FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 augustus 2019

Bayern verslaat Cottbus in DFB Pokal; Weghorst trefzeker voor Wolfsburg

De slotavond van de eerste ronde in de DFB Pokal. Bayern München won van Energie Cottbus en VfL Wolfsburg had een verlenging nodig om af te rekenen met Hallescher FC. 

VfL Wolfsburg heeft zich maandagavond geplaatst voor de tweede ronde van de DFB Pokal. Op bezoek bij derdedivisionist Hallescher FC won de Bundesliga-club na een verlenging moeizaam met 3-5. Wout Weghorst begon in de basis bij Wolfsburg en was met een doelpunt belangrijk voor het elftal van trainer Oliver Glasner. Jeffrey Bruma zat vanwege een blessure niet bij de wedstrijdselectie.

Weghorst wist zo in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen direct zijn doelpuntenaccount voor Wolfsburg te openen. De Nederlandse spits tekende in de voorlaatste minuut van de eerste helft voor de 1-1, nadat Felix Drinkuth Hallescher luttele seconden ervoor verrassend op voorsprong had gebracht. Weghorst werd in het strafschopgebied bediend door João Victor, waarna hij zichzelf knap vrijspeelde en koelbloedig afrondde.

Extra domper voor Wolfsburg was de tweede gele kaart die Josuha Guilavogui ontving in de blessuretijd van de wedstrijd. Wolfsburg leek zo in de verlenging voor een hels karwei te staan, maar daarin scoorden Robin Knoche en Josip Brekalo razendsnel, waardoor een hectisch slot de ploeg bespaard bleef.


Bayern München ging op bezoek bij Energie Cottbus. Die ploeg verween in 2009 uit de Bundesliga en is inmiddels afgedaald tot de Regionalliga Nordost, het vierde niveau in Duitsland Bayern ging met een sterk elftal het veld op. Robert Lewandowski, Thomas Müller, Kingsley Coman, Joshua Kimmich, David Alaba en Manuel Neuer deden allemaal mee. In de laagste versnelling kwam de ploeg van Niko Kovac echter niet in de problemen. Lewandowski stond in de eerste helft op de goede plek om de rebound binnen te werken na een schot van Coman.

Die 0-1 voorsprong werd door Coman zelf pas in de tweede helft verdubbeld. Na 65 minuten spelen scoorde hij na een zeer fraai schot in de verre hoek. Leon Goretzka, die na 63 minuten spelen Renato Sanches had afgelost, deed vervolgens ook nog een duit in het zakje met de 0-3. De thuisclub kon toch nog juichen. Goretzka maakte in de blessuretijd een overtreding in zijn eigen penaltygebied en het was Berkan Taz die Neuer vanaf de penaltystip passeerde. Het bleef bij 1-3, waardoor de titelverdediger eenvoudig de tweede ronde haalde. 

Uitslag DFB Pokal - Eerste ronde 12 augustus 2019

Thuis Uit Uitslag
Hallescher FC (III) VfL Wolfsburg (I) 3:5 nv (1:1, 3:3)
Karlsruher SC (II) Hannover 96 (II) 2:0 (0:0)
Hansa Rostock (III) VfB Stuttgart (II) 0:1 (0:1)
Energie Cottbus (IV) FC Bayern München (I) 1:3 (0-1)

NASCAR-race op Michigan ontaardt in brandstofstrijd

De 23e race van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series heeft op de Michigan International Speedway voor de nodige spanning gezorgd. Het werd een strijd tot de laatste druppel, waarna er nog drie races te gaan zijn tot de play-offs beginnen.

Met Brad Keselowski en Kevin Harvick op front row werd de boel op gang gevlagd, Alex Bowman en lokale held William Byron volgden. Na dik dertig ronden kwam Harvick met een lekke band naar binnen, terwijl Hamlin zich naar voren reed en de leiding pakte.

In de slotfase van de eerste stage werd na de eerste ronde pitstops flink geknokt, vooral tussen Hamlin en de alsmaar oprukkende Martin Truex Jr, die in het achterveld was begonnen. Dat werd een mooi duel en het was Truex die de stage won, voor Hamlin, Keselowski en Logano.

Keselowski had bij de herstart de leiding weer in handen, voor Hamlin, Bowman en Byron, terwijl ook Kyle Busch zich ineens voorin kwam melden. Truex had het tempo weer lekker te pakken en halverwege de stage nam hij de leiding over van Keselowski, die ook door Hamlin aangevallen werd.

Truex, Hamlin en ook Kurt Busch vormden een leidende groep, maar bij de pitstops was het Truex die weer een slag sloeg door wéér alleen brandstof te halen. Keselowski kreeg ineens te kampen met een lekke achterband, spinde, maar wist zijn auto bijzonder knap op te vangen om verdere schade te voorkomen.

Mooie redding van Keselowski (Bron: YouTube)

Kyle Busch lag bij de herstart ineens aan de leiding, nadat hij Truex aftroefde. Kyle pakte zo de stagewinst, voor Truex en broer Kurt Busch, maar daarachter ging het weer fout: onder meer Austin Dillon en Aric Almirola belandden in de muur, maar door het einde van de stage kwam er toch al een caution.

Nadat de boel was opgeruimd konden we door voor het laatste deel van de race, met Logano en Kurt Busch op kop, voor Byron en Ryan Blaney. De volgende caution liet niet lang op zich wachten, want Spencer Boyd, een van de mindere goden, spinde zijn auto met ruim 65 ronden te gaan de muur in.

De volgende herstart liet niet lang op zich wachten, net als de volgende neutralisatie: Clint Bowyer hing 'm in de muur. Logano en Kurt Busch hielden de leiding, met wederom Blaney en Byron erachter en Kyle Busch in de aanval. Een probleem voor Ricky Stenhouse zorgde voor een caution, maar al snel kon men door, met Blaney en Logano voorop.

Gedoe aan het eind van stage twee (Bron: YouTube)

Met twintig ronden te gaan was het nog altijd flink spannend: Kevin Harvick kwam naar voren en opende de aanval op leider Logano, met succes. Het werd spannend of de heren het met de brandstof in de tank zouden halen, wat voor Keselowski niet lukte: met elf ronden te gaan kwam de nummer drie naar binnen.

Met drie ronden te rijden moest Logano ook naar binnen, waardoor Harvick op kop reed, met Hamlin er anderhalve seconde achter, gevolgd door Truex op grote afstand. Die hadden dankzij een fuel-only-stop wél genoeg brandstof aan boord en dus won Harvick de race, voor Hamlin en Truex. Onder meer Kurt Busch viel in de laatste ronde weg, want ook hij had niet genoeg brandstof aan boord.

Bowyer ramt de muur (Bron: YouTube)

Gelijke spelen bij Jong PSV - FC Den Bosch en Jong AZ - Telstar

Jong PSV heeft in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen in de Eerste Divisie niet weten af te rekenen met provinciegenoot FC Den Bosch. Ook in Noord-holland was er een provinciale wedstrijd. De beloften van AZ speelden op het trainingscomplex in Wijdewormer tegen Telstar en ook dit duel eindigde in een gelijkspel.

Bij PSV deed Toni Lato mee. De huurling van Valencia is nog 21 en dus mag hij gewoon bij Jong PSV meespelen in de Eerste Divisie. Het was meteen zijn debuut in een officiële wedstrijd voor PSV. Ook Jordan Teze, Zakaria Aboukhlal en Mohamed Ihattaren speelden mee. Het trio zat zondagavond nog bij de selectie het thuisduel met ADO Den Haag (3-1), maar kwamen toen niet in actie. Dit seizoen mogen die spelers op maandag alsnog meedoen bij de beloften. FC Den Bosch kwam binnen acht minuten op voorsprong via een wereldgoal van Abdulsamed Abdullahi, maar het was Ihattaren die hoogstpersoonlijk orde op zaken stelde voor rust. Hij zette Jong PSV op een 2-1-voorsprong.

Het werd uiteindelijk 2-2. Jong PSV-aanvoerder Justin De Haas haalde een doorgebroken speler neer en kon vertrekken. Uit de vrije trap die volgde, scoorde Danny Verbeek op prachtige wijze: 2-2. Dit bleek tevens de eindstand. 

Jong AZ en Telstar zijn de competitie begonnen met een gelijkspel. Ondanks dat er voldoende kansen waren, kwamen beide ploegen maandagavond niet tot scoren, 0-0. Bij Telstar ontbrak Glynor Plet in de basis. De spits is nog altijd niet speelgerechtigd, omdat hij nog niet is vrijgegeven door het Turkse Alanyaspor, de club waarvoor hij vorig seizoen uitkwam. Telstar miste hem dit duel zeker. De Witte Leeuwen kregen genoeg kansen, maar wisten de bal niet in het netje te schieten. 

Na de uitstekende start van Telstar kwamen de Alkmaarse beloften langzaam maar zeker steeds beter in de wedstrijd. Kansen waren er over en weer. AZ-aanvaller Richonell Margaret testte de keeper van Telstar tot twee keer toe en aan de andere kant redde  Rody De Boer op een afstandsschot van Reda Kharchouch. 

Na de rust was het weer Telstar met het betere van het spel. Het leverde echter geen doelpunt op. In de slotfase schoot Tijjani Reijnders de thuisploeg nog bijna naar de zege, maar Swolfs duwde de vrije trap uit het doel. Daardoor eindigde het duel zonder doelpunten, maar was er allesbehalve sprake van een bloedeloze 0-0.

'Coutinho krijgt tweede uitweg geboden naast PSG'

Philippe Coutinho gaat deze maand mogelijk toch nog vertrekken bij Barcelona, nadat Engelse clubs naast zijn handtekening grepen. Volgens Mundo Deportivo was hij dichtbij een overgang naar Arsenal en later Tottenham Hotspur, maar die clubs zagen hun lokroep onbeantwoord tot het verstrijken van de Engelse transferwindow. Toch is er nog steeds kans dat hij vertrekt, aangezien Paris Saint-Germain en nu ook Bayern München zich bij Barcelona hebben gemeld voor de Braziliaanse spelverdeler.

PSG wordt al langer genoemd vanwege een mogelijke ruildeal waarbij meerdere spelers betrokken worden om Neymar terug naar Camp Nou te halen, terwijl de Duitsers een vervanger zoeken van James Rodriguez, Franck Ribéry en Arjen Robben.

De geroutineerde vleugelaanvallers zwaaiden af en tot nu toe heeft Bayern nog geen vervangers aangetrokken, al is Internazionale-aanvaller Ivan Perisic inmiddels medisch gekeurd voor een huurperiode met optie tot koop, aldus BILD.

Trainer Niko Kovac wil echter twee aanwinsten verwelkomen op de vleugels en denkt nu ook aan Coutinho, waar eerst alle ballen op de komst van Leroy Sané werden gezet. De Duitser is echter geblesseerd en lijkt maanden uitgeschakeld met zijn knieprobleem.

De Duitse topclub onderzoekt daarom bij de vertegenwoordigers van de Braziliaan of er iets te regelen valt met de creatieveling, terwijl men ook wil weten wat Barcelona als voorwaarden stelt en hoe zijn salarissituatie is in Camp Nou.

Bayern heeft nog tot 2 september om nieuwe spelers te halen en hoopt voor de start van de competitie compleet te zijn. Het is echter nog niet bekend of Coutinho wil overstappen en of het haalbaar is.

In ieder geval lijkt hij bij Barcelona niet verzekerd van een basisplaats, waar Lionel Messi, Luis Suarez, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé allen voor hem staan in de aanvallende pikorde.

Bondscoach maakt selectie bekend voor WK mountainbike

Bondscoach Gerben de Knegt heeft maandag de selectie voor WK mountainbike bekendgemaakt. Het WK vindt plaats van 28 augustus tot en met 1 september in het Canadese Mont-Saint-Anne.

Milan Vader is bij de elite-mannen de enige afgevaardigde namens Nederland. De regerend Nederlands kampioen werd eind juli derde op het EK en een week later zesde in de wereldbekerwedstrijd van Val di Sole. Europees kampioen Mathieu van der Poel richt zich na de winst in de wereldbekerwedstrijd van Lenzerheide weer volledig op het wegwielrennen, met als hoofdoel het WK in Yorkshire.

Bij de elite-vrouwen zijn er drie Nederlandse deelneemsters: Anne Terpstra, Anne Tauber en Sophie von Berswordt. Terpstra won dit seizoen als eerste Nederlandse ooit een wereldbekerwedstrijd. Ook Tauber heeft al mooie resultaten neergezet.

“Zelfs zonder Mathieu van der Poel in de selectie hebben we een bijzonder sterke selectie om mee af te reizen naar Mont-Sainte-Anne”, aldus De Knegt. “Met de beide Anne’s hebben we podiumkandidaten in onze rangen en wellicht zelfs meer. Sophie von Berswordt is onze 3de dame op het WK en ze is haar plek meer dan waardig door haar constante presteren in de subtop als 1ste jaars elite-vrouw.”

“Met Milan Vader bij de elite-mannen hebben we de nummer 3 van het laatste EK die nog steeds in zeer goede vorm verkeert, gezien zijn 6de plaats tijdens de WB in Val di Sole, Italië. Milan is nog jong, maar laat dit jaar zien dat hij bij de wereldtop hoort. Erg knap op zijn leeftijd.

"Met David Nordemann hebben we een erg sterke laatste jaars belofte man die vorig jaar al 3de werd op de WK. In die categorie hebben we ook Mick van Dijke, een 1ste jaars belofte die dit seizoen al mooie dingen heeft laten zien. Bij de junior-mannen start Niek Hoornsman die internationaal al enkele top 10 plekken heeft laten optekenen en uitkijkt naar zijn eerste WK deelname. Puck Pieterse is onze junior-vrouw en die is in staat een sterke prestatie neer te zetten op het zware en technische parkoers in Canada.”

Elite-mannen
Milan Vader

Elite-vrouwen
Anne Tauber
Anne Terpstra
Sophie von Berswordt

U23-mannen
David Nordemann
Mick van Dijke

Junior-mannen
Niek Hoornsman

Junior-vrouwen
Puck Pieterse

Napoli en PSV openen onderhandelingen over Lozano

Het lijkt er steeds meer op dat Hirving Lozano deze week de overstap gaat maken van PSV naar Napoli. Onder meer Voetbal International en het Eindhovens Dagblad wisten maandagavond te melden dat PSV officieel de onderhandelingen met Napoli is begonnen over een transfer van Lozano naar Italië, maar De Telegraaf meldt nu dat de transfer al bijna in kannen en kruiken is.

Het dagblad stelt dat er binnen 24 uur 'een deal van richting de 40 miljoen euro' wordt verwacht. Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Lozano, onderhandelde zondag met Napoli over de persoonlijke voorwaarden van de speler en de belangenbehartiger zelf. Hoewel onder meer France Football eerder nog meldde dat de portretrechten van de Mexicaanse vleugelspits een struikelblok kunnen vormen, is volgens De Telegraaf de weg vrij voor een akkoord tussen Lozano en Napoli.

Lozano wordt voor PSV de duurste uitgaande transfer aller tijden, nadat Memphis Depay in 2015 voor 34 miljoen euro aan Manchester United werd verkocht. De Eindhovenaren houden lang niet het volledige transferbedrag, dat dus rond de veertig miljoen euro ligt, over: een deel vloeit af naar Lozano's voormalige club CF Pachuca, terwijl ook de speler zelf en Raiola meedelen. Desalniettemin houdt PSV 'een forse miljoenenwinst' over aan de aanvaller.

Lozano staat sinds de zomer van 2017 onder contract bij PSV, dat bij zijn overname niet de volledige transferrechten van Pachuca overnam. Afgelopen seizoen maakte de Mexicaan in dertig competitiewedstrijden zeventien doelpunten en gaf hij acht assists. In zijn eerste jaar in Nederland werd Lozano, die 35 interlands achter zijn naam heeft staan, met PSV kampioen.

Malen: "Met mijn kwaliteiten moet twintig wel lukken"

Donyell Malen hoopt dit seizoen minimaal twintig keer te scoren voor PSV. De aanvaller maakte zondagavond zijn eerste competitiedoelpunt. Na het vertrek van Luuk de Jong, die 28 keer scoorde in de Eredivisie afgelopen seizoen, naar Sevilla, is Malen de eerste spits geworden in het elftal van Mark van Bommel. In de Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen FC Basel was de twintigjarige aanvaller al trefzeker en zondagavond volgde in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag zijn eerste Eredivisiedoelpunt.

"Het gaat er vooral om dat ik meer rust voor het doel heb", vertelt Malen, die een aantal kansen onbenut liet, in gesprek met FOX Sports. "Of het nu 20, 25 of 30 doelpunten worden, dat maakt niet heel veel uit. Met mijn kwaliteiten moet twintig wel lukken, maar er is nog genoeg werk te doen. We moeten de kansen soms beter uitspelen. Daar moeten we aan werken."

Bondscoach Ronald Koeman aanschouwde de wedstrijd in Eindhoven vanaf de tribune, maar Malen is nog terughoudend over zijn kansen in Oranje. "Het is mijn eerste basisjaar in de Eredivisie. Ik hoop dat ik in de basis blijf en me kan blijven ontwikkelen. Dan zien we wel verder. Oranje zit nu niet in mijn hoofd."

De voormalige jeugdspeler van Ajax en Arsenal erkent dat er nog ruimte voor verbetering is. "Ik heb wel goede bewegingen, maar voor het doel moet ik de hoek soms beter uitkiezen. Dan ga ik meer doelpunten maken."

Recordinternational Sneijder zet punt achter loopbaan

Wesley Sneijder heeft zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. De 35-jarige middenvelder heeft maandag laten weten dat hij toetreedt tot de businessclub van FC Utrecht en voegt daaraan toe dat hij niet meer terug zal keren op het veld: "Mijn gevoel voor de stad is groot. Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", vertelt hij voor de microfoon van FC Utrecht TV.

De beslissing van Sneijder komt een paar weken na het aflopen van zijn contract bij Al-Gharafa, de club waar hij sinds begin vorig jaar voor uitkwam. De geboren Utrechter zal dit seizoen de thuiswedstrijden van FC Utrecht aanschouwen vanuit zijn eigen skybox: "We hebben het er altijd over gehad om bij elkaar te komen en nu hebben we de daad bij het woord gevoegd. Ik kijk uit naar een mooi seizoen in Stadion Galgenwaard!"

Sneijder debuteerde zeventien jaar geleden bij Ajax in het betaalde voetbal en maakte tot 2007 deel uit van de selectie van de Amsterdammers, met wie hij onder meer een landstitel en tweemaal de KNVB Beker won. De spelmaker kwam daarna nog uit voor Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en dus zijn laatste werkgever Al-Gharafa.

Het beste jaar uit zijn loopbaan kende hij in het seizoen 2009/10, toen hij met Inter de landstitel, Coppa Italia en de Champions League veroverde.

In de zomer van 2010 bereikte hij met het Nederlands elftal bovendien de finale van het WK in Zuid-Afrika, die uiteindelijk werd verloren van Spanje. Sneijder is met 134 interlands de recordinternational van Oranje en was actief op de EK's van 2004, 2008 en 2012 en de WK's van 2006, 2010 en 2014. In september 2018 speelde hij zijn laatste interland tegen Peru, waarna er op grootste wijze afscheid van hem werd genomen.

Wesley Sneijder bij FC Utrecht TV

Schoft rijdt kinderwagen aan en laat baby gewond achter

De politie is op zoek naar de bestuurder van een zilvergrijze personenauto van het merk Volkswagen. De bestuurder wordt er van verdacht betrokken te zijn bij een aanrijding op maandag 12 augustus 2019 om 14:50 uur, op de kruising van de Jan van Galenstraat en de Jan Tooropstraat in Amsterdam.

Bij de aanrijding raakte een baby gewond die in een kinderwagen lag die door de moeder werd geduwd. De bestuurder van de zilvergrijze Volkswagen is zonder zich bekend te maken direct doorgereden. De gewonde baby is naar een ziekenhuis overgebracht. Het letsel is op dit moment nog onbekend. Een zoekactie in de omgeving heeft nog geen verdachte opgeleverd.

De politie is dringend op zoek naar getuigen en (dashcam)beelden. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen worden geupload via het tipformulier op de website. 

Ten Hag: "Ik hoop dat Donny blijft en anders hoor ik het wel van Overmars"

Erik ten Hag heeft goede hoop dat hij dit seizoen nog over Donny van de Beek kan beschikken. De middenvelder wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Real Madrid, maar van een akkoord is nog geen sprake. Ten Hag zal hem dan ook gewoon opstellen als Ajax dinsdag in de voorronde van de Champions League strijdt tegen PAOK Saloniki.

Naar verluidt heeft Real tussen de vijftig en zestig miljoen euro over voor zijn komst, terwijl Ajax probeert om zijn nog drie seizoenen lopende contract op te waarderen in ruil voor een langer verblijf in Amsterdam.

“Ik hoop dat Donny van de Beek dit seizoen bij Ajax speelt en anders hoor ik het wel van Marc Overmars", stelt Ten Hag op de persconferentie voorafgaand aan de return tegen PAOK. Het eerste duel op Griekse bodem eindigde in 2-2.

Van de Beek zal aantreden in de basis, bevestigt Ten Hag, die hem niet wil sparen om eventuele blessures te voorkomen die een lucratieve transfer kunnen dwarsbomen. "Ik zei vorige week al dat hij gewoon speelt."

Ten Hag herhaalde ook zijn wens om Joël Veltman te behouden. Hij heeft binnenskamers aangedrongen op een contractverlenging voor de routinier. "Ik denk dat we hem nodig hebben. Sterker nog. Dat hebben we al gezien in deze fase en dat zal in de toekomst ook zo zijn."

Mogelijk dat hij dinsdag wederom basisspeler is, al is concurrent Noussair Mazraoui volgens Ten Hag tijdig hersteld van een bilspierblessure. "Het leek een probleem te worden, maar hij sluit zo aan bij de training", bevestigde hij.

"Ik verwacht dat hij kan spelen. Je zou de training een laatste test kunnen noemen, maar we hebben goede verwachtingen.“

Ajax - PAOK start om 20.30 uur. De winnaar neemt het in het vierde en laatste voorrondeduel op tegen de sterkste van het de ontmoeting tussen Qarabag en Apoel.

Bennett de snelste in openingsetappe BinckBank Tour

De eerste rit van de BinckBank Tour is gewonnen door de Ierse sprinter Sam Bennett. De wielrenner van BORA-hansgrohe was na een 167 kilometer de snelste in een massasprint. Hij won met een ruim verschil voor de Belg Edward Theuns en de Nederlander Mike Teunissen. Bennett is ook de eerste leider in de Nederlands-Belgische rittenkoers.

De eerste rit van de BinckBank Tour ging van Beveren naar Hulst over 167 kilometer over voornamelijk vlakke wegen. De openingsetappe zou zeer waarschijnlijk in een massasprint eindigen, maar toch probeerde vier renners die te ontlopen. Ze kregen een paar minuten voorsprong, maar met nog drie kilometer te gaan werden ze teruggepakt door het peloton en konden de renners zich gaan opmaken voor een massasprint.

Trek-Segafredo trok de sprint aan voor Edward Theuns, terwijl Dylan Groenewegen ingesloten raakte achter zijn lead-out Mike Teunissen. Sam Bennett had wel de vrijheid en sprintte naar een simpele zege in de openingsetappe van de BinckBank Tour. Groenewegen kwam niet verder dan een zevende plaats.

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval

Afgelopen  zaterdag is een personenwagen op de Westhavenweg te Amsterdam met hoge snelheid tegen de slagboom van een spoorwegovergang aangereden. De bestuurder, een 58-jarige man uit Amstelveen, is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Na de aanrijding met de slagboominstallatie kwam de auto in de nabij gelegen sloot terecht. Het slachtoffer, de enige betrokkende bij dit ongeval, raakte hierbij ernstig gewond. Hulpverleners hebben het slachtoffer ter plaatse nog gereanimeerd. Hij werd daarna met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij diezelfde dag overleed aan zijn verwondingen. Het Team Ernstige Verkeersongevallen (TEVO) heeft het ongeval in onderzoek.

Apaches na preventieve inspecties weer inzetbaar

De eerste Apache heeft vandaag weer gevlogen. De gevechtshelikopters stonden sinds juni aan de grond vanwege een geconstateerde afwijking aan het oppervlak van een staartrotorblad.

De afwijking zou mogelijk de luchtwaardigheid van de toestellen beïnvloeden. Dit vormde aanleiding voor de luchtmacht om de toestellen uit voorzorg aan de grond te houden en de staartrotorbladen te vervangen. Dit is inmiddels bij de eerste Apache gebeurd en daarom kon het toestel vandaag de eerste testvluchten maken.

Ook de hoofdrotorbladen zijn aan een inspectie onderworpen, maar die hoeven niet vervangen te worden. De toedracht van de afwijking in de staartrotorbladen wordt nog onderzocht door de luchtmacht in samenwerking met Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en fabrikant Boeing. De volgende twee toestellen worden naar verwachting volgende week in gebruik genomen. De rest van de vloot wordt de komende tijd onder handen genomen en de hervatting van het volledige vliegprogramma wordt binnen enkele maanden verwacht.

Apache's na preventieve inspecties weer inzetbaar (Archieffoto defensie)
Apaches na preventieve inspecties weer inzetbaar (Archieffoto defensie)

Rottweiler bijt drie kinderen, baasje smeert hem

Zondagmiddag zijn in Nieuwegein aan het einde van de middag drie kinderen gebeten door een rottweiler. De kinderen liepen rond 17.30 uur in park Oudegein toen het dier op hen afkwam en een kind beet. Toen de andere kinderen begonnen te gillen, beet de hond ook hen. De drie kinderen moesten vanwege de bijtwonden worden behandeld door een arts.

Een jonge vrouw liet de betrokken rottweiler loslopen in het park Oudegein op een plaats waar dat is toegestaan. Daar kwam zij een andere vrouw tegen die daar liep met drie jonge kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar oud. Nadat de hond de drie kinderen had gebeten, heeft zij de hond aangelijnd en daarna is ze weggelopen in de richting van de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein. Zij heeft verzuimd haar gegevens achter te laten.

De politie roept getuigen op die zondagmiddag in het park Oudegein of in de omgeving een jonge vrouw met lang, donkerblond steil haar die een donkerharige rottweiler uitliet, gezien hebben, contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. De politie roept uitdrukkelijk de betrokken jonge vrouw op om zelf contact te zoeken met de politie.

92-jarige man om het leven gekomen op onbewaakte spoorwegovergang

Op een onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand-Sappermeer is vandaag een 92-jarige man om het leven gekomen nadat zijn auto geschept werd door een trein. Volgens geschrokken buurtbewoners leidt de bewuste spoorwegovergang naar slechts één huis, dat ook vanaf de andere zijde te bereiken is. 

Op het moment van het ongeluk zaten er 17 passagiers in de trein, voor hen is slachtofferhulp geregeld. De machinist wordt door Arriva opgevangen. Het treinverkeer is stilgelegd en er rijden stopbussen tussen Groningen, Groningen Noord, Kropswolde, Martenshoek, Hoogezand-Sappemeer en Zuidbroek.


Man vermoordt vrouw om dochter te verkrachten

We zijn weer eens aangekomen bij een verhaal over iemand die we gerust een waardeloze zuurstofverspiller mogen noemen. Joseph William Borton, 31 jaren jong, is namelijk niet slechts een verdachte: hij heeft zijn misdaden bekend en uitgebreid toegelicht.

De man uit het Nieuw-Zeelandse Wellington zag in april een 52-jarige vrouw en haar 12-jarige dochter ergens naar binnen lopen om de was te doen. Hij kende de twee en liep ze achterna, waarop de dochter - die even alleen in de ruimte was - hem begroette. Zij draaide zich vervolgens om en kreeg een klap met een stalen hamer, waarna Borton een hand om haar keel hield en zijn andere hand over haar neus en mond drukte.

Het meisje greep naar Borton's handen, schreeuwde en probeerde te bijten, waarop hij haar nog eens sloeg. Ze raakte bewusteloos en bleek een gebroken schedel te hebben. De moeder hoorde haar dochter roepen en kwam helpen, waarna Borton ook haar met de hamer sloeg. Haar schedel brak en met hevig bloedverlies lag ze op de vloer dood te gaan, terwijl Borton het meisje uitkleedde en verkrachtte. "Het is okay", vertelde het stuk vuilnis haar daarbij.

Het jonge slachtoffer kwam weer bij en zag Borton naar haar stervende moeder gaan, die hij uit begon te kleden op het moment dat het meisje het bewustzijn weer verloor. De 'man' ging vervolgens naar huis om even te douchen en kwam terug om het bloed op te ruimen. Het meisje kwam weer bij en Borton vertelde haar dat er een aardbeving was geweest, waardoor zij en haar moeder gewond waren geraakt. Moeder was naar het ziekenhuis en zou snel terug zijn.

Borton kleedde zichzelf uit, kwam naast het meisje liggen en zei "Let's play", waarna ze wederom buiten bewustzijn raakte. Een dag later belde Borton zelf de hulpdiensten om te vertellen dat hij de moeder vermoord had. Delen van haar schedel bleken in haar hersenen gedrukt te zijn, terwijl haar dochter een operatie onderging om haar schedel te herstellen.

Over zijn motief was Borton duidelijk: hij wilde de moeder 'uitschakelen' zodat hij het meisje kon verkrachten. In oktober krijgt hij zijn straf te horen.

Ex-militair veroordeeld voor bedreiging ex-vriendin en verboden wapenbezit

De meervoudige militaire kamer veroordeelt een 31-jarige voormalige militair tot een werkstraf van 60 uur voor bedreiging, vernieling, mishandeling en verboden wapenbezit.

De man en zijn ex-vriendin hadden relatieproblemen. Toen de vrouw haar spullen uit de woning wilde verhuizen, waarbij onder andere haar vader aanwezig was, ontstond een conflict tussen de man en de vrouw. Haar vader sprong er toen tussen. De man kwam met zijn arm tegen de arm van de vader, dan wel een gereedschapskist aan, waardoor de gereedschapskist tegen de wenkbrauw van de vader kwam. De militaire kamer verklaart dit als mishandeling bewezen.

De man stuurde de vrouw sms-berichten met bedreigende teksten. Ook bekladde hij meubilair dat de vrouw zou meenemen uit de woning met een watervaste stift. Tot slot had de man verboden wapens, in de vorm van werpsterren en boksbeugels, in bezit. De man werd ook verdacht van stalking. Hiervan spreek de militaire kamer hem vrij.

Gebruik van geweld als militair
De man was militair toen de bewezen verklaarde feiten zijn gebeurd. De militaire kamer neemt het hem dan ook kwalijk dat hij als militair geweld heeft gebruikt, terwijl juist van een militair zelfbeheersing met betrekking tot het gebruik van verbaal en ander geweld mag worden verwacht. Verder houdt de militaire kamer rekening met de omstandigheid dat de man de schuld grotendeels buiten zichzelf legt en weinig verantwoordelijkheid voor zijn handelen lijkt te nemen.

Daarentegen weegt de militaire kamer ook mee dat ook de ex-vriendin een aandeel heeft in de confrontaties waarbij over een weer sms-berichten met harde woorden werden gestuurd. Bij het bepalen van de straf hield de militaire kamer ook rekening met de lange tijdsverloop van de strafzaak en het blanco strafblad van de man. Voor de schade aan het meubilair moet de man zijn ex-vriendin 700 euro betalen.

Politie zoekt getuigen gewelddadige woningoverval

In de nacht van vrijdag 9 augustus op zaterdag 10 augustus is een man uit Veenendaal thuis door drie daders beroofd. De woningoverval vond kort na middernacht plaats in de J.P.C. Leinweberstraat. De bewoner is bij de overval gewond geraakt. De politie neemt de zaak hoog op en is dringend op zoek naar getuigen.

Vrijdagavond was het slachtoffer naar een café geweest in de Tuinstraat in het centrum van Veenendaal en rond half één begaf hij zich op de fiets naar huis. Tegen kwart voor één kwam de man thuis aan en terwijl hij de trap naar zijn woning op wilde lopen, zag hij een persoon met een bivakmuts op. Op hetzelfde moment werd de man beetgegrepen en op gewelddadige wijze aangevallen waardoor hij gewond raakte aan zijn hoofd, rug en been. De man moest in een ziekenhuis worden behandeld aan zijn verwondingen.

Tijdens de beroving hebben in de daders kans gezien de man van een ketting die hij om zijn nek droeg te bestelen. Na de aanval zag het slachtoffer drie mannelijke daders wegvluchtten in de richting van het Davidsplein. Van de daders heeft de man ondanks het geweld een summier signalement kunnen doorgeven. 

De eerste dader is een jongeman van ongeveer 1.75-1.80 meter, hij droeg zwarte kleding en een bivakmuts plus handschoenen. Daders nummer twee en drie waren beiden tussen de 1.60 en 1.70 meter lang, met een normaal postuur en droegen beiden zwarte kleding.  De politie hoopt dat mensen de jongemannen bijvoorbeeld hebben gezien tijdens hun vlucht vanaf de J.P.C. Leinweberstraat richting het Davidsplein of elders. Ook zijn er misschien mensen die het slachtoffer hebben zien fietsen vanaf het café in de Tuinstraat onderweg naar huis. Ook mensen die in de omgeving van de woning, bij het café en op de vluchtroute van de daders beschikken over camera’s kunnen de politie behulpzaam zijn bij het onderzoek.

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden en tips kunnnen ook via het tipformulier op de website achtergelaten worden. 

Twee mannen aangehouden na inbraak in tuincentrum

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag, rond 06.00 uur twee Haarlemmers van 33 en 36 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van een inbraak bij een tuincentrum aan de Biezenweg in Santpoort-Noord. 

De eigenaar reageerde op een alarmmelding en zag dat er spullen waren klaargezet in zijn bedrijf om mee te nemen. De politie spotte het tweetal uiteindelijk op de Hagelingerweg, waar zij bij hun auto stonden. Zij konden geen redelijke verklaring geven voor hun aanwezigheid op die plek, op dit vroege tijdstip. Het duo is voor nader onderzoek ingesloten.

Albon vervangt Gasly per direct bij Red Bull

Toro Rosso-coureur Alexander Albon zal vanaf de Grand Prix van België naast Max Verstappen rijden voor het team van Red Bull, zo heeft de renstal bekend gemaakt. De Thai vervangt hierbij de ondermaats presterende Pierre Gasly, die weer actief wordt voor Toro Rosso.

Door de wissel hoopt het team beter te kunnen bepalen wat de beste line-up voor 2020 is: "Red Bull zit in de unieke situatie dat er vier getalenteerde Formule 1-coureurs onder contract staan en dat deze gerouleerd kunnen worden tussen de twee teams. De komende negen races zullen gebruikt worden om de prestaties van Albon te evalueren om een weloverwogen keuze te maken over wie er naast Verstappen rijdt in 2020," meldt het team op hun website.

Het is niet voor het eerst dat de Oostenrijkse renstal midden in het seizoen twee coureurs wisselt tussen beide teams; in 2016 moest Daniil Kvyat nog plaats maken voor Max Verstappen. Voor de Rus resulteerde dat uiteindelijk in het mislopen van een plek op de grid in 2018.

Albon vervangt Gasly per direct bij Red Bull (Pro Shots / Insidefoto)
Albon vervangt Gasly per direct bij Red Bull (Pro Shots / Insidefoto)

Cafe beschoten, bezoeker in hoofd geraakt

Twee bezoekers van een café aan de Putselaan in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt. Om ongeveer 01.50 uur waren vijf personen in het café aanwezig, toen het van buitenaf werd beschoten. Eén van de twee werd door een kogel geraakt in het hoofd. Zij zijn beiden naar een ziekenhuis gebracht.

Onderzoek
Uit het onderzoek dat door de politie is ingesteld is gebleken dat het café meerdere keren is geraakt en dat de kogels door de ruit naar binnen zijn gegaan. Op straat zijn meerdere hulzen gevonden. Buiten de slachtoffers in het café zijn ook verschillende auto’s op straat geraakt door kogels.

Scooter
Getuigen hebben twee mannen op een scooter gezien. Beiden waren donker gekleed en hadden een zwarte helm op. Na het schieten zijn zij weggereden in de richting van de Pretorialaan.

Forensische Opsporing
De hulzen en de kogels zijn door de Forensische Opsporing veiliggesteld en er worden beelden uitgekeken uit de omgeving van de Putselaan. Ook zijn de geraakte auto’s voor onderzoek meegenomen door de politie.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook ontvangt de politie graag beelden. Deze kunnen worden geupload via het tipformulier op de website. 

Grote zorgen om bloedheet olympisch zwemwater Tokyo

Voorafgaand aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 waren er nogal wat zorgen over het water waar het openwaterzwemmen gehouden werd, maar dat is vier jaar later niet anders: ook in Tokyo gaat het niet de goede kant op, zij het dankzij andere factoren.

Het is bloedverzengend heet in Tokyo en dat heeft effect op het water. Zondag stond het testevenement voor de openwaterzwemmers op het programma, met de start al om zeven uur 's ochtends. Het water was op dat moment al 30 graden Celsius, als het 31 graden is mag er van wereldzwembond FINA niet eens gestart worden.

"Het was de warmste race die ik ooit gezwommen heb", aldus drievoudig olympisch medaillewinnaar Oussama Mellouli na afloop. "Het ging twee kilometer goed, daarna raakte ik enorm oververhit." FINA-baas Cornel Marculescu liet al weten dat een vroege start tijdens de Spelen volgend jaar mogelijk is. Dat zou zelfs zomaar al 's ochtends om vijf uur kunnen zijn, afhankelijk van het weer.

Ook de Japanse Yumi Kida maakt zich zorgen: "Het water was zó warm. Het stonk ook een beetje en was niet echt helder, dat moet beter volgend jaar." De organisatie liet overigens weten dat het puur een testevenement was en dat er geen tijdwaarneming was. Dat mag gerust als een leugen bestempeld worden: die was er namelijk wel, maar werkte voor geen meter.

De Australiër Kei Edwards werd aanvankelijk als winnaar opgegeven, ook al eindigde hij achter de dominante Italiaan Gregorio Paltrinieri. Oud-wereldkampioen Jordan Wilimovsky werd op een ronde gezet en moest noodgedwongen opgeven, olympisch kampioen Ferry Weertman tikte als allerlaatste aan en de Italianen klaagden steen en been over de extreme omstandigheden.

Overigens vond in Tokyo afgelopen week ook het WK roeien voor junioren plaats en dat zorgde eveneens voor ongerustheid: meerdere atleten moesten behandeld worden wegens een zonnesteek. De Spelen in Tokyo worden volgend jaar in augustus gehouden, de heetste periode aldaar.

Drankrijder rijdt twee mensen dood, raakt zelf zwaargewond

De politie onderzoekt momenteel de precieze toedracht van het ongeluk op de kruising van de Boxtelseweg en de Gemondsedijk tussen Schijndel en Boxtel, ter hoogte van de Korhoen. Daarbij kwamen zondagavond twee mensen om het leven. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Sint Oedenrode en een 52-jarige man, ook uit dezelfde plaats. Zij werden op hun snorfiets door een automobilist aangereden. Deze is ter plekke aangehouden omdat een blaastest uitwees dat de 49-jarige Boxtelaar teveel alcohol had gedronken.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn inmiddels door de politie op de hoogte gebracht. De automobilist is met ernstig letsel naar het ziekenhuis in Den Bosch overgebracht en is daar opgenomen. Beide slachtoffers zaten op een snorfiets, die geraakt werd door de auto. De slachtoffers zijn ter plekke nog gereanimeerd, maar dit mocht helaas niet meer baten. De verkeersongevallenanalysedienst doet tactisch en technisch onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend. De weg was gisteravond en -nacht voor lange tijd afgesloten.

Politieauto knalt op betonblok tijdens achtervolging

De politie heeft na een achtervolging door Amsterdam Nieuw-West en een zoekactie met de politiehelikopter twee aanhoudingen verricht in Boesingheliede. Agenten zagen in de nacht van zondag  op maandag  rond 3.15 uur op de Burgemeester van Leeuwenlaan in Amsterdam Nieuw-West een motor rijden met daarop twee gemaskerde personen.

Het kenteken van de motor staat als gestolen geregistreerd. Het duo kreeg een stopteken, maar op dat moment gingen ze er met hoge snelheid vandoor. Bij de achtervolging die volgde crashte op de Tom Schreursweg een politieauto. De agenten in het voertuigen raken daarbij lichtgewond.

De achtervolging werd voortgezet door andere politievoertuigen met assistentie van de politiehelikopter. De helikopter zag korte tijd later de inmiddels achtergelaten motor op de Kromme Spieringweg tussen Vijfhuizen en Zwanenburg. Agenten van de eenheid Noord-Holland hebben twee verdachten, een 18-jarige man en een 16-jarige man, aangehouden op de Schipholweg in Boesingheliede.


Video AT5

Rematch zwaargewichten Ruiz en Joshua in december om vier wereldtitels

Boksers Andy Ruiz en Anthony Joshua zullen op 7 december wederom de strijd met elkaar aangaan. In het Saoedische Diriyah staan dan de wereldtitels in het zwaargewicht bij de WBA, IBF, WBO en IBO op het spel.

De tot dan ongeslagen wereldkampioen Joshua vocht op 1 juni voor het eerst buiten Groot-Brittannië en dat ging niet zo best. In het New Yorkse Madison Square Garden sloeg hij Ruiz aanvankelijk neer, maar vervolgens kwam de Amerikaan op dreef en maakte hij het in de zevende ronde af, een behoorlijke stunt in de bokswereld.

Een rematch zat er contractueel al in, maar Ruiz maakte onlangs bekend dat sowieso niet op Brits grondgebied te willen doen - opvallend genoeg net nadat de Britse topzwaargewicht Dillian Whyte betrapt werd op een verboden middel. Ruiz noemde Madison Square Garden of Las Vegas, maar uiteindelijk kwam men op toch iets meer neutraal terrein uit: Saoedi-Arabië.

Op 9 november staat de andere zwaargewichttitel op het spel, die bij de WBC. Titelhouder Deontay Wilder stapt dan in de ring tegen de Cubaanse veteraan Luis Ortiz, die hij in maart 2018 al eens versloeg.

Zes auto's beschadigd bij brand, politie onderzoekt brandstichting

Zes auto’s die geparkeerd stonden op een parkeerplaats aan de Arthur van Schendelstraat in Hengelo zijn in de nacht van zondag op maandag 12 augustus beschadigd geraakt bij een autobrand.

Rond 03.30 uur kreeg de politie een melding van een autobrand op de parkeerplaats. Ter plaatse bleken er zes auto's in de hens te staan. De brandweer heeft de brand geblust. Omdat brandstichting niet wordt uitgesloten doet de politie onderzoek. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Golfster Van Dam maakt indruk op LPGA Tour

Golfster Anne van Dam is bezig aan haar eerste volledige seizoen op de LPGA Tour en de 23-jarige Arnhemse deed het afgelopen weekeinde bijzonder goed. Op het Schots Open in Aberdeen eindigde ze op een gedeeld zesde plek, haar beste prestatie tot nu toe op de Amerikaanse tour.

Met een indrukwekkende ronde van 63 slagen stond Van Dam na één dag zelfs gedeeld aan de leiding, met 69 slagen op dag twee bleef ze uitstekend meedraaien. Ze kon de échte topklassering niet helemaal vasthouden met 71 en 70 slagen op de overige twee dagen, maar met een eindscore van elf onder par - het baangemiddelde - pakte ze met twee andere dames de zesde plek.

De Zuid-Koreaanse Hur Mi-jung won het toernooi met twintig slagen onder par, vooral dankzij een ronde van 62 op de tweede dag. Van Dam mocht dankzij haar klassering een goede 39 duizend dollar bijschrijven, waardoor ze in haar carrière nu meer dan 150 duizend dollar bij elkaar geslagen heeft.

KPN opnieuw hoofdsponsor SAIL

KPN wordt hoofdsponsor van de 10e editie van SAIL, dat van 12 t/m 16 augustus 2020 langs de oevers van het IJ in Amsterdam wordt georganiseerd. Het oer-Hollandse bedrijf verbindt zich als ICT- en Telecompartner aan het nautische evenement. Ook in 2010 en 2015 leverde KPN een cruciale bijdrage aan alle digitale verbindingen van het grootste vrij toegankelijke evenement in Nederland.

Deze 10e editie belooft net als in 2015 een tot ieders verbeelding sprekend mega-evenement te worden. Als hoofdsponsor maakt KPN het mogelijk dat de vele bemanningen, de ruim twee miljoen bezoekers en alle fans tijdens SAIL zorgeloos digitaal verbonden zijn met elkaar en de hele wereld. Daarnaast verzorgt KPN veilige en snelle onderlinge connectiviteit voor de hele SAIL-organisatie. Zo zorgt KPN onder andere voor extra mobiele 4G dekking, WiFi zones en de SAIL Social Media boot. Waardoor miljoenen bezoekers, op het evenement, thuis of onderweg, SAIL 2020 overal maximaal kunnen meebeleven.

Maximo Ibarra, CEO bij KPN: “SAIL Amsterdam 2020 is voor KPN veel meer dan alleen een sponsorproject. Het is voor ons een voorbeeld van hoe wij in zo’n groot gebied ons netwerk en expertise inzetten om dagelijks honderdduizenden bezoekers gelijktijdig connectiviteit te bieden. We zijn er trots op dat we deze bijzondere jubileumeditie van SAIL kunnen ondersteunen.”

Reineke Boot, directeur SAIL Event Partners: “KPN is als duurzaam en innovatief Nederlands bedrijf een droompartner voor SAIL: grensverleggend, ondernemend en succesvol verbindend. We zijn blij dat KPN wederom hoofdsponsor is van SAIL en gaat zorgen voor de juiste verbinding zodat onze bezoekers hun ervaringen kunnen delen met de wereld om hen heen. We zijn KPN dankbaar voor hun jarenlange consistente en onmisbare steun, waardoor miljoenen fans van SAIL kunnen genieten.”

'65 vallende sterren per uur tijdens pieknacht Perseïden'

Vannacht is de pieknacht van de vallende sterren van de Perseïden. De maan is bijna vol en daardoor is het lastig om de vallende sterren te zien. Alleen de helderste exemplaren zijn met het blote oog te zien. Het beste kijkmoment is tussen 4 en 5 uur, net na maansondergang en voordat het licht begint te worden. Juist dan kunnen vooral in de zuidelijke provincies en in Zuid-Holland opklaringen voorkomen. Voor die tijd zijn er vrij veel wolkenvelden.

Vandaag neemt de bewolking toe en is er kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. Vanavond en ook een groot deel van de nacht zijn er wolkenvelden die het zicht op de vallende sterren zullen belemmeren.

Op het meest gunstige kijkmoment, tussen 4 en 5 uur, zijn er vooral in de zuidelijke provincies en in Zuid-Holland opklaringen. Elders komen veel wolkenvelden voor en is de kans op opklaringen kleiner. Bovendien trekken enkele buien over het land. Voor degenen die buiten de meteoren willen spotten is het dus handig om voor de zekerheid een poncho bij de hand te hebben.

Pieknacht
Vannacht kunnen maar liefst 65 vallende sterren per uur te zien zijn. De maan gaat om 03:49 uur onder en niet lang daarna komt de zon alweer op. Het beste moment om de vallende sterren te bekijken is in het uur nadat de maan onder is gegaan. De periode waarin de meteoren het beste te zien zijn is dus kort.

Het aantal vallende sterren wat dit jaar te zien is, ligt helaas wat lager dan vorig jaar. Toen kon er vooral in het zuidoosten goed genoten worden van het prachtige fenomeen. Er waren maar liefst 100 vallende sterren per uur te zien. Het was toen nieuwe maan, waardoor er geen storend licht van de maan was.

Komende nachten minder vallende sterren
Mocht je nog niet geprobeerd hebben om de meteoren te spotten, dan is het wel aan te raden om dit vannacht te doen. De condities na deze pieknacht worden snel slechter. Tot en met 24 augustus kunnen de Perseïden nog gezien worden, maar het aantal meteoren neemt sterk af.

Vallende sterren (afbeelding: Pixabay)
Vallende sterren (afbeelding: Pixabay)

De Boer wint met Atlanta ook van New York City

Frank de Boer en Atlanta United hebben in de MLS weer prima zaken gedaan. De regerend kampioen won met 2-1 van New York City en staat op de tweede plek in de Eastern Conference, hoewel Philadelphia Union - dat drie punten meer heeft - wel een wedstrijd meer heeft gespeeld.

De Venezolaanse topspits Josef Martinez bracht Atlanta kort voor rust op voorsprong, na een uur tekende hij vanaf elf meter eveneens voor de verdubbeling van de score. Heber bezorgde de bezoekers een kwartier voor tijd weer wat hoop, maar Atlanta kwam niet meer in de problemen.

'Nieuwe Need for Speed wordt woensdag aangekondigd'

EA is nog steeds van plan om dit jaar een nieuwe Need for Speed uit te brengen. De game is niet getoond tijdens E3 en we zijn inmiddels al in augustus beland, maar toch zijn die plannen ongewijzigd.

Op de officiële website van Need for Speed is sinds kort een countdown te zien die aftelt naar woensdag 16:00 uur Nederlandse tijd. Het lijkt er dus op dat dan de nieuwe game wordt aangekondigd en we de eerste details krijgen. 

Need for Speed Payback - Burning Rubble (Foto: Electronic Arts)

Andreescu wint na opgave Williams, Nederlanders verliezen dubbelfinales

Tennisster Bianca Andreescu heeft als eerste Canadese in 50 jaar de Rogers Cup in Toronto gewonnen, bij de vrouwen een Premier 5-toernooi - het niveau onder de Grand Slams. De 19-jarige, nu de mondiale nummer veertien, klopte Serena Williams in de finale.

Spannend was het bepaald niet, want al binnen twintig minuten en bij een 3-1 voorsprong voor Andreescu vroeg Williams een medische timeout aan. Dat was het einde van de wedstrijd: de veterane gaf op, Andreescu kwam haar troosten. "Ik weet hoe ze zich voelde, blessures zijn heel kut", aldus de rijzende ster van het damestennis, die zo na Indian Wells haar tweede grote titel pakte.

Bij de mannen was het allemaal ook niet spannend. Rafael Nadal nam het in de eindstrijd op tegen de Rus Daniil Medvedev, waarbij de Spanjaard aan een break in set één genoeg had. Daarmee was het verzet gebroken en na dik een uur zat de finale er al op: 6-3, 6-0.

Robin Haase en Wesley Koolhof slaagden er niet in samen hun eerste masterstitel te pakken in het dubbelspel. De Spanjaard Marcel Granollers en de Argentijn Horacio Zeballos bleken na een sterk toernooi voor de Nederlanders net een maatje te groot: 5-7, 5-7.

Demi Schuurs speelde de vrouwenfinale en wel met de Duitse Anna-Lena Grönefeld, met wie ze als derde was geplaatst. Ze konden het één set volhouden tegen de Tsjechische toppers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, daarna was het simpelweg klaar: 5-7, 0-6.

PSG ook zonder Neymar overtuigend naar winst

We hebben één speelronde gehad in de Franse Ligue 1 en Paris Saint-Germain staat alweer bovenaan, weliswaar samen met Olympique Lyon. Net als Memphis Depay en co won PSG de openingswedstrijd met 3-0.

De titelverdedigers speelden thuis tegen Nîmes en deden dat zonder Neymar, die door allerlei transferperikelen door trainer Thomas Tuchel even buiten de ploeg gehouden wordt. De fans leken dat niet erg te vinden: men lijkt de Braziliaanse dramaqueen zat te zijn, getuige de spreekkoren en spandoeken die niet al te positief waren.

De wedstrijd zelf verliep niet al te ingewikkeld voor PSG. Edinson Cavani opende de score in de eerste helft, Kylian Mbappé en Angel di Maria tekenden in de tweede helft voor de overige treffers in het niet bepaald spectaculaire duel; er werden slechts zes schoten op doel afgevuurd, vijf daarvan door de thuisploeg.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag en zondag
Marseille - Reims 0-2
Angers - Girondins de Bordeaux 3-1
Brest - Toulouse 1-1
Dijon - St Etienne 1-2
Montpellier - Stade Rennes 0-1
Nice - Amiens 2-1
Lille - Nantes 2-1
Strasbourg - Metz 1-1
Paris Saint-Germain - Nîmes 3-0

Agressieve man slaat fietser in het gezicht

Een 16-jarige jongen die zondagavond 11 augustus een benzinestation aan de Zwijnsbergenstraat in Breda bezocht, zal dit bezoek niet snel vergeten. Een voor hem onbekende man stapte uit de auto, sloeg hem in zijn gezicht en vernielde zijn fiets. De politie hield later die avond een 53-jarige man uit Ulvenhout aan.

De jongen bezocht even voor 18.30 uur de shop van het benzinestation en parkeerde zijn fiets. Toen hij terug bij zijn fiets was, stopte er naast de fiets een auto. De bestuurder stapte uit en liep tegen het fietswiel aan. De jongen excuseerde zich, maar kreeg hierop een klap in het gezicht. De man liep de shop in en de jongen bleef verbouwereerd achter. Later kwam de man weer naar buiten, greep de fiets vast, tilde hem boven zijn hoofd en wierp hem weg. De automobilist reed vervolgens weg.

De politie hield de verdachte later die avond aan bij zijn woning. Doordat een getuige en het slachtoffer een deel van het kenteken doorgaven, wist de politie wie de bestuurder was. De man is vervolgens meegenomen naar het politiebureau. Hij zit nog vast voor verder onderzoek. Het is onbekend waarom de man zo boos was. De jongen deed aangifte. Hij hield geen letsel aan de mishandeling over. Zijn fiets raakte wel flink beschadigd.

Politie onderzoekt vondst handgranaat bij woning in Amsterdam

De recherche is een onderzoek gestart naar de vondst van een explosief bij een woning aan het Snodenhoekpark in Amsterdam. Het gaat om een handgranaat.

Op zondagavond 11 augustus kreeg de meldkamer rond 19.45 uur de melding dat er een verdacht voorwerp was aangetroffen bij een woning. Na een eerste inschatting van een politieman van het Team Explosieven Verkenning, werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen. Deze experts hebben het vermoedelijke explosief veilig ontmanteld en verwijderd.

Het bleek te gaan om een handgranaat. Nadat het onderzoek van de EOD was afgerond, is er door forensisch rechercheurs onderzoek verricht op de locatie. Hoe het explosief op de locatie terecht is gekomen is op dit moment niet duidelijk. De politie vraagt eventuele getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Aantal faillissementen nagenoeg onveranderd

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is nauwelijks veranderd. Er zijn in juli 2 bedrijven meer failliet verklaard dan in juni, meldt het CBS. De trend is afgelopen jaren redelijk vlak.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 311 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 79.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat die nog kunnen worden bijgesteld. 

FOK! Wat een weer: code geel om onweersbuien

De dag begint vooral landinwaarts met zon. In het westen en noorden is vanochtend al meer bewolking aanwezig en komen er enkele buien voor, lokaal met onweer. De buien breiden zich in de loop van de dag oostwaarts over het land uit en nemen daarbij in activiteit toe. In de middag kunnen bij onweersbuien landinwaarts windstoten van 60-70 km/u en hagel voorkomen. Soms regent het fors door met in de zuidelijke helft lokaal 20-30 mm neerslag.

In de avond komen er nieuwe (onweers)buien van het zuidwesten uit het land binnen en deze zullen zich vooral in het zuiden, midden en westen voordoen. De middagtemperaturen liggen tussen 19°C in het noordwesten en 22°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag van zuidwest naar west en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer van tijd tot tijd vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag houden de buien aan. Vooral in het noorden en westen zijn dat soms onweersbuien en kan het flink doorregenen. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig, bij buien zijn windstoten tot 60 km/uur niet geheel uitgesloten.

Dinsdagochtend zijn de meeste en actiefste buien voor het noorden, later kunnen er overal weer enkele buien voorkomen. Bij buien is kans op onweer en windstoten tot 60 km/uur. In de noordelijke helft zijn lokaal neerslagsommen van 20-40 mm mogelijk. In de middag is er ook af en toe ruimte voor de zon. Het wordt niet warmer dan een graad of 18 bij een matige, langs de kust mogelijk vrij krachtige westenwind. (Bron: KNMI)

Wurmlinger Kapelle (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende onweersbui op de Wurmlinger Kapelle in Zuid-Duitsland. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zakkenrollerij aan de kust piekt in de zomer

Aan de kust komen met name lichtere vermogensmisdrijven in de zomermaanden vaker voor dan in de rest van het jaar. In de rest van Nederland is dit niet het geval. Ruim een kwart van de registraties van zakkenrollerij in de kuststreek werd in de periode 2016-2018 in juli en augustus gedaan. Elders in het land vond zakkenrollerij in de zomer minder vaak plaats dan in de rest van het jaar. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Lichtere vermogensdelicten komen aan de kust relatief vaak voor in de zomermaanden juli en augustus. Binnen deze categorie piekte vooral het aandeel registraties van zakkenrollerij, 27 procent van deze gevallen vond in de zomer plaats. Fietsendiefstal (25 procent) en diefstal uit of vanaf overige vervoermiddelen (23 procent) volgen.

Ook in de zomer is zakkenrollerij overigens niet het meest voorkomende lichte vermogensdelict aan de kust. Met gemiddeld 690 geregistreerde gevallen in juli en augustus samen (2016-2018) is dat de categorie ‘overige diefstal’, wat voornamelijk eenvoudige diefstal betreft zoals het wegnemen van een telefoon of zonnebril. Na overige diefstal volgen fietsendiefstallen (580), oplichting (330) en diefstal uit / vanaf een personenauto (300). De politie registreerde 100 gevallen van zakkenrollerij.

Lichtere vermogensdelicten zijn veelvoorkomende geldgedreven misdrijven. Deze worden doorgaans lichter gestraft en zijn minder ingrijpend voor de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer dan zwaardere vermogensmisdrijven, zoals straatroof en woninginbraak.

Slachtoffer zakkenrollerij woont meestal in andere gemeente
Aan de kust is 65 procent van de slachtoffers van zakkenrollerij in de zomer afkomstig uit een andere gemeente dan waar dit misdrijf plaatsvond. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als bij diefstal uit of vanaf vervoermiddelen zoals (brom)fiets, motor of scooter (29 procent) en fietsendiefstal (25 procent). Slachtoffers die in dezelfde gemeente wonen als waar het misdrijf plaatsvond komen in de kuststreek vooral voor bij fietsendiefstal (63 procent) en diefstal uit of vanaf vervoermiddelen. In de rest van het land worden slachtoffers vaker in hun woongemeente gerold, of van hun fiets of bezittingen uit hun vervoermiddel beroofd dan aan de kust.

Het aandeel slachtoffers dat niet in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, is in de kuststreek bij diefstal uit of vanaf een vervoermiddel en ook bij fietsendiefstal hoger dan elders in Nederland. Bij niet in Nederland geregistreerde slachtoffers kan het bijvoorbeeld gaan om dag- of verblijfstoeristen of om mensen die hier tijdelijk verblijven.

Lichtere vermogensdelicten grootste zomerpiek aan de kust
Het aandeel misdrijven in de zomer is aan de kust groter dan in de rest van het land. Van alle geregistreerde criminaliteit aan de kust piekte het aandeel lichtere vermogensmisdrijven het meest in de zomer (21 procent). Ook geweldsmisdrijven (20 procent) komen daar vaker voor in de zomer. De politie registreerde in juli en augustus gemiddeld 1,4 duizend lichtere vermogensdelicten per maand. Dat is een kwart meer dan de ongeveer 1,1 duizend misdrijven die gemiddeld per maand werden geregistreerd. Op afstand volgen vernielingen (ruim 400 misdrijven per maand in de zomer) en geweldsmisdrijven (ruim 300 meldingen).

Piek overnachtingen aan de kust in de zomer
In de kuststreek was het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties in juli en augustus ruim het dubbele van het jaargemiddelde in de periode 2016–2018. Deze zomerpiek is met gemiddeld ruim 4 miljoen overnachtingen per maand in geen enkel toeristisch landsdeel zo hoog. Daarnaast trekt de kust relatief veel dagjesmensen.

Aan de kust komen met name lichtere vermogensmisdrijven in de zomermaanden vaker voor dan in de rest van het jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.