FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 oktober 2019

Wattimena en Noppert naar tweede ronde World Grand Prix; Van der Voort klaar

Jermaine Wattimena en Danny Noppert hebben maandag de tweede ronde bereikt bij de World Grand Prix. Vincent van der Voort ging in de openingsronde onderuit.

Wattimena rekende in Dublin in de openingsronde met 2-1 af met de Engelsman Adrian Lewis: 1-3, 3-2 en 3-0. Van der Voort verloor in twee sets van Nathan Aspinall: 0-3 en 1-3. Noppert zorgde voor een stunt door de als derde geplaatste Daryl Gurney met 2-0 te verslaan. Het werd 3-2 en 3-0. 

Zondag bereikten Michael van Gerwen en Jeffrey de Zwaan al de tweede ronde. Zij treffen daarin elkaar. Van Gerwen aast op zijn vijfde eindzege en De Zwaan wil voor het eerst de kwartfinales halen. Raymond van Barneveld wist zich niet te kwalificeren voor de World Grand Prix en doet voor het eerst sinds 2005 niet mee aan het toernooi.

De World Grand Prix wijkt af van andere toernooien, omdat de darters elke leg met een dubbel moeten beginnen en eindigen. 

Uitslagen World Grand Prix - eerste ronde - maandag 7 oktober
Stephen Bunting 2-0 Jonny Clayton (3-0, 3-2)
Nathan Aspinall 2-0 Vincent van der Voort (3-0, 3-1)
Jermaine Wattimena 2-1 Adrian Lewis (1-3, 3-2, 3-0)
Glen Durrant 2-1 Krzysztof Ratajski (0-3, 3-1, 3-1)
Daryl Gurney 0-2 Danny Noppert (2-3, 0-3)
Dave Chisnall 2-1 Gerwyn Price (2-3, 3-0, 3-2)
Rob Cross 2-1 Mensur Suljovic (3-1, 0-3, 3-1)
Peter Wright 2-0 Max Hopp (3-2, 3-1)

Natte afsluiter DTM-seizoen, Japanse auto's debuteren

Op de Hockenheimring is in het weekeinde het seizoen in de DTM afgesloten. De titelstrijd was al beslist: René Rast verdedigde zijn titel afgelopen maand al op de Nürburgring.

De eerste race werd gewonnen door kampioen Rast, die zoals zo vaak dit jaar vanaf de start de touwtjes in handen had. Marco Wittmann maakte het hem vooral in de slotfase nog wel flink lastig, maar de kampioen hield zijn Audi op de eerste plek en pakte zijn zevende overwinning van het seizoen. Mike Rockenfeller completeerde het podium, Robin Frijns eindigde als vierde.

Race twee werd verreden in drijfnatte omstandigheden, waarin Nico Müller een toprace reed. Rast bedreigde de Zwitser wel even, maar hij hield keurig stand, sloeg de enige échte aanval af en won de race. Rockenfeller stond met de tweede stek weer op het podium, Rast eindigde als derde. Voor Frijns was er een zevende plek weggelegd in de laatste race van het seizoen.

In Hockenheim deden ook drie Japanse Super GT-auto's mee, vooruitlopend op een samenwerking tussen de Super GT en DTM. Tsugio Matsuda viel met zijn Nissan Motul Autech GT-R stil voor de start van race één, Ronnie Quintarelli reed diezelfde auto zondag naar de zeventiende en laatste plek. F1-veteraan Jenson Button werd negende en zestiende in zijn Honda Raybrig NSX-GT, terwijl de Lexus KeePer TOM’s LC500 in race één door Ryo Hirakawa naar plek dertien gereden werd. Nick Cassidy bestuurde die auto op zondag, maar tikte Jonathan Aberdein aan en eindigde in de muur.

'Tapaskoning' Hogenelst wil aandelen Roda JC overnemen

Roland Hogenelst is bij Roda JC in beeld als investeerder. De horecaondernemer uit het Zuid-Holland zou interesse hebben in een deel van het aandelenpakket van de club. Op dit moment worden nog gesprekken gevoerd met Hogenelst, zo melden meerdere kranten zoals AD Sportwereld en de NRC.

Roda JC is vanwege een acuut tekort aan financiële middelen op zoek naar partijen die in de club willen investeren. Zo worden kopers gezocht voor de aandelen die eigenlijk naar Mauricio Garcia de la Vega zouden gaan. De Mexicaan sloot afgelopen zomer een deal met eigenaar Frits Schrouff om diens pakket over te nemen, maar ziet daar nu onder zware druk vanaf. Reden is de commotie die ontstond toen duidelijk werd dat hij geen cent in de club investeerde.

Roland Hogenelst is eigenaar van franchiseconcept La Cubanita en drie andere horecaformules. Hij zou op korte termijn een zogenoemde letter of intent tekenen, waarin hij zich bereid verklaart om 51 procent van de clubaandelen over te nemen van de stichting van de huidige eigenaar Frits Schrouff. In ruil daarvoor zal hij per seizoen één miljoen euro in Roda JC investeren voor een periode van vijf jaar. De Reeuwijker zou Roda als een prettig instappunt beschouwen om een formule voor horeca in voetbalstadions te kunnen ontwikkelen. 

Volgens Het Handelsblad zou de beoogde nieuwe eigenaar volgende week al één miljoen euro overmaken aan Roda JC. Met deze betaling stelt hij de club in staat om aan de KNVB een bankgarantie van ruim 900.000 euro te tonen en te voorkomen dat Roda opnieuw wordt gestraft met drie punten in mindering. 

Hogenelst verwierf bekendheid als bedenker en mede-eigenaar van La Cubanita, een keten van franchise tapasrestaurants. Het concept is in 1999 bedacht en werd in de loop der jaren fors uitgebreid. Inmiddels telt de keten 52 restaurants in heel Nederland. In de loop der jaren breidde De Tapaskoning zijn portefeuille uit met andere concepten. In 2014 startte hij met Proeflokaal Bregje, eveneens een franchiseformule. Daarvan zijn er inmiddels 25. Later kwam daar ook nog het concept Heinde & Ver bij, dat nu al op zes verschillende plekken gevestigd is. 

Leo de Haas knalt 'nieuwe' Blik op de Weg op YouTube

Eindbaas Leo de Haas, de bedenker en jarenlang presentator van het programma 'Blik op de Weg', knalt binnenkort nieuwe afleveringen van het programma op zijn YouTube-kanaal. Voor de jongelingen onder ons: Blik op de Weg was een kwaliteitsprogramma over het verkeer in Nederland en het handhaven van de verkeersregels door de politie. Het programma reed met speciale videowagens met agenten achter het stuur over de weg om het werk van met name de verkeerspolitie in beeld te brengen. 

Dit in tegenstelling tot het slappe aftreksel 'Wegmisbruikers' van campingzender SBS6 waar de nadruk vooral ligt op het te kakken zetten van verkeersovertreders en het pushen van betweterige interviewtjes met 'verkeersexpert' Koos Spee. In opdracht van Spee werd in 2014 de samenwerking met Blik op de Weg opgezegd omdat zijn organisatie meer invloed wilde hebben over de inhoud van het programma.

Op zijn kanaal legt de Haas uit dat hij na de afhandeling van een persoonlijk faillissement weer tijd heeft om naast de oude afleveringen van het programma 'nieuw' materiaal te publiceren. Dit nieuwe materiaal bestaat uit beelden die destijds niet zijn gebruikt in het programma. Deze wil hij monteren tot nieuwe afleveringen van ongeveer 20 minuten zonder presentatie of overkoepelend thema. Ook worden er geen beelden getoond van confrontaties van de verkeersovertreders door de politie. 

De Ligt krijgt de wind van voren: "Onzettend naïef en onvergeeflijk"

Juventus en Matthijs de Ligt heroverden zondagavond de koppositie in de Serie A. Het team van trainer Maurizio Sarri zegevierde met 1-2 over Internazionale, dat tot aan de visite van de regerend landskampioen van Italië aan Milaan de volle buit aan de eerste zes speeldagen had overgehouden. De Ligt speelde niet vlekkeloos: de Nederlander veroorzaakte in de eerste helft een strafschop door ongelukkig hands te maken. Met een merkwaardige actie sloeg De Ligt de bal met de arm tegen de arm van Lautaro Martínez.

Sport Mediaset deelt De Ligt een vijf uit voor zijn optreden en hij krijgt daarmee net als Sami Khedira en Federico Bernardeschi het laagste cijfer van alle spelers van Juventus. De kritiek op de Oranje-international vanwege het moment van de penalty is niet mals. “Ontzettend naïef en onvergeeflijk. Daarna werd hij nog eens door de benen gespeeld door Romelu Lukaku. Hij oogt onzeker, met name in de persoonlijke duels. Na rust was hij iets beter, maar niet genoeg om een voldoende voor deze wedstrijd te krijgen.”

TuttoJuve geeft de ex-speler van Ajax een 5,5. “Een moeilijke wedstrijd. Matthijs de Ligt had het lastig met Lukaku en kwam minder dominant en zelfverzekerder over op de momenten dat Juventus in balbezit was.” Het Italiaanse Goal komt eveneens op een vijf uit. “Matthijs de Ligt was ontzettend naïef op het moment van de penalty. Hij herstelde zich naarmate de wedstrijd vorderde, maar fouten tellen zwaar.”

Corriere della Serra , die de Oranje-international eveneens een vijf uitdeelde, wijst erop dat De Ligt vaak te ver van zijn doel verdedigt. “Hij verliest vaak het overzicht als de tegenstander de bal verovert en de ruimtes achter hem zijn dan veel te groot. Stroperig.” De Italiaanse editie geeft alleen Bernardeschi een lager cijfer dan De Ligt: vier om vijf. “De Ligt maakte geen scherpe indruk voor rust: hij oogde onzeker en zijn timing was ook niet al te best. In de tweede helft kwam er wat verbetering in zijn spel, maar hij bleef onzeker.”

Sarri verdedigde na afloop het optreden van De Ligt en wees erop dat de Nederlander nog steeds niet de Italiaanse taal machtig is. “Hij past zich snel aan aan onze manier van voetballen, aan onze manier van verdedigen. Hij heeft enorm veel potentie. Maar hij is zich nog steeds aan het aanpassen en dat kost tijd. Door de blessure van Giorgio Chiellini hebben we hem snel moeten brengen. Het was voor hemzelf misschien beter geweest als we hem wat langzamer in het elftal zouden hebben gebracht.”

Stefan de Vrij stapte als verliezer van het veld, maar de verdediger van Inter kreeg desondanks betere beoordelingen van de Italiaanse media. Corriere della Serra gaf de voormalig Feyenoorder een zes. “Juventus probeerde de Inter-verdedigers weg te lokken, met ballen vlak voor het zestienmetergebied, maar zonder resultaat. Stefan de Vrij hapte niet toe.” Sport Mediaset gaf hetzelfde cijfer, maar plaatste enkele kanttekeningen. “Minder veilig en precies dan we van hem gewend zijn. Soms zou een lange bal beter zijn dan het voetballend op te lossen. Wanneer hij nodig was, stond hij er ook.”

Barcelona is incidenten zat en zet Valdés op straat

Víctor Valdés is ontslagen als trainer van Barcelona Onder-19. De voormalig doelman stond pas sinds dit seizoen aan het roer bij het hoogste jeugdteam van de Catalanen, maar na een opeenstapeling van incidenten heeft de clubleiding besloten om afscheid van hem te nemen. Artiga Franc, al sinds 2010 werkzaam in de jeugdopleiding van Barcelona, volgt Valdés op.

Het ontslag van Valdés hing al in de lucht. Afgelopen vrijdag maakte Barcelona bekend dat de positie van de trainer ter discussie stond. Patrick Kluivert, hoofd jeugdopleiding bij de club, zou volgens Catalunya Ràdio een verhitte discussie hebben gehad met Valdés. Barcelona meldde vervolgens dat de coach niet met zijn ploeg af zou reizen voor de competitiewedstrijd tegen Gimnàstic de Tarragona.

De zorgen binnen Barcelona om Valdés zijn de laatste weken gegroeid. De trainer van Onder-19 heeft in zijn eerste maanden als jeugdtrainer voor veel problemen gezorgd bij de club en dat wordt hem niet in dank afgenomen, zo schreef Mundo Deportivo eind vorige maand. Er heerste binnen de club grote ontevredenheid over zijn omgang en werkwijze. Dat hij als enige trainer niet aanwezig was tijdens een diner van La Masía, was het zoveelste incident in twee maanden tijd.

De voormalig doelman werd aan het begin van het seizoen aangesteld als de nieuwe trainer van het hoogste jeugdteam van de Spaanse grootmacht. Zijn eerste weken zijn allesbehalve plezierig verlopen. Zijn absentie bij het diner wordt hem niet in dank afgenomen, zeker niet na zijn tegenvallende debuut in de competitie. Tegen Girona (0-1 winst) werd hij wegens commentaar op de leiding met rood weggestuurd. Hij zou f*ck you gezegd hebben tegen de scheidsrechter. Vanaf de tribune moest hij het restant van de wedstrijd toekijken. Valdés werd door de Spaanse bond voor twee wedstrijden geschorst.

Het was het zoveelste incident in korte tijd. Vorige maand kwam de jeugdtrainer negatief in het nieuws toen hij op de Otten Cup in Eindhoven weigerde de troostfinale tegen Everton te spelen. Hij gaf als reden aan dat zijn spelers te weinig rust zouden krijgen tussen de wedstrijden door. Ook vond hij het veld niet goed genoeg. Na de nederlaag tegen Internazionale in de halve finale wilde de coach met zijn team zo snel mogelijk naar huis. De toernooiorganisatie kon de wedstrijd om de derde en vierde plaats niet door laten gaan.

Koerden: 'VS steekt mes in onze rug'

De Amerikaanse legertroepen zijn, in opdracht van president Donald Trump, begonnen zich terug te trekken uit Noord-Syrië. Een strategie die de deur opent voor Turkse legereenheden om de Koerden in Noord-Syrië eens flink aan te pakken. 

De Koerden zijn tot nu toe altijd een bondgenoot van de Verenigde Staten geweest in de strijd tegen de extremistische islam en IS. Turkije vindt echter dat de Koerden gezien moeten worden als terroristen. De grootste Koerdische strijdersgroep vindt het terugrekken van troepen uit Syrië dan ook "een mes in de rug".


Koerdische strijders worden bedankt voor hun diensten (Foto: Getty images)

President Donald Trump verdedigde de terugtrekking en zei dat het tijd was om "uit deze belachelijke eindeloze oorlogen te geraken". Trump, de eerste president sinds Gerald Ford die in zijn ambtsperiode geen oorlog is begonnen, zei eerder al dat "De Koerdische strijders goed betaald hebben gekregen voor hun diensten."

Een woordvoerder van de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten (SDF), die het voormalige IS-grondgebied in het noordoosten van Syrië bezetten, veroordeelde de terugtrekking met harde woorden. Hij zei dat de Koerden eerder "de verzekering van de VS kregen dat het geen Turkse militaire operaties in de regio zou toestaan."

"De VS-verklaring was een verrassing en we kunnen wel zeggen dat het als een steek in de rug voelt voor de SDF," vertelde Kino Gabriel tegen het Arabische tv-station al-Hadath. Turkije beschouwt de Koerdische YPG-militie, de dominante kracht in de SDF-alliantie, als een uitbreiding van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die al drie decennia voor Koerdische autonomie vecht.

Het terugroepen van de troepen betekent een belangrijke verschuiving in het Amerikaanse buitenlandbeleid en druist in tegen het advies van hoge ambtenaren in het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De terugtrekking volgt op een verklaring van het Witte Huis op zondag, waarin stond dat Amerikaanse troepen ruim baan maakten voor een op handen zijnde Turkse operatie. 


Koerdische strijders poseren trots bij een Amerikaanse vlag na het verslaan van IS (Foto: Getty images)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat het doel van Turkije was om Koerdische vechters in het grensgebied te bestrijden om zo een 'veilige zone' in te stellen voor Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije wonen. Maandag noemde de Amerikaanse Republikeinse senator Lindsey Graham, een nauwe bondgenoot van de president, de aankondiging "rampzalig". Graham is van plan om een Senaatsresolutie in te dienen die oproept tot het terugdraaien van de beslissing.

Het Witte Huis zei dat Turkije de regie over alle IS-detentiekampen over zou nemen van de Koerden. Meer dan twaalfduizend mannen worden vastgehouden op verdenking dat ze IS-sympathisanten zijn. 

Update 19:00 uur
Inmiddels heeft president Trump van zich laten horen en hij laat Turkije duidelijk weten geen carte blanche te geven om bijvoorbeeld de Koerden te vernietigen. Hij draagt Turkije op om, in de afwezigheid van de VS, samen met Europa goed op de gevangen genomen IS-strijders te passen.

De terugtrekking veroorzaakte woedeaanvallen onder haviken in het Congres en de media, evenals zelfbenoemde experts in Midden-Oostenpolitiek die stelden dat de VS met het verlaten van Syrië de Koerden zou vergeten om uiteindelijk door Turkije uiteen te worden gescheurd.

MLB: Braves en Dodgers dichtbij winst in National League Division Series

Atlanta Braves heeft de derde wedstrijd in de best-of-five serie tegen de St. Louis Cardinals gewonnen en staan daardoor nu met 2-1 voor. Ook Los Angeles Dodgers wisten de derde wedstrijd tegen de Washington Nationals te winnen, waardoor ook die ploeg met 2-1 voorstaat in de serie.

Afgelopen nacht stond de derde wedstrijd tussen de Cardinals en de Braves op de planning. Lange tijd zag het goed uit voor de Cardinals. In de tweede inning kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong via een sacrifice fly waarop Marcell Onzuna wist te scoren.

Adam Wainwright had lang alles onder controle voor de Cardinals. De 38-jarige startende werper kwam de eerste zeven innings goed door, maar de achtste inning werd een probleem voor Wainwright. Met twee man uit gaf de pitcher twee vrije lopen weg en de alle honken werden bezet. Andrew Miller was zijn vervanger en de reliever kwam uit de problemen die Wainwright had veroorzaakt.

In de negende inning mocht Carlos Martinez het afmaken voor de thuisploeg. De closer van de Cardinals kreeg meteen een tweehonkslag om zijn oren, maar herstelde zich goed door twee keer achter elkaar drie slag te gooien. Martinez had nog één out nodig, maar op dat moment ging het mis voor de closer. Dansby Swanson sloeg het gelijkmakende punt binnen, waarna pinchhitter Adam Duvall, net zoals de vorige wedstrijd, zijn Braves in de negende inning op voorsprong sloeg. Mark Melancon, de closer van de Braves maakte het in de negende inning wel af, waardoor de Braves nu nog één wedstrijd moeten winnen om naar de League Championship Series te gaan.

In die League Championship Series is zeer waarschijnlijk Los Angeles Dodgers de tegenstander. De Dodgers wonnen het uitduel tegen de Washington Nationals vrij gemakkelijk met 10-4. Toch kwam de zege niet makkelijk tot stand, want tot en met de vijfde inning keken de Dodgers tegen een achterstand aan, maar dat maakte ze helemaal goed in de zesde inning. Het team van de Nederlander Kenley Jansen scoorde in de zesde inning maar liefst zeven runs. Daarmee stelde de Dodgers de overwinning veilig, waarna Jansen het in de negende inning afmaakte voor de Dodgers. Dodgers leiden in de series met 2-1 en hebben net zoals nog één overwinning nog om naar de League Championship Series te gaan.

Koeman gaat in op gesprek met Dest: "Hij heeft blijkbaar tijd nodig"

Mohamed Ihattaren miste de thuiswedstrijd van PSV tegen VVV-Venlo (4-1) van zondag vanwege het overlijden van zijn vader. Bondscoach Ronald Koeman leeft mee met de jonge middenvelder van PSV en snapt het heel goed dat Ihattaren momenteel geen zin heeft om na te denken over de keuze tussen het Nederlands elftal en Marokko wat betreft zijn toekomst op interlandniveau. Koeman praat ook over de keuze die Ajax-verdediger Sergiño Dest te wachten staat.

"Het is heel snel gegaan, maar dat zei Mark van Bommel zondag ook al", zegt Koeman maandagmiddag op een persconferentie voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland. "Voor de rest kan ik daar niks over zeggen omdat Ihattaren bij het laatste onderlinge contact aangaf de tijd te willen nemen voor zijn keuze en de interlandperiode te willen gebruiken om bij zijn vader te zijn. Helaas kan dat niet meer. Het is logisch dat het nu niet het moment is om daar verder over te praten."

Koeman gaat ook in op de definitieve keuze die Dest op korte termijn moet maken. De Ajax-verdediger, niet geselecteerd voor de aankomende duels van Nederland, speelde al in vriendschappelijk verband voor de Verenigde Staten, maar een switch naar Oranje is nog steeds mogelijk. Dest heeft al afgezegd voor de duels van Team USA in de CONCACAF Nations League van later deze maand.

"Ik heb samen met Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal KNVB, red.) een gesprek gehad met Dest en daarin een plaatje geschetst van hoe wij de toekomst van hem zien bij het Nederlands elftal. Hij is een kandidaat voor de rechtsbackpositie, maar ik beloof niemand wat. Hij heeft echter blijkbaar tijd nodig om tot een beslissing te komen."

Volgens Koeman wil de absentie van Dest bij de aankomende interlands van de Verenigde Staten niet automatisch zeggen dat de Ajacied voor Oranje kiest. "Het geeft vooral aan dat Dest meer tijd nodig heeft om tot een definitief besluit te komen. Het is voor hem dus niet al bij voorbaat een uitgemaakte zaak om voor Amerika te kiezen." Dest is in korte tijd uitgegroeid tot basisspeler van Ajax en de vleugelverdediger deed zondag negentig minuten mee in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Alle klimaatactivisten verwijderd uit Amsterdam

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren zoals aangekondigd de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit ondanks dat de actie door de driehoek (burgemeester, justitie, politie) werd verboden. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is in groten getale aanwezig.

Enkele demonstranten aangehouden
De politie heeft de actievoerders inmiddels verzocht de Stadhouderskade te verlaten. Vooralsnog blijven die de Stadhouderskade echter blokkeren. Daarom zijn inmiddels enkele demonstranten aangehouden en heeft de politie attributen van enkele demonstranten in beslag genomen.

De actiegroep liet eerder weten de blokkade zo lang te laten duren als nodig om drie eisen van de groep in te willigen. Die eisen zijn 'dat overheden de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen.'

De driehoek liet daarop weten een dergelijke actie niet toe te staan omdat men vreesde voor wanordelijkheden. 'U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken', schreef burgemeester Halsema in een brief aan de actievoerders.

Update 08:53 uur
AT5 is aanwezig bij de demonstratie en zend live uit. 

Update 11:40 uur
Inmiddels zijn er ruim 50 demonstranten aangehouden, maar de groep lijkt niet echt kleiner te worden. Voor elke demonstrant die verwijderd wordt, lijken er twee terug te komen. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er zo'n 900 mensen aanwezig. 

Update 17:15 uur:
De politie is begonnen een einde te maken aan de wegblokkade van de klimaatactivisten bij het Rijksmuseum. De activisten worden een voor een van de straat geplukt en naar bussen gebracht. Burgemeester Halsema heeft daarvoor een noodbevel uitgevaardigd. Bij het Rijksmuseum zit nog een kleine groep klimaatactivisten op de weg. Het gaat om ongeveer zestig personen. Andere activisten zijn met bussen afgevoerd of zijn vrijwillig vertrokken.

De bussen gaan naar een afgelegen locatie binnen Amsterdam. Sommige activisten verzetten zich hevig en moeten worden gedragen, andere lopen uit zichzelf.

De hele dag al worden klimaatactivisten uit de blokkade gehaald, maar om 15.00 uur ging het tempo aanzienlijk omhoog. De Amsterdamse politie krijgt daarbij steun van de Nationale Politie. Ondanks die extra mankracht zal het verplaatsen van de klimaatactivisten naar alle waarschijnlijkheid tot in de avond duren.

Noodbevel
Burgemeester Halsema heeft voor de verplaatsing een noodbevel uitgevaardigd. 'Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.) nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan. Wel kunnen mensen tot 19.00 uur terecht op het Museumplein om te demonstreren.'

Update 18:05 uur
Inmiddels worden de laatste demonstranten afgevoerd. Zoals te zien is op onderstaande live-video, is de Stadhouderskade inmiddels vrijwel leeg. Het schijnt dat sommige actievoerders zichzelf hebben vastgelijmd aan de grond. De politie is bezig om hen los te weken zodat ook zij afgevoerd kunnen worden. Volgens AT5 zijn de eerste actievoerderders die vanmorgen aangehouden werden alweer op vrije voeten. 

Amsterdamse goudvoorraad verhuist naar Haarlem

De Nederlandsche Bank (DNB) verhuist de complete Amsterdamse goudvoorraad tijdelijk naar Haarlem. Het gaat om 14.000 goudstaven, die een totale waarde hebben van 6,4 miljard euro.

Hiervoor is gekozen omdat het DNB-kantoor in Amsterdam wordt gemoderniseerd, meldt de NOS. Zodra het goud op een andere plek ligt, kan de modernisering volgens de bank sneller uitgevoerd worden.

Daarom worden de staven eind volgend jaar verplaatst naar een voormalige gelddrukkerij in Haarlem.

Grote operatie
Het gaat om een grote operatie: de staven wegen elk bijna 12,5 kilo. 'Maar daar hebben we ervaring mee', stelt directeur bedrijfsvoering Maaike van Leuken. 'Eerder hebben we ook al een deel van onze goudvoorraad uit de VS naar Nederland teruggehaald.'

Het blijft daarentegen niet bij goud: DNB verwerkt jaarlijks ongeveer een miljard aan contant geld. Ook deze zogenoemde 'geldvloer' moet naar Haarlem worden overgeplaatst.

Kennisinstituut
In de tussentijd ondergaat het kantoor in Amsterdam een transformatie. Het moet een transparanter gebouw worden en een kennisinstituut 'voor alle Nederlanders'. Hier passen de zware beveiligingsmaatregelen die nodig zijn voor de goudvoorraad eigenlijk niet meer bij, vindt de bank.

Daarom keren de goudstaven uiteindelijk niet terug naar Amsterdam. Ze zullen naar een definitieve locatie gebracht worden, die ook beter bereikbaar is.

Het gaat om een 'cash centre' op defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist. In 2023 verhuizen de goudstaven naar deze nieuwe bestemming.

Deel van de Nederlandse goudvoorraad
Deel van de Nederlandse goudvoorraad

Tweede aanhouding voor overval op 98-jarige man Krimpen aan den IJssel

De eerste verdachte zat sinds 16 september al achter slot en grendel. Maandagochtend sloegen rechercheurs de tweede in de boeien; een 21-jarige man uit Rotterdam. Met dank aan doortastende politiemensen en een waardevolle tip na het programma Opsporing Verzocht.

Vastgebonden op een stoel
Een 98-jarige man werd op 18 mei door twee mannen hardhandig aangepakt in zijn woning aan de Vijverlaan in Krimpen aan den IJssel. Op zaterdagochtend dacht hij de deur te openen voor bouwvakkers, maar werd gewelddadig overvallen.

De mannen trokken zich niets aan van zijn hoge leeftijd of gezondheid. Nadat ze hem naar een stoel hadden gesleurd, rukten ze zijn alarmknop af. Vervolgens werd de man vastgebonden en richtte één van hen een pistool op zijn hoofd. Ze bleven ruim een half uur in de woning en hadden hun gezichten goed bedekt, waardoor het slachtoffer niets van hen kon zien. Al die tijd zat de 98-jarige man vastgebonden en doodsbang in de stoel. Ze dwongen hem om zijn ringen af te doen, waaronder een trouwring met de inscriptie 1920 en een bijzondere zegelring.

Zaak opgelost
De politie hield maandag 16 september een 27-jarige man uit Rotterdam aan als verdachte, maar daarmee was de zaak nog niet opgelost. De zaak kwam nogmaals in Bureau Rijnmond en in Opsporing Verzocht met camerabeelden. Het onderzoek ging dus volop door en met succes; maandagochtend 7 oktober was de tweede verdachte aan de beurt; een 21-jarige jongen, ook uit Rotterdam. De twee laffe overvallers zijn gelukkig van straat. Het slachtoffer maakt het redelijk goed, maar is door de overval soms wantrouwig en bang. Wees alert, en doe bij twijfel nooit open, maar bel 112.

Uitspraak in zaak oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak uitgesteld

De uitspraak in de zaak tegen Aysel Erbudak, oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, wordt opgeschort. Eigenlijk zou Erbudak vandaag horen of ze daadwerkelijk een celstraf van twee jaar krijgt. De advocaat van Erbudak heeft echter een verzoek ingediend voor het horen van nieuwe getuigen.

Lees ook Twee jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-directeur ziekenhuis vanwege verduistering 1,2 miljoen en Oud-directeur Slotervaartziekenhuis gaat schulden 'nooit van mijn leven betalen'

Dat meldt Het Parool. De zaak wordt op 25 november hervat. Op die dag volgt een uitspraak in de zaak wanneer de rechtbank het verzoek om nieuwe getuigen te horen verwerpt. Als de rechtbank instemt met het verzoek, wordt de zaak aangehouden. Erbudak hoorde een maand geleden een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich geëist. Ze wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld.

Volgens het OM liet ze via twee valse facturen één miljoen euro aan een handlanger betalen. Met dat bedrag financierde ze de aankoop van een zorginstelling in Turkije door haarzelf. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. De apparatuur is nooit geleverd.

'Misbruik van vertrouwen'
Ook zou ze het ziekenhuis voor 200.000 euro aan aandelen hebben laten kopen. Die aandelen verkocht ze weer en het geld zou ze op eigen rekening en de rekening van haar zoon hebben gestort. Ook dat ziet het OM als verduistering. 'Ze heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat je moet kunnen stellen in iemand van haar positie', stelde de officier op zitting. 'de verdachte stond haar financieel gewin voorop. Dat is onvergeeflijk.'

Erbudak heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens haar advocaat trad zij in Turkije op namens het Slotervaartziekenhuis. Volgens de advocaat werd het vastgoed in Turkije op haar naam gezet, omdat de Turkse wetgeving dat vereiste. De andere twee ton zou door een fout van het ziekenhuis verkeerd in de administratie zijn beland.

'Leef' van André Hazes populairste liedje op bruiloften

‘Leef’ van André Hazes wordt het vaakst afgespeeld op bruiloften. Het liedje staat 294 keer op afspeellijsten van Nederlandse bruidsparen. Dit concludeert trouwplatform ThePerfectWedding.nl, uit een analyse van 1.532 Spotify-playlists voor bruiloften.

‘Perfect’ van Ed Sheeran, dat hij ook als duet met Beyoncé uitbracht, is na ‘Leef’ het meest afgespeelde liedje met 286 vermeldingen op een playlist. Sheeran staat met zijn verschillende romantische liedjes in totaal 1.609 keer op een afspeellijst. Daarmee is hij de populairste artiest op trouwdagen.

Naast romantiek ook feestvieren met gasten belangrijk
Waar je op bruiloften vooral romantische liedjes zou verwachten, zijn feestnummers ook erg geliefd. Op catchy dansnummers als ‘Can’t Stop The Feeling’ en ‘Uptown Funk’ willen ruim tweehonderd bruidsparen tijdens hun grote dag feesten.

Ook de Hollandse hit ‘Links Rechts’ van Snollebollekes doet het opvallend goed op bruiloften. Het staat op de 16e plek in de lijst met populairste liedjes op bruiloften, net na 90’s-hit ‘Rainbow In The Sky’ van DJ Paul Elstak.

Guus Meeuwis dankt hoge notering aan Brabanders
Als het gaat om Nederlandstalige artiesten, kiezen bruidsparen het vaakst voor liedjes van Guus Meeuwis. Hij staat met zijn liedjes 1.042 keer op een Spotify-playlist. Dat lijkt vooral dankzij Brabanders, want zijn nummer ‘Brabant’ is het meest in trek. Daarnaast doen ‘Het is een Nacht…’ en ‘Proosten’ het goed bij bruidsparen.

Kijk hier voor de algemene en Nederlandstalige bruiloft top 50.

Openbare inschrijving voor afstoot deel Veenhuizen

Op 1 oktober sloot de belangstellingsregistratie voor het cultuurhistorisch erfgoed in het Drentse dorp Veenhuizen. Naast een consortium dat al eerder belangstelling toonde, blijken meerdere partijen geïnteresseerd te zijn in het af te stoten vastgoed. Nog dit jaar start er een openbare inschrijvingsprocedure waarbij partijen zich formeel kunnen melden. Als hieruit een nieuwe eigenaar voortkomt, dan krijgt deze partij de mogelijkheid het bijzondere verhaal van Veenhuizen een vervolg te geven. Met oog voor en gebaseerd op de erfgoedwaarde en aandacht voor duurzame ontwikkeling.

Aan het begin van de negentiende eeuw werd in Veenhuizen een Kolonie van Weldadigheid gesticht. Hier kregen armen uit de stad de kans een nieuw leven op te bouwen. In 1859 werd Veenhuizen eigendom van de Nederlandse staat. De justitiële functie die het dorp toen kreeg, heeft sindsdien centraal gestaan.

Een substantieel deel van Veenhuizen blijft eigendom van de Nederlandse staat. Denk daarbij onder meer aan de twee nog functionerende gevangenissen en de agrarische gronden. Omdat de rest van de grond en gebouwen geen rijksdoel meer dient, wordt dit vastgoed afgestoten.

De eventuele nieuwe eigenaar krijgt de mogelijkheid het bijzondere verhaal van Veenhuizen een vervolg te geven. Er is ruimte voor een vernieuwende aanpak, gebaseerd op de erfgoedwaarde en met aandacht voor duurzame ontwikkeling. Kansen liggen vooral in de monumentale waarde van de gebouwen en de bijzondere samenhang tussen functie (arbeid, detentie en zorg), gebouwen en verkaveling. Het is de bedoeling dat het af te stoten deel als één geheel overgaat. Zo wordt versnippering voorkomen.

Meer informatie over Veenhuizen, Hoofdweg 120 staat op Biedboek.nl.

Voorlichtingcampagne over nieuwe regels arbeidscontracten en ontslag

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start vandaag een voorlichtingstraject om werkgevers en werknemers te informeren over de veranderende regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag. Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Daardoor kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen. Met radiospotjes, posters op hogescholen en universiteiten en social mediaberichten hoopt het ministerie werkend Nederland ertoe te bewegen zich al vóór 1 januari te informeren over de nieuwe regels. Deze zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/wab.

Voor werkgevers is er een zogenaamde ‘Wab-checklist’. Die bevat actiepunten waarvan het verstandig is om die vóór 1 januari al langs te lopen. Zo is het slim om nu al na te gaan voor welke werknemers binnen het bedrijf straks een lage WW-premie moet worden afgedragen, en voor welke een hoge. Dat heeft impact op de loonaangifte. Werkgevers moeten er ook rekening mee houden dat de transitievergoeding, de vergoeding bij ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract, vanaf 1 januari wordt berekend vanaf de eerste werkdag.

Mensen die werken op oproep- of payrollbasis krijgen ook te maken met veranderingen. Werknemers met een oproepcontract moeten vanaf 1 januari minstens vier dagen van te voren worden opgeroepen voor werk. Als de werkgever een oproep binnen vier dagen voor de oproep afzegt, heeft de oproepwerknemer recht op loon over de uren waarop hij of zij was opgeroepen. Na 12 maanden moet de werkgever een nieuw contract aanbieden met een vast aantal uren. Werknemers met een payrollcontract moeten vanaf 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie krijgen als de werknemers die in dienst zijn van het bedrijf.

De nieuwe arbeidsmarktwet bevat daarnaast nieuwe regels voor mensen in tijdelijke contracten en voor werkgevers die werken met tijdelijke contracten. Werkgever en werknemer kunnen vanaf 2020 namelijk drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar aangaan. Tot en met 31 december gaat dat nog om drie tijdelijke contracten in maximaal twee jaar. Het contract dat daarop volgt is automatisch een vast contract. Ook na 2020 kunnen cao-partijen afspraken maken om af te wijken van deze regeling.

Verder gaan de regels rondom ontslag veranderen. Ontslag wordt straks ook mogelijk wanneer verschillende redenen voor ontslag samen een voldoende en redelijke grond voor ontslag opleveren. Dat heet de ‘cumulatiegrond’.

De campagne is vanaf vandaag te horen op radio en vanaf volgende week te zien op social media. Ook komen er posters te hangen bij hogescholen en universiteiten. Voor meer informatie, zoals factsheets met (reken)voorbeelden en kennisdocumenten, kunnen mensen kijken op www.rijksoverheid.nl/wab.

Snelheidsduivel van de weg gehaald

Een 44-jarige automobilist uit Breda maakte het afgelopen nacht wel erg bont. Met snelheden die ruim 100 kilometer per uur boven de toegestane snelheid lagen, reed hij afgelopen nacht door Breda, Prinsenbeek en Etten-Leur.

De politie zag de bestuurder rond 01.30 uur over de Nijverheidssingel in Breda rijden. Omdat het vermoeden bestond dat hij hier wel erg hard reed, besloten de agenten hem te volgen. Toen zij constateerden dat de automobilist met tientallen kilometers per uur te hard door de straten reed, besloten ze hem aan de kant te zetten. Maar hier gaf hij geen gehoor aan.

Enorme snelheden
Ondanks de politie duidelijk maakte dat de bestuurder moest stoppen, reed hij met forse snelheid in de richting van Prinsenbeek en Etten-Leur. Tijdens de rit maakte hij verschillende gevaarlijke overtredingen, zoals het al spookrijdend de rotonde nemen. Op de Beeksestraat werd de snelheid vervolgens met meer dan 100 kilometer per uur overschreden, waar 30 kilometer per uur is toegestaan.

