FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 mei 2019

Zverev na marathonpartij toch door op Roland Garros

Tennisser Alexander Zverev heeft zich op Roland Garros na een heuse marathonpartij geplaatst voor de tweede ronde. De als vijfde geplaatste Duitser won twee sets tegen John Millman, maar zag de Australiër zowaar terugkeren. In de vijfde set vond Zverev het welletjes geweest en na ruim vier uur kon hij het dan toch afmaken: 7-6 (4), 6-3, 2-6, 6-7 (5), 6-3.

Juan Martin Del Potro (8) moest even op gang komen, maar de Argentijn had daarna niet al teveel moeite meer met de Chileen Nicolas Jarry: 3-6, 6-2, 6-1, 6-4. Fabio Fognini (9) moest in een Italiaans onderonsje met Andreas Seppi een extra set spelen, maar kwam verder niet in de problemen: 6-3, 6-0, 3-6, 6-3. De Rus Karen Khachanov (11) had het zelfs nog een stuk makkelijker en na anderhalf uur had hij de Duitser Cedrik-Marcel Stebe eruit geknikkerd: 6-1, 6-1, 6-4.

Gaël Monfils (14) moest zich voor eigen publiek spoeden om de wedstrijd nog op dinsdag af te maken, maar dat lukte: hij stuurde Taro Daniel met 6-0, 6-4, 6-1 overtuigend terug naar Japan. Roberto Bautista Agut (18) had het met 6-3, 6-4, 6-2 niet moeilijk met Steve Johnson, Lucas Pouille had aan drie sets ook genoeg tegen de Italiaanse qualifier Simone Bolelli: 6-3, 6-4, 7-5. Fernando Verdasco moest ruim drie uur aan de bak, maar daarna kon de Spaanse veteraan wel juichen tegen Dan Evans: 6-3, 6-7 (4), 6-3, 6-2.

In een ruim vier uur durende thriller ging het op en neer tussen de Brit Kyle Edmund (28) en thuisspeler Jeremy Chardy, maar in de vijfde set sloeg Edmund op het allereerste matchpoint wel gelijk toe: 7-6 (1), 5-7, 6-4, 4-6, 7-5.

De Serviër Dusan Lajovic (30) had het met 6-3, 6-4, 6-4 niet al te lastig met Thiago Monteiro, terwijl Ivo Karlovic en Feliciano Lopez vier spannende sets uitvochten. De veteranen, bij elkaar 77 jaar oud, duelleerden op het scherpst van de snede en na ruim drie uur was het de 40-jarige Kroaat die Lopez aan de kant schoof: 7-6 (4), 7-5, 6-7 (7), 7-5.

Jump Force DLC-personages in beeld

Jump Force, de 3D vechtgame met populaire Shonen Jump manga- en anime-personages in de hoofdrol, heeft vanaf vandaag drie nieuwe personages beschikbaar als DLC. Het gaat om Seito Kaiba (Yu-Gi-Oh!), All-Might (My Hero Academia) en Biscuit Krueger (Hunter X Hunter). De personages kosten vier euro per stuk, of je kunt de 'character pass' halen voor dertig euro. Daarmee krijg je uiteindelijk negen nieuwe personages.

Jump Force kwam op 15 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Bekijk de nieuwe trailer hieronder die de drie eerste DLC-personages toont.

PlayStation-klassieker Journey volgende week op Epic Games Store

Journey is vanaf 6 juni beschikbaar voor de Epic Games Store. De game gaat twaalf euro kosten. Journey is natuurlijk bekend als een PlayStation-klassieker die in 2012 uitkwam. In de game reis je als een figuur in rode mantel door een woestijn. Het doel is om de piek van een verstaande berg te bereiken. Dit kun je alleen doen, maar je kunt ook willekeurig een andere speler tegenkomen en samen klimmen. Je kunt daarbij alleen via gebaren communiceren.

Journey op pc ondersteunt 4K resolutie.

Kunstzinnige Sea of Solitude komt in juli uit

Sea of Solitude komt op 5 juli uit voor PS4, Xbox One en pc. De game die door EA wordt uitgegeven valt al maanden op door de unieke artstyle en de vreemde monsters in de trailers. In de game moet je hoofdpersoon Kay leiden door een stad overspoeld met water. De emoties die Kay voelt hebben invloed op wat er letterlijk in de wereld gebeurt. De makers beloven een bijzondere game-ervaring.

Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

Sparta wint in Doetinchem en keert na seizoen terug in de Eredivisie

Sparta Rotterdam is na FC Twente en RKC Waalwijk de derde Eredivisie-promovendus voor aankomend seizoen. De Spangenaren reisden dinsdagavond met een 1-2 thuisnederlaag met mindere papieren op zak af naar Doetinchem voor de return tegen De Graafschap, maar wisten deze verliespartij weg te poetsen door middel van een 0-2 overwinning. Voor de Superboeren betekent de nederlaag dat er na een seizoen alweer een einde komt aan het verblijf op het hoogste niveau.

Sparta begon ondanks een mooie sfeeractie van het thuispubliek sterk aan de wedstrijd en kreeg via Abdou Harroui een eerste mogelijkheid. Dries Wuytens was daarna ook met het hoofd gevaarlijk uit een vrije trap en De Graafschap kreeg in deze moeizame openingsfase nog een domper te verwerken toen Azor Matusiwa zich al vroeg moest laten vervangen. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg de ploeg van de naar SC Cambuur vertrekkende trainer Henk de Jong echter meer grip op de wedstrijd en De Vijverberg hoopte met een klein halfuur op de klok even op een strafschop voor de thuisploeg na twee vermeende handsballen in de vijandelijke zestien.

Scheidsrechter Kevin Blom wilde hier na raadpleging van de VAR echter niet aan en hij zag vervolgens hoe Sparta via een kopbal van Deroy Duarte even later weer een goede mogelijkheid kreeg om de score te openen. In de laatste paar minuten voor de rust werd De Graafschap via Bahoui en Jordy Tutuarima weer gevaarlijk en de Achterhoekers begonnen met een aardige mogelijkheid voor Charlison Benschop ook op overtuigende wijze aan de tweede helft.

Henk Fraser bracht vervolgens in de jacht op doelpunten de jonge Halil Dervisoglu in voor Mohamed Rayhi en dat bleek een gouden greep. De negentienjarige aanvaller was een minuut of tien na zijn entree al betrokken bij gevaar voor het vijandelijke doel toen hij botste met doelman Nigel Bertrams. De VAR boog zich vervolgens nog over het incident, maar drong er bij Blom niet op aan om naar de stip te wijzen. Met nog een kwartier te gaan was het echter alsnog raak toen Lars Veldwijk in eerste instantie nog twee keer van scoren afgehouden kon worden, maar de bal uiteindelijk wel voor de voeten van Dervisoglu belandde.

Sparta voerde de druk daarna op en kreeg in de slotfase toch nog zijn bevrijdende treffer toen voormalig De Graafschap-middenvelder Adil Auassar helemaal vrijstaand binnen mocht koppen uit een corner. De Achterhoekers probeerden in het restant van de wedstrijd nog wel een verlenging af te dwingen en waren via Sven Nieuwpoort nog dicht bij de 1-2. Doordat Tim Coremans de bal echter uit de lucht wist te plakken viel het doek toch voor de thuisploeg.

Sparta wint in Doetinchem en keert na seizoen terug in de Eredivisie (Pro Shots / Remko Kool)
Sparta wint in Doetinchem en keert na seizoen terug in de Eredivisie (Pro Shots / Remko Kool)

Advocaat laat FC Utrecht met Europees ticket achter

FC Utrecht heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de tweede voorronde van de Europa League. Het elftal van trainer Dick Advocaat won op bezoek bij Vitesse met 0-2, hetgeen na het doelpuntloze gelijkspel uit de heenwedstrijd voldoende was om de play-offs voor Europees voetbal te winnen. De na dit seizoen vertrekkende Advocaat laat Utrecht zodoende in stijl achter. Vitesse eindigde de wedstrijd met tien man na een directe rode kaart van invaller Mohammed Dauda in de slotfase.

Vitesse kon de wedstrijd aanvankelijk nog met veel vertrouwen tegemoet zien, want de Arnhemmers bleven ongeslagen in de laatste zestien officiële wedstrijden op eigen veld. De ploeg van Leonid Slutsky gaf tegen Utrecht echter geen enkel moment thuis en ging uiteindelijk kansloos onderuit. De eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd was na ruim tien minuten voetballen voor de bezoekers uit Utrecht: Sander van de Streek schoot na gestuntel in de defensie van Vitesse op doelman Remko Pasveer.

De ploeg Advocaat bleef daarna het beste van het spel houden en kwam na precies een halfuur voetballen verdiend op voorsprong. Simon Gustafson bracht een afvallende bal met het hoofd terug in het strafschopgebied van Vitesse, waarna Cyriel Dessers met een verdediger in zijn rug uit de draai raak schoot: 0-1. Het laatste kwartier van de eerste helft stond daarna vooral in het teken van vervelende overtredingen aan weerszijden. Grote kansen bleven uit; een bijzonder matig Vitesse ondernam in de eerste helft überhaupt geen enkele doelpoging.

Vitesse-trainer Leonid Slutsky voerde in de rust twee wissels door: Alexander Büttner en Bryan Linssen bleven in de kleedkamer achter ten faveure van Matus Bero en Dauda. Sterspeler Martin Ödegaard probeerde zich in de tweede helft nadrukkelijker met het spel van de Arnhemmers te bemoeien, maar zelfs de Noorse balvirtuoos kon Vitesse niet aan het voetballen krijgen. In minuut 64 volgde direct de derde en laatste wissel van Slutsky met het inbrengen van Thomas Buitink voor Navarone Foor.

Advocaat bracht Jean-Christophe Bahebeck binnen de lijnen en die had een kwartier voor tijd een puntgave voorzet in huis op Van de Streek. Laatstgenoemde was weggelopen uit de rug van Vyacheslav Karavaev, maar werkte de bal uiteindelijk van dichtbij over. Kort erna wist Utrecht zijn voordelige marge alsnog te verdubbelen. Bahebeck had een schitterende steekpass in huis op Gustafson, waarna de Zweedse middenvelder Pasveer omspeelde en simpel kon scoren. Een directe rode kaart van Dauda amper een minuut na de 0-2 vanwege een grove charge op Gustafson betekende voor Vitesse een passend slotstuk van een dramatische avond.

Advocaat laat FC Utrecht met Europees ticket achter (Pro Shots / Paul Meima)
Advocaat laat FC Utrecht met Europees ticket achter (Pro Shots / Paul Meima)

Kickboksgrootheid Van Roosmalen tekent bij Bellator MMA

Scott Coker, directeur en eigenaar van vechtsportorganisatie Bellator, heeft pikant nieuws op zijn Twitter gegooid. Voormalig Glory-kickbokskampioen Robin van Roosmalen heeft dinsdag een contract bij de MMA-tak van Bellator getekend.

Van Roosmalen stopte in 2018 met kickboksen, voornamelijk om zich volledig op het MMA te storten en dat betaalt zich blijkbaar nu uit in een mooi contract bij de organisatie die wereldwijd MMA-gala's organiseert en al vele Nederlanders herbergt.

RvR zal in het vedergewicht uitkomen en zijn debuut zal in het toernooi om de titel in die gewichtsklasse zijn. Van Roosmalen mag gerekend worden tot de groten in het mondiale kickboksen. Sinds zijn debuut in 2004 heeft hij meer dan zeventig professionele gevechten uitgevochten, waarvan hij er meer dan vijftig won. Hij is bij Glory ook de eerste vechter ooit geweest die een titel won in twee verschillende gewichtsklassen, namelijk als lichtgewicht en als vedergewicht.

In september 2018 verloor hij zijn laatste titel, die in het vedergewicht, waarna hij in december van dat jaar afscheid nam van de kickbokssport. Van Roosmalen is 29 jaar oud, dus hij kan nog een mooie carrière maken in het MMA. Zijn eerste twee profgevechten eindigden in een KO-overwinning.

'Barcelona en PSG beginnen gesprekken over terugkeer Neymar'

Neymar verliet Barcelona bijna twee jaar geleden voor het recordbedrag van 222 miljoen euro voor Paris Saint-Germain. De aanvaller werd sindsdien al meerdere malen in verband gebracht met een terugkeer naar Spanje, waar naast zijn oude werkgever ook Real Madrid geïnteresseerd zou zijn. RAC1 pakt nu uit met het nieuws dat het mogelijk inderdaad van een rentree van de Braziliaan in het Camp Nou kan gaan komen.

De Catalaanse radiozender bericht dinsdagavond dat de kampioen van Spanje de gesprekken met PSG over een terugkeer van de superster is begonnen. Als het van een akkoord tussen de twee partijen komt, gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een ruildeal. Ousmane Dembélé zal volgens de berichtgeving de omgekeerde weg zal bewandelen als Neymar inderdaad de overstap maakt naar Barcelona.

Dembélé werd in dezelfde zomer dat Neymar naar het Parc des Princes verkaste voor minimaal 105 miljoen euro overgenomen van Borussia Dortmund. De 22-jarige Fransman kwam in zijn eerste periode bij Barcelona meerdere keren in opspraak vanwege zijn gedrag buiten het veld, maar ontwikkelde zich dit seizoen toch tot een belangrijke schakel in het team van trainer Ernesto Valverde.

Welk bedrag er gemoeid zou zijn met een eventuele terugkeer van Neymar is nog niet duidelijk. Mundo Deportivo wist begin deze maand wel te melden dat de dribbelaar vanwege een aantal bepalingen in zijn contract volgend jaar voor het gereduceerde tarief van 170 miljoen euro op te halen is. Deze clausule lijkt deze zomer echter nog niet te gelden, al zou Barcelona de transfersom door Dembélé in een eventuele deal te betrekken wel flink omlaag kunnen drukken.

RKC Waalwijk na vijf seizoenen terug in de Eredivisie

In de strijd om promotie naar de Eredivisie heeft RKC Waalwijk dinsdagavond met 4-5 gewonnen van Go Ahead Eagles. De heenwedstrijd in Waalwijk was in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Door de winst keren de Waalwijkers na vijf seizoenen terug in de Eredivisie.

In de eerste helft kwamen de bezoekers op een 0-2 voorsprong. Na de rust was RKC de weg kwijt en kwam Go Ahead Eagles terug in de wedstrijd. Waarschijnlijk waren de spelers van RKC onder de indruk van een ernstige gebeurtenis tijdens de rust in de kleedkamer. De teamarts had namelijk een hartaanval gekregen. Naar verluidt is hij weer bij kennis en aanspreekbaar.

Een minuut voor tijd bij een stand van 3-3 scoorde Peter Lagedijk de 4-3. De thuisclub leek daarmee op rozen te zitten maar in de blessuretijd was het Stijn Spierings die RKC weer op gelijke hoogte bracht. In de laatste seconden werd het duel definitief beslist door een benutte strafschop.

RKC terug in de Eredivisie. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
RKC terug in de Eredivisie. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

Spindoctor Tony Blair uit partij geschopt om anti-Brexit stem

Alastair Campbell,  voormalig adviseur van de Britse ex-premier Tony Blair en Labour-partijprominent, is uit de partij gezet. Hij heeft namelijk bij de Europese verkiezingen op een andere partij gestemd. Dat was uit protest tegen het vage Brexit-standpunt van partijleider Jeremy Corbyn. Die andere partij, de Liberal Democrats, neemt volgens hem wel een duidelijk anti-Brexitstandpunt in.

Bij de EU-verkiezingen - die de Britten als alles naar behoren was gegaan niet meer hadden hoeven te houden - kregen beide traditionele partijen flinke klappen. Nigel Farages Brexit Party werd de grootste, maar ook partijen die een nieuw 'bevestigend referendum' willen deden het goed. Bij elkaar opgeteld deden de Liberal Democrats, de Greens, de SNP, Plaid Cymru en Change UK het procentueel zelfs beter dan Farage en zijn voormalige partij UKIP samen.

Het royeren van Campbell kan in het licht worden gezien van de al een paar jaar terug ingezette ruk naar links van Labour. Dat was een reactie op de zogeheten New Labour-centrumkoers waarmee Tony Blair in 1997 premier werd, en duurde tot diens opvolger in 2010 door voormalig Conservatief premier David Cameron werd verslagen. Ja, diezelfde Cameron die onder druk van UKIP het Brexit-referendum uitschreef.

Campbell heeft de Brexit altijd een bijzonder slecht idee gevonden. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het Verenigd Koninkrijk onder Tony Blair juist een veel pro-Europesere koers ging varen dan voorheen. Overigens was het vooral vanwege de Irak-oorlog dat Blair uiteindelijk bijzonder ongeliefd werd.

'Giftige Brexit'
Veel Labourleden willen niet dat hun partij de 'giftige Brexit' van de Conservatieve Partij mee helpt mogelijk te maken. De partij is echter verdeeld over hoe het dan wel moet. Sommigen willen een nieuw referendum, maar Corbyn aast op nieuwe verkiezingen. Hij vreest bovendien dat de partij met een uitgesproken standpunt voor een nieuw referendum Labourkiezers in de armen van Farage jaagt. De uiterst linkse partijleider is zelf bovendien al decennia eurosceptisch, omdat hij de EU als liberaal bolwerk beschouwt.

Campbell gaat het partijbesluit aanvechten. Hij zei dinsdag tegen ITV dat hij langer bij de partij zit dan dan de mensen rond Corbyn, en verwacht ook langer dan hen bij de partij te zullen blijven. Campbell zegt de beslissing vooral jammer te vinden omdat Corbyn nu net, na het Europese verkiezingsverlies, richting een zogeheten people's vote lijkt op te schuiven.

Daar moet echter bij worden aangetekend dat zo'n people's vote voor Corbyn ook nationale verkiezingen kan betekenen. Alleen als dat niet lukt zou de Labourleider wellicht een nieuw referendum willen steunen.

Maar nieuwe verkiezingen lijken na het opstappen van premier Theresa May en de winst van Farage verder weg dan ooit. De Conservatieven voelen nu immers des te meer de hete adem van de Brexit Party in hun nek. Sommige analisten vermoeden evenwel dat als Mays opvolger, vermoedelijk een Brexiteer zoals Boris Johnson, in het najaar op een no-deal Brexit aanstuurt, het parlement de macht zal grijpen en een nieuw referendum afdwingt.

Chinese MMA-vechter gedegradeerd tot derderangs burger na winstpartij

Regelmatig worden over de hele wereld gevechten gehouden tussen MMA-vechters en beoefenaars van verschillende types vechtsporten. Zo deed ook Xu Xiaodong een potje mee. Deze Chinese MMA-vechter mocht een potje knallen tegen een heuse Wing Chun-meester, Lu Gang.


Xu Xiaodong vs Lu Gang (Bron: YouTube)

Ontmaskering cultureel erfgoed
Gelijkopgaand ging deze vechtpartij niet. Na zes seconden lag de veel lichtere Gang al languit op het canvas en zijn kung fu hielp hem ook al niet. Xu is een vechter die in China maar wat graag opschept over zijn superieure MMA-gevechtkunsten en dat hij de traditionele vechtstijlen wil 'ontmaskeren' als zijnde nep. Dit geheel tegen de zin van de Chinese overheid die de traditionele krijgskunsten als onderdeel ziet van het Chinese cultureel erfgoed.

Eerder sloeg Xu Tai Chi-meester Wei Lei bruut tegen de grond en hij heeft inmiddels zelfs een prijs van ruim honderdvijftigduizend euro uitgeloofd voor de eerste krijgskunstenaar die hem kan verslaan.

Sociale kredietverlaging
Nu is Xu dan eindelijk te ver gegaan en de Chinese overheid grijpt in. Xu's 'sociale krediet' werd verlaagd naar niveau-D, wat betekent dat hij niet meer met de hogesnelheidstrein mag reizen, geen auto's meer mag huren, bepaalde dingen kopen of in de betere hotels mag overnachten. Ook moet hij schadevergoeding betalen ten hoogte van ruim zestigduizend euro.

Of dat Xu zal tegenhouden is nog maar de vraag. In juni staat zijn volgende gevecht tegen een traditionele krijgskunstenaar gepland. Volgens Chinese media zullen eventuele beelden van dit gevecht door de Chinese overheid van het internet verwijderd worden.


Xu Xiaodong (Bron: YouTube)

Klachtenregen over Gershwin V. kon leven Patrick niet redden

De problemen in het appartementencomplex aan de Braakmankreek in Almere met een van de bewoners daar blijken al jaren te spelen. Afgelopen zondag werd een van de bewoners, Patrick Erkamps, met een knuppel aangevallen op de parkeerplaats van de Braumarkt. Op ongeveer een kilometer afstand van zijn woning. De verdachte blijkt zijn onderbuurman te zijn, Gershwin Eldrin V. De 38-jarige man blijkt al jaren te zorgen voor overlast, zo beweren omwonenden en dat blijkt uit documenten ingezien door onze collega's van Boevennieuws.

Overleg met instanties
Enkele dagen geleden, op 23 mei, heeft er nog een overleg plaats gevonden tussen verontruste bewoners van het appartementencomplex aan de Braakmankreek en de veiligheidsmanager van de gemeente Almere, de politie en woningbouwvereniging Alliantie die de appartementen verhuren. In dit gesprek is afgesproken dat er op 1 juli een plan van aanpak zou komen. Patrick Erkamps zou hier nog hebben aangegeven dat de situatie met zijn onderbuurman niet langer goed zou gaan en dat hij bang was dat de boel zou escaleren.

Een oplossing voor de problemen komt voor hem helaas te laat. Afgelopen zondag werd hij door zijn onderbuurman aangevallen met een knuppel. Gershwin Eldrin V. wachtte hem op op de parkeerplaats van de Braumarkt op en zou hem volgens getuigen van achteren hebben aangevallen met een knuppel waarmee hij hem meermaals op zijn nek en hoofd sloeg. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd waar hij later overleed aan zijn verwondingen.

Verklaring Patrick overlast
Uit documenten door ons ingezien blijkt dat dit niet de eerste keer was dat Gershwin Eldrin V. zijn bovenbuurman Patrick met een knuppel aan viel. Ook blijkt dat de problemen tussen hem en Ershwin al vanaf dag één begonnen. Sterker nog, tijdens het tekenen van het huurcontract zou een medewerker van woningbouwvereniging Alliantie hem al hebben gewaarschuwd voor de overlast die zijn onderburen veroorzaakten, zo schrijft Patrick zelf in een al eerder geschreven verklaring.

In deze verklaring is te lezen dat Patrick in juli 2017 in het appartement is gaan wonen. Vanaf het begin was er veel geluidsoverlast, hard geschreeuw, gebonk, harde muziek, gooien met deuren en geluiden van mishandeling. Volgens Patrick Erkamps leek het er op alsof de vrouwelijke bewoonster van het pand onder hem met regelmaat werd geslagen waarbij hij haar ook hoorde roepen van de pijn.

Bedreigen met honkbalknuppel
Hij beschrijft hoe hij op Oudjaarsavond 2017 ziek thuis was en op de bank tv lag te kijken. Na middernacht, rond 01.00 uur brak opeens een hoop kabaal uit in de woning onder hem. Volgens Patrick klonk het alsof er 20 man op de tafel sprongen, stond de muziek op zijn hardst en was het zo erg dat de glazen en planten van de kast en tafel trilden. Vanwege het feit dat het een feestdag was is hij niet direct gaan klagen, maar heeft hij zijn onderburen een paar dagen later hierop aangesproken. Op 4 januari 2018 belde hij bij zijn onderburen aan om zijn beklag te doen over de lawaai tijdens Oudjaarsnacht. Van praten kwam het echter niet, zo beschrijft Patrick.

Gershwin zou hem meteen hebben belaagd toen hij de deur open deed. Terwijl zijn vriendin achter hem stond te schelden maakte Gershwin slaande bewegingen met een honkbalknuppel. Ondetussen zouden ze hem hebben bedreigd met woorden als: "Ik maak je af" en "Je gaat er aan". Toen de honkbalknuppel zijn gezicht schampte heeft Patrick zich omgedraaid en is hij huiswaarts gekeerd, zo beschrijft hij. Vervolgens heeft hij de politie gebeld, een van de agenten die op de melding af was gekomen vertelde hem later dat Gershwin Eldrin V. zo agressief was dat er met hem geen gesprek mogelijk was.

Overlast
In de maanden erna werd de overlast alleen maar erger. Zo beschrijft Patrick Erkamps dat er geluidsoverlast was, dat de hond van zijn onderburen overal maar "mocht schijten", dat er eten door de raam naar buiten werd gegooid in de algemen tuin, en er eten vanuit de auto werd gegooid. Ook zou Gershwin provoceren door een dreigende lichaamshouding en door te spugen vlak voor Patrick op de grond. Hij zegt mondeling te zijn bedreigd met de woorden: "Kankersnitch, we krijgen je nog wel en maken je af."

Naast geluidsoverlast was er ook stankoverlast door een tuin volwietplanten bij zijn onderburen. Hiervoor en klachten over het dealen van drugs zorgde uiteindelijk voor een inval. Volgens Patrick Erkamps ging de arrestatie gepaard met een hoop kabaal en waren er 5 man nodig om Gershwin Eldrin V. af te voeren. Maar hij en zijn buurtbewoners genoten intens van de rust die de dagen daarop volgden. Helaas was dit van korte duur. Enkele dagen later waren de onderburen weer terug en ging het het getreiter verder.

Klachten andere bewoners
Patrick Erkamps is niet de enige geweest die problemen had met zijn onderburen. Ook de bewoner op hetzelfde adres voor hem beschrijft de overlast in een verklaring aan betrokken instanties:

"Ik heb sinds 2010 last van geluid overlast bestaande uit harde muziek, basbonken waarbij alles in mijn appartement trilt, geschreeuw, gebonk, schelden, gestamp, gooien met deuren en geluiden van mishandeling."

"Ik heb getracht een gesprek te voeren met de betreffende buren wat niet tot resultaten heeft geleid maar de zaak naar mijn idee alleen maar erger heeft gemaakt en mij niets anders overbleef dan de politie te bellen. En mij beklag te doen bij de woningbouw vereniging."

"De sfeer onderling de buren is niet meer prettig en vriendelijk. Er is een gespannen sfeer, onvriendelijkheid, er wordt gedreigd en vernielingen worden gedaan aan woningen en eigendomen van de bewoners die er wat van zeggen. De leef omgeving is niet meer prettig."

De problemen in het appartementencomplex zouden al vanaf 2010 spelen. Veelvuldige meldingen bij de woningbouwvereniging en de politie hebben niet ervoor kunnen zorgen dat de rust terug keerde.

Mishandeling andere bewoner
Patrick Erkamps was ook niet de eerste die fysiek werd aangevallen door Gershwin Eldrin V. In 2012 vond er al een vechtpartij plaats tussen Gershwin en een andere buurtbewoner. Deze heeft ook al meerdere keren zijn beklag gedaan bij de gemeente, de woningbouwvereniging en de politie. De geluidsoverlast zou dusdanig erg zijn dat de glazen zelfs nog trilden bij de woningen twee deuren verder. Een van de bewoners van de naastgelegen appartementen vertelt dat de contactpersoon bij woningbouwvereniging Alliantie zijn klachten over overlast op een gegeven moment markeerde als spam, zo werd hem door de woningbouwvereniging meedegedeeld.

Op een dag was de man buiten aan zijn motor aan het werk toen hij werd aangevallen door Gershwin Eldrin V. Hij probeerde zich af te weren terwijl hij werd geslagen. Vervolgens rende Gershwin op zijn motor af en duwde deze om. De man probeerde zijn motor op te vangen waarna het licht bij hem uit ging. Vanaf dat moment zegt hij zich niks meer te kunnen herinneren totdat hij in de keuken stond met zijn buurmeisje naast hem. De man had een ingedeukt gezicht, zijn linkeroog zat 5 centimeter lager en zijn jeukbeen was gebroken. Diezelfde dag nog werd Gershwin opgepakt door een arrestatieteam maar 3 maanden later liep hij alweer vrij rond.

Zijn slachtoffer lag na de mishandeling een week in het ziekenhuis en moest meerdere malen geopereerd worden. Gershwin Eldrin V. heeft volgens de man nooit spijt betuigd en hem zelfs uitgelachen tijdens de rechstzaak. Sinds die tijd is zijn leven er niet meer beter op geworden. Hij slaapt niet meer goed, hij kan niet meer goed zien doordat zijn netvlies aan een oog kapot is en hij is snel moe waardoor hij zijn eigen bedrijf dreigt te verliezen.

Burenruzie
Volgens hem was Patrick Erkamps iemand die zich niet de kaas van zijn brood liet eten. Patrick liet zich niet snel imponeren en was voor de duvel niet bang. Hoewel de bewoners van de omliggende appartementen elkaar waarschuwden wanneer er bij het onderliggende appartement van Gershwin weer wat aan de hand was lukte het niet om Patrick altijd in de gaten houden. Zo ook niet die zondagochtend. Toen een al jaren durende burenruzie over overlast uitliep op een dodelijk geweldsincident. Gershwin Eldrin V. is met de noorderzon vertrokken, hoewel het hem wel nog lukte zijn Facebook te verwijderen na het publiceren van ons eerste artikel.

Contacten
Boevennieuws heeft met meerdere personen en buurtbewoners gesproken die hebben verteld over de spanningen tussen Patrick Erkamps en Gershwin Eldrin V. De overlast die werd veroorzaakt en de veelvuldige klachten die zijn ingediend bij de gemeente, politie en woningbouwvereniging Alliantie. De drie betrokken instanties is ook om een reactie gevraagd. De politie heeft deze toegezegd maar deze hebben wij nog niet ontvangen. Van woningbouwvereniging Alliantie hebben wij nog geen enkele reactie ontvangen. Indien deze nog volgen zullen deze worden toegevoegd aan dit bericht. De gemeente Almere zegt niet op vragen in te gaan lopende het onderzoek.

WRC 8 racet je beeldscherm uit

WRC 8 heeft alle elementen om een goede simracer te worden. Ze hebben de FIA World Rally licentie en werken samen met Chardonnet, een voormalig kampioen in het WRC 3-klassement. 

In de nieuwe gameplay trailer laten ze de rally van Argentinië zien. Dit land is een van de 14 landen waar je een potje in kan racen. WRC 8 komt in september uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De Switch-versie komt in oktober uit.


Rugbyers Fiji naar Olympische Spelen met toernooiwinst in Londen

Fiji heeft de London Sevens op haar naam geschreven, het negende van tien toernooien in de World Rugby Sevens Series. De ploeg was al vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar en kan dat nu ook niet meer mislopen.

Fiji won in de groepsfase in Londen met 24-17 van Kenia, met 31-10 van Frankrijk en met 26-17 van Samoa. In de kwartfinales werden de Ieren met 33-24 uitgeschakeld, waarna de ploeg in de halve eindstrijd met 17-10 won van de Verenigde Staten, de voornaamste concurrent in de strijd om de eindwinst in de Sevens Series.

Australië opende met winst op Wales (28-10) en Spanje (42-12), waarna de Amerikanen met 17-19 te sterk waren. In de kwartfinales werd Zuid-Afrika met 29-22 opzij geschoven, Frankrijk moest er in de halve finales met 31-24 aan geloven en dus stonden Fiji en Australië samen in de finale in het Twickenham Stadium.

Na ruim twee minuten opende Fiji de score dankzij een try van Vilimoni Botitu, waarna Aminiasi Tuimaba de score opschroefde door een fraaie aanval van Fiji af te ronden met een try. Tuimaba brak nog voor rust nog eens door de verdediging voor een try, waarna een Australische aanval overgenomen werd en Tuimaba wéér scoorde: 24-0.

Joe Pincus bracht Australië in de tweede helft op het scorebord, maar Josua Vakurunabili tekende voor de volgende try van Fiji. Ook Alasio Naduva ramde zich door de Australische linies en dat deed hij een minuut later nog eens: 43-7, waarmee de eindstand in de finale bereikt was.

Fiji en de VS strijden komend weekeinde in Parijs om de eindwinst in de Sevens Series en zijn beiden geplaatst voor de Spelen. Ook Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn nu zeker van deelname in Tokyo, waarmee de vier via de Sevens Series beschikbare olympische startbewijzen vergeven zijn.

De hoogtepunten uit Londen (Bron: YouTube)

Bol wint eerste etappe Ronde van Noorwegen

Cees Bol heeft de eerste etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. Na 168 kilometer was de 23-jarige wielrenner van Team Sunweb de sterkste in de massasprint.

In de etappe van Stavanger naar Egersund maakte Elmar Reinders van Roompot-Charles onderdeel uit van een kopgroep van vier renners. De maximale voorsprong voor het viertal was zeven minuten. In de slotfase werden ze ingerekend door het peloton. Bol versloeg in de sprint de Roemeen Eduard Michael Grosu en de lokale held Alexander Kristoff.

Na de winst van Nokere-Koerse en zevende etappe in de Ronde van Californië is dit voor Bol de derde zege van het seizoen.

'Ajax moet vrezen voor Engelse concurrentie in strijd om Bergwijn'

Tottenham Hotspur heeft concrete belangstelling voor Steven Bergwijn, zo meldt Voetbal International. De Champions League-finalist gaat naar verluidt op korte termijn een bod uitbrengen op de aanvaller, zo is volgens het weekblad de verwachting van PSV. Ook Ajax zou nog altijd op het vinkentouw zitten om Bergwijn binnen te halen.

Tottenham werd ook vorig jaar zomer al in verband gebracht met Bergwijn, die aast op een vertrek uit Eindhoven. De interesse van the Spurs zou binnenkort worden geconcretiseerd, denkt men bij PSV. In een eerder stadium werd de 21-jarige aanvaller gelinkt aan onder meer Internazionale en Manchester United. Voetbal International wist maandagavond te melden dat Steven Berghuis van Feyenoord in Eindhoven in beeld is als eventuele opvolger van Bergwijn.

Ondertussen zou ook niet uitgesloten zijn dat Ajax zich concreet gaat mengen in de strijd om Bergwijn. Een overgang van PSV naar de Nederlandse hoofdstad ligt echter gevoelig, wat de kans op een transfer naar Tottenham reëler maakt. Ajax denkt naar verluidt ook aan Davy Pröpper, die zich met Brighton & Hove Albion ternauwernood handhaafde in de Premier League en zich momenteel met het Nederlands elftal voorbereidt op de Nations League.

Koeman verkiest De Jong boven Weghorst: "Geen moeilijke keuze"

Ronald Koeman heeft niet lang hoeven nadenken over de keuze om Wout Weghorst te laten afvallen bij het Nederlands elftal. De bondscoach van Oranje verkoos PSV-aanvaller Luuk de Jong boven de spits van VfL Wolfsburg, die een succesvol debuutseizoen in de Bundesliga kende. "Dat was geen moeilijke keuze", vertelt Koeman op de persconferentie.

Koeman geeft vertrouwen aan de spelers die verantwoordelijk waren voor kwalificatie voor de Nations League. "Je moet meewegen dat we in de Nations League met een vaste groep hebben gewerkt die deze halve finale verdient", zegt de oefenmeester. "Er zijn altijd discussiepunten, dat hou je toch en dat moet ook. Ik kan meerdere spelers oproepen en ze zullen aan mij moeten laten zien waarom ze erbij horen." Nederland speelt op 6 juni de halve finale van de Nations League tegen Engeland.

Voor Weghorst lonkt een oproep voor Oranje in de toekomst wel. "Verdedigend en op het middenveld hebben we ruimschoots keuzes. In de toekomst kies ik misschien voor een verdedigende middenvelder minder, om in de voorhoede wat meer keuzes te hebben, dat zou kunnen", aldus Koeman, die ook gevraagd werd naar andere opties. "Davy Klaassen, die hebben we ook bekeken. Net als Justin Kluivert, maar die heeft te weinig gespeeld bij AS Roma. En Calvin Stengs, maar ik vind dat hij er nog niet aan toe is."

Ciccone wint zestiende rit Giro d'Italia, Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic

Giulio Ciccone heeft de bergrit over de Mortirolo succesvol af kunnen ronden. De drager van de bergtrui in de Ronde van Italië was in de sprint met twee te sterk voor Jan Hirt. In het algemeen klassement deden rozetruidrager Richard Carapaz en Vincenzo Nibali goede zaken. De twee klassementsrenners wonnen anderhalve minuut op Primoz Roglic. Bauke Mollema kwam in dezelfde tijd als Roglic binnen.

Een groep van 21 renners, met onder meer Ciccone en Hirt koos al na iets meer dan tien kilometer voor de aanval. De best geplaatste in het gezelschap was de Amerikaan Joe Dombrowski (EF Education First), die als veertiende op 14:52 van leider Carapaz stond, waardoor het groepje een mooie voorsprong kreeg.

Op de Mortirolo viel alles uit elkaar, zowel in het peloton als in de kopgroep. In de kopgroep bleken Ciccone en Hirt de beste. Ook Damiano Caruso kon het tweetal lang volgen, maar de Italiaan besloot te wachten op zijn kopman Vicenzo Nibali, die vroeg op de beklimming in de aanval was gegaan.

Nibali trok al vroeg in de aanval op de Mortirolo. Hij had op de klim lang een voorsprong van een twintigtal seconden op rozetruidrager Carapaz, maar dankzij het werk van zijn ploeggenoten reed Movistar het gat op het einde van de klim weer dicht naar Nibali. Roglic kon het hoge tempo niet volgen en op de top had de Sloveen van Jumbo-Visma een achterstand van anderhalve minuut.

In de afdaling kwam Roglic samen met Mollema en Simon Yates terug tot veertig seconden, alleen op het vlakke deel en de niet zo zware slotklim liep de groep van Carapaz en Nibali, dankzij het beulswerk van Caruso weer uit. Aan de streep was het verschil tussen de beide groepen één minuut en 23 seconden. Nibali gaat in het algemeen klassement voorbij Roglic naar plaats twee. De achterstand met Carapaz is nog wel steeds één minuut en 47 seconden.

De etappe werd gewonnen door Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo pakte de zege in een sprintje met Hirt.

MLB: Brewers winnen topper van Twins, Red Sox kloppen Indians

De honkballers van de Milwaukee Brewers (31-24) hebben een knappe uitzege geboekt. De Minnesota Twins (36-17) kregen een 4-5 nederlaag om de oren, nadat ze zes wedstrijden op rij hadden gewonnen. Orlando Arcia sloeg drie runs binnen, inclusief de winnende homerun in de achtste inning: van 4-3 gingen de Brewers zo naar 4-5, de eindstand.

De Boston Red Sox (29-25) wonnen thuis ruim van de Cleveland Indians (26-27). Indians-werper Oliver Perez zorgde voor een onderbreking door om nieuw schoeisel te vragen, waarna Sandy Leon een 3-run homerun sloeg op een worp van Perez. JD Martinez mepte twee homeruns binnen namens Boston, dat met 12-5 begon aan de serie van drie wedstrijden. 

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles - Detroit Tigers 5-3
New York Yankees - San Diego Padres 5-2
Washington Nationals - Miami Marlins 2-3
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 5-8
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 8-3
Houston Astros - Chicago Cubs 6-5
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 4-3 (2 extra innings)
Boston Red Sox - Cleveland Indians 12-5
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 8-5
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 8-1
Minnesota Twins - Milwaukee Brewers 4-5
Los Angeles Dodgers - New York Mets 9-5
Seattle Mariners - Texas Rangers 6-2

Twins - Brewers (Bron: YouTube)

Klimaatwet aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft dinsdag 28 mei de Klimaatwet, ofwel het initiatiefwetsvoorstel-Klaver, Asscher, Beckerman, Jetten, Dik-Faber, Yesilgöz-Zegerius, Agnes Mulder en Geleijnse Klimaatwet, aangenomen. De fracties van VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS, OSF en Fractie-Duthler stemden voor, de fracties van SGP, PvdD en PVV stemden tegen.

Twee moties die tijdens het debat een week eerder waren ingediend, werden door de indieners aangehouden. De eerste motie betrof de motie-Nagel waarin de regering verzocht werd bij de berekeningen bij de pensioenen en klimaatmaatregelen hetzelfde percentage voor de rekenrente in beide gevallen consequent toe te passen werd aangehouden tot nader orde.

De tweede aangehouden motie betrof de motie-Reuten die de regering verzocht om na aanname van het wetsvoorstel te komen met een reparatie voor artikel 5 van de wet, opdat het Klimaatplan niet alleen aan beide Kamers van de Staten-Generaal wordt overlegd, maar ook hun goedkeuring vergt.

De Kamer debatteerde dinsdag 21 mei met de acht initiatiefnemers en met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over het wetsvoorstel.

'Cadence of Hyrule krijgt deze week verrassingsrelease'

De volgende Zelda-titel komt mogelijk deze week al uit. De game die voluit Cadence of Hyrule - Crypt of the NecroDancer Featuring the Legend of Zelda getiteld is, zou een verrassingsrelease krijgen op 30 mei.

Dit blijkt uit de broncode van de website van Nintendo of America die aan de game gewijd is. Waar op de pagina zelf bij de release lente 2019 genoemd wordt, staat er in de broncode 30 mei 2019. Aankomende donderdag dus. De donderdag wordt vaker door Nintendo aangegrepen om games te releasen, al zegt dit natuurlijk weinig.

Cadence of Hyrule werd afgelopen maart aangekondigd. De game versmelt de wereld van The Legend of Zelda met de gameplay van Crypt of the NecroDancer. Dit betekent dat je op de maat van de muziek beweegt en vijanden te lijf gaat, met Link en Zelda als speelbare personages. De titel is in samenwerking met Nintendo ontwikkeld door Brace Yourself, het team achter Crypt of the NecroDancer. We hoeven in ieder geval niet lang te wachten om te zien of Cadence of Hyrule daadwerkelijk deze week nog uitkomt, exclusief voor Nintendo Switch.

OM eist opnieuw 28 jaar en TBS tegen Michael P.

Michael P. staat vandaag in Arnhem opnieuw voor de rechter, nadat hij vorig jaar tot 28 jaar cel en tbs werd veroordeeld voor de verkrachting en moord op Anne Faber. Michael tekende hoger beroep tegen het vonnis omdat hij een lagere straf wil. Volgens eigen zeggen is hij bij zijn arrestatie mishandeld. 

Ook is hij van mening dat hem tijdens het eerste proces onrecht is aangedaan, waardoor er vanuit de politiek en media druk gelegd werd op de rechtbank om een hoge celstraf op te leggen. Tijdens dit proces zullen onder meer de vader en de vriend van Anne Faber gebruik maken van hun spreekrecht. 

Update 16:50 uur
Het OM heeft in het hoger beroep opnieuw 28 jaar cel met TBS geëist. P. mikte op strafverlaging omdat hij bij zijn arrestatie 'gemarteld' zou zijn, waardoor hij nu nog steeds last van zijn schouder zou hebben en tennissen hem minder goed zou afgaan. Ook zou hij er last van hebben als hij op z'n rechterzij slaapt.

Michael P. wordt ook vervolgd voor mishandeling van vijf medewerkers en beveiligers van het Pieter Baan Centrum. “Geweld tegen beroepsuitoefenaars heeft vaak ingrijpende gevolgen omdat zij zich in hun werkomgeving niet meer veilig voelen. Alleen al daarom dienen deze feiten meegenomen te worden bij het uiteindelijke oordeel van het hof”, aldus de advocaat-generaal. Het proces gaat morgen verder. 

Ruim 2,7 miljoen verkeersovertredingen in eerste 4 maanden 2019

In de eerste vier maanden van 2019 zijn 2.729.233 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 3.084.414 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het eerste tertiaal overzicht verkeersboetes van 2019.

Er is in de eerste vier maanden van 2019 vooral een daling te zien in het aantal op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv. Er zijn 2.554.977 verkeersovertredingen op kenteken geconstateerd in het eerste tertiaal van 2019, tegen 2.902.683 in dezelfde periode in 2018. Het aantal staande houdingen is verhoudingsgewijs minder afgenomen in de eerste vier maanden van 2019 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder; met ongeveer 7.500 naar 174.256.

Het merendeel van de verkeersboetes wordt opgelegd wegens te hard rijden en voor een groot deel worden deze verkeersovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen. In het eerste tertiaal van 2019 zijn 1.105.590 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, tegen 1.241.398 in dezelfde periode een jaar eerder. Bij mobiele radarsets was een daling te zien van 619.608 geconstateerde snelheidsovertredingen in de eerste maanden van 2018 naar 560.492 dit jaar. Met trajectcontrolesystemen werden in de eerste vier maanden van dit jaar 528.102 snelheidsovertredingen geconstateerd, tegen 670.445 in dezelfde periode in 2018.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor de daling van het aantal overtredingen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de verkeersdrukte op de Nederlandse wegen is toegenomen. Als er files staan, kan er over het algemeen niet te hard worden gereden. Daarnaast weten de meeste bestuurders op een gegeven moment waar de flitspalen en trajectcontroles staan, waardoor ze op die plek minder snel de toegestane snelheid zullen overschrijden. Verder hebben werkzaamheden plaatsgevonden, waardoor flitspalen en trajectcontrolesystemen tijdelijk hebben uitgestaan.

Buitenlandse verkeersovertreders
In de eerste vier maanden van 2019 zijn 306.519 verkeersboetes op grond van de Wahv naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is minder dan de 316.691 in dezelfde periode in 2018. De procentuele daling is wat minder groot dan het totaal aantal geconstateerde verkeersovertredingen in Nederland op grond van de Wahv.

Netflix laat Anne Frank roasten door Hitler

Roastmaster Jeff Ross heeft weer wat nieuws. Voor Netflix presenteert hij de Amerikaanse comedyshow Historical Roasts, waarin hij, je raad het al, historische figuren op de roaststoel laat plaatsnemen. 

In de half uur durende show zitten ook twee opmerkelijke gasten, Anne Frank en Hitler wel te verstaan. Hitler wordt gespeeld door de komiek Gilbert Gottfried. Zijn tegenspeelster is de comédienne Rachel Feinstein.  Hij opent de roast met de vraag: "Hoe is het Anne?" Hij vervolgt met: "Jeetje, ik heb je niet meer gezien sinds je zo groot was" terwijl hij ondertussen de Hitlergroet brengt.

Ook zegt hij nog: "Ik weet dat je een wrok tegen me koestert en ik snap het, maar ik wil het graag over je boek hebben. (...) Van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar."

Bewondering
Voor Ross was de keuze om Anne Frank en niet Hitler te roasten een logische. Hij wil namelijk alleen mensen roasten die hij bewondert zo lezen we in een interview met Entertainment Weekly. Ross: "In het geval van Anne Frank leek het alsof teveel mensen haar verhaal vergaten. Om te voorkomen dat je iets vergeet, moet je worden voorgelicht over wat er gebeurd is." De show is volgens Ross dan ook deels bedoeld als geschiedenisles voor millennials. 

 

Vader misbruikt dochter: 'Niks tegen mama zeggen'

Niks tegen mama zeggen want dan kan ik problemen krijgen. Dat is wat een 56-jarige vader uit Zaltbommel tegen zijn dochter zei in 2014 en 2015 toen hij zijn dochter uitkleede en betastte. Gisteren hoorde hij anderhalf jaar celstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen voor het seksueel misbruik van zijn dochter. 

Ze hield het misbruik drie jaar stil. In 2018 zag haar moeder de appjes in haar telefoon waarin ze haar vriend vertelde over het misbruik. Toen kwam alles aan het licht. De man ontkende het misbruik eerst in alle toonaarden, maar kreeg spijt en gaf zichzelf aan bij de politie. Het meisje vroeg tijdens de zitting, die ze via een videoverbinding vanuit een andere zaal volgde, via haar advocaat: "Maar heb je spijt van je daden of van de gevolgen ervan?"

Het meisje was net 13 geworden toen het misbruik plaatsvond. Saillant detail is dat de man meer dan twintig jaar geleden zich ook al eens aan een minderjarig meisje heeft vergrepen. Hij zocht toen wel hulp, maar de behandeling bij een haptonoom sloeg niet aan. Daarom moet hij dit keer ambulante behandeling bij een GGZ-instelling krijgen. Dit moet volgens het OM onderdeel uitmaken van de voorwaardelijke straf, als hij 9 maanden heeft gezeten. Verder eist het meisje een bedrag van 3000 euro van haar vader als  smartengeld. 

De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht. 

Bij Twente ontslagen Pusic vindt onderdak bij AZ

AZ heeft Marino Pusic aangesteld als assistent-trainer, zo maakten de Alkmaarders bekend op hun website. De oefenmeester gaat in Noord-Holland fungeren als de assistent van Arne Slot, die per 1 juli de opvolger is van John van den Brom. Pusic promoveerde afgelopen seizoen als hoofdtrainer met FC Twente naar de Eredivisie, maar moest desondanks vertrekken bij de Tukkers.

Pusic zegt uit te kijken naar zijn nieuwe functie. "AZ is in mijn ogen een grote club die al jaren in de top van de Eredivisie presteert. Ik vind het een eer dat zo'n club mij benadert", laat de coach weten op de website van zijn nieuwe club. "AZ heeft een stabiele organisatie en een duidelijke visie. Ook het ambitieuze en innovatieve karakter van de club spreekt mij enorm aan."

Bij FC Twente was Pusic voor het eerst hoofdcoach van een club. Nu keert hij terug in de rol van assistent-trainer. "Het zal voor veel mensen verrassend zijn dat ik terugkeer in die functie", denkt Pusic, die eerder werkte voor NAC Breda en Kesla FK uit Azerbeidzjan. "Het gaat mij echter vooral om de kwaliteit van mensen waarmee ik kan werken en het takenpakket dat ik bij AZ krijg. Ik ben nieuwsgierig en gedreven om in juni aan de slag te gaan."

Max Huiberts is tevreden met de aanstelling van Pusic. "We zijn blij dat Marino zijn jawoord heeft gegeven aan AZ", zegt de directeur voetbalzaken van AZ. "Ons ideale profiel was een assistent met de nodige ervaring. Marino voldoet daaraan en heeft in het verleden laten zien goed in deze rol te kunnen functioneren."

NFI-medewerkster de bak in om manipuleren bloedmonsters

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 39-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk (met een proeftijd van twee jaar). Verder is zij voor twee jaar haar rijbewijs kwijt en mag zij drie jaar geen ambt bekleden.

Manipulatie bloedmonsters
De vrouw heeft in korte tijd tweemaal een auto bestuurd onder invloed van veel alcohol. Ook bestuurde zij een auto terwijl haar rijbewijs was ingevorderd en niet was teruggegeven. Verder heeft zij een tweetal bloedmonsters gemanipuleerd door er water aan toe te voegen Die waren bij haar afgenomen voor een tegenonderzoek naar de hoeveelheid alcohol in haar bloed. Zij kon dit doen omdat zij als medewerkster van het NFI toegang had tot de ruimte waar deze bloedmonsters werden bewaard.

Ernstige misdrijven
De rechtbank rekent het haar zwaar aan dat zij misbruik heeft gemaakt van haar positie als medewerkster van het NFI. Het NFI neemt een bijzondere plaats in de samenleving in. Van daar werkzame personen wordt een hoge mate van integriteit en onkreukbaarheid verwacht. De vrouw  wilde haar alcoholverslaving voor de buitenwereld verborgen houden.

Ze stelde haar eigen belang boven dat van het NFI en het maatschappelijk belang dat van de juistheid van de gerapporteerde onderzoeksresultaten kan worden uitgegaan. Zij bracht daarmee ernstige schade toe aan het imago van het NFI in het algemeen en haar directe collega’s in het bijzonder. Dergelijke zware feiten rechtvaardigen naar het oordeel van de rechtbank een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

KNVB helpt PSV en verplaatst duel met Ajax om Johan Cruijff Schaal

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is door de KNVB een dag vervroegd. De voetbalbond is tot dit besluit gekomen doordat PSV rond de Nederlandse Supercup in actie moet komen in de tweede voorronde van de Champions League. Om de Eindhovenaren een zo gunstig mogelijke voorbereiding te gunnen, wordt de wedstrijd tegen Ajax een dag naar voren gehaald.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal stond op zondag 28 juli op het programma, maar zal nu op zaterdag 27 juli om 18.00 uur worden afgewerkt. Het duel tussen Ajax en PSV wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA, het stadion van de landskampioen. PSV mag volgens de KNVB 4.500 toeschouwers meenemen naar Amsterdam.

"Bij de keuze om de wedstrijd een dag te vervroegen is het sportieve belang doorslaggevend geweest. Geanticipeerd is op een mogelijk vertrek van PSV op de zondagochtend na de wedstrijd richting een Europese bestemming. De Eindhovenaren komen dinsdag 23 of woensdag 24 juli en dinsdag 30 of woensdag 31 juli uit in de tweede voorronde van de Champions League", laat de KNVB weten op de website.

De selectie van Mark van Bommel komt op 17 juli in actie in een oefenduel met VfL Wolfsburg. Op 23 of 24 juli volgt de tweede voorronde van de Champions League. Na het duel met Ajax om de Johan Cruijff Schaal volgt op 30 of 31 juli de return in de voorronde. In het weekend van 2, 3 en 4 augustus gaat de Eredivisie weer van start. In de weken die daarop volgen worden de derde voorronde en play-offs van de Champions League gespeeld.

GGZ-kliniek moet beelden Thijs H. afstaan aan het OM

De GGZ-kliniek Mondriaan waar Thijs H. verbleef moet  de camerabeelden afstaan aan het Openbaar Ministerie. Dat heeft de rechter-commmisaris besloten. Hij is van mening dat in het onderzoek naar de gewelddadige dood van drie mensen, de waarheidsvinding belangrijker is dan het Medisch Beroepsgeheim, waar de kliniek zich op beriep. 

De rechter-commissaris stelt voorop dat, tot op dit moment, geen getuigen zijn gevonden die feitelijk hebben gezien dat Thijs H. de slachtoffers van het leven heeft beroofd. Technisch en forensisch onderzoek is daarom van groot belang in deze zaak waarbij drie mensen op gewelddadige wijze van het leven zijn beroofd. De gevorderde en afgegeven camerabeelden zijn van groot belang om vast te stellen in welke kleding verdachte zich op 7 mei 2019 omstreeks 17.15 uur heeft gemeld bij Mondriaan en in welke staat deze kleding was. Voorts is van belang om vast te stellen welke spullen Thijs H. bij zich had.

Ook van belang is in welke kleding hij werd teruggebracht omstreeks 23.30 uur die avond en welke kleding hij aan had toen hij ten tweede male Mondriaan kon ontvluchten op 8 mei 2019. Er bestaat geen andere mogelijkheid om achter deze belangrijke gegevens te komen, nu de kleren van de verdachte zijn gewassen.

Met de geneesheer-directeur is de rechter-commissaris van oordeel dat de camerabeelden in beginsel vallen onder het verschoningsrecht. De vraag is of in casu sprake is van bijzondere omstandigheden die maken dat het verschoningsrecht moet worden doorkruist en dat het belang van de waarheidsvinding moet prevaleren. Naar het oordeel van de rechter-commissaris is daarvan sprake.

Rallycrosser Hansen stoot broertje van WK-leiding

Rallycrosser Timmy Hansen is de nieuwe leider in het WK. In het Britse Silverstone was de Zweedse Peugeot-coureur de beste, nadat hij eerder dit jaar ook in Barcelona al won. Hij passeert zo zijn 20-jarige broertje en teamgenoot Kevin Hansen, die met plek zeven de finale niet haalde.

In de finale was het Audi-coureur Andreas Bakkerud die bij een chaotische start de leiding pakte. Hansen sloot aan bij de Noor en besloot wat eerder de joker lap te pakken. Hij kon vervolgens harder doorrijden dan Bakkerud, die in de voorlaatste ronde zijn joker lap incasseerde. Dat was te laat: hij kwam precies achter Hansen terecht en moest genoegen nemen met plek twee.

Achter het dominante duo ging de derde plek naar Renault-coureur Anton Marklund, zijn eerste podium sinds hij in 2014 in Canada tweede werd. Timo Scheider, Krisztian Szabo en Liam Doran completeerden de finale.

De finale in Silverstone (Bron: YouTube)

NHL: Bruins vechten zich langs Blues in openingswedstrijd finale

De ijshockeyers van de Boston Bruins zijn de Stanley Cup Final in de NHL uitstekend begonnen. In de eigen TD Garden won de ploeg van de St Louis Blues, hoewel daar wel een comeback voor nodig was.

Brayden Schenn zette de Blues al na ruim zeven minuten op voorsprong, Vladimir Tarasenko verdubbelde de score vroeg in de tweede periode. Een goede minuut later tekende Connor Clifton echter voor de aansluitingstreffer en na nog eens tien minuten scoorde Charlie McAvoy vanuit de powerplay: 2-2.

Na ruim vijf minuten in de derde periode kwamen de Bruins dankzij Sean Kuraly voor het eerst op voorsprong, waarna de Blues aan moesten vallen. Goalie Jordan Binnington werd naar de bank gehaald en zo ontstond de ruimte voor Brad Marchand om vanuit een lastige hoek de beslissende 4-2 binnen te schieten.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Bruins - St Louis Blues, Stanley Cup Final - Wedstrijd 2 (1-0 Boston)*
*Live op FOX Sports

Bruins - Blues (Bron: YouTube)

Hogere celstraffen voor achtervolging en schietpartij

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde maandag 2 mannen van 57 jaar en 41 jaar tot een gevangenisstraf van 8 jaar en 6 maanden. Beide mannen worden verdacht van een schotenwisseling met zware wapens tijdens een achtervolging in Lithoijen in januari 2014. De straf valt fors hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie en de straf die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde.

Achtervolging en schietpartij
Op 15 januari 2014 vond er op de Kennedybaan in Lithoijen een achtervolging plaats waarbij met een machinegeweer en een automatisch pistool schoten werden gelost. Er waren 3 wagens betrokken bij de achtervolging: een Volkswagen, een BMW en een Audi. Vanuit de Volkswagen werd meerdere keren op de BMW geschoten terwijl de Audi de BMW van de weg probeerde te drukken. De achtervolging vond plaats in de ochtend, terwijl mensen onderweg waren naar school of werk.

Nauwe samenwerking
Het hof vindt bewezen dat beide mannen in de Volkswagen zaten toen het incident plaatsvond. Wie de auto bestuurde en wie er schoot, is voor de bewezenverklaring en de strafbepaling niet relevant. De verdachten hebben allebei een even grote rol in het delict. Het feit dat ze samen op de vlucht sloegen, ziet het hof als extra aanwijzing voor een nauwe samenwerking tussen de mannen.

Hogere straffen dan geëist
Het hof komt tot een hogere straf dan het Openbaar Ministerie, dat voor beide verdachten een gevangenisstraf van 6 jaar en 6 maanden eiste. Dat heeft te maken met een aantal overwegingen. Door de achtervolging, de schotenwisseling en de daaropvolgende vlucht voor de politie op het vroege tijdstip ontstonden er onaanvaardbare risico’s voor andere weggebruikers, waaronder schoolgaande kinderen. Bovendien gebruikten de mannen zeer zware wapens. Slechts door toeval zijn er geen slachtoffers en is er alleen materiële schade. Een incident als dit werkt angst en gevoelens van onveiligheid in de hand en wordt door de samenleving als zeer schokkend ervaren. Dit alles maakt dat het hof een hogere straf oplegt.

Volkert van der Graaf doet aangifte van smaad en laster

Madeleine van Toorenburg (Tweede Kamerlid voor het CDA) en Han ten Broeke (VVD, oud Kamerlid) hebben een aanklacht vanwege smaad en laster aan hun broek hangen. Afgelopen zaterdag spraken zij zich in het radioprogramma WNL op Zaterdag uit over Volkert van der Graaf, en die uitspraken kunnen volgens de moordenaar niet door de beugel zo meldt zijn advocaat Willem Jebbink. Hij deed vanmorgen namens Volkert aangifte bij de hoofdofficier van Justitie in Utrecht. 

Lees ook: Moordenaar Pim Fortuyn is niet geëmigreerd

De advocaat stelt dat Van Der Graaf wordt weggezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt., terwijl hij dat volgens de advocaat altijd wel heeft gedaan. Jebbink: "Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt. Het mag niet zo zijn dat Van der Graaf vogelvrij is en dat iedereen maar van alles over hem zegt.”

Spaanse politie arresteert meerdere spelers op verdenking van matchfixing

De Spaanse politie heeft meerdere (oud-)voetballers gearresteerd op verdenking van manipulatie en witwassen. Onder anderen Raúl Bravo, Borja Fernández, Carlos Aranda, Samuel Sáiz Alonso en Iñigo López Montaña zijn aangehouden. Bravo en Fernández zijn de bekendste namen die worden verdacht van matchfixing, want het tweetal speelde in het verleden bij Real Madrid.

Bravo, die veertien keer het shirt van de nationale ploeg van Spanje droeg, is volgens Spaanse media de spil in het corruptieschandaal. Hij speelde tussen 2001 en 2007 voor Real Madrid en won in 2002 de Champions League. Hij kwam in 2004 uit voor Spanje op het EK en maakte drie jaar later de overstap naar het Griekse Olympiacos. Ook de voorzitter van degradant Huesca (Agustín Lasaosa) en het hoofd van de medische staf (Juan Carlos Galindo Lanuza) van de club zijn gearresteerd. De kantoren van Huesca zijn enkele uren doorzocht.

Het persbureau EFE meldt dat de politie werkt aan het ontmantelen van een omvangrijk goknetwerk. De politie kwam in actie nadat er in mei 2018 mogelijk een wedstrijd in LaLiga werd gefixt. In totaal zijn acht mogelijke gevallen van matchfixing doorgegeven aan de Spaanse politie. Fernández (Real Valladolid), Sáiz (Getafe), López (Deportivo La Coruña) en de gestopte Aranda behoren tot de verdachten. Zij zouden zich bezig hebben gehouden met het manipuleren van wedstrijden in LaLiga en de Segunda División.

Gattuso neemt 'pijnlijk' besluit en vertrekt bij AC Milan

Gennaro Gattuso gaat AC Milan verlaten, zo laat de trainer dinsdag weten. De topclub uit Milaan eindigde dit seizoen na een bloedstollend spannende slotronde als vijfde in de Serie A en loopt zodoende Champions League-voetbal mis. De oud-middenvelder laat weten dat hij Milan achter zich laat. "Het was geen gemakkelijke beslissing, maar het is een besluit dat ik wel moest nemen", aldus de Italiaan.

Het besluit van Gattuso volgt rap na de verhalen in de Italiaanse media dat de trainer zou vertrekken vanwege het teleurstellende seizoen. "Het is een pijnlijk besluit, maar weloverwogen", vervolgt Gattuso tegenover La Repubblica. "Of ik mijn tweejarig contract vrijwillig opgeef? Ja, want mijn verhaal met Milan houdt niet op. En dit kan nooit een kwestie van geld worden."

Mogelijk blijft Gattuso, die nog tot medio 2021 vastlag, wel in een andere rol actief bij Milan. “Er is niet een bepaald moment waarop ik dit besloten heb. Het was denk ik een opsomming van alles wat ik heb meegemaakt in de afgelopen achttien maanden hier.” Naar verluidt gaat ook sportief directeur Leonardo de handdoek in de ring gooien.

Verschillende trainers worden momenteel gelinkt aan Milan. Onder anderen Simone Inzaghi, Marco Giampaolo en Leonardo Jardim, oefenmeester van respectievelijk Lazio, Sampdoria en AS Monaco. Gattuso stond sinds november 2017 aan het roer bij AC Milan. Vorig seizoen eindigde de club als zesde en ook dit jaar grijpt men dus naast Champions League-voetbal door als vijfde te eindigen.

Erik van Muiswinkel trekt zich terug als Sinterklaas in Amsterdam

Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft besloten dat hij toch niet de nieuwe Sinterklaas bij de Amsterdamse intocht wordt.

"Als cabaretier en columnist ben ik vaak wat activistisch", laat hij via de Stichting Sinterklaas in Amsterdam aan AT5 weten. "Een onopvallende, boven de partijen staande rol vervullen, staat op gespannen voet met mijn werk, levenshouding en mijn karakter. Dat vooruitzicht werd een steen op mijn maag en dat is op de lange duur niet goed."

In november vorig jaar werd bekend dat Van Muiswinkel eind dit jaar zou optreden als nieuwe Sinterklaas in de hoofdstad. Hij zou het stokje over gaan nemen van Jeroen Krabbé, die daar de afgelopen tien jaar de goedheiligman is geweest.

Over de benoeming van Van Muiswinkel ontstond vorig jaar al ophef. Critici wezen op eerdere uitspraken van Van Muiswinkel. Zo noemde hij een voorstander van Zwarte Piet in 2016 'een domme kankerlul'. Ook stond op zijn twitteraccount dat sommige voorstanders van Zwarte Piet 'kankerracisten' en 'onderbuik-tokkies' waren, al zei hij later dat zijn Twitteraccount toen was gehackt.

Afgelopen week lag Van Muiswinkel overhoop met Telegraaf-journalist Wierd Duk. Van Muiswinkel twitterde onder meer de hashtags #endwierd en #afscheidnemenvanduk.

Erik van Muiswinkel trekt zich terug als Sinterklaas in Amsterdam
Suggestie voor een nieuwe Amstersint

Politie pakt 2 mannen op na 3 doden in drugslab België

Twee mannen (22 en 35 jaar) zijn vanmorgen met toestemming van de officier van justitie aangehouden op de verdenking van betrokkenheid bij een drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel. Daar werden op dinsdag 29 januari 2019 drie mannen dood aangetroffen. Zij werkten kennelijk in dat laboratorium en werden blootgesteld aan giftige dampen. De Brabantse politie verricht onderzoek omdat er aanwijzingen zijn dat leden van de criminele organisatie die verantwoordelijk is voor dit drugslab vanuit deze provincie opereren.

De politie in Eindhoven kreeg op dinsdag 29 januari 2019 een telefoontje binnen waarin gemeld werd dat op een locatie in Hechtel-Eksel een lab uit de hand was gelopen en dat er drie doden waren. Hierop ging de Belgische politie poolshoogte nemen en trof inderdaad drie dode mannen aan die vermoedelijk aan het werk waren geweest in het drugslab aldaar. Het drietal had kennelijk tijdens hun verblijf koolmonoxide binnengekregen dat hen fataal was geworden.

De slachtoffers 22, 23 en 25 jaar kwamen uit Eindhoven en Valkenswaard. Vanwege de Brabantse connectie werd het onderzoek naar de andere betrokkenen bij dit drugslab door de Nederlandse politie voortgezet. Tijdens het onderzoek zijn er aanwijzingen gevonden dat twee mannen uit de omgeving Eindhoven (22 en 35 jaar) betrokken zijn bij dit drugslab, zij zijn vanmorgen als verdachten aangehouden.

In Bureau Brabant is gisteravond aandacht besteed aan het rechercheonderzoek naar de betrokkenen bij dit drugslab. Ook werd een geluidsfragment van de melding uitgezonden met de vraag of kijkers de stem herkennen. Ook Opsporing Verzocht besteedt vanavond ruim aandacht aan deze zaak.

Meer bouwplannen gemeenten

Gemeenten en provincies hebben hun ambities voor de woningbouw opgeschroefd naar jaarlijks 76.000 woningen. Dat is hoger dan de doelstelling van 75.000 woningen in de Nationale Woonagenda. Als de plannen worden uitgevoerd, valt het woningtekort - nu nog 3,8 procent - in 2030 lager uit dan in eerdere prognoses: 2,4 procent, in plaats van 2,6 procent.

Daarmee komt vanaf 2021 een afname van de spanning op de woningmarkt in zicht. Zaak is nu dat de plannen daadwerkelijk leiden tot veel nieuwe woningen. Dat schrijft minister Ollongren (BZK) bij de Inventarisatie Plancapaciteit die zij vandaag met de jaarlijkse Staat van de Volkshuisvesting naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onlangs gemelde terugval in het aantal verstrekte bouwvergunningen onderstreept de noodzaak dat regio’s hun plancapaciteit (bouwgrond) weten om te zetten in daadwerkelijke productie, aldus de minister. De minister wijst daarbij op het onderscheid tussen harde en zachte plancapaciteit. Bij harde plancapaciteit zijn de procedures doorlopen en bestemmingsplannen gewijzigd waardoor woningbouw vlot van start kan. Bij zachte plancapaciteit gaat het om gebied dat geschikt is voor woningbouw maar waar procedures nog niet zijn gestart.

De minister roept de partijen op om niet alleen te focussen op de uitbreiding van de harde plancapaciteit maar juist op plannen die snel uitvoerbaar zijn en meteen veel woningen opleveren. Soms liggen harde plannen waarvoor het bestemmingsplan al klaar is, jaren op de plank, terwijl andere zachte plannen bij nader inzien snel te realiseren zijn. Gemeenten moeten volgens de minister daarom goed de kwaliteit van de verschillende bouwplannen beoordelen en voorrang geven aan snel realiseerbare plannen. Daarop ligt ook de nadruk bij de woondeals die de minister met de 5 meest gespannen regio’s sluit.

NASCAR-coureurs strijden in chaotische Coca-Cola 600

We keren nog even terug naar de late zondagavond/vroege maandagochtend, want na de Grand Prix van Monaco en de Indy 500 was het in de NASCAR tijd voor de Coca-Cola 600. Vierhonderd rondjes op de anderhalve mijl van Charlotte, een van de 'kroonjuwelen' in de NASCAR-wereld. Het werd een race die door alle schade bijna vijf uur duurde, een uitstekend eerbetoon aan de strijdkrachten - op elke auto stond zoals gebruikelijk de naam van een gevallen militair.

Na het nodige militaire vertoon wegens Memorial Day - inclusief een fenomenaal goed gezongen volkslied, maar dat geheel terzijde - kon de race van start gaan. Op poleposition stond William Byron, met zijn 21 jaar, 5 maanden en 24 dagen de jongste polesitter ooit voor de Coca-Cola 600, gevolgd door Aric Almirola, Kyle Busch en Austin Dillon.

Na ruim twintig ronden volgde de eerste caution: Erik Jones reed de muur in en zijn race was voorbij. Busch nam ondertussen de leiding over en knokte met Kevin Harvick, tot Matt DiBenedetto zijn auto na vijftig ronden tegen de muur parkeerde. Martin Truex Jr nam vervolgens de leiding in handen, maar na 75 ronden ging ook dat fout: hij tikte de muur aan en moest met wat lichte schade een pitstop maken.

DiBenedetto tegen de muur (Bron: YouTube)

Het duurde weer niet lang tot de volgende caution: Kyle Busch tikte Ricky Stenhouse Jr aan, die de rondte in ging en over het gras spinde. Zo sloot het veld de eerste stage af met nog tien ronden...tot Daniel Hemric al na één ronde de muur raakte na een tikje van Clint Bowyer: caution. Met wat moeite werd de stage alsnog afgewerkt en het was Brad Keselowski die de tussenwinst pakte, voor Denny Hamlin en Kyle Busch.

Stage twee begon met Keselowski en Hamlin voorop, tot een tik van Chris Buescher tegen de muur voor een volgende caution zorgde. Dat gebeurde ook na een tikje van Hamlin tegen de muur, iets wat Ryan Preece twaalf ronden voor de helft van de race herhaalde, maar schokkend was het allemaal niet. Alex Bowman leek de stage even te gaan winnen, maar Keselowski knokte zich erlangs en pakte na de eerste ook de tweede stage, voor Bowman en Kyle Busch.

Een eerbetoon aan de gevallen militairen, halverwege de race (Bron: YouTube)

Met Kyle Busch en nu ook Chase Elliott voorop begon de derde van vier stages en halverwege ging het fout voor Bayley Currey: de jongeling werd van achteren angetikt door Truex en spinde stevig de muur in. Truex had er zelf echter weinig last van en hij domineerde de stage zelfs, die hij voor Kyle Busch en Elliott won. De laatste stage begon met Truex en Elliott voorop, ook Ryan Blaney, Kurt Busch en Kyle Larson zaten ineens keurig voorin, net als Joey Logano.

Voor Kurt Busch was dat feestje snel voorbij: hij spinde, raakte broertje Kyle heel zacht en kwam zo weer wat rechter te rijden, waarna hij alsnog deels spinde. Harvick ontweek hem nét, maar het was wel genoeg voor een caution. Bij de herstart reden Elliott en Truex weer voorop, maar lang duurde het niet: Larson spinde nadat hij na een aanvaring met Truex wat terugviel en kwam bij de muur nog hard in aanraking met Austin Dillon, terwijl diens broer Ty Dillon bovenin de baan tegen Preece aan reed.

Een flinke crash voor vooral Larson (Bron: YouTube)

De volgende poging volgde: Elliott en Truex vooraan, een kleine tachtig ronden te rijden. Veertig ronden later volgde weer een caution: Hamlin kreeg een klapband en gooide zo wat troep de baan op. Met Truex voorop konden we weer door, teamgenoten Blaney en Logano knokten daarachter stevig om plek twee, Kyle Busch en Stenhouse vochten om de vierde stek. Tien ronden voor het einde reed Truex soeverein aan kop, maar Keselowski spinde met een lekke achterband de pitstraat in en daarmee werd de zestiende caution een feit.

Vrijwel iedereen kwam vier nieuwe banden halen, behalve Ryan Newman: de veteraan nam genoegen met twee banden en pakte zo de virtuele leiding - alleen de niet gestopte en dus op oude banden rijdende David Ragan reed er nog voor. Zo werd het groen met zes ronden te gaan weer gezwaaid en het waren Truex en Logano die Kyle Busch te grazen namen en de leiding pakten. Truex sloeg een klein gaatje naar Logano en die kon hem niet meer terugpakken: Truex won, voor Logano en Kyle Busch, terwijl Hamlin nog hard de muur raakte.

Strijd in de laatste ronden (Bron: YouTube)

Molukse wijk blijft voor Molukkers

De Molukse wijk in Maastricht blijft voor Molukkers. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen woningcorporatie Woonpunt en vertegenwoordigers van de Wijk. Eind maart ontstond er nog ophef toen een leegstaande woning bijna was toegekend aan een niet-Moluks gezin, omdat er geen geschikte Molukse kandidaten voorhanden waren. 

Lees ook: Molukkers bekladden woning om mogelijke komst niet-Molukkers

Er zijn nieuwe afspraken gemaakt en de toewijzingscriteria zijn versoepeld. Zo kunnen nu alleenstaande Molukkers en stelletjes zonder kinderen opteren voor een gezinswoning. Voorheen werden zij afgewezen voor deze woningen. Wel is het zo dat Molukse gezinnen met kinderen nog steeds voorrang krijgen. 

Mochten er ondanks de soepelere toelatingscriteria geen geschikte Molukse kandidaten zijn voor een woning, dan gaat Woonpunt eerst in gesprek met de vertegenwoordigers van de wijk. 

European Truck Racing Championship gameplay video

Eerder dit jaar wisten wij al te melden dan European Truck Racing Championship in de zomer zijn opwachting zou maken als game. In de game gemaakt door BigBen en n-Racing moet je een 5-ton wegend monster moeten zien te temmen en zo snel mogelijk het circuit rond te rijden.

Nu zijn er ook de eerste gameplay-beelden online gezet. European Truck Racing Championship komt in juli naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.


Slachtoffer kindermishandeling: 'Ik was bang dat papa mij moest begraven'

Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons naar Twente. Daar stond gisteren in Almelo de 40 jarige B. terecht voor het jarenlang mishandelen van haar stiefdochter. De mishandelingen begonnen toen het, inmiddels volwassen, slachtoffer zo'n drie jaar oud was, en zouden zo'n negen jaar duren zo lezen we bij De Stentor.  

In de rechtszaal vertelde het slachtoffer hoe ze in het ouderlijk huis in Goor dagelijks mishandeld werd en dat ze bang was dat er een dag zou komen dat haar vader haar zou moeten begraven: "Ik was altijd bang voor haar, hield haar altijd in de gaten. Ik moest ook altijd met mijn rug naar haar toe zitten, dan kon ze me vanuit het niets slaan. Ik was echt bang dat er een dag zou komen dat papa mij zou moeten begraven."

De stiefmoeder heeft bij de politie de mishandeling van haar stiefdochter toegegeven, de aantijgingen van haar eigen dochter, die ook aangifte deed van kindermishandeling, ontkent ze. Volgens B. mishandelde ze haar stiefdochter uit frustratie. Ook zegt ze zich schuldig te voelen en excuses te willen maken. 

De officier van justitie kreeg door de houding van B. ernstige twijfels: "Gedurende de zitting bekroop me een gevoel dat ik niet zo goed kan plaatsen. Ik weet niet of de rol die mevrouw nu speelt echt is of dat ze de schade wil beperken." Uit een rapport van de reclassering zou gebleken zijn dat de vrouw geen last zou hebben van persoonlijkheidsproblematiek. Om dat uit te sluiten wordt de vrouw nu onderzocht door gedragsdeskundigen. 

Als daaruit blijkt dat er inderdaad geen sprake is van persoonlijkheidsproblematiek hangt haar een celstraf van anderhalf jaar waarvan een haf jaar voorwaardelijk boven het hoofd. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden tot het onderzoek is afgerond.

Wozniacki sneuvelt op Roland Garros, Williams slaat hard terug

Voor Caroline Wozniacki zit Roland Garros er al op. De als dertiende geplaatste Deense begon sterk tegen Viktoria Kudermetova, maar de Russische draaide het duel op indrukwekkende wijze om en won alsnog: 0-6, 6-3, 6-3.

Serena Williams (10) begon juist helemaal niet lekker tegen Vitalia Diatchenko, maar de drievoudig winnares kwam na een verloren eerste set op gang en sloeg kneiterhard terug: 2-6, 6-1, 6-0. Petra Kvitova (6) trok zich enkele uren voor haar wedstrijd met een armblessure terug. Haar opponente Sorana Cirstea kreeg zo de Sloveense lucky loser Kaja Juvan tegenover zich en de 18-jarige won brutaal de eerste set. Cirstea herstelde zich echter en pakte na 2,5 uur alsnog de winst: 5-7, 6-4, 7-5.

Ashleigh Barty (8) uit Australië had aan een uurtje genoeg tegen de Amerikaanse Jessica Pegula (6-3, 6-3), terwijl de Letse Anastasija Sevastova (12) vijf minuten langer nodig had om Luksika Kumkhum uit Thailand van zich af te slaan: 6-1, 6-4.

De Belgische Elise Mertens (20) begon met een moeizame zege op de Sloveense Tamara Zidansek (6-4, 3-6, 6-2), die enkele dagen eerder nog haar eerste WTA-finale speelde. De Duitse Julia Görges (18) was tot slot niet opgewassen tegen Kaia Kanepi uit Estland, die met 7-5, 6-1 zegevierde.

Assassin’s Creed Symphony tournee begint volgende maand

Fans van de Assassin’s Creed serie kunnen binnenkort naar de soundtrack luisteren op een wel hele speciale manier. In het Palais Des Congres te Parijs zal namelijk een 80-delig orkest in combinatie met speciale effecten en in-game beelden de soundtrack ten gehore gaan brengen.

Het eerste concert is op 29 juni in parijs en daarna zal het circus nog andere steden in de wereld bezoeken. Helaas zit er geen nederlandse stad tussen. Voor meer informatie kun je terecht op de website.



Nadal en Djokovic stomen door op Roland Garros

Rafael Nadal heeft zich zonder overdreven moeite geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De elfvoudig kampioen en titelverdediger rekende in de eerste ronde af met Yannick Hanfmann. De Duitse qualifier gaf de Spanjaard in sommige games aardig partij, waardoor het nog twee uur duurde, maar Nadal was duidelijk beter: 6-2, 6-1, 6-3.

De mondiale nummer één, Novak Djokovic, had het ook niet al te moeilijk. De Serviër was in anderhalf uur klaar met de Pool Hubert Hurkacz: 6-4, 6-2, 6-2. Dominic Thiem had het moeilijker tegen Tommy Paul, maar de Amerikaanse nummer 131 van de wereld moest zich na twee sterke sets toch gewonnen geven tegen de verliezend finalist van vorig jaar: 6-4, 4-6, 7-6 (5), 6-2.

Borna Coric (13) had het één set zwaar tegen Aljaz Bedene, maar de Sloveen was uiteindelijk toch niet opgewassen tegen de Kroaat: 6-1, 6-7 (4), 6-4, 6-4. In een drie uur durend onderonsje der Argentijnse Guido's won Pella (19) van Andreozzi: 7-6 (2), 6-4, 1-6, 6-1. De jonge Australiër Alex de Minaur, als 21e geplaatst, stuurde Bradley Klahn in dik anderhalf uur terug naar de VS: 6-1, 6-4, 6-4.

Voormalig Roland Garros-winnaar Stanislas Wawrinka (24) moest een set afstaan aan Jozef Kovalik, maar de Slovaak kon dat niveau niet volhouden en ging alsnog onderuit: 6-1, 6-7 (3), 6-2, 6-3. Daniil Medvedev (12) was de hoogstgeplaatste speler die eruit geknikkerd werd. De Fransman Pierre-Hugues Herbert was in bijna vier uur en na een fraaie comeback te sterk voor de Rus: 4-6, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5.

Ook voor Nikoloz Basilashvili zit het er al op. De als vijftiende geplaatste Georgiër ging pijnlijk hard onderuit tegen de Argentijn Juan Ignacio Londero, die nog geen anderhalf uur nodig had: 6-4, 6-1, 6-3. De Duitser Jan-Lennard Struff zorgde voor een stunt door de zo talentvolle Canadees Denis Shapovalov (20) met 7-6 (1), 6-3, 6-4 te kloppen, Frances Tiafoe (32) ging in een vijfsetter onderuit tegen Filip Krajinovic: 6-2, 4-6, 6-3, 3-6, 6-0.

Nieuwe balanspatch voor Super Smash Bros. Ultimate deze week

Nintendo komt deze week met een nieuwe patch voor Super Smash Bros. Ultimate. Deze patch brengt de game naar versie 3.1.0 en bevat balanswijzigingen voor de fighters uit de game.

Welke fighters dit precies zijn weten we nog niet, maar vorige patches brachten voor een groot aantal fighters wijzigingen. Replays zijn na de patch niet meer te bekijken, dus als je deze wil bewaren moet je ervoor zorgen dat je ze even omzet naar een video-bestand.

CO2-regels brengen autofabrikanten en toeleveranciers in gevaar

Niet de Brexit, niet Trumps handelsoorlog maar de CO2-voorschriften zijn de grootste bedreiging voor de Europese autofabrikanten. Industrieel, financieel en commercieel moeten ze een antwoord vinden om niet in zwaar weer terecht te komen.

Dat stelt de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in een recent verschenen onderzoeksrapport. Op eigen kracht zal het de auto-industrie niet lukken om te voldoen aan de verdere aanscherping van de Europese CO2-regels. Bovenop de reductie van -20% voor de komende 2 jaar besloot de EU dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's in 2025 nog eens met 15% lager moet zijn en in 2030 met -37,5%. Volgens de onderzoekers zijn de negatieve gevolgen op korte termijn (2020) al merkbaar: de gemiddelde prijs van Europese auto’s stijgt (+2,7%), de productie valt terug (-3,1%) en 60.000 banen komen op de tocht te staan.

Industriële, financiële en commerciële bedreiging
Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, over de gevolgen voor de autofabrikanten: “Het is zeer de vraag of het technisch en economisch haalbaar is op de hele termijn. Dat we naar alternatieve energiebronnen gaan is duidelijk, maar de snelheid waarmee dat nu moet worden gerealiseerd is enorm. Het vraagt een gigantische aanpassing van de industriële productieketen in korte tijd.” Volgens het onderzoek stijgen alleen al dit jaar de productiekosten met zo’n 7%. De recent aangekondigde fusiegesprekken tussen Fiat/Chrysler en Renault moeten volgens Geeroms gezien worden als poging om tot kostenefficiency te komen met het oog op de miljarden-investeringen die op korte termijn nodig zijn.

Boetes
“Als we kijken naar de CO2-doelstelling voor 2021 kunnen we stellen dat nog geen enkele fabrikant die op de Europese markt actief is hieraan voldoet. Op op basis van de cijfers van 2018 zou het totale bedrag aan boetes kunnen oplopen tot 30 miljard euro. Bedenk daarbij dat de winst van de autoverkopen in Europa neerkomt op zo’n 80 miljard euro. De boetes halveren de winst bijna”, aldus Geeroms.

Sterke verkoopdaling
Het onderzoek van Euler Hermes laat zien dat de auto-industrie voor een grote commerciële uitdaging staat: een volledige doorberekening van de extra productiekosten aan de klant leidt tot een daling van de autoverkoop van -9% eind dit jaar en -18% tot 2025. Bovendien is door toenemende concurrentie onder producenten van elektrische auto’s neerwaartse druk te verwachten op omzet en marges.

Innovatiekracht
Hoe hoog de lat ook ligt voor de auto-industrie, Geeroms vindt dat de autofabrikanten zelf tot een oplossing moeten komen. “Het klimaatvraagstuk dwingt producenten hun vernieuwingskracht te tonen. Daarmee bewijzen ze hun bestaansrecht voor de toekomst.” Geeroms is voorstander van het principe ‘de vervuiler betaalt’: “Wel is het zo dat de EU slechts 9% van de wereldwijde CO2-emissie veroorzaakt. China heeft meer uitstoot dan US en EU samen. Ik pleit daarom voor de geharmoniseerde aanpak waarbij de grootste vervuiler het meeste betaalt.”

Man opgepakt voor versturen drugs in printers en friteuses

Het speciale postpakketten team van de politie heeft vanmorgen een man aan gehouden die sinds begin dit jaar kilo’s drugs in elektrische apparaten verstuurde. De 22-jarige man werd aangehouden in zijn woning in Bodegraven. Daar werden ook drugs en verpakkingsmaterialen gevonden.

Het postpakkettenteam was, onder leiding van een officier van justitie van het landelijk Parket, op zoek naar de man nadat in januari een pakket met een printer gevuld met enkele kilo’s MDMA werd gevonden in een postsorteercentrum. Het pakket was aangeboden in Alphen aan den Rijn. Daarna werden nog pakketten onderschept die werden aangeboden in Bodegraven, Leiden, Reeuwijk en Gouda. Onderzoek naar onder andere camerabeelden leidde uiteindelijk tot de identiteit van de verdachte.

Printer
De man die de postpakketten inleverde deed dat meestal in dozen van elektronicabedrijven. In de doos zat dan ook daadwerkelijk een printer, of een friteuse of air fryer, maar die bleek vervolgens gevuld met sealbags met honderden grammen tot enkele kilo’s drugs. Dat varieerde van pillen, tot cocaïne en ketamine. Als retouradres was meestal een bedrijf in elektrische apparaten of een printshop opgegeven. Deze adressen waren vals. In één pakket was de aftershave van een bekend cosmeticamerk vervangen door amfetamine. De pakketten gingen naar onder andere Nieuw-Zeeland, Australië en Kroatië.

Speciaal team
Het speciale postpakkettenteam van de Landelijke Eenheid van de politie werd twee jaar geleden opgericht, juist met het oog op de enorme vlucht die de verzending van drugs via post- en pakkettendiensten heeft genomen, tegen te gaan. Het team heeft inmiddels in diverse onderzoeken zowel de verzenders als de mensen achter de organisaties weten te traceren en voor de rechter te brengen.

Man opgepakt voor versturen drugs in printers en friteuses (Foto: Politie)
Man opgepakt voor versturen drugs in printers en friteuses (Foto: Politie)

Nederlanders opgepakt voor Duitse plofkraken

Op meerdere locaties in Nederland zijn op verzoek van de Duitse justitie vier mensen aangehouden die verdacht worden van plofkraken in Duitsland. De vier verdachten worden ervan verdacht betrokkenheid te hebben bij een criminele organisatie die zich bezig hield met plofkraken in Duitsland. In het onderzoek naar een plofkraak in de buurt van München op 17 oktober 2018 kwamen de vier verdachten in beeld.

Bij de plofkraak in Germering nabij München werd een Nederlandse verdachte bij zijn aanhouding neergeschoten. Gedurende het onderzoek naar de plofkraak kwamen meer verdachten naar voren. Gisteren en vanmorgen zijn drie mannen en een vrouw aangehouden. Het gaat om een vrouw zonder vaste woon of verblijfplaats van 23, een man van 25 uit Arnhem, een man van 25 uit Wageningen en een man van 21 uit Ede. Na de aanhouding zijn diverse woningen doorzocht.

Samenwerking met Duitsland
De Nederlandse politie, OM en banken werken nauw samen met verschillende partners in de aanpak van plofkraken. Plofkrakers gebruiken steeds vaker zware explosieven om tot de kluis van een bank te komen. Het aantal plofkraken is sinds enkele jaren in Nederland fors gedaald. Georganiseerde groepen trekken vaker naar Duitsland om daar toe te slaan. Met de aanhouding van de vier verdachten denkt de Duitse politie personen te hebben gepakt die bij meerdere plofkraken in hun land betrokken waren. Er ligt een uitleveringsverzoek van Duitsland om de verdachten daar te berechten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Giro: Etappe 16 - De onthoofde koninginnenrit

De derde en beslissende week van de Giro d'Italia gaat beginnen. Vorige week werd de rustdag gevolgd door een relatieve tweede rustdag, dit keer is daar absoluut geen sprake van. Sterker nog, het had de koninginnenrit moeten zijn, ware het niet dat de epische Gavia wegens sneeuwproblemen geschrapt moest worden.

Al vanaf de start gaat het omhoog, 28 kilometer later zitten we al een kilometer hoger en opvallend genoeg zijn daar helemaal geen punten te verdienen. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we hoe de renners onder meer langs het mooie Breno en haar Romeinse kasteel rijden, terwijl uiteraard ook alle beklimmingen uitgebreid aan bod komen.

Zo klimmem we onder meer naar Aprica, een klim van 14 kiloemter. Hartstikke leuk, ware het niet dat de laatste acht kilometer nauwelijks klimmen te noemen is. Na 185 kilometer is het dan echt feest: de Mortirolo, de zwaarste klim van de Giro. Twaalf kilometer lang, gemiddeld 11 procent en kilometerslang zelfs ruim boven de 12 procent. We eindigen met kilometers stevig vals plat richting Ponte di Legno, waar na 226 kilometer de finish ligt.

Even na half twaalf gaan de heren op gang, Eurosport is er om kwart over één weer bij. De tweede klim zit er dan waarschijnlijk net op, de finish ligt grofweg tussen tien voor vijf en tien over half zes, maar een betere optie is om je achterwerk om kwart over één op de bank te deponeren, het broekje uit te schoppen en er tot ruim na de finish niet meer vanaf te komen: dit kan mooi worden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)

Kabinet wil uitbetalen met aandelenopties bij start-ups en scale-ups aantrekkelijker maken

Het kabinet wil het voor start-ups en scale-ups aantrekkelijker maken hun werknemers in aandelenopties te betalen. Zo kunnen deze bedrijven makkelijker getalenteerde werknemers aantrekken en wordt de ontwikkeling van jonge bedrijven in Nederland gestimuleerd. Dit schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in zijn fiscale beleidsagenda, waarin zijn beleidsprioriteiten zijn opgenomen.

De komende tijd wordt onderzocht of er een regeling ontworpen kan worden die qua moment van belastingheffing meer past bij de situatie van start-ups en scale-ups. Staatssecretaris Snel: “Jonge en innovatieve bedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Iedereen moet belasting betalen om bij te dragen aan onze samenleving, maar we kunnen wel kijken of we dat zo slim mogelijk kunnen doen, zodat we de groei van jonge bedrijven stimuleren.”

Startups en scale‑ups bieden medewerkers graag aandelenopties aan als loon in plaats van een regulier salaris. Dit omdat deze jonge ondernemingen meestal niet genoeg geld hebben om een hoog salaris te betalen. Via het uitgeven van aandelenopties kunnen ze toch concurreren met andere bedrijven en worden talentvolle medewerkers nauwer betrokken bij de onderneming.

Over de aandelenopties moet wel belasting worden betaald; het is namelijk een vorm van salaris. Op dit moment vindt de belastingheffing over de aandelenopties plaats als deze om worden gezet in aandelen. Medewerkers van start-ups en scale-ups worden dan geconfronteerd met een belastingheffing, terwijl ze de aandelen op dat moment vaak nog helemaal niet kunnen verkopen en ook nog niet voldoende ander geld hebben om de belasting te kunnen betalen.

De komende tijd wordt onderzocht of het mogelijk en voor deze medewerkers ook aantrekkelijker is om de belastingheffing uit te stellen naar een later moment, wanneer er wél geld beschikbaar is om de belasting te betalen. Bijvoorbeeld op het moment dat de onderneming een beursgang maakt. Als het lukt om dit aantrekkelijk vorm te geven, is het doel het wetsvoorstel in 2020 op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer te sturen.

In de fiscale beleidsagenda gaat de staatssecretaris verder in op de stand van zaken van zijn prioriteiten: het aanpakken van belastingontwijking en belastingontduiking, het verlagen van de belasting op arbeid, een Nederlands vestigingsklimaat dat fiscaal concurrerend blijft voor reële economische activiteiten, het belastingstelsel verder vergroenen en een goed uitvoerbaar belastingstelsel.

Voorbeeld
Sanne besluit te gaan werken voor MazTalk, een scale-up die zich richt op innovatieve communicatiemiddelen. In plaats van te kiezen voor een jaarlijks vast salaris van € 50.000 krijgt ze een vast loon van € 35.000 en een aandelenoptierecht met een prijs waartegen de aandelenopties op enig moment kunnen worden omgezet in aandelen van € 10.000 (de zogenoemde uitoefenprijs). Na een paar jaar is de waarde van de scale-up flink gestegen, wat betekent dat de waarde van haar aandelenpakket is gestegen naar € 200.000. De belasting wordt geheven over het verschil tussen de waarde van de aandelen op dat moment (€ 200.000) en de uitoefenprijs (€ 10.000), wat neerkomt op € 190.000. Bij een belastingtarief van 50% is dan een belasting verschuldigd van € 95.000. De aandelen zijn op dat moment alleen nog niet verhandelbaar en zowel de onderneming als Sanne hebben te weinig geld in kas om deze belasting te kunnen betalen. In een nieuwe situatie zou de belastingheffing pas plaatsvinden op het moment dat er voldoende geld in de kas is of kan zijn, of als de aandelen verhandelbaar zijn.

FOK! Wat een weer: de pannetjes gaan nat worden

Er is vrij veel bewolking en er komen vooral in het midden en zuiden buien voor, plaatselijk met onweer. Met name in het zuidoosten kan ook veel (20-30 mm) neerslag in korte tijd vallen. In het noorden is er meer ruimte voor de zon en is de kans op buien gering. In de tweede helft van de middag wordt het van het noorden uit droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De laatste buien zullen halverwege de avond Limburg verlaten. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is matig en komt uit noordelijke richtingen, in het zuiden is de wind eerst west.

Komende nacht is er weinig bewolking en blijft het droog. Het wordt een frisse nacht, de minimumtemperatuur ligt rond 4°C, vlak aan zee enkele graden hoger. De wind komt uit richtingen tussen noord en noordwest en is zwak, langs de kust matig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon maar ontstaan er wel stapelwolken, in de loop van de avond neemt de bewolking van het westen uit toe. Het blijft droog en de maximumtemperaturen lopen uiteen van 16°C op de Waddeneilanden tot 19°C in het zuiden van het land. In de ochtend is de wind zwak uit uiteenlopende richtingen, in de middag wordt de wind geleidelijk overal zuid tot zuidwest en is dan zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Mooie wolkjes... (Foto: Interpretatie)
Mooie wolkjes... (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minder bijstandstrekkers, vooral onder jongeren

Eind maart 2019 telde Nederland 430.000 personen tot de AOW-leeftijd met een bijstandsuitkering. In een jaar tijd is het aantal bijstandsontvangers met 25.000 gedaald. Tussen eind maart 2018 en eind maart 2019 was de afname het sterkst bij jongeren tot 27 jaar en het kleinst bij 45-plussers. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor het vijfde kwartaal op rij is het aantal bijstandsontvangers tot 27 jaar relatief het sterkst afgenomen. Eind maart 2019 was deze groep ruim 14 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt neer op een daling van bijna 7.000 personen. Het aantal 27- tot 45-jarigen in de bijstand daalde in dezelfde periode met circa 17.000, of 10 procent.

Duidelijk minder is de daling van het aantal bijstandsontvangers onder 45-plussers. Deze groep kromp met 2.000 personen, iets minder dan 1 procent. Door de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd stromen de oudsten uit deze groep later uit dan hun leeftijdgenoten een jaar eerder. Bij een jaar-op-jaarvergelijking leidt dat tot een kleinere uitstroom. Per 1 januari 2019 is de AOW-leeftijd met vier maanden verhoogd tot 66 jaar en vier maanden.

Minder bijstandsgerechtigden ongeacht migratieachtergrond
Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er ten opzichte van een jaar eerder zowel minder bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond was de daling van het aantal bijstandsontvangers tussen eind maart 2018 en eind maart 2019 het grootst. Het ging om 12.000 personen. Het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond daalde met bijna 11.000 personen. Bij personen met een westerse migratieachtergrond was de afname minder dan 3.000. In aantal was de daling in deze laatste groep aanzienlijk kleiner, maar relatief is de afname in de drie groepen vergelijkbaar, tussen 5,2 procent en 6,3 procent.

Ook grotere uitstroom van personen uit recente immigratielanden
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is de uitkomst van een proces van instroom en uitstroom. In 2018 stroomden meer personen de bijstand uit dan in. Dit gaat ook op voor personen die zijn geboren in immigratielanden als Syrië, Eritrea en Somalië. In 2018 verlieten 9.100 Syriërs de bijstand, tegenover een instroom van 7.400. Verreweg de grootste veranderingen komen van de bijstandsontvangers die in Nederland zijn geboren. Van hen stroomden bijna 63.000 de bijstand uit en 53.000 erin.

Aardgasbaten uit gaswinning bijna 417 miljard euro

Op 29 mei 1959 werd het grootste aardgasveld van Europa ontdekt bij Slochteren. Met deze vondst werd aardgas zeer belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Midden jaren zeventig bestond ongeveer de helft van de energievoorziening uit aardgas. In 60 jaar is ruim 80 procent van dit grote gasveld opgebruikt. De aardgasbaten voor de overheid van gaswinning bedroegen in deze periode bijna 417 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Sinds 1965 bedroegen de aardgasbaten van de overheid in totaal 416,8 miljard euro (uitgedrukt in prijzen van 2018). Ter vergelijking: de overheidsinkomsten bedroegen 337 miljard euro in 2018. De aardgasbaten fluctueerden vooral als gevolg van schommelingen in de aardgasprijs.

Toegevoegde waarde delfstoffenwinning bijna duizend miljard euro
Naast de aardgasbaten had de Nederlandse economie ook profijt van de bedrijfstak delfstoffenwinning. Het merendeel van de delfstoffenwinning bestaat uit winning van gas. Sinds 1969 genereerde deze bedrijfstak een toegevoegde waarde van bijna duizend miljard euro (uitgedrukt in prijzen van 2018).

De toegevoegde waarde van alle bedrijfstakken, plus het saldo van productgebonden belastingen en subsidies, vormt het bruto binnenlands product (bbp), een indicator voor de omvang van de Nederlandse economie. In de jaren 1975-1985 groeide het aandeel van de toegevoegde waarde van de delfstoffenwinning in het bbp van 3,4 naar 6,9 procent. Na 1987 kwam het aandeel niet meer boven de 4 procent uit.

Elektriciteitsproductie is grootverbruiker van aardgas
Elektriciteitsbedrijven gebruikten aardgas het eerst als energiebron. Het gasverbruik voor de productie van elektriciteit nam fors toe tussen 1966 en 1975. Ook de nijverheid, en dan vooral de kunstmestproducenten, maakte volop gebruik van aardgas. Bij huishoudens nam het gasverbruik later toe. Na het besluit van de overheid om zoveel mogelijk huishoudens op het gasnet aan te sluiten, duurde het tot eind jaren zeventig voordat vrijwel alle huishoudens voorzien waren van een gasaansluiting. Huishoudens gebruiken gas vooral voor verwarming (80 procent). Het overige gas gaat bijna volledig op aan warmwatervoorziening en het laatste restje aan koken.

Tussen 1975 en 1995 waren de energiesector en de huishoudens grootgebruikers van aardgas. Door de toename van de productie van elektriciteit nam het gasverbruik bij de energiesector verder toe tot 2010. Daarentegen nam het gasverbruik bij huishoudens geleidelijk aan af, ondanks de toename van het aantal huishoudens. Het lagere gasverbruik kwam vooral door betere isolatie van woningen en aanschaf van verwarmingsketels met hoger rendement.

Gronings gas: naar schatting vier vijfde gewonnen
De totaal winbare hoeveelheid aardgas uit het veld in Groningen wordt nu geschat op ongeveer 2 740 miljard kubieke meter. Daarvan bevindt zich nog een vijfde in de grond. Aanvankelijk was het idee om deze energiebron zo snel mogelijk in te zetten in verband met de destijds voorziene opkomst van kernenergie. Tot 1974 bestond de gaswinning daarom vrijwel alleen uit Gronings gas. Om echter een buffer te houden bij incidentele pieken in de vraag naar aardgas, verlegde de overheid de aandacht van het grote Groningse gasveld naar kleinere velden buiten Groningen en in de Noordzee. Gaswinning uit kleinere velden was echter veel duurder en interesse van bedrijven marginaal. Daarom voerde de overheid in 1974 het zogenoemde ‘kleineveldenbeleid’ in. De overheid verplichtte de Gasunie (nu Gasterra) eerst gas af te nemen uit de kleinere velden, met als gevolg een vermindering van de winning van Gronings gas. In de periode van 1988 tot en met 2007 werd bijna elk jaar meer gas gewonnen uit de kleinere velden dan in Groningen.

Groningse gaswinning afbouwen
De aardbevingen in Groningen leidden ertoe dat de overheid in 2015 de gaswinning terugschroefde. Na een hevige beving begin 2018 besloot de overheid zelfs dat de Groningse gaskraan voor 2030 helemaal dicht moest zijn. Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen is duidelijk terug te zien in de totale gaswinning in Nederland. Zo werd in 2018 ongeveer 36,5 miljard kubieke meter gas opgepompt. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 2014.

Nederland netto-importeur aardgas
Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen nam de import van gas de laatste jaren flink toe. In 2018 was de invoer van gas voor het eerst groter dan de uitvoer. Nederland haalt het grootste deel van zijn gas uit Noorwegen. In de periode 1996–2018 had Nederland een handelsoverschot met betrekking tot aardgas ter waarde van ongeveer 110 miljard euro.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.