Lichaam bedoeld voor Alzheimeronderzoek opgeblazen door leger

We gaan terug naar 2013, toen de 73-jarige Doris Stauffer in Arizona overleed. Ze leed de laatste jaren van haar leven aan Alzheimer, dus besloot haar zoon Jim Stauffer haar lichaam aan de wetenschap te doneren, zodat neurologen onderzoek konden doen naar haar hersenen. Binnen een uur na haar dood werd haar lichaam opgehaald door het Biologic Resource Center. 

Jaren na haar dood is gebleken dat haar lichaam niet in het ziekenhuis terechtkwam, maar door BRC aan het Amerikaanse Leger werd verkocht. Daar werd onderzoek gedaan naar de impact van explosieven op het menselijk lichaam, en het lichaam van Doris belandde dan ook op een stoel waar explosieven onder zaten. 

Ondanks dat Jim op de donatieformulieren had aangekruist dat er geen tests met explosieven gedaan mochten worden, werd het lichaam van zijn moeder dus toch opgeblazen. Hij kwam pas achter de waarheid nadat Reuters onderzoek deed en contact met hem opnam. Het is gebleken dat BRC informatie achterhield voor het leger, dat zodoende niet van de intenties van Jim op de hoogte was. In 2014 werd het BRC gesloten na een inval door de FBI, op verdenking van verminking, en het illegaal doorverkopen, van menselijke lichaamsdelen. 

Tientallen gedupeerden hebben de eigenaar van BRC, Stephen Gore, voor de rechter gesleept. Doordat de zaak nu door de rechtbank wordt behandeld, worden er steeds meer details bekend over wat zich binnen het BRC afspeelde.