FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 september 2019

Marine verleent noodhulp op Bahama's na orkaan Dorian

Nederland gaat noodhulp leveren aan de Bahama’s nadat orkaan Dorian daar grootschalige verwoestingen aanrichtte. De marineschepen Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Snellius treffen op Sint Maarten logistieke voorbereidingen om de eilandengroep te hulp te schieten. De schepen waren al in het Caribisch Gebied vanwege de grote noodhulpoefening Caribbean Coast.

De Bahama’s vroegen om hulp via de regionale rampenbestrijdingsorganisatie CDEMA (Caribbean Disaster Emergency Management Agency). Naar verwachting vertrekken de schepen binnen enkele dagen en zijn zij 11 september ter plaatse. De precieze invulling van de noodhulp wordt momenteel uitgewerkt door Defensie in overleg met de CDEMA. De noodhulp wordt gefinancierd uit budget dat minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beschikbaar heeft gesteld.

Haven, vliegveld en opslagplaats
Zr. Ms. Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het schip is haven, vliegveld en opslagplaats in 1. Het heeft een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Aan boord zijn daarnaast 2 Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. Verder zijn er een marinierseenheid met 2 FRISC-boten en 4 landingsvaartuigen, militairen van de genie, een landmachteenheid die gespecialiseerd is in civiel-militair optreden en 2 specialistische duikteams.

Zeebodem in kaart
Zr. Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig. Het schip beschikt over geavanceerde sonarapparatuur, waarmee de zeebodem in kaart gebracht kan worden. Op die manier kunnen zeekaarten worden gemaakt én kunnen kustgebieden in kaart worden gebracht.

Veel schade en slachtoffers
De orkaan Dorian heeft een verwoestend effect gehad op de Bahama’s. De orkaan van categorie 5 heeft veel slachtoffers geëist en volgens het Rode Kruis zijn er circa 13 duizend huizen verwoest of zwaar beschadigd. De eerste schattingen van het Wereldvoedselprogramma van de VN zijn dat 76.000 mensen hulp nodig hebben. Grote delen van de eilanden staan onder water en de infrastructuur heeft zwaar te lijden onder de situatie. De bevolking heeft dringend hulp nodig. Met de aanwezigheid van meerdere marineschepen in het Caribisch Gebied, is Nederland goed in staat om noodhulp te bieden.

Rwanda, Somalië en Sudan zetten eerste stap in WK-kwalificatie

Rwanda, Somalië en Sudan hebben hun eerste wedstrijd in de WK-kwalificatie gewonnen. Rwanda won met 0-3 op bezoek bij de Seychellen. Somalië won van Zimbabwe en Sudan zegevierde in Tsjaad.

In een leeg stadion op de Sychellen scoorde Muhadjiri Hakizimana na een half namens de bezoekers. De 0-2 volgde een paar minuten later door een treffer van Yannick Mukunzi. In de tachtigste minuut werd het 0-3 door Meddie Kagera. Bij de Sychellen zit de Nederlander Jan Mak op de bank als bondscoach.

Somalië won won thuis met 1-0 van Zimbabwe en Sudan boekte een 1-3 zege in Tsjaad. De returns van deze wedstrijden zijn over vijf dagen. De winnaars van de eerste ronde mogen zich melden voor de groepsfase, waar de 26 beste landen van Afrika automatisch toegang voor hadden.

Koeman's Oman wint in kwalificatie van India; Van Hau speelt gelijk met Vietnam

In Azië is begonnen met de eerste groepsfase van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Veertig landen strijden om vier of vijf plaatsen. Erwin Koeman is met Oman goed begonnen aan de kwalificatie. Het land won met 1-2 op bezoek in India. 

Koeman trad in februari aan bij Oman. Als opvolger van Pim Verbeek moest hij het land naar het WK in 2022 loodsen. Halverwege de eerste helft bracht Sunil Chhetri de 1-0 op het scorebord. De aanvoerder schoot raak na een ingestudeerde vrije trap, waarbij Brandon Fernandes vanaf de zijkant in plaats van voor te geven de bal teruglegde op slim weggelopen Chhetri. Pas in de 82e minuut werd het 1-1. Rabia Alawi Al Mandhar voorkwam in de slotfase een valse start voor Koeman en co. De middenvelder schoot de 1-1 binnen en in de laatste minuut benutte hij ook de winnende treffer.

Met Doan Van Hau als invaller is Vietnam de kwalificatiereeks voor het WK begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Thailand. Van Hau kwam een kwartier voor tijd in het veld. De 20-jarige linksback werd afgelopen week voor een jaar gehuurd door SC Heerenveen. Na zijn presentatie vloog hij terug naar Azië, om zich te melden bij de nationale ploeg van Vietnam. Het land is ingedeeld bij Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië. Van Hau speelde tot nu toe negentien interlands.

De acht groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de finaleronde van de Aziatische zone. 

Uitslagen WK kwalificatie - Aziatische zone - Eerste groepsfase - speelronde I

Groep Thuis Uit Uitslag
A Guam Maladiven 0-1
A Phillipijnen Syrië 2-5
B Taiwan Jordanië 1-2
B Koeweit Nepal 5-0
C Cambodia Hong Kong 1-1
C Bahrain Irak 1-1
D Singapore Yemen 2-2
D Palestina Uzbekistan 2-0
E India Oman 1-2
E Qatar* Afghanistan 6-0
F Mongolië Myanmar 2-0
F Tajikistan Kirgizië 1-0
G Thailand Vietnam 1-1
G Indonesië Maleisië 2-3
H Noord-Korea Libanon 2-0
H Sri Lanka Turkmenistan 0-2

 *Qatar doet mee aan de WK-kwalificatie omdat het toernooi ook de kwalificatie voor de Azië Cup is. 

Trailer: Tom Clancy's Jack Ryan 2

Na een succesvol eerste seizoen keert John Krasinski op 1 november terug in de rol van Jack Ryan. Deze datum werd vandaag bekend met het vrijgegen van de eerste trailer voor het nieuwe seizoen.

In dit seizoen richt Ryan zijn aandacht op Venezuela, maar zijn onderzoek naar illegale wapenhandel brengt hem uiteindelijk ook naar het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Tom Clancy's Jack Ryan is te zien op Amazon Prime Video. waar je nu al seizoen 1 kunt vinden.

Harley Quinn heeft het wel gehad met clowns

Het is clownseizoen in de bioscoop. Volgende maand verschijnt Todd Phillips' Joker en vanaf vandaag is IT Chapter Two in de bioscopen te zien. Om de kijkers van die laatste een beetje te plagen is de eerste teaser voor Birds of Prey, or the Fantaboulous Emancipation of one Harley Quinn volgestopt met rode balonnen.

Het is passend, want de 'emancipation' uit de titel slaat op één van de belangrijkste redenen waarom Harley Quinn, die we in de vertolking door Margot Robbie voor het laatst zagen in Suicide Squad in 2016, in de comics zo populair is: los van het juk van de Joker is ze niet langer de afhankelijke "vriendin van" maar gewoon haar eigen persoon. Verwacht daar ook veel van in deze film, waarin ze samenwerkt met Black Canary, Huntress en Renee Montoya om een jong meise te redden van de misdaadbaas Black Mask.

Birds of Prey, or the Fantaboulous Emancipation of one Harley Quinn is in bioscopen te zien vanaf februari.

Gevangenisstraf voor dreigen met terroristisch misdrijf

De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man dreigde een terroristisch misdrijf te plegen en had onder meer een wapen en een grote hoeveelheid joints in zijn woning. De rechtbank stelt aan de voorwaardelijke gevangenisstraf een aantal bijzondere voorwaarden, gedurende een proeftijd van 3 jaren.

Verschillende bedreigingen
De man dreigde in verschillende gesprekken met gemeente en politie om een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming om het leven te brengen als die medewerker niet in zijn voordeel zou beslissen over de omgang met zijn zoon. Ook dreigde hij, onder andere in een gesprek op het gemeentehuis te Sneek met medewerkers van de overheid, middels diverse uitlatingen met een terroristisch misdrijf. Naar het oordeel van de rechtbank blijkt uit de bewijsmiddelen dat de man door die dreigementen te uiten de overheid heeft willen dwingen de omgang met zijn zoon mogelijk te maken. Onder andere de dreigementen, inhoudende dat hij met gasflessen en benzine naar het gemeentehuis zou komen als hij niet werd teruggebeld, alsook dat "de boel" zou opblazen als de politie kwam, wijzen naar het oordeel van de rechtbank op een terroristisch motief. Dit wordt versterkt doordat hij op 28 maart 2019 heeft verwezen naar Utrecht waar tien dagen eerder, op 18 maart 2019, een schietincident met dodelijke afloop en meerdere slachtoffers had plaatsgevonden.

Wapens, munitie en drugs voorhanden
De man had een wapen met geluidsdemper en kogelpatronen in zijn woning. Daarnaast had hij een grote hoeveel joints met daarin hennep, henneptoppen en hennepgruis. Dit, met de aanwezigheid van een hennepkwekerij in de woning, wijst er naar het oordeel van de rechtbank op dat verdachte zich bezig houdt met criminele activiteiten.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Zowel de officier van justitie als de rechtbank hebben de conclusie van de psycholoog overgenomen om de ten laste gelegde bedreigingen verminderd aan verdachte toe te rekenen. Het wapen- en drugsbezit kunnen volledig aan verdachte worden toegerekend.
Strafoplegging

Alles afwegend acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren passend en geboden, met daarbij als bijzondere voorwaarden een meldplicht en een ambulante behandeling.

Controleur mishandeld in Wouwse Plantage

Afgelopen woensdag rond 11.30 uur deed een controleur van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) aangifte bij de politie omdat hij zou zijn mishandeld door twee mannen uit Wouwse Plantage. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. De twee mannen zijn aangehouden.

De vermoedelijke aanleiding voor de mishandeling was dat de controleur zonder toestemming over een akker reed, omdat hij een controle wilde doen van landbouwgrond. De twee mannen, de eigenaars van de akker, zagen dit en gingen hierdoor helemaal door het lint. Ze sloegen en schopten de controleur die kon vluchten en 112 bellen. Een ambulance kwam ter plaatse om de gewonde man te vervoeren naar het ziekenhuis. Ook agenten kwamen ter plaatse. Zij hebben de mannen (van 71 en 41 jaar oud) aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar legden de twee een verklaring af. Daarna zijn de aangehouden verdachten rond 19.00 uur weer in vrijheid gesteld. Inmiddels is de controleur uit het ziekenhuis ontslagen.

Tafeltennissters naar kwartfinale op EK voor landenteams

De Nederlandse vrouwenteam heeft op het EK tafeltennis voor landenteams de kwartfinales bereikt. In de laatste groepswedstrijd won Nederland met 3-1 van Tsjechië.

Li Jie won haar partij tegen Dana Cechova in drie games: 11-7, 11-4 en 11-7. De twee partij tussen Britt Eerland en Hana Matelova eindigde ook in 3-0: 11-3, 11-3 en 11-3.

Kim Vermaas verloor haar partij van Karin Adamkova: 8-11, 8-11 en 10-12. In de laatste partij was er opnieuw een zege. Jie versloeg Matelova in drie games: 15-13, 11-8 en 11-5.

In de kwartfinale moet Nederland het opnemen tegen Polen.

Koeman benadrukt: "Dat ga je niet van Duitsland winnen"

Het Nederlands elftal heeft donderdag met een fitte selectie de laatste training voor het uitduel met Duitsland in de EK-kwalificatie afgewerkt. Bondscoach Ronald Koeman wilde daags voor het duel in Hamburg weinig kwijt over de beoogde basiself. "Maar het zou slecht zijn als ik heb getwijfeld. Ik heb hier vanaf juni over kunnen nadenken. Vergeleken met de laatste interlands zal ik ook weinig veranderen."

"Natuurlijk heeft de één een betere of een mindere start van het seizoen dan de ander, maar je hebt vanaf juni de tijd gehad om over deze selectie na te denken", herhaalde Koeman. "Dan twijfel je in de laatste week voor de interlands daar niet meer over." Bij Duitsland zal er bij de afwezigheid van Leroy Sané en ook van Leon Goretzka wel iets veranderen. "Maar ze hebben nog meer goede spelers", relativeerde Koeman.

Koeman ziet geen favoriet voor het duel. "Beide teams maken een hele goede ontwikkeling door, waarin jonge, goede spelers zich laten zien. De vorige wedstrijden hebben al aangetoond dat het erg dicht bij elkaar ligt. Het zal niet makkelijk worden voor ons, maar ook niet voor hen", benadrukte hij. Noord-Ierland voert Groep C van de EK-kwalificatie aan met twaalf punten uit vier wedstrijden. Nederland heeft nu drie punten uit twee duels.

"Die druk is er altijd als je met het Nederlands elftal speelt. Voor de buitenwereld is dat er misschien wat meer. We liggen een aantal wedstrijden achter, maar we zijn ervan overtuigd dat we een goede stap zetten bij een goed resultaat tegen Duitsland. Zo niet, moeten we nog steeds in staat zijn om het EK te bereiken."

Koeman verwacht niet dat beide landen elkaar in tactisch opzicht nog zullen verrassen. "Je moet er tegen Duitsland geen hardloopwedstrijd van maken, want dat ga je niet winnen. We moeten er voetballend in slagen om de vrije mensen te vinden." Hij hoopt dat Oranje ook optimaal gebruik maakt van de snelheid voorin. "Je mag weleens inzakken en hopen op fouten van de tegenstander, want daar hebben we ook de spelers voor."

Hij is ervan overtuigd dat Nederland in staat is om de Duitsers in eigen huis te verrassen. "Of dat nog kan als je voor de vierde keer in korte tijd tegen elkaar speelt? Dat kan zeker, je kan elkaar altijd verrassen. Met een andere naam, of een ander systeem. Maar ik denk niet dat wij hen verrassen en ik denk ook niet dat zij ons zullen verrassen."

De verwachting is dat Koeman vasthoudt aan zijn defensie en middenveld van de laatste interlands. Hij moet wel een vervanger aanwijzen voor de geblesseerde Steven Bergwijn. Van al zijn beschikbare vleugelspelers heeft Quincy Promes de meeste ervaring op het hoogste niveau.

Van Basten vertelt 'waarheid' in biografie: "Ik zal niemand sparen"

Marco van Basten komt met een biografie op de proppen, zo heeft uitgeverij Lebowski donderdag wereldkundig gemaakt. Het boek, geschreven door auteur Edwin Schoon, komt in principe in december op de markt. Volgens Lebowski komen in de volledig geautoriseerde biografie zaken aan bod die tot nu toe voor de buitenwereld onbekend waren. "Ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Mijn waarheid", laat Van Basten donderdag weten via zijn uitgever.

"Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Ik zal ook niemand sparen. Mezelf zeker niet. De tijd is rijp", aldus de oud-aanvaller, dit sinds de start van het seizoen als analist verbonden is aan FOX Sports.

In de biografie, die de naam 'Basta' krijgt, neemt Van Basten de lezer mee naar zijn jaren als profvoetballer bij Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal. De hoogtepunten, maar ook zeker de dieptepunten, zoals de slepende enkelblessure, komen uitvoerig aan bod, kondigt hij aan. Van Basten verhaalt daarnaast over de problemen op financieel gebied, de relatie met Johan Cruijff en zijn jaren als trainer.

Van Basten moest op dertigjarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan zetten vanwege de aanhoudende enkelkwetsuur. Na enige jaren in de anonimiteit keerde de voormalige spits als jeugdtrainer terug bij Ajax. Kort daarna volgde het bondscoachschap van Oranje. Als clubtrainer diende hij Ajax, sc Heerenveen en AZ. Tot oktober was de tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar als hoofd technische ontwikkeling verbonden aan de FIFA.

KNVB wil alsnog met Dest in gesprek

Sergiño Dest kan een telefoontje van de KNVB verwachten. De achttienjarige verdediger van Ajax staat op het punt zijn debuut te maken voor het nationale elftal van de Verenigde Staten, in het oefenduel met Uruguay of Mexico, en de Nederlandse voetbalbond wil dan ook graag met hem om de tafel om over zijn nabije toekomst te praten. Na een eventueel debuut bij Team USA kan hij alsnog voor het Nederlands elftal uitkomen.

"We hadden onlangs al de afspraak staan met Sergiño om met hem om de tafel te gaan en het over zijn mogelijke perspectief bij ons te hebben", wordt Erwin van de Looi, bondscoach van Jong Oranje, door het Algemeen Dagblad geciteerd. "Maar door zijn drukke programma met Ajax moest hij die afspraak afzeggen. We hopen op korte termijn alsnog met Sergiño in gesprek te gaan."

De A-interlands tegen Uruguay en Mexico zijn dus niet bindend, maar dat gaat niet op voor de kwalificatieduels van de Amerikanen in oktober. Er is dus haast geboden wat betreft de interlandloopbaan van de in Almere geboren Dest, weet ook Van de Looi. "We willen na deze interlandperiode met hem om de tafel. Maar dan nog ligt de keuze bij de speler. Dat geldt ook voor iemand als Mohamed Ihattaren. Ik kan en wil niet praten voor de gevoelens van de spelers."

Dest, die nog nooit een jeugdinterland voor Nederland speelde, kwam eerder deze zomer op het WK Onder-20 voor Amerika uit.

Van de Looi erkent dat de KNVB een actievere houding wil gaan innemen inzake dubbele nationaliteiten, daar er in het verleden geen sprake was een actief beleid. "Het komt nu ook veel vaker voor, door de samenleving waarin we leven", verklaart de bondscoach van Jong Oranje. "Dat kunnen ook spelers zijn die in het buitenland doorbreken en een Nederlands paspoort hebben. Dat hebben we nu veel beter in kaart. En daar kunnen we dan ook actiever op inspelen."

Drie Nederlanders in voorselectie Wereldelftal van het Jaar

Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maken kans om te worden gekozen in het FIFPro Wereldelftal van 2019. De internationale spelersorganisatie FIFPRo laat de voetballers bepalen wie op elke positie de beste speler van het afgelopen voetbaljaar was. Meer dan 23000 spelers hebben via een poll hun stem uitgebracht; 55 spelers maken nog kans om in het wereldelftal te worden gekozen.

Uiteraard ontbreekt Van Dijk niet op de shortlist. De verdediger werd eerder al gekozen tot UEFA-voetballer van het jaar en Speler van het Jaar in de Premier League. De Ligt bereikte met Ajax de halve finale van de Champions League en ontving onlangs de Gouden Schoen voor beste speler van de Eredivisie.

Net als De Ligt duurde het ongekende en onverwachte Champions League-avontuur van De Jong tot en met de halve finale. Met Nederland haalde hij de finale van de Nations League. Door de UEFA werd hij voor prestaties tijdens deze toernooien onlangs onderscheiden met de titel tot beste middenvelder van het jaar.


De volledige lijst:

Doel:
Alisson Becker (Brazil, Liverpool FC)
David De Gea (Spain, Manchester United)
Ederson Moraes (Brazil, Manchester City)
Jan Oblak (Slovenia, Atletico Madrid)
Marc-Andre ter Stegen (Germany, FC Barcelona)

Verdediging:

Jordi Alba (Spain, FC Barcelona)
Trent Alexander-Arnold (England, Liverpool FC)
Daniel Alves (Brazil, Paris Saint-Germain/Sao Paulo)
Joao Cancelo (Portugal, Juventus/Manchester City)
Daniel Carvajal (Spain, Real Madrid)
Giorgio Chiellini (Italy, Juventus)
Virgil van Dijk (The Netherlands, Liverpool FC)
Diego Godin (Uruguay, Atletico/Internazionale)
Joshua Kimmich (Germany, Bayern Munich)
Kalidou Koulibaly (Senegal, SSC Napoli)
Aymeric Laporte (France, Manchester City)
Matthijs de Ligt (The Netherlands, Ajax/ Juventus)
Gerard Pique (Spain, FC Barcelona)
Sergio Ramos (Spain, Real Madrid)
Andrew Robertson (Scotland, Liverpool FC)
Alex Sandro (Brazil, Juventus)
Thiago Silva (Brazil, Paris Saint-Germain)
Raphael Varane (France, Real Madrid)
Marcelo Vieira (Brazil, Real Madrid)
Kyle Walker (England, Manchester City)

Middenveld:

Sergio Busquets (Spain, FC Barcelona)
Casemiro (Brazil, Real Madrid)
Kevin De Bruyne (Belgium, Manchester City)
Christian Eriksen (Denmark, Tottenham Hotspur)
Frenkie de Jong (The Netherlands, Ajax/FC Barcelona)
Eden Hazard (Belgium, Chelsea/Real Madrid)
N'Golo Kante (France, Chelsea)
Toni Kroos (Germany, Real Madrid)
Arthur Melo (Brazil, FC Barcelona)
Luka Modric (Croatia, Real Madrid)
Paul Pogba (France, Manchester United)
Ivan Rakitic (Croatia, FC Barcelona)
Bernardo Silva (Portugal, Manchester City)
Dusan Tadic (Serbia, Ajax)
Arturo Vidal (Chile, FC Barcelona)

Aanval:
Sergio Aguero (Argentina, Manchester City)
Karim Benzema (France, Real Madrid)
Roberto Firmino (Brazil, Liverpool FC)
Antoine Griezmann (France, Atletico/FC Barcelona)
Harry Kane (England, Tottenham Hotspur)
Robert Lewandowski (Poland, Bayern Munich)
Sadio Mane (Senegal, Liverpool FC)
Kylian Mbappe (France, Paris Saint-Germain)
Lionel Messi (Argentina, FC Barcelona)
Neymar Junior (Brazil, Paris Saint-Germain)
Cristiano Ronaldo (Portugal, Juventus)
Mohamed Salah (Egypt, Liverpool FC)
Heung-Min Son (South-Korea, Tottenham Hotspur)
Raheem Sterling (England, Manchester City)
Luis Suarez (Uruguay, FC Barcelona)

Wiebes opnieuw de snelste in Boels Ladies Tour en neemt leiderstrui over van Van Vleuten

Lorena Wiebes heeft na de eerste rit ook de tweede etappe in de Boels Ladies Tour. De Nederlandse kampioene was in een sprint opnieuw te snel voor Kirsten Wild. Lucinda Brand kwam als derde over de streep, voor Amy Pieters en zo waren de eerste vier uit Nederland. Door de nodige bonificatieseconden neemt Wiebes ook de leiding over in het algemeen klassement van Annemiek van Vleuten, die proloog had gewonnen.

In de 114 kilometer lange etappe met start en finish in Gennep waren vier plaatselijke van ronden van 27,5 km rondom de Mookerplas opgenomen. De hele koers nam niemand een grote voorsprong, waardoor een massasprint de beslissing moest brengen.

Net zoals in de eerste etappe begon Wild als eerste aan de sprint, maar opnieuw was Wiebes die te snel voor de 36-jarige Nederlandse, net zoals in de eerste etappe. Brand maakte het Nederlands podium vol in Gennep.

Gilbert de beste in twaalfde etappe Vuelta, Roglic blijft aan de leiding

Philippe Gilbert heeft de de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven en boekte daarmee zijn tiende ritzege in een grote ronde. Op een van steile hellingen rondom Bilbao reed de 37-jarige weg bij medevluchters en had net voldoende voorsprong over op Alex Aranburu en Fernando Barceló.

Pas op 60 kilometer van de finish, na een gevecht van ruim 100 kilometer, kon een groep van 19 renners wegrijden en kregen heel snel vijf minuten voorsprong van het peloton. Het zorgde ervoor dat de kopgroep om de zege ging strijden.

In de finale waren drie steile beklimmingen opgenomen in het parcours en die zouden ook voor verschil zorgen. Op de eerste van de drie beklimmingen trok Felix Großschartner in de aanval en later sloot Tsgabu Grmay aan, maar vlak voor de slotbeklimming werden ze weer ingerekend door de rest van de vluchtersgroep.

Op de laatste beklimming was Gilbert de sterkste. Hij reed iedereen los uit het wiel en had op de top van de beklimming twintig seconden voorsprong op Aranburu en Barceló. De Spanjaarden werkte in de achtergrond goed samen en maakte het nog spannend, maar aan de meet had Gilbert net voldoende voorsprong en boekte daarmee zijn tiende zege in een grote zege. In de Ronde van Spanje was hij het meest succesvol met zes zeges.

In het algemeen klassement veranderde er weinig. Op de slothelling, op acht kilometer van de streep, lieten de klassementsrenners zich wel zien, maar er zou geen verschil worden gemaakt, waardoor Primoz Roglic nog steeds ruim aan de leiding staat in het algemeen klassement.

Agenten mochten bedreiger in been schieten

De twee politieagenten die op 6 april dit jaar twee schoten hebben gelost bij een aanhouding aan de Honigkamp in Arnhem, hebben rechtmatig gehandeld. Tot deze conclusie komt het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland na een onderzoek door de Rijksrecherche. Een man raakte door een schot van één van de agenten gewond aan zijn been.

Op 6 april kwam ’s middags een melding binnen dat er in een woning aan de Honigkamp een conflict zou zijn waar mogelijk een man dreigde met een mes. De bedreiging bleek van een dusdanige aard dat de agenten zich genoodzaakt voelden om hun vuurwapens te trekken. De agenten betraden vervolgens de woning en riepen de man meermalen aan.

Uit het onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat, ondanks het herhaald aanroepen en de op hem gerichte vuurwapens, de man agressief op de agenten kwam aflopen. Hij bleef dat doen terwijl de agenten achteruit de woning probeerde te verlaten. De man bedreigde hen daarbij ook woordelijk op een zodanige manier dat één van de agenten zich genoodzaakt voelde om een waarschuwingsschot te lossen. Omdat de man ook buiten de woning op de agenten bleef afkomen, heeft de andere agent de man in de tuin van de woning in zijn been geschoten. De man is daarop aangehouden en onder politiebegeleiding overgebracht naar het ziekenhuis.

De officier van justitie is van oordeel dat het eerste schot, het waarschuwingsschot, rechtmatig is afgevuurd. De agent die verantwoordelijk is voor het tweede schot, gericht op het onderlichaam van de man, kan zich volgens de officier beroepen op noodweer. Er is volgens de officier sprake van rechtmatige geweldsaanwending door hem als politieambtenaar.

Er wordt daarom geen strafvervolging tegen de agenten ingesteld. Het slachtoffer en de betrokken agenten zijn inmiddels van de beslissing van het OM op de hoogte gesteld. Het strafrechtelijk onderzoek tegen de man vanwege de bedreigingen loopt nog.

5 jaar cel voor vernielen huis ex-partner met levensgevaar

De rechtbank veroordeelt een 57-jarige man uit Gendt voor het vernielen van de woning van zijn ex-partner, waarbij gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar voor zijn ex-partner te duchten was. Daarnaast heeft hij haar auto vernield. Hij krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd.

In de nacht van 15 maart 2019, uitgerekend op de verjaardag van zijn ex-partner, ging de man naar haar woning. Met de sorteerknijper van een graafmachine sloeg hij op het dak van de woning, precies ter hoogte van de slaapkamer en het bed van zijn ex-partner . Zij bevond zich in de slaapkamer op het moment dat de man met de sorteerknijper door het dak ging. Dat de vrouw hierbij niet gewond raakte of onder het puin bedolven werd, is alleen te danken aan het feit dat zij wakker was geworden en uit bed was gegaan. De rechtbank merkt dit handelen aan als levensgevaar voor het slachtoffer.

Impact
Het slachtoffer heeft die nacht gevreesd voor haar leven. De gebeurtenis had een enorme impact gehad op haar. Daarnaast richtte de man een aanzienlijke ravage aan, zowel in en aan de woning als aan de auto van het slachtoffer.

Onvoorwaardelijke straf
De deskundigen adviseerden om een deels voorwaardelijke straf op te leggen, met daaraan bijzondere voorwaarden verbonden. De officier van justitie eiste dan ook een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank gaat daar niet in mee en legt een hogere straf op. Volgens de rechtbank doet de geëiste straf geen recht aan de ernst van de feiten. De rechtbank betrekt bij de strafbepaling vooral het levensgevaar dat zich voor het slachtoffer concreet heeft voorgedaan. Daarnaast heft de rechtbank de schorsing van de voorlopige hechtenis op.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een bedrag van bijna 4.000 euro aan schadevergoeding aan zijn ex-partner betalen.

Vader Insiya moet moeder 10.000 euro per dag betalen

De vader van de in 2016 ontvoerde Insiya moet een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen aan de moeder van het meisje. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten, meldt Het Parool.

Dit bedrag geldt voor elke dag dat vader Shehzad Hemani het meisje bij haar moeder vandaan houdt. Hemani dient de dwangsom te betalen vanaf het moment dat de uitspraak hem in India bereikt. De som kan oplopen tot in totaal een miljoen euro.

Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer gehaald. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader woont. Hij is, ondanks verzoeken van het OM, nooit verhoord. India weigert hem uit te leveren.

Bokser is wereldtitel na vijf minuten kwijt door smerige klap

Voor de boksliefhebbers keren we toch nog even terug naar het weekeinde, want er werd flink gevochten. Met name in Londen was het raak, met twee wereldtitelgevechten en een gevecht tussen twee van de betere zwaargewichten in de wereld.

Een van de beste boksers op aarde, ongeacht gewichtsklasse, stapte in de O2 Arena in de ring: de Oekraïner Vasiliy Lomachenko (13-1, 10 KO's) nam het op tegen de Brit Luke Campbell (20-2, 16 KO's), met als inzet zijn wereldtitels bij de WBA en WBO én de vacante WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg). Dat werd een twaalf ronden durend en uiterst fraai gevecht, maar uiteindelijk bleek Campbell in zijn tweede wereldtitelgevecht toch niet opgewassen tegen grootmacht Lomachenko, die het met een unanieme beslissing won.

De controverse kwam er in het andere wereldtitelgevecht, waarin Charlie Edwards (15-1, 6 KO's) voor eigen publiek zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) verdedigde tegen de Mexicaan Julio Cesar Martinez Aguilar (14-1, 11 KO's). Edwards begon aardig, maar Martinez nam het over en in de derde ronde ging hij volledig los: Edwards kreeg klap na klap te verduren en knielde om een knockdown aan te geven. Martinez haalde echter nog eens vól uit op het lichaam van Edwards, die in elkaar zakte van de pijn en uitgeschakeld was.

De Mexicaan pakte zo de wereldtitel, maar dat zijn laatste stoot illegaal was mocht duidelijk zijn. De grote baas van de WBC, Mauricio Suleiman, was nog in de ring duidelijk: de stoot was tegen de regels en het gevecht werd tot no-contest verklaard, dus moet opnieuw uitgevochten worden. Edwards is zo nog altijd de wereldkampioen, Suleiman's landgenoot Martinez was 'zijn' titel binnen een minuut of vijf weer kwijt en werd op een oorverdovend boegeroep getrakteerd.

Edwards krijgt een smerige stoot te verwerken (Bron: YouTube)

Met de Brit Hughie Fury (23-2, 13 KO's) en de Rus Alexander Povetkin (34-2, 24 KO's) vochten twee van de betere zwaargewichten op aarde tegen elkaar, maar geweldig werd het niet. Na twaalf grotendeels wat trage ronden werd de 39-jarige Povetkin uitgeroepen tot winnaar, waar zijn vijftien jaar jongere opponent het niet helemaal eens mee leek te zijn.

De Brit Joshua Buatsi (11-0, 9 KO's), volgens velen een toekomstig wereldkampioen, vocht tegen de Canadees Ryan Ford (16-4, 11 KO's), met als inzet de WBA International-titel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Die bleef bij Buatsi, die in de zevende ronde toesloeg, maar wel een linker onder de gordel uitdeelde, wat de scheidsrechter schijnbaar niet beoordeelde als illegaal.

In het lichtgewicht vochten James Tennyson (24-3, 20 KO's) en Atif Shafiq (21-2, 5 KO's), met als inzet de WBA International-titel en een kans om voor de Britse titel te vechten. Dat duurde niet lang: in de tweede ronde sloeg Tennyson zijn opponent met een behoorlijk harde klap naar het canvas en daarmee was het gevecht direct voorbij.

Tennyson slaat Shafiq knockout, met onze excuses voor de nekpijn (Bron: YouTube)

Minneapolis
Ook in de VS werd gevochten en wel in Minneapolis, waar Erislandy Lara (25-3, 14 KO's) en Ramon Alvarez (28-7, 16 KO's) tegen elkaar in de ring stapten om de vacante WBA-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) voor zich op te eisen. Lara vocht in maart al tegen de Argentijn Brian Castaño om die titel, nadat de Cubaan zijn titel in april vorig jaar verloor tegen Jarrett Hurd, die vervolgens een gewichtsklasse omhoog ging.

Het duel met Castaño eindigde in een gelijkspel en dus was de titel vacant. Dit keer mocht Lara dus tegen Alvarez vechten, maar waarom weet niemand: Alvarez bakte er eigenlijk niet zoveel van en werd in de tweede ronde na een paar pijnlijke klappen door de scheidsrechter uit zijn lijden verlost. De beste omschrijving kwam op social media: "Het was alsof het een computerspelletje was, waarbij degene die Alvarez speelde de controller even neerlegde om wat drinken te pakken, met als gevolg dat de computer (Lara) hem in elkaar tikte."

Lara - Martinez (Bron: YouTube)

Fairy Tail krijgt JRPG in 2020

Koei Tecmo en Gust werken samen aan een JRPG binnen het Fairy Tail-universum. In de trailer, die verder niet heel veel toont, zien we enkele van de hoofdpersonages uit de populair manga en anime voorbijkomen.

Natsu, Gray, Wendy, Lucy en Erza maken in ieder geval hun opwachting in de game. Meer details volgen hopelijk volgende week tijdens de Tokyo Game Show. In 2020 wordt de game uitgegeven voor Nintendo Switch, pc en PlayStation 4.

Spaanse basketballers imponeren weer niet op WK

Op het wereldkampioenschap basketbal in China heeft Spanje wederom niet echt kunnen imponeren. Tegen Tunesië (101-62) zag het er ondanks de ruime zege niet geweldig uit, Puerto Rico werd met 73-63 ook niet op de pijnbank gelegd en in de laatste groepswedstrijd hield Iran ook lange tijd stand.

Sterker nog, na drie kwarten stonden de Iraniërs op een kleine voorsprong, maar met een 21-12 vierde kwart - onder meer dankzij in totaal zestien punten van Pau Gasol - wonnen de Spanjaarden alsnog. Puerto Rico won de laatste groepswedstrijd met 67-64 van Tunesië, wat betekent dat Spanje en Puerto Rico naar de tweede ronde gaan, terwijl Tunesië en Iran om plek zeventien mogen strijden.

In groep A sloot Polen af met een derde zege. Polen is na 1967 weer terug op het WK en kent geen ontzettend moeilijke groep, maar de 80-63 zege op Ivoorkust leverde wel groepswinst op. Venezuela wist met 72-59 ietwat verrassend van gastland China te winnen en plaatste zich zo net als de Polen voor de tweede ronde, met China en Ivoorkust die voor de troostprijzen gaan strijden.

Het gevecht om winst in groep B ging tussen Argentinië en Rusland en werd gewonnen door de Zuid-Amerikanen van de 39-jarige captain Luis Scola, die in 2004 al het legendarische olymisch goud won met de ploeg. Met negen rebounds hielp hij Argentinië met 69-61 langs Rusland, maar beide landen staan wel in de tweede ronde. Nigeria klopte Zuid-Korea met 108-66, die gaan allebei spelen om de zeventiende plek.

Servië domineerde groep D en onder leiding van Sacramento Kings-speler Bogdan Bogdanovic (31 punten) en zijn teamgenoot Nemanja Bjelica (9 assists, 7 rebounds) werd de voornaamste concurrent Italië met 92-77 geklopt. Angola won na overtime met 84-81 van de Filipijnen en die twee landen spelen maximaal om de zeventiende plek, Italië en misschien wel titelfavoriet Servië gaan de volgende ronde in.

De hoogtepunten van Servië in de eerste ronde (Bron: YouTube)

16-jarige agressieveling bijt agent en scheurt oor van andere agent

De politie kreeg woensdagmiddag 4 september rond 16:30 uur een melding van een conflict in een woning aan de Samsonlaan in Alphen aan den Rijn. Volgens de melding zou een jongen een medebewoner mishandelen. Bij de aanhouding van de 16-jarige verdachte ging deze flink in verzet en raakten twee agenten gewond. Ze lieten zich behandelen bij de huisartsenpost.

Een bewoner belde de politie omdat een ruzie in de woning uit de hand liep. Toen agenten de woning betraden, hielden zij daar een 16-jarige jongen aan voor mishandeling. De jongen verzette zich hevig toen de agenten hem aan wilden houden. Een van de agenten werd door de verdachte in zijn arm gebeten en de andere agent hield een gekneusd jukbeen en een gescheurd oor aan de aanhouding over.

Ook beledigde de knul de agenten. De agenten moesten uiteindelijk pepperspray gebruiken om de agressieve jongeling  onder controle te krijgen. De agenten deden aangifte van de belediging en het geweld.

27-jarige drugsrijder vlucht voor agent en knalt op vrachtwagen

Gisterenmiddag, omstreeks 17.40 uur, is een 27-jarige automobilist op de Basisweg in Amsterdam aangehouden. Hij was met hoge snelheid weggereden bij een staandehouding door de politie en kwam in botsing met een vrachtauto. Ondanks de zware aanrijding raakte hij niet gewond en kwam de vrachtwagenchauffeur met de schrik vrij. De politie nam diverse verpakkingen met vermoedelijk harddrugs, telefoons en contant geld in beslag. Het rijbewijs van betrokkene is ingevorderd in verband met het gevaarlijke rijgedrag.

De bestuurder bracht in eerste instantie zijn voertuig tot stilstand na een stopteken van een motoragent. Wanneer de agent meldt dat hij een nader onderzoek in gaat stellen omdat de bestuurder o.a. verklaart zijn rijbewijs niet bij zich te hebben, start de bestuurder de auto en rijdt met hoge snelheid weg. De motoragent rijdt achter hem aan en constateert dat de snelheid binnen de bebouwde kom oploopt tot 100 kilometer per uur. Op de kruising met de Basisweg rijdt de verdachte door rood en botst op een vrachtauto. Na deze aanrijding kwam de personenauto zwaar beschadigd tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Toen de motoragent en zijn collega hulp wilden verlenen aan de bestuurder van de gecrashte auto, sloeg  de verdachte met zijn vuist tegen de helm van een van de agenten. Bij onderzoek aan de kleding in de ambulance trof de politie bij de verdachte meerdere hoeveelheden, vermoedelijk harddrugs, in kleine verpakkingen aan.

De politie nam naast deze verpakkingen, meerdere telefoons en contant geld uit een tas en diverse vermoedelijke harddrugs in kleine verpakkingen, die in de auto lagen, in beslag. Uit een drugstest bleek dat de bestuurder vermoedelijk onder invloed was van THC. In verband hiermee heeft hij een bloedproef ondergaan. Het rijbewijs van verdachte is ingevorderd. Aan het CBR is tevens een mededeling gezonden omtrent het rijgedrag van verdachte. Deze mededeling kan leiden tot nader onderzoek door het CBR en ongeldigverklaring van het rijbewijs. Nadat in het ziekenhuis gebleken was dat de verdachte niet gewond was, is hij overgebracht naar het cellencomplex van de politie. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval en legde een en ander fotografisch vast.

27-jarige drugsrijder vlucht voor agent en knalt op vrachteagen (Foto:Dienst Verkeersongevallen Anylyse)
27-jarige drugsrijder vlucht voor agent en knalt op vrachtwagen (Foto:Dienst Verkeersongevallen Anylyse)

Willem-Alexander aanwezig bij 65e Nationale Taptoe

Willem-Alexander woont op zaterdagavond 28 september de 65e Nationale Taptoe bij in Rotterdam Ahoy. Minister Bijleveld van Defensie is ook aanwezig. Dit jaar staat de Nationale Taptoe in het teken van 200 jaar militaire muziek in het Koninkrijk der Nederlanden.

De Nationale Taptoe is een muzikale show met militaire muziek en lichteffecten waaraan artiesten, dansgroepen en burgerorkesten meewerken. Dit jaar nemen voor het eerst alle orkesten van de Nederlandse krijgsmacht deel. Verder verzorgen ook het Nederlands Politieorkest en een aantal buitenlandse orkesten en (inter)nationale solisten optredens. Voorafgaand aan de Taptoe bezoekt Koning Willem-Alexander de regiekamer en spreekt hier met het technische team. In de pauze spreekt de Koning met artiesten, organisatoren en mensen die de Taptoe achter de schermen mogelijk maken.

Een vast onderdeel in het programma is het uiten van erkenning en waardering voor diegenen die zich in de uitoefening van een publieke taak inzetten of hebben ingezet voor de bevordering van vrede, veiligheid en openbare orde. Dit jaar is het thema de herdenking van de Slag om Arnhem, Market Garden, 75 jaar geleden.

Taakstraf en boete geëist voor omkoping van ambtenaar

Het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland heeft vandaag een taakstraf van 120 uur en een boete van 1500 euro geëist tegen een 55-jarige man uit Zutphen. De man wordt er van verdacht een ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee geldbedragen te hebben betaald en betaalde werkzaamheden te hebben gegund in ruil voor een voorkeursbehandeling, informatie en betaalde trainingsopdrachten voortvloeiend uit twee aanbestedingen.

De omkoping zou plaats gevonden hebben in 2014, 2015 en 2016. De 55-jarige verdachte werkte toen als beleidsmedewerker voor het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland en had daarnaast een trainings- en adviesbureau. De feiten waarvan de man verdacht wordt, voerde hij uit in functie van zijn trainings- en adviesbureau. Hij is inmiddels ontslagen door het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam aan het licht na een melding van de Koninklijke Marechaussee. Het onderzoek is vervolgens uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van de officier van justitie van het arrondissementsparket Midden-Nederland.

Ook tegen de ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee loopt een strafzaak. De rechtbank Midden-Nederland heeft zich onbevoegd verklaard in deze zaak, omdat de militaire kamer van de rechtbank Oost-Nederland bevoegd is. De zaak tegen de ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee zal op een later moment inhoudelijk behandeld worden.

Griepepidemie afgelopen winter mild verlopen

De jaarlijkse griepepidemie in de winter van 2018/2019 was minder heftig dan het jaar daarvoor. Ongeveer 400.000 mensen hebben de griep gehad. Tijdens de vorige epidemie (2017/2018) werden zo’n 900.000 mensen ziek van het griepvirus. Het aantal patiënten met Legionella was in 2018 hoog. De laatste jaren is steeds een toename van Legionella te zien. De reden is nog onbekend. Dit staat in de jaarlijkse rapportage over griep en andere luchtweginfecties van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Griep
In totaal zijn tussen oktober 2018 en mei 2019 ongeveer 400.000 mensen ziek geworden door het griepvirus. Naar schatting gingen 165.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg . In totaal werden 11.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met klachten die veroorzaakt werden door het griepvirus. Dat is veel minder dan het jaar ervoor, toen werden 16.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De epidemie duurde 14 weken. Dat is langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 20 jaar.

Legionella
In 2018 zijn het aantal meldingen van legionella (veteranenziekte) gestegen naar 584. De laatste jaren zieis er telkens een toename van het aantal patiënten met Legionella. In 2017 waren er 561 patiënten en 454 in 2016. Zowel het aantal patiënten dat in Nederland besmet raakt neemt toe, maar ook het aantal patiënten wat in het buitenland ziek wordt. Ook in andere Europese landen is een stijging van patiënten met legionella. Wat deze stijging veroorzaakt is nog onduidelijk, verschillende onderzoeken zijn gestart om dit te achterhalen.

Politie vindt verborgen tunnel die leidt naar 800 wietplanten

Ruim 60 lampen stonden te shinen op 800 planten in een verborgen ruimte aan de Van Eversdijckstraat. Na een melding van een vermoedelijke hennepkwekerij in een bedrijfspand in Rotterdam-Zuid vonden agenten twee ruimtes met wietplanten. Er is een onderzoek gestart en de politie roept getuigen op zich te melden.

De melding kwam 7 augustus tijdens een verbouwing waarbij er in een kruipruimte gekeken moest worden. Een plank barricadeerde het luik en via een klein gaatje was er zicht op plantjes, lampen en plantenpotten. Die konden daar onmogelijk zijn gekomen door dat gaatje. Er moest dus nog een ingang zijn. Na onderzoek vonden politiemensen achter een metalen kast een verborgen toegang tot de kruipruimte.

Een gegraven tunnel van ruim 20 meter lang liep onder andere panden door en kwam uit bij twee ruimtes vol met wietplanten; 800 stuks met 60 lampen. Er was illegaal stroom afgetapt via een levensgevaarlijk bord vol met transformators. De kwekerij is ontmanteld en de planten zijn vernietigd. De recherche van Rotterdam Zuid onderzoekt de zaak. 

Kabinet kondigt miljardeninvesteringen aan voor aanpak wooncrisis

Het kabinet trekt miljarden uit om de wooncrisis te kunnen beteugelen. Zo komt er een fonds voor gemeentes die nieuwbouwprojecten starten, bovendien wordt er gesneden in de verhuurdersheffing.

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is er landelijk gezien nu een tekort van bijna 300.000 woningen, zo meldt De Volkskrant. De coalitie spreekt daarom nu officieel van een 'wooncrisis'.

Miljardeninvesteringen moeten ervoor zorgen dat de problemen tegengegaan worden. Het doel daarvan is dat mensen in de toekomst weer makkelijker een huis kunnen kopen of huren, zeker in Amsterdam, waar de nood hoog is.

Bouwfonds
Om dat mogelijk te maken, wordt er onder meer een bouwfonds opgezet van 'maximaal een miljard' aan subsidies. Hiermee hoopt de minister gemeentes te verleiden om meer locaties aan te wijzen voor nieuwbouw. Het ministerie kan dan bijspringen om een bepaald project rendabel te maken.

Verhuurdersheffing
Een ander belangrijk punt is de verhuurdersheffing, een belasting op sociale huurwoningen. Meerdere organisaties, woningcorporaties en raadsleden riepen de overheid al enige tijd op om een einde te maken aan de heffing.

Om precies te zijn bestaat de verhuurdersheffing uit een bedrag dat corporaties betalen over hun woningvoorraad, om de nationale schuld te helpen verminderen. In totaal zijn ze daar zo'n 1,7 miljard euro per jaar aan kwijt. Geld dat ook gebruikt kan worden voor het bouwen van goedkope huurwoningen en het laag houden van de huurprijzen.

Het ministerie heeft daarom nu besloten om de corporaties te ontzien. Ze krijgen de komende tien jaar een korting van in totaal een miljard, zo is het plan. Voorwaarde is wel dat ze dan overgaan tot nieuwbouw.

Willem-Alexander aanwezig bij Motocross of Nations op TT Circuit Assen

Willem-Alexander is zondagmiddag 29 september aanwezig bij Motocross of Nations op TT Circuit Assen. Tijdens deze motorcrosswedstrijd van de internationale motorbond Fédération Internationale de Motocyclisme tussen landenteams strijden 40 nationale teams voor de overwinning.

Koning Willem-Alexander woont de afsluitende manche en de huldiging van de winnaars bij. Voorafgaand aan de wedstrijd brengt de Koning een bezoek aan de paddock om het Nederlandse technische team te ontmoeten. Na afloop van de wedstrijd ontmoet de Koning de deelnemers van TeamNL. Daarnaast spreekt de Koning met onder meer vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en van de organisator Stichting MXGP Assen.

De Motocross of Nations wordt dit jaar weer voor het eerst in 15 jaar in Nederland gereden en staat op de topsportkalender van NOC / NSF. De wedstrijd vindt zijn oorsprong in Nederland. In 1947 werd de wedstrijd voor het eerst gehouden in Duinrell, Wassenaar.

Cold Case: 'Wie schoot Helio Stewart dood?'

Het is bijna 26 jaar geleden, maar zijn vrouw heeft er nog dagelijks verdriet van. Niet alleen mist ze Helio nog iedere dag, ze leeft nog steeds in angst voor de mensen die dit gedaan hebben. “Nabestaanden verdienen duidelijkheid en gerechtigdheid. Ook na bijna 30 jaar. Juist na 30 jaar.”, zegt coldcaseteamleider René Bergwerff. Vandaag wijdt Bureau Rijnmond een speciale thema-uitzending aan deze coldcase.

Een coldcase oplossen na zoveel tijd, het kan. Vorig jaar boekte het coldcaseteam nog een groot succes in de prostitutiemoorden. “De techniek is nu beter, maar ook voor getuigenissen kan tijd soms juist in positieve zin helpen.”, licht Officier van Justitie Moniek Luijpen toe. “Vriendschappen en familiebanden kunnen veranderd zijn waardoor dingen anders liggen, soms is iemand geëmigreerd, overleden waardoor je je vrijer voelt of misschien zit een persoon waarover je wilt verklaren toch al vast voor een ander feit. Dat kan helpen." “Daarnaast vind ik het een belangrijk signaal naar de criminelen van nu.”, zegt Bergwerff. “Laat ze zich maar realiseren dat wij niet loslaten. En als we je niet op korte termijn pakken, dan nog kan je over 30 jaar van ons zijn.”

De Bureau Rijnmond uitzending van vandaag is de eerste van een nieuw seizoen en staat geheel in het teken van de liquidatie van Helio. Helio, toendertijd 34 jaar, reed de avond van zijn dood met een vriend van Rotterdam naar Schiedam. Het is maandagavond 6 december 1993. Rond 21.00 uur zet hij de vriend af op de hoek van de Stephensonstraat en de Professor Kamerlingh Onneslaan in Schiedam. De vriend loopt naar de Kamerlingh Onneslaan. Hij hoort een aantal schoten vanuit de richting waar Helio de auto geparkeerd heeft. De vriend van Helio ziet een man in een auto stappen en zonder verlichting wegrijden. Later blijkt dat Helio Stewart is neergeschoten. Helio had een partner en een kind. Zij leven al 25 jaar met de vraag: "Wie heeft Helio doodgeschoten en waarom? Kunt u ze aan antwoorden helpen?"

Kijk vanmiddag om 17.20 uur op TV Rijnmond naar deze special of kijk de uitzending later terug op www.bureaurijnmond.nl.

Helio Stewart (Foto: Politie)
Helio Stewart (Foto: Politie)

Gears 5 is er klaar voor

Nog maar een paar dagen en de nieuwe Gears of War ligt in de schappen. Ontwikkelaar The Coalition belooft met Gears 5 de grootste campaign ooit en vijf uitgebreide multiplayer-modi.

Gears 5 ondersteunt behalve de bekende competitieve gamemodi local split-screen tot drie spelers en online co-op. In de campaign gaat Kait op zoek naar de roots van haar ietwat bijzondere familie, als nakomeling van het Locust-ras. Enkele weken geleden konden we al even los in de alpha tech test en dat was alvast veelbelovend. 

Gears 5 verschijnt op 9 september voor Xbox One en pc, maar Game Pass (Ultimate) houders kunnen vanaf morgen al spelen. Bekijk de launch-trailer ondertussen hieronder.

Rijksrecherche start onderzoek naar aanhouding Leidschendam

De Rijksrecherche is op aanwijzing van het OM Den Haag een onderzoek gestart naar de aanhouding van een 22-jarige man in de vroege ochtend van maandag 2 september te Leidschendam. De man ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt of de aanhouding volgens de regels is verlopen.

De man bevond zich in verwarde toestand in een Leidschendamse woning. Daarop besloot zijn familie om de politie te bellen. Ter plaatse gekomen hield de politie de man – die zich verzette – aan.

Na de insluiting op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte in een zorgelijke toestand verkeerde en is een ambulance gewaarschuwd. Die bracht hem over naar een ziekenhuis.

Het OM heeft op 3 september de Rijksrecherche gevraagd een onderzoek te starten. Op dit moment kan het OM verder geen mededelingen doen over het lopende Rijksrecherche-onderzoek.

Veehouderij op weg naar verduurzaming

Om te komen tot een toekomstbestendige veehouderij hebben sectoren, ketenpartijen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het programma Duurzame Veehouderij afspraken gemaakt. In deze transitie naar kringlooplandbouw neemt Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ook maatregelen op het gebied van wet- en regelgeving, het bieden van experimenteerruimte en de positie van de boer. Dat staat in de brief Verduurzaming Veehouderij die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

Minister Schouten: "Onze boeren bereiden zich voor op de toekomst. Daarbij zijn duurzaamheid, dierenwelzijn en het verdienvermogen van de boer belangrijk. In deze transitie moeten we tegelijkertijd oog houden voor veranderende omstandigheden zoals nu bijvoorbeeld de huidige stikstofdiscussie. Deze discussie onderstreept juist de noodzaak om te komen tot een meer duurzame veehouderij. Het gesprek over de toekomst daarvan stopt dan ook niet na vandaag."

Innovatie- en experimenteerruimte
In de omslag naar kringlooplandbouw lopen vernieuwers voorop. Zij delen kennis en ervaring en inspireren andere veehouders om ook stappen te zetten. Om hen meer ruimte te geven stelt minister Schouten innovatie- en experimenteerruimte beschikbaar en kijkt zij naar de mogelijkheden om wet- en regelgeving te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld in Noord-Nederland, waar in acht gebieden initiatieven worden ontwikkeld ter bevordering van onder meer de biodiversiteit, het landschap en het verdienvermogen van de boeren.

Het is belangrijk dat de condities om te verduurzamen optimaal zijn, zodat de veehouder met vertrouwen een volgende stap richting verduurzaming en kringlooplandbouw kan zetten. Zo zal de weg naar kringlooplandbouw alleen slagen als de boer de nodige investeringen kan opbrengen en terugverdienen. Economisch gezond kunnen werken, een goed inkomen verdienen en waardering krijgen voor hun werk zijn daarbij essentieel. Daarom heeft minister Schouten onlangs de Taskforce Verdienvermogen opgericht, die onderzoek doet naar de randvoorwaarden voor het verdienmodel van kringlooplandbouw.

De verduurzaming van de veehouderij is dus een omslag voor alle schakels in de keten, inclusief de consument. Boeren kunnen alleen verduurzamen als er voldoende vraag is naar duurzame producten. Daarom werkt minister Schouten samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel aan een plan van aanpak dat beschrijft hoe horeca, cateraars, supermarkten, de voedingsmiddelenindustrie en slagerijen de vraag naar duurzame producten kunnen vergroten.

Sectorplannen
Ook de sectoren hebben in samenwerking met ketenpartijen plannen gemaakt om een versnelling naar een duurzame veehouderij en het sluiten van kringlopen te realiseren. Zo gaat de varkenssector aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe stallen die zorgen voor een vermindering van de uitstoot van ammoniak, broeikasgassen en geur.

De melkveesector werkt onder andere toe naar meer gebruik van voer van eigen grond. Ook gaat deze sector aan de slag met een plan om de uitstoot van ammoniak verder te verminderen. Dat is een urgente opgave, ook om de stikstofproblematiek aan te pakken. De pluimveesector gaat onder andere aan de slag om de uitstoot van fijnstof te verminderen. De geiten- en kalversector zetten dierenwelzijn en diergezondheid hoog op de agenda.

Defensie-uitgaven 1,2 procent van bbp in 2018

In 2018 bedroegen de uitgaven aan defensie uitgedrukt als percentage van het bbp 1,2 procent. De uitgaven van de overheid aan defensie stegen met ruim een half miljard naar 9,1 miljard euro. Sinds 2014 zijn de uitgaven met 25 procent gestegen. Dit meldt CBS op basis van nieuwe cijfers.
Uitgedrukt als percentage van het bbp was er tussen 1996 en 2014 sprake van een dalende trend van defensie-uitgaven. In 2014 was dit percentage het laagst met 1,1 procent. Daarna steeg het percentage tot 1,2 procent van het bbp in 2018.

Lonen grootste kostenpost
Bijna de helft van de uitgaven aan defensie (49 procent) werd in 2018 besteed aan de lonen van defensiepersoneel. Deze kostenpost ligt al tien jaar net boven de 4 miljard euro. Wel wordt er sinds 2014 verhoudingsgewijs minder aan lonen besteed door een stijging van het totaal aan defensie-uitgaven, met name de investeringen. In 2018 bestonden de investeringen voor twee derde uit militaire activa. Dit waren voornamelijk militaire vliegtuigen, maar ook militaire voertuigen en bewapening. Een derde van de investeringen werd gedaan in overige zaken, zoals gebouwen en computers.

Uitgaven Nederland blijven internationaal gezien achter
Er zijn verschillende cijfers in omloop voor het meten van de omvang van defensie-uitgaven. De gegevens in dit artikel zijn berekend op basis van de zogeheten COFOG-indeling waarbij uitgaven van alle overheidsinstanties zijn verdeeld naar functie. Deze benadering verschilt iets van die van het ministerie van Defensie waarin bijvoorbeeld de uitgaven aan de marechaussee volledig worden meegeteld. Volgens de COFOG-indeling wordt slechts een deel van deze uitgaven toegekend aan de functie defensie. Daarnaast volgt de NAVO weer een andere afbakening bij het toetsen van de afgesproken twee procentnorm die betrekking heeft op de minimale defensie-uitgaven van lidstaten als aandeel van het bbp.

Door deze afwijkende definities zitten er kleine verschillen in de genoemde drie cijfers. Omdat nog niet van alle landen cijfers over 2018 beschikbaar zijn, worden voor de internationale vergelijking cijfers over 2017 gebruikt. Uitgedrukt als percentage van het bbp liggen de drie cijfers voor Nederland in 2017 wel op ongeveer hetzelfde niveau, namelijk afgerond 1,2 procent.

Vergeleken met andere landen liggen de uitgaven aan defensie uitgedrukt als percentage van het bbp relatief laag in Nederland. De Verenigde Staten is met meer dan 3 procent koploper. Als de defensie-uitgaven niet worden afgezet tegen de omvang van de economie maar tegen het bevolkingsaantal staat Nederland met bijna 500 euro per inwoner per jaar in 2017 wel in de subtop van alle NAVO-lidstaten.

In Noord-Brabant wonen meeste militairen
Naar aanleiding van vragen uit de media heeft het CBS ook gekeken naar de woonprovincie van militairen. De provincie die de meeste militairen huisvest is Noord-Brabant. 18 procent van de militaire banen bij defensie wordt vervuld door militairen die wonen in deze provincie. Gelderland staat met 15 procent op de tweede plek. In beide provincie zijn relatief veel kazernes en militaire oefenterreinen. De minste banen worden vervuld door militairen uit Zeeland. Burgerpersoneel is vooral te vinden in Zuid-Holland.

Buitenlandse student levert meer op dan hij de schatkist kost

Een buitenlandse student die in Nederland komt studeren, levert per saldo meer op voor de Nederlandse economie dan hij kost. Een buitenlandse student uit een Europees land levert Nederland 5 tot 17.000 euro op, een student van buiten Europa zelfs 69 tot 94.000 euro. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘De economische effecten van internationalisering in het hoger onderwijs en het mbo’.

Dat studenten van buiten Europa de Nederlandse economie meer opleveren, komt doordat de overheid niet bijdraagt aan de opleidingskosten van deze studenten. Bovendien blijven ze na hun studie vaker in Nederland werken dan studenten uit Europa. Dit geldt vooral voor afgestudeerden in Natuurwetenschappen, Techniek en Onderwijs.

Internationalisering zorgt ervoor dat studenten uit een breder scala aan opleidingen kunnen kiezen en dat onderwijsinstellingen een grotere potentiële afzetmarkt hebben. Dit kan positieve effecten hebben, bijvoorbeeld als onderwijsinstellingen concurreren op kwaliteit, als Nederlandse studenten beter gaan presteren omdat ze zich kunnen optrekken aan goede buitenlandse studenten, en als studenten interculturele vaardigheden opdoen die van pas komen op de arbeidsmarkt. Maar het kan ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld als er vanwege capaciteitsproblemen een numerus fixus moet worden ingevoerd, waardoor niet alle Nederlandse studenten de studie van hun eerste keuze kunnen volgen. Of als het niveau van de inkomende buitenlandse studenten lager is dan dat van Nederlandse studenten en Nederlandse studenten daardoor slechter gaan presteren. Ook kan de druk op de woningmarkt toenemen.

In 2017 volgden 76.000 buitenlandse studenten een studie in Nederland. Hun aandeel varieert van zes procent aan hbo-bacheloropleidingen tot een kwart aan universitaire masteropleidingen. Van de buitenlandse studenten aan hbo- en wo-bacheloropleidingen komt ongeveer een vijfde van buiten Europa. Bij masteropleidingen vormen zij ongeveer een derde van de buitenlandse studenten. Veruit de meeste internationale studenten komen uit Duitsland.

Eerste 'stopcontact op zee' klaar voor gebruik

Het eerste grote ‘stopcontact’ (platform Borssele Alpha) voor het elektriciteitsnet op zee is door TenneT opgeleverd. Hiermee zal de windenergie van de windparken Borssele I en II (700MW) naar het vaste land worden getransporteerd. Via platform Borssele Alpha zal vanaf volgend jaar ongeveer 2,5% van de in Nederland gebruikte elektriciteit van het windpark op zee naar het vaste land worden gebracht. TenneT heeft het platform conform de afgesproken planning opgeleverd. De komende jaren worden er in totaal tien van dit soort stations geplaatst.

Net op zee belangrijke pijler onder succes windenergie op zee
De gecoördineerde aanleg van een elektriciteitsnet op zee door TenneT is een belangrijke pijler onder het succes van windenergie op zee, naast de succesvolle subsidievrije tenders voor de windparken. De tijdige oplevering door TenneT voedt het vertrouwen bij windparkontwikkelaars dat ook toekomstige delen van het net op zee tijdig gereed zullen zijn. Een ander voordeel van de aanleg door TenneT is de goede afstemming met het hoogspanningsnet op land dat ook onder beheer van TenneT is. Daardoor kunnen problemen door gebrek aan transportcapaciteit zoveel mogelijk worden voorkomen. Met behulp van de Rijkscoördinatieregeling hebben het Rijk, TenneT en overige belanghebbenden samengewerkt aan een goede ruimtelijke inpassing van de verbinding tussen het windpark en het landelijk hoogspanningsnet.

Windparken op zee en het Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70% van onze elektriciteitsverbruik duurzaam is (wind of zon). Dat komt neer op in elk geval 84 TWh. Meer dan de helft daarvan komt van windparken op zee (49 TWh). De overige 35 TWh komt uit windparken op land en zonneparken op land. Windenergie op zee is niet alleen belangrijk voor de elektriciteitsbehoefte van huishoudens en bedrijven. Ook de industrie heeft windstroom hard nodig om de huidige fossiele brandstoffen en grondstoffen te kunnen vervangen door ‘groene moleculen’, zoals waterstof uit elektrolyse met stroom uit windparken.

Oogsttijd breekt aan voor windenergie op zee
De komende jaren zal de hoeveelheid stroom die windparken op zee leveren sterk toenemen – er breekt als het ware een ‘oogsttijd’ aan. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16% van de elektriciteitsproductie. In 2030 zal er ca. 11 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 40% van ons elektriciteitsverbruik en beslaan minder dan 3% van de Nederlandse Noordzee. Tussen de windturbines (die circa 1 km uit elkaar liggen) is ruimte voor medegebruik, zoals kweek van zeewier en visserij op krabben en kreeften. De plannen voor windparken tot 2030 liggen vast in de routekaart windenergie op zee.

Nadal vecht zich naar halve finales US Open, Berrettini wint thriller van Monfils

Tennisser Rafael Nadal staat weer eens in de halve finales van de US Open. De drievoudig kampioen, als tweede geplaatst, rekende in de kwartfinales af met de Argentijn Diego Schwartzman (20), die Nadal bijna drie uur lang zo nu en dan aardig partij wist te bieden: 6-4, 7-5, 6-2.

Het hoogtepunt van de dag was zonder twijfel het duel tussen de Italiaan Matteo Berrettini (24) en de Fransman Gaël Monfils (13). De eerste vier sets werden onderling keurig afgewisseld, waarna het in de beslissende vijfde set heen en weer ging. Berrettini kreeg op 5-4 een matchpoint op eigen service, maar Monfils werkte dat weg en brak terug.

Op 6-5 kreeg Berrettini op de service van Monfils nog eens twee matchpoints, maar de Fransman wist die ook weg te slaan. Dubbele fouten in de tiebreak werden Monfils echter fataal en op matchpoint nummer vijf kon Berretttini het dan eindelijk afmaken en zich voor het eerst voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi plaatsen: 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 7-6 (5).

Toptalent Andreescu naar halve finales US Open

Tennisster Bianca Andreescu kent het jaar van haar leven en voor de 19-jarige Canadese is de US Open voorlopig ook het Grand Slam-toernooi van haar leven. De nummer vijftien van de plaatsingslijst speelt haar vierde hoofdtoernooi van een Grand Slam, kwam nog nooit voorbij de tweede ronde en staat nu in de halve eindstrijd.

In de kwartfinales nam Andreescu het op tegen de als 25e geplaatste Belgische Elise Mertens, die de eerste set won. In set twee nam Andreescu het heft echter in handen, waarna de beslissende set gelijk op ging tot 4-3. Op dat moment sloeg Andreescu op haar derde breakpoint toe, om het vervolgens op eigen service af te maken: 3-6, 6-2, 6-3.

Andreescu speelt in de halve finales tegen de Zwitserse Belinda Bencic (13), die ook haar eerste halve finale van een Grand Slam speelt.

Tetris 99 krijgt Invictus-modus

De digitale versie van Tetris 99 krijgt een update met de spelstand Invictus. Spelers kunnen deze spelstand pas spelen als ze de Tetris Maximus-status hebben bereikt, wat betekent dat ze minimaal één keer op de eerste plaats moeten zijn geëindigd in de traditionele onlinestand van Tetris 99.

Naast de Invictus-stand worden er dagelijkse missies toegevoegd aan Tetris 99. Om deze missies te spelen hoeven spelers geen speciale status te bereiken. Door missies te voltooien kunnen spelers tickets in de game verdienen, die ze voor allerlei nieuwe thema’s kunnen inwisselen. Bovendien worden er nieuwe spelerspictogrammen toegevoegd, zodat spelers kunnen pronken met hun prestaties. Voor degenen die de Big Block DLC hebben gekocht, is er zelfs nog meer content onderweg. Geef een Joy-Con aan een vriend om het in het duogevecht tegen elkaar en de CPU op te nemen, of speel lokaal draadloos tegen je vrienden in de lokale arena.

De update naar versie 2.0 en de nieuwe betaalde DLC voor Tetris 99 worden later vandaag uitgebracht. Daarnaast wordt er op 20 september een gamecardversie van Tetris 99 uitgebracht. Deze bevat alle Big Block DLC en een individueel Nintendo Switch Online-lidmaatschap van 12 maanden.

Tetris 99 - Invictus
Tetris 99 - Invictus

Switchen met Divinity Original Sin 2 - Definitive Edition

Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition is vandaag op Nintendo Switch uitgebracht. De RPG van het Belgische Larian Studios ondersteunt cross-save met de pc-versie.

In Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition kies je voor je het avontuur begint je ras en oorsprong. Er zijn zes unieke personages met elk hun eigen oorsprong waardoor je een andere achtergrond en quests krijgt. Je mag ook je eigen held samenstellen, met als ras Human, Lizard, Elf, Dwarf of Undead. Alle keuzes hebben gevolgen.

De game speelt zich af in de fantasiewereld van Rivellon, 1200 jaar na Divinity: Original Sin. Levende wezens op Rivellon hebben een vorm van energie die Source wordt genoemd, en individuen die Sourcerers worden genoemd, kunnen Source manipuleren om spreuken uit te spreken of hun gevechtsvermogen te verbeteren. De zeven goden van Rivellon hadden een deel van hun collectieve Source opgegeven en het ingebracht in een persoon, Lucian, die bekend werd als de Divine. Zijn rol is om zijn krachten te gebruiken om de Void tegen te houden. Lucian stierf echter vóór het begin van het spel, waardoor er monsterlijke wezens van de Void Rivellon binnen vallen.

Als speler heb je volledige vrijheid om te gaan en te doen wat je wil. Je kunt met NPC's praten, maar je kunt ze ook vermoorden. Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition heeft online ondersteuning voor vier spelers, zodat je het spel met meerdere mensen kunt spelen.

Vuelta: Etappe 12 - Nóg een Baskisch wielerfeest

Het eerste Baskische wielerfeest van deze Vuelta werd gisteren een echt feest: Mikel Iturria, een voor een Baskische ploeg rijdende Bask, won in het Baskenland na een indrukwekkende solo. Vandaag volgt deel twee van de uitstap naar het meest wielergekke deel van Spanje en misschien wel Europa.

We laten het woord wat betreft de details van deze etappe weer over aan Rellende_Rotscholier in zijn voorbeschouwing, wel kunnen we melden dat de heren 171 kilometer voor de kiezen krijgen en wel tussen het racecircuit van Navarra en de Baskische stad Bilbao. In de eerste helft van het parcours zit op één klim na niet veel bijzonders, de latste vijftig kilometer zijn een stuk lastiger.

Om iets over één gaan de heren van start, Eurosport en Sporza zijn om 15.00 uur live en dan zijn ze dus ruimschoots op tijd om de mooiste delen van de etappe in beeld te brengen. De finish staat weer tussen 17.20 en 17.50 uur gepland, maar wellicht kan het met mogelijke tegenwind wat uitlopen.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise aangekondigd

De culthit Deadly Premonition krijgt een vervolg in Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise. Deze game is tijdens de Nintendo Direct aangekondigd.

In A Blessing in Disguise volg je het verhaal van FBI-agente Aaliyah Davis. Zij onderzoekt een seriemoordenaar in Boston, een zaak die verband houdt met die van FBI-agent Francis York Morgan 14 jaar geleden in New Orleans. Francis is de hoofdrolspeler uit het origineel. Het lijkt erop dat beide personages speelbaar zullen zijn om het geheim te ontrafelen.

Om alvast in de stemming te komen kun je vanaf vandaag op Nintendo Switch aan de slag met een vernieuwde versie van de originele game, getiteld Deadly Premonition Origins. De survival-horror game kwam in 2010 uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc en werd ontvangen met zeer verdeelde kritieken. Het Twin Peaks-achtige bovennatuurlijke moordscenario, de twijfelachtige combat, de bizarre personages en het steeds vreemdere verhaal maakten de game een ware culthit.

Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise komt in 2020 uit, voor zover bekend exclusief voor Nintendo Switch. Bekijk de korte aankondigingstrailer hieronder.

Mishandeling motoragent door twee verdachten

Woensdagavond rond 22.00 uur hebben twee mannen een politieagent mishandeld. Deze raakt daarbij gewond. Een verdachte is aangehouden. Naar de andere verdachte wordt nog gezocht.

De motoragent wilde in Heerlen een voertuig controleren dat door afwijkend gedrag opviel in het verkeer. De auto ging er vandoor waarna de agent de achtervolging inzette. Op de Retersbekerweg in Klimmen stopten ze en is de agent door de twee inzittenden mishandeld. Hierop heeft de agent zijn dienstwapen getrokken en waarschuwingsschoten gelost. Een van de verdachte is aangehouden, de ander is weggevlucht. In de zoektocht naar de tweede verdachte in de omgeving Klimmen is ook de politiehelikopter ingezet.

Met z'n achten schreeuwen in Luigi's Mansion 3

Nintendo has detailed the ScreamPark party mode of Luigi’s Mansion 3.

Elke verdieping van het spookhotel in Luigi’s Mansion 3 heeft een ander thema, waaronder de piramide-setting van Tomb Suites, een discovloer en een restaurant met piratenthema. In de nieuw aangekondigde ScreamPark-feestmodus kunnen twee tot acht spelers tegen elkaar vechten als een Luigi-team en een Gooigi-team, zelfs met slechts één Nintendo Switch-systeem. De teams zullen strijden om te zien wie de meeste geesten kan verslaan, de meeste munten kan verzamelen of de meeste doelen kan breken.

Luigi begint aan een droomvakantie met Mario en vrienden. Ze ontvangen een uitnodiging voor een luxe hotel. Zijn droom wordt echter al snel een nachtmerrie wanneer King Boo onthult dat alles een truc was geweest om Mario en vrienden te vangen. Met de hulp van professor E. Gadd loopt de laffe held Luigi op en neer op verraderlijke verdiepingen van het nu onheilspellende hotel op een zoektocht om ze te redden. Hij krijgt hulp van zijn slijmerige alter ego Gooigi.

Luigi’s Mansion 3 komt 31 oktober uit op Switch.

PostNL en Sandd vragen toestemming voor samenvoeging postnetwerken

PostNL en Sandd vragen toestemming aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor de samenvoeging van hun postnetwerken. Deze stap volgt op de afwijzing door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van de vergunningsaanvraag.

PostNL en Sandd zijn het niet eens met de analyse en de onderbouwing van het ACM-besluit. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren, met een sterk krimpend postvolume en teruglopend rendement, zoals ook bevestigd door de informatie die is aangeleverd door PostNL en Sandd, spreken voor zich.

Door de aanhoudende krimp is het nu al heel moeilijk voor bedrijven in de postsector om rendabel te werken. Consolidatie is daarom absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland; van stad tot platteland, en voor ouderen en sociaal kwetsbare groepen.

Alleen door zoveel mogelijk gebruik te maken van schaalvoordelen kan de continuïteit van de postvoorziening voor de komende jaren worden gewaarborgd. Consolidatie maakt het daarnaast mogelijk om de gevolgen van de aanhoudende krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen.

PostNL en Sandd doen nu een beroep op artikel 47 van de Mededingingswet, waarmee het ministerie van EZK een ander toetsingskader heeft en een bredere afweging kan maken op basis van maatschappelijke belangen, zoals werkgelegenheid, de continuïteit en de betaalbaarheid van de universele postvoorziening.

Assassins Creed Black Flag en Rogue Remastered naar Switch

Ubisoft heeft de Assassin's Creed: The Rebel Collection aangekondigd, een collectie met Assassin's Creed IV: Black Flag en Assassin's Creed Rogue Remastered for Switch. He wordt uitgebracht op 6 december.

De Assassin's Creed: The Rebel Collection bevat verbeterde functies voor het Nintendo Switch-systeem, zoals de handheld-modus, HD Rumble, touchscreeninterface, geoptimaliseerde HUD en Motion Control Aiming. Bij Assassin's Creed IV: Black Flag krijg je alle single-player DLC's.

Assassin's Creed IV: Black Flag kwam voor het eerst uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U in oktober 2013, en PlayStation 4, Xbox One en pc in november 2013. De originele Assassin's Creed Rogue kwam voor het eerst uit op PlayStation 3 en Xbox 360 in november 2014, gevolgd door pc in maart 2015. Assassin's Creed Rogue Remastered werd uitgebracht op PlayStation 4 en Xbox One in maart 2018.

Star Wars: Jedi Knight 1 en 2 naar PS4 en Switch

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast verschijnt op 24 september voor PlayStation 4 en Switch. Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy volgt begin 2020.

Je speelt Kyle Katarn, een agent van de New Republic. Je gebruikt je Light Sabre en natuurlijk The Force om een nieuw gevaar voor het universum te bestrijden. Daarnaast heb je nog de keuze uit 13 wapens zoals de Disruptor Rifle, vallen en de Wookie Bowcaster. Er zijn 24 singleplayermissies met daarbij 4 bosses. Ben je daar klaar mee, dan is er nog ondersteuning voor online multiplayer. Op Switch kunnen de gyroscopen van de Joy-Cons gebruikt worden om te mikken.

Jedi Outcast on Switch

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vandaag is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor. In de loop van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust eerst nog krachtig tot hard met in het noordelijk kustgebied aanvankelijk windstoten tot ongeveer 70 km/uur.

Komende nacht zijn er in het midden en zuiden flinke opklaringen en kan er in het zuiden een enkele mistbank ontstaan. In het noorden is meer bewolking aanwezig en is er kans op een bui. De minima lopen uiteen van 13°C in het noordelijk kustgebied tot 6°C plaatselijk in het zuiden. De wind is zuidwestelijk, zwak tot matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vrijdag begint de dag met zonnige perioden, maar in de middag wordt het van het noorden uit bewolkt en gaat het in het noordelijk kustgebied af en toe regenen. De regen breidt zich in de avond langzaam zuidwaarts uit. De maxima lopen uiteen van 17°C in het noordelijk kustgebied tot 21°C plaatselijk in het zuiden. De zuidwestenwind is matig, neemt in de kustgebieden toe naar vrij krachtig en aan de kust naar krachtig, in het noordelijk kustgebied later af en toe hard. (Bron: KNMI)

Regen in Alkmaar. Zondagavond
Regen in Alkmaar. Zondagavond

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Fierljeppen in Animal Crossing

Nintendo heeft een trailer uitgebracht voor Animal Crossing: New Horizons met het "Deserted Island Getaway-pakket" van Nook Inc.

In Animal Crossing: New Horizons pas je jouw personage en huis aan en versier je het landschap (met meubels, als je wilt!), om zo je je eigen eiland te ontwerpen. Er is een nieuw ontwerpsysteem waarmee je materialen moet verzamelen om alles te construeren, van meubels tot gereedschappen. Er zijn ook allerlei activiteiten zoals tuinieren, vissen, decoreren, interactie met ondertussen bekende NPC's en meer, terwijl klassieke Animal Crossing-ervaringen op nieuwe manieren tot leven komen in de omgeving van een onbewoond eiland. Je kunt op een Switch samen spelen met vier spelers. Wil je andere eilanden online bezoeken dan kunnen er tot 8 mensen op een eiland vertoeven.

Animal Crossing: New Horizons staat gepland voor 20 maart 2020.

Wii U-game Tokyo Mirage Sessions komt naar Switch

Tokyo Mirage Sessions #FE was een niche game voor Wii U die poogde Shin Megami Tensei en Fire Emblem samen te brengen. De game werd door critici goed ontvangen, maar wist net als de Wii U zelf weinig potten te breken bij het publiek. Nu krijgt het onverwacht een tweede kans op Switch. Een nieuwe uitgebreide versie van de game komt op 17 januari 2020 uit.

Trials of Mana remake komt in april

Trials of Mana komt op 24 april uit voor Switch, PS4 en pc. Dit is een complete remake van de originele Super Nintendo-game die pas sinds kort beschikbaar is in het Engels via de Collection of Mana bundel. De remake verandert ook het vechtsysteem, waardoor het als een moderne actie-RPG oogt. In deze game kies je drie personages uit een groep van zes en ga je typisch op avontuur om uiteindelijk een slechterik te slachten.

Little Town Hero van GameFreak komt dit jaar uit

Little Town Hero, eerder bekend als enkel 'Town', komt op 16 oktober uit en is exclusief voor de Nintendo Switch. Deze JRPG van GameFreak, de ontwikkelaar van Pokemon, speelt zich volledig af in een drop. Jouw doel is om dit dorp op te bouwen en te verdedigen. De schaal van de game is niet groot, daarom is de game ook lager geprijsd. Op dit moment is de adviesprijs 25 dollar.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition aangekondigd

Xenoblade Chronicles komt naar Nintendo Switch. De game werd oorspronkelijk in 2011 uitgegeven voor Nintendo Wii en kreeg later in 2015 een port naar New Nintendo 3DS. Nu is Nintendo Switch aan de beurt in 2020.

De game krijgt de subtitlel Definitive Edition, al is nog niet duidelijk wat dit precies inhoudt. Details zijn nog schaars, dus dat wordt afwachten.

SNES-games morgen toegevoegd aan Nintendo Switch Online

Nintendo gaat SNES-games toevoegen aan hun online-dienst Nintendo Switch Online. Morgen, 6 september, worden twintig klassieke SNES-games toegevoegd. De volledige lijst vind je hieronder.

Een exclusief aanbod voor abonnees is te vinden in de vorm van een draadloze SNES-controller die te gebruiken is op Switch. Deze kost 29,99 euro en is te bestellen via de website van Nintendo.

SNES Games NSO

Terry Bogard naar Smash, meer DLC-fighters in ontwikkeling

Nintendo kondigt aan dat, zoals verwacht, Terry Bogard zijn opwachting gaat maken in Super Smash Bros. Ultimate. Bekend van Fatal Fury en als mascotte van SNK is hij vanaf november ook speelbaar in Smash.

Daarnaast kondigt Nintendo aan dat Banjo & Kazooie vandaag beschikbaar komen in de game én dat er meer fighters in ontwikkeling zijn. Er komen dus nog meer fighters dan de vijf die waren aangekondigd voor het huidige fighters pass.

Goed nieuws voor fans van Smash en voor hen die hun favoriete personage nog niet voorbij hebben zien komen.

Knokken met Kirby in Super Kirby Clash

Een free-to-play Kirby game is vanaf vandaag te downloaden in de Nintendo eShop. In Super Kirby Clash kun je alleen of met anderen knokken, bazen verslaan en meer.

Mogelijkheden zijn lokaal, draadloos of multiplayer over het internet. Je vecht tegen vijanden, maar moet daarvoor natuurlijk wel de juiste rol kiezen. De game is free-to-play, maar wat voor transacties er in de game aanwezig zijn is niet duidelijk.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.