FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 januari 2019

Brabec herovert leiding bij motoren in Dakar

Ricky Brabec heeft in de zevende etappe van de Dakar Rally de leiding in het algemeen klassement heroverd. De Amerikaanse motorrijder werd in het 323 kilometer lange rondje rond San Juan de Marcona derde, achter Sam Sunderland en Jose Ignacio Cornejo.

Sunderland kende gisteren veel problemen omdat zijn achterrem afbrak. De Brit nam wraak door op iedereen tijd terug te pakken. Hij was bijna twee minuten sneller dan Cornejo. Brabec gaf al 6.30 minuten toe. Pablo Quintanilla moest na de zege van gisteren de etappe openen en dat zorgde ervoor dat de Chileen maar liefst twintig minuten inleverde. Beste Nederlander was Paul Spierings die op plek 37 iets meer dan een uur toegaf.

In het klassement heeft Brabec bijna acht minuten voorsprong op nummer twee Adrian van Beveren. Toby Price staat vlak hierachter derde. Mark Thielemans met met plek 34 de beste Nederlander op bijna acht uur achterstand.

Vosss wordt geterroriseerd door geit.

Normaal verschalkt een vos graag een geit, maar nu is het andersom. FOK!-user Vosss heeft last van een geit. Het beest terroriseert het forum, zo lezen we in zijn topic in FB. Hij spreekt zelfs over een klotegeit.

Anderen hebben er geen last van, Pharkus vraag al ofdiedrugsophe, en Boca_Raton begint al over dementie. Maar Vosss heeft nog steeds problemen met een geit. En shoarma ervan maken gaat 'm kennelijk ook weer wat ver.

De geit in kwestie
De geit in kwestie

NFL: Saints schakelen Super Bowl-winnaars uit, ook Rams, Chiefs en Patriots door

In de NFL zijn nog vier teams over die jagen op de Super Bowl. Gedurende het weekeinde werden de divisional play-offs gespeeld, waardoor zowel in de NFC als in de AFC de finalisten bekend zijn. De winnaars van die championship games nemen het in de Super Bowl tegen elkaar op.

Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts
In de AFC speelden de Kansas City Chiefs thuis tegen de Indianapolis Colts, het play-offdebuut van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes. Dat deed hij uitstekend, hoewel de Chiefs in het eerste kwart twee rushing touchdowns scoorden: Damien Williams (10 yards) en Tyreek Hill (36 yards). Zach Pascal bracht de Colts in het tweede kwart met een blocked punt return touchdown op het scorebord, maar een 4-yard run van Mahomes vergrootte de voorsprong voor de Chiefs naar 24-7. Colts-quarterback Andrew Luck bezorgde vijf minuten voor tijd nog een touchdown pass over 29 yards bij TY Hilton, maar Darrel Williams rende de beslissende touchdown voor de Chiefs binnen: 31-13.

Chiefs - Colts (Bron: YouTube)

New England Patriots - Los Angeles Chargers
De Chiefs nemen het op tegen de New England Patriots, die na thuiswinst op de Los Angeles Chargers voor de achtste keer op rij in de AFC championship game staan. Dankzij onder meer drie rushing touchdowns van de geweldige rookie Sony Michel gingen de Patriots met 35-7 de rust in, terwijl ook quarterback Tom Brady nauwelijks fouten maakte. De Chargers deden met touchdowns van Melvin Gordon, Virgil Green en Antonio Gates nog wel iets terug, maar het was allemaal 'too little, too late': 41-28.

Patriots - Chargers (Bron: YouTube)

Los Angeles Rams - Dallas Cowboys
De Los Angeles Rams rekenden in de NFC thuis af met de Dallas Cowboys, met grote dank aan running backs CJ Anderson (123 yards, 2 touchdowns) en Todd Gurley (115 yards, 1 touchdown). Halverwege stond het 20-7 voor de Rams, die nog een late aanval te verwerken kregen van de Cowboys. Quarterback Dak Prescott tekende voor 30-22, maar in de resterende twee minuten hielden de Rams keurig stand en de eerste play-offzege in veertien jaar was een feit.

Rams - Cowboys (Bron: YouTube)

New Orleans Saints - Philadelphia Eagles
In de NFC championship game krijgen de Rams de New Orleans Saints tegenover zich. De ploeg had het thuis zwaar tegen de Philadelphia Eagles, maar wist de regerend Super Bowl-winnaars toch over de knie te krijgen. Eagles-quarterback Nick Foles leverde een 37-yard touchdown pass af op Jordan Matthews, waarna Foles nog in het eerste kwart zelf voor de tweede touchdown zorgde. Een korte pass van Saints-quarterback Drew Brees op Keith Kirkwood en een field goal van Wil Lutz brachten de Saints terug: 10-14 bij rust.

In het derde kwart leek Alvin Kamara na een fraaie pass van Drees voor 16-14 te zorgen, maar de touchdown werd wegens holding afgekeurd. Toch scoorden de Saints alsnog: Michael Thomas ontving een 2-yard pass van Brees en het extra punt van Lutz zorgde voor 17-14. Diezelfde Lutz trapte in het vierde kwart vanaf 39 yards een field goal binnen en na een interception door Foles - een pass voor Alshon Jeffery kwam recht in de handen van Saints-cornerback Marshon Lattimore terecht - was het afgelopen: 20-14.

Saints - Eagles (Bron: YouTube)

NFC Championship Game
20 januari, 21.05 uur; New Orleans Saints - Los Angeles Rams

AFC Championship Game
20 januari; 00.40 uur; Kansas City Chiefs - New England Patriots

Atlete Adekoya positief getest op anabole steroïde; Ook winnares marathon van Milaan geschorst

In november is Kemi Adekoya positief getest op de anabole steroïde stanozolol. De 400 meter specialiste is daarom voorlopig geschorst door de integriteitsafdeling van de wereldatletiekbond.

Adekoya, geboren Nigeriaanse maar sinds 2014 uitkomend voor Bahrein, won goud op de 400 meter tijdens het WK indoor van 2016 in de Amerikaanse stad Portland. Daarnaast behaalde ze meerdere titels op de Aziatische Spelen van 2014 en 2018. Er was winst op de 400 meter, winst op de gemengde 4x400 meter estafette en twee keer winst op de 400 meter horden.

Ook langeafstandsloopster Lucy Kabuu is door de AIU geschorst. De Keniaanse heeft een schorsing van twee jaar opgelegd gekregen vanwege een positieve dopingtest op morfine. Haar resultaten vanaf april zijn geschrapt. Onder geschrapte resultaten is de winst in de marathon van Milaan.

Atlete Adekoya positief getest op anabole steroïde (Pro Shots / Insidefoto)
Atlete Adekoya positief getest op anabole steroïde (Pro Shots / Insidefoto)

25 jaar cel geëist voor brute moord op hoogbejaarde man

Een gevangenisstraf van 25 jaar. Dat is wat de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), in Den Bosch vandaag heeft geëist tegen een 38-jarige man. Hij wordt onder andere ervan verdacht een 86-jarige man uit Axel te hebben beroofd en vermoord. Het slachtoffer werd op 23 oktober 2012 levenloos aangetroffen in een greppel in Westdorpe.

Uit sectie blijkt dat het slachtoffer de nacht daarvoor overleed aan zeventien steekwonden, waarbij het hart meerdere keren werd doorboord. Kort voor zijn overlijden is hij zwaar mishandeld.

Huiveringwekkend
Op 22 mei 2015 heeft de rechtbank in Middelburg twee mannen veroordeeld voor deze huiveringwekkende moord. Eén ervan is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd en is niet in hoger beroep gegaan. Verdachte is tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld; hij zegt niets met de moord te maken hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. Met de rechtbank is het van mening dat een forse gevangenisstraf op zijn plaats is voor hem.

Nader onderzoek
In hoger beroep zijn meerdere getuigen gehoord en is nader onderzoek gedaan. Onder meer naar de jas van verdachte en heeft er een aanvullend grondvergelijkend onderzoek plaatsgevonden door het NFI. Gelet op de verklaring van de man die niet in hoger beroep is gegaan, in onderling verband en samenhang met de overige bewijsmiddelen, kan volgens het OM bewezen worden dat verdachte de hem ten laste gelegde feiten heeft begaan.

Afschuw
De AG spreekt in zijn requisitoir zijn afschuw uit over deze moord, omdat verdachte buitensporig veel geweld heeft gebruikt. “En dat tegen een hoogbejaarde weerloze man. Het geweld heeft zich in meerdere bedrijven voltrokken, waarbij het slachtoffer tussentijds in de kofferbak van zijn auto is vervoerd. Een gemiddelde afrekening in het criminele circuit vindt op een humanere wijze plaats. Met de kwalificatie doodmartelen is naar mijn oordeel niet teveel gezegd.”

Hoge straf
Dat verdachte volgens het OM een hogere straf verdient dan de man die een bekennende verklaring heeft afgelegd is volgens de AG uit te leggen. “Zijn proceshouding en de rolverdeling tussen hem en de andere man speelt daarbij een rol. Maar ook de maatschappij moet worden beschermd, omdat volgens rapporten van het Pieter Baan Centrum het recidiverisico hoog is.”

Willem II weigert bod op Sol, aanvaller vertrekt niet

Fran Sol rekende zichzelf even rijk met een transfer naar Dinamo Kiev, maar volgens het Brabants Dagblad gaat de deal niet door. Willem II heeft een bod van ruim drie miljoen euro naast zich neergelegd.

Aanvankelijk werd verwacht dat Sol dinsdag of woensdag naar Oekraine zou afreizen, aangezien hij zelf al rond was met Dinamo Kiev. In de Oekrainse hoofdstad lag een contract voor de duur van vijf jaar klaar.

Sol baalt dan ook van het feit dat Willem II niet mee wilde werken. "Het was een geweldige deal voor mij en mijn familie om onze toekomst veilig te stellen", aldus de aanvaller. "Ik hou van Willem II, maar deze aanbieding is te mooi om te laten schieten. Ik voel me zeer droevig."

PSV legt Hendrix langer vast en werkt aan volgende verlenging

PSV heeft het contract van Jorrit Hendrix opengebroken. Dat heeft de Eindhovense club maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie laten weten.

Het contract van Hendrix zou in 2020 aflopen en het is nu met een jaar verlengd. De middenvelder is al sinds 2004 aan PSV verbonden en speelt inmiddels bijna vijftien jaar bij de club. Hendrix debuteerde op 10 augustus 2013 namens de Eindhovenaren en kwam tot nu toe in totaal 186 keer in actie. Hij is dit seizoen onder trainer Mark van Bommel een vaste waarde en dat is een van de redenen dat PSV hem wil belonen met een nieuwe verbintenis. De Brabanders willen daarnaast sterker staan bij onderhandelingen over een eventuele transfer in de toekomst.

De contractverlenging van Hendrix was niet het enige nieuws dat op maandagmiddag door De Jong en algemeen directeur Toon Gerbrands naar buiten werd gebracht. De club heeft namelijk ook een mondeling akkoord met Jordan Teze over een nieuw contract weten te bereiken en de verdediger zal binnenkort bijtekenen tot medio 2021. De huidige verbintenis van Teze, die eerder dit seizoen al zijn debuut in de Eredivisie maakte, liep aankomende zomer af. PSV is daarnaast volgens het Eindhovens Dagblad in gesprek met Pablo Rosario en Donyell Malen, die allebei nog tot volgend jaar vastliggen. Ook gaat de club binnenkort proberen om Michal Sadílek langer vast te leggen.

PSV neemt verder, op aandringen van onder meer Van Bommel, ook afscheid van het kunstgrasveld op het hoofdveld van trainingscomplex De Herdgang. Het in de Keuken Kampioen Divisie uitkomende Jong PSV en de jeugdelftallen daaronder zullen zodoende met ingang van aankomend seizoen weer op echt gras spelen.

Het trainingscomplex van de Eindhovenaren is na een miljoeneninvestering omgedoopt tot 'PSV Campus de Herdgang' en in de toekomst zou er een sponsornaam aan het complex verbonden kunnen worden. Als laatste werd naar buiten gebracht dat vanaf volgend seizoen ook met een beloftenteam voor vrouwen zal starten en dat de Eindhovenaren zich als eerste profclub van Nederland aan het amputatievoetbal zullen committeren.

Maandelijks VR esports-toernooi in Virtuality

In The Virtuality kun je veel verschillende virtual (en augmented) reality apparaten naar hartenlust uitproberen. Voor de strebers onder ons is er nu ook een maandelijks Omni Arena Virtual Reality esports-toernooi, waarbij de winnaar met €1000,- en een HTC Vive naar huis gaat. Dat motiveert je toch om wat meer je best te doen.

Omni Arena esports

De strijd vindt plaats op de Virtuix Omni, een apparaat waarmee je kunt lopen en rennen in vr. Met een Virtuix Omni kun je van alles spelen, zoals GTA V en The Witcher 3, maar er zijn ook games speciaal voor gemaakt. Deze komen natuurlijk aan bod in het toernooi.

Omni Arena esports

Van 24 tot 27 januari kun je proberen de hoogste score te behalen in Omni Arena. Je vecht tegen een leger van robot-soldaten en krijgt punten voor het slopen van deze technologische hoogstandjes. Hieronder een voorproefje van de game.

Mocht je mee willen doen, dan kun je hier de regels bekijken. Let wel: dit toernooi wordt iedere maand wereldwijd gehouden. Het niveau kan dus hoog liggen. De enige plek waar je mee kunt doen in de Benelux is The Virtuality in Amsterdam. De beste speler van het hele jaar krijgt als bonus ook nog €41.000,- op zijn of haar bankrekening gestort. Meer informatie over het toernooi is hier te vinden.

Omni Arena esports

Stam versterkt defensie van PEC Zwolle met Japanner

Yuta Nakayama gaat aan de slag bij PEC Zwolle. Kashiwa Reysol bevestigt dat de 21-jarige centrale verdediger de overstap maakt naar de club uit de Eredivisie en enkel nog medisch gekeurd hoeft te worden. PEC heeft nog niets gecommuniceerd over de aanwinst.

Nakayama maakte in mei 2015 in de Champions League-wedstrijd tegen Binh Duong zijn debuut in het eerste van Kashiwa. Hij werd in 2017 verkozen tot Talent van het Jaar in de J-League en heeft inmiddels 99 wedstrijden voor de uit de J1-League gedegradeerde club gespeeld. Daarin was de linkspoot goed voor zes doelpunten en twee assists.

Voor het PEC van trainer Jaap Stam is Nakayama de tweede aanwinst van de winterstop, want eerder versterkte men zich met middenvelder Pelle Clement. De voormalig Ajacied kwam over van Reading en tekende een contract tot de zomer van 2021 in het MAC³PARK Stadion.

PEC staat na zeventien speelronden met vijftien punten op de zestiende plaats in de Eredivisie en bevindt zich dan ook in een netelige positie. Stam nam het stokje over van de ontslagen John van 't Schip en moet De Blauwvingers voor de Eredivisie zien te behouden. Komende zaterdag komt Feyenoord op bezoek in de hoofdstad van Overijssel.

De gangstarappers van wielerploeg Astana

Wielerploeg Astana kwam vandaag op de proppen met een rapnummer. De grootste bijdrage wordt geleverd door de Belg Laurens de Vreese maar ook teambaas Alexander Vinokourov of kortweg Vino maakt zijn opwachting.

Van der Poel wint ook daags na NK

Mathieu van der Poel heeft maandag zijn negentiende zege van het seizoen geboekt. De renner van Corendon-Circus was in de cross in het Belgische Otegem, die traditioneel daags na de nationale kampioenschappen plaatsvindt, opnieuw de beste. Bij de vrouwen won Denise Betsema.

Van der Poel had tot halverwege de wedstrijd gezelschap van Wout van Aert maar toen maakte de Belg een stuurfout. De Nederlandse kampioen profiteerde direct en ging in de aanval. Na ruim een uur wedstrijd kwam hij solo over de finish. Van Aert werd op bijna vijftig seconden tweede. Op de derde plaats finishte de nieuwe Belgisch kampioen Toon Aerts.

Waar Betsema zondag op het NK nog buiten het podium viel lukte dat nu wel. De renster van Texel wist zelfs te winnen. Net als zondag op het BK werd Loes Sels opnieuw tweede. Op de derde plaats finishte Ceylin del Carmen Alvarado.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Dieter Vanthourenhout (BEL)
6. Gianni Vermeersch (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Nicolas Cleppe (BEL)
9. Kevin Pauwels (BEL)
10. Laurens Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Loes Sels (BEL)
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
4. Katie Compton (USA)
5. Helen Wyman (GBR)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Anna Kay (GBR)
9. Sanne Cant (BEL)
10. Christine Majerus (LUX)

Away: platform FPS zonder held

We zijn gewend aan games met jou als heldhaftige hoofdpersoon, maar het kan ook anders. In Away: Journey to the Unexpected speel je als een jongetjes dat overal vrienden maakt. Het is dan ook een lichtvoetige game, bedoeld als komisch tijdverdrijf.

Om je een beetje te laten weten wat je kunt verwachten, is er ook een video met bijna tien minuten aan gameplay. De twee ontwikkelaars achter Away zijn de Fransen Aurélien Regard en voormalig Rayman level designer Jean-Matthieu Gennisson.

Away: Journey to the Unexpected komt uit op PlayStation 4 (5 februari), Nintendo Switch (7 februari), Xbox One (8 februari) en pc (Windows) (13 februari).

