FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 juni 2019

Glory kickboksen: Jaraya woest op scheidsrechterbeslissing

Mohammed Jaraya, de talentvolle Marokkaans-Nederlandse kickbokser, vocht zaterdagavond in Parijs tijdens kickboksgala Glory 66 weer op zijn oude gewicht, het lichtgewicht.

Het zat hem echter niet mee. Scheidsrechter Paul Nichols was weer eens veel te dominant aanwezig als derde man in de vierkante ring, Jaraya kreeg twee waarschuwingen in de eerste ronde. De tweede ronde ging net zo spectaculair als de eerste en het publiek werd verwend met een mooie derde ronde. Het venijn zat hem echter in de staart van de prachtige partij.

Jaraya kreeg een zware knie op zijn hoofd te verwerken met als resultaat een nare snee boven zijn oog en de dokter besloot dat hij niet meer verder mocht vechten. Kenners weten dat Jaraya soms wat emotioneel op dit soort beslissingen kan reageren en ook deze keer ging hij uit zijn dak, wat eigenlijk ook wel weer vermakelijke beelden oplevert. 

In de hoofdpartij van de avond maakte Fransman Cèdric Doumbé gehakt van de ijzersterke Alim Nabiyev. De vechter uit Azerbadjan kwam er niet aan te pas en werd twee ronden door de ring geramd. Na bijna zes minuten maakte de Fransman dan toch een einde aan het gevecht door Nabiyev zwaar knockout te slaan. 

Doumbé heeft zaterdag weer duidelijk laten zien wie de beste in zijn gewichtsklasse is en hij mag zijn titel bij de grootste kickboksorganisatie ter wereld behouden.

Volledige uitslag Glory 66 en daarna nog wat hoogtepunten:
Cédric Doumbé verslaat Alim Nabiyev door knockout (stoten, ronde 2)
Anissa Meksen verslaat Sofia Olofsson door TKO (snee, ronde 1)
Mohamed Mezouari verslaat Adam Hadfield door TKO (stoten, ronde 1)
Felipe Micheletti verslaat Luis Tavares na jurybesluit (28-29, 29-28 x4)
Artem Vakhitov verslaat Donegi Abena na jurybesluit (47-48, 49-46 x2, 48-47 x2)
Artur Gorlov verslaat Yegish Yegoian na jurybesluit (30-27 x2, 29-28 x3)
Stoyan Koprivlenski verslaat Mohammed Jaraya door TKO (snee, ronde 3)
Antonio Plazibat verslaat Nordine Mahieddine na jurybesluit (29-28 x5)
Aleksei Ulianov verslaat Masaya Kubo na jurybesluit (30-26 x5)
Michaël Palandre verslaat Vlad Tuinov na jurybesluit (28-29 x2, 29-28 x3)
Matěj Peňáz verslaat Matthieu Ceva door TKO (three-knockdown regel, ronde 3)
Guerric Billet verslaat William Goldie-Galloway na jurybesluit (30-26 x5)
Sarah Moussaddak verslaat Aurore Dos Santos na jurybesluit (29-28 x3, 30-27 x2) 

Wennemars wordt mental coach PEC Zwolle

Dat het mentale aspect in topsport steeds belangrijker word beseft men nu ook ook bij PEC Zwolle. De voetbalclub heeft daarom Erben Wennemars in dienst genomen als part-time mental coach. De oud-schaatser gaat een paar dagen in de week aan de slag met selectie, staf en jeugdopleiding.

"We willen spelers bewust maken van wat je ervoor over moet hebben om de absolute top te halen. We willen winnen bij PEC Zwolle en ik denk dat Erben Wennemars daar een bijdrage aan kan leveren," aldus trainer John Stegeman. "Erben heeft op absolute topniveau gepresteerd. Voor mij is het alleen maar prettig om dat soort mensen om mij heen te krijgen. We willen met specialisten spelers het laatste kleine zetje geven dat nodig is om top te halen. Erben heeft dat meegemaakt en kan dat overbrengen.”

Wennemars is geen vreemde voor de club. Hij was de afgelopen jaren al in diverse bestuursfuncties werkzaam en ook betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe trainer. Met voetbalinhoudelijke zaken zal hij zich niet bezig gaan houden. "Je moet bijvoorbeeld denken aan een stukje mentale vaardigheid. Hij is als individuele sporter altijd keihard voor zichzelf geweest. In teamsport kunnen wij veel van dat kleine stukje leren.”

"In het voetbal worden jongens gepamperd", vervolgt Stegeman. "Dat is best erg. We willen spelers er bewust van maken van wat je ervoor over moet hebben om de absolute top te halen. Want hoe je het ook went of keert, PEC moet nu weer nieuwe Namli's en Ehizibue's klaarstomen en voor een mooi bedrag verkopen. Erben gaat ons als staf en selectie op de juiste manier ondersteunen, maar ook binnen de organisatie helpen. Ik denk dat het belangrijk is om specialisten om je heen te verzamelen en ik vind Erben echt een specialist.”

Dubbele overwinning voor Volkswagen in FIA WTCR op de Nordschleife

Na een mager FIA WTCR seizoen tot dusver heeft Volkswagen zaterdag haar eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Zweed Johan Kristoffersson won met een Volkswagen Golf van Sébastien Loeb Racing op zaterdag de eerste race op de Nürburgring-Nordschleife. De tweede race ging naar zijn teamgenoot Benjamin Leuchter.

Voor Tom Coronel verliep het seizoen ook nog niet altijd positief maar op dit weekend kan hij tevreden terugkijken. Na een dertiende plaats op vrijdag werd de Noord-Hollander een dag later tiende en zesde. Nicky Catsburg zal minder tevreden zijn, een achtste plaats werd teniet gedaan door een diskwalificatie vanwege overschrijding van de turbodruk. In de slotrace werd hij opnieuw achtste. Voor Niels Langeveld was er een twintigste en twaalfde plaats.

Uitslag race 1 vrijdag (PDF)
Uitslag race 2 zaterdag (PDF)
Uitslag race 3 zaterdag (PDF)

FIA WTCR - Hoogtepunten race 3 (Bron: Youtube)

Rea wint drijfnatte World Superbikes-race vol crashes in Misano

Jonathan Rea heeft zijn derde zege van het World Superbikes-seizoen te pakken. De Noord-Ierse regerend - en normaal gesproken uittredend - wereldkampioen was op het circuit van Misano de snelste in een zeiknatte race vol valpartijen.

Polesitter Jonathan Rea pakte bij de start de leiding, voor Ales Lowes, Tom Sykes, Alvaro Bautista, Chaz Davies en Leon Haslam. Bautista zakte al snel terug naar plek zes en dus reden er uitgerekend in de regen vijf Britten op kop.

Rea en Lowes reden in razend tempo weg bij de rest en met de helft van de race - en wegens de zware regen mogelijk het einde - in zicht opende Lowes met succes de aanval op Rea. Sykes reed daarachter op zijn BMW langzaam weg bij Haslam en Davies, terwijl Bautista moeite had om bij te blijven.

Voor Lowes ging het heerlijk en hij sloeg zelfs een gaatje naar Rea...tot hij met Yamaha en al onderuit schoof. Davies viel na een fout terug tot achter Bautista en ook achter Loris Baz, terwijl Michael Ruben Rinaldi vanaf de zevende stek het grind in denderde.

Ook voor Haslam ging het fout: hij ging neer en zijn Kawasaki had ook duidelijk geen zin meer om nog verder te rijden. De zege van Rea kwam zo niet meer in gevaar, Sykes pakte een knappe tweede plek en Bautista reed naar de derde podiumplek, voor de dolgelukkige Baz en zijn Yamaha van Ten Cate Racing.

Jamaicaanse sprintsters lopen wereldtijden op 100 meter, 17-jarige imponeert

Op de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen in Kingston ging het op de 100 meter bijzonder hard, met name bij de vrouwen. Elaine Thompson en Shelly-Ann Fraser-Pryce liepen de gedeeld 22e tijd ooit: 10,73 seconden. Na bestudering van de beelden werd Thompson aangewezen als winnares, maar bijzonder was vooral dat het de eerste keer ooit was dat twee vrouwen in één race onder de 10,75 doken.

Dat was niet alles wat het bijzonder maakte: de derde plek ging naar de pas net 17-jarige Briana Williams, die met 10,94 de 66e plek op de eeuwige wereldranglijst in bezit nam. Ze verbrak ook gelijk het wereldrecord tot 18 jaar, wat sinds vier jaar - en één dag - met 10,98 op naam stond van de Amerikaanse Candace Hill.

Bij de mannen is Jamaica lang niet meer zo geweldig als in de hoogtijdagen van Usain Bolt, maar met 9,96 pakte Yohan Blake de titel alsnog in een keurige tijd, voor de 10,00 seconden van Tyquendo Tracey.

NHL: Hughes (18) als nummer één in draft naar New Jersey Devils

Naast de NBA kende ook de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL deze week de draft, waarin de teams nieuwe spelers op konden pikken. Vrijdagavond was het zover en het was Jack Hughes die als eerste gekozen werd.

De in Florida geboren Hughes groeide op in het Canadese Missisauga (Ontario) en speelde daar in zijn jonge(re) jaren ook voor de Rebels en de Steelheads. Ondertussen maakte hij grote indruk in de Amerikaanse nationale juniorenteams, zoals op het WK onder 18 van dit jaar, waar hij Alexander Ovechkin's doelpuntenrecord verbrak.

In de draft mochten de New Jersey Devils vrijdag als eerste kiezen en topfavoriet Hughes werd de gelukkige. Hij werd gevolgd door de Fin Kaapo Kakko, die van het Finse TPS overkomt naar de New York Rangers.

De Canadezen Kirby Dach en Bowen Byram gaan van de Askatoon Blades en Vancouver Giants naar de Chicago Blackhawks en Colorado Avalanche, de Amerikaan Alex Turcotte trekt naar de LA Kings en de Duitser Moritz Seider gaat van het Duitse Adler Mannheim naar de Detroit Red Wings.

Hughes wordt als eerste gekozen (Bron: YouTube)

Duitsland eerste kwartfinalist op WK na eenvoudige zege op Nigeria

Duitsland is de eerste kwartfinalist op het WK voetbal. In Grenoble werd Nigeria zonder veel moeite aan de kant gezet. Het werd 3-0.

Na twintig minuten brak Alexandra Popp de score open. De aanvoerder zette in haar honderdste wedstrijd voor Duitsland met succes het hoofd tegen een hoekschop vanaf de linkerkant. Scheidsrechter Yoshimi Yamashita keek op advies van de VAR nog wel na of Svenja Huth mogelijk hinderlijk buitenspel stond bij de treffer, maar dit bleek niet het geval

Enkele minuten besliste Sara Däbritz de wedstrijd. Evelyn Nwabuoku vergreep zich aan Lina Magull en moest dat, opnieuw na tussenkomst van de VAR, bekopen met een strafschop. Däbritz schoot feilloos binnen in de rechterhoek en scoorde zo voor de derde WK-wedstrijd op een rij.

De tweede helft kon wat Nigeria betreft ook schriftelijk worden afgedaan. Ook Duitsland deed rustig aan. Däbritz probeerde het een keer zonder succes van afstand en Popp schoot in kansrijke positie meters naast. Tien minuten voor tijd sloeg Die Frauschaft toch nog een derde keer toe. Lea Schüller profiteerde van miscommunicatie achterin bij Nigeria en strafte dat direct af met een schuiver in de hoek.

In de kwartfinale treft Duitsland de winnaar van het duel tussen Zweden en Canada. Die landen treffen elkaar maandag. Oranje maakt dinsdag haar opwachting tegen Japan.

Hockeyers krijgen les van Australië in het Wagenerstadion

Woensdagavond was het clubhuis van Kampong niet bestand tegen een enorme regenbui. Zaterdag moest de brandweer ouderwets het veld in het Wagener Stadion bewateren. Het publiek werd beloond voor de twee uur vertraging met een royale Australische voorstelling, die overtuigend door de Kookaburras met vier rake strafcorners (1-4) werd gewonnen van een tegenvallend Nederlands hockeyelftal.

Moordend tempo, heerlijke versnellingen, snijdende cirkelpenetraties en een hoog scoringspercentage uit de strafcorner: de Kookaburras gaven Oranje zaterdag in de laatste poulewedstrijd van de Pro League een gratis les op weg naar de Grand Final.

Plaatsing voor de eerste finales van de nieuwe landencompetitie was door beide teams al gehaald, dus was het zaterdag een vrijblijvende generale repetitie voor de Grand Final, in een uitverkocht Wagener Stadion tegen de nummer twee van de wereld. Na een lange en slopende Pro League-campagne vol turbulentie – die al zes maanden duurt – is de laatste week er een van een zachte landing voor de verschillende teams en zeker voor het thuisspelende Oranje.

Hoe moe ze ook zijn, in eigen land in het nationale hockeystadion spelen voor uitverkochte tribunes tegen de top van de wereld, met een sterke eigen selectie, dat is waarvoor de internationals ooit zijn gaan hockeyen. Ze wisten: nog drie wedstrijden knallen en dan hebben ze eindelijk vakantie, na een half jaar dat hun lichaam heeft getest en afgepeigerd, in een seizoen waarin het piekmoment in december bij het WK in India lag. Dat het vandaag niet per se om het echie ging bleek in de details. Iemand was de hesjes vergeten bij Oranje, waardoor de internationals bij het balbezit maar hun shirtje binnenstebuiten omdeden.

Zaterdag bleef het angstvallig stil rond het aanvangstijdstip van 15:00 uur, de sproei installatie van het Wagener bleek niet goed te functioneren. De wedstrijd werd uitgesteld tot 17:00 uur. Nederland is het walhalla van het hockey, maar zowel woensdag als zaterdag konden de Nederlandse faciliteiten door overmacht helaas niet overtuigen.

Kolderiek en een beetje heroïsch werd het toen in het nationale hockeystadion de mannen van de brandweer handmatig de droge plekken van het veld aan het bewateren was, zoals tennisbanen worden gesproeid. De hoos in de hand, en maar mikken op de droge plekken. Dat het stadion verder niet leegstroomde en 6.500 toeschouwers meededen met alles wat de entertainer ze opdroeg zei genoeg.

Zaterdag was voor sommige Nederlandse spelers een laatste kans om te bewijzen dat ze het oranje shirt ook tijdens de Grand Final en het EK moeten dragen. Spelers als Jelle Galema, Diede van Puffelen, Jip Janssen en Bjorn Kellerman. Hockeyers die óf nog nooit of al lang geen groot toernooi hadden gespeeld met Oranje. Maar het waren de Kookaburras die als eerste van zich lieten horen. Corey Weyer stond al snel in het centrum van het veld helemaal vrij en kon de strafcorner forceren. Het was Blake Govers, die liet zien dat hij sinds zijn tijd bij Bloemendaal weer een stukje sterker is geworden. Snoeihard pushte hij de bal achter Pirmin Blaak.

Galema leek zich bewust van zijn opdracht deze zaterdag en was de gretigste aanvaller in de beginfase. Hij forceerde de eerste Nederlandse strafcorner, die door Jip Janssen werd binnen gepusht. Janssen was uitzinnig, sprong een gat in de lucht en balde zijn vuist. Toch was het Jeremy Hayward die daarna de 1-2 achter Blaak binnen pushte.

In het tweede kwart bleek hoe kwetsbaar Oranje defensief was. Weer kwam de bal makkelijk de Nederlandse cirkel in, waar de Australiërs alle ruimte kregen om iets te creëren. Janssen probeerde te verdedigen op Govers, waarna Lars Balk de bal verkeerde wegwerkte. Het was weer Govers die nu Sam van der Ven het nakijken gaf met de 1-3. Zoals vaker bleek het Australische powerspel, met een razend tempo, zaterdag te veel voor Oranje. De Nederlandse hockeyers konden weinig creëren in de eerste twee kwarten, op de rake strafcorner van Janssen na. Dat spelbeeld deed denken aan de wedstrijd woensdag tegen Argentinië, waar Oranje ook weinig kansen noteerde.

Het gaspedaal werd vanaf de rust eindelijk gevonden door Oranje, dat de Australische storm iets geluwd had. Jonas de Geus gaf schitterend op Galema, die al liggend net naast tipte. Pruyser onderschepte, Kellerman pushte net naast. Pruyser schoot hard en hoog naast met de backhand, na weer een pass van Galema. Oranje wist twee strafcorners niet te verzilveren en de variant van Van der Weerden op Kellerman mislukte volledig. Terwijl Oranje juist aanspraak maakte op een goal, was het juist Australië dat via de tweede rake sleepcorner van Hayward de 1-4 maakte, op dat moment tegen de verhoudingen in. Maar vier van de zeven Australische strafcorners raak met een directe push, is aan de hoge kant, ook voor de keepers van Oranje die niet elke keer kansloos leken op de inzetten.

Kansjes kwamen er nog in het vierde kwart voor Oranje, maar de overtuiging om te scoren was er niet met hoge backhandschoten van Kellerman en Bob de Voogd. Diezelfde De Voogd miste nog van dichtbij op een assist van Thierry Brinkman. Wel was de tweede helft absoluut voor het Nederlands elftal, wat weer wat perspectief gaf voor de Grand Final komend weekend in het Wagener Stadion. Het Nederlands elftal komt dan waarschijnlijk scherper voor de dag en ook de sproeiers zullen dan weer functioneren.

Politie Rotterdam verstoort bruiloftsplezier

Bruiloftsgasten hebben zich vanmiddag op de Coolsingel in het centrum van Rotterdam fors misdragen. Een trouwstoet met ‘luxe voertuigen’ veroorzaakte volgens de politie overlast.

De politie kreeg tientallen telefoontjes binnen van mensen die last hadden van de stoet, waarop agenten een einde aan de overlast maakten door de voertuigen staande te houden.

In Rotterdam is dit soort straatplezier menig inwoner een doorn in het oog. Vooral het asociale weggedrag van de feestvierders kunnen vele Rotterdammers niet waarderen. Het speelt zelfs zo hoog, dat politieke partij Leefbaar Rotterdam al raadsvragen heeft gesteld.

Ook in Utrecht worden overlastgevende trouwstoeten zwaar aangepakt, nadat tijdens één zo'n rijstoet auto's zelfs over het voetpad reden nadat andere bruiloftsgasten de straat hadden geblokkeerd.

Iran executeert CIA-spion

Iran heeft een voormalig aannemer van het Iraans Ministerie van Defensie geëxecuteerd wegens spionage voor de Verenigde Staten. Jalal Hajizavar werd in de Gohardasht gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran, opgehangen.

Bij Hajizavar thuis werden documenten en spionage-apparatuur gevonden. Na ondervraging bekende de man de spionage volledig, hij zou dit gedaan hebben in de hoop een grote som geld te krijgen. Zijn vrouw is veroordeeld voor het meehelpen met de spionage, zij mag vijftien jaar een Iraanse cel van binnen bekijken.

Iran deelt officieel de doodstraf uit voor onder andere moord, verkrachting, gewapende overval, zware drugsdelicten en militaire spionage. Het land krijgt wereldwijd veel kritiek op de vele executies die jaarlijks worden uitgevoerd.

Eerder deze week meldde de Iraanse regering dat het een CIA-spionagenetwerk had opgerold en onschadelijk gemaakt. Deze ontwikkelingen komen in een tijd waarin de Verenigde Staten en Iran elkaar op niet mis te verstane wijze aan het uitdagen zijn. Iran heeft inmiddels een Amerikaanse drone neergehaald, vermoedelijk een olietanker aangevallen en Amerika stond op het punt om drie doelen in Iran aan te vallen.

Judoka Verhagen grijpt naast brons op EK

Sanne Verhagen gaat bij de Europese kampioenschappen judo in Minsk strijden voor een bronzen medaille. De judoka was in de herkansing in de klasse tot 57 kilogram op ippon te sterk voor de Spaanse Jaione Equisoain.

Verhagen was tot de herkansingen veroordeeld na een nederlaag in de kwartfinales tegen de Russin Daria Mezhetskaia. Al na zestien seconden ging het mis voor de Nederlandse. Ze was in de kwartfinales gekomen door overwinningen op de Oekraïense Marija Skora en de als tweede geplaatste Israëlische Timna Nelson Levy.

De EK judo maakt in Minsk onderdeel uit van de Europese Spelen. Margriet Bergstra werd in dezselfde gewichtsklasse in de eerste ronde uitgeschakeld door de Portugese Telma Monteiro.

Bij de mannen moest Tornike Tsjakadoea genoegen nemen met plek zeven. De Nederlander in de klasse tot zestig kilogram kwam in de herkansing tegen de Georgiër Amiran Papinashvili met waza-ari op voorsprong, maar verloor uiteindelijk toch nog op ippon. In de kwartfinales ging Tsjakadoea pas na vijf minuten extra tijd op een golden score onderuit tegen de Georgiër Lukhumi Chkhvimiani. De ronde ervoor stond de jonge Fries ook al ruim vijf minuten extra op de mat tegen Karamat Huysenov uit Azerbeidzjan.

Voor Roy Koffijberg begon het Europees debuut flitsend met een spectaculaire heupworp tegen de Turk Bekir Ozlu. In zijn tweede partij tegen de Spanjaard Francisco Garrigos ging het echter mis. Na anderhalve minuut had hij een ippon tegen. 

Het finaleblok met Verhagen begint om 16:00 uur. 

Update 19:09 uur

Judoka Sanne Verhagen heeft haar optreden op de Europese Spelen in Minsk niet kunnen bekronen met een medaille. De 26-jarige Brabantse verloor de strijd om brons in de klasse tot 57 kilogram van de Portugese Telma Monteiro op waza-ari.

Jumbo-Visma wint opnieuw na chaos in finale ZLM Tour

Opnieuw heeft Jumbo-Visma gewonnen in de ZLM Tour. Na Jos van Emden in de proloog en twee keer Dylan Groenewegen in de vlakke etappes, was het vandaag aan Amund Grøndahl Jansen in de heuvelachtige rit. Mike Teunissen werd tweede en verstevigde daarmee zijn leiderspositie.

Dat Jumbo-Visma nogmaals eens won was deels te verwachten, maar na de etappe zal het vooral gaan om de veiligheid van de wedstrijd. Na een etappe door de Limburgse heuvels kon de laatste plaatselijke ronde niet meer worden afgemaakt omdat er te veel wagens op het parcours aanwezig waren. 

De wedstrijdjury besloot dan ook om te ingrijpen en de wedstrijd in te korten. De laatste plaatselijke ronde werd niet meer verreden, alleen werd dat pas op drie kilometer van de nieuwe finish bekendgemaakt. 

In de laatste drie kilometer speelde Jumbo-Visma het perfect uit. Jansen trok ten aanval en reed in de laatste kilometer weg bij de rest. Achter de Noor sprintte Teunissen naar de tweede plaats en verstevigde daarmee zijn leiderstrui.

Even later kwamen werden wat details bekendgemaakt over de ontstaande situatie : er had een aanrijding plaats tussen een motoragent en een auto die op het parcours verscheen.

"Het gebeurde vlak voor ons", zegt koersdirecteur Jean-Paul van Poppel achteraf in een verklaring tegen Wielerflits. "Een auto op het parcours maakte aanstalten om vaart te minderen. Op het moment dat de politie-agent wilde passeren, draaide die auto een privé-terrein op. De politie-agent kon geen kant meer op. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis met vermoedelijk iets aan zijn hand."

Bernal behoudt leiderstrui na tijdrit in Ronde van Zwitserland, Lampaert wint tijdrit

Egan Bernal heeft de eindzege in de Ronde van Zwitserland binnen handbereik. De Colombiaanse klimmer van Team Ineos hield in de individuele tijdrit van 19,2 kilometer het verschil met de binnen de perken op nummer Rohan Dennis en mag morgen in de koninginnenrit in de leiderstrui starten.

Wereldkampioen tijdrijden Dennis begon de tijdrit met een achterstand van 41 seconden op Bernal. Dennis kon slechts negentien seconden goed maken op de Colombiaan van Team Ineos.

Zondag staat nog de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland op het programma. Dan wacht de renners over een rit van 101 kilometer over drie klimmen: een van 13,3 kilometer à 8,5%, een van 12 kilometer à 7,4% en een van 11,5 kilometer à 7,7%.

De winst in de individuele tijdrit ging naar Yves Lampaert. De Belg van Deceuninck - Quick Step moest halverwege de tijdrit starten en verbeterde de tijd van Tom Scully. In het vervolg van de tijdrit kwam alleen Kasper Asgreen nog in de buurt van zijn teamgenoot, maar kwam vijf seconden te kort. Søren Kragh Andersen werd derde op tien seconden.

Extreem rechts wordt probleem in Duitsland

Een aantal weken na de moord, wat door velen een executie genoemd wordt, op Duits politicus Walter Luebcke, waarschuwt de Duitse Bondsminister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer voor de snel groeiende en verspreidende rechts extremistische groeperingen.

"De extreem rechtse groeperingen staan in ons land nu op eenzelfde niveau als moslimradicalen en andere radicale groeperingen", aldus Seehofer. "Ze vormen een bedreiging voor onze samenleving."

Lees ook: CDU-politicus overleden onder verdachte omstandigheden

Het is inmiddels drie weken geleden dat Luebcke, voorstander van een ruimhartig migrantenbeleid, in zijn tuin vermoord werd. Een 45-jarige rechts extremist is opgepakt als enige verdachte.

"We moeten het ultra-rechtse terrorisme eindelijk benoemen zoals het is", erkende minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zaterdag. "Vaak genoeg spreken we over 'incidenten' of 'tumult', als we het hebben over extreem rechts geweld."

Lees ook: Duits parlement bijeen vanwege politieke moord

Burgemeesters van Duitse dorpen en steden worden steeds vaker bedreigd uit de radicale rechtse hoek. Veel van deze bedreigingen eindigen met de woorden 'Heil Hitler' of 'Sieg Heil'.

Pegida-aanhangers opgepakt bij manifestatie

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zaterdagmiddag de opdracht gegeven om een Pegida-manifestatie in de buurt van de Al-Fourqaan-moskee af te breken. De politie hield alle verdachte Pegida-sympathisanten aan. Zij zijn voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

De Pegida-aanhangers verzamelden zich zaterdagmiddag in de Frankrijkstraat, een straat in de buurt van de Al-Fourqaan-moskee voor een manifestatie. Alle demonstraties die Pegida houdt bij of in de buurt van de moskee zijn niet toegestaan en worden in opdracht van de burgemeester afgebroken. De politie vorderde de demonstranten eerst om weg te gaan, toen dat niet gebeurde zijn twaalf verdachte Pegida-aanhangers opgepakt.


Pegida in Eindhoven (Bron: Youtube)

Naast de demonstranten verzamelde zich een groep van een vijftigtal mensen in de straat, waaronder een grote groep jeugd. Deze groep vertrok na een bevel van de politie.

Geen gewonden
Tijdens de manifestatie werd met eieren gegooid. Ook kreeg de politie meldingen dat er met stenen gegooid zou zijn. Vooralsnog ontving de politie geen informatie die dat ook daadwerkelijk bevestigt. Er is ook niemand zichtbaar gewond geraakt.

Journalist onterecht aangehouden
Onder de aangehouden verdachten bevonden zich ook een ANP-journalist en zijn vrouw. Hun gedrag nabij de Pegida-aanhangers was in de ogen van de politie verdacht en daarom werd het tweetal meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. Daar bleek dat de verdenking onjuist was. Zij zijn beiden, uiteraard met welgemeende excuses, vrijgelaten.

Demonstratie Stadhuisplein
Op basis van de Wet Openbare manifestaties (wom) liet de gemeente Pegida weten dat er ruimte is om te demonstreren op maandagavond 24 juni op het Stadhuisplein in Eindhoven. Op basis van de wom heeft de burgemeester de bevoegdheid om de locatie, tijd en datum van een manifestatie aan te passen of om een samenkomst zoals zaterdagmiddag te verbieden. Dit met het oog op de openbare orde en de veiligheid van zowel omstanders, inwoners en demonstranten.


Zilver voor boogschutters op Europese Spelen

Boogschutters Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Steve Wijler hebben zich in het Wit-Russische Minsk overtuigend geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd in het recurveschieten.

In de kwalificatie zette Nederlander achter Frankrijk de tweede score neer van de acht landen. In de kwartfinales werd het gastland ondanks een paar missers in de eerste set vrij simpel verslagen.

Tegen Spanje was Nederland in de halve eindstrijd vooral in de eerste twee sets bijzonder sterk: 59-55 en 58-56, waarna 54-54 in de derde set voldoende was voor de 5-1 zege. Om 14.15 uur speelt Nederland de finale tegen Frankrijk.

Update 16.13 uur
Het Nederlandse trio heeft de finale tegen de sterke Fransen Thomas Chirault, Pierre Plihon en Jean-Charles Valladont verloren. Met 57-56 en 56-54 wonnen de Fransen de eerste twee sets, maar met 55-54 en 57-53 sloeg Nederland dankzij wat Franse missers terug.

Er was zo een tiebreak nodig en daarin ging het fout: de Fransen schoten allemaal een tien, Nederland bleef bij een acht, tien en negen hangen en dus ging het goud naar Frankrijk. Italië klopte Spanje met 6-2 in de strijd om het brons.

Bij de vrouwen was het Britse team in de finale met 6-2 te sterk voor Wit-Rusland, terwijl de strijd om brons ondanks een zeven in de tiebreak werd gewonnen door Denemarken, dat Duitsland zo met 5-4 klopte.

Update 16.58 uur
Sanne de Laat heeft zich met de compoundboog geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlandse nam het op tegen Amanda Mlinaric uit Kroatië en na drie sets stond het met 86-86 gelijk. Drie tienen in set vier - tegen 27 punten voor Mlinaric - gaven De Laat een voorsprong, die ze in set vijf vast kon houden: 144-142. De kwartfinales tot en met de finales worden woensdag afgewerkt.

F1: Hamilton pakt poleposition in Frankrijk, Verstappen vierde

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Frankrijk gegrepen. De regerend wereldkampioen was met zijn Mercedes op Paul Ricard met een tijd van 1.28,319 twee tienden sneller dan teamgenoot Valterri Bottas. Charles Leclerc pakte op zes tienden plek drie, voor Max Verstappen die al ruim een seconde toe moest geven.

In Q1 was er wederom een harde strijd om een plek bij de eerste vijftien te bemachtigen. Alle topcoureurs plakten er na hun eerste snelle ronde een tweede snelle ronde aan vast en dat bleek nodig ook. De baan in Frankrijk werd tegen het einde van de sessie veel sneller, waardoor het stuivertje wisselen was. Daniil Kvyat leek aan de goede kant van de streep te belanden, maar zag vanuit de pits dat hij in de laatste minuut nog buiten de boot viel. Romain Grosjean kent een lastig weekend en worstelde ook nu met zijn Haas. De Fransman kon voortijdig uitstappen, net als Lance Stroll, George Russell en Robert Kubica.

In het tweede deel werd bepaald wie er naar de top tien ging en opvallend hierbij was dat er gekozen werd om op de mediumbanden de snelle ronde te rijden. Dit rubber bleek sneller dan de zachtere band, waardoor morgen de top op gele banden gaat starten. Voor plek tien was het spannend, want in de slotminuut tikte Pierre Gasly Alexander Albon er op vier honderdste buiten. Ook Kimi Räikkönen viel hierdoor net buiten de boot, terwijl Nico Hülkenberg een snelle ronde af moest breken na een fout. De andere twee afvallers waren Sergio Perez en Kevin Magnussen.

Q3 werd zoals voorspeld weer het feestje van Mercedes. Bottas klokte de snelste tijd, met Hamilton die er enkele seconden later onderdoor ging. Leclerc pakte plek drie, voor Verstappen. Vettel hoorde een schakelprobleem in zijn auto en brak de eerste ronde af. In de tweede run verbeterde Hamilton nogmaals zijn tijd, terwijl ook Leclerc en Verstappen dit deden. De posities veranderden niet. Verstappen bleef met zijn run Lando Norris 0,009 seconde voor. Carlos Sainz klokte de zesde tijd, voor Vettel, Daniel Ricciardo, Gasly en Antonio Giovinazzi.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:30.609 1:29.520 1:28.319 20
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:30.550 1:29.437 1:28.605 19
3 Charles Leclerc Ferrari 1:30.647 1:29.699 1:28.965 19
4 Max Verstappen Red Bull 1:31.327 1:30.099 1:29.409 19
5 Lando Norris McLaren 1:30.989 1:30.019 1:29.418 21
6 Carlos Sainz McLaren 1:31.073 1:30.319 1:29.522 21
7 Sebastian Vettel Ferrari 1:31.075 1:29.506 1:29.799 19
8 Daniel Ricciardo Renault 1:30.954 1:30.369 1:29.918 20
9 Pierre Gasly Red Bull 1:31.152 1:30.421 1:30.184 19
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:31.180 1:30.408 1:33.420 17
11 Alexander Albon Toro Rosso 1:31.445 1:30.461   14
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:30.972 1:30.533   14
13 Nico Hulkenberg Renault 1:30.865 1:30.544   15
14 Sergio Perez Racing Point 1:30.964 1:30.738   15
15 Kevin Magnussen Haas 1:31.166 1:31.440   17
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:31.564     6
17 Romain Grosjean Haas 1:31.626     9
18 Lance Stroll Racing Point 1:31.726     9
19 George Russell Williams 1:32.789     8
20 Robert Kubica Williams 1:33.205     8

Tientallen veganisten op de Dam voor sluiting van alle slachthuizen

Zo'n honderd mensen in het rood hebben zich vandaag op de Dam verzameld om te demonstreren tegen slachthuizen. De demonstranten lopen naar het Rembrandtplein voor een 'die-in' - een actie waarbij demonstranten doen alsof ze dood neervallen - en weer terug voor een tweede 'die-in'.

De doel van de mars is het aan de kaak stellen van de "uitbuiting van dieren en de wreedheden die ze dagelijks moeten ondergaan voor vlees, zuivel en eieren om daarna te eindigen in de slachthuizen". Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft de mars georganiseerd. 

De demonstranten eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de sluiting van alle slachthuizen. "Omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld of onnodig gedood mogen worden", zegt Alex Romijn, woordvoerder van Bite Back. "Laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens."

De mars maakt onderdeel uit van een jaarlijkse terugkerende mars die in de maand juni in een veertigtal steden wereldwijd wordt gehouden. Dit is de tweede keer dat de mars in Amsterdam wordt gehouden. 

Trams vertraagd
Tijdens de demonstratie waren tram 4, 14 en 24 genoodzaakt een andere route te rijden, omdat de mars op hun route lag. Inmiddels rijden ze weer hun eigen route, maar volgens het GVB moeten reizigers voorlopig nog wel rekening houden met enige vertraging. 

 

Schutters Mulder en Hellenbrand grijpen naast medaille op Europese Spelen

Schutters Mandy Mulder en Peter Hellenbrand zijn er op de Europese Spelen in Minsk net niet in geslaagd een medaille te pakken. Het duo was in de gemengde teamwedstrijd met het luchtgeweer (10 meter) goed bezig, maar in de beslissende fase ging het fout.

In de eerste kwalificatiesessie kwamen Mulder en Hellenbrand tot de derde score in het vrij grote veld, waar de top-8 zich plaatste voor de volgende ronde. Daarin moest de top-4 gehaald worden, maar dat lukte niet: de twee bleven steken op de vijfde plek.

Het werd uiteindelijk een Russische finale, waarin Sergey Kamenskiy en Yula Karimova te sterk waren voor Vladimir Maslennikov en Anastasiia Galashina. Aneta Brabcova en Filp Nepejchal pakten het brons namens Tsjechië door de Noren Jeanette Düstad Hegg en Henrik Larsen te kloppen.

Bij het luchtpistool (10m) ging het goud ook naar Rusland: Vitalina Batsarashkina en Artem Chernousov klopten de Serviërs Zorana Arunovic en Damir Mikec. Het Duitse echtpaar Sandra en Christian Reitz won het duel om brons van thuisfavorieten Viktoria Chaika/Abdul-Aziz Kurdzi.

Nederlands goud en zilver in wegwedstrijd op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de Nederlandse wielrensters gedaan wat er van ze verwacht werd: winnen. In de Wit-Russische hoofdstad pakte Lorena Wiebes na 120 kilometer het goud.

Een klein kopgroepje reed al vroeg weg en kreeg een paar minuten voorsprong, zonder serieuze kanshebsters erin. Nederland controleerde de koers en het gat werd bij het ingaan van de laatste, 15 kilometer lange ronde gedicht.

Op het behoorlijk vlakke parcours kwam het neer op een massasprint en daarin was de 20-jarige Wiebes de sterkste, al haar negende zege van het jaar. Zilver ging ook naar oranje: Marianne Vos kwam als tweede over de finish, voor thuisheldin Tatsiana Sharakova, achtvoudig nationaal kampioene.

Mercedes blijft trainingen in Frankrijk domineren

Het huidige Formule 1-seizoen lijkt inmiddels steeds meer een Mercedes-feestje te worden. In de eerste twee vrije trainingen op het circuit Paul Ricard in Frankrijk waren de zilveren bolides al het snelste en ook vanochtend stonden Valtteri Bottas en Lewis Hamilton weer op de bovenste twee plaatsen.

Max Verstappen kende geen hele fijne laatste training, aangezien het gebrek aan grip toch een probleem blijft geven. Net als gisteren had onze landgenoot ook vandaag weer problemen met zijn banden. Hij gaf uiteindelijk 1,4 seconde toe op Bottas, maar wist ploeggenoot Pierre Gasly wel achter zich te houden.

Toch lijkt Red Bull langzaam maar zeker wat naar achter te moeten kijken, want op plaats zeven staat nu McLaren-coureur Lando Norris. Hij was slechts 0,055 trager dan Gasly.

Verder start Daniil Kvyat  morgenmiddag hoe dan ook in de achterste linies, vanwege een gridstraf. Verder kent Racing Point een slecht weekend en slaagt er vooralsnog enkel in om het beroerd presterende Williams achter zich te houden.

Om 15.00 uur begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk, waarbij de algehele verwachting is dat Mercedes een 1-2-tje zal doen.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Frankrijk:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. V. Bottas Mercedes 01:30.159 18
2. L. Hamilton Mercedes 01:30.200 15
3. C. Leclerc Ferrari 01:30.605 15
4. S. Vettel Ferrari 01:30.633 13
5. M. Verstappen Red Bull 01:31.538 11
6. P. Gasly Red Bull 01:31.599 14
7. L. Norris McLaren 01:31.654 14
8. D. Ricciardo Renault 01:31.802 12
9. C. Sainz Jr. McLaren 01:31.887 14
10. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:31.943 16
11. N. Hulkenberg Renault 01:32.023 15
12. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:32.171 15
13. A. Albon Toro Rosso 01:32.178 16
14. R. Grosjean Haas 01:32.385 15
15. K. Magnussen Haas 01:32.400 13
16. S. Pérez Racing Point 01:32.491 15
17. D. Kvyat Toro Rosso 01:32.540 22
18. L. Stroll Racing Point 01:32.678 14
19. R. Kubica Williams 01:33.902 21
20. G. Russell Williams 01:39.987 4

L'Équipe onthult salarissen van voltallige WK-selectie Franse vrouwen

Frankrijk geldt als een van de favorieten voor het winnen van het WK vrouwenvoetbal. Het gastland eindigde in een groep met Noorwegen, Nigeria en Zuid-Korea als eerste en stuit nu in de achtste finales op Brazilië. Les Bleus maken op dit moment veel los in Frankrijk, maar de financiële beloningen voor de Franse speelsters blijven nog achter ver achter bij die van de mannelijke collega's, zo blijkt uit een spraakmakende onthulling van L'Équipe vrijdag.

De grootste sportkrant van Frankrijk is op onderzoek uitgegaan en claimt te weten wat de 23 Franse selectiespelers maandelijks opstrijken bij hun clubs. Wat opvalt is dat verdedigster Wendie Renard en sterspeelster Amandine Henry qua salariëring ver boven hun collega-internationals staan: het duo van Olympique Lyon toucheert naar verluidt op maandbasis ongeveer 29.000 euro, exclusief bonussen. Dit komt neer op een bruto jaarsalaris van bijna 350.000 euro.

Het is geen toeval dat Renard en Henry bovenaan de lijst prijken, daar Olympique Lyon al jarenlang geldt als de absolute grootmacht in het vrouwenvoetbal. De zeven best betaalde speelsters van de Frankrijk verdienen hun geld bij de werkgever van onder anderen Shanice van de Sanden. Na Renard en Henry volgen Griedge Mbock (18.000 euro), Eugénie Le Sommer (15.000 euro), Sarah Bouhaddi (12.000 euro), Amel Majri (10.000 euro) en Delphine Cascarino (10.000 euro).

De top vijftien wordt vervolgens gecompleteerd door Kadidiatou Diani (Paris Saint-Germain, 8000 euro), Gaëtane Thiney (Paris FC, 7000 euro), Grace Geyoro (PSG, 6800 euro), Eve Perisset (PSG, 6500 euro), Aïssatou Tounkara (Atlético Madrid, 5000 euro), Sakina Karchaoui (Montpellier, 4000 euro), Pauline Peyraud-Magnin (Arsenal, 3700 euro) en Charlotte Bilbault (Bordeaux, 3700 euro). Solène Durand van Guingamp strijkt met een honorarium van 'slechts' 1700 euro per maand het minst van alle selectiespelers op.

'China moet vol voor nucleaire energie gaan'

China moet het meeste uit hun Nieuwe Zijderoute halen door vol te gaan voor nucleaire energie. Deze woorden komen uit de mond van Wang Shoujun, hoofd van het nucleaire energieprogramma in het Communistische land.

"Door nucleaire energie te exporteren krijgen we meer geld binnen wat we kunnen gebruiken voor verdere ontwikkeling en we kunnen onze binnenlandse energieopwekking ontlasten", aldus Wang tijdens een politiek congres.

Volgens Wang kunnen er zeker dertig nucleaire reactors gebouwd worden in landen langs de Nieuwe Zijderoute, een onderneming die China de komende tien jaar 145 miljard dollar kan opleveren.

41 landen langs de Nieuwe Zijderoute hebben al een strategie ontwikkeld voor nucleaire energie. China hoeft alleen maar twintig procent van deze markt binnen te halen en dat zorgt alleen al voor vijf miljoen nieuwe banen in die specifieke sector, aldus Wang.

President Xi Jinping van China is degene die de Nieuwe Zijderoute, een vernieuwende handelsovereenkomst, heeft geinitieerd en omhelst een netwerk van 152 landen in Azië, Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. Het ligt in de lijn der verwachting dat de strategie rond de Nieuwe Zijderoute de handel langs deze landen een grote impuls zal geven.

Rechter gebiedt uitvoeren abortus tegen zin moeder en oma

Vrijdag is er precedent geschapen dat een rechter beslist of een vrouw een kind op de wereld mag zetten of juist niet. In Engeland heeft rechter Nathalie Lieven namelijk besloten dat een Britse vrouw, die inmiddels 22 weken zwanger is, niet het recht heeft om haar gewenste baby op de wereld te zetten.

Daar moet bij worden verteld dat de zwangere vrouw een mentale achterstand heeft. Volgens de rechtbankpapieren heeft de vrouw een mentale leeftijd van tussen de zes en negen jaar. De katholieke vrouw van Nigeriaanse afkomst is tussen de twintig en dertig jaar oud en wordt verzorgd in een verzorgingstehuis.


Geprepareerde foetus van 22 weken oud in het archief van Duits anatoom Gunther von Hagens (Foto: gettyimages)

De moeder van de vrouw heeft wanhopig aangegeven enorm graag voor het kind te willen zorgen. Ze is een verloskundige en wil samen met haar dochter het kind een liefdevol leven geven. Een maatschappelijk werker heeft ook al aangegeven dat het kind onder deze omstandigheden prima kan opgroeien. Lieven heeft die argumentatie in haar wijsheid en na advies van het verzorgingstehuis naast haar neer gelegd.

De rechter erkent dat het verplicht opleggen van een abortus extreem lijkt, maar ze is van mening dat dit het beste is voor de zwangere vrouw. "Ik ben me erg bewust van het onconventionele feit dat de staat een zwangerschap laat beëindigen zonder de toestemming van de moeder, maar op dit moment moet ik aan het kind denken en niet aan de sociale druk." Dood is blijkbaar beter dan levend.

Lieven, die een geschiedenis heeft met het nemen van abortusbevorderende maatregelen, is niet van mening dat enige moedergevoelens de vrouw gelukkiger maken na het hebben van een kind. "Ze heeft niet de capaciteiten om haar eigen beslissingen te maken, ook al lijkt het alsof ze het kind wil houden. Ze zal het kind liefhebben als ware het een pop."

Daarbij weet de rechter magisch dat het tegen haar wil ondergaan van een abortus voor deze vrouw psychisch minder zwaar zal zijn dan het hebben van een gewenst kind. De vraag die dan onmiddelijk rijst is wanneer toekomstige rechters die relatieve grens beetje bij beetje gaan verlagen om een abortus op te leggen 'in het belang van de moeder'.

De politie is overigens nog bezig met het onderzoeken hoe het kan dat deze vrouw zwanger is geworden.

Café ontruimd wegens poepende man

Poepbericht! In het Gelderse Kerkdriel is vrijdagavond een café ontruimd wegens een noodsituatie: een man had het toilet ondergesmeerd met stront. Volgens de politie Bommelerwaard was de lucht niet te harden en moesten gasten tijdelijk het terras op, terwijl het arme personeel de boel schoonmaakte.

De smeerlap stond nog lekker een biertje te drinken toen de politie arriveerde. Hij was onder invloed en had de openbare orde verstoord met de evacuatie van zijn darmen, waardoor hij werd aangehouden. De politiebus kon vervolgens ook schoongemaakt worden: onderweg naar Tiel liet meneer zijn urine ook maar lopen.

De politie liet weten dat hij bij aankomst gelijk een douche heeft gehad, mét extra zeep. Vervolgens zat hij - schoon en in een overall - op de recherche te wachten.

PEC haalt eerste nieuwe keeper uit Duitsland: "Hij staat hoog aangeschreven"

PEC Zwolle heeft zich zaterdagochtend verzekerd van de komst van Michael Zetterer. De Blauwvingers maken via de officiële kanalen bekend dat de 23-jarige doelman voor de komende twee seizoenen wordt gehuurd van Werder Bremen. De Duitser zal later op de zaterdag al present zijn als PEC aan de eerste training van het nieuwe seizoen begint.

Zetterer begon zijn loopbaan bij SpVgg Unterhaching en maakte vier jaar geleden de overstap naar Werder. Door Die Grün-Weißen werd hij sinds februari al verhuurd aan Austria Klagenfurt en hij zal zijn club nu voor de tweede keer op tijdelijke basis verlaten: "Ik heb enorm veel zin in het nieuwe seizoen in Zwolle. De afgelopen periode heb ik hele goede verhalen gehoord over deze club", vertelt Zetterer.

"Ik heb een warm gevoel bij PEC Zwolle gekregen, mede door de fijne gesprekken die ik met de directie heb gevoerd. Deze club heeft vertrouwen in mij getoond, nu is het aan mij om dat uit te betalen." Ook technisch manager Mike Willems ziet potentie in de deal: "Met het aantrekken van Michael hebben we de eerste van twee vacante plekken onder de lat ingevuld. Michael is een doelman die in Duitsland hoog staat aangeschreven en niet voor niets bij Werder Bremen onder contract staat."

"Het afgelopen seizoen heeft hij in Oostenrijk ervaring opgedaan en daar is hij bij ons op de radar gekomen. Wij zien in hem een talentvolle doelman die perfect bij PEC Zwolle past en hier een volgende stap in zijn carrière kan maken." PEC moest door het vertrek van Mickey van der Hart en Diederik Boer deze zomer op zoek naar twee nieuwe keepers. SC Cambuur-doelman Xavier Mous lijkt de tweede nieuwe aanwinst voor onder de lat te worden, daar de Stentor en De Telegraaf donderdag al berichtten dat PEC tot een akkoord is gekomen met de Friese club.

Daruvala oppermachtig in F3-race Paul Ricard, Viscaal 5e

Jehan Daruvala heeft de eerste van twee Formule 3-races op het Franse circuit van Paul Ricard gewonnen. De Indiër van het Prema-team was met name in het tweede deel van de race oppermachtig, hoewel hij er aanvankelijk wel even voor moest knokken.

Polesitter Jake Hughes kende een prima start en hield de leiding, Daruvala moest zijn tweede plek inleveren bij Pedro Piquet, maar pakte de Braziliaan in ronde drie terug. Marcus Armstrong schoof aan op de vierde plek, de van P8 vertrokken Nederlander Bent Viscaal reed op een sterke vijfde stek.

Halverwege de race opende Daruvala de aanval op de leidende positie van Hughes, met succes. Daruvala's teamgenoot Armstrong sloot weer aan op de derde plek en verschalkte Hughes nadat de Brit een fout maakte. De derde Prema-coureur, Robert Schwartzman, ging op zijn beurt voorbij aan Hughes én Armstrong en nam zo plek twee in, ruim achter Daruvala.

Met een handvol ronden te gaan kwam Hughes met een kamikazeactie om zowel Armstrong als Shwartzman te grazen te nemen en wat iedereen aan zag komen gebeurde: dat ging niet goed. Hughes was klaar, Armstrong verloor flink veel tijd en kwam op plek vijf terecht, voor Viscaal. Piquet reed zo ineens de derde plek op, met Juri Vips achter zich aan.

De zege van Daruvala kwam geen moment meer in gevaar, Shwartzman pakte de tweede plek en Piquet completeerde het podium, voor Vips. Armstrong hield in de slotfase geen stand en zag Viscaal naar plek vijf gaan, de beste klassering ooit voor de 19-jarige Nederlander. Richard Verschoor kwam na een kleurloze race als veertiende over de streep.

MLB: Beuhler maakt indruk met zestien strikeouts

Walker Buehler liet vandaag zijn klasse zien in de MLB. De startende werper van de Los Angeles Dodgers gooide in negen innings maar liefst zestien strikeouts en gooide geen één keer vier wijd. Hij in de gehele wedstrijd ook maar drie honkslagen tegen. Het is voor het eerst sinds 1893 dat een werper van LA Dodgers meer dan vijftien strikeouts gooit, zonder een vrije loop weg te geven.

Onder die drie honkslagen zaten er wel twee homeruns bij, waardoor de Colorado Rockies lang in de wedstrijd bleven tegen de Dodgers. Pas in de tweede helft van de negende inning sloeg Matt Beaty de winst binnen voor de Dodgers, via een two-run homerun beëindigde hij de wedstrijd.

Buehler maakt indruk met zestien strikeouts (bron: Youtube.com)


Er waren in de andere wedstrijden ook nog genoeg hoogtepunten te zien. In de wedstrijd tussen Cleveland Indians - Detroit Tigers was er nog een mooie doubleplay te zien.

Bij een andere wedstrijd tussen de Texas Rangers en de Chicago White Sox was er nog een monsterhomerun van Nomar Mazara. Hij sloeg de bal maar liefst 505 ft ver weg, maar dat bleek niet voldoende voor de winst.

Monster homerun van Mazara (Bron: Youtube.com)

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - New York Mets 4-5
Washington Nationals - Atlanta Braves 4-3
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 2-1
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 1-2
New York Yankees - Houston Astros 4-1
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 7-5
Cleveland Indians - Detroit Tigers 7-6
Texas Rangers - Chicago White Sox 4-5
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 7-11
Kansas City Royals - Minnesota Twins 7-8
St. Louis Cardinals - Los Angeles Angels 5-1
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 5-11
Oakland Athletics - Tampa Bay Rays 3-5
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 4-2
Balitmore Orioles - Seatlle Mariniers 9-10

Juventus lonkt naar Matthijs de Ligt en wil bod uitbrengen

De toekomst van de centrale verdediger is nog altijd onduidelijk, maar mogelijk wordt het toch snel duidelijk nu de Italianen zich ook gaan melden. Juventus is bereid om een bod in de buurt van zeventig miljoen euro uit te brengen op Matthijs de Ligt, zo kan Goal bevestigen. De Italiaans landskampioen heeft goede hoop dat het de verdediger kan weglokken bij Ajax.

Paris Saint-Germain is ook nog steeds geïnteresseerd in de negentienjarige verdediger en De Ligt heeft al met hen gesproken in de afgelopen twee weken, maar hij heeft het aangeboden contractvoorstel van de Fransen nog niet geaccepteerd.

Juventus praat elke dag met De Ligt's zaakwaarnemer Mino Raiola om zodoende de beste papieren te hebben om de vijftienvoudig international vast te kunnen leggen. La Vecchia Signora en Ajax gaan in de komende dagen wederom een mogelijke transfer bespreken, nadat beide partijen eerder ook al met elkaar spraken.

Chili pakt koppositie in groep C na zege op Ecuador

Titelverdediger Chili heeft ook zijn tweede wedstrijd op de Copa América gewonnen. In Salvador versloeg de Zuid-Amerikaanse kampioen van 2015 en 2016 Ecuador met 2-1.

Jose Fuenzalida zette Chili in de Arena Fonte Nova na acht minuten op voorsprong. Ecuador wist twintig minuten later de 1-1 te noteren door een benutte strafschop van Enner Valencia, nadat de Chileense doelman Gabriel Aras Jhegson Mendez had neergelegd. Alexis Sanchez besliste het duel kort na rust. In de slotfase moest verdediger Gabriel Achiller van Ecuador met rood van het veld na een elleboogstoot tegen Arturo Vidal.

Chili is door de zege lijstaanvoerder in groep C de maximale score uit twee duels. Uruguay is tweede met vier punten. Beide landen treffen elkaar maandagavond in het Maracanã in Rio de Janeiro. Japan en Ecuador treffen elkaar zijn de andere landen in de groep en treffen elkaar in Belo Horizonte. Uruguay pakte gisteren haar eerste punt in een 2-2 gelijkspel tegen Japan. Ecuador is nog puntloos. 

Samenvatting Chili - Ecuador. (Bron: YouTube)

Bacuna bezorgt Curaçao historische Gold Cup-zege

Curaçao heeft voor het eerst in de historie een wedstrijd op de Gold Cup gewonnen. Het werd 1-0 tegen Honduras. Doelpuntenmaker was Leandro Bacuna. Ook doelman Eloy Room speelde een belangrijke rol deze wedstrijd. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) liet Bacuna zich in Houston tot matchwinner kronen. Vijf minuten voor de pauze gaf Gevaro Nepomuceno de bal vanaf de rechterflank laag voor, waarna de middenvelder van Cardiff City koeltjes afrondde. Tegen de verhoudingen in werd het 1-0. De rake schuiver van Bacuna was voor Curaçao het allereerste doelpunt ooit op de Gold Cup.

Twee jaar geleden tijdens de eerste deelname ging het land zonder treffer naar huis. Het verloor toen met 2-0 van Jamaica, El Salvador en Mexico. Het eerste groepsduel van deze editie werd tegen Jamaica met 1-0 verloren. 

De meeste aandacht ging na afloop echter uit naar doelman Room. Honduras kreeg kans op kans, maar telkens bleek de PSV'er (die deze zomer op zoek gaat naar een nieuwe club) een sta-in-de-weg. Één keer werd hij toch gepasseerd, maar de treffer van Rubilio Castillo werd na een uur (terecht) afgekeurd wegens buitenspel.

El Salvador en Jamaica speelden met 0-0 gelijkspel. Jamaica en El Salvador hebben nu vier punten en Curaçao drie. Honduras is nog puntloos. Curaçao sluit de groepsfase af tegen Jamaica. Er moet gewonnen worden om de kwartfinales te halen. 

 

Historische Gold Cup-zege Curaçao. (Bron: YouTube)

Room vangt weer een bal en hield zijn doel schoon. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Room vangt weer een bal en hield zijn doel schoon. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Egypte begint Afrika Cup in eigen land met minimale zege

Gastheer Egypte is de Afrika Cup goed begonnen. In Caïro werd met 1-0 gewonnen van Zimbabwe. Sprankelend opereerde de ploeg van bondscoach Javier Aguirre niet, degelijk wél.

Grote blikvanger bij De Farao's is Liverpool-aanvalller Mohamed Salah, hij werd in het openingsduel van het Afrikaanse kampioenschap bijgestaan door bekende namen als Ahmed Elmohamady (Aston Villa), Ahmed Hegazy (West Bromwich Albion), Mohamed Elneny (Arsenal) en Mahmoud Trezeguet Hassan (Kasimpasa).

Op de ochtend van de wedstrijd leek het er nog op dat Zimbabwe het duel zou gaan boycotten, omdat de spelers door de bond nog altijd niet waren betaald. Op het laatste moment is dis conflift opgelost.

Egypte was in de openingsfase vervolgens de veel betere ploeg, maar ook Zimbabwe liet van zich horen. Toch was het Egypte dat kort voor rust op voorsprong kwam. Trezeguet trok vanaf links naar binnen, maakte zichzelf handig vrij en krulde de bal met rechts in de verre hoek.

In een bepaald niet spectaculaire tweede helft kwam er geen verandering in die 1-0 stand. Daarmee is Egypte prima begonnen aan het continentale eindtoernooi. Samen met Marokko en Senegal wordt het land als titelkandidaat gezien, het Kameroen van bondscoaches Clarence Seedorf en Patrick Kluivert is een van de outsiders.

Samenvatting eerste wedstrijd. (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en opklaringen

De dag begint op veel plaatsen zonnig. In de loop van de dag ontstaan er meer stapelwolken en soms drijft er dunne sluierbewolking over. Vanavond lossen de stapelwolken op. Het blijft droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 19°C aan de noordkust tot 25°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind. In de middag draait de wind aan de noordkust en op de westelijke stranden naar een noordelijke richting en wordt dan af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is er alleen wat sluierbewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur is ongeveer 12°C. De oost- tot noordoostenwind neemt af naar zwak tot matig.

Zondag overdag is het vrij zonnig, al komt er in de loop van de dag wat meer sluierbewolking. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C in het noordelijk kustgebied tot ongeveer 30°C in het zuid(oost)en. De overwegend oostelijke wind is zwak tot matig, vlak aan zee draait de wind naar een noordelijke richting en kan daar voor verkoeling zorgen. (Bron: KNMI)

Dreigende lucht gisteravond in Purmerend (Foto: spylacopa_68 )
Dreigende lucht gisteravond in Purmerend (Foto: spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Boogschutters beginnen sterk op Europese Spelen, bokser Müllenberg wint

In het Wit-Russische Minsk zijn vrijdag de Europese Spelen van start gegaan, de tweede editie na Baku 2015. Elk ander continent - behalve Antarctica - had al een eigen multisportevenement, sinds vier jaar heeft ook Europa dat.

Op de eerste dag stonden onder meer de kwalificaties voor de boogschutters op het programma. We beginnen bij de mannen met de recurveboog, een olympisch onderdeel. Sjef van den Berg noteerde de derde score, Jan van Tongeren en Steve Wijler gaan met de negende en tiende score de knockoutfase in. De drie hebben zo allemaal een bye en beginnen maandag in de tweede ronde.

Bij de vrouwen stond oranje bovenaan: Gabriela Bayardo was met 666 punten de beste van iedereen, vier punten voor de nummer twee. De 25-jarige stapte onlangs over van Mexico naar Nederland, waar ze inmiddels al enige tijd woont wegens haar relatie met compoundschutter Mike Schloesser, die in de compoundkwalificatie de tweede score op liet tekenen. Sanne de Laat was bij de compoundvrouwen goed voor de tiende plek.

In de gemengde recurvewedstrijd hadden Bayardo en Van den Berg een bye in de eerste ronde, waarna Georgië in de achtste finales met moeite geklopt werd: een 0-4 achterstand werd omgedraaid naar 4-4, waarna het Nederlandse duo de tiebreak op één punt won. De kwartfinale tegen Wit-Rusland volgt zondag, als ook De Laat en Schloesser in de kwartfinales van de gemengde compoundwedstrijd in actie komen.

Bokser Peter Müllenberg begon zijn jacht op een medaille goud: de Armeniër Henrik Sargsyan won de eerste ronde volgens alle vijf juryleden, maar in de tweede en derde ronde had Müllenberg de overhand en trok hij het gevecht uiteindelijk ook naar zich toe.

In het 3x3-basketbal begonnen de Nederlandse heren niet goed: Lenno Witteveen, Jan Driessen, Mack Bruining en Jaouad Darib verloren met 16-18 van Tsjechië. De dames deden het beter: Zwitserland werd door Janine Guijt, Laura Cornelius, Janis Boonstra en Rowie Jongeling met 18-14 aan de kant geschoven. Voor beide ploegen volgt zondag de tweede wedstrijd.

Zaterdag worden in Minsk de eerste medailles verdeeld en wel in het acrogym, boogschieten, wegwielrennen, judo, de ritmische gymnastiek, sambo en in het schieten. Bij het boogschieten - het mannenrecurveteam - en in de vrouwenwegwedstrijd maakt Nederland prima kans op een medaille.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.