Ten Hag: "We kunnen tot grote hoogte stijgen"

Ajax won woensdag in een prachtige atmosfeer met 3-1 van Dinamo Kiev en zaterdag wacht alweer de volgende uitdaging tegen FC Emmen.

De Amsterdammers treden dan in eigen huis aan met een andere formatie. Voor David Neres komt het duel nog te vroeg en Ten Hag gaf direct na het voorrondeduel tegen Kiev al aan dat hij gaat rouleren om spelers rust te gunnen. "Fysiek en mentaal zijn we goed uit de wedstrijd tegen Kiev gekomen. We zijn diep gegaan, maar dat is logisch met zo'n tegenstander. Nu moeten we dat zelf oproepen bij een andere tegenstander", betoogt hij in gesprek met Ajax TV.

De trainer merkt dat zijn team stappen maakt en heeft hoge verwachtingen. "Ik denk dat deze spelers tot veel in staat zijn. We worden meer en meer een team", klinkt het. "We kunnen tot grote hoogtes stijgen, dat hebben we woensdag gezien. Dat moeten we meer gaan herhalen. Er komen meer automatismen en vastigheden in de ploeg, spelers begrijpen elkaar beter. Op deze wijze creëren we veel en veroveren we snel ballen. Voor een tegenstander wordt het zo moeilijk om onder de druk uit te komen.”

Ook het publiek kan daarin een rol spelen, meent de tot voor kort ernstig bekritiseerde oefenmeester. Inmiddels verstommen de verwijten aan zijn adres en op zijn beurt brengt hij ook een ode aan het publiek. “Zaterdag mogen we alweer en we hopen zaterdag weer zo'n zelfde sfeer te creëren. Het is een andere competitie, maar ook daar hebben we dat altijd nodig. De steun van de fans in onze rug. Dat moeten we ook zelf afdwingen en die uitdaging moeten we aangaan.”

Of Neres er dinsdag in de returnwedstrijd tegen Dinamo Kiev wel weer bij is, wil de trainer nog niet zeggen. "De medische staf en David doen er alles aan. Of hij het gaat redden, staat in de sterren geschreven", besluit de oefenmeester, die weet dat zijn ploeg dinsdag een 3-1 voorsprong moet zien te verdedigen om een ticket voor de groepsfase van de Champions League veilig te stellen.