FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 juni 2019

Tafeltennisster Jie naar kwartfinales Europese Spelen

Tafeltennisster Li Jie staat in de kwartfinales van de Europese Spelen in Minsk. De Nederlandse rekende in de Wit-Russische hoofdstad af met de Portugese Shao Jieni: 4-3.

Shao wist de eerste twee games ietwat verrassend te winnen, maar Jie sloeg terug en trok de stand gelijk. In de vijfde game gaf ze een 8-6 voorsprong uit handen en na een flink duel pakte Shao de game zelfs, maar een snelle 6-2 voorsprong in de zesde game brak het Portugese verzet definitief: 9-11, 9-11, 11-6, 12-10, 13-15, 11-5, 11-7.

Net geen Europese Spelen-medaille trampolinespringster Pol

Trampolinespringster Romee Pol heeft op de Europese Spelen in Minsk geen medaille kunnen pakken. Met een zesde plek in de kwalificatie ging ze de finale in, waar de Russische Yana Pavlova flink de mist in ging en dus gelijk kansloos was.

Met 54,800 punten ging het goud naar de Française Lea Labrousse, voor de Georgische Luba Golovina (53,990) en de Wit-Russische Hanna Hancharova (53,970). Met 53,860 punten moest Pol genoegen nemen met de vijfde plek, nog net achter de 53,905 van de Oekraïnse Maryna Kyiko. Niamh Slattery strandde in de kwalificaties met een 22e plek.

Bij de synchroonmannen moest olympisch kampioen Uladzislau Hancharou het namens het thuisland doen met Aleh Rabtsau, met wie hij vorig jaar wereldkampioen werd. Het duo ging echter zwaar de fout in en eindigde als achtste en laatste. Goud was er voor Lukasz Jaworski en Artur Zakrzewski uit Polen, voor de Oekraïners Anton Davydenko/Mykola Prostorov en de Fransen Allan Morante/Sebastien Martiny.

Zweden naar kwartfinales WK dankzij 1-0 overwinning op Canada

Zweden heeft zich maandagavond voor de kwartfinales van het WK voor vrouwen in Frankrijk geplaatst. De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson zegevierde in Parijs met 1-0 over Canada, dankzij een voltreffer van Stina Blackstenius, en treft nu Duitsland. Hedvig Lindahl groeide uit tot de eerste Zweedse keepster die in een WK-duel een strafschop stopte.

In de eerste helft was de neutrale toeschouwer in het Parc des Princes zonder meer de grote verliezer. Canada had meer balbezit en oogde gevaarlijker dan het team van Gerhardsson, maar in de laatste meters ging het telkens mis. Zweden maakte achterin een zekere indruk, maar stelde in offensief opzicht daarentegen teleur.

Zweden startte goed aan het tweede bedrijf en dat resulteerde in de 55e minuut in de 1-0. In een snelle counter was Kosovare Asllani al haar tegenstandsters te snel af, waarna Blackstenius de perfecte pass met een rake inzet achter Stephanie Labbe bekroonde. Luttele minuten later was Fridolina Rolfo dicht bij de 2-0, maar haar inzet ging net naast.

Het aandeel van Lindahl in de zege van Zweden was groot. Na een schot van Desiree Scott kreeg Asslani de bal tegen haar arm, waarna de VAR oordeelde dat er sprake van een strafschop was. De inzet van Janine Beckie vanaf elf meter was niet slecht, maar Lindahl verrichtte een sublieme redding en stopte de strafschop. De 2-0 van Zweden hing in het restant van de tweede helft in de lucht. De grootste kans was een schot van Asslani, die zag hoe Scott haar inzet van de doellijn haalde.

Zweden maakte zich in de slotfase ook nog gereed voor een strafschop, maar arbiter Kate Jacewicz trok haar eerdere beslissing weer in wegens buitenspel. De Zweedse voetbalsters gaven de zege niet uit handen, ook niet in de tien minuten extra tijd. Zweden, de vice-wereldkampioen van 2003, krijgt zaterdag de kans om zich te revancheren tegen Duitsland, dat vier jaar geleden tijdens het WK de Scandinavische vrouwen in de achtste finales een halt toeriep.

'PSV komt in zoektocht uit bij ervaren voormalig FC Utrecht-keeper'

Robbin Ruiter staat in de belangstelling van PSV, zo meldt het Eindhovens Dagblad maandagavond. De doelman, die benaderd is door Sparta Rotterdam, is na zijn vertrek bij Sunderland transfervrij en wordt in Eindhoven gezien als stand-in van Jeroen Zoet.

PSV ziet eigenlijk Lars Unnerstall, die dit seizoen terugkeert van zijn huurperiode bij VVV-Venlo, als tweede keeper. De Duitse goalie heeft echter een knieblessure en is voorlopig nog uitgeschakeld. PSV wil daarom met het oog op het treffen met FC Basel in de voorronde van de Champions League op korte termijn een extra doelman aan de selectie toevoegen.

Ruiter was ook in beeld bij promovendus Sparta Rotterdam, zo bevestigt Henk van Stee aan het Algemeen Dagblad. "Robbin voldeed aan het profiel van de keeper die we zochten", stelt de technisch manager. "Om die reden zijn we met elkaar het gesprek aangegaan. Robbin was enthousiast over Sparta."

De 32-jarige Ruiter zag de overstap naar Het Kasteel uiteindelijk toch niet zitten. "Helaas voor ons heeft zich in de tussentijd ook een andere club voor hem gemeld. Die club is voor hem sportief en financieel interessanter", doelt Van Stee op PSV. Sparta richt zich nu naar verluidt op Michael Verrips van KV Mechelen.

Boogschutters Van den Berg en Wijler naar achtste finales op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk hebben twee van de drie Nederlandse recurveschutters zich in het boogschieten geplaatst voor de achtste finales bij de mannen. Jan van Tongeren haalde het niet, hij verloor met 3-7 van de Italiaan David Pasqualucci.

Sjef van den Berg gaf de tweede set met flinke missers weg tegen de drie tienen van de Luxemburger Jeff Henckels, maar die ging vervolgens flink de mist in en zag Van den Berg alsnog winnen: 6-2. Steve Wijler deelde set één met Matija Mihalic, maar in de volgende drie sets was de Kroaat simpelweg niet opgewassen tegen Wijler's degelijke schieten: 7-1.

De rest van het recurvetoernooi wordt donderdag afgewerkt.

3x3-basketbalsters sneuvelen in kwartfinales in Minsk

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn er in het Wit-Russische Minsk niet in geslaagd een medaille te pakken op de Europese Spelen. In de kwartfinale was het gastland, waar Natallia Dashkevich tien punten scoorde, met 15-11 te sterk voor Laura Cornelius, Rowie Jongeling, Janis Boonstra en Janine Guijt.

Wit-Rusland verloor de halve finale met 14-15 van Estland, terwijl Frankrijk Duitsland met 11-10 klopte in de andere halve eindstrijd. De Franse dames pakten vervolgens overtuigend het goud door de finale met 21-8 van Estland te winnen, terwijl het thuisland de Duitse dames met 21-16 klopte in de strijd om brons.

Bij de mannen bereikte Rusland via Tsjechië (20-15) en Polen (17-13) de finale. Dat deed ook Letland, dat Frankrijk (21-14) en Wit-Rusland (19-17) klopte. In de finale was Rusland met 21-14 te sterk, Wit-Rusland pakte ook hier het goud door de Polen met 21-15 te verslaan. Nederland kwam bij de mannen de groepsfase niet door.

Vijf uit vijf voor badmintonners op Europese Spelen

De Nederlandse badmintonploeg is uitstekend begonnen op de Europese Spelen. Op alle vijf toernooien stond één groepswedstrijd met Nederlandse deelname op het programma en dat leverde vijf oranje zeges op.

Soraya de Visch Eijbergen was in het damesenkelspel veel te sterk voor Maja Pavlinic uit Kroatië: 21-6, 21-13. In het damesdubbel maken Cheryl Seinen en Selena Piek goede kans op een medaille en met een 21-19, 21-14 zege op de Duitse dames Lara Käpplein en Johanna Goliszewski begonnen ze prima.

Mark Caljouw opende zijn toernooi met een 21-8, 21-19 zege op de Portugees Bernardo Atilano, terwijl Jelle Maas en Robin Tabeling met 21-15, 21-11 afrekenden met Kevin Strobl en Giovanni Greco uit Italië. Tabeling en Piek speelden in het gemengd dubbel samen en wonnen met 21-10, 21-10 van de 61-jarige Israëlische Svetlana Zilberman en haar zoon Misha.

Schutter Hellenbrand grijpt naast medaille op Europese Spelen

Schutter Peter Hellenbrand heeft op de Europese Spelen in Minsk geen medaille gepakt. Op het 10 meter luchtgeweer haalde de voormalig olympisch finalist de eindstrijd, waarin hij als achtste en laatste eindigde.

De Israëliër Sergey Richter pakte het goud en daarmee een ticket voor de Olympische Spelen, voor de Rus Sergey Kamenskiy en de Tsjech Filip Nepejchal. Hellenbrand had overigens ook een olympisch ticket kunnen pakken met winst, maar daar kwamen dan nog wel de bizarre eisen van NOC*NSF bij: top-8 in een World Cup of top-6 op het EK.

Bij de vrouwen was het goud voor de Roemeense Laura-Georgeta Coman, voor Nina Christen uit Zwitserland en de Tsjechische Nikola Mazurova. De Nederlandse Mandy Mulder bleef met de 33e plek ver verwijderd van de finale.

Met het pistool op 50 meter ging het goud in de gemengde teamwedstrijd naar Artem Chernousov en Margarita Lomova uit Rusland, die in de finale te sterk waren voor Lauris Strautmanis en Agate Rasmane uit Letland. Het brons ging naar een bijzonder duo uit Georgië: Tsotne Machavariani en zijn 50-jarige moeder Nino Salukvadze, die in 1988 namens de Sovjet-Unie al eens wereldkampioene werd.

Bij het shotgunschieten ging het goud in de gemengde landenwedstrijd op het onderdeel trap naar Fatima Galvez en Antonio Bailon uit Spanje, die te sterk waren voor Jessica Rossi en Giovanni Pellielo uit Italië. De Russen Alexey Alipov en Daria Semianova pakten het brons.

Ajax betaalt minimaal 15,7 miljoen euro voor Promes

Quincy Promes is speler van Ajax, zo melden de Amsterdammers via de officiële kanalen. De 27-jarige aanvaller komt over van Sevilla, waar hij zich vorig jaar zomer aansloot en nog tot medio 2023 vastlag. Promes tekent voor vijf jaar bij Ajax, waar hij weer zal samenwerken met trainer Erik ten Hag. Het duo kent elkaar van hun gezamenlijke tijd bij Go Ahead Eagles. Ajax betaalt een transfersom van 15,7 miljoen euro aan Sevilla, dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal 17,2 miljoen euro.

Promes zal nog niet aansluiten op het trainingskamp van Ajax in De Lutte, omdat hij met Oranje nog interlands speelde om de Nations League. Net als een aantal andere internationals start hij op maandag 8 juli aan zijn voorbereiding. Promes was in zijn jeugd actief bij Ajax, waarna hij terechtkwam bij FC Twente. In 2014 verkocht de club uit Enschede Promes voor minimaal 11,5 miljoen euro aan Spartak Moskou. De Oranje-international groeide in Rusland uit tot een gevestigde naam. In vier jaar tijd kwam Promes voor Spartak tot 135 wedstrijden, 66 doelpunten en 34 assists.

Na vier jaar stapte Promes over naar Sevilla, dat twintig miljoen euro op tafel legde voor de 36-voudig international. Na een seizoen vertrekt Promes alweer en kiest hij voor een dienstverband bij Ajax. Ook Steven Bergwijn van PSV staat op de radar van Ajax. De komst van Promes lijkt een transfer van Bergwijn naar de Johan Cruijff ArenA echter niet in de weg te zitten, zo meldden onder meer De Telegraaf en het Algemeen Dagblad . Eerder haalde Ajax al Kjell Scherpen, Kik Pierie, Lisandro Martinez en Razvan Marin.

"Ik ben hier ballenjongen geweest. Ik ben hier weggegaan als een jongen en kom terug als een man", reageert Promes op de clubwebsite van zijn nieuwe werkgever. "Het is een dubbel gevoel, alsof ik thuiskom. Ik voel me heel goed, maar het is wel een apart gevoel. Ik wil hier gewoon laten zien dat het allemaal niet voor niets is geweest en dat ik de mensen hier blij kan maken met mijn spel, binnen en buiten het veld."

 

Olympische Winterspelen 2026 naar Italië

De Olympische Winterspelen van 2026 worden gehouden in Italië. Het Internationaal Olympisch Comité koos maandag voor het bid van Milaan en Cortina d'Ampezzo en niet voor het Zweedse Stockholm en Åre.

Een van de problemen van het Zweedse bid was dat drie sporten - skeleton, rodelen en bobsleeën - niet in het land gehouden zouden worden: de klassieke baan van het Letse Sigulda zou gebruikt worden. Cortina, zelf een voormalige olympische gaststad (1956), heeft al een ijsbaan. Die is weliswaar wat vervallen, maar kan prima heropgebouwd worden.

In Milaan staat het ijshockey, kunstschaatsen en shorttrack gepland, net als de openingsceremonie, terwijl de sluitingsceremonie in Verona gehouden wordt. Voor de snelheidsonderdelen van het alpineskiën trekt men naar het klassieke Bormio, terwijl de technische onderdelen gehouden worden in Cortina, waar in 2021 ook het WK alpineskiën op het schema staat.

Het snowboarden en freestyleskiën staat gepland voor het hooggelegen Livigno, trainingsbasis voor bijzonder veel duursporters, winter en zomer. Voor het biatlon gaan we naar een andere klassieker: Antholz, waar de sfeer altijd goed is, zoals gebruikelijk bij wintersportevenementen in het immer fraaie Süd-Tirol.

Het curling staat gepland voor Cortina, net als de drie glijsporten, waarvoor de uit 1923 stammende Pista Eugenio Monti nog wel wat opgefrist moet worden. In Val di Fiemme wordt uiteraard het langlaufen en schansspringen gehouden, net als de noordse combinatie. Slecht nieuws is er wel voor de schaatsfans: het prachtige Baselga di Piné zal overdekt worden en dus blijven er nóg minder openluchtbanen over.

Alarmnummer weer bereikbaar

Er is op het moment een landelijke storing bij KPN. Mede hierdoor is het noodnummer 112 en het algemene nummer van de politie (0900-8844) niet bereikbaar.  Ook het landelijk storingsnummer voor problemen bij gas en stroom is onbereikbaar momenteel. 

Op de website laat KPN weten dat zowel de vaste dienst  als het mobiele netwerk getroffen zijn. Het bedrijf zegt hard aan een oplossing te werken. Verschillende politieregio's hebben GRIP2 ingesteld aldus de NOS. 

Update 17:28 uur
De politie laat in een Tweet weten dat er tijdelijk alternatieve nummers beschikbaar zijn in geval van nood:  Voor 112 bel: 088-6628240 en voor 0900-8844 bel: 088-9659630

Update 18:28 uur
Inmiddels is er een NL-Alert verstuurd met daarin de alternatieve nummers. Ook laat KPN weten dat de storing lijkt te liggen in het 4G-netwerk. Bellen zou wel mogelijk moeten zijn als beide gesprekspartners 4G uitschakelen. 

Update 20:23 uur
KPN laat weten dat de storing verholpen is en dat 112 en andere noodnummmers weer 'gewoon' bereikbaar zouden moeten zijn. De politie neemt het zekere voor het onzekere en houdt de noodnummers nog even in stand tot ze zeker weten dat het netwerk weer volledig stabiel is. Minister Grapperhaus eist dat KPN op het matje komt bij het ministerie: "Het moet morgen niet weer fout gaan."

NL-Alert 112-storing (Foto: FOK!)
NL-Alert 112-storing (Foto: FOK!)

Later meer.

Verenigde Staten hebben aan twee strafschoppen genoeg voor kwartfinales

De Verenigde Staten hebben maandagavond de kwartfinale van het WK voor vrouwen bereikt. De ploeg van bondscoach Jillian Ellis rekende in een matige wedstrijd met 2-1 af met Spanje. Daarvoor hadden de Noord-Amerikaanse vrouwen twee penalty's nodig, die allebei benut werden door Megan Rapinoe. De Verenigde Staten spelen vrijdag de kwartfinale tegen Frankrijk.

Al na zeven minuten in de wedstrijd kregen de Verenigde Staten een strafschop. Aanvaller Tobin Heath werd gevloerd door María León, waarna Rapinoe vanaf elf meter raak schoot. Lang konden de Amerikaanse vrouwen niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later kwam Spanje alweer op gelijke hoogte. De bal belandde na dom balverlies in de opbouw bij spits Jenifer Hermoso, die het speeltuig van afstand in de hoek krulde.

Een kwartier voor tijd kregen de Verenigde Staten opnieuw een penalty, nadat Rose Lavelle ogenschijnlijk werd aangetikt door Virginia Torrecilla. Scheidsrechter Katalin Kulcsár werd door VAR Danny Makkelie naar de kant gehaald om de beelden te bekijken, maar de arbiter bleef bij haar beslissing. Rapinoe ging opnieuw achter de bal staan en faalde niet. Spanje wisselde aanvallend in de hoop de gelijkmaker te forceren, maar van een slotoffensief was nauwelijks sprake.

Van der Weijden volbrengt monsterzwemtocht

Maarten van der Weijden is bezig met zijn tweede poging 11stedenzwemtocht. Hij is inmiddels voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven en lijkt in topconditie te zijn. De verwachting is dat hij vanavond in Leeuwarden aankomt. Kijk hieronder live mee! 

Update 17:50 uur
Hij is er bijna! Nog maar een paar kilometer te gaan  

Update 19:00 uur
Nog een kleine twee kilomter! 

Update 19:45 uur
Rond 19:30 zwom hij door de erehaag heen. Hij heeft een monsterlijke zwemtocht volbracht en de voorlopige tussenstand voor zijn actie bedraagt 3.910.763 euro. Het volledige bedrag komt ten goede aan onderzoek naar kanker. 

AZ en Vlaar bereiken akkoord en gaan langer met elkaar door

Ron Vlaar gaat een jaar langer door bij AZ. De Alkmaarders melden maandagmiddag via de officiële kanalen dat de club een mondeling akkoord heeft weten te bereiken met de verdediger over zijn aflopende contract. De 34-jarige stopper zal zodoende ook volgend seizoen de clubkleuren verdedigen.

Vlaar kwam afgelopen seizoen, verspreid over de Eredivisie, TOTO KNVB Beker en Europa League, tot 34 officiële wedstrijden namens AZ en was daarmee een belangrijke schakel in de formatie van de vertrokken trainer John van den Brom. De Alkmaarders sloten het seizoen uiteindelijk af met een vierde plek en kwalificeerden zich daarmee ook voor de voorrondes van de Europa League.

Vlaar zal er dus ook bij zijn als er eind juli en begin augustus in de kwalificatie voor het tweede Europese bekertoernooi gespeeld zal worden tegen het Zweedse BK Häcken. De 32-voudig international van het Nederlands elftal is bezig aan zijn tweede periode bij AZ, waar hij tussen 1996 en 2004 ook al deel uitmaakte van de jeugdopleiding.

De centrale verdediger maakte daarna twee jaar deel uit van de selectie van de hoofdmacht, voordat in 2006 een vertrek naar Feyenoord volgde. Na zes jaar in Rotterdam kende hij tussen 2012 en 2015 bij Aston Villa zijn enige buitenlandse avontuur. Hardnekkig blessureleed leidde vier jaar geleden echter weer tot een vertrek uit Engeland en hij keerde daarna terug op het oude nest.

Hamilton wil aanpassingen regels om F1 uitdagender te maken

Lewis Hamilton vindt dat de internationale autosportbond FIA de regels moet veranderen om de F1 uitdagender te maken. Volgens de Brit is de sport momenteel te voorspelbaar.

Tijdens een vergadering afgelopen donderdag in Parijs werden de nieuwe regels voor 2021 besproken. Nieuwe regels moet de F1 weer interessanter maken, of dat in de praktijk ook zal zijn is nog maar de vraag. Voor de coureurs zelf mag het besturen van de wagens ook meer uitdaging bieden.

“Er is veel wat de Formule 1 kan doen om betere races te creëren en het voor ons moeilijker te maken”, aldus Hamilton aan Motorsport.com. “Ik kan me herinneren hoe ik vroeger door Pouhon in Spa ging en het een en al gras en grind was bij de exit. Als je daar iets te diep erin ging, betaalde je direct de prijs. Zo moet de F1 nog steeds zijn.”

“De rookies zouden doorgaans de prijs betalen in dit soort scenario's. Er zijn te veel dingen te makkelijk gemaakt wat dat betreft en ze [de FIA en Liberty, red.] proberen de races altijd beter te maken. Ze bepalen de regels waarop wij leunen en dat doen ze naar mijn idee best goed, want het is aardig gebalanceerd de afgelopen jaren. Maar we hadden het over verschillende elementen zoals de uitloopstroken en waarom die er ooit zijn neergelegd. Ik geloof dat het is om niet zoveel auto's te verliezen tijdens de race in plaats van het hebben van een Safety Car.”

Ook wil Hamilton dat er meer wagens voor de overwinning kunnen strijden. “Er zijn momenten dat de leider gewoon vertrekt en je in niemandsland rijdt, je houdt alleen je positie vast. Dat kan zoveel beter als er een manier is om met de reglementen voor meer gevechten te zorgen. Als we Valtteri, Max, Daniel en de rest allemaal dichtbij zouden zien, dat zou pas mooi zijn. Laten we hopen dat zoiets lukt in 2021.”

Bondscoach Annan over de Hockey Pro League

Nu het Nederlands hockeyelftal al enkele weken in vrijwel dezelfde samenstelling speelt, wordt het spel van Oranje beter. Het samenspelen met een vaste kern werpt zijn vruchten af. ‘Maar ik sta er nog steeds achter dat we in de beginperiode alle 32 speelsters hebben gebruikt’, zegt bondscoach Alyson Annan.

Hoewel Nederland zich als nummer één van de Hockey Pro League met overmacht heeft geplaatst voor de Grand Final, was Oranje in de poulefase van de landencompetitie lang niet altijd op haar best. De met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Groot-Brittannië van vorige week zaterdag was absoluut niet goed, vindt Annan. Ze is van mening dat de wedstrijden daarvoor ook niet goed waren. ‘We waren elke keer goed genoeg om wél de wedstrijd te winnen, maar een toernooi nog niet.’

Sinds 1 juni heeft Nederland in 23 dagen acht interlands gespeeld. Dat is een gemiddelde van één duel in drie dagen. ‘Dit was een zware periode. Zwaarder dan al die verre uitwedstrijden. Gebleken is dat één dag voorbereiding op een wedstrijd voor ons niet genoeg is. Toch hebben we er bewust voor gekozen niet de hele maand intern te zijn. Anders zou de belasting wel erg groot worden. Na de vakantie die we na de Grand Final hebben, gaan we vanwege het EK ook weer intern.’

Kwetsbaar was Oranje volgens Annan tijdens de Pro League niet. Dat was volgens haar niet het juiste woord. Zoekende vond ze een betere term. ‘We hebben de speelsters ook láten zoeken. Bijvoorbeeld met de nieuwe pressvorm. We willen niet stil staan, maar ons blijven ontwikkelen. We hadden kunnen wachten tot na de Grand Final om dat erin te slijpen, maar dat was niet vroeg genoeg geweest. Daarom hebben we besloten om het meteen vanaf de eerste wedstrijd na de competitie te gaan doen, in Eindhoven tegen Groot-Brittannië. Alleen zag je dat het spel daardoor nog niet optimaal was.’

Zondag tegen Australië was het behaalde niveau van de ploeg al veel hoger dan tijdens een gemiddelde Pro League-wedstrijd van Nederland. Donderdag tegen Argentinië speelde Oranje ook al goed. ‘Die twee wedstrijden hebben we samen met de Grand Final als een toernooi beschouwd. De wedstrijd tegen Australië was de kwartfinale. Zo hebben we hem benaderd. We hebben van binnenuit zelf druk op die wedstrijd gelegd. Het verschil zit ‘m in de mindset. Sinds zaterdag zijn we intern met z’n allen. Dat brengt veel rust met zich mee en dat zie je meteen terug in het spel.’

Het samenspelen in dezelfde samenstelling heeft ook duidelijk een positieve invloed op het spel gehad. Tijdens de verre uitwedstrijden in Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, China en de Verenigde Staten maakte Annan nog gebruik van alle 32 speelgerechtigde speelsters. Een keuze die haar vanwege het minder sprankelende spel op kritiek kwam staan van de buitenwereld, maar waar ze nog altijd achter staat.

‘Ik ben blij met hoe we het hebben gedaan. Een voorbeeld: Pien Sanders is nu geblesseerd. Sanne Koolen is haar vervanger. Maar wat als er nog iemand geblesseerd raakt? Nu hebben we een aantal dames achter de hand die al interlands hebben gespeeld. Dat vind ik een winst. Het heeft wel wat gekost, want het spel was minder. Maar we wisten vanaf het begin dat we het finaleweekend zouden halen. Omdat we dat aan onze stand verplicht zijn en omdat we goed genoeg zijn. We zijn ook goed genoeg met minder ervaren speelsters.’

‘Daarnaast: als wij de vaste kern alle wedstrijden hadden laten spelen, hadden ze in deze fase niet zo gespeeld zoals ze nu doen. Dan waren ze misschien overbelast geweest. Of we het goed of fout hebben gedaan, zullen we nooit weten. Maar we kunnen alleen maar aannemen dat we anders een minder frisse ploeg hadden gedacht dan nu.’

Nu de reguliere competitie van de Pro League voorbij is, concludeert Annan net als bij de tussenbalans in maart in China dat ze fan is van de Pro League. ‘Het is mooi hoeveel wedstrijden er in een jaar worden gespeeld. Je hebt ook de FIH Pro Series nog. Geweldig. Het concept van de Pro League begrijp ik dus heel goed. Er zaten nu 6500 toeschouwers in het Wagener Stadion. Voor de sport is dat prachtig.’

Helaas zijn de tribunes niet in elk land vol, weet ook Annan. ‘Naar de locaties voor komend jaar moet goed gekeken worden. In Changzhou in China kwam bijna niemand. Doe het dan in Sjanghai of Beijing. In Amerika was het ook niet druk. Dat moet een stuk beter kunnen. Maar verder heb ik genoten van deze Pro League.’

Stam heeft eerste training Feyenoord achter de rug

Jaap Stam had maandag voor het eerst de leiding over de training bij Feyenoord. Op zijn eerste werkdag was Steven Berghuis onderwerp van gesprek, daar de Rotterdammers bezig zijn om de aanvaller langer aan zich te binden. Berghuis zou daarnaast volgens RTV Rijnmond in het komende seizoen als aanvallende middenvelder willen spelen in het elftal van Feyenoord.

"We hebben met Steven gesproken. Wij willen deze selectie bij elkaar houden en competitief zijn aan andere ploegen. Daar zijn we druk mee bezig, zoals jullie al gelezen hebben. Hopelijk lukt het om met Steven te verlengen. En op welke positie hij gaat spelen, dat zien we dan wel", reageert Stam met een glimlach op de vraag over het verzoek van Berghuis. De oefenmeester verwacht niet dat er nog spelers zijn die willen vertrekken. "Zover als ik weet, is dat niet zo. De selectie zal intact blijven zoals die nu is, maar dat weet je nooit zeker."

"Er zal ongetwijfeld het een en ander gaan veranderen. Wat dat precies is, is voor ons allemaal afwachten. We zijn altijd bezig met bepaalde spelers", zegt de nieuwe trainer van Feyenoord over de eventuele inkomende transfers. Stam weet dat er bij de Rotterdammers het nodige verwacht wordt door het publiek. "Dat mag ook, want je bent supporter bij een prachtige club. Maar zij zijn ook reëel. Het publiek weet ook wel hoe Feyenoord er voor staat."

"Het is wel spannend, omdat je natuurlijk naar een nieuwe club komt. De mensen ken je al wel een beetje, want je hebt ze al eerder ontmoet. Spelers ook wel, dat zijn factoren die het wat makkelijker maken", vertelt Stam over zijn eerste werkdag. "We hopen zoveel mogelijk resultaat te halen, dus wedstrijden te winnen. Dat is in de voetballerij alleen niet altijd mogelijk. Feyenoord is een topclub, met goede spelers en jeugd binnen de groep. Het is uitdaging om ook hen beter te maken, want ze worden niet per definitie beter als ze aansluiten bij de eerste selectie."

PEC pikt tweede nieuwe doelman op in Friesland: "Hij stond hoog op lijstje"

PEC Zwolle heeft maandagmiddag zijn derde nieuwe aanwinst voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Na Etienne Reijnen en doelman Michael Zetterer is ook keeper Xavier Mous speler van de Blauwvingers . De 23-jarige sluitpost komt over van SC Cambuur en heeft een contract voor twee seizoenen, plus een optie voor nog een jaar, getekend.

PEC nam eerder al afscheid van Mickey van der Hart en Diederik Boer, waardoor er twee nieuwe keepers moesten komen. Met de komst van Zetterer en Mous is het keepersgilde nu weer compleet en technisch manager Mike Willems is tevreden met de deal: "Wij wisten natuurlijk al een tijdje dat we voor komend seizoen tenminste twee nieuwe sluitposten moesten aantrekken. Xavier stond hoog op ons lijstje."

"Het afgelopen seizoen bij Cambuur, maar ook daarvoor bij TOP Oss, heeft hij laten zien een uitstekende en betrouwbare doelman te zijn. Een logische vervolgstap voor Xavier is een club uit de Eredivisie. Wij zijn heel blij dat Xavier nu als PEC Zwolle-speler de handschoenen gaat aantrekken", laat hij weten.

Mous zelf kijkt ook uit naar het avontuur: "Na een prachtig jaar in Leeuwarden ben ik blij dat mij nu de kans wordt geboden om in de Eredivisie te gaan spelen. PEC Zwolle heeft jarenlang prima keepers gehad met Warner Hahn, Mickey van der Hart en natuurlijk Diederik Boer. Aan mij nu de taak om die plek onder de lat te veroveren. Ik kijk uit naar de eerste wedstrijden en mijn kennismaking met de supporters."

AZ-aanvaller Idrissi volgt Vilhena naar FC Krasnodar

Oussama Idrissi maakt hoogstwaarschijnlijk de overstap van AZ naar het FC Krasnodar. De 23-jarige aanvaller volgt daarmee Tonny Vilhena naar de Russische club.

Idrissi is een speler die opgeleid werd bij Feyenoord maar maakte daar nooit minuten in de hoofdmacht. Na drie seizoenen bij FC Groningen kwam hij in januari 2018 bij AZ terecht. Afgelopen seizoen scoorde hij acht keer in 32 wedstrijden. In de slotfase raakte hij zijn basisplaats echter kwijt. Komend seizoen is Krasnodar in de Champions League actief.

Update 24 juni
Een transfer van Idrissi naar Krasnodar is nog ver weg. Naar verluidt is de vraagprijs van AZ rond de tien miljoen euro, terwijl het bod van de Russische club daar een stuk onder ligt.

Politie Rotterdam: "Schoonmoeder in snikhete auto achterlaten is prima!"

De Politie Rotterdam-Oost heeft enkele belangrijke tips voor ons in verband met de hitte. Zo attenderen ze ons erop dat we geen kinderen of dieren in een snikhete auto achterlaten. Onze schoonmoeder mogen we dan wel weer in een kokend hete auto stallen zo lezen we op Twitter. De dienstdoende social media-agent heeft blijbaar geen leuk weekend gehad met zijn schoonmoeder.

Blijkbaar kwamen er nogal wat aangebrande reacties binnen van boze schoonmoeders, dus werd er ook nog even uitgelegd dat het een grapje was.

Ajax en Ziggo verlengen sponsorovereenkomst

Ajax lijkt de komst van Quincy Promes op korte termijn af te ronden en ook op zakelijk gebied is er maandagmiddag groot nieuws in Amsterdam. De club laat namelijk weten dat de overeenkomst met hoofdsponsor Ziggo met twee jaar verlengd is. De oorspronkelijke deal tussen de twee partijen kende een looptijd tot medio 2020 en het kabelbedrijf zal nu tot medio 2022 aan de club verbonden blijven. Bovendien is er een optie om de samenwerking met nog twee jaar te verlengen.

De Telegraaf sprak eerder al over een ‘megaslag’ voor Ajax, daar de vaste bijdrage die Ziggo jaarlijks overmaakt naar verluidt omhoog gaat. De kabelmaatschappij betaalde vooralsnog een vast bedrag van acht miljoen euro per jaar over, waar maximaal twee miljoen euro aan bonussen bovenop kon komen. De vaste bijdrage zou nu echter verhoogd worden, waardoor de Amsterdammers jaarlijks een hoger gegarandeerd bedrag zullen innen.

Ajax komt met de nieuwe deal nog niet in de buurt van de top tien van Europa, maar slaat toch een flinke slag op het gebied van hoofdsponsor-inkomsten. Clubs als Celtic, Benfica, Olympique Lyon en Galatasaray incasseren jaarlijks namelijk een significant lager bedrag, zo voegt De Telegraaf toe.

“Wij zijn Ziggo erg dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen en de manier waarop zij als hoofdsponsor invulling geven aan onze samenwerking. Ziggo zal ook komend seizoen meerdere activiteiten en acties organiseren voor onze fans. Daarnaast kunnen supporters in heel Nederland via Ziggo Sport genieten van exclusieve Ajax-content”, reageert algemeen directeur Edwin van der Sar opgetogen.

'Quincy Promes tekent voor vijf jaar bij Ajax'

Quincy Promes staat op het punt om speler van Ajax te worden. De geboren Amsterdammer zal naar alle waarschijnlijkheid zijn handtekening zetten onder een contract voor vijf jaar bij de club waarvoor hij als jeugdspeler ook al enkele jaren uitkwam.

Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant zal Promes vandaag nog gepresenteerd worden. De 27-jarige Promes zal worden overgenomen van Sevilla, waarvoor hij één seizoen speelde. Sevilla betaalde een jaar geleden nog 20 miljoen euro voor Promes.

De aanvaller speelde daarvoor voor Spartak Moskou, FC Twente en Go Ahead Eagles, de club waar hij zijn debuut in het betaald voetbal maakte. De coach die hem dat debuut gunde is niemand minder dan huidig Ajax-coach Erik ten Hag. Ook kwam Promes 36 keer uit voor het Nederlands elftal.

Eerder al versterkte Ajax zich voor het komend seizoen met Kik Pierie, Lisandro Martínez en Kjell Scherpen. Hoeveel Ajax zal betalen voor Promes is nog niet bekend.

Amerikaanse senatoren weigeren te stemmen en slaan op de vlucht

In de senaat van de Amerikaanse staat Oregon vinden momenteel bizarre taferelen plaats.

De republikeinse partij is daar fel tegenstander van een klimaatwet. Maar ze hebben geen meerderheid en een stemming er over zouden ze dus verliezen.

De tactiek die de Republikeinen vervolgens uit de kast haalden is bizar. De senatoren verlieten de vergadering en sloegen op de vlucht. Daardoor werd het quotum niet gehaald. Er zijn twee senatoren te weinig om te kunnen stemmen.

De democratische gouverneur van de staat heeft de politie inmiddels opdracht gegeven de senatoren op te sporen. Maar die zitten vermoedelijk in buurstaat Idaho.

Dat leidde tot de volgende escalatie in dit absurde verhaal. De republikeinse senatoren spannen samen met extreemrechtse milities om de stemming te verhinderen, desnoods met geweld.

Zo dreigde een senator de politie dood te schieten als ze hem zouden benaderen. Ook werd het parlementsgebouw afgesloten na dreigementen van de republikeinen en de milities. Die eveneens de senatoren zouden 'beschermen'.

De senatoren willen alleen terugkeren als de wet wordt afgezwakt.

Man beroofd door 'vrienden', mag eigendommen terugkopen

Agenten hielden zondagmiddag 23 juni drie verdachten aan die worden verdacht van een straatroof met geweld. Een 19-jarige Hagenaar werd op zaterdagmiddag 22 juni met geweld beroofd van zijn spullen op de Melis Stokezijde in Den Haag.

Rond 13:45 uur ontving de politie een melding van de straatroof. Een 19-jarige jongeman vertelde agenten dat hij met een ‘vriend’ over de Melis Stokezijde liep, toen er een man uit de bosjes kwam, tevens een bekende van de jongeman. De twee mannen schopten de jongen onderuit en beroofden hem vervolgens van zijn spullen. Volgens een getuige gingen de mannen er daarna vandoor op twee scooters die verderop klaarstonden. Door de val raakte het slachtoffer gewond aan zijn schouder.

Een dag later, zondag 23 juni, namen de verdachten contact op met het slachtoffer. Zij vertelden het slachtoffer dat hij de gestolen spullen kon terugkopen. Er werd een plek afgesproken waar de uitwisseling plaats moest vinden. Ter plaatse verschenen er drie mannen die voldeden aan het signalement dat het slachtoffer had omschreven.

Deze drie mannen zijn aangehouden door agenten die met het slachtoffer mee waren gegaan naar de afspraak. Zij zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Het gaat om twee Hagenaren van 18 en 19 jaar oud en een 21-jarige man uit Naaldwijk. Het slachtoffer heeft (een deel van) zijn spullen weer terug gekregen.

Julio Poch mag getuigen horen

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een beslissing genomen op het verzoek van Julio Poch om getuigen te mogen horen. Poch wil getuigen doen horen in verband met zijn voornemen om een civiele procedure tegen de Nederlandse Staat te starten waarin hij een schadevergoeding zal vorderen.

Volgens Poch heeft de Staat onrechtmatig gehandeld jegens hem door onder meer te bewerkstelligen dat hij in Argentinië is vervolgd in verband met zijn vermeende betrokkenheid bij de zogenaamde dodenvluchten die in Argentinië zijn uitgevoerd tijdens het Videla-regime in de periode 1976 – 1983. Daarbij verwijt Poch de Staat onder meer dat de Staat zijn vervolging in Argentinië nadelig heeft beïnvloed door misbruik van zijn bevoegdheden.

Om zijn voorgenomen schadevergoedingsvordering te kunnen onderbouwen heeft Poch verzocht getuigen te mogen horen die volgens hem kunnen verklaren over de (politieke) rol en (niet zuiver juridische) interventie van de Staat bij (de totstandkoming van) zijn vervolging in Argentinië. Onder meer voormalig minister van Justitie Hirsch Ballin en voormalig algemeen directeur van Transavia Meijer zullen als getuigen worden gehoord.

Het verzoek om voormalig minister van Buitenlandse Zaken Verhagen te horen kwalificeert naar het oordeel van de rechtbank als een ‘fishing expedition’, in die zin dat Poch daarvoor onvoldoende concrete feiten en omstandigheden heeft gesteld, en is daarom afgewezen. Ook het verzoek om een voormalig vicepresident van de rechtbank Den Haag te horen in verband met een vonnis dat hij in 2009 heeft gewezen in een kortgedingprocedure tussen Poch en de Staat, is afgewezen, nu daarvoor een redelijk processueel belang ontbreekt.

Dreigingsniveau blijft op niveau 4 van 5

De kans op een terroristische aanslag in Nederland blijft reëel, niveau 4 van de 5. De aanslag in Utrecht en verschillende aanhoudingen zijn concrete voorbeelden van deze dreiging. Dat staat in het 50e Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV dat tot stand komt mede op basis van informatie van de AIVD.

Intentie blijft
In het dreigingsbeeld schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat het aantal aanslagen in het Westen laag is, maar dat de intentie blijft bestaan. Na de aanslag in Utrecht werd het dreigingsniveau in een deel van Nederland voor het eerst, voor korte tijd, verhoogd naar niveau 5.

Uitreizigers
ISIS‐aanhangers die na het uiteenvallen van het ‘kalifaat’ in detentie of opvangkampen in de regio terecht zijn gekomen, blijken merendeels nog altijd overtuigd van het ISIS-gedachtegoed. Hierdoor is de dreiging van deze uitreizigers nog altijd actueel. De kans bestaat dat zij zich na detentie wederom bij de organisatie aansluiten of terugkeren naar het thuisland.

Jihadisten in Nederland
In Nederland zijn naar schatting enkele honderden jihadistische echtparen en tientallen gezinnen waarvan één ouder het jihadistisch gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen worden dus opgenomen in jihadistische netwerken en vormen daardoor mogelijk op latere leeftijd een dreiging. Het recente verleden heeft aangetoond dat ook jihadisten in hun tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen.

Rechts
De rechts‐terroristische aanslag in Christchurch had een wereldwijde uitstraling. De aanslag zal komende jaren verschillende groepen in de rechts‐extremistische scene blijvenaanspreken. Ook het gevaar voor copy‐cat gedrag in Europa is vergroot. In vergelijking met de ons omringende landen is de geweldsdreiging vanuit de Nederlandse rechtsextremistische scene overigens minder groot.

Activisme/extremisme
Op veel plekken ageren burgers op lokaal niveau op activistische en democratische wijze tegen de komst van windmolenparken. Tegelijkertijd hebben de extremistische protestacties van een groep actievoerders tegen de komst van windmolens in Drenthe en Groningen zich in de afgelopen maanden voortgezet en zelfs verhard. Dit heeft geleid tot meerdere aanhoudingen.

Activisten van 'Meat the Victims' bezetten in mei urenlang een varkensstal in Boxtel. Een opvallende nieuwe groep binnen de Nederlandse milieu‐activistische scene is 'Extinction Rebellion'. De activistische groepering roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar keert zich expliciet tegen geweld. Net zoals bij 'Meat the Victims' is de modus operandi bij 'Extinction Rebellion' gericht op het genereren van zoveel mogelijk media‐aandacht door aansprekende protestacties.

Kind (2) schiet zichzelf dood met oma's wapen

In het Californische Greenville heeft zich een zoveelste Amerikaans wapendrama afgespeeld. Kayden John Stuber, twee jaren jong, schoot zichzelf door het hoofd met het wapen van oma, waarna het jochie op weg naar het ziekenhuis overleed.

Naar verluidt vond het kind het wapen in oma's tas, die op het bed lag. "Op een of andere manier had hij het wapen vast toen het afging", aldus lijkschouwer Kent Dill. Volgens opa Tim Gunter was oma Bekki degene die het meest voor het kleine ventje zorgde.

"Als ik wakker werd hoorde ik hem steevast onze kamer in komen en om oma vragen, waarna hij de hele dag bij haar was", aldus opa. Er zijn geen aanklachten ingediend.

Stevige KO's in boksweekeinde, Soto stunt en Cancio bevestigt zijn titel

In het Californische Indio is in het weekeinde weer flink gevochten in de boksring. Er stonden een paar mooie partijen op het programma, met als hoofdmenu twee wereldtitelgevechten.

De Amerikaan Andrew Cancio (20-4, 15 KO's) vocht voor eigen publiek tegen Alberto El Explosivo Machado (21-1, 17 KO's) uit Puerto Rico, met als inzet de WBA-titel in het supervedergewicht (-59,0kg). In februari stuntte Cancio in hetzelfde Fantasy Springs Resort Casino al door Machado diens eerste nederlaag ooit toe te dienen met een knockout, wat door velen gezien werd als een klein beetje een toevalstreffer. Dit keer liet Cancio zien dat van toeval geen sprake was: hij was Machado de baas en in de derde ronde dwong hij de oud-kampioen met een snoeiharde linker in de zij naar de grond, waarna het gelijk klaar was.

Cancio - Machado (Bron: YouTube)

Machado's landgenoot Angel Acosta (20-1, 20 KO's) verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg) tegen de Mexicaan Elwin Soto (14-1, 10 KO's), die pas voor de tweede keer buiten Mexico vocht. Het verschil in ervaring was ook duidelijk: Acosta verdedigde zijn titel voor de vierde keer, Soto stond nog geen drie jaar na zijn profdebuut in zijn eerste titelgevecht.

Het werd een heerlijk gevecht, waarin Soto zijn opponent aanvankelijk alle hoeken van de ring liet zien. Acosta kwam echter knap terug en vocht zich helemaal terug in de strijd, tot de twaalfde ronde: hij leek Soto definitief in de touwen te dwingen met een paar rake klappen, maar de Mexicaan wist er één knal tussendoor te persen, vol op de kin van Acosta. De kampioen was zwaar aangeslagen en de scheidsrechter maakte er een einde aan, waardoor Soto de nieuwe wereldkampioen is.

Acosta - Soto (Bron: YouTube)

Ook in Las Vegas werd gevochten, onder meer door de Cubaanse legende en tweevoudig olympisch kampioen Guillermo Rigondeaux (18-1, 12 KO's), jarenlang wereldkampioen in het superbantamgewicht (-55,3kg) en al sinds 2013 de regerend 'lineair wereldkampioen'. Hij nam het in Vegas op tegen voormalig titelkandidaat Julio Ceja (32-3, 28 KO's) en dat eindigde op pijnlijke wijze voor de Mexicaan. Rigondeaux stuurde hem in de achtste ronde met een smerig harde linkerhoek naar het canvas en het gevecht was klaar.

Rigondeaux - Ceja (Bron: YouTube)

De Amerikaan Jermell Charlo (31-1, 15 KO's) verloor in december zijn WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg), zijn eerste nederlaag ooit, en tegen de Mexicaan Jorge Cota (28-3, 25 KO's) wilde hij laten zien dat hij gewoon nog levensgevaarlijk is. Dat lukte: in de derde ronde sloeg hij Cota tegen het canvas, waarna de scheidsrechter de Mexicaan nog door liet vechten. Dat was geen strakke beslissing, want met één rake klap sloeg Charlo zijn opponent gelijk het licht uit de ogen en dus was het gevecht nu echt klaar.

Charlo - Cota (Bron: YouTube)

Man valt vrouw aan, vrouw levert zijn wapens in en wordt gearresteerd

Gedoe in Florida, waar de 32-jarige Courtney Irby en haar man Joseph Irby in een scheiding liggen. Dat is wellicht maar beter ook, want echt lekker lijkt het inderdaad niet te lopen tussen de twee.

Meneer werd eerder deze maand gearresteerd wegens huiselijk geweld: hij probeerde zijn geliefde omver te rijden met een auto. Terwijl hij in het gevang zat ging Courtney zijn appartement in, zonder toestemming, om daar zijn wapens te pakken en deze bij de politie in te leveren.

"Hij zou ze nooit inleveren, dus ik doe het maar", zei ze tegen de agenten op het bureau. Dat vonden ze natuurlijk niet de bedoeling, dus werd ook zij gearresteerd en wel wegens inbraak en diefstal. "We moeten de rechten van álle bewoners beschermen", aldus politiebaas Ruben Garcia.

De politiek is zich er ook al mee gaan bemoeien. Democrate Anna Eskamani heeft de aanklager gevraagd de zaak tegen Courtney te laten vallen. "Ze probeerde zichzelf en haar familie te beschermen tegen een gewelddadige (bijna ex-)echtgenoot en werd er uiteindelijk voor gearresteerd. Ze zou niet vervolgd moeten worden", aldus het congreslid.

Gaan de hitterecords er deze week aan?

Het is komende dagen bijzonder heet. Morgen wordt het waarschijnlijk recordwarm met in het zuidoosten 34-37 graden en in De Bilt een graad of 33. Ook woensdag is kans op regionale dagrecords. De kans op een officiële hittegolf is 40%. In het zuidoosten is de kans op een regionale hittegolf ruim 90%.

Vanmiddag wordt het in De Bilt circa 31 graden en in het zuidoosten lokaal 34 graden. Hiermee is het 10 graden warmer dan normaal, maar blijven de dagrecords overeind. In De Bilt ligt het 24-junirecord op 32,6 graden en landelijk is het zelfs 36,5 graden.

Morgen staat het landelijke record met 34,0 graden in Volkel (Noord-Brabant) beduidend minder scherp. In De Bilt is het datumrecord van 25 juni 32,9 graden. Met in het Weeronline-weermodel circa 33 graden in De Bilt tot lokaal 37 in het zuidoosten is het landelijke record binnen handbereik en is er ook een goede kans op een record in De Bilt.

Ook woensdag lijkt het landelijke record (34,1 graden in Volkel) gemakkelijker haalbaar dan het record van De Bilt (32,9 graden).

Het maandrecord staat op 37,2 graden (Maastricht, 27 juni 1947). De kans dat dit record morgenmiddag wordt verbroken bedraagt circa 35%.

Hoe staat het met de hittegolf?
Voor een hittegolf moet het minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer worden en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen met 30 graden of meer.

Gisteren was het in De Bilt met 28,5 graden al zomers warm. Aan vijf keer 25 graden of meer zal aanstaande donderdag vrijwel zeker worden voldaan. Lastiger wordt drie keer 30 graden of meer. Vandaag en morgen wordt het tropisch met circa 31 en 33 graden. Voor woensdag staat 29 graden op het programma en dat is dus waarschijnlijk net niet genoeg. Het blijft wel tot en met komend weekend zomers warm en dus kan ook dan nog aan drie keer 30 graden of meer worden voldaan. Vooral op zaterdag maakt De Bilt nog een goede kans.

Al met al is de kans dat De Bilt donderdag al een hittegolf heeft circa 25% en de kans dat het deze maand tot een officiële hittegolf komt circa 40%.

Arcen woensdag al een hittegolf
In het zuiden en oosten is de kans op een hittegolf veel groter. In Arcen (Limburg) was het zaterdag al ruim 25 graden en werd het gisteren 30,2 graden. Zeer waarschijnlijk is daar woensdag al sprake van een hittegolf. De kans hierop is ruim 90%.

Veel ijs eten dus maar (Stockfoto: Pixabay)
Veel ijs eten dus maar (Stockfoto: Pixabay)

RIVM: Vaccinatiegraad stabiel, deelname daalt niet langer

Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. Voorlopige cijfers voor jongere kinderen laten zelfs een lichte stijging zien. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2018.

Landelijke vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad is voor de meeste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor. 92,4 procent van de kinderen heeft op 2-jarige leeftijd de DKTP difterie kinkhoest tetanus polio -vaccinaties gehad, 92,9 procent de BMR bof, mazelen,rodehond -vaccinatie. Van de kinderen geboren in 2016 heeft 90,2 procent volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Dit betekent dat zij alle vaccinaties volgens het vaccinatieschema hebben ontvangen voor het bereiken van de 2-jarige leeftijd. Positief is dat de voorlopige vaccinatiegraad onder jongere geboortecohorten voor o.a. BMR en DKTP bij zuigelingen in maart 2019 iets hoger ligt dan de voorlopige vaccinatiegraad rond dezelfde tijd vorig jaar.

Vaccinatiegraad HPV humaan papillomavirus stabiel
Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV (baarmoederhalskanker) is met 45,5 procent gelijk aan het jaar ervoor. Dat cijfer ligt nog hoger (48,5 procent) wanneer we ook de vaccinaties meenemen die na de 14e verjaardag zijn gegeven. De voorlopige vaccinatiegraad voor meisjes geboren in 2005 ligt op dit moment ruim 3 procent hoger dan rond dezelfde tijd vorig jaar voor meisjes geboren in 2004.

Hoge vaccinatiegraad tegen meningokokkenziekte
In 2018 kregen 103 mensen meningokokkenziekte W, in 2017 waren dat er 80. Vanwege deze stijging is de vaccinatie tegen meningokokken C voor baby’s in 2018 uitgebreid met meerdere typen, waaronder meningokokken W. In 2018 werd uit voorzorg begonnen met het vaccineren van jongeren, en kreeg als eerste een deel van de jongeren die in 2004 zijn geboren een uitnodiging voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. De voorlopige landelijke deelname onder jongeren aan deze nieuwe meningokokken ACWY-vaccinatie is hoog (87 procent).

Kleinere kans op uitbraken
Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Het is daarom belangrijk deze ontwikkelingen nauw te blijven volgen. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland hoog te noemen, met uitzondering van HPV. Dit geldt ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

Amsterdam moet de eerste gemeente in Nederland gaan worden die excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Zeven partijen dienen vandaag een initiatiefvoorstel in voor formele excuses op 1 juli 2020, tijdens Keti Koti. Het college is positief over het initiatief.

Dat meldt Het Parool. DENK diende ruim een jaar geleden een motie in om toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen tijdens Keti Koti formele excuus te laten aanbieden. Van Aartsen zei toen dat hij niet vond dat Amsterdam excuses diende aan te bieden. "Ik denk dat Amsterdam vooral moet laten zien dat we nu echt mensen als mensen zien", zei hij daar toen over.

Maar nu lijken de excuses er dan toch te gaan komen. "Daar zijn we heel blij mee", vertelt Mourad Taimounti, fractievoorzitter van DENK, aan AT5. "Maar dit is niet iets wat ik op mijn conto heb. Dit is iets partijoverstijgends, iets gezamenlijks, voor ons Amsterdammers. Het is een feit dat Amsterdam slavenhandel heeft gefaciliteerd. Dan is het een kwestie van erkennen als gemeente of overheid dat je ergens deelgenoot van bent geweest", zegt Taimounti.

"Er is niets beter dan dat je erkent wat er gebeurd is, zodat je het een onderdeel maakt van de bewustwording", benadrukt Taimounti het belang van de excuses, die volgens hem verder gaan dan alleen het uitspreken ervan. "Het zou fantastisch zijn als onze burgemeester de excuses op een mooie wijze uitspreekt. Maar het gaat ook om bijvoorbeeld schoolboeken en musea. Dat niet alleen het mooie, het rijke en de VOC-schepen belicht worden, maar ook de andere kant van het verhaal. Zodat het een onderdeel wordt van de geschiedenis, niet een pagina die één keer per jaar herdacht wordt."

Vrouw probeert vrouw te wurgen in de trein

Op het station in Roosendaal is zondagavond rond 20:00 uur een 34-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden omdat zij ervan wordt verdacht een 67-jarige vrouw in de trein van Rotterdam naar Middelburg te hebben mishandeld.

Het slachtoffer zat in haar eentje in de trein toen ineens de 34-jarige Rotterdamse kwam langsgelopen en de vrouw bij haar keel greep en probeerde te verwurgen. De vrouw begon hard te gillen en wist zo de aandacht te trekken van andere inzittenden. Zo snel als de Rotterdamse was langsgekomen, zo snel was ze ook weer vertrokken na het feit.

Het slachtoffer is opgevangen door overige passagiers van de trein. Op station Roosendaal hebben agenten de verdachte aangehouden. De aangehouden vrouw is overgebracht naar een politiecellencomplex waar ze wordt gehoord.

Bijzondere smurrie bij eenzijdig ongeval

De politie ontving vanmorgen een melding dat er op de kruising van de Compagnie met de Oostergouw in de gemeente Hoorn een vrachtwagen was gekanteld en de inhoud van de tank over straat liep. Ter plaatse bleek dat de vrachtwagen een slordige 15.000 liter eigeel vervoerde. 

Het grootste gedeelte is over de kruising uitgelopen. De politie heeft de boel afgezet en een berger zal de vrachtwagen weg takelen. Om de boel te reinigen zal er een stuk sloot drooggelegd worden. Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, maar de gemeente is de komende uren nog wel even zoet met het schoonmaken van de kruising. 

Trouwstoet veroorzaakt overlast, één aanhouding

Agenten hebben zondagmiddag 23 juni meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bezoekers van een bruiloft in Clingendael in Den Haag. Een persoon werd aangehouden, omdat hij zich niet wilde legitimeren.

Rond 16:15 uur kreeg de politie een melding van een overlastsituatie in Clingendael. Een trouwstoet van ongeveer tien auto’s reed het park in en dat is verboden. Daarnaast reden ze volgens de melder ook nog eens te hard. Er ontstond een grimmige sfeer toen één bezoeker zich niet wilde legitimeren en zich verzette tegen zijn aanhouding. Hij wilde wegrijden zonder zijn gegevens achter te laten.

Daarnaast was men het niet eens met de bekeuringen. Agenten zagen zich gedwongen hun wapenstok te trekken wegens de dreigende situatie, maar hoefden deze uiteindelijk niet te gebruiken. Een 24-jarige man werd aangehouden omdat hij zich niet wilde legitimeren. De overige eigenaren van de auto’s hebben een bekeuring (95 euro) gekregen.

NS zet extra en langere treinen in voor TT Assen

TT Assen, door fans verkozen tot de mooiste Grand Prix van de wereld! Sfeer proeven, je vergapen aan mooie en snelle motoren en genieten van alle activiteiten op en rond de baan. En nu nog gemakkelijker bereikbaar met het openbaar vervoer.

Eén ticket voor trein, bus en motorraces
TT Assen, NS en Qbuzz bieden voor de MotoGP op 30 juni 2019 een combinatieticket aan: Voor € 55,- kun je vanaf ieder station in Nederland naar het TT Circuit Assen reizen. De trein brengt je naar station Assen, de bus naar de ingang van het TT Circuit Assen – en ’s avonds gemakkelijk weer terug naar huis. Met je ticket kun je een plek zoeken op de vernieuwde en verhoogde grastaluds van het circuit. Op deze manier wordt de TT Assen voor iedereen beter bereikbaar.

Samenwerking TT Circuit Assen, overheid en vervoerders
Met het combiticket werken TT Circuit Assen, overheid en vervoerders samen aan een nog betere bereikbaarheid van de mooiste Grand Prix van de wereld. Door meer mensen te verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer in plaats van de auto, wordt de bereikbaarheid van het TT Circuit Assen verder verbeterd. Wethouder Harmke Vlieg van gemeente Assen: “Ik ben erg blij met het combiticket. Je reist comfortabel naar het circuit, geniet van de races en vervolgens pak je weer de bus en de trein naar huis.”

Combiticket geldig in trein en bus
NS zet in het TT weekend extra en langere treinen in van en naar Assen. Qbuzz lijn 1 rijdt extra vaak tussen station Assen en het TT Circuit Assen. Het combiticket is geldig in alle binnenlandse treinen in Nederland én in alle bussen van Qbuzz in Drenthe en Groningen. Het combiticket is hier te koop. Alle informatie over de Grand Prix vind je hier: www.ttcircuit.com.

Italiaans 1-2'tje met shotgun op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk heeft het shotgunschieten op het onderdeel trap bij de vrouwen een Italiaans 1-2'tje opgeleverd. Silvana Stanco schoot in de finale 46 keer raak, een nieuw Europees record, en klopte zo landgenote Jessica Rossi (44). De Spaanse Gatima Galvez eindigde met het brons.

Bij de mannen was het de Tsjech David Kostelecky die met 44 treffers het goud pakte, twee meer dan de Italiaan Valerio Grazini. De Brit Aaron Heading won het brons, Nederlandse deelnemers waren er in Wit-Rusland zowel bij de mannen als bij de vrouwen niet.

De Rus Artem Chernousov pakte met het 10m-luchtpistool het goud door de Oekraïner Oleh Omelchuk met 241,4 tegen 239,6 punten te kloppen, terwijl brons voor de Let Lauris Strautmanis was. Bij de vrouwen ging het goud naar de Servische veterane Zorana Arunovic (241,2), voor de Griekse Anna Korakaki (238,9) en de Bulgaarse Antoaneta Boneva. Ook hier waren geen Nederlandse deelnemers aanwezig.

In de ritmische gymnastiek werden nog zeven gouden medailles verdeeld. De Russische allroundkampioene Dina Averina won ook goud met de hoepel en het linkt, de Israëlische Linoy Ashram ging er knap met goud vandoor met de bal en de knotsen. De Wit-Russische ploeg won de allroundcompetitie en de wedstrijd met drie hoepels en vier knotsen, de Russische dames wonnen het goud met vijf ballen.

Zeven landen winnen sambogoud op Europese Spelen, Gorissen strandt

Op de Europese Spelen in Minsk zijn zeven landen erin geslaagd een gouden medaille te pakken in het sambo, een Russische vechtsport. Niet geheel verrassend ging Rusland er met de meeste gouden medailles vandoor: zeven van de achttien.

Bij de mannen wonnen de Russen drie van de negen gewichtsklassen, maar Georgië pakte er vier, waaronder zowel de klasse tot als boven 100 kilogram. De vrouwen wonnen vier keer goud in de vijf lichtste klassen, de zwaarste vier gingen naar Kroatië, Wit-Rusland, Bulgarije en Oekraïne.

In de op één na zwaarste klasse, die tot 80kg, deed een Nederlandse mee. Sacha Gorissen sneuvelde in de kwartfinales, tevens de eerste ronde, echter gelijk tegen de Russische Zhanara Kusanova, die uiteindelijk het zilver zou pakken. In de herkansingen was Irine Leonidze uit Georgië te sterk voor Gorissen.

Judgment

De Yakuza-games maken de laatste jaren altijd de overstap naar het Westen. SEGA komt daarom nu ook ook met Judgment, een spinoff van de hoofdserie. Ditmaal ben je niet de stoïcijnse Kazuma Kiryu of een andere onderwereldfiguur. Je bent een Takayuki Yagami, een privédetective die juist een yakuza-complot boven water probeert te krijgen. Judgment had als een frisse wind moeten fungeren, maar ik kan al verklappen dat het vooral meer van hetzelfde is.

Meten van besmette IoT-apparaten verhoogt digitale veiligheid

Het aantal met internet verbonden apparaten (Internet-of-Things) groeit razendsnel. Om ondernemers en consumenten optimaal hiervan te kunnen laten profiteren, is het essentieel dat deze producten veilig zijn en vertrouwd kunnen worden gebruikt. Daarom gaan er in Nederland metingen worden verricht naar besmette IoT-apparaten. Fabrikanten van deze slimme apparaten en consumenten worden actief geïnformeerd over hoe dit op te schonen.

Dat staat in de voortgangsbrief over de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag verstuurd heeft. In de vorig jaar gepubliceerde Roadmap staan maatregelen zoals toezicht en certificering om de markt te bewegen om het veiligheidsniveau van het IoT te verhogen. Nederland neemt nu al deze maatregelen vooruitlopend op structurele Europese en internationale regels.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Steeds meer apparaten, naar verwachting dertig miljard in 2020, zijn verbonden met het internet. Slimme thermostaten, koelkasten, speelgoed en tv’s: ze zijn aantrekkelijk voor consumenten en bieden ondernemers extra kansen op inkomsten. Daarmee veilig omgaan, gaat niet vanzelf. Doe je dat niet, dan ben je kwetsbaar of wordt je besmette apparaat ingezet om bij anderen aan gegevens of zelfs geld te komen. Daarom gaan kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken om dit te verbeteren.”

Besmette apparaten in kaart brengen en opschonen
De TU Delft gaat met financiële steun vanuit het ministerie van EZK tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland. Dat doen zij door bijvoorbeeld netwerken van besmette apparaten in kaart te brengen, zogenoemde botnets.

Het Digital Trust Center van het ministerie van EZK gaat vervolgens in gesprek met fabrikanten over maatregelen om besmette apparaten veilig te maken. Door besmettingsinformatie over apparaten te delen met de vereniging Abuse Information Exchange, een Nederlands samenwerkingsverband van internetaanbieders, kunnen zij hun klanten informeren hoe zij besmettingen kunnen opschonen.

Onderzoek EZK: bewustzijn aanwezig, nog weinig kennis over te nemen maatregelen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft door KANTAR onder meer dan 2.600 ondernemers en consumenten laten onderzoeken hoe zij omgaan met het Internet-of-Things. Eén op de vijf consumenten geeft aan (helemaal) niet te weten hoe apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligd moeten worden.

Een ruime meerderheid van de consumenten zegt te weten hoe ze een computer of mobiele telefoon moeten beveiligen. Voor andere slimme apparaten zoals speelgoed, lampen of koelkasten is dit nog minder dan de helft. Software updates worden in grote mate uitgevoerd, regelmatig wachtwoorden wijzigen doet een minderheid.

Ook ondernemers voeren in meerderheid actief en frequent software updates uit. Met uitzondering van de computer/mobiele telefoon wijzigen ook bedrijven in minder dan de helft van de gevallen frequent de wachtwoorden van andere slimme apparaten.

Publiekscampagne over digitale veiligheid
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat start mede op basis van de onderzoeksresultaten en de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software eind dit jaar een overheidscampagne om consumenten en ondernemers te informeren hoe zij hun digitale veiligheid kunnen verbeteren.

IoT  (Stockfoto: Pixabay)
IoT (Stockfoto: Pixabay)

Beschikbaar inkomen huishoudens 2,4 procent hoger

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 2,4 procent. Een belangrijke factor bij deze inkomensgroei was het gestegen aantal werknemersbanen en gewerkte uren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. Op basis van deze cijfers kan geen uitspraak worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.

Werknemers ontvingen in het eerste kwartaal, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, 1,8 procent meer beloning dan een jaar eerder. Dit komt met name doordat het aantal banen van werknemers met 2,5 procent toenam. Het aantal gewerkte uren is met 1,6 procent toegenomen. De betaalde belastingen en sociale premies drukken het reëel beschikbaar inkomen. Deze namen gecorrigeerd voor inflatie toe met 1,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. Deze stijging is kleiner dan in het eerste kwartaal van 2018.

Kwartaalcijfers over het reëel beschikbaar inkomen worden bepaald op basis van voortschrijdende jaarcijfers, door de vier meest recente kwartalen te sommeren.

Besparingen en spaartegoeden nemen toe,
De consumptieve bestedingen waren in het eerste kwartaal, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het deel van het beschikbaar inkomen dat overblijft na consumptie vormt de individuele besparingen. Deze bedroegen in het eerste kwartaal 4,5 miljard. Dat is 1,8 miljard meer dan een jaar eerder.

Schulden van huishoudens nemen af
De hogere besparingen vertalen zich ook naar hogere spaartegoeden en overige deposito’s. Deze namen in het eerste kwartaal toe met 7,4 miljard. Een jaar eerder was de stijging nog 1,8 miljard. Per saldo verkochten huishoudens in het eerste kwartaal van 2019 voor 6 miljard aan aandelen. Ook dit droeg bij aan de stijging van de spaartegoeden.

Ten slotte namen de schulden van huishoudens voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016 af. Waar destijds de woninghypotheken afnamen, is nu afgelost op consumptief krediet en overige langlopende leningen. De woninghypotheken namen wel toe, maar veel minder dan in de afgelopen kwartalen.

Uitgaven voor sociale uitkeringen nemen verder toe

De overheid keerde in 2018 voor 155,6 miljard euro uit aan sociale uitkeringen, bijna 4 miljard euro meer dan in 2017. Hiermee waren de uitgaven aan sociale uitkeringen goed voor 47,8 procent van de overheidsuitgaven. Dat meldt het CBS op basis van analyses in de nieuwste kwartaalmonitor overheidsfinanciën.

De toename komt vooral door hogere sociale uitkeringen voor zorguitgaven via de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de Wet langdurige zorg (WLZ). De uitkeringen via de ZVW stegen met 1,5 miljard euro tot ruim 42 miljard euro, terwijl de uitkeringen via de WLZ met 1,2 miljard toenamen tot 19,4 miljard euro. Onder de ZVW vallen medische kosten die vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De WLZ heeft betrekking op langdurige zorg, zoals verblijf in een verzorgings- of verpleegtehuis.

Met een stijging van 0,3 miljard euro kende ook de kinderopvangtoeslag een relatief grote toename van 16 procent. Dit hangt deels samen met de harmonisatie van regels voor peuterspeelzalen en kinderopvang. Hierdoor komen ook de werkende ouders van peuters in voormalige peuterspeelzalen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Tegenover de gestegen uitkeringen staat een daling van de WW-uitkeringen met 0,9 miljard euro, van 5,2 miljard euro in 2017 naar 4,3 miljard euro in 2018. Dit komt hoofdzakelijk door de dalende werkloosheid, waardoor minder mensen aanspraak maken op een WW-uitkering.

Binnen de sociale uitkeringen zijn de uitgaven via de ZVW, WLZ en de Algemene ouderdomswet (AOW) de grootste kostenposten. Deze drie uitkeringen zijn de laatste jaren gezamenlijk goed voor bijna twee derde van de uitgaven aan sociale uitkeringen.

Bijna helft overheidsuitgaven voor sociale uitkeringen
In 2018 vormden de sociale uitkeringen 47,8 procent van de overheidsuitgaven, tegenover 48,4 procent een jaar eerder. De daling komt doordat de overige overheidsuitgaven harder stegen dan de sociale uitkeringen, onder andere door hogere loonkosten van de overheid en een hogere afdracht aan de Europese Unie. De totale uitgaven van de gehele overheid kwamen in 2018 uit op 325,5 miljard euro.

Hiermee komt een einde aan de reeks van opeenvolgende jaren waarin de sociale uitkeringen een steeds groter deel uitmaakten van de overheidsuitgaven. Waar het aandeel van de uitgaven aan sociale uitkeringen in het begin van deze eeuw nog onder de 40 procent lag, steeg dit sindsdien richting de 50 procent. Met name tussen 2009 en 2017 nam het aandeel gestaag toe.

Deze ontwikkeling kwam vooral doordat de uitgaven aan sociale uitkeringen geleidelijk groeiden, terwijl de overige overheidsuitgaven sinds 2009 per saldo daalden. De afname van de overige uitgaven komt voor een groot deel doordat de overheid steeds minder geld kwijt is aan de financiering van de staatsschuld. Door de lage rentetarieven zijn de rentelasten de afgelopen 10 jaar bijna gehalveerd tot 6,9 miljard euro in 2018.

FOK! Wat een weer: Tropisch warm

Vandaag is er vrij veel sluierbewolking waar de zon echter goed doorheen komt. Het blijft droog en in vrijwel het hele land wordt het tropisch warm: de maximumtemperatuur loopt uiteen van 28°C op de Wadden tot 33°C in het zuidoosten. De wind is oostelijk maar draait in de loop van de dag naar zuidoost en is overwegend matig. In het (zuid)westelijk kustgebied kan de wind in de loop van de middag vanaf zee komen en enige verkoeling geven.

Komende nacht verandert er weinig, het blijft nog lang zeer warm en uiteindelijk koelt het af naar rond 21°C. De oost tot zuidoostenwind is matig.

Dinsdag overdag is er naast perioden met zon ook weer sluierbewolking aanwezig. Het blijft droog. Het wordt in een groot deel van het land wederom tropisch warm, met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 30°C aan de kust tot 36°C in het (zuid)oosten. In de loop van de middag draait in het westen de wind van zuidoost naar zuidwest tot west en komt er vanaf zee duidelijk koelere lucht binnenstromen. (Bron: KNMI)

Nachtwolken in Rotterdam Oost (Foto: Vijv)
Nachtwolken in Rotterdam Oost (Foto: Vijv)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Franse vrouwen naar kwartfinales WK na winst op Brazilië

Op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk heeft het gastland zich geplaatst voor de kwartfinales. In Le Havre had de ploeg het wel bijzonder lastig met Brazilië, dat pas in de verlenging op de knieën gedwongen werd.

Halverwege de eerste helft kopte Valerie Gauvin Frankrijk op 1-0, ware het niet dat ze de Braziliaanse keepster Barbara aanviel en de goal na gebruik van de VAR afgekeurd werd. Kort voor rust kon Gauvin alsnog juichen: Barbara verkeek zich op een pass van Kadidiatou Diani en Gauvin maakte 'm af.

Cristiane zag de gelijkmaker via keepster Sarah Bouhaddi op de lat eindigen, Wendie Renard weigerde Frankrijk met een kopkans op 2-0 te zetten. Na ruim een uur trok Thaisa de stand dan toch gelijk, hoewel de grensrechter vlagde voor buitenspel. De VAR kwam er weer aan te pas en bleek wederom een prima toevoeging: het was duidelijk geen buitenspel en het stond 1-1.

Niet veel later dacht Tamires de 1-2 te maken, maar dat was overduidelijk wél buitenspel. Vroeg in de verlenging ging topscorer Cristiane er met een knieblessure af bij Brazilië, vroeg in de tweede helft tikte Amandine Henry een vrije trap van Amel Majri binnen: 2-1 en daarmee was het Braziliaanse verzet gebroken.

Weer vierde plek acrogymnasten op Europese Spelen

Acrogymnasten Stef van der Locht en Fenne van Dijck hebben ook hun laatste optreden op de Europese Spelen in Minsk afgesloten met een vierde plek. Bij de allroundwedstrijd voor gemengde paren kwam het duo net tekort voor de medailles, net als op de balans- en dynamische oefeningen. Goud ging naar Rusland, voor Azerbeidzjan en Wit-Rusland.

In de vrouwengroepwedstrijd eindigden Fem van Os, Lotte van Vugt en Lynn de Bock als zevende van de acht landen. Het goud ging met enige overmacht naar onze Belgische zuiderburen, die Portugal en Wit-Rusland van het podium wisten te houden. België, Rusland en Wit-Rusland sluiten het acrogym zo allemaal met twee keer goud af.

Verstappen: "Het was een beetje een eenzame race"

Max Verstappen kijkt met tevredenheid terug op een niet al te spannende Grand Prix van Frankrijk. Alleen in het begin van de wedstrijd kon de Nederlander duelleren en daarna was het een wat eenzame race zo vertelde de Nederlander.

"Het ging beter dan verwacht eigenlijk. Ik heb alles gegeven wat erin zat en we hebben weer gemaximaliseerd. Mijn start was goed, maar we komen tekort op het rechte stuk. Ik had een mooie actie buitenom Leclerc bij bocht twee. Ik had meer momentum, maar daarna loopt onze auto gewoon niet hard genoeg en kun je niets. Ik had nog geluk dat ik in de eerste ronde niet ingehaald werd door een McLaren", zo lezen we op Verstappen.nl.

"Daarna heb ik mijn eigen race kunnen rijden en probeerde ik Charles Leclerc te volgen. Het was een beetje een eenzame race, maar ik had Leclerc wel in het zicht. Het was dus niet heel saai, want je probeert te pushen. Op een bepaald punt in de tweede stint, zag het er goed uit voor ons. Met nog een rondje of zes te gaan, kreeg ik achter minder grip en besloot ik om de auto thuis te brengen. Desondanks is het voor ons een goed resultaat om één Ferrari voor te blijven", aldus Verstappen na afloop van de wedstrijd in Frankrijk.

De Nederlander analyseerde na afloop waar Red Bull te kort komt op de top van het veld. "We komen op dit circuit wat vermogen tekort en de auto is ook niet optimaal. Toch zijn er maar een paar bochten waar we echt langzamer zijn dan Mercedes. We zouden met iets minder downforce moeten rijden, maar op dit moment lukt dat niet met de auto, want dan is hij achter niet sterk genoeg. We moeten dus nog even aan de slag."

Voor de race in Oostenrijk heeft Verstappen ook geen bijzonder hoge verwachtingen. "Oostenrijk is niet het beste circuit voor onze auto. Vorig jaar hadden we daar een betere auto dan Mercedes en Ferrari, terwijl we dit jaar geen betere auto hebben dan Mercedes. Ik ben dus realistisch en denk dat het lastig gaat worden. Ik ben blij dat er zo veel Nederlandse fans komen en ik zal mijn best doen, maar ik verwacht geen wonderen."

Verstappen: "Het was een beetje een eenzame race" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Het was een beetje een eenzame race" (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.