FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 februari 2019

Titelhouder Barça via Real Madrid naar finale Copa del Rey

Barcelona heeft zich woensdagavond ten koste van Real Madrid voor de finale van de Copa del Rey geplaatst en daarmee geschiedenis geschreven. Nog nooit plaatste een team zich zes seizoenen op rij voor de Spaanse bekerfinale. Het team van trainer Ernesto Valverde zegevierde met ruim verschil in het Santiago Bernabéu, ondanks een sterke eerste helft van de Madrilenen, en dat was voldoende na een 1-1 remise in het Camp Nou: 0-3. In de eindstrijd zal Real Betis of Valencia de tegenstander van de Catalanen zijn.

In het eerste bedrijf domineerde Real Madrid meer dan Barcelona en had het team van Santiago Solari ook de beste kansen. Vinicius Junior was zonder meer de Merengue waar de meeste dreiging van uit ging, maar het ging tot tweemaal toe mis bij de afronding. Barcelona kon Keylor Navas daarentegen nauwelijks verontrusten, op wat dreiging van Lionel Messi vlak voor rust na. Luis Suárez kon zich nauwelijks onderscheiden.

In de dertiende minuut vroeg Real al om een strafschop, na een duel tussen Nelson Semedo en Vinicius. De scheidsrechter wilde er echter niet aan en ook de VAR zag geen elfmetertrap. Tien minuten voor rust hing de 1-0 van de thuisploeg in de lucht. Vinicius faalde toen hij vrijstond in het strafschopgebied en daarna kwam Marc-André ter Stegen, die de voorkeur kreeg boven Jasper Cillessen, oog in oog met Karim Benzema als winnaar uit de strijd. De Braziliaan miste niet veel later wederom het doel toen hij het leer na een pass van Reguilón te hoog mikte.

Real startte de tweede helft op de manier waarop men de eerste 45 minuten had beëindigd, met zelfvertrouwen. Het was echter Barcelona dat vijf minuten na de onderbreking de ban brak. Na een goede steekpass van Jordi Alba werkte Ousmane Dembélé de bal richting Suárez, die het leer in de korte hoek achter Navas werkte. Het team van Solari reageerde echter goed op de tegenslag en zocht meteen naar een gelijkmaker. Pogingen van Toni Kroos en Casemiro vormden meteen een waarschuwing voor Barcelona, dat niet veel later goed wegkwam toen Lucas Vázquez net te laat kwam na een pass van Reguilón.

Ter Stegen verrichtte na ruim een uur spelen ook belangrijke reddingen op een kopbal van Reguilón en een diagonaal schot van Daniel Carvajal. Solari opteerde in de 68e minuut voor de inbreng van Gareth Bale voor Lucas, maar dat was een te late ingreep. Luttele minuten later werkte Raphaël Varane het leer in eigen doel na een pass van Semedo vanaf rechts. Vier minuten later gooide Barcelona het duel in het slot. Na een charge van Casemiro op Suárez was het de Uruguayaan die met een Panenka vanaf elf meter voor de 0-3 zorgde

Chelsea doet Tottenham pijn in titelstrijd; Van Dijk helpt Liverpool aan ruime zege met twee goals

De titelaspiraties van Tottenham Hotspur hebben woensdagavond een flinke knauw gekregen. De Londenaren moesten in de stadsderby tegen Chelsea namelijk het hoofd buigen en zien daardoor Liverpool en Manchester City, die allebei wel wisten te winnen, verder uit zicht verdwijnen. Arsenal en Manchester United wonnen tegelijkertijd van respectievelijk Bournemouth en Crystal Palace, waardoor er geen verschuivingen plaatsvinden in de strijd om de vierde plek. Die positie blijft in handen van the Gunners, terwijl Manchester United op een punt volgt en Chelsea drie punten minder heeft. 

Chelsea - Tottenham Hotspur 2-0 
Met Willy Caballero in plaats van de veelbesproken Kepa Arrizabalaga onder de lat waren de beste kansen in het eerste bedrijf voor de thuisploeg. Gonzalo Higuaín trof al na vijf minuten spelen de paal naast Hugo Lloris en de Argentijn was met een schot dat net naast het doel verdween opnieuw gevaarlijk tegen the Blues . Tottenham stelde daar pas op slag van rust iets tegenover en Chelsea kon opgelucht ademhalen toen een afstandsschot van Harry Winks uiteenspatte op de lat. De bezoekers waren in de slotfase van de eerste helft wel de bovenliggende partij en probeerden dat ook in het tweede bedrijf voort te zetten. Het was echter Pedro Rodríguez die twaalf minuten na de hervatting van de wedstrijd Toby Alderweireld uitkapte en de bal langs Lloris schoof. Tottenham probeerde daarna wel nog langszij te komen, maar moest na een late eigen goal van Kieran Trippier definitief opgeven.

Liverpool - Watford 5-0 
Met Van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis begon de ploeg van Klopp uitstekend aan het thuisduel met Watford. Na negen minuten lag de bal er al in en was het Sadio Mané die mocht juichen. De bezoekers werden ver teruggedrongen en vanuit een perfecte voorzet van Trent Alexander-Arnold kopte Mané van dichtbij hard raak. The Reds heersten voor eigen publiek en zouden uitlopen naar een ruime overwinning op de ploeg van Javi Gracia. Na twintig minuten spelen werd de voorsprong verdubbeld via Mané, die met een hakbal scoorde na wederom een voorzet van Alexander-Arnold.

Watford wist nauwelijks gevaar te stichten en het was wachten op een doelpunt van Liverpool. Dat duurde tot aan de 66ste minuut, want toen was het Divock Origi die de 3-0 tegen de touwen werkte. Na een fraaie individuele actie schoot de vervanger van de geblesseerde Roberto Firmino raak. Tien minuten voor tijd kopte de Oranje-international de bal binnen. De mandekkers zou vlak voor tijd nog een doelpunt meepikken. Drie minuten na de 0-4 bepaalde Van Dijk de eindstand op 5-0 op aangeven van Andrew Robertson.

Manchester City - West Ham United 1-0 
Om in het spoor te blijven van Liverpool moest Manchester City woensdag winnen van West Ham United. De Engelse topclub begon uitstekend aan het duel voor eigen publiek en kreeg via David Silva al vroeg in de wedstrijd een enorme kans. Na vijf minuten spelen bereikte Kevin De Bruyne zijn Spaanse ploeggenoot, maar laatstgenoemde raakte de paal. West Ham United had niets in te brengen in de openingsfase en beperkte zich tot verdedigen.

De ploeg van manager Pep Guardiola voerde de druk op, maar grote kansen werden er niet gecreëerd. De thuisploeg wilde een strafschop na een vermeende handsbal van Angelo Ogbonna, maar de bal ging niet op de stip. Na rust gebeurde dat wel. Invaller Bernardo Silva werd neergehaald in het strafschopgebied door Felipe Anderson. Voor Sergio Agüero was het een koud kunstje om de bal in het doel te werken en zijn ploeg daarmee naar de overwinning te schieten.

Arsenal - Bournemouth 5-1 
Mesut Özil stond voor het eerst sinds eind januari weer in de basis bij Arsenal en de Duitser had weinig tijd nodig om zijn rentree op te luisteren met een doelpunt. Na vier minuten was Özil al de ontvanger van een steekbal van Sead Kolasinac en Artur Boruc kon zijn hand vervolgens niet genoeg achter de bal krijgen om een doelpunt te voorkomen. De spelmaker was ruim twintig minuten later ook betrokken bij de 2-0 van de thuisploeg toen Henrikh Mkhitaryan een crosspass onderschepte, met Özil combineerde en vervolgens afrondde. Lang kon Arsenal niet van deze goal genieten, want na balverlies van Mattéo Guendouzi viel drie minuten later al de aansluitingstreffer van Lys Mousset. In de tweede helft nam Arsenal via Laurent Koscielny echter opnieuw snel afstand en na een fraaie steekbal van Mkhitaryan was het Pierre-Emerick Aubameyang die het duel een halfuur voor tijd definitief in het slot gooide. Invaller Alexandre Lacazette bepaalde de einstand met een rake vrije trap vervolgens op 5-1.

Crystal Palace - Manchester United 1-3 
Ole Gunnar Solskjaer moest vanwege blessures bij onder meer Ander Herrera, Phil Jones, Jesse Lingard, Nemanja Matic, Anthony Martial en Juan Mata flink puzzelen en dat betekende dat spelers als Fred, Alexis Sánchez en Romelu Lukaku weer eens vanaf de aftrap mochten beginnen. Laatstgenoemde beschaamde het vertrouwen van zijn trainer vervolgens niet door de bal na iets meer dan een halfuur spelen na een goede actie van Luke Shaw in de rechterbenedenhoek te krullen. In de tweede helft was Lukaku opnieuw trefzeker toen the Eagles een corner niet weg kregen en hij de bal hoog in het doel van Vicente Guaita schoot. Joel Ward bracht Palace daarna wel terug in de wedstrijd, maar Ashley Young stelde met de late 1-3 de zege voor the Red Devils definitief veilig.

Southampton - Fulham 2-0 
Het team van manager Ralph Hasenhüttl legde in de eerste 45 minuten de basis voor de overwinning. Na dik twintig minuten opende Oriol Romeu de score: het schot van de middenvelder was te machtig voor landgenoot Sergio Rico. Fulham speelde goed voetbal, had ruim zestig procent balbezit, maar kreeg enkele minuten voor rust tegen de verhouding in toch de 2-0 om de oren: James Ward-Prowse benutte een rebound. In de tweede helft slaagde Fulham, dat als enige Premier League-club nog op een uitzege wacht, er ondanks wederom goed voetbal niet in om te scoren. Ryan Babel, die samen met Aleksandar Mitrovic in de aanval stond, mikte het leer een kwartier voor tijd op de lat.

Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint

De Nederlandse mannen hebben hun wereldtitel op de teamsprint geprolongeerd. In de finale was de Nederlandse ploeg bestaand uit Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland veel te sterk voor Frankrijk: 41,923 om 42,889. Rusland pakte ten koste van Duitsland het brons.

Het Nederlandse drietal bleef met de toptijd minder dan een tiende van een seconde verwijderd van het wereldrecord. Het wereldrecord staat sinds 2013 op naam van Duitsland en werd verreden in Mexico, vanwege de hoogte een van de snelste banen in de wereld.

In de kwalificaties had het Nederlands drietal al de snelste kwalificatietijd gereden. De Nederlandse ploeg kwam uit op een tijd van 42,574 en was daarmee ruim de snelste. Ook in de eerste ronde was Oranje duidelijk de snelste. Nederland met Matthijs Büchli voor Hoogland klokte een tijd van 42,436 en was daarmee een kleine seconde sneller dan de Britse ploeg.

Oranje is naast wereldkampioen ook de Europees kampioen. Bij de wereldbekerwedstrijden waar Nederland aan de start kwam wonnen ze ook.

Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint (Pro Shots / Action Images)
Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint (Pro Shots / Action Images)

Vrouwen
De Nederlandse teamsprintsters kwamen niet in de buurt van de medailles. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx verloren in de eerste ronde van Duitsland.

Het Duitse duo Miriam Welte/Emma Hinze was duidelijk sneller dan de Nederlandse sprintsters: 31,687 om 32,941. De Duitse tijd was niet genoeg voor de finale. Die ging tussen Rusland en Australië en daarin was Australië net iets beter dan de Russische dames. Het brons ging naar Duitsland, dat Mexico ruim klopte.

Funcom gaat nieuwe Dune-games maken

Funcom, de gamestudio achter titels als Age of Conan en Conan Exilesheeft een deal gesloten met mediabedrijf Legendary Entertainment om meerdere Dune-games te gaan maken. Een nieuwe film in het Dune-universum lag sowieso al in het verschiet voor 2020.

De overeenkomst met Legendary Entertainment, de eigenaar van het intellectueel eigendom, behelst de ontwikkeling van minimaal drie verschillende Dune-games. Veel details hierover zijn er nog niet, behalve dat één van de nieuwe titels een 'open world multiplayer'-spel wordt waarvan later dit jaar de preproductie begint. Topman bij het Noorse Funcom, Rui Casais, zegt zeer in zijn nopjes te zijn om games te mogen maken in het universum van scifi-schrijver Frank Herbert.

De meeste gamers kennen Dune van de succesvolle strategiegames uit de jaren 90. De vraag van veel mensen zal dan ook zijn of onder de games die Funcom gaat maken ook een dergelijk genre zal zijn te vinden. Hoewel de studio annex uitgever vooral bekend staat als ontwikkelaar van online games, hebben ze vorig jaar bijvoorbeeld ook Mutant Year Zero uitgebracht, een succesvolle turn-based strategygame met alleen singleplayer. Daarnaast wordt er in opdracht van Funcom door Petroglyph gewerkt aan Conan Unconquered, een nieuwe 'klassieke' RTS-titel in het Conan-universum. Bij Petroglyph werken weer veel mensen van het voormalige Westwood Studios, bekend van de Command & Conquer-serie. Het is dus nog even wachten op verdere details.

Ajax neemt revanche op Feyenoord en bereikt bekerfinale

Ajax heeft zich woensdagavond ten koste van Feyenoord geplaatst voor de finale van de TOTO KNVB Beker. Na de 6-2 nederlaag van vorige maand in de Eredivisie, was nu de ploeg van Erik ten Hag de sterkste: 0-3. Door doelpunten van Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek plaatst Ajax zich voor het eerst sinds 2014 voor de bekerfinale. Donderdagavond wordt bij de andere finale tussen AZ en Willem II bekend wie de tegenstander wordt op zondag 5 mei in De Kuip.

Aan de kant van Feyenoord begon Nicolai Jörgensen ondanks zijn goede optreden tegen PSV op de bank. Van Bronckhorst koos voor Robin van Persie in de spits, terwijl Jeremiah St. Juste voldoende hersteld was van een rugblessure. Ten Hag koos op zijn beurt voor Dusan Tadic in de spits, waarmee hij voor de variant koos zoals eerder dit seizoen in de Champions League tegen Bayern München, Benfica en Real Madrid. Feyenoord leek er niet van onder de indruk, want de thuisploeg begon sterk en kreeg in de openingsfase twee enorme kansen om op voorsprong te komen. Noussair Mazraoui verslikte zich in een steekpass van Van Persie, waarna Sam Larsson oog-in-oog met André Onana op de paal schoot. Even later voorkwam De Ligt in zijn honderdste wedstrijd voor Ajax dat Van Persie voor de openingstreffer tekende. Even daarvoor was er een dreigend moment van Ajax doordat Jan-Arie van der Heijden zich verkeek op een lange pass. Tadic liep weg uit zijn rug, maar Kenneth Vermeer kon de bal op de rand van het strafschopgebied oprapen.

De Klassieker ontwikkelde zich in een strijd waarin het tempo hoog lag en veel fouten en overtredingen werden gemaakt. Ajax oogde vanuit de omschakeling bij balverlies kwetsbaar in de achterhoede. De ploeg van Ten Hag speelde bij vlagen tam en werd regelmatig afgetroefd in persoonlijke duels. Toch kwam Ajax in de loop van de eerste helft beter in de wedstrijd, mede doordat Feyenoord ver inzakte op eigen helft, en werd het dreigend via Ajax neemt revanche op Feyenoord en bereikt bekerfinale Van de Beek en Hakim Ziyech. Laatstgenoemde was vlak voor rust dicht bij de 0-1. Hij kreeg de bal uit het niets voor zijn voeten en raakte de paal. Even later was het alsnog raak voor Ajax. Jordy Clasie greep perfect in toen Tadic gevaarlijk werd. De bal ging via de Servische aanvaller over de achterlijn en scheidsrechter Kevin Blom gaf een hoekschop aan de Amsterdammers, ondanks de protesten van Feyenoord. Vanuit de onterechte corner was het De Ligt die snoeihard raak kopte.

De tweede helft was pas een paar minuten oud toen Nicolás Tagliafico het scorebord in beweging bracht. Een hoekschop van Lasse Schöne werd matig weggewerkt door de verdediging van Feyenoord, waarna de bal terug het strafschopgebied in werd gebracht. Donny van de Beek verlengde met het hoofd en vanuit de kluts kreeg Tagliafico de bal voor zijn voeten: 0-2. Na de goal van de Argentijn was Feyenoord tien minuten lang uit het veld geslagen. Ajax liet het in deze fase na om de genadeklap uit te delen. Na een uur spelen kreeg Toornstra dé kans om Feyenoord terug in de wedstrijd te brengen, maar van dichtbij schoot hij de bal in het zijnet. Juist in de periode waarin Feyenoord het publiek weer achter zich kreeg en op jacht ging naar de aansluitingstreffer, sloeg Ajax genadeloos toe.

Het was Ziyech die op de rand het strafschopgebied de combinatie aanging met David Neres en Van de Beek bereikte. Laatstgenoemde haalde uit in de verre hoek en maakte met nog ongeveer 25 minuten op de klok een einde aan alle onzekerheid voor Ajax. De goal van Van de Beek bleek de genadeklap voor Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst haalde Van Persie naar de kant en bracht Jörgensen binnen de lijnen, maar ook de Deen wist niet meer voor gevaar te zorgen. In de slotfase bleef Ajax eenvoudig overeind, mede door een sterk spelende Frenkie de Jong. De middenvelder zette de lijnen uit op het middenveld en was alleen met overtredingen af te stoppen. Feyenoord legde zich neer bij de nederlaag en Ajax speelde een gewonnen wedstrijd. Zodoende dreigt het seizoen van Feyenoord als een nachtkaars uit te gaan. In de Eredivisie lijkt de derde plaats het hoogst haalbare en zullen Van Persie en Van Bronckhorst aan het einde van het seizoen afzwaaien met de Johan Cruijff Schaal als laatste prijs.

Ajax neemt revanche op Feyenoord en bereikt bekerfinale (Pro Shots / Kay Int Veen)
Ajax neemt revanche op Feyenoord en bereikt bekerfinale (Pro Shots / Kay Int Veen)

Devil May Cry 5 uitgebreid in beeld

Devil May Cry 5 bevat drie speelbare personages: V, Nero en Dante. PlayStation Undeground mocht de game uitproberen en laat de drie hoofdpersonages uitgebreid zien in de onderstaande video. Met name de nieuwe mysterieuze V valt op door zijn opvallende vechtstijl. Hij knokt met een wandelstok en kan ook demonen oproepen.

Devil May Cry 5 komt op 8 maart uit voor PS4, Xbox One en pc.

Lagerhuis mag over Brexit-uitstel stemmen

Het Britse parlement heeft woensdag een amendement aangenomen waardoor het over uitstel van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon mag stemmen. Dat kan indien de EU-exitdeal van premier Theresa May op 12 maart opnieuw wordt weggestemd. May lijkt te hopen dat door de dreiging van uitstel en wellicht afstel, parlementsleden die moeite hebben met haar deal eieren voor hun geld zullen kiezen en de exitovereenkomst met de EU alsnog zullen steunen.

Je neus dichthouden en stemmen, zeggen sommigen in de Conservatieve Partij, want er is veel weerstand tegen Mays deal. Dat gaat met name over het vangnet voor de Ierse grens. Ierland wil dat die onder alle omstandigheden openblijft om de tere vrede tussen Ierse republikeinen en Britse unionisten te bewaren, en wordt daarin gesteund door de rest van de EU. De deal behelst dan ook dat de Britten EU-regels blijven volgen totdat er een andere oplossing is zoals een handelsovereenkomst. Maar Londen kan dat vangnet niet eenzijdig opzeggen.

Het woensdagavond aangenomen amendement komt van Yvette Cooper van oppositiepartij Labour en Sir Oliver Letwin van Mays eigen Conservatieve Partij. De premier zei eerder zelf dat het parlement over uitstel zou mogen stemmen, en dus maakten Cooper en Letwin van die uitspraak een amendement. Het werd met 502 tegen 20 stemmen goedgekeurd.

Nieuw referendum
Labour legde nog een ander amendement ter tafel voor een Brexit met volledige douane-unie met de EU, plus gecoordineerde regelgeving met de gezamelijke markt. Dat werd met 323 tegen 240 stemmen verworpen. Dit betekent dat Labour nu vol inzet op een ander amendement, namelijk dat Mays exitdeal wordt gesteund op voorwaarde dat deze onderdeel wordt van een nieuw referendum. Daarbij zou de bevolking moeten kiezen tussen die deal of in de EU blijven.

Een amendement van het Conservatieve Lagerhuislid Alberto Costa werd wel aangenomen. Dat roept de regering op om de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk onmiddelijk te waarborgen, wat er verder ook gebeurt qua onderhandelingen met de EU en of er uiteindelijk een deal is of niet. Ook wordt EU-landen verzocht hetzelfde te doen voor Britse burgers. Costa stapte overigens op als ministerssecretaris om het amendement in te dienen, maar volgens sommigen is hij erom ontslagen.

Ten slotte werd een amendement van de Schotse nationalisten van de SNP en Plaid Cymru uit Wales verworpen. Dat riep de regering op om de mogelijkheid dat de EU zonder exitdeal wordt verlaten helemaal van tafel te halen, ook indien de Brexit zou worden uitgesteld.

Minder PlayStation Plus-games in maart

Februari was de laatste PlayStation Plus maand waarin nog PS3 en PS Vita games aanbood. Vanaf maart zijn het enkel PS4-games. De lineup voor deze maand is bekend. Abonnees kunnen in volgende week gratis Call of Duty: Modern Warfare Remastered en The Witness downloaden.

Enkel die twee games dus, klaarblijkelijk worden de PS3 en Vita-games niet vervangen voor bijvoorbeeld PSVR titels of iets anders.

Plants vs. Zombies en Metal Gear Rising in Games with Gold maart

De Games with Gold-titels voor maart zijn door Microsoft bekendgemaakt. De vier titels bestaan dit keer uit twee Xbox One-games, één Xbox 360-game en één Xbox Classic-titel.

Vanaf één maart kunnen Xbox-gamers aan de slag met de oude titel Star Wars: Republic Commando, een shooter die zich afspeelt in de periode van de clone wars. Twee week later is de voortreffelijke hack-n-slash-game Metal Gear Rising: Revengeance te downloaden op zowel Xbox One als Xbox 360. Deze Metal Gear-spinoff heeft weinig van doen met de originele franchise, maar dat maakt het niet minder vermakelijk om als cyberninja met dodelijke accuratesse je vijanden in mootjes hakken.

Tenslotte is de Xbox One adventuregame Adventure Time: Pirates of the Enchiridion gedurende de hele maand maart te downloaden, terwijl Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 van 16 maart tot en met 15 april is binnen te halen. Bekijk de promo van Microsoft hieronder voor een indruk van alle titels.

Schansspringster Lundby wereldkampioene na spannende ontknoping

Schansspringster Maren Lundby heeft in het Oostenrijkse Innsbruck de wereldtitel gepakt. De 24-jarige Noorse, al enige tijd dominant in de World Cup, moest er wel alles voor uit de kast trekken, nadat ze twee jaar eerder vierde werd op het WK.

Lundby nam in de eerste ronde de leiding al in handen, maar het gat naar de Duitse Katharina Althaus - ook tweede in de World Cup - was miniem, terwijl ook Althaus' landgenote Juliane Seyfarth op schootsafstand stond. Daarachter waren de gaten wat groter, maar nog zeker niet onoverbrugbaar.

Dat liet Daniela Iraschko-Stolz zien: de Oostenrijkse veterane, een van de aanjaagsters van het vrouwenschansspringen, was hopeloos uit vorm en wilde het WK zelfs overslaan, maar ging toch van start. Na ronde één stond ze achtste, in de finaleronde zag ze de een na de ander niet aan haar score komen.

Nadat ook Seyfarth het niet haalde was de medaille voor Iraschko-Stolz binnen, waarna Althaus de leiding in handen nam. Lundby leek het vervolgens weg te geven, maar hield een half puntje voorsprong over en pakte na olympisch goud ook de wereldtitel, voor Althaus en Iraschko-Stolz.

Eindelijk individuele wereldtitel voor langlaufer Sundby

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, eindelijk voor het eerst laten kronen tot individueel wereldkampioen. De 34-jarige Noor, sinds hij achterin de twintig is vaste klant in de wereldtop, won de 15 kilometer klassieke stijl.

Het werd een bijzonder mooie strijd om goud in Seefeld, waar de Noor Didrik Tønseth een goede kans leek te maken. De Finse uittredend wereldkampioen Iivo Niskanen kende echter een geweldige slotkilometer en dook onder de tijd van de Noor, maar daarmee was het nog geenszins voorbij.

De Rus Alexander Bessmertnykh maakte eerder dit seizoen in de estafette in Ulricehamn al een geweldige indruk en dat maakte hij in Seefeld waar. Hij had constant een kleine voorsprong op Tønseth en Niskanen en op de finish bleek hij bijna achttien seconden rapper dan de Fin.

Toch was ook dat het einde nog niet. Sundby stond met vijf kilometer te gaan op veertien seconden achterstand, maar begon dat beetje bij beetje te dichten. Twee kilometer voor het einde had hij nog anderhalve seconde achterstand, op de finish bleek de Noor 2,9 seconden sneller dan Bessmertnykh, die voor Niskanen wel zilver won.

Sundby won in zijn loopbaan al drie keer het World Cup-klassement, is regerend olympisch kampioen op de teamsprint en estafette en pakte met de Noorse estafetteploeg ook twee wereldtitels. Een individuele titel ontbrak echter nog op zijn indrukwekkende palmares.

Productieve dag voor Verstappen; Vettel crasht

Max Verstappen heeft woensdag 128 rondes gereden tijdens de testdag op het circuit van Barcelona. Sebastian Vettel crashte met zijn Ferrari.

In de ochtend reed Verstappen 69 rondes met een snelste tijd van 1.18,395. Deze tijd was op het einde van de dag goed voor een zesde plaats. Snelste was McLaren-coureur Carlos Sainz met een tijd van 1.17,144.

Na de pauze stond er voor Verstappen een racesimulatie op de planning. Hij ging de baan op met de gele C4-banden, na 23 rondes werden die banden verwisseld voor hardere banden. Later werden de nog hardere C1-banden gemonteerd. In ronde 45 spinde de Nederlander en dit zorgde voor een onderbreking van de simulatie. In het laatste dertig minuten ging hij opnieuw de baan op.

Ferrari en Sebastian Vettel hadden een mindere dag. De Duitser crashte tijdens de ochtendsessie hard tegen de bandenstapel. Vanwege reparaties aan de auto kwam het Italiaanse team 's middags alleen nog de baan op voor een installatieronde.

“Het is geen perfecte, maar wel een goede dag”, vertelt Verstappen aan Verstappen.nl. “Er zijn altijd dingen die je even wilt controleren, in plaats van ze kapot te rijden. We hebben een routinecontrole uitgevoerd, waarna we weer naar buiten zijn gegaan. Desondanks hebben we nog steeds meer dan 120 ronden gereden, dus het is een positieve dag en ik ben tevreden.”


'Trump wist van WikiLeaks-mails'

De Amerikaanse president Donald Trump wist in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 dat WikiLeaks gehackte emails van de Democraten ging lekken. Dat heeft zijn voormalige advocaat Michael Cohen onder ede verklaard in een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden, meldt de NOS.

Trumps eerder opgepakte adviseur Roger Stone was volgens Cohen in gesprek met WikiLeaks om de mails te lekken. Daarin bleek onder meer hoe duidelijk de voorkeur van de partij was voor Hillary Clinton boven haar tegenstrever in de voorverkiezingen Bernie Sanders.

Het lek leidde tot geruzie in de partij, wat de campagne vervolgens besmeurde. Dit zou ook Stones bedoeling zijn geweest, en volgens Cohen was Trump van het plan op de hoogte. Cohen zou aanwezig zijn geweest tijdens een telefoongesprek erover tussen Trump en Stone. Laatstgenoemde zou tegen Trump hebben gezegd dat hij zojuist met WikiLeaks-voorman Julian Assange aan de lijn had gehad over het lekken van de mails. Trump heeft altijd ontkend dat hij hier vanaf wist.

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat speciaal aanklager Robert Mueller op de hoogte is van de aantijging. Mueller onderzoekt mogelijke samenwerking tussen Trumps campagne en Moskou. Het Democratische mailverkeer zou door Russische hackers zijn gekraakt. Van der Horst wijst er echter ook op dat Cohen is veroordeeld wegens meineed, en dat er dus vragen zijn rondom zijn betrouwbaarheid. Mueller zou dus extra bewijs nodig hebben voor een beschuldiging tegen de president.

Woedend
Naar verluidt is Cohen woedend vanwege het idee dat hij de gevangenis in moet vanwege iets waarvoor Trump volgens hem verantwoordelijk is. Hij nam in zijn openeningsverklaring dan ook geen blad voor de mond, en noemde de president een racist, een oplichter en een bedrieger.

Cohen begint in mei aan een celstraf van drie jaar. Hij is naast meineed veroordeeld wegens belastingontduiking, en het overtreden van campagnewetten door zwijggeld aan een vermoedde minares van Trump te betalen.

Trump heeft op Cohens uitlatingen gereageerd door hem een leugenaar te noemen. Volgens de president probeert Cohen alleen maar diens eigen celstraf te verkorten.

Wild onttroond op scratch, pakt zilver op WK baanwielrennen

Elinor Barker heeft Kirsten Wild opgevolgd als wereldkampioene op de scratch. In een sprint was de 24-jarige Britse te snel voor de 36-jarige Nederlandse, die het zilver pakte. De Belgische Jolien D'Hoore pakte de bronzen medaille.

Wild bezorgde Nederland met het zilver wel de eerste medaille op het WK baanwielrennen in de Poolse stad Pruszków. Vorig jaar in Apeldoorn pakte de Zwolse nog drie gouden medailles: behalve op de scratch was ze toen ook de beste op de de puntenkoers en het omnium.

Voor Barker was het haar eerste wereldtitel op de scratch. De Britse was eerder wel al wereldkampioen op de ploegenachtervolging, puntenkoers en koppelkoers. Met Groot-Brittannië won ze op de olympische titel op de ploegenachtervolging.

Staat is gestopt met kopen aandelen AirFrance KLM, doel bereikt

De Nederlandse staat heeft woensdag 27 februari 2019 een belang van 14,0% in de holding Air France-KLM verworven. Het kopen van aandelen Air France-KLM is gestopt.

De aankoop van het aandelenpakket in de holding Air France-KLM komt uit op een totaalbedrag van 744 miljoen euro. Gisterenavond belegde Wobke Hoekstra een onverwachte persconferentie om de de aankoop van de aandelen bekend te maken. Lees hier terug. 

Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega's

De marechaussees Rick Bouhuys en Anthony de Wijs zijn van plan met volle militaire bepakking van Den Helder naar Scheveningen te lopen. Vanmorgen zijn ze begonnen aan hun 103 kilometer tellende tocht over het strand. Op 1 maart hopen ze bij de Pier te zijn. Beide militairen willen zo geld inzamelen voor het Veteranen-PTSS-Werkhonden-Research (V-PWR) project.

V-PWR is een onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Daar wordt bestudeerd hoe de inzet van hulphonden bij veteranen met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) werkt én is te verbeteren. Het onderzoek richt zich op de interactie tussen mens en dier.
De marechaussees hebben collega’s met PTSS. In het V-PWR-project komt hun liefde voor dieren samen met de mogelijkheid iets voor hun maten met PTSS te doen.

De mannen hopen dat zoveel mogelijk mensen, liefst met hond, het laatste stukje meelopen. Liefhebbers daarvoor dienen zich 1 maart 11.00 uur te verzamelen bij de Kust Zeilvereniging Scheveningen, aan het einde van het Zwarte Pad in Scheveningen. Doneren is mogelijk via deze link. 

Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega’s (Foto: Defensie)
Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega’s (Foto: Defensie)

NOC*NSF draagt oud-penningmeester Van Zanen voor als nieuwe voorzitter

Het bestuur van NOC*NSF heeft Anneke van Zanen-Nieberg voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de sportkoepel. Ze is zeer waarschijnlijk de opvolger van Andre Bolhuis, die in mei de voorzittershamer door zal geven.

Ze is geen onbekende bij NOC*NSF. Ze was al van 2010 tot 2016 penningmeester bij de sportkoepel. Van Zanen komt uit de handbalwereld en maakte als jeugdinternational twee wereldkampioenschappen mee. Ze was jarenlang de boodschapper van slecht nieuws binnen NOC*NSF. Nadat Van Zanen begon als penningmeester liepen de loterij-opbrengsten terug. NOC*NSF deed in die periode een diepe greep in de reserves. "Ik ben de enige penningmeester die applaus kreeg bij het presenteren van een begroot verlies van negen miljoen", zei ze daarover in de Volkskrant.

Van Zanen stopte in 2016 als penningmeester, wegens een mogelijk belangenconflict in verband met haar werk voor de Rijksoverheid. Als algemeen directeur van de Auditdienst was ze namelijk verantwoordelijk voor de interne controle van overheidsuitgaven. Vorig jaar maakte Van Zanen de overstap naar de accountantsorganisatie Baker Tilly.

Afgelopen maandag publiceerde De Telegraaf al een shortlist waar ook de naam van Van Zanen op stond. Op de kandidatenlijst van de vertrouwenscommissie stonden ook de namen van Erik Cornelissen (49), voorzitter hockeybond, Erik van Heijningen (57), ex-voorzitter zwembond, Annette Mosman (51), penningmeester NOC*NSF. Sinds 2014 bestuurslid handbalverbond met als portefeuille jeugd en breedtesport en Cees Vervoorn (58), oud-olympisch zwemmer (1976, 1980 en 1984) en oud-olympisch coach (1984, 1988 en 1992).

De komende weken kunnen de sportbonden nog met een tegenkandidaat komen voor de opvolging van Bolhuis. De verkiezing van de nieuwe voorzitter vindt plaats op 15 april. Indien drie sportbonden met een kandidaat komen, mag die meedoen aan de stemming. Die kans lijkt echter klein. Op 20 mei maakt Bolhuis plaats voor zijn opvolger. Hij maakte vanaf 2007 deel uit van het bestuur van NOC*NSF, waarvan de laatste negen jaar als voorzitter.

MLS voortaan te zien op Fox Sports

De komende vier jaar is het voetbal van de Major League Soccer (MLS) te zien bij FOX Sports, zo laat de zender in een persbericht weten. Nadat Frank Kramer op heroische wijze afscheid had genomen bij Eurosport, werd ook duidelijk dat de competitie niet meer bij die zender te zien zou zijn. 

In de Amerikaanse voetbalcompetitie nemen de 24 beste teams van de Verenigde Staten en Canada het tegen elkaar op. De MLS trapt zaterdagavond af met Philadelphia Union – Toronto FC. Een dag later is het competitiedebuut van Frank de Boer met zijn Atlanta United te zien.

“Frank de Boer is bij regerend kampioen Atlanta United trainer van een club waar 50 duizend fans op de tribune zitten, Zlatan Ibrahimovic speelt als ware Hollywoodster voor LA Galaxy en in 2020 doet het Inter Miami CF van David Beckham zijn intrede in de MLS. Kortom: er gebeurt wat in Noord-Amerika en we zijn verheugd dat we die ontwikkelingen de komende vier jaar op FOX Sports volgen,” zegt Rob Labree, Director Programming & Production van FOX Sports.

De wedstrijden van de MLS worden voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld, in de avond en nacht (Nederlandse tijd). FOX Sports zal ieder weekend meerdere MLS-duels live uitzenden, aangevuld met een samenvattingsprogramma op maandagavond.

FOX Sports heeft meer voetbal uit verre oorden aangeschaft. De Copa Libertadores en de Copa Sudamericana worden in ieder geval ook de komende twee jaar door de sportzender uitgezonden. De bekertoernooien zijn te beschouwen als de Zuid-Amerikaanse varianten van de Champions League en de Europa League. De groepsfase van de Copa Libertadores begint op 5 maart.

OM eist in hoger beroep 6 jaar voor moord op kapper

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 20-jarige man. Hij wordt verdacht van moord op een Vlaardingse kapper op 15 december 2016. Verdachte heeft het slachtoffer met een mes in de borst gestoken, waarna de man kort daarna is overleden.

De rechtbank in Rotterdam heeft op 5 september 2018 geoordeeld dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, maar dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Daardoor is hij ontslagen van alle rechtsvervolging en hebben de rechters TBS met voorwaarden opgelegd.

Het OM is in hoger beroep gegaan, omdat het zich niet kon vinden in dit vonnis. Het OM had een zwaardere maatregel gevorderd, TBS met dwangverpleging. Daarbij werd er vanuit gegaan dat verdachte ontoerekeningsvatbaar is.

Hoge Raad
Op 29 januari 2019 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin grofweg het volgende wordt geschreven. De Hoge Raad vindt dat als iemand drugs gebruikt en daardoor in een psychose raakt en strafbare feiten pleegt, dat hij dat dan aan zichzelf te wijten heeft. Ook al wist hij niet dat hij door drugsgebruik in een psychose zou kunnen raken en dan strafbaar zou handelen.

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), interpreteert de Hoge Raad op de volgende manier. Als verdachte zelf de keuze had om al dan niet drugs te gebruiken, is hij verantwoordelijk voor het plegen van een strafbaar feit dat voortkomt uit dat gebruik. Volgens de AG is daarvan sprake in deze zaak, omdat verdachte daags voor de steekpartij XTC-pillen had, waarvan hij wist dat je daarvan “van de wereld zou kunnen raken”.

Moord
Bovendien heeft de verdachte zich gedurende enige tijd al geprojecteerd op het slachtoffer en was hij van plan hem te doden. Om die reden is ook sprake van ‘voorbedachte rade’ en dus moord, aldus de AG. Verdachte heeft door pillen te gebruiken zichzelf in de situatie gebracht dat hij aftakelde. Daarom vindt de AG dat een beroep op ontoerekeningsvatbaarheid moet worden gepasseerd en de verdachte straf worden opgelegd.

Afweging
Bij het bepalen van de strafeis weegt het OM zaken af. Juridisch gezien is er sprake van moord en dient er een forse straf te worden opgelegd. Aan de andere kant is door deskundigen vastgesteld dat verdachte ten tijde van het plegen van het misdrijf aan een stoornis leed. Het drugsgebruik heeft die stoornis geactiveerd. Dat dient mee te wegen in de duur van de op te leggen gevangenisstraf.

De verdachte heeft in Nederland geen geldige verblijfstitel en komt niet in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Daar heeft de AG bij de strafeis rekening mee gehouden. Het gerechtshof in Den Haag doet op 13 maart 2019 om 13.30 uur uitspraak.

Ewan sprint naar overtuigende winst op Hatta Dam, Roglic verstevigt leiding in UAE Tour

Caleb Ewan heeft zijn eerste zege voor Lotto Soudal binnen. De kleine Australische sprinter won de vierde etappe van de UAE Tor. Op de steile helling van Hatta Dam won Ewan voor de verrassende Matteo Moschetti. Primo¸ Roglič werd derde en verstevigde door de nodige bonificatieseconden zijn leiding in het algemeen klassement.

Nadat de ploegentijdrit in de eerste etappe en daarna een rit voor de sprinters en klimmers lag vandaag de finish op de korte, maar steile helling van de Hatta Dam. Vanuit de start wisten zes renners zich los te maken van het peloton. Alessandro De Marchi was de bekendste renner die mee was in de kopgroep. De Italiaan had het gezelschap van Simon Clarke, Charles Planet, Igor Boev, Stepan Kurianov en Artem Nych.

Het zestal wist zeven minuten bij elkaar te fietsen, al was er in het peloton volledige controle. Al moest Remco Evenepoel de strijd staken. Het 19-jarige Belgische supertalent kwam na 85 kilometer fietsen ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, zonder ernstige verwondingen, zo bleek later.

Net zoals als in de eerste etappe werd het peloton even in waaiers getrokken. Jumbo-Visma, met leider Roglič, was goed mee net zoals wereldkampioen Alejandro Valverde en de Nederlanders Wilco Kelderman en Tom Dumoulin. Met nog vijftig kilometer zou alles weer samen komen.

De Marchi was van de vluchters het sterkste en bleef het langst vooruit. Op tien kilometer kreeg de Italiaan gezelschap van Dumoulin. De Nederlander, die dinsdag nog wat tegenviel, zorgde met een aanval voor wat opschudding, alleen had Jumbo-Visma alles onder controle voor hun leider Roglič. Dumoulin werd dan ook niet veel later teruggepakt.

In aanloop naar de steile beklimming van de Hatta Dam was er nog een grote valpartij. Valverde, de winnaar van dinsdag lag erbij, net zoals David Gaudu en Emanuel Buchmann - de nummers drie en vier in het klassement - lagen erbij. Vlak voor het opdraaien van de slothelling sloten ze weer aan, al moest Gaudu al snel weer passen vanwege een lekke voorband, maar de Fransman kreeg wel dezelfde tijd als het peloton, vanwege de drie-kilometer regel. Hij bleef daarmee in de top van het klassement staan.

De sprint bergop werd ingezet door de jonge Italiaan Moschetti maar hij werd nog makkelijk gepaseerd door Ewan. Op de Australiër van Lotto Soudal stond geen maat en won met twee seconden verschil op Moschetti. Roglič werd knap derde en pakte daarmee vier bonificatieseconden en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Met nog drie etappe te gaan heeft de Sloveen van Jumbo-Visma een voorsprong van 21 seconden op wereldkampioen Valverde met nog drie etappes te gaan, met daarbij een bergrit nog.

Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!?

Komende zaterdag gaat met de Omloop het Nieuwsblad het wielerseizoen 'echt' van start. Na de wedstrijden in Australië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika begint het hart van de wielerliefhebber nu echt harder te kloppen bij het horen van De Bosberg, Berendries en de Muur van Geraardsbergen. Oftewel de Vlaamse klassiekers staan voor de deur! De Omloop is ook de jaarlijkste aftrap voor de Wielerprono op het forum waar de zelfbenoemde wielerkenners van FOK! zich meten met hun voorspellingen.

Dit jaar heeft Frozen-assassin, tot ons grote plezier, de organisatie op zich genomen dus ook dit jaar mogen we weer gaan voorspellen. Voor wie niet weet wat de wielerprono inhoudt een kleine toelichting: "voor elke koers die deel uitmaakt van de wielerprono vult de deelnemer een prognose in voor de top vijf. Aan de hand van die prognose worden dan punten verdeeld. Deze punten worden bij die van de vorige wedstrijden opgeteld voor het algemene klassement. Wie in totaal de meeste punten haalt wint." De rest van de regels vind je hier.

Wil je meedoen? Meld je dan snel in het topic! Veel succes!

Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!? (Pro Shots / George Deswijzen)
Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!? (Pro Shots / George Deswijzen)

PEC Zwolle geeft zich 'onder protest' gewonnen en staakt strijd

De competitiewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle wordt definitief afgewerkt op woensdag 13 maart om 18.30 uur. De club uit Zwolle legt zich 'onder protest' neer bij het besluit van de KNVB, zo bevestigt men in een statement. Dinsdag was PEC naar de arbitragecommissie gestapt om het besluit aan te vechten, maar de commissie achtte zichzelf niet bevoegd om uitspraak te doen over de kwestie. Er restte alleen nog een stap naar de burgerrechter, maar die zal PEC niet nemen.

"Vanwege de organisatorische aspecten en sportieve voorbereiding is het in het korte tijdsbestek dat nog rest richting zaterdag niet de verwachting dat de datumwijziging nog kan worden teruggedraaid", laat PEC weten via de officiële clubkanalen. Het steekt PEC dat de club nu in acht dagen drie belangrijke wedstrijden voor de kiezen krijgt, maar daar is in de ogen van de Blauwvingers niets meer aan te doen.

De wedstrijd tussen Ajax en PEC stond aanvankelijk op het programma voor 3 maart, werd daarna verzet naar 2 maart en vervolgens naar 13 maart, op verzoek van de Amsterdamse club. Door de verplaatsing van de wedstrijd heeft Ajax meer tijd om zich voor te bereiden op het weerzien met Real Madrid in de achtste finale van de Champions League. De KNVB stelde het besluit te nemen in het belang van het Nederlandse voetbal.

Volgens PEC is 'de afgesproken procedure voor het verplaatsen van wedstrijddata' geschonden. Volgens de club waren er wel degelijk goede redenen voor de arbitragecommissie om de zaak wél inhoudelijk te behandelen; dat zal men aan de orde stellen in het vennotenoverleg van de Eredivisie CV. "Tevens gaat de club de komende periode onderzoeken of de zaak op inhoudelijke gronden nog aan een andere instantie aan de orde kan worden gesteld."

Politie rolt internationale bende telefoondieven op

De politie in Maastricht heeft dinsdag drie verdachten aangehouden die verdacht worden van diefstal van een grote partij mobiele telefoons. De diefstal vond plaats op 8 oktober 2018 in een grote elektronicawinkel in Maastricht. De politie kwam de drie op het spoor dankzij bewakingsbeelden en oplettendheid van beveiligingspersoneel in de winkel.

Met de diefstal was een bedrag van tienduizenden euro’s gemoeid. Uit verder onderzoek is naar voren gekomen dat de drie mannen van 22, 30 en 32 jaar oud, afkomstig uit Roemenië maar zonder vaste woon-of verblijfplaats, niet alleen op meerdere plaatsen in Nederland hun slag hebben geslagen, maar ook actief zijn geweest door heel Europa. De drie worden donderdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.

Politie rolt internationale bende telefoondieven op (afbeelding: Politie)
Politie rolt internationale bende telefoondieven op (afbeelding: Politie)

EU wil snelheidsbegrenzers op auto's

De EU heeft een plan naar buiten gebracht om vanaf 2022 alle nieuwe auto's verplicht te laten voorzien van snelheidsbegrenzers. Deze elektronica zou er voor moeten zorgen dat niemand ergens meer te hard zou kunnen rijden.

Het wetsvoorstel dat door een groep Europarlementariërs is goedgekeurd heeft het afknijpsysteem ISA genoemd, oftewel 'Intelligent Speed Assist'. Het doel van deze maatregel is volgens de parlementariërs het aantal Europese verkeersdoden met 20 procent te verlagen en binnen 15 jaar naar het schijnt 25.000 verkeersdoden te voorkomen.

Voor het systeem zal gebruikt worden gemaakt van een automatische vermogensbeperking zodra je harder gaat dan de snelheidslimiet. Hierdoor kun je dus nog wel met piepende bandjes wegrijden maar zodra je harder gaat zullen er waarschuwingssignalen verschijnen op het dashboard en wordt het vermogen geknepen tot je weer netjes de maximumsnelheid rijdt. Volgens het voorstel is het hierdoor nog wel mogelijk om kort te accelereren om een gevaarlijke situatie te kunnen vermijden.

Hoe en of ze het systeem in zo'n korte tijd Europees kunnen uitrollen is nog onbekend, ook is niet bekend hoe dit voorstel omgaat met de huidige auto's zonder begrenzer. Grote kans dus dat je dus straks in 2022 met je vers aangeschafte McLaren Senna wordt ingehaald op de snelweg door een oude roestige Daihatsu Cuore die geen begrenzer heeft.

Update:
User TagForce wees ons er op dat het wetsvoorstel iets waziger is omschreven dan een beperking op te hard rijden. Artikel 6.2 van het voorstel gaat over de minimuneisen van het voorgestelde systeem, te weten deze regels:

2. Wat betreft de systemen voor intelligente snelheidsondersteuning gelden de volgende minimumspecificaties:
a)    de bestuurder moet via het gaspedaal kunnen voelen dat de toepasselijke snelheidslimiet is bereikt of overschreden;
b)    het systeem mag niet kunnen worden uitgeschakeld of geblokkeerd;
c)    de bestuurder moet door normale bediening van het gaspedaal soepel kunnen voorbijgaan aan de door het systeem aangegeven voertuigsnelheid, zonder dat er een kickdown nodig is;
d)    bij gebruik van een snelheidregelaar (cruise control) moet de intelligente snelheidsondersteuning zorgen voor automatische aanpassing aan een lagere snelheidslimiet.

Voor het geval je graag hele lappen tekst doorspit terwijl je lekker in het zonnetje ligt te genieten van een verfrissende versnapering kun je het hier vinden.

Politie houdt 5 tieners aan voor gewapende overval

Op vrijdagavond 23 november overviel een gewapende overvaller een supermarkt aan de Kerkstraat in Vaals. Het politieonderzoek heeft ertoe geleid dat vijf jongens uit Vaals zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze overval.

De aangehouden jongens zijn tussen de 15 en 17 jaar oud. Een jongen is weer vrij onder voorwaarden en de andere vier zijn in verzekering gesteld. De overvaller bedreigde het personeel van de supermarkt eind november met een mes. Bij de overval werd een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Weerrecords blijven sneuvelen: 20,5 graden in Arcen!

Nog nooit was het in februari ergens in ons land zo warm als vandaag in het Limburgse Arcen. Het werd er om 15:50 uur 20,5 graden. Het absolute maandrecord voor heel Nederland stond op 20,4 graden en werd gemeten op 24 februari 1990 in Oost-Maarland. Dit voormalige KNMI-station lag in een warm dal in de Limburgse heuvels.

Het is pas de derde keer sinds ten minste 1900 dat de temperatuur al in februari de 20-gradengrens passeert. De vroegste warme dag uit de meetgeschiedenis was de meting van 20,4 graden in Oost-Maarland op 24 februari 1990. Daarnaast zijn nog twee metingen bekend van 26 februari 1900. Die dag werd het in Winterswijk 20,3 graden en het Limburgse Epen noteerde een temperatuur van 20,0 graden.

Weerrecords blijven sneuvelen: 20,5 graden in Arcen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Weerrecords blijven sneuvelen: 20,5 graden in Arcen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Pokémon Sword en Shield aangekondigd

Nintendo en The Pokémon Company hebben de achtste generatie Pokémon-titels aangekondigd. Het betreft Pokémon Sword en Pokémon Shield. De games vinden plaats in de Galar regio.

De trailer toont een aantal van de omgevingen, een paar Pokémon battles en de drie starters waar we uit moeten kiezen: Grookey de Grass Chimp, Scorbunney het Vuur Konijn en Sobble de Water Lizard. De games komen eind 2019 wereldwijd uit, exclusief voor Nintendo Switch.

De eerste trailer is hieronder te bekijken. The Pokémon Company teaset nog meer Pokémon voor 2019, maar die aankondigingen volgen later.

'Sporthijab' uit assortiment na politieke ophef

Sportketen Decathlon heeft in Frankrijk een sporthijab geïntroduceerd...en vrij rap weer uit het assortiment geknikkerd. Men wilde de sportieve moslima de optie geven om met een hijab een rondje te gaan hardlopen, maar dat mocht natuurlijk niet: een Franse minister vond het niks, de oppositie vond het niks, links niet, rechts niet, en dus moest de winkel onder politieke druk haar aanbod aanpassen.

De nodige reacties vanuit de politiek - en van Decathlon - zijn hier te lezen. Overigens is Decathlon verre van uniek. Nike, H&M en Uniqlo brachten eerder al een sportieve hoofddoek op de markt, waar vervolgens aanzienlijk minder gezeik over kwam. Mensen die het niks vonden kochten het immers niet.

Duitse schansspringsters pakken eerste wereldtitel damesteams

Op het WK schansspringen in het Oostenrijkse Innsbruck heeft Duitsland zich tot eerste wereldkampioen ooit gekroond in de landenwedstrijd bij de dames. Juliane Seyfarth, Ramona Straub, Carina Vogt en Katharina Althaus waren te sterk voor de concurrentie.

Vooral de eerste sprongen van Straub en Althaus waren indrukwekkend, terwijl Vogt in haar tweede sprong veel liet liggen. Daardoor werd het nog een klein beetje spannend, maar Althaus sprong het goud alsnog keurig binnen, mede door een gefaalde laatste sprong van de Oostenrijkse kopvrouw Daniela Iraschko-Stolz.

Oostenrijk werd voor eigen publiek op de Bergisel nog wel tweede, want de Noorse Maren Lundby - de grote dame in het schansspringen - viel na een geweldige eerste sprong flink tegen met haar tweede, waardoor Noorwegen niet kon profiteren van de mislukte laatste sprong van Iraschko-Stolz. Brons was er dus voor Noorwegen, ver voor Slovenië en Rusland.

Grote dopingrazzia op WK langlaufen, vijf atleten gearresteerd

Op het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld is de pleuris uitgebroken. Volgens diverse media hebben de Oostenrijkse en Duitse politie gezamenlijk invallen gedaan, onder meer in hotels rondom Innsbruck, nabij Seefeld.

Autoriteiten in Oostenrijk en Duitsland hebben nog niks bevestigd, maar de gerenommeerde journalist Hajo Seppelt spreekt onder meer over drie teams die in de belangstelling van de politie staan: Kazachstan, Estland en gastland Oostenrijk.

Om 15.00 uur staat een persconferentie gepland. Klein detail: om 14.00 uur begint de 15 kilometer klassieke stijl, dus het zal interessant worden om te zien welke langlaufers er plotseling niet aan de start staan.

Update 14.00
Enige humor hebben de autoriteiten wel: de razzia is officieel 'Operatie Aderlating' genoemd, zo heeft men laten weten. Naar alle waarschijnlijkheid hingen de Oostenrijkse langlaufers Dominik Baldauk en Max Hauke in hun hotel gezellig aan de bloedzakken en werden ze op heterdaad betrapt. Het duo werd zondag nog knap zesde op de teamsprint.

Vermoedelijk draait het onderzoek om een Duitse arts, die eerder samenwerkte met onder meer het beruchte Gerolsteiner-wielerteam. Zijn kantoor in Duitsland is door de politie aldaar eveneens overhoop gehaald.

Update 14.22 uur
Namen zijn er officieel nog niet genoemd, hoewel de Oostenrijkse skifederatie het inderdaad had over Hauke en Baldauf. Verder zouden er twee Esten en één Kazach opgepakt zijn, net als de twee Oostenrijkers. Die zijn beiden niet van start gegaan, Andreas Veerpalu en Karel Tammjärv uit Estland vertrokken ook niet en meervoudig World Cup-winnaar Alexey Poltoranin is de enige Kazach die niet is gestart. Namen zijn er dus nog niet genoemd, maar één en één lijkt hier toch echt twee te zijn.

De lokale politie profiteert ondertussen prima van de situatie, in elk geval de langlaufliefhebbers onder de politie: er zijn fllink wat agenten aanwezig rond het parcours, die zo ineens gratis het WK van dichtbij mee kunnen maken.