Away: Journey to the Unexpected

Away: Journey to the Unexpected

Wendy van Dijk naar Talpa

Eén van de bekendste en meest geliefde gezichten op de Nederlandse televisie is na de zomer te zien op de zenders van Talpa Network. Daarmee keert Wendy van Dijk onder meer terug naar de zender waar het presenteren voor haar begon: SBS6. Sinds haar start op televisie presenteert Wendy van Dijk met veel succes grote programma’s en ook bij SBS6 zal zij dat doen. In ieder geval is ze te zien in het nieuwe seizoen van Dance Dance Dance.

De komende vijf jaar zal presentatrice en actrice Wendy van Dijk naast haar televisiewerk bij Talpa Network ook haar online platform Wendy Multimedia uitbreiden en versterken. Hiervoor worden op verschillende vlakken nieuwe en creatieve projecten ontwikkeld.

“Ik kijk ernaar uit om samen met Talpa Network verder te bouwen aan Wendy Multimedia, waar we vier jaar geleden succesvol mee zijn gestart,” zegt Wendy van Dijk. “Ik heb heel veel zin om nieuwe televisieavonturen aan te gaan bij de zender waar ik ben begonnen! Ik krijg bij Talpa Network de ruimte om op hele innovatieve manieren met de kijkers in contact te zijn. Dat is voor mij de verdieping waar ik naar op zoek was.”

“Met Wendy halen we echt een triple A-ster binnen,” zegt John de Mol. “Zij heeft zoveel ervaring, zij is zo’n grote naam. Ik heb gemerkt dat dit steeds belangrijker wordt bij het grote publiek. Ik vind het geweldig om Wendy als persoon erbij te hebben, en ik ben er ook zeker van dat wij samen grote stappen kunnen zetten om het multimedia merk Wendy nog veel groter te maken dan het nu is.”

Wendy is sinds juli 2006 één van de grote sterren geweest van RTL, waar ze onder andere The Voice presenteert. Haar overstap naar Talpa Network is in goed overleg gegaan. “Ik heb bij RTL de kans gekregen om mij als presentatrice en als actrice enorm te ontwikkelen de afgelopen jaren. Ik ben RTL daar zeer dankbaar voor. Ik zal altijd terugkijken op een heel waardevolle en warme tijd.”

Wendy van Dijk naar Talpa (Foto: Talpa / Moon Jansen )
Wendy van Dijk naar Talpa (Foto: Talpa / Moon Jansen )

Menzo vervolgt trainersloopbaan bij partner Ajax in China

Stanley Menzo vervolgt zijn trainersloopbaan in China. Beijing Guoan, dat samenwerkt met Ajax, meldt dat de oud-keeper het tweede elftal gaat leiden. De laatste klus van Menzo was bij het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town, waar hij ruim een jaar geleden vertrok. De Nederlander trad in oktober 2017 aan in Kaapstad, nadat hij daarvoor al werkzaam was als hoofd jeugdopleiding van the Urban Warriors.

De voormalige doelman van onder meer Ajax was eerder actief als hoofdtrainer bij AGOVV Apeldoorn, FC Volendam, SC Cambuur, Lierse SK en AFC, terwijl hij ook assistent-coach was bij Vitesse en keeperstrainer bij het Nederlands elftal.

Menzo, die al enkele weken actief is bij Beijing Guoan, is collega van Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester is de trainer van het eerste van de club. Schmidt was eerder onder meer werkzaam bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. De 51-jarige coach staat sinds de zomer van 2017 aan het roer bij Beijing Guoan.

Murray strijdend ten onder bij laatste Australian Open; Federer en Nadal makkelijk door

Andy Murray is bij zijn laatste optreden op de Australian Open maandag al in de eerste ronde uitgeschakeld. De De Brit ging in vijf sets onderuit tegen Roberto Bautista Agut. Roger Federer en Rafael Nadal bereikte wel makkelijk de tweede ronde.

Murray verloor na een partij van ruim vier uur van Bautista Agut 6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-7 (4), 6-2 onderuit. De 31-jarige Schot kondigde vorige week aan dat hij uiterlijk na Wimbledon zijn carrière beëindigt wegens een slepende heupblessure. Hij sloot ook niet uit dat de Australian Open zijn laatste toernooi zou zijn.

In zowel set één als twee verloor Murray eenmaal zijn service en verloor de set dan ook met 6-4. In de set drie verloor de 31-jarige Schot opnieuw zijn service, maar ditmaal kon hij de break achterstand wel wegwerken. In de tiebreak trok Murray aan het langste eind. Ook set vier eindige in een tiebreak en daar wasdrievoudig winnaar van een Grand Slam opnieuw de beste. In de vijfde en beslissende set trok Bautista Agut toch aan het langste eind tegen een uitgeputte Murray. De Spanjaard won de beslissende set met 6-2.

[b]Federer en Nadal makkelijk door[/b]
Federer had weinig moeite met de Oezbeek Denis Istomin. De Zwitser won met 6-3, 6-4, 6-4. Ook Nadal won zonder setverlies zijn wedstrijd. De Spanjaard won in straight-sets van de Australiër James Duckworth: 6-4, 6-3, 7-5.

Ook de Kroaat Martin Cilic won zijn partij in drie sets. De nummer zeven van de plaatsingslijst won 6-2, 6-4 en 7-6 (3) van Bernard Tomic. Kevin Anderson had in zijn eerste ronde wat meer moeite met zijn tegenstander. Toch won de Zuid-Afrikaan in vier sets van de Fransman Adrian Mannarino (6-3, 5-7, 6-2 en 6-1).

In het mannentoernooi was misschien wel de grootste verrassing dat John Isner verloor in zijn eerste ronde. Tegen zijn twaalf jaar jongere landgenoot verloor de Amerikaan in vier tiebreaks van Reilly Opelka: 7-6 (4), 7-6 (6), 6-7 (4) en 7-6 (5).

SC Heerenveen zet vertrekkende Thorsby terug naar beloften

Morten Thorsby traint voorlopig mee met de selectie van Jong sc Heerenveen, zo maken de Friezen maandagmiddag bekend via de officiële kanalen. De middenvelder was zonder reden afwezig tijdens de eerste twee trainingen van het jaar en reisde daarom eerder al niet mee naar het trainingskamp in La Manga. De Noor en de leiding van de club zijn eerder op de maandag met elkaar in gesprek gegaan, waarna het besluit is genomen om hem met de beloften mee te laten trainen.

Thorsby was de afgelopen week al in het nieuws vanwege zijn naderende overstap naar Sampdoria. De 22-jarige middenvelder beschikt over een aflopend contract in het Abe Lenstra Stadion en maakt na afloop van dit seizoen transfervrij de gang naar Italië. De kans dat hij in januari al naar Genua vertrekt is overigens niet helemaal uitgesloten, aangezien Heerenveen graag nog wat geld aan de transfer over zou houden.

Technisch manager Gerry Hamstra gaf zaterdag in gesprek met de Leeuwarder Courant al aan niet te weten of Thorsby in de tweede seizoenshelft nog opgesteld zou worden, terwijl de jeugdinternational zelf 'best' nu al naar Italië zou willen gaan: “Maar een extra halfjaar bij Heerenveen is absoluut geen straf. Ik heb me hier altijd goed gevoeld", benadrukte hij toen wel.

Haase wint eindelijk eens weer op de Australian Open

Robin Haase heeft voor het eerst in acht jaar de eerste ronde van de Australian Open overleefd. De Nederlandse nummer één bij de mannen won in drie sets van de Spanjaard Guillermo García López: 7-5, 6-4, 7-5.

In de gehele wedstrijd moest Haase, maar één keer de service inleveren tegen García López. Dat was in de eerste set, maar toen had de Hagenaar al een break voorsprong te pakken tegen de Spanjaard. Vooral op beslissende momenten sloeg de Nederlander toe. In de elfde game van de eerste set brak Haase opnieuw de service van de Spanjaard en serveerde het vervolgens uit.

In set twee brak Haase al snel de service van García López en gaf deze voorsprong niet meer weg. Set drie liep tot 5-5 gelijk op, waarna Haase het eerste breakpoint van de set benutte. In de volgende game serveerde de Nederlander het makkelijk uit. Voor Haase was het de eerste overwinning sinds de US Open van vorig jaar in augustus. Daar bereikte de Nederlander toen de tweede ronde.

In de volgende ronde speelt Haase tegen de Tsjech Tomás Berdych. De voormalig nummer vier van de wereld won van de als dertiende geplaatste Brit Kyle Edmund (6-3, 6-0 en 7-5).

Bertens eenvoudig door naar tweede ronde Australian Open

Kiki Bertens heeft overtuigend de tweede ronde bereikt van de Australian Open. De Nederlandse nummer negen van de wereld was in haar eerste ronde partij tegen de Amerikaanse Alison Riske met twee keer 6-3 te sterk.

Bertens begon direct goed aan haar partij en won de eerste overtuigend met 6-3. In de tweede set ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Bertens de break plaatste. In de game daarna kreeg Riske haar eerste breakpoint van de wedstrijd, maar met een ace op tweede service sloeg Bertens die weg. Bij een 5-3 stand brak de Nederlandse nog één keer de service, waarna de Nederlandse in iets meer dan één uur de wedstrijd afmaakte.

In de volgende ronde speelt Bertens tegen Anastasia Pavlyunchenkova. De Russische won met 6-4, 6-3 van olympisch kampioene Mónica Puig uit Puerto Rico.

15-jarige joyrider ramt politieauto

Agenten hielden zaterdagnacht een 15-jarige jongen uit Rotterdam aan op de Groene Kruisweg voor joyriden. Aanvankelijk probeerde de bestuurder te ontkomen en ramde daarbij een politieauto.

Agenten zagen omstreeks 04:00 uur op de Krabbendijkestraat in Rotterdam een auto rijden zonder verlichting. Op het moment dat de agenten de auto wilden controleren, ging de bestuurder er vandoor richting de Groene Kruisweg. Toen de auto voor het verkeerslicht stopte, blokkeerde de politieauto de doorgang. De jongeman ramde vervolgens de politieauto en zette zijn vlucht voort. Ver kwam de bestuurder echter niet, want even verderop zagen de agenten kans om auto alsnog tot stilstand te brengen.

Agenten hielden de 15-jarige bestuurder aan. De auto waarin de jonge joyrider reed, was van zijn moeder. De tiener moet bij de kinderrechter verschijnen en heeft heel wat uit te leggen: hij heeft met de auto een reeks van verkeersovertredingen gepleegd, beledigde agenten en verzette zich tegen zijn aanhouding.

15-jarige joyrider ramt politieauto (Foto: Politie.nl)
15-jarige joyrider ramt politieauto (Foto: Politie.nl)

Coalitietop na klimaatoverleg: 'afspraken staan'

De top van de coalitie heeft een 'stevig gesprek' gevoerd over het klimaatakkoord. Tijdens dat gesprek is bij alle partijen de overtuiging ontstaan dat ze er met elkaar uit gaan komen. 

De spanningen die ontstonden na de stevige uitspraken van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff van dit weekend. Hij zei toen zich niet gebonden te voelen aan het akkoord en haalde fel uit naar D66-voorman Jetten die hij 'drammer' noemde.

Ook sprak Dijkhoff zijn zorgen uit over de betaalbaarheid van de maatregelen, hij vindt dat de burger niet onredelijk belast mag worden. Premier Rutte gaf vandaag aan dat daar geen sprake van kan zijn. Maar tegelijkerijd benadrukte hij nog steeds achter het akkoord te staan. 'We staan voor de doelstellingen en we staan voor de randvoorwaarden. Doel is dat dat die 49 procent reductie oplevert, maar wel op een manier dat we het ook kunnen meemaken.'

'Het was inderdaad een stevig gesprek, maar iedereen schaart zich achter de afspraken', liet Jetten na afloop weten. Dijkhoff stelde vooral verder te willen met 'het werk dat voor ons ligt' al erkent hij wel dat zijn uitspraken niet hoffelijk waren.

Ook de ChristenUnie benadrukt dat de afspraken niet veranderd zijn. 'We gaan gewoon verder. Er zijn politieke verschillen, maar we gaan hier uit komen", aldus partijleider Segers. "Dat was zo in december en dat is het vandaag nog steeds'.

Eerste herbruikbare viaduct in Nederland

Nederland heeft sinds vandaag voor het eerst een herbruikbaar betonnen viaduct. Het viaduct kan zonder restafval weer uit elkaar gehaald worden, opnieuw gebruikt worden en gaat op die manier ongeveer 200 jaar mee. Normale viaducten hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar.

Het viaduct is maandag tussen Kampen en Dronten - op de eerste dag van de week van de circulaire economie - in aanwezigheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in gebruik genomen. Een (elektrische) vrachtwagen reed er als eerste overheen.

Circulair ontwerpen en bouwen
Van Veldhoven: "Dit viaduct is een mooie combinatie van duurzame ambitie en boerenverstand. Viaducten bouwen met standaardblokken die ook elders weer kunnen worden ingezet, is goed voor het klimaat. Want grondstoffen worden niet verspild en het biedt kansen om sneller te werken en kosten te verlagen. Rijkswaterstaat zegt daarom terecht: 'wij willen in 2030 circulair werken'. Dit viaduct is een prachtige stap in die ambitie en kan voor heel Nederland - en de rest van de wereld - als inspiratie dienen. Circulair ontwerpen en bouwen kán en is big business"

Gemakkelijk aan te passen
De veertig losse elementen van het viaduct zijn demontabel. Het viaduct is daardoor ook gemakkelijker aan te passen. Een extra rijbaan of nieuwe afrit wordt simpel toegevoegd. Het viaduct is zelfs in zijn geheel te verplaatsen. In maart 2019 gaat dit geheel bijvoorbeeld alweer uit elkaar. Tot die tijd wordt het door bouwverkeer gebruikt bij de aanleg van de Reevesluis.

Juiste moment
Het circulaire viaduct komt op het juiste moment. Tot 2028 heeft Rijkswaterstaat minstens 80 projecten voor groot onderhoud. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan een opknapbeurt toe. De bevindingen van het herbruikbare viaduct worden hierin meegenomen.

Economie zonder afval
Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt om de Nederlandse klimaatdoelen te halen.

Burgemeester Gdansk overleden

Pawel Adamowicz, burgemeester van Gdansk (Polen), is zondagavond tijdens een liefdadigheidsevenement neergstoken meldt VTM. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joachin Bruzinske is de toestand van de burgemeester zorgwekkend te noemen. Volgens hem is de aanval een barbaarse daad. 

De aanval vond plaats terwijl Adamowicz op een podium stond. Een onbekende man stapte op hem af en stak meerdere malen op hem in, voor het oog van een honderdtal toeschouwers. De burgemeester werd ter plaatse gereanimeerd en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij direct werd geopereerd. 

De dader, een 27-jarige man, is opgepakt. Volgens ooggetuigen zou hij geroepen hebben dat hij onschuldig was. 

Update 15.47 uur

De Telegraaf weet te melden dat de burgemeester na een vijf uur durende operatie alsnog is overleden aan de steekwonden in buik en hart.

Slachtoffer steekpartij overleden, politie zoekt getuigen

Zondagavond 13 januari 2019 heeft rond 19.15 uur een steekincident plaatsgevonden in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. Daarbij raakte een man ernstig gewond. Deze 29-jarige man is later op de avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft inmiddels een 31-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident.

Een woordvoerder van de politie: "Momenteel is de aanleiding voor het steekincident nog onduidelijk. In het belang van het onderzoek wil de recherche daarom graag spreken met getuigen die zowel rond het tijdstip van het misdrijf, tussen 19.10 en 19.15 uur, iets gezien of gehoord hebben, maar ook in de periode daarvoor. Ook andere informatie die van belang kan zijn, hoort de politie graag."

Hij vervolgt: "De recherche roept ook mensen die zondagavond het steekincident hebben gemeld bij de meldkamer, maar later nog niet met de recherche hebben gesproken op om nogmaals contact te zoeken via 0900-8844. Hetzelfde geldt voor mensen die andere informatie of beelden hebben."

Slachtoffer steekpartij overleden, politie zoekt getuigen (Foto: Politie.nl)
Slachtoffer steekpartij overleden, politie zoekt getuigen (Foto: Politie.nl)

22-jarige man bijt en bedreigt ex-vriendin met de dood

Agenten hebben zondag in Rotterdam een 22-jarige man aangehouden omdat hij zijn 21-jarige ex-vriendin mishandeld had en met de dood had bedreigd. Bij een controle in zijn woning werden (echt lijkende) vuurwapens en scherpe patronen gevonden.

De vrouw meldde zich zondagmorgen op het politiebureau Zuidplein. Zij vertelde dat zij door haar (ex-)vriend was mishandeld na een ruzie. Ze had meerdere bijtwonden op haar lichaam. De man had haar ook bedreigd met de dood. Hij had haar meerdere foto’s en een filmpje gestuurd van wapens.

Agenten gingen op zoek naar de man die ze na een uitgebreide zoektocht in zijn auto aantroffen. Hij werd direct aangehouden. Bij een huiszoeking in zijn woning in Charlois vonden agenten een pistool, echte patronen en een alarmpistool. Dit is in beslag genomen. De man zit nog vast en wordt verhoord.

22-jarige man bijt en bedreigt ex-vriendin met de dood (Foto: Politie.nl)
22-jarige man bijt en bedreigt ex-vriendin met de dood (Foto: Politie.nl)

Celstraf en behandeling geëist tegen 'treinaanrander'

Het onderzoek in het Pieter Baan Centrum mag dan weinig inzicht hebben gegeven in de motieven van een 23-jarige man uit Utrecht, die verdacht wordt van vier aanrandingen in februari 2018, de feiten vindt de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen. Ze eiste vandaag een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk en daarbij een aantal bijzondere voorwaarden waaronder een ambulante behandeling.

De aanrandingen vonden allemaal plaats in en rond het openbaar vervoer. Eén slachtoffer achtervolgde hij vanaf een bushalte, een ander benaderde hij op Utrecht CS en achtervolgde haar door dezelfde bus te nemen. Een derde vrouw, die in Hoog Catharijne een winkel in was gegaan om hem te ontlopen, bleef hij voor de winkel opwachten. Het vierde slachtoffer randde hij aan in de trein tussen Emmen en Coevorden en volgde haar toen ze de trein had verlaten. De officier vond deze feiten bewezen op basis van de aangiften, de beschikbare beelden en gezien de onderlinge samenhang.

“Wat deze vrouwen hebben meegemaakt, is denigrerend en angstaanjagend. Dat de verdachte zijn slachtoffers is blijven achtervolgen, maakt deze zaak veel ernstiger. De vrouwen voelden zich opgejaagd en bij hen is de angst ontstaan dat hij nog ergere dingen zou gaan doen.” Ook noemde ze de hoeveelheid feiten en de jonge leeftijd van de slachtoffers – van 14 tot 19 jaar – als strafverzwarende omstandigheden. Een relatief korte straf of een taakstraf doet daarom geen recht aan de ernst van de feiten. Wat er precies met de verdachte aan de hand is, is niet duidelijk geworden. Wel zijn er aanwijzingen dat alcohol- en drugsgebruik een rol hebben gespeeld.

Daarom eiste de officier niet alleen een forse gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk en een lange proeftijd van drie jaar. Ook vroeg ze de rechtbank een groot aantal voorwaarden op te leggen: een meldplicht, ambulante behandeling met de mogelijkheid voor klinische opname, een drugsverbod, een alcoholverbod en de verplichting mee te werken aan middelencontrole. Aanvullend vroeg de officier om een contactverbod met de drie slachtoffers die net als de verdachte in Utrecht wonen, en toewijzing van de vorderingen van de vier slachtoffers.

Bewoner voormalig klooster door het lint

De politie in Breda heeft vanochtend in alle vroegte een man aangehouden die verdacht wordt van het plegen van vernielingen in een voormalig klooster. De bewoners vluchtten de straat op.

Om 05:15 uur kwamen er verschillende paniekmeldingen binnen vanuit het voormalig klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. Er zou een inbreker binnen lopen in het kamerverhuurpand. Verschillende politie-eenheden stoven die kant op. De voordeur bleek open te staan en toen de agenten de gang in keken zagen ze dat er met spullen gegooid werd. Ze werden aangesproken door een melder die aangaf dat een man, ondertussen hevig bloedend, spullen vernielde in het pand. Hij zou ook enkele ruiten in hebben geslagen.

De agenten stelden een onderzoek in en kwamen verschillende vernielingen tegen. Ze gingen af op geschreeuw en troffen op het binnenplaatsje een bloedende man die een verwarde indruk maakte. De man kon geboeid worden en hij werd aangehouden. In verband met zijn verwondingen is hij naar het ziekenhuis gebracht. Hij bleek ook een bewoner van het pand te zijn. De recherche stelt een onderzoek in. Niet alle aangiftes konden worden opgenomen omdat enkele bewoners het huis waren ontvlucht. Er zal contact met ze worden gezocht.

Vaarverbod voor dronken schipper

Ook op het water kan alcohol achter het stuur leiden tot grote gevaren en schade. Agenten van de Zeehavenpolitie in Rotterdam hielden afgelopen zaterdag een alcoholcontrole op het water. Een 31-jarige binnenvaartschipper voer in de Waalhaven met bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol op. Hij is aangehouden.

Om de veiligheid op het water te waarborgen en ongevallen te voorkomen, hielden agenten de controle op het gebruik van alcohol en/of drugs op de Rotterdamse wateren. In totaal werden 22 binnenvaartschippers gecontroleerd in de Waalhaven en op de Oude Maas.

Een 31-jarige schipper bleek na onderzoek 825 µg/l te blazen. Hij heeft een proces-verbaal gekregen en een vaarverbod voor 10 uur. Bij herhaling zal zijn vaarbewijs worden ingevorderd.

Vaarverbod voor dronken schipper (Foto: Stockfoto Politie.nl)
Vaarverbod voor dronken schipper (Foto: Stockfoto Politie.nl)

20-jarige uitreizigster bij terugkeer aangehouden

Een 20-jarige vrouw die in 2017 vermoedelijk is vertrokken richting het strijdgebied van IS in Syrië is door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. De vrouw is vorige week donderdag op Schiphol aangehouden bij haar terugkeer naar Nederland.

De politie onderzoekt of de vrouw zich in Syrië heeft aangesloten bij IS. Zij wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. In 2014 deed ze ook een poging om uit te reizen naar Syrië, maar werd ze tegengehouden op de grens van Hongarije met Servië en teruggestuurd.

De vrouw meldde zich in november vorig jaar bij het Nederlandse consulaat in Turkije.

Rennen ze of rennen ze niet?

Als het fluitje klinkt, dan betekent dat: de trein vertrekt, niet meer instappen. Met een video wil NS reizigers informeren en om begrip vragen. Conducteur Angela Monsieurs: "Ik hoop op minder hartverzakkingen." Angela is te zien in de video 'Rennen ze? Rennen ze niet??'. Ze vertelt: "Voor mij is de veiligheid van reizigers de belangrijkste reden om hieraan mee te doen. Daarnaast lopen treinen vaak vertraging op door laatkomers en daar hebben andere reizigers weer last van. Laatst zag ik een man in volle vaart de trein in springen, het fluitsignaal had al geklonken en de deuren gingen dicht. Ik hield mijn hart vast en dacht; die valt straks al zijn tanden uit zijn mond." Gelukkig liep het goed af, maar dat geldt niet voor iedereen.

Angela geeft aan dat zij meerdere keren per dag meemaakt dat reizigers na het fluitje nog in stappen. Uit een eerdere NS enquête bleek dat 71% van de ondervraagde conducteurs dit herkennen en hierdoor onnodig vertraging oplopen. "Een aansluiting die je wil halen of een concert dat op een bepaalde tijd begint; elke laatkomer heeft een goede reden om een trein nog te willen halen. Alleen zitten er in die trein nog heel veel andere reizigers die graag op tijd vertrekken."

De afgelopen vijf jaar nam het aantal geregistreerde deurbeknellingen toe van 25 in 2013 tot naar verwachting 69 in 2018. Dat zijn gelukkig kleine aantallen, maar het kan voor degene die het betreft een gevaarlijke situatie opleveren. Conducteur Hans Dekker vertelt: "Vooral in de spits en 's avonds laat proberen reizigers vaak nog na het fluitsignaal in te stappen. Dat begrijp ik ook, want je wil op tijd op je werk zijn of na een avond uit lekker naar huis. Niet iedereen is zich alleen bewust van de mogelijke gevolgen. In Utrecht heb ik meegemaakt dat een meisje na het fluitje nog snel de trein in dook en vervolgens met haar knie de trap raakte. Gelukkig was er toevallig een arts in de trein aanwezig die haar direct kon helpen. Ze is vervolgens met een ambulance afgevoerd."


Duitse bobsleeërs domineren World Cup en EK, De Bruin knap 6e

In het Duitse Königssee is de World Cup voor de bobsleeërs zondag afgesloten. Het weer leverde wat problemen op voor de wedstrijd die tevens dienst deed als EK, de skeletonwedstrijden werden geannuleerd, maar uiteindelijk konden de wedstrijden onder prima omstandigheden plaatsvinden.

Bij de vrouwen ging de winst naar olympisch kampioene Mariama Jamanka, samen met remster Annika Drazek. Het Duitse duo sloeg in de eerste run een gat naar landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack, die in de tweede run nog een plek in moesten leveren. Elana Meyers Taylor en Lake Kwaza uit de VS werden op 0,36 seconden tweede, voor de slee van Schneider (+0,49). De vierde plek - en dus brons op het EK - ging naar Katrin Beierl en Jennifer Onasanya uit Oostenrijk (+0,99), twee honderdsten voor de zeer verrassende Roemeense slee van Andreea Grecu en Andreea Teodora.

In de tweemansbob domineert Francesco Friedrich dit seizoen en de Duitser was ook nu niet te stoppen. Na één run stond de Canadees Justin Kripps met remmer Cameron Stones nog 0,03 seconden voor Friedrich, maar de Duitser ging er met remmer Martin Grothkopp in de tweede run voorbij en won met 0,11 seconden verschil. Zijn landgenoot Johannes Lochner kwam voor eigen publiek met remmer Christian Rasp in actie in zijn nieuwe FES-slee, in plaats van het oudere Wallner-materiaal, en dat leverde op 0,43 seconden plek drie op.

Romain Heinrich en Dorian Hauterville eindigden op 0,52 seconden als vierde en pakten zo EK-brons, een prestatie die de Fransen sinds de tijden van Bruno Mingeon - eind jaren negentig - niet meer gezien hebben. Ivo de Bruin pakte met Dennis Veenker in zijn slee een twaalfde plek op 1,15 seconden.

De wedstrijd in de viermansbob werd een feest voor Lochner, die voor eigen publiek en op de baan waar hij leerde sturen twee keer de snelste run neer kon zetten. De Letse slee van Oskars Kibermanis werd op 0,18 seconden tweede, voor het team van Friedrich (+0,22).

De start van de tweede run was voor De Bruin niet best: Veenker kreeg zijn been nauwelijks in de Eurotech-slee gevouwen, maar het lukte en met Joost Dumas en Janko Franjic in de slee pakten de Nederlanders een knappe achtste plek, goed voor plek zes op het EK.

Letse rodelaars schrijven geschiedenis voor thuispubliek

In Sigulda hebben de Letse rodelaars voor hun eigen publiek geschiedenis geschreven. De ploeg pakte voor het eerst in de historie een World Cup-zege op de estafette door optimaal van de baankennis te profiteren.

De baan in Sigulda is niet alleen voor de Letse ploeg de thuisbaan, maar ook voor de rodelaars uit Rusland. Dat bleek, want de Russen waren bijzonder goed op dreef. Semen Pavlichenko pakte er in 2015 de wereldtitel en dit keer was hij een klasse apart bij de mannen. Zijn landgenoot Aleksandr Gorbatcevich werd verrassend tweede op 0,188 seconden, een enorm gat in het rodelen.

Olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk werd derde op 0,264 seconden, voor de Letse jeugdolympisch kampioen Kristers Aparjods (+0,323). Roman Repilov stond aanvankelijk overigens derde en kon het Russische podium compleet maken, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd wegens problemen met zijn slee.

Een speciale vermelding was er voor de Slowaak Jozef Ninis, die op 0,472 seconden als vijfde eindigde, het beste resultaat in een reguliere World Cup-wedstrijd ooit voor de 37-jarige veteraan, die al sinds 2004 van de partij is. De Duitsers vielen vies tegen: Felix Loch was op 0,632 seconden op de negende plek de beste, hoewel de ploeg vermoedelijk flink wat met het materiaal aan het testen was met het oog op het aankomende WK.

Ook bij de vrouwen werd de Russische vlag gehesen. Tatyana Ivanona boekte haar tiende World Cup-zege en deed dat door de Duitse Natalie Geisenberger met 0,128 seconden klop te geven. De Amerikaanse Summer Britcher werd op 0,350 seconden derde, vier duizendsten van een seconde voor de Italiaanse Andrea Vötter. De jonge Letse Kendija Aparjode moest 0,378 seconden toegeven en greep zo net naast een sensationele podiumplek.

Bij de dubbels was het wél business as usual: Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland waren oppermachtig, maar daarachter konden de Letten juichen. Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins werden op 0,379 seconden knap tweede, een kleine tiende voor de broers Andris en Juris Sics, eveneens uit Letland.

Het weekeinde werd afgesloten met de estafette en daar schreven de Letten geschiedenis. Aparjode, haar jongere broertje Aparjods en Gudramovics/Kalnins zetten een tijd neer die Oostenrijk aan leek te vallen, tot Birgit Platzer het finishbordje miste. De Amerikaanse ploeg kwam er ook niet aan, Rusland gaf 0,156 seconden toe en Duitsland eindigde vooral dankzij matige runs van Loch en Eggert/Benecken met 0,393 seconden achterstand op plek drie.

Fluitconcert voor Hugo de Jonge, FNV wil 750 miljoen voor jeugdzorg

Jeugdzorgwerkers maken zich al maanden boos over hoe de jeugdzorg aan het kabinetsbeleid ten onder gaat. Ondanks dat jeugdhulpverleners al meerdere malen in opstand zijn gekomen, schuift minister Hugo de Jonge het probleem voor zich uit. Ondertussen komen jeugdzorgwerkers en kinderen in de knel; de wachtlijsten blijven groeien, kinderen moeten maanden op hulp wachten en de sector loopt leeg omdat professionals omvallen of de sector verlaten.

Fluitconcert
Om 12:30 uur loopt een groep van honderden jeugdhulpverleners, verenigd in FNV Zorg & Welzijn, vanaf de Koekamp (naast Den Haag CS) naar het ministerie van VWS. Hier geven zij minister Hugo de Jonge een (uit)fluitconcert. Daarna lopen zij verder naar theater Diligentia en bespreken in de foyer hun acties voor 2019.

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Jeugdzorgwerkers worden bozer en bozer dat minister Hugo de Jonge hun problemen niet serieus neemt. Ze gaan door voor ‘hun’ kinderen, maar voelen zich door hem behoorlijk tegengewerkt. Onderzoeken die zijn toegezegd worden uitgesteld en resultaten van bijvoorbeeld het arbeidsmarktonderzoek worden pas ná belangrijke debatten gepubliceerd. Allemaal tekenen dat hij jeugdzorg absoluut geen prioriteit geeft.’

FNV wil dat er 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg wordt uitgetrokken en dat de administratiedrift en inkoop- en aanbestedingswaanzin in de jeugdzorg stoppen. Verder pleit FNV voor een kostprijsonderzoek en een verbod voor gemeenten om onder de kostprijs jeugdzorg in te kopen. Ook dringt de bond aan op een overbruggingskrediet dat tussen nu en de uitkomsten van het regio-onderzoek jeugdzorg tekorten moet opvangen, een administratiestandaard, een vaste plek van medewerkers in beleid- en besluitvorming en toegankelijke jeugdzorg voor iedereen die dat nodig heeft.

Transitie is botte bezuiniging
Maaike: ‘Hugo de Jonge is heel druk bezig met zijn imago-oppoetscampagne voor de zorg, maar weigert het probleem bij de wortel aan te pakken; verbeteringen in de werkomstandigheden. Door zijn huidige beleid wordt het werk van de jeugdhulpverleners uitgehold. Administratie en krappe budgetten gaan vóór goede zorg voor kinderen. Daar gaat geen enkel zorgverlenershart sneller van kloppen. Het maakt de sector onaantrekkelijk, daar kan geen reclameabri van zijn ‘ik zorg’-campagne iets aan veranderen.’

Volgens de FNV moet de Jonge investeren in de sector, zodat de sector zich echt kan omvormen tot een innovatieve zorgsector; hetgeen was beoogd met de transitie van jeugdzorg. Van der Aar: ‘Nu is er geen geld voor passende jeugdzorg, laat staan voor innovatie. Gemeenten houden de hand op de knip, omdat zij ook te weinig van het ministerie van VWS krijgen. De transitie jeugdzorg is tot nu toe een botte bezuiniging gebleken. Met kwetsbare kinderen en zorgprofessionals als inzet.’

Fluitconcert voor Hugo de Jonge, FNV wil 750 miljoen voor jeugdzorg (Foto ter illustratie: Pxhere)
Fluitconcert voor Hugo de Jonge, FNV wil 750 miljoen voor jeugdzorg (Foto ter illustratie: Pxhere)

Het rommelt bij Santorini

Seismologen hebben de afgelopen vierentwintig uur een aardbevingszwerm bij het Griekse eiland Santorini gedetecteerd. De aardbevingen vinden plaats op een diepte van acht tot vijftien kilometer. De magnitude is vooralsnog gering en ligt tussen de 2 en 4 op de schaal van Richter waarbij de zwaarste beving een kracht van 3.9 had.

De bevingen vinden ten zuidwesten van Santorini plaats in de richting van de Christiana Eilandengroep. De eilandengroep maakt samen met Santorini deel uit van de grotere en bekendere eilandengroep de Cycladen. Of de bevingen vulkanisch gerelateerd zijn is nog niet bekend maar zal zeker nadrukkelijk worden uitgezocht. Santorini, een eiland in de Egeïsche Zee, wordt ook wel Thera genoemd en kent een gewelddadig verleden. Het heeft veel weg van de actuele gebeurtenissen rondom de Krakatau vulkaan bij Indonesië die een soortgelijk scenario kende.

Rond 1600 voor Christus (de exacte datum is nog altijd onderwerp van discussie) was er een gigantische vulkaanuitbarsting bij Santorini die vergelijkbaar is met de uitbarsting van de Krakatau in 1883.  De eruptie was met een vulkanische-explosiviteitsindex van 7 één van de zwaarste uitbarstingen ooit gemeten. De oude stad Akrotiri werd daarbij onder vijftig meter puimsteem bedolven. Een groot deel van de vulkaan werd daarbij verwoest en is in zee gestort waarbij een tsunami van twintig tot dertig meter hoog door de Middellandse Zee trok en grote verwoestingen aanrichtte. Onder andere de havens van Kreta en Santorini werden verwoest. De eruptie ging de geschiedenisboeken in als de Minoïsche uitbarsting vanwege de Minoïsche beschaving die zich destijds op Kreta en delen van Griekenland bevond. 

Op onderstaande afbeelding (Bron: NASA) is te zien wat er tegenwoordig over is van de vulkaan bij Santorini. Rechts de overblijfselen van Thera, links het gebied wat nu bekend staat Thirasia. In het midden is de overstroomde caldera van de oude vulkaan te zien waar nu het eiland Néa Kaméni ligt. 

Satellietfoto van het huidige Santorini
Satellietfoto van het huidige Santorini

Santorini bestaat inmiddels uit zes eilanden en tegenwoordig is het eiland een favoriete vakantiebestemming bij toeristen. De laatste eruptie in het gebied van Santorini dateert uit 1950. 

Reisadvies overheid in ANVR-reisbrochure

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en reiskoepel ANVR gaan verder samenwerken om de Nederlandse reiziger nog beter te helpen met een goede voorbereiding van de reis. Voortaan krijgen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken een plaats in de ANVR brochures die iedere reiziger krijgt bij zijn of haar reis. Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakte dit maandag bekend in Den Haag tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het ministerie met partners uit de reiswereld.

“Buitenlandse Zaken en de reisorganisaties hebben een gezamenlijk belang: dat Nederlandse reizigers wereldwijd veilige en mooie reizen maken. Ik ben daarom heel blij dat de ANVR onze reisadviezen actief onder de aandacht brengt bij de reiziger. Zo zorgen we er samen voor dat de Nederlander goed geïnformeerd op reis gaat. Het is mijn ambitie om dergelijke samenwerkingen met partners in de reiswereld uit te breiden”, aldus Blok.

Directeur Frank Oostdam van de ANVR: “De ANVR stelt Nederlandse reizigers nu al op landenniveau op de hoogte van de inhoud van alle reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse Zaken en de ANVR breiden die samenwerking nog verder uit. Vanaf 1 februari neemt de ANVR een verwijzing naar de reisadviezen op in hun brochure. De bij de ANVR aangesloten organisaties geven deze brochure aan alle zakelijke en vakantiereizigers die een reis boeken.”

Zegereeks schansspringer Kobayashi ten einde, Kubacki wint eindelijk

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft de laatste wedstrijd van het World Cup-weekeinde in het Italiaanse Val di Fiemme niet gewonnen. Dat is bijzonder: de Japanner won zes wedstrijden op rij, inclusief alle vier wedstrijden van de Vierschansentournee, maar in Italië lukte het niet.

Na de eerste ronde stond de Pool Dawid Kubacki aan de leiding, maar zijn voorsprong op Kobayashi was klein. Stefan Kraft (AUT), David Siegel (GER) en Yukiya Sato (JPN) stonden ook niet al te ver van de Poolse leider verwijderd, maar het was Kamil Stoch die vanaf plek acht liet zien nog niet klaar te zijn.

De Poolse tweevoudig Vierschansenwinnaar liet een topsprong zien, pakte plek na plek en eindigde uiteindelijk als derde. Kraft bleef hem nog wel voor, Kobayashi viel met een mindere sprong terug naar de zevende plek, zijn gedeeld slechtste resultaat van het seizoen.

Kubacki gooide er in ronde twee nog een geweldige sprong uit en won zo met behoorlijke overmacht. Op drie dagen na exact tien jaar na zijn World Cup-debuut was er in zijn 169e wedstrijd dan eindelijk een eerste zege voor de 28-jarige Kubacki, die op de schouders ging bij ploeggenoten Stoch en Maciej Kot.

Dongense trucker onschuldig aan doodrijden 'geel hesje'

De uit Dongen afkomstige vrachtwagenchauffeur die zaterdagavond op verzoek van de Belgische Justitie werd aangehouden als verdachte van een dodelijke aanrijding in Visé, Belgie, is gisteren op last van de onderzoeksrechter in vrijheid gesteld.

De man werd ervan verdacht dat hij op 11 januari een demonstrant zou hebben doodgereden en een andere persoon zou hebben verwond. Naar nu blijkt is de 58-jarige trucker niet betrokken geweest bij de aanrijding en hij is dan ook geen verdachte meer. Ook de inbeslaggenomen truck werd teruggegeven aan de eigenaar. 

Eerste World Cup-zege Geiger op noordse combinatie

Vinzenz Geiger heeft zijn eerste World Cup-zege op de noordse combinatie te pakken. De 21-jarige Duitser was de beste in de slotwedstrijd van het weekeinde in het Italiaanse Val di Fiemme.

De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl won het schansspringen en vertrok dus als eerste aan de tien kilometer langlaufen. Geiger, diens landgenoot Johannes Rydzek en de Japanner Akito Watabe vertrokken allemaal zo'n veertig seconden na Rehrl en het trio haalde de Oostenrijker vrij snel bij, waardoor een leidend kwartet ontstond.

Dat bleef even bij elkaar, maar in de slotronde moesten Watabe en Rehrl het hoge tempo van de Duitsers laten gaan. Rydzek leek na vrijdag zo een nieuwe zege te kunnen boeken, maar hij werd verrast door een fenomenale versnelling van zijn jonge teamgenoot, die zo solo over de streep kwam. Een dikke halve minuut achter Rydzek pakte Watabe de derde plek door Rehrl van het lijf te houden.

Jarl-Magnus Riiber blijft de ruime leider in de World Cup. De Noor was niet aanwezig in Val di Fiemme en Rydzek kon het gat met een eerste en tweede plek flink verkleinen.

FOK! Wat een weer: natte sneeuw?

Het is wisselend bewolkt en vanaf zee trekken vandaag nog een aantal buien over het land. Lokaal kunnen deze gepaard gaan met korrelhagel, in het noordoosten mogelijk ook met wat natte sneeuw. In de loop van de dag beperken de buien zich steeds meer tot het noorden en oosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 7°C aan de Zeeuwse kust. De noordwestelijke wind is boven land overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Vooral in de ochtend is de wind in het noordelijk kustgebied nog af en toe hard, 7 Bft. Later in de middag en vanavond wordt de wind westelijk en neemt de wind landinwaarts af naar zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.

Komende nacht zijn er eerst brede opklaringen met zeer lokaal nog een lichte bui. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en kan er plaatselijk wat motregen vallen. In het oosten is er kans op lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De minimumtemperatuur varieert van -1°C plaatselijk in het oosten tot 5°C aan zee. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.

Dinsdag overdag is het overwegend bewolkt en kan er plaatselijk lichte motregen vallen. Vooral in het zuidoosten is de zon nog af en toe te zien. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, in het zuidoosten blijft de temperatuur met 6°C wat achter. De west- tot zuidwestenwind is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Interpretatie zag fraaie wolken..
Interpretatie zag fraaie wolken..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wakker Dier is klaar met stuntzucht van Albert Heijn

Wakker Dier lanceert vandaag een radiospot tegen het stuntgedrag van Albert Heijn. De organisatie wil dat de supermarktketen stopt met vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk. “Onacceptabel dat Albert Heijn de dieren laat opdraaien voor hun stuntzucht. Dat moet echt stoppen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Slechte score
In de aanbiedingsfolders van Albert Heijn stonden vorig jaar in totaal bijna 1.300 kiloknallers. Daarmee eindigt de grootgrutter hoog in de kiloknallermonitor van Wakker Dier. Deze monitor vergelijkt de vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens.

Dierenleed
De radiocommercial maakt onderdeel uit van de kiloknallercampagne van Wakker Dier. Supermarkten proberen met kiloknallers zoveel mogelijk mensen naar hun winkels toe te lokken. Ondertussen gaat achter de kiloknaller veel dierenleed schuil.

'Stel minimumleeftijd en maximaal aantal bezoekers in op Wallen'

De gemeente is te uitgekleed en werkt onvoldoende samen om de problemen in het Wallengebied op te kunnen lossen. Dat concludeert de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond in een rapport dat hij schreef nadat hij een halfjaar onderzoek deed in het gebied.

Hij sprak in die periode met meer dan honderd bewoners, ambtenaren en politici. Ook woonde hij zelf een aantal dagen per week op de Wallen, om te ervaren hoe druk het er daadwerkelijk is. Zuurmond analyseerde de problemen in het gebied, met thema's variërend van vuilnis tot criminele ondermijning, en oppert in het rapport een aantal mogelijke maatregelen. 

Bewoners
Een belangrijk punt vindt Zuurmond dat bewoners zich vaak niet gehoord voelen. Klachten die ingediend worden bij 14-020, het telefonisch meldpunt voor overlast op de Wallen, lijken vaak vanzelf weer te 'verdwijnen'. Daarom pleit Zuurmond voor een gezamenlijk kantoor in de binnenstad voor buurtmanagers, gebiedsmakelaars en handhavers. Dit zou niet alleen de onderlinge samenwerking kunnen verbeteren, maar er ook voor zorgen dat buurtbewoners een beter aanspreekpunt hebben. 

Imago 
In het rapport beschrijft Zuurmond twee imago's die de stad aantrekkelijk maken voor bezoekers. Ten eerste staat Amsterdam volgens hem bekend als 'de stad waar alles kan'. Dit trekt een hoop overlast veroorzakende toeristen, en daarom adviseert de ombudsman een paar beperkende maatregelen. Zo vindt hij dat er op ieder moment maar een beperkt aantal bezoekers tot de Wallen toegelaten zou moeten worden. Bovendien is hij voor een minimum leeftijdsgrens in het gebied. Ook vindt Zuurmond dat er een limiet moet komen op het aantal taxi's in de stad. Tot slot wil hij dat Schiphol het aantal goedkope vluchten omlaag brengt, om zo de enorme toestroom van toeristen terug te dringen. 

Daarnaast heeft de stad voor daklozen een barmhartig imago, meent hij. Vanuit menselijk oogpunt moedigt Zuurmond dit aan, maar tegelijkertijd vindt hij het problematisch: "Te veel barmhartigheid trekt zoveel extra mensen, dat de maatschappelijke opvang verstopt raakt en er wachttijden ontstaan, bijvoorbeeld voor psychiatrische hulp."

Technologie
Zuurmond is van mening dat de controle van taxi's, geluidsoverlast en verkeersovertredingen met innovatieve technieken, en op afstand gecontroleerd moeten worden. De handhaving van nu noemt hij 'ouderwets bureaucratisch en papier gedreven'. Ook wil hij dat er een systeem wordt ontwikkeld voor horecagelegenheden, waarmee legitimatiebewijzen van bezoekers gescand kunnen worden. Zo zouden criminelen makkelijker buiten de deur gehouden kunnen worden. 

Sekswerkers op de Wallen zou juist moeten worden toegestaan om via internet geworven klanten te ontvangen, dat is nu nog verboden. Ook juicht de ombudsman toe dat de gemeente in gesprek is met banken om pin- en creditcardbetalingen op de Wallen mogelijk te maken, zodat sekswerkers niet meer met veel cash over straat hoeven. 

Dino Soerel wil getuigen in strafzaak Willem Holleeder

Dino Soerel wil getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder, naar aanleiding van opgedoken brieven en een telefoongesprek met Peter R. de Vries, die maandag in een zitting behandeld worden.

Dit laat het advocatenbureau van Soerel, Ficq & Partners, weten op Twitter. Holleeder schreef in 2011 brieven aan Peter R. de Vries, en voerde later een telefoongesprek met de misdaadverslaggever. Hierin zou hij belastend over Soerel hebben gesproken, die in 2017 tot levenslang werd veroordeeld in het liquidatieproces Passage.

Holleeder zou onder andere beweerd hebben dat Soerel samen met hem en Stanley Hillis een driemanschap zou hebben gevormd. Soerel ontkent dit, en meent dat Holleeder hiermee zijn naam heeft misbruikt. Momenteel wordt Soerel er samen met Holleeder en Hillis van verdacht Willem Endstra om het leven te hebben gebracht.

Ook beschuldigt Holleeder Soerel en zijn advocaten ervan hem onder druk te hebben gezet om een valse verklaring af te leggen, iets dat zijn advocaten in de brief als 'belastend en leugenachtig' bestempelen. 

"Hoewel onze cliënt een aantal malen als verdachte is gehoord door de recherche, is hem opmerkelijk genoeg nooit gevraagd naar de aantekeningen/brieven van Holleeder. Nu belastend over cliënt wordt gesproken, biedt Dino S. aan als getuige duidelijkheid te scheppen", schrijven zijn advocaten. 

Russische biatleten oppermachtig in Duitse sneeuw

Na de Russische biatletes hebben ook de mannen tijdens de World Cup in Oberhof de estafette gewonnen. In de Duitse sneeuw was de wedstrijd een stuk minder spannend en nog voor de helft van de race hadden de Russen hun slag al geslagen.

Vier landen begonnen prima aan de wedstrijd: Frankrijk (Antonin Guigonnat), Duitsland (Erik Lesser), Rusland (Maxim Tsvetkov) en Tsjechië (Ondrej Moravec) wisselden nagenoeg tegelijk en met een gat van vijftien seconden naar Noorwegen (Vetle Sjåstad Christiansen).

De Rus Evgeniy Garanichev sloeg bij het staand schieten zijn slag: hij bleef foutloos, de rest niet. Simon Desthieux (FRA) moest zelfs de strafronde in, net als Michal Krcmar (CZE), waardoor Lars Helge Birkeland (NOR) op dertig seconden de eerste achtervolger was van Garanichev.

Voor de Russen ging het ook bij de derde groep atleten perfect: Dmitry Malyshko had twee extra patronen nodig, deed het daarmee veel beter dan zijn concurrenten en vergrootte de voorsprong naar meer dan een minuut op Frankrijk (Quentin Fillon Maillet). Noorwegen (Erlend Bjøntegaard) en Oostenrijk (Julian Eberhard) waren de enige twee andere landen die nog binnen twee minuten zaten, met alleen de slotlopers nog te gaan.

De Russische slotloper Alexander Loginov had het bij het staand schieten nog even een beetje lastig, maar hij hield het hoofd keurig koel en kon de Franse grootmeester Martin Fourcade zo op ruime afstand houden: tweede op een dikke minuut. Julian Eberhard schudde de Noor Henrik L'Abee Lund op de schietbaan van zich af, ging nog wel onderuit, maar stond snel weer op en bracht de derde plek binnen voor Oostenrijk op maar liefst 2:18 minuten van de Russen.

Viazovich troeft De Rooy af in Dakar

Sergey Viazovich heeft onder voorbehoud de zesde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Wit-Rus was op weg naar San Juan de Marcona 5.45 minuten sneller dan Gerard de Rooy. Iveco-teamgenoot Federico Villagra leverde 6.15 minuten in op de Maz-coureur.

De zege van Viazovich is onder voorbehoud omdat de Wit-Rus volgens De Rooy het laatste tussenpunt gemist heeft. Hier staat een straf van een uur op, wat De Rooy tot dagwinnaar zou maken. Dat tussenpunt lag bovenaan een berg en was volgens de Nederlander lastig te bereiken voor veel coureurs. Ondanks problemen met het bandenaflaatsysteem kwam De Rooy er goed door, net als Villagra.

In het klassement heeft Eduard Nikolaev tien minuten voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov. De Rooy is derde op 1.50 uur achterstand, voor Villagra die ruim vier uren toegeeft.

Bij Kamaz zijn Airat Mardeev en Andrey Karginov er niet meer bij. De vrachtwagen van Mardeev kampte met motorische problemen, waardoor dit team zich terugtrok. Karginov werd uit de rally gezet nadat hij in etappe vijf over het been van een toeschouwer was gereden en niet stopte.

Tweede dagzege voor Loeb in Dakar

Sébastien Loeb heeft zijn tweede dagzege deze Dakar Rally behaald. De Fransman zegevierde op weg naar San Juan de Marcona met twee minuten voorsprong op Nasser Al-Attiyah. Carlos Sainz werd op bijna zeven minuten derde.

Al-Attiayh leidde vrijwel de gehele etappe, maar de klassementsleider reed in de slotfase verkeerd en verloor zo enkele minuten. Dit gold ook voor Loeb, maar de Fransman had zijn fout eerder door, waardoor hij de dagzege kon grijpen. Jakub Przygonski deed het tot nu toe goed in de rally, maar versnellingsbakproblemen wierpen de Pool ver terug. Nani Roma verloor door een probleem wat tijd, evenals Mini-teamgenoot Stephane Peterhansel die de Spanjaard wilde helpen, maar zelf vast kwam te staan.

Bernhard ten Brinke werd op plek negen de beste Nederlander. Hij was tot de slotfase op weg naar de derde tijd, maar reed tweemaal verkeerd waardoor hij een half uur verloor. Erik van Loon had opnieuw problemen met de krik en verloor veel tijd, terwijl de gebroeders Coronel met hun bolide in een duinpan vast kwamen te staan.

In het klassement heeft Al-Attiyah 37 minuten voorsprong op nummer twee Loeb. Peterhansel is na vandaag derde op ruim 41 minuten. Ten Brinke staat negendemet ruim vier uren achterstand.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.