AfroFuture Fest, waar blank tweemaal zoveel betaalt als zwart

AfroFuture Fest, een komend festival in Detroit dat inclusiviteit en diversiteit wil uitstralen, heeft grote kritiek gekregen nadat bekend werd dat blanke bezoekers tweemaal zoveel voor een toegangskaartje moesten betalen als negers.

Het idee achter het prijsverschil was volgens de organisatie logisch. "Wij gaan volledig in op inclusiviteit, dus doen dit om ook de minderbedeelden, gekleurde mensen, een kans te geven dit festival te bezoeken. Helaas is het ervaren van plezier nog steeds een privilege dat veel gekleurde mensen niet als vanzelfsprekendheid kunnen zien. Wij geloven dat iedereen dat moet kunnen ervaren", aldus een verklaring van de organisatie.

De hoofdact, rapper Tiny Jag, trok zich direct terug toen ze hoorde van het prijsverschil. "Ik ben zelf een halfbloed en ik ben woedend. Ik heb familieleden die onder deze omstandigheden iets zouden moeten ervaren waar ikzelf nooit in zou willen verkeren", doelde Tiny Jag duidelijk op het overduidelijke racisme.

Ticketverkoper Eventbrite lieten weten dat 'deze aanpak in strijd is met de algemene voorwaarden van de onderneming' en ze hebben contact gezocht met de organisatoren om te vragen deze prijsconstructie te veranderen. Mochten ze dat niet doen, dan mogen ze de kaartverkoop zelf gaan organiseren. "We staan geen evenementen toe waarbij deelnemers verschillende prijzen moeten betalen op basis van kenmerken, zoals ras of etniciteit."

Op dit moment staat het evenement (wat plaatsheeft op 3 augustus), echter nog op de site van Eventbrite.

Anderen, vooral gekleurde inwoners van Detroit, reageren begripvol op de prijsconstructie. "Mijn witte moeder zou TROTS zijn om meer te betalen, omdat ze de geschiedenis van economische uitbuiting van het zwarte volk in dit land om witheid te bevorderen begrijpt en ze een betere toekomst wil voor zwarte volk, inclusief hun zwarte kinderen", aldus schrijfster Ijeoma Oluo, een halfbloedje met een blanke moeder.

Twitteraar Greg Prins, waarschijnlijk blank, zegt in een tweet alvast een kaartje te kopen, zodat hij straks kan meeprofiteren van de massaclaimrechtzaak die vast gaat volgen.