FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 juni 2019

One Punch Man vechtgame aangekondigd

One Punch Man, de populaire manga en anime van ONE en Yusuke Murata, krijgt een eigen vechtgame. Bandai Namco heeft vandaag One Punch Man: A Hero Nobody Knows aangekondigd voor PS4, Xbox One en pc. Een releasedatum is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de gevechten drie tegen drie. Naast Saitama vechten onder andere we ook Genos, Sonic en Mumen Rider mee. Bekijk de eerste trailer hieronder.

One Punch Man is een comedy waarin Saitama, een onwaarschijnlijke held, werkelijk elke tegenstander dan ook met slechts een vuistslag kan verslaan.

DENK steunt per ongeluk pitspoezen-motie van PVV

Een paar weken geleden was hier al te lezen dat de PVV strijdt voor de terugkeer van pitspoezen bij de Grand Prix van Nederland. Vandaag kwam de motie in stemming en er kwam steun vanuit onverwachte hoek, ook DENK vindt dat pitspoezen bij de Formule 1 horen.

Tijdens de wekelijkse stemmingen staken naast PVV, VVD en FVD tot veler verrassing ook de mannen van DENK hun hand op. Ondanks de verrassende steun haalde motie het niet.

Update 23.27 uur

De steun van DENK blijkt een foutje te zijn. "Dat is niet goed gegaan", zo vertelde een woordvoerder de NOS. "Ergens bij het stemmen over de 155 moties van vanmiddag ging het kennelijk mis."

Voor de liefhebbers hebben we bij deze een pitspoes (Pro Shots / Panoramic)
Voor de liefhebbers hebben we bij deze een pitspoes (Pro Shots / Panoramic)

Nederlandse dames schakelen Japan uit na heuse thriller

Het Nederlands dameselftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal. De wedstrijd tegen Japan leek dinsdagavond af te stevenen op een verlenging, maar in de absolute slotfase schoot Lieke Martens de Oranje Leeuwinnen vanaf elf meter alsnog naar de volgende ronde: 2-1. Martens had ook de 1-0 voor haar rekening genomen. Nederland stuit in de volgende ronde op Italië.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd. Vivianne Miedema werd twee keer bereikt door Martens. De spits volleerde eerst via een Japans lichaam net naast, terwijl ook haar kopbal even later net niet doeltreffend was. Na een kwartier was het alsnog raak via Martens, die via een prachtige hakbal uit een hoekschop scoorde.

Japan had tot dan toe nog niets laten zien, totdat Yuika Sugasawa de paal trof. Nederland zocht het daarna in de diepte via Shanice van de Sande en Daniëlle van de Donk, maar doelvrouw Ayaka Yamashita kon tot driemaal toe ingrijpen. Een prachtig uitgespeelde aanval, afgerond door Yui Hasegawa, betekende vlak voor rust de gelijkmaker.

In de tweede helft was meer en meer sprake van eenrichtingsverkeer van de kant van Japan. Sugasawa zag een schot over vliegen, een nog grotere kans van Emi Nakajima ging net naast. De Aziaten voerden de druk verder op en raakten via Hina Sugita de lat. Nederland had het zwaar, maar kreeg in de absolute slotfase een penalty na een handsbal van Saki Kumagai. Martens schoot Nederland vervolgens naar de kwartfinale: 2-1.

Nederlands vrouwenelftal door naar kwartfinale op WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)
Nederlands vrouwenelftal door naar kwartfinale op WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)

Italië naar kwartfinales WK voetbal

Italië heeft dinsdagavond de kwartfinales van het WK voetbal voor vrouwen bereikt. De ploeg van bondscoach Milena Bertolini had het in de eerste helft lastig met China, maar bleef na het pakken van een 2-0 voorsprong moeiteloos op de been. La Squadra Azzurra treedt in de kwartfinales aan tegen Nederland, dat van Japan won.

Na een kwartier pakten de Italianen de voorsprong. De bal belandde in de kluts bij Valentina Giacinti, die eenvoudig kon binnen tikken. Er ontwikkelde zich een open wedstrijd, waarin China steeds gevaarlijker werd. Wang Shan werd ogenschijnlijk tegen het hoofd getikt door Italiaanse verdediger Sara Gama, maar de VAR besloot dat het niet voldoende was voor een penalty.

Valentina Bergamaschi kreeg aan de andere kant een goede mogelijkheid, terwijl Shuang Wang de paal raakte, maar de Chinese spits bevond zich in buitenspelpositie. Vlak na rust verdubbelde Italië de voorsprong. Invaller Aurora Galli probeerde het met een poging van afstand, die onhoudbaar bleek voor de weifelende Chinese doelman Peng Shimeng.

China gaf niet op en probeerde de druk op Italië op te voeren. De Aziaten hadden echter moeite om echt gevaarlijk te worden, ondanks pogingen van onder meer Peng Han, Rui Zhang en Yang Li. Italië speelde de wedstrijd rustig uit en brak nog een aantal keer gevaarlijk uit, maar voelde niet de noodzaak om nadrukkelijk op zoek te gaan naar een derde treffer.

Drie politiemedewerkers buiten functie gesteld

De politiechef van de eenheid Limburg heeft dinsdag drie politiemedewerkers buiten functie gesteld vanwege een vermoeden van plichtsverzuim. De betreffende medewerkers zijn werkzaam in het basisteam Horst / Peel en Maas. De drie medewerkers zouden zich hebben beziggehouden met mogelijk onprofessioneel gedrag (uitingen en handelingen) ten opzichte van leiding, medewerkers en organisatie. Deze maatregelen zijn genomen na verkregen informatie uit enkele disciplinaire onderzoeken waarbij in april dit jaar vier medewerkers buiten functie zijn gesteld en dat zijn ze momenteel nog steeds.

Tijdens dat onderzoek kwamen er nieuwe feiten aan het daglicht waarbij andere medewerkers betrokken zijn geweest. Dat heeft geresulteerd in de maatregelen die vandaag zijn genomen. Nagenoeg alle betrokken medewerkers werken in hetzelfde basisteam van de politie Limburg. Eén medewerker werkt bij een regionaal ondersteunende afdeling.

Onderzoek
Alle betrokken medewerkers hebben hun geweldsmiddelen ingeleverd en hen is de toegang tot de politiegebouwen en –systemen ontzegd gedurende de duur van het onderzoek. Er is momenteel geen strafrechtelijk onderzoek gaande. Er vindt wel naast het interne disciplinaire onderzoek een oriënterend onderzoek plaats door medewerkers van de Rijksrecherche. Dit onder leiding van het Openbaar Ministerie. De uitkomsten daarvan moeten worden afgewacht. De medewerkers van het basisteam zijn door de leiding geïnformeerd. Tevens zijn er maatregelen getroffen in de bedrijfsvoering om de hierdoor ontstane situatie in de personele planning het hoofd te kunnen bieden.

Integriteit
Integriteit is de basis van goed politiewerk. De politie staat voor betrouwbaarheid. De samenleving mag verwachten dat de politie zorgvuldig en adequaat handelt en daar verantwoordelijkheid voor neemt en transparant over is. Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Dat geldt voor iedereen.

Politiewerk is mensenwerk en mensen kunnen fouten maken, die zijn daarom niet voor 100% te voorkomen. De politie wil er alert op zijn. Van fouten moet men leren en plichtsverzuim moet consequenties hebben. De politie zegt meldingen over mogelijk plichtsverzuim zorgvuldig te onderzoeken en te straffen waar het moet.

De politie wil zo transparant mogelijk communiceren over integriteit. Daarbij wordt altijd een afweging gemaakt tussen de privacy van haar medewerkers en het organisatiebelang. De politie wil open zijn over fouten, leerpunten en maatregelen van de organisatie.

Nieuw politiedienstvoertuig wordt aangepast

Uitgebreide gebruikerstesten konden niet voorkomen dat er na de lancering van de Mercedes B-klasse politievoertuigen kanttekeningen werden gemaakt bij onder andere de indeling, wegligging en verlichting van het voertuig. Inmiddels wordt het dienstvoertuig op deze onderdelen aangepast. De Mercedes B-klasse vervangt de komende jaren de Volkswagen Touran als basispolitievoertuig.

De klachten van politiemedewerkers zijn serieus opgepakt. In samenwerking met Mercedes en de in- en opbouwer is de politie bezig om alle uitgeleverde voertuigen aan te passen. Te weinig ruimte voorin de auto, was de meest gehoorde klacht. Door de forse middenconsole konden agenten hun dienstwapen niet goed kwijt aan de zijkant van de stoel. De console is nu vervangen door een kleiner formaat, waardoor er meer ruimte is. "Door de kleinere console is het zitcomfort voorin de auto beduidend verbeterd", zegt Pim Miltenburg, voorzitter van de stuurgroep Aanbesteding Politievoertuigen en hoofd Operatie Oost-Nederland.

Stop-transparant
Ook gaven gebruikers aan dat ze liever lampen hebben, die de omgeving van het voertuig verlichten. De daksets zijn aangepast, waardoor de lampen beter bruikbaar zijn. Daarnaast lichtte het stop-transparant in de dakset erg fel op, waardoor de tekst slecht leesbaar was. Dat is aangepast, en het stopteken is nu duidelijker zichtbaar. Miltenburg: "Nu heb je er als collega in de nachtdienst echt veel meer aan. We kunnen nog beter de mensen langs de weg zetten, daar waar het nodig is."

Verder heeft het aangepaste voertuig een betere wegligging gekregen. Medewerkers die met het nieuwe politievoertuig reden, zeiden met hun voertuig contact te maken met de weg, wanneer er met grotere snelheid over een verkeersdrempel werd gereden. De voertuigen zijn voorzien van stuggere veren, waardoor het voertuig voor 1,6 en achter 2,5 cm hoger komt. Het voertuig zakt daardoor minder in.

Gebruikerstesten
Politiemedewerkers werden van tevoren betrokken bij gebruikerstesten. Maar ook na deze uitgebreide testritten bleek het voertuig voor verbetering vatbaar. "Dit hadden we niet voorzien en we waren verrast toen we van de hoeveelheid klachten hoorden", zegt Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad. "Samen met de Dienst Verwerving hebben we de gebruikersgroepen samengesteld die de testen hebben uitgevoerd. De medewerkers waren afkomstig uit verschillende eenheden, zowel mannen als vrouwen, variërend in lengte en van verschillend postuur. Zij droegen hierbij hun complete dienstuitrusting. Maar helaas kwamen niet alle mankementen hierbij aan het licht. Dit gaan we meenemen in de evaluatie van deze aanbesteding."

In totaal zijn er de afgelopen maanden zo’n 400 Mercedesen uitgeleverd aan de basisteams. Deze worden vanaf de zomer groepsgewijs (tien tegelijk) voorzien van alle aanpassingen, die met gebruikers tot stand zijn gekomen. Alle nieuw uit te leveren voertuigen zullen meteen van alle aanpassingen voorzien zijn. "Met de aanpassingen hebben we nu een auto gekregen, waarmee collega’s hun werk nog beter kunnen doen", aldus Miltenburg.

Vier sporten toegevoegd aan Olympische Spelen van 2024

Het Internationaal Olympisch Comité heeft tijdens een vergadering formeel goedkeuring gegeven aan het toevoegen van vier sporten aan het programma van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De sporten zijn breakdancen, muurklimmen, skateboarden en surfen.

Behalve breakdancen staan de drie overige sporten ook al op het programma van de spelen in Tokyo in 2020. Na die Spelen worden de sporten nog wel aan een onderzoek onderworpen zodat in theorie de sporten alsnog geschrapt kunnen worden.

Badmintonners naar knockoutfase op Europese Spelen

De Nederlandse badmintonploeg blijft lekker bezig op de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk. Vier van de vier 'Nederlandse wedstrijden' werden dinsdag gewonnen, wat al vier van de mogelijk vijf plekken opleverde in de knockoutfase.

In het damesenkelspel was Soraya de Visch Eijbergen met 21-13, 21-9 veel te sterk voor de Wit-Russische Anastasiya Cherniavskaya, waardoor ze met twee zeges zeker is van de achtste finales. Cheryl Seinen en Selena Piek klopten het Tsjechische duo Michaela Fuchsova/Alzbeta Basova met 21-11, 21-9 en is met twee zeges zeker van een plek in de kwartfinales.

Jelle Maas en Robin Tabeling hadden het in het mannendubbel moeilijker, maar met 18-21, 21-19, 21-13 waren ze toch te sterk voor de Polen Milosz Bochat/Adam Cwalinda, waardoor het duo met één wedstrijd te gaan - tegen de als eerste geplaatste Denen - ook zeker is van een plaats bij de laatste acht.

Samen met Piek was Tabeling in het gemengd dubbel ook weer lekker bezig. De Duitsers Isabel Herttrich en Mark Lamsfuss werden met 21-17, 21-8 toch wel wat verrassend verslagen en ook voor dit duo was het de tweede zege, waardoor ook zij zich al op mogen maken voor de kwartfinales.

Update 22.00 uur
De als derde geplaatste Mark Caljouw speelde in het mannenenkelspel zijn tweede partij en ook hij won. Cristian Savin uit Moldavië kreeg met 21-14, 21-16 klop en dus is ook Caljouw zeker van de achtste finales, een honderd procent score voor Nederland.

Winst voor Seedorf en Kluivert in openingsduel Afrika Cup

Kameroen is met een overwinning begonnen aan de Afrika Cup in Egypte. Het elftal van bondscoach Clarence Seedorf en assistent-trainer Patrick Kluivert won dinsdagavond in Ismaïlia met 2-0 van Guinee-Bissau. Kameroen, titelverdediger op de Afrika Cup, had bij rust nog niet gescoord, maar stelde de zege in de tweede helft alsnog veilig dankzij doelpunten van Yaya Banana en Stéphane Bahoken. Ajax-doelman André Onana stond negentig minuten onder de lat bij De Ontembare Leeuwen.

Kameroen en Guinee-Bissau begonnen in een tamelijk troosteloze ambiance aan hun eerste wedstrijd op het toernooi. Het Ismaïlia Stadium was maar matig gevuld en de warmte (ten tijde van de aftrap was de temperatuur nog boven de 30 graden Celsius) maakte goed voetballen lastig. Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd werd na ruim tien minuten voetballen gecreëerd door Guinee-Bissau: een afstandsknal van Judilson Mamadu Tuncará Gomes, voetbalnaam Pelé, zeilde rakelings over het doel van Onana.

Onana hoefde verder in de eerste helft nauwelijks in actie te komen, maar zat wel één keer mis bij een hoge bal. De doelman van Ajax kreeg een voorzet vanaf de linkerflank niet onder controle en had vervolgens het geluk dat hij te hulp werd geschoten door zijn defensie. Kameroen kreeg in de eerste 45 minuten twee goede mogelijkheden: een kopbal van Michael Ngadeu-Ngadjui werd uit de hoek gedoken door doelman Jonas Mendes, terwijl Christian Bassogog uit kansrijke positie een afzwaaier produceerde.

Kort na de onderbreking zat Mendes Kameroen opnieuw dwars, ditmaal door knap te redden op een laag schot van Eric Maxim Choupo-Moting. De ploeg van Seedorf drukte Guinee-Bissau echter steeds verder terug op eigen helft en kwam halverwege het tweede bedrijf uiteindelijk verdiend op voorsprong. Mendes zag er niet goed uit bij een hoekschop van Karl Toko Ekambi, waarna Banana met het hoofd scoorde: 1-0. Drie minuten later volgde direct de 2-0: invaller Bahoken scoorde van dichtbij na een hachelijke situatie in het strafschopgebied. Guinee-Bissau raakte daarna via Piqueti nog de paal, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Kameroen. Later vanavond treffen Ghana en Benin elkaar nog in dezelfde groep.

Cillessen verlaat Barcelona na drie jaar voor Valencia

Jasper Cillessen is officieel speler van Valencia, zo meldt zijn nieuwe werkgever via de officiële kanalen. De dertigjarige doelman kwam dinsdag in het Mestalla zonder noemenswaardige problemen door de medische keuring en tekende daarna een langlopend contract bij los Che .

De overgang van Cillessen, die bij Barcelona over een doorlopende verbintenis tot medio 2021 beschikte, hing al enige tijd in de lucht. De doelman van het Nederlands elftal arriveerde maandagavond in Valencia en werd dinsdag door Cadena COPE gespot bij een kliniek. Cillessen was daar voor de medische check-up, die hij dus goed heeft doorstaan.

Cillessen maakte in 2016 voor dertien miljoen euro de overstap van Ajax naar de Spaanse kampioen, maar slaagde er niet in om Marc-André ter Stegen uit de basiself te verdrijven. Zijn vertrekwens bracht de geruchten op gang, met Benfica als voorname kandidaat om hem over te nemen. In de Engelse media werden zowel West Ham United als Everton naar voren geschoven als mogelijke nieuwe werkgever. De routinier kiest uiteindelijk voor een binnenlandse transfer.

Cillessen kwam in drie seizoenen in het Camp Nou tot 32 officiële wedstrijden. Het merendeel (24) van dit aantal speelde de voormalig Ajacied in de Copa del Rey. Zijn laatste duel voor Barcelona was toevallig tegen zijn nieuwe werkgever, in de finale van de Spaanse beker met 1-2 te sterk voor Barça. De 48-voudig international van Oranje veroverde met de topclub uit Catalonië zes prijzen: twee Spaanse landstitels, tweemaal de Copa del Rey en twee keer de Spaanse Supercup.

Europese Spelen eindigen in kwartfinales voor tafeltennisster Jie

Tafeltennisster Li Jie kan haar spullen pakken op de Europese Spelen in Minsk. In de kwartfinales ging de Nederlandse met 1-4 onderuit tegen Han Ying uit Duitsland, die vooral na de tweede game de beste was: 5-11, 11-8, 12-14, 7-11, 5-11.

Een opvallende halvefinaliste is Ni Xialian, die namens Luxemburg met 4-1 won van de Zweedse Linda Bergström. Bijzonder is dat Ni in 1998 al Europees kampioene werd, net als in 2002, en in de gemengde dubbels én de landenwedstrijd de wereldtitel pakte...in 1983. Ze is immers 55 jaar en zou voor het eerst in twaalf jaar weer eens een grote individuele medaille kunnen pakken.

De titel in het gemengd dubbelspel werd dinsdag beslist en het goud ging naar Patrick Franziska en Petrissa Solja uit Duitsland, die met drie keer 11-4 veel te sterk waren voor de Roemenen Ovidiu Ionescu en Bernadette Szocs. Tristan Flore en Laura Gasnier wonnen de strijd om brons met 6-11, 13-11, 11-8, 11-6 van de Slowaken Lubomir Pistej en Barbora Balazova.

Net geen Europese medaille judoploeg

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de Nederlandse judokas net geen medaille gepakt in de landenwedstrijd. De ploeg sneuvelde in de halve eindstrijd en verloor ook het duel om brons.

Sanne Verhagen (-57kg), Guusje Steenhuis (+70kg), Juul Franssen (-70kg), Roy Koffijberg (-73kg), Roy Meyer (+90kg) en Noël van 't End (-90kg) begonnen met een 4-1 zege op Roemenië, waarna Slovenië in de kwartfinales met 4-1 werd geklopt.

Met Marhinde Verkerk (+70kg), Sanne Vermeer (-70kg) en Tornike Tsjakadoea (-73kg) werden de eerste vier gevechten tegen Portugal verloren, waardoor zeges van Michael Korrel (+90kg) en Jesper Smink (-90kg) nutteloos waren. Oostenrijk was vervolgens met 4-2 te sterk in het duel om brons, Rusland won de finale met 4-3 van Portugal.

Bokser Lacruz naar kwartfinales Europese Spelen, Müllenberg en Kasparian sneuvelen

Bokser Enrico Lacruz staat op de Europese Spelen in Minsk in de kwartfinales van het lichtweltergewicht (-64kg). De Nederlander kende een zware strijd tegen de Italiaan Paolo Di Lernia: ronde één ging gelijk op, ronde twee was voor Di Lernia en de derde ging naar Lacruz. Uiteindelijk gaven twee juryleden Di Lernia als winnaar aan, de drie die geen verschil in punten toekenden kozen voor Lacruz.

In het lichtzwaargewicht (-81kg) stond Artjom Kasparian in de achtste finales tegen Abu Lubdeh Abdulrahman uit Duitsland, die de eerste ronde won. In ronde twee was Kasparian nipt de betere en in de gelijkopgaande derde ronde was de Duitser nét iets beter, waardoor hij met 3-2 won.

Bij de zwaargewichten (-91kg) stapte Peter Müllenberg in de kwartfinales de ring in met Cheavon Clarke, maar de Brit was simpelweg te sterk. In de tweede ronde gaf één jurylid het voordeel aan Müllenberg, maar uiteindelijk waren alle juryleden het toch met elkaar eens wat Clarke's winst betreft: 5-0.

Boogschutster Bayardo naar achtste finales Europese Spelen

Boogschutster Gabriela Bayardo heeft zich op de Europese Spelen in Minsk geplaatst voor de achtste finales. In de eerste knock-outronde was ze met 7-1 te sterk voor Lisa Unruh, bepaald geen kleine: de Duitse won in 2016 olympisch zilver.

Bayardo was als Mexicaanse al wereldtop en komt sinds dit jaar uit voor Nederland, omdat ze al geruime tijd een relatie heeft met compoundschutter Mike Schloesser. In Minsk komt ze in de achtste finales in actie tegen de Britse Sarah Bettles. Dat duel wordt woensdag gespeeld, net als de hele rest van het damesrecurvetoernooi.

Dieren voeren en ballonnen oplaten verboden in Den Haag

Als het aan het college van B&W van Den Haag ligt dan mogen er binnenkort geen ballonnen meer worden opgelaten in Den Haag, ook het voeren van dieren is spoedig verboden. Op een overtreding komt een boete van 95 euro te staan.

"Met het voederverbod kunnen we rattenaantrekkend afval makkelijker aanpakken in gebieden waar de overlast het grootst is. Daar mag straks niet meer gevoederd worden, ook niet aan eendjes, omdat voer vaak achterblijft. Denk aan Moerwijk-Oost, waar de leefbaarheid in het geding is door het grote aanbod van voedsel op straat. In gebieden zonder overlast mogen eendjes gewoon worden gevoerd", zo legt wethouder Richard de Mos de maatregel uit tegenover Omroep West.

Het verbod op ballonnen oplaten is al een tijdje een stokpaardje van de Partij voor de Dieren in de Hofstad. Ze zien hun wens nu omgezet worden in beleid. "Het is belangrijk omdat we nu met ballonnen oplaten ervoor zorgen dat er een berg plastic zwerfafval achterblijft waar een paard de hik van krijgt", zo licht de oud-PVV'er toe.

De gemeenteraad moet zich nog buigen over de maatregelen en zal dat nog voor de zomervakantie doen.

Transfer Van Beijnen naar Barcelona levert Willem II meer op dan NAC Breda

De transfer van Mike van Beijnen naar Barcelona heeft gunstige gevolgen voor Willem II. De twintigjarige vleugelverdediger, afkomstig van NAC Breda, speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van de Tricolores, dat volgens het Algemeen Dagblad en BN DeStem een opleidingsvergoeding van ruim 250.000 euro tegemoet kan zien. Een gedeelte hiervan, naar schatting 10.000 euro, gaat naar RKC Waalwijk, aangezien Van Beijnen enkele jaren in de gezamenlijke opleiding actief was.

De aanwinst van de Catalaanse grootmacht maakte ruim zeven jaar deel uit van de Willem II-opleiding. Zijn verblijf bij NAC bleef beperkt tot slechts een seizoen, waardoor de Parel van het Zuiden een aanzienlijk lager bedrag, 90.000 euro, overhoudt aan de opvallende transfer van de rechtsback. De zoon van Ali Dursun, de zaakwaarnemer van clubgenoot Frenkie de Jong, tekende een tweejarig contract in het Camp Nou en in de verbintenis is een ontsnappingsclausule van honderd miljoen euro opgenomen.

Voor De Jong legde Barcelona 75 miljoen euro neer, een bedrag dat door bonussen kan oplopen tot 86 miljoen euro. De Catalanen deden de afgelopen tijd in totaal drie keer zaken in de Eredivisie, want ook bij FC Groningen werd een speler opgehaald. Ludovit Reis tekende een driejarig contract in Spanje, met de optie op twee extra seizoenen. Ook in de overeenkomst van de negentienjarige middenvelder is een afkoopclausule van honderd miljoen euro opgenomen.

Van Beijnen heeft ook een kortstondig verleden bij PSV. Omdat het destijds een winterse transfer betrof, mocht hij in de tweede seizoenshelft alleen in oefenduels opdraven in het elftal van toenmalig jeugdtrainer Mark van Bommel. In 2018 keerde de flankspeler terug bij NAC, waar hij in zijn jongste jaren ook speelde. Een debuut in de hoofdmacht bleef uit, mede door de aanwezigheid van concurrenten Fabian Sporkslede, Pelé van Anholt en Khalid Karami. De Bredanaars besloten het contract met Van Beijnen niet te verlengen, waarna Barcelona in actie kwam en hem een langlopende verbintenis voorlegde.

Zilver voor Blaak op tijdrit Europese Spelen

Op de Europese Spelen heeft wielrenster Chantal Blaak het zilver gepakt in de tijdrit. De Nederlandse moest in de individuele tijdrit van 28,6 kilometer alleen de Zwitserse Marlen Reusser voor gaan.

Op de Europese Spelen staat in het wielrennen niet het beste deelnemersveld aan de start. Ook in de tijdrit was dit weer te zien. Blaak, zeker geen tijdritspecialiste, reed knap naar een zilveren medaille op één minuut en vijftien seconden van de Zwitserse Reusser. Het brons ging naar Hayley Simmonds.

Ook bij de mannen waren de toppers afwezig in Minsk. Net zoals vier geleden ging de winst naar Vasil Kiryienka. Ditmaal won de voormalig wereldkampioen tijdrijden voor Nelson Oliveira en Jan Bárta. Bij de mannen waren er geen Nederlandse deelnemers.

Bertens eenvoudig naar derde ronde Eastbourne

Kiki Bertens is goed begonnen aan het WTA-toernooi van Eastbourne. Op het Engelse grastoernooi had de Nederlandse in de eerste ronde een bye en nam het in de tweede ronde op tegen de Kazachse Yulia Putintseva. Die wedstrijd won ze eenvoudig in twee sets van de nummer 39 van de wereld: 6-4, 6-1.

De wedstrijd begon slordig. Beide tennissters leverden allebei hun eerste servicegame in. Daarna wist Bertens in de vijfde set nogmaals de service van Putintseva te breaken en dat was voldoende voor de setwinst in de eerste set.

De tweede set liep Bertens, de nummer vier van de wereld, snel uit naar een 4-0 voorsprong. De Kazachse wist nog één game te pakken, maar verder kwam de nummer 39 van de wereld niet. Op 5-1 maakte de Nederlandse de wedstrijd op haar eerste wedstrijdpunt het af.

In de volgende ronde neemt Bertens het op tegen Anna-Lena Friedsam. De Duitse door lang blessureleed afgezakt naar plaats 356 won haar partij tegen Anett Kontaveit, de nummer twintig van de wereld.

Nieuw warmterecord behaald!

Een hete namiddag!

Het zat er natuurlijk aan te komen, maar vanmiddag is het gelukt. We hebben een nieuw warmterecord te pakken. Om precies te zijn een nieuw datumrecord. Van een algemeen nieuw record is nog geen sprake. Zo rond een uur of 4 klokte de thermometer in De Bilt 33,1 graden. Het oude record was uit 1973 en bedroeg 32,9.

Maar dit is al warm, in het oosten was het nog een stukje warmer. In Hupsel werd het ruim 36 graden, terwijl het ook in andere delen van het oosten 36 graden werd. In het hele land is het tropisch geworden. Ook op de Wadden is de 30 graden behaald. De bedoeling was dat de zeewind zou gaan opsteken, maar op dit moment is daar nog niet echt sprake van. Het gaat wel gebeuren, maar wel wat later. 

Meer hierover in het weerbericht vanavond. 

Strandweer (Foto: Pixabay.com)
                                                                                    Strandweer (Foto: Pixabay.com)

Man spreekt vrouwonvriendelijk duo aan en wordt bedreigd met vuurwapen

Twee mannen hebben maandag 10 juni in de metro een man met een vuurwapen bedreigd nadat hij ze even daarvoor had aangesproken op vrouwonvriendelijk gedrag.

De twee stappen vanaf station Amsterdam Sloterdijk in lijn 50 en vallen meerdere vrouwen lastig in de metro.

Een man die tegenover een van die vrouwen zit pikt het niet en spreekt het duo erop aan, waarop een van twee een vuurwapen pakt. Hij richt van dichtbij op het hoofd van de man. Op dat moment stopt de metro bij de halte Jan van Galenstraat, waar ze uitstappen. 

Het incident gebeurde die dag rond 16:40 uur. De politie hoopt dat mensen die getuige zijn geweest contact met hen opnemen. 

 
 
 

11 jaar cel voor doodslag op echtgenote

Op 16 december 2018 meldde verdachte zich bij het politiebureau in Haarlem en deelde mee dat zijn vrouw mogelijk dood was en in de slaapkamer van hun woning lag. Verbalisanten gingen ter plaatse en troffen de inmiddels overleden vrouw in de slaapkamer aan. Zij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht. Vandaag heeft de rechtbank de echtgenoot van het slachtoffer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Geen noodweerexces
Door de verdediging is een beroep gedaan op noodweerexces. Verdachte zou zich hebben moeten verdedigen tegen een aanval van zijn vrouw en zou vanwege hevige emoties daarin te ver zijn gegaan. De rechtbank heeft dat verweer verworpen omdat uit het forensisch sporenonderzoek blijkt dat het vastgestelde letsel en het aangetroffen sporenbeeld niet overeen komen met het scenario dat het slachtoffer op haar rug heeft gelegen. De aangetroffen positie van het slachtoffer, liggend op haar buik op bed, is niet passend bij een aanvallende houding van haar ten tijde van het aanbrengen van het letsel. Omdat er geen sprake is geweest van een noodweersituatie, kan een beroep op noodweerexces ook niet slagen.

Straf
De rechtbank overweegt dat verdachte zonder aanwijsbare reden zijn echtgenote op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Verdachte heeft met dit misdrijf het slachtoffer het leven ontnomen en daarnaast groot en onherstelbaar leed toegebracht aan de familie en andere naasten van het slachtoffer, onder wie twee, nog zeer jonge, kinderen die nu zonder hun moeder verder moeten leven. Vanwege de ernst van het feit kan slechts volstaan worden met het opleggen van een lange onvoorwaardelijke vrijheidsbenemende straf. In dit geval een gevangenisstraf van 11 jaar (met aftrek van de tijd dat verdachte reeds in voorarrest zit).

Vrijspraak mishandeling kinderen
Verdachte werd eveneens beschuldigd van mishandeling van zijn twee kinderen in de periode 2016 tot en met 2018. Omdat deze beschuldiging enkel stoelt op de verklaringen van de twee nog zeer jonge kinderen en objectief en consistent steunbewijs voor deze verklaringen ontbreekt, spreekt de rechtbank verdachte van dat feit vrij.

Staat casht ruim 800 miljoen dividend

De Nederlandse staat heeft het afgelopen jaar 826 miljoen euro aan dividend uit staatsdeelnemingen ontvangen. Dat blijkt uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2018 dat minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ondernemingen waarvan de staat aandeelhouder is, vervullen belangrijke publieke taken. Via het aandeelhouderschap oefent de staat invloed uit op de koers van die ondernemingen om de publieke belangen te borgen. Het jaarverslag geeft een overzicht van de verschillende ondernemingen waarin de staat aandelen houdt en beschrijft hoe de staat de aandeelhoudersrol in 2018 heeft vervuld.

In 2018 hebben de staatsdeelnemingen weer op verschillende manieren bijgedragen aan de publieke belangen. Begin 2018 is TenneT bijvoorbeeld gestart met een nieuw project om te zorgen dat de toekomstige windparken op de Noordzee worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet. De investeringen van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) hebben bijgedragen aan 615.000 banen en NS behaalde de hoogste klanttevredenheid ooit.

“Dit is slechts een greep uit de prestaties die zijn geleverd door onze staatsdeelnemingen in 2018. Stuk voor stuk zijn het ondernemingen met een strategisch belang voor ons land. Daarom zijn we aandeelhouder.”, aldus minister Hoekstra in zijn voorwoord bij het jaarverslag.

86-jarige fietser overleden na aanrijding

Bij een aanrijding tussen een auto en een fietser op de Twentseweg in Lemelerveld is gisteren een 86-jarige man uit Lettele om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Twentseweg en de Lemelerveldseweg. De auto werd bestuurd door een 24-jarige man uit Heeten.

Hij reed op de Lemelerveldseweg in noordelijke richting. Op de kruising met de Twentseweg schepte hij de fietser die daar overstak. De man onverleed ter plaatse aan zijn ernstige verwondingen. Hoe het ongeval kon gebeuren wordt onderzocht door de verkeersongevallenanalyse van de politie.

Suarez vindt dat keeper hands maakt in eigen strafschopgebied

We kennen Luis Suárez als iemand die helemaal opgaat in de wedstrijd en soms niet meer doorheeft wat hij doet. De ene keer is dat een geniale ingeving en een prachtige actie maar de andere keer ontaardt het in een beet. Maar tijdens de Copa América had de aanvaller een wel heel vreemd momentje, hij beschuldigde de keeper die de bal in zijn eigen strafschopgebied stopte, van hands.

Suárez besefte snel dat hij op een wel heel vreemd moment appeleerde en stopte zijn gezwaai al snel. Gelukkig staat de speler van Uruguay niet bekend als een speler die veel zeurt bij de scheidsrechter, dus het zal een vergissing zijn.

Suarez vindt dat keeper hands maakt in eigen strafschopgebied (Pro Shots / Action Images)
Suarez vindt dat keeper hands maakt in eigen strafschopgebied (Pro Shots / Action Images)

18 jaar en tbs geëist voor doodslag op 21-jarige Nathalie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 47-jarige Gerard van D. uit Tiel. Hij wordt verdacht van het doden en verkrachten van de 21-jarige Nathalie in Buren. Ook wordt hij ervan verdacht aansluitend brand gesticht te hebben in haar appartement. Dit alles gebeurde in de nieuwjaarsnacht van 2018. “Met zijn handelen heeft verdachte onbeschrijfelijk veel leed en verdriet toegebracht”, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier bracht hij in de nacht van 31 december 2017 op 1 januari 2018 een bezoek aan het slachtoffer in het appartementencomplex waar ze woonde, omdat hij graag seks met haar wilde. Nathalie weigerde dat, waarop Van D. haar op haar hoofd sloeg, vermoedelijk uit boosheid en frustratie. Hij bond haar vervolgens vast aan een bed, waarna hij haar verkrachtte. Volgens een deskundige overleed ze kort daarop aan het letsel dat ze door het slaan heeft opgelopen.

Hij stichtte vervolgens brand in haar appartement om zijn sporen te wissen. “Bij het stichten van de brand heeft verdachte andere slachtoffers op de koop toe genomen; de brand had kunnen leiden tot de dood van meerdere bewoners in het appartementencomplex”, zegt de officier daarover.

Het OM acht doodslag wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie is er geen bewijs dat dat is gebeurd anders dan in een opwelling: voor voorbedachte rade, en dus moord, is geen bewijs. Verkrachting en brandstichting kan ook wettig en overtuigend bewezen worden, aldus de officier.

Bij deze ernstige en gewelddadige feiten past volgens het OM in elk geval een langdurige gevangenisstraf van 18 jaar. Daarnaast is het OM van mening dat er tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd om de maatschappij tegen verdachte te beschermen. De officier: “Er is sprake van een verhoogd risico op gewelddadig gedrag als verdachte onbehandeld in de maatschappij terugkeert.” Volgens deskundigen kampt de man met een persoonlijkheidsstoornis en een verstandelijke beperking.

De gruwelijkheid van de aan verdachte toegeschreven gedragingen hebben volgens de officier voor een grote schok in de maatschappij gezorgd. “Ook de jonge leeftijd van het slachtoffer, die haar leven nog grotendeels voor zich had, heeft daar aan bijgedragen. Daar waar oud en nieuw een feestdag pleegt te zijn, zal de jaarwisseling voor nabestaanden steeds opnieuw een confrontatie blijven met de rauwe werkelijkheid dat het slachtoffer door verdachte van hen is weggenomen.”

Maatwerk en snelheid centraal in nieuw inburgeringsstelsel

In het nieuwe inburgeringsstelsel zorgen gemeenten ervoor dat nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Meedoen is immers de beste weg naar een succesvolle inburgering. Daarbij zullen maatwerk en snelheid centraal staan. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Zijn concept-wetsvoorstel gaat gelijktijdig in consultatie.

Voor een goede start van de inburgering kunnen gemeenten straks, conform het regeerakkoord, al op het asielzoekerscentrum beginnen met het inburgeringstraject. Ook gaan gemeenten de eerste zes maanden de huur, zorgverzekering en rekeningen voor gas, water en licht vanuit de bijstand betalen. Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat statushouders de eerste maanden vaak nog niet financieel zelfredzaam zijn. Deze begeleiding moet zorgen voor rust en stabiliteit bij het begin van de inburgering. Hier staat tegenover dat inburgeraars die zich onvoldoende inzetten, vaker en sneller dan in het huidige stelsel te maken krijgen met sancties, zoals een boete.

PIP
Het kabinet wil dat statushouders snel een persoonlijk inburgeringsaanbod op maat krijgen. Gemeenten worden daartoe wettelijk verplicht. Op basis van een brede intake spreken gemeenten met de inburgeraar af welke inburgeringsroute wordt afgelegd. Dat wordt vastgelegd in een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). Het blijft de verantwoordelijkheid van nieuwkomers om binnen de termijn van drie jaar te voldoen aan de inburgeringsplicht.

In het nieuwe stelsel combineren inburgeraars taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. De norm voor het taalniveau gaat in de nieuwe situatie omhoog, van A2 naar B1. Jonge inburgeraars (tot 28 jaar) kunnen een andere route volgen: zij krijgen intensieve taallessen en volgen tegelijkertijd vakken als rekenen, Engels en studievaardigheden. Het doel is dat zij in gemiddeld anderhalf jaar de inburgering afronden en instromen in het vervolgonderwijs. Tot slot is er een kleine groep inburgeraars voor wie deze twee routes allebei niet haalbaar zijn. Zij gaan in het nieuwe stelsel meer tijd besteden aan het leren van de taal, zelfredzaamheid en participatie in de samenleving. Ook zij zullen in het nieuwe stelsel hun inburgering afsluiten met een certificaat. In het nieuwe stelsel worden geen ontheffingen op basis van aantoonbaar geleverde inspanningen meer verleend.

Naast de taaltrajecten gaan alle inburgeraars meer tijd besteden aan het actief kennismaken met de lokale arbeidsmarkt. Daarnaast zullen ze meer en vaker in de praktijk in aanraking komen met Nederlandse kernwaarden zoals gelijkheid en vrijheid van meningsuiting.

Gezinsmigranten en Turkse nieuwkomers
Ook voor gezinsmigranten gaan er zaken veranderen. Om hen beter bij de samenleving te betrekken en hen beter te ondersteunen, worden zij in de nieuwe situatie actiever begeleid door gemeenten. Wel blijven gezinsmigranten zelf hun taallessen en –examens betalen, waar nodig met een lening van DUO.

Het nieuwe inburgeringsstelsel kan alleen een succes worden als het goed uitvoerbaar is. Gemeenten zullen daarom geoormerkt geld krijgen van het Rijk. Daar is eerder structureel €70 miljoen voor uitgetrokken. Gemeenten die zorgen voor een succesvolle inburgering worden financieel beloond. Minister Koolmees hoopt snel weer met de VNG om de tafel te zitten over de financiën van het nieuwe inburgeringsstelsel.

Op verzoek van de Tweede Kamer kijkt de minister naar de mogelijkheid om Turkse nieuwkomers inburgeringsplichtig te maken. Hij schrijft in een Kamerbrief daarover hoopvol te zijn. Het kabinet streeft ernaar om het wetsvoorstel na de zomer naar de Raad van State te sturen en daarna naar de Tweede Kamer. De wet moet 1 januari 2021 ingaan.

Militaire Vijfkamp gestaakt wegens hitte

De Militaire Vijfkamp op de kazerne in Oirschot is vanochtend voortijdig afgebroken. Hiertoe werd besloten nadat 2 deelnemers na de finish van het 1e onderdeel (cross/veldloop 8 km) hittestuwing hadden opgelopen. Zij werden onmiddellijk behandeld in het gezondheidszorgcentrum op de kazerne en vervolgens ter controle naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het NMK Militaire Vijfkamp (Nationaal Militair Kampioenschap) was vervroegd gestart vanwege de weersomstandigheden. Het onderdeel cross, wat normaal als laatste plaatsvindt, was nu het 1e onderdeel en begon om 7:00 uur. Tijdens de cross was het tegen de 23 graden. Toch bleken de omstandigheden meer invloed te hebben op de deelnemers dan vooraf voorspeld. Naar aanleiding hiervan vond een nieuwe risico-inventarisatie plaats en werd het evenement afgelast.

Maatregelen
In de dagen voorafgaand aan het NMK was er nauw contact tussen de organisatie en het gezondheidszorgcentrum op de kazerne. Er was een inventarisatie gemaakt van risico’s en er waren er verschillende maatregelen genomen. Zo was het tijdschema aangepast; waren er extra drinkposten ingericht op het parcours en waren er extra schaduwplekken gecreëerd.

Vier jaar cel voor verdachten kluisjesroof Oudenbosch

Twee voormalige bewakers van de Rabobank in Oudenbosch zijn vandaag in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar vanwege hun aandeel in de zogenoemde kluisjesroof. Samen met twee anderen hebben ze honderden kluisjes van particulieren leeggeroofd en vermoedelijk voor miljoenen aan geld en sieraden buitgemaakt.

Vuilniszakken
De twee mannen, één uit Roosendaal en een uit Etten-Leur, hebben de gelegenheid gecreëerd en meegeholpen om gedurende een weekeinde in maart 2018 tijdens hun dienst de bank te beroven. Ze hebben op vrijdagavond de zogeheten robotkluis geopend, de particuliere kluisjes eruit gehaald en deze klaar gezet voor twee mededaders. Door het alarm en bewegingssensoren uit te schakelen maakten ze het mogelijk dat deze twee mededaders in het weekeinde de bank binnen kwamen om de kluisjes open te breken en later de buit in vuilniszakken naar buiten te dragen. Na de roof hebben de twee bewakers het alarm weer ingeschakeld. Ze hadden dit plan terdege voorbereid door in de maanden ervoor tijdens hun werk als beveiliger alarmsystemen te controleren, tests te doen met het alarm en de code van de kluis te testen.

Geen geweld
De rechtbank neemt het beide mannen bijzonder kwalijk dat ze op ernstige wijze misbruik hebben gemaakt van hun functie als beveiliger bij de Rabobank en dat ze reputatieschade bij hun werkgever en bij de bank hebben veroorzaakt. Ook weegt de rechtbank mee dat er een omvangrijke buit is geroofd met een vermoedelijke waarde van vele miljoenen, die nog steeds niet is teruggevonden. Bij de roof is geen gebruik gemaakt van geweld of bedreigingen. Daarom vindt de rechtbank de eis van de officier van justitie van 6 jaar gevangenisstraf te hoog. De rechtbank veroordeelt beide verdachten tot een gevangenisstraf van 4 jaar, met aftrek van voorarrest. Ook moeten beide mannen de schade van de Rabobank betalen. Deze bedraagt in elk geval één miljoen euro.

Ontvankelijk
De verdediging vond dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk zou moeten worden verklaard vanwege kennelijke bedreigingen en intimidaties door undercoveragenten die zich voordeden als gedupeerden en er uitzagen als criminelen. De rechtbank ziet geen reden de verklaring van de officier in twijfel te trekken dat het in beide zaken gaat om een eenmalig, kortdurend contact door undercoveragenten met familieleden van verdachten. Die contacten zijn naar het oordeel van de rechtbank wellicht niet prettig geweest voor de betrokkenen, maar van strafbare gedragingen door de undercoveragenten is niets gebleken. Van andere voorvallen waarbij familieleden of relaties van de verdachten zouden zijn benaderd door opsporingsambtenaren is niets gebleken.

Tot 10 jaar gevangenisstraf voor Utrechtse plofkrakers

Drie Utrechters zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraffen voor het plegen van meerdere (pogingen tot) plofkraken. De hoofdverdachte, een 32-jarige man, is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Twee andere medeverdachten zijn respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar en 30 maanden gevangenisstraf. Een vierde verdachte die vorig jaar is veroordeeld voor het plegen van andere plofkraken wordt voor deze plofkraken vrijgesproken.

Op heterdaad betrapt
Tussen december 2017 en eind februari 2018 wordt er acht keer geprobeerd om door middel van een plofkraak geld uit geldautomaten te stelen. In één geval – op 7 januari 2018 in Didam – lukt het om een geldbedrag van 83-duizend euro buit te maken. Het met verf besmeurde geld wordt later teruggevonden in een bus. In de overige gevallen lukt het niet om geld buit te maken. Bij de laatste kraak – op 23 februari in Druten – worden twee van de verdachten op heterdaad betrapt en aangehouden.

Noppenfolie
De modus operandi was in alle gevallen hetzelfde. Er was in alle gevallen sprake van een voorverkenning. Zo werd bij de kraken gebruik gemaakt van gehuurde bussen, scooters zonder kenteken en droegen de verdachten bivakmutsen, werkhandschoenen, donkere kleding en regenpakken om herkenning of het achterlaten van sporen te voorkomen. Ook werden verschillende telefoons gebruikt en werden medeverdachten aangespoord alle communicatie te wissen. De plofkraken werden in het holst van de nacht gepleegd. Nadat de krakers zich toegang hadden verschaft tot de supermarkt waar de geldautomaat stond werd die automaat vernield met een explosief.

De verdachten gingen er op een scooter vandoor en hielden zich daarna enkele uren schuil in een gehuurde bus. De binnenkant van de bus was bekleed met noppenfolie zodat zij niet zichtbaar waren voor warmtecamera’s. In de ochtend werden zij dan opgehaald door een andere verdachte. Door de (pogingen) plofkraken is grote schade ontstaan en bovendien zorgen dit soort criminele activiteiten voor onrust in de samenleving en voor een gevoel van onveiligheid. De geraffineerdheid, maar ook de brutaliteit die bij het plegen van dit soort feiten komt kijken, rekent de rechtbank verdachten zeer aan.

Criminele organisatie
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het aantal kraken die iedere verdachte heeft gepleegd. De hoofdverdachte is verantwoordelijk voor 8 plofkraken. Een 25-jarige Utrechter die veroordeeld is tot 6 jaar gevangenisstraf was betrokken bij 5 kraken, een andere 24-jarige verdachte bij 2 kraken. Allen waren ze lid van de criminele organisatie. Gelet op de ernst en brutaliteit van de feiten vindt de rechtbank dat niet anders kan worden gereageerd dan met lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraffen.

HEMA: confettikanon kan oogletsel veroorzaken

De HEMA roept een aantal confettikanonnen/party poppers terug, omdat tijdens het gebruik van de party popper er harde stukjes kunststof uit het product kunnen schieten. Dat kan bij verkeerd gebruik in het ergste geval leiden tot ernstig oogletsel.

De HEMA vraagt klanten om het product terug te brengen naar de winkel, dat mag ook zonder de originele verpakking en zonder bon, waar ze hun geld terug kunnen krijgen. Het gaat om de producten met de artikelnummers:  14210009, 14210027, 14210066, 14210067, 14210068, 14210069, 14230098, 14230147, 14230148, 25250020, 25601763 en 60800555. 

'Ajax meldt zich nog deze week bij PSV voor Steven Bergwijn'

Quincy Promes is zeker niet de laatste aanwinst van Ajax, zo benadrukt De Telegraaf dinsdag. Volgens het dagblad is de verwachting dat directeur voetbalzaken Marc Overmars zich deze week bij PSV meldt voor Steven Bergwijn. De Eindhovense club is in principe niet bereid om de Oranje-international aan de concurrent uit Amsterdam te verkopen.

De Telegraaf wijst erop dat het PSV vooralsnog niet lukt om de geblesseerde Hirving Lozano voor de hoofdprijs te slijten. Bij Napoli is de aanvaller annex Mexicaans international inmiddels tweede keus, achter James Rodriguez van Real Madrid. Indien PSV geen fors bod op Lozano ontvangt, dan zou de verkoop van Bergwijn volgens het dagblad voor kapitaal moeten zorgen bij PSV om de transfermarkt op te gaan.

Mark van Bommel heeft al diverse keren laten weten dat PSV substantiële versterking nodig heeft. De oefenmeester van de Eindhovenaren zette de deur voor een transfer van Bergwijn naar Ajax zelfs vorige week op een kier, indien er sprake is van een marktconform bod. Ajax denkt volgens De Telegraaf aan Senegalees international Krépin Diatta als mogelijk alternatief voor Bergwijn.

Ajax versterkte zich voor komend seizoen met Lisandro Martinez, Razvan Marin, Kik Pierie, Kjell Scherpen en Promes. De club uit Amsterdam maakte maandag ook bekend dat Bruno Varela wederom van Benfica is gehuurd, mét een optie tot koop. Als Matthijs de Ligt de komende weken zijn vertrek aankondigt, wil Ajax direct doorschakelen met een nieuwe rechter centrale verdediger.

Kopbal van Cavani zorgt voor kraker in kwartfinales Copa América

Uruguay heeft zich als winnaar van Groep C voor de kwartfinales van de Copa América geplaatst. Het team van bondscoach Oscar Tabárez zegevierde maandagavond lokale tijd in het Maracana met 0-1 over titelverdediger Chili, dankzij een rake kopbal van Edinson Cavani. Door de zege staat Uruguay in de kwartfinales tegenover Peru, een van drie beste nummers drie, en wacht Chili een krachtmeting met een Colombia dat in vorm is.

Chili, dat de eerste twee groepsduels had gewonnen, had aan een gelijkspel in Rio de Janeiro voldoende om als groepswinnaar door te gaan. De kampioen van 2015 en 2016 had in een zeer levendige eerste helft het meeste balbezit. Charles Aranguiz en Alexis Sánchez kregen de bal echter niet langs doelman Fernando Muslera. Uruguay kreeg kansen via Luis Suárez, die doelman Gabriel Arias omspeelde maar niet kon afronden, en Martín Cáceres. De volley van de verdediger vlak voor rust ging echter net naast.

In de tweede helft konden de teams van Tabárez en Reinaldo Rueda echter niet aan de verwachtingen voldoen. Het ontbrak aan beide kanten aan creativiteit en diepgang. Uruguay kwam twintig minuten voor tijd goed weg toen José Maria Giménez in de doelmond een kopbal van Paulo Diaz onschadelijk maakte. Chili leek zodoende als eerste in Groep C te eindigen, maar acht minuten voor tijd kopte Cavani een voorzet van Jonathan Rodriguez achter Arias en was het duel uit evenwicht.

Ecuador en Japan hielden elkaar tegelijkertijd op een 1-1 gelijkspel. Japan, dat twee punten verzamelde, had daar niet voldoende aan om als een van de beste nummers drie naar de knock out-fase te gaan. Chili zal komende vrijdag in Bahia moeten afrekenen met Colombia, dat in de groepsfase weliswaar maar vier keer scoorde maar wél alle duels in winst omzette. Uruguay komt een dag later in actie tegen Peru, dat de laatste groepswedstrijd tegen gastland Brazilië met 0-5 verloor.

'Anderlecht en sc Heerenveen naderen akkoord over transfer van acht miljoen'

Michel Vlap lijkt op weg naar Anderlecht, zo schrijft de Leeuwarder Courant dinsdagochtend. Bij Paars-Wit krijgt men na wekenlange onderhandelingen steeds meer het gevoel dat de onderhandelingen met sc Heerenveen tot een goed einde gebracht kunnen worden. Het verschil tussen vraag en aanbod vervaagt volgens het regionale dagblad steeds meer.

In eerste instantie bracht Anderlecht een bod van vijf miljoen euro uit in Heerenveen. Dat voorstel werd door de Friezen naar de prullenbak verwezen, waarna beide partijen opnieuw met elkaar om de tafel zijn gegaan. In de laatste weken zijn Heerenveen en Anderlecht steeds dichter bij elkaar gekomen, waardoor het aannemelijk is dat de onderhandelingen in de komende weken succesvol afgerond zullen worden.

Heerenveen verlangt een bedrag van acht miljoen, het liefst in één termijn. Met dat bedrag zouden de Friezen namelijk direct weer de transfermarkt op willen, op zoek naar een vervanger voor Vlap. Naast een nieuwe aanvallende middenvelder hoopt Heerenveen deze zomer ook nog een verdedigende middenvelder, een spits en een linksbuiten aan de selectie toe te voegen.

Vlap doorliep de jeugdopleiding van Heerenveen en kende afgelopen seizoen een uitermate sterke jaargang. De aanvallende middenvelder was in 38 officiële wedstrijden goed voor 17 doelpunten en 6 assists. Vlap heeft in Heerenveen nog een contract tot medio 2022, maar het was al een tijdje duidelijk dat de Friezen deze zomer waarschijnlijk afscheid van hem moesten gaan nemen. Naast Anderlecht waren ook Atalanta en Werder Bremen naar verluidt geïnteresseerd.

Mazelen uitgebroken in Urk

In Urk zijn de mazelen uitgebroken. Bij minstens negen kinderen en één volwassene is de besmettelijke ziekte vastgesteld zo meldt de GGD in Flevoland. Huisartsenposten en huisartsen in het dorp en de regio zijn geïnformeerd en de GGD houdt de situatie nauwlettend in de gaten. 

De GGD ziet momenteel geen reden om vervroegde vaccinatie voor kinderen onder de 14 maanden aan te bieden: "Wanneer er bij een persoon mazelen wordt aangetoond, zal de GGD beoordelen welke personen in de omgeving in aanmerking komen hiervoor. Voor andere kinderen is er op dit moment nog geen reden voor eerder vaccineren. Als ouders zich toch zorgen maken en vragen hebben hierover kunnen zij contact op nemen met de GGD of met het consultatiebureau."

Volgens de GGD is Urk bekend met de mazelen; in 2013 en eerdere jaren is de ziekte vaker voorgekomen in het dorp. Doordat veel Urkers de ziekte al gehad hebben is er sprake van natuurlijke afweer aldus de GGD. 

Animal Rights: 'Ga zelf eens bij slachthuis kijken'

Ieder jaar opnieuw kaarten dierenwelzijn-, dierenrechtenorganisaties en andere bezorgde burgers en politici het probleem van transport van dieren bij extreme temperaturen aan. Maar ook gisteren, op 24 juni 2019, bij temperaturen in de schaduw van boven de 30 graden, gaat de aanvoer van varkens bij slachthuis Vion in Boxtel ook op het heetst van de dag gewoon door. “Animal Rights was ter plekke om te filmen en zag dat het hitteprotocol niets doet voor de dieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Hittestress bij varkens
Een varken voelt zich comfortabel tot 18 a 20 graden. Al snel daarboven gaan ze sneller en oppervlakkiger ademen en de hartslag en bloeddruk lopen op. Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet. Ook gaan ze bij hitte minder eten en rollen de normaal zindelijke dieren in hun eigen mest ter afkoeling. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. De oververhitte dieren worden gevoeliger voor infecties en er komen meer miskramen voor bij zeugen.

Hitte leidt tot stress - al bij een temperatuur van 27°C, zelfs lager als de luchtvochtigheid hoog is - en hittestress kan leiden tot sterfte als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand. “Ze hijgen met open mond en het hele lichaam beweegt wanhopig mee op het ritme van de snelle, oppervlakkige ademhaling; ogen zijn vaak bloeddoorlopen, sommige varkens hebben schuim op de lippen, en de gevoelige snuiten zoeken wanhopig naar ieder briesje,“ beschrijft Vermeulen het lot van de varkens.

Desinteresse
Mensen die om dieren geven, kunnen niet anders concluderen dan dat veeboeren, transporteurs, slachthuismedewerkers, handhavers en de verantwoordelijke minister en regering het lijden van deze dieren bij deze temperaturen volledig koud laat. De NVWA medewerkers die ‘controleerden’ op het Vion terrein waren gemuilkorfd en stonden niemand te woord.

Varkensslachthuis Vion
Vion ‘rommelt’ symbolisch wat met ventilatoren, wit zand, zeil en tuinslangen op hun parkeerterrein. De Animal Rights beelden laten echter zien dat de dieren al oververhit zijn bij aankomst. De wachttijd van een uur of meer in trailers in de volle zon brengt in hun situatie natuurlijk geen verbetering.

Media
Ook de pers lijkt de hittestress als een jaarlijks terugkerend fenomeen te beschouwen en dus nauwelijks ‘nieuwswaardig’ en neemt regelmatig kritiekloos de uitleg van slachthuizen als Vion over. “Ieder fatsoenlijk mens heeft maar één blik in de vrachtwagens voor de poort van het slachthuis nodig, om tot de conclusie te komen dat transport bij deze temperaturen een schande is.” zegt Vermeulen.

Ga zelf kijken!
Daarom roept Animal Rights iedereen met het hart op de juiste plek op om vandaag zelf bij een slachthuis te gaan kijken, eventueel hittestress te filmen en aangifte te doen van dierenmishandeling. “Politici van regeringspartijen zullen we hier niet zien,” verwacht Vermeulen, “je kan het lijden immers achteraf niet meer ontkennen.”

Huisdieren - Landbouwdieren
Terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft om huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten, bijvoorbeeld in geparkeerde auto’s of op flatbalkons, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen en vrachtwagens vergeten. Animal Rights hekelt deze dubbele moraal en soortdiscriminatie.

"Het is tegenwoordig sociaal volledig geaccepteerd om een autoruit in te tikken om een opgesloten hond te redden van oververhitting," zegt Vermeulen. "Hoe kan het dan zijn dat we varkens en andere slachtoffers van de vee-industrie niet voor dit soort transporten kunnen of willen behoeden?”

Integraal hitteplan
PVDD kamerlid Esther Ouwehand diende gisteren een motie in voor de invoering van een integraal hitteplan dat onder andere vraagt om een verbod op het vervoer van dieren op zomerse dagen.

Privé AH to Go voor OK-afdeling Erasmus MC

Operatie geslaagd: sinds gisteren heeft de OK-afdeling in het Erasmus MC in Rotterdam een AH to Go waar 300 ziekenhuismedewerkers 24/7 terecht kunnen. Deze speciale vestiging maakt het mogelijk dat onder andere anesthesiologen, chirurgen en verpleegkundigen snel hun koffie, lunch of tussendoortje kunnen kopen.

Het idee voor de nieuwe AH to Go van 18 m2 is ontstaan nadat het ziekenhuis in 2018 werd verbouwd. Op de zesde verdieping zijn alle operatiekamers bij elkaar gebracht: er zijn 21 operatiekamers die 24 uur per dag in bedrijf zijn. Voor ziekenhuismedewerkers zoals anesthesiologen is de nieuwe AH to Go een uitkomst omdat zij tijdens hun dienst niet de afdeling af kunnen.

De AH to Go op de OK wordt beleverd door de grotere AH to Go beneden in het gebouw. Dankzij zelfscankassa’s is deze bijzondere AH to Go 24/7 open.

Landelijke storing bij Albert Heijn voorbij

UPDATE: Storing is weer voorbij! HAMSTEREN!!!

Uit heel het land krijgt de FOK!-redactie meldingen dat de kassa's stuk zijn van de Albert Heijn! Alleen zelfscannen doet het nog bij de AH's. Is het deze week dan de week van de storingen? Hopelijk is het snel opgelost en kan je bier inslaan voor de Leeuwinnen vanavond.

Om de pijn iets te verzachten heb ik voor je twee gezellige dames met een hamster.

Tieners mishandelen vrouw in Kaatsheuvel

In Kaatsheuvel is maandagmiddag een vrouw mishandeld door twee tieners. Zij sprak hen aan op eerdere pesterijen aan haar adres. De politie hield een meisje (15) en een jongeman (17) uit Sprang-Capelle aan.

De bewoners van de woning aan De Boagert zijn al langere tijd het doelwit van pesterijen. Hierbij zijn er onder andere eieren tegen de woning gegooid. Toen de vermoedelijke pesters maandagmiddag rond 15:00 uur weer voor haar woning stonden, sprak zij hen aan. De jongen en het meisje gaven hierop de vrouw een trap tegen haar lichaam en een slag in het gezicht. De vrouw raakte gewond en deed aangifte.

Naast het onderzoek heeft de politie een zorgmelding gemaakt vanwege de leeftijden van de verdachten. Deze melding wordt doorgegeven aan Veilig Thuis, waardoor zij worden betrokken bij de hulpverlening.

Judoka Steenhuis pakt zilver op Europese Spelen, brons voor Grol

Judoka Guusje Steenhuis heeft op de Europese Spelen in Minsk, tevens het Europees kampioenschap, zilver gepakt in de klasse tot 78 kilogram. De Nederlandse won de halve finale van landgenote Marhinde Verkerk, waarna Klara Apotekar uit Slovenië te sterk was in de finale. Verkerk verloor de strijd om brons van de Française Madeleine Malonga. Loriana Kuka uit Kosovo won de tweede bronzen medaille.

In de klasse boven 100kg sneuvelde Henk Grol in de halve finales tegen de Georgiër Guram Tushishvili, die de eindstrijd zou winnen van de Rus Inal Tasoev. Grol pakte wel brons door zijn eeuwige rivaal Lukas Krpalek uit Tsjechië te verslaan, terwijl Stephan Hegyi uit Oostenrijk het andere brons pakte. Roy Meyer werd in de kwartfinales uitgeschakeld en verloor in de herkansingen van Krpalek.

Noël van 't End (-90kg) ging in de halve eindstrijd onderuit tegen Li Kochman uit Israël, die in de finale verloor van de Turk Mikail Ozerler. Van 't End verloor de strijd om brons vervolges van de Azeri Mammadali Mehdiyev, met Khusen Khalmurzaev uit Rusland als tweede winnaar van brons. Jesper Smink werd door Ozerler al bij de laatste 32 uitgeschakeld.

Michael Korrel (-100kg) verloor in de achtste finales van de Wit-Rus Daniel Mukete. Arman Adamian uit Rusland klopte de Georgiër Varlam Lipartelliani in de finale, het brons ging naar de Fransman Cyrille Maret en de Azeri Elmar Gasimov. Bij de vrouwen boven 78kg kon het thuisland juichen voor goud van Maryna Slutskaya, die de finale won van de Bosnische Larisa Ceric. Brons was er voor Kseniia Chibisova (RUS) en Iryna Kindzerska (AZE).

Minister kiest voor kwaliteit en continuïteit in ambulancezorg

Minister Bruno Bruins voor medische zorg en sport wil de continuïteit en permanente beschikbaarheid van ambulancezorg van goede kwaliteit behouden. Daarom wil hij de huidige aanbieders voor onbepaalde tijd een aanwijzing geven. Dat schrijft minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de contouren schetst van de toekomstige wet ambulancezorg en daarmee de Nederlandse ambulancezorg ordent. Hiermee zet Bruins het belang van beschikbare ambulancezorg voor de patiënt voorop.

Minister Bruno Bruins: “Als patiënt moet je kunnen rekenen op een ambulance als het nodig is, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het werk van de ambulancemedewerker is vaak van levensbelang. Dat vraagt om zekerheid, kwaliteit en continue beschikbaarheid. Ambulancemedewerkers werken samen met huisartsen, spoedeisende hulpafdelingen en andere partners. Die moeten elkaar goed kunnen vinden en afspraken kunnen maken voor langere tijd. Wisseling van aanbieders van ambulancezorg past daarbij niet”.

Om aanwijzing voor onbepaalde tijd mogelijk te maken zal de ambulancezorg worden aangemerkt als niet-economische dienst van algemeen belang. De overheid bepaalt dan de regio-indeling, wijst één aanbieder aan en bepaalt de budgetten, tarieven, stelt eisen aan bestuur, intern toezicht en transparantie van de aanbieder en legt de kwaliteitseisen vast. De aanbieder heeft het alleenrecht op het leveren van de ambulancezorg maar ook de plicht om kwalitatief goede en tijdige zorg te leveren. Verzekeraars blijven, net als nu het geval is, zorg inkopen bij de aangewezen aanbieder en hebben de plicht om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden.

Kwaliteitsnormen krijgen een expliciete plek in de nieuwe wetgeving. De ambulancesector werkt momenteel aan een kwaliteitskader wat daarvoor de basis kan vormen. Minister Bruins wil de mogelijkheid opnemen dat aanbieders die duidelijk onder het kwaliteitsniveau functioneren vervangen kunnen worden. Kwaliteitsregulering en toezicht op de naleving door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en door de Nederlandse Zorgautoriteit voor zover het gaat om de tijdigheid, vormen daarmee de basis voor een goede kwaliteit van de ambulancezorg.

FOK! Wat een weer: Nog even afzien

Vandaag is het zonnig, al is er ook sluierbewolking aanwezig. Het blijft droog. Het wordt in een groot deel van het land tropisch warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 30°C aan de kust tot 36°C in het (zuid)oosten. In de loop van de middag draait de meest matige wind in het westen van zuidoost naar west tot noordwest en komt er vanaf zee duidelijk koelere lucht binnenstromen.

Komende nacht krijgen de kustgebieden met (lage) bewolking te maken. Verder landinwaarts is het helder. De minima lopen uiteen van 15°C langs de kust tot 20°C in Limburg. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig.

Woensdag begint de dag in de kustgebieden met lage bewolking die in de ochtend geleidelijk oplost, waarna het overal zonnig wordt. Aan de kust kan de hele dag lage bewolking van zee binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 18°C langs de kust tot lokaal 31°C in het zuidoosten. De wind is overwegend noordelijk en matig. (Bron: KNMI)

Nachtwolken in Rotterdam Oost (Foto: Vijv)
Nachtwolken in Rotterdam Oost (Foto: Vijv)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Goedemorgen FOK!

Goedemorgen FOK!kertjes van me.

Volgens de voorspellingen, de warmste dag van de week.

35+ op de meeste plaatsen, bah bah bah.....

Kan niet wachten op December, dan kunnen we weer klagen dat het te koud is

Enniehoe, een beetje Jazz om de ochtend in te luiden

En schromen jullie niet.

Als jullie een ideetje hebben voor een lekker nummer dat jullie willen delen met jullie

mede FOK!kers.

Meld het hier in de comments of stuur mij een DM en ik zal zien wat ik voor

je kan doen

Minder zelfmoorden in 2018

In 2018 daalde het aantal zelfdodingen met bijna 5 procent tot 1.829, waarvan 1.176 mannen en 653 vrouwen. Het aantal mannen dat een einde aan hun leven maakt, is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als het aantal vrouwen. Onder mannen waren er echter 10 procent minder zelfdodingen dan een jaar eerder, onder vrouwen nam het aantal iets toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2018 maakten 1.829 inwoners van Nederland een einde aan hun leven, 88 minder dan in 2017. Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam af, van 81 in 2017 tot 51 in 2018. Onder personen van 20 tot 40 jaar en onder vrouwen is het aantal zelfdodingen iets toegenomen.

Met 10,6 zelfdodingen per 100.00 inwoners is het zelfdodingscijfer in 2018 terug op het niveau van 2012. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer het hoogst (14,5 per 100.000 mensen) en in 2007 het laagst, namelijk 8,4 per 100.000 inwoners.

Afname zelfdodingen bij jongeren en mannen van 40 tot 60 jaar
Onder jongeren tot 20 jaar nam het aantal zelfdodingen af, van 81 in 2017 tot 51 in 2018. Daarmee is het aantal zelfdodingen onder jongeren na een stijging in 2017 terug op het niveau van 2016 en de jaren daarvoor. Onder 20- tot 40-jarigen steeg het aantal zelfdodingen van 400 in 2017 tot 464 in 2018.

In 2018 was het aantal zelfdodingen van mensen tussen 40 en 60 jaar 12 procent lager dan in 2017. In deze leeftijdsgroep nam alleen het aantal zelfdodingen onder mannen af, met 20 procent van 581 in 2017 naar 469 in 2018.


Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Vermogen miljonairs in 2017 gemiddeld 3 miljoen euro

Op 1 januari 2017 telde Nederland 115.000 miljonairshuishoudens. Gemiddeld beschikten zij over een vermogen van ruim 3 miljoen euro. Dit is 55 keer zo hoog als het vermogen van niet-miljonairs. Hun besteedbaar jaarinkomen is drie keer zo hoog. Dat meldt het CBS op basis van een recent onderzoek naar welvaart en welzijn van miljonairs, uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot.

Miljonairshuishoudens hebben een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet is meegeteld. Rond de 60 procent van de miljonairs heeft een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro, terwijl 10 procent 5 miljoen euro of meer bezit. De helft van het totale bezit van miljonairs bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen.

Inkomen miljonairs bijna drie maal zo hoog
Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens bedroeg in 2017 gemiddeld 117.000  euro, tegenover 40.000 euro van niet-miljonairs. Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de voornaamste bron van inkomsten. Voor een kwart van de miljonairs is dat pensioen, voor 15 procent loon als werknemer en voor 13 procent inkomen uit vermogen, zoals ontvangen rente, dividend en opbrengsten uit onroerend goed.

Miljonairshuishoudens met loon als werknemer of inkomen uit vermogen hebben gemiddeld het hoogste inkomen (131.000 euro). Miljonairs met inkomen uit eigen onderneming komen uit op gemiddeld 115 duizend euro en miljonairs die met pensioen zijn hebben het laagste inkomen (108.000 euro).

Werkende miljonairs merendeels ondernemer
Van de werkzame hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens is bijna 80 procent ondernemer, van de werkzame niet-miljonairs is dat 15 procent. Werkzame miljonairs in de specialistische, zakelijke dienstverlening hebben gemiddeld het hoogste jaarinkomen (149.000 euro), gevolgd door miljonairs in de financiële dienstverlening en nijverheid. Miljonairs in de agrarische sector hebben met 90.00 euro gemiddeld het laagste besteedbare huishoudensinkomen van de werkzame miljonairs. Werkzame niet-miljonairs hebben jaarlijks gemiddeld 45.000 euro besteedbaar huishoudensinkomen.

Miljonairs gezonder, gelukkiger en tevredener
Rond 85 procent van de volwassenen in miljonairshuishoudens ervaart zijn gezondheid als goed of zeer goed, tegen 77 procent van de niet-miljonairs. Bij ouderen is dit verschil groter: zo schat 81 procent van de miljonairs van 50 jaar of ouder de eigen gezondheid positief in, tegenover 67 procent van de niet-miljonairs in deze leeftijdsgroep. Miljonairs rapporteren doorgaans een gezondere leefstijl dan niet-miljonairs. Ze roken minder vaak (14 procent) en hebben minder vaak ernstig overgewicht (7 procent) dan niet-miljonairs (achtereenvolgens 25 en 13 procent).

Van de miljonairs geeft 94 procent zichzelf een 7 of hoger in de beoordeling van hun eigen geluk, 1 procent geeft zijn leven een ruime onvoldoende (een 4 of minder) en is ongelukkig. Van de niet-miljonairs is 88 procent gelukkig en ruim 2 procent ongelukkig. Miljonairs scoren gemiddeld 8,1 op geluk, niet-miljonairs 7,7. Ook zijn miljonairs vaker tevreden met hun leven dan niet-miljonairs (91 tegen 85 procent). Ze zijn met name tevredener over hun financiële situatie en zij maken zich minder zorgen over hun financiële toekomst.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.