Dubbele straf voor Leclerc in Japan

Charles Leclerc heeft na afloop van de Grand Prix van Japan twee straffen ontvangen voor incidenten die plaatsvonden in de openingsfase van de race. De Monegask kreeg vijf seconden straf voor de aanrijding met Max Verstappen en tien seconden omdat hij met een onveilige auto rondreed. De Ferrari-coureur zakte daardoor in de uitslag van plek zes naar zeven.

Leclerc finishte de race als zesde, maar mocht zich na afloop bij de stewards van de race melden. Die oordeelden dat na de start in de bochten 1 en 2 Verstappen iets voor lag toen de Ferrari van Leclerc door onderstuur naar buiten gleed en de Red Bull van Verstappen buiten de baan duwde. De Nederlander viel uiteindelijk uit met schade. De stewards oordeelden dat Leclerc had kunnen anticiperen op het verlies van neerwaartse druk door het dicht achter een andere auto rijden en dat hij daardoor schuldig was aan de aanrijding met Verstappen. De straf bedroeg vijf seconden.

Door de botsing liep de Ferrari van Leclerc schade aan de voorvleugel op, waarna de onderdelen er gedurende de tweede ronde vanaf vlogen en onder meer de Mercedes van Lewis Hamilton beschadigden. De stewards hadden verwacht dat Leclerc na de eerste ronde binnen zou komen om de schade te laten inspecteren en verhelpen. Dit gebeurde niet, waardoor de onderdelen van de Ferrari afvlogen. De Italiaanse renstal kreeg het uitdrukkelijke verzoek om Leclerc binnen te halen, maar pas na de derde ronde kwam de Monegask de pits opzoeken. Dit leverde hem tien tellen straf op, waardoor Daniel Ricciardo plek zes van Leclerc overnam.