Klemgereden
Uiteindelijk reed de snelheidsduivel zich op de rotonde met de Velsgoed en de Beeksestraat klem toen de politie de weg blokkeerde. Hij werd direct aangehouden. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de auto waarin hij reed is in beslag genomen. Op dit moment is het niet duidelijk waarom de Bredanaar vluchtte. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Nieuw te streamen in oktober

Oktober is horrormaand, al is het alleen maar omdat de maand sluit met Halloween. Maar wat doen de streamingdiensten met het gebruik van horrorliefhebbers om daar deze maand toch ietsje meer van te kijken dan in de rest van het jaar?

Netflix

De maand werd door Netflix ingeluid door de remake van A Nightmare on Elm Street, met Jackie Earle Haley als Freddy Krueger, beschikbaar te maken. Niet zo goed als het origineel natuurlijk, maar het telt wel mee als horror. Ook andere horrorfilms worden deze maand beschikbaar, zoals Dawn of the Dead, The Purge, Jaws (allen 11 oktober) en Escape Room (28 oktober). Daarnaast worden op seriegebied seizoen 9 van The Walking Dead (9 oktober) en seizoen 2 van Haunted (11 oktober) toegevoegd.

Naast horror heeft Netflix gelukkig ook nog ander nieuws te bieden, zoals de comedy Living With Yourself (18 oktober), met Paul Rudd in een dubbelrol, of de Breaking Bad-spinoff film El Camino (11 oktober), waarin Aaron Paul terugkeert in de rol van Jesse Pinkman. Vanaf 4 oktober is het vijfde seizoen van Peaky Blinders te zien en op 30 oktober het tweede seizoen van Pose. Riverdale-fans kunnen vanaf 10 oktober weer wekelijks nieuwe afleveringen verwachten, nadat ze in de VS op tv zijn uitgezonden.

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Prime Video voegt niet vreselijk veel toe, deze maand, maar wat eruit springt zijn het nieuwe seizoen van Goliath (morgen, 4 oktober, het vierde seizoen) en de nieuwe serie Modern Love.

Modern Love (18 oktober) is gebaseerd op de populaire gelijknamige column in The New York Times. Elke aflevering van deze nieuwe komische reeks onderzoekt de liefde in al zijn complexe en geweldige gedaantes. De episodes - die elk een halfuur duren - staan los van elkaar en brengen de beste verhalen uit de column tot leven met een sterrencast (o.a. Tina Fey, Olivia Cooke, Andy Garcia, Anne Hathaway, Dev Patel en Andrew Scott).

FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series

Ziggo, als HBO-uitbater, is zelf verdacht stil over het feit dat Damon Lindelofs Watchmen deze maand van start gaat, maar fans van Alan Moore en Dave Gibbons’ boek of wellicht Zack Snyders film hebben 20 oktober natuurlijk al in hun kalender staan. De serie speelt zich af “na het boek” in hetzelfde universum, maar Lindelof noemt het zelf niet een vervolg óp het boek. Wat het wel is, kunnen we straks zelf gaan zien.

Ook in oktober op HBO en dus bij Ziggo: het laatste seizoen van Silicon Valley, de comedy over softwarebouwers in het hart van de Amerikaanse techsector. Te zien vanaf 27 oktober.

Videoland

Interessante toevoegingen op Videoland zijn deze maand het tweede seizoen van Meisje van Plezier (17 oktober) en het tweede seizoen van Killing Eve (11 oktober). Verder kun je vanaf 4 oktober Four Weddings and a Funeral nog eens bekijken, of vanaf 7 oktober veertien seizoenen van Criminal Minds beginnen te bingewatchen. Er is ook, als voorbereiding op het winterseizoen, een enorme lijst kerstfilms toegevoegd, dus wie nu al aan het aftellen is tot de feestdagen kan zich alvast warmen aan het haardvuur dat Videoland heet.

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Disney+

De streamingdienst van Disney werd afgelopen maand ineens opengegooid voor Nederlandse consumenten. Hierop zijn, tot de officiële lancering op 12 november, gratis al 5000 films en tv-series te zien. Dit aanbod wordt in november nog uitgebreid maar omdat het tot die tijd nog gaat om een betatest, verwachten we in oktober niet veel nieuws.

Na het initieel publiceren van dit bericht maakte Disney bekend dat de Disney+-betatesters vanaf zondag 13 oktober Captain Marvel kunnen streamen.

De eerste ervaringen met Disney+ worden al uitgebreid besproken op het forum.

Mis je een streamingdienst in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie!

Update 7 oktober: bericht uitgebreid met een Disney+-titel op 13 oktober.

Máxima opent Pensioen3daagse

Máxima opent dinsdagochtend 5 november 2019 in Utrecht de negende editie van de Pensioen3daagse, een initiatief van landelijk platform Wijzer in geldzaken. Van 5 tot en met 7 november worden in het hele land activiteiten georganiseerd om werknemers, consumenten en deelnemers te informeren over hun pensioen.

Op de openingsbijeenkomst, georganiseerd door pensioenfonds ABP en Wijzer in geldzaken, staat de vraag centraal hoe mensen geholpen kunnen worden zicht te krijgen in hun pensioen en zo nodig actie te ondernemen. Er is onder meer aandacht voor de vraag hoe de financiële redzaamheid van vrouwen kan worden vergroot.

ABP wil deelnemers meer inzicht en overzicht bieden in hun pensioensituatie met onder meer de pensioenpot. Dit is een visualisatie die mensen laat zien wat ze aan pensioen hebben opgebouwd. Daardoor kunnen zij zich meer verdiepen in hun pensioen. Volgens ABP doen vrouwen dit echter veel minder. Het pensioenfonds start daarom met het jaarprogramma Financieel Fit voor vrouwen die deelnemer zijn bij ABP. Tijdens de openingsbijeenkomst spreekt Koningin Máxima met een aantal vrouwen die een training heeft gevolgd om inzicht te krijgen in het eigen financieel gedrag en kennis over hun pensioen te vergroten.

Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken.

GasTerra wordt geleidelijk afgebouwd

GasTerra, het verkoopkantoor van Gronings gas, wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Door het stopzetten van de gaswinning in Groningen komt ook de kernactiviteit van GasTerra op termijn te vervallen. De gezamenlijke aandeelhouders hebben daarom de directie van GasTerra gevraagd een plan op te stellen voor een zorgvuldige afbouw waarbij de onderneming haar verplichtingen kan blijven nakomen.

Dat staat in een brief die minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De medewerkers van GasTerra zijn vandaag over het besluit geïnformeerd. Uitgangspunt van het afbouwplan is dat GasTerra ook de komende periode kan blijven bijdragen aan een verantwoorde afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld en bovendien aan haar lange termijnverplichtingen kan voldoen. Voor de circa 165 medewerkers komt een sociaal plan.

GasTerra is onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van het door NAM geproduceerde Groningengas. De onderneming is een publiek-private samenwerking tussen de overheid, Shell en ExxonMobil. De Staat bezit de helft van de aandelen.

Heling centraal tijdens Week van de Veiligheid

Vandaag start de Week van de Veiligheid. Centraal dit jaar staat heling; het handelen in, maar ook het bezitten en kopen van gestolen goederen. De politie probeert helers te stoppen, maar ook u kunt heling te bestrijden.

Het is niet voor niets dat de Week van de Veiligheid nu begint. Het is de tijd dat het buiten steeds langer donker is. Cijfers laten zien dat tijdens de zogeheten ‘donkere dagen’ de kans op criminaliteit zoals overvallen, straatroven en inbraken dan met zo’n 60 procent toeneemt.
Criminelen proberen vaak gestolen waar om te zetten in klinkende munt. Ze bieden het daarom ergens te koop aan. Wie daarin meegaat, maakt zich schuldig aan heling. ‘Zonder heler geen steler’, zegt Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie. ‘Helers houden de afzetmarkt van gestolen goederen en daarmee de cirkel van criminaliteit in stand. Door helers te bestrijden via de weg van de buit, bestrijd je vele vormen van wat wij noemen ‘high impact crimes’. Denk hierbij aan straatroven, overvallen en woninginbraken, maar ook diefstallen uit winkels en bedrijven.’

Stopheling-app
Via controles met het zogeheten Digitaal Opkopersregister (DOR) proberen politie, gemeenten en opkopers van (tweedehands) goederen achter helers te komen. U kunt zelf ook iets doen tegen heling. Hiervoor zijn de Stopheling-site en – nog makkelijker – de Stopheling-app ontwikkeld. ‘Daarmee kunt u aan de hand van unieke gegevens, zoals serienummers, controleren of een goed dat u mogelijk wilt kopen als gestolen in de politiesystemen staat. Op die manier voorkomt u ook dat u zelf heler wordt en wordt de afzetmarkt voor gestolen goederen gefrustreerd’, benadrukt Van der Velden.

Waardevolle goederen registeren
In de app is het tevens mogelijk om uw waardevolle bezittingen te registeren. Mochten ze onverhoopt ooit worden gestolen, dan komen ze in elk geval goed in de politiesystemen te staan. Van der Velden: ‘Dit vergroot de kans dat het gestolen goed wordt teruggevonden en de heler en/of steler achterhaald kan worden als hij het gestolen goed bij een opkoper aanbiedt. Daarnaast zorgt een goede registratie er voor dat gevonden gestolen goederen makkelijker bij de rechtmatige eigenaar zijn te krijgen.’

De Stopheling-app is te downloaden in de App Store (IOS) en de Google Play Store (Android).

Week van de veiligheid (Afbeelding: Politie)
Week van de veiligheid (Afbeelding: Politie)

Met de herfst in het verschiet ook vertragingen op komst

Wie een blik naar buiten werpt is het vast al opgevallen: de bladeren zijn aan het verkleuren en enkelen vallen al naar beneden. Helaas is dit minder goed nieuws voor wie veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het vallen van de bladeren veroorzaakt ieder jaar vertragingen en zo kunnen de komende tijd ook problemen ontstaan.

De natuur begint een prachtig palet aan kleuren te vertonen, maar het kan nog een paar weken duren voordat bomen en struiken massaal hun bladeren verliezen. De dagen worden korter en hierdoor veranderen de kleuren van de bladeren. Vrieskou versnelt het bladvalproces, maar voorlopig is de kans hierop klein.

Komende tijd onstuimig?
Daarnaast speelt de wind een belangrijke rol in het loslaten van de bladeren. De komende dagen is de wind meestal matig van kracht. Voor wie uitkijkt naar de eerste herfststorm en een regen aan dwarrelende bladeren moet geduld hebben. De kans op een stormkracht is de komende tijd klein. Dit is weer geluk voor wie zo lang mogelijk van de herfstkleuren wil genieten. Met het uitblijven van onstuimig najaarsweer blijven de blaadjes wat langer aan de bomen hangen.

Vertraging
Alhoewel het verkleuren en vallen van de bladeren een prachtig spektakel is, is het voor veel reizigers helaas ook minder goed nieuws. Wanneer bomen en struiken massaal hun bladeren verliezen kan dit gladde omstandigheden veroorzaken. De vochtige en platgereden bladeren verminderen de grip op de rails. Hierdoor moeten machinisten extra voorzichtig remmen en optrekken wat tot vertragingen leidt.

Herfst (Foto: FOK!)
Herfst (Foto: FOK!)

ACM gaat ongebruikte 06-nummers terughalen

De ACM benadert telecombedrijven over hun gebruik van 06-nummers. Nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn, moeten worden ingeleverd bij de ACM. Op die manier wil de ACM voorkomen dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat.

VodafoneZiggo heeft inmiddels 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers teruggegeven aan de ACM. Dat is ruim 2% van het totaal aantal beschikbare 06-nummers. Daarmee daalt het uitgiftepercentage van 06-nummers voor het eerst sinds jaren tot onder de 90%. De nummers komen na een ‘afkoelperiode’ opnieuw beschikbaar voor uitgifte door de ACM. Die periode voorkomt dat een nieuwe nummergebruiker gebeld wordt door mensen die de vorige nummergebruiker willen bereiken.

Als de ACM 06-nummers toekent aan een telecomaanbieder dan is de voorwaarde dat de toegekende nummers binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn. Neemt de telecomaanbieder een nummer niet tijdig in gebruik, dan heeft de ACM de bevoegdheid om het in te trekken.

De ACM is als toezichthouder verantwoordelijk voor de voorraad telefoonnummers in Nederland. Beschikbare nummers worden uitgegeven aan telecomaanbieders, die de nummers vervolgens in gebruik kunnen geven aan eindgebruikers.

Betere bescherming schuldeisers bij snelle ontbinding bedrijven

Schuldeisers krijgen bij de snelle ontbinding zonder vereffening – een zogenoemde turboliquidatie – van bedrijven die hen nog geld verschuldigd zijn meer mogelijkheden om te beoordelen of er sprake is van benadeling en of zij stappen kunnen ondernemen. Dat schrijf minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker: “In de huidige situatie worden schuldeisers niet geïnformeerd en komen er pas naar verloop van tijd achter dat ze naar hun geld kunnen fluiten. Zij worden straks beter beschermd. Als zij vinden dat een snelle ontbinding onterecht is, kunnen zij hiertegen makkelijker stappen ondernemen. Uiteindelijk blijft het een afweging van iedere schuldeiser zelf, maar meer inzicht in het financiële plaatje van het bedrijf helpt ze wel daarbij. Dat inzicht is er nu niet.”

Meer verantwoording
Een bedrijf dat via een turboliquidatie ermee stopt, moet in de toekomst meer informatie geven om te verantwoorden dat een turboliquidatie nodig was. Zo wordt het bestuur verplicht om een slotbalans op te stellen en vast te laten leggen, met een verklaring waarom er geen vermogen (meer) op de balans staat. Het bedrijf moet ook inzicht geven met jaarrekeningen. Verandering in de bezittingen van de voorafgaande jaren zijn dan beter te controleren.

Het bestuur moet er verder voor zorgen dat de turboliquidatie algemeen bekendgemaakt wordt. In de bekendmaking moet staan dat de slotbalans met de jaarrekening van het bedrijf ter inzage liggen bij de Kamer van Koophandel.

Van Gerwen komt met de schrik vrij tegen Hughes

Michael van Gerwen kan dit jaar voor de vijfde keer de World Grand Prix winnen. De Nederlander won het toernooi al in 2012, 2014, 2016 en 2018 en heeft met pijn en moeite de tweede ronde bereikt. Zijn Engelse tegenstander Jamie Hughes werd in drie sets verslagen.

Van Gerwen en Hughes begonnen moeizaam aan de wedstrijd. Het lukte beide spelers niet om hun eigen leg te houden. Van Gerwen kreeg bij een 2-2 stand drie setpijlen, maar zag Hughes er even later alsnog met de setwinst vandoor gaan. Een set later repareerde Van Gerwen de achterstand en trok hij de stand gelijk.

In de derde en beslissende set kreeg Hughes twee pijlen om uit te lopen tot 2-0 in games, maar liet hij die kansen onbenut. Waar Hughes zeven perfecte pijlen naar het bord gooide en even mocht dromen van een historische negendarter, daar deelde Van Gerwen een gevoelige tik uit door 135 uit te gooien. Een leg later was de partij gespeeld.

In de volgende ronde treft Van Gerwen zijn landgenoot Jeffrey de Zwaan, die eerder op de avond afrekende met Steve Beaton. Maandag komen Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena en Danny Noppert in actie. 

Uitslagen eerste ronde World Grand Prix
Chris Dobey 2-0 Ricky Evans (3-1, 3-1)
Mervyn King 2-1 Dimitri Van den Bergh (2-3, 3-1, 3-2)
Ian White 2-1 Joe Cullen (0-3, 3-2, 3-0)
Jeffrey de Zwaan 2-0 Steve Beaton (3-1, 3-0)
James Wade 2-1 John Henderson (3-1, 2-3, 3-0)
Michael Smith 2-1 Simon Whitlock (1-3, 3-2, 3-2)
Michael van Gerwen 2-1 Jamie Hughes (2-3, 3-1, 3-1)
Gary Anderson 2-0 Keegan Brown (3-0, 3-2)

Programma eerste ronde maandag
Stephen Bunting v Jonny Clayton
Vincent van der Voort v Nathan Aspinall
Adrian Lewis v Jermaine Wattimena
Glen Durrant v Krzysztof Ratajski
Daryl Gurney v Danny Noppert
Gerwyn Price v Dave Chisnall
Rob Cross v Mensur Suljovic
Peter Wright v Max Hopp

3 miljoen euro voor behoud bibliotheken in kleine gemeenten

In twaalf kleine Nederlandse gemeenten komt een nieuwe bibliotheek of wordt met extra investeringen de huidige bibliotheek behouden. De komende drie jaar worden 12 gemeenten ondersteund met een bedrag van in totaal 3 miljoen. Met de investering wordt gehoor gegeven aan de motie Asscher uit 2017, die als doel heeft de bereikbaarheid van bibliotheken in kleine gemeenten te verbeteren. Vandaag opent minister Van Engelshoven in bijzijn van Lodewijk Asscher de eerste nieuwe bibliotheek in Wognum, in de gemeente Medemblik.

‘’Bibliotheken zijn van groot belang voor ons allemaal. Het zijn plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar verbinding tot stand komt. Maar het is ook een plek waar kinderen de mogelijkheid hebben om te kunnen lezen in boeken en te leren over onze cultuur, met als doel om zich optimaal te kunnen ontwikkelen’’, aldus Van Engelshoven.

Startschot investeringen gegeven in Wognum
In juli dreigde Wognum (Noord-Holland) haar bibliotheek kwijt te raken, wat veel impact zou hebben op de inwoners; zij moeten al snel grote afstanden afleggen voor de eerstvolgende bibliotheek. Met de opening van de nieuwe bibliotheek in Wognum is het startschot gegeven voor de investeringen die worden gedaan in kleine gemeenten door heel het land.

De nieuwe bibliotheek in Wognum
De nieuwe bibliotheek in Wognum De nieuwe bibliotheek in Wognum
De nieuwe bibliotheek in Wognum

3 miljoen euro voor behoud bibliotheken in kleine gemeenten  (Foto: Rijksoverheid)
3 miljoen euro voor behoud bibliotheken in kleine gemeenten (Foto: Rijksoverheid)

Rode Kruis: psychosociale hulp bij conflict of ramp onderbelicht

Mensen wonend in conflictgebieden lopen drie keer zoveel kans op psychische klachten zoals depressie, angst of PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Ditzelfde geldt voor mensen die blootgesteld zijn aan andere humanitaire crises als natuurrampen, stelt het Rode Kruis op basis van ervaring. Toch krijgt nog geen kwart van de mensen de psychosociale hulp die ze nodig hebben. Het Rode Kruis wil dat daar verandering in komt. Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: “Ik ben net terug uit Sint-Maarten, waar ik mensen sprak die slachtoffer waren van orkaan Irma: een traumatische ervaring. Iedere keer als het stormt op het eiland, staan ze weer doodsangsten uit. Als we mensen op tijd psychosociale hulp bieden, kunnen we voorkomen dat zij hier twee jaar na dato nog steeds mee kampen.”

Als mensen geen tijdige hulp ontvangen, lopen ze op lange termijn meer kans op ernstige psychische problemen. In extreme gevallen kan dit leiden tot suïcide. Iedere 40 seconden overlijdt iemand door zelfdoding: 800.000 mensen per jaar. Bijna 80% van deze mensen woont in landen met lage inkomens, waar ook de meeste rampen en conflicten voorkomen. In deze landen zijn gemiddeld nog geen twee psychosociale hulpverleners per 100.000 inwoners. “Medische zorg, voedsel, onderdak en water zijn onmisbaar tijdens een crisis. Elk jaar ondersteunen hulporganisaties miljoenen mensen met wederopbouw en medische zorg, maar geestelijk welzijn is natuurlijk ook belangrijk. Er is veel te weinig aandacht voor de psychosociale gevolgen van humanitaire crises. 80% van de mensen die mentale hulp nodig heeft, krijgt die niet. Dit zijn onzichtbare wonden die grote gevolgen hebben als we die niet behandelen,” aldus Van Schaik.

Spel over psychologische eerste hulp
Het Nederlandse Rode Kruis heeft samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de organisatie ‘Light for the World’ een bordspel over psychologische eerste hulp ontwikkeld. Door het te spelen leren hulpverleners spelenderwijs de basisvaardigheden van psychosociale ondersteuning (‘kijken, luisteren en doorverwijzen’) en die toe te passen in de hulp aan mensen getroffen door een natuurramp, conflict of andere crisis. Dit spel wordt morgen gepresenteerd tijdens de tweedaagse conferentie in Amsterdam over geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning bij humanitaire noodhulp in crisissituaties. Elhadj As Sy, directeur van het Internationale Rode Kruis (IFRC), houdt hier een toespraak over het belang van psychosociale hulp bij conflict of ramp. Ook koningin Máxima, prinses Mabel van Oranje en minister Sigrid Kaag zijn aanwezig tijdens de conferentie.

Studenten lenen vaker en meer

In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro, 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op. Vooral vanaf 2015, het jaar van invoering van het leenstelsel, lenen steeds meer studenten, en loopt de gemiddelde studieschuld versneld op. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Dit nieuwe leenstelsel verving de basisbeurs als sociale voorziening, wel bleef in het nieuwe stelsel de aanvullende studiefinanciering voor kinderen van ouders met een smalle beurs overeind. De gemiddelde studieschuld is sindsdien opgelopen van 12.400 euro in 2015 naar 13.700 euro in 2019. Ook het aantal studenten met een schuld is opgelopen: in 2019 hadden in totaal 1,4 miljoen mensen een studieschuld, 388.000 meer dan begin 2015.

Jongere generaties lenen meer
Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2.700 euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1.500 euro. Ook hebben de jongere generaties vaker een studieschuld dan de oudere. Van de in 2000 geboren studenten hebben er 34.000 op 18-jarige leeftijd geleend om hun studie te bekostigen. Dit is bijna drie keer zoveel als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd.

Bij studenten onder het leenstelsel loopt studieschuld sneller op
Bij de jongere leeftijdsgroepen, die volledig onder het leenstelsel vallen (geboortejaar 1998 en 1999), steeg de gemiddelde studieschuld sterker dan bij de generaties daarvoor. De gemiddelde schuld van de studenten geboren in 1998 verdriedubbelde ruim na twee jaar lenen: van 2.500  euro op 18-jarige leeftijd naar 8.000 euro op 20-jarige leeftijd. Dat is meer dan bij eerdere generaties studenten. Bij studenten uit geboortejaar 1994 bijvoorbeeld steeg de gemiddelde studieschuld minder, namelijk van 1.500 euro op 18-jarige leeftijd naar 4.100 euro op 20-jarige leeftijd.

Mannen lenen vaker en meer
Studenten en oud-studenten met een studieschuld zijn iets vaker man dan vrouw: 51 tegen 49 procent. In 2019 bedroeg de gemiddelde studieschuld van mannen 13.900 euro. Met 13.400 euro lag dit bij vrouwen iets lager. De gemiddelde studieschuld van zowel mannen als vrouwen is sinds 2015 toegenomen.

FOK! Wat een weer: opklaringen

De dag begint in het zuid(west)en en midden met veel bewolking, maar geleidelijk komen er daar enkele opklaringen. In de rest van het land is er vanochtend veel zon, al komt er geleidelijk ook wat sluierbewolking. Later vanmiddag en vanavond wordt de bewolking van het westen uit dikker en in de tweede helft van de avond volgt er in het westen regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordoosten tot 15°C in het uiterste zuiden. De wind is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig en draait in de loop van de dag van oost naar zuid tot zuidwest. In de loop van de avond neemt de wind langs de kust en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar dinsdag regent het langdurig. Pas tegen de ochtend wordt het in het westen droger. Met een minimumtemperatuur rond 11°C wordt het een zachte nacht. De wind wordt zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard, 7 Bft.

Dinsdagochtend hebben het oosten en zuidoosten eerst nog te maken met bewolking en regen. Elders is er af en toe zon en kan er een lichte bui voorkomen. In de loop van de avond bereiken stevigere buien het westen en noorden, mogelijk met onweer en (zware) windstoten. De middagtemperatuur komt op een graad of 16 uit. De west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, later op de dag krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Mooie wolkenformatie
Mooie wolkenformatie (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

90 procent is geld kwijt na oplichting bij online koop

1 op de 10 mensen die in 2018 zijn opgelicht bij een online aankoop heeft de schade vergoed gekregen. Een derde had na het incident minder vertrouwen in digitale veiligheid, 4 op de 10 slachtoffers hadden ook emotionele gevolgen na het delict. Dat meldt het CBS in de week van de veiligheid en de maand van de cybersecurity.

De cijfers komen uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit, dat het CBS in het najaar van 2018 als pilot heeft uitgevoerd in samenwerking met de politie. Voor dit onderzoek werden 100 duizend personen benaderd, van wie ruim 38 duizend meededen.

Bijna 3 procent slachtoffer
In 2018 zei 2,9 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in de afgelopen twaalf maanden weleens opgelicht te zijn bij de online aan- of verkoop van goederen. Van hen had 0,2 procent te maken met verkoopfraude, ze werden niet betaald voor een verkocht product. Aankoopfraude komt vaker voor: 2,7 procent had iets gekocht maar het product nooit ontvangen en ook het geld niet teruggekregen.

Tweedehandsverkoopsite of nepwebshop
De grootste groep slachtoffers van aankoopfraude (42 procent) had iets gekocht op een site voor tweedehandsspullen. 24 procent had de bestelling bij een webwinkel gedaan, die veelal een nepwebshop bleek te zijn. Ook bij aankopen op webshops als Amazon, Alibaba, of via sociale media ging het weleens mis. De opgelichte kopers hadden vooral kleding, schoenen of accessoires gekocht (30 procent), of elektronica zoals mobiele telefoons of laptops (20 procent). Bij 5 procent ging het om tickets of kaartjes.

Vaak geen melding of aangifte
De meerderheid van de gedupeerde kopers heeft geen melding of aangifte gedaan. Bijna 4 op de 10 hebben een melding gedaan van de oplichting bij een of meer instanties, vooral bij de politie of het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO). 23 procent heeft ook aangifte gedaan bij de politie. 14 procent deed wel melding maar geen aangifte, meestal omdat ze dachten dat het toch niet zou helpen.

Van degenen die de aankoopfraude niet gemeld hebben, vond bijna 30 procent het incident daar niet belangrijk genoeg voor, veelal omdat het om een klein bedrag ging. Verder dacht 22 procent dat een melding toch niet zou helpen, vooral omdat ze niet verwachtten er hun geld mee terug te krijgen.

1 op 10 kreeg geld terug
Bijna alle slachtoffers van aankoopfraude waren hun geld kwijt. 1 op de 10 kreeg de financiële schade vergoed, als ze bijvoorbeeld met een creditcard hadden betaald. De fraude had ook andere gevolgen: 39 procent was erg boos, 12 procent bleef eraan denken, en 5 procent sliep er slechter door. Ook daalde bij een deel het vertrouwen in de digitale veiligheid, en waren slachtoffers bang voor herhaling.

Duitse verspringster doet Oost-Duitse tijden herleven, WK-stunt Grenada

In het Qatarese Doha is het wereldkampioenschap atletiek afgesloten. Het grootste nummer werd zonder enige twijfel opgevoerd door Malaika Mihambo uit Duitsland, die Oost-Duitse tijden in het verspringen deed herleven.

Mihambo was op basis van haar seizoen al met afstand de topfavoriete, maar met haar derde sprong maakte ze het helemaal bont: ze vloog naar 7,30 meter, iets wat sinds de tijden van de Oost-Duitse Heike Drechsler en Sovjetatlete Galina Chistyakova nog maar uiterst zelden vertoond is. Het leverde Mihambo goud en de twaalde plek op de eeuwige wereldranglijst op, terwijl het zilver met een ook indrukwekkende 6,92 meter naar Maryna Bekh-Romanchuk ging. De Oekraïnse verwees de ietwat verrassende Nigeriaanse Ese Brume zo met één centimeter naar het brons.

Het speerwerpen bij de mannen leverde een forse stunt op. De eigenlijk niet zo bekende Anderson Peters uit Grenada opende de strijd met 86,89 meter en zag vervolgens favoriet na favoriet keer op keer falen. Peters' afstand bleef staan en de eilandenstaat had na Kirani James op de 400 meter weer eens een mondiale kampioen in welke sport dan ook. De Est Magnus Kirt werd met 86,21 meter tweede, de Duitse favoriet Johannes Vetter moest met 85,37m genoegen nemen met brons.

De 1500 meter is doorgaans een evenement waarin men tot de slotfase wacht om aan te gaan, maar daar dacht de dit jaar dominante Keniaan Timothy Cheruiyot anders over. Ook zonder gangmaker kon hij het prima bolwerken: hij sloeg samen met landgenoot Ronald Kwemoi een gat en liet zijn kompaan vervolgens achter, waarna hij in een bijzonder scherpe 3:29,26 minuten de wereldtitel pakte. De tegenwoordig vooral onzichtbare Algerijn Taoufik Makhloufi won ineens het zilver, de Pool Marcin Lewandowski pakte knap het brons.

Op de tien kilometer zat het tempo er vanaf het begin al behoorlijk stevig in, waardoor een klein groepje overbleef. Dat dunde alsmaar verder uit en in de slotfase braken de Oegandees Joshua Cheptegei, de Ethiopiër Yomif Kejelcha en de Keniaan Rhonex Kipruto los van de rest. Cheptegei bleek over de rapste benen te beschikken en won het goud in een zeer indrukwekkende 26:48,36 minuten. Kelejcha eindigde een seconde achter de ontketende Cheptegei met zilver, Kipruto pakte brons en de gehele top-6 liep uiteindelijk onder de 27 minuten.

De 4x400 meter bij de vrouwen leverde zoals zo vaak weer Amerikaans goud op. Phyllis Francis, hordenspecialisten Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad - de nummers twee en één op dat onderdeel - en Wadeline Jonathas pakten overtuigend het goud in 3:18,92 minuten, onder meer dankzij een fenomenale 48,7 seconden split van de jonge McLaughlin. Zilver ging knap naar Polen, voor het aanvankelijk gediskwalificeerde, maar later teruggezette Jamaica. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol eindigden als zevende en laatste - Canada werd gediskwalificeerd.

Ook bij de mannen, de laatste finale van het WK, ging het goud weer eens naar de Amerikanen. Fred Kerley, Michael Cherry, Wilbert London en Rai Benjamin moesten er flink voor knokken, maar met 2:56,69 minuten zetten ze een vlijmscherpe winnende tijd op de klokken. Jamaica won het zilver, België pakte brons nadat slotloper Kevin Borlée vicewereldkampioen Anthony Zambrano uit het verrassende Colombia achter zich wist te houden.

Visser loopt Nederlands hordenrecord op WK en wordt 6e in finale

Atlete Nadine Visser heeft op de slotdag van het WK atletiek in Doha een nieuw Nederlands record gelopen op de 100 meter horden. In de halve finales snelde de Nederlandse zondag over de streep in een indrukwekkende 12,62 seconden, een tiende sneller dan haar oude Nederlandse record.

In de finale kon Visser goed mee, hoewel ze het in de slotfase wat moest laten gaan: ze werd zesde in een alsnog scherpe 12,66 seconden. Het goud ging naar de Amerikaanse Nia Ali in 12,34 tellen, waarmee ze landgenote Kendra Harrison (12,46) klopte. Het brons ging naar de dit jaar in topvorm verkerende Jamaicaanse Danielle Williams in 12,47 seconden, waarmee ze de Nigeriaanse Tobi Amusan 0,02 tellen voor kon blijven.

Overval casino Kronenburgsingel Arnhem

Zaterdagavond 5 oktober is er rond 21.30 uur een overval gepleegd op het casino aan de Kronenburgsingel in Arnhem.

De overvaller is via de glazen deur aan de zijkant van het casino binnen gekomen en via dezelfde weg weer vertrokken. Hij bedreigde de twee baliemedewerkers en heeft een onbekende buit meegenomen. Op het moment van de overval was het erg druk rondom het casino door de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht.

Higuaín schiet Juventus naar overwinning ondanks domme handsbal De Ligt

Juventus heeft zondagavond zijn belangrijkste concurrent in de Serie A, Internazionale, een gevoelige tik uitgedeeld. De ploeg van Maurizio Sarri behaalde op bezoek in Giuseppe Meazza een zwaarbevochten overwinning en neemt daardoor de koppositie over van Inter. Juve kwam al snel op voorsprong, maar door een knullige handsbal van Matthijs de Ligt werd die weggegeven. Gonzalo Higuaín redde la Vecchia Signora in de slotfase: 1-2.

Zoals gebruikelijk stonden de Nederlandse internationals Stefan de Vrij en De Ligt in de basis bij respectievelijk Inter en Juventus. Laatstgenoemde kwam het beste uit de startblokken, want al na vier minuten was het raak. Miralem Pjanic stuurde Dybala fraai weg, waarna de Argentijn met links de weifelende doelman Samir Handanovic verraste: 0-1. Enkele minuten later raakte Cristiano Ronaldo na een individuele actie de lat.

Inter gaf niet op en werd al snel beloond. De Ligt maakte op vrij onbegrijpelijke wijze hands na een voorzet van Nicolo Barella, waarna Lautaro Martínez vanaf elf meter voor de gelijkmaker tekende. Vlak voor rust leek Ronaldo Juventus opnieuw op voorsprong te zetten. Na een fraaie combinatie met Dybala schoot de Portugees raak, maar de treffer werd afgekeurd omdat Dybala net buitenspel stond.

Tien minuten na rust kreeg Dybala na een mooie een-twee een uitgelezen mogelijkheid, maar ditmaal stuitte de aanvaller op Handanovic. In de tachtigste minuut was het alsnog raak voor Juventus, dat scoorde met een prachtige teamgoal. Rodrigo Bentancur bereikte Gonzalo Higuaín, die doeltreffend uithaalde: 1-2. Aan de andere kant was Matías Vecino dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van de Uruguayaan werd knap gestopt door Wojciech Szczesny.

Barcelona wint ruim van Sevilla

Barcelona heeft zondagavond met ruime cijfers gewonnen van Sevilla. Door doelpunten van Luis Suárez, Arturo Vidal, Ousmane Dembélé en Lionel Messi won het team van Ernesto Valverde met 4-0. Luuk de Jong kreeg voor het openingsdoelpunt van Suárez drie grote kansen, maar de spits kreeg de bal er niet in. Na rust liet hij ook een vierde grote kans onbenut, waarna zijn wedstrijd er na ruim een uur spelen op zat. Aan de kant van Barcelona maakte De Jong de negentig minuten vol.

Sevilla verscheen goed voor de dag in het Camp Nou en was in de openingsfase de bovenliggende partij. Luuk de Jong, die vanuit de basis mocht starten van trainer Julen Lopetegui, kreeg drie grote kansen, maar slaagde er niet in om te scoren. In de tiende minuut schoot hij van dichtbij op doel, maar Marc-André ter Stegen redde op fabelachtige wijze in de korte hoek. Niet lang daarna kreeg de Oranje-international opnieuw een grote kans. Vanuit een hoekschop kreeg hij de bal plots voor zijn voeten, waarna hij de bal net voorlangs het doel van Ter Stegen schoof. Ook even later was hij ongelukkig in de afronding. Vanuit een voorzet vanaf de rechterflank kopte De Jong over.

Waar De Jong namens Sevilla drie grote kansen onbenut liet, had Luis Suárez aan de overkant maar een kans nodig om te scoren. De Uruguayaan liep zich knap vrij en scoorde op fraaie wijze. Een voorzet vanaf de linkerflank werkte hij met een prachtige omhaal hard het doel in; doelman Tomás Vaclík was kansloos. Barcelona, waar Frenkie de Jong vanuit de basis startte en Sergio Busquets en Antoine Griezmann op de bank zaten, drukte door en maakte al snel de 2-0. Na een bekeken indraaiende voorzet van Arthur was het Arturo Vidal die scoorde. Het derde doelpunt van Barcelona liet vervolgens niet lang op zich wachten. Sevilla leed balverlies op het middenveld en zag hoe Ousmane Dembélé het strafschopgebied binnendrong. De Franse aanvaller was niet te stoppen en schoot raak in de verre hoek.

Sevilla deed voetballend weinig onder voor Barcelona en kreeg voldoende mogelijkheden om te scoren. De tweede helft was nog geen drie minuten oud toen De Jong opnieuw een honderd procent kans om zeep hielp. Na balverlies van Barça in de opbouw kwam de aanvaller oog in oog te staan met Ter Stegen en schoot hij de bal tegen de paal. De bal wilde er niet in voor De Jong, die 25 minuten voor tijd werd afgelost door Javier Hernández. Even daarvoor schonk Lionel Messi zichzelf een kans door drie man te passeren en in scoringspositie te komen, maar hij stuitte op doelman Vaclík. Terwijl de tijd wegtikte in het voordeel van Barcelona bracht Valverde met Busquets en Ivan Rakitic twee verse krachten binnen de lijnen. Laatstgenoemde is op een zijspoor beland sinds de komst van De Jong, maar zondagavond mocht hij nog twintig minuten meedoen tegen zijn oude club.

De thuisploeg gaf meerdere mogelijkheden weg, maar desondanks slaagde Sevilla er niet in om het net te laten bollen. Aan de andere kant van het veld lukte Barcelona dat wel. Met nog circa een kwartier op de klok tekende Messi voor zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen. Hij draaide een vrije trap op fraaie wijze in het doel. Het bleek het laatste wapenfeit van Barcelona, dat de wedstrijd met negen man eindigde. Vlak voor tijd haalde Ronald Araújo de doorgebroken Chicharito onderuit, waardoor hij met rood van het veld moest. Dembélé kwam protesteren en dat werd niet gewaardeerd door de scheidsrechter, die de Fransman van het veld stuurde met een directe rode kaart. Barcelona komt door de overwinning op vijftien punten en klimt naar de tweede plaats op de ranglijst. Koploper Real Madrid heeft twee punten meer. Later deze maand, op 26 oktober, staan de twee rivalen tegenover elkaar in het Camp Nou.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.