FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 juli 2019

Drie Nederlandse dubbelaars naar kwartfinales Wimbledon

Drie Nederlandse tennissers hebben zich op Wimbledon geplaatst voor de kwartfinales in het dubbelspel. Robin Haase lukte het niet. Samen met de Deen Frederik Nielsen was hij als zestiende geplaatst, maar het Zuid-Afrikaans/Nieuw-Zeelandse duo Raven Klaasen/Michael Venus (3) was in de achtste finales te sterk: 2-6, 3-6, 6-7 (0).

Samen met de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell kwam Wesley Koolhof wel een ronde verder. De twee traden aan tegen veteranen Santiago Gonzalez (Mexico) en Aisam-ul-Haq Qureshi (Pakistan), Jean-Julien Rojer's oude dubbelpartner. Koolhof en Daniell moesten er zo nu en dan flink voor vechten, maar in vier sets pakten ze de winst: 7-5, 6-7 (6), 6-4, 6-4. In de kwartfinales wachten de Kroaat Ivan Dodig en de Slowaak Filip Polasek.

Tegen de als negende geplaatste Argentijnen Maximo Gonzalez en Horacio Zeballos moesten Rojer en de Roemeen Horia Tecau, als vijfde geplaatst, voor het eerst een set afstaan. Daar bleef het echter bij, want bij een 2-1 voorsprong in sets en 4-3 in de vierde set zagen ze de Argentijnen opgeven. De als tweede geplaatste Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah staan in de kwartfinales tegenover Rojer en Tecau.

Bij de vrouwen is Demi Schuurs met de Duitse Anna-Lena Grönefeld als achtste geplaatst en die status maakten ze in de achtste finales waar. De Russische Anna Blinkova en de Chinese Wang Yafan zorgden in de tweede set voor flink wat problemen, maar Schuurs en Grönefeld pakten de winst: 6-4, 7-6 (7). Ook zij staan in de kwartfinales tegenover de nummers twee van de plaatsingslijst: Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova uit Tsjechië, de regerend kampioenen op Wimbledon.

Kwartfinales Wimbledon: Williams voor haar 8e?

Op Wimbledon zijn we aanbeland bij de kwartfinales, die door de dames dinsdag afgewerkt worden. Zoals meestal het geval is op Grand Slam-toernooien plaatsen we daarom even een overzicht, wat we dinsdag ook voor de mannen zullen doen.

Alison Riske (USA) - Serena Williams (USA, 11)
Eén keer schopte Riske het op een Grand Slam tot de vierde ronde, de US Open 2013, nu staat ze in de kwartfinales van Wimbledon. De Amerikaanse won van Donna Vekic en Ivana Jorovic, waarna Belinda Bencic (13) eraan moest geloven. Dat was knap, maar ze stoomde pas echt door nadat ze de mondiale nummer één, Ashleigh Barty, in de achtste finales uitschakelde.

Williams zal geen onbekende zijn. Ze won Wimbledon al zeven keer en hoopt Helen Wills Moody te evenaren, waarna de negen titels van Martina Navratilova binnen bereik komen. Williams won van qualifiers Giulia Gatto-Monticone en Kaja Juvan, de 18-jarige Sloveense die haar als enige een set afpakte. Julia Görges en Carla Suarez Navarro kwamen daar niet bij in de buurt, dus Williams is op dreef.

Williams soepel door naar kwartfinale (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Williams soepel door naar kwartfinale (Foto: Pro Shots/Panoramic)

Barbora Strycova (CZE) - Johanna Konta (GBR, 19)
Strycova stond in 2014 al eens in de kwartfinales en nu is de ervaren Tsjechische voor de tweede keer van de partij bij de laatste acht op een Grand Slam. Ze stuurde Lesia Tsurenko en Laura Siegemund naar huis, waarna 'onze' Kiki Bertens er genadeloos vanaf werd gespeeld. Ook de Belgische Elise Mertens (21) kon Strycova niet stoppen, dus een eerste halve finale is goed mogelijk.

In 2017 speelde Konta zich de halve finales in, net als op Roland Garros dit jaar. Dit keer begon de Britse thuisheldin met winst op qualifier Ana Bogdan, waarna de jonge Katerina Siniakova sneuvelde. Konta was 'on fire', want in haar volgende twee duels stuurde ze top-10-speelsters naar huis: Sloane Stephens (9) was de eerste, tweevoudig oud-winnares Petra Kvitova (6) ging er ook aan.

Elina Svitolina (UKR, 8) - Karolina Muchova (CZE)
Vier keer stond Svitolina in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi, nooit eerder op Wimbledon. Dankzij zeges op Daria Gavrilova en Margarita Gasparyan begon ze nu goed, Maria Sakkari werd ook aan de kant geschoven en in de achtste finales kon de Kroatische Petra Martic eigenlijk nauwelijks serieuze tegenstand bieden.

Muchova kwam nog nooit voorbij de derde ronde, ze is met haar 22 jaar dan ook nog vrij jong. Aleksandra Krunic en Madison Brengle werden haar eerste slachtoffers, vervolgens moest de Estse Anett Kontaveit (20) eraan geloven. Tegen landgenote en nummer drie van de wereld Karolina Pliskova werd het een ware thriller, maar na een indrukwekkende partij zegevierde Muchova met 13-11 in de laatste set.

Muchova verrast Pliskova op Wimbledon (Foto: Pro Shots/Action Images)
Muchova verrast Pliskova op Wimbledon (Foto: Pro Shots/Action Images)

Simona Halep (ROU, 7) - Zhang Shuai (CHN)
Halep stond al drie keer eerder in de kwartfinales en haalde in 2014 de halve finales. Aliaksandra Sasnovich verloor in de eerste ronde, vervolgens klopte ze landgenote Mihaela Buzarnescu met wat moeite. Oud-wereldtopper Victoria Azarenka maakte het Halep dan weer niet zo moeilijk, waarna de Roemeense een einde maakte aan het sprookje van de pas 15-jarige sensatie Cori Gauff.

Zhang is net als op de Australian Open 2016 bezig met een enorme uitschieter. Destijds haalde ze de kwartfinales, op Wimbledon won ze tot nu nooit een partij in het hoofdschema. Caroline Garcia en Yanina Wickmayer boden veel te weinig tegenstand, zelfs Caroline Wozniacki leverde geen problemen op. Dayana Yastremska deed dat op zich wel, maar Zhang kon het aan en plaatste zich voor de kwartfinales.

Emotionele WTCR-zege Monteiro, Catsburg schakelt titelfavoriet uit

In het Portugese Vila Real is gedurende het weekeinde de laatste Europese ronde van de World Touring Car Cup verreden. De zomerstop is daarmee begonnen, halverwege september rijden de heren weer, dan in het Chinese Ningbo.

Zoals zo vaak het geval is begon het weekeinde met race één en dat werd een prooi voor Norbert Michelisz. De Hongaarse Honda-coureur vertrok vanaf poleposition en reed foutloos naar de winst. Kampioenschapsleider Esteban Guerrieri kende een waardeloze dag, eindigde als 24e en verloor veel punten op nummer twee Michelisz. Lynk & Co-coureur Yann Ehrlacher finishte als tweede, nadat hij Augustu Farfus in de vierde ronde passeerde. De Braziliaan completeerde het podium met zijn Hyundai wel. Nick Catsburg eindigde met zijn Hyundai als vijfde, Niels Langeveld en Tom Coronel eindigden als 15e en 18e.

Europees kampioen Mikel Azcona scoorde in de tweede race zijn eerste zege. De Spanjaard reed aanvankelijk op plek drie, achter polesitter Ma Qing Hua en Guerrieri, maar hij verschalkte de titelfavoriet bij de joker lap. Ma maakte vervolgens een foutje bij het ingaan van de joker lap, waardoor Azcona de winst pakte, voor Ma en Guerrieri. Michelisz kwam in botsing met Kevin Ceccon en haalde de finish niet, Catsburg werd wederom vijfde, Langeveld en Coronel kwamen als 18e en 19e over de streep.

De slotrace werd een groot thuisfeest. De Portugees Tiago Monteiro won in 2017 op de Hungaroring voor het laatst en crashte in augustus van dat jaar hard tijdens een test in Barcelona. Hij was daardoor anderhalf jaar uitgeschakeld en maakt dit jaar zijn comeback. Op eigen bodem vertrok hij naast zijn pas 19-jarige teamgenoot en polesitter Attila Tassi, die hij na een safety car-situatie verschalkte. Monteiro kwam verder niet in gevaar en zette Vila Real in vuur en vlam met zijn emotionele zege. Achter hem vochten teamgenoten Yvan Muller en Yann Ehrlacher met Azcona, die het onderspit dolf. Veteraan Muller pakte plek twee, zijn neefje Ehrlacher eindigde als derde.

De safety car-situatie verdient overigens nog wel enige aandacht. Al vroeg in de race probeerde Catsburg de aanval ietwat te enthousiast te openen, wat erin resulteerde dat hij kampioenschapsleider Guerrieri uitschakelde, evenals zichzelf. Langeveld en Coronel deden met een 16e en 17e plek weer enigszins voor spek en bonen mee.

Catsburg vs Guerrieri (Bron: YouTube)

Djokovic en Nadal naar kwartfinales op Wimbledon

Novak Djokovic en Rafael Nadal hebben maandag de kwartfinales op Wimbledon bereikt.

Regerend Wimbledon-kampioen Djokovic versloeg eenvoudig Ugo Humbert. De als eerste geplaatste Serviër won in drie sets van de jonge Fransman: 6-3, 6-2 en 6-3. Ook Rafael Nadal bereikte de kwartfinales. De Spanjaard won met 6-2, 6-2 en 6-2 van de Portugees João Sousa.

Update 21.11 uur
Ook Federer heeft de laatste acht bereikt. De Zwitser versloeg in 74 minuten Matteo Berrettini met 6-1, 6-2 en 6-2.

Kwartfinales
Novak Djokovic - David Goffin
TBD - Roberto Bautista Agut
Sam Querrey - Rafael Nadal
Kei Nishikori - Roger Federer

Tadic verlengt met één seizoen, daarna aan de slag als trainer

Dusan Tadic heeft zijn contract bij Ajax met één jaar verlengd tot en met het seizoen 2022/2023, daarna gaat hij tot minimaal 2026 verder als trainer bij de Amsterdammers.

Tadic maakte in juni 2018 voor ruim 11 miljoen euro de overstap van Southampton naar Ajax. De 30-jarige Serviër speelde afgelopen seizoen 56 wedstrijden en was goed voor 38 doelpunten en 24 assists. Door de verlenging speelt hij tot en met het seizoen 2023 in de kleuren van Ajax en wordt daarna opgeleid tot trainer.

“Er is geen betere plaats om te beginnen dan hier”, aldus Tadic. “Ik houd van de filosofie van Ajax en de manier van denken. Dat was voor mij ook de reden om hier te tekenen.”

DTM-coureur Spengler wint op Norisring, Frijns 4e

DTM-coureur Bruno Spengler heeft zijn zestiende zege te pakken. De Canadese BMW-coureur was de beste in de tweede race op de Norisring bij Nürnberg, waar hij nu al vijf keer gewonnen heeft.

Spengler kende een fenomenale start: hij vertrok als zesde en kwam als eerste de eerste bocht uit. Polesitter René Rast ging na de eerste bocht de rondte in, Spengler werd gevolgd door Nico Müller, Philipp Eng, Jamie Green en Sheldon van der Linde. Vijf man kwamen in ronde één al naar binnen, waaronder Rast en de van plek drie vertrokken Loïc Duval. Müller kon al snel plekken inleveren: de Zwitser tikte Rast rond en kreeg een drivethroughpenalty.

Robin Frijns had het tempo lekker te pakken en de op plek tien begonnen Nederlander lag na tien minuten al op de vierde plaats. Green was de eerste van de toppers die naar binnen kwam, Spengler en Eng volgden tien minuten later en dus nam Frijns met een half uur te rijden de leiding over, hoewel hij vrij kort daarop ook zijn stop maakte. Daniel Juncadella maakte met dik twintig minuten te gaan als laatste zijn stop en daarmee was de situatie op de baan duidelijk.

Spengler had de leiding in handen, voor Green en Duval, die Eng vlak achter zich aan had. Frijns reed iets achter de Oostenrijker op de vijfde plek, een paar tellen voor Mike Rockenfeller. Duval had veel oudere banden dan de rest en dat was te merken: Eng ging er simpel voorbij en Frijns volgde niet veel later, waarna de Nederlander zelfs de derde plek overnam van Eng. Dat duurde dan weer niet heel lang, want Rockenfeller kwam op stoom en knokte zich langs Frijns.

De winst van Spengler kwam ondertussen geen moment meer in gevaar, Green eindigde op gepaste afstand als tweede, nog maar een seconde voor Rockenfeller. Frijns kwam op een keurige vierde plek over de streep.

Arnautovic maakt zichzelf onmogelijk en krijgt zijn zin met lucratief avontuur

Marko Arnautovic vervolgt zijn loopbaan in China. West Ham United meldt via de officiële kanalen dat de dertigjarige aanvaller verkocht is aan Shanghai SIPG, dat de Oostenrijker een lucratief contract heeft voorgeschoteld. De overstap komt niet als een verrassing, daar Arnautovic zich onmogelijk zou hebben gemaakt bij het bestuur en zijn medespelers bij West Ham.

Afgelopen transferperiode stond Arnautovic ook al op de radar van twee Chinese clubs. Shanghai SIPG en Guangzhou Evergrande boden destijds 42 miljoen euro voor de aanvaller, die toen onderhandelde met de partijen. De voormalig Tukker kon echter geen overeenkomst vinden met een van de twee clubs en verlengde vervolgens zijn contract in Londen.

Arnautovic verdiende circa 120.000 euro per week bij West Ham, maar kiest nu toch voor nog meer geld in China. Arnautovic, die nog tot medio 2023 vastlag, wordt volgens Engelse media verkocht voor circa 26 miljoen euro. West Ham was volgens de pers bereid genoegen te nemen met een 'verschrikkelijk' bod, aangezien het bestuur en de rest van de selectie Arnautovic niet meer kon uitstaan.

"Marko is geen koe of paard dat je verkoopt op de markt", zo stelde broer annex zaakwaarnemer Danijel Arnautovic onlangs in gesprek met Sky Sports. "Hij wordt nu gewoon gebruikt door West Ham. Voor de club is hij niet meer dan een nummer. West Ham wilde van hem af in januari en dat wil de club nog steeds, als er maar genoeg geld op tafel wordt gelegd." Arnautovic speelde in totaal twee seizoenen voor West Ham. De spits kwam in die periode tot 65 duels voor the Hammers, met 22 goals en 12 assists als resultaat.

Halep beëindigt sprookje van 15-jarige Gauff

Tennisster Cori Gauff is in de vierde ronde van Wimbledon uitgeschakeld. Simona Halep was in twee sets te sterk voor de Amerikaanse: 6-3 en 6-3.

Gauff was de verrassing van dit toernooi. De jonge Amerikaanse bereikte het hoofdtoernooi na het winnen van drie kwalificatieduels. Vervolgens versloeg ze in de eerste ronde haar landgenote Venus Williams, daarna was ze te sterk voor Magdalena Rybarikova en Polona Hercog.

Ondanks de steun van het publiek voor Gauff was Halep niet onder de indruk. De Amerikaanse speelde bij vlagen goed spel maar was niet opgewassen tegen de nummer zeven van de wereld.

Gauff's landgenote Alison Riske bereikte wel de volgende ronde. Ze versloeg Ashleigh Barty, de huidige nummer één van de wereldranglijst, in drie sets: 3-6, 6-2 en 6-3. Ook Serena Williams, de Oekraïense Jelena Svitolina en Chinese Zhang Shuai plaatsten zich voor de kwartfinales.

Man overleden na verkeersongeval

De man die vanochtend met zijn voertuig van de weg raakte op de N201 is overleden. De politie doet onderzoek naar het verkeersongeval en roept getuigen op zich te melden.

Het ongeval gebeurde vanochtend rond 6:45 uur op de N201 ter hoogte van de Noorddammerweg in Amstelveen. Het is nog niet duidelijk waardoor de 54-jarige man van de weg raakte. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en is daar overleden.

De recherche onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. Ook mogelijk beeldmateriaal van een dashcam kan helpen in het onderzoek. Contact opnemen met de politie kan via 0900-8844. Beelden kunnen worden geüpload via het tipformulier op de website. 

Rolstoelbasketbalsters weer Europees kampioen

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich voor de zevende keer in zeventien EK's laten kronen tot Europees kampioen. In de finale, de eerste ooit zonder Duitsland, werd Groot-Brittannië met 65-52 verslagen.

De ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden begon in het Topsportcentrum in Rotterdam weer uitstekend en de wereldkampioen nam al gelijk een 17-8 voorsprong in het eerste kwart. Halverwege maakten de Britten het even spannend, maar Nederland liet zich niet kennen en onder leiding van Mariska Beijer (24 punten) en Bo Kramer (21 punten) werd de titel binnengehengeld.

Borderlands 3 adopteert Apex Legends' ping-systeem

Toen Apex Legends eerder dit jaar verscheen kon onder andere het innovatieve pingsyteem uit het spel op veel lof rekenen. Sindsdien namen andere (BR-)games waaronder PUBG en Fortnite het systeem over, maar ook buiten het battle royale-genre weten game-ontwikkelaars het handige communicatiesysteem toe te passen.

Tijdens het game-evenement GuardianCon had ook Borderlands-ontwikkelaar Gearbox een podium om onder meer te praten over het nieuwe ping-systeem. Simpelweg komt het neer op het highlighten van in-game items zodat medespelers op de minimap kunnen zien waar ze het kunnen vinden, vergezeld met een korte voice-line voor wat context.

Bekijk de video hieronder voor een demonstratie van het ping-systeem in Borderlands 3. Het nieuwste deel van de post-apocalyptische looter-shooterserie komt uit op 13 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Limbo- en Inside-dev teaset nieuwe game in vacatures

De Deense ontwikkelaar Playdead, die we kennen van de twee pareltjes Limbo en Inside, blijkt afbeeldingen van hun nieuwe project te teasen in vacatures die ze online hebben staan. Onder andere vacatures die de onafhankelijke studio op social media plaatste lijken afbeeldingen te bevatten van hun nieuwe project.

Het is niet helemaal duidelijk of het om vroege concept art gaat of om afbeeldingen van de op handen zijnde game in een vergevorderd stadium. Hoe dan ook is uit de art-stijl duidelijk op te maken dat het qua uiterlijk veel overeenkomsten heeft met de twee voorgangers. Bekijk de afbeeldingen onderaan dit artikel.

Playdeads eerste titel Limbo dateert alweer van 2010, toen de voortreffelijke platformer initieel verscheen voor Xbox Live Arcade (Xbox 360) en even later op PS3 en pc. Zes jaar later verscheen hun tweede titel, Inside, die net als diens voorganger overweldigend positief werd ontvangen, onder andere bij ons.

'Heracles praat met FC Utrecht over Dessers als opvolger van Dalmau'

Heracles Almelo is met FC Utrecht in onderhandeling over een transfer van Cyriel Dessers, zo schrijft De Telegraaf maandag. De aanvaller staat bij de Almeloërs bovenaan de lijst voor de opvolging van Adrián Dalmau, de clubtopscorer van vorig seizoen. De Spanjaard kwam recent in opspraak toen hij niet op de elftalfoto ging. Hij gaf aan hartproblemen te hebben en naar het ziekenhuis te moeten, terwijl de club beweerde dat hij zich alleen zo gedroeg omdat de club een bod van Maccabi Tel Aviv had afgewezen. Ofschoon de Spanjaard in Israël veel geld kan verdienen, voldeed het bod niet aan de eisen van Heracles.

Dalmau zal naar verwachting alsnog snel uit Almelo vertrekken, ook al laat Heracles zich niet onder druk zetten door de spits en zijn zaakwaarnemers. De 24-jarige Dessers heeft nog een contract voor een jaar met FC Utrecht, de club waar hij zijn goede prestaties in het tenue van NAC niet kon doortrekken.

Na 22 doelpunten in de Eerste Divisie maakte Dessers medio 2017 de overstap naar FC Utrecht, waar de teller op 12 treffers in 40 duels staat. Blessureleed zorgde ervoor dat hij in januari niet verhuurd kon worden en maandenlang aan de kant stond.

Update 18.35 uur
Heracles Almelo heeft overeenstemming bereikt met FC Utrecht en Dessers over een transfer van de aanvaller naar Almelo. De 24-jarige spits tekent een contract voor drie seizoenen, zo meldt men via de clubsite. "Wij zijn blij dat Cyriel voor Heracles Almelo heeft gekozen", zo laat technisch manager Tim Gilissen weten op de clubsite.

"Ik kijk ernaar uit om hier bij Heracles Almelo te spelen en te scoren", vertelt Dessers. "Dit is een mooie kans voor mij, het voelt als een nieuw avontuur. Mijn stijl van voetballen past bij de filosofie van Heracles Almelo, namelijk aanvallend willen spelen. Ik ben blij dat ik hier nu ben en wil graag laten zien wat ik kan. In België zouden we zeggen dat ik veel goesting heb om te beginnen; ik heb er heel veel zin in en ben er klaar voor."

Kruijswijk: "Een superlastige dag"

De derde etappe in de Tour de France vandaag was een lastige. De ploeg van Jumbo-Visma reed zich het snot voor de ogen voor Steven Kruijswijk. Ploegmaat en geletruidrager Mike Teunissen verloor vandaag zijn trui.

"Het was een superlastige dag, die we goed hebben gecontroleerd met Tony (Martin, red). Alaphilippe startte al als favoriet hier, maar wat hij hier vandaag doet is wel heel netjes.” zo zei Kruijswijk voor de camera's van de NOS. "Het laatste uur werd er flink doorgekoerst. Niemand maakte aanstalten om Alaphilippe te halen, om het gat dicht te rijden. Maar ja, we kunnen niet alles, het was geen makkelijke dag. Ik heb ook echt afgezien.”

Kruijswijk staat in het algemeen klassement derde op 25 seconden van geletruidrager Julian Alaphilippe en op vijf seconden van ploegmaat Wout van Aert.

Italiaanse vluchter wint vlakke rit Giro Rosa, top algemeen klassement ongewijzigd

De vierde etappe in de Giro Rosa is gewonnen door de pas twintigjarige Letizia Borghesi. In de vlakke rit bleef de vroege vlucht vooruit en daarin was de Italiaanse de snelste. In de top van het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Katarzyna Niewiadoma aan de leiding blijft.

In de vlakke rit tussen Lissone en Carate Brianza reden drie Italiaanse voorop en het peloton zag ze pas terug na de finishstreep. De sprint in het peloton werd gewonnen door Marianne Vos, die de twee vorige twee etappes wist te winnen.

Dinsdag staat de eerste bergrit op het programma in de Giro Rosa. Vooraf werd net zoals in de Ronde van Italië de Passo di Gavia geschrapt vanwege lawinegevaar, maar dan nog is de finishstreep op 1943 hoogte op Lago di Cancano.

AfroFuture Fest, waar blank tweemaal zoveel betaalt als zwart

AfroFuture Fest, een komend festival in Detroit dat inclusiviteit en diversiteit wil uitstralen, heeft grote kritiek gekregen nadat bekend werd dat blanke bezoekers tweemaal zoveel voor een toegangskaartje moesten betalen als negers.

Het idee achter het prijsverschil was volgens de organisatie logisch. "Wij gaan volledig in op inclusiviteit, dus doen dit om ook de minderbedeelden, gekleurde mensen, een kans te geven dit festival te bezoeken. Helaas is het ervaren van plezier nog steeds een privilege dat veel gekleurde mensen niet als vanzelfsprekendheid kunnen zien. Wij geloven dat iedereen dat moet kunnen ervaren", aldus een verklaring van de organisatie.

De hoofdact, rapper Tiny Jag, trok zich direct terug toen ze hoorde van het prijsverschil. "Ik ben zelf een halfbloed en ik ben woedend. Ik heb familieleden die onder deze omstandigheden iets zouden moeten ervaren waar ikzelf nooit in zou willen verkeren", doelde Tiny Jag duidelijk op het overduidelijke racisme.

Ticketverkoper Eventbrite lieten weten dat 'deze aanpak in strijd is met de algemene voorwaarden van de onderneming' en ze hebben contact gezocht met de organisatoren om te vragen deze prijsconstructie te veranderen. Mochten ze dat niet doen, dan mogen ze de kaartverkoop zelf gaan organiseren. "We staan geen evenementen toe waarbij deelnemers verschillende prijzen moeten betalen op basis van kenmerken, zoals ras of etniciteit."

Op dit moment staat het evenement (wat plaatsheeft op 3 augustus), echter nog op de site van Eventbrite.

Anderen, vooral gekleurde inwoners van Detroit, reageren begripvol op de prijsconstructie. "Mijn witte moeder zou TROTS zijn om meer te betalen, omdat ze de geschiedenis van economische uitbuiting van het zwarte volk in dit land om witheid te bevorderen begrijpt en ze een betere toekomst wil voor zwarte volk, inclusief hun zwarte kinderen", aldus schrijfster Ijeoma Oluo, een halfbloedje met een blanke moeder.

Twitteraar Greg Prins, waarschijnlijk blank, zegt in een tweet alvast een kaartje te kopen, zodat hij straks kan meeprofiteren van de massaclaimrechtzaak die vast gaat volgen.

Arrestatieteam plukt Rotterdammer (18) van dak

Vanochtend rond 08:00 uur meldde een bewoner aan de Mathenesserlaan in Rotterdam dat hij slachtoffer was geworden van een gewapende overval. Hij liep daarbij een verwonding aan zijn arm op en een gebroken pols. De dader was er zonder buit vandoor gegaan.

Enkele uren later belden bewoners dat er een onbekende man over de daken van de Mathenesserlaan liep. Hij probeerde via een balkon van een bewoner naar binnen te komen, maar die bewoner zag dat niet zitten. Verschillende mensen waarschuwden de politie. Toen de agenten arriveerden, verstopte de man zich in de goot op het dak. Een korpsonderhandelaar werd opgeroepen om de man te overtuigen om zich op een veilige manier over te geven.

Omdat hij mogelijk gelinkt kon worden aan de eerdere melding en gewapend kon zijn werd er intussen ook een arrestatieteam opgeroepen. Uiteindelijk was het dat laatste team dat onder toeziend oog van onder andere de politiehelikopter de verdachte kon overmeesteren. In zijn broeksband werd inderdaad een vuurwapen gevonden. Het wapen wordt nader onderzocht en de recherche kijkt of er een verband is tussen de zaken.

Politie geeft uitleg over onderzoek naar dood van 18-jarige vrouw

De politie heeft op uitdrukkelijk verzoek van de familie van de 18-jarige vrouw uit Epe, die door een noodlottig ongeval om het leven kwam, een verklaring gegeven over het onderzoek naar haar vermissing en het onderzoek naar haar dood.

De politie geeft op haar website de volgende verklaring: "Gisteren was er heel veel aandacht voor de vermissing en het overlijden van een 18-jarig meisje uit Epe. Een ingrijpende zaak, waarbij veel mensen hun betrokkenheid hebben getoond. Omdat er nog meerdere vragen leven op social media en in de media, proberen we in dit bericht zo goed mogelijk uit te leggen wat er is gebeurd."

"Op zaterdagmiddag kwam er bij ons een melding binnen van de vermissing van het meisje. Na een feest op vrijdag was ze niet thuisgekomen. Er werd ingeschat dat het om een urgente zaak ging, dat betekent dat er ernstige zorgen over haar waren. Dezelfde dag nog werden mensen in de omgeving via Burgernet opgeroepen om uit te kijken naar het meisje. Ook achter de schermen deed de politie al onderzoek."

Zoektocht
"Zondag werd die zoektocht geïntensiveerd. We hebben gezocht met onder andere speurhonden en een helikopter. Ook familie, bekenden en vrijwilligers hielpen mee met zoeken. In de middag werden het lichaam en de fiets van het meisje aangetroffen aan de Middendijk in Nijbroek. De politie werd meteen gebeld via 112."

Onderzoek
"Agenten maakten meteen een plaats delict van de omgeving, een standaardprocedure in een zaak als deze. Dat betekent dat er niemand in de buurt mag komen en dat rechercheurs mogelijke sporen gaan vastleggen. Ook komt er een schouwarts om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie heeft maar één keer de gelegenheid om sporen goed vast te leggen en zo vast te stellen of er sprake is van een misdrijf of niet. Aan het einde van de dag werd de conclusie getrokken dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval."

"Uit het onderzoek is vast komen te staan dat er geen anderen betrokken zijn geweest bij de dood van het meisje. Uit respect voor nabestaanden gaan we normaal gesproken niet verder in op de toedracht, maar op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden doen we dat nu wel. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer met haar fiets tegen een boom is gereden, en daarna in een sloot terecht is gekomen en verdronken."

Burgemeester: 'Bedankt voor alle inzet'
De zaak heeft op veel mensen indruk gemaakt. Aan mensen die direct betrokken waren, is slachtofferhulp aangeboden. Burgemeester Van der Hoeve reageert: “Na een weekend vol onzekerheid heeft de familie het verschrikkelijke nieuws gekregen dat het lichaam van Loes gevonden is, na een noodlottig ongeval. Dit nieuws heeft mij en ook inwoners van onze gemeente diep geraakt. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden. Wij leven met hen mee en wensen hen veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke en verdrietige tijd. Ik wil de hulpdiensten en de vrijwilligers die een zoektocht zijn gestart bedanken voor al hun inzet en betrokkenheid.“

14 arrestaties in onderzoek naar overleden man

In een woning in Berkel en Rodenrijs is maandagmorgen rond 07:30 uur een overleden man aangetroffen. In de woning waren meerdere mannen aanwezig.

Vanwege vermoeden van een strafbaar feit zijn uit voorzorg alle aanwezige mannen aangehouden. In totaal verrichtten agenten tot nu toe veertien aanhoudingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er vindt nog steeds uitgebreid sporenonderzoek plaats in het huis aan de A.H. Verweijweg. Ook wordt er een buurtonderzoek gedaan.

De politie vraagt mensen die iets gezien of gehoord hebben of die denken iets te weten, en nog niet met de politie gesproken hebben, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Dubbelslag Alaphilippe in Tour

Julian Alaphilippe heeft de derde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 205 kilometer koersen, van Binche naar Épernay, kwam de Fransman alleen over de finish. Bovendien pakte hij ook de gele trui over van Mike Teunissen.

Rossetto, Wellens, Ourselin, Offredo en Delaplace zorgden voor de vlucht van de dag door niet lang na de officiele start weg te rijden uit het peloton. Ze kregen een maximale voorsprong van zo'n zes minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Zo'n 62 kilometer voor de streep vond er achter in het peloton een valpartij plaats. Onder anderen Geschke, King en Cummings  lagen erbij, maar iedereen kon weer verder. Het bleef onrustig in het peloton, waar een opvallend aantal renners een lekke band kreeg. Vooraan reed de Belg Wellens weg uit de kopgroep en sloeg een gat.

Wellens was als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag: de Nanteuil-la-Forêt van de vierde categorie. De vier oude koplopers werden inmiddels weer bijgehaald. Verschillende renners moesten lossen uit het peloton bij de beklimming van de Hautvillers, een klim van de derde categorie. Teunissen had het lastig, maar bleef wel in het peloton. Intussen was Wellens met een minuut voorsprong als eerste boven op de Côte de Champillon.

Teunissen moest inmiddels lossen, terwijl Alaphilippe wegreed uit het peloton. Wellens raakte zijn eerste plek kwijt door een fietswissel waardoor de Fransman alleen aan de leiding ging. Met  nog vijf kilometer te gaan, was de voorsprong van Alaphilippe op het uigedunde peloton nog een halve minuut. Dit was uiteindelijk genoeg voor de ritwinst en Alaphilippe nam ook het geel over van Teunissen.

Trailer Pokémon Sword en Shield toont nieuwe Pokémon

The Pokémon Company heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Pokémon Sword & Shield. De trailer toont vier nieuwe Pokémon, een nieuwe vorm van Dynamaxing en enkele nieuwe NPC's.

De Pokémon in kwestie zijn Duraldon (Steel/Dragon), Alcremie (Fairy), Rolycoly (Rock) en Yamper (Electric). De nieuwe vorm die is getoond heet Gigantimaxing, een sterkere vorm van dynamaxing waarin de Pokémon in kwestie een nieuwe vorm aanneemt.

De trailer bevestigt ook game-exclusieve trainers. In de Sword-versie is één van de Gym Leaders gespecialiseerd in Fighting, terwijl in de Sword-versie je het opneemt tegen een Ghost-leader. De nieuwe Pokémon en meer kun je hieronder in actie zien.

De games worden op 15 november uitgebracht voor Nintendo Switch.

Man mishandelt ex tijdens het autorijden

De politie heeft vanmorgen omstreeks 11:15 uur op rijksweg A27, mede dankzij een alerte automobilist, een 34-jarige Poolse man als verdachte aangehouden omdat hij als bijrijder zijn ex-vriendin zou hebben mishandeld, terwijl zij de auto met een snelheid van circa 120 km / uur bestuurde.

Een 32-jarige automobilist reed vanmorgen over snelweg A-27 vanuit Gorinchem in de richting Breda. Hij reed ter hoogte van de Merwedeburg achter een zwarte Jeep met Belgisch kenteken. Hij zag dat de bijrijder meerdere malen zijn armen richting het gezicht van de bestuurster bewoog. Dit gebeurde met zowel de linker- als de rechterarm. De getuige zag dat na elke slaande beweging de Jeep begon te slingeren.

Hij haalde de auto in en zag in zijn achteruitkijkspiegel dat de bestuurster door de man die naast haar zat nog drie keer in het gezicht werd geslagen. Hij belde direct de politie waarna hij zag dat de bedoelde auto ter hoogte van Oosterhout door de politie naar de parkeerplaats Galgeveld werd geleid. Hier werd de bijrijder door de agenten aangehouden ter zake mishandeling. Hij blies 1080 ugl op het bureau.

Aangifte
Het slachtoffer, een 53-jarige vrouw uit Willebroek (België), heeft aangifte van mishandeling gedaan. Zij vertelt dat de verdachte haar ex is. Zij waren nog wel vrienden, ze stemde dan ook in met een weekendje in Nederland. Hij dronk veel alcohol waarna zondag in de hotelkamer ruzie ontstond. Ze kreeg daarbij van hem meerdere klappen op haar hoofd.

De woordenwisseling werd maandagmorgen voortgezet waarbij zij opnieuw werd mishandeld. Zelfs op de terugweg naar huis kon haar ex-vriend zijn handen niet thuishouden. Ze werd terwijl zij met een snelheid van circa 120 km / uur reed meerdere keren door hem op haar hoofd geslagen. De verdachte is ingesloten.

Voordeur vernield door vuurwerk

De politie onderzoekt een incident aan de Jacob Goldsmitstraat in Oss. Daar werd vanmorgen rond 04:30 uur een voordeur van een flat vernield met vuurwerk.

De bewoner van het appartement schrok ’s-morgens in alle vroegte van een harde knal bij zijn voordeur. Daar bleek het glas uit gesprongen de deur was ontzet. De gealarmeerde politie voerde een technisch onderzoek uit en daaruit is gebleken dat er vermoedelijk een zwaar stuk vuurwerk tegen de voordeur is geplaatst. De politie doet nog verder onderzoek naar de aanleiding van het incident. Er is nog niemand aangehouden.

Voordeur vernield door vuurwerk (Foto: Politie)
Voordeur vernield door vuurwerk (Foto: Politie)

Politie zet relschoppers Pegida-demonstratie online

De politie heeft met toestemming van de officier van justitie foto's van 13 relschoppers tijdens de Pegida-demonstratie op 26 mei in Eindhoven, onine gezet. Een woordvoerder van de politie: "Afgelopen week deden we al een dringende oproep aan de betrokken relschoppers van de Pegida-demonstratie van 26 mei om zich vrijwillig te melden voor 5 juli. Helaas heeft niemand zich gemeld en daarom zetten we vandaag deze beelden online."

De woordvoerder vervolgt: "We hebben onlangs 4 personen aanhouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging. Deze personen hebben wij inmiddels verhoord en ze zijn gedurende het onderzoek op vrije voeten gesteld."

De Mobiele Eenheid moest de demonstratie eind mei nabij de Al-Fourqaan-moskee aan de Otterstraat afbreken, omdat een grote groep jongeren met stenen en andere voorwerpen naar Pegida-aanhangers en de politie gooide. Tijdens de ongeregeldheden werden al tien personen in de leeftijd van 14 jaar t/m 32 jaar gearresteerd.

De afzonderlijke foto's van de relschoppers zijn hier te vinden. De politie vraagt mensen die denken iemand te herkennen contact op te nemen via 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zet Pegida-relschoppers online (Afbeelding: Politie)
Politie zet Pegida-relschoppers online (Afbeelding: Politie)

Man geeft zak met drugs aan agenten in Rotterdam

Een bestuurder ging er zondag 7 juli vandoor bij een alcoholcontrole op de West-Kruiskade in Rotterdam. Dan kan je rekenen op extra aandacht van agenten. Zeker als je dan ook nog cocaïne en versnijdigingsmiddelen in je auto hebt.

Agenten zagen dat de man rond 07:00 uur bij de alcholcontrole achteruit reed om aan de controle te ontkomen. Na een korte achtervolging, koos de bestuurder eieren voor zijn geld en zette de auto aan de kant. Zenuwachtig opende hij het raam en gaf spontaan een zak drugs aan de agenten. De man werd meteen uit de auto gehaald.

Agenten doorzochten de auto en vonden nog versnijdingsmiddelen en cocaïne. Bij een huiszoeking in zijn woning werd nog meer drugs en attributen voor het verwaardigen hiervan gevonden. Alles is in beslaggenomen. De 34-jarige man uit Rotterdam is aangehouden en zit nog vast. Het onderzoek wordt voortgezet.

Vrouw baart andermans baby's door fout IVF-kliniek

Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons weer eens naar Amerika. Naar New York en Los Angeles om precies te zijn. Daar heeft een IVF-kliniek maar liefst zestien aanklachten aan de broek hangen, onder meer vanwege nalatigheid. 

Een echtpaar uit New York, dat in 2012 trouwde, had moeite om kinderen te krijgen en gingen te rade bij CHA Fertility uit Los Angeles, dat naar eigen zeggen sinds 2001 'de dromen van tienduizenden aspirant-ouders heeft vervuld in meer dan 22 landen'. 

Begin 2018 werden er vijf embryo's ingevroren, vier vrouwelijke en één mannelijke. Een eerste poging om een embryo in te brengen mislukte, waarna de vrouw na een nieuwe poging in september 2018 zwanger bleek te zijn van een tweeling. Het koppel was in extase, maar al snel rezen er twijfels, toen uit een echo bleek dat ze zwanger was van twee jongetjes. 

De IVF-kliniek gaf toen aan dat een echo niet altijd betrouwbaar was. Bij de geboorte van de tweeling bleek al snel dat hun twijfels heel erg terecht waren: de kinderen waren niet van Aziatische afkomst, terwijl papa en mama dat wel zijn. Uit een DNA-test bleek vervolgens dat de broertjes ook geen broertjes zijn: de kliniek heeft embryo's van twee verschillende echtparen gebruikt. 

De trieste uitkomst is dat het koppel de twee baby's hebben moeten afstaan aan hun genetische ouders. Ze weten nog steeds niet wat er met hun eigen embryo's is gebeurd. Het stel heeft behalve fysieke en emotionele schade ook een flinke financiële kostenpost: ze hebben voor meer dan honderdduizend dollar uitgegeven aan de IVF-behandelingen. 

Rotterdam krijgt rookvrije zone

Het gebied rondom het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam wordt vanaf 2 september een rookvrije zone. Het gaat om de Wytemaweg en de Zimmermanweg. De zone omvat het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en CBT Rijnmond. Deze organisaties hebben de gemeente Rotterdam gevraagd een rookvrije zone in de openbare ruimte in te richten. Samen met de gemeente willen zij zo bijdragen aan een Rookvrije Generatie.

De rookvrije zone is geen officiële verbodsplek. Aan bezoekers van de zone wordt gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Toezichthouders van de verschillende organisaties zullen zelf bezoekers, leerlingen en patiënten aanspreken. Wethouder Sven de Langen (o.a. Volksgezondheid en Zorg): "Het is de normaalste zaak van de wereld dat er in de omgeving van patiënten van het ziekenhuis en jongeren die naar school gaan niet wordt gerookt. We hopen dan ook dat mensen elkaar aanspreken en dat niet-roken hier de nieuwe norm wordt."

Logische stap
De eigen terreinen van Hogeschool Rotterdam zijn sinds september 2018 al rookvrij. “Hogeschool Rotterdam voelt zich verantwoordelijkheid voor haar medewerkers, studenten en bezoekers. Onze medewerkers en studenten hebben recht op een gezonde werk- en studieomgeving. Zij moeten hun werkplekken en lokalen kunnen bereiken zonder de schadelijke effecten van meeroken te hoeven ervaren. Tegelijkertijd wil de hogeschool bijdragen aan een rookvrije generatie”, aldus bestuurder Wijnand van den Brink.

Ook het Erasmus MC vindt een rookvrije zone van groot belang. Joke Boonstra, lid Raad van Bestuur: “Het Erasmus MC doet veel onderzoek naar hoe de schadelijke gevolgen van roken kunnen worden beperkt. We weten dat rookvrije publieke gebouwen de gezondheid verbeteren. Zo hoeven minder mensen naar het ziekenhuis met hart- en vaatproblemen of benauwdheid. Ook worden er minder kinderen te vroeg geboren of in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. Rookvrije buitenruimtes zijn daarom een logische vervolgstap.”

Primeur in Rotterdam
Dit is voor Rotterdam de eerste rookvrije openbare ruimte. Maar daar blijft het volgens De Langen niet bij: “We vinden de ontwikkeling van rookvrije plekken heel belangrijk. Roken veroorzaakt nog steeds de meeste ziektelast en sterfte. De maatschappij vraagt er ook om: we krijgen veel verzoeken van Rotterdamse organisaties die hulp vragen aan de gemeente voor het rookvrij maken van hun omgeving. Hier gaan we mee aan de slag.”

Experimenteren met rookvrije zones
De zone wordt de komende maanden voorzien van duidelijke belijning en bebording. Bij de start van het nieuwe schooljaar is de zone officieel van kracht. De gemeente ziet deze eerste zone als een experiment. De Langen: “We onderzoeken wat wel en niet werkt. Als de zone niet werkt moeten we mogelijk meer maatregelen inzetten. Daarbij kijk ik ook naar het Rijk: een aanpassing van de Tabakswet, die nu nog toestaat dat in de openbare buitenruimte gerookt mag worden, zou gemeenten meer handvatten geven om te werken aan een Rookvrije Generatie.” De gemeente werkt de komende tijd aan een toolkit voor de inrichting van de rookvrije buitenruimte.

Foto ter illustratie: Pixabay
Foto ter illustratie: Pixabay

Rutte op werkbezoek bij ouderen- en verslavingszorg

Minister-president Rutte brengt woensdagochtend 10 juli twee werkbezoeken aan zorginstellingen. Hij bezoekt eerst het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, waar ouderenzorg centraal staat. Het aansluitende bezoek staat in het teken van verslavingszorg. De minister-president opent dan in Amersfoort een vestiging van Zero&Sano.

Het Bartholomeus Gasthuis is een kleinschalige woon- en zorgvoorziening voor ouderen, waar bewoners zoveel mogelijk persoonlijke zorg op maat krijgen. De minister-president krijgt hier een rondleiding langs de verschillende woningen en ontmoet vrijwilligers. Ook bezoekt de minister-president het zogeheten Aging Lab, waar jongeren, familieleden en werknemers kunnen ervaren hoe het voelt om ouder te worden. Afsluitend zal hij in de brasserie koffie drinken met de bewoners en medewerkers.

Aansluitend reist de minister-president door naar Amersfoort. Daar opent hij een vestiging van Zero&Sano. Hier wonen herstellende verslaafden, die klaar zijn met afkicken maar nog niet naar huis kunnen. De bewoners krijgen hier persoonlijke begeleiding en coaching. Ook zal de minister-president lunchen met een groep bewoners.

Het verbeteren van de gezondheidszorg is een van de speerpunten van het kabinet. Er gaat deze kabinetsperiode ruim 2 miljard euro extra naar de ouderenzorg. Daarnaast wordt er geïnvesteerd op het gebied van preventie, gezondheidsbevordering en innovatie.

Grootste stalbrand sinds 2011, 100.000 slachtoffers

Bij een stalbrand in het Groningse dorp Kiel-Windeweer zijn 100.000 vleeskuikens omgekomen. De dieren zaten in twee schuren, die compleet zijn afgebrand.

De brand brak zondagochtend om 06:00 uur uit. De brandweer rukte uit met groot materieel, maar zag bij aankomst al dat de schuren als verloren konden worden beschouwd. Het is de grootste stalbrand sinds 2011; toen kwamen er 170.000 kippen om door een brand in Gasselternijveenschemond.

Kijkcijferrecord voor Oranje Leeuwinnen; L'Équipe strooit met onvoldoendes

De WK-finale tussen Nederland en de Verenigde Staten is zondag in Nederland bekeken door 5,48 miljoen mensen. Dat is opnieuw een kijkcijferrecord voor de voetbalsters, zo meldt Stichting Kijkonderzoek. De finale is de best bekeken voetbalwedstrijd van dit jaar. De wedstrijd is zelfs beter bekeken dan Ajax - Tottenham Hotspur (5,4 miljoen) op 8 mei.

De halve finale tegen Zweden leverde iets meer dan vijf miljoen kijkers op, wat al een record was voor de Oranje Leeuwinnen. Bij deze kijkcijfers zijn niet de mensen meegenomen die de finale buiten de deur keken. In verschillende steden werd de wedstrijd op grote schermen getoond. Het kijkcijferrecord bij de mannen dateert van 2014, toen 9,1 miljoen mensen naar de halve finale op het WK tegen Argentinië keken. De WK-finale tegen Spanje in 2010 werd in Nederland door 8,5 miljoen mensen bekeken.

Na de finale bleven bijna vijf miljoen mensen kijken naar de huldiging, waarbij Sari van Veenendaal werd uitgeroepen tot de beste keepster van het toernooi. Zij speelde tegen de Verenigde Staten ook weer een uitstekende wedstrijd en kreeg van L'Équipe met een acht het hoogste cijfer van alle speelsters op het veld. Samen met Vivianne Miedema (zes) kreeg de sluitpost als enige een voldoende aan de kant van Nederland.

Het Algemeen Dagblad beoordeelde de Oranje Leeuwinnen voor het complete toernooi. Van Veenendaal is met een 8,5 de absolute uitblinker. Shanice van de Sanden en Kika van Es (vijf) krijgen als enigen een onvoldoende. "Het is heel vervelend, maar ik denk ook dat iedere topsporter wel eens een mindere periode heeft. Dat dat precies tijdens dit toernooi is, is natuurlijk ontzettend balen. Ik kan er alleen niets meer aan doen. Kop omhoog en doorgaan", reageerde Van de Sande op haar toernooi.

Heerlijke goal van Dos Santos beslist Gold Cup-finale tussen Mexico en Verenigde Staten

Mexico heeft zondag ten koste van de Verenigde Staten de finale om de CONCACAF Gold Cup gewonnen. Een doelpunt van Jonathan dos Santos gaf de doorslag in de strijd om het kampioenschap van Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied: 0-1. Het is de achtste keer dat Mexico de eindzege in de Gold Cup voor zich opeist.

De Verenigde Staten hadden de nederlaag aan zichzelf te wijten. In de openingsfase liet Team USA twee goede mogelijkheden onbenut. Guillermo Ochoa kwam in een één-tegen-één-situatie met Christian Pulisic als winnaar uit de strijd en daarna eindigde een inzet van Jozy Altidore naast het doel van de Mexicanen.

Het antwoord van Mexico, waar Erick Gutiérrez op de bank bleef, was een schot van Andrés Guardado, die onder druk van Paul Arriola over het doel schoot. Laatstgenoemde liet richting de rust eveneens een goede kans onbenut. Zes minuten voor rust ontsnapte Mexico wederom aan een achterstand toen Guardado een kopbal van Jordan Morris van de lijn haalde.

Mexico kwam daarna beter in de wedstrijd. Een volley van Jesús Gallardo eindigde recht in de handen van Zack Steffen, die luttele minuten later alsnog geklopt werd. Na een goede hakbal van Raúl Jiménez schoot Dos Santos de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen. Met acht eindzeges is Mexico de recordwinnaar van het toernooi. De VS volgt met zes titels, waaronder de vorige in 2017. Eenmaal ging de eindwinst naar Canada.

Uit de kast gekomen priester Valkering ontslagen

De uit de kast gekomen Amsterdamse priester Pierre Valkering is ontslagen als pastoor van de Vredeskerk. Eind maart bekende hij tijdens de viering van zijn 25-jarig jubileum met een boek dat hij homoseksueel is, waarna hij werd geschorst.

Parochianen van de Vredeskerk zijn gisteren door het parochiebestuur op de hoogte gesteld van het ontslag. Valkering heeft de mogelijkheid om tegen het ontslag in beroep te gaan. "Mocht hij dit doen, dan kan het beroepsproces in het kerkelijk recht (er zijn meerdere niveaus net als in de reguliere rechtspraak) meerdere maanden in beslag nemen", aldus het parochiebestuur in een brief.

Het Bisdom heeft Jan Hendriks benoemd tot tijdelijk administrator van de parochie en hij is daarmee waarnemend pastoor. "Totdat alle beroepsprocedures zijn afgerond, zullen wij een beroep moeten blijven doen op de vele voorgangers die ons sinds april helpen om de vieringen in het weekend en door de week door te kunnen laten gaan."

Volgens het parochiebestuur heeft de onduidelijkheid van de situatie rond Valkering bij veel parochianen tot onrust geleid. "Deze situatie is en blijft lastig voor onze parochie die, totdat alle uitspraken hebben plaatsgevonden, geen vaste pastoor mag hebben."

De parochie wil niet ingaan op het ontslag van Valkering.

Groeiende samenwerking bij preventie voor risicogroepen

In 2016 is een pakket van maatregelen geïntroduceerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de samenwerking rondom preventie voor risicogroepen te stimuleren. Dit heeft concrete resultaten opgeleverd. Zo is het aantal regio’s gegroeid waarin samenwerkingsafspraken tussen gemeente en zorgverzekeraar over preventie zijn gemaakt. En hebben acht regio’s voor het opzetten van een preventiecoalitie subsidie ontvangen. Daarnaast heeft het Preventieteam het veld ondersteund met werkbezoeken en bijeenkomsten. De bekendheid van de maatregelen kan nog wel vergroot worden. Dit blijkt uit een tussenevaluatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  (RIVM). 

Sinds 2016 stimuleert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken om samen preventie voor risicogroepen op te zetten. Voorbeelden van deze risicogroepen zijn kwetsbare ouderen, mensen met overgewicht en mensen met psychische problemen. Het ministerie heeft hierbij de volgende maatregelen genomen: het stimuleren van preventie op nationaal bestuurlijk niveau, het bieden van informatie over de maatregelen via het Digitaal Loket, het bieden van ondersteuning aan het veld door het Preventieteam, een gedeeltelijke vergoeding van de coördinatiekosten via een ‘Subsidieregeling preventiecoalities’ en de evaluatie ‘Preventie in het zorgstelsel’.

Het pakket maatregelen kan nog aangescherpt worden. Zo is er vanuit het veld de vraag om ondersteund te worden bij het uitwisselen van ervaringen en goede voorbeelden uit de praktijk op landelijk niveau. Daarnaast wordt er gezocht naar mogelijkheden om de samenwerking rondom preventie duurzaam te borgen. Het ministerie oriënteert zich momenteel op aanpassing of aanvulling van de maatregelen.

Het RIVM blijft tot en met 2021 deze ontwikkelingen jaarlijks monitoren en brengt in 2022 een eindrapportage uit.

Twee arrestaties na gewapende overval op snackbar

Twee gewapende mannen hebben zondagavond op de Onze Lieve Vrouwestraat in Kerkrade een snackbar overvallen. Het tweetal kwam rond 21:35 uur de horecagelegenheid binnen en eisten onder bedreiging van een wapen geld. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Na de overval zijn beiden te voet gevlucht in de richting van de Ailbertuslaan/Hertogenlaan. Direct na de overval is een burgernetmelding verspreid.  Dankzij de burgernetmelding zijn er twee personen aangehouden. Of deze daadwerkelijk betrokken waren bij de overval, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Ondanks de aanhouding van het tweetal vraagt de politie getuigen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Man vastgebonden bij woningoverval

In de nacht van zondag op maandag is een woning aan de Gaspeldoorn in Maastricht overvallen. Een onbekend aantal overvallers drong in de loop van de nacht de woning binnen. Ze bedreigden de bewoner en bonden hem vast. Vervolgens zijn ze er met een onbekende buit vandoor gegaan.

Het slachtoffer wist zich geruime tijd later te bevrijden en alarmeerde rond 04:45 uur de politie. Het slachtoffer is lichtgewond geraakt en voor controle en behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzoek
De politie is in de woning en in de omgeving een tactisch en forensisch onderzoek opgestart. Wat er precies gebeurd is en hoeveel overvallers betrokken zijn, is op dit moment nog niet bekend. Dit zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Getuigen
Mensen die getuige zijn geweest van de overval, iets verdachts gezien hebben in de omgeving of andere informatie hebben, die van belang kan zijn in het politieonderzoek kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Gevonden lichaam is van vermiste vrouw (18) uit Epe

Het lichaam van de vermiste jonge vrouw uit Epe is zondag rond 15:00 uur gevonden in het water in het buitengebied van Oene. De politie gaat er vanuit dat ze door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Een misdrijf wordt uitgesloten. Het onderzoek van de politie is hiermee afgesloten.

De vermiste vrouw verliet vrijdagnacht een feest in Oene. Daarna is niets meer van haar vernomen. De politie heeft zondag in een groot gebied met een groot aantal mensen gezocht. Dat gebeurde onder andere met paarden, een boot en een helikopter. In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende scenario’s. Het onderzoek naar de toedracht heeft tijd nodig gehad.

De vermissing maakte veel los, onder andere op social media en in de omgeving van Oene/Vaassen. De politie waardeert de grote inzet en het meedenken in dit onderzoek. 

Meer koopwoningen in de verhuur

In 2017 kwamen bijna 100.000 woningen die geen eigendom waren van een woningcorporatie in gebruik als huurwoning. Dit waren allemaal voormalige koopwoningen. Anderzijds werden 73.000 niet-corporatiewoningen onttrokken aan de huurmarkt. Het werden koopwoningen, met de eigenaar als bewoner. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar eigendomsmutaties op de woningmarkt, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Eigendomsmutaties zijn verschuivingen van woningen tussen de drie eigendomscategorieën: koop, huurwoningen van corporaties en huurwoningen die niet in eigendom zijn van corporaties (overige verhuur). Bij deze laatste groep gaat het om woningen met als eigenaar een particulier, bedrijf of institutionele belegger. Om te bepalen of er sprake is van een eigendomsmutatie, wordt de situatie van een woning op 1 januari vergeleken met de situatie op 1 januari van het vorige jaar. De grootste stromen op de woningmarkt betreffen mutaties van koopwoningen naar overige huurwoningen, en andersom. Dit zijn ook de twee stromen die in het onderzoek onder de loep zijn genomen.

Groei aantal koopwoningen dat wordt verhuurd
Vooral het aantal koopwoningen dat naar overige verhuur gaat is de laatste jaren toegenomen. In 2014 ging het om ruim 62.000 voormalige koopwoningen die te huur kwamen, in 2017 was dat aantal gestegen tot bijna 100.000 woningen. De stroom andersom, niet-corporatie huurwoningen die koopwoningen werden, nam ook toe, maar wel minder hard.

Overige huurwoningen die in 2016 op de markt kwamen meestal van particulieren
Meer gedetailleerde informatie over verhuurders is over 2017 nog niet beschikbaar, wel over 2016. In dat jaar kwamen 78.000 koopwoningen op de markt als overige huurwoningen. Circa 90 procent daarvan is van particulieren. Dat wil zeggen dat de eigenaar een natuurlijke persoon is en geen bedrijf of institutionele belegger. Van deze particuliere huurwoningen stond 18 procent in één van de vier grote steden.

Meest dertigers en veertigers onder nieuwe eigenaren
Onder de eigenaren van de particuliere huurwoningen die in 2016 op de markt kwamen, kwamen dertigers en veertigers het meeste voor. Jongere en oudere eigenaren (ouder dan 60) kwamen veel minder vaak voor. Hiermee zijn de eigenaren van ‘nieuwe’ particuliere huurwoningen gemiddeld jonger dan de volledige groep eigenaren van particuliere huurwoningen. Van deze laatste groep is meer dan de helft 45-plusser [link naar nieuwsbericht 1 april]. Van bijna 6.000 eigenaren van nieuwe particulier verhuurde woningen is hun leeftijd onbekend. Het gaat dan om eigenaren die niet (meer) in Nederland wonen. Dit kunnen zowel Nederlanders als niet-Nederlanders zijn.

Helft woningen staat in woongemeente verhuurder
Van de woningen die gedurende 2016 overgingen van koop naar particuliere huur stond iets meer dan de helft (54 procent) in de woongemeente van de eigenaar. In de vier grote steden werd juist de meerderheid van de woningen (52 procent) verhuurd door een eigenaar die niet in die gemeente woonde.

Drie kwart nieuwe eigenaren werknemer of zelfstandige
Eigenaren die een woning verkregen uit de stroom van koop naar particuliere huur in 2016 waren in drie kwart van de gevallen werknemer of zelfstandige. Voor 1 op de 10 eigenaren kwam het inkomen uit het pensioen. Die verhouding komt redelijk overeen met die van alle huishoudens in Nederland.

Bij de volledige groep eigenaren van particulier verhuurde woningen is die verdeling anders. Een kleiner deel heeft een inkomen als werknemer (37 procent) en een groter deel een inkomen als zelfstandige (27 procent). Ook heeft een groter deel een pensioenuitkering (1 op de 5).

Zaaksofficieren Holleeder blikken terug in OM-podcast

In een 38 minuten durende podcast blikken de zaaksofficieren Sabine Tammes en Lars Stempher terug op de strafzaak Holleeder. Afgelopen donderdag werd Holleeder door de Amsterdamse rechtbank tot levenslang veroordeeld wegens het opdracht geven tot vijf liquidaties waarbij zes doden zijn gevallen. De verdediging heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

In een notendop leggen Tammes en Stempher in de podcast uit waar de zaak in hun ogen in essentie om draait. Ook reageren de officieren op de enorme belangstelling die de zaak van media en maatschappij heeft gekregen en vertellen zij over hun onderlinge samenwerking.

Enkele uitspraken:

“Wat je heel erg ziet in het dossier is dat Holleeder een man is met wisselende loyaliteiten (…) alleen maar eigen belang, dat is wat hem kenschetst. Het gaat over hem, en over helemaal niemand anders. Gewetenloos opportunisme.” (11:30)

“Het gaat uiteindelijk allemaal over macht en geld.” (13:15)

“Als je met getuigen, observaties, telecom een verband kan leggen tussen uitvoerders, eventuele tussenpersonen en opdrachtgevers, dan is dat meer dan alleen getuigenverklaring. Dan breng je een netwerk in beeld. Getuigenverklaring wordt ermee versterkt.” (14:00)

“De zussen, Sandra en Peter de Vries waren zijn vertrouwelingen. Verder waren het er niet veel. Hij bewoog steeds naar sterkste partij, maar dit was zijn constante. Zijn basis, zijn fundament. Alleen dat is al een reden om heel goed naar de verklaringen te kunnen kijken.” (17:11)

“Hij probeert mensen uit elkaar te spelen, dat heeft hij ook bij ons geprobeerd. Dat is zijn tactiek. Een wig te drijven tussen ons. (…) Op een gegeven moment herken je het patroon. Eerst moet je het onderkennen.” (23:31)

“Een adoratie waar ik helemaal niets van snap. Helemaal niets. Daarom ben ik blij met het vonnis, waarin de rechtbank een beeld heeft neergezet zoals hij was. En zoals helaas velen ook hebben ervaren maar nooit hebben durven uitspreken of hebben kunnen uitspreken.” (28:45)

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen.

Het voortgezet speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking, chronische ziekte of stoornis hebben. Ongeveer 37.500 leerlingen volgen voortgezet speciaal onderwijs.

Bekroning schooltijd
Minister Slob: “Alle leerlingen verdienen een bekroning op het einde van hun middelbare schooltijd. Daarom gaan we ervoor zorgen dat ook leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs voortaan een schooldiploma krijgen.”

Schooldiploma
Omdat in de profielen dagbesteding en arbeid van het voortgezet speciaal onderwijs geen eindexamen wordt afgenomen, gaat het om een schooldiploma. De minister gaat de wet zo snel mogelijk invoeren. Waarschijnlijk lukt dit vanaf schooljaar 2021-2022.

De wetswijziging geldt niet voor alle leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs. Er zijn ook leerlingen die op een school voor voortgezet speciaal onderwijs een vmbo-opleiding, havo of vwo volgen. Zij krijgen op het einde van hun schooltijd het diploma dat daarbij hoort.

Praktijkonderwijs
Door deze wetswijziging krijgen voortaan alle leerlingen op het voortgezet onderwijs een diploma. Eerder kondigde de minister aan dat ook leerlingen in het praktijkonderwijs in het vervolg een schooldiploma krijgen. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen waarvoor het vmbo te zwaar is.

Algerije dendert door op Afrika Cup en staat in kwartfinales

Algerije heeft zich zondagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het Noord-Afrikaanse land bleek met 3-0 te sterk voor Guinee en mag zich nu melden bij de laatste acht van het eindtoernooi. Algerije gaat spelen tegen de winnaar van de confrontatie tussen Mali en Ivoorkust. Dat duel gaat maandagavond om 18.00 uur van start.

Algerije was op voorhand de favoriet om de kwartfinales te halen. De Woestijnvossen hadden in Groep C op overtuigende wijze de eerste plek gepakt door af te rekenen met Senegal, Kenia en Tanzania. Guinee had het lastiger in B. De ploeg plaatste zich als een van de beste nummers drie, aangezien Nigeria en Madagaskar te sterk bleken.

Ook in de kwartfinale was al snel duidelijk dat Guinee alle zeilen moest bijzetten om door te stoten naar de kwartfinale. Youcef Belaili brak halverwege de eerste helft de ban namens Algerije. De aanvaller snelde na een combinatie met Baghdad Bounedjah richting het vijandelijke doel en wist vanuit een lastige hoek alsnog raak te schieten: 1-0.

Na de thee liep Algerije uit naar een comfortabele overwinning. Riyad Mahrez controleerde een voorzet vanaf links perfect en bracht zijn ploeg de zekerheid door raak te knallen: 2-0. Tien minuten voor tijd counterde Algerije zich naar de 3-0. Adam Ounas verzorgde het slotakkoord door een voorzet vanaf rechts op waarde te schatten en het leer binnen te gidsen.

Brazilië wint Copa América ondanks rode kaart Gabriel Jesus

Brazilië heeft zondag voor het eerst sinds 2007 het toernooi om de Copa América op zijn naam geschreven. Het team van bondscoach Tite was in de finale in het Maracaná met 3-1 te sterk voor stuntploeg Peru, dat als een van de nummers drie de knock out-fase betrad en daarin verrassend afrekende met Uruguay en titelverdediger Chili. Het gastland was zondag echter een maatje te groot voor Renato Tapia en consorten.

De eerste helft van de krachtmeting leek in een 1-1 gelijkspel te eindigen, maar in de allerlaatste seconde verscheen de 2-1 op het scorebord. Een dure fout van het team van Ricardo Gareca leidde de openingstreffer van de Brazilianen in: na een voorzet van rechts van Gabriel Jesus kon de vrijgelaten Everton, die de voorkeur kreeg boven David Neres, de bal achter doelman Pedro Gallese werken.

Het was enigszins een wonder dat Peru voor rust tot scoren kwam. Het team van Gareca kwam mede door de druk van de Brazilianen weinig aan aanvallen toe. Vier minuten voor rust ging de bal op de stip, nadat een bal van Christian Cueva tegen de arm van Thiago Silva ging. Paolo Guerrero stuurde Alisson de andere kant op: 1-1. In de extra tijd nam Brazilië toch de leiding: na goed voorbereidend werk van Arthur, die Yoshimar Yotún de bal ontfutselde, maakte Gabriel Jesus geen fout oog in oog met Gallese.

De tweede helft viel redelijk tegen: Tite en Gareca kozen voor dezelfde spelers die de halve finales hadden gespeeld en vermoeidheid leek beide teams parten te spelen. Twintig minuten voor tijd kwam Brazilië met tien man te staan. Gabriel Jesus kreeg zijn tweede gele kaart voor een elleboogstoot jegens Carlos Zambrano. Peru zette in de slotfase alles op alles, bracht aanvallende versterkingen binnen de lijnen, maar het mocht niet baten. In de slotfase verzilverde Richarlison een strafschop, na een charge van Zambrano op Everton.

Tour: Etappe 3 - Lastige finale

Jumbo-Visma heeft tot nu toe alle etappes in de Tour de France 2019 gewonnen, het gaat lekker. Mike Teunissen rijdt ook na de ploegentijdrit nog in het geel en in die trui mag hij de derde etappe aanvangen, met een lastig einde.

We gaan vandaag 215 kilometer vrijwel recht naar het zuiden, heel boeiend gaat het eerste deel in principe niet worden, zo lezen we in Rellende_Rotscholier's uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum. De laatste 40-45 kilometer van de etappe worden flink anders, met vier vrij pittige heuveltjes.

De finish ligt in Épernay, waar het in de laatste halve kilometer nog behoorlijk stevig omhoog gaat. De finish ligt helaas naast een paar gruwelijk lelijke flats, maar het profiel zelf is prima. De start is om 12.00 uur, Sporza is er dan gelijk bij. De finish staat grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur op de planning.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

FOK! Wat een weer: koud! Brrrrr

Gegroet  

Iets later dan gepland, daarvoor sorry. 

Het was gisteren een rustige dag. Soms scheen de zon, en soms was het bewolkt. Met name in de zuidelijke helft scheen de zon wat meer dan in het noorden. Het bleef op de meeste plaatsen droog. 

Ook de afgelopen nacht was er weinig aan de hand. De minima lagen rond de 10 graden, en dat is wel eens anders in dit jaargetijde. 

Vandaag dan, we hebben een afwisseling van wolken en zon. Dus er verandert eigenlijk niet zoveel met gisteren Een enkel buitje is niet uitgesloten. Die kans is het grootst in het noorden en oosten. De meeste opklaringen verwacht ik weer in het zuidwesten. Het is uitermate koel met maar 18 graden gemiddeld.

Ook de de dagen erna is het maar gematigd zomerweer, ware het niet dat er rond het midden van de week wat serieuzere neerslag kan gaan vallen, en dat met name op donderdag. Maar dat is nog zo ver weg. Gematigd zomerweer met maxima die wel iets gaan oplopen, maar stabiel en warm zomerweer zit er voorlopig absoluut niet in. 

Tot ziens!  

Nederland (Foto: KlapMongeaul)
Nederland op zijn mooist. Deze schitterende foto is gemaakt door KlapMongeaul! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.