FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 september 2018

Europese autoriteiten gaan de strijd aan tegen lootboxes

Vijftien verschillende kansspelautoriteiten uit Europa hebben een overeenkomst getekend om 'de risico's die zijn ontstaan door het vervagen van de grens tussen gamen en gokken, aan te pakken'.

Tijdens een GREF-evenement (Gaming Regulators European Forum) zijn zestien verschillende partijen tot een akkoord gekomen om te vechten tegen gokpraktijken in verschillende games. Autoriteiten uit onder andere Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij dit akkoord. De zestiende partij komt uit de Verenigde Staten, namens de staat Washington. De zestien partijen hun primaire doel is het aanpakken van niet-gelicentieerde websites die gokpraktijken gelinkt met video games aanbieden. Bijvoorbeeld in games als CounterStrike: GO, waar wapen skins op een externe markt verhandeld worden.

Verder gaan de autoriteiten gezamenlijk controleren of bepaalde praktijken zoals lootboxes kunnen worden geclassificeerd als gokken en daarmee dus in veel gevallen tegen de lokale wet zouden zijn. Nederland en België lijken hier al van overtuigd te zijn, getuige het feit dat bijvoorbeeld uitgever 2K hun basketbalgame al heeft aangepast voor zowel de Nederlandse als Belgische markt. De Belgische overheid heeft ook recentelijk een onderzoek gestart nadat uitgever EA heeft geweigerd aan de Belgische wet te voldoen door lootboxes niet te verwijderen in hun game FIFA 18. Ook uitgever Blizzard heeft aangegeven het 'niet eens te zijn met de interpretatie van de Belgische kansspelautoriteit over de Belgische wet'.

Dit is de eerste keer dat een groep van internationale autoriteiten samen gaat werken om gokken in games te reguleren, voorheen zijn dit altijd individuele autoriteiten geweest. Enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben eerder verklaard dat zij lootboxes niet als een vorm van gokken beschouwen. Nu dat zij zich echter hebben aangesloten bij dit akkoord, lijken zij die keuze te willen herevalueren.

Internazionale verslaat in eigen huis Tottenham

Naast de wedstrijd Barcelona tegen PSV zijn dinsdagavond ook andere wedstrijden in de Champions League gespeeld, waaronder de andere wedstrijd in groep B tussen Internazionale en Tottenham Hotspur.

Tottenham leek lange tijd de uitwedstrijd in Milaan te gaan winnen. Acht minuten na rust bracht Christian Eriksen de bezoekers op voorsprong. Met nog vijf minuten te gaan scoorde Mauro Icardi via een volley de gelijkmaker. In blessuretijd pakte Internazionale de volle buit door een doelpunt van Matias Vecino. Door de winst gaat Internazionale samen met Barcelona aan de leiding in groep B.

Overige uitslagen Champions League
Barcelona - PSV 4-0
Internazionale - Tottenham Hotspur 2-1
Club Brugge - Borussia Dortmund 0-1
Galatasaray - Lokomotiv Moskou 3-0
Liverpool - PSG 3-2
Monaco - Atlético Madrid 1-2
Rode Ster Belgrado - Napoli 0-0
Schalke 04 - FC Porto 1-1

PSV ook in Youth League onderuit tegen Barcelona

PSV verloor dinsdagavond in de Champions League van FC Barcelona, maar eerder op de dag had PSV onder 19 al de kans om de Catalaanse leeftijdsgenoten wél te verslaan. Dat lukte echter niet: Barcelona won met 2-1.

Lucas de Vega opende de score al na tien minuten, waarna doelman Kyan van Dorp van Ruud van Nistelrooy's ploeg kon voorkomen dat de achterstand verder op zou lopen. Yorbe Vertessen was kort voor rust namens PSV dicht bij de gelijkmaker, maar de kans ging er niet in.

Kort na rust kwamen er nog eens twee grote kansen op de gelijkmaker: een vrije trap van Nigel Thomas belandde op de paal, Joël Piroe zag zijn poging drie minuten later op de lat belanden. Toch kwam die gelijkmaker alsnog: rechtsback Jordan Teze werkte de bal uit een moeilijke hoek binnen.

Een punt zat er dus zeker in in het Mini Estadi, maar het ging alsnog fout voor Van Nistelrooy en zijn jongelingen. Nicolas Gonzalez bracht Barcelona twee minuten voor tijd dan toch nog de winst.

De jonge Manuel Pherai speelde met Borussia Dortmund met 1-1 gelijk bij Club Brugge. Bobby Adekanye kwam namens Liverpool tot scoren in de met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Paris Saint-Germain, waarin de pas 16-jarige verdediger Ki-Jana Hoever in mocht vallen. De ook pas 16-jarige Jimmy Kaparos viel namens Schalke 04 in tegen FC Porto, maar de Duitsers verloren met 0-3.

Costa vier duels geschorst voor spugen naar tegenstander

Douglas Costa is door de Italiaanse voetbalbond voor vier wedstrijden geschorst. In de wedstrijd tegen Sassuolo had de linksbuiten van Juventus ruzie met Federico Di Francesco en spuugde de Italiaan in het gezicht.


Voorafgaand aan het spuugincident had Costa ook al een elleboog- én kopstoot uitgedeeld aan Di Francesco. Na de wedstrijd liet Juventus-trainer Massimiliano Allegri al weten dat de Braziliaan een fikse boete zou krijgen. Nu heeft de bond hem een schorsing van vier wedstrijden opgelegd.

Door de schorsing mist de 28-jarige Costa de duels met Frosinona, Bologna, Napoli en Udinese.

WK sportklimmen: de nieuwste olympische sport

In het Oostenrijkse Innsbruck is het wereldkampioenschap sportklimmen afgesloten. Dat begint zo langzamerhand interessant te worden voor liefhebbers van de Olympische Spelen, want in Tokyo staat de sport in 2020 voor het eerst op het olympisch programma, als misschien wel meest vernieuwende nieuwe olympische sport in lange tijd: het is eigenlijk met geen enkele andere huidige sport te vergelijken.

Wellicht dat een enkeling de afgelopen week op Eurosport genoten heeft van het WK, met het bezielende commentaar van Herbert Cool en Boaz Pauw, maar voor hen die dat niet gedaan hebben even een kleine introductie - dan kom je in 2020 rond de koffiemachine goed beslagen ten ijs, met je nieuwe kennis. Om te beginnen zijn er drie onderdelen: lead, boulder en speed, maar geen van die drie is olympisch.

Omdat het Internationaal Olympisch Comité een beperkt aantal startbewijzen aan het klimmen gaf, moest er gekozen worden. Klimfederatie IFSC wilde niet twee onderdelen uitsluiten en dus werd de combined in het leven geroepen. Inderdaad, een combinatie van de drie onderdelen, een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld het allroundschaatsen of de tienkamp in de atletiek.

Op het onderdeel lead, waar met zekering geklommen wordt, voeren de deelnemers één klim uit. De wand is minimaal vijftien meter hoog en het doel is simpel: zo hoog mogelijk komen, met de top als ultieme doel. De boulder bestaat uit vier korte routes - een meter of vier hoog - die om en om bedwongen moeten worden. Het doel: zoveel mogelijk toppen en 'zones' (tussenpunten) halen in zo min mogelijk pogingen.

Lead (Bron: YouTube)

Specialisten op lead en boulder kunnen doorgaans ook wel redelijk uit de voeten op het andere onderdeel, maar dan is er ook nog het uiterst explosieve klimmen: speed. De routes op lead en boulder zijn elke keer weer anders, maar op speed is de route altijd en overal ter wereld exact hetzelfde in elke officiële competitie. Het is een knock-outsysteem: versla je tegenstander en je bent door naar de volgende ronde.

In Innsbruck kregen we fraaie wedstrijden te zien, met uiteindelijk één koning en één koningin van het WK. De Oostenrijkse thuisfans gingen uit hun dak om Jakub Schubert, die na zijn wereldtitel lead in 2012 ook nu het goud veroverde, alvorens ook de combined te winnen. De Tsjech Adam Ondra, zoals vele sportklimmers ook zeer veel te vinden op de rotsen in de natuur, pakte twee keer zilver achter Schubert.

Speed (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen is de 19-jarige Janja Garnbret de grote naam. De Sloveense is pas 19 jaren jong, maar won in 2016 én 2017 al het World Cup-klassement op zowel lead als de combined. Op het WK pakte ze in 2016 leadgoud, een titel die ze nu kwijt is: Jessica Pilz won voor eigen publiek, Garnbret pakte zilver. Er was wel twee keer goud voor de Sloveense, want op boulder én de combined was ze een klasse apart.

De Iranian Cheetah Reza Alipour, wereldrecordhouder speed, won het goud op zijn onderdeel door de Fransman Bassa Mawem te verslaan. De Poolse Aleksandra Rudzinska klopte landgenote Anna Brozek in de finale bij de vrouwen, terwijl de jonge Japanner Kai Harada het bouldergoud bij de mannen won. 

Er deden drie Nederlanders mee in Innsbruck. Jorg Verhoeven deed het veruit het best: de 33-jarige Nederlander kwam in zijn thuisstad, hij woont in Innsbruck, één greep tekort om op lead de finale te halen, hij werd elfde. Vera Zijlstra werd 37e op boulder, Nikki van Bergen eindigde op lead als 69e.

Boulder (Bron: YouTube)

Makkelie fluit topper tussen PSV en Ajax, Nijhuis VAR

Danny Makkelie fluit de topper in de Eredivisie. Hij is door de KNVB aangesteld als leidsman om het duel tussen PSV en Ajax in goede banen te leiden.

De scheidsrechter wordt in het Philips Stadion geassisteerd door Mario Diks en Hessel Steegstra. Allard Lindhout is vierde official, Bas Nijhuis en Johan Balder fungeren als VAR en Assistent-VAR, zo maakt de KNVB bekend via de officiële kanalen.

Makkelie was in april ook de arbiter bij het kampioensduel van PSV, waarin Ajax met 3-0 over de knie werd gelegd. In Eindhoven wordt zondag om 16.45 uur afgetrapt door de huidige nummers één en twee van de Eredivisie. PSV gaat aan de leiding na vijf zeges op rij, met vijftien punten uit vijf wedstrijden. De Amsterdammers staan momenteel twee punten achter op de regerend landskampioen.

Feyenoord, de huidige nummer drie van de Eredivisie, neemt het zondag op tegen FC Utrecht. Het duel in Rotterdam staat onder leiding van Dennis Higler. AZ, de nummer vijf van de Eredivisie, krijgt in de uitwedstrijd tegen FC Groningen te maken met Pol van Boekel. Nummer vier Heracles Almelo neemt het op tegen De Graafschap, een duel dat onder leiding staat van Erwin Blank.

FIFA-voorzitter geen fan van Spaanse duels in VS

La Liga krijgt mogelijk geen toestemming van wereldvoetbalbond om enkele competitieduels per jaar in de Verenigde Staten te laten spelen.

Girona - Barcelona moet eind januari de eerste wedstrijd uit La Liga worden die in de VS wordt gespeeld, om precies te zijn in Miami. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is echter geen voorstander. "Ik zou het mooier vinden om een grote MLS-wedstrijd in de Verenigde Staten te zien dan een Spaans competitieduel. In het voetbal gaat het erom dat je een thuiswedstrijd ook daadwerkelijk in eigen huis speelt en niet in een ander land", zegt hij in gesprek met ESPN.

Het is dus nog maar de vraag of het plan van de Spaanse competitieorganisator wel doorgaat. "Voor dit soort dingen zijn er procedures, dus we wachten tot we een officieel verzoek binnen krijgen en zullen er dan naar kijken. Er zijn regels, waar iedereen zich aan moet houden", aldus Infantino. "Met dit plan moeten de FIFA, de UEFA en de Spaanse voetbalbond eerst instemmen."

Javier Tebas, voorzitter van La Liga, benadrukt juist dat Spaanse clubs niet verplicht zijn om in de VS te gaan voetballen. "Alleen clubs die zich vrijwillig aanbieden, zullen gaan. Dit is meer dan een wedstrijd, het draait om strategie en sponsors. We hebben dit opgezet voor clubs die niet zo'n grote achterban hebben."

Ontwikkelaar Dead Rising gaat sluiten

Capcom trekt de stekker uit hun studio in Canada: Capcom Vancouver. Alle projecten waarmee de ontwikkelstudio mee bezig was zijn geannuleerd.

Capcom Vancouver was vooral bekend om hun Dead Rising-games, waarvan het laatste deel bijna twee jaar geleden uitkwam. De studio werd in 2005 opgericht onder de naam Blue Castle Games, en hield zich destijds vooral bezig met enkele arcade honkbaltitels genaamd The Bigs. Vanaf Dead Rising 2 heeft Capcom Vancouver alle Dead Rising-games ontwikkeld, hoewel vooral Dead Rising 4 matig ontvangen werd.

158 mensen verliezen hun baan met het sluiten van de studio. Wat er gaat gebeuren met de Dead Rising-serie is onbekend.

Barcelona geeft in slotfase gas tegen PSV

PSV is er niet in geslaagd om in Barcelona voor een stunt te zorgen. De Catalanen liepen in de slotfase toch nog uit naar een ruime overwinning.

PSV probeerde in Camp Nou de ruimtes klein te houden en met de snelle Steven Bergwijn en Hirving Lozano toe te slaan vanuit een tegenaanval. Barcelona hanteerde geen hoog baltempo en dus wist PSV als eerste een kans te creëren. Een afvallende bal op de rand van het strafschopgebied was voor Gastón Pereiro, die met een dropkick een meter of twee over schoot.

Barça kreeg vervolgens wat mogelijkheden via Philippe Coutinho, die een voorzet van Suarez over kopte, en Lionel Messi. De Argentijn knalde met links te hoog. PSV bleef ondertussen ook aardige kansen creëren, Bergwijn was niet ver verwijderd van een doelpunt toen hij de bal van vlak buiten de zestien meter net naast krulde.

Na een halfuur nam Barcelona dan toch de leiding. Nick Viergever moest ingrijpen en op een kansrijke positie een vrije trap weggeven en Messi mikte de bal prachtig over het muurtje in de kruising. Jeroen Zoet was kansloos en Messi zorgde zo voor het eerste Champions League-doelpunt van het seizoen 2018/19.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld aanvankelijk weinig. Zoet redde op een afstandsknal van Coutinho en de Catalaanse verdediging bleef moeite houden met Lozano. Gerard Piqué kon nog net een schot van de Mexicaan tot hoekschop verwerken en kort daarvoor kon Angeliño een laag schot op het doel van Marc-André Ter Stegen afvuren. De Duitser zag de bal echter recht op zich afgaan.

Barcelona leek wakkergeschud door die kansjes en dus ging het tempo omhoog. De wedstrijd was daardoor ineens snel beslist. Een paar minuten nadat Luis Suarez met een mooie stiftbal de bovenkant van de lat raakte, maakte Ousmane Dembélé de fraaie 2-0. De Fransman stuurde in één beweging Lozano en Jorrit Hendrix het bos in om daarna met rechts de bal in de hoek te plaatsen.

Amper twee minuten later viel de 3-0. Messi schreef op koele wijze de tweede goal van de avond op zijn naam na een prima pass van Ivan Rakitic. Kort daarna moest de gastheer met tien man verder toen Samuel Umtiti voor een bodycheck op Lozano zijn tweede gele kaart kreeg. Lozano wist even later overigens te scoren, maar wegens buitenspel werd die treffer geannuleerd.

Aan de andere kant was het nog wel raak, ondanks dat Barça dus met een man minder speelde. Suarez stuurde Messi alleen op Zoet af en de Argentijn plaatste de bal met rechts in de verre hoek: 4-0. De achtste hattrick in de Champions League was daarmee een feit voor Messi, die in het miljoenenbal nu 103 keer heeft gescoord.

Barcelona - PSV (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Barcelona - PSV (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

20 jaar cel geëist in Rotterdamse hoerenmoord

Twee vrouwen die in de jaren 90 allebei deels ontkleed dood gevonden werden in het centrum van Rotterdam. Beiden vrouwen leidden een zwervend bestaan, één van de twee werkte als prostituée. Allebei zijn ze door messteken om het leven gekomen. Tegen de 59-jarige man die het Openbaar Ministerie verantwoordelijk houdt voor hun dood, eiste de officier van justitie vandaag 20 jaar gevangenisstraf.

Cold case
De verdachte werd in april 2017 aangehouden na uitgebreid forensisch onderzoek van het cold case team in het zogenoemde prostitutieproject. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft met de nieuwste technieken aanwijzingen in de richting van de verdachte kunnen vinden.

Prostitutiemoorden
Twee doden vrouwen, twee jaren en bij beide het sperma van verdachte. Tussen deze twee zaken bleken nog veel meer overeenkomsten te zijn: de vrouwen leefden op straat, waren kwetsbaar en er hadden duidelijk seksuele handelingen plaatsgevonden voordat zij kwamen te overlijden. De vrouwen bleken met fors geweld om het leven te zijn gebracht, naast messteken in de hals hadden zij allebei diverse verwondingen op hun bovenlichaam. De wijze waarop de messteken waren toegebracht bleek bijna identiek.

Het onderzoek naar een verdachte in deze zaak bleek gecompliceerd. In de jaren 90 waren opsporingsmiddelen als camerabeelden niet beschikbaar. Het enige bewijs was het sperma van de betrokken man op de lichamen van de twee slachtoffers. Er zijn destijds forensische sporen veiliggesteld en bewaard. Wat 20 jaar geleden forensisch niet mogelijk was, is dat nu wel, waardoor anno 2017 deze verdachte in beeld kwam.

Gevangenisstraf
De officier van justitie eiste vandaag een langdurige gevangenisstraf omdat er sprake is van twee buitengewoon gewelddadige feiten, waarmee de verdachte niet alleen de slachtoffers groot leed heeft aangedaan, maar ook hun nabestaanden jarenlang in onzekerheid heeft gelaten over het lot van hun geliefden. “Deze ernstige levensdelicten hebben zelfs 27 en 28 jaar na dato nog grote impact op de omgeving van de slachtoffers,” aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Rotterdam doet op 18 oktober uitspraak in deze zaak.

NFL: Bears geven coach Nagy eerste NFL-zege

De Chicago Bears hebben in de NFL hun tweede wedstrijd van het seizoen wel gewonnen. Thuis tegen de Seattle Seahawks schonk de ploeg zo de eerste NFL-zege aan coach Matt Nagy, die na geruime tijd als coach voor diverse posities gewerkt te hebben dit jaar debuteert als hoofdcoach.

Quarterback Mitchell Trubisky gooide een pass naar Trey Burton in het eerste kwart, die zo met een touchdown de score voor de Bears opende. Het tweede kwart zorgde voor een field goal voor beide ploegen en dus een 10-3 stand halverwege.

In het derde kwart werd niet gescoord, maar het vierde kwart leverde vier touchdowns op. Anthony Miller deed dat als eerste namens de Bears, Tylet Lockett zorgde met een prachtige catch op een pass van Seahawks-quarterback Russell Wilson voor 17-10.

Met een kleine zeven minuten op de klok ging het fout voor Wilson: zijn pass eindigde in de handen van Bears-cornerback Prince Amukamara, die er een 49-yard interception return touchdown van maakte. Will Dissly deed in de slotfase nog wat terug, maar het was niet meer genoeg: 24-17.

Bears - Seahawks (Bron: YouTube)

Transference vanaf vandaag verkrijgbaar in VR en non-VR

De psychologische thriller Transference is nu verkrijgbaar voor € 24,99 als volledige VR-ervaring voor PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive. Spelers zonder VR-hardware kunnen de game ook op PlayStation 4, Xbox One en pc spelen.

In Transference navigeren spelers door een digitale recreatie van de geest en proberen ze de geheimen van een verdacht en angstaanjagend huis te ontrafelen. Tijdens het verkennen en het oplossen van de mysteries van het huis, kruisen spelers de weg met een gezin waar elk familielid een verhaal en een uniek perspectief heeft op de gebeurtenissen die begraven liggen in hun herinneringen.

Er is een gratis demo beschikbaar. The Walter Test Case, een prequel op de volledige game, is gratis beschikbaar voor PlayStation VR (in VR) en PlayStation 4 (non-VR).

Transference is ontwikkeld door Ubisoft Montreal in samenwerking met SpectreVision, het productiebedrijf dat is opgericht door Elijah Wood, Daniel Noah en John C. Waller.

Mystieke krachten in Warriors Orochi 4

Koei Tecmo heeft een nieuwe trailer en informatie bekendgemaakt van Warriors Orochi 4. Zo zijn er Deification- en Sacred Treasure-systemen.

De helden uit de hele Dynasty- en Samurai Warriors-universums worden geconfronteerd met nog een strijd; de god van de goden, Zeus, heeft zich met het menselijke rijk bemoeid om zijn eigen parallelle wereld te creëren. De helden leren dat om deze mysterieuze situatie op te lossen en terug te keren naar huis, ze acht Ouroboros-armbanden moeten vinden, maar sommige mensen ontdekken dat deze armbanden veel kracht hebben en besluiten ze in hun eigen voordeel te gebruiken. Deze nieuwe functie, Deification, geeft de kracht van de goden aan degenen die de armband hanteren. Met deze nieuwe vorm kunnen de personages die Deification uitvoeren niet alleen een onbeperkte hoeveelheid magie gebruiken in de strijd, maar ook unieke fysieke en magische aanvallen inzetten.

Bovendien zijn alle 170 speelbare personages in Warriors Orochi 4 in staat om Sacred Treasures te gebruiken, waardoor de helden tijdens de strijd zowel nabije als lange afstand magische aanvallen kunnen uitvoeren. Het combineren van deze aanvallen met andere teamleden, het winnen van gevechten, het helpen van bondgenoten en samen trainen, verbetert de relaties tussen personages en biedt verschillende voordelen. Het versterken van de realties tussen personages verbetert hun mogelijkheden wanneer ze samenwerken en ontgrendelt gebeurtenissen tussen hen. Zo leer je meer over hen en hun ware motieven in deze parallelle wereld.

Warriors Orochi 4 komt 19 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc.

Gunstige loting Nederlandse darters voor World Grand Prix

De loting voor de World Grand Prix is gunstig uitgepakt voor de Nederlandse darters. Geen van de zes gekwalificeerde landgenoten treft een geplaatste darter. 

Drievoudig toernooiwinnaar Michael van Gerwen treft Steve Lennon, de enige Ierse deelnemer in Dublin. Raymond van Barneveld werd ingedeeld in het kwart van Van Gerwen. De vijfvoudig wereldkampioen zal het moeten opnemen tegen Ricky Evans. Bij winst op Rapid Ricky wacht Dave Chisnall of Max Hopp. Jermaine Wattimena werd bij de loting gekoppeld aan Mervyn King, de finalist uit 2012. Jeffrey de Zwaan treft in een burenruzie Belg Kim Huybrechts en Ron Meulenkamp gaat het opnemen tegen Joe Cullen.

Danny Noppert, die afgelopen zondag nog de halve finales van het International Darts Open haalde, wacht een ontmoeting met Gerwyn Price, de winnaar van afgelopen zondag. De loting leverde twee absolute krakers op in de eerste ronde. Michael Smith werd gekoppeld aan tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis, terwijl Mensur Suljovic de degens gaat kruisen met James Wade.

Het dubbel-in dubbel-uit toernooi wordt gespeeld in Dublin. De World Grand Prix gaat op 30 september van start en duurt tot en met 6 oktober. Daryl Gurney is de titelverdediger in Dublin. Hij mag het in de eerste ronde proberen tegen John Henderson. 

Loting World Grand Prix 2018
Michael van Gerwen (1) v Steve Lennon
Darren Webster v Stephen Bunting
Dave Chisnall (8) v Max Hopp
Ricky Evans v Raymond van Barneveld

Daryl Gurney (5) v John Henderson
Ron Meulenkamp v Joe Cullen
Gary Anderson (4) v Jonny Clayton
Jeffrey de Zwaan v Kim Huybrechts

Peter Wright (2) v Steve West
Jermaine Wattimena v Mervyn King
Simon Whitlock (7) v James Wilson
Michael Smith v Adrian Lewis

Mensur Suljovic (6) v James Wade
Josh Payne v Ian White
Rob Cross (3) v Steve Beaton
Danny Noppert v Gerwyn Price

Turijn uit race voor Winterspelen 2026, Milaan en Cortina willen verder

De Italiaanse poging om de Olympische Winterspelen van 2026 naar drie steden te halen is gestrand. Het was de bedoeling dat Turijn, Milaan en Cortina d'Ampezzo samen zouden werken, maar sportminister Giancarlo Giorgetti heeft laten weten dat het plan 'dood' is.

"Bij iets belangrijks als de Olympische Spelen moet onder meer onderling delen hoog in het vaandel staan, maar ik heb dat bij de drie betrokken steden niet gemerkt", aldus Giorgetti. "De overheid heeft hierdoor besloten de steun aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI) terug te trekken."

De bedoeling was dat de drie steden gezamenlijk de Spelen op een relatief goedkope manier zouden organiseren. Een uiterst realistisch plan, want bij elkaar zijn in de drie steden nagenoeg alle benodigde faciliteiten al beschikbaar of in elk geval niet ver van de steden verwijderd.

Officieel moet er één stad aangewezen worden als gaststad, en daar zat het probleem. Guiseppe Sala, de burgemeester van Milaan, wilde graag dat Milaan de gaststad zou worden, maar Turijn weigerde om slechts als 'ondersteunende' stad gezien te worden.

De autoriteiten in het wintersportoord Cortina d'Ampezzo hadden dan weer geen probleem met Milaan en dat is dan ook de reden dat de kansen nog niet verkeken zijn: Cortina en Milaan lijken nu verder samen te gaan, iets waar CONI woensdag over zal beslissen bij een bezoek aan het IOC.

"Het is ondenkbaar om alles nu aan de kant te schuiven. Het olympisch bid moet gered worden, dus wij willen deze uitdaging samen aan gaan. We vinden het jammer, maar zonder Turijn is dit de enige reeële mogelijkheid", aldus een gezamenlijk statement van Milaan en Cortina.

IJshockey en schaatsen zouden in Turijn gehouden worden, maar die plannen zijn nu al aangepast. Het ijshockey kan verplaatst worden naar Milaan, het schaatsen naar Cortina. 

Sapporo trok zich eerder ook al terug en zegt de pijlen op 2030 te richten, om zich zo vooralsnog te kunnen concentreren op herstel na de aardbeving daar niet lang geleden. Stockholm (Zweden), Calgary (Canada) en Erzurum (Turkije) zijn ook nog in de race.

Tales of Vesperia krijgt een Premium Edition

Na de aankondiging dat Tales of Vesperia: Definitive Edition in Europa op 11 januari 2019 verschijnt, onthult Bandai Namco de Premium Edition.

De Premium Edition bevat het volgende: een exemplaar van de game, 4 CD soundtrack, artbook, set verzamelkaarten, pin badge set, Chibi Chara stickers set en een Repede Metalcase. Fans van de serie kunnen deze gelimiteerde editie vanaf vandaag pre-orderen.

Tales of Vesperia: Definitive Edition bevat een verbeterde schermresolutie, nieuwe personages, events en kostuums die vroeger alleen in Japan zijn verschenen, alsook twee nieuwe speelbare teamgenoten. Flynn Scifo, de rivaal van het hoofdpersonage en beste vriend, en Patty Fleur, een jonge piraat op zoek naar haar verloren geheugen. Het spel maakt gebruik van een gespecialiseerde versie van het Linear Motion Battle System van de serie. Spelers hebben de controle over één personage in real-time gevechten terwijl de overige drie teamgenoten bestuurd worden door A.I.. Spelers kunnen wisselen tussen de vier personages op elk moment en gebruikmaken van fysieke aanvallen, magic artes en Mystic Artes.

Tales of Vesperia: Definitive Edition verschijnt op 11 januari 2019 voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.

Tales of Vesperia - Premium Edition (Foto: Bandai Namco)

Prinsjesdag 2018 - nabeschouwing

Het zal niemand zijn ontgaan dat het vandaag de derde dinsdag in septemer was. De dag waarop de Koning de troonrede uitspreekt en de miljoenennota bekend wordt gemaakt. 

FOK! was aanwezig in Den Haag om een sfeerreportage te maken van de feestelijkheden. Zo werd onder meer de Glazen Koets vastgelegd op de gevoelige plaat, maar stonden we ook bij het Malieveld in Den Haag waar saluutschoten werden afgevuurd. 

In onze Prinsjesdag-special kun je het verloop van de dag teruglezen, inclusief het nieuwsbericht over de miljoenennota, het belastingplan en alle video's terugkijken die we maakten. Op onze Facebook-pagina kun je een uitgebreide fotoreportage vinden van vandaag. Hieronder vind je een minimaal voorproefje  

Prinsjesdag 2018  (Foto: FOK! )
Prinsjesdag 2018 (Foto: FOK! )

Superstars kiezen WWE 2K19 soundtrack

De WWE 2K19 soundtrack is samengesteld door WWE SuperStars die hun favoriete nummers met ons delen. Deze soundtrack is te beluisteren op Apple Music.

De soundtrack van WWE 2K19 bevat 12 nummers met genres als hiphop, hardrock, heavy metal en alternatieve / indierock. Volgens de Superstars van de WWE beluisteren ze deze bij het voorbereiden op een wedstrijd, op de weg, in de sportschool of wanneer ze thuis ontspannen.

De in-game soundtrack is gekozen door WWE Superstars:

  • Awolnation - 'Passion' gekozen door Daniel Bryan
  • Bullet for My Valentine - 'Skin' gekozen door The Miz
  • Eminem - 'Survival' gekozen door AJ Styles
  • Fall Out Boy - 'Champion'gekozen door Alexa Bliss
  • Metallica - 'Spit Out the Bone'gekozen door Triple H
  • Migos - 'Work Hard'gekozen door Samoa Joe
  • Offset and Metro Boomin - 'Ric Flair Drip'gekozen door Ric Flair en Charlotte Flair
  • Post Malone feat. 21 Savage - 'rockstar'gekozen door Elias
  • Rancid - 'The 11th Hour'gekozen door Sami Zayn
  • Shinedown - 'DEVIL'gekozen door Baron Corbin
  • Slipknot - 'Override'gekozen door Seth Rollins
  • Wale - 'Ungrateful & Thankful'gekozen door The New Day.

WWE 2K19 komt 9 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Goud voor Sanne Voets op Wereldruiterspelen

De tweede week van de Wereldruiterspelen is goed begonnen voor het Nederlands team. Para-dressuuramazone Sanne Voets reed met Demantur N.O.P. een foutloze proef die haar een score van 73,927% opleverde. Ze ging als eerste van start, maar niemand in Grade IV (beperkingen aan alle vier de ledematen en blinden) kwam over deze score heen en daarmee kreeg Voets de gouden medaille omgehangen.

Twee juryleden gaven haar zelfs een score van in de 75%. Rodolpho Riskalla uit Brazilië werd met 73,366% tweede en het brons ging naar Jensby Sunesen. De Deense liet met haar paard een score van 73.136% noteren. 

“Dit is de eerste stap op weg naar prolongatie van Rio”, aldus Voets. “Dit WK is een serieus ijkpunt richting Tokyo. Uiteindelijk is dát de plek waar het moet gebeuren. De beste worden is één, maar dan wil je de beste blijven. En dan moet ik ‘m nog een keer halen. Dat is de ultieme uitdaging.” 

De medaille van Voets is de eerste medaille voor Nederland op deze Wereldruiterspelen. Later vanavond rijdt Nicole den Dulk met Wallace N.O.P. de ring in voor Grade II (Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie, maar met een licht beperkte arm functie). Om 22.06 komt Frank Hosmar voor Nederland aan start in Grade V (sporters met problemen in één of twee ledematen en slechtzienden) met zijn Alphaville N.O.P.. 

Bokskampioen onder vuur wegens 'kloten' met drugsverslaafde

Bokser Billy Joe Saunders ligt onder vuur. De Britse WBO-wereldkampioen in het middengewicht (-72,6kg) is op internet opgedoken in een filmpje, vermoedelijk gefilmd vanuit zijn een kwart miljoen euro kostende Rolls Royce.

In het filmpje biedt Saunders een - vermoedelijk - drugsverslaafde vrouw een pakje cocaïne aan, maar daarvoor moet ze wel even wat doen: een vriend van Saunders aftrekken. De vrouw leek het te accepteren, maar op dat moment kwam een passant langs en daar werd de aandacht op gericht.

"Dat is een pedo", krijgt de vrouw van Saunders te horen, die de man zegt te kennen. Ze moet hem een klap geven en dan krijgt ze de drugs, dus geeft ze hem een klap. De drugs, waarvan niet duidelijk is of Saunders het überhaupt heeft, krijgt ze niet, maar hij vertelt nog wel even dat hij de man helemaal niet kent.

"Ik verontschuldig me richting iedereen die hier aanstoot aan heeft genomen, ik zat fout", was de enige reactie van Saunders.

Prinsjesdag 2018 - Special

Ieder jaar is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. Maar wat is Prinsjesdag nu precies en wat gebeurt er op die dag? Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning(in) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor vanaf de troon in de Ridderzaal. Tijdens de Troonrede zit Koningin Máxima naast de Koning op een neventroon.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken op Prinsjesdag de tocht naar het Binnenhof in de Glazen Koets. Vanwege restauratie vervangt de Glazen Koets enkele jaren de Gouden Koets.

Mary Poppins daalt neer in nieuwe trailer

Een poging de magie van het origineel uit 1964 opnieuw aan te spreken. Dat is een indruk die achterblijft na het zien van de nieuwe trailer voor Mary Poppins Returns, de eerste vervolgfilm van de klassieker. En wie weet voldoet de film wel aan deze indruk.

In Mary Poppins Returns schiet het beroemde kindermeisje (kindermevrouw? kinderpersoon? #metoo) opnieuw de familie Banks te hulp.

In Mary Poppins Returns neemt Emily Blunt de rol over van Julie Andrews en zij wordt bijgestaan door Lin-Manuel Miranda, Emily Mortimer, Angela Lansbury, Meryl Streep, Ben Wishaw, Julie Walters, Colin Firth en, in een cameo, Dick van Dyke. Julie Andrews heeft de kans om een cameo te doen helaas afgeslagen. De film verschijnt op 19 december.

Scribblenauts Mega Pack is uit

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft het Scribblenauts Mega Pack uitgebracht, een nieuwe verzameling van twee spellen, met daarin vernieuwde versies van Scribblenauts Unlimited en Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure, plus nieuwe content voor beide spellen.

In Scribblenauts Unlimited help je Maxwell, de held van het spel, om puzzels en uitdagingen op te lossen door de meest willekeurige voorwerpen te laten verschijnen, van een 'reusachtige zweefbus' tot een 'microbiële vuurtornado'. Het spel is vernieuwd met twee bonuslevels, ondersteunt het online delen van voorwerpen die de speler heeft gemaakt, biedt een geüpdatet modus voor twee spelers en bevat tevens het “sunflower” style tekstinvoersysteem.

Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure bevat duizenden personages en voorwerpen uit de DC-wereld, allemaal getekend in de kenmerkende Scribblenauts-stijl. Maxwell gaat op een missie met DC-superhelden en -superschurken en bezoekt daarbij beroemde DC-locaties zoals Gotham City, Metropolis, Atlantis en twee nieuwe bonuslocaties: Titans Tower en Belle Reve, de operatiebasis voor Task Force X.

Scribblenauts Mega Pack is nu digitaal beschikbaar voor de Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One voor € 29,99.

Bono (U2) doet nazigroet tijdens concert

Voor wie dacht dat artiesten eigenlijk wel een zeker punt hadden bereikt in de persoon van mensen zoals Boef, Roger Waters of Dries Roelvink, hebben we nog altijd Bono, de 'zanger' van U2 die het moeiteloos lukt om een overtreffende trap in opvallend gedrag te bereiken. De zelfbenoemde profeet presteerde het namelijk om afgelopen weekend in Parijs tijdens een concert de nazigroet te brengen.

Om dit soort dingen te rechtvaardigen heeft Bono (vzmh) een soort alter-ego ontwikkeld: Mr. MacPhisto. Dit is een figuur gebaseerd op Mephisto, een demoon uit de klassieke middeleeuwse Europese traditie. Middels deze verschijning neemt de Ierse Katholiek de rol van een soort duivel op zich, waarmee hij vanuit de eerste persoon kan laten zien wat hij als 'het kwaad' beschouwt en zich openlijk erom kan verkneukelen. Kortom; een beetje vergelijkbaar met de Mr. Hyde, die de onbewuste, duistere kant van Dr. Jekyll laat zien, alleen nu dan bij volle bewustzijn. Een leuk middel om te laten zien hoe hij over bepaalde zaken denkt.

Afgelopen weekend, tijdens de show was dat niet anders. Mr. MacPhisto verscheen (middels een digitale projectie die op de schermen werden getoond), waarop het kopstuk van U2 los kon gaan op de dingen die hem bezig houden. Deze keer ging MacPhisto's aandacht uit naar de Zweden-democraten (SD), een rechtse partij die een week eerder hoge ogen gooide bij de Zweedse verkiezingen. Vooral lijsttrekker Jimmie Akesson kreeg ervan langs.

"Ik kom net terug uit Zweden", sprak MacPhisto het Parijse publiek toe, "En ik kan je vertellen dat de Zweden mij erg bevallen. Ze zijn lang, blond, hebben blauwe ogen en.... zijn saai".

"Maar het begint er nu op te lijken dat de Zweden hun Arisch potentieel hebben ontdekt", voegt de volop Godwinnende Bono, eh... MacPhisto eraan toe, hoewel de hint naar het nazisme blijkbaar nog niet duidelijk genoeg was, want daarna volgde de nazigroet, terwijl de rare leprechaun de naam van Akesson scandeert.

"Ik hou van hem", vervolgt het creatuur. "Ik hou van hem en ik hou ervan wanneer dingen uit de hand lopen".

De Zweden-democraten, die vooral stemmen trekken door een anti-immigratiehouding, deden het erg goed bij de verkiezingen van vorige week. Eén op de vier mannen gaf zijn stem aan de SD, terwijl 14 procent van de vrouwen hetzelfde deed. In totaal ging 19 procent van de stemmen naar de SD, terwijl de Sociaaldemocraten (al sinds mensenheugenis veruit de grootste partij in het Scandinavische land) 23 procent binnenharkten. Binnen Zweden ziet men dit als een overwinning voor 'rechts'.

In het verleden hadden enkele leden van de SD overigens wel degelijk een ultrarechtse, nazistische achtergrond of contacten met dubieuze groeperingen. Maar de partij heeft daar sinds 2014 naar eigen zeggen korte metten mee gemaakt. Men zou tegenwoordig een 'normale' rechtse volkspartij zijn.

Nintendo Switch-bundel met Fortnite op komst

Op 5 oktober verschijnt er een nieuwe Nintendo Switch-bundel met Fortnite en speciale items voor die game . De set bevat een Nintendo Switch-systeem, 1.000 V-Bucks (de in-game valuta van Fortnite) en de Double Helix-bundel.

De Double Helix-bundel bestaat uit een unieke Character Outfit, Back Bling, Glider en Pickaxe. De V-Bucks kunnen spelers besteden aan een Battle Pass die extra in-game content aan de free-to-play-game toevoegt, maar er zijn ook andere in-game items voor te koop.

In Fortnite moet je proberen als laatste over te blijven tijdens een Battle Royale met 100 spelers. Bouw forten en wees je tegenstanders te slim af om je Victory Royale te verdienen. Werk samen met vrienden in dezelfde kamer of waar ook op de wereld. Er verschijnen regelmatig updates voor Fortnite die nieuwe spelstanden, kostuums en items toevoegen, zoals de komende Season 6-content.

Nintendo Switch-bundel met Fortnite (Foto: Nintendo)

NBA Playgrounds 2 komt in oktober uit

Vandaag kondigt 2K Games de releasedatum aan voor NBA 2K Playgrounds 2. Vanaf 16 oktober is de twee tegen twee arcade basketbalgame te koop voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows voor 29,99 euro.

De game bevat meer dan 300 NBA spelers, inclusief legendes als Michael Jordan, Kobe Bryant en Kareem Abdul-Jabbar, een soundtrack met onder andere Run The Jewels, Oddisee en DJ Premier, en meer dan 100 signature moves. Er wordt gespeeld op een van de tien beschikbare courts. Na de release verschijnen er nog zo'n 200 extra basketbalspelers en komen er ook extra courts.

NBA 2K Playgrounds 2 biedt meerdere manieren om alleen te spelen, met vrienden of tegen de wereld. De Playgrounds Championship-modus levert een wereldwijde competitie met meerdere solo- en co-opladders. In de seizoensmodus voor één speler leid je een team door het reguliere seizoen en de play-offs. Er zijn ook vier-speler online wedstrijden, co-op wedstrijden tegen AI, verbeterde matchmaking met dedicated servers, drie-punts wedstrijden, off-the-wall power-ups, aangepaste matches en meer.

RuneScape-muziek nu verkrijgbaar

De fans van de MMORPG RuneScape hebben er al lang om gezeurd: de muziek van RuneScape op cd. Ontwikkelaar Jagex pakt het meteen goed aan en heeft ook een vinyl-, een digitale- en een streaming-versie paraat. OldSchool RuneScape en de gebieden Menaphos en The Arc zijn ook verkrijgbaar.

Runescape Muziek

Natuurlijk is deze actie nu uitgekomen om de aandacht te trekken voor het jaarlijkse RuneFest-evenement. Fans kunnen voor het eerst twee dagen lang genieten van alles wat met RuneScape te maken heeft. Er is zelfs een uitvoering van de muziek door een voltallig orkest. Lees er meer over hier.

Runescape Muziek

De cd’s en langspeelplaten zijn hier te bestellen. Wil je meteen luisteren, dan kun je hieronder klikken voor de streamingoptie van Spotify:

Prelude in Violet voor MMORPG Final Fantasy XIV live

Patch 4.4: Prelude in Violet voor de MMORPG Final Fantasy XIV is gearriveerd. Hiermee begint een nieuw avontuur voor de Warriors of Light. Deze update brengt ook het einde van de Omega raid-serie, terwijl een nieuwe trial, twee nieuwe dungeons en nog veel meer wordt toegevoegd.

In het verhaal zijn de door de Garlean bezette regio's bevrijd, maar nu bevinden de Warriors zich tussen het oprukkende Garlean-rijk en de Eorzean-alliantie.

Alle nieuwe content op een rijtje:

  • Nieuwe Main Scenario Quests
  • Nieuwe Sidequests – The Four Lords en nieuwe Hildibrand-avonturen
  • Nieuwe Dungeons – The Burn en Saint Mocianne's Arboretum (Hard)
  • Nieuwe Trial – Hells’ Kier (Suzaku)
  • Nieuwe Raid – Omega: Alphascape
  • Updates voor verzamelen en craften – nieuwe recepten
  • Updates voor woningen – Toevoeging van de Mannequin Indoor Furnishing
  • Uitbreiding van The Lost Canals of Uznair – De Treasure Hunting-instance
  • Updates voor gevechtssysteem en PvP, nieuwe Gold Saucer-content, toegevoegde groepsposeerfunctie en meer

Naast dit alles biedt de Ceremony of Eternal Bonding, een heilig verbindingsritueel dat wordt gehouden in het Sanctum of the Twelve, spelers meer mogelijkheden om hun relatie te vieren, waaronder jubileumceremonies.

Eerste trailer voor Captain Marvel

Marvel Studio heeft vandaag de eerste trailer vrijgegeven voor Captain Marvel, de film die een nieuw tijdperk voor hun filmserie moet inluiden en als voorproefje dient voor het daarna te verschijnen, nog titelloze, Avengers 4.

In de film wordt het publiek bekend gemaakt met Carol Danvers, oftewel Captain Marvel, de aardse piloot die buitenaardse superkrachten kreeg. Haar verhaal speelt zich af in de jaren 90 en dus is het een kans voor Marvel om na Michael Douglas en Robert Downey, Jr. ook Samuel L. Jackson door de verjongingsmolen te halen, want een jongere Nick Fury speelt een rol in deze film.

Marvel-fans kijken vol verwachting uit naar Captain Marvel; niet alleen is Brie Larson als Carol Danvers de eerste vrouwelijke Marvel-held met haar eigen solofilm (sorry, Scarlett), ze is ook nauw verbonden met de buitenaardse Kree en hun tegenstanders de Skrulls, heeft een connectie met het MCU die benadrukt dat Iron Man absoluut niet de eerste held was en de verwachting is dat haar verschijning veel betekent voor de latere films. Zo is er de verwachting dat zij een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen Thanos in Avengers 4 en ook daarna niet stilletjes uit het Marvel Cinematic Universe zal verdwijnen.

Captain Marvel, geregisseerd door Anna Boden en Ryan Fleck, verschijnt in maart volgend jaar, een maandje eerder dan die 'andere Captain Marvel', Shazam!, van DC Comics. Naast Larson en Jackson zien we ook Clark Gregg als een jonge Phil Coulson, Djimon Hounsou als Korath, Lee Pace als Ronan (beiden uit Guardians of the Galaxy) en Ben Mendelsohn als Talos.

'Vuurtornado' steelt en smelt brandweerslang

Brandweerlieden nabij Vanderhoof in de Canadese provincie British Columbia zijn onlangs even flink geschrokken. Ze waren in gevecht met een bosbrand, waar ineens een 60 meter hoge 'vuurtornado' ontstond.

De tornado was vrij gewelddadig en volgens een van de brandweerlieden werden brandende stukken hout in het rond gegooid, zo schrijft hij op Instagram. Daar bleef het niet bij, want de brandweerslang werd door de vuurtornado naar binnen gezogen, alvorens de slang gesmolten werd.

De brandweerlui zijn er gelukkig allemaal ongeschonden vanaf gekomen. Als onderstaand Instagram-filmpje niet werkt kun je ook hier klikken.

CD Projekt Red kondigt release data aan voor Gwent en Thronebreaker

Terwijl we allemaal wachten op meer nieuws over Cyberpunk 2077, zou je bijna vergeten dat ontwikkelaar CD Projekt Red ook nog met een paar andere projecten bezig is. In tegenstelling tot de eerder genoemde game, komen Gwent en Thronebreaker nog wel dit jaar.

Gwent: The Witcher Card Game is al een lange tijd beschikbaar in zijn beta-fase, maar zal 23 oktober officieel in volledige staat uitkomen voor pc. De versies voor PlayStation 4 en Xbox One volgen op 4 december. Nog voordat deze volledige release komt, heeft CD Projekt Red nog een grote update gepland voor spelers die in de beta spelen: Homecoming. Deze update geeft de game een grote visuele overhaul en nieuwe mechanics, welke besproken worden in een developer diary hieronder.

Die andere game, Thronebreaker: The Witcher Tales, is in feite de singleplayer campaign van Gwent: The Witcher Card Game. Althans, zo begon de ontwikkeling van de game, maar Thronebreaker is inmiddels geëvolueerd naar een standalone 30 uur-durende singleplayer RPG. De kaarten in deze RPG zijn exclusief voor Thronebreaker, hoewel enkele kaarten wel de overstap zullen maken naar de multiplayergame. Ook Thronebreaker komt 23 oktober naar pc, de consoleversies komen wederom anderhalve maand later.

Hoffenheim zet Brenet uit selectie voor CL-debuut

Joshua Brenet komt woensdagavond niet in actie in de Champions League. TSG Hoffenheim heeft besloten hem te schorsen wegens disciplinaire redenen.

De Duitsers maken deze week voor het eerst hun opwachting in het miljardenbal en de club start met een uitduel tegen Shakhtar Donetsk in Groep F. Daarin mist trainer Julian Nagelsmann al zes spelers door blessures, maar het weerhoudt Hoffenheim er niet van om Brenet en Ishak Belfodil thuis te laten.

Technisch directeur Alexander Rosen gaat via de clubkanalen niet in op de achterliggende redenen om het tweetal te passeren. "Ze zouden normaal gesproken tot de selectie behoren, maar op grond van disciplinaire maatregelen hebben we besloten beiden thuis te laten", stelt de beleidsbepaler. Die Hoffe moeten verder onder meer Benjamin Hübner, Lukas Rupp en Nadiem Amiri missen in Oekraïne.

Brenet stapte afgelopen zomer voor een som van minimaal 3,5 miljoen euro over van PSV en heeft sindsdien moeite om zich in de kijker te spelen bij de trainer. De 24-jarige vleugelverdediger deed tot nu toe één wedstrijd mee in de DFB Pokal en daarin kwam hij direct tot scoren. Ondanks die 1-6 zege op Kaiserslautern mocht de tweevoudig Nederlands international niet blijven staan in de basiself. Hoffenheim heeft niet bekend gemaakt of en zo ja wanneer hij weer welkom is bij de eerste selectie.

Golfster Barquin (22) vermoord

De Spaanse golfster Celia Barquin is in de Verenigde Staten vermoord. Barquin's lichaam werd gevonden op een golfbaan in de staat Iowa, waar ze de afgelopen vier jaar voor het collegeteam van de Iowa State Cyclones speelde.

Golfers op de baan in Ames vonden maandagochtend een golftas, waar verder niemand mee bezig leek te zijn. De politie werd erbij gehaald en even verderop werd het lichaam van de 22-jarige talentvolle golfster gevonden.

De politie liet weten dat Barquin door geweld om het leven was gekomen. De eveneens 22-jarige Collin Daniel Richards, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd niet veel later gearresteerd.

Barquin won in juli in Slowakije nog het European Ladies Amateur Championship, waardoor ze een startbewijs kreeg voor het Women's British Open.

Tientallen PSV-fans missen CL-duel door gecancelde vluchten

Tientallen fans van PSV moeten het duel met Barcelona dinsdag missen wegens geannuleerde vluchten, zo weten Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad.

Doordat het dinsdagochtend slecht weer was in de Spaanse stad, konden de nodige vliegtuigen niet landen. Het heeft in de omgeving van Barcelona flink geregend en geonweerd, waardoor de nodige vluchten vanuit Nederland en België vertraagd of zelfs geschrapt zijn.

Tientallen fans zagen hun vlucht uit de planning gehaald worden en hebben zodoende de Catalaanse hoofdstad niet weten te bereiken. "Er schijnt boven de Pyreneeën behoorlijk noodweer te zijn, waardoor vluchten vanuit Charleroi en Zaventem gecanceld zijn", vertelt een veiligheidsmedewerker van PSV tegenover Omroep Brabant.

"Veel supporters hebben geprobeerd om hun vlucht om te boeken, maar die hebben ook te maken met vertragingen. Waarschijnlijk gaat een groot deel het niet redden, helaas", vervolgt hij. "Aantallen durf ik niet te noemen, maar het gaat denk ik om enkele tientallen supporters die te maken hebben met deze problemen. Het is overmacht, we hebben de weergoden helaas niet in de hand. Er is heel veel frustratie, natuurlijk."

"Verschillende PSV-fans hebben soms wel tot drie keer toe hun ticket omgeboekt, in de hoop toch een vliegtuig te pakken dat wel gaat vertrekken", zo klinkt het. Volgens het Eindhovens Dagblad zijn inmiddels 856 van de circa 1100 kaarten opgehaald door meegereisde supporters. Barcelona en PSV trappen dinsdagavond om 18.55 uur af in het Camp Nou.

Sapporo laat Spelen 2026 schieten na aardbeving, focus op 2030

Sapporo heeft zich teruggetrokken uit de race voor de Olympische Winterspelen van 2026. Het Internationaal Olympisch Comité heeft dat na overleg met de autoriteiten in de Japanse stad bekendgemaakt. 

Het eiland waar Sapporo ligt, Hokkaido, werd onlangs getroffen door een zware aardbeving, met meer dan veertig doden als gevolg. Het IOC heeft laten weten dat de focus in de omgeving de komende jaren volop op het herstel van de aardbeving moet liggen en niet op de Olympische Spelen.

Toch is de droom voor Sapporo, gaststad in 1972, nog niet voorbij. De pijlen worden nu gericht op de Spelen van 2030: "Sapporo en het Japans Olympisch Comité hebben heel duidelijk laten weten dat ze nog altijd bijzonder geïnteresseerd zijn in de Winterspelen van 2030."

Met het wegvallen van de kansen voor 2026 zal ook schansspringer Noriaki Kasai zijn plannen weer even aan moeten passen. Hij liet al jaren weten in 2026 voor olympisch goud te willen gaan voor zijn thuispubliek - nadat hij in 1998 op de Spelen in Nagano buiten het gouden team gehouden werd.

Die teleurstelling, volgens Kasai nog altijd de enige échte nederlaag uit zijn loopbaan, wilde hij in Sapporo graag goedmaken. Dat moet nu even de koelkast in, maar 2030 is ook zeker niet uitgesloten: de Japanse grootheid is dan immers nog altijd maar 57 jaren jong.

Basketballer Wade gaat nog één jaar door bij Miami Heat

Basketballer Dwyane Wade gaat er nog één jaar tegenaan in de NBA. De 36-jarige shooting guard gaat het komende seizoen nog één keer de strijd aan, samen met de Miami Heat, zijn grote liefde. Daar keerde hij begin dit jaar terug na perioden bij de Chicago Bulls en de Cleveland Cavaliers.

"Nog één laatste dans", zo zegt Wade in een uitgebreide videoboodschap over zijn beslissing om er nog een jaar aan vast te plakken. Stoppen was een optie voor Wade, net als een lucratief aanbod uit China, maar de NBA heeft toch zijn voorkeur. "We gaan nog één jaar genieten en dit jonge team helpen, laten we mijn carrière samen van een mooi einde voorzien", aldus Wade tegen de fans.

Wade won de NBA-titel met de Heat in 2006, 2012 en 2013, waarbij hij in het eerste van die drie jaren uitgeroepen tot MVP van de finale. Van 2010 tot en met 2014 vormde Wade samen met LeBron James en Chris Bosh de Big Three bij de Heat, terwijl hij ondertussen met het Amerikaanse team in 2008 en 2012 olympisch goud won.

Zeldzaam tropisch in Maastricht

Om 14:10 uur werd het in Maastricht 30,0 graden. Daarmee hebben we een zeer late regionale tropische dag. Sinds het begin van de metingen kwam het in slechts zes jaren zo laat in het najaar nog tot een tropische dag op een KNMI-weerstation.

Sinds 1926 was het niet meer zo warm op 18 september. Toen liep de temperatuur in Maastricht zelfs op naar 30,3 graden. Er is een kleine kans dat we dit dagrecord verbreken. In 1926 hield de hitte nog dagen aan. Zo werd het op 19 september in Maastricht 31,0 graden en op 20 september 30,7 graden. In Sittard werd het die dag zelfs 33,0 graden! Tot een extreem late hittegolf kwam het in 1926 nét niet, omdat de temperatuur vanaf 21 september flink naar beneden ging.

Ook in 1947, 1961 en in 2003 werd het nog zo laat in september tropisch. In 2003 werd het op 20 september nog 31,2 graden in Maastricht.

In 1967 werd zelfs op 26 september nog een tropische temperatuur gemeten. Op het inmiddels opgeheven KNMI-weerstation Buchten (nabij Sittard) werd het 30,4 graden! In Sittard viel in 1921 de laatste tropische dag pas op 10 oktober met 30,1 graden. Dit was recordlaat.

Ex-orkaan Helene zorgt voor het nazomerweer

Afgelopen nacht trok ex-orkaan Helene over Ierland en Schotland. In grote delen van westelijk Groot-Brittannië was het flink onstuimig met zware windstoten en flink wat regen. Boven het Europese vasteland lag vandaag juist een hogedrukgebied. Tussen beide drukgebieden in wordt met een zuidelijke wind warme lucht aangevoerd.

Komende dagen blijft het nazomer met een mix van wolkenvelden en flinke zonnige perioden. De temperaturen liggen dan tussen 21 graden aan zee, 24 in de Randstad en lokaal 28 graden in Limburg. In de kustgebieden waait een stevige zuidwestenwind.

Een koufront trekt in de nacht naar vrijdag ons land binnen. Dit gaat gepaard met regen en een stevige wind. Terwijl de temperatuur ’s nachts tussen 17 en 20 graden ligt, wordt het ’s middags slechts 16 graden. 

Politie zoekt getuigen zware mishandeling

De politie in Alkmaar is op zoek naar getuigen van een mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft plaatsgevonden. Drie mannen van 27, 59 en 61 jaar uit Den Haag werden hier het slachtoffer van.

Het drietal liep rond 01.00 uur over de Platte Stenenburg toen zij het ter hoogte van een horecagelegenheid aan de stok kregen met een 21-jarige en een 25-jarige man uit Alkmaar. De Alkmaarders werden plotseling fysiek agressief en mishandelden de drie Hagenezen.

De 59-jarige en 61-jarige man liepen zelfs behoorlijk zwaar letsel op. De 25-jarige Alkmaarder kon direct door de gealarmeerde politie worden aangehouden omdat hij voor een café werd vastgehouden door een portier. De volgende dag kon ook de tweede man worden aangehouden.

Omdat het niet duidelijk is, wat er is gebeurd voorafgaand aan de mishandeling, wil de politie graag in contact komen met mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben.

Acht maanden cel en werkstraffen geëist tegen minderjarige brandstichters

Vanochtend moesten twee minderjarige verdachten van brandstichting van een auto zich voor de rechter verantwoorden. De brandstichting vond plaats op 13 maart 2016 op de Apollodreef in de Utrechtse wijk Overvecht. De officier van justitie eiste werkstraffen tegen de twee, die destijds 15 en 16 jaar oud waren. Ook moeten ze, samen met de 23-jarige man die ze had benaderd voor de brandstichting, de schade vergoeden van de eigenaar van een auto die ernaast stond.

Een van de twee minderjarigen heeft verklaard dat hij geld kreeg voor de brandstichting. Door onderzoek kwam een 23-jarige Utrechter in beeld die het geld had geboden in ruil voor het stichten van de autobrand. Hij is op woensdag 12 september 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden onvoorwaardelijk. Op de zitting vandaag eiste de officier van justitie een werkstraf van 80 uur tegen de destijds 16-jarige verdachte die bij de brandstichting gewond raakte. Tegen de ander eiste hij een werkstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook moet de jongen gedurende de proeftijd toezicht krijgen.

De brandstichting vond om vier uur ’s nachts plaats. De twee vermoedelijke daders hebben het raampje opengebroken, benzine naar binnen gegoten en aangestoken. Er volgde een explosie. De politie kwam de twee op het spoor na een melding over de verwonding. In het onderzoek is niet komen vast te staan waarom deze auto in brand is gestoken. Feit is dat de aangever een broer is van de man die de jongens had uitgelokt om de auto in brand te steken.

De uitspraak in de zaak met de twee minderjarige verdachten is over twee weken.

Man aangehouden na achtervolging

Een 44-jarige man uit Zwaag is dinsdagochtend rond 00.50 uur aangehouden voor heling, het rijden onder invloed van drugs, diefstal en het in het bezit hebben van harddrugs.

Surveillerende agenten zagen op het bedrijventerrein ter hoogte van de Atoomweg in Hoorn twee voertuigen staan met één persoon hierbij. Bij het zien van de politie, stapte deze persoon één van de auto’s in en ging er razendsnel vandoor. Hierdoor ontstond er een achtervolging door verschillende woonwijken met hoge snelheden die opliepen tot 100 kilometer per uur.

Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand in een grasveld op het Spant. De bestuurder probeerde daarna nog te voet te vluchten, echter konden de agenten hem snel in de kraag vatten. De auto waarin de verdachte reed, bleek van diefstal afkomstig. Ook bleek de man onder invloed van drugs te hebben gereden en lagen er diverse harddrugs in de auto. De man werd overbracht naar het politiebureau voor verhoor.

Politie vindt 10 kilo coke in vrachtauto

In de lading van een vrachtauto hebben agenten maandag bij een controle rond de 10 kilogram cocaïne aangetroffen en in beslag genomen.

De 35-jarige bestuurder uit Polen is aangehouden nadat de harddrugs werden aangetroffen bij de controle van het voertuig bij een industrieterrein aan de Noorderpoort in Velo. Aanleiding voor controle door de politie was informatie uit een onderzoek. De recherche onderzoekt wat de herkomst en ook de beoogde bestemming van de partij harddrugs is.

Politie onderzoekt aanrandingen Enschede

Sinds begin juli is er in het gebied tussen Hengelo en Enschede een man actief die vrouwen lastig valt. De politie heeft inmiddels meerdere meldingen binnen gekregen. In de meldingen wordt gesproken over een man op een fiets die tijdens het voorbij rijden vrouwen bij de borsten of billen pakt.

De politie heeft alle meldingen onderzocht en daarop acties ondernomen om erachter te komen wie deze man is en hem te kunnen aanhouden. Een woordvoerder van de politie: "Helaas is het nog niet gelukt om de identiteit van de man te achterhalen. Een eerder persbericht heeft reeds veel nieuwe informatie opgeleverd. Vandaar dat we opnieuw het publiek informeren en betrekken bij deze zaak. Om zo hopelijk de juiste informatie te kunnen krijgen en de man te kunnen stoppen."

Als u gaat fietsen of hardlopen in deze omgeving, neem dan uw mobiele telefoon mee. Mocht u het slachtoffer worden van een betasting, bel dan gelijk 112. Probeer het signalement te onthouden of maak bijvoorbeeld een foto als dat veilig kan.

Politie vindt vuurwapen in auto na achtervolging

In een auto die na een achtervolging in Spijkenisse door de politie tot stoppen werd gedwongen, vonden agenten een vuurwapen. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden.

Rond 02.00 uur vannacht zagen surveillerende agenten op de Hartelbrug dat een auto een middengeleider schampte. De bestuurder reed daarna met hoge snelheid weg richting Spijkenisse. Na een achtervolging door meerdere politieauto’s kon het voertuig op de Landmeter klem gereden worden. Hierbij raakte twee politieauto’s beschadigd.

Het voertuig bleek niet voor niets tot stoppen gedwongen te zijn want bij nader onderzoek bleek tussen de voorstoelen een vuurwapen te liggen. De 35-jarige bestuurder, zonder vaste woon- of verblijfplaats en de 37-jarige bijrijder uit Spijkenisse, zijn aangehouden. Het vuurwapen is in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Mod-maker toont eerste 10 minuten Fallout 4: New Vegas

Het mod-team 'Team F4NV', waarvan de naam al min of meer weggeeft wat ze doen, heeft de eerste tien minuten van hun Fallout 4: New Vegas-mod laten zien. De mod behelst niet geheel verrassend de game Fallout: New Vegas maar dan geheel in de modernere creation engine uit Fallout 4.

Begin dit jaar kregen we al een glimp te zien van de mod, met een fragment waarin de speler ergens in de Mojave-woestijn het aan de stok krijgt met een bewoner van het dorpje Goodsprings. Nu hebben de makers de volledige introductiescène waarin de speler bij bewustzijn komt in de kamer van Doc Mitchell, waar je je personage kunt ontwerpen en je SPECIAL-punten kunt toekennen. 

Het is te hopen dat deze mod doorgang kan vinden en Bethesda uiteindelijk geen roet in het eten gooit omwille van copyrightschending. De ontwikkelaars bij Team F4NV zoeken nog mensen, zowel voor mod-werk als voor voice-acting, dus als je denkt dat je een bijdrage kunt leveren dan kun je je hier opgeven.

Moeder die zoontje (4) alleen achterliet op CS voor de rechter

Het destijds vierjarige jongetje, die eind november door zijn moeder achtergelaten werd op Centraal Station, maakt het naar omstandigheden goed. Hij werd opgevangen in een pleeggezin. Vandaag staat zijn moeder voor het eerst voor de rechter zo meldt AT5  

Dat laat de advocaat weten aan Het Parool. De kleuter die helemaal alleen rondliep in de stationshal, werd vorig jaar opgemerkt door een oplettende voorbijganger. De ouders waren nergens te bekennen. Ook een Burgernetmelding leverde niks op. 

Drie dagen
De politie probeerde drie dagen lang erachter te komen waar de jongen vandaan komt. Maar de jongen zelf hield zijn lippen stijf op elkaar. Wel was op camerabeelden te zien hoe een vrouw met rolkoffers eerder lange tijd met het kind te zien was.

Toen de politie de bewakingsbeelden verspreidde, werd de vrouw (40) snel gevonden door een tip van iemand die haar had herkend. Het bleek de moeder van het jongetje te zijn. Zij had geen Nederlandse nationaliteit en ook geen vaste verblijfplaats. Zij heeft 'passende zorg' gekregen na het incident op 26 november vorig jaar. 

Vervolging
De moeder wordt vervolgd voor het te vondeling leggen van een kind onder de zeven jaar. Het gaat vandaag om een pro-formazitting, waarbij ook de sociale problematiek van de moeder aan de orde zal komen. Er zal gekeken worden of er nader onderzoek nodig is. 

Man aangehouden na mishandeling politieagent

Na een melding van een brand is op het Binnenhof in Sprundel maandagavond rond 23.30 uur een inwoner van deze straat aangehouden omdat hij de openbare orde verstoorde en bovendien een agent had mishandeld.

Aan het Binnenhof was een brand gemeld aan een poort van een woning. Agenten kwamen ter plaatse om de situatie in ogenschouw te nemen. Zij werden op agressieve wijze te woord gestaan door een inwoner van de straat. Die vertelde de agenten op niet mis te verstane wijze dat hij de daders van de brandstichting zelf wel zou aanpakken.

De agenten probeerden hem tot rede te brengen, maar de man was hier niet vatbaar voor. Op een gegeven moment ontstond zelfs een handgemeen tussen hem en de agenten. Een van de agenten werd door de man op de grond gegooid en raakte gewond. Hierop hebben de politiemensen assistentie gevraagd van andere collega’s die in de buurt waren.

De man is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar wordt hij dinsdag verder gehoord over de feiten die hem ten laste zijn gelegd. De betrokken agent heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Er is een aangifte gedaan van brandstichting en de politie zal de brandstichting ook onderzoeken. Medewerkers van het team Forensische Opsporing gaan technisch onderzoek doen.

Einde seizoen skiester Johnson na afscheuren kruisband

Voor alpineskiester Breezy Johnson is het seizoen al voorbij voor het goed en wel begonnen is. De 22-jarige Amerikaanse snelheidsspecialiste is tijdens trainingen in het Chileense El Colorado hard gevallen en heeft daarbij een kruisband afgescheurd.

Johnson zal lange tijd moeten revalideren en dus is het uitgesloten dat ze komend seizoen in actie komt. De beoogde opvolgster van Lindsey Vonn was langzaam maar zeker bezig om zich bij de wereldtop te voegen. Zo werd ze in de vorige twee seizoenen achttiende en elfde in het eindklassement van de World Cup op de afdaling, terwijl top-10-klasseringen steeds vaker voor begonnen te komen.

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang eindigde Johnson als veertiende op de super-G, waarna ze knap zevende werd op de afdaling. "Het gebeurt zó vaak in het skiën dat iemand een kruisband afscheurt, ik wist dat de kans groot was dat het mij ook ooit zou overkomen. Weten dat het mogelijk gaat gebeuren en het daadwerkelijk zien en voelen gebeuren zijn echter wel twee verschillende dingen", reageerde Johnson.

Breeuwploeg zorgt voor veilige doorgang Glazen Koets

De Haagse vervoersmaatschappij HTM treft vanochtend de laatste voorbereidingen voor een veilige doorgang voor de Glazen Koets later vandaag. Een zogeheten breeuwploeg legt tussen half 10 en 11 uur speciale touwen in de tramrails. Hierdoor kunnen de rijtuigen en de paarden gemakkelijker over de rails in de Haagse binnenstad rijden.

De koninklijke rijstoet rijdt over delen van het tramspoor, zoals bij de Kneuterdijk en bij het Toernooiveld. In totaal wordt 1,2 kilometer touw gebruikt om de tramrails op te vullen. Tegenwoordig vindt het breeuwen gedeeltelijk plaats met een elektrische haspel. Voorheen werden de touwen handmatig gelegd en was HTM daarmee een hele nacht bezig.

De term breeuwen stamt uit de scheepvaart: het opvullen van kieren tussen planken met onder andere touwen. Volgens HTM ligt het voor de hand dat deze term wordt gebruikt, omdat van oudsher veel Scheveningers bij HTM werken.

Dansende Persona 3 en Persona 5 krijgen pre-order bonus

Mensen die Persona 3: Dancing in Moonlight of Persona 5: Dancing in Starlight preorderen zullen een extra Persona-personage krijgen, die je aan je danslijst kunt toevoegen, samen met hun exclusieve tracks.

De Day One Editie van Persona 3: Dancing in Moonlight komt met Shinjiro Aragaki en het eindbaas-track van Persona 3 – Battle Hymn of the Soul. De Day One Editie van Persona 5: Dancing in Starlight komt met iedereen zijn detective, Goro Akechi en het openingsthema Persona 5 – Will Power.

De Day One Edities van de Persona Dancing: Endless Night Collection voor PlayStation 4 bevatten beide spellen, dus ook beide preorderbonussen Shinjiro én Akechi.

Persona Dancing: Endless Night Collection kost €99.99. Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight zijn beschikbaar als standalone voor €59.99 elk. Pre-orders voor elk van de individuele games en de Endless Night Collection zijn nu beschikbaar. De games komen op 4 december 2018 uit op PlayStation 4.

Tricky Towers naar Nintendo Switch

Het Nederlande WeirdBeard Games heeft bekendgemaakt dat hun puzzelgame Tricky Towers 11 oktober naar Nintendo Switch komt. Alle gratis en betaalde DLC wordt ook geport.

Tricky Towers is een torenbouwspel waarin je als tovenaar magie gebruikt om jouw toren te stabiliseren of om de structuur van de toren van je tegenstander te ondermijnen. Een van de oprichters, Niels Monshouwer zegt: "een Nintendo Switch-versie van Tricky Towers is de meest gevraagde functie sinds de console werd aangekondigd. We hebben een hoop verzoeken op sociaal media, e-mail en zelfs enkele in persoon gehad!"

Je kunt Tricky Towers voor Switch preorderen voor €14.99 in de Nintendo eShop.

Grootschalig onderzoek na vondst lichaam in antikraakpand

De Forensische Opsporingsdienst is een onderzoek gestart na de vondst van een lichaam in een voormalig verpleegtehuis aan de Lunaweg in Amsterdam-Duivendrecht. Het voormalige verpleegtehuis werd voor antikraak gebruikt.

Het lichaam werd rond 21.00 uur aangetroffen. Wat de precieze doodsoorzaak is geweest, is nog niet bekend. De politie heeft een groene snorscooter in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Politiecontainer
Voor de woning is een politiecontainer geplaatst. Rechercheurs in witte pakken doen onderzoek. Ook zijn er rechercheurs ter plaatse van het Team Grootschalige Opsporing.

Omdat nog niet duidelijk is wat er is gebeurd, heeft 'de politie besloten om een onderzoek in te stellen omdat je beter kan afschalen dan opschalen', aldus een politiewoordvoerder. Volgens een omstander woonden voornamelijk jongeren in het antikraakcomplex.

FOK! Wat een weer: zonnig

Bonjour!  

Het westen- en noordwesten moesten de afgelopen dag nog even wachten op de zon, maar uiteindelijk brak die ook daar goed door. In een groot deel van het land was het echter al vanaf de start van de dag zonnig en warmde het goed op. Uiteindelijk lagen de kwikstanden tussen de 22 en 28 graden vandaag. Het bleef wel overal droog.

Vanmorgen moet die grijsheid eerst even oplossen en dan komen we uiteindelijk uit op een fraaie dag. Op veel plaatsen schijnt de zon een groot deel van de dag, en pas later verwacht ik wat bewolking in het westen. Het blijft opnieuw droog, maar er staat wel een pittige wind uit het zuidwesten. Om precies te zijn kracht 4 tot 7. Uiteraard de meeste wind langs de kust. De maxima liggen hoog, namelijk tussen de 22 en 29 graden. Zeker in het binnenland dus opnieuw een warme dag.

Een koufront ligt op de loer en passeert ons waarschijnlijk donderdag. Morgen ben ik hier echter ook, dus dan is de situatie minder onzeker.

Voor komende zondag wordt er zelfs een storm berekend. Dit is natuurlijk nog heel ver weg, maar iets om in de gaten te houden. Weet ik morgen ook vast meer over, het is goed mogelijk dat die dan ineens van de kaarten is verdwenen.

Fijne avond en tot morgen!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsondergang in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Zonsondergang boven Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Immortal: Unchained

Wat zou nou een interessante toevoeging zijn aan het actie-RPG genre? Volgens de Zweedse ontwikkelaar Toadman Interactive is een flinke dosis vuurwapens het antwoord. Deze kleine indie-studio heeft de missie om de markt te veroveren met de beste RPG’s. Immortal: Unchained dient als hun visitekaartje. Deze game is de eerste hardcore shooter actie-RPG. Maar is die een schot in de roos of niets meer dan een losse flodder?

Polen geschorst als lid ENCJ

Polen is geschorst als lid van het netwerk voor Europese Raden voor de rechtspraak. De ENCJ laat in een persbericht weten het lidmaatschap van de Poolse Raad voor de rechtspraak, de KRS, tijdelijk op te schorten. Bijna alle aanwezige lidstaten steunen het voorstel dat vorige maand werd ingediend. 

Door maatregelen van de Poolse regering stond de rechtsstaat in Polen al enige tijd zwaar onder druk. De Poolse Raad voldoet niet meer aan de eisen die aan het lidmaatschap van de ENCJ worden gesteld. Elk land dat lid is van de ENCJ heeft beloofd dat er onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is. Als een lid zich niet houdt aan deze afspraken, is het mogelijk om het land uit te sluiten van het netwerk.

Basketballers laten sensatie liggen in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers hebben in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar een regelrechte sensatie uit handen gegeven. Op bezoek bij Litouwen, een van de sterkste ploegen ter wereld, ging de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren na dubbele overtime alsnog ten onder: 95-93.

Het duel ging zeer verrassend gelijk op en halverwege stond het dan ook gelijk: 39-39. In het derde kwart nam Oranje zelfs brutaal een voorsprong van zes punten, maar de Litouwers knokten zich terug en leken het met veertien punten voorsprong in het vierde kwart af te gaan maken: 73-59.

Nederland weigerde echter te capituleren en in de slotfase trok Charlon Kloof de stand gelijk: 75-75, waardoor overtime nodig was. Daarin leek Litouwen weer te winnen, maar Yannick Franke bracht Nederland opnieuw langszij in de slotfase: 84-84.

Een Litouwse driepunter deed Oranje de das om: 95-92. Kloof mocht nog twee vrije worpen nemen, gooide de eerste raak en miste de tweede bewust, zodat Nederland vanuit de rebound kans had om twee punten in plaats van één te scoren. Dat lukte echter niet en dus was het voorbij.

Nederland staat nu vierde in de groep, waardoor de kans op het WK nog niet verkeken is: de eerste drie mogen zich opmaken voor de reis naar China. Opvallend is dat Europees kampioen Slovenië in een andere groep van Turkije verloor en vooralsnog afstevent op vroegtijdige uitschakeling.

Jong Ajax wint, Cerny ontsnapt aan rood bij rentree

Jong Ajax heeft maandagavond geen fout gemaakt tegen Helmond Sport. De regerend kampioen van het tweede Nederlandse niveau won op De Toekomst met 2-0.

Grote man aan Amsterdamse zijde was Dani de Wit, die met een dubbelslag goud waard was voor zijn ploeg. De meest besproken man was echter Václav Cerny, die terugkeerde na bijna een jaar blessureleed en in de eerste helft een flinke trap uitdeelde aan Dean Koolhof. De aanvaller moest het veld verlaten, maar Cerny kwam er zonder kaart van af.

De Tsjechische buitenspeler, die in oktober 2017 zijn voorste kruisband scheurde in het bekerduel met ASV De Dijk, maakte als basisklant zijn rentree op het voetbalveld. Aanvalspartner Kasper Dolberg leek ook fit genoeg om te beginnen, maar kampte met klachten in zijn knieholte en ontbrak zodoende. In de openingsfase was Ajax heer en meester.

Cerny had al tweemaal kunnen scoren in de erste tien minuten, maar stuitte beide keren op doelman Stijn van Gassel. Het duurde niet lang voordat de de aanvalsdrift van de thuisploeg het gewenste effect sorteerde. Het werd 1-0 via Dani de Wit, die opdook bij de tweede paal na een fraaie voorzet van Dennis Johnsen vanaf de linkerflank.

Ajax kon de marge na ruim een halfuur verdubbelen, maar miste de uitgelezen kans daarop. Nadat Johnsen in het strafschopgebied werd getorpedeerd door Kjell Knops, werd de daaropvolgende penalty van Danilo uit de hoek gehaald door Van Gassel. De keeper pareerde even later ook een volley van Johnsen.

De kansen stapelden zich op voor Ajax en Helmond mocht blij zijn dat het bij rust 'slechts' 1-0 stond. Ondertussen werd duidelijk dat Cerny het spel moeilijk kon bijbenen bij zijn rentree en in de rust bleef de Tsjech dan ook achter in de kleedkamer. Hij mocht op dat moment dus van geluk spreken dat hij nog op het veld stond, na zijn stevige charge in de negentiende minuut.

In het tweede bedrijf maakte Ajax er alsnog 2-0 van. Tien minuten na rust had Teun Bijleveld een fraaie pass op De Wit in huis, waarna de middenvelder zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Ajax werd echter slordiger, terwijl Helmond verzorgd speelde en voor meer dreiging zorgde. Zo raakten de bezoekers de buitenkant van de paal. An de overzijde miste Danilo een uitstekende kans om het duel te beslissen, waardoor Helmond in leven bleef. Doelman Dominik Kotarski moest meermaals ingrijpen en voorkwam dat de Noord-Brabanders de aansluiting vonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.