FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 augustus 2018

FC Twente morst punten, Sparta en Roda winnen in Keuken Kampioen Divisie

FC Twente heeft de goede seizoensopening in de Keuken Kampioen Divisie geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Helmond Sport bleef de ploeg verrassend steken op 2-2.

De Tukkers brachten de concurrentie vorig weekend direct een slag toe door in eigen huis van Sparta Rotterdam te winnen, maar die voorsprong op de Rotterdammers is nu alweer geslonken tot één punt. Roda JC is vooralsnog foutloos met zes punten uit twee wedstrijden. Go Eagles is echter koploper door een beter doelsaldo. Ook TOP Oss en RKC Waalwijk hebben nog een maximale score.

Helmond Sport - FC Twente
Beide ploegen konden vooral in de beginfase van de eerste helft aan scoren toekomen, maar de doelmannen werden met het nodige kunst- en vliegwerk niet gepasseerd. Op een gegeven moment bleven kansen aan beide kanten van het veld uit en was het wachten op het rustsignaal.

In de tweede helft schoot Furhgill Zeldenrust de thuisploeg op voorsprong, waarna de Tukkers moesten komen. Na tachtig minuten was het raak: Tom Boere benutte een penalty. Vlak voor tijd leek Helmond de winst alsnog binnen te hebben dankzij Bart Meijers, maar Jari Oosterwijk maakte een minuut later weer gelijk zodat een puntendeling onvermijdelijk was: 2-2.

Sparta Rotterdam - FC Volendam
De ploeg van Henk Fräser kon na de nederlaag tegen Twente wel een succesje gebruiken en in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen was het direct raak voor de degradant. Halil Dervisoglu werd de grote man door beide treffers voor zijn rekening te nemen.

Sparta was voor rust veel aan de bal, maar had moeite om door de taaie defensie van de Volendammers te breken. Als dat al lukte, lag Jordi van Stappershoef steeds in de weg. Zo voorkwam hij meerdere keren een treffer van Lars Veldwijk. In de 53 minuut was hij echter kansloos toen de achttienjarige Dervisoglu uithaalde en vlak voor het einde sloeg de jongeling nogmaals toe: 2-0.

De score had hoger uit kunnen vallen als Mohamed Rayhi en Dries Wuytens het viezier op scherp hadden staan, maar daar maalde niemand om in het Kasteel. Met de zege rukt de ploeg op naar boven, terwijl Volendam na twee nederlagen in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie bungelt.

Almere City FC - Roda JC

Roda had al een zege op zak en voegde daar in Almere weer een driepunter bij. De Limburgse titelkandidaat begon sterk aan het duel en was bij tijd en wijle gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam de thuisploeg steeds meer aan bod en moest Roda-doelman Tom Muyters af en toe ingrijpen.

In het begin van de tweede helft nam Roda de leiding. Mario Engels, die vorige week twee keer scoorde tegen Ajax, wist wederom het net te vinden, na goed voorbereidend werk van Mohamed El Makrini. Een kwartier voor tijd scoorde Andreas Calcan nog prachtig, maar Roda won toch door de tweede goal van Engels: 1-2.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Helmond Sport - FC Twente 2-2
Sparta Rotterdam - FC Volendam 2-0
Almere City FC - Roda JC 1-2
Jong Ajax - FC Dordrecht 5-2
TOP Oss - Jong PSV 4-1
FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 1-2
FC Den Bosch - RKC Waalwijk 2-3
SC Cambuur - Jong AZ 2-1
Telstar - MVV Maastricht 0-1

De Vries met afstand naar eerste F2-pole, zwager naast zich

Nyck de Vries heeft zijn eerste poleposition in de Formule 2 te pakken. De 23-jarige Fries was op het circuit van Spa-Francorchamps een klasse apart, nadat hij ook in de vrije training al de beste was.

De Vries noteerde in de kwalificatie al de snelste tijd, maar die werd geschrapt omdat hij de track limits overschreden had. In de slotfase moest hij zo nog eens flink knallen en dat deed hij: de Britse kampioenschapsleider George Russell, de vriend van zijn zus, gaf meer dan vier tienden toe op De Vries, maar pakte wel de tweede plek, voor Sergio Sette Camara, Luca Ghiotto en Lando Norris.

In de GP3 debuteert Richard Verschoor in Spa. Hij vervangt Dorian Boccolacci, de nummer zeven in de titelstrijd, die is gepromoveerd naar de F2 om daar de bij het Nederlandse MP Motorsport vertrokken Roberto Mehri te vervangen. Verschoor kwam tot de vijftiende tijd in de kwalificaties, maar moet zaterdag vanuit de pitstraat starten: hij stopte niet bij de weegbrug en werd uit de kwalificatie-uitslag geschrapt.

De GP3 start zaterdag om 09.35 uur, de F2 om 16.45 uur. Beide races zijn live te zien op Ziggo Sport.

Robben trefzeker voor Bayern in openingsduel, Depay bedient Traoré

De Bundesliga is ook weer begonnen en wel met een thuisduel van kampioen Bayern München tegen 1899 Hoffenheim. Het werd een 3-1 thuiszege, waarin Arjen Robben een hoofdrol vertolkte.

Thomas Müller tekende in de eerste helft voor de 1-0, maar Adam Szalai scoorde na een klein uur de gelijkmaker. Dik tien minuten voor tijd maakte Robben 2-1, nadat hij een door Hoffenheim-doelman Oliver Baumann gekeerde penalty van Robert Lewandowski binnentikte...tot de videoscheids de goal afkeurde.

De penalty moest opnieuw genomen worden en dit keer scoorde Lewandowski wél, dus was het alsnog 2-1. Kort voor tijd werd ook een goal van Leon Goretzka afgekeurd door de videoscheids, omdat de arm van Müller geraakt werd. De 3-1 kwam er nog wel: Joshua Kimmich zag zijn inworp doorgetikt worden door Müller richting Robben, die de bal fraai in de linkerbovenhoek krulde.

In de Ligue 1 won Olympique Lyon thuis met 2-0 van Strasbourg. Martin Terrier opende de score kort voor rust en na een dik uur werd de eindstand op het bord gezet: Memphis Depay gaf een keurige pass aan Bertrand Traoré, waarna de oud-Ajacied de verdediging omzeilde en de bal netjes binnentikte.

Keeper Heracles geveld door beet van teamgenoot

Janis Blaswich moet de wedstrijd van zondag tussen Heracles Almelo en Willem II mogelijk aan zich voorbij laten gaan door een merkwaardige blessure.

De Duitse keeper kwam in de wedstrijd van vorig weekend tegen ADO Den Haag (4-2) in botsing met Lerin Duarte en heeft nog altijd last van zijn hand en schouder. Waar Duarte een dikke lip overhield aan het incident, is de schade bij Blaswich serieuzer. "Janis is een soort van per ongeluk gebeten", wordt trainer Frank Wormuth vrijdag geciteerd door TC Tubantia. "Lerin had zijn mond open, Blaswich maakte op dat moment een beweging met zijn hand."

Blaswich stond vrijdag wel op het trainingsveld, maar trainde louter met zijn onderlichaam. Het is onzeker of hij zondag (12.15 uur) in actie kan komen. "We moeten zaterdag afwachten”, aldus Wormuth, die bij afwezigheid van Blaswich zal kiezen voor Michael Brouwer. Derde keeper Koen Bucker zal dan op de bank plaatsnemen als stand-in.

Heracles moet het zondag verder stellen zonder de geblesseerden Jeff Hardeveld en Sebastian Jakubiak (beiden knie). Wormuth denkt eraan zijn elftal op enkele posities te veranderen. “We zullen niet veel veranderen aan ons elftal, maar wellicht wel iets. We hebben niet elf beste spelers, maar vijftien of zestien. Daarom is het goed om met name in de beginfase van de competitie iets te veranderen. Dan weet iedereen wat er van hem gevraagd wordt en kan hij in de loop van het seizoen zonder problemen spelen."

Oud-wielrenner Otxoa (43) overleden

Voormalig wielrenner Javier Otxoa is vrijdag op 43-jarige leeftijd overleden. De Bask was al geruime tijd ernstig ziek en overleed in de provincie Malaga, waar zaterdag de Vuelta a España van start zal gaan.

Otxoa was bij de Kelme-ploeg een zeer veelbelovend rijder in zijn jonge jaren. In 2000 kwam zijn mooiste zege in het (reguliere) profpeloton: in de Tour de France schreef de Bask de tiende etappe op zijn naam. Na een fenomenale rit door de bergen, waar hij Nico Mattan over onder meer de Aubisque het nakijken gaf, kwam Otxoa met negen minuten voorsprong op Lance Armstrong en zijn kornuiten aan bij de slotklim naar Hautacam, waar hij aan de finish uiteindelijk 42 seconden over wist te houden.

Niet veel later ging het echter helemaal fout voor Otxoa. Samen met zijn broer Ricardo raakte hij in februari 2001 betrokken bij een ongeluk. Ricardo kwam om het leven, Javier liep zwaar hersenletsel op en zou nooit meer normaal kunnen sporten. Met de nadruk op 'normaal', want sporten kon hij nog wél: Otxoa schakelde over naar de paralympische sport en won in zowel 2004 als 2008 goud én zilver op de Paralympische Spelen op de weg en op de baan.

Otxoa rijdt naar de winst in de Tour de France (Bron: YouTube)

Rolstoelbasketbalsters oppermachtig naar WK-finale

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich op het WK in Hamburg voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de finale. De dames van bondscoach Gertjan van der Linden walsen al het hele toernooi over alles en iedereen heen en dat was in de halve eindstrijd niet anders.

China was de tegenstander, maar ook die konden totaal geen potten breken tegen de Nederlandse overmacht. Vooral de tandem Bo Kramer/Mariska Beijer was niet te houden: samen waren ze goed voor 32 punten en 26 assists, terwijl op Dagmar van Hinte na iedereen in actie kwam.

Een 17-4 voorsprong in het eerste kwart werd richting de rust geconsolideerd, waarna Nederland in het derde kwart nog eens extra gas gaf. China was lamgeslagen en met een minuut te gaan was Van der Linden tijdens een time-out al duidelijk: "We staan in de finale, geniet er nog even van!" Nederland won uiteindelijk met 54-29.

In de eindstrijd zit Nederland zaterdag tegenover Groot-Brittannië, live te zien via dit YouTube-kanaal.

Nederland - China (Bron: YouTube)

Lerarentekort moet regionaal aangepakt worden

Het terugdringen van het lerarentekort vraagt niet alleen om landelijke actie, maar ook om meer maatwerk per regio. De huidige maatregelen hebben effect, maar er is meer nodig. Dat schrijven onderwijsministers Slob en Van Engelshoven vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief valt samen met de start van het nieuwe schooljaar. Het lerarentekort is in grote delen van het land inmiddels goed voelbaar. Uit een rondgang langs basisscholen blijkt dat er goede hoop is dat het desondanks lukt om ook dit schooljaar overal leraren voor de klas te krijgen. Tegelijk geven scholen ook het signaal dat de marges flinterdun zijn.

Goed onderwijs begint met voldoende leraren. Die uitdaging is extra fors vanwege de hoogconjunctuur. ‘Naast het onderwijs kampen ook de zorg, de politie en de bouw met grote tekorten. Het knelt op veel plekken’, stelt minister Slob. Werkgevers, vakbonden, lerarenopleidingen, gemeenten, transfercentra en vele anderen zijn allemaal nodig om te zorgen voor voldoende leraren voor de klas. ‘Alleen als we de schouders er samen onder zetten kunnen we werkgevers in staat stellen om voldoende leraren aan te stellen.’

Regionale aanpak
Omdat het lerarentekort per regio verschilt, is een regionale aanpak nodig. Volgens de ministers moet de door de Onderwijsraad geadviseerde taskforce dan ook regionaal worden ingezet voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Hiervoor worden regionale aanjagers aangesteld, die scholen gaan stimuleren om meer samen te werken en elkaar niet uit de markt te concurreren, die afspraken tussen lerarenopleidingen en scholen stimuleren en helpen goede voorbeelden uit te wisselen, zodat niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden. Op landelijk niveau wordt een een stuurgroep ingericht om resultaten en goede voorbeelden te delen tussen regio’s en om knelpunten op te lossen.

Hoger loon, minder werkdruk
Het kabinet heeft al veel in werking gezet om de tekorten terug te dringen: het collegegeld voor studenten aan lerarenopleidingen is de eerste twee jaar gehalveerd. Ook is 270 miljoen euro geïnvesteerd in salarissen en 430 miljoen euro in het tegengaan van werkdruk voor leraren op de basisschool. Daarnaastis er geïnvesteerd in het bevorderen van instroom uit andere sectoren (zij-instroom) en herintreden. Er zijn subsidies beschikbaar om besturen te helpen om die leraren goed te begeleiden.

Nieuwe maatregelen
Als extra inzet zorgen de onderwijsministers nu dat deeltijdstudenten pabo die al een hbo-diploma hebben eerder voor de klas mogen, mits zij aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Ook krijgen jaarlijks 50 onderwijsassistenten de kans om de lerarenopleiding te gaan doen. Slob: ‘Als we het lerarentekort willen oplossen, moeten we verder kijken dan de poort van de pabo. Er is daarbuiten veel onderbenut potentieel. Dat moeten we beter benutten, zolang we maar geen concessie doen aan kwaliteit.’

Werkloze leraar weer voor de klas
De ministers willen dat werkloze leraren sneller weer aan het werk kunnen. Het zogeheten Participatiefonds – dat de uitkeringen betaalt aan leraren – wil de komende twee jaar 1000 leraren terugleiden naar een baan. Minister Slob is daar blij mee. ‘Deze mensen verdienen een nieuwe kans om weer te kunnen genieten van het vak. En als samenleving kunnen we het ons niet permitteren dat zoveel mensen thuiszitten, terwijl onze leerlingen zitten te springen om voldoende leraren.’

Veel parttimers
Veel basisschoolleraren werken parttime: gemiddeld 28 uur per week. Minister van Engelshoven roept de werkgevers op om samen met de leraren te kijken naar de mogelijkheid om meer te gaan werken: Er wordt door de werkgevers in het onderwijs te vaak automatisch uitgegaan van het feit dat leraren in deeltijd willen werken, terwijl dat lang niet altijd de wens van de leraar is. Als de uren van iedere po-leraar met een half uur worden uitgebreid, loopt het tekort met 760 fte terug.” Startende leraren beginnen overigens vaker met meer uren dan collega’s die al langer werken.

Ziekteverzuim iets omlaag
Het ziekteverzuim is in het primair onderwijs hoog. Positief is dat uit recente cijfers blijkt dat dit percentage wel iets gedaald is, van 6,3% naar gemiddeld 6%. Slob: ‘We hebben 430 miljoen euro beschikbaar gesteld om de werkdruk tegen te gaan. Daar kan veel verschil mee gemaakt worden. Maar goed personeelsbeleid –en leraren helpen gezond en fit te blijven – is de verantwoordelijkheid van werkgevers zelf.’

Cijfers
Volgens de laatste ramingen kan het lerarentekort in 2020 oplopen tot 4.000 fte. Blijven de omstandigheden gelijk, dan loopt dat in 2025 op tot 10.000 fte. Door de gezamenlijke inspanningen hopen ministers Slob en Van Engelshoven het tekort terug te dringen, zodat goed onderwijs ook in tijden van hoogconjunctuur gegarandeerd blijft.

Uitslag ADO Den Haag - Fortuna Sittard

ADO Den Haag is na drie speelronden van de hatelijke nul af. Thuis won de ploeg aan de hand van El Khayati met 3-1 van Fortuna Sittard.

De ploeg van trainer Fons Groenendijk ging in de openingsronde van het seizoen verrassend met 1-2 onderuit tegen debutant FC Emmen en afgelopen weekend ging het in Almelo opnieuw mis, want Heracles was met 4-2 te sterk. ADO was dus gebrand op eerherstel en liet zich al snel gelden in het eigen Cars Jeans Stadion.

Echt sprankelend was het spel echter niet en pas na twintig minuten diende de eerste grote kans zich aan. Melvyn Lorenzen promoveerde de voorzet van Tom Beugelsdijk dankbaar tot doelpunt door de bal van dichtbij in het dak van het doel te schieten. Fortuna zette daar alleen wat povere schoten van André Vidigal tegenover.

ADO voelde dat de eerste zege van het seizoen voor het grijpen lag en verdubbelde de marge na 42 minuten spelen. Michael Pinto maakte een volgens de scheidsrechter een overtreding die ook na het zien van de videobeelden werd beoordeeld als een penalty. Pinto leek de bal te raken, maar daar had Nasser El Khayati maling aan. Hij stuurde de keeper de verkeerde hoek in en tekende voor zijn eerste treffer van het seizoen.

In de tweede helft werkten de doelpuntenmakers keurig samen om nummer drie op het scorebord te zetten. Lorenzen fungeerde als aangever en Abdenasser El Khayati was opnieuw de doelpuntenmaker met een keurige finish. Zodoende toonde de ploeg uit de Hofstad zich effectief met de kansen, terwijl Fortuna helemaal niets met het aardige positiespel en surplus aan balbezit deed.

Voor het bezoek had het zelfs nog een grotere nederlaag kunnen worden als El Khayati zijn tweede strafschop ook had benut, maar hij liet na om zijn hattrick te completeren. De middenvelder koos opnieuw voor dezelfde hoek en dat had doelman Koselev goed ingeschat.

Met een sterke redding voorkwam hij dat de man van de wedstrijd ook meteen topscorer van de Eredivisie mag noemen. Daar zal El Khayati van balen, maar voor de wedstrijd maakte het niets meer uit. Ook de vijf minuten voor het einde gemaakte eretreffer van Lisandro Semedo was er - hoewel vanuit een moeilijke hoek fraai binnengeschoten - slechts een voor de statistieken.

ADO Den Haag

3 - 1

Fortuna Sittard

 21' Lorenzen
 42' El Khayati(pen)
 55' El Khayati
   85' Semedo
 
 Gele kaart: Meijers, Beugelsdijk, Becker, Lorenzen, Goppel, (ADO Den Haag), Dammers, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: El Khayati mist penalty (73)
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Malone
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/85)
Goossens (Goppel/74)
Becker
Lorenzen (Falkenburg/83)
Hooi
  Koselev
Essers
Dammers
Heerings
Pinto
El Messaoudi (Stokkers/82)
Diemers
Smeets
Semedo
Novakovich
Vidigal (Vlijter/64)

'HORRORONWEER OP KOMST'

Inwoners van de kustprovincies Zeeland, Zuid- en Noordholland alsmede Flevoland doen er goed aan om vanavond hun auto's in een garage te zetten, tuintafels en -stoelen stevig te verankeren in de grond, parasols en andere dergelijke losse zooi op te bergen in de schuur, want het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege flinke onweersbuien die gepaard kunnen gaan met veel hagel, zware windstoten en lokaal zeer veel neerslag. 

Wij ontvangen morgenochtend graag de foto's en filmpjes van de omgewaaide tuinstoelen en/of bliksemflitsen in onze mailbox.  

Update 21:57 uur
Inmiddels heeft het KNMI de waarschuwing uitgebreid tot de Waddeneilanden en Friesland. De oproep hierboven om beeldmateriaal blijft onveranderd van kracht  


'Horroronweer' op komst (Afbeelding: KNMI.nl)
'Horroronweer' op komst (Afbeelding: KNMI.nl)

Voetballer maait over bal en valt, scheids geeft penalty in Europa League

In de laatste kwalificatieronde van de Europa League ging het er donderdagavond ietwat opvallend aan toe in Slovenië. Olimpija Ljubljana nam het er op tegen Spartak Trnava uit Slowakije en die wonnen op vrij curieuze wijze.

Verdediger Martin Toth liet na ruim twintig minuten zien waarom hij geen spits is: de bal kwam voor zijn voet terecht, maar de Slowaak maaide vol over de bal heen en viel op z'n kont....penalty! Dat was althans het oordeel van de Engelse scheidsrechter Craig Pawson en die hield voet bij stuk.

Marek Bakos benutte het buitenkansje, Toth werd een paar minuten later nota bene met direct rood van het veld gestuurd en zes minuten later werkte Branko Ilic van Olimpija de 0-2 in zijn eigen doel. Trnava won zo met 0-2, ondanks één (eigen) schot op doel.

Zeg het maar, wel of geen penalty?

Olimpija Ljubljana - Spartak Trnava (Bron: YouTube)

Van Bronckhorst wenst Amrabat succes: "Jammer dat hij weg is"

Sofyan Amrabat ondertekende vrijdag een contract bij Club Brugge. Coach Giovanni van Bronckhorst had de Marokkaanse international graag behouden.

Feyenoord nam Amrabat vorig jaar voor vier miljoen euro over van FC Utrecht en hij vertrekt nu voor maximaal 2,5 miljoen naar de Belgische kampioen. "Het is jammer dat hij vertrekt, maar ik zie het niet als een nederlaag. Hij heeft zijn gevoelens geuit. Voor hem is dit een goede oplossing", sprak Van Bronchkorst volgens RTV Rijnmond op een persconferentie.

"Ik had hem hier liever zien blijven, maar wel met de volledige focus. Die was weg, hij gaat nu naar een mooie club." De coach is niet teleurgesteld in de beslissing van Amrabat. "Hij heeft in de tweede helft van het vorige seizoen minder gespeeld, dat was moeilijk voor hem. Ook met het oog op het WK. We zijn goed uit elkaar gegaan, hij heeft zijn gevoel uitgesproken. Ik wens hem het allerbeste."

Na de nederlaag bij De Graafschap en de thuiszege op Excelsior gaat Feyenoord zondag op visite bij sc Heerenveen. Van Bronckhorst mist dan alleen Nicolas Jörgensen en Ridgeciano Haps. De trainer verwacht dat de Rotterdammers deze transferperiode geen nieuwe spelers meer gaan halen.

Arnhemmer Lilipaly even nationale held Indonesië op Asian Games

Op de Asian Games in Indonesië is het mannenvoetbaltoernooi - net als op de Spelen helaas een onder-23-toernooi - inmiddels aangekomen bij de achtste finales. Het thuisland nam het vrijdag op tegen de Verenigde Arabische Emiraten en dat leek lang fout af te lopen.

Alameri Zayed zette de Emiraten na twintig minuten op 0-1 in het uitstekend gevulde Wibawa Mukti Stadium in Cikarang. De geboren Braziliaan Alberto Beto Gonçalves tekende kort na rust voor de gelijkmaker, maar binnen tien minuten werd het 1-2 door een penalty van Zayed.

Daar leek het bij te blijven, tot diep in blessuretijd. De in Arnhem geboren Stefano Lilipaly, die speelde bij FC Utrecht, Almere City, Telstar en Cambuur, werd bediend en tikte de bal op heerlijke wijze in het doel: 2-2 en het stadion ontplofte bijna.

In de verlenging werd niet gescoord en dus moesten penalties genomen worden. Lilipaly opende het bal met een treffer, maar na missers van twee van zijn teamgenoten was het afgelopen voor de Indonesiërs.

Lilipaly wordt even de held van Indonesië (Bron: YouTube)

Ten Hag: "We kunnen tot grote hoogte stijgen"

Ajax won woensdag in een prachtige atmosfeer met 3-1 van Dinamo Kiev en zaterdag wacht alweer de volgende uitdaging tegen FC Emmen.

De Amsterdammers treden dan in eigen huis aan met een andere formatie. Voor David Neres komt het duel nog te vroeg en Ten Hag gaf direct na het voorrondeduel tegen Kiev al aan dat hij gaat rouleren om spelers rust te gunnen. "Fysiek en mentaal zijn we goed uit de wedstrijd tegen Kiev gekomen. We zijn diep gegaan, maar dat is logisch met zo'n tegenstander. Nu moeten we dat zelf oproepen bij een andere tegenstander", betoogt hij in gesprek met Ajax TV.

De trainer merkt dat zijn team stappen maakt en heeft hoge verwachtingen. "Ik denk dat deze spelers tot veel in staat zijn. We worden meer en meer een team", klinkt het. "We kunnen tot grote hoogtes stijgen, dat hebben we woensdag gezien. Dat moeten we meer gaan herhalen. Er komen meer automatismen en vastigheden in de ploeg, spelers begrijpen elkaar beter. Op deze wijze creëren we veel en veroveren we snel ballen. Voor een tegenstander wordt het zo moeilijk om onder de druk uit te komen.”

Ook het publiek kan daarin een rol spelen, meent de tot voor kort ernstig bekritiseerde oefenmeester. Inmiddels verstommen de verwijten aan zijn adres en op zijn beurt brengt hij ook een ode aan het publiek. “Zaterdag mogen we alweer en we hopen zaterdag weer zo'n zelfde sfeer te creëren. Het is een andere competitie, maar ook daar hebben we dat altijd nodig. De steun van de fans in onze rug. Dat moeten we ook zelf afdwingen en die uitdaging moeten we aangaan.”

Of Neres er dinsdag in de returnwedstrijd tegen Dinamo Kiev wel weer bij is, wil de trainer nog niet zeggen. "De medische staf en David doen er alles aan. Of hij het gaat redden, staat in de sterren geschreven", besluit de oefenmeester, die weet dat zijn ploeg dinsdag een 3-1 voorsprong moet zien te verdedigen om een ticket voor de groepsfase van de Champions League veilig te stellen.

Trump zegt Pompeo's bezoek aan Noord-Korea af, stuurt Kim de groetjes

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zou komende week wederom naar Noord-Korea afreizen, nu zelfs met een nieuwe speciale gezant. Pompeo liet dat donderdag weten, maar amper een dag later is hij teruggefloten door de Grote Leider.

Op de presidentiële Twitter liet Donald Trump weten dat hij Pompeo gevraagd heeft om nu toch ineens níet op bezoek te gaan bij de Grote Collega. Volgens The Donald wordt er niet hard genoeg opgeschoten met het ontmantelen van het atoomprogramma op het Koreaanse schiereiland, waarvoor hij de schuld deels bij China legt.

De IAEA, de internationale atoomwaakhond, liet deze week nog weten dat het zich grote zorgen maakt over Noord-Korea, wat volgens het agentschap het atoomprogramma toch niet geheel stop heeft gezet. Volgens Trump is het nog wel de bedoeling dat Pompeo's vierde bezoek aan Noord-Korea een andere keer plaats gaat vinden, en ondertussen deed hij Grote Kameraad Kim Jong-nu nog wel even de groetjes.

Ontevreden tweetal wil weg bij FC Groningen

Tom van Weert en Jesper Drost willen op zoek naar een andere club. Het duo is ontevreden over hun rol in de ploeg van coach Danny Buijs.

"Ik heb me al twee keer teruggevochten in dit elftal. Ik heb geen zin om dat nog een keer te moeten doen", laat Van Weert weten in gesprek met FOX Sports. De 28-jarige aanvaller had tegen Vitesse en Willem II nog een basisplaats, maar voor komend weekend wordt hij gepasseerd. Buijs wil voorin Mateo Cassierra een kans geven.

Middenvelder Drost, die in de eerste twee speelronden werd gewisseld, is zijn basisplaats ook kwijt. "Ik word er na twee wedstrijden al uit geflikkerd", reageert hij. Drost heeft bij FC Groningen een contract tot medio 2019, net als Van Weert.

Buijs begrijpt wel dat het tweetal hun onvrede laat merken in de media. "Het was een groter probleem geweest als ze het prima hadden gevonden. Ik weet hoe het werkt in de voetballerij. Ik ben zelf ook voetballer geweest en heb mijn trainer ook weleens een lul gevonden", vertelt de coach aan Voetbal International. Naar verluidt wil Groningen voor de juiste prijs wel meewerken aan een transfer voor beide spelers.

FC Groningen verloor in de eerste speelronde met 5-1 bij Vitesse en vorig weekend werd voor eigen publiek van Willem II verloren (0-1). Zaterdag hoopt de Trots van het Noorden de eerste punten te pakken in de uitwedstrijd tegen De Graafschap.

Spurs-doelman Lloris brengt nachtje in de cel door

Hugo Lloris is in de nacht van donderdag op vrijdag gearresteerd door de Londense politie vanwege rijden onder invloed.

De Metropolitan Police meldt in de Engelse media dat Lloris afgelopen nacht om 02:20 uur staande werd gehouden in het centrum van Londen. Na een blaastest moest de doelman van Tottenham Hotspur mee naar het politiebureau. Daar werd hij ongeveer zeven uur later weer vrijgelaten. Lloris moest daarbij een borgsom betalen en hij moet op 11 september voor de rechter verschijnen.

Inmiddels heeft de Fransman een statement naar buiten gebracht waarin hij zijn excuses aanbiedt.

"Ik wil me uit de grond van mijn hart verontschuldigen richting mijn familie, de club, mijn ploeggenoten, de manager en alle supporters", aldus Lloris. "Rijden onder invloed is compleet onacceptabel. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me voor mijn acties. Dit is niet het voorbeeld dat ik wil uitdragen."

Welke maatregelen de clubleiding van de Spurs neemt, is nog niet bekend, al heeft een clubwoordvoerder in gesprek met de London Evening Standard aangegeven dat men de zaak hoog opneemt. "De club neemt zulke zaken uiterst serieus en we zullen het intern afhandelen", aldus de woordvoerder.

Tottenham Hotspur komt maandagavond weer in actie, op bezoek bij Manchester United. Het is dus nog afwachten of Lloris, die deze zomer wereldkampioen werd met Frankrijk, er dan ook bij is. Ondanks dat de 31-jarige keeper pas kort voor de seizoensstart terugkeerde van vakantie, had hij in de eerste twee speelronden van de Premier League wel een basisplek.

Senator McCain staakt behandeling hersentumor

Amerikaans senator John McCain, die lijdt aan een agressieve vorm van hersenkanker, heeft besloten te stoppen met de medicatie. In 2017 werd bekend dat bij de Republikein een glioblastoma, een type tumor waar enorm agressieve vormen van zijn, was gediagnostiseerd. Zijn familie kwam vrijdag met een verklaring.


Senator John McCain (Foto: gettyimages)

"In het jaar na zijn diagnose heeft John ons verbaasd met zijn overlevingsdrang. Maar het verloop van de ziekte en de onverbiddelijke ouderdom hebben hun oordeel geveld", aldus de verklaring die ook nog ingaat op de enorm zware beslissing die de 81-jarige McCain heeft moeten nemen. Verder dankt de familie iedereen die de senator een hart onder de riem heeft gestoken en voor hem gebeden heeft.

De vrouw en dochter van McCain dankten als laatste het medisch team dat verantwoordelijk was voor de verzorging van de Vietnamveteraan, die nu de allerlaatste fase van zijn leven ingaat.

Maher mag hopen op contract bij AZ

Adam Maher maakt een goede indruk bij AZ. De clubloze middenvelder mag deze zomer zijn conditie op peil houden in Alkmaar.

"Ik ben onder de indruk van Adam. Hij heeft andere kwaliteiten dan de middenvelders die we nu hebben. Adam is creatief en kan iemand voor de keeper zetten. Guus Til en Teun Koopmeiners zijn toch meer van het aanpakken. Ik heb hem er graag bij", zegt coach John van den Brom in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Maher speelde eerder al 94 wedstrijden voor AZ, dat hem vervolgens verkocht aan PSV. Daar kon hij de verwachtingen nooit helemaal waarmaken. Vorig seizoen droeg de 25-jarige speler na de winterstop het shirt van FC Twente. Nadat de Tukkers degradeerden uit de Eredivisie, kwam Maher op het trainingsveld van AZ uit.

Of de middenvelder zelf openstaat voor een terugkeer bij AZ, is echter de vraag. "Hij is daar puur om zijn conditie op peil te houden tot hij een nieuwe club gevonden heeft. Onze blik is in eerste instantie op het buitenland gericht", zei zijn zaakwaarnemer Sigi Lens vorige maand tegen Voetbal International.

Démare wint alle ritten in Poitou-Charentes

Arnaud Démare heeft indruk gemaakt in Poitou-Charentes. De Franse sprinter van Groupama-FDJ won alle vijf etappes in de Franse rittenkoers en schreef ook het eindklassement op zijn naam.

Dat Démare etappes ging winnen in Poitou-Charentes was geen verrassing gezien het aantal vlakke etappes wat op het programma stond en het matige deelnemersveld aan de start in Frankrijk. De voormalig Frans kampioen maakt vooral indruk in de tijdrit. In een tijdrit van 22 kilometer was hij donderdag te sterk voor Sylvain Chavanel en Yoann Paillot.

Het was van 2006 geleden dat een renner alle etappes won in een rittenkoers van minimaal drie dagen plus het eindklassement. In 2006 won Alessandro Petacchi alle etappes (5) in de Niedersachsen-Rundfahrt en het eindklassement.

Feyenoord verkoopt Amrabat aan Club Brugge

Sofyan Amrabat heeft een nieuwe club gevonden. De middenvelder verlaat Feyenoord om bij Club Brugge aan de slag te gaan.

Amrabat heeft vrijdag een vierjarig contract ondertekend bij de kampioen van België. Feyenoord nam de Marokkaanse international vorig jaar voor vier miljoen euro over van FC Utrecht, waarna de speler in De Kuip een lastig debuutjaar kende. Uiteindelijk speelde hij 21 competitieduels, waarvan elf als basisspeler.

Vorige week diende Amrabat bij coach Giovanni van Bronckhorst een transferverzoek in en hij ontbrak daardoor in de wedstrijdselectie voor het duel met Excelsior. De 22-jarige middenvelder kreeg dit seizoen alleen speeltijd tegen PSV en in de heenwedstrijd tegen AS Trencin.

Naar verluidt krijgt Feyenoord voor de WK-ganger een transfersom van maximaal 2,5 miljoen euro. FSV Mainz 05 en Sporting Portugal toonden ook belangstelling, maar Amrabat koos voor Club Brugge vanwege Champions League-voetbal.

Schachmann klopt Dumoulin in Ronde van Duitsland

Maximilian Schachmann heeft de tweede etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De 24-jarige van Quick-Step Floors was in een sprintje met vier net iets sneller dan Matej Mohoric. Tom Dumoulin moest genoegen nemen met de derde plaats. Schachmann neemt de leiderstrui over van zijn teamgenoot Álvaro José Hodeg, die de eerste etappe had gewonnen.

In de heuvelachtige rit naar Trier over 196 kilometer ontstond er een kopgroep van vier, met daarbij de Nederlander Etienne van Empel van Roompot-Nederlandse Loterij. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten, maar met veertig kilometer van de streep werden ze ingerekend.

Op zeven kilometer van de streep lag er nog een venijnig klimmetje en daar liet Dumoulin zien dat zijn benen goed waren. Alleen Schachmann kon de Nederlander van Sunweb volgen. In de afdaling kreeg het duo ook nog het gezelschap van Mohoric, winnaar van de BinckBank Tour, en Nils Politt. In de sprint die volgde ging Politt van veraf aan en zag Schachmann er als eerste overheen. Schachmann had wel zijn sprint perfect getimed en hield Mohoric net af.

Door de zege is hij ook de nieuwe leider in de Ronde van Duitsland. De 24-jarige Schachmann heeft een voorsprong van vier seconden op Mohoric en Dumoulin. Er staan nog twee heuvelachtige ritten op het programma in Duitsland.

Räikkönen de snelste tijdens tweede vrije training

Kimi Räikkönen heeft tijdens de tweede vrije training op het circuit van Spa de snelste tijd laten noteren. De Fin klokte op supersofts een tijd van 1:43,355. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas maakten de top drie compleet.

Tijdens de longruns zag het er voor de coureurs van Aston Martin Red Bull goed uit, maar zoals Max Verstappen eerder al liet weten; de bolide komt tekort, zodra Mercedes en Ferrari de duimschroeven verder aandraaien. En dat was ook te zien na de tweede vrije training, waarin de Nederlander vierde werd. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo werd zesde, al was het onderlinge verschil niet groot.

Onderin bleef het harken voor de coureurs van McLaren. Fernando Alonso werd slechts zestiende en Stoffel Vandoorne, die in België zijn thuisrace rijdt, kwam niet verder dan de laatste positie. Ook de rijders van Williams vertoefden in de onderste regionen.

De laatste vrije training voor de Grand Prix van België gaat morgenmiddag om 12.00 uur van start, waarna om 15.00 uur de kwalificatie aanvangt.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van België:

Pos. Rijder Team Tijd ronden
1. K. Räikkönen Ferrari 01:43.355 29
2. L. Hamilton Mercedes 01:43.523 28
3. V. Bottas Mercedes 01:43.803 29
4. M. Verstappen Red Bull 01:44.046 25
5. S. Vettel Ferrari 01:44.129 31
6. D. Ricciardo Red Bull 01:44.250 31
7. S. Pérez Force India 01:44.662 27
8. C. Sainz Jr. Renault 01:45.481 29
9. M. Ericsson Sauber 01:45.537 24
10. C. Leclerc Sauber 01:45.622 25
11. N. Hulkenberg Renault 01:45.753 28
12. R. Grosjean Haas 01:45.817 29
13. E. Ocon Force India 01:45.935 24
14. K. Magnussen Haas 01:46.078 29
15. P. Gasly Toro Rosso 01:46.080 33
16. F. Alonso McLaren 01:46.153 28
17. B. Hartley Toro Rosso 01:46.337 35
18. S. Sirotkin Williams 01:46.451 35
19. L. Stroll Williams 01:46.470 34
20. S. Vandoorne McLaren 01:46.496 25

Man die gemeentehuis inreed liet afscheidsbrief achter

Het onderzoek naar het incident waarbij een 59-jarige man met zijn auto het gemeentehuis in Bemmel inreed, is afgerond. Dat meldt de politie op haar website.  De afgelopen dagen heeft de politie sporen onderzocht, beelden bekeken en getuigen en nabestaanden gehoord. 

Twee uur voor het incident kwam er een melding over deze man binnen. Een bekende van de man gaf aan de politie door dat de man op dat moment een dreiging voor zichzelf of anderen zou kunnen vormen. Uit de melding bleek niet dat er een concrete dreiging was richting mensen of gebouwen, dus ook niet naar het gemeentehuis.

De politie startte direct een zoekactie  omdat er zorgen waren over de man; hij was al bekend bij zorginstanties en de politie. Daarom is er op verschillende plekken uitgekeken, is er gepost en is geprobeerd om de man te bereiken. Dat lukte niet. De zoekactie was nog niet afgerond toen de melding over het gemeentehuis kwam. Daar bleek de man met zijn auto naar binnen te zijn gereden.

Dankzij camerabeelden kon de politie vrij snel de gebeurtenissen reconstrueren. De man had een schans klaargelegd en is vervolgens het gemeentehuis binnengereden. Daar is vervolgens brand ontstaan, waarbij de man om het leven kwam. Er werd ook een afscheidsbrief gevonden in de buurt van de auto. 

De politie heeft geprobeerd om vast te stellen waarom deze man tot zijn daad kwam, en waarom hij op deze manier een einde maakte aan zijn leven. Op basis van de inhoud van de afscheidsbrief en gesprekken met mensen uit de omgeving van de man, is het niet mogelijk om een eenduidig of duidelijk motief vast te stellen en waarom de gemeente doelwit was. Het is wel duidelijk geworden dat vooral privéomstandigheden de opmaat hebben gevormd voor deze daad.

Man die gemeentehuis binnenreed liet brief achter (Foto: stockfoto politie.nl)
Man die gemeentehuis binnenreed liet brief achter (Foto: stockfoto politie.nl)

Wakker Dier wil verbod op onverdoofde slacht

Dieren lijden onnodig veel pijn tijdens onverdoofde slacht. Daarom wil Wakker Dier dat dit wordt verboden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland. In deze landen is reversibele verdoving verplicht bij de rituele slacht. Dat is een verdoving waaruit een dier weer wakker kan worden. Maar voordat dit gebeurt, wordt het dier geslacht. Het is dus mogelijk om dieren verdoofde én ritueel te slachten.

Als deze diervriendelijke slachtmethode in andere landen geaccepteerd is, kan Nederland dit ook overnemen. Hilhorst: “We vinden het als maatschappij immoreel om dieren bij volle bewustzijn de keel door te snijden. Maar we stappen daar van af als het om halal of koosjer geslacht vlees gaat. Daar zijn de dieren de dupe van.”

Reversibele verdoving
Drie jaar geleden zeiden wetenschappers al dat onverdoofde slacht te veel dierenwelzijnsproblemen met zich meebrengt. Zo zijn vaak meerdere sneden nodig, gemiddeld één tot zes, om de halsslagaders van schapen en geiten door te halen. En dat veroorzaakt volgens de wetenschappers ‘onacceptabel dierenleed’. Ook de NVWA bracht destijds het advies uit om onverdoofde slacht volledig te verbieden.

'Helper' Nsimire verdacht van ontucht

De 33-jarige verdachte die woensdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de vermissing van de 14-jarig Nsimire, is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest met 14 dagen verlengd.

De man wordt in de eerste plaats verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Nsimire werd sinds 27 juli gemist en afgelopen woensdag na een tip door de politie op straat aangetroffen. Vermoedelijk heeft de man – in elk geval gedurende enige tijd – haar geholpen zich verborgen te houden.

In de woning van de man is woensdagavond een doorzoeking geweest. Daarbij zijn aanwijzingen gevonden dat daar seksuele handelingen zijn verricht. Daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Maar voor nu is de verdachte wel voorgeleid op verdenking van mogelijke ontucht, al dan niet met dwang.

Vooralsnog is nog geen duidelijk beeld ontstaan van de drieënhalve week dat het meisje werd gemist. Het onderzoek daarnaar wordt nog onverminderd doorgezet, aldus het Openbaar Ministerie.

8 arrestaties om 2 vuurwapens, drugs en pepperspray

Direct nadat er een  melding binnenkwam over een flinke ruzie en de mogelijke aanwezigheid van een vuurwapen, ging de politie donderdagavond met meerdere eenheden naar de Sumatrastraat in Rotterdam. Daar troffen de agenten de ruziënde groep. Het aangetroffen vuurwapen werd in beslag genomen en zeven personen werden aangehouden. In het onderzoek naar het incident werd vrijdag nóg een vuurwapen gevonden en nog een verdachte aangehouden.

Rond kwart over zeven meldden meerdere getuigen dat op de Sumatrastraat een groot aantal personen ruzie met elkaar had en dat er werd gesproken over vuurwapens. Toen agenten de straat in kwamen rijden, liep een van de betrokken meteen weg. Agenten gingen er achteraan en zagen dat de man een vuurwapen weggooide. Op de Tolhuisstraat hielden ze de 30-jarige Rotterdammer aan. Het vuurwapen namen ze in beslag.

De andere ruziemakers dachten hun kans schoon te zien, toen de politiemensen bezig waren met hun kompaan. Ze stapten in een auto en reden weg. Maar kwamen niet ver. Aan de Maashaven Noordzijde gaven andere agenten hen een stopteken. Vervolgens benaderden ze de inzittenden van de auto met een techniek speciaal voor gevaarlijke verdachten (BTGV) en hielden hen aan. Het gaat om mannen van 23, 24 en 28 jaar oud en een meisje van 15, allen uit Rotterdam.

Het bleek niet overbodig dat de politie met meerdere eenheden kwam. Een koppel agenten dat nog aan de Tolhuisstraat was, zag twee mannen verdacht onder auto’s kijken. Ze hielden de twee, een Rotterdammer van 23 en een Ossendrechter van 26, aan. Daarna zochten de omgeving af naar een mogelijk tweede vuurwapen, maar dat werd donderdag niet gevonden.

Vrijdag wel, toen rechercheurs de woning van een van de verdachten doorzochten. Naast een tweede vuurwapen, troffen ze twaalf kilo henneptoppen en twee bussen pepperspray aan. Een 60-jarige man uit Dordrecht, die ook in de woning was, werd aangehouden.

8 arrestaties om 2 vuurwapens, drugs en pepperspray (Foto: Politie.nl)
8 arrestaties om 2 vuurwapens, drugs en pepperspray (Foto: Politie.nl)

Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar halve finales WK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn op het wereldkampioenschap in Hamburg flink op dreef. In de groepsfase werden alle wedstrijden gewonnen, en overtuigend ook, waarna Frankrijk in de kwartfinales met gemak opgerold werd.

Na het eerste kwart had Nederland al een 28-6 voorsprong te pakken. De Franse dames bleven in het tweede kwart wat beter in het spoor, maar moesten in het derde kwart definitief lossen. Nederland won uiteindelijk met 79-36, Bo Kramer werd met haar 23 punten de topscorer - de eerste keer dit WK dat Mariska Beijer, nu goed voor 19 punten, dat niet werd.

Nederland trapt vrijdag om 20.15 uur af in de halve finale tegen China, dat nog nooit eerder in de halve finales stond. Nederland werd vier jaar geleden nog derde op het vorige WK, maar haalde nog nooit de finale. De halve finale zal live te zien zijn via dit YouTube-kanaal.

Beelden van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Man fietst door IJtunnel

Het was weer eens raak afgelopen nacht. Ditmaal fietste een man rond 01.21 uur 's nachts doodleuk door de IJtunnel in Amsterdam. Een motief, denk aan foutieve navigatie-software of pure onwetendheid, is er nog niet. Dat meldt AT5 op haar website. 

Een fietstunnel onder het IJ wordt door bewoners al langer geopperd. Toch moet het vrij gevaarlijk zijn om het heft in eigen handen te nemen en door de reeds bestaande tunnel te fietsen. Daarentegen leek de fietser zich weinig aan te trekken van het getoeter. Hij zette zijn tocht van de stad richting Noord rustig voort.

Vier toeristen
Laatst werden er al vier nietsvermoedende fietsers gesignaleerd in de Piet Heintunnel. De toeristen gaven de schuld aan de Apple-navigatie, die hen door de tunnel zou hebben gestuurd. 'Als de politie iets van ons wil, klaag ik Apple aan', zei een van hen zelfs. De techgigant heeft inmiddels de navigatiesoftware aangepast.

43.842 dieren geslacht tijdens offerfeest

Er zijn tijdens het Offerfeest 2018 ruim 21.000 minder dieren geslacht dan vorig jaar. In 2017 werden 2.926 runderen en 62.231 schapen en geiten geslacht voor het Offerfeest. Dit jaar waren dat 2.951 runderen en 40.891 schapen. Dierenartsen van de NVWA die tijdens het slachten toezicht gehouden hebben in de 57 slachthuizen waar dieren al dan niet onbedwelmd werden geslacht, hebben gezien dat de regels voor dierenwelzijn over het algemeen goed nageleefd werden.

Sinds 1 januari 2018 is de zogenoemde 40-secondenregel van kracht bij dieren die onbedwelmd worden geslacht. Dit betekent dat het slachthuis bij het slachten van een koe, schaap of geit moet garanderen dat het dier nooit langer dan 40 seconden na het aansnijden bij bewustzijn is. Als blijkt dat dit niet het geval is, moet het dier direct bedwelmd worden. De 40 seconden is een maximale tijdsduur, er zijn ook veel slachthuizen waar dieren direct na het aansnijden worden bedwelmd (nabedwelming). Daarnaast zijn er slachthuizen die alle dieren vóór het aansnijden bedwelmen.

Goede naleving regels dierenwelzijn
Dierenartsen van de NVWA houden in slachthuizen toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren. Dierenartsen hebben gezien dat de regels voor dierenwelzijn over het algemeen goed werden nageleefd. Ook werd er over het geheel genomen netjes geslacht. Waar nodig hebben toezichthouders direct aanwijzingen gegeven om te zorgen dat het slachten volgens de regels werd uitgevoerd.

Mobiele inspectieteams
Naast het toezicht in slachthuizen hebben mobiele teams van de NVWA de afgelopen dagen extra inspecties uitgevoerd om illegale slacht van dieren buiten slachthuizen te voorkomen. Hierbij zijn bij een woning in Noord-Holland 2 gedode schapen en 7 schapen zonder oormerk aangetroffen. Omdat schapen zonder oormerk niet gehouden en vervoerd mogen worden, zijn deze dieren onder toezicht van de NVWA naar een slachthuis gebracht, om daar onder toezicht van een dierenarts van de NVWA te worden gedood. Het vlees van ongeïdentificeerde dieren mag niet voor menselijke consumptie gebruikt worden.

Vettel snelste in eerste vrije training op Spa, Verstappen tweede

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd geklokt tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van België. De Duitser liet 1:44,358 noteren. Max Verstappen en Lewis Hamilton completeerden de top drie, maar ook Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas wisten nog goed te volgen.

De vrije training op het circuit van Spa begon onder een bewolkte hemel, waar aanvankelijk nog wat regendruppels uit vielen. Een bui werd het uiteindelijk niet, waardoor de rijders zonder problemen hun programma konden doorlopen. Dit gold echter niet voor Stoffel Vandoorne, die dit weekend zijn thuisrace rijdt.

In het begin van de training had Vandoorne problemen met zijn rem, waarna ook nog eens technische problemen volgden. Mede daardoor kon hij maar dertien rondjes rijden en stond aan het einde van de eerste omloop onderaan. Hiermee was de Belg een fractie langzamer dan Lando Norris, die in de plaats van Fernando Alonso mocht rijden.

Ook Daniel Ricciardo kende geen vlekkeloze vrije training, vanwege motorproblemen. Uiteindelijk kwam de Australiër toch nog tot een zesde tijd, omdat hij met minder dan vijf minuten op de klok nog op de baan terug wist te keren.

Om 15.00 uur begint de tweede vrije training voor de Grand Prix van België.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van België:

Pos. Rijder Team Tijd ronden
1. S. Vettel Ferrari 01:44.358 19
2. M. Verstappen Red Bull 01:44.509 20
3. L. Hamilton Mercedes 01:44.676 22
4. K. Räikkönen Ferrari 01:44.718 17
5. V. Bottas Mercedes 01:44.724 25
6. D. Ricciardo Red Bull 01:45.558 4
7. E. Ocon Racing Point 01:45.786 22
8. N. Hulkenberg Renault 01:45.951 19
9. S. Pérez Racing Point 01:46.169 21
10. C. Sainz Jr. Renault 01:46.210 19
11. P. Gasly Toro Rosso 01:46.300 25
12. R. Grosjean Haas 01:46.387 20
13. C. Leclerc Sauber 01:46.554 20
14. M. Ericsson Sauber 01:46.557 19
15. B. Hartley Toro Rosso 01:46.932 23
16. L. Stroll Williams 01:46.965 25
17. K. Magnussen Haas 01:47.012 21
18. L. Norris McLaren 01:47.364 26
19. S. Sirotkin Williams 01:47.367 23
20. S. Vandoorne McLaren 01:47.452 13

Ben je er, mag het niet, mag je wel, wil je niet!

De politie heeft vrijdagochtend een 40-jarige man uit Den Helder aangehouden. De man wilde zo graag zijn goederen terug die door de politie in beslag waren genomen, dat hij rond 05.00 uur besloot in te breken in het politiebureau aan de Bastiondreef in Den Helder.

Een oplettende getuige zag de man op het vreemde tijdstip in het politiebureau en alarmeerde de politie. Hij vertelde de agenten dat de man de boel ‘kort en klein’ aan het slaan was. Toen de agenten bij het bureau arriveerde, was de vandaal al gevlogen maar zagen zij dat hij inderdaad een behoorlijke ravage had aangericht. De deur van de toegangshal lag uit de sponning, computerschermen waren omgegooid en stellages vernield.

Toen de getuige de man omschreef aan de hand van zijn opvallende kledingstijl, sloegen agenten hier direct op aan; dit klonk namelijk als een bekende van de politie. Hierop zijn de agenten naar zijn woning gegaan en het bleek inderdaad te gaan om de ongewenste gast in het politiebureau. De man had bebloede knokkels en wilde dit keer echter geen bezoekje brengen aan het politiebureau. Door tussenkomst van de hondengeleider kon de man alsnog in de boeien worden geslagen en werd hij overgebracht.

Vandalen vernielen kabouterbos Voorthuizen

In een video die wijkagenten uit Voorthuizen op Facebook hebben geplaatst is goed te zien hoe een stel vandalen het Kabouterbos in Voorthuizen huisgehouden heeft. Alles is kort en klein geslagen, door het hele bos liggen stukken gips van kapotvermoorde kabouters. 

De agent die de video op Facebook plaatste schrijft: "Ik snap werkelijk waar niet, wat de lol daarvan is geweest. Hebben de kabouters je misschien iets aangedaan? Hebben de kindjes die iedere keer weer genieten van hun bezoek aan het kabouterbos je iets aangedaan? Of misschien de vrijwilligers die hun hart en ziel in het bos hebben gestopt? Ik begrijp niet dat je je woede botvierde op deze onschuldige kabouters. Kom met je probleem, vertel het mij en misschien kan ik je helpen."

Tevens wordt er een oproep gedaan om alleenstaande en eenzame kabtouters te doneren zodat het bos opnieuw bevolkt kan worden: "Bij deze direct een kabouter oproep. Mocht u nog een eenzame kabouter overhebben, een eenzame kabouter die graag gezelschap wil, er zijn plekjes beschikbaar in het mooiste en leukste kabouterbos van Voorthuizen. Laat het mij weten en ik zal het bespreken met de overgebleven kabouters. "

'Jongedame raakt NASA-stage kwijt door tweets'

Gratis tip: als je toevallig een stageplek aangeboden krijgt bij NASA, ga dat dan niet op social media lopen verkondigen met allerlei vuige woorden erbij. Dat heeft ene Naomi H onlangs ondervonden, want zij is haar stageplek weer kwijt.

"IEDEREEN, BEK HOUDEN. IK HEB EEN STAGEPLEK BIJ NASA", schreeuwde de jongedame op Twitter. Ze kreeg daarop antwoord van ene Homer Hickam, die hét Amerikaanse woordje gebruikte wat ouders zeggen als hun kinderen fuck, shit of een ander stout woordje bezigen: "Language."

Daar was Naomi dan weer niet echt van onder de indruk, want ze antwoordde met een - nemen we voor het gemak even aan - onmogelijke opgave: "Zuig m'n lul en ballen, ik werk voor NASA." Hickam's antwoord was dan toch wat steviger: "En ik zit in de National Space Council die toezicht houdt op NASA." Oeps.

Hickam is namelijk iemand met een lange staat van dienst bij NASA, waar hij onder meer als ingenieur werkzaam is geweest. Ook schreef hij diverse boeken en was hij de inspiratiebron voor de film October Sky uit 1999. Uit een blog - net als de betreffende tweets inmiddels verwijderd - blijkt overigens dat Hickam de beroerdste nog niet is.

De beste man legt even uit dat hij na dit hele gedoe hoorde dat Naomi haar stageplek kwijt was, iets wat hij wat overdreven leek te vinden en waar hij zelf ook niks mee te maken had. Zijn punt was naar eigen zeggen vooral dat hij zelf geen probleem heeft met het door Naomi gebruikte 'fuck', maar dat NASA daar misschien wel problemen mee zou hebben.

Over en weer zijn inmiddels excuses aangeboden en Hickam zegt zijn best te doen om Naomi van een nieuwe stageplek te voorzien, omdat hij na een gesprek met haar van mening is dat ze absoluut een plek zou moeten hebben bij NASA. 

Celdeur is sterker dan dronken vrouw

Aan het Spaarne in Haarlem heeft de politie vrijdagochtend een 18-jarige vrouw uit Heerhugowaard aangehouden. De jongedame misdroeg zich flink op een terras door met flesjes te gooien en passanten uit te schelden.

Omstreeks 02.15 uur werd de hulp ingeschakeld van de politieagenten die op het terras de Heerhugowaardse aantroffen. De dame bleek onder invloed van alcohol en vertelde de agenten dat zij samen met haar tante had geborreld na de koopavond. Omdat het al laat was en er geen openbaar vervoer meer reed, had het tweetal besloten om een hotel in Haarlem te pakken en daar de nacht door te brengen. Maar er werd niet geslapen voordat de vrouw vanuit het niets omstanders uitschold en al zwalkend het terras over zwierde.

Omdat de vrouw van geen ophouden wist, werd besloten haar aan te houden voor openbare dronkenschap. Een ‘gratis’ overnachting in de politiecel zag zij waarschijnlijk niet zo zitten omdat ze probeerde de agenten te slaan. De vrouw werd geboeid naar het politiebureau gebracht. In het cellencomplex probeerde de dame nog een halfuur de celdeur eruit te trappen, maar erkende zij uiteindelijk toch haar meerdere in de deur.

Sanquin op jacht naar gamers met #myfirstblood

Sanquin, verantwoordelijk voor de Nederlandse bloedvoorziening, start een bijzondere actie om nieuwe donors te werven. Onder de campagnetitel #myfirstblood mikt Sanquin op gamers om een nieuwe doelgroep en nieuwe generaties aan te spreken. Daar vraagt de leeftijdsopbouw van het donorbestand van Sanquin om.

Sanquin krijgt hulp van Riot Games - de producent van de grootste game ter wereld League of Legends - en influencers in de game-wereld. Tijdens de Europese Kampioenschappen van League of Legends (begin september) krijgt Sanquin unieke zichtbaarheid in de game, die door honderdduizenden Nederlandse gamers wordt gespeeld en bekeken.

Campagne #myfirstblood
Het haakje is snel gevonden: voor een bloeddonor is de eerste keer bloed geven een belangrijk moment en dat is first blood voor de gamers van het spel League of Legends ook.

Met de hulp van gamende donors en gamende patiënten, League of Legends topspelers en influencers wordt de game-community gemotiveerd om ook real life te gaan voor een first blood. Niet om hun eigen spel te winnen, maar om anderen te helpen bij de strijd van hun leven. Gamers die zich aanmelden voor een eerste afspraak bij Sanquin ontvangen na de afspraak een League of Legends-skin, een waardevol bedankje voor hun #myfirstblood bij Sanquin, namens Riot Games.

De campagne #myfirstblood start per direct en loopt door tot en met het najaar van 2018. Het hoogtepunt van de campagne vindt plaats in het Europese finaleweekend op 8 en 9 september in Madrid. Deze zogenaamde EU LCS Summer Split is het best bekeken esports-evenement in Europa.

Voor de Nederlandse fans biedt Sanquin de primeur van een Nederlandse livestream met de wedstrijden, interviews vanuit de Palacio Vistalegre Arena in Madrid en analyses in de Rotterdamse studio. In het programma wordt ook aandacht besteed aan het belang van first blood en de oproep van Sanquin.

De #myfirstblood-campagne met Riot Games is een unieke esports-samenwerking om de game-community, die vooral bekend staat omdat zij hecht is, maar ook heel veel maatschappelijk-geëngageerde gamers telt, te mobiliseren voor een maatschappelijk doel.

Nieuwe generaties donors
Sanquin redt én verbetert jaarlijks de levens van 30.000 mensen. Dat kan de verantwoordelijke organisatie voor de Nederlandse bloedvoorziening alleen met de hulp van honderdduizenden donors. Sanquin richt zich op nieuwe doelgroepen om de continuïteit van de bloedvoorziening ook in de toekomst te garanderen. Gamers zijn voor Sanquin – en voor veel organisaties – een nieuwe groep, waar we graag mee samenwerken om levens te redden.

Vanaf vandaag is de website www.myfirstblood.nl live, vanaf 1 september kunnen gamers zich aanmelden als myfirstblood-donor op de website.

Sanquin op jacht naar gamers met #myfirstblood
Sanquin op jacht naar gamers met #myfirstblood

Ruim 1000 tips in zaak Nicky Verstappen

De politie heeft ruim 1000 tips ontvangen in het onderzoek Nicky Verstappen. Het grootste deel, zo’n 900 tips, is binnengekomen via het speciale telefoonnummer dat is ingericht én via de website www.politie.nl. Het overige deel is binnengekomen via o.a. priveberichten op Social Media bij diverse politieaccounts.

Ruim 1000 tips is het actuele beeld van vrijdagochtend 24 augustus om 9.00 uur. Er komen nog steeds veel telefoontjes met tips binnen. 75% van de ruim 1000 tips gaat over de mogelijke verblijfplaats van Jos Brech, of over mensen die denken hem nog gezien te hebben. Een woordvoerderr van de politie: "Tijdens het verwerken van de tips merken we dat het erg fijn is wanneer tipgevers foto’s of video’s meesturen, als ze bijvoorbeeld Jos Brech nog denken te hebben gezien. Deze foto’s of video’s zijn te uploaden via www.politie.nl. Alle tips worden door de politie in behandeling genomen."

Spoedtips
Er is een apart servicecentrum ingericht dat alle telefonische tips aanneemt. Dit zijn vier medewerkers van de politie en een coördinator. Daarnaast is er een rechercheur van het onderzoeksteam Nicky Verstappen aan het servicecentrum toegevoegd die bekijkt welke tips met spoed moeten worden opgepakt. Van alle tips die binnenkomen wordt dus onderscheid gemaakt in spoed-tips, en tips die later worden bekeken. Alle tips worden serieus opgepakt en onderzocht.

Het speciale telefoonnummer 088 – 16 88 999 van de politie in Limburg is tot 31 augustus van 8.00 uur ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds bereikbaar. Na die tijd, en bij drukte, wordt er automatisch doorgeschakeld naar het reguliere servicecentrum van de politie (09008844). De gesprekken die binnenkomen zijn verschillend van aard.

De woordvoerder: "Naast tips over de verblijfsplaats zijn er ook gesprekken met mensen die vragen of zorgen hebben over de periode dat de verdachte vrijwilliger was bij de scouting of werkzaam bij de peuterspeelzaal. Er zijn ook mensen die andere informatie delen over Jos Brech. Het telefoonteam is voorbereid op al deze vragen."

Naast het speciale telefoonnummer van de politie in Limburg kan informatie over de verblijfsplaats van Jos Brech ook vertrouwelijk worden doorgegeven via Team Criminele Inlichtingen, via telefoonnummer 079-3458999 of anoniem via Meld Misdaad anoniem: 0800-7000.

Ruim 1000 tips in zaak Nicky Verstappen (Afbeelding: Politie.nl)
Ruim 1000 tips in zaak Nicky Verstappen (Afbeelding: Politie.nl)

Rechtszaak om sekspop Paay uitgesteld

Aanstaande week zou de rechtszaak tussen carnavalskoning Johan Vlemmix en Patricia Paay plaatsvinden. Omdat Paay's advocaat Johan Langelaar zich om onbekende redenen heeft teruggetrokken, zal de zaak uitgesteld moeten worden. Dat meldt AT5 op haar website. 

Vlemmix is 'ten zeerste' teleurgesteld over het nieuws. 'Ik eis dat de zitting doorgaat', zegt hij tegen De Telegraaf. De zaak zou eerst op 28 augustus voor de rechter verschijnen.

Vlemmix, die door Paay wordt aangeklaagd omdat hij levensechte sekspoppen van haar wilde maken, snapt de commotie niet. Volgens hem is het een zaak die nergens over gaat. 'Zij doet zo moeilijk', benadrukt de zanger.

De rechtbank Oost-Nederland, waar de zitting wordt gehouden, eist dat Paay voor 12 september een plaatsvervangende advocaat vindt. Zodra dat rond is zal een nieuwe zittingsdatum vastgesteld worden.

Gaswinning Groningenveld verder afgebouwd

De gaswinning uit het Groningenveld moet komend jaar dalen naar maximaal 19,4 miljard Nm3. Dat blijkt uit het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gasjaar 2018/2019 dat vanaf vandaag ter inzage ligt. De daling van de gaswinning is in lijn met het afbouwplan van het kabinet. In maart heeft het kabinet besloten de gaswinning op zo kort mogelijke termijn volledig te beëindigen.

Het ontwerp-instemmingsbesluit ligt ter inzage tot en met donderdag 4 oktober 2018. Iedereen kan reageren en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert inloopspreekuren in diverse gemeente- en provinciehuizen om vragen te beantwoorden. Het definitieve besluit wordt in november door het kabinet vastgesteld.

Nieuw instemmingsbesluit
Op 15 november 2017 heeft de Raad van State (RvS) aangegeven dat er een nieuw instemmingsbesluit nodig was voor het Groningenveld. De RvS was van oordeel dat het risico voor de inwoners onvoldoende was betrokken bij het instemmingsbesluit, er te weinig rekening werd gehouden met de veiligheid en dat onvoldoende alternatieven werden aangedragen voor gaswinning. RvS bepaalde dat de minister voor 15 november 2018 een nieuw besluit moet nemen.

In maart besloot het kabinet om de gaswinning zo snel mogelijk helemaal te beëindigen. Het nieuwe ontwerp- instemmingsbesluit volgt dan ook het basispad voor de afbouw van de gaswinning. Om een betrouwbare inschatting te kunnen maken over de hoeveelheid te winnen gas en de gevolgen voor de veiligheid, is voorafgaand aan dit instemmingsbesluit advies ingewonnen bij betrokken provincies, gemeenten, waterschappen, veiligheidsregio Groningen, het Staatstoezicht op de Mijnen, de Technische Commissie bodembeweging en de Mijnraad. Ook TNO, GTS en het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) adviseerden over verschillende deelonderwerpen.

Alle documenten staan op www.bureau-energieprojecten.nl en zijn tevens vanaf vandaag tot en met donderdag 4 oktober 2018 in te zien bij de daarvoor aangewezen gemeente- en provinciehuizen in Delfzijl, Loppersum, Hoogezand, Groningen en Assen.

Gaswinning Groningenveld naar nul
Het kabinet neemt maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen. Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning naar verwachting tot onder het niveau van 12 miljard Nm3. Afhankelijk van het effect van de maatregelen wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard Nm3 en mogelijk fors minder.

In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul. De inzet van Groningengas wordt het sluitstuk in de vraag naar laagcalorisch gas. Daarvoor is een aanpassing van de Gaswet en Mijnbouwwet noodzakelijk. Totdat de wetten in werking treden, geldt de bestaande Mijnbouwwet als grondslag voor dit instemmingsbesluit.

Nieuw is dat al bij dit instemmingsbesluit geldt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt opgedragen niet meer te winnen dan wat nodig is voor leveringszekerheid. Bij de afbouw van de gaswinning staat de veiligheid van Groningen voorop. In het ontwerp-instemmingsbesluit wordt ook de leveringszekerheid meegewogen.

'Hitler brengt autobiografie uit'

Het wordt eindelijk onder zijn eigen naam uitgegeven. Het boek Adolf Hitler, zijn leven, zijn redevoeringen is namelijk door hemzelf geschreven, maar jarenlang onder de naam van een 'schaduwauteur' uitgebracht. Dat vertelt uitgever Gerton van Boom in het NOS Radio 1 Journaal. 

Het boek, dat verhaalt over Hitlers leven in 1923, werd lange tijd toegeschreven aan Baron Adolf Victor von Körber, maar de Duitse historicus Thomas Weber ontdekte twee jaar geleden de originele documenten van de tekst in een archief zo vertelt Van Boom. Daaruit is gebleken dat Hitler de tekst dus zelf geschreven heeft.

Körber, die het boek oorspronkelijk uitgaf, verbond zijn naam aan de tekst, volgens Van Boom omdat Hitler dat graag wilde: "Hij dacht: ik kan niet zelf schrijven dat ik de verlosser van Duitsland ben. Dat moest iemand anders doen: iemand die enige status had in conservatieve kringen." En dus werd op advies van generaal Ludendorf Körber gebombardeerd tot de schrijver. "Korber was een oorlogsheld voor de nazi's en een goede bekende van de Duitse Generaal" adlus Van Boom. 

In het twintig bladzijden tellende boekje staan zinnen die later ook in het boek Mein Kampf opdoken. Van Boom: "Dat geeft het boekje historisch belang. Het laat zien dat Hitler al veel langer voor Mein Kampf op hetzelfde pad zat" 

'Hitler brengt autobiografie uit' (Foto: Wikimedia)
'Hitler brengt autobiografie uit' (Foto: Wikimedia)

Iran schrijft historie in 'worsteltikkertje', India in rouw gedompeld

Het is een buiten Azië vrij onbekende sport: kabaddi, vooral in India zeer groot. Tijdens de Asian Games staat het natuurlijk op het programma, zo ook deze maand in het Indonesische Jakarta en Palembang. Wie zin heeft in een korte uitleg van dit 'worsteltikkertje', lees ons bericht van vier jaar terug even na.

India domineert de sport eigenlijk altijd al en tot aan de Asian Games won het land alle vijftien grote toernooien die werden gehouden, van de Asian Games tot WK's. Op het WK van 2016 was Zuid-Korea in de groepsfase te sterk, de eerste Indiase nederlaag op een groot toernooi, hoewel de Indiërs de finale dan wel weer wonnen.

In Jakarta liet Zuid-Korea nog eens zien dat het de laatste jaren enorm gegroeid is: India werd wéér geklopt. Het land haalde uiteraard wel de halve finales, maar daarin wachtte het in topvorm verkerende Iran donderdag. India begon sterk, maar de Iraniërs vochten zich terug, kwamen langszij en domineerden het laatste deel van de wedstrijd. De Indiase coach was na afloop woest en duidelijk in waar de schuld gezocht moest worden: "Onze aanvoerder had veel te veel zelfvertrouwen."

India staat zo voor het eerst in de geschiedenis van de sport niet in de finale en moet genoegen nemen met brons. Daar wordt geen wedstrijd om gespeeld en dat is jammer: Zuid-Korea won de andere halve finale van India's aartsvijand Pakistan, maar aangezien de verliezende teams uit de halve finales automatisch brons krijgen, zullen we geen clash tussen India en Pakistan zien.

De finale tussen Iran en Zuid-Korea wordt om 12.00 uur Nederlandse tijd gespeeld en is - hopelijk - live te zien op een van de livestreams op het officiële YouTube-kanaal van de Asian Games.

Bij de vrouwen spelen Iran en India de finale tegen elkaar. India versloeg Taiwan dankzij onder meer onderstaande super raid - een aanval waarbij minstens drie tegenstanders geraakt worden - terwijl Iran van Thailand won.

MLB: 21e homerun rookie Acuña, 90e zege Red Sox

De honkballers van de Boston Red Sox hebben alweer hun 90e zege van het jaar binnen. In Boston werden de Cleveland Indians net als een dag eerder verslagen, dit keer vooral dankzij zes runs in de vijfde inning, waaronder twee die binnen werden geslagen door Xander Bogaerts. De Red Sox wonnen met 7-0.

De Atlanta Braves wonnen op bezoek bij de Miami Marlins en dat leek een mogelijk explosief duel te worden. Rookie Ronald Acuña Jr speelt de sterren van de hemel bij de Braves, maar werd in het vorige duel met de Marlins vol op de arm geraakt door werper José Ureña. Dat leidde tot een vechtpartij tussen de teams, maar dit keer bleef het redelijk rustig.

Acuña werd wel weer geraakt, maar de jongeling kon nu gewoon door met waar hij gebleven was: homeruns slaan. In de derde inning mepte hij de bal ver het veld af, zijn 21e homerun van het seizoen en goed om de Braves op weg te helpen naar een 0-5 zege.

Uitslagen MLB donderdag
Boston Red Sox - Cleveland Indians 7-0
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 0-2
Detroit Tigers - Chicago White Sox 7-2
New York Mets - San Francisco Giants 1-3
Colorado Rockies - San Diego Padres 4-3
Miami Marlins - Atlanta Braves 0-5
Tampa Bay Rays - Kansas City Royals 4-3
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 7-1
Minnesota Twins - Oakland Athletics 6-4

Acuña slaat terug tegen de Marlins (Bron: YouTube)

Rus één zege verwijderd van US Open, Kerkhove uitgeschakeld

Tennisster Arantxa Rus heeft nog één zege nodig om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de US Open. De Nederlandse nummer 110 van de wereld was veel te sterk voor de jonge Kazachse Elena Rybanika (WTA-191): 6-2, 6-2.

Voor Lesley Kerkhove, de mondiale nummer 227, zit het erop. In de tweede van drie kwalificatieronden ging ze onderuit tegen de 18-jarige Russin Sofya Zhuk, 142e op de wereldranglijst. Aanvankelijk ging het gelijk op, maar in de derde set werd Kerkhove zoekgespeeld: 5-7, 6-3, 2-6.

Politie zoekt getuigen straatroof Breda

Een man uit Helmond is in de nacht van donderdag op vrijdag slachtoffer geworden van een straatroof in de Antwerpenstraat in Breda. De politie is een onderzoek gestart. Op vrijdag 24 augustus 2018 om 00.40 uur liep het slachtoffer op de Antwerpenstraat.

Op het moment dat hij langs een groep jongens liep bekroop hem een onveilig gevoel omdat ze erg indringend naar hem keken. Hij liep door en besloot zich te verstoppen. Hij zag dat de jongens in de straat heen en weer renden vermoedelijk op zoek naar hem. Twee jongens vonden hem. Eén van hen had een mes in zijn hand. Ze vroegen wat hij bij zich had. Hij gaf zijn rugzak af met persoonlijke spullen. De twee jongens renden weg. Direct daarna werd hij door nog een jongen van de groep aangesproken met de vraag wat hij bij zich had. Toen bleek dat zijn rugtas al geroofd was liep deze ook weg.

Het slachtoffer belde de politie. Die heeft de omgeving afgezocht naar twee mannen met het volgende signalement. Twee mannen van 18 jaar waarvan en één 1.70 m lang was. Hij had een licht getinte huidskleur, een tenger postuur en was gekleed in een zwarte broek, zwarte jas en hij had een zwarte pet op. De andere verdachte was 1.75 m lang en had een normaal postuur, donkerbruin opgeschoren haar. Hij had grijze bovenkleding aan en een zwarte broek. De mannen zijn niet meer gevonden.

De politie zoekt getuigen. Deze kunnen zich melden via de gebruikelijke wege: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad anoniem. Ook kun je een tip achterlaten via WhatsApp. 

Voortaan betalen voor bagage bij Ryanair

Vanaf 1 november moeten reizigers gaan betalen voor het meenemen van handbagage met grote maten, zoals rolkoffers. Kleinere handbagage zoals handtassen en laptoptassen blijven wel gratis.

Het meenemen van grotere handbagage gaat 8 tot 10 euro kosten. De koffers gaan dan ook het ruim in en niet meer in de cabine.

Voor mensen met een priority-ticket gelden deze nieuwe regels niet, voor hen is de prijs van een groot stuk handbagage nog wel inbegrepen in de (hogere) ticketprijs. Volgens Ryanair zijn de nieuwe regels nodig om passagiers vlotter aan boord te laten gaan.

Voortaan betalen voor bagage bij Ryanair (Foto: Stockfoto PXhere)
Voortaan betalen voor bagage bij Ryanair (Foto: Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: Kans op onweer

Vandaag is het wisselend bewolkt. Vooral in het noorden komen enkele buien voor, met een toenemende kans op onweer. In de avond bereiken actieve buien de westkust met grote kans op onweer en windstoten. Plaatselijk kan ook hagel voorkomen. Het wordt beduidend koeler dan de afgelopen dagen, de middagtemperatuur ligt rond 18°C. De westenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vannacht trekken de buien oostwaarts. In de kustprovincies valt lokaal veel neerslag, ongeveer 20 mm en lokaal nog wat meer. De minima liggen tussen 14°C aan de kust en 9°C in het oosten. De wind is zuidwest tot west, matig. Aan de kust komt de wind uit het noordwesten en is vrij krachtig, aan de zuidwestkust krachtig. Bij buien kunnen aan de kust windstoten voorkomen.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in het midden en noorden buien, soms met onweer en hagel. Plaatselijk kan opnieuw veel neerslag vallen. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland

Het is bewolkt en het miezert in Tornio (Finland)  (Foto: interpretatie)
Het is bewolkt en het miezert in Tornio (Finland) (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rutte vertrouwt 'verloren stad' aan Halsema toe

Burgemeester Femke Halsema is donderdag op bezoek geweest bij minister-president Mark Rutte. In het Torentje hadden de twee een 'hernieuwde kennismaking'.

Halsema en Rutte hebben jarenlang tegenover elkaar gestaan in de Tweede Kamer. Ondanks een verschillende visie konden ze het altijd goed met elkaar vinden. Bij het afscheid van Halsema uit de Tweede Kamer blikte ze terug: 'Ik ben dol op hevig debatteren. Wat ik met Mark Rutte altijd plezierig heb gevonden is dat we altijd hard konden debatteren maar ook goede grappen konden maken.'

Halsema deed Rutte ooit een verkapt huwelijksaanzoek in de Tweede Kamer. 'Als u met mij wil praten over betere besteding, ben ik uw vrouw', zei ze tijdens een debat. Het leverde een ongemakkelijk moment op. 

Kan Job Cohen de grappen nog volgen?
Ook Rutte had een zwak voor Halsema. 'We hadden altijd lol. Soms gingen de grappen zo snel dat we dachten: kan Job Cohen het nog allemaal volgen', zei hij bij Halsema's vertrek in Pauw & Witteman

Toch liggen de partijen van Rutte en Halsema mijlenver uit elkaar. De minister-president zei eerder dat Amsterdam 'verloren was aan links'. Hij doelde daarmee op het nieuwe college van Groenlinks, D66, PvdA en SP.

VS overweegt wapens op scholen te financieren

De regering van president Donald Trump denkt erover om scholen staatssteun te geven om wapens voor docenten aan te schaffen. Minister van Onderwijs Betsy DeVos wil zogeheten academische verrijkingsfondsen beschikbaar maken voor de aanschaf van vuurwapens, schrijft de BBC naar aanleiding van berichtgeving in Amerikaanse media.

Op dit moment verbiedt het Congres het gebruik van federaal geld voor de aanschaf van wapens. "Het ministerie kijkt continu naar het beleid, met name op het gebied van veiligheid", zegt een woordvoerder evenwel tegen CBS News. Naar verluidt ziet de regering in het verrijkingsprogramma een manier om het Congresverbod te omzeilen.

Dat programma is bedoeld om academische prestaties te verbeteren. De omschrijving daarvan verbiedt het aanwenden van geld voor de aanschaf van wapens niet expliciet, waardoor DeVos het mogelijk aan de staten over zou kunnen laten of de fondsen kunnen worden gebruikt voor het kopen van wapens.

Volgens de New York Times wordt momenteel gekeken of het zou kunnen worden verdedigd dat het hebben van wapens bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden op scholen, en in het verlengde daarvan, het verbeteren van de academische prestaties. Daarmee zou dan aan de voorwaarden voor het verrijkingsprogramma worden voldaan.

Democraten zijn alvast niet blij met de plannen, en hebben al een wetswijziging ingediend die het scholen in alle gevallen zou verbieden om met federaal geld wapens aan te schaffen.

Maar anderen zijn wel enthousiast. Volgens David Thweatt, een Texaanse hoofdcommissaris, hebben onderwijsinstellingen in het licht van recente schietpartijen baat bij het plan. "Je moet zorgen dat kinderen zich veilig voelen. Als ze continu over hun schouder moeten kijken, leren ze niks."

Meer gezinsmigranten aan het werk

Ruim 40 procent van de gezinsmigranten van 20 jaar of ouder die in 2015 naar Nederland kwamen en na een jaar nog in het land waren, verdiende het voornaamste deel van hun inkomen als werknemer of zelfstandige. In 2004 was dit nog 33 procent. Gezinsmigranten uit EU-landen hebben na een jaar in Nederland vaker werk dan gezinsmigranten van buiten de EU. Dat meldt het CBS.

Van de gezinsmigranten uit EU-landen van 20 jaar of ouder die in 2015 naar Nederland kwamen en na een jaar nog in Nederland waren, had 62 procent arbeid als voornaamste inkomensbron. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen. Van de groep die in 2004 naar Nederland kwam was na een jaar 53 procent aan het werk. Een deel van die stijging komt voort uit een toename van gezinsmigranten uit de landen die in 2004 en 2007 lid werden van de EU.

Van de gezinsmigranten van 20 jaar en ouder die in 2015 van buiten de EU kwamen had 30 procent na een jaar werk, net als de groep die in 2004 arriveerde. Een deel van de gezinsmigranten van buiten de EU volgt in het spoor van asielzoekers. Deze migranten gaan eerst nog door een inburgeringstraject, waardoor zij een jaar na immigratie minder vaak aan het werk zijn.

Meer gezinsmigranten aan het werk
Meer gezinsmigranten aan het werk

Drie op de vier Poolse gezinsmigranten heeft na een jaar werk
Van de Poolse gezinsmigranten van 20 jaar of ouder die in 2015 naar Nederland kwamen en een jaar later nog in Nederland woonden, hadden 3 op de 4 werk. Van de Duitsers en Britten had rond de helft werk, van de Indiërs een kwart. Syrische gezinsmigranten (vaak familie van asielzoekers) waren na een jaar nog nauwelijks aan het werk. Zij moeten eerst een inburgeringstraject volgen en zich de Nederlandse taal eigen maken. Pas daarna kunnen zij zich oriënteren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Uit deze vijf landen kwamen in 2015 de grootste groepen gezinsmigranten.

Helft van de gezinsmigranten komt uit de EU
In de periode 1999–2004 kwam gemiddeld een kwart van de gezinsmigranten uit de EU. Daarna is dit percentage opgelopen tot meer dan 55 in de periode 2012–2015. De uitbreiding van de EU met Midden- en Oost-Europese landen in 2004 en 2007 leidde tot de komst van meer arbeidsmigranten, maar in hun kielzog ook tot meer partners, kinderen en andere familieleden. Mede onder invloed van de oorlog in Syrië is ook de gezinsmigratie van buiten de EU sinds 2012 weer gestegen. In 2016 kwamen er iets meer gezinsmigranten uit landen van buiten de EU dan uit de EU.

Gezinshereniging voornaamste migratiereden
Gezinsmigranten vormen al jarenlang de grootste groep niet-Nederlandse migranten die naar Nederland komen. In 2016 immigreerden 60 duizend personen om gezinsredenen (gezinshereniging of gezinsvorming), bijna twee keer zoveel als het aantal arbeids- en asielmigranten (34 duizend elk).

Meer gezinsmigranten aan het werk
Meer gezinsmigranten aan het werk


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.