Judoka Verhagen grijpt naast brons op EK

Sanne Verhagen gaat bij de Europese kampioenschappen judo in Minsk strijden voor een bronzen medaille. De judoka was in de herkansing in de klasse tot 57 kilogram op ippon te sterk voor de Spaanse Jaione Equisoain.

Verhagen was tot de herkansingen veroordeeld na een nederlaag in de kwartfinales tegen de Russin Daria Mezhetskaia. Al na zestien seconden ging het mis voor de Nederlandse. Ze was in de kwartfinales gekomen door overwinningen op de Oekraïense Marija Skora en de als tweede geplaatste Israëlische Timna Nelson Levy.

De EK judo maakt in Minsk onderdeel uit van de Europese Spelen. Margriet Bergstra werd in dezselfde gewichtsklasse in de eerste ronde uitgeschakeld door de Portugese Telma Monteiro.

Bij de mannen moest Tornike Tsjakadoea genoegen nemen met plek zeven. De Nederlander in de klasse tot zestig kilogram kwam in de herkansing tegen de Georgiër Amiran Papinashvili met waza-ari op voorsprong, maar verloor uiteindelijk toch nog op ippon. In de kwartfinales ging Tsjakadoea pas na vijf minuten extra tijd op een golden score onderuit tegen de Georgiër Lukhumi Chkhvimiani. De ronde ervoor stond de jonge Fries ook al ruim vijf minuten extra op de mat tegen Karamat Huysenov uit Azerbeidzjan.

Voor Roy Koffijberg begon het Europees debuut flitsend met een spectaculaire heupworp tegen de Turk Bekir Ozlu. In zijn tweede partij tegen de Spanjaard Francisco Garrigos ging het echter mis. Na anderhalve minuut had hij een ippon tegen. 

Het finaleblok met Verhagen begint om 16:00 uur. 

Update 19:09 uur

Judoka Sanne Verhagen heeft haar optreden op de Europese Spelen in Minsk niet kunnen bekronen met een medaille. De 26-jarige Brabantse verloor de strijd om brons in de klasse tot 57 kilogram van de Portugese Telma Monteiro op waza-ari.