OM eist cel tegen man die vluchtauto dubbele liquidatie in brand stak

Met een klap en een steekvlam vloog op 25 april 2017 in Rotterdam een Opel Corsa in brand. Er was overduidelijk sprake van brandstichting, hoewel geen heel succesvolle. De mogelijke dader stond woensdag voor de rechter en hoorde 10 maanden cel tegen zich eisen. Waarschijnlijk handelde hij in opdracht: de auto was eerder die dag gebruikt als vluchtauto na een dubbele liquidatie.

Getuigen zagen die middag een man al een paar keer opvallend rondhangen bij de Opel Corsa. De auto stond sinds een paar uur daar geparkeerd, op de Statenweg. Toen de Opel Corsa uiteindelijk in brand was gevlogen, zag iemand de brandstichter naar een lichtblauwe auto rennen en wegrijden.

Een fietser gaf meteen het kenteken door. Kort erna zag de politie in de buurt een auto rijden waarvan weliswaar twee letters in het kenteken waren omgedraaid, maar die wel lichtblauw van kleur was. De bestuurder van deze auto was de verdachte die vandaag terecht stond. Uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat de verdachte die middag rondreed in de buurt van de Statenweg. En er zijn nog meer opvallende aanwijzingen.

Geen verklaring
Eerder die middag reed de verdachte nog richting Den Haag, maar keerde plots om en reed weer terug naar Rotterdam. Daar kocht de verdachte een jerrycan, die nooit meer is teruggevonden. Bij zijn aanhouding later die middag probeerde hij zijn telefoon te verstoppen en heeft hij kennelijk de simkaart eruit gehaald, dubbelgevouwen en weggegooid.

De verdachte heeft voor dit alles geen verklaring gegeven. Ook heeft hij tot de zitting niet willen vertellen waarom hij die middag rondreed bij de Statenweg. Volgens het Openbaar Ministerie ondersteunt dit uitblijven van een verklaring de conclusie dat de verdachte de Opel Corsa in brand heeft gestoken.

Sporen uitwissen
De Opel Corsa was die ochtend gestolen na een dubbele liquidatie in Zoetermeer. Daar werden een vader en zoon doodgeschoten voor een sportschooltje aan de Edisonstraat. Toen de beoogde vluchtauto van de daders weigerde, bedreigden ze met een automatisch vuurwapen een echtpaar op straat en namen hun Opel Corsa mee. Er is geen bewijs dat de man die deze auto in Rotterdam in brand stak, iets te maken heeft gehad met de dubbele liquidatie.

Maar volgens het Openbaar Ministerie kan het niet anders dan dat de verdachte een verzoek of opdracht van iemand heeft gekregen om de Opel Corsa zo snel mogelijk in brand te steken. Zo'n opdracht wordt niet voor niets gegeven. De verdachte moet volgens de officier van justitie dan ook op zijn minst hebben vermoed dat er brand moest worden gesticht om sporen uit te wissen. Het Openbaar Ministerie weegt dat mee in de strafeis.

Gevaar
Bij de strafeis heeft de officier van justitie ook rekening gehouden met het feit dat gevaar voor de omgeving is ontstaan. Vlak voor de auto stond nog een busje, naast de auto een boom. Dat die niet ook in brand zijn gevlogen, is eerder geluk dan wijsheid geweest. Een brandende auto, in een dichtbevolkte woonwijk, kan nog steeds bijzonder beangstigend zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de verdachte te veroordelen tot 10 maanden gevangenisstraf. Over twee weken is de uitspraak.