OM eist cel tegen man die vluchtauto dubbele liquidatie in brand stak

Met een klap en een steekvlam vloog op 25 april 2017 in Rotterdam een Opel Corsa in brand. Er was overduidelijk sprake van brandstichting, hoewel geen heel succesvolle. De mogelijke dader stond woensdag voor de rechter en hoorde 10 maanden cel tegen zich eisen. Waarschijnlijk handelde hij in opdracht: de auto was eerder die dag gebruikt als vluchtauto na een dubbele liquidatie.

Getuigen zagen die middag een man al een paar keer opvallend rondhangen bij de Opel Corsa. De auto stond sinds een paar uur daar geparkeerd, op de Statenweg. Toen de Opel Corsa uiteindelijk in brand was gevlogen, zag iemand de brandstichter naar een lichtblauwe auto rennen en wegrijden.

Een fietser gaf meteen het kenteken door. Kort erna zag de politie in de buurt een auto rijden waarvan weliswaar twee letters in het kenteken waren omgedraaid, maar die wel lichtblauw van kleur was. De bestuurder van deze auto was de verdachte die vandaag terecht stond. Uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat de verdachte die middag rondreed in de buurt van de Statenweg. En er zijn nog meer opvallende aanwijzingen.

Geen verklaring
Eerder die middag reed de verdachte nog richting Den Haag, maar keerde plots om en reed weer terug naar Rotterdam. Daar kocht de verdachte een jerrycan, die nooit meer is teruggevonden. Bij zijn aanhouding later die middag probeerde hij zijn telefoon te verstoppen en heeft hij kennelijk de simkaart eruit gehaald, dubbelgevouwen en weggegooid.

De verdachte heeft voor dit alles geen verklaring gegeven. Ook heeft hij tot de zitting niet willen vertellen waarom hij die middag rondreed bij de Statenweg. Volgens het Openbaar Ministerie ondersteunt dit uitblijven van een verklaring de conclusie dat de verdachte de Opel Corsa in brand heeft gestoken.

Sporen uitwissen
De Opel Corsa was die ochtend gestolen na een dubbele liquidatie in Zoetermeer. Daar werden een vader en zoon doodgeschoten voor een sportschooltje aan de Edisonstraat. Toen de beoogde vluchtauto van de daders weigerde, bedreigden ze met een automatisch vuurwapen een echtpaar op straat en namen hun Opel Corsa mee. Er is geen bewijs dat de man die deze auto in Rotterdam in brand stak, iets te maken heeft gehad met de dubbele liquidatie.

Maar volgens het Openbaar Ministerie kan het niet anders dan dat de verdachte een verzoek of opdracht van iemand heeft gekregen om de Opel Corsa zo snel mogelijk in brand te steken. Zo'n opdracht wordt niet voor niets gegeven. De verdachte moet volgens de officier van justitie dan ook op zijn minst hebben vermoed dat er brand moest worden gesticht om sporen uit te wissen. Het Openbaar Ministerie weegt dat mee in de strafeis.

Gevaar
Bij de strafeis heeft de officier van justitie ook rekening gehouden met het feit dat gevaar voor de omgeving is ontstaan. Vlak voor de auto stond nog een busje, naast de auto een boom. Dat die niet ook in brand zijn gevlogen, is eerder geluk dan wijsheid geweest. Een brandende auto, in een dichtbevolkte woonwijk, kan nog steeds bijzonder beangstigend zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de verdachte te veroordelen tot 10 maanden gevangenisstraf. Over twee weken is de uitspraak.

Politie pakt man op voor voorbereiden terroristisch misdrijf

De politie heeft anderhalve week geleden in De Lutte (Overijssel) een 48-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hij bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen met munitie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon vrijdag 15 februari met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst zou hij niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van ISIS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen.

Bij doorzoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

Na zijn aanhouding is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie en zit in het belang van het onderzoek in alle beperkingen.

Anti-vaxxers worden buff in Plague inc.

Wat begon als grap wordt nu werkelijkheid: naar aanleiding van een change.org petitie gaat Ndemic Creations anti-vaxxers toevoegen als buff aan de game Plague Inc. De petitie heeft inmiddels al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld.

Plague Inc. is een simulatiespel waarbij je door middel van dodelijke ziektes de hele wereldbevolking probeert uit te roeien. Nadat Ndemic Creations eerst een scenario toevoegde waarin mensen wetenschap ontkenden, konden anti-vaxxers als buff niet achterblijven: het is nogal logisch dat wanneer mensen zich niet inenten de kans op ziektes toeneemt. Het is nog niet bekend wanneer de update naar Plague Inc. komt.

 De laatste jaren is er toenemende kritiek op vaccinaties, met als bekendste zorg dat ze autisme zouden veroorzaken.

Overkill's The Walking Dead gecanceld

Overkill’s The Walking Dead zal zeer binnenkort van Steam verdwijnen. Uitgever Skybound Entertainment heeft het contract met Starbreeze, het moederbedrijf achter ontwikkelaar Overkill, verbroken vanwege niet nagekomen (kwaliteit)afspraken.

"Onze makers en hun verhalen zijn de basis van Skybound. Sinds 2014 hebben we hard gewerkt om de wereld van The Walking Dead te vertalen naar een co-op actieshooter. We hebben ons best gedaan om samen te werken met Starbreeze en de vele problemen die we hadden met de game te verhelpen. Uiteindelijk voldoet Overkill’s The Walking Dead niet aan onze eisen, noch is de game van de kwaliteit die ons beloofd was," geeft de uitgever aan in een verklaring. "Het spijt ons richting de fans en we delen hun teleurstelling in de game. We blijven onze fans voorzien van premium content en gaan kijken naar andere opties wat betreft deze IP."

Skybound heeft de rechten van The Walking Dead in handen, maar Starbreeze hoopt toch dat ze het tweede seizoen van de game nog mogen uitbrengen. Dit was ook onderdeel van de deluxe edition waar gamers voor betaald hebben. "De game zal snel van Steam verdwijnen voor nieuwe kopers. Starbreeze en Skybound zijn aan het praten over een goede oplossing, want we hebben de ambitie om het tweede seizoen van de game uit te brengen." 

Overkill’s The Walking Dead werd november vorig jaar gelanceerd op pc en kon rekenen op veel negatieve kritieken en ook de verkoopaantallen bleven achter. De geplande consoleversie werd telkens uitgesteld, de kans dat die ooit nog komt lijkt nu dus helemaal verkeken.

Pakistan claimt neerschieten Indiase jets

Pakistan zegt dat het twee gevechtsvliegtuigen van de Indiase luchtmacht heeft neergehaald, en twee piloten gevangen heeft genomen. Volgens India is er een toestel neergestort danwel neergeschoten, en wordt een piloot vermist. Er is hoe dan ook sprake van een flinke escalatie van het conflict tussen de twee kernmachten.

Beide landen besturen een deel van de regio Kashmir, maar claimen het helemaal. Er werden sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 zeker twee oorlogen over gevoerd. Sinds 1971 zijn dit de eerste luchtgevechten in het gebied. Die volgden op een aanval van Pakistaanse militanten waarbij veertig Indiase militairen werden gedood. Dat was de dodelijkste aanval in een al dertig jaar durende guerilla tegen India in Kashmir.

Volgens de BBC bevinden beide landen zich met de laatste ontwikkelingen op onbekend terrein, en dreigt het gevaar dat de situatie volledig uit de hand loopt. De Pakistaanse premier Imran Khan zegt dat de twee kampen zich geen misrekening of verdere escalatie kunnen veroorloven omdat ze allebei atoomwapens hebben. "Als we dat laten gebeuren dan hebben ikzelf en Narendra Modi er geen controle meer over", aldus Khan, verwijzend naar zijn Indiase ambtsgenoot.

De Pakistaanse aanval op Indiase toestellen volgt op luchtaanvallen door India op militante doelwitten. Volgens Khan moest de Pakistaanse luchtmacht wel reageren. "We moeten ze duidelijk maken dat ze ons luchtruim hebben geschonden, en dat wij in staat zijn om bij hen hetzelfde te doen", zei de Pakistaanse premier.

Terughoudendheid
De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj zegt dat haar land "met verantwoordelijkheidsgevoel en terughoudendheid" zal handelen. "India wil geen verdere escalatie van de situatie", aldus de bewindsvrouw. Premier Modi heeft echter nog niet gereageerd.

BBC-correspondent Soutik Biswas zegt dat het praktisch nooit is voorgekomen dat twee landen die kernwapens hebben, luchtaanvallen op elkaars grondgebied uitvoeren. India zou zich volgens sommigen dan ook voorbereiden op het "volledige conflictsspectrum".

Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Daniel Markey van de Amerikaanse Johns Hopkins University is nuclaire escalatie op dit moment echter nog niet waarschijnlijk. Verdere escalatie zou volgens hem pas gebeuren indien Pakistan "bij zijn volgende stap de inzet verhoogt door Indiase burgerdoelen aan te vallen". Dat zou echter hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Maar afgelopen nacht hebben volgens Pakistan Indiase mortiergranaten woningen geraakt in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. Daarbij zouden zes burgerdoden zijn gevallen.

IJstijd al in 2030?

Dit nieuws is al bijna twee maanden oud, maar nieuwssites willen het niet laten zien. Het ziet ernaar uit dat we het in 2030 wel eens heel koud kunnen krijgen, volgens een internationaal team van wetenschappers is er namelijk een mini-ijstijd op komst. Dat komt door de schommelingen in de zonneactiviteit.

Om de zoveel tijd wordt een absoluut minimum bereikt, en dat moment is bijna aangebroken. Onze aarde is daar met haar natuurlijke mechanismen op voorbereid, maar is de mens bestand tegen die plotse daling in temperaturen? Volgens wetenschappers moeten we ons dringend voorbereiden op de impact van deze koudegolf, en al zeker in voedselvoorziening.

Lees hier meer.

Nu.nl censureert klimaatontkenning in comments

Nu.nl ligt onder vuur van een groot deel van haar gebruikers nu is besloten dat het niet langer is toegestaan om in de comments te stellen dat klimaatverandering een hoax is, of in twijfel te trekken hoe groot het aandeel van de mens in die klimaatverandering is.

De redactie van Nu.nl legt uit "We verwijderen alleen reacties die de harde feiten/wetenschappelijke bewijzen ontkennen. We filteren dus niet op basis van een mening."

Een grote meerderheid van de gebruikers daar, lijkt het hiermee - gezien de duimpjes-omhoog van mensen die het beleid afkeuren - niet eens te zijn. 

Of het nu ook verboden is om te zeggen dat we nooit op de maan zijn geweest, dat de aarde plat is, twee plus twee zeven is of dat de zon om de aarde draait valt nog te bezien. Vooralsnog lijkt het vooral een manier om meningen de kop in te drukken die niet stroken met die van de redactie.

Evolutie geldt als bewezen dus zullen alle posts die beweren dat God hemel en aarde heeft geschapen daar als sneeuw voor de zon worden weggemodereerd. Net als beweringen dat de aarde pas een paar duizend jaar bestaat. Het niet bestaan van elfjes is daarentegen NIET bewezen, dus mogen we allemaal prima beweren dat elfjes 9/11 hebben veroorzaakt.

Immers: "Het is niet wetenschappelijk bewezen dat God niet bestaat, dus mensen mogen hier zeker een mening over formuleren." Aldus de reactie aldaar in een reactie.

Censuur op NU.nl
Censuur op NU.nl

Macron koopt zich in bij de Efteling en wij smelten alle La Vache qui rit

Tijdens zijn column in de uitzending van de Nieuws BV op NPO Radio 1 blikte Pieter Derks vooruit naar de gevolgen van de aandelen aankoop van de Rijksoverheid in de holding van Air France-KLM. Hij voorziet een handelsoorlog waarbij de Fransen hun handen leggen op de HEMA en wij uiteindelijk de Franse wijngaarden vol gaan zetten met bloembollen. Luister en huiver bij deze blik in de toekomst:

"Als er niet in De Kuip kan worden gespeeld, dan maar ergens anders"

Ajax reist woensdag zonder supporters af naar Rotterdam voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen Feyenoord. Net als in de afgelopen jaren in de Eredivisie zijn Ajax-supporters vanwege de vrees voor ongeregeldheden niet welkom in De Kuip en dat is tegen het zere been van de club. Ajax heeft de afgelopen weken geprobeerd om het verbod op uitfans ongedaan te laten maken door in gesprek te gaan met de KNVB.

Het bestuur betaald voetbal van de bond ging echter mee in de lijn van Feyenoord en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om ook bij het bekerduel van Ajax geen fans toe te laten. Een woordvoerder van de Amsterdammers laat in gesprek met het Algemeen Dagbladweten dit besluit te betreuren: "Wij blijven van mening dat bij een bekerduel fans van beide clubs welkom moeten zijn."

"Het is de taak van de KNVB om de boel zodanig te organiseren dat zoiets mogelijk is. Als de wedstrijd niet in De Kuip kan worden gespeeld, dan maar ergens anders. Wij hebben vorig seizoen de uitwedstrijd tegen Scheveningen toch ook in het stadion van ADO Den Haag gespeeld? Als er moet worden uitgeweken, dan moet de KNVB daar zorg voor dragen", legt de woordvoerder uit.

Dinsdagavond werd al bekendgemaakt dat de Ajax-directie uit protest tegen de maatregel grotendeels verstek zal laten gaan tijdens de Klassieker in de halve eindstrijd van het bekertoernooi. Namens de huidige nummer twee van de Eredivisie zullen alleen algemeen directeur Edwin van der Sar en operationeel directeur Rutger Arisz, die allebei een officiële functie hebben gedurende het duel, aanwezig zijn.

Rotterdamse politiechef maakt overstap naar Amsterdam

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw vertrekt naar Amsterdam om daar politiechef te worden. Hij volgt daar Pieter-Jaap Aalbersberg op, die op 1 februari is gestart als nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Paauw begint op 1 mei in Amsterdam.

Frank Paauw over zijn overstap: “Een periode van bijna negen jaar in de eenheid Rotterdam is voorbij gevlogen. Ik heb daar een geweldige tijd gehad, en met ruim 6000 geweldige collega’s. Als je dan ook nog eens in de eenheid Amsterdam mag gaan werken dan is dat wel een hele bijzondere eer en uitdaging. Ik verlaat Rotterdam met een bloedend hart, maar ik heb ontzettend veel zin om in de eenheid Amsterdam aan de slag te gaan en met de collega’s kennis te maken.”

Hij bouwde door zijn manier van werken in Rotterdam veel credits op, vooral vanwege zijn betrokkenheid bij het personeel, van hoog tot laag. “Als een collega tijdens zijn werk op straat was belaagd of anderszins gewond was geraakt belde hij ze altijd op om ze dan een hart onder de riem te steken. Hij staat voor zijn mensen, ook als zij onder vuur kwamen te staan. Die steun sprak hij ook zowel intern als extern uit. Dat werd zeer gewaardeerd’’, aldus een naaste collega.

Korpschef Erik Akerboom feliciteert de gemeente Amsterdam en de collega’s van de eenheid met hun nieuwe politiechef: “Met Frank Paauw krijgt Amsterdam een politiechef van formaat; een stevige politieleider met oog voor zijn mensen. Paauw weet als geen ander hoe complex de veiligheidsproblematiek in de grote stad kan zijn en wat dat van de politie vraagt.”

Rotterdamse politiechef maakt overstap naar Amsterdam (Foto: Politie)
Rotterdamse politiechef maakt overstap naar Amsterdam (Foto: Politie)

Wilders: 'Breaking: islam hoort niet in Nederland'

Voorman van de PVV, Geert Wilders komt met naar eigen zeggen 'Breaking News'. Uit onderzoek door Maurice de Hond (in opdracht van de PVV) zou namelijk blijken dat maar liefst 63% van de bevolking in Nederland van mening is dat de islam niet bij de Nederlandse samenleving hoort. 

Om de cijfers kracht bij te zetten heeft hij ze op een rijtje gezet en er een filmpje van gemaakt. Wat wel redelijk opvallend is, is dat slechts 19% van de GroenLinks stemmers het met de stelling eens is, tegenover 94% van de Forum voor Democratiestemmers en 97% van de PVV-stemmers. 

Avontuurlijke viervoeter krijgt waarschuwing voor zwartrijden

De politie kreeg dinsdagmiddag de melding binnen dat iemand zijn hond kwijt was geraakt op station Den Haag. Het baasje had geen flauw idee in welke hoek trein hij zijn hond moest zoeken en dus werd de politie ingeschakeld. 

De politie meldt op Facebook dat de hond werd aangetroffen in een eerste klas coupé in de trein richting Leiden. Op Station Leiden Centraal werd de reislustige viervoeter door de politie opgewacht, waarna hij met zijn baasje werd herenigd. De politie laat gekscherend weten dat de viervoeter een waarschuwing heeft gekregen voor het niet inchecken ...

Avontuurlijke viervoeter krijgt waarschuwing voor zwartrijden (Foto: Politie Leiden Noord)
Avontuurlijke viervoeter krijgt waarschuwing voor zwartrijden (Foto: Politie Leiden Noord)

'FC Twente ontsnapte dit seizoen aan forse puntenstraf dankzij borgstelling'

FC Twente is tijdens dit seizoen ontsnapt aan een straf van negen punten in mindering, zo schrijft TC Tubantia woensdagochtend. Een sanctie van de KNVB werd op het nippertje voorkomen door een extra borgstelling van Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels uit Rijssen. Inmiddels heeft de koploper van de Keuken Kampioen Divisie bijna de veertien miljoen euro bij elkaar die nodig is om twee seizoenen te overleven op het tweede niveau.

Er is nog drie ton nodig om dit bedrag te bereiken en de club hoopt dit nog komende week bij elkaar te schrapen in gesprekken met potentiële investeerders. 52 Sponsoren beloofden dinsdagavond om 520.000 euro aan aandelen te kopen. Dat bedrag wordt nog eens verdubbeld door het eerder genoemde Reggeborgh, waardoor er momenteel 13,7 miljoen euro voor de club bij elkaar gehaald is. Deze investeringsmaatschappij voorkwam in september met een borgstelling van vier miljoen euro een puntenstraf voor FC Twente.

De club uit Enschede voldeed in september, terwijl de competitie al begonnen was, nog niet aan de financiële eisen van de KNVB. Reggeborgh verdubbelde eerder al de 6,2 miljoen euro die ingebracht werd door de grotere sponsoren, die samen het besloten vennootschap Noabers FC Twente vormen. De gemeenteraad van Enschede moet nu in april nog akkoord gaan met voorgestelde saneringsplan. Op 1 juni bedroeg de totale schuld van Twente 54 miljoen euro, waarmee de club praktisch failliet was.

De huidige schuldeisers zullen moeten besluiten om hun schuld weg te strepen, omzetten in aandelen of omzetten in een achtergestelde lening. In maart zal moeten blijken hoe het precieze saneringsplan eruit gaat zien. Als FC Twente er dit seizoen in slaagt om naar de Eredivisie te promoveren, ziet de financiële situatie er direct wat rooskleuriger uit. De Tukkers zijn momenteel de koploper van de Keuken Kampioen Divisie, met een voorsprong van elf punten op naaste achtervolger Sparta Rotterdam.

Verwarde man probeert politiehond te verzuipen in vervallen kerk

Een verwarde 48-jarige Bredanaar heeft dinsdag rond 18.00 uur de hulpdiensten flink bezig gehouden. Hij bedreigde agenten en verwondde politiehond Viper, die hem in een donkere kelder vond. Hij sloeg de hond met een ijzeren staaf en werd na inzet van pepperspray overmeesterd en aangehouden. Hij wordt vandaag beoordeeld door de GGZ.

De politie kreeg een melding dat een verwarde man zich in de toren verschanst had in de leegstaande kerk aan de Baronielaan in Breda. Hij zou dreigen naar beneden te springen. Een politieonderhandelaar en ook brandweer en ambulancedienst werden gealarmeerd. De man riep onder meer: “Evi van Lanschot wil je met me trouwen" en "kankernazi’s”. Er werd op de verwarde man ingepraat, waarna die besloot om naar beneden te klimmen. Buiten gekomen werd hij erg agressief en gooide een steen naar de agenten waarna hij opnieuw de kerk invluchtte.

Twee agenten gingen vervolgens met diensthond Viper en voorzien van een schild via de pastoriewoning de kerk binnen. De politiehond pikte bij het altaar een spoor van menselijke geur op en leidde de agenten via een gang en een trap naar een pikdonkere kelderruimte. Daar zagen ze de verdachte die zich onder een kapotte trap verstopt had.

(Tekst loopt onder de afbeelding verder)

De trap in de vervallen kerk (Foto: Politie)
De trap in de vervallen kerk (Foto: Politie)

De dienders droegen hem verschillende malen op om tevoorschijn te komen. Daaraan werd niet voldaan, waarna Viper aan de lange lijn het commando “Vast’ werd gegeven. De verdachte sloeg daarop met een ijzeren staaf de hond op zijn kop en sprong over een gat met water. Hierna beet de hond hem in de mouw van zijn jas, waarop de verdachte zich voorover boog waardoor de hond achterover in het gat met water viel. De verdachte duwde Viper dieper het water in.

Het dier verdween zelfs even helemaal onder water. De hondengeleider rende de trap af en spoot de agressieve man pepperspray in het gezicht. Hierna werd de 48-jarige Bredanaar overmeesterd en aangehouden. Viper was even buiten bewust zijn en had een verwonding onder een oog. Een Oosterhoutse dierenarts heeft de hond onderzocht, er lijkt geen sprake te zijn van ernstig letsel.

Politiehond viper (Foto: Politie)Politiehond viper (Foto: Politie)

Lazio laat Milan ontsnappen in eerste halve finale Coppa Italia

Het eerste duel tussen Lazio en AC Milan in de halve finales van de Coppa Italia heeft geen winnaar opgeleverd. In Stadio Olimpico bleef het 0-0. Het weerzien in Milaan staat pas voor 24 april op het programma. In de andere halve finale, woensdagavond, zijn Fiorentina en Atalanta elkaars tegenstander.

Lazio maakte in de eerste helft een betere indruk en had eigenlijk ook met een voorsprong de rust in moeten gaan. Patric, Sergej Milinkovic-Savic en vooral Ciro Immobile hadden uitzicht op een doelpunt. Laatstgenoemde mikte het leer echter vanaf een meter of negen naast het doel van Gianluigi Donnarumma. Milan kwam in de eerste 45 minuten niet verder dan een poging van Hakan Calhanoglu. De middenvelder, die in de 29e minuut de geblesseerde Franck Kessie verving, kwam niet verder dan een zwak schot op Thomas Strakosha.

Het duel ging na rust op en neer, met weinig momenten voor de ploegen om even ietwat rustiger aan te doen. Hoewel Milan na rust ongeveer 55 procent balbezit had, waren de betere kansen voor Lazio. Donnarumma liet zich echter niet passeren en had antwoord op pogingen van Milinkovic-Savic, Romulo en Joaquin Correa.

Elf minuten voor tijd leek Lazio alsnog op 1-0 te komen, toen Donnarumma beter niet had uit kunnen komen en Immobile het leer over de doelman heen lobte. De bal ging echter tegen de paal en de grensrechter had voor buitenspel gevlagd. Krzysztof Piatek kwam amper in het verhaal voor, maar een minuut voor tijd kreeg hij toch de kans waar Milan en hij op hoopten. Een omhaal van Fabio Borini groeide uit tot een heerlijke assist voor de Pool, die het leer echter van dichtbij over het doel kopte.

FOK!ker wordt van fiets getikt, politie weigert aangifte op te nemen

Een FOK!ker die gisteren van zijn fiets werd getikt door een asociale automobilist die van links kwam en daarna doorreed kwam vanmorgen van een koude kermis thuis toen hij aangifte wilde doen van het voorval. De politie weigerde namelijk om de aangifte op te nemen want: de automobilist was na het ongeval wel even uitgestapt en dus betrof het geen gevalletje ‘verlaten plaats ongeval’ volgens de agente die de aangifte weigerde op te nemen.

Dat de bestuurder van de auto vervolgens, zonder zichzelf bekend te maken, weer instapte en wegreed doet daar volgens de politie niets aan af. Omdat de FOK!ker zo slim was geweest om het kenteken te noteren wilde de agente hem wel tegemoetkomen door de kentekenhouder te vragen om contact te zoeken met zijn slachtoffer. Mocht de asomobilist dat niet doen, dan is ze zo coulant om alsnog een aangifte op te nemen aldus de FOK!ker in kwestie, die vermoedt dat de agente gewoon geen zin had in de rompslomp die een officiële aangifte met zich meebrengt. 

De schade voor de FOK!ker in kwestie? Een dikke kapotte knie. De schade aan de fiets viel mee, een scheve lamp en een verbogen spatbord, wat inmiddels al weer hersteld is. Maar die knie doet volgens hem nog steeds 'verschrikkelijk veel zeer'. 

FOK!ker van fiets getikt, politie weigert om aangifte op te nemen (Foto: FOK!)
FOK!ker van fiets getikt, politie weigert om aangifte op te nemen (Foto: FOK!)

Kleine chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort

Vrolijk geboortenieuws: er is een chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort. “Tijdens mijn ochtendronde zag ik in de armen van chimpansee Chura een klein aapje liggen”, vertelt dierverzorger Teun Ent. “Een leuke verrassing en wij zien dat het erg goed gaat met moeder en jong.”

Met de komst van de kleine leven er nu tien chimpansees in de Amersfoortse dierentuin. “Het is erg leuk om te zien hoe de groep reageert op de nieuwkomer. De jongste spruit krijgt veel aandacht, vooral van de heren”, vertelt de dierverzorger. “Chura gedraagt zich als een echte moeder en zorgt goed voor haar jong.”

Het geslacht van het jong is op dit moment nog niet bekend. “Het kleintje ligt veilig tegen de borst van moeder aan, dus wij hebben nog niet kunnen ontdekken of het een mannetje of vrouwtje is”, legt Teun uit. “Bezoekers moeten dan ook goed kijken om het kopje te spotten. Langzamerhand zal het jong vaker op de rug van moeder klimmen om op ontdekking uit te gaan en nog een tijdje later hopen wij de eerste stapjes mee te maken.” De kleine chimpansee is te bewonderen in DierenPark Amersfoort.

To the Moon naar Nintendo Switch

To the Moon krijgt zijn eerste consolerelease. Deze veelgeprezen en meeslepende game verschijnt in de zomer voor Nintendo Switch.

To the Moon kwam voor het eerst uit in 2011 en wordt geprezen om zijn meeslepende verhaal. Hierin geven Dr. Rosalene en Dr. Watts patiënten de kans om hun leven opnieuw te leven, maar alleen in hun hoofd. Dit nieuwe leven zal ook het laatste zijn wat de patient herinnert voordat die zijn laatste adem uitblaast, vandaar dat deze procedure alleen wordt uitgevoerd bij mensen die toch al op hun sterfbed liggen. To the Moon volgt het verhaal van Johnny. Zijn laatste wens is, niet geheel verrassend, om naar de maan te gaan.

To the Moon komt deze zomer naar Nintendo’s hybride console. Dit werd aangekondigd middels een knap staaltje humor in onderstaande teaser trailer. Hierin vangen we ook alvast een glimp van de vernieuwde graphics, want To the Moon wordt opnieuw opgebouwd in de Unity-engine.

'Doodrijder Renswoude reed in groene Opel Astra'

Zondag 10 februari reed één of andere onverlaat in Renswoude een 76-jarige vrouw aan op het zebrapad in de Dorpsstraat en liet haar voor dood achter. Omstanders kwamen de vrouw te hulp en ze werd ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis. 

Lees ook: Bejaarde vrouw aangereden, dader(s) spoorloos

De vrouw overleed op 22 februari in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie startte al na de aanrijding met een onderzoek en verspreidde daarbij ook een gedeelte van een kenteken van een auto die er mogelijk mee had te maken. Dat trekt de politie nu in, na camerabeelden uitgekeken te hebben blijkt dat de doodrijder waarschijnlijk in een groene Opel Astra hatchback reed. Het gaat volgens de politie om een zogenaamd model F, dat gebouwd werd van 1991 tot 1998. 

Lees ook: Doorrijder nu doodrijder, bejaarde vrouw overleden na aanrijding 

De bewuste Opel Astra, die dus ruim 20 jaar oud moet zijn, komt waarschijnlijk uit de buurt van Renswoude of Scherpenzeel. De auto moet schade aan de voorkant hebben, hoewel de politie ook aangeeft dat deze inmiddels mogelijk hersteld kan zijn. Het kenteken dat de politie eerder verspreidde is waarschijnlijk niet juist genoteerd of was van een andere auto die op dat moment ook over de Dorpsstraat reed. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Als iemand de gezochte auto ziet staan of rijden vraagt de politie met klem om direct 112 te bellen. 

2 jaar cel en rijontzegging voor roekeloos rijden en kinderporno

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 40-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en 5 jaar rijontzegging. De man veroorzaakte in Oss 2 aanrijdingen, reed weg van de ongevallen en had kinderporno in zijn bezit.

De verdachte reed tijdens de Nieuwjaarsnacht van 1 januari 2018 onder invloed van alcohol, zonder rijbewijs en te hard in zijn auto door Oss. Kort na middernacht veroorzaakte hij in een tijdsbestek van een half uur 2 ongevallen. Hij zag een personenauto over het hoofd die voor het rode stoplicht stond te wachten. De verdachte reed achter op die auto waardoor er schade aan de auto ontstond. Hij ging er met hoge snelheid vandoor zonder zich te bekommeren om de inzittende van die auto.

Even later reed hij met minimaal 60 kilometer per uur (waar 30 km/h is toegestaan) over de Berghemseweg een vrouw aan. Het slachtoffer kwam hierdoor op de motorkap van de auto terecht en werd een aantal meters meegesleurd. Toen zij van de auto viel is de verdachte met zijn auto over de vrouw heengereden. Ook nu verliet de verdachte de plaats van het ongeval zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Later is de verdachte aangehouden. De politie vond op zijn telefoon en tablet kinderpornografische beelden. Hiervoor wordt hij ook veroordeeld.

Geen poging doodslag, maar roekeloosheid
De rechtbank moet de vraag beantwoorden wat de verdachte in juridische zin kan worden verweten. Naar het oordeel van de rechtbank is er in dit geval een aanmerkelijke kans op een zeer ernstig ongeval, maar kan op grond van de bewijsmiddelen niet worden gezegd dat de verdachte die aanmerkelijke kans ook bewust heeft aanvaard. De verdachte heeft immers verklaard dat hij op de Berghemseweg mensen langs de rijweg op de stoep heeft zien staan, maar dat hij niet heeft gezien dat zich ook een persoon op de rijweg bevond. Het slachtoffer stond voorovergebogen vuurwerk op te ruimen en de verdachte merkte haar pas op het allerlaatste moment op en toen was de verdachte niet meer in staat zijn voertuig tot stilstand te brengen. Daarom is er volgens de rechtbank geen sprake van poging tot doodslag.

De rechtbank vindt wel dat de verdachte roekeloos (de zwaarste variant van artikel 6 van de Wegenverkeerswet) heeft gereden, omdat hij welbewust en met zeer ernstige gevolgen onaanvaardbare risico’s genomen. De verdachte reed met te veel alcohol en met een ongeldig verklaard rijbewijs met een te hoge snelheid (minstens het dubbele van de toegestane 30 km/uur) in de Berghemseweg. Een tamelijk smalle weg waar de verdachte ook mensen op de stoep zag staan. De verdachte heeft zijn snelheid en rijgedrag ook niet aangepast aan de bijzondere omstandigheden ter plekke.

Het was kort na Oud en Nieuw en de verdachte had kunnen verwachten dat er veel mensen op straat zouden zijn die feestelijk het nieuwe jaar wilden inluidden en die op straat en op de rijbaan vuurwerk zouden afsteken. Deze mensen, van wie er velen ook alcohol hebben gedronken, zullen niet bedacht zijn op auto’s die dan met onverantwoord hoge snelheid over straat rijden. Het was bovendien ook donker en het zicht kon belemmerd worden door lichtfitsen of rook van vuurwerk.

Onvoldoende bewijs
Diezelfde nacht rond 1.00 uur was er een incident in Oss waarbij een auto zoals die van de verdachte op mensen zou zijn ingereden. Hoewel het qua tijd en plaats aannemelijk zou kunnen zijn dat de verdachte daar reed, hebben getuigen geen specifieke kenmerken waargenomen waaruit kan worden afgeleid dat het daadwerkelijk de auto van de verdachte was. De bestelbus van de verdachte had kort daarvoor fikse schade opgelopen en geen van de getuigen heeft die schade waargenomen. Volgens de rechtbank is er voor dit feit onvoldoende bewijs en daarom spreekt de rechtbank de verdachte vrij van deze door de officier van justitie ten laste gelegde poging tot doodslag.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat het ongeval op het slachtoffer diepe en onherstelbare sporen heeft nagelaten. De vrouw heeft zwaar, mogelijk blijvend lichamelijk letsel opgelopen. Daarnaast ondervindt zij ook nog steeds psychische klachten als gevolg van het ongeluk.

Straf
De verdachte is eerder veroordeeld voor soortgelijke verkeersdelicten terwijl hij onder invloed van alcohol was. De rechtbank vindt het dan ook onbegrijpelijk dat hij na de eerdere veroordelingen toch weer de fout in is gegaan. Tot slot kijkt de rechtbank bij het bepalen van de straf naar straffen in soortgelijke zaken. De rechtbank vindt het uitgangspunt van 8 maanden celstraf en 3 jaar rijontzegging voor de verkeersdelicten onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten.

De rechtbank vindt een hogere straf passend en noodzakelijk. Al met al komt de rechtbank samen met de veroordeling voor het bezit van kinderporno tot een celstraf van 24 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 5 jaar. De verdachte wordt ook veroordeeld tot het betalen van de gevorderde schadevergoeding van ruim 11.500 euro aan de vrouw.

Johnny Cage in Mortal Kombat 11

Een Mortal Kombat zou niet compleet zijn zonder superster en pretty boy Johnny Cage. De humoristische fighter is dan ook weer aanwezig in Mortal Kombat 11 en zijn moveset is wat je van hem mag verwachten. Zeker zijn fatality is erg komisch.

In de onderstaande trailer zie je Johnny Cage uitgebreid in actie. Mortal Kombat 11 lanceert op 23 april voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vier Pokémon Day in Pokémon GO

Op 27 februari 1996 werden de eerste Pokémon titels uitgebracht voor de Gameboy. Sindsdien is deze dag omgetoverd tot 'Pokémon Day' en dat moet gevierd worden. Ook Niantic doet mee met een speciaal evenement in Pokémon GO.

Sinds gisteravond 22:00 uur Nederlandse tijd tot 28 februari dezelfde tijd kom je meer Pokémon tegen uit de originele Kanto-regio. Daarnaast kun je speciale Pikachu en Eevee tegenkomen met een bloemenkrans op hun hoofd en zijn er shiny Pidgey en Rattata te vangen. Voor de nostalgie hieronder het intro van Pokémon Red.

6 arrestaties en voor 80 miljoen aan Crystal Meth

In verband met een lopend onderzoek vielen agenten dinsdagochtend 26 februari een bedrijfspand binnen aan de Schipluidenseweg in Wateringen. In het pand ontdekte de politie een drugslaboratorium. Bij de actie zijn zes mannen, in de leeftijd van 26 tot 53 jaar, aangehouden voor het vervaardigen en voorhanden hebben van verdovende middelen. De politie onderzoekt de grote vondst.

Een arrestatieteam drong dinsdag rond 07:30 uur het bedrijfspand binnen en hield de zes verdachten in en om het pand aan. Omdat in het pand een drugslaboratorium aangetroffen was, zetten agenten de omgeving van het pand direct af. En twee omliggende bedrijfspanden werden uit voorzorg ontruimd. Daarna deed de brandweer metingen in het pand. Aansluitend kwam de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) om het drugslaboratorium te ontmantelen. Tactisch en forensisch rechercheurs doen onderzoek in het pand.

De zes verdachten zijn meegenomen voor verhoor en zitten in beperkingen. Dit betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. In het bedrijfspand nam de politie een grote hoeveelheid drugs in beslag. Agenten troffen naar schatting vier honderd kilo Methamfetamine, ook wel Crystal Meth genoemd, met een straatwaarde van zo'n 80 miljoen euro aan. En verder vonden ze een hoeveelheid MDMA, ook wel Ecstacy (XTC) genaamd en een aantal vaten chemicaliën. Het drugslab is inmiddels ontmanteld door het LFO.

6 arrestaties en voor 80 miljoen aan Crystal Meth (Foto: Politie)
6 arrestaties en voor 80 miljoen aan Crystal Meth (Foto: Politie)

59-jarige man aangehouden in cold case-onderzoek

De Amsterdamse recherche heeft dinsdag een 59-jarige man uit Nederhemert aangehouden in het cold case-onderzoek naar de verdwijning van Patrick van Dillenburg. De man wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de vermissing van Patrick. Hij is sinds 2002 vermist en de recherche denkt dat hij niet meer in leven is.

Op 2 januari 2002 krijgt Patrick een telefoontje, en zegt tegen zijn vriendin en moeder van zijn zoontje dat hij even wegmoet. Hij verlaat de woning aan de Willemsstraat en sindsdien is hij spoorloos verdwenen. Omdat het niet ongewoon is dat Patrick soms langere tijd weg is, wordt zijn vermissing pas later in januari gemeld bij de politie. In het onderzoek naar zijn vermissing komt naar voren dat hij mogelijk betrokken is geraakt bij een drugs gerelateerd conflict.

Een woordvoerder van de politie: "Ondanks dat er meerdere tips binnenkomen over zijn vermissing, lukt het de recherche niet om erachter te komen waar Patrick is en wat er gebeurd is. Toch raakte het onderzoek niet in de vergetelheid en het Openbaar Ministerie en de recherche besloten om een ultieme poging te doen om alsnog meer duidelijkheid te krijgen. Dit heeft geresulteert in de aanhouding van de 59-jarige verdachte uit Nederhemert op 26 februari 2019. De verdachte zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat."

Beloning van 20.000 euro
Met de aanhouding is het onderzoek in volle gang. De recherche sluit niet uit dat er mogelijk sprake is van meerdere verdachten. Omdat nog veel vragen onbeantwoord zijn en niet duidelijk is waar het lichaam van Patrick van Dillenburg is, willen rechercheurs heel graag spreken met mensen die mogelijk over informatie beschikken.

Er is daarom door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 20.000 euro. Informatie over deze zaak kan worden doorgegeven via de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Voor een vertrouwelijk gesprek kan contact worden opgenomen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-3458999. Het is daarnaast ook mogelijk om informatie door te geven via het tipformulier.

Patrick van Dillenburg (Foto: Politie.nl)
Patrick van Dillenburg (Foto: Politie.nl)

Schrijfster 'The Love Boat' overleden

Jeraldine Saunders schreef in 1974 het boek The Love Boats waarin ze schreef over haar ervaringen als eerste vrouwelijke reisleidster bij de cruisemaatschappij Princess Cruices.

Het boek werd de inspiratiebron voor de serie The Love Boat, waarin liefdesperikelen en komischie ontmoetingen tussen de bemanningsleden en passagiers van het cruiseschip The Pacific Princess aan bod kwamen. 

Eind vorig jaar werd de schrijfster geopereerd aan nierstenen. Ze overleed maandag aan de gevolgens van die ingreep, in haar woning in Glendale (Californië). Ze werd 95 jaar oud. 

In Nederland werd de populaire serie uitzonden door de VARA. In totaal werden er ruim 250 afleveringen gemaakt van The Love Boat.

Minister gooit onderwijsovereenkomst in de oudpapierbak

Minister Van Engelshoven wil de rechtspositie van studenten in het mbo versterken en tegelijkertijd de administratieve rompslomp voor scholen en docenten verminderen. Dit doet zij door de schriftelijke onderwijsovereenkomst in het mbo af te schaffen en de rechtspositie van student via de wet te versterken.

Van Engelshoven: ‘De onderwijsovereenkomst werkt niet. We stoppen met deze overbodige papieren regel en gaan ervoor zorgen dat via de wet de positie van de student ten opzichte van zijn school écht wordt versterkt.’

Rechten en plichten
De onderwijsovereenkomst is een schriftelijk contract tussen een student en de mbo-school. In de overeenkomst staat beschreven welke rechten en plichten studenten en scholen hebben. De bedoeling van de overeenkomst was dat studenten daarmee beter in staat zouden zijn om de mbo-school aan te spreken. Uit onderzoek blijkt nu dat deze overeenkomst niet functioneert, omdat het een standaardformulier is geworden waar studenten niets aan hebben en dat voor instellingen alleen maar papierwerk oplevert.

Door de wet aan te passen, wil de minister studenten een sterkere en meer eenduidige rechtspositie geven. Voor studenten worden belangrijke thema’s als schorsen en verwijdering in de wet opgenomen. Dat geldt ook voor de plicht voor mbo-scholen om studenten met een handicap of chronische ziekte ondersteuning te bieden.

Geschillen
Verder komt er een onafhankelijk orgaan waar studenten terecht kunnen met klachten en geschillen of de manier waarop een school individuele maatwerkafspraken uitvoert. Nu moeten studenten daarvoor naar de rechter. De minister wil dit op een meer laagdrempelige wijze regelen door een onafhankelijk orgaan in te stellen voor dit soort gevallen.

3 doden na instorten illegale goudmijn Sulawesi

Op het eiland Sulawesi is een illegale goudmijn ingestort, waarbij er mogelijk tientallen mensen levend begraven zijn. Volgens de laatste berichten op Twitter zijn er inmiddels 15 mijnwerkers gered en zijn er drie doden geborgen. Reddingswerkers zoeken met behulp van militairen en medewerkers van het Rode Kruis naar overlevenden.

De nationale rampendienst zegt dat de mijn in een onherbergzaam gebied ligt dat alleen te voet bereikbaar is. Grondverzetsmateriaal en ambulances kunnen dus niet in de buurt komen. Op het moment dat de mijn instortte waren er volgens een woordvoerder mogelijk zestig mijnwerkers aan het werk. 

Drummer Andy Anderson (68) overleden

Muzikant Andy Anderson, die drumde voor onder meer The Cure en Iggy Pop, is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een van de oprichters van The Cure, Lol Tolhurst, bekendgemaakt op Twitter. 

Volgens Tolhurst is Anderson gisteren in de vroege ochtend thuis gestorven. Tien dagen geleden maakte hij bekend dat er kanker bij hem was vastgesteld, waarvan geen genezing mogelijk was. 

.

6 burgerdoden in Kashmir conflict

Afgelopen nacht zijn er tijdens beschietingen over en weer zeker zes doden, onder wie kinderen, gevallen in de regio Kashmir tussen India en Pakistan. Volgens de Pakistaanse politie hebben Indiase troepen mortiergranaten afgevuurd die woningen in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir hebben getroffen. Bij de aanvallen zijn ook een onbekend aantal mensen gewond geraakt. 

Aan de andere kant, in India, zou een vliegtuig zijn neergestort, waarbij minimaal één dode is gevallen. Het is niet duidelijk waardoor het toestel is gecrasht. Verder zegt India dat Pakistan een aantal gevechtvliegtuigen naar India had gestuurd, maar dat ze rechtsomkeert maakten toen ze werden onderschept door Indiase straaljagers. 

Debuut in Premier League lonkt voor Chong

Tahith Chong hoort voor het eerst bij de wedstrijdselectie voor een duel in de Premier League. Manchester United speelt woensdag tegen Crystal Palace. United kampt met een ware blessuregolf en Ole Gunnar Solskjaer kijkt dan ook naar de jeugdelftallen om de klappen op te vangen. Chong, negentien jaar, debuteerde afgelopen maand in het FA Cup-duel met Reading (2-0 zege) reeds in het hoogste keurkorps, maar bij een competitiewedstrijd zat de voormalig jeugdspeler van Feyenoord nog nooit op de reservebank. "Chongy zal het publiek achter zich krijgen, als hij mag invallen", zegt Solskjaer op de website van Manchester United.

Naast Chong maken ook tieners als verdedigende middenvelder James Garner (zeventien jaar) en aanvallende middenvelder Angel Gomes (achttien jaar) hun opwachting bij de wedstrijdselectie. "Ze trainen al langere tijd met de selectie mee. Ik weet zeker dat ze er klaar voor zijn." Gomes maakte in mei 2017 al zijn debuut in de hoofdmacht, maar speelde op Boxing Day van dit seizoen pas zijn tweede duel.

Gomes mocht in het thuisduel met Huddersfield Town (3-1 zege) tien minuten voor tijd invallen. Voor Chong en Gomes lijkt de kans dan ook iets groter dat ze speeltijd krijgen dan voor Garner. "Het is moeilijk om een defensief ingestelde speler van zestien of zeventien jaar in te brengen. Een aanvaller kan vrijuit spelen en heeft de kans om de wedstrijd voor je te winnen, ze zullen er niet voor zorgen dat je verliest", erkende de Noorse interim-trainer.

Woonboten moeten na 50 jaar weg: 'Dan maar naar een boerderijtje in Groningen'

Na vijftig jaar krijgen woonbootbewoners aan de Spaklerweg in Amsterdam te horen dat ze weg moeten. De boten lagen er in eerste instantie 'illegaal', maar werden sinds 1981 gedoogd door de gemeente. In een nieuw bestemmingsplan is er geen plaats meer voor de boten en dus vrezen de bewoners letterlijk tussen wal en schip te belanden.

Jan Griffejoen verhuisde in 1969, op zestienjarige leeftijd, na een ruzie met zijn ouders, naar de ligplaats aan de Spaklerweg. In 1989 bouwde hij een compleet nieuwe woonboot waar hij al die tijd in is blijven wonen. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen.

'Je staat er niet bij stil'
Omdat de ligplaatsen vanaf het begin nooit compleet legaal zijn geweest, bestond de kans dat de boten ooit moesten verdwijnen. Maar na 50 jaar komt de beslissing toch hard aan bij Griffejoen: 'Ik heb havengeld betaald, we hebben riolering, water, gas en licht. Er is nooit iemand geweest die zei: ''Je moet weg''. In geen dertig jaar.'

Complex
Het gebied in kwestie, het Amstel Business Park, is grondtechnisch complex. Het is een grensgebied tussen de gemeentes Amsterdam en Ouder-Amstel. Wethouder Axel Boomgaars, van Ouder-Amstel, verduidelijkt: 'De woonbootbewoners wonen in gemeente Ouder-Amstel. Dus daar betalen ze belasting en krijgen ze vergunningen. Als het gaat om de grond, huur of erfpacht, dan moeten ze de eigenaar hebben: de gemeente Amsterdam.'

De gemeente Ouder-Amstel zoekt daarom, samen met de gemeente Amsterdam, naar een nieuwe plek voor de woonbootbewoners die moeten vertrekken. 'Het overgrote deel van de bewoners kan er zonder problemen blijven wonen. Voor de anderen moeten we naar een plan zoeken. Er zijn drie opties: een nieuwe ligplaats, financiële compensatie, óf een woning in plaats van woonboot', aldus Boomgaars.

Ondertussen wordt er achter de schermen gewerkt aan een oplossing per woonboot. In maart of april moeten de bewoners dan echt weten waar ze aan toe zijn. Als er voor Griffejoen definitief geen plek meer is, wordt het exit stad. 'Dan maar naar een boerderijtje in Groningen.'

Wielrenner Campenaerts doet half april aanval op werelduurrecord

Victor Campenaerts doet op 16 of 17 april op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico een aanval op het werelduurrecord.

De Belgische wielrenner van Lotto-Soudal is zich momenteel aan het voorbereiden in Namibië en reist drie weken voor de poging af naar Mexico. Het huidige record staat sinds 2015 op naam van Bradley Wiggins. In Londen reed de Brit 54,526 kilometer.

Victor Campenaerts in Namibië (Bron: Youtube)

“Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om dit project aan te pakken”, vertelt de tweevoudig Europees kampioen tijdrijden aan Sporza. “Het werelduurrecord is een uniek onderdeel van de wielersport. Dat record verbreken zou voor mij een manier zijn om een klein stukje wielergeschiedenis te schrijven.”

“Ik heb bijzonder veel respect voor de huidige recordhouder Bradley Wiggins. Ik beschouw mezelf niet als een betere atleet dan de voormalige Tourwinnaar en vijfvoudig olympisch kampioen. Maar door de voorbije jaren progressie te boeken en rekening te houden met elk mogelijk detail, hoop ik kans te maken om het werelduurrecord over te nemen.”

Tommy Robinson verbannen van Facebook en Instagram

In een verklaring laat Facebook weten dat er op platform geen plaats meer is voor de Britse anti-islam activist Tommy Robinson. Hij zou door middel van opruiiende taal meerdere malen de voorwaarden hebben geschonden en dus hebben ze zijn accounts op Facebook en Instagram door de shredder gegooid. 

Facebook: "Dit nemen we ongelooflijk serieus. Dus wanneer ideeën en meningen de grens overschrijden en neerkomen op haatdragende taal die een omgeving van intimidatie en uitsluiting kan creëren voor bepaalde groepen in de samenleving ondernemen we actie. Volgens onze openbare community-standaard is dit soort taal onacceptabel op Facebook - en wanneer we ons ervan bewust worden, verwijderen we het zo snel mogelijk. Onze regels maken ook duidelijk dat individuen en organisaties die zich bezighouden met 'georganiseerde haat' niet zijn toegestaan op het platform en dat lof of ondersteuning voor deze figuren en groepen ook is verboden. Dit geldt ongeacht de ideologie die zij koesteren."

Ze schrijven verder: "De Facebook-pagina van Tommy Robinson heeft herhaaldelijk deze normen overtreden door materiaal te plaatsen dat dehumaniserende taal gebruikt en oproept tot geweld gericht tegen moslims. Hij heeft zich ook gedragen op manieren die ons beleid rond georganiseerde haat schenden. Als gevolg hiervan hebben we, in overeenstemming met ons beleid, de officiële Facebook-pagina en het Instagram-profiel van Tommy Robinson verwijderd. Dit is geen beslissing die we licht nemen, maar individuen en organisaties die anderen aanvallen op basis van wie ze zijn, hebben geen plaats op Facebook of Instagram."

Wie anders dan Geert Wilders is het er niet mee eens. Hij is van mening dat Robinson gecensureerd wordt omdat hij de waarheid spreekt maar: "De waarheid kan niet gecensureerd worden!" aldus de PVV-leider.

Racend liefdeskoppel raakt rijbewijzen kwijt in Amsterdam

140 kilometer per uur rijden waar 80 is toegestaan: agenten hebben vanavond twee racende bestuurders van de weg gehaald in Amsterdam Noord.

Op de Slochterweg, net buiten de ring, besloten de twee automobilisten het in een sprintwedstrijdje tegen elkaar op te nemen. Agenten zagen de twee hardrijders gaan en besloten beide auto's aan de kant te zetten.

Bij controle bleken de man en vrouw meer dan alleen een liefde voor hoge snelheden te delen. Op Twitter schrijft de politie: 'Bij staandehouding bleken zij een stel te zijn, voorlopig beiden zonder rijbewijs... '

Meisje aangereden op snelweg

Een meisje is gisteravond rond 23.15 uur op de snelweg ter hoogte van knooppunt Holendrecht aangereden door een auto. Het kind was te voet op de verbindingsweg van de A2 naar de A9, zo meldt AT5. 

Het is niet duidelijk waarom het meisje precies op de snelweg was. Een automobilist reed haar aan. Het kind raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert wel buiten levensgevaar.

De weg tussen knooppunt Holendrecht en afrit 3 op de A2 is tijdelijk afgesloten geweest om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.

FOK! Wat een weer: onbewolkt, morgen bewolking

De ochtend begint helder en koud met in het oosten en noordoosten lichte vorst. Verder wordt het opnieuw een zonnige dag en de temperaturen lopen snel op. Vanmiddag is het zeer zacht met maxima die uiteenlopen van 13°C op de Wadden tot lokaal mogelijk 20°C in het zuidoosten. De zwakke wind draait in de loop van de dag geleidelijk van zuidoost naar zuid tot zuidwest.

In de nacht naar donderdag is er weinig bewolking en ontstaat er op veel plaatsen nevel en in het westen en noorden mogelijk ook mist of mistbanken. De minimumtemperatuur daalt naar circa 3°C en de wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.

Donderdag overdag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en lost de mist langzaam op. In de middag gaat het in het midden en zuiden af en toe regenen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 14°C worden. In de loop van de dag neemt de west- tot zuidwestenwind toe naar matig, aan zee af en toe vrij krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied naar vrij krachtig tot krachtig. In het noorden blijft de wind overwegend zwak.(Bron: KNMI)

Zonsondergang in Los Puertos de Santa Barbara (Foto: Kroezel)
Zonsondergang in Los Puertos de Santa Barbara (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Norris snelste op eerste testdag tweede week

Lando Norris heeft met de McLaren de snelste tijd gereden op de eerste dag van de tweede testweek. De Britse Formule 1-coureur was op het circuit van Barcelona met een tijd van 1.17,709 nipt sneller dan Pierre Gasly met de Red Bull. Laatstgenoemde deed dit wel op harder rubber dan Norris.

Antonio Giovinazzi zette met de Alfa Romeo in de ochtend de snelste tijd neer, maar in de middag zetten enkele coureurs nog iets meer aan, waardoor Norris met de snelste tijd van de dag er vandoor kon gaan. Probleemloos was de dag voor McLaren allerminst, want de bolide viel tot tweemaal toe stil. Toch kwam hij tot 80 ronden, al viel dat in het niet bij Gasly die 136 omlopen kende.

Voor Ferrari was het een mindere dag, want Charles Leclerc stond in de ochtend door koelingsproblemen lang binnen, in de middag kwam teamgenoot Sebastian Vettel evenwel tot 81 ronden. Bij Mercedes kende Lewis Hamilton een prima dag, maar Valtteri Bottas kwam al snel stil te staan door een oliedrukprobleem waardoor de motor vervangen moest worden. Toch was de Brits/Duitse formatie tevreden, want het nieuwe aerodynamische pakket werd positief ontvangen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Norris McLaren 1:17.709 80
2 P. Gasly Red Bull 1:17.715 136
3 L. Stroll Racing Point 1:17.824 82
4 S. Vettel Ferrari 1:17.925 81
5 A. Giovinazzi Sauber 1:18.589 99
6 A. Albon Toro Rosso 1:18.649 103
7 C. Leclerc Ferrari 1:18.651 29
8 K. Magnussen Haas 1:19.769 131
9 G. Russell Williams 1:19.662 119
10 D. Ricciardo Renault 1:20.107 77
11 V. Bottas Mercedes 1:20.167 7
12 L. Hamilton Mercedes 1:20.332 83
13 N. Hulkenberg Renault 1:20.348 80
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.