Uitwaaien op de NS-uitwaaidag in Zandvoort
Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. In twee jaar heeft dit een besparing van 1,43 miljard kilogram CO2 opgeleverd. Dat staat gelijk aan 3,3 miljoen keer met de auto heen en weer naar Zuid-Frankrijk, blijkt uit een berekening van Milieu Centraal.
Om alle NS treinen volledig op windstroom te laten rijden is 1,2 terawattuur per jaar nodig. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam (400.000 huishoudens). NS wilde hiervoor niet putten uit het toentertijd beschikbare aanbod van windenergie. Daarom heeft energieleverancier Eneco nieuwe windparken gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het windpark Luchterduinen, op 23 kilometer afstand van de Zandvoortse kust. Daar begint de energiereis van windmolen naar trein.
NS Uitwaaidag
Tijdens de NS Uitwaaidag komen bezoekers meer te weten over deze energiereis. Geïnteresseerden maken (met gids) een wandeling over het strand, lopen door het vlaggenpark vol weetjes en schieten een portret (of gifje) in de NS Windcoupé. Na het uitwaaien is het mogelijk om op te warmen in het windstation (strandpaviljoen Ahoi). Kinderen kunnen hier gratis vliegerworkshops volgen en een eigen vlieger knutselen.
Ga voor meer informatie naar www.ns.nl/uitwaaien.
Hoe dan ook... vandaag rijden de treinen dus niet? Windstil.... of hebben ze ergens een paar bizar grote batterijen staan? Of is het gewoon greenwashen van bruine stroom?
Het laatste denk ik.
Maar dat is volgens de NPO en het Ollongren-kabinet nepnieuws.
Maar vooral omdat Luchterduinen bij lange na niet de genoemde 1,2 terrawattuur kan opwekken. Eigenlijk zie ik dit meer andersom, laat de NS meer bewijzen dat ze echt groene stroom gebruiken.
Anders heb je hier gelijk de oplossing voor het klimaatprobleem. Kopen we in NL alleen nog maar co2 certificaten en kunnen we gelijk de kolencentrales weer aanflikkeren en volop ook. Maakt toch niet uit welk labeltje er aan het elktron zit, toch?
Ds kom ik weer terug bij het begin vand e discussie. Het is logischer dat er certificaten worden gebruikt om de 100% te halen. Hiermee is dit geen groene stroom.
Wat denk je dat het woord voorbeeld betekent?
Misschien moet je even naar Zandvoort. Als je echt geloofd dat twee enorme bedrijven keihard reclame maken met onzin, dan heb je duidelijk wat extra kennis nodig
Nogmaals stel ik je de vraag of je kunt aantonen dat er echt 100% groene stroom gebruikt wordt? Zelf denk ik dat je dit niet kunt aantonen (https://www.ns.nl/over-ns/duurzaamheid/energie/groene-stroom.html) Groene stroom uit Zweden zjn geen certificaten
[ Bericht gewijzigd door wimschim op zaterdag 23 februari 2019 @ 16:16 ]
Als die stroom specifiek wordt opgewekt voor NS, maakt het geen kont uit waar die wordt opgewekt. Onder de streep wordt er 1.2TWh groen opgewekt, en op de balans staat dat als geleverd aan NS.
Verder ben ik wel klaar met je aluminium hoedje. Hier moet je het mee doen.
Het gaat zeker niet om het labeltje van het elektron. Het gaat erom dat bedrijven niet schoner worden maar enkel een paar tientjes er tegen aan gooien om op papier schoner te lijken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken