FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 oktober 2019

Call of Duty: Mobile passeert 100 miljoen downloads in eerste week

Binnen een week is de mobiele Call of Duty-game al meer dan 100 miljoen keer gedownload. Call of Duty: Mobile verscheen op 1 oktober in Apple's App Store en Google's Play Store. Volgens Reuters breekt CoD: Mobile hiermee eerdere records van titels als PUBG, Fortnite en Apex Legends qua aantallen downloads in de eerste week en is daarmee de meest succesvolle mobile game launch ooit.

Call of Duty: Mobile is precies wat je verwacht, de bekende first-person shooter van Activision Blizzard maar nu dus 'on the go'. Er zitten enkele fan-favoriete maps in de mobiele versie en er zijn meerdere gamemodi beschikbaar: team deathmatch, battle royale, zombie mode en sniper vs. sniper. Uiteraard kun je je personage volledig naar smaak customizen.

De game is gratis te downloaden voor Android en iOS en bevat uiteraard microtransacties; volgens meerdere bronnen werd er in de eerste drie dagen na release al twee miljoen dollar aan microtransacties binnengeharkt.

Voetbalsters winnen ook vierde duel in EK-kwalificatie

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft dinsdagavond met 2-0 gewonnen van Rusland. Door de winst heeft het team van bondscoach Sarina Wiegman de volle punten na vier duels.

Vooraf was Nederland de grote favoriet tegen de nummer 24 van de FIFA-ranglijst. Die favorietenrol werd ook waargemaakt. Al in de twaalfde minuut bracht Danielle van de Donk Oranje op een 1-0 voorsprong. Voor de speelster van Arsenal was dit de 100e interland uit haar carrière.

Een kwartier later kreeg Sherida Spitse via een penalty de kans om de voorsprong te verdubbelen maar miste. Na een uur spelen bepaalde Vivianne Miedema de eindstand op 2-0.

Oud-minister Ella Vogelaar pleegt zelfmoord

Ella Vogelaar was een voormalig Nederlands politica. Als minister voor Wonen, Wijken en Integratie maakte ze deel uit van het kabinet-Balkenende IV. Vogelaar was lid van de Partij van de Arbeid.

Vogelaar groeide op in een gereformeerd gezin in Sint Philipsland in de provincie Zeeland, waar haar vader een veeteeltbedrijf had. Als driejarige peuter maakte ze de watersnoodramp van 1953 mee. Ze doorliep de hbs in Zierikzee. Zij volgde van 1967 tot 1972 een opleiding aan de Sociale Academie De Horst in Driebergen. Tijdens die periode was Vogelaar actief lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). In 1983 gaf ze dit lidmaatschap op. Later werd ze lid van de PvdA.

Op 22 februari 2007 werd Vogelaar beëdigd als minister zonder portefeuille voor Wonen, Wijken en Integratie. Omdat Vogelaar in de eerste plaats over het opknappen van probleemwijken ging, viel zij als minister onder het ministerie van VROM. Op haar eerste dag als minister trok ze meteen de aandacht met de uitspraak dat de boerka op straat "moet kunnen", maar dat het niet wenselijk is als deze een belemmering vormt bij het uitoefenen van je functie, zoals in het onderwijs of de zorg.

Een maand later introduceerde ze een lijst van veertig probleemwijken die in de kabinetsperiode extra aandacht krijgen om problemen op het gebied van wonen, werken, leren, integreren en veiligheid op te lossen. Al snel kwam de term 'vogelaarwijken' in omloop. Het bleek dat het kabinet geen geld had gereserveerd voor de vogelaarwijken. Vogelaar werd geacht het geld zelf op te halen bij de woningbouwcorporaties van de betreffende wijken. Na onderhandelingen verklaarden de corporaties in september 2007 2,5 miljard euro beschikbaar te stellen over een periode van 10 jaar. Vogelaar kwam daarop zelf met 20 miljoen euro over de brug voor de probleemwijken.

Vandaag maakte ze zelf een einde aan haar leven zo laat de familie in een verklaring weten. Ze zou al geruime tijd kampen met depressies. 

Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en 113.nl

Lyon richt vizier op andere kandidaten na afwijzing van Wenger

Arsène Wenger wordt niet de nieuwe hoofdtrainer van Memphis Depay bij Olympique Lyon. Nadat Lyon maandag besloot om coach Sylvinho de laan uit te sturen, is de geruchtenstroom in Frankrijk over zijn opvolger op gang gekomen. Le Parisien meldt dinsdagavond dat Wenger nadrukkelijk in beeld was om de oefenmeester van onder meer Memphis Depay en Kenny Tete te worden, maar dat de Fransman heeft afgezegd.

Wenger stond 22 seizoenen aan het roer bij Arsenal, maar zit sinds de zomer van 2018 zonder werkgever. Lyon zocht contact met de ervaren manager, maar kreeg nul op het rekest. Wenger staat volgens het Parijse dagblad namelijk op het punt om te tekenen bij de FIFA. Bij de wereldvoetbalbond krijgt de ex-trainer van AS Monaco een rol 'om de voetbalwereld vooruit te helpen'.

Sylvinho was pas sinds afgelopen zomer in dienst bij Lyon, maar moest na het verlies tegen aartsrivaal AS Saint-Étienne (1-0) van afgelopen weekend het veld ruimen. De Braziliaan kwam op voorspraak van zijn landgenoot Juninho Pernambucano, clubicoon en huidig directeur voetbalzaken van Lyon. De oud-middenvelder zou zijn excuses hebben gemaakt bij de rest van de clubleiding voor zijn verkeerde inschatting.

Lyon wil nu in elk geval een Franssprekende trainer en Laurent Blanc is naar verluidt de voornaamste kandidaat. De clubloze oud-international was in het verleden werkzaam bij Paris Saint-Germain en als bondscoach van Frankrijk. Ook de naam van Bruno Génésio, de voorganger van Sylvinho, is gevallen, maar over zijn komst is geen eensgezindheid binnen de club.

Ook Patrick Vieira van OGC Nice en Lucien Favre van Borussia Dortmund worden beschouwd als goede opties. Mogelijk wordt Gérald Baticle, de assistent van Sylvinho, aangesteld als interim-trainer, totdat een van beide doelwitten vrijkomt. Andere namen die rondzingen zijn Jocelyn Gourvennec, die deze zomer vertrok bij EA Guingamp, en Rudi Garcia, die na zijn afscheid bij Olympique Marseille zonder club zit.

'Consortium met Bergkamp, Kuyt en Koeman wil Engelse club kopen'

Een consortium, bestaande uit onder meer Dennis Bergkamp, Henrik Larsson, Dirk Kuyt en Ronald Koeman, wil Wycombe Wanderers overnemen. Dat schrijft The Athletic. Zij zijn echter niet de enige kandidaat om de club uit de League One over te nemen, daar de naam van de Amerikaanse investeerder Rob Couhig ook al een tijdje rondzingt bij the Chairboys .

Een overeenkomst met Couhig was al dichtbij, maar het huidige bestuur van Wycombe Wanderers zal volgende week stemmen over de toekomst van de club. Daardoor maken de grote namen nog altijd kans om de nieuwe eigenaren van de club te worden. Wycombe Wanderers is sinds 2012 in handen van de fans, maar zij merken dat de club verkocht dient te worden aan investeerders om een volgende stap te kunnen zetten.

Het bod op Wycombe Wanderers werd eerder dit jaar al uitgebracht en Bergkamp, Kuyt en Larsson zouden zelfs al geld bij elkaar hebben gebracht op een Nederlandse bankrekening. Er zou nog een onbekende Nederlandse oud-international bij de overname betrokken zijn, terwijl Koeman een rol van adviseur zou krijgen. Voor Larsson was een rol in de technische staf voorzien, terwijl Kuyt geregeld moest overvliegen voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Uiteindelijk mislukte de overname, al maakt het consortium nog altijd kans om de nieuwe eigenaar van Wycombe Wanderers te worden.

Het is niet de eerste keer dat Kuyt in verband wordt gebracht met een overname van een Engelse club. In juni liet zaakwaarnemer Rob Jansen weten dat hij samen met een aantal grote namen op het punt stond om een Engelse club over te nemen. "Het is een lang gekoesterde wens om samen met aantal spelers en ex-spelers, waar ik de zaken voor doe, een club te kopen. Ik en de spelers hebben een utopisch beeld hoe die club geleid moet gaan worden en wat er voor nodig is om het hoogste te bereiken. Ik heb ontzettend veel zin in dit avontuur. Ik acht de kans groot dat het gaat lukken", zei Jansen in het televisieprogramma Jaïr in goed Gezelschap.

Ze zouden destijds bezig geweest zijn met de overname van Bolton Wanderers, maar dit slaagde uiteindelijk niet. Momenteel hoopt dus een vergelijkbaar consortium om Wycombe Wanderers over te nemen, al lijkt de Amerikaan Couhig momenteel de beste papieren te hebben om de nieuwe eigenaar te worden. Indien men er niet in slaagt om de huidige nummer twee van de League One over te nemen, gaat het consortium volgens The Athletic proberen om een andere club te kopen.

Zwalkend AC Milan bevestigt ontslag trainer en heeft opvolger al klaar staan

Het huwelijk tussen AC Milan en Marco Giampaolo is definitief voorbij. De Italiaanse club laat dinsdagavond via de officiële kanalen weten dat de 52-jarige hoofdtrainer per direct van zijn taken is ontheven. Giampaolo stond pas sinds afgelopen zomer voor de groep bij Milan, dat momenteel teleurstellend dertiende staat in de Serie A. Stefano Pioli wordt vermoedelijk de nieuwe coach van de club.

Milan bedankt Giampaolo in een communiqué op de website voor zijn inspanningen, maar weidt zich verder niet uit over de beweegredenen van het ontslag. Zeker lijkt echter dat de teleurstellende competitiestart ten grondslag ligt aan zijn congé. Afgelopen zaterdag won Milan nog met 2-1 van Genoa, maar dat bleek niet genoeg om zijn baan te redden. De club is terug te vinden op de dertiende plaats en met een nieuwe trainer aan het roer hoopt men de weg naar boven in te slaan. In totaal zwaaide Giampaolo slechts 111 dagen de scepter bij Milan.

Luciano Spalletti leek de voornaamste kandidaat om Giampaolo op te volgen in het San Siro. Hij zou zelfs al zijn jawoord hebben gegeven aan AC Milan, maar hij staat nog onder contract bij Internazionale en dat leverde grote problemen op in de onderhandelingen. Spalletti werd afgelopen zomer op non-actief gesteld, waarna Antonio Conte werd aangesteld. Het contract van Spalletti loopt door tot medio 2021 en om het contract te laten ontbinden eist hij ter compensatie een volledig jaarsalaris, terwijl Inter niet verder wil gaan dan een halfjaar salaris.

Spalletti wil dat verlies niet lijden en daarom komt het niet tot een dienstverband bij Milan, zo meldde Sky Italia al in een eerder stadium.

Diverse Italiaanse media verzekeren nu dat Pioli de nieuwe trainer van Milan moet gaat worden. De ex-oefenmeester van onder meer Inter en Fiorentina zit momenteel zonder club en zal volgens de Italiaanse transferspecialist Gianluca Di Marzio van Sky Italia vanavond nog een contract tekenen met i Rossoneri. De verwachting is dat Pioli woensdag al zijn eerste training zal leiden.

NVWA waarschuwt voor brandgevaar bij 4 cv-ketels

De NVWA heeft fabrikant van cv-ketels AGPO Ferroli opgedragen om alle bezitters van AGPO Ferroli cv-ketels (Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux) te waarschuwen goed en tijdig onderhoud te verrichten op basis van de laatste versie van de onderhoudsvoorschriften. Ook moet de fabrikant bij alle nog in gebruik zijnde (en traceerbare) ketels een voorziening aan (laten) brengen die er voor zorgt dat de ketel uitschakelt bij oververhitting. De NVWA ziet hierop toe.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er een reëel veiligheidsrisico bestaat als AGPO-Ferroli cv-ketels niet goed worden onderhouden. Het gevaar bestaat dat cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux, geproduceerd in de periode 1997-2008, niet veilig uitschakelen bij oververhitting. In combinatie met de warmte-terugwin-unit (WTW) Optifor kan dat leiden tot brand.

Consumenten
Bent u eigenaar, bezitter of gebruiker van een cv-ketel van AGPO Ferroli? Controleer dan of deze van het type Econpact, Ultima, MegaDense of MegaLux is en of deze dateert uit de periode 1997-2008. Bent u in het bezit van een van deze typen uit de genoemde periode, neem dan contact op met uw installateur of met de fabrikant om het onderhoud te laten uitvoeren volgens de onderhoudsinstructies van juni 2019.

Project veiligheid cv-ketels
Naar aanleiding van de problemen met AGPO Ferroli cv-ketels start de NVWA volgend jaar een project specifiek gericht op de vraag hoe fabrikanten van cv-ketels borgen dat hun producten voldoen aan de veiligheidseisen. Daarbij zal in het bijzonder worden bekeken of en hoe zij klachten, meldingen en incidenten onderzoeken en welke acties zij daarop ondernemen. Ook wordt bekeken of zij incidenten, die mogelijk duiden op tekortkomingen aan de toestellen zelf of in de onderhoudsinstructies die zouden kunnen leiden tot (ernstige) risico’s, melden bij de NVWA.

Bijna 3 miljoen verkeersovertredingen tweede tertiaal 2019

In het tweede tertiaal (mei t/m augustus) van 2019 zijn 2.974.497 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen werden 3.230.893 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het tweede tertiaaloverzicht Wahv 2019*.

In het tweede tertiaal van 2019 daalde vooral het aantal op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 2.801.327 in de maanden mei t/m augustus dit jaar, tegen 3.122.969 in dezelfde periode vorig jaar.

Vorig jaar waren er relatief weinig staandehoudingen. Dit was een gevolg van de acties die de politiebonden voerden in de zomermaanden van 2018 in verband met de cao-onderhandelingen. Mede daardoor is in het tweede tertiaal van dit jaar een stijging te zien van 107.924 in de maanden mei t/m augustus vorig jaar naar 173.170 dit jaar.

Bellen en appen op de fiets
Met ingang van 1 juli 2019 is het wettelijk verboden elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het fietsen. Hiervoor zijn in totaal 9.248 boetes verstuurd in de maanden juli en augustus. Het totaal aantal boetes voor handheld telefoongebruik is mede daardoor het afgelopen tertiaal bijna verdubbeld van 23.268 in de maanden mei t/m augustus 2018 naar 44.540 dit jaar.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 2.470.294 in tweede tertiaal van 2019, tegen 2.793.407 in dezelfde periode een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2019 zijn 1.276.010 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, 706.585 met een trajectcontrole en 462.689 middels mobiele radarsets.

Buitenlandse verkeersovertreders
In het tweede tertiaal van 2019 zijn 381.122 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is minder dan de 429.044 in dezelfde periode in 2018.

ISD geŽist voor autokraak tijdens schieten in tram Utrecht

Tegen een 27-jarige man die verdacht wordt van diefstal uit een auto in Utrecht, heeft de officier van justitie vandaag de maatregel van ISD (plaatsing in een Instelling voor Stelselmatige Daders) geëist. De diefstal vond plaats in Kanaleneiland op 18 maart, dichtbij en kort na de schietpartij  aanslag in de Utrechtse tram.

De auto was eigendom van een journalist van het Duitse Bild, die vanwege de schietpartij naar Utrecht was gekomen en zijn auto had geparkeerd in de nabijgelegen Admiraal Helfrichlaan. Een agent, die geen dienst had, was getuige van de verkenning en de autokraak die daarna volgde. Hij maakte foto’s en alarmeerde de meldkamer. De meldkamer kon op dat moment niet veel uitrichten omdat alle beschikbare mensen waren ingezet voor de afwikkeling van de schietpartij. Ook noteerde de agent het kenteken van de auto waarmee de verdachten wegvluchtten, nadat ze de ruiten hadden ingeslagen en tassen met dure spullen hadden meegenomen. Op basis van de beelden konden meerdere wijkagenten uit Kanaleneiland de verdachte herkennen. De auto bleek eigendom van een vriendin van de verdachte. Op basis van alle beelden en verklaringen in het dossier vond de officier van justitie dit feit dan ook bewezen. Ook een ander feit, het zich legitimeren met andermans paspoort, op 25 juli dit jaar, vond de officier bewezen.

De verdachte heeft een lang strafblad en veelvuldige contacten met de politie. Hierdoor is hij aangemerkt als veelpleger. Ook de reclassering heeft geconstateerd dat er langdurige problematiek op verschillende leefgebieden is en spreekt van een hoog recidiverisico. Eerder heeft hij zich niet aan voorwaarden gehouden; hulpverlening is niet van de grond gekomen; er loopt nog een zaak tegen hem in hoger beroep.

Bij haar eis hield de officier van justitie rekening met al deze omstandigheden. Maar ook nam ze hem kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de hectiek van 18 maart. “Dat verdachte juist dit moment uitkiest om een autokraak te plegen, getuigt van een enorme brutaliteit en gebrek aan respect”, benadrukte ze. Omdat de verdachte steeds door gaat met het plegen van delicten, vroeg de officier om de ISD-maatregel op te leggen voor de duur van twee jaar. Deze maatregel heeft tot doel om gedurende de twee jaar dat een veroordeelde vast zit, persoonsgericht te werken aan gedragsbeïnvloeding en het oplossen van bijvoorbeeld persoonlijkheids- of verslavingsproblemen.

De medeverdachte is op 3 april 2019 tijdens een snelrechtzitting veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf weken.

Landen willen standaard psychosociale hulp in crisissituaties

In Amsterdam hebben 23 landen en 10 internationale hulporganisaties afspraken gemaakt over de minimale eisen voor noodhulp. Niet alleen water en voedsel zijn essentieel, maar ook psychosociale steun moet standaard onderdeel worden van hulp in crisissituaties. De afspraken zijn dinsdag vastgelegd in een verklaring en moeten de leidraad worden bij nieuwe hulpoperaties.

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Deze conferentie was gericht op hoop en de toekomst. We hebben vandaag een nieuwe standaard gezet. Landen, hulporganisaties, de VN, we erkennen allemaal dat psychosociale zorg voortaan deel moet uitmaken van het basispakket van noodhulp. Het is heel belangrijk dat die hulp niet langer wordt gezien als zomaar een activiteit, maar juist als prioriteit.’

Vrijwilligers zullen in de praktijk de meeste hulp verlenen. Daarom is meer training nodig voor de hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Nederland ondersteunt dat. Kaag: ‘Daarmee ontstaat wereldwijd een groep van 14 miljoen toegeruste vrijwilligers die mensen ook kunnen bijstaan.’

Samen met andere donoren werkt Nederland ook aan een pool van experts die snel naar crisisgebieden kunnen gaan. Ze kunnen daar de psychosociale hulp coördineren en de lokale hulpverleners ondersteunen.

Veel ervaringsdeskundigen vertelden in Amsterdam over de psychologische effecten van conflicten, geweld of natuurrampen in hun dagelijks leven. Zo hield Michaela DePrince een toespraak. Ze verloor haar ouders tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone en is nu solist bij Het Nationale Ballet. Ook trad Aeham Ahmad op, die in de Syrische oorlog bekend werd als de ‘pianist van Yarmouk’. Hij bood koningin Máxima het boek met zijn levensverhaal aan.

Tijdens de conferentie heeft Nederland onder meer afspraken gemaakt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om een standaardpakket van psychosociale methoden ter beschikking te stellen. Landen kunnen daar meteen mee aan de slag. Samen met Unicef begint de WHO in een aantal landen een project waarbij psychosociale zorg al volledig onderdeel is van het noodpakket in crisissituaties.

Nederland koopt extra F-35 jachtvliegtuigen

Defensie koopt 9 F-35 jachtvliegtuigen extra. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dit de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten. Het totale aantal F-35’s voor de luchtmacht komt daarmee op 46.

Door 9 toestellen aan de huidige vloot toe te voegen is Defensie beter in staat de grondwettelijke taken uit te voeren. Daarnaast wordt met de aanschaf de basis gelegd voor een 3e F-35 squadron.

Sneller bij (potentiele) conflicten
De Koninklijke Luchtmacht moet 24/7 het Nederlandse luchtruim te bewaken. Tegelijkertijd dient het krijgsmachtdeel met 4 toestellen eenmalig of langdurig 1 missie uit te voeren.

Door 9 vliegtuigen inclusief personeel aan het vliegtuigenbestand toe te voegen, daalt de belasting voor mensen voor een langdurige missie wezenlijk. Ook is de inzetbaarheid te verdelen over meer vliegtuigen. Dit heeft een positief effect op het voortzettingsvermogen van de F-35, doordat de vliegurenbelasting per toestel daalt. Ook verbetert de inzetbaarheid. Indien nodig is Nederland sneller aanwezig bij (potentiele) conflicten.

Een en ander inbegrepen
Bij de verwerving is een en ander inbegrepen. Denk aan de in het begin benodigde reservedelen en trainingsmiddelen zoals simulatoren en informatievoorzieningssystemen. Verder gaat het om speciale gereedschappen, meet- en testapparatuur en vliegtuig gebonden apparatuur. De gang van zaken bij de 9 extra F-35’s verloopt daarmee hetzelfde als bij de 37 reeds bestelde jachtvliegtuigen.

Wel is voor de 9 toestellen infrastructuur nodig, waaronder enige nieuwbouw. Deels volstaat het om bestaande infrastructuur aan te passen. Daarnaast vergt de komst van 9 extra F-35’s mobiele infrastructuur voor uitzendingen en oefeningen.

De kosten
De kosten worden geraamd op ongeveer € 1 miljard. Dit bedrag past volledig binnen het budget dat voor het Nationaal Plan beschikbaar is gesteld bij de Voorjaarsnota.

De F-35 vervangt de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt. Nederland kocht er ooit 213. Inmiddels vliegen er nog 61 van deze verouderde toestellen.

Archieffoto van Defensie van een F-35 (afbeelding: Defensie)
Archieffoto van Defensie van een F-35 (afbeelding: Defensie)

Kickboksvader en -zoon Hemmers vieren 35-jarig jubileum

Opgericht door Cor Hemmers in 1984, voert zijn zoon Nick sinds 2012 de scepter over een van Nederlands oudste kickboksscholen, Hemmers Gym in Breda. Met het 35-jarig bestaan van Hemmers Gym deze maand, blikken Cor en Nick Hemmers met een speciaal jubileum magazine terug op de behaalde successen aan de top van het Muay Thai- en kickboksen.

Cor Hemmers, tevens managing director sports bij Glory Kickboxing: “Het Nederlandse kickboksen is een begrip geworden in de hele vechtsportwereld, ook in het MMA. Als ik terugkijk op de afgelopen 35 jaar hebben Ramon Dekkers en ik toch wel aan de bakermat gestaan van het hedendaagse kickboksen.”

Zoon Nick vult aan: “Ik ben letterlijk geboren in de kickbokssport. Mijn vader en broer waren legendarische pioniers. Ik doe mijn best om die traditie voort te zetten. Mijn recente debuut in de UFC opent nieuwe perspectieven voor mijzelf in het MMA.”  Hemmers traint onder andere Marc Diakiese in zijn staand gevecht. 

Een van de bekende kickboksers van Hemmers Gym is Glory's lichgewichtkampioen Marat Grigorian, die zondag 12 oktober opnieuw zijn titel verdedigt tijdens kickboksgala Glory 69 Düsseldorf. Grigorian is in zijn gewichtsklasse de absolute wereldtop en is de zoveelste kampioen die het Bredase Hemmers Kickboxing Instituut de laatste 35 jaar heeft afgeleverd.

Klik hier voor het Hemmers Magazine.

Miljoenen zorggeld witgewassen in bouwprojecten Turkije

Drie Turkse broers uit Utrecht staan terecht voor miljoenenfraude met zorggeld. Via hun zorgbedrijf Dolia Zorg werden miljoenen euro's overgepompt naar bouwprojecten in Turkije. Volgens de broers ging het om nettowinst, volgens het Openbaar Ministerie om zorggeld.

Vanaf 2014 stroomde vier jaar lang in totaal ongeveer vijf miljoen euro naar Turkije, waar de oudste broer en directeur Mevlüt U. (47) aannemers van betaalde. Waarschijnlijk werkten de broers samen met hun cliënten, die als budgethouders met hun pgb-geld zelf zorg konden inkopen en declareren. Een deel zorgbehoevende klanten kreeg hun zorg niet, terwijl andere klanten helemaal geen zorg nodig hadden.

Zelf wast Mevlüt zijn handen in onschuld. Zo verklaart hij dat hij alleen op papier directeur was, omdat hij de oudste broer was, maar verder geen weet heeft van de financiën binnen het bedrijf. "In de Turkse cultuur is het zo dat oudste broer de leiding heeft en beslist, iedereen volgt hem. Ik ben aan het hoofd van het bedrijf geplaatst, iedereen luistert naar mij."

Bijna negen ton kreeg de 'onwetende directeur' Mevlüt in vier jaar tijd op zijn bankrekening gestort. "Salaris en dividend", zo wist hij te vertellen.

Het OM heeft bij meer dan dertig facturen en zeker twee zorgovereenkomsten valsheid in geschrifte opgemerkt. In totaal zou bijna acht miljoen euro zijn witgewassen, via facturen naar ruim honderd klanten. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis ging voor vijf miljoen de boot in.

Broer Nur (39) had een goed hart en wilde vooral zieke mensen helpen met een financieel steuntje in de rug. "Ik werkte 100 uur per week en sprak dagelijks meer dan 70 klanten, dat weet ik allemaal niet meer hoor," antwoorde hij op vragen.

Broer Bülent is het brave broertje en bekende eerder niet correct te hebben gehandeld. Toch kwam hij op de zittingsdag daar weer op terug. Over de lijst met bedragen die hij eerder zelf opstelde, meldde hij: "Volgens die lijst gaat het om de verdeling van geld, ja. Maar of het ook echt betaald is weet ik niet.” Op de lijst staat dat veertig procent van zorggeld naar klanten ging, de rest bleef achter in de kluis bij Dolia.

De Turkse broers staan niet alleen terecht, ook tientallen klanten kunnen zich binnenkort verantwoorden voor de rechter, omdat zij kennis hadden van het gesjoemel met geld. Het onderzoek naar hen loopt nog.

MLB: Homerun Albies niet voldoende voor winst tegen St. Louis Cardinals

St. Louis Cardinals heeft in de stand in de National League Division Series de stand gelijk getrokken. In opnieuw een spannend wedstrijd na tien innings van de Atlanta Braves, waardoor de stand in de serie nu 2-2 is.

Alle wedstrijd in de best-of-five serie tussen de Atlanta Braves en St. Louis Cardinals zijn tot nu spannende wedstrijden geweest en ook afgelopen nacht werd het weer een spannend duel. Cardinals stond na drie innings op een 3-1 voorsprong. In de vijfde inning kwamen de Braves helemaal terug in de wedstrijd en nam zelfs de leiding na two-run homerun van de Nederlander Ozzie Albies, die ook al de eerste run had binnengeslagen voor zijn Braves. De Cardinals vochten voor hun laatste kans en in de achtste inning kwam ze weer op gelijk hoogte om het uiteindelijk in de tiende inning af te maken. Door de winst is een vijfde wedstrijd nodig tussen beide teams.

Ook de andere wedstrijd in de National League Division Series heeft een vijfde wedstrijd nodig. Washington Nationals wonnen overtuigend de vierde wedstrijd tegen de Los Angeles Dodgers. Dat was vooral te danken aan het sterke werpen van Max Scherzer. De 35-jarige werper kreeg in de eerste inning al een homerun tegen, daarna herstelde hij zich goed en kreeg nog maar drie honkslagen tegen. Na zeven innings verliet hij het veld bij een 6-1 stand in het voordeel van de Nationals. Bij ploeg uit Washington waren zowel Anthony Rendon als Ryan Zimmerman goed voor drie RBI's.

MLB: Gregorius en Torres leiden Yankees naar American League Championship Series , Astros zijn er nog niet

New York Yankees heeft zich als eerste team geplaatst voor de American League Championship Series. De Yankees wonnen ook de derde wedstrijd tegen de Minnesota Twins, waardoor de best-of-five al na drie duels voorbij was (3-0).

Bij de New York Yankees blonken vooral Didi Gregorius en Gleyber Torres uit. De kortestop en de tweede honkman van de Yankees waren zowel offensief als defensief belangrijk voor de ploeg uit New York. Torres had in de tweede inning via een homerun op 1-0 gezet. Naast de homerun sloeg de tweede honkman ook twee tweehonkslagen en daar profiteerde Gregorius van. Zowel in de zevende als de negende inning sloeg de Nederlandse kortestop een honkslag, waarop Torres wist te scoren. In de negende inning pakte Gregorius ook nog een mooie vangbal, waardoor de Yankees uiteindelijk met 5-1 wonnen en daardoor niet meer zijn te achterhalen door de Minnestota Twins in de best-of-five serie.

De tegenstander in de American League Championship Series. Houston Astros kon afgelopen nacht ook de serie beëindigen als ze wonnen van de Tampa Bay Rays, maar in de derde wedstrijd gingen ze met 10-3 onderuit, waardoor de serie is verlengt. De stand is nog 2-1 in het voordeel van de Astros. Vannacht staat opnieuw een wedstrijd gepland.

Roglic profiteert van verkeerd rijdende kopgroep in Tre Valli Varesine

Primoz Roglic heeft na zijn zege afgelopen in de weekend in de Giro dell'Emilia ook de Italiaanse klassieker de Tre Valli Varesine gewonnen. Daarvoor had de Sloveen van Jumbo-Visma wel het nodige geluk, want in de finale reed een sterke groep verkeerd nadat ze de motor hadden gevolgd van de organisatie. Roglic profiteerde daar optimaal van.

Deze week is vol op koers in Italië. De Italiaanse week begon afgelopen zaterdag met de Giro dell'Emilia en aankomende zaterdag word die afgesloten Il Lombardia. Daartussen zitten nog verschillende Italiaanse klassiekers met vandaag de Tre Valli Varesine. Op het heuvelachtige parcours rondom Varese kwam een sterk deelnemersveld aan de start, met onder meer Alejandro Valverde, Primoz Roglic en Vicenzo Nibali.

Een sterke kopgroep reed in de voorlaatste ronde weg uit het peloton. De kopgroep zou in meerdere schuifjes tot stand komen, maar zowat alle sterke renners zaten volop mee. Alleen Roglic had de slag gemist, maar met onder meer Valverde, Nibali, Bauke Mollema, Luis León Sánchez, Diego Ulissi, Wilco Kelderman, Davide Formolo en Luis León Sánchez. De kopgroep had een mooie voorsprong van een twintigtal seconden op het peloton en het zag er goed uit voor die groep.

Het elitegroepje volgde het spoor van een motorrijder, die het parcours evenwel verlaten had. Snel kwamen ze erachter dat ze verkeerd waren, maar het leed was al geleden. Ze draaide snel om, alleen waren ze toen kansloos voor de zege.

Sánchez was vlak voor het verkeerd rijden weggereden uit de groep die verkeerd was gereden en had een mooie voorsprong van meer dan een halve minuut op het peloton. Toch zou de Spanjaard van Astana het niet halen, want in de laatste kilometer werd hij voorbijgereden.

Gianni Moscon reed het gat dicht naar Sánchez, maar kreeg meteen Jakob Fuglsang op zijn wiel. Ook Roglic was attent en bij een versnelling van de Sloveen reageerde niemand, waardoor hij naar de winst reed en zo zijn tweede zege in vier pakte. Daarvoor won hij nog nooit een eendagskoers. Giovanni Visconti won de sprint voor de tweede plaats.

DOOM Eternal uitgesteld

Via Twitter maakt id Software bekend dat DOOM Eternal is uitgesteld naar 2020. Om specifiek te zijn komt de game nu uit op 20 maart 2020 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Nintendo Switch-versie wordt als laatst uitgebracht op een nog onbekende datum.

Het uitstel is natuurlijk om het team meer tijd te geven om de game af te maken en op te poetsen. Het team maakt ook bekend dat de Invasion Mode, waarin je als demon het spel van iemand anders kunt binnendringen, komt kort na launch als gratis update. Daarnaast wordt DOOM 64 beschikbaar gemaakt als pre-order bonus voor alle platforms. Deze komt ook op 20 maart 2020 beschikbaar.

Nieuwe details next-gen PlayStation

Sony heeft meer details gegeven over de next-gen PlayStation. Houd je vast, de console gaat officieel PlayStation 5 heten. Die zagen we niet aan komen. De opvolger van de PlayStation 4 komt in 'holiday 2020', dus over een ruim jaar.

De PlayStation 5 heeft hardwarematig ondersteuning voor ray-tracing. De SSD-schijf gaat het opstarten en laden van games enorm versnellen. De meeste details zijn er vrijgegeven over de controller. Het heeft adaptive triggers, haptic feedback, nieuwe speaker en zal met USB Type-C kabel verbonden zijn. Draadloos spelen kan natuurlijk ook. De controller heeft een betere batterijduur. Het is wel zwaarder dan de huidige DualShock 4, maar lichter dan de Xbox-controller met batterijen erin.

De adaptive triggers zorgen er voor dat de stugheid van schouderknoppen in te stellen zijn door ontwikkelaars. Je kunt bijvoorbeeld een pijl en boog moeten aanspannen, dat zal dan steeds 'stugger' aanvoelen. De haptische feedback vervangt de rumble-technologie. Met haptics voel je veel meer verschillende soorten feedback, het crashen tegen een muur in een raceauto voelt veel anders dan een tackle op het voetbalveld. Je kunt zelfs feedback krijgen over de verschillende ondergronden waarop je loopt, bijvoorbeeld een grasveld of door modder.

PlayStation Logo

Blauwe Moskee wil gebedsoproep versterken met speakers 'om islam te normaliseren'

De Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West wil de eerste Amsterdamse moskee worden die de gebedsoproepen versterkt met luidsprekers. Het gaat om het gebed op de vrijdagen.

Dat is te lezen in een bericht op de Facebookpagina van de moskee. 'Dit besluit hebben wij genomen omdat we denken dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan het normaliseren van de islam in de mooie prachtige wereldstad Amsterdam', schrijft het bestuur op Facebook.

Yassin Elforkani, hoofdimam van de moskee, laat aan AT5 weten de versterkte gebedsoproep niet in te willen voeren om te choqueren. 'Dit moet gewoon kunnen in het straatbeeld van Amsterdam', aldus Elforkani. Het bestuur van de moskee wil graag met de buurtbewoners in gesprek over het voorstel. Dit vindt op zondagmiddag om 17.00 uur plaats in de moskee.  

Blizzard verbant Hearthstone-pro na Hong Kong-uitspraken

Chung “Blitzchung” Ng Wai mag voorlopig niet meedoen aan de Hearthstone grandmasters-toernooien door recente uitspraken wat betreft de situatie in Hong Kong. Aanvankelijk kreeg de speler alleen een boete, maar Blizzard heeft dit uitgebreid met het intrekken van al het gewonnen prijzengeld en een speelverbod van 1 jaar in professionele toernooien.

Het gaat om een incident bij een interview waarbij Blitzchung "Liberate Hong Kong, revolution of our age!" roept. Ook draagt de speler een gasmasker, wat is uitgegroeid tot een symbool onder de protestbeweging in Hong Kong. Op de stream is ook te zien hoe de casters van het toernooi wegduiken, wetende wat voor problemen de uitspraken van Blitzchung kunnen opleveren. De Clip is inmiddels verwijderd van de VOD van Blizzard, maar is nog te zien op twitter en andere platformen.

Blizzard geeft als reden aan dat Blitzchung de competitieregels heeft geschonden, die stellen dat elke uitspraak die Blizzard beschadigt of een deel van het publiek beledigd kan leiden tot verbanning van toernooien. Veel personen in de Hearthstone-community en andere Blizzard-games pikken dit niet: zij zien het als een knieval van Blizzard voor een dictactoriaal regime en angst voor financiële gevolgen op de Chinese markt. Daarnaast heeft Blizzard ook de twee casters verbannen die getuige waren van het incident, wat velen zien als een draconische maatregel.

De protesten in Hong Kong kwamen na de aankondiging van een nieuwe uitleveringswet aan China door de regering van Hong Kong, waarmee criminelen kunnen worden uitgeleverd aan China om daar berecht te kunnen worden. Volgens veel inwoners van Hong Kong is het ook een verkapte tactiek om critici en activisten van China uit te leveren: de kans dat deze activisten een eerlijk proces krijgen is klein in het autocratische land.

Verstappen over Suzuka: "Het is gaaf om er te rijden"

Max Verstappen kijkt uit naar het aanstaande raceweekend in Japan. De Nederlander heeft bijzondere herinneringen aan de baan in Suzuka en roemt het circuit.

"Ik kijk er erg naar uit om weer naar Suzuka te gaan, want dat is een speciale plek voor mij. Ik heb er mijn Formule 1-debuut gemaakt tijdens een vrije training, toen ik net 17 jaar was en die herinnering zal ik nooit vergeten. Ik heb goede resultaten geboekt op Suzuka, met tweede en derde plekken op het podium, maar nog nooit een zege, dus natuurlijk zouden we één trede hoger willen staan", zo vertelt de Red Bull-coureur op Verstappen.nl.

"Het is gaaf om er te rijden en dat is echt genieten, maar ik houd sowieso van Suzuka. Het circuit kent een rijke historie en is erg smal en snel, dus het is belangrijk om de hele baan te gebruiken. Je moet de juiste balans zien te vinden en het goed ritme voor de bochten drie, vier, vijf en zes, want als je één bocht verkeerd neemt, is je uitgangspositie voor de volgende verkeerd. Ferrari zal erg sterk zijn omdat ze veel vermogen hebben en zal dus snel zijn op de rechte stukken. Maar onze auto zal snel zijn in de bochten, dus hopelijk kunnen we daar wat tijd winnen", aldus Verstappen vooruitkekend naar het raceweekend.

"De Japanse fans zijn erg gepassioneerd van onze sport en het is altijd geweldig om er zoveel steun van te ontvangen op het circuit. Dit jaar zal de Japanse Grand Prix zelfs extra bijzonder zijn, omdat we met Honda een thuisrace rijden. We hebben dit jaar al enkele mooie resultaten met Honda behaald en het zal niet gemakkelijk worden op Suzuka, maar natuurlijk zullen we zo goed mogelijk presteren ten overstaan van de Japanse fans", zo blikt de Nederlander vooruit.

Verstappen over Suzuka: "Het is gaaf om er te rijden" (Pro Shots / Imago)
Verstappen over Suzuka: "Het is gaaf om er te rijden" (Pro Shots / Imago)

Geloofsbrieven ambassadeurs Guatemala, Japan en Canada

Koning Willem-Alexander zal woensdagochtend 9 oktober op Paleis Noordeinde in Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Jorge Skinner-Klée Arenales, de ambassadeur van Japan, Z.E. Hidehisa Horinouchi en de ambassadeur van Canada, H.E. Lisa Helfand ontvangen.

De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van de Koninklijke Marechaussee. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Bij de ingang van het Paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

Databundeling voor betere informatievoorziening energietransitie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), het Kadaster, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Rijkswaterstaat gaan hun data, kennis en informatie bundelen om de uitvoering en monitoring van de energietransitie beter te faciliteren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben de betrokken partijen gevraagd hun krachten te bundelen met het VIVET-project (Verbetering van de InformatieVoorziening voor de EnergieTransitie). Dit is gisteravond bekrachtigd met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst door de vijf organisaties.

Energietransitie krijgt regionale vertaling
In Nederland werken veel partijen samen om de klimaat- en energieafspraken te realiseren. Bij de uitvoering van het Klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende regionale en lokale initiatieven is voldoende betrouwbare informatie van groot belang. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling en onderbouwing van de Regionale Energiestrategieën (RES) en planning rond aardgasvrije wijken. Dankzij de samenwerking in project VIVET krijgt de energietransitie een regionale vertaling.

Publieke samenwerkingsproject VIVET
Het project Verbetering van de Informatievoorziening Voor de EnergieTransitie (VIVET) loopt tot 2022. Per jaar wordt een werkprogramma vastgesteld. Het komende jaar wordt onder andere gewerkt aan een overzicht van het opgestelde vermogen van wind naar RES-regio en een regionaal eenduidig en actueel beeld van bestaande en reeds bekende warmtebronnen. Ook wordt de productie van zonnestroom regionaal vertaald met een onderscheid tussen grootschalige productie en kleinschalige productie zoals zonnepanelen op daken van huizen.

Ric de Rooij, CIO bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: "Slim gebruik van data staat hoog op de agenda bij EZK. Het ministerie werkt daarom samen met het CBS in het Departementaal Data Centrum (DDC) om dit te faciliteren. Het VIVET-project is hier een mooi voorbeeld van. Betrouwbare, actuele en uitwisselbare data, zoals die van slimme energiemeters, kunnen bijdragen aan een goede informatievoorziening en uitvoering van de energietransitie. De ministeries van EZK en BZK hebben verschillende partijen daarom gevraagd hun data te bundelen en beschikbaar te stellen in het VIVET-project."

Agent die gezin doodde handelde alleen

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de politieagent die op 9 september 2019 zijn vrouw en twee dochters doodschoot in een woning in Dordrecht alleen heeft gehandeld. Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie op basis van de onderzoeksresultaten.

Schietincident
Op 9 september 2019 krijgt de politie rond 18:25 uur een 112 melding over een schietincident aan de Heimerstein in Dordrecht. Al snel blijkt dat er binnen één gezin meerdere slachtoffers zijn gevallen. De vader, zijn 8-jarige dochter en haar 12-jarige zus overlijden ter plekke, hun moeder overlijdt later aan haar verwondingen.

Toedracht
Uit onderzoek naar de toedracht van het schietincident is het volgende gebleken: De politieagent was op 9 september aan het werk en is iets na vijf uur naar huis gegaan. Ongeveer een uur later is hij weer op het politiebureau om - zo blijkt achteraf - zijn wapen op te halen. Vervolgens is hij weer naar huis gereden. Eenmaal thuis aangekomen belt de agent rond 18:15 uur naar zijn oudste dochter die op dat moment niet thuis is. Hij vertelt haar dat ze naar huis moet komen. Vlak na haar aankomst schiet de man eerst zijn gezin en daarna zichzelf dood.

Motief
Na diverse getuigen gesproken te hebben komt de Rijksrecherche tot de conclusie dat de politieman wegens relationele problemen zijn vrouw en kinderen om het leven heeft gebracht met zijn dienstwapen. Duidelijk is dat alle gezinsleden zijn overleden aan hun schietverwondingen. Ten aanzien van alternatieve scenario’s kan worden geconcludeerd dat de kans dat iemand anders dan de politieagent verantwoordelijk is geweest voor de dood van het gezin zeer klein is.

Afgerond
Het onderzoek van de Rijksrecherche is inmiddels afgerond en de nabestaanden zijn van de conclusies op de hoogte gebracht. Omwille van de privacy van de overledenen en met het oog op de nabestaanden zal het Openbaar Ministerie geen verdere informatie naar buiten brengen in dit onderzoek.

EU-ministers slaan handen ineen tegen explosieve stijging verspreiding online kindermisbruik

De afgelopen jaren is de verspreiding van online (beelden van) seksueel kindermisbruik explosief toegenomen. Het wordt daarmee een steeds grotere uitdaging om hier tegenin te gaan. De almaar voortschrijdende digitalisering van de samenleving vereist een intensieve, grensoverschrijdende samenwerking. Vandaag maakten de EU-ministers tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) dan ook stevige afspraken over de strijd tegen kindermisbruik en online kinderporno.

“Er is niemand die ontkent dat de verspreiding van online kinderporno een probleem is, maar tegelijk krijgt deze almaar uitdijende, ernstige problematiek niet de prioriteit die het verdient. Gelukkig komt daar vandaag binnen de Europese Unie verandering in, en slaan de EU-ministers de handen ineen tegen online kindermisbruik”, aldus minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus.

In de gezamenlijke raadsconclusies is benadrukt hoe belangrijk het is niet alleen de strafrechtelijke weg, maar juist ook andere wegen te bewandelen. De Nederlandse meersporen-aanpak krijgt hiermee Europese opvolging. Grapperhaus: “We moeten ons niet blind staren op het strafrecht, want ook via preventie en goede samenwerking met bedrijven pakken we online kindermisbruik aan. En een boetesysteem voor providers die kinderporno niet direct verwijderen, levert ook een goede bijdrage.”

De JBZ-ministers benadrukken vandaag het belang van publiek-private samenwerking en de rol en verantwoordelijkheid van de internetproviders. De samenwerking tussen de huidige Europese organisaties Eurojust, Europol en nationale opsporingsorganisaties moet intensiever en op de meest breed mogelijke manier worden ingezet. Ook roepen de ministers de Europese Commissie en lidstaten op om periodiek de aanpak van kindermisbruik en online kinderporno tegen het licht te houden.

Grapperhaus: “Internetproviders en social media-platforms spelen een sleutelrol in de aanpak van de verspreiding van kinderporno. Tijdens het internetforum heb ik nog eens benadrukt hoe belangrijk het is dat zij online kinderporno zo snel mogelijk verwijderen. Bedrijven hebben eerder afgesproken dat ze binnen 24 uur na een melding hun servers opschonen van dit afschuwelijke soort beeldmateriaal. Foute en lakse internetbedrijven moeten worden aangepakt; zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk.”

Vorige week sprak Grapperhaus tijdens een informeel overleg in Den Haag al met zijn Justitie-collega’s uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België en Luxemburg over de problematiek. Gistermiddag was Grapperhaus aanwezig bij het vijfde EU Internet Forum, georganiseerd door de Europese Commissie waar ook uitgebreid gesproken is over de aanpak van verspreiding van online kinderporno en de publiek-private samenwerking. Naast enkele andere EU JBZ-ministers, waren ook bedrijven als Microsoft, Facebook, Google en Twitter aanwezig.

Integrale actiedag Hennep gestart; doorzoekingen op meerdere locaties

Tientallen medewerkers van het Openbaar Ministerie Limburg, agenten van de politie Limburg, de Belastingdienst en het Team Ondermijning Limburg zijn gestart met een actiedag gericht op hennep.

Het onderzoek richt zich op de grootschalige handel in benodigdheden voor de hennepteelt waaronder hennepstekken. Er worden vijf woningen en een bedrijfspanden doorzocht die vooral gevestigd zijn in de regio Parkstad. Mogelijk dat in de loop van de middag (tussentijdse) resultaten kunnen worden gedeeld over de gezamenlijke actiedag.

Een politiewoordvoerderr: "De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger."

Bovenwereld
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Parkstad gemeenten op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.

Aanpak ondermijning
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. 

Celstraffen en tbs voor dodelijke woningoverval

Een 23-jarige man en een 24-jarige man zijn vandaag door het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De 24-jarige man kreeg ook tbs met dwangverpleging opgelegd. De mannen pleegden in 2015 een gewelddadige woningoverval waarbij een dodelijk slachtoffer viel. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde de mannen eerder 15 jaar en 9 jaar gevangenisstraf op.

Woningoverval met fatale afloop
Op 15 september 2015 gingen de 2 mannen ieder met een vuurwapen op pad om een woning in Tilburg te overvallen. De bewoner van de woning zou een grote hoeveelheid wiet, geld en sieraden in huis hebben. In de woning waren op het moment van de overval ook nog 4 andere mannen te gast. De slachtoffers werden bedreigd en gedwongen om geld en sieraden af te geven. De verdachten waren niet tevreden met de buit, de drugs en grote hoeveelheden geld die ze verwachtten werden niet aangetroffen. De 24-jarige verdachte nam de bewoner mee naar de bovenverdieping. Daar is iets voorgevallen waardoor de bewoner dodelijk werd getroffen door een schot uit het vuurwapen van die verdachte.

Aanleiding voor tbs met dwangverpleging
Het hof legt de 24-jarige man een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden en tbs met dwangverpleging op. Eerder werd hij door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar zonder tbs-maatregel. In hoger beroep hebben verschillende deskundigen bij het Pieter Baan Centrum onderzoek gedaan. Naar aanleiding van de conclusies van de deskundigen vindt het hof vindt tbs met dwangverpleging noodzakelijk. Het recidivegevaar bij de 24-jarige man is hoog. Zo is hij op 17-jarige leeftijd al eens veroordeeld voor doodslag.

Geen tbs, wel lange gevangenisstraf
De 23-jarige man werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Het hof legt een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. De gevangenisstraf is bij deze verdachte hoger dan bij de andere verdachte, omdat hij door het hof ook voor 4 andere feiten, waaronder vuurwapenbezit en een poging doodslag, wordt veroordeeld. Voor het opleggen van tbs is bij deze man geen aanleiding. Hij heeft tijdens het onderzoek volledig meegewerkt en erkende de ernst van zijn handelen, in tegenstelling tot de andere verdachte. De 23-jarige verdachte is tijdens de overval ook niet mee naar de bovenverdieping gegaan waar de bewoner in zijn borst werd geschoten.

Omdat de redelijke termijn voor de behandeling van strafzaken bij beide verdachten is overschreden, krijgen zij allebei een aftrek van 6 maanden op hun gevangenisstraffen, die oorspronkelijk 6 jaar en 12 jaar bedroegen. Daarnaast moeten zij aan de 4 mannen die te gast waren in de woning tijdens de overval in totaal 17.000 euro schadevergoeding betalen.

Consumentenprijzen in september 2,6 procent hoger

Consumentengoederen en -diensten waren in september 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus betaalde de consument 2,8 procent meer dan vorig jaar.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Verblijf in bungalowparken drukt consumentenprijzen
De prijsontwikkeling van een verblijf in een bungalowpark had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Deze prijzen waren in september 2019 vrijwel hetzelfde als in september 2018, terwijl in augustus de prijzen hoger waren dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkelingen van verse groenten en aardappelen hadden een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen.

Prijsstijging Nederland hoger dan eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De goederen en diensten in Nederland waren in september volgens de HICP 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 3,1 procent. De prijsstijging in de eurozone daalde van 1,0 procent in augustus naar 0,9 procent in september. Sinds januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

TNO/CBS werken aan transparant en toetsbaar AI-gebruik

In de publieke sector wordt steeds vaker geëxperimenteerd en op bescheiden schaal gewerkt met artificiële intelligentie (AI), bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en gezondheid. Om dat op een eerlijke en verantwoorde manier te doen, is het noodzakelijk dat de AI-technologie die gebruikt wordt transparant en toetsbaar is. TNO en het CBS slaan de handen ineen om via een Partnership for Trusted AI een transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI in de publieke sector te stimuleren, met aandacht voor ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden.

Artificiële Intelligentie heeft, zonder dat we het misschien merken, veel invloed gekregen op ons dagelijkse leven. Het zit in onze smartphone, helpt ons bij het shoppen en draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd. AI kan grote voordelen hebben. De herkenning van spraak, beelden en patronen, vertaalmachines, robots en vraag- en antwoordsystemen kunnen het gemak en onze gebruikerservaring verbeteren. In de gezondheidszorg kunnen met behulp van AI kleine veranderingen en afwijkingen bij patiënten veel nauwkeuriger worden waargenomen dan door een arts. Met AI kunnen ook zeer gecompliceerde operaties uitgevoerd worden. In zijn algemeenheid biedt AI steeds meer mogelijkheden om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Maatschappelijke vraagstukken
TNO en het CBS werken al veel samen op het gebied van maatschappelijke vraagstukken in de zorg, arbeid, veiligheid en criminaliteit, energie, klimaat en mobiliteit. Beide onafhankelijke organisaties ontwikkelen ook AI-kennis en toepassingen. Met de unieke data waarover het CBS beschikt, produceert het feitelijke kennis over de stand van Nederland. Deze kennis wordt gebruikt voor beleid, onderzoek en debat. In de verwerking maakt het CBS steeds meer gebruik van slimme algoritmen en geavanceerde methoden voor toegang tot de brondata. TNO beschikt naast veel inhoudelijke kennis over state-of-the art expertise om veilig data te delen en algoritmes te maken om besluitvorming te ondersteunen. Om die redenen is het voor de hand liggend dat TNO en het CBS nu de handen ineen slaan bij het gebruik van AI in de publieke sector.

Frans Timmermans gehoord door parlementaire commissies

Vandaag moeten drie kandidaat-vicevoorzitters voor de parlementaire commissies de hoorzittingen van het Europees Parlement doorstaan. Het Parlement zal de bereidheid testen van Valdis Dombrovskis (Letland), Margrethe Vestager (Denemarken) en Frans Timmermans (Nederland) om de uitdagingen van het EP aan te gaan.

Als alles goed gaat, krijgt de Nederlandse kandidaat Frans Timmermans een belangrijke rol: uitvoerend vicevoorzitter en portefeuillehouder Klimaat. Dit wil zeggen dat alles wat met het Europees klimaatbeleid te maken heeft de komende vijf jaar bij hem terecht komt. Overigens moet hij met de Europese ‘Green Deal’ ervoor zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. Dat staat bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoog op de agenda. Verder zal hij verantwoordelijk zijn voor landbouw, transport, energie, milieu en oceanen.

Voordat het Europees Parlement over de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen kan stemmen, beoordelen de EP-commissies over de bekwaamheid van alle kandidaat-commissarissen.

Alle kandidaten zijn uitgenodigd voor een drie uur durende hoorzitting met de parlementaire commissie (of, in sommige gevallen, commissies) die bevoegd zijn voor de betreffende portefeuille. Deze hoorzittingen kunnen via live web streaming worden gevolgd en vinden plaats tussen maandag 30 september en dinsdag 8 oktober.

De hoorzitting van Frans Timmersmans is vanaf 18:30 uur hier live te volgen. 

Goede resultaten maatschappelijk verantwoord innen

De kabinetsmaatregelen om te zorgen voor een zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde manier om schulden van mensen te innen, begint zijn vruchten af te werpen. Zo is er bij het innen van schulden een forse stijging van het aantal mensen dat een betalingsregeling treft. Verder is er een afname van de inzet van gerechtsdeurwaarders. Daarnaast heeft het CJIB stappen gezet om eerder signalen van schuldenstapeling bij mensen te herkennen. Dat schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker: "Wie zich niet aan de verkeersregels houdt, vormt een gevaar en riskeert een boete. En die boetes moeten uiteraard worden betaald. Maar ik wil niet dat mensen met geldzorgen onnodig de dupe worden van de incassopraktijken van de overheid. Wie wel wil betalen, maar even niet kan, heeft nu de mogelijkheid een betalingsregeling af te sluiten. Het CJIB hanteert daarmee de menselijk maat en is zo de juiste weg ingeslagen."

Positieve cijfers betalingsregelingen
De wettelijke mogelijkheid voor betalingsregelingen voor verkeersboetes bestaat vanaf 2018. Op dat moment waren er 165 duizend betalingsregelingen. In 2018 steeg dat aantal naar 196 duizend. De ondergrens voor het betalen in termijnen voor geldboetes is dit jaar verder verruimd van 225 euro naar 75 euro. De verwachting is dat in 2019 het aantal betalingsregelingen ten opzichte van 2017 fors zal toenemen; met circa 40%.

Afname inzet gerechtsdeurwaarders
De toename van het aantal getroffen betalingsregelingen is positief. Tegelijkertijd is het aantal verkeersboetes dat het CJIB aan de gerechtsdeurwaarder aanbiedt om te incasseren fors afgenomen, terwijl het aantal opgelegde verkeersboetes meer is dan in 2015. In de jaren 2014 tot 2018 is er een afname van circa 37% (van ruim 258.000 naar ruim 162.000). Voor de persoon met schulden betekent dit dat zijn verkeersboete niet verder wordt verhoogd met de kosten die zijn verbonden aan de inzet van een gerechtsdeurwaarder.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Minister Bruno Bruins krijgt als eerste verbeterde griepprik

Maandag ontving minister Bruno Bruins voor Medische Zorg de eerste verbeterde griepprik in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. De vaccinatie is bedoeld om aandacht te vragen voor het halen van de griepprik door zorgpersoneel. Daarom doet de minister ook een oproep gericht aan al het personeel van ziekenhuizen. Volgende week start een campagne voor griepvaccinatie bij medisch personeel onder het motto ‘Haal je #prikkie en #voorkomgriep’.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg): “Gelukkig is het aantal zorgverleners dat de griepprik afgelopen jaar heeft gehaald verdubbeld, maar het is nog niet genoeg. Ik heb zelf de prik gehaald in het Zuyderland Ziekenhuis en roep bij deze alle verpleegkundigen en artsen op hetzelfde te doen. Iedere extra medewerker die zich laat vaccineren draagt bij aan het tegengaan van de griep”.

Griepprik zorgpersoneel
Het griepseizoen is weer in aantocht. Afgelopen griepseizoen heeft 24% van het zorgpersoneel zich laten inenten tegen de griep. Dat is een verdubbeling van het jaar ervoor. Daar staat tegenover dat ook afgelopen griepseizoen 400.000 mensen ziek werden door het virus en bijna 3000 mensen overleden aan de gevolgen van griep. Dit jaar wordt in ons land voor het eerst een nieuw type griepprik gebruikt, het zogenaamde quadrivalent type. Het vaccin beschermd tegen vier extra griepvirussen. Op dit moment laat staatssecretaris Paul Blokhuis een onderzoek doen naar de wenselijkheid en mogelijkheid om de griepvaccinatie voor zorgverleners te verplichten. De uitkomsten worden voor het eind van dit jaar verwacht.

Minister Bruno Bruins krijgt als eerste verbeterde griepprik  (Foto: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )
Minister Bruno Bruins krijgt als eerste verbeterde griepprik (Foto: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )

Identiteit vrijgegeven van ontsnapte TBS'er Ronald van Zwam

De Hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket vraagt uw aandacht voor het volgende: De politie is dringend op zoek naar de 40-jarige Ronald van Zwam. Hij onttrok zich vrijdag 4 oktober omstreeks 14.30 uur in Nijmegen aan zijn begeleider tijdens een begeleid fietsverlof. Van Zwam is vertrokken op een zwarte fiets met roze letters en een fietstas aan de rechterzijde van de bagagedrager.

Van Zwam is in 2014 veroordeeld tot TBS met dwangverpleging voor enkele zedendelicten, waarbij hij via internet contact zocht met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen. In twee van deze gevallen leidde dit tot ontuchtige handelingen. Hij zat vast in de Pompekliniek in Nijmegen. De slachtoffers en hun familieleden zijn zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van zijn ontsnapping. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is druk bezig de man op te sporen.

Van Zwam is 1.84 lang, heeft een normaal tot stevig postuur, donkerblond kort haar en donkerbruine ogen en is brildragend. Zijn mond is opvallend groot. Hij droeg die vrijdag een blauwe spijkerbroek, zwarte bodywarmer met daaronder een rode sweater. Van Zwam had een zwarte rugzak bij zich.

Als u Van Zwam gezien heeft, of weet waar hij verblijft, bel direct de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.

Ronald van Zwam (Afbeelding: Politie)
Ronald van Zwam (Afbeelding: Politie)

Vrouw omgekomen bij bedrijfsongeval

Maandagmiddag is bij een aanrijding met een grote kraan op het bedrijfsterrein van Dow Benelux BV aan de Herbert H. Dowweg in Hoek een vrouw overleden. Politie en Inspectie SZW onderzoeken het incident.

Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur. Er ontstond een aanrijding op het terrein tussen de kraan en de vrouw. De 63-jarige vrouw uit Rotterdam overleed ter plaatse.

Politie en Inspectie SZW zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de aanrijding. Hierbij is onder andere een sporenonderzoek ingesteld en zijn diverse getuigen verhoord. De bestuurder van de kraan, een man uit Mijdrecht heeft op het politiebureau een verklaring afgelegd.

FOK! Wat een weer: stevige buien in het vooruitzicht

Vanochtend is het bewolkt en hebben het oosten en zuiden eerst nog te maken met regen en motregen. In het zuidoosten houdt dit nog lang aan. Van het (noord)westen uit breekt de zon geleidelijk door maar kan er lokaal nog steeds een bui voorkomen. In de loop van de avond bereiken stevigere buien het westen en noorden, mogelijk met onweer en (zware) windstoten. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, later op de dag krachtig.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komt er nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Er staat een matige zuidwestenwind. Langs de kust is de wind westelijk en vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

Woensdagochtend is de zon nog af en toe te zien maar verder is er veel bewolking en komen er gedurende de dag buien tot ontwikkeling. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Mooie wolkenformatie
Mooie wolkenformatie (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Turners grijpen naast olympisch teamticket bij WK turnen, Duerloo plaats zich wel

De Nederlandse turners zijn er niet in geslaagd zich met het team te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Een plaats bij de top twaalf was voldoende geweest bij het WK turen, maar Oranje eindigde in de landenfinale op een negentiende plaats.

Bart Deurloo wist zich wel te plaatsen voor de Olympische Spelen. Op de meerkamp haalde hij wel niet de finale, maar uiteindelijk was zijn meerkamp wel voldoende voor plaatsing van de Olympische Spelen.

Oranje begon goed aan de landenwedstrijd in Stuttgart. Frank Rijken, Michel Bletterman, Casimir Schmidt en Bart Deurloo deden op vloer, voltige en ringen goed mee. Op de onderdeel sprong ging het mis voor het Nederlands team. Deurloo en Schmidt sloten af met een val en daar gingen kostbare punten verloren voor Oranje.

Op rek kwam wereldkampioen Epke Zonderland, die in de aanloop naar het toernooi met fysieke tegenslag te kampen had, ook nog eens ten val, waardoor Zonderland zich ook niet wist te plaatsen voor de toestelfinale.

Doordat het team zich niet heeft weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen en Zonderland ook nog niet individueel moet de olympische kampioen van 2012 zich kwalificeren via het wereldbekercircuit. Daarin staat Zonderland voorlopig op de eerste plaats.

Turners grijpen naast olympisch teamticket bij WK turnen, Duerloo plaats zich wel (Pro Shots / Imago)
Turners grijpen naast olympisch teamticket bij WK turnen, Duerloo plaats zich wel (Pro Shots / Imago)

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.