in beslag genomen, de recherche doet verder onderzoek naar de diefstal.

Medvedev verslaat Zverev op masterstoernooi Shanghai

Daniiel Medvedev is winnaar geworden van het masterstoernooi in Shanghai. De Russische tennisser versloeg in twee sets de Duitser Alexander Zverev: 6-4 en 6-1.

In de eerste set waren beide tennissers aan elkaar gewaagd. Een break besliste de set in het voordeel van Medvedev. De tweede set was een walkover voor de Rus. Na een break in de twee game leek Zverev geen hoop meer te hebben om de wedstrijd te kunnen kantelen.

Dubbele straf voor Leclerc in Japan

Charles Leclerc heeft na afloop van de Grand Prix van Japan twee straffen ontvangen voor incidenten die plaatsvonden in de openingsfase van de race. De Monegask kreeg vijf seconden straf voor de aanrijding met Max Verstappen en tien seconden omdat hij met een onveilige auto rondreed. De Ferrari-coureur zakte daardoor in de uitslag van plek zes naar zeven.

Leclerc finishte de race als zesde, maar mocht zich na afloop bij de stewards van de race melden. Die oordeelden dat na de start in de bochten 1 en 2 Verstappen iets voor lag toen de Ferrari van Leclerc door onderstuur naar buiten gleed en de Red Bull van Verstappen buiten de baan duwde. De Nederlander viel uiteindelijk uit met schade. De stewards oordeelden dat Leclerc had kunnen anticiperen op het verlies van neerwaartse druk door het dicht achter een andere auto rijden en dat hij daardoor schuldig was aan de aanrijding met Verstappen. De straf bedroeg vijf seconden.

Door de botsing liep de Ferrari van Leclerc schade aan de voorvleugel op, waarna de onderdelen er gedurende de tweede ronde vanaf vlogen en onder meer de Mercedes van Lewis Hamilton beschadigden. De stewards hadden verwacht dat Leclerc na de eerste ronde binnen zou komen om de schade te laten inspecteren en verhelpen. Dit gebeurde niet, waardoor de onderdelen van de Ferrari afvlogen. De Italiaanse renstal kreeg het uitdrukkelijke verzoek om Leclerc binnen te halen, maar pas na de derde ronde kwam de Monegask de pits opzoeken. Dit leverde hem tien tellen straf op, waardoor Daniel Ricciardo plek zes van Leclerc overnam.

Geen WK-goud bokser Fontijn na protest

Bij het WK boksen in het Russische Oelan-Oede heeft niet Nouchka Fontijn, maar Lauren Price de wereltitel in de klasse tot 75 kilogram gewonnen. Dit na protest van Price.

De Nederlandse domineerde de partij vanuit het centrum van de ring. Ze kwam een aantal maal goed door, al moest ze wel oppassen voor de snelle uitvallen van haar tegenstandster. De jury besluit na het tellen van de stoten met 3-2 in het voordeel van Fontijn. Price besloot daarop protest aan te tekenen, wat werd toegekend na lang beraad.

Fontijn won bij haar vorige twee WK-finales ook zilver.

Fontijn en Price in actie bij een EK (Foto: Pro Shots / Action Images)

MLB: New York Yankees winnen met overmacht eerste duel tegen Houston Astros

New York Yankees hebben de eerste wedstrijd in de American League Championship Series met overtuiging gewonnen. De ploeg uit New York won in het Minute Maid Park van Houston Astros met maar liefst 7-0.

Afgelopen nacht Nederlandse tijd stond het eerste duel tussen de Houston Astros en de New York Yankees programma. Vooraf werd er vuurwerk verwacht van de twee beste teams in het reguliere seizoen. De Yankees maakte de verwachtingen volledig waar, terwijl de Astros veel moeite hadden met de pitching van de Yankees.

In de eerste zes innings was Masahiro Tanaka daar verantwoordelijk. De Japanner van de Yankees kreeg in zes innings, maar één honkslag tegen. De startende werper had de volledige controle over de slagploeg van de Astros, al kreeg hij daarbij hulp van zijn medespelers. Vooral in de vijfde inning had hij die nodig. Na een walk in het begin van de vijfde inning sloeg een Yordan Alvarez na een bal naar het rechtse outfield, waar Aaron Judge een mooie vangbal maakte, maar zijn volgende actie was nog mooier door op het eerste honk Alex Bregman uit te gooien. Daardoor kwam Tanaka uit de problemen en gooide weer een uitstekende wedstrijd in de play-offs.

Waar Tanaka uitblonk was dat niet het geval bij Zack Greinke. De startende werper van de Houston Astros kwam in de eerste drie innings nog goed weg tegen de New York Yankees, maar in de vierde inning kreeg Greinke toch zijn eerste run tegen. Gleyber Torres was daar verantwoordelijk voor via een tweehonkslag waarop DJ LeMahieu de score wist te openen.

De vijfde inning ging redelijk probleemloos voorbij voor Greinke, maar in de zesde inning ging het mis voor de 35-jarige werper, die halverwege het seizoen overkwam van de Arizona Diamondbacks. Weer was Torres verantwoordelijk voor een nieuwe run. Hij sloeg de bal over de muur en zo kwamen de Yankees op een 2-0 voorsprong. Ook Giancarlo Stanton sloeg in de zesde inning nog een homerun, waardoor het na zes innings spelen 3-0 was voor de ploeg uit New York.

Voor Greinke was de avond voorbij, maar de ellende voor de Houston Astros bleef nog wel even aanhouden. Ryan Pressly was de vervanger alleen ook hij was niet scherp. Na honkslagen van Didi Gregorius, DJ LeMahieu en Aaron Judge wist opnieuw Torres een honkslag te slaan, ditmaal goed voor twee RBI's.

De geweldige avond voor Torres was nog niet voorbij, want in de negende inning sloeg de pas 22-jarige opnieuw één ploeggenoot over de thuisplaat, waardoor hij op vijf binnengeslagen punten kwam voor de wedstrijd.

Komende nacht staat er een nieuw duel tussen de Houston Astros en de New York Yankees op het programma. Dan komt Justin Verlander op de heuvel voor de Astros. Hij kent tot nu een wisselvallige play-offs. Bij de New York Yankees is het de beurt aan James Paxton.

Handballers Bevo melden zich in top BENE-League

Bevo heeft zaterdagavond de vijfde zege op een rij geboekt in de BENE-League. De Limburgse handballers wonnen de uitwedstrijd tegen Hurry-Up met 27-33.

Bevo begon het 2019/2020 seizoen van de Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie met twee nederlagen tegen LIONS en Pelt. Na die zwakke start hebben ze zich goed hersteld en staan na zeven speelrondes derde in de stand.

Koploper LIONS maakte geen fout. Op bezoek bij AtomiX boekte LIONS met 17-40 een ruime zege. 

Uitslagen BENE-League speelronde 7
The Dome/Handbal Houten - KRAS/Volendam 32-27
Green Park/Aalsmeer - Hubo Initia Hasselt 24-34
JD Techniek/Hurry-Up - Herpertz/Bevo HC 27-33
HC Visé BM - Sporting Pelt 31-36
HC AtomiX - OCI-LIONS 17-40
Handbal Tongeren - Achilles Bocholt 25-36

Stand
1. OCI-LIONS 7-12
2. Achilles Bocholt 7-12
3. Herpertz/Bevo HC 7-10
4. JD Techniek/Hurry-Up 7-10
5. HC Visé BM 7-9
6. Sporting Pelt 7-8
7. The Dome/Handbal Houten 7-6
8. Handbal Tongeren 7-5
9. Hubo Initia Hasselt 7-4
10. KRAS/Volendam 7-4
11. Green Park/Aalsmeer 7-2
12. HC AtomiX 7-2

Koeman over geblesseerde Depay: "Natuurlijk is het een forse streep door de rekening"

Nederland maakt zich zonder Memphis Depay op voor het duel met Wit-Rusland, in het kader van de EK-kwalificatie. De aanvaller, die tegen Noord-Ierland nog tweemaal trefzeker was, kampt met bovenbeenklachten. Spelen tegen Wit-Rusland is geen optie. Bondscoach Ronald Koeman riep geen vervanger op, waardoor de selectie voor het EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland uit 22 spelers bestaat.

"Dat was een te groot risico", vertelde Koeman daags voor het duel met Wit-Rusland. "En hij is niet fit genoeg. Helaas. Het is natuurlijk een forse streep door de rekening. Aan de andere kant: we hebben gelukkig veel goede aanvallers die zich ontwikkelen. Maar het is duidelijk dat hij een speler is met een hoog rendement, maar dat hij ook belangrijk is met zijn spel. Dat soort spelers mis je altijd. Dat is logisch."

Koeman wilde niet kwijt hoe hij de absentie van Depay wil gaan oplossen. "Donyell Malen is één van de logische oplossingen", reageerde de bondscoach op de suggestie dat de aanvaller van PSV de plek zou kunnen innemen. "Dat zou kunnen." Koeman riep geen vervanger op voor Depay. "Dat was niet nodig. Ook in verband met de korte termijn. We hadden al de beslissing genomen om een extra aanvaller te nemen in plaats van een extra middenvelder."

"We spelen in principe met drie aanvallers en we houden er drie achter de hand. Je mag er toch maar drie wisselen." Het baart Koeman geen zorgen dat zijn spelers wellicht niet honderd procent fris zijn. "De wedstrijd is morgen. Het is allemaal vrij logisch. Ze hebben donderdag een zware wedstrijd gespeeld. Je hebt een hersteldag. Je reist vandaag en je moet vroeg op. Je hebt te maken met tijdsverschil. Even lekker trainen en klaar zijn voor morgen. Ik geloof niet dat dat een probleem is."

De moeizame wedstrijd tegen Noord-Ierland moet vooral een les zijn, vindt Koeman. "Gemakzucht? Nee, dat was het niet. Het lag veel meer aan het baltempo, aan keuzes in het veld. Welke oplossing vind je als team? Die Noord-Ieren bespeelden ons heel goed, en Wit-Rusland, zal daar ongetwijfeld ook naar hebben gekeken. Het is aan ons om daar nu betere oplossingen voor te vinden in het veld."

"Het veld mag helemaal geen excuus zijn", gaf Koeman tot slot aan. Het Nederlands elftal traint vandaag op een bijveld, om de grasmat te sparen. "Het is oktober, dan zie je vaker dat de velden wat minder zijn. Natuurlijk hadden we liever op de best denkbare mat gespeeld, wij willen domineren, maar ik vond de kwaliteit eerlijk gezegd nog meevallen."

Frodeno wint Ironman Hawa´ in nieuw parcoursrecord

Jan Frodeno is voor de derde keer wereldkampioen Ironman geworden. De Duitser legde op Hawaï de klassieke triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) af in een tijd van 7.51.13 en dat was een nieuw parcoursrecord. In 2015 en 2016 was hij ook de beste in Hawaï.

Frodeno zag zijn landgenoot en titelverdediger Patrick Lange, die de afgelopen twee jaar de beste was, opgeven met koorts. Met nog 110 kilometer te fietsen staakte hij huilend de strijd. Lange had vorig jaar het parcoursrecord nog gezet op 7.52.38.

De 38-jarige Frodeno had zelf bij het fietsen de leiding genomen. Na 3,8 kilometer zwemmen en 180,2 kilometer fietsen had hij een voorsprong van meer dan twee minuten en op de marathon zou de Duitser alleen maar meer uitlopen op zijn concurrenten. Hij won uiteindelijk met acht minuten voorsprong op Tim O'Donnell. Sebastian Kienle werd derde.

Ook bij de dames ging de winst naar Duitsland. Anne Haug was de beste in een tijd van 8.40.10. De 36e Duitse triatlete ging in de marathon op en over Lucy Charles-Barclay, die na het fietsen de leiding had genomen, maar moest voor de derde maal genoegen nemen met een tweede plaats.

Daniela Ryf, de voorbije vier jaar onaantastbaar in Hawaï, had een totale offday. De Zwitserse kwam pas als dertiende binnen op meer dan een half uur van de Duitse Haug. Vorig jaar kwam ze nog tot een parcoursrecord van 8.26.16.

De Nederlandse Els Visser debuteerde bij de wereldtitelstrijd met een zestiende plaats.

Ontvoerde vrouw bevrijd door Duitse politie

Na de ontvoering van een 22-jarige vrouw vanuit Opmeer afgelopen zaterdagochtend, heeft de politie de samenwerking gezocht met de Duitse politie. De Duitse politie heeft de vrouw weten te bevrijden.

Omdat zaterdagochtend al snel het vermoeden bestond dat de vrouw ontvoerd was richting Duitsland, werd er contact gelegd met de Duitse politie. De Duitse politie wist de auto waarin de vrouw was meegenomen op te sporen op de A57 in de buurt van Willich. Hier werd de auto door een Duits arrestatieteam gestopt en de vrouw kon worden bevrijd. In de auto zaten twee mannen die door een speciale eenheid van de Duitse politie werden aangehouden. Bij deze aanhoudingen raakten beide verdachten lichtgewond. Zij zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Kort daarop werd in het onderzoek door de Duitse politie een derde man aangehouden in een woning in Bergheim. Ook hij is ingesloten door de Duitse politie en zijn rol wordt onderzocht.

De 22-jarige vrouw is opgevangen door de Duitse politie. De ontvoering heeft logischerwijs veel impact op de vrouw. Haar wordt de nodige hulpverlening aangeboden.

De drie verdachten, mannen in de leeftijd van 26, 27 en 32 jaar zijn ingesloten.

Het onderzoek wordt voortgezet.

MLB: Washington Nationals winnen ook tweede wedstrijd in NLCS

De Washington Nationals hebben ook de tweede wedstrijd in de National League Championship Series winnend afgesloten tegen de St. Louis Cardinals. In het stadion van de Cardinals wonnen de Nationals ditmaal met 3-1.

Na de geweldige wedstrijd van Anibal Sanchez in Game 1, liet Max Scherzer in wedstrijd 2 zijn klasse zien. De 35-jarige werper van de Washington Nationals gooide zeven innings en had de slagploeg van de St. Louis Cardinals volledig onder controle. De 35-jarige ace van de Nationals kwam tot de volgende cijfers: 1 hit, 2 walks en 11 strikeouts.

Ook Adam Wainwright aan de andere kant kwam tot goede cijfers. De 38-jarige werper gooide elf keer drie slag, maar waar Scherzer geen fout maakte was dat was het geval met Wainwright. In de derde inning kreeg hij een homerun. Michael A. Taylor was de gelukkige die de Nationals op een 1-0 voorsprong sloeg. In de achtste inning kwam de ervaren pitcher verder in de problemen. Na honkslagen van Matt Adams en Trea Turner was het Adam Eaton die via een tweehonkslag Adams en Turner over de thuisplaat sloeg.

De Cardinals deden in de tweede helft van de achtste inning nog wel iets terug, maar dat was niet voldoende om nog terug te komen in de wedstrijd. Door de zege staan de Washington Nationals nu met 2-0 voor in de best-of-seven serie. Maandag staat de derde wedstrijd op het programma en dan spelen de Nationals hun eerste thuiswedstrijd van deze serie.

Massale vechtpartij mondt uit in mishandeling agent

Getuigen meldden rond 01.00 uur, in de nacht van zaterdag op zondag, een vechtpartij tussen ongeveer 20 personen in de Lievevrouwenstraat in Bergen op Zoom. 

Toen de politie daar arriveerde bleken de vechtersbazen zich te hebben verplaatst naar de Steenbergsestraat. Eén jongeman bleek knock-out te zijn gegaan als gevolg van de vechtpartij. Hij zou nog geschopt zijn terwijl hij al buiten kennis op de straat lag. Een agent ontfermde zich over de jongeman die langzaam weer bijkwam. Een ambulance werd ter plaatse geroepen en deze jongeman is overgebracht naar het ziekenhuis. Er is geen informatie bekend over zijn huidige toestand.

Twee andere agenten renden twee mogelijke deelnemers aan de vechtpartij achterna. Ze controleerden de identiteiten van de twee en er kwam een derde man bij staan die zich ging bemoeien met de werkzaamheden van de agenten. De man wilde niet naar de bevelen van de agenten luisteren om zich te verwijderen en is hiervoor aangehouden. Toen de agenten hem wilden boeien haalde de verdachte hard uit naar een van de agenten, de drie kwamen op de grond terecht.

De verdachte trapte op een zeker moment een van de agenten tegen zijn schouder. De agent liep hierdoor letsel aan zijn schouder op. Hij heeft zich onder behandeling van een arts moeten stellen en kan voorlopig niet werken. De verdachte is overgebracht naar een politiecellencomplex en zit daar nog vast. De man, een 41-jarige Stavenissenaar wilde nergens aan meewerken, overleg met de Officier van Justitie zal volgen.

Keizer volgt Streppel op en keert terug bij Al Jazira

Marcel Keizer gaat voor de tweede keer aan de slag als trainer van Al Jazira. De vijftigjarige Keizer volgt bij de club uit Abu Dhabi landgenoot Jurgen Streppel op, die recentelijk werd ontslagen.

Keizer tekende juni vorig jaar ook al een contract bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar vertrok vijf maanden later naar Sporting Portugal.

Bij de club uit Lissabon werd hij begin september ontslagen. Sindsdien zat Keizer zonder werk. Nu keert hij dus terug bij Al Jazira, waar hij voor twee seizoenen heeft getekend. Eerder trainde Keizer onder meer Ajax, SC Cambuur en FC Emmen.

Politie veegt uitgaansgebied Roosendaal schoon na opstootjes

Het horecateam van politie Roosendaal is steeds in de uitgaansnachten in dienst om de veiligheid en het gezellig uitgaan van stappers in Roosendaal in het oog te houden. Sfeerverziekend gedrag in de binnenstad wordt door dit team over het algemeen de-escalerend opgelost. Zaterdagnacht moesten zij echter charges uitvoeren en op linie optreden om de Markt in Roosendaal ‘schoon te vegen’. De sfeer was rond 03.30 uur op zijn zachtst gezegd niet meer zo gezellig.

Er ontstonden wat opstootjes in en bij een café aan de Markt. De aanleiding was vermoedelijk dat er in het café een vechtpartij ontstond tussen twee groepen jongeren. Er werden wat vechtersbazen uit de kroeg gezet, maar eenmaal buiten werd het er niet echt beter op. Agenten zagen vervolgens een meisje flauwvallen in de deuropening van het café, verschillende mensen bleven dicht om haar heen staan en stapten zelfs over haar heen. Omdat dit geen ideale situatie is als iemand is flauwgevallen, probeerden agenten haar naar buiten te dragen om haar hulp te verlenen. Dan slaat de sfeer plotseling helemaal om naar de negatieve kant.

Bekogeld met glas en vuurwerk
Door een deel van het aanwezige publiek wordt plots met vuurwerk naar de agenten gegooid, de agenten worden bekogeld met glazen en flessen en een meisje ziet kans om een van de agenten te trappen. De agenten zien zich hierop genoodzaakt om hun wapenstok te gebruiken. Drie jonge mensen worden aangehouden. Het gaat om een jongen van 20 uit Bergen op Zoom, een jongen van 18 uit Sint Maartensdijk en een meisje van 16 uit Sint Maartensdijk.

Die aanhoudingen zijn de aanleiding om met meerdere agenten, waaronder twee hondengeleiders, de Markt in Roosendaal schoon te vegen. Het dan nog aanwezige publiek wordt door agenten op linie het centrum uit begeleid. Hierbij worden nog twee aanhoudingen gepleegd van mannen die niet luisteren naar wat de politie hen opdraagt. Het gaat om twee mannen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Ze zijn 26 en 27 jaar oud. Omstreeks 04.30 uur is de rust weergekeerd op de Markt in Roosendaal. Tegen alle aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man beroofd op Posbank tijdens 'seksdate''

Vrijdagavond is een man bedreigd en beroofd op de Posbank bij Rheden. Het slachtoffer dacht dat hij via een chatsite had afgesproken met een meisje. In werkelijkheid stonden twee mannen hem op te wachten. De volgende ochtend zagen agenten het slachtoffer zoeken naar zijn autosleutel. De politie zoekt nu getuigen en roept eventuele andere slachtoffers op om zich ook te melden.

Toen de man vrijdagavond de Posbank op kwam rijden, kreeg hij een berichtje dat hij naar een parkeerplaats moest komen. Het slachtoffer liep het bos in en werd daar naar de grond gewerkt door twee mannen. De daders bedreigden hem met een vuurwapen. De man werd beroofd van zijn spullen. Het slachtoffer kon niet weg omdat zijn autosleutel was meegenomen. Daardoor vonden politieagenten hem de volgende ochtend. De daders zijn in hun eigen auto vertrokken. Er is geen duidelijk signalement van de mannen.

De politie is op zoek naar getuigen en mogelijke slachtoffers. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of het tipformulier op de website. 

Tilburger bedreigt agent met de dood vanuit cel

Een 48-jarige verdachte uit Tilburg heeft een agent zaterdag 12 oktober meerdere keren met de dood bedreigd. De man was een dag eerder aangehouden.

De Tilburger werd  vrijdagochtend 11 oktober rond 10.00 uur aangehouden in verband met een mogelijke bedreiging aan een stadsgenoot. Hiervoor is de man naar het politiecellencomplex gebracht. Agenten wilden hem die avond verhoren, echter was de man zeer agressief naar de agenten toe en besloten zij het verhoor te stoppen.

Toen zij zaterdagochtend nog een poging wilden doen om de man te verhoren, bleef hij nog steeds agressief en heeft een van de agenten met de dood bedreigd vanuit zijn cel. Hij heeft hiervoor een dagvaarding gehad.

Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen

Op de grens van Drenthe en Overijssel, in het plaatsje Drogteropslagen, vinden we zeer afgelegen deze schitterende woonboerderij. Gebouwd in 2006, volkomen geisoleerd en voorzien van energielabel A. In totaal zeven kamers, een sauna in de tuin en een aparte fitnessruimte. Wat vooral opvalt is zijn de vele hout-elementen in de boerderij. Voor nog geen 8 ton kun jij de eigenaar worden. Kijk je even mee? 

Liever alle foto's op één pagina? Kijk dan op de laatste pagina! 

Rustig wonen in Drogteropslagen (Foto: Funda)
Rustig wonen in Drogteropslagen (Foto: Funda)

Getuigen gezocht van vechtpartij in Alphen a/d Rijn

Voor een horecagelegenheid in de Hoofdstraat in Alphen aan den Rijn vond vanmorgen rond 5:00 uur een vechtpartij plaats. Een slachtoffer raakte hierbij gewond en liet zich behandelen bij een huisartsenpost. De politie stelt een onderzoek in.

Het slachtoffer belde de politie en vertelde dat hij op straat was mishandeld door een man. Hij deed aangifte van poging zware mishandeling. Nu is de politie op zoek naar getuigen die iets hebben gezien of gehoord van het incident. De verdachte zou een licht getinte man zijn met een slank postuur en 1.90 meter lang. Verder had hij kort, krullend zwart haar en droeg hij een spijkerbroek met een geruite blouse. 

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Fin profiteerde optimaal van een goede start en zegevierde zo voor Vettel en Hamilton die in de slotronden met elkaar streden voor plek twee. Max Verstappen viel in de beginfase met schade uit na contact met Charles Leclerc. Door de uitslag van Japan pakte Mercedes de titel in het constructeurskampioenschap.

Sebastian Vettel startte vanaf poleposition, maar de Duitser kon die positie niet benutten. Hij maakte voordat de startlichten uitwaren een beweging en was vervolgens te laat. Omdat ook nummer twee Charles Leclerc niet goed weg was ging de eerste plek naar Bottas, voor Vettel en Leclerc. De Monegask gleed in de eerste bocht naar buiten, zo tegen de goed gestarte Max Verstappen die hierdoor naast de baan geduwd werd. De Nederlander moest hierdoor achteraan aansluiten.

Bottas sloeg vooraan direct een gaatje met Vettel, terwijl daar weer achter Leclerc met een beschadigde voorvleugel nog enkele ronden doorreed. Nadat de Monegask stopte ging plek drie over naar Hamilton, gevolgd door Carlos Sainz, Lando Norris en Alexander Albon. De Thai was niet van plan lang te blijven wachten en zette bij de chicane zijn Red Bull snel naast de McLaren van Norris. De Brit had zijn concurrent niet gezien en een botsing was het gevolg. McLaren haalde haar coureur direct hierna binnen voor nieuwe banden.

De stops van Leclerc en Norris zorgden ervoor dat ze in het achterveld belandden, nog achter Verstappen. De Nederlander worstelde met zijn Red Bull en werd snel door Leclerc gepasseerd die langzaam maar zeker naar voren wist te komen. Dat gold niet voor Verstappen die na dertien ronden zijn auto in de pits parkeerde.

Vooraan was het Vettel die als eerste stopte, een ronde later gevolgd door Bottas, zodat Hamilton aan de leiding ging. De Brit probeerde een eenstopper, maar verloor veel tijd, zodat hij iets vroeger dan gepland naar binnen ging. Daarachter klopte Albon Sainz op strategie voor plek vier. Veel spannender was wat er voor plek zes en lager gebeurde. Die auto's reden de gehele race dicht bijeen en onder meer Pierre Gasly, Lance Stroll en Nico Hülkenberg waren betrokken bij vele inhaalacties op elkaar. In dit veld reed Leclerc langzaam maar zeker naar voren naar plek zes.

Ferrari haalde Vettel vroeg binnen voor een tweede stop, snel gevolgd door Bottas. Hamilton reed lang door op zijn mediums en leek het tot het eind van de race vol te houden, tot Mercedes hem in de slotfase binnenhaalde voor zachte banden. De Brit reed het gat met Vettel snel dicht, maar kwam er niet voorbij.

Na 53 ronden werd Bottas als eerste afgevlagd, voor Vettel en Hamilton. Albon pakte plek vier, voor Sainz, Leclerc, Daniel Ricciardo, Gasly, Hülkenberg en Stroll. Sergio Perez reed in de slotfase nog voor Hülkenberg, maar belandde in de slotronde in de bandenstapels na contact met Gasly.

Update 9.53 uur
De race is een ronde eerder afgevlagd dan de 53 ronden. Hierdoor is Perez ondanks zijn uitvallen als negende geklasseerd, voor Hülkenberg die tiende werd.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 V. Bottas Mercedes 1:23:21.510
2 S. Vettel Ferrari +11.376
3 L. Hamilton Mercedes +11.786
4 A. Albon Red Bull +1:01.152
5 C. Sainz Jr. McLaren +1:09.081
6 D. Ricciardo Renault +1 ronde
7 C. Leclerc Ferrari +1 ronde
8 P. Gasly Toro Rosso +1 ronde
9 S. Pérez Racing Point +1 ronde
10 N. Hulkenberg Renault +1 ronde
11 L. Stroll Racing Point +1 ronde
12 D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 L. Norris McLaren +1 ronde
14 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
15 R. Grosjean Haas +1 ronde
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
17 K. Magnussen Haas +1 ronde
18 G. Russell Williams +2 ronden
19 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF M. Verstappen Red Bull +38 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 338
2 Valtteri Bottas Mercedes 274
3 Charles Leclerc Ferrari 221
4 Max Verstappen Red Bull 212
5 Sebastian Vettel Ferrari 212
6 Carlos Sainz Jr. McLaren 76
7 Pierre Gasly Toro Rosso 73
8 Alex Albon Red Bull 64
9 Daniel Ricciardo Renault 42
10 Nico Hülkenberg Renault 35
11 Sergio Perez Racing Point 35
12 Lando Norris McLaren 35
13 Daniil Kvyat Toro Rosso 33
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
15 Kevin Magnussen Haas 20
16 Lance Stroll Racing Point 19
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 612
2 Ferrari 433
3 Red Bull 323
4 McLaren 111
5 Renault 77
6 Toro Rosso 59
7 Racing Point 54
8 Alfa Romeo 35
9 Haas 28
10 Williams 1

Groep raddraaiers keert zich tegen politie, slachtoffer mishandeling spoorloos

De politie heeft afgelopen nacht stevig moeten op treden omdat agenten belaagd werden in Doetinchem. Wat begon met een vechtpartij in een uitgaansgelegenheid, eindigde in een massale vechtpartij waarbij naar schatting 50 mensen zich tegen de politie keerden. Er zijn vier mannen aangehouden.

Even na 03:00 uur kwam er een melding binnen dat er stevig gevochten werd door tien mannen in een uitgaansgelegenheid aan de Grutstraat. Toen agenten daar kwamen was een deel van de groep al vertrokken naar de Korte Kapoeniestraat. Daar werd een tot nu toe onbekende man door één persoon van de groep mishandeld. Toen agenten ingrepen keerde de groep zich tegen de politie.

De agenten gingen op linie staan en dreven de groep richting het Simonsplein. Steeds meer raddraaiers voegden zich bij de groep, waardoor er uiteindelijk ongeveer vijftig man tegenover acht politie agenten stonden. Er werd fors op de politie ingetrapt en geslagen. De agenten voelden zich in het nauw gedreven, trokken hun wapenstok en gebruikten pepperspray. Intussen werd er ook versterking aangevraagd. Het operationeel centrum (de meldkamer van de politie) stuurde uit heel Oost-Nederland politie-eenheden naar Doetinchem.

Met ongeveer vijftig agenten en politiehonden werd de rust teruggebracht. Er werden vier mannen aangehouden, één van verdachten werd gebeten door een politiehond. Hij is door ambulancepersoneel behandeld. Eén van de agenten raakte gewond aan haar hand, ook zij kon ter plekke behandeld worden.

De politie doet nu onderzoek naar de mannen die geweld hebben gebruikt tegen agenten. Geweld tegen agenten, die zich inzetten voor een veilige uitgaansnacht, wordt niet getolereerd. Ook wordt de mishandeling aan de Korte Kapoeniestraat onderzocht. Het slachtoffer van deze mishandeling is gevlucht, de verdachte hiervan is wel opgepakt. De politie roep het slachtoffer dringend op om zich te melden. Dat kan op het politiebureau, of telefonisch via 0900-8844.

De politie vraagt ook getuigen, die nog niet met de politie gesproken hebben, zich te melden. Dat kan via 0900-8844. Daarnaast hoopt de politie dat er mensen zijn die foto's of video's hebben. Zij worden gevraagd hun beelden te delen met de politie via deze link onder vermelding van procesnummer 2019455972. 

Mars Animal Rights Stop de Stalbranden nu

Burning Souls, Animal Rights, Bite Back, The Save Movement, Een dier Een vriend en Earthlings organiseerden gisteren een mars door het centrum van Amsterdam om te protesteren tegen de vele stalbranden die hebben plaatsgevonden en nog gaan plaatsvinden als er geen maatregelen worden genomen. Willem Vermaat (Animal Rights): "Uiteraard zijn wij tegen de exploitatie van dieren. De beste maatregel tegen stalbranden zijn geen stallen meer te hebben met dieren erin én de consument kan daarin helpen door te kiezen voor plantaardige voeding. Echter, zolang de stallen nog overvol aanwezig zijn in Nederland eisen we van de overheid dat ze op zijn minst zorgen dat de dieren beschermd zijn tegen brand in de stallen."

Hij vervolgt: "Dit jaar waren er tot nu toe 30 stalbranden met in totaal 326.051 slachtoffers. En het jaar is nog niet om. Burning Souls hanteert een ander aantal dan de officiële instanties. Wij tellen WEL de 150.000 dieren mee die zijn omgekomen na een brandje in de meterkast waarbij het ventilatiesysteem uitviel en in combinatie met de hitte crepeerde vervolgens de dieren. Ook de dieren die zijn omgekomen toen een emissievrije vloer explodeerde. Voor dit probleem waarschuwt de brandweer dat dit in de toekomst voor veel problemen en ellende gaat zorgen."

FOK! Was bij de demonstratie aanwezig en maakte de volgende sfeerimpressie. De mars begon op de Dam, en ging vervolgens via het Rokin, Muntplein, Amstel, Blauwbrug, Waterlooplein, Jodenbreestraat, St. Antoniebreestraat, Nieuwe Hoogstraat, Oude Hoogstraat, Oude Doelenstraat en  Damstraat om terug te eindigen op De Dam. 

Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu  (Foto: FOK!)
Mars Animal Rights Stop de stalbranden nu (Foto: FOK!)

Twee gewonden bij steekpartij Kerkrade

Rond 2:00 uur in de ochtend zijn twee gewonde mannen aangetroffen nabij het Music Dome in Kerkrade. Deze waren eerder die avond gewond geraakt na een vechtpartij cq. steekpartij.

Beide slachtoffers hebben lichte verwondingen. Een persoon is overgebracht naar het ziekenhuis, de ander is ter plekke medisch behandeld. De politie onderzoekt wat de aanleiding was van het incident en wat er precies is gebeurd. Van de dader(s) ontbreekt elk spoor.

Getuigen van het incident wordt dringend verzocht zich te melden via 0900-8844. 

Eurostar volgend jaar rechtstreeks van Amsterdam CS naar Londen

Met de Eurostartrein ben je binnenkort binnen vier uur van Amsterdam Centraal in hartje Londen. De trein, die nu nog een tussenstop maakt in Brussel-Zuid, rijdt vanaf maart 2020 direct naar de Britse hoofdstad.

Wel zullen reizigers door een aantal strenge controles moeten. Zo wordt alle bagage door een röntgenapparaat gehaald. Ook moeten reizigers zelf door een scan, om vervolgens nog door de Marechaussee gecontroleerd te worden.

Dit komt omdat Engeland niet tot het zogenaamde 'Schengengebied behoort'. Binnen dit gebied van EU-landen kunnen reizigers vrij reizen.

Als alle (paspoort-)controles achter de rug zijn, wachten reizigers op de trein in een terminal, vergelijkbaar met een gate op het vliegveld. Dit is officieel al 'Engels grondgebied'. Dit is ook zichtbaar, zo zijn er bijvoorbeeld Engelse stopcontacten.

Reizigers kunnen dan ook niet twee minuten voor vertrek op het station aankomen. Twintig minuten voordat de trein vertrekt wordt het perron namelijk afgesloten.

Eurostar (Foto: Pixabay)
Eurostar (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: Vanavond mogelijk onweer

Het is bewolkt en vanochtend trekken enkele buien over het land, vooral over het zuiden en oosten. Lokaal is daarbij onweer mogelijk. Van het zuiden uit trekken ook enkele opklaringen ons land binnen. Later vanmiddag neemt van het westen uit de bewolking toe en vanavond gaat het in het westen regenen. Daar vooruit kunnen bovendien enkele stevige (onweers)buien ontstaan, mogelijk met windstoten van 60-70 km/uur. Plaatselijk kan in korte tijd veel regen vallen. In de loop van de avond trekt de regenzone van west naar oost over het land. In het Waddengebied wordt het vanmiddag ongeveer 18°C, terwijl het in het midden en zuiden 21 tot 24°C wordt. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar (vrij) krachtig.

In de nacht naar maandag klaart het van het westen uit op en wordt het overwegend droog, alleen in het noorden kan er nog een bui voorkomen. In de tweede helft van de nacht neemt van het zuiden uit de bewolking weer toe en in Limburg kan wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee eerst nog vrij krachtig.

Maandag breidt de bewolking zich uit over het gehele land en gaat het van het zuiden uit op veel plaatsen enige tijd regenen. Ook trekken er in de middag enkele buien noordwaarts over het land. Hierbij is er een kleine kans op onweer. In de middag wordt het van het zuiden uit droog en breekt de zon soms door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 16°C in het noorden tot circa 20°C in Limburg. De wind draait naar het oosten en is zwak tot matig. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Fraaie blauwe lucht, dat was niet vandaag...  (Foto: FOK!)
Fraaie blauwe lucht, dat was niet vandaag... (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vettel pakt pole in Japan voor teamgenoot Leclerc; Verstappen vijfde

Sebastian Vettel heeft zondag de poleposition gepakt tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Japan. De Duitser was 0,189 sneller dan zijn teamgenoot Charles Leclerc, die als tweede van de start gaat. Max Verstappen kwam niet verder dan een vijfde plaats op ruim zeven tienden van Vettel.

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Japan werd pas zondag verreden, nadat door de tyfoon Hagibis racen op zaterdag onmogelijk was in Suzuka. Het eerste deel van de kwalificatie verliep chaotisch nadat eerst Robert Kubica hard van de baan ging en later kwam ook Kevin Magnussen in aanraking met de boarding. Verder verliep de eerste deel van de kwalificatie vlekkeloos en klokte Charles Leclerc de snelste tijd voor Lewis Hamilton. Max Verstappen had de derde tijd genoteerd.

In het tweede deel van de kwalificatie waren er geen verrassingen te noteren. De Mercedessen waren de snelste gevolgd door de Ferrari's. De Red Bulls noteerden de vijfde en zesde tijd. Ook McLaren ging met twee wagens naar de beslissende Q3, net zoals de Fransen Pierre Gasly en Romain Grosjean.

Het beslissende deel van de kwalificatie maakte duidelijk dat de Ferrari over de beste wagens beschikt. Vettel was het snelst, gevolgd door Leclerc. Hamilton moest in Q3 zijn teamgenoot Valtteri Bottas voor laten gaan, die als derde van start gaat. Verstappen kwam niet verder dan een vijfde plaats. De Nederlander noteerde in Q3 dezelfde tijd als zijn teamgenoot Alexander Albon.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.