Froome vrijgesproken in dopingzaak

De dopingsoap rond Chris Froome is, in elk geval vooralsnog, voorbij. Wereldwielerbond UCI kwam maandag met de ietwat opmerkelijke uitspraak dat de op een véél te hoge hoeveelheid salbutamol betrapte Brit volledig vrijuit gaat.

Na een dopingtest op 7 september vorig jaar, tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España, werd bij Froome een ruime hoeveelheid van het astmamedicijn salbutamol aangetroffen. Dat werd gelekt naar de media, iets wat in vergelijkbare zaken helemaal niet de bedoeling is in een dergelijk vroeg stadium. Vervolgens begon een ellenlang proces, waarin zijn Team Sky alle mogelijke manieren uit mocht testen waarmee de hoge hoeveelheid het meest geloofwaardig verklaard kon worden, tot nierfalen aan toe.

De UCI gaf aan dat men Froome een eerlijk proces wilde geven, zoals elke andere renner zou krijgen, waardoor het allemaal langer duurde dan door velen gehoopt werd. Op 4 juni stuurde Froome na het testen van alle opties zijn definitieve uitleg voor de veel te hoge salbutamolwaarde in, inclusief papierwerk van de nodige experts.

Op 28 juni kwam wereldantidopingagentschap WADA met het bericht dat Froome's test niet per definitie tot een dopingovertreding zou moeten leiden. De UCI heeft op basis van die conclusie besloten om de zaak te sluiten.

Of Froome zaterdag in de Tour de France mag starten is nog altijd niet helemaal duidelijk. Organisator ASO zegt hem te willen weren wegens imagoschade van het al vele jaren door doping geplaagde evenement, maar of men juridisch gelijk heeft is nog niet zeker.