'Trump wist van WikiLeaks-mails'

De Amerikaanse president Donald Trump wist in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 dat WikiLeaks gehackte emails van de Democraten ging lekken. Dat heeft zijn voormalige advocaat Michael Cohen onder ede verklaard in een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden, meldt de NOS.

Trumps eerder opgepakte adviseur Roger Stone was volgens Cohen in gesprek met WikiLeaks om de mails te lekken. Daarin bleek onder meer hoe duidelijk de voorkeur van de partij was voor Hillary Clinton boven haar tegenstrever in de voorverkiezingen Bernie Sanders.

Het lek leidde tot geruzie in de partij, wat de campagne vervolgens besmeurde. Dit zou ook Stones bedoeling zijn geweest, en volgens Cohen was Trump van het plan op de hoogte. Cohen zou aanwezig zijn geweest tijdens een telefoongesprek erover tussen Trump en Stone. Laatstgenoemde zou tegen Trump hebben gezegd dat hij zojuist met WikiLeaks-voorman Julian Assange aan de lijn had gehad over het lekken van de mails. Trump heeft altijd ontkend dat hij hier vanaf wist.

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat speciaal aanklager Robert Mueller op de hoogte is van de aantijging. Mueller onderzoekt mogelijke samenwerking tussen Trumps campagne en Moskou. Het Democratische mailverkeer zou door Russische hackers zijn gekraakt. Van der Horst wijst er echter ook op dat Cohen is veroordeeld wegens meineed, en dat er dus vragen zijn rondom zijn betrouwbaarheid. Mueller zou dus extra bewijs nodig hebben voor een beschuldiging tegen de president.

Woedend
Naar verluidt is Cohen woedend vanwege het idee dat hij de gevangenis in moet vanwege iets waarvoor Trump volgens hem verantwoordelijk is. Hij nam in zijn openeningsverklaring dan ook geen blad voor de mond, en noemde de president een racist, een oplichter en een bedrieger.

Cohen begint in mei aan een celstraf van drie jaar. Hij is naast meineed veroordeeld wegens belastingontduiking, en het overtreden van campagnewetten door zwijggeld aan een vermoedde minares van Trump te betalen.

Trump heeft op Cohens uitlatingen gereageerd door hem een leugenaar te noemen. Volgens de president probeert Cohen alleen maar diens eigen celstraf te verkorten.