FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 juni 2018

Liedje Ja zuster, nee zuster gevonden bij VRT

Beeld en Geluid heeft een teruggevonden fragment van de iconische serie Ja zuster, nee zuster in het bezit gekregen.

De opname van het lied De kat van Ome Willem, gezongen door Wim Sonneveld, werd onlangs gevonden in het archief van de VRT in Vlaanderen. Het is de tweede maal dat een scène uit de serie van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in de Belgische archieven wordt aangetroffen. De twee fragmenten waren in de jaren zestig vermoedelijk uitgeleend aan de VRT en niet meer teruggegeven.

VPRO-journalist en Sonneveld-expert Frank Jochemsen zal het fragment van Wim Sonneveld zondag laten zien tijdens een middag over Wim Sonneveld. Hij vertelde over de vondst in het programma Volgspot op NPO Radio 5.

Televizierring
Ja zuster, nee zuster was een van de grote televisiehits in de jaren zestig. Het VARA-programma over de perikelen in het Rusthuis Klivia werd bekeken door miljoenen mensen en won onder meer een Televizier-Ring. Tussen september 1966 en september 1968 werden er twintig afleveringen gemaakt.

De iconische afleveringen werden bewaard op Ampex-banden, grote magnetische spoelen waarop het videosignaal was vastgelegd. Om op opslagkosten te besparen, werden deze banden in de jaren zeventig gewist zodat het programma verloren ging. Wel zijn de geluidsopnames bewaard gebleven; cd's met deze opnames worden nog altijd verkocht. Een ander uniek fragment dat Jochemsen zondag toont is een opname van een spelprogramma ter gelegenheid van het zilveren jubileum van toenmalig koningin Juliana. Wim Sonneveld vertelde een sprookje dat kandidaten na moesten spelen.

Liedje Ja zuster, nee zuster gevonden bij VRT
Liedje Ja zuster, nee zuster gevonden bij VRT (Foto: BuzzE)

Manchester United rondt transfer van 'Goddelijke Kanarie' af

Manchester United kondigde de komst van Fred twee weken geleden al aan en nu is alles afgerond. De middenvelder van Brazilië tekent voor vijf jaar.

De international is op dit moment actief op het WK van Rusland en trekt na het toernooi richting Old Trafford. Dat is zijn nieuwe thuishaven nadat hij vijf jaar bij Shakhtar Donetsk speelde. De 25-jarige middenvelder heeft een kaartje van zestig miljoen om zijn nek hangen en is daarmee de op drie na duurste aankoop ooit van de Mancunians.

Fred is de tweede aanwinst van het seizoen, nadat eerder al Diogo Dalot werd vastgelegd. De Braziliaans international heeft inmiddels acht wedstrijden voor de Goddelijke Kanaries gespeeld en trainer José Mourinho is blij dat hij de middenvelder in Manchester mag verwelkomen. "Hij is een aanvulling op de spelers die we al hebben. Met zijn creatieve brein en passeeracties geeft hij een andere dimensie aan ons spel. Ik ben erg blij met zijn komst en denk dat de rest het ook is als ze weten hoe belangrijk hij kan worden voor ons team."

UNHCR: 220 migranten verdronken bij Libië

De afgelopen dagen zijn ongeveer 220 mensen verdronken voor de kust van Libië bij een poging Europa te bereiken. Dit heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, donderdag bekendgemaakt. De organisatie baseert zich op informatie van overlevenden.

In de verklaring staat dat slechts vijf mensen zijn gered van een schip dat met ongeveer honderd migranten aan boord was gekapseisd. Elders op de Middellandse Zee zonk een rubberen vlot met 130 mensen, van wie er vermoedelijk zeventig zijn omgekomen. Hulpverleners troffen woensdag een boot aan, waarvan de opvarenden vertelden dat zeker vijftig medepassagiers in de golven waren verdwenen.

"UNHCR is verbijsterd door het almaar groeiende aantal vluchtelingen en migranten dat het leven laat op zee en doet een dringende oproep tot internationale actie om het reddingswerk door wie dan ook te verbeteren".

UNHCR: 220 migranten verdronken bij Libië
UNHCR: 220 migranten verdronken bij Libië (Foto: ANP)

De Luizenmoeder krijgt Zilveren Nipkowschijf

De comedyserie De Luizenmoeder heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De prestigieuze televisieprijs werd uitgereikt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

De humoristische AVROTROS-serie nam het op tegen andere kanshebbers Ersin in wonderland (VPRO) en In het spoor van IS (BNNVARA). De Luizenmoeder met medeschrijfster Ilse Warringa in de rol van Juf Ank haalde afgelopen seizoen meerdere kijkcijferrecords.

"De Luizenmoeder, dat zijn wij. Hallo allemaal: jong, oud, links, rechts, grachtengordel, provincie, politiek correct of politiek incorrect. Niemand ontkwam, niemand werd gespaard", aldus de jury. "En dat alles in de herkenbare arena van het schoolplein, dat onder het dunne laagje glazuur van gezellig spelende kinderen en keuvelende ouders een ware jungle is."

Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon ging naar het radioprogramma Vroege Vogels (BNNVARA). "Vroege Vogels hoort bij de zondag zoals de Top 2000 hoort bij de tijd tussen kerst en oudjaar. Wat ons betreft mogen er nog 40 jaar bij", oordeelde de jury.

Eerder werd al bekend dat de Ere-Nipkowschijf naar André van Duin gaat. Tineke de Nooij kreeg de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

De Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 toegekend aan het beste tv-programma van het jaar. De prijs is vernoemd naar de Duitser Paul Nipkow, die wordt gezien als de uitvinder van de televisie.

Zilveren Nipkowschijf voor De Luizenmoeder
Zilveren Nipkowschijf voor De Luizenmoeder (Foto: ANP)

IMF-baas: eurozone is over groeipiek heen

De economische groei in de eurozone is over zijn piek heen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zijn verwachting van 2,4 procent groei voor 2018 voor het eurogebied binnenkort "een beetje" naar beneden bij, zei IMF-topvrouw Christine Lagarde. Lagarde raadt Nederland en Duitsland aan iets aan hun handelsoverschotten te doen.

Het IMF legt jaarlijks het eurogebied onder de loep en presenteert de resultaten aan de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden die donderdag in Luxemburg bijeen zijn. Lagarde waarschuwde voor ontwikkelingen die de economie in de eurozone kunnen bedreigen. Dat zijn vooral een handelsoorlog met de Verenigde Staten en het gebrek aan voortgang in de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (brexit).

De eurozone kan zich beter wapenen door begrotingsbuffers in te bouwen, sneller de arbeidsmarkt te hervormen, meer te investeren en de voorraad 'slechte' leningen op de bankbalansen (leningen die waarschijnlijk nooit worden terugbetaald) terug te brengen.

IMF-baas: eurozone is over groeipiek heen
IMF-baas: eurozone is over groeipiek heen (Foto: ANP)

Heracles legt transfervrije spits van PSV vast

Joey Konings vervolgt zijn carrière bij Heracles Almelo. De twintigjarige spits komt transfervrij over van PSV en heeft voor twee jaar getekend.

Konings kwam afgelopen seizoen in veertien wedstrijden voor Jong PSV in de Jupiler League tot één doelpunt en twee assists. Zijn contract bij PSV liep aan het einde van het seizoen af.

"Toen ik mij voor het eerst bij Heracles Almelo meldde, had ik gelijk een warm gevoel, een klik", vertelt Konings op de officiële clubwebsite van Heracles. "Ik wil mij bij Heracles Almelo bewijzen en speelminuten maken. Komend seizoen speel ik met rugnummer 25. Ik hoop belangrijk te worden voor deze club."

Technisch manager Mark-Jan Fledderus is blij met de komst van Konings. "Met Joey Konings halen wij iemand binnen die in onze ogen de potentie en het talent heeft om zich bij ons snel verder te ontwikkelen. Joey heeft de hele jeugdopleiding van PSV doorlopen en is daar altijd een groot talent geweest. Hij heeft ook in het Nederlands team onder 16 ,17 en 18 gespeeld."

"Bij PSV is het hem net niet gelukt om door te breken door concurrentie en enkele blessures op de verkeerde momenten. Joey is een linksbenige aanvaller die in de spits kan spelen, maar eventueel ook vanaf de rechterkant. Het is een speler met scorend vermogen en een enorme drive in zijn spel."

Leerling met vuurwapen op school opgepakt

De politie heeft donderdag op een school in Zoetermeer een achttienjarige jongen aangehouden die een vuurwapen bij zich had. Agenten gingen naar de school aan het Van Doornenplantsoen nadat iemand had gemeld dat een leerling gewapend was. Dat bleek te kloppen. Hij is volgens de politie zonder problemen aangehouden. Waarom hij het vuurwapen bij zich had is nog onbekend.

De politie kreeg de melding in de middag, maar maakte de arrestatie pas donderdagavond bekend.

Leerling met vuurwapen op school opgepakt
Leerling met vuurwapen op school opgepakt (Foto: ANP)

Win een stoere mannenavond bij Kinepolis!

Was het afgelopen maand nog de beurt aan The Dude in The Big Lebowski, in juli is het tijd voor The Rock in Skycraper

Nu is hij nog te zien in Rampage : Big Meets Bigger en vanaf 12 juli schittert Dwayne ‘The Rock’ Johnson weer op het witte doek. Dan speelt hij Will Ford; een voormalige leider van een FBI gijzelaars-reddingsteam en tevens oorlogsveteraan, die nu wolkenkrabbers beveiligt. Wanneer hij tijdens een opdracht in China wordt beschuldigd van brandstichting in de hoogste en veiligste wolkenkrabber ter wereld, moet Will de daders vinden en tegelijkertijd zijn familie redden die zich in de brandende wolkenkrabber bevindt.
 
Kinepolis mannenavond Skycraper
 
Bier, Burgers & Blockbuster
Verzamel je vrienden voor de Kinepolis Bier, Burgers & Blockbuster-avond en geniet van de voorpremière van deze 3D actiethriller, verse hamburgers en ijskoud bier voor slechts €1,- per stuk! Wist je trouwens dat de hamburgers bij Kinepolis Groningen, Jaarbeurs Utrecht en Dordrecht vers worden gebakken? En dat je in Enschede hamburgers en bier krijgt voor slechts €1,50 per stuk? Kortom, een avond om niet te missen!
 
Praktische info:
  • Kinepolis BBB Skyscraper 3D
  • 11 juli 2018
  • Start event: 19:30 uur
  • Start film: 20:00 uur
  • Tickets: €13
  • Te zien in: Almere, Breda, Dordrecht, Den bosch, Den Helder, Emmen, Enschede, Groningen, Oss, Utrecht (Jaarbeurs), Schagen, Zoetermeer

Vrijkaarten:


In samenwerking met Kinepolis mogen wij drie keer twee vrijkaarten weggeven. Alles wat je daarvoor moet doen is antwoord geven op de vraag: In welke andere blockbuster speelde The Rock eerder dit jaar nog? Geef daarbij ook nog even de vestiging van Kinepolis van je voorkeur aan en wie weet ben jij erbij! Je kan meedoen tot en met 3 juli. De winnaars krijgen persoonlijk bericht!

Doe gauw mee met onze prijsvraag!

Kroatië vernedert Argentinië in kneiterharde wedstrijd

Argentinië zit op het WK voetbal in Rusland flink in de penarie. Na het gelijkspel tegen IJsland (1-1) ging de verliezend finalist van het vorige WK donderdag hard onderuit tegen Kroatië: 3-0, waardoor de Kroaten zeker zijn van de achtste finales. 

Na vijf minuten werd Argentinië nog gered door doelman Willy Caballero, die een schuiver van Ivan Perisic uit het doel hield. Maximiliano Meza was niet veel later dicht bij de 1-0, maar Sime Vrsaljko lag namens Kroatië in de weg. Enzo Perez verzuimde na een half uur ook, terwijl Argentinië de overhand bleef houden.

Plotseling was daar echter een kans voor Mario Mandzukic, maar hij kopte een heerlijke voorzet van Marcelo Brozovic net naast. Ondertussen ging vooral Ante Rebic als een ware slager over het veld, waarbij hij ontsnapte met slechts een gele kaart. Dat was goed nieuws voor Kroatië, want kort na de rust was het uitgerekend Rebic die na een blunder van Caballero op weergaloze wijze de 1-0 in het doel ramde.

Met Gonzalo Higuain en Paulo Dybala probeerde Argentinië de aanval te openen, maar de vrijwel onzichtbare Lionel Messi liet een kans liggen. Tien minuten voor tijd was het Luka Modric die van afstand raak schoot, Ivan Rakitic maakte het nog eens extra pijnlijk voor Argentinië en daarmee nam hij mooi revanche: niet veel eerder werd hij bijna aan gort getrapt door een werkelijk debiele trap van Nicolas Otamendi, terwijl Rakitic al op de grond lag.

Lionel Messi in action with Croatia's Marcelo Brozovic. (PRO SHOTS/Action Images)
Lionel Messi in duel met Croatia's Marcelo Brozovic. (PRO SHOTS/Action Images)

Twee gewonden door explosie in Utrecht

Door een explosie in een flat in Utrecht zijn twee mensen gewond geraakt. Een van de slachtoffers is een politieagent. Hij sprong uit het pand en is er ernstig aan toe, meldt de politie. Over het andere slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

Het appartement waar de ontploffing gebeurde heeft grote schade. "Er zit geen behang meer op de wanden en alle kozijnen liggen eruit", schetst een woordvoerder van de brandweer.

De ontploffing gebeurde op de eerste verdieping van het gebouw aan de Marshallaan in de wijk Kanaleneiland. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Twee gewonden door explosie in Utrecht
Twee gewonden door explosie in Utrecht (Foto: ANP)

Verstappen ziet Honda wel zitten: "Het ziet er positief uit"

Max Verstappen is optimistisch over de overstap van Red Bull Racing naar motorleverancier Honda, zo liet hij vandaag weten in Frankrijk op het circuit van Paul Ricard. "Ik geloof er wel in en het moge duidelijk zijn dat het team er ook in gelooft", zo vertelde de jonge Nederlander.

Verstappen blikte alvast een beetje vooruit naar 2019 op Verstappen.nl. "We beginnen natuurlijk pas volgend seizoen met een nieuw verhaal, maar het ziet er goed uit. Honda gaat zich volledig richten op ons en Toro Rosso. Geld is geen probleem bij Honda. Dat is een goed teken, want dat betekent dat je kan blijven ontwikkelen."

"De fabriek zag er mooi uit. Het was behoorlijk indrukwekkend om te zien hoe ze daar alles aan het opbouwen zijn. Het zag er allemaal efficiënt uit. Destijds zag het er qua prestaties natuurlijk niet zo positief uit, maar dat is volgens mij wel veranderd. Dat zie je aan de prestaties van Toro Rosso. Ik denk dat ze bij Honda nu wat vrijer zijn hoe ze de motor kunnen ontwikkelen, in plaats van dat ze wordt verteld hoe ze de motor moeten maken." Zo vertelde de Nederlander die eind vorig jaar al eens een kijkje mocht nemen in de Honda-fabriek.

Achter de schermen is Verstappen al die tijd dus goed op de hoogte geweest van alle ontwikkelingen. "Ik geloof er wel in en het moge duidelijk zijn dat het team er ook in gelooft, aangezien zij de deal hebben gesloten. En dat Honda alleen voor Red Bull en Toro Rosso bezig is, heeft ook wel iets spannends. Alles zal specifiek ontworpen zijn voor onze auto’s. Dat kan dus ook een voordeel zijn. Ik heb het er lang met Christian Horner en Dr. Helmut Marko over gehad en heb ze laten weten hoe ik erover dacht. Ze hebben me altijd goed op de hoogte gehouden van alles, wat ik wel fijn vind want ik wil graag weten wat er in de toekomst met het team gebeurt."

Verstappen ziet Honda wel zitten: "Het ziet er positief uit" (Pro Shots / Insidefoto)
Verstappen ziet Honda wel zitten: "Het ziet er positief uit" (Pro Shots / Insidefoto)

Supergevecht voor MMA-kampioen Mousasi

Bellatorkampioen Gegard Mousasi heeft zijn geliefde gevecht. De Nederlander zal op 29 september zijn kampioensgordel in het middengewicht op het spel zetten tegen een andere MMA-kampioen: de ijzersterke Canadees Rory MacDonald.

Net als Mousasi is MacDonald een voormalig UFC-vechter, maar eentje die eigenlijk een gewichtsklasse lager vecht dan Mousasi. Op dit moment is The Red King Bellatorkampioen in het weltergewicht. In zijn periode bij de UFC won MacDonald van grote namen als Nate Diaz, BJ Penn, Demian Maia en huidig kampioen Tyron Woodley.

Eenmaal vocht MacDonald voor de titel; in de bloedige klassieker tegen Robbie Lawler, een gevecht waarin MacDonald's neus volledig werd verspinterd en hij bijna een jaar niet meer kon vechten door aanhoudende blessures ten gevolge van Lawler's sloopwerk.


De onnavolgbare Rory MacDonald (Bron: Youtube)

Na een verlies tegen kampioenskandidaat Stephen Thompson vertrok MacDonald, professioneel vechtend vanaf zijn zestiende, naar Bellator waar hij na twee heerlijke gevechten supersnel de kampioensgordel om kon doen.

Leidenaar Mousasi is al zeven gevechten ongeslagen en heeft net als MacDonald twee gevechten gewonnen bij Bellator MMA. Na een pijnlijk discutabele debuutoverwinning tegen de Rus Alexander Shlemenko nam The Dreamcatcher de titel in het middengewicht ogenschijnlijk vrij eenvoudig over van de Braziliaan Rafael Carvalho.

Het Bellatorgala heeft nog geen officiële naam, maar zal op 29 september worden gehouden in San José, Californië. Dit is de zogenaamde thuisbasis van Bellator en hier worden de topproducties van Bellator georganiseerd. Deze twee namen zorgen in ieder geval al voor een prima vooruitzicht, maar twee andere grote namen worden ook al gefluisterd. Wanderlei Silva en Quinton Jackson zouden ook graag samen een potje knokken en op dezelfde avond als Mousasi en MacDonald worden geprogrammeerd.

Porsche's en tienduizenden euro's in beslag genomen

Bij een gezamenlijke actie door Douane, FIOD, het Team Ondermijning Limburg en de Duitse politie zijn donderdagochtend in Venlo diverse goederen in beslag genomen waaronder drie Porsche's, een grote hoeveelheid geld en sigaretten.

Naar aanleiding van een lopend onderzoek door de Duitse politie naar handel en bezit van verdovende middelen, is er vandaag in Venlo op een tweetal locatie een doorzoeking geweest. Een man uit Venlo is vanochtend op de luchthaven van Düsseldorf aangehouden als verdachte in deze zaak.

Doorzoekingen
Door agenten werden bij doorzoekingen van een pand en garagebox aan de Diamanthof meerdere dure horloges en enkele tienduizenden euro aan cash geld aangetroffen. Er is daarnaast beslag gelegd op een motor en twee scooters. Vermoedelijk zijn deze goederen verkregen met geld uit het criminele activiteiten. Ook werd een kleine hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen.

Garageboxen
In garageboxen op een terrein aan de Amnesty Internationallaan werden meerdere goederen aangetroffen door politiemedewerkers. Drie auto’s van het merk Porsche zijn in beslag genomen en afgevoerd. Daarnaast zijn ook grote hoeveelheden sigaretten en goederen voor de mogelijke inrichting van een hennepkwekerij aangetroffen.

Politieactie in Duitsland
De Nederlandse opsporingsdiensten hebben op verzoek van de Duitse politie dit onderzoek ingesteld. Ook in Duitsland in de omgeving van Wuppertal is door 100 Duitse agenten een actie gehouden donderdag. Daarbij zijn op bijna twintig locaties doorzoekingen gehouden door agenten.

Porsche's en tienduizenden euro's in beslag genomen (Foto: stockfoto politie.nl)

Porsche's en tienduizenden euro's in beslag genomen (Foto: stockfoto politie.nl)

Van Marwijk: "We verdienden vier punten over deze twee duels"

Bert van Marwijk baalt van het gelijke spel van Australië tegen Denemarken (1-1). De bondscoach had gehoopt op een beter resultaat.

The Socceroos pakten tegen de Denen het eerste punt op het WK, nadat de wedstrijd tegen Frankrijk met 2-1 verloren ging. De ploeg heeft nu tegen Peru een zege nog om alsnog de kans te hebben om zich te plaatsen voor de knockout-fase.

"Na de wedstrijd tegen Frankrijk was ik ook teleurgesteld en trots, omdat we meer verdienden", vertelt Van Marwijk op de persconferentie. "De realiteit is dat we maar één punt hebben, maar we verdienden er vier over deze twee duels. Buiten het eerste kwartier waren we beter en kregen we meer kansen. We verdienden de winst, dus ik ben teleurgesteld.."

Denemarken kwam na zeven minuten spelen via Christian Eriksen op voorsprong, waarna Australië zich herpakte. "Na vijftien minuten begonnen we te spelen zoals we willen. Van achteruit opbouwen en de vrije man zoeken op het middenveld. Daarvoor waren we wat onrustig. Daarna voetbalden we en speelden we met vertrouwen. We vonden steeds de vrije man en daardoor controleerden we grote delen van de wedstrijd. In de tweede helft speelden we echt goed. Het is ontzettend jammer dat we niet vaker scoorden."

Van Marwijk wil nog niet te ver vooruit kijken, aangezien er nog één groepswedstrijd wacht. "Het belangrijkste is dat we van Peru moeten winnen. Op al het andere heb ik geen invloed, dus daar heb ik geen aandacht voor."

Rutte geeft opvangkampen buiten EU een kans

Premier Mark Rutte ziet mogelijkheden om afspraken te maken met landen in bijvoorbeeld Noord-Afrika over de opvang van migranten buiten Europa. Achter de schermen wordt daar overleg over gevoerd, maar daarover valt nu "nog niks te melden", zei Rutte in een debat met de Tweede Kamer.

Komend weekeinde praten de regeringsleiders van EU-landen die veel met migranten te maken hebben over de aanpak van het asielvraagstuk. Inzet is een nog nader uit te werken plan om vluchtelingen die uit zee worden gered als zij met bootjes proberen de Middellandse Zee over te steken, voortaan in kampen buiten de EU op te vangen.

Als migranten na een riskante overtocht alsnog terechtkomen in een land buiten Europa, zal dat ontmoedigend werken, denkt Rutte. Daarmee ondergraaft het plan volgens de premier mogelijk "het businessmodel van mensensmokkelaars". Bovendien biedt het mogelijkheden om de opvang van legitieme vluchtelingen" georganiseerder"aan te pakken.

Rutte geeft opvangkampen buiten EU een kans
Rutte geeft opvangkampen buiten EU een kans (Foto: ANP)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 25

Hoewel de zomer nu echt van start is gegaan, is het komend weekend nog niet zo zomers wat het weer betreft. Gelukkig bieden de bioscoopzalen ons genoeg vertier, hoewel het meerendeel van het nieuwe aanbod niet geschikt is voor iedereen.

Ocean's 8

Een vrouwelijke versie van de populaire heist-films met George Clooney en Brad Pitt. Vijf jaar, acht maanden, twaalf dagen ... en een beetje heeft Debbie Ocean (Sandra Bullock) moeten wachten op wat de grootste roof van haar leven moet worden. Als geen ander weet ze wat je daarvoor nodig hebt: experts. Samen met haar partner in crime Lou Miller (Cate Blanchett) stelt ze een team van specialisten samen, bestaande uit: juwelenmaakster Amita (Kaling), straatoplichtster Constance (Awkwafina), hekwerkexpert Tammy (Paulson), hacker Nine Ball (Rihanna) en modeontwerpster Rose (Bonham Carter). Het doel van deze roof is diamanten ter waarde van 150 miljoen dollar te stelen tijdens hét evenement van het jaar; het Met Gala. Echter, de diamanten schitteren wel om de hals van de wereldberoemde actrice Daphne Kluger (Hathaway), het stralende middelpunt van de avond. Het plan is waterdicht maar het team mag geen enkele fout maken om binnen te komen en onopgemerkt weer te vertrekken met de buit.

Beast

Het ongetemde ruige landschap van het eiland Jersey staat in schril contrast met het verstikkende milieu waarin de 27-jarige jonge vrouw Moll (Jessie Buckley) haar tijd doodt. Ze probeert zich los te maken uit het gezin waar ze woont met een dementerende vader en dominante, manipulatieve moeder. Een eerste ontmoeting met de mysterieuze en vrijgevochten outsider Pascal (Johnny Flynn), brengt haar het hoofd op hol. Moll is onweerstaanbaar tot hem aangetrokken. Ook als hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een serie wrede moorden op jonge vrouwen, blijft zij onwrikbaar achter Pascal staan. Gaandeweg wordt duidelijk dat beiden worstelen met een geheim uit een getroebleerd verleden, iets wat hun band nog intenser maakt. En de vraag rijst wie slachtoffer en wie dader is in deze cinematografisch wonderschone psychologische thriller. Beast is het sterke Britse speelfilmdebuut van regisseur Michael Pearce, met overtuigend samenspel van Jessie Buckley (War and peace, Taboo) en Johnny Flynn (Lovesick, Clouds of Sils Maria). Deze donkere nagelbijter kreeg lovende kritieken na de wereldpremière op het Toronto International Film Festival.

Western

Verbluffende en zeer spannende film waarin alles anders verloopt dan je verwacht en die niet alleen thema’s maar ook makers deelt met de film Toni Erdmann. Een groep Duitse bouwvakkers belandt in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje. In de zinderende hitte van de zomer hangen macho confrontaties, romantiek en hechte vriendschappen in de lucht. Alles lijkt zo normaal. De bouwvakkers zijn wat lomp maar ook kameraadschappelijk. Alleen Meinhard, de mysterieuze loner, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders. Hij ontdekt als eerste het dorpje en raakt ondanks de taalbarrière al snel bevriend met een van de bewoners. Met alle gevolgen van dien… Mede dankzij het prachtige camerawerk en het fenomenale spel van onder andere Meinhard zit je twee uur lang op het puntje van je stoel. Het is bijna ongelofelijk dat de acteurs allen in het echt arbeiders uit de bouw of auto-industrie zijn. Hoofdrolspeler Meinhard is bijvoorbeeld bijzonder overtuigend als moderne arbeidersversie van Clint Eastwood. Een film over onze tijd. Waarin de globalisering er voor zorgt dat we allemaal een beetje vreemdeling zijn. Terwijl de wereld aan onze voeten ligt, zoeken we allemaal ook naar onze wortels.


Nederlandse film wint Amerikaanse LHBT-prijs

De korte Nederlandse film Turn it Around van regisseur Niels Bourgonje is bekroond op het San Diego LGBT Film Festival. De NPO-productie, met in de hoofdrollen Tonko Bossen en Valentijn Avé, werd bekroond als beste korte film/man, maakte het festival op de website bekend.

Andere prijzen op het festival gingen naar grote sterren als Matt Bomer, John Caroll Lynch, Molly Shannon en Paul Rudd (Ant Man). Volgens kenners was het de beste editie van het San Diego Film Festival in jaren.

Turn it Around vertelt over Bram, de populaire jongen op zijn school. Hij heeft een hechte vriendenclub en genoeg knappe meiden die voor hem vallen. Er is alleen één probleem: behalve zijn ouders weet niemand dat Bram homoseksueel is.

Het is de eerste prijs voor Turn it Around. De korte film ging vorige jaar in première op het Nederlands Film Festival en werd ter gelegenheid van Coming Out Dag, 11 oktober, uitgezonden op NPO3Lab.

Nederlandse film wint Amerikaanse LHBT-prijs
Nederlandse film wint Amerikaanse LHBT-prijs (Foto: BuzzE)

Anti-terreuroefening in Rotterdam

Woensdagavond 20 juni is er in de Kuip in Rotterdam een grote antiterrorisme oefening gehouden. Ruim 100 medewerkers van de brandweer, ambulance en Veiligheidsregio Rotterdam en de politie Eenheid Rotterdam hebben meegedaan aan de oefening. De oefening begon om 15:00 en was rond 21:00 afgelopen.

Aanleiding
Afgelopen jaren is er in West-Europa helaas een aantal aanslagen gepleegd. Verschillende overheidsdiensten doen er alles aan, voor en vooral achter de schermen, om een terroristische aanslag in Nederland te voorkomen. Jammer genoeg kunnen we niet uitsluiten dat Nederland ooit getroffen wordt door een terroristische aanslag. Hierom is het belangrijk situaties met grof- en extreem geweld en: terrorismegevolgbestrijding te beoefenen. De oefenleider heeft specifiek gekozen voor de Kuip als oefenlocatie omdat “de coördinatie op deze locatie extra complex is. Bij een grote calamiteit zijn er veel sturende lagen die samen de klus moeten zien te klaren”.

Busje ingereden op publiek
Ineens klinkt door de porto: “Er is in een busje ingereden op publiek bij De Kuip”. Er wordt gesproken van chaos, veel slachtoffers en mogelijke doden. De meldkamer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond stuurt meerdere hulpverleners naar De Kuip. Vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling voor de hulpdiensten. “Binnen de eerste 10 minuten ben je al tweetend je portofoon aan het instellen, gaat je telefoon non stop en ren je naar je auto”, geeft een woordvoerder van politie Eenheid Rotterdam aan. Er volgt een steekpartij in het Maasgebouw, er worden schoten gehoord en worden er mensen gegijzeld.

Samenwerking van levensbelang
Iedereen wordt getraind op dergelijke incidenten, maar het is ook essentieel dat je daadwerkelijk met elkaar oefent. Op die manier weet je wat de ander doet en kan je elkaar blindelings aanvoelen en aanvullen. Ook communicatie is in dit soort scenario’s van levensbelang. Onderling maar ook naar de burgers. “Je weet op het eerste moment niet wat er precies aan de hand is. Is er nog gevaar, hoeveel slachtoffers zijn er? Er komen brokjes informatie binnen bij verschillende mensen. De hulpverleners hebben allemaal informatie gekregen, een stukje van de puzzel. “De opdracht is om zo snel mogelijk het beeld helder te krijgen, mensen te redden en het gevaar te stoppen”, aldus Gerrit Laurens, een van de algemeen commandanten van de politie. Bij een dergelijk groot incident, wordt bij de getroffen plek de Commando Plaats Incident bij elkaar geroepen.

De CoPI is dan verantwoordelijk voor de operationele leiding bij De Kuip. Laurens blikt een dag later terug: ”Iedereen kwam in een snelkookpan terecht en de hulpverleners gingen er vol in. Het vakmanschap van alle hulpverleners komt dan bovendrijven en dat is mooi om te zien”.

Het werk gaat gewoon door
Tijdens een oefening als die van gisteren gaat het werk natuurlijk gewoon door. Tijdens de oefening gingen ineens een tiental de pagers af. Er kwam een echte melding van grote brand in Capelle a/d IJssel. De CoPI-bak die gebruikt had moeten worden bij de oefening, moest hierdoor ingezet worden in Capelle a/d IJssel.

Antiterreuroefening in Rotterdam (foto: Politie.nl)
Antiterreuroefening in Rotterdam (foto: Politie.nl)

Wilders heeft aangifte gedaan tegen Azarkan

PVV-leider Geert Wilders doet donderdag aangifte tegen DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan om het plan nepadvertenties te gaan inzetten tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee moesten Wilders en de PVV in een slecht daglicht worden geplaatst. Wilders twittert dat hij met reclameman Eduard Nandelall heeft gesproken. "De nep-banner kwam van Azarkan zelf!"

Wilders doet om 19.00 uur aangifte tegen Azarkan wegens smaad en laster.

Update 20:49
PVV-leider Geert Wilders heeft donderdagavond aangifte gedaan tegen DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan, die hij beschuldigt van smaad en laster. Wilders meent dat Azarkan strafbaar is omdat in zijn opdracht een omstreden advertentie bij wijze van proef online zou zijn gezet. De zogenoemde banner zag eruit alsof hij van de PVV afkomstig was en bevatte het bericht dat de partij van Wilders Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen zou gaan "zuiveren".


DENK zag uiteindelijk af van deze manier van campagnevoeren tegen de PVV. Maar volgens Wilders is wel degelijk een strafbaar feit gepleegd omdat de testversie is gepubliceerd. "Duizenden mensen hebben het gezien, het is in de openbaarheid geweest", zei hij toen hij aangifte ging doen bij een politiebureau in Den Haag.

Azarkan spreekt tegen dat hij opdracht had gegeven voor het plaatsen van de testadvertentie. Dat zou een onlinemarketeer uit eigen beweging hebben gedaan. De DENK-leider herinnert eraan dat Wilders zelf vorig jaar een bewerkte foto op Twitter deelde waarop D66-leider Alexander Pechtold tussen demonstrerende fundamentalistische moslims was neergezet. Toen Pechtold daar zijn afschuw over uitsprak, antwoordde Wilders: "Hou op met klagen, dramaqueen."Die woorden citeerde Azarkan op Twitter, maar nu aan het adres van Wilders.

Wilder doet aangifte tegen Azarkan
Wilder doet aangifte tegen Azarkan (Foto: ANP)

Pijnstiller Tramadol vanaf 2019 verboden in peloton

De UCI heeft beslist dat vanaf 2019 de pijnstiller Tramadol niet langer gebruikt mag worden binnen het wielrennen. Als gevolg van bijwerkingen zoals duizeligheid, verminderde alertheid en vermoeidheid wordt vermoed dat de zware pijnstiller een rol speelt bij valpartijen.

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, wil al langer dat de morfine-achtige pijnstiller verboden wordt. De discussie rondom Tramadol laaide op in 2014 toen er opvallend veel valpartijen waren. Volgens enkele ploegartsen speelde Tramadol een rol bij sommige valpartijen.

'Twente verdient tonnen bij Ajax-transfer Tadic'

FC Twente profiteert mee als Ajax zich gaat versterken met Dusan Tadic, die tussen 2012 en 2014 voor de Tukkers speelde.

Volgens De Telegraaf is Ajax persoonlijk tot een akkoord gekomen met Tadic. De Amsterdammers hopen de transfer zo snel mogelijk af te ronden met Southampton. FC Twente verkocht de 29-jarige Serviër vier jaar terug voor zo'n dertien miljoen euro aan The Saints en daarbij werd een doorverkooppercentage bedongen.

Naar verluidt betaalt Ajax 17,1 miljoen euro als het echt van een transfer komt en volgens TC Tubantia levert dat Twente zo'n 300.000 euro op. Het zou gaan om een percentage van circa vier miljoen euro, het verschil tussen de aankoopprijs van Southampton destijds en de nieuwe verkoopprijs.

Twente ontving eerder al een deel van het bedrag aan bonussen en nu blijft er circa drie ton over die de degradant uit Enschede ontvangt. Tadic kan bij Ajax de duurste aanwinst uit de clubhistorie worden. Nu is Miralem Sulejmani dat nog. Hij kwam in 2008 voor 16,25 miljoen euro over van sc Heerenveen.

Can van Liverpool naar Juventus

Emre Can heeft een vierjarig contract ondertekend bij Juventus. De 24-jarige Duitser komt over van Liverpool.

Dat Can de Champions League-finalist zou verlaten was al enige tijd bekend, aangezien hij geen nieuw contract wilde ondertekenen. Juventus plaatste donderdag enkele foto's en filmpjes op Twitter waarop te zien is hoe Emre Can wordt onthaald op het vliegveld.

Emre Can heeft de medische keuring inmiddels doorstaan en zijn handtekening staat onder een vierjarig contract in Turijn. Hij krijgt jaarlijks vijf miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven. Afgelopen jaargang speelde hij 36 officiële duels voor Liverpool, waarvan 26 in de Premier League.

Emre Can won vorig jaar met Duitsland de Confederations Cup, maar hij werd door bondscoach Joachim Löw niet geselecteerd voor het WK in Rusland. De middenvelder maakte vanuit de jeugd van Bayern München zijn debuut in het profvoetbal, al wist hij in Beieren niet echt door te breken. Via één seizoen bij Bayer Leverkusen kwam Can in 2014 op Anfield terecht.

Man bekent doodschieten broer kroongetuige

De man die wordt verdacht van de moord op de broer van kroongetuige in onderzoeken naar meerdere liquidaties, Nabil B., heeft bekend dat hij de schutter was. Dat heeft hij in een schriftelijke verklaring en tijdens politieverhoor erkend.

De veertigjarige Hilversummer heeft alleen over zijn eigen rol in de zaak verklaard. De eerste zitting in zijn zaak is op 5 juli, een zogeheten pro forma-behandeling.

Op 29 maart werd B.'s broer Redouan in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Voor de liquidatie van B.'s broer zitten momenteel twee verdachten vast, onder wie de man die nu bekend heeft. Zij werden betrekkelijk kort na de moord aangehouden.

Nabil B. dreigt inmiddels zijn rol als kroongetuige op te geven. De moord op zijn broer heeft volgens hem aangetoond dat de overheid niet in staat is zijn naasten te beschermen, terwijl er al geruime tijd zeer sterke aanwijzingen waren dat zij voor hun leven moesten vrezen.

Man bekent doodschieten broer kroongetuige
Man bekent doodschieten broer kroongetuige (Foto: ANP)

'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek'

De NPO lijkt kijkcijfers structureel belangrijker te vinden dan journalistieke meerwaarde van programma's. Deze trend baart de Nederlandse Vereniging van Journalisten ernstig zorgen. Dat stelt algemeen secretaris Thomas Bruning donderdag in een reactie op het nieuws dat actualiteitenprogramma Brandpunt+ verdwijnt.

"Het is inmiddels een pijnlijk terugkerend thema dat de macht van de kijkcijfers belangrijker wordt geacht dan de journalistieke waarde van bepaalde programma's", vindt Bruning. "Dat is niet alleen droevig, maar ook zorgwekkend." Hij erkent dat de NPO bezuinigt omdat 'Den Haag' dat opdraagt. "Maar ook het parlement zou beter moeten bedenken wat de gevolgen zijn voor de media in Nederland van alle bezuinigingen die steeds meer worden doorgevoerd."

Eerder besloot de NPO te bezuinigen op onderzoeksprogramma's als Argos en Reporter. Een ander plan van de NPO is om volgend jaar actualiteitenrubriek EenVandaag in te ruilen voor een nieuwe dagelijkse soap om meer jongeren te trekken.

Bruning noemt Brandpunt+ "een inhoudelijk zeer relevant programma die zich vooral hard maakte voor buitenlandjournalistiek. Deze divisie is inmiddels in het Nederlandse televisielandschap een ernstig ondergeschoven kindje." Verder vindt de NVJ het slecht dat de NPO de verantwoordelijkheid voor de banen van de programmamakers bij de omroep neerlegt. "Als NPO zo'n besluit neemt, moet zij ook de arbeidsrechtelijke consequenties oplossen. Wij waarschuwen al langer voor dit probleem en het feit dat daar maar geen oplossing voor gevonden wordt."

De NPO zelf zegt dat er "formeel nog geen besluit is genomen"over het schrappen van Brandpunt+. Maar hoofdredacteur Hans Laroes laat desgevraagd weten dat de redacteuren van de NPO wel al te horen hebben gekregen dat hun programma zeker gaat verdwijnen.

'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek'
'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek' (Foto: BuzzE)

'Mix van Saw en kwaadaardige AI' volgende week op Netflix

Netflix heeft een trailer naar buiten gebracht van TAU, een film die op 29 juni uit zal komen op de streamingdienst. Het lijkt een wat aparte science-fiction/thriller/horrorfilm te zijn, met een soort kwaadaardige mix tussen Saw - want pijn, bloed en opdrachten - en een kwaadaardige AI, met de stem van Gary Oldman.

Het komt er op neer dat een jonge vrouw vastgehouden wordt in een futuristisch smart home. Daar moet ze uit zien te ontsnappen en dat wil ze doen door vrienden te worden met de AI die het huis bestuurd. Die moet er echter op toezien dat de jongedame bepaalde opdrachten uitvoert want anders, zo horen we hem zeggen, moet hij haar pijn doen.

Hieronder is de trailer te zien, volgende week kun je de film dus kijken.

De trailer van TAU (Bron: YouTube)

Frankrijk na winst op Peru naar achtste finales

Frankrijk heeft zich met zijn tweede zege op het wereldkampioenschap voetbal geplaatst voor een plek in de achtste finales. De ploeg van Didier Deschamps won met 1-0 van Peru, dat nu is uitgeschakeld. 

In Frankrijk wordt de start van de zomer gevierd met de Dag van de Muziek en het nationale elftal draagt met de tweede zege van dit WK bij aan de Franse feestvreugde. Dat was in het stadion echter weinig van te merken, want in de voetbaltempel van Ekaterinaburg zat het afgeladen vol met dolenthousiaste Peruvianen. Zij wilden hun landgenoten graag zien schitteren nu het land er voor het eerst in 36 jaar weer mee mag doen aan een mondiaal eindtoernooi.

De Zuid-Amerikanen verloren onterecht van Denemarken en lieten in die wedstrijd frivool en aanvallend voetbal zien. Tegen de sterren van Frankrijk bleek dat een stuk lastiger voor het team van Ricardo Gareca. De Argentijnse oefenmeester liet Jefferson Farfan op de bank en kon niet beschikken over de vorige week geblesseerd geraakte Feyenoorder Renato Tapia. De Fransen stelden vorige week teleur in de ternauwernood gewonnen wedstrijd tegen Australië en kwamen nu beter in de wedstrijd dankzij de aanwezigheid van spits Olivier Giroud.

Hij zorgde voor balans in het elftal en zag hoe les Bleus een veldoverwicht na een half uur verzilverde met een doelpunt. De spits van Chelsea lanceerde Antoine Griezmann en zijn gekraakte schot kon eenvoudig worden binnengetikt door Kylian Mbappé. Dat leverde de jonge aanvaller een record op: Hij is nu de jongste doelpuntenmaker van Frankrijk op een WK. Met zijn 19 jaar en 183 dagen volgt hij David Trezeguet op die als twintigjarige scoorde in 1998.

Na rust bracht Peru oud-PSV'er Farfán binnen de lijnen en met zijn komst kwam er iets meer vuur in de ploeg. Desondanks kon de ploeg de Fransen nauwelijks verontrusten, al was Aquino er één keer dichtbij. Hij raakte de lat en daarna hoefde jubilaris Hugo Lloris zich nauwelijks meer in te spannen. In zijn honderste interland hield hij zijn doel eenvoudig schoon. Door de nederlaag is Peru na twee speelrondes al uitgeschakeld en gaat het treffen tegen Australië wat hen betreft alleen nog om de eer. Frankrijk is al geplaatst.

Frankrijk - Peru. (PRO SHOTS/Panoramic)
Frankrijk - Peru. (PRO SHOTS/Panoramic)

Sanchez met dood bedreigd na snelle rode kaart

Voetballer Carlos Sanchez kende een wat teleurstellend optreden op het WK in Rusland: de middenvelder van Fiorentina kreeg namens Colombia tegen Japan al na drie minuten rood wegens hands, de op één na snelste rode kaart ooit op het WK voetbal.

Allemaal heel erg jammer natuurlijk en dat Colombia uiteindelijk van de Japanners verloor maakte het nog wat treuriger. Toch blijven er altijd mensen die het allemaal weer véél te serieus nemen: Sanchez is namelijk naar goede Colombiaanse gewoonte met de dood bedreigd en daar is de lokale politie nu een onderzoek naar begonnen.

In 1994 scoorde Andres Escobar op het WK in en tegen de VS een eigen goal, waar hij later in eigen land voor werd vermoord. Op Twitter zien we dit keer pareltjes in de reacties tegen Sanchez, zoals deze: "Als Andres Escobar werd vermoord voor een eigen goal, zou Carlos Sanchez vermoord moeten worden en zouden we over zijn dode lichaam heen moeten pissen." 

Even een winnende goal scoren dan maar, lijkt het devies voor Sanchez voor de rest van het WK.

Sanchez met dood bedreigd na snelle rode kaart (Pro Shots / Action Images)
Sanchez met dood bedreigd na snelle rode kaart (Pro Shots / Action Images)

KNVB: Mogelijk toch nog geen VAR in Eredivisie

De KNVB maakte in maart bekend dat de VAR komend seizoen overal inzetbaar is in de Eredivisie, maar dat wordt mogelijk uitgesteld door een conflict.

Via de officiële kanalen laat de voetbalbond weten dat het een conflict heeft met de BSVB (belangenvereniging scheidsrechters). De onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelopen en hierdoor dreigt een tekort aan vakkundige videoscheidsrechters. Vooral de eis om de arbiters een minimumaantal wedstrijden te laten begeleiden riep weerstand op. De KNVB wil de leidsmannen op afstand zelf aanwijzen en kiezen op basis van kwaliteit, stelt ze in een verklaring.

De voetbalbond zegt zich nu te beraden op andere scenario's en houdt als doel om bij de start van de competitie op alle velden te kunnen werken met een deskundige, goed opgeleide VAR (Video Assistent Referee). De bond schrijft een vacature uit en leidt indien nodig ook zelf nieuwe VARs op. Het is de bedoeling dat het systeem bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt gebruikt. Ook in de competitie, de play-offs en in de latere rondes van de TOTO KNVB Beker moet de arbitrage op het veld ondersteuning krijgen van een videoscheidsrechter.

Man neukt getrouwde vrouw, echtgenoot snijdt piemel af

Een vermoedelijk Nigeriaanse man - de locatie van het voorval is niet helemaal zeker - zal de volgende keer wel twee keer nadenken voor hij weer eens met een getrouwde vrouw het bed in duikt. Met name omdat van zijn paarsgepunte lans (©Djeez) slechts een rottend stompje over is gebleven na de vorige keer.

De beste man maakte een wippertje met een vrouw, die helaas voor hem al met iemand anders getrouwd was. De echtgenoot betrapte de twee op heterdaad en wilde toch wel even heel duidelijk maken dat zijn vrouw ook echt zijn vrouw was. Hij sleurde de man het bed uit, greep een mes en maakte de puddingbuks van de man meer dan slechts een kopje kleiner.

Uiteindelijk kwam de zwaargehavende man gekortwiekt en naakt op straat te zitten, waar omwonenden met telefoons en al kwamen kijken. Daarbij werd uiteraard het nodige film- en fotomateriaal gemaakt, hoewel het er allemaal niet heel erg lekker uit ziet.

Mitchelton-Scott zonder Ewan naar Tour, Lotto Soudal kent geen verrassingen in Tour-selectie

Mitchelton-SCOTT heeft vandaag zijn Tourploeg bekend gemaakt. De grootste verrassing was dat sprinter Caleb Ewan ontbrak in de selectie. De Australische sprinter zou normaal zijn Tourdebuut maken.

De Australische ploeg heeft besloten om het team volledig te bouwen rond Adam Yates. De tweelingbroer van Simon werd in 2016 nog vierde in het eindklassement van de Tour de France en won hij de trui van de beste jongere. Dit jaar hoopt Yates om het eindpodium.

"Het team is gebouwd rond Adam Yates, met een diverse ploeg van specialisten om de 25-jarige renner tijdens de verraderlijke eerste 9 dagen bij te staan", vertelt de wielerploeg op zijn website.

Doordat Mitchelton-SCOTT volledig inzet op het eindklassement van Yates is er geen plaats voor een sprinter. "Het originele plan was om op twee fronten, het klassement en de sprints, te strijden",laat het team weten. "Maar door de goede resultaten van Adam Yates dit seizoen hebben we beslist om alles op het klassement te zetten en Adam aan te duiden als onze enige leider."

Caleb Ewan, de nummer twee van Milan San Remo, reageerde op Twitter teleurgesteld op zijn niet-selectie.


Mitchelton-SCOTT: Adam Yates (GBR), Jack Bauer (NZe), Luke Durbridge (Aus), Mathew Hayman (Aus), Michael Hepburn (Aus), Damien Howson (Aus), Daryl Impey (ZAf), Mikel Nieve (Spa).

Naast Mitchelton-SCOTT maakte ook Lotto Soudal, de mogelijke nieuwe ploeg van Ewan, de selectie bekend. De Belgische WorldTour-formatie heeft geen verrassingen in petto.

André Greipel is de kopman in de sprints. De Duitser won in het verleden elf etappes in de Tour de France. In de sprints krijgt hij voornamelijk hulp van Marcel Sieberg, Jens Keukeleire en Jasper De Buyst. In de moeilijkere etappes rekent de ploeg op alleskunner Tiesj Benoot. 

In de bergen moet het voornamelijk komen van Jelle Vanendert, ritwinnaar in 2011 met aankomst op Plateau De Beille. Ook van de Pool Tomasz Marczyński, die in de voorbije Vuelta a España twee etappes wist te winnen, mag iets worden verwacht in de aankomsten bergop. Daarnaast komt ook Thomas de Gendt aan de start. De Belg won in elke grote ronde één etappe.

Lotto Soudal: Tiesj Benoot (Bel), Jasper De Buyst (Bel), Thomas De Gendt (Bel), André Greipel (Dui), Jens Keukeleire (Bel), Tomasz Marczynski (Pol), Marcel Sieberg (Dui), Jelle Vanendert.

'Politie pakt man op voor moord XXXTentacion'

De politie heeft de vermeende moordenaar van XXXTentacion opgepakt, zo schrijft TMZ donderdag.

De 22-jarige verdachte werd naar verluidt in de nacht van woensdag op donderdag in Zuid-Florida aangehouden na een klopjacht over de snelweg I-95. De man wordt verdacht van moord. Een fan die met een kaarsje voor het huis van de moeder van de vermoorde rapper stond, plaatste een video op Instagram waarop de moeder het nieuws van de arrestatie bekendmaakt.

De als Jahseh Onfroy geboren twintigjarige rapper werd maandag doodgeschoten voor de deur bij een motordealer in Deerfield Beach, ten noorden van Miami.

'Politie pakt man op voor moord XXXTentacion'
'Politie pakt man op voor moord XXXTentacion' (Foto: BuzzE)

'Disney stopt spinoff Star Wars na Solo-flop'

FIlmstudio Disney gaat voorlopig niet verder met het ontwikkelen van spin-offs van de filmreeks Star Wars. Hiertoe is besloten na de tamme reacties en relatief slechte prestaties aan de kassa van Solo, de spin-off over het populaire personage Han Solo.

Volgens filmblog Collider zijn zowel de eigen film over Boba Fett als de geplande film over Obi-Wan Kenobi voorlopig van de baan. De producenten van de reeks willen zich nu volledig concentreren op het negende officiële deel, dat over anderhalf jaar uitkomt.

Solo: A Star Wars Story vertelt over de jeugd van Han Solo. Tijdens de opnames werd een nieuwe regisseur aangesteld omdat de film te grappig zou worden. Disney kocht in 2012 de rechten voor alle Star Wars-films en -attracties voor meer dan 4 miljard dollar van geestelijk vader George Lucas. Er staat na het negende deel in elk geval nog een nieuwe 'officiële' trilogie in de planning.

'Disney stopt spinoff Star Wars na Solo-flop'
'Disney stopt spinoff Star Wars na Solo-flop' (Foto: BuzzE)

Viviani sprint naar winst in tweede etappe Adriatica Ionica Race

Elia Viviani heeft de tweede etappe gewonnen in de Adriatica Ionica Race. Op een heuvelachtig parcours was de snelle Italiaan van Quick-Step Floors de snelste in de massasprint. Viviani, die woensdag met zijn team de ploegentijdrit had gewonnen, verstevigde door de winst zijn leiderstrui in de nieuwe Italiaanse rittenkoers.

Drie renners kozen in de beginfase voor de aanval: Matteo Draperi (Sangemini-MK.Kvis), Enrico Logica (Biesse Carrera Gavardo) en Javier Montoya (Trevigiani Phonix-Hemus 1896). Het trio kreeg een voorsprong van vier minuten op het peloton, maar nadat Montoya er met vijftig kilometer alleen ervandoor ging slonk de voorsprong ook.

Op vijftien kilometer was het avontuur over voor de Colombiaan. In de finale waren er nog een paar aanvalspogingen. Quick-Step Floors hield alles bij elkaar, waarna Viviani het in de sprint van een vijftigtal renners afmaakte. De Italiaan Simone Consonni moest genoegen nemen met de tweede plaats, vlak voor de Est Mihkel Raim.

Team Sky: "Hinault begrijpt niets van de zaak-Froome

Team Sky heeft uitgehaald naar Bernard Hinault, die zich woensdag uitsprak tegen deelname van Chris Froome aan de Tour de France. Volgens de Britse wielerploeg heeft de Franse wielerlegende, die zelf vijf keer de Ronde van Frankrijk won, geen idee waar hij over praat.

"Het is ontgoochelend dat Bernard Hinault nog maar eens uitspraken doet die feitelijk incorrect zijn", schrijft Team Sky donderdag in het persbericht. "Hinaults commentaar is onverantwoord. Hij is slecht geïnformeerd en begrijpt duidelijk niets van de zaak."

Hinault vind het raar dat Froome gewoon aan de start mag komen van de Tour terwijl de Brit werd betrapt in de Ronde van Spanje te hoge waarde van salbutamol in zijn lichaam. Woensdag riep de 63-jarige Fransman op om te staken als Froome van start gaat in de Tour.

De internationale wielerunie UCI is nog steeds bezig met het onderzoek naar Froome. Zolang het onderzoek nog steeds niet is afgerond mag de renner van Sky gewoon aan de start komen van de wielerwedstrijden. Vorige maand kwam Froome ook aan de start van de Giro d'Italia en won die ook voor Tom Dumoulin.

Team Sky, dat ook in de Tour gewoon met Froome zal starten, baalt ervan dat t dat veel mensen een mening over de Brit vormen. "Voorlopig heeft Chris nog altijd het recht om te koersen. Als ex-renner zal Bernard het waarderen dat iedere atleet eerlijk behandeld wordt. Dit proces had normaal gesproken vertrouwelijk moeten verlopen om de atleet te beschermen en de feiten na te gaan."

Mocht Froome de Tour de France met winst afsluiten dan evenaart hij het record van Eddy Merckx. De Belg won ook vier grote rondes op een rij. 

Ondanks de vele publiciteit die Froome krijgt geeft team Sky aan dat zijn voorbereinding niet is verstoord. "Chris is volledig gefocust op de Tour de France. We zullen de voorbereiding op de grootste koers ter wereld niet laten verstoren door ongeschoolde commentaren."

Mannen in Rotterdam opgepakt om terrorisme

De politie heeft twee mannen van 22 en 27 jaar aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De twee werden zondagavond aangehouden in Rotterdam op aanwijzing van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Er is beslag gelegd op telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers die in hun huizen lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De politie heeft in deze zaak nog een man aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland en is overgedragen aan de vreemdelingendienst.

De verdachten mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De rechter-commissaris heeft donderdag beide verdachten voor twee weken in bewaring gesteld.

2 mannen opgepakt om voorbereiden terrorisme
2 mannen opgepakt om voorbereiden terrorisme (Foto: ANP)

Remkes bepleit bindend referendum

Om de democratie te versterken kan een zogenoemd correctief referendum, waarvan de uitslag bindend is, "als uiterste middel" helpen. Ook zou het bij verkiezingen minder om partijen moeten draaien. Het kiesstelsel zou meer op personen gericht kunnen worden.

Deze mogelijkheden ziet een commissie die sinds begin vorig jaar het politieke systeem in Nederland onder de loep neemt. Deze staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes doet dit in opdracht van de regering en presenteerde woensdag een tussenstand van haar bevindingen. Eind dit jaar wordt het eindrapport verwacht.

De commissie ziet een correctief referendum "bij verstandig en terughoudend" gebruik wel zitten. Het kan functioneren als "ventiel", mocht het parlement iets besluiten wat toch op grote weerstand stuit bij de bevolking.

Het voorstel komt enkele weken voor het einde van het raadgevend referendum, waarvan de uitslag niet dwingend is voor de regering. Naar verwachting zal op 10 juli een krappe meerderheid in de Eerste Kamer een einde maken aan dit instrument. De Tweede Kamer zette er eerder dit jaar al een streep door.

Op de kieslijsten moet meer aandacht voor de kandidaten zijn om de kloof met de kiezer te verkleinen. Hoe dat precies vorm moet krijgen, is "ingewikkeld", erkent Remkes. De komende maanden wordt het idee verder uitgewerkt, net als andere voorstellen.

Verder heeft de commissie ook suggesties om, naast de democratie, de rechtsstaat te versterken. "Want het een kan niet zonder het ander", stelt Remkes. Een zogenoemd Constitutioneel Hof zou kunnen gaan toetsen of wetten wel stroken met de Grondwet, zoals dat in andere landen gebruikelijk is. Rechters mogen dat nu niet.

Correctief referendum kan als 'ventiel' dienen
Correctief referendum kan als 'ventiel' dienen (Foto: ANP)

Denemarken en Australië delen punten na mooi gevecht

In een meeslepend gevecht hebben Denemarken en Australië met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen kunnen nog door naar de volgende ronde.

Het met (oud-)Eredivisionisten doorspekte Denemarken kwam al vroeg op voorsprong via Christian Eriksen, maar kon die voordelige marge niet lang vasthouden. Nog voor rust kwamen de door Bert van Marwijk gecoachte Socceroos alweer langszij via een strafschop van Mile Jedinak. Na rust kwam het scorebord niet meer in beweging, dus eindigde de boeiende wedstrijd in een gelijkspel.

De Nederlandse oefenmeester bracht dezelfde elf spelers aan de aftrap als afgelopen zaterdag, toen er met 2-1 verloren werd van Frankrijk. Bij de Denen kregen Ajacied Lasse Schöne en Feyenoorder Nicolai Jörgensen een basisplaats en de formatie van bondscoach Age Hareide kende in Samara een uitstekende start. Jörgensen legde de bal in het strafschopgebied op fraaie wijze panklaar voor Eriksen en de oud-Ajacied aarzelde geen moment voor hij zijn volley tegen de touwen werkte.

De Denen slaagden er echter niet in om door te pakken en lieten de Australiërs terugkomen in de wedstrijd. Jörgensen liet weliswaar een kopkans onbenut, maar de tegenstander nam het initiatief over. Rogic en Kruse kregen kansjes en Jedinak kreeg zelfs een strafschop na goed ingrijpen van de VAR. De videoscheidsrechter zag een handsbal van Yussuf Poulsen en de arbiter op het veld volgde zijn advies na het bekijken van de beelden. De Australiër maakte geen fout en zette de gelijkmaker op het bord.

Daarna werd het meer en meer een gevecht waarbij beide teams aan het langste eind hadden kunnen trekken. Het voetbal was niet hoogstaand, maar de spanning vergoedde veel. Vlak voor rust maakte Australië bijna een eigen goal en na rust werd de ploeg van Van Marwijk steeds sterker via de vleugels. Leckie, invaller Daniël Arzani en wederom Rogic kregen kansen en aan de overzijde liet Sisto een mogelijkheid onbenut. Gescoord werd er niet meer.

Dat betekent dat Denemarken nu vier punten heeft en ook Australië is van de nul af. De Socceroos kunnen zich in de laatste ronde tegen Peru nog plaatsen voor het WK, maar moet dan wel zelf winnen en is dan afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Denemarken en Frankrijk.

Mile Jedinak & Trent Sainsbury in duel met Denmark's Thomas Delaney and Simon Kjaer. (PRO SHOTS/Action Images)
Mile Jedinak and Trent Sainsbury in action with Denmark's Thomas Delaney & Simon Kjaer. (PRO SHOTS/Action Images)

Rome: reddingsschip moet maar naar Nederland

Italië weigert een reddingsschip toe te laten. De bemanning van de Lifeline, die vaart onder de Nederlandse vlag, zou enkele honderden bootvluchtelingen hebben opgepikt bij Libië, tegen de wil van de Italiaanse kustwacht in. "Goed, ga met die lading mensen maar naar Nederland, maak je tocht maar een beetje groter", zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap op Facebook. Hij voegde er aan toe: "deze nephulporganisatie zal niet meer op Italiaanse bodem komen."

De Lifeline is van een Duitse hulporganisatie.

Rome: reddingsschip moet maar naar Nederland
Rome: reddingsschip moet maar naar Nederland (Foto: ANP)

'Proef staatswiet gefaseerd invoeren'

Het experiment met de door de staat gekweekte cannabis moet gefaseerd worden ingevoerd. Daarvoor pleit Cannabis Connect, een vereniging van 250 cannabisondernemingen in een reactie op de commissie-Knottnerus die de overheid advies uitbracht over het zogeheten gesloten coffeeshopketen.

In de beginfase van het experiment zouden shops de gereguleerde wiet moeten kunnen aanbieden naast hun oude assortiment van de coffeeshop, stelt Cannabis Connect. Er kan dan worden gekeken of de gereguleerde wiet aanslaat bij de consument, aldus de sector. Ook pleiten de ondernemingen ervoor dat de coffeeshops zelf hun wiet moeten kunnen telen en hun hasj kunnen blijven verkopen die uit het buitenland komt.

'Proef staatswiet gefaseerd invoeren'
'Proef staatswiet gefaseerd invoeren' (Foto: ANP)

Kort geding over ontruiming pand We Are Here

De ongedocumenteerde asielzoekers van actiegroep We Are Here willen met een kort geding voorkomen dat ze uit het gekraakte pand in Amstelveen moeten. De rechtszaak volgt nadat burgemeester Bas Eenhoorn samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) had besloten dat de asielzoekers uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moeten zijn. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

De groep kraakte het pand aan de Groen van Prinstererlaan 114 op 5 juni nadat de asielzoekers de eerder gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost hadden verlaten. De eigenaar van het gebouw deed aangifte, waarop het OM de krakers liet weten dat het pand zou worden ontruimd. Volgens Eenhoorn hadden ze tot woensdag de gelegenheid een kort geding aan te spannen. Dit is niet gebeurd, waarop de aankondiging tot ontruiming van komende maandag volgde. Daarop zijn ze alsnog naar de rechter gestapt, aldus de burgemeester.

Kort geding over ontruiming pand We Are Here
Kort geding over ontruiming pand We Are Here (Foto: ANP)

NHL Awards uitgereikt, Hall verkozen tot MVP

In het Las Vegas Hard Rock Hotel and Casino zijn woensdagavond de NHL Awards uitgereikt. De voornaamste prijs is de Hart Memorial Trophy voor de MVP van de competitie en die werd gewonnen door Taylor Hall van de New Jersey Devils.

Het was de eerste keer dat Hall genomineerd werd voor de prijs en hij is ook de eerste speler van de Devils die door de Amerikaanse journalisten uitgekozen wordt als winnaar. Hij kwam dit seizoen tot 54 assists en 39 goals, goed voor bijna honderd punten. In de stemming hield Hall Nathan MacKinnon nipt achter zich, terwijl Anze Kopitar, Claude Giroux en Connor McDavid verder weg bleven.

Er werden nog flink wat andere prijzen uitgedeeld, onder meer aan de coach van de Humboldt Broncos, die samen met veel spelers van zijn Canadese juniorploeg kwam te overlijden bij een busongeval. George McPhee van de Vegas Golden Knights, die in hun debuutseizoen de Stanley Cup-finale haalden, werd uitgeroepen tot coach van het jaar.

De King Clancy Trophy, voor het tonen van leiderschap en het bijdragen aan de gemeenschap, ging naar de legendarische Zweedse tweelingbroers Daniel en Henrik Sedin van de Vancouver Canucks, die dit seizoen hun carrière beëindigden. Pekka Rinne won de Vezina Trophy voor beste goalie van het seizoen. 

Een overzicht van alle prijswinnaars is hier te vinden.

Nog even een overzicht van de mooiste plays uit de play-offs (Bron: YouTube)

Tienerdoping kan wereldkampioen Olympische Spelen kosten

De Egyptische gewichthefbond heeft een probleem: men heeft een schorsing van twee jaar boven het hoofd hangen en het zou maar zo kunnen dat Egypte daardoor de Olympische Spelen van 2020 moet missen, wat hen twee kansen op een medaille zou kosten.

Het probleem is dat er in 2016 nogal wat positieve dopinggevallen uit Egypte kwamen, vooral door tieners. Wereldgewichthefbond IWF stuurde in december 2016 een team dopingcontroleurs naar Egypte, waar de jongelingen een trainingskamp hadden voor de Afrikaanse jeugd- en juniorenkampioenschappen in eigen land.

Maar liefst zeven jonge sporters bleken een positief plasje afgeleverd te hebben, waaronder twee 14-jarige meisjes. Het onderzoek heeft lang geduurd, maar nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te zitten, hoewel de IWF uit privacy-overwegingen geen namen noemt van de minderjarige betrapte sporters. Nu de zaak verder kan gaan wordt gekeken naar een mogelijk gevolg voor Egypte als land, en dat kan slecht uitpakken.

Landen met meer dan drie dopinggevallen in één jaar kunnen een schorsing en zware boete krijgen. Met Egypte's cijfers zou het uitkomen op vermoedelijk twee jaar schorsing en een boete van een kwart miljoen dollar. Mahmoud Mahgoub, voorzitter van de Egyptische gewichthefbond, liet eerder al eens weten dat de positieve tests niks meer waren dan 'een samenzwering tegen Egypte'.

Dat lijkt geen sterk argument en de kans lijkt dan ook aanzienlijk te zijn dat Egypte inderdaad geschorst wordt. Dat zou vooral een klap zijn voor twee sporters: wereldkampioen Mohamed Ihab en Sarah Ahmed. Ihab is één van de populairste gewichtheffers ter wereld en won in Rio olympisch brons, net als Ahmed. Zij werd daarmee de eerste Arabische vrouw ooit die een olympische gewichthefmedaille won, wat Egyptische meisjes in de afgelopen twee jaar flink aan het sporten heeft gekregen.

Raceauto's besturen met hersenen

Gisteren bestuurden Nederlanders voor het eerst ter wereld een racewagen op afstand met de kracht van hersenactiviteit. Tijdens de Vodafone Formula Brain competitie probeerden finalisten de snelste tijd neer te zetten op het Midland Circuit in Lelystad.

In de regionale voorrondes die de afgelopen maand zijn gehouden konden mensen zich kwalificeren voor de finale. Dit deden zij door een tijd neer te zetten in een virtuele simulatie. Deze winnaars namen het woensdag tegen elkaar op in de landelijke finale met een echte racewagen die bestuurt werden door middel van hun eigen hersenkracht. De winnaar met de snelste tijd is Daan Berkhof geworden.

Hoe het werkt? De hersenactiviteit van de coureur werd gemeten door een speciale helm. Deze helm neemt hersenactiviteit waar. De kleine elektrische prikkels zijn beïnvloedbaar door sterk te focussen of juist een neutrale breinstatus te bereiken. Hoe sterker de focus van de coureur, hoe harder de auto gaat. Anderzijds geldt hoe neutraler de mentale status, hoe langzamer. Daarnaast is de raceauto uitgerust met een camera die beelden terugstuurt naar de coureur. Die ziet deze beelden real-time, waardoor hij zich daadwerkelijk achter het stