Judoka Muki wereldkampioen, zilver voor Belg Casse

heywoodu

Judoka Sagi Muki heeft zich in de Nippon Budokan in Tokyo gekroond tot wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram. De 27-jarige Israëlische nummer twee van de wereld rekende in de finale met twee waza-ari's af met de jonge Belgische Europees kampioen Matthias Casse.

Het grote verhaal in de klasse tot 81kg is zoals gewoonlijk - helaas - nogal politiek: Muki is een Israëliër, regerend wereldkampioen Saeid Mollaei is een Iraniër en mag dus per definitie niet tegen Muki vechten, anders is zijn carrière direct voorbij. In de halve finales was Muki als eerste aan de beurt en hij won van Mohamed Abdelaal uit Egypte, waardoor Mollaei wel móest verliezen van Casse.

De coach van de Iraniër was opvallend genoeg afwezig en Mollaei leek bij vlagen zelfs voor de winst te gaan, wat bij succes een ongekend verhaal zou zijn. In de golden score nam Casse het echter over en na ruim twee minuten won de Belg alsnog, waarbij lastig te beoordelen was in hoeverre Mollaei er nog alles aan deed om te winnen.

In de strijd om brons won Antoine Valois-Fortier uit Canada van Abdelaal, terwijl Mollaei het opnam tegen de pas 21-jarige, maar gigantisch sterke Georgiër Luka Maisuradze. Mollaei's coach was terug en winst leek onmogelijk: hij zou dan 'onder' Muki op het podium moeten staan en dat gaat niet gebeuren. Maisuradze pakte een waza-ari voorsprong, Mollaei leek het vervolgens op te geven en met een vrij simpele score maakte de Georgiër het af.

Frank de Wit verloor al in de eerste ronde van de Dominicaan Medickson Del Orbe.

Muki vs Casse (Bron: YouTube)