FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 juni 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 25

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is JoeyC met het volgende onderschrift: "Matthijs is iets Jonger, Frenkie iets Ligter."

De opgave van deze week:

Kiki Bertens is even niet aan het tennissen in Rosmalen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Joep Leenen)
Kiki Bertens is even niet aan het tennissen in Rosmalen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Joep Leenen)

Argentinië na desastreuze start toch door naar kwartfinale Copa América

Argentinië heeft zich zondagavond toch nog geplaatst voor de kwartfinale van de Copa América. De Zuid-Amerikaanse voetbalgrootmacht begon dramatisch aan het toernooi, na een 0-2 nederlaag tegen Colombia en een 1-1 remise tegen Paraguay, maar zondagavond boekte Argentinië in de slotwedstrijd een 0-2 zege op Qatar. Omdat Paraguay tegelijkertijd verloor van groepswinnaar Colombia, gaat Argentinië als nummer twee naar de volgende ronde. Paraguay is uitgeschakeld.

Qatar - Argentinië 0-2
Ondanks de desastreuze start van Argentinië aan de Copa América was een overwinning genoeg om zeker te zijn van een plek in de volgende ronde. De ploeg van bondscoach Lionel Scaloni wist dat het bij een overwinning als tweede zou eindigen in de groep, of de beste nummer drie van de groepsfase zou worden. Logischerwijs zocht la Albiceleste dan ook de aanval vanaf het eerste moment. Het resulteerde in een vroeg openingsdoelpunt van Lautaro Martínez: De aanvaller van Internazionale kreeg de bal plots voor zijn voeten nadat Qatar de bal niet goed uitverdedigde. Hij nam het leer vanbinnen het strafschopgebied op de slof en vond de rechterhoek: 0-1.

Argentinië speelde met veel meer zelfvertrouwen dan in de eerste twee duels en liet de bal makkelijk rondgaan. In de slotfase van de eerste helft kroop Qatar echter uit de schulp en schoot Bassam Al-Rawi uit een vrije trap op de paal. In het tweede bedrijf bracht doelman Saad Al-Sheeb van Qatar op prachtige wijze redding op een inzet van Sergio Agüero van dichtbij en schoot Lionel Messi huizenhoog over uit een grote kans, maar acht minuten voor tijd besliste Agüero het duel. De aanvaller dribbelde langs zijn bewakers en vond de verre hoek: 0-2. Al-Sheeb kreeg nog een hand tegen de bal, maar voor toernooidebutant Qatar zit de Copa América erop.

Colombia - Paraguay 1-0
Colombia was al zeker van de volgende ronde en speelde daardoor met veel reservekrachten. Daardoor kreeg voormalig PSV'er Santiago Arias voor het eerst op het toernooi de kans als basisspeler. Grote namen als Davinson Sánchez en James Rodríguez zaten op de bank, terwijl Radamel Falcao de spitspositie innam. Tijdens de eerste helft werd duidelijk dat Argentinië op voorsprong was gekomen tegen Qatar, waardoor Paraguay moest winnen om door te stoten. Na een halfuur was het echter Colombia dat de leiding nam. Falcao vond Arias, die Matías Rojas behendig aftroefde en Gustavo Cuéllar in staat stelde om de score te openen vanuit een lastige hoek.

Hoewel de belangen niet groot waren, speelde Colombia met urgentie en bleek de achterhoede solide. Paraguay kwam in de eerste helft niet verder dan enkele halve kansen. Na een uur spelen was Edwin Cardona dicht bij de margeverdubbeling voor Colombia, maar met een reflex hield keeper Roberto Fernández de bal ternauwernood uit zijn doel. Vervolgens werd een doelpunt van Luis Fernando Díaz na een heerlijke 'travela'-pass van de ingevallen Rodríguez afgekeurd wegens buitenspel en zodoende won Colombia met minimaal verschil.

F1: Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Lewis Hamilton heeft na een weinig enerverende race de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen leidde met zijn Mercedes van start tot finish en had ruim tien seconden voorsprong op teamgenoot Valtteri Bottas en Charles Lecerc. Max Verstappen eindigde op plek vier.

Hamilton startte vanaf poleposition en reed gelijk weg bij het veld, gevolgd door Bottas, Leclerc en Verstappen. Daarachter drong Carlos Sainz even aan bij de Nederlander, maar het verschil in racetempo tussen de Red Bull en de McLaren was dusdanig groot dat de Spanjaard snel afhaakte. Het duurde vijf ronden voordat de als zevende gestarte Sebastian Vettel Lando Norris inhaalde en vervolgens Sainz om zo plek vijf te claimen. De Duitser ging op jacht naar Verstappen, maar kreeg de Nederlander nimmer in het vizier, waardoor de top vijf al snel vast stond, al kwam in de slotronde Leclerc nog heel dicht bij Bottas.

Daarachter was het een stuk spannender. Pierre Gasly bezette aanvankelijk plek acht, maar de Fransman zag na zijn stop Daniel Ricciardo passeren. De Australiër deed dit met hulp van DRS. In de slotronde pakte hij ook de met hydraulische problemen kampende Norris, maar ging hierbij wel buiten de baan. Dit leverde een onderzoek van de stewards op. Ricciardo drong hierbij Norris ook even buiten de baan, waardoor de Brit terugzakte naar plek tien. Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg wisten hem ook te passeren. Räikkönen waagde ook een poging bij Ricciardo die met vier wielen buiten de baan ging om plek zeven terug te veroveren. De stewards buigen zich over de voorvallen in de laatste ronde, waardoor de uitslag nog niet helemaal zeker is.

Hamilton werd na 53 ronden als eerste afgevlagd, voor Bottas, Leclerc en Verstappen. Vettel maakte in de slotfase nog een stop om op nieuwe banden nog net de snelste ronde van Hamilton af te nemen. Sainz werd zesde, voor Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg en Norris.

Update 23.04 uur
Daniel Ricciardo heeft van de stewards van de Grand Prix van Frankrijk twee straffen opgelegd gekregen. De Australiër kreeg vijf seconden omdat hij bij het inhalen van Norris buiten de baan ging en vervolgens de Brit van de baan duwde. Daarna verliet Ricciardo nogmaals de baan om Räikkönen in te halen. Dit leverde opnieuw vijf seconden op. Bovendien leverden de straffen hem drie strafpunten op zijn rijbewijs in. Dit heeft als resultaat dat Räikkönen doorschuift naar plek zeven, voor Hülkenberg, Norris en Gasly. Ricciardo valt net buiten de punten.


De start in Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)
De start in Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:24:31.198
2 Valtteri Bottas Mercedes +18.056
3 Charles Leclerc Ferrari +18.985
4 Max Verstappen Red Bull +34.905
5 Sebastian Vettel Ferrari +62.796
6 Carlos Sainz McLaren +95.462
7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
8 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
9 Lando Norris McLaren +1 ronde
10 Pierre Gasly Red Bull +1 ronde
11 Daniel Ricciardo Renault +1 ronde
12 Sergio Perez Racing Point +1 ronde
13 Lance Stroll Racing Point +1 ronde
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
15 Alexander Albon Toro Rosso +1 ronde
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
17 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
18 Robert Kubica Williams +2 ronden
19 George Russell Williams +2 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +9 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 187
2 Valtteri Bottas Mercedes 151
3 Sebastian Vettel Ferrari 111
4 Max Verstappen Red Bull 100
5 Charles Leclerc Ferrari 87
6 Pierre Gasly Red Bull 37
7 Carlos Sainz McLaren 26
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 19
9 Daniel Ricciardo Renault 16
10 Nico Hulkenberg Renault 16
11 Kevin Magnussen Haas 14
12 Lando Norris McLaren 14
13 Sergio Perez Racing Point 13
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 10
15 Alexander Albon Toro Rosso 7
16 Lance Stroll Racing Point 6
17 Romain Grosjean Haas 2
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 338
2 Ferrari 198
3 Red Bull 137
4 McLaren 40
5 Renault 32
6 Racing Point 19
7 Alfa Romeo 19
8 Toro Rosso 17
9 Haas 16
10 Williams 0

Zeehond gespot in de Amstel

Geloof het of niet: er zwemt momenteel een zeehond door de Amstel. Het beest is op weg naar de Noordzee.

De politie Aalsmeer-Uithoorn meldde vanmiddag op Facebook dat de zeehond voor het eerst is gezien in het dorpje De Kwakel. De lokale brandweer ving het beest, maar uiteindelijk werd in overleg met zeehondencentrum Pieterbuuren besloten de zeehond los te laten. "Vanaf daar moet het beestje zelf zijn weg weer vinden richting de zee."

De zeehond heeft blijkbaar een goede smaak, want hij heeft op weg naar de zee een route via Amsterdam gekozen. Rond 16:00 uur werd de zeehond gespot in de Amstel, ter hoogte van de Utrechtsebrug.

Inmiddels is een team van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) onderweg om de zeehond te helpen naar het zoute zeewater. Mogelijk wordt de zeehond daarbij gevangen. 

Aanvoerder van Telstar verrast en gaat aan de slag bij Ajax

Frank Korpershoek gaat voor twee clubs tegelijk werken. De aanvoerder van Telstar meldt zich vanaf komend seizoen op het trainingscomplex van Ajax als skillstrainer in de middenbouw van de jeugdopleiding, zo meldt Ajax Showtime. Korpershoek blijft tegelijkertijd ook actief als voetballer in de Eerste Divisie.

De verdediger, 34 jaar, plaatste zondagavond op zijn socialmediakanalen een foto van zijn contractondertekening bij Ajax. In zijn biografie op Instagram bevestigt hij aan de slag te gaan als skillstrainer op De Toekomst, hoewel Ajax zijn komst nog officieel naar buiten moet brengen. Even later heeft het bericht al weer verwijderd. Gelukkig heeft iemand het nog vastgelegd op Twitter. 

In maart tekende Korpershoek nog een nieuwe, eenjarige verbintenis bij Telstar. De routinier gaat zodoende zijn veertiende seizoen in bij de club uit Velsen-Zuid. Korpershoek speelde in totaal 318 wedstrijden op het tweede niveau van Nederland en scoorde daarin twaalf keer.

Zilver voor compoundschutters Schloesser en De Laat op Europese Spelen

Boogschutters Mike Schloesser en Sanne de Laat hebben zich op de Europese Spelen in Minsk geplaatst voor de halve finales van de gemengde landenwedstrijd in het compoundschieten. De Britten Adam Ravenscroft en Lucy Mason werden ruimschoots geklopt.

In het eerste end ging het gelijk op, in het tweede end pakte het Nederlandse duo twee punten voorsprong en met vier tienen in het derde end werd dat uitgebreid naar vijf punten. In het vierde en laatste end schoten de Britten twee tienen, een negen en een zeven, waardoor de drie tienen en een negen van Nederland ruim voldoende waren: 155-147.

Om 12:45 uur staan Schloesser en De Laat tegenover Amanda Mlinaric en Mario Vavro uit Kroatië.

Bij het recurveschieten stonden Schloesser's vanuit Mexico overgestapte vriendin Gabriela Bayardo en Sjef van den Berg samen in de kwartfinales tegenover Karyna Kazlouskaya en Kiryl Firsau. Het Wit-Russische duo leek kansloos, maar begon ineens goed te schieten en in de laaste twee sets waren ze zowaar een stuk beter dan het tegenvallende Nederlandse duo. Wit-Rusland won zo met 5-3, Nederland ligt eruit.

Update 13.27 uur
Schloesser en De Laat mogen zich opmaken voor de finale tegen Natalia Avdeeva en Anton Bulaev uit Rusland. Het Kroatische duo schoot in de halve finale vooral veel negens, waar de Nederlanders de tien regelmatig raakten. Na het derde end was het al min of meer gedaan en daar kwam in het vierde end geen verandering in: 150-142 voor Nederland.

Update 14.45 uur
In het eerste end liet Nederland gelijk drie punten liggen, in het tweede end pakten ze er één terug. End drie leverde geen verschil op, het vierde end bracht Rusland twee tienen en twee negens...maar Schloesser en De Laat schoten vier tienen: 152-152.

Er was dus een shoot-off nodig en daarin lagen er met twee Russische negens kansen. Die pakten de Nederlanders niet: een negen en een acht, waardoor het goud naar Rusland ging. Turkije klopte Kroatië in een fraai duel met 153-152 en pakte zo brons.

Italië was met de recurveboog duidelijk de beste in de finale, waarin ze de Britten met 5-1 klop gaven. Duitsland stopte de opmars van Wit-Rusland en pakte met 6-2 de strijd om het brons.

Update 22.10 uur
Individueel kwam Schloesser in actie in de achtste finales, waarin hij de Duitser Marcel Trachsel trof. In het tweede end pakte de Nederlandse oud-wereldkampioen één punt voorsprong en dat wist hij precies vast te houden: 149-148. Donderdag volgt de rest van het individuele toernooi.

Bokser Müllenberg naar kwartfinales op Europese Spelen, ook Lacruz door

Bokser Peter Müllenberg heeft zich op de Europese Spelen in Minsk geplaatst voor de kwartfinales in het zwaargewicht (-91kg). De ervaren Nederlander verloor de eerste ronde van de Turk Berat Acar, maar won de tweede ronde. In de beslissende derde ronde was het razendspannend, maar drie van de vijf juryleden gaven de ronde aan Müllenberg, die zo met 3-2 won.

In het lichtweltergewicht (-64kg) bereikte Enrico Lacruz de achtste finales. De Nederlander nam het op tegen de Azeri Bakhtiyar Gazibayov en schreef de drie ronden allemaal unaniem op zijn naam: 5-0.

Max van der Pas sneuvelde in de achtste finales van het middengewicht (-75kg) tegen Adam Chartoi. De Zweed won de eerste ronde en kreeg in de tweede ronde vier van de vijf juryleden mee. De derde ronde ging volgens drie juryleden naar Van der Pas, maar het was niet genoeg om de geleden schade goed te maken: 1-4.

3x3-basketbalsters naar kwartfinales Europese Spelen

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben zich op de Europese Spelen geplaatst voor de kwartfinales. Daarin nemen ze het maandag om 12.00 uur Nederlandse tijd op tegen gastland Wit-Rusland.

In Minsk won Nederland vrijdag al met 18-14 van Zwitserland, zondag zetten Laura Cornelius, Rowie Jongeling, Janis Boonstra en Janine Guijt Andorra met 16-7 opzij. Een pijnlijke 8-18 nederlaag tegen Frankrijk, waar Assitan Koné tien punten scoorde, kostte Nederland vervolgens slechts de groepswinst.

Dubbele zege voor Gajser bij afwezigheid van Cairoli

Tim Gajser is winnaar geworden van de MXGP van Duitsland. In Teutschenthal won de Sloveense motorcrosser beide races. Zijn grootste rivaal in het wereldkampioenschap Antonio Cairoli was afwezig vanwege een schouderblessure.

Gajser won beide races vrij eenvoudig. In de daguitslag werden Yamaha-coureurs Arnaud Tonus en Gautier Paulin tweede en derde. Door de afwezigheid van Cairoli heeft Gajser met negen grand prix's te gaan 83 punten voorsprong op de Italiaan. Naar verwachting is Cairoli tijdens de volgende grand prix in Indonesië weer present.

China en VS wereldkampioen 3x3 basketbal

De Chinese basketbalsters zijn wereldkampioen 3x3 basketbal geworden. Op het Museumplein in Amsterdam wonnen ze met 19-13 van Hongarije. Later op de avond pakte de Verenigde Staten de titel bij de mannen door Letland met 18-14 te verslaan.

China ging voortvarend van start en nam al snel een 9-2 voorsprong tegen de als eerste geplaatste Hongaren. Daarna ging de tegenstander in het offensief en wisten tot op vier punten de naderen maar dichterbij kwam Hongarije niet. Voor de Chinese vrouwen is dit de eerste WK-titel.

De Verenigde Staten kwam op een kleine voorsprong. Ondanks felle tegenstand van de Letten bleef de VS op voorsprong. Bij de rebounds viel het kwartje de goede kant uit voor de VS. Net als voor China is dit ook de eerste titel voor de Noord-Amerikanen.

Daily Mirror: Wereld kent binnen zeven dagen een nieuwe duurste verdediger

Harry Maguire wordt komende week de duurste verdediger ter wereld, zo stelt de Daily Mirror zondag. Volgens de krant maakt de voetballer van Leicester City binnen zeven dagen de overstap naar Manchester City. Met de transfer zou een bedrag van 80 miljoen pond zijn gemoeid, omgerekend 89,5 miljoen euro. Het zou de hoogste transfersom ooit zijn voor een verdediger.

Momenteel is Virgil van Dijk nog de duurste verdediger aller tijden: Liverpool telde circa 84,5 miljoen euro neer om de aanvoerder van Oranje in januari 2018 over te nemen van Southampton. Manchester City is bereid om nog verder te gaan voor Maguire, omdat de twintigvoudig international van Engeland bovenaan de verlanglijst van trainer Josep Guardiola staat. De oefenmeester ziet Maguire als de ideale opvolger van de vertrokken Vincent Kompany, zo klinkt het.

Rivaal Manchester United leek aanvankelijk de beste papieren te hebben om Maguire binnen te halen. The Red Devils bereikten echter geen akkoord met Leicester over een transfersom en dus zag Guardiola een mogelijkheid om tussenbeide te komen. Ondertussen is Maguire zelf ook overtuigd van de stap naar het Etihad Stadium. Hoewel hij in september nog een nieuw, vijfjarig contract tekende bij Leicester, zou hij aan vrienden hebben verteld dat het aanbod van Manchester City simpelweg te goed is om af te slaan.

Maguire kan bij de regerend kampioen van Engeland een weeksalaris van 280.000 pond opstrijken, omgerekend circa 313.000 euro. De 26-jarige stopper, die sinds 2017 voor Leicester speelt nadat hij overkwam van Hull City, verwacht prijzen te kunnen pakken bij Manchester City en ziet de overstap als de kans om zijn droom in vervulling te brengen om in de Champions League te spelen. Na zijn komst is Manchester City naar verluidt nog niet klaar. De club staat ook op het punt om zeventig miljoen euro te betalen voor Rodri van Atlético Madrid.

Judoka Van Dijke verliest EK-finale op straffen; brons voor Vermeer

Sanne van Dijke en Sanne Vermeer hebben op de Europese kampioenschappen judo bij de Europese Spelen in Minsk een medaille gehaald. Van Dijke verloor de finale in de klasse tot 70 kilogram en pakte zilver. Vermeer (-63 kg) verzekerde zich van een bronzen plak.

In de finale waren voor Van Dijke straffen beslissend. In de golden score won haar tegenstander Margaux Pinot uit Frankrijk. Van Dijke versloeg haar eerste wedstrijd Alena Prokopenko. Ze gooide de Russische vol op haar rug. Vervolgens trof de Nederlandse Alekansdra Samardzic. De judoka uit Bosnië-Herzegovina kwam met waza-ari op voorsprong, maar Van Dijke kreeg haar vervolgens in een houdgreep en won. In de kwartfinale moest Megan Fletcher (IRL) het veld ruimen. De als eerst geplaatste Marie Eve Gahie was de opponent voor de Nederlandse in de halve finale. Hier was Van Dijke met waza-ari te sterk.Ze was in haar eerste drie partijen op ippon te sterk voor Alena Prokopenko, Aleksandra Samardzic en Megan Fletcher. In de halve finales moest Marie Eve Gahie uit Frankrijk eraan geloven.

Sanne van Dijke pakt zilver op de Europese Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)
Sanne van Dijke pakt zilver op de Europese Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)

Het brons was voor Vermeer. Ze veroverde de medaille met een waza-ari score van de Duitse Martyna Trajdos. Het is de eerste EK-medaille voor de Nederlandse bij de senioren. Vermeer had in de eerste ronde een bye en nam het als eerste op tegen de Italiaanse Edwige Gwend. De Nederlandse won de partij met waza-ari. Vervolgens rekende Vermeer binnen een minuut af met de Russische Daria Davydova. In de halve finale trof de judoka uit Friesland de huidig wereldkampioen in deze klasse: Clarisse Agbegnenou. Een foutje in het begin zorgde voor een voorsprong voor de Française die ze uiteindelijk niet meer uit handen gaf.

Voor Kim Polling is het EK uitgelopen op een flinke teleurstelling. Ze verloor in de tweede ronde (klasse tot 70 kilogram) op ippon van de Zweedse Anna Bernholm. De viervoudig Europees kampioene was het toernooi nog goed begonnen met een overwinning op de Duitse Laura Vargas Koch. Polling verdedigde in Wit-Rusland haar Europese titel. De judoka stond een groot deel van het voorbije jaar aan de kant met een hernia en vertelde al voor het EK dat ze nog ritme mist. Ze zal nog hard aan de bak moeten om de Olympische Spelen te kunnen halen. Van Dijke heeft een grote voorsprong op de wereldranglijst. 

Net als voor Polling was het EK ook voor Juul Franssen snel voorbij. Ze ging in de tweede ronde op straffen onderuit tegen de Italiaanse Maria Centracchio. Franssen was in de categorie tot 63 kilogram als tweede geplaatst. Frank de Wit ging in de klasse tot 81 kilogram onderuit in de herkansingen. Hij liet zich verrassen door de Italiaan Antonio Esposito en moest genoegen nemen met plek zeven. De als eerste geplaatste Nederlander verloor eerder in de kwartfinales van de Hongaar Attila Ungvari. De Wit ging het EK nog voortvarend van start met zeges op de Duitser Timo Cavelius en Damian Stepien uit Polen.

Volledig Kawasaki-podium in World Superbikes-race Misano

Alvaro Bautista heeft zijn veertiende zege van het jaar binnen in het World Superbikes-kampioenschap. De Spaanse debutant was op het circuit van Misano veruit de beste in de superpolerace op zondagochtend. 's Middags volgt de tweede 'echte' race om 14:00 uur.

Vanaf poleposition pakte Jonathan Rea de leiding, Bautista - gestart als vijfde - ging al rap voorbij de van plek twee vertrokken Sandro Cortese, die Tom Sykes, Alex Lowes en de sterk vertrokken Toprak Razgatlioglu achter zich aan kreeg.

Na twee ronden vond Bautista het welletjes geweest en de Spanjaard zette zijn Ducati langs de Kawasaki van Rea. Daarachter was Lowes goed bezig: de Yamaha-coureur verschalkte BMW-rijder Sykes en nam vervolgens plek drie in handen, want de zo sterk rijdende Cortese schoof vanaf plek drie onderuit.

Ook wereldkampioen Rea ging met drie ronden te gaan onderuit, maar hij stapte wel snel genoeg weer op om op de zesde plek aan te sluiten. Voor Sykes was het in de slotronde klaar: hij reed op plek drie, maar zijn BMW gaf de geest. Bautista won ondertussen met grote overmacht, voor Lowes en Leon Haslam, die zo ineens het podium in handen kreeg.

Update 20.00 uur
Bautista pakte vanaf pole de leiding in de laatste race van het weekeinde, voor de Kawasaki's van Leon Haslam, Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Dat trio schoof in de tweede ronde een plekje door: Bautista schoof zijn Ducati tegen het asfalt. Onderling streden de Kawasaki's flink tegen elkaar en Razgatlioglu nam de eerste plek in handen.

Haslam moest richting de helft van de race afhaken en kreeg Marco Melandri in zijn nek hijgen, terwijl Razgatlioglu en Rea afstand namen. Melandri ging er vervolgens af en zakte ver terug, waardoor Lowes plek vier over kon nemen, voor de verrassend sterke Michael Ruben Rinaldi. Drie ronden voor het einde ging Rea voorbij aan zijn Turkse merkgenoot, die wel in de buurt bleef.

Rea wist Razgatlioglu van het lijf te houden en na afloop gaven de twee elkaar een welverdiende 'boks'. Haslam completeerde het volledige Kawasaki-podium, voor Lowes, Rinaldi en Sykes.

Federer wint voor tiende keer Halle; López de beste op Queen's

Roger Federer heeft voor de tiende maal het grastoernooi van Halle gewonnen. In Duitsland was de Zwitser in twee sets te sterk voor de Belg David Goffin: 7-6 (2), 6-1. Daarmee is het voor de Zwitser de eerste keer dat hij een toernooi tien keer wist te winnen.

Goffin was in de eerste set de betere speler en kreeg op 2-2, 0-40 drie breakkansen, maar slaagde er niet in om zijn breakpunten te benutten. In de tiebreak sloeg de 37-jarige Zwitser toe. Hij won de tiebreak met 7-2.

In de tweede set brak Federer meteen de openingsgame van de Belg en liep daarna snel uit. Hij won de tweede set met 6-1 en boekte daarmee zijn 102de titel op de ATP-tour. Hij is daarmee nog zeven titels verwijderd van het record van Jimmy Connors.

Rafael Nadal is recordhouder wat betreft het aantal zeges op hetzelfde toernooi. Twee geleden won de Spanjaard zijn twaalfde titel op Roland Garros en hij wist ook elf keer te winnen in Barcelona en Monte Carlo.

Federer wint in Halle. (PRO SHOTS/Action Images)
Federer wint in Halle. (PRO SHOTS/Action Images)

Op een ander grastoernooi won Feliciano López won voor de tweede keer het toernooi van Queen's. De Spanjaard, ook de beste in 2017, klopte in de finale de Fransman Gilles Simon met 6-2, 6-7,(4), 7-6 (2).

Engeland kwartfinalist na zege op Kameroen

Het vrouwenteam van Engeland heeft zich zondagavond bij de kwartfinalisten van het WK gevoegd. De ploeg van bondscoach Phil Neville won met 3-0 van Kameroen, dat zich gedurende de wedstrijd meermaals van zijn slechtste kant liet zien. De speelsters van Kameroen voelden zich bestolen door de arbitrage en de wedstrijd dreigde te ontsporen , maar het laatste fluitsignaal werd toch 'gehaald'. In de kwartfinale neemt Engeland het op tegen Noorwegen.

Kameroen verloor de wedstrijd en wist ook de schoonheidsprijs niet te winnen in het Stade de Hainaut. De groepsgenoot van Oranje mocht in de vierde minuut al opgelucht ademhalen, toen een elleboogstoot langs de zijlijn van Yvonne Leuko aan Nikita Parris slechts een gele kaart opleverde. Niet veel later spuugde Augustine Ejangue op de arm van Toni Duggan en zij kwam weg zonder berisping. Na een klein kwartier nam Engeland sportieve wraak. The Three Lionesses mochten enkele meters voor het doel aanleggen voor een indirecte vrije trap, nadat de keeper van Kameroen een terugspeelbal oppakte, en Duggan stelde Stephanie Houghton in staat om de bal langs alle spelers op de doellijn te mikken.

Het tempo van Engeland nam in de daaropvolgende fase af. Kameroen speelde met meer zelfvertrouwen dan in het eerste kwartier en bezorgde Engeland wat problemen op het veld. De passing van Engeland werd slordiger, maar in de blessuretijd van het eerste bedrijf kwam de ploeg toch op 2-0. De treffer van Ellen White werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar na het bestuderen van de beelden bleek toch sprake van een geldige treffer. De vrouwen van Kameroen waren het daar niet mee eens en weigerden enkele minuten lang om het spel te hervatten met een aftrap. Ze gingen in conclaaf, wezen naar de beelden in het stadion en uitten hun ongenoegen richting scheidsrechter Qin Liang. Uiteindelijk nam Kameroen toch de aftrap.

In de tweede helft nam de woede en de wanhoop alleen maar toe bij Kameroen. Kort na de rust dachten de Afrikaanse vrouwen op 2-1 te komen, maar een treffer van via Ajara Nchout werd afgekeurd op advies van de VAR vanwege vermeend buitenspel. Nchout reageerde woedend en de speelsters van Kameroen moesten elkaar troosten. Na een klein uur besliste Alex Greenwood de wedstrijd in het voordeel van Engeland. De speelster van Manchester United anticipeerde op een lage corner van Duggan en vond de rechterhoek. Een laatste bizarre moment deed zich halverwege de tweede helft voor, toen Jeannette Yango de scheidsrechter opzichtig uit de weg duwde en onbestraft bleef. In de bijna tien minuten durende blessuretijd veranderde de stand niet meer.


Engeland-speelster Lucy Staniforth in duel met Kameroen-speelster Ysis Sonkeng (Pro Shots / Action Images)

Istanboel stemt vóór verandering en tegen Erdogan

De Turkse president Erdogan lijdt een historische nederlaag bij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu, van de seculiere partij CHP, stevent af op de winst. Nu 97,7 procent van de stemmen geteld zijn, staat hij op 54 procent, zijn tegenstander Yildirim, Erdogans partijgenoot en jeugdvriend, blijft steken op 45 procent.

Zo meldt het AD in dit artikel.

Meerdere overtredingen tijdens internationale watercontrole

Tijdens de jaarlijkse internationale controleactie Bellande op en langs het water heeft de politie zaterdag samen met andere diensten en instanties uit binnen- en buitenland in totaal 185 personen gecontroleerd. Dat resulteerde in 47 processen-verbaal voor overtredingen die zowel op het water als op het land werden geconstateerd.

Er werden 9 beroepsvaartuigen gecontroleerd. Zij hadden hun zaken goed geregeld. Bij diverse pleziervaartuigen ontdekten opsporingsambtenaren misstanden. Dit varieerde van het niet voor handen hebben van goedgekeurde zwemvesten tot het niet technisch in orde hebben van de Marifonie.

Aan land
Langs het water constateerden betrokken opsporingsambtenaren ook meerdere uiteenlopende overtredingen. Enkele mensen werden bekeurd voor het niet kunnen tonen van een geldige vispas of kregen een proces-verbaal omdat zij een geslotenverklaring hadden genegeerd. Drie personen ontvingen een proces-verbaal, omdat zij te dicht in de buurt van een stuw aan het vissen waren.

Internationale samenwerking
De controles werden uitgevoerd In het grensgebied van Visé in België tot en met Borgharen en Itteren in Maastricht. Naast de Maas werden onder meer ook het Albert-kanaal, het Julianakanaal, diverse grindgaten en lokale visvijvers in de controle meegenomen. Aan deze internationale actie namen onder meer deel de Nederlandse politie (Eenheid Limburg en de Landelijke Eenheid), de politie uit België (Basse Meuse), de Federale Politie Scheepvaartdienst Vottem (BE), de Koninklijke Marechaussee, de provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Agentschap Telecom en de Reddingsbrigade Maastricht.

Oranje hockeydames ook te sterk voor Australië: 3-1

Lang wist Nederland zondagmiddag in het Wagener Stadion het veldoverwicht tegen Australië niet uit te drukken in veel goals, op een sleeppush van Ireen van den Assem na. Dankzij doelpunten van Laurien Leurink en Maria Verschoor in het vierde kwart boekte Nederland alsnog een ruime overwinning: 3-1.

Plaatsing voor de Grand Final van de Hockey Pro League volgende week stond niet meer op het spel, want beide landen hadden zich na die knotsgekke campagne van uit- en thuiswedstrijden al gekwalificeerd voor de laatste vier. Eigenlijk was dit duel niets meer dan een generale repetitie, want de plekken één tot en met vier waren ook al verdeeld. Toch zaten er weer 6.500 toeschouwers op de tribune. Mede vanwege de successen zijn de Oranje Dames nog altijd razend populair.

Gedurende alle Pro League-wedstrijden die het Nederlands elftal over de hele wereld heeft gespeeld, van in China tot in de Verenigde Staten tot in Nieuw-Zeeland, was Australië het enige team dat Nederland wist te verslaan. Het riep de vraag op in hoeverre de Aussies het Oranje structureel moeilijk konden maken. Maar sinds Nederland de laatste weken steeds meer in een vaste samenstelling speelt, wordt het spel steeds beter. Ook nu was de zege van Oranje dikverdiend.

Een sleeppush over de grond en tegen de plank van Ireen van den Assem leverde in de veertiende minuut de openingsgoal voor Nederland op, in een fase waarin Oranje veel en veel sterker dan Australië was. Een schot van Marloes Keetels dat recht op keepster Rachael Lynch af ging, Marijn Veen die Lynch omspeelde maar voor een leeg doel naast tikte, een strafcorner van Caia van Maasakker die net langs de verkeerde kant van de paal zeilde: het hadden in het eerste kwart allemaal zomaar goals op kunnen leveren.

Politie zoekt getuigen van mogelijk opzettelijke aanrijding

De politie zoekt getuigen van een mogelijk opzettelijke aanrijding aan de Hoofdstraat in Emmen op zaterdagochtend 22 juni tussen 05:30 uur en 06:00 uur. Een 29-jarige man uit Emmen raakte daarbij zwaargewond.

Aanrijding
Het slachtoffer stond voor een horecagelegenheid op straat. Daar kreeg hij woorden met een man. Die man stapte even later in zijn bestelbus en veroorzaakte op de stoep een aanrijding met het slachtoffer. Hij is door de gealarmeerde ambulance zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De verdachte ging er daarna vandoor in zijn vermoedelijk witte VW Caddy. Deze bestelbus heeft door de aanrijding waarschijnlijk aanzienlijke schade opgelopen aan de voorruit. De identiteit van de verdachte is bekend bij de politie. De recherche is naar hem op zoek en roept hem op zich te melden op het politiebureau.

Getuigen
Door de politie is zaterdag ter plaatse technisch onderzoek verricht en er is gesproken met getuigen. Ook kijkt de politie of er mogelijk camerabeelden zijn waar iets op staat dat we in het onderzoek kunnen gebruiken.

De politie wil graag in contact komen met mensen die de aanrijding hebben gezien of iets weten dat er mogelijk mee te maken heeft. Ook bij het zien van de waarschijnlijk beschadigde bestelbus kunnen zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem 0800-7000.

Marokko begint dankzij knullig eigen doelpunt met zege aan Afrika Cup

Marokko is ternauwernood met een overwinning aan het toernooi om de Afrika Cup begonnen. Door een eigen doelpunt van Itamunua Keimuine kort voor tijd werd Namibië met 1-0 verslagen. De Leeuwen van de Atlas nemen het in de groepsfase verder nog op tegen Ivoorkust en Zuid-Afrika, die maandagmiddag tegenover elkaar staan.

Marokko kende geen al te gelukkige aanloop naar de Afrika Cup, met nederlagen in de oefeninterlands tegen Gambia (0-1) en Zambia (2-3). Bondscoach Hervé Renard had, als vanzelfsprekend, tegen Namibië een basisplaats ingeruimd voor Hakim Ziyech, terwijl ook Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat aan de aftrap stonden. Noussair Mazraoui, Karim El Ahmadi en Oussama Idrissi begonnen op de reservebank bij de Leeuwen van de Atlas.

Na tien minuten spelen verzorgde Nabil Dirar in het Al-Salamstadion in Caïro het eerste gevaar namens Marokko. Ook Hakim Ziyech en Youssef En-Nesyri namen het doel van Namibië onder vuur, maar echt grote kansen bleven in de eerste helft uit. De grootste kans had vanaf elf meter kunnen komen, toen Amrabat binnen het strafschopgebied naar de grond gewerkt werd door Larry Horaeb. Scheidsrechter Louis Hakizimana uit Rwanda zag er geen overtreding in en de VAR is pas vanaf de kwartfinale aanwezig op de Afrika Cup.

Marokko begon goed aan de tweede helft en leek al snel een grote kans te krijgen, al wist Ryan Nyambe een gevaarlijke voorzet onschadelijk te maken voor En-Nesyri kon toeslaan. De formatie van Renard kwam vervolgens met de schrik vrij toen Deon Hotto Kavendji opdook in kansrijke positie. Lloyd Junior Kazapua, de doelman van Namibië, voorkwam daarna een treffer van Ziyech, wiens schot van richting veranderd werd en daardoor voor gevaar zorgde. Het duel stevende heel lang af op een 0-0 gelijkspel, tot de 89e minuut. Een vrije trap van Ziyech werd door Keimuine achter zijn eigen doelman gewerkt, waardoor Marokko ternauwernood drie punten overhield aan de eerste groepswedstrijd.

Mbark Boussoufa in duel met Ronald Ketjijere. (PRO SHOTS/Action Images)
Mbark Boussoufa in duel met Ronald Ketjijere. (PRO SHOTS/Action Images)

Wielrenner Ballerini wint goud op Europese Spelen, Nieuwenhuis zesde

Davide Ballerini heeft in Minsk bij de Europese Spelen goud veroverd in de wegwedstrijd. De 24-jarige Italiaan kwam solo aan en pakte de zege in een zwak deelnemersveld. De Est Alo Jakin en de Oostenrijker Daniel Auer werden de nummers twee en drie.

Met wedstrijden als Ronde van Zwitserland, ZLM Tour, Ronde van Slovenië en de La Route d'Occitanie dit weekend was de wedstrijdkalender overvol en dat was ook te zien aan het deelnemersveld op de Europese Spelen. Geen enkele topper kwam aan de start in Minsk.

De renners legden in Minsk twaalf rondjes van vijftien kilometer af, met in de slotfase telkens een kasseienklimmetje. Op het laatste klimmetje reed Ballerini weg bij de rest en kwam solo aan in Minsk. De Italiaan, die normaal uitkomt voor Astana, boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. Joris Nieuwenhuis werd op 41 seconden zesde en was daarmee de beste Nederlander.

Zaterdag bij de vrouwen ging de zege naar Nederland. Lorena Wiebes won toen de beste in de sprint bij de vrouwen voor Marianne Vos. Ook bij de vrouwen was er ook sprake van een matig deelnemersveld.

Tennisster Barty nieuwe nummer één van de wereld na toernooizege in Birmingham

Ashleigh Barty is dankzij haar toernooizege in Birmingham de nieuwe nummer één van de wereld in het vrouwentennis. De Australische, die twee weken geleden haar eerste grandslamtitel pakte op Roland Garros, was in finale op gras duidelijk te sterk voor haar Duitse tegenstandster Julia Görges: 6-3, 7-5.

De 23-jarige Barty is na Evonne Goolagong in 1976 de tweede Australische die sinds invoering van de wereldranglijst (in 1975) de nummer één-positie heeft veroverd. Ze neemt de koppositie over van de Japanse Naomi Osaka, die deze week vroeg werd uitgeschakeld op het toernooi van Birmingham.

Barty won op 15-jarige leeftijd al het juniorentoernooi van Wimbledon en leek een grote toekomst in het tennissen tegemoet te zien, maar in 2014 stopte te met tennissen vanwege motivatieproblemen. Ze wilde profcricketspeelster worden en tekende een contract bij Brisbane Heat, maar in 2016 pakte ze weer haar carrière als tennisster weer op.

Barty liet zien dat haar talent niet verloren was gegaan en één jaar na haar terugkeer stond ze al in de top twintig van de wereld en stootte langzaam door naar de top tien en op Roland Garros pakte ze haar eerste grandslimtitel. Twee weken is de Australische de nieuwe nummer één van de wereld.

Ashleigh Barty is de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)
Ashleigh Barty is de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)

Ewan klopt Groenewegen in slotetappe ZLM Tour, Teunissen wint eindklassement

Jumbo-Visma heeft niet alle ritten kunnen winnen in de ZLM Tour. De Nederlandse ploeg had de eerste drie ritten plus de proloog gewonnen, maar de winst in de vierde etappe ging naar de Australiër Caleb Ewan, die in de massasprint Max Walscheid en Dylan Groenewegen klopte. De eindzege ging wel naar een renner van Jumbo-Visma, namelijk Mike Teunissen.

De slotetappe in de ZLM Tour was net zoals de eerste twee etappes volledig vlak. In de eerste twee etappes was de winst naar Dylan Groenewegen gegaan in de massasprint en ook nu zou de etappe eindigen in een massasprint. Ditmaal was Groenewegen niet de snelste, maar Caleb Ewan. De kleine Australiër kwam uit het wiel van de Nederlander in de massasprint en pakte zo de zege in de slotetappe.

De eindwinst in de slotetappe van Eindhoven naar Tilburg kwam niet in gevaar voor de Nederlander Mike Teunissen. De renner van Jumbo-Visma kwam in het eerste gedeelte van het peloton binnen en won het eindklassement voor Amund Grøndahl Jansen. De Noor had zaterdag de etappe door Limburg gewonnen voor zijn ploegmaat Teunissen.

Winst en straf voor Van Kalmthout in Indy Lights

Coureur Rinus van Kalmthout heeft een gemengd weekeinde achter de rug in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series. Op Road America in Wisconsin werd de Hoofddorpse tiener zaterdag bestraft, maar zondag nam hij revanche.

Van Kalmthout kende in de eerste race een prima start, maar schoot al snel even van de baan en stuiterde terug, waarna hij een drivethroughpenalty kreeg wegens het blokkeren van Robert Megennis. Na een fraai gevecht met Aaron Telitz en Megennis pakte Ryan Norman vervolgens de leiding en hij domineerde de rest van de race, met Megennis en Telitz in de top-3. Van Kalmthout reed uiteindelijk nog naar de zevende plek.

Ook in de tweede race pakte Van Kalmthout vanaf poleposition de leiding bij de start, voor Norman. Hij had duidelijk zin om revanche te nemen, want de Nederlander verdween al snel uit het zicht van de rest en pas na de finish zagen ze hem weer terug. Norman hield zijn tweede plek vast, Oliver Askew completeerde de top-3 en behield zo de leiding in het kampioenschap, vlak voor Van Kalmthout.

Bernal wint Ronde van Zwitersland, Carthy wint slotetappe na een solo van ruim negentig kilometer

Egan Bernal heeft de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Colombiaanse klimmer weerstond de aanvallen van uitdager Rohan Dennis makkelijk op de slotklim en pakte zijn eerste eindzege in de Ronde van Zwitserland. De winst in de korte, maar zware etappe, ging naar de 24-jarige Brit Hugh Carthy. De renner van Education First rondde een solo van meer dan negentig kilometer af.

De organisatie had de slotrit in Zwitserland vooraf moeten aanpassen omdat de Sustenpas vanwege veiligheid niet werd vrijgegeven . Toch was er genoeg te klimmer voor de renners met de Nufenenpas, de Passo San Gottardo en de Furkapas over iets meer dan honderd kilometer.

Hugh Carthy trok vanaf het begin de aanval en niemand zou de Brit meer terug zien. Alleen in het begin op de Nufenenpas probeerde Fabio Aru even mee te gaan, maar de Italiaan die terugkeert van een langdurige blessure strandde op vijf seconden van de winnaar. Daarna zagen ze de Brit pas aan de finish terug. Naast de etappe schreef hij ook het bergklassement op zijn naam.

Achter Carthy probeerde Rohan Dennis op de laatste klim van deze Ronde van Zwitserland met een ultieme poging om Egan Bernal uit de leiderstrui te rijden, maar de Colombiaan, die deze ronde liet zien dat hij de beste was bergop, kon de Australiër makkelijk volgen. Hij kwam dan ook gezamenlijk met Dennis over de finish en pakte zijn eerste eindzege in de Ronde van Zwitserland.

Dennis werd tweede op negentien seconden van Bernal. Patrick Konrad maakte het podium vol in de Ronde van Zwitserland, maar had in het algemene klassement wel een achterstand van meer dan drie minuten.

Tafeltennisster Jie naar achtste finales Europese Spelen, Eerland sneuvelt

Tafeltennisster Li Jie heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de achtste finales op de Europese Spelen. In het Wit-Russische Minsk was Jie met 12-10, 11-8, 11-8, 11-2 een maat te groot voor de Française Stephanie Loeuillette. In de achtste finales speelt Jie maandag (15.00u) tegen de Portugese Shao Jieni.

Voor Britt Eerland viel het doek gelijk al en dat ging verrassend eenvoudig voor de Oekraïnse Hanna Haponova. Eerland won game één nog, daarna was het helemaal klaar: 12-10, 3-11, 4-11, 7-11, 8-11. Samen met Laurens Tromer verloor Eerland in het gemengd dubbelspel al van de Italianen Niagol Stoyanov en Giorgia Piccolin: 9-11, 11-6, 11-6, 8-11, 8-11.

Fries in piemel gebeten door spin

Lullig nieuws voor een Fries: de beste man is eerder deze maand gebeten door een spin. In zijn jongeheer, welteverstaan. Het gaat om een zogenoemde stalmuursluiper, een in Nederland veelvoorkomende soort, die grofweg 9 tot 12 millimeter groot wordt.

Volgens Nature Today is de man in de nacht van 4 op 5 juni in zijn eikel gebeten. 'Toeval', zo noemt het magazine het. 'Pech', zo noemen wij het wellicht liever. Volgens deskundigen is het gedurende de nacht jagende dier tijdens de jacht vermoedelijk knel geraakt, waardoor ze - het was een vrouwtje - uit paniek gebeten heeft.

Een beet van de stalmuursluiper is gelukkig ongevaarlijk, maar kan wel pijnlijk zijn, zeker als de tanden in je eikel gezet worden. Waarom het dier in godesnaam dacht rondom de snikkel van de man te moeten jagen is onbekend.

De vraag van de dag mag duidelijk zijn: wat was jouw meest lullige beet ooit?

3x3-basketballers uitgeschakeld op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn de Nederlandse 3x3-basketballers uitgeschakeld in de groepsfase. Lenno Witteveen, Jan Driessen, Mack Bruining en Jaouad Darib kwamen niet verder dan één zege.

Tsjechië was vrijdag al met 16-18 te sterk, zondag viel het doek al vrijwel zeker door een zeer nipte 19-20 nederlaag tegen Turkije. Tsjechië won vervolgens van de Turken en daarmee was de 20-17 zege van Nederland op Letland nutteloos.

18-jarige vrouw overleden bij ongeluk

Een meisje van 18 jaar uit Ell is vanochtend overleden na een ongeluk op de Brugstraat in Nederweert. Zij fietste over de weg toen er een aanrijding plaatsvond met een auto. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Rond 04:00 uur kregen de hulpdiensten een melding dat iemand gewond was geraakt bij een ongeluk op de Brugstraat. De bestuurder, een jongen van 20 jaar uit Helmond, ging er na de aanrijding vandoor maar kon even later worden aangehouden. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht en is daar vanochtend aan haar verwondingen overleden.

De verdachte is naar het cellencomplex gebracht en wordt momenteel gehoord. Hij had geen alcohol of drugs gebruikt.

Politie geeft signalement overleden vrouw Westdorpe vrij

Het stoffelijk overschot dat gisteren in een weiland in Westdorpe werd aangetroffen, blijkt van een vrouw te zijn. Dat is gebleken uit het onderzoek dat de politie heeft ingesteld. Tot op heden is de identiteit van het slachtoffer niet vastgesteld. De politie heeft een signalement vrijgegeven.

Lees ook: Politie doet onderzoek naar overleden personen

Een voorbijganger vond het lichaam van de vrouw zaterdag rond het middaguur in een weiland aan de Sint Anthoniekade en waarschuwde de politie. De plaats waar het slachtoffer is aangetroffen, ligt enkele meters van de grens met België. Gezien de verwondingen aan het lichaam van de vrouw gaat de politie uit van een misdrijf. Het onderzoeksteam heeft contact met de Belgische politie voor het uitwisselen van informatie. 

Het gaat om een blank vrouw tussen de 50 en 60 jaar oud. Ze heeft een normaal postuur, is tussen de 1.65 en 1.70 meter lang en heeft kort rossig haar. Ze droeg geen sieraden, heeft geen tatoeages en was naakt toen ze werd aangetroffen. Een woordvoerder van de politie: "We werken met een rechercheteam van 20 politiemensen aan deze zaak. Gisteren heeft het team Forensische Opsporing ter plaatse uitgebreid onderzoek gedaan. Ook hebben we een helikopter ingezet om foto’s te maken van de omgeving waar de vrouw is aangetroffen. Daarnaast zijn verschillende passanten gehoord. Morgen wordt er sectie verricht op het lichaam."

De politie vraagt mensen die informatie hebben om contact op te nemen met de politie. Dat kan op verschillende manieren: via 0900-8844, WhatsApp of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Hubert wint F2-sprintrace Frankrijk, De Vries valt tegen

Anthoine Hubert heeft zijn tweede zege in de Formule 2 te pakken. Nadat de Fransman in Monaco won was hij ook in eigen land op het circuit van Paul Ricard de beste in de sprintrace van zondag.

Polesitter Hubert behield bij de start de leiding, Jack Aitken schoot van plek zes naar voren en nam de tweede stek in beslag, voor Juan Manuel Correa en Nicholas Latifi. Nyck de Vries vertrok niet zo best vanaf zijn achtste plek en viel een plaats terug achter Nobuharu Matsushita.

Correa wist Aitken na een paar ronden te verrassen en nam zo knap plek twee over, waarna ook Zhou Guanyu voorbij de Brit ging. De Vries reed halverwege voorbij Matsushita en nam ook Louis Deletraz te grazen, waarna hij zijn pijlen kon richten op de voor hem rijdende Sergio Sette Camara.

De Vries had het in de vooraan bijzonder weinig enerverende slotfase flink lastig: Deletraz pakte zijn zevende plek weer terug en twee ronden voor het einde ging ook Callum Ilott er voorbij. De zege van Hubert kwam geen seconde meer in gevaar, Correa en Zhou completeerden het podium, De Vries eindigde als tiende nadat ook Matsushita hem passeerde.

Man pist van brug: vier gewonden

In Berlijn zijn vier mensen gewond geraakt nadat iemand van een brug af stond te zeiken. De man piste van de Jannowitzbrug op een op de Spree-rivier varende boot, waardoor mensen van schrik opsprongen.

Meerdere mensen klapten zo met hun hoofd tegen de brug, wat voor vier mensen zelfs snij- en hoofdwonden veroorzaakten. De vier werden per ambulance afgevoerd, één van de gewonden was er zelfs ernstig aan toe.

De brandweer was met zestien man aanwezig en de wildplasser werd gezocht, zonder succes. Het is nog niet bekend of het een bewuste actie was of dat meneer echt héél erg nodig moest.

MLB: Pujols slaat homerun tegen oude club en krijgt staande ovatie; Castillo slaat na 3654 dagen weer eens honkslag

Vrijdag keerde Albert Pujols na acht jaar terug bij zijn oude club St. Louis Cardinals, waar de eerste honkman van de Los Angeles Angels een staande ovatie kreeg. Zaterdag sloeg hij een homerun en dat kon rekenen op een hoop gejuich van de fans van de Cardinals. De Cardinals wonnen overigens met 4-2 van de Angels.

Pujol slaat homerun tegen oude ploeg (Bron: Youtube.com)

De New York Yankees kennen een super week. De afgelopen week keerde Aaron Judge en Giancarclo Stanton terug in de line-up na lang blessureleed. Ook haalde de ploeg uit New York ook nog Edwin Encarnación, waardoor de sterkte van de ploeg alleen maar toeneemt. Dat is ook aan de goede resultaten te zien. De Yankees wonnen de afgelopen wedstrijden acht wedstrijden tegen sterke tegenstanders als de Tampa Bay Rays en de Houston Astros.

Vannacht werd er opnieuw gewonnen van de Astros, ditmaal met 7-5. Dat was voor een groot deel te danken aan de slagploeg. De Yankees sloeg twee homeruns en evenaarde daarmee het franchise record door minimaal 25 wedstrijden op rij minimaal één homerun te slaan.

Stanton was vannacht de grote man ondanks dat hij geen homerun wist te slaan. De outfielder wist met twee honkslagen vier punten binnen te slaan en bezorgde daarmee de winst voor de Yankees.

Wilkin Castillo heeft na 3654 dagen eindelijk weer eens een honkslag geslagen in de MLB. De catcher van de Maimi Marlins speelde voor zaterdag in 2009 zijn laatste wedstrijd in de MLB. Dat was toen voor de Cincinnati Reds en daarna stond hij wel onder contract bij veel MLB-teams, maar speelde zijn wedstrijden in de Minor Leagues. Zaterdag werd hij na tien jaar eindelijk weer eens opgeroepen voor een wedstrijd in de MLB. Hij sloeg meteen een twee honkslag en dat goed voor twee binnengeslagen punten. Met zijn Marlins won hij met 5-3 van de Philadelphia Phillies.

Uitslagen MLB zaterdag:
Kansas City Royals - Minnesota Twins 3-5
St. Louis Cardinals - Los Angeles Angels 4-2
Chicago Cubs - New York Mets 2-10
Boston Red Sox - Toronto Bleu Jays 7-8
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 6-3
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 3-5
Oakland Athletics - Tampa Bay Rays 4-2
Cleveland Indians - Detroit Tigers 2-0
Seatlle Mariniers - Baltimore Orioles 4-8
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 6-5
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 5-4
Washington Nationals - Atlanta Braves 9-13
New York Yankees - Houston Astros 7-5
Texas Rangers - Chicago White Sox 6-5
Arizona Diamondbacks - San Francesco Giants 4-7

Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk

Dit prachtige landhuis is gelegen op een fantastische plek in Friesland, in het bosrijke gebied van de Trynwalden. Het landhuis ligt aan de rand van het bos en nabij Stania State en Landgoed de Klinze. Het huis heeft werkelijk alles. Een jacuzzi, manege, bar, fitnessruimte, je kunt het zo gek niet bedenken of je vind het hier. Voor iets minder dan een miljoen kan het van jou zijn! 

Liever alles op één pagina? Check dan snel de laatste! 

Droomhuis in Aldtsjerk (Foto: Funda)
Droomhuis in Aldtsjerk (Foto: Funda)

Nederlandse acrogymnasten grijpen naast medailles op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn de Nederlandse acrogymnasten er niet in geslaagd een medaille te pakken. Dat lag ook niet echt in de lijn der verwachtingen, maar toch kwamen ze knap in de buurt van de podiumplaatsen.

Op de dynamische oefening voor gemengde paren scoorden de 24-jarige Stef van der Locht en de 16-jarige Fenne van Dijck een vierde plek, ruim een half punt achter Wit-Rusland. Het goud ging naar de Russen, voor Azerbeidzjan.

Het verschil was kleiner op de balansoefening, maar ook daar moesten Van der Locht en Van Dijck genoegen nemen met een vierde plek. Wit-Rusland kon voor eigen publiek het goud vieren, voor Rusland en Azerbeidzjan.

Fem van Os (17), Lotte van Vugt (18) en Lynn de Bock (17) werden op de dynamische oefening bij de vrouwen zevende van de acht. De 19-jarige Belgische dames Talia De Troyer en Britt Vanderdonckt pakten met de pas 15-jarige Charlotte van Royen het goud, voor Portugal en Wit-Rusland.

Het Nederlandse trio pakte tot slot een zesde plek op de balansoefening bij de vrouwen, waar het goud wederom voor Wit-Rusland was. België pakte dit keer zilver, voor Portugal.

In de ritmische gymnastiek ging het eerste goud op de individuele competitie weinig verrassend naar achtvoudig wereldkampioene Dina Averina uit Rusland, voor Linoy Ashram uit Israël en de Wit-Russische Katsiaryna Halkina.

Shwartzman wint F3-race Frankrijk, Verschoor 4e

Robert Shwartzman heeft de tweede Formule 3-race van het weekeinde op het Franse circuit van Paul Ricard gewonnen. De Russische kampioenschapsleider reed zich in de eerste helft naar de leiding en stond die niet meer af.

Van poleposition pakte Alex Peroni gelijk de leiding, voor Yuki Tsunoda en de Nederlander Bent Viscaal. Laatstgenoemde werd na een paar ronden gepasseerd door Pedro Piquet, terwijl Tsunoda met succes de aanval opende op Peroni. Kampioenschapsleider Shwartzman kwam ook naar voren en nam plek drie over, waarna hij zijn pijlen op plek één richtte.

Bij de eerste echte aanval van de Rus ging Peroni flink de fout in: de Australiër schoot rechtdoor en kwam achter Tsunoda en Piquet terecht, terwijl Shwartzman de leiding over had genomen. Peroni viel vervolgens met wat schade verder terug, Piquet nam de tweede plek over van Tsunoda. De Japanner zakte nog wat verder terug en ook Jehan Daruvala, de winnaar op zaterdag, kwam er voorbij.

De winst van Shwartzman kwam niet meer in gevaar, Piquet eindigde als tweede en Daruvala completeerde het podium. Richard Verschoor reed zich dankzij een sterke race - en wat uitvalbeurten - naar een fraaie vierde plek, voor MP Motorsport-teamgenoot Liam Lawson. Marcus Armstrong vertrok als vierde, kwam niet weg en viel terug naar de laatste plek, maar eindigde als zesde. Dat werd nog een vijfde plek, want Lawson kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het veroorzaken van een botsing.

Afrika Cup: Gaat Ziyach scoren vanmiddag?

De Afrika Cup is dit weekend begonnen! Vanmiddag kan je i.p.v. te bakken in de zon lekker op je zolderkamertje Marokko - Namibie kijken natuurlijk! Het begint om 16.30 uur. Wel even het topic er bij open houden op je tweede scherm. In de selectie van Marokko zijn een aantal Nederlandse Marokkanen opgenomen. Dit zijn Ziyach en Mazraoui van Ajax en Idrissi van AZ. Heeft Marokko kans de Afrika-cup te winnen volgens jou?


Dronken schipper slaat overboord, boot vaart verder

Zaterdagavond kwam er bij het Operationeel Centrum van de politie een melding binnen over een boot op het water. Er zat niemand meer in. De melding kwam vanaf het Veluwemeer, in de buurt van Nunspeet. De politie rukte meteen uit met een boot en ook andere hulpdiensten gingen het water op. De KNRM vond even later een boot die rondjes voer, zonder dat er iemand in zat.

De opvarende bleek door iemand anders te zijn gered en naar wal te zijn gebracht. Agenten zijn naar de man toe gegaan en om erachter te komen wat er aan de hand was. De man vertelde dat hij van boord was geraakt en dreigde te verdrinken. Een passant had hem gered. De man bleek onder invloed van alcohol. Hij blies 910 ug/l, dat is ruim vier keer de maximum toegestane hoeveelheid. Ook had hij geen vaarbewijs. Daarom is de 58-jarige man uit Nunspeet aangehouden, de boot is voor onderzoek in beslag genomen.

Met deze zomerse dagen zullen veel mensen het water op gaan om verkoeling te zoeken. Ook op het water gelden regels. Dit incident laat zien dat die regels er niet voor niets zijn. Het is sowieso niet toegestaan om als schipper onder invloed van alcohol te varen. Verder was het dodemanskoord in de boot niet goed bevestigd, daardoor bleef de boot varen toen de schipper overboord viel.

Vergne wint spannende ePrix Bern, Frijns valt vroeg uit

Jean-Eric Vergne heeft de ePrix van Zwitserland gewonnen, de op twee na laatste race van het seizoen. In de straten van Bern was vooral in het begin sprake van de nodige chaos, daarna was het vooral een kwestie van foutloos blijven.

Bij de start ging het gelijk al behoorlijk fout: Robin Frijns werd voor de eerste bocht van achteren aangetikt en ging de rondte in, Pascal Wehrlein kwam in de bocht vast te staan en veroorzaakte zo een massale opstopping. Met polesitter Jean-Eric Vergne op kop werd de rode vlag gezwaaid om puin te ruimen en na een lange onderbreking kon men vanachter de safety car dan verder. Dat ging wel zonder Frijns: voor de Limburger was de race voorbij.

Vergne kreeg de als tweede vertrokken Mitch Evans in zijn kielzog en het duo sloeg een gat naar thuisfavoriet Sebastien Buemi. Daarachter reed Wehrlein, tot de Duitser ingehaald werd door Sam Bird, waarna zijn Mahindra gelijk de geest gaf: full course yellow. Heel veel werd er na het zwaaien van het groen niet aangevallen. Evans probeerde het uit alle macht bij Vergne, maar zonder succes, en André Lotterer nam plek zes over van zijn Duitse landgenoot Daniel Abt.

Lotterer was in de slotfase lekker bezig, want hij verschalkte ook Maximilian Günther en ging kort voor het einde voorbij Bird naar de vierde plek. In de slotminuten begon het nog even stevig te regenen, wat voor flink wat glijden zorgde. Vergne hield zijn auto echter onder controle en won nét voor Evans, terwijl Buemi vlak daarachter met alle moeite erin slaagde Lotterer van het podium te houden. Lucas di Grassi eindigde als tiende en verloor zo heel veel punten in de titelstrijd ten opzichte van koploper Vergne.

Zeges voor Nigeria en Uganda op Afrika Cup; Guinee en Madagaskar spelen gelijk

Nigeria is de Afrika Cup begonnen met een zege op debutant Burundi (1-0), Uganda won voor het eerst sinds 1978 weer een duel op het toernooi en Guinee hield een punt over aan het doel met Madagaskar.

Het duurde lang voordat er gejuicht kon worden bij Nigeria. Pas in de 77e minuut wist invaller Odion Ighalo het doel te vinden, waar de Nederlands-Nigeriaanse William Troost-Ekong in de basis stond met Arsenal-speler Alex Iwobi en voormalig Chelsea-speler John Obi Mikel. Ighalo, net in het veld gekomen, kreeg de bal fraai met een hakje toegespeeld door Ola Aina en liet keeper Jonathan Nahimana van Burundi kansloos.

Guinee en Madagaskar zijn de andere landen in groep B. Het werd 2-2. Naby Keïta, sterspeler van Guinee, was niet fit genoeg om te starten en val na een uur in. Toen stond zijn ploeg op 1-2 achterstand door doelpunten van Anicet en Carolus Andriamatsinoro. Guinee kwam echter langszij dankzij een benutte penalty van Francois Kamano.

Uganda wist voor het eerst sinds 1978 een wedstrijd te winnen op de Afrika Cup. De ploeg won met 2-0 van Democratische Republiek Congo. Uganda wist zich in 2017 voor het eerst sinds 1978 weer te kwalificeren voor de Afrika Cup. Twee jaar geleden verloor het land twee wedstrijden en speelde het gelijk tegen Mali. Tegen Congo bracht Patrick Kaddu Oeganda al na een kwartier op voorsprong met een kopbal. Kort na de rust scoorde Emanuel Okwi eveneens met het hoofd de 2-0. Uganda en DR Congo delen de groep met Egypte en Zimbabwe. Gastland Egypte won zaterdag het openingsduel met 1-0. 

 

Samenvattingen van de wedstrijden. (Bron: YouTube)

Twee gewonden bij ernstig verkeersongeval

Bij een ernstig verkeersongeval op de Venestraat in Geertruidenberg raakten zaterdagavond 22 juni twee voetgangers gewond. Een 26-jarige automobilist uit Geertruidenberg kwam door een nog onbekende oorzaak in aanraking met het tweetal. Hij is aangehouden voor verder onderzoek.

De twee slachtoffers, een 40-jarige vrouw uit Geertruidenberg en een 51-jarige vrouw uit Oosterhout, liepen rond 19:15 uur door de eerdergenoemde straat. Door een nog onbekende oorzaak kwam een auto met hen in aanraking. Het 51-jarige slachtoffer kwam door de aanrijding bekneld te zitten onder de auto en moest door de hulpdiensten uit haar benarde positie worden bevrijd. Vervolgens is zij onder begeleiding van een trauma-arts overgebracht naar het ziekenhuis in Rotterdam. Het andere slachtoffer is eveneens met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

De 26-jarige automobilist werd direct na het ongeval aangehouden. Uit onderzoek blijkt dat hij alcohol had gebruikt. Hij blies tijdens de ademanalyse 530 Ugl (= microgram per liter). Het alcoholgehalte mag niet hoger zijn dan 220 Ugl. De weg was tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Bij ernstige verkeersongevallen, zoals deze aanrijding, onderzoekt de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie de toedracht van het ongeval. Zij waren dan ook aanwezig voor sporenonderzoek. De betrokken auto is in beslaggenomen voor onderzoek.

VS en Panama door op Gold Cup na tweede zege

De voetballers van de Verenigde Staten hebben ook hun tweede wedstrijd in de Gold Cup overtuigend gewonnen. In Cleveland was het elftal van bondscoach Gregg Berhalter met 6-0 veel te sterk voor Trinidad en Tobago.

Voor rust hield Trinidad de schade nog beperkt (1-0) maar na rust scoorden de Amerikanen liefst vijf keer. De VS won zijn eerste wedstrijd al met 4-0 van Guyana.

Panama won het andere duel in de groep met 4-2. Bij rust stonden ze al met 3-1 voor. Na twee duels hebben VS en Panama zes punten en spelen over vier dagen alleen nog om de groepswinst. Trinidad en Guyana zullen spelen om de eer en plek drie, maar beide landen kunnen zich niet meer plaatsen voor de kwartfinales.

Samenvattingen van de wedstrijden. (Bron: You Tube)

Brazilië swingt (zonder Neres) tegen Peru, Venezuela zeker van volgende ronde

Brazilië heeft dankzij een overtuigende 5-0 overwinning op Peru de groepswinst gepakt in Groep A op de Copa América. Venezuela verzekerde zich van plek twee na een 3-1 zege op Bolivia. De nummers één en twee uit de groep zijn zeker van een plek in de knock-out-fase. Peru werd derde in de groep en zit in de wachtkamer. De twee beste nummers drie kwalificeren zich ook voor de kwartfinales.

Brazilië speelde zonder Ajacied David Neres. Na twintig minuten had het land al een geruststellende voorsprong te pakken in Arena Corinthians. Casemiro maakte in de twaalfde minuut de openingstreffer, waarna Roberto Firmino zeven minuten later de 2-0 maakte. Buitenspeler Everton besliste na ruim een halfuur het due: 3-0. Snel na de pauze maakte aanvoerder Daniel Alves er nog 4-0 van voor De Goddelijke Kanaries. In de slotminuut zorgde invaller Willian met een fraai afstandsschot voor de 5-0. Gabriel Jesus mocht diep in blessuretijd nog vanaf elf meter aanleggen voor de zesde Braziliaanse treffer, maar hij miste de strafschop.

Venezuela won dankzij twee treffers van Daniel Machís met 2-1 van Bolivia, dat puntloos blijft op deze Copa América. Machís maakte al na twee minuten zijn eerste treffer en tien minuten na de pauze zorgde hij voor de 2-0. Leonel Justiniano maakte acht minuten voor tijd namens Bolivia nog wel de 2-1, maar spits Josef Martínez (in dienst bij het Atlanta United van Frank de Boer) besliste vier minuten later het duel: 3-1.

 

Samenvattingen van de wedstrijden. 

Noorwegen na thriller en via strafschoppen zeker van kwartfinaleticket

Noorwegen is zaterdagavond doorgedrongen tot de kwartfinales op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. In een uiterst spannend duel met Australië eigenden de vrouwen zich na strafschoppen de zege toe. Na negentig en 120 minuten stond het 1-1. 

Noorwegen en Australië wonnen twee duels in de groepsfase. Hun duel ging zaterdag aanvankelijk redelijk gelijk op. Australische Sam Kerr, al goed voor vijf goals in de groepsfase, schoot binnen een halve minuut naast. Heel snel daarna kopte Kristine Minde aan de overzijde in de handen van de Australische keeper.

Na een half uur brak de wedstrijd open toen Kerr de kans op 0-1 liet liggen en Noorwegen in de omschakeling toesloeg. Karina Saevik vond Isabell Herlovsen, waarna zij oog in oog met keeper Lydia Williams koel bleef en afrondde. Kort voor rust leek Australië de kans te krijgen om op gelijke hoogte, toen Maria Thorisdottir hands maakte en de bal op de stip ging. Scheidsrechter Riem Hussein bekeek op verzoek van de VAR echter de beelden en besloot haar besluit terug te draaien.

Australië herpakte zich prima na rust. Topscorer Kerr dacht na een kwartier al de gelijkmaker op zich te nemen, maar werd tot haar frustratie teruggefloten wegens buitenspel. Toch gaf de ploeg het niet op. De 1-1 viel alsnog. Elise Kellond-Knight nam vanaf de rechterkant een hoekschop, die door niemand werd aangeraakt en pardoes het doel in ging.

Er kwamen dertig minuten bij, waarin niet werd gescoord. Australië sneed zichzelf wel lelijk in de vingers toen Alanna Kennedy na 104 minuten de doorgebroken Lisa-Marie Utland bij het shirt pakte en met rood op zak kon vertrekken. 

In de strafschoppenserie gingen Kerr en Emily Gielnik meteen de fout in, terwijl de Noorse vrouwen hun eerste vier pogingen binnentrapten. De Scandinaviers gaan zodoende door naar de kwartfinales en nemen het daarin op tegen Engeland of Kameroen.

Noorwegen naar de kwartfinales. (PRO SHOTS/Imago)
Noorwegen naar de kwartfinales. (PRO SHOTS/Imago)

Gefraudeerd? Dan geen recht op uitkering!

Het kabinet wil voorkomen dat mensen met een bijstandsuitkering, die vermogen verzwijgen en daarvoor zijn beboet, direct weer een uitkering kunnen krijgen. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereidt een wetswijziging voor die dit regelt.

Gemeenten en de Sociale verzekeringsbank (SVB) ervaren het als een knelpunt bij de handhaving dat de huidige wet hen dwingt om na vaststelling van fraude in voorkomende gevallen toch direct weer een bijstandsuitkering te moeten verstrekken. Dit komt omdat de door fraude ontstane terugvorderingen en boetes bij de vermogenstoets als schuld kunnen worden afgetrokken van het bezit. Hierdoor kan iemand die gefraudeerd heeft onder de vermogensgrens uitkomen en recht hebben op een bijstandsuitkering.

Fraude is in deze gevallen lonend. Het leidt bovendien tot een bevoorrechte positie bij de toegang tot bijstand, ten opzichte van aanvragers van een uitkering die hun bezit wel melden en daar geen vorderingen tegenover hebben staan. Het kabinet vindt dit niet te rechtvaardigen. Fraude binnen de sociale zekerheid mag niet lonen en moet in de volle breedte kunnen worden aangepakt door uitkeringsinstanties.

Het wetsvoorstel dat staatssecretaris Van Ark voorbereidt, voorkomt dat mensen met fraudevorderingen direct weer recht op bijstand krijgen. Om dit te bereiken worden vorderingen en boetes wegens fraude binnen de sociale zekerheid niet meer meegeteld als schuld bij de vermogenstoets. Staatssecretaris Van Ark verwacht dat de aangescherpte wetgeving uitkeringsinstanties zal aanzetten om intensiever te handhaven op het niet melden van vermogen.

Reageren op dit wetsvoorstel? Dat kun je hier doen, tot 21 juli! 

Politie doet onderzoek naar overleden personen

Vrijdag 21 juni heeft de politie een overleden man aangetroffen aan het Fabriekslaantje in Tiel. Aangezien het nog onduidelijk is waaraan de man is overleden, wordt er nader onderzoek gedaan. De man werd rond 14:40 uur door agenten gevonden na meldingen van bezorgde buren. De 66-jarige bewoner bleek te zijn overleden.

Het lichaam is in beslag genomen en zal nader worden onderzocht. Ook wordt in de woning sporenonderzoek gedaan. Verder spreekt de politie met omwonenden en andere relevante personen.

Westdorpe
Ook in Westdorpe doet de politie onderzoek naar het overlijden van een onbekende man. Op zaterdag 22 juni 2019 rond 12:00 uur heeft de politie aan de Anthoniekade in Westdorpe het dode lichaam aangetroffen van een onbekende persoon. De politie kreeg de melding van een voorbijganger. Het lichaam lag in een weiland.

Ter plaatse werd de omgeving afgezet en is het team Forensische Opsporing is gestart met een onderzoek.Ook maakte de politiehelikopter foto’s van de omgeving. Omdat de politie een misdrijf niet uitsluit, komt zij graag in contact met mensen die informatie hebben die van belang kan zijn. Zij kunnen bellen met 0900 8844.

Landelijke veteranendag op 29 juni

‘Veteranenmaand’ juni nadert z’n hoogtepunt: de Nationale Veteranendag, de 29e in Den Haag. In de aanloop hiernaar worden overal in het land lokale edities georganiseerd om veteranen te bedanken voor hun inzet. Minister Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser bezochten vandaag beiden zo’n plaatselijke Veteranendag. De minister was in Ridderkerk en de staatssecretaris in Putten.

Bijleveld bezocht in Ridderkerk de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon en deelde in haar toespraak het verhaal van Esther. Zij was 22 toen ze in 1996 werd uitgezonden als administrateur en hulpkassier. “Hoewel haar missie zeker een paar mooie momenten kende, was het voor haar toch ook een worsteling om geconfronteerd te worden met de verwoesting van de oorlog en het vrouw zijn in een mannenwereld. Van de 400 mensen op de basis waren er slechts 11 vrouw. Dit jaar staat Defensie stil bij het feit dat er 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht werken. Nu is dat bij de meeste eenheden heel gewoon, maar daar is het nodige aan vooraf gegaan.”

Erkenning en waardering
Geregeld komen bij veteranen decennia later ervaringen toch weer naar boven. Ook bij Esther was dit het geval toen ze aan de slag ging met de expositie. Bijleveld: “Daarom ben ik ook van mening dat de behoefte aan erkenning en waardering niet verjaart. En daarom vind ik het ook zo belangrijk om geregeld waardering te uiten richting onze veteranen.”

Diezelfde boodschap verkondigde de minister ook toen ze gisteren terugkeek op 5 jaar Veteranenwet in Veteranen Ontmoetingscentrum Ouwestomp. In datzelfde licht moet het nieuws worden gezien dat ook gisteren bekend werd: er komt een speciaal uniform voor veteranen.

Putten
Staatssecretaris Visser was uitgenodigd door stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe. Tijdens een wandeling werd onder meer stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan de razzia van 4 oktober 1944. Hierbij werden alle mannen uit Putten weggevoerd naar concentratiekampen.

Visser sprak voor een publiek van onder meer 110 veteranen met partners en kinderen: “Ik zie mensen, die ervoor zorgen dat hun partner militair kon en kan zijn. Een onmisbaar én onmiskenbaar sterk thuisfront, dat zorgt dat het werk van onze veteranen zo goed kan worden gedaan. Ik zie kinderen, in de hoop dat zij opgroeien in dezelfde veilige omgeving als wij nu al bijna 75 jaar leven. Zij helpen de verhalen van onze veteranen, hun papa of mama, in ere te houden voor toekomstige generaties. En ik zie mensen, die zich hebben ingezet en nog steeds inzetten voor de vrede en veiligheid in de wereld.”

Landelijke veteranendag op 29 juni (Foto: Defensie)
Landelijke veteranendag op 29 juni (Foto: Defensie)

FOK! Wat een weer: jullie mogen het zeggen!

Hallo!

Dat het zonnig en bloedheet gaat worden is wel duidelijk. Dat weet iedereen wel, dus dat hoef ik niet nog eens te herhalen.

Wat mij leuk lijkt om te weten is hóe jullie de hitte gaan doorkomen. Op het werk, thuis, of waar je ook bent. Kunnen jullie tegen de hitte, of juist niet? Neemt jullie werkgever maatregelen? Je kan van alles bedenken om van de hitte te genieten of te verafschuwen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Ook een one-liner zie ik graag met een daarbij behorende achtergrond. Dus alleen 'kutweer' is geen reden.  

Laat het me weten!

Hieronder nog twee fraaie foto's van de NLC's van vrijdagnacht. 

NLC in Steenderen (Foto: Erwin Klein)
Schitterende NLC's bij de Bronckhorster Molen in Steenderen. (Foto: Erwin Klein)

NLC bij Kroezel (Foto: Kroezel)
Ook bij Kroezel was de NLC goed te zien! (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bewoners Amsterdam West vrezen toename bierfietsers

Tegenstanders van de bierfiets in Amsterdam West vrezen dat ze in hun deel van de stad meer overlast zullen krijgen. Vanaf 1 juli is de bierfiets namelijk verboden in het hele centrum en delen van Oost. En dat terwijl het nu al een komen en gaan van bierfietsen is op zaterdagen.

Buurtbewoner Kees Kroese ziet het met lede ogen aan. "En daar komen er weer drie aan. Terug naar de basis om weer een nieuwe lading hersendoden op te halen." Bierfietsen op de Westerdoksdijk op randje stadsdeel West en Centrum op een zaterdag, je kunt er maar moeilijk omheen.

"Zelfs op dit brede fietspad zorgen ze voor veel gevaarlijke situaties", moppert Kroese, voormalig straatmanager van het Damrak en de Nieuwendijk. Een groep Duitsers op een bierfiets met een lekke band heft een lied aan. Of hij ze het liefst het IJ in zou duwen? "Laat ik het zo zeggen: als ze een keer te water raken, ga ik eerst de afwasmachine uitruimen voordat ik 112 ga bellen."

'Meld overlast'
PvdA-raadslid Dennis Boutkan beseft zich maar al te goed dat het aantal bierfietsen in West zal toenemen. Het is hem een doorn in het oog. "Ik zou het liever ook anders zien, maar het is wel belangrijk om te weten dat een rechter ooit heeft bepaald dat je 'm alleen op basis van klachten kan verbieden. Vandaar mijn oproep aan alle Amsterdammers: meld overlast van de bierfiets."

Het Parool meldt dat er alleen al deze maand 111 klachten over de bierfiets zijn binnengekomen in West. Een gigantisch aantal: In 2018 waren er in heel Amsterdam 284 klachten. Een verbod lijkt er dan ook wel aan te komen.

Maar als het aan Kees Kroese ligt, gebeurt dat meteen. Wijzend op de bierfiets met de lekke band: "Zij gaan één keer een rondje op een bierfiets en trekken dan de stad in, gaan zich helemaal klem zuipen en roken en rijden morgen terug naar Duitsland. Maar wij wonen hier. Ik fucking wóón hier!"

Gewapende overval in Rotterdam Crooswijk

Aan de Pijperstraat in Rotterdam zijn vrijdagavond rond 23:00 uur twee bewoners van 64 en 70 jaar overvallen door een drietal mannen. Zij dreigden met een vuurwapen en mes. Ze hebben een onbekend geldbedrag gestolen waarna zij op de vlucht sloegen.

Politie zoekt getuigen
Wanneer de bel gaat doen de nietsvermoedende bewoners de deur open. Drie in donker geklede mannen dringen zich de woning binnen. Ze bedreigen de bewoners met een mes en vuurwapen. De overvallers grissen wat geld weg. Vervolgens gaan zij er als een speer vandoor en vluchten via de Boezemweg richting de Bosdreef. De politie stelt een buurtonderzoek in en vraagt camerabeelden op.

Boksers Van der Pas en Kasparian naar achtste finales Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de eerste twee Nederlandse boksers het prima gedaan in hun openingsduels. Max van der Pas en Artjom Kasparian plaatsten zich allebei voor de achtste finales in hun gewichtsklasse.

In het middengewicht (-75kg) nam Van der Pas het op tegen de Noord-Macedoniër Arsim Etemi en dat werd niet zo moeilijk. In de eerste twee rondes scoorde de Nederlander een knockdown en ook de derde ronde werd door alle vijf juryleden aan hem toegewezen.

Kasparian begon in het lichtzwaargewicht (-81kg) met een duel tegen Mikel Cullhaj uit Albanië en ook dat bleek niet al te ingewikkeld. De eerste ronde ging naar de Rotterdammer, de tweede ronde was duidelijk ook voor hem en in de derde ronde was er nog minder twijfel onder de vijf juryleden: 5-0.

Tafeltennissers Tromer en Oostwouder uitgeschakeld op Europese Spelen

Voor tafeltennissers Laurens Tromer en Ewout Oostwouder zit het individuele toernooi op de Europese Spelen er al op. Bij de laatste 64 viel voor beiden het doek in het Wit-Russische Minsk.

In de eerste ronde won Oostwouder nog doodsimpel van de Kosovaar Fatih Karabaxhak: 11-6, 11-1, 11-6, 11-3. Daarna wachtte de sterke Slovaak Wang Yang en dat werd een kansloze exercitie: 6-11, 6-11, 6-11, 3-11.

Tromer speelde in de tweede ronde tegen de Pool Jakub Dyjas en dat werd wél spannend. Bij een 1-3 achterstand trok Tromer ineens twee games naar zich toe, maar in de beslissende game gaf hij een 7-3 voorsprong uit handen: 6-11, 12-10, 2-11, 6-11, 11-8, 11-8, 9-11.

De Vries boekt dominante F2-zege in Frankrijk

Nyck de Vries heeft op het Franse circuit van Paul Ricard de Formule 2-hoofdrace van het weekeinde gewonnen. De Nederlandse ART-coureur was vooral in de slotfase dominant en pakte zo ook de leiding in het kampioenschap over van Nicholas Latifi.

De Vries kende een wereldstart en profiteerde optimaal van de wat matige start van polesitter Sergio Sette Camara, waardoor Jack Aitken ook iets in moest houden. De Nederlander vertrok van plek vier en dook als leider de eerste bocht in, voor Aitken, Sette Camara en Zhou Guanyou. Al snel werd de race even geneutraliseerd: Sean Gelael knalde vol in de auto van teamgenoot Mick Schumacher, voor Ralph Boschung en Nikita Mazepin was de race ook voorbij en Dorian Boccolacci kwam stil te staan.

Bij de herstart behield De Vries de leiding, voor Aitken en Sette Camara, die in de achtste ronde hun verplichte pitstop kwamen maken. De Nederlander perste nog even alles uit zijn zachte banden en kwam een ronde later ook naar binnen, maar hij kwam nét achter Aitken de baan weer op. Dat duurde niet lang en een paar bochten later ging De Vries er op de DRS weer voorbij. Zo lag hij lang op de zesde plek, achter mannen die nog moesten stoppen en dat vanaf tien ronden voor het einde deden.

Luca Ghiotto was de laatste die naar binnen kwam en hij leek aan te kunnen vallen, maar een aanvaring met Juan Manuel Correa maakte een einde aan Ghiotto's race. Achter de wegrijdende De Vries duelleerden Sette Camara en Aitken om de tweede plek, waarbij de Braziliaan die strijd won. Aitken completeerde het podium, voor Zhou en Latifi.

Zondagochtend om 11:25 uur staat de sprintrace gepland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.