Spindoctor Tony Blair uit partij geschopt om anti-Brexit stem

Alastair Campbell,  voormalig adviseur van de Britse ex-premier Tony Blair en Labour-partijprominent, is uit de partij gezet. Hij heeft namelijk bij de Europese verkiezingen op een andere partij gestemd. Dat was uit protest tegen het vage Brexit-standpunt van partijleider Jeremy Corbyn. Die andere partij, de Liberal Democrats, neemt volgens hem wel een duidelijk anti-Brexitstandpunt in.

Bij de EU-verkiezingen - die de Britten als alles naar behoren was gegaan niet meer hadden hoeven te houden - kregen beide traditionele partijen flinke klappen. Nigel Farages Brexit Party werd de grootste, maar ook partijen die een nieuw 'bevestigend referendum' willen deden het goed. Bij elkaar opgeteld deden de Liberal Democrats, de Greens, de SNP, Plaid Cymru en Change UK het procentueel zelfs beter dan Farage en zijn voormalige partij UKIP samen.

Het royeren van Campbell kan in het licht worden gezien van de al een paar jaar terug ingezette ruk naar links van Labour. Dat was een reactie op de zogeheten New Labour-centrumkoers waarmee Tony Blair in 1997 premier werd, en duurde tot diens opvolger in 2010 door voormalig Conservatief premier David Cameron werd verslagen. Ja, diezelfde Cameron die onder druk van UKIP het Brexit-referendum uitschreef.

Campbell heeft de Brexit altijd een bijzonder slecht idee gevonden. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het Verenigd Koninkrijk onder Tony Blair juist een veel pro-Europesere koers ging varen dan voorheen. Overigens was het vooral vanwege de Irak-oorlog dat Blair uiteindelijk bijzonder ongeliefd werd.

'Giftige Brexit'
Veel Labourleden willen niet dat hun partij de 'giftige Brexit' van de Conservatieve Partij mee helpt mogelijk te maken. De partij is echter verdeeld over hoe het dan wel moet. Sommigen willen een nieuw referendum, maar Corbyn aast op nieuwe verkiezingen. Hij vreest bovendien dat de partij met een uitgesproken standpunt voor een nieuw referendum Labourkiezers in de armen van Farage jaagt. De uiterst linkse partijleider is zelf bovendien al decennia eurosceptisch, omdat hij de EU als liberaal bolwerk beschouwt.

Campbell gaat het partijbesluit aanvechten. Hij zei dinsdag tegen ITV dat hij langer bij de partij zit dan dan de mensen rond Corbyn, en verwacht ook langer dan hen bij de partij te zullen blijven. Campbell zegt de beslissing vooral jammer te vinden omdat Corbyn nu net, na het Europese verkiezingsverlies, richting een zogeheten people's vote lijkt op te schuiven.

Daar moet echter bij worden aangetekend dat zo'n people's vote voor Corbyn ook nationale verkiezingen kan betekenen. Alleen als dat niet lukt zou de Labourleider wellicht een nieuw referendum willen steunen.

Maar nieuwe verkiezingen lijken na het opstappen van premier Theresa May en de winst van Farage verder weg dan ooit. De Conservatieven voelen nu immers des te meer de hete adem van de Brexit Party in hun nek. Sommige analisten vermoeden evenwel dat als Mays opvolger, vermoedelijk een Brexiteer zoals Boris Johnson, in het najaar op een no-deal Brexit aanstuurt, het parlement de macht zal grijpen en een nieuw referendum afdwingt.