FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 juli 2019

Rea pakt World Superbikes-leiding na dominant optreden in regen

Motorcoureur Jonathan Rea heeft de leiding overgenomen in het World Superbikes-kampioenschap. De regerend wereldkampioen won op een drijfnat Donington Park de eerste race van het weekeinde, waarin kampioenschapsleider Alvaro Bautista het erg moeilijk had.

Polesitter Tom Sykes zag bij de start gelijk Rea langszij komen, terwijl Leon Haslam aansloot, gevolgd door de van plek zeven vertrokken Toprak Razgatlioglu, die echter vrij snel terugzakte. De van een blessure herstelde Michael van der Mark vertrok vanaf de zestiende plek en pakte gelijk vier man.

Rea sloeg in de eerste ronde al een werkelijk gigantisch gat, maar daarachter bleef het spannend: Sykes en Haslam werden gevolgd door de verrassend sterk rijdende Loris Baz, die Donington-thuisheld Haslam zelfs verschalkte. De Engelsman sloeg terug en na tien ronden waren de gaten fors: Rea reed ver voor Sykes, die ruim voor Haslam reed. Baz moest lossen, Bautista reed daar weer ruim achter, met alleen Alex Lowes in zijn kielzog.

Bautista's Ducati liep in de regen een stuk minder lekker dan in droog weer en kort voor de helft van de race ging het fout voor de Spanjaard: hij gleed onderuit en was klaar, waardoor Rea ineens weer de virtuele WK-leider was. De Noord-Ier bleef zonder problemen overeind en won met grote afstand, voor Sykes, die ver voor Haslam eindigde, met Baz op afstand op de vierde stek. Van der Mark eindigde op een keurige achtste stek, achter wildcardrijder en road racing-veteraan Peter Hickman.

Gastland Egypte uitgeschakeld door Zuid-Afrika op Afrika Cup

Gastland Egypte is in de achtste finales van de Afrika Cup uitgeschakeld. Zuid-Afrika was verantwoordelijk voor de verrassende en bovenal pijnlijke aftocht van de recordkampioen. De eindstand na dik negentig minuten voetballen in het stadion van Caïro was 0-1 voor de underdog. Thembinkosi Lorch maakte de winnende goal diep in de tweede helft.

Egypte leunde op vedette Mo Salah, de aanvaller die dit jaar met Liverpool de Champions League won. Hij joeg nadrukkelijk op een goal, maar kreeg het niet voor elkaar. Het gastland liep vast op de defensie van Zuid-Afrika, dat in de 85ste minuut toesloeg via Lorch.

Spartaan Lars Veldwijk mocht in blessuretijd nog een paar minuten meedoen bij Zuid-Afrika. Dat land treft in de kwartfinale Nigeria, dat eerder op de dag titelverdediger Kameroen uit het toernooi wipte.

Rast na safety car-mazzel dominant in DTM-race Norisring

René Rast heeft de eerste van twee DTM-races op de Norisring gewonnen. De Duitser kende niet voor het eerst flink wat geluk met de timing van de safety car, gelijk na zijn pitstop, en was vervolgens ongenaakbaar.

Bij de start kwam Rast vanaf plek vier pas op gang nadat iedereen er wonder boven wonder voorbij kwam zonder hem te raken. Polesitter Nico Müller behield de leiding, voor Bruno Spengler, Philipp Eng, Jamie Green en Timo Glock. Vijf man kwamen gelijk al naar binnen voor hun verplichte pitstop, aangevoerd door de van plek negen vertrokken Robin Frijns. Rast en Daniel Juncadella kwamen er na hun pitstop precies voor op het moment dat de safety car naar buiten kwam: Pietro Fittipaldi kwam stil te staan.

Müller behield de leiding bij de herstart, Eng duwde en kneep zich langs Spengler naar plek twee. Glock vertrok ook lekker en schoof door naar plek drie, maar ging bij de hairpin in de rondte en werd aangetikt door Jonathan Aberdein: einde verhaal. Frijns kwam na twintig minuten al voor de tweede keer binnen en viel dus flink terug, Müller en Spengler waren de enige van de toppers die nog niet naar binnen waren geweest. Spengler deed dat even later en viel terug naar plek tien, Müller zakte kort daarop na zijn stop naar de zevende stek.

Iedereen had zo de pitstop gemaakt - Frijns was inmiddels uitgevallen - en Rast had de leiding in handen, voor Joël Eriksson en Marco Wittmann. De als laatste gestopte Müller had het tempo in de slotfase lekker te pakken en werkte zich op naar plek drie, waarna hij Eriksson met drie ronden te gaan aan kon vallen. Rast pakte met groot machtsvertoon de zege, een kleine halve minuut later kwam Müller als tweede over de streep, nadat hij Eriksson in de laatste bocht van de race nog verschalkte.

'De Ligt neemt zelf contact op met Juventus en doet telefonische toezegging'

Juventus blijft zeker van de komst van Matthijs de Ligt, zo weet Sky Italia zaterdagavond te melden. De onderhandelingen met Ajax over een overgang van de negentienjarige centrumverdediger verlopen op dit moment minder vloeiend dan gewenst, maar dat is volgens verslaggever Fabrizio Romano puur en alleen om de transfersom omlaag te drijven. De Ligt zou inmiddels zelfs al gesproken hebben met Juventus-trainer Maurizio Sarri.

De Ligt heeft naar verluidt op eigen initiatief contact opgenomen met Sarri, die sinds deze zomer de scepter zwaait bij Juventus. De stopper is via zaakwaarnemer Mino Raiola in contact gekomen met Sarri en de twee hebben een goed gesprek achter de rug. De Ligt zou Sarri zelfs gerust hebben gesteld en toegezegd hebben aankomende zomer naar Juventus te willen verkassen.

Bij Juventus rekent men dan ook nog altijd op de zomerse komst van De Ligt. Enkele Spaanse media meldden dit weekeinde dat Barcelona wellicht nog tussenbeide denkt te kunnen komen, maar De Ligt is inmiddels al persoonlijk akkoord met Juventus. De international van het Nederlands elftal kan op jaarbasis inclusief bonussen twaalf miljoen euro gaan opstrijken in Turijn.

Het enige dat een transfer van De Ligt naar Italië nog in de weg zou zitten, is een akkoord tussen Ajax en Juventus over de transfersom. Sky Italia berichtte eerder deze week dat Juventus op dit moment bereid is om 55 miljoen euro plus 10 miljoen euro aan bonussen te betalen aan Ajax. De vraagprijs van de Amsterdamse club bedraagt 75 miljoen euro. Vanwege de vurige wens van De Ligt om naar Juventus te verkassen, hoopt die club er echter met een minder forse transfersom van af te komen, stelt Romano.

Afrika Cup loopt voor Seedorf en Kluivert uit op mislukking

Titelverdediger Kameroen is uitgeschakeld op de Afrika Cup. Het elftal van bondscoach Clarence Seedorf en assistent-trainer Patrick Kluivert verloor zaterdagavond in de achtste finales met 3-2 van Nigeria. Ajax-doelman André Onana moest in Alexandrië driemaal vissen en kon de uitschakeling van Kameroen uiteindelijk niet voorkomen.

Kameroen overleefde de groepsfase dankzij een 2-0 zege op Guinee-Bissau en doelpuntloze remises tegen Ghana en Benin. De Ontembare Leeuwen maakten echter zelden indruk in aanvallend opzicht en ook tegen Nigeria was men aanvankelijk ideeëloos. De Nigerianen hadden de overhand in de openingsfase en kwamen na negentien minuten voetballen verdiend op voorsprong. Een inzet van Odion Ighalo werd vlak voor de doellijn van richting veranderd door een verdediger van Kameroen, waardoor Onana kansloos was: 1-0.

De openingstreffer schudde Kameroen aanvankelijk niet wakker, maar in de slotfase van de eerste helft wisten de manschappen van Seedorf en Kluivert toch op wonderbaarlijke wijze een ommekeer te realiseren. Stéphane Bahoken werkte eerst de gelijkmaker tegen de touwen na een voorzet van Christian Bassogog en drie minuten later tekende Clinton N'Jie met een lage schuiver voor de 1-2.

Kameroen kon zo met een nipte voorsprong aan de thee, maar in de tweede helft ging het in een tijdsbestek van slechts drie minuten volledig mis voor de ploeg. Ighalo zorgde met zijn tweede treffer van de avond voor de 2-2, waarna Arsenal-aavaller Alex Iwobi Nigeria halverwege de tweede helft weer op voorsprong schoot. Onana was er daarna met twee knappe reddingen nog verantwoordelijk voor dat Nigeria niet verder wegliep bij Kameroen, maar uitschakeling van de titelverdediger kon uiteindelijk niet meer afgewend worden.

Politie Maastricht lost waarschuwingsschot bij aanhouding

Bij de aanhouding van twee personen in Maastricht heeft de politie zaterdagmiddag een waarschuwingsschot gelost.

Het incident vond rond 12:30 uur plaats op de van Akenweg in Maastricht.

Aanleiding
De politie was sinds zaterdagochtend rond 9:30 uur op zoek naar een verdachte naar aanleiding van een melding dat een persoon met een vuurwapen was gezien op de Zoetmanstraat in Maastricht. Deze persoon zou hierbij mogelijk geschoten hebben. Daarnaast waren er een aantal openbare orde verstoringen in de omgeving geweest.

Zoekactie
In de omgeving van de Zoetmanstraat, nabijgelegen wijken en op uitvalswegen werd door politieagenten gezocht en uitgekeken naar deze persoon. Hierbij werd ook de politiehelikopter ingezet.
Rond 12:15 uur kreeg de politie bericht dat de gezochte persoon in een auto, met nog een tweede inzittende, vanuit de Maastrichtse wijk Malberg richting Belgie zou rijden. Daarop werd een achtervolging ingezet. Voor de Belgische grens is het tweetal een maisveld ingereden en op de van Akenweg konden ze aangehouden worden.

Of er daadwerkelijk geschoten is op de Zoetmanstraat en wat de aanleiding hiertoe zou zijn geweest, is nog niet duidelijk. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Het tweetal, twee mannen van 33 en 37 jaar uit Maastricht, is ingesloten.

Regeringsvliegtuig aan publiek gepresenteerd

Vliegtuigliefhebbers hebben vandaag het nieuwe Nederlandse regeringstoestel kunnen bekijken. Tijdens een bezoekersdag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op vliegbasis Woensdrecht werd de PH-GOV gepresenteerd aan ruim 1200 belangstellenden.

Ook tekenden secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Huub Schotman, Executive Vice President Flight Operations, van KLM, de beheersovereenkomst van het vliegtuig.

KLM gaat de komende 10 jaar de crew voor de vluchten leveren en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de PH-GOV. Het interieur van het vliegtuig is ingebouwd door GKN Fokker die de komende jaren verantwoordelijk blijven voor de uitrusting van de cabine.

De Boeing 737 Business Jet biedt plaats aan 26 passagiers. Door het grote vliegbereik van ruim 9000 kilometer kan –in tegenstelling tot voorganger KBX- zonder tussenstop naar Caribisch Nederland worden gevlogen. Naar verwachting wordt het toestel begin augustus in gebruik genomen.

Prijs antidepressivum verdrievoudigd: veel gebruikers in de problemen

Het antidepressivum Priadel kost sinds afgelopen maandag €15,78 per 100 pillen. Dat was voorheen €4,76. Mensen die het medicijn gebruiken, moeten daardoor drie keer zoveel betalen. Veel van de gebruikers hebben een laag inkomen en komen dus in de problemen.

Priadel is een medicijn voor mensen die bijvoorbeeld een bipolaire stoornis hebben of depressief zijn. Het middel zorgt ervoor dat gebruikers stabiel blijven en niet vervallen in een manie of een depressie. De prijsstijging kan ervoor zorgen dat patiënten het middel laten staan.

Kans op psychose
Chris Maagd is daar erg boos over. Hij is zelf gebruiker en tevens voorzitter van de cliëntenraad van Arkin, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. "Het is gewoon heel moeilijk als je zo'n zware stoornis hebt, om een normale baan te hebben. Mensen zitten in de financiële problemen, omdat ze ooit tijdens een manische episode in hun leven vreselijk veel geld zijn gaan uitgeven."

Psychiater Cecile Gijsbers van Wijk is bang voor de gevolgen die de prijsstijging met zich mee brengt. "Als patiënten Priadel niet zouden slikken, dan is de kans heel groot dat ze in een depressie belanden of weer in een manie raken. Ze kunnen ook in een psychose komen, wat kan leiden tot opname in een van onze klinieken."

Alternatief is vies
Een alternatief voor Priadel is er niet. Een vergelijkbaar medicijn is al eerder door fabrikant Essential Pharma opgekocht en verhoogd in prijs. Een derde middel geeft problemen met innemen. "Het is verschrikkelijk vies. Het heeft invloed op de kwaliteit van je leven," aldus Maagd.

Volgens Maagd is het leven met een bipolaire stoornis of een depressie erg lastig. "Het is ongrijpbaar. Voor iedereen. Niet alleen voor vrienden en familie, maar ook voor de straat en de wijk waar je woont. Het gaat de hele samenleving aan."

Brief aan fabrikant
GGZ-instelling Arkin zal voorlichting gaan geven aan de patiënten over de prijsstijging en wat dat voor hen betekent. Daarnaast gaat de beroepsvereniging van psychiaters een brief schrijven aan fabrikant Essential Pharma met het verzoek de prijsstijging terug te draaien. Essential Pharma heeft niet op onze vragen gereageerd.

Marquez pakt 10e opeenvolgende pole op Sachsenring

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Duitsland. De Spaanse wereldkampioen wordt ook wel de koning van de Sachsenring genoemd en dat is niet onterecht: het is al zijn tiende opeenvolgende pole op het circuit, zijn zevende op rij in de MotoGP.

Marquez sloeg een gat van twee tienden naar Yamaha-coureur Fabio Quartararo (+0,205), terwijl Maverick Viñales op zijn fabrieks-Yamaha 0,211 seconden toe moest geven en zo de eerste rij completeerde. Op de tweede rij parkeerde Alex Rins zijn Suzuki, naast de Ducati van Jack Miller en de Honda van Cal Crutchlow. Franco Morbidelli (Yamaha), Pol Espargaro (KTM) en Joan Mir (Suzuki) staan op rij drie.

In de Moto2 ging er ook een Marquez met de pole aan de haal: broertje Alex was 0,079 seconden sneller dan de Italiaan Luca Marini. De thuisfans konden juichen, want Marcel Schrötter zette zijn Kalex op 0,082 seconden ook op de eerste startrij voor de race van zondag. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de vijftiende plek.

In de Moto3 werd het een Japans feestje: Ayumu Sasaki pakte de poleposition door landgenoot Kaito Toba met 0,057 seconden van het lijf te houden. De derde plek was er voor de Spanjaard Marcos Ramirez, die 0,171 seconden toe moest geven op Sasaki.

De elektrische MotoE-klasse debuteert in Duitsland dan echt, nadat het feestje in Spanje eerder dit jaar niet doorging: de hele inboedel brandde af. De pole ging met enig machtsvertoon naar de Fin Niki Tuuli, die de Spanjaard Hector Garzo (+0,787) en de Braziliaan Eric Granado (+0,798) klopte. Op plek dertien vinden we overigens de 46-jarige Sete Gibernau, de man die in 2003 en 2004 Valentino Rossi's grootste bedreiging was in de MotoGP.

Zweedse voetbalsters derde op WK

Zweden is zaterdag derde geworden op het WK voetbal voor vrouwen. De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson versloeg Engeland met 2-1.

Zweden kwam al na elf minuten op voorsprong. De Engelse verdedigster Alex Greenwood ging in de fout bij een voorzet van Fridolina Rolfo en Kosovare Asllani kon vervolgens de bal in het doel werken. Tien minuten later maakte Sofia Jakobsson via een bal in de verre hoek de 2-0.

Na een half uur spelen maakte Francesca Kirby de aansluitingstreffer. Twee minuten later dacht Engeland zelfs op gelijke hoogte te komen maar het doelpunt van Ellen White werd met tussenkomst van de VAR afgekeurd vanwege hands.

Na rust voerde Engeland de druk op maar tot grote kansen kwam het nauwelijks meer. In de slotfase werd een bal van Lucy Bronze van de Zweedse doellijn gehaald door Nilla Fisher.

Geen breuken Fuglsang

Jakob Fuglsang kwam vandaag in de eerste etappe van de Tour de France ten val.  Zijn ploeg Astana heeft gezegd dat de renner geen breuken heeft opgelopen. Wel heeft hij een aantal hechtingen gehad, hij had een wond vlak boven zijn oog.

Fuglsang ging vandaag zo'n 18 kilometer voor de finish onderuit. Koen de Kort en Tony Martin kwamen ook met het asfalt in aanraking.

De Deen, die dit jaar onder anderen Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné won, kon kort na de valpartij weer verder. Met hulp van ploeggenoten lukte het uiteindelijk de Deen weer terug te rijden in het peloton.

Teunissen: "Dit is niet te geloven"

Voorafgaand aan de eerste etappe van de Tour de France was het plan om Dylan Groenewegen uit te spelen in de massasprint, maar hij kwam op anderhalve kilometer voor de finish ten val. Toch kon Jumbo-Visma juichen aan de meet nadat Mike Teunissen verrassend de openingsetappe won in de massasprint.

"Ik kan het niet geloven. We zijn al maanden aan het werken om Dylan Groenewegen hier naar de winst en het geel te loodsen. Op anderhalve kilometer van het einde viel dat plan plots in duigen, omdat Dylan onderuit ging. Ik voelde me nog fris en dus moest ik het zelf proberen", gaf Teunissen na afloop aan.

"Ik zag iedereen sterven in de laatste meters en ik kon zelfs inlopen op Sagan. Op de streep ging ik hem nog net voorbij, het is echt niet te geloven. Ik had Wout (Van Aert, red.) nog bij mij en hij kon mij nog wat helpen. Het bleek net genoeg."

"Het was een heel vreemde dag, want ons hoofddoel viel plots weg door die valpartij. Ik hoop dat Dylan toch nog blij zal zijn dat ik als zijn kamergenoot straks de gele trui meebreng op de kamer. Het zal een paar dagen duren vooraleer ik zal beseffen wat ik hier verwezenlijkt heb. Je kan hiervan dromen, maar dat het ook echt uitkomt is fantastisch."

Teunissen, de eerste geletruidrager deze Tour de France, blikte ook even vooruit op de ploegentijdrit van zondag. "Morgen is weer een doel voor ons. Hopelijk is Dylan oké en ben ik dan ook goed hersteld. We gaan alles geven om Steven Kruijswijk in een goede positie te brengen."

Lekker neuken op de Wallen

De Wallen of, voor al de Engelstaligen: The Red Light District is wereldwijd bekend met een overduidelijke scheiding tussen zij die kijken en zij die bezoeken. Zij die bezoeken rond de tweehonderdduizend per jaar en zij die kijken en vaak lastigvallen een dikke vierhonderdduizend. In mijn jonge jaren struinde ik er ook wel eens, weliswaar op één hand te tellen maar toch. Ik was een beetje verlegen adolescent die niet ‘handig’ op meisjes afstapte.

Astrid Holleeder zou niet opnieuw getuigen

Astrid Holleeder, de zus van Willem en één van de belangrijkste getuigen in het proces tegen hem, zou de keuze om opnieuw te getuigen tegen haar broer niet maken. Ook haar dochter, presentatrice Miljuschka Witzenhausen, zou niet willen dat haar moeder het opnieuw zou doen.

"Als een getuige de waarheid niet spreekt, gaat-ie de gevangenis in. Maar over mij werd voortdurend geroepen dat ik lieg. Denk je nou écht dat ik vijftig verklaringen lang ongestraft kan liegen?", vertelt Astrid Holleeder in een interview in De Volkskrant van zaterdag. "Uit mijn praktijk als advocaat wist ik al dat slachtoffers in de rechtszaal opnieuw slachtoffer worden. Nu maakte ik het zelf mee. Iedereen pist over me heen. Het voelt alsof je van alle kanten wordt geslagen, bekeken, beoordeeld."

De juiste keuze
Miljuschka, het enige kind van Astrid, doet voor het eerst een boekje open over haar ervaringen met haar oom Willem. Ze vertelde dat de keuze van haar moeder om te getuigen tegen haar oom een beslissing was die samen werd gemaakt. Maar beiden hadden geen idee dat het zo zou lopen. Miljuschka: "Op een gegeven moment zei mijn moeder: 'Ik denk dat ik hem moet vermoorden. Dan is alles opgelost. Wát vind jij?' Ik antwoordde dat dan het slechte zou overwinnen. Ik geloof oprecht dat je in essentie altijd het goede moet willen doen." Astrid vult haar aan: "Het was of dat, of tegen hem getuigen. In retrospectief weet ik niet of we de juiste keuze hebben gemaakt."

Volgens Miljuschka was het veel rustiger geweest als haar moeder niet zou getuigen, maar "dan zouden we hem nog voortdurend om ons heen hebben, hé", reageert Astrid. "Ik had destijds jouw mening niet moeten vragen en zelf voor die andere optie moeten kiezen. Dan had ik inmiddels mijn straf al uitgezeten en liep ik nu vrij rond."

"Als je zo nodig moet, ga je gang"
Astrid Holleeder leeft onder de radar sinds ze samen met haar zus Sonja en ex-schoonzus Sandra begon te getuigen tegen haar broer. Ze verhuisde meerdere keren van het ene schuiladres naar het andere voor haar eigen veiligheid, maar beseft daardoor ook dat haar dochter een groter doelwit is geworden doordat zijzelf al jaren schuilt. "Het is naïef om te denken dat Wim dit niet allang zelf heeft bedacht. Dat hij mij het zwaarst treft door aan mijn kind te komen. Daarom ga ik mij vaker laten zien, juist op de plekken waar hij en ik samen kwamen. Daarmee zeg ik tegen hem: 'Als je zo nodig moet, ga je gang'."

"Als er nu iets met mij gebeurt, dan zal heel Nederland naar hem kijken", verklaart Miljuschka. "Ik vraag me af of hij dat wil aangaan. (...) Ik kijk dertig keer vaker over mijn schouder dan een ander, en overweeg zorgvuldig alles wat ik in de buitenwereld doe. Maar als dat niet genoeg is; kóm dan maar. Ik weiger om mijn leven nog langer door angst te laten vergiftigen. Of om maar half te leven."

Dreiging
Astrid vertelt verder serieus overwogen te hebben om een eind aan haar leven te maken. "Dan zijn zij ook van de dreiging af." Miljuschka vertelt emotioneel dat ze dat idee niet toelaat. "Maar het zou voor mij een hele grote klap zijn. Mijn moeder en ik zijn zo hecht, met niemand anders kan ik delen wat wij hebben meegemaakt. (...) Het naarste van alles is dat ik weet hoe het zal gaan. Dat ze op een dag koud op straat zal liggen. En dat haar lichaam een bewijsstuk wordt."

Teunissen wint eerste etappe, eerste Nederlandse gele trui in 30 jaar

De 106e editie van de Tour de France is vandaag van start gegaan. De eerste etappe, in en rond Brussel, werd gewonnen door Mike Teunissen. Nadat zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen viel, versloeg Teunissen Sagan in de sprint. Het is voor het eerst in dertig jaar dat een Nederlander het geel pakt.

Vier man gingen er meteen vandoor vanuit de start: Van Avermaet, Berhane, Würtz Schmidt en Meurisse, en zij kregen de zegen van het peloton. Van Avermaet kwam als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen en start morgen in de bergtrui. De Belg liet zich vervolgens terugzakken in het peloton waardoor er nog maar drie koplopers waren.

De drie koplopers werden een kleine zeventig kilometer voor de streep teruggepakt door het peloton. Cofidis-renner Stéphane Rossetto reed vervolgens weg en hij sloeg een gat. Op zo'n twintig kilometer voor de streep vond er in het peloton een valpartij plaats. Voornaamste slachtoffer leek Jakob Fuglsang. De Deense Astana-renner liep een hoofdwond op. maar stapte wel weer op de fiets.

Teunissen wint verrassend eerste etappe Tour (Foto: Pro Shots / Action Images )

Ondertussen liep de voorsprong van Rossetto op het peloton langzaam terug, en met nog acht kilometer te gaan werd de Fransman teruggepakt. Het was nu het woord aan de sprinters en hun ploegen. Het waren de ploegen van Bora, Ineos en Sunweb die het peloton aanvoerden. Dylan Groenewegen zag een eventuele etappewinst en gele trui in rook opgaan toen hij vlak voor de meet ten val kwam. In de eindsprint leek het Sagan te gaan worden, maar het was Teunissen, teamgenoot van de net gevallen Groenewegen, die de etappewinst pakte en morgen start in het geel.

Morgen is de tweede etappe, een ploegentijdrit.

Slakkie Groenen: Nederland wint

Slakkie Groenen de voorspelslak van Bureau Sport kruipt elke wedstrijd naar een land toe. Het magische/bijzondere/geweldige is dat Slakkie dit WK ALLE wedstrijden goed had voorspeld. Slakkie zegt dat morgen Nederland wint! We kunnen dus feest vieren dinsdag in de grachten van Amsterdam!

Kijk hieronder nog de halve finale terug:

Bertens kansloos uitgeschakeld op Wimbledon

Kiki Bertens is zaterdag in de derde ronde op Wimbledon uitgeschakeld. De nummer vier van de wereldranglijst verloor met 5-7 en 1-6 van de Tsjechische Barbora Strýcová.

Bij 4-4 in de eerste set kreeg Bertens zes breakpoints maar wist deze niet te verzilveren. In de volgende game overleefde ze zelf twee breakpoints. Strýcová sloeg bij 5-6 op het derde setpoint toe en won de eerste set.

Door het setverlies leek Bertens het zelfvertrouwen volledig kwijt te zijn. De 33-jarige Strýcová , nummer 54 van de wereld, won vervolgens eenvoudig de tweede set.

Kiki Bertens (Pro Shots / Action Images)
Kiki Bertens (Pro Shots / Action Images)

Inklimmers aangehouden op snelweg; 1 persoon overleden

De politie hield zaterdag 6 juli op de A29 ter hoogte van het Hellegatsplein zeven inklimmers en een chauffeur aan. Bij het incident overleed een man aan de gevolgen van een sprong of val uit de rijdende vrachtauto.

Eritrea
De politie kreeg de melding van een getuige die op de snelweg mensen uit een aanhanger van een vrachtwagen zag hangen. Toen de politie deze vrachtwagen wilde controleren, sprong of viel er een man uit de rijdende vrachtwagen. Ondanks de inzet van hulpdiensten, overleed de man aan zijn verwondingen. Zijn identiteit kon nog niet worden vastgesteld, net als de identiteit van de overige zeven inklimmers. Mogelijk komen ze uit Eritrea.

De chauffeur is aangehouden voor mensensmokkel en is meegenomen naar het bureau. De politie is nog druk bezig met het onderzoek op de snelweg. Hiervoor is de snelweg, ter hoogte van het Hellegatsplein, in noordelijke richting afgesloten. Hoe lang het onderzoek daar nog gaat duren is onduidelijk.

Daarnaast onderzoekt de politie de toedracht van het incident. Ook de zeven personen in de vrachtwagen zijn meegenomen naar het bureau en er wordt onder andere naar gekeken waar ze vandaan komen en waar ze naar toe wilden. De groep bestaat uit een aantal jonge mannen en vrouwen.

Getuigenoproep
De politie komt graag in contact met mensen die deze vrachtwagen hebben zien rijden op de A29. Het was een vrachtwagen met een aanhanger met Pools kenteken. Mogelijk zijn er mensen die hebben gezien waar deze vrachtwagen vandaan kwam. Zij worden verzocht contact op te nemen met 0800-6070.

Nederlands podium in tweede etappe Giro Rosa

Marianne Vos heeft de tweede etappe van de Giro Rosa gewonnen. In de sprint omhoog versloeg de wielrenster van CCC-Liv haar landgenoten Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand. Katarzyna Niewiadoma blijft leidster in het algemeen klassement van de meerdaagse Italiaanse wielerronde.

Na enkele ontsnappingen kwam met minder dan tien kilometer te gaan onder aanvoering van Bigla en Mitchelton-Scott alles samen. De slotkilometer van de etappe over 78 kilometer rondom Viù nabij de Franse grens liep licht omhoog. Met een krachtige sprint versloeg Vos Van Vleuten en Brand. Niewiadoma eindigde in dezelfde tijd als achtste en behoudt de leiderstrui.

Raiola werkt aan transfer Pogba: "Iedereen kent de wens van Paul"

Mino Raiola werkt aan een vertrek van Paul Pogba bij Manchester United. De zaakwaarnemer van de Franse middenvelder laat tegenover The Times weten dat iedereen binnen de club op de hoogte is van de vertrekwens van zijn cliënt. Real Madrid en Juventus worden genoemd als mogelijke bestemmingen, al lijken zij diep in de buidel te moeten tasten. The Red Devils hanteren namelijk een vraagprijs van omgerekend 167 miljoen euro.

"Iedereen bij United, van de manager tot de eigenaar, weet wat de wens van Paul is. Hij wil verder kijken. Iedereen weet hoe Paul erover denkt. We zitten nu in dat proces", reageert Raiola, die Pogba in de zomer van 2016 nog voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United bracht en hem daarmee de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis maakte.

Waar bijna de volledige selectie van Manchester United al is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, heeft Pogba zijn gezicht nog niet laten zien op Carrington. Volgens de BBC heeft dat niets te maken met zijn vertrekwens, maar met het feit dat manager Ole Gunnar Solskjaer hem extra rust heeft gegeven vanwege het lange vorige seizoen.

Zondag stapt de selectie van Manchester United op het vliegtuig naar Australië om de voorbereiding te vervolgen. De BBC meldde vrijdag dat Pogba mee naar Perth gaat. Raiola blijft geheimzinnig over de agenda van de 67-voudig international. "Daar kan ik niets over zeggen. Ik leef van dag tot dag", besluit Raiola over Pogba, wiens contract bij United doorloopt tot medio 2021.

Denswil maakt transfer van Club Brugge naar Bologna

Stefano Denswil maakt de overstap naar de Serie A. De 27-jarige voetballer heeft een driejarig contract ondertekend bij Bologna.

Denswil speelde sinds 2015 voor Club Brugge en werd tweemaal kampioen van België en één keer bekerwinnaar. In totaal speelde de verdediger 177 wedstrijden voor Blauw-Zwart. Volgens Italiaanse media betaalt Bologna 7 miljoen euro voor de Nederlander die nog een éénjarig contract had in Brugge.

Denswil is de derde Nederlander bij Bologna, eerder deze week maakte Jerdy Schouten al de overstap naar de club uit Noord-Italië. Mitchell Dijks speelde afgelopen seizoen in het rood-blauw maar de Noord-Hollander staat in de belangstelling van AC Milan.

Nieuwe penaltymisser Mané wordt titelfavoriet Senegal niet fataal

Senegal heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het elftal van bondscoach Aliou Cissé wist in de achtste finales af te rekenen met Oeganda: 0-1. Sadio Mané tekende voor het enige doelpunt van de ontmoeting in Caïro.

Het ging de aanvaller van Liverpool niet alleen maar voor de wind, want hij miste een strafschop in de tweede helft. Eerder dit toernooi faalde Mané tegen Kenia ook al vanaf elf meter. Voor Senegal wacht op woensdag 10 juli een duel met Benin, dat eerder op de avond verrassend Marokko uitschakelde (1-1, 4-2 na strafschoppen).

Mané, die vorige maand met the Reds de Champions League veroverde, brak de ban al na vijftien minuten spelen. Zijn schot van binnen het strafschopgebied verdween in de verre hoek, waardoor Senegal een ideale start kende. Emmanuel Okwi wilde kort daarna iets terugdoen namens Uganda, maar de aanvaller werd gestuit door doelman Alfred Gomis. Kalidou Koulibaly verzuimde kort voor het rustsignaal om de voorsprong van Senegal te verdubbelen. Een kopbal van de Napoli-verdediger miste kracht, waardoor de goede mogelijkheid onbenut bleef.

Oeganda leek het zichzelf nog lastiger te maken in de tweede helft. Doelman Denis Oyango ging na een uur spelen in de fout in zijn eigen strafschopgebied, waardoor de bal op elf meter werd gelegd. Mané zag echter tot zijn afgrijzen dat de strafschop werd gekeerd door diezelfde Oyango. Kort na het falen van Mané was Oeganda dicht bij de gelijkmaker. Khalid Aucho had zijn vizier echter niet goed afgesteld, want zijn schot verdween langs het doel van Senegal.

In het restant van het achtstefinaleduel probeerde Oeganda om de achterstand ongedaan te maken. Senegal, een van de favorieten voor de eindzege in Egypte, wist echter vrij gemakkelijk stand te houden. Gomis lette goed op bij een inzet van Allan Kateregga en was ook alert bij een schot van Michael Azira. Cissé wisselde in de slotfase van het duel nog tweemaal om de snelheid uit het spel te halen. Senegal trok de minieme overwinning vervolgens op professionele wijze over de streep en mag zich nu opmaken voor de confrontatie met Benin van woensdag.

Stieren in Pamplona mogen weer rennen voor hun leven

Klokslag 12:00 uur klonk het 'Chupinazo' vanaf het balkon van het gemeentehuis in de Spaanse stad Pamplona. De vuurpijl, die het begin van de feestweek in de Noord-Spaanse stad inluidt, werd toegezongen door duizenden feestvierders op het plein voor het gemeentehuis. Allen gekleed in het rood en wit, de kleuren van beschermheilige San Fermín.

Na het Chupinazo mochten dan eindelijk de pañuelos rojos, de rode zakdoeken, om de nek gebonden worden en gooiden honderden feestvierders rode wijn de lucht in, de witte shirts veranderend in roze. De feestweek wordt gevierd met eetfestijnen, Baskische volksdansen, openluchtconcerten, straattheater, vuurwerk en de reuzenparade ‘Gigantes y cabezudos’.


Feestweek traditioneel begonnen (Foto: Gettyimages)

De feestweek rond San Fermín duurt tot 14 juli en wordt vooral gekenmerkt door het beroemde stierenrennen, de encierro, waarbij elke ochtend om precies 8:00 uur zes enorme vechtstieren een route door de stad lopen. Elke encierro worden de stieren geleverd door een andere fokker, hierdoor verschillen de stieren elke ochtend in gewicht en agressie.

Het parcour door de Calle Estafeta is 850 meter lang en honderden waaghalzen rennen voor de stieren uit. De sport is om zo dicht mogelijk bij de stieren te komen, al is snel wegrennen vaak verstandiger. Sinds 1922 zijn er al vijftien doden te betreuren en elk jaar vallen er weer tientallen gewonden, vooral onervaren toeristen. De in rood en wit gekleede renners mogen zich slechts met een opgerolde krant verdedigen tegen de scherpe hoorns van de stieren.


San Fermín 2019 (Bron: Youtube)

Elke middag tijdens sanfermines mogen de vechtstieren hun kunsten laten zien in de Plaza del Toros, de arena van Pamplona waarin ze het opnemen tegen een matador. De stier trekt uiteraard altijd aan het kortste eind, maar het hoofd van een zeer moedig strijdende stier krijgt een ereplaats in het museum van de arena. De stier gaat uiteindelijk niet in de vuilverwerker. Het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of wordt als kotelet (chuleta) aangeboden.

De stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises'. De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet.

Op 14 juli worden de feesten, weer op het plein voor het gemeentehuis, afgesloten met een gezamelijk lied. Op het Plaza de Ayuntamiento klinkt dan het emotionele lied El Pobre de Mï, 'arme ik' uit duizenden kelen.


Plaza de Ayuntamiento (Foto: Gettyimages)

Politie onderzoekt explosie Amsterdam-Zuid

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli vond op de Korte van Eeghenstraat in Amsterdam-Zuid een explosie plaats. Door deze explosie raakten meerdere panden en voertuigen beschadigd, er vielen gelukkig geen gewonden.

Rond 04:25 uur kwamen verschillende meldingen binnen dat mensen een harde knal hadden gehoord in de omgeving van de Korte van Eeghenstraat. Ter plaatse troffen agenten op straat brokstukken aan en bleken meerdere panden en voertuigen schade te hebben. Al snel werd duidelijk dat er op de Korte van Eeghenstaat waarschijnlijk een explosief was afgegaan.

Het Team Exposieven Verkenning (TEV) en de Explosieven Opsporingsdienst (EOD) deden vervolgens onderzoek op de locatie en concludeerden dat het hier inderdaad om een ontploft explosief ging. De Forensische Opsporing (FO) heeft daarna uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Vanwege dit onderzoek is zijn de Korte van Eeghenstraat en delen van de Van Eeghenstraat en de Van Eeghenlaan tijdelijk afgezet (geweest).

Aspinall wint US Darts Masters; Van Gerwen eruit in kwartfinales

De PDC is weer op tour met de World Series. De eerste stop is Las Vegas. Nathan Aspinall heeft voor de tweede keer dit jaar een televisietoernooi gewonnen. The Asp pakte de eindzege tijdens de US Darts Masters door Michael Smith te verslaan in de finale. Van Gerwen strandde in de kwartfinales. 

Van Gerwen heeft last van een dip. Het is de zesde keer op rij dat Van Gerwen onder de honderd gemiddeld bleef. En tegen Smith bleef hij hangen op 88,49. Bovendien miste de wereldkampioen maar liefst twaalf van zijn achttien pijlen op de dubbels. Smith deed het iets beter met 90,2 gemiddeld, maar zijn dubbels vielen wel beter. Smith trok de partij met 8-6 naar zich toe. 

Aspinall startte de finale met een tiendarter. In de daaropvolgende leg liet hij 141 over na zes pijlen, maar een negendarter bleef uit. Smith maakte zelfs 1-1 met een 130-finish en had in de vierde leg opnieuw een grote finish nodig om in het spoor te blijven van zijn landgenoot. Vlak voor de pauze maakte Aspinall dan alsnog het verschil met de WK-finalist. Een veertiendarter en een 120-finish brachten de nummer dertien van de wereldranglijst op een 4-2 voorsprong.

Na de onderbreking sloeg Smith even terug door terug te keren tot 4-4, maar Bullyboy verzuimde door te drukken. The Asp raakte dubbel achttien voor 5-4 en bracht de marge daarna op twee door 95 te finishen. Met een vijftiendarter en een dertiendarter maakte Aspinall de sensatie vervolgens compleet door de eindzege te bemachtigen in Las Vegas.

Volgende week is de tweede stop van de World Series. In Keulen wordt gestreden om de German Darts Masters. Vervolgens volgen nog drie stops in Oceanië. De World Series Finals worden dit jaar in Amsterdam gespeeld. 

US Darts Masters - kwartfinales
Michael Smith 8-6 Michael van Gerwen
Gerwyn Price 8-6 Gary Anderson
Nathan Aspinall 8-5 Rob Cross
Peter Wright 8-6 Daryl Gurney

Semi-Finals
Michael Smith 8-4 Gerwyn Price
Nathan Aspinall 8-7 Peter Wright

Final
Nathan Aspinall 8-4 Michael Smith

Man bedreigt buurvrouw met nepwapen

In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 00:30 uur zou er een vrouw bedreigd zijn met een vuurwapen voor haar woning in Breda. De politie hield een 71-jarige man uit Breda aan. 

De man zou zijn buurvrouw met een vuurwapen hebben bedreigd en daarna teruggegaan zijn naar zijn woning. Agenten zijn ter plaatse gegaan en zagen de man inderdaad in zijn eigen woning lopen. De man leek via de achterdeur weg te gaan waarop een van de dienders zijn vuurwapen heeft getrokken en de man tot stoppen heeft gemaand. Met hulp van zijn collega’s is de man geboeid en aangehouden. De aangeefster verklaarde de afgelopen weken al meer problemen te hebben gehad met haar buurman.

Na zijn aanhouding verklaarde hij een vuurwapen in huis te hebben. Na controle door een van de agenten bleek het te gaan om een imitatievuurwapen. De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

Slachtoffer steekpartij overleden, politie zoekt getuigen

Voor de tweede keer binnen vier dagen is bij een steekpartij in Amsterdam iemand om het leven gekomen. Het slachtoffer overleed nadat hij gisteren werd neergestoken in de Warmoesstraat. Afgelopen dinsdag werd op klaarlichte dag de 22-jarige Amsterdammer Bilal Bichr neergestoken op Plein '40-'45 in Nieuw-West. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Gistermiddag kreeg de politie rond 16:40 uur een melding binnen dat in de Warmoesstraat iemand was neergestoken. Al snel werd bekend dat er een verdachte was aangehouden voor het incident. Wat zich precies heeft afgespeeld in de Warmoesstraat en wat de aanleiding van het incident is, is nog niet bekend.

Update 11:00 uur
De politie heeft bekendgemaakt dat de vermoedelijke dader een 49-jarige man uit Almere is. Hij zit vast in beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat. De politie roept tevens getuigen, die nog niet met de politie gesproken hebben, op om zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook wil de politie graag (camera)beelden ontvangen. Deze kunnen worden geüpload via het tipformulier op de website. 

Verwarde man bezorgt politie veel werk

Vrijdagavond rond 21:30 uur hebben agenten in de Grauwe Polder in Etten-Leur veel werk gehad aan een verwarde man die zichzelf en de al aanwezige hulpverleners iets dreigde aan te doen. Een van de politiemensen raakte daarbij licht gewond.

Toen de agenten aankwamen bij de woning waar de 47-jarige man zich bevond, constateerden zij dat hij vermoedelijk onder invloed van drugs was. De man had een grote hoofdwond. Hij had kennelijk meerdere ruiten in de woning vernield. Agenten probeerden hem onder controle te krijgen. Hij bleef zich echter hevig verzetten.

Eén van de dienders liep hierdoor een pijnlijke knie op. Ambulancemedewerkers hebben de verwarde man met assistentie van de politie overgebracht naar het ziekenhuis waar hij verdere hulp kreeg.

Ex-Beatle McCartney huilde jaar lang na dood vrouw

Paul McCartney, de musicus die in 2015 wereldberoemd werd dankzij een samenwerking met Rihanna en Kanye West, kon de dood van zijn vrouw enorm moeilijk verwerken. Linda McCartney stierf in 1998 aan de gevolgen van borstkanker.

"Ik huilde gedurende dat jaar bijna onafgebroken", aldus de voormalig bassist van The Beatles. "Je verwacht haar elk moment de kamer binnen te zien komen, de persoon waarvan je zoveel houdt, omdat je dat zo gewend bent."

McCartney trouwde in 1969 met Linda Eastman en twee jaar na het uiteenvallen van The Beatles vomden ze samen de band 'Wings'. Drie jaar voordat ze stierf werd Eastman gediagnosticeerd met borstkanker. "Ik huilde toen zoveel, het was bijna beschamend. Maar het was het enige wat ik op dat moment kon doen."

De moeder van McCartney stierf ook aan de gevolgen van borstkanker, al wist de jonge Paul op dat moment nog niets van die ziekte. "Men praatte er niet over, we hadden geen idee waar mam aan stierf. Ze stierf gewoon", verhaalt McCartney het bizarre afscheid van zijn moeder. "Niemand liet ook enige emotie zien. 'Stiff upper lip'. Tot we op een avond onze vader in een andere kamer hoorden huilen. Dat was tragisch, want we hoorden onze vader nooit huilen."


Linda en Paul McCartney (Foto: Gettyimages)

De Telegraaf: Overmars zegt nee tegen Barcelona

Barcelona heeft tevergeefs een poging gedaan om Marc Overmars los te weken bij Ajax, zo meldt De Telegraaf vrijdagavond. De Catalaanse grootmacht wilde de directeur voetbalzaken van Ajax graag als technisch directeur naar het Camp Nou halen, maar Overmars heeft uiteindelijk bedankt voor die eer. Overmars was naar verluidt in beeld om Josep Segura op te volgen bij Barcelona.

Segura zou donderdag in het kielzog van vicevoorzitter Jordi Mestre zijn ontslag bij Barcelona hebben ingediend. De landskampioen van Spanje had vervolgens kennelijk niet lang nodig om een nieuwe technisch directeur te signaleren, want naar verluidt heeft Overmars een belletje ontvangen vanuit Barcelona.

De 46-jarige Overmars zet sinds 2012 op technisch gebied de lijnen uit bij Ajax en heeft in die hoedanigheid de laatste jaren veel indruk gemaakt. De oud-aanvaller werd eerder ook al in verband gebracht met een overgang naar Arsenal en zijn naam is dus ook gevallen bij Barcelona, een andere voormalige werkgever.

Overmars zou Barcelona echter een 'nee' hebben verkocht. Hij heeft zich bij Ajax 'gecommitteerd' aan trainer Erik ten Hag, zo klinkt het. Ten Hag verlengde onlangs zijn contract bij Ajax tot de zomer van 2022 en Overmars acht het dan ook niet gepast om de Johan Cruijff ArenA op dit moment te verlaten. Overmars verlengde zelf in maart zijn contract bij Ajax tot medio 2024.

MLB: Volop spanning in NL Central; Yankees blijven winnen

Het seizoen in de MLB is halverwege en in de meeste divisies lijkt het al duidelijk wie de divisies gaat winnen behalve in de National League Central is er wel volop spanning. Alle vijf de teams maken nog een serieuze kans op divisiewinst.

Ook vannacht was er weer een mooie wedstrijd tussen twee van deze teams. Pittsburgh Pirates nam het in eigen huis op tegen de Milwaukee Brewers. Na zeven innings stond het 6-1 in het voordeel van de Brewers, maar doordat de Pirates vijf runs wist te scoren in de negende inning dwong het extra innings af. Toch ging de winst naar de Brewers doordat Orlando Arcia wist te scoren op een honkslag van Lorenzo Cain en wonnen ze met 7-6.

Door de winst van de Brewers hebben ze weer de leiding genomen in de NL Central. Net zoals de Chicago Cubs en St. Louis Cardinals hebben ze tot nu toe 42 keer verloren, maar de Brewers hebben wat meer overwinningen staan dan de Cubs en de Cardinals. Ook de Pittsburgh Pirates en de Cincinnati Reds staan nog niet ver achter de Brewers.

Aan de New York Yankees is er de laatste tijd weinig aan te doen in de MLB. De afgelopen twee weken hebben ze niet de makkelijkste tegenstand gehad, maar van de achttien wedstrijden wonnen de Yankees er maar liefst zestien. Ook vannacht tegen directe concurrent Tampa Bay Rays werd er vanaf gewonnen. Net zoals donderdag had de ploeg van Aaron Boone daarvoor extra innings nodig, maar daar sloeg de ploeg uit New York genadeloos toe. Onder meer dankzij homeruns van Aaron Judge en Brent Gardner won de ploeg met 8-4.

Yankees winnen opnieuw onder meer dankzij twee homeruns van Aaron Judge (Bron: Youtube.com)

Uitslagen MLB vrijdag:

Washington Nationals - Kansas City Royals 4-7
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 6-7
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 1-4
Detroit Tigers - Boston Red Sox 3-6
New York Mets - Philadelphia Phillies 2-7
Tampa Bay Rays - New York Yankees 4-8
Atlanta Braves - Miami Marlins 1-0
Houston Astros - Los Angeles Angels 4-5
Minnesota Twins - Texas Rangers 15-6
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 8-0
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 2-3
Seatlle Mariniers - Oakland Athletics 2-5
San Francisco Giants - St. Louis Cardinals 4-9

Tour: Etappe 1 - Groenewegen in de gele trui?

Het is weer zover, de Tour de France gaat beginnen. Drie weken wielerfeest, net zoals de Giro d'Italia en Vuelta a España, maar met een hele berg extra aandacht. Le Grand Départ vindt dit jaar plaats in Brussel, waar we een reguliere rit-in-lijn krijgen.

Ook dit jaar blikt FOK!ker Rellende_Rotscholier dagelijks vooruit op de etappe met een uitgebreide verkenning van het parcours, inclusief alle heuveltjes, wetenswaardigheden en stukken geschiedenis. Voor vandaag kun je alvast hier terecht, met vóór etappe één ook een uitgebreid overzicht van de kanshebbers op de eindwinst.

Na negen jaar is de Tour dus weer terug in Brussel, destijds won Alessandro Petacchi de in Rotterdam vertrokken etappe. Via Brussel rijden de heren naar Charleroi, om dan met een forse lus weer terug te keren voor de finish, in totaal goed voor 194,5 kilometer.

Na een goede dertig kilometer komen we bij de hoogtepunten van de dag, te beginnen met de legendarische Muur van Geraardsbergen, de enige échte Muur, in de Tour helaas verfranst naar Mur de Grammont - daar doen we natuurlijk niet aan mee. Verder koersen we over de nodige kasseien, heuveltjes en door typisch Belgische dorpjes, spuuglelijk dus.

Het mooiste wat we onderweg zien is de Abdij van Villers, of de ruïnes daarvan. Zo'n negen eeuwen geschiedenis, dat is toch de moeite waard. De heren koersen zo uiteindelijk terug naar Brussel, waar gefinisht wordt voor het kasteel van Laken, met een paar procent stijging in de laatste kilometer. We gaan normaal gesproken sprinten, dus Dylan Groenewegen zou zomaar het geel kunnen pakken.

Het gaat niet regenen en nauwelijks waaien. Om twaalf uur stappen de renners op, Sporza is er dan al een kwartiertje live bij, waarna ze 25 minuten door Brussel rijden alvorens de startvlag gezwaaid wordt en de eerste nobuddies in de aanval gaan. De Belgen moeten uiteraard koste wat het kost om 13.00 uur het Journaal laten zien, dus van de NOS en Eurosport kunnen we dan ook nog even snel gebruik maken.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

'Wiegman kiest toch weer voor Van de Sanden, Martens fit voor WK-finale'

Lieke Martens en Shanice van de Sanden starten zondag volgens het Algemeen Dagblad vanuit de basis in de WK-finale tegen de Verenigde Staten. De krant verwacht dat Martens fit genoeg is om aan de aftrap te verschijnen, terwijl Van de Sanden haar basisplek terugkrijgt. De aanvaller van Olympique Lyon werd in de halve finale tegen Zweden nog gepasseerd.

Martens had sinds de achtste finale tegen Japan last van haar teen, nadat iemand op haar voet was gaan staan bij het juichen. De buitenspeelster van Barcelona werd de afgelopen weken zoveel mogelijk ontzien op de training en kon starten tegen Italië en Zweden. In de halve finale werd Martens echter al halverwege vervangen door Jill Roord. Bondscoach Sarina Wiegman gaf vrijdag nog aan dat Martens het enige twijfelgeval is in haar selectie, maar de verwachting is dat ze kan starten tegen de Verenigde Staten.

Van de Sanden verkeert niet in haar beste vorm, waarop Wiegman besloot om Lineth Beerensteyn een basisplaats te gunnen in de halve finale. Na zeventig minuten spelen kwam Van de Sanden binnen de lijnen en volgens het AD start ze zondag om 17.00 uur ook in de finale in Lyon. Naar verwachting houdt Wiegman verder vast aan de bekende namen.

Vermoedelijke opstelling Oranje : Van Veenendaal; Van Lunteren, Van der Gragt, Bloodworth, Van Dongen; Groenen, Spitse, Van de Donk; Van de Sanden, Miedema, Martens.

Vermoedelijke opstelling Verenigde Staten : Naeher; O'Hara, Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn; Lavelle, Ertz, Mewis; Heath, Morgan, Rapinoe.

Ziyech schlemiel bij beschamende uitschakeling Marokko

Marokko is vrijdagavond op beschamende wijze uitgeschakeld in de achtste finales van de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Hervé Renard speelde in Caïro een matige wedstrijd tegen het nietige Benin en droop uiteindelijk af na strafschoppen. Na negentig minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord en in de aansluitende verlenging wisten beide teams niet meer te scoren, al kwam Benin nog wel met tien man te staan. Hakim Ziyech vertolkte een hoofdrol, door in de zesde minuut van de blessuretijd een strafschop te missen.

Ziyech viel vrijdagavond sowieso op. De middenvelder van Ajax was met name in de eerste helft een paar keer dicht bij de openingstreffer voor Marokko. De Ajacied zag een afstandsschot net voorbij het doel vliegen en vond in een andere situatie doelman Saturnin Allagbe op zijn pad. Younès Belhanda liet een goede mogelijkheid onbenut na goed voorbereidend werk van Nordin Amrabat. Benin beperkte zich tot verdedigen en slaagde in die missie, want zonder kleerscheuren werd het rustsignaal bereikt.

Benin, vooraf gezien als underdog, nam acht minuten na de hervatting brutaal de leiding. Adilehou bleef koel in kansrijke positie en verschalkte Yassine Bounou met een beheerste schuiver in de hoek. De achterstand had snel ongedaan kunnen worden gemaakt door Marokko. Sofiane Boufal wist zich echter geen raad met de vrijheid die hem geboden werd door de defensie van Benin. De aanvaller, afgelopen seizoen door Southampton uitgeleend aan Celta de Vigo, ontving een puntgave voorzet van Amrabat, maar zag zijn kopbal over het doel vliegen.

Ziyech kreeg in het laatste kwartier gezelschap van clubgenoot Noussair Mazraoui. Kort na de entree van de Ajax-verdediger kwam Marokko op gelijke hoogte. Mbark Boussoufa profiteerde van een blunder van Jordan Adeoti en gaf de bal mee aan Youssef En-Nesyri, die vervolgens voor de gelijkmaker zorgde. Allagbe hield Benin vervolgens op de been door een goede vrije trap van Boussoufa onschadelijk te maken. Ver in blessuretijd leek de sluitpost alsnog te worden gepasseerd. Achraf Hakimi werd neergehaald in het strafschopgebied, waarna arbiter Helder Martins de Carvalho naar de stip wees. Ziyech pakte het buitenskansje echter niet uit, want zijn inzet kwam tegen de paal terecht.

Benin moest in de verlenging met tien spelers verder, daar Khaled Adénon zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden. Marokko drong nog meer aan en bracht Faycal Fajr voor de moegestreden Karim El Ahmadi. Aan het einde van de reguliere speeltijd was Oussama Idrissi al ingebracht voor Nordin Amrabat. Boufal was andermaal dicht bij een treffer, maar ook deze inzet ging uiteindelijk in rook op. Ziyech wist kort daarna ook het net niet te vinden, waardoor het nemen van strafschoppen de beslissing moest brengen. Daarin miste Marokko tweemaal, waardoor Benin aan het langste eind trok.

'Fire Emblem Three Houses duurt 200 uur'

In gesprek met het Franse Jeuxvideo gaf game director van Fire Emblem Three Houses, Toshiyuki Kasukihara, aan hoe lang het hem duurde om de game uit te spelen.

De game bevat drie facties en bieden verschillende perspectieven op het verhaal. Het uitspelen van één van deze facties kostte hem zo'n tachtig uur, al is dat zonder het doorspoelen van animaties of dialoog. Voor drie facties duurt dat dus makkelijk tweehonderd uur. De tijdsduur ligt niet heel ver uit de buurt van voorgaande Fire Emblem-titels, die afhankelijk van je speelstijl ook vele tientallen uren in beslag konden nemen.

Er is voor fans van de serie in ieder geval genoeg te doen. Fire Emblem Three Houses wordt op 26 juli uitgegeven voor Nintendo Switch.

Fire Emblem Three Houses

Openingsvideo voor Shantae 5 getoond

WayForward is druk aan het werk om Shantae 5 af te krijgen. We hebben nog niets gezien van de game, maar de release ligt nog altijd in 2019. Tijdens de Anime Expo in Japan is de openingsvideo van de game getoond, gemaakt door Studio Trigger.

Wat vind je ervan, top of flop? Hopelijk komt WayForward binnenkort met meer informatie over de game zelf. Shantae 5 is in ontwikkeling voor Apple Arcade, Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nog zwaardere aardbeving treft Californië

Californië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Donderdag was het raak: een beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Dat blijkt nu een zogenaamde voorschok te zijn geweest, want zaterdagochtend rond 5:20 uur (Nederlandse tijd) was het weer raak.

Dit keer werd de staat getroffen door een beving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, de sterkste Californische beving sinds er op 4 april 2010 met Pasen enkele doden vielen bij een aardbeving in Baja California (Mexico) en Zuid-Californië.

Net als donderdag lag het epicentrum weer vlak bij het stadje Ridgecrest, tweehonderd kilometer ten noordoosten van Los Angeles en ten westen van Las Vegas. Volgens nog altijd onbevestigde berichten zijn er met name in Ridgecrest gebouwen ingestort. Ook zijn branden uitgebroken en dus zijn hulpdiensten massaal uitgerukt.

One Piece: Pirate Warriors 4 aangekondigd

Bandai Namco heeft het volgende deel van One Piece: Pirate Warriors aangekondigd. In de aankondigingstrailer zien we Luffy in Gear 4 het opnemen tegen Big Mom. Het lijkt dus evident dat de gebeurtenissen uit onder andere Zou en Whole Cake Island in de game voorkomen.

Meer informatie over de game is nog niet bekend.One Piece: Pirate Warriors 4wordt ergens in 2020 uitgebracht voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

GroenLinks over Wallenscenario's Halsema: 'Er moeten meer plekken bij'

Burgemeester Halsema presenteerde deze week vier scenario's voor de toekomst van de Amsterdamse Wallen, GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma heeft al een duidelijke voorkeur: "Wat GroenLinks betreft staat er één punt bovenaan en dat is dat er plekken bij moeten komen", zei Roosma vrijdagavond in AT5's Park Politiek.

De voorstellen van Halsema gaan van het sluiten van de gordijnen tot en met uitbreiding van het aantal ramen op de Wallen. Ze legt nu vier scenario's aan de stad voor, waar bewoners, exploitanten, sekswerkers, maar ook andere Amsterdammers hun mening over mogen geven.

'Misstanden tegengaan'
Voor GroenLinks is de positie van de sekswerkers het allerbelangrijkst; zij moeten veilig en zonder dwang hun werk kunnen doen. Roosma: "Ik wil die vergunde branche breder maken, meer plekken creëren, omdat we op die manier misstanden en mensenhandel het beste tegen kunnen gaan en dat is mijn eerste prioriteit. Maar dat betekent niet dat ik vind dat we niet iets aan de drukte op de Wallen moeten doen."

Prostitutiehotels
Ze denkt dan ook dat een deel van het sekswerk verplaatst zal moeten worden, om de druk op de buurt te verlichten: "Ook op andere manieren in bijvoorbeeld prostitutiehotels, ik vind dat dat op een veilige en goede manier moet kunnen en ik geloof ook dat de Amsterdammers dat vinden."

'Niet stimuleren'
Diederik Boomsma van het CDA ziet juist niets in uitbreiding van het aantal plekken: "Iedereen weet dat prostitutie bestaat, en we krijgen het niet zomaar weg, maar wat we niet moeten doen is het stimuleren door overal in de stad bordelen te openen."

Hij ziet vooral veel in het scenario waarbij de ramen gesloten worden. "Vrouwen als koopwaar achter de ramen, daar moeten we mee stoppen. Prostitutie is geen toeristische attractie. Dus ik ben blij dat dat nu zo heel nadrukkelijk naar voren is gebracht en volgens mij moeten we daar ons voordeel mee doen en doorpakken."

'Mensenhandel niet normaal'
PvdA-fractievoorzitter Mbarki laat zich niet verleiden om zijn voorkeur voor een van de scenario's uit te spreken, ondanks dat zijn partij toch de aanjager was achter het kostbare Project 1012 waarmee toenmalig wethouder Asscher het aantal ramen drastisch terugdrong. "Volgens mij zeiden we al in 2005: Mensenhandel dat is niet normaal en moet je ook niet normaal vinden. We hebben vier scenario's en aan de hand van die vier zullen we met een punt komen dat helemaal recht doet aan hoe wij er in staan. Namelijk; mensenhandel is niet normaal."

FOK! Wat een weer: kans op regen

Vandaag zijn de verschillen tussen noord en zuid groot. In de ochtend valt er in het noorden af en toe regen, elders is het nog droog met geregeld zon. De smalle regenzone trekt 's middags langzaam zuidwaarts, maar bereikt het zuiden pas in de avond. In het noorden is het dan inmiddels weer droog en opgeklaard. In het noordelijk kustgebied blijft de temperatuur bij een graad of 18 steken, in het midden wordt het 21 tot 24°C en in het uiterste zuidoosten lokaal mogelijk 27°C. De wind draait geleidelijk overal naar noordwestelijke richtingen en wordt matig, aan de noordkust en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag trekken er vanaf zee wolkenvelden over het land. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13°C aan de kust tot 9°C dieper landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. In het noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig.

Zondag overdag zijn er wolkenvelden, hier en daar soms afgewisseld door de zon. Het blijft zo goed als droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 17°C in het noorden tot 21°C in het zuiden. Er staat een matige wind uit noord tot noordwest. In het noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

De SS Rotterdam
De SS Rotterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Koning Willem-Alexander aanwezig bij finale Oranje Leeuwinnen

Koning Willem-Alexander is zondag aanwezig bij de finale van het WK damesvoetbal. 

Hij is niet de enige prominente Nederlander die morgen om 17.00 uur klaar zit in Lyon. Ook de KNVB stuurt een uitgebreide delegatie. Zo is de voormalig assistent van bondscoach Sarina Wiegman, Foppe de Haan, aanwezig.

Ook Oranje-captain Virgil van Dijk en oud-bondscoach Louis van Gaal zullen de finale vanaf de tribune bekijken. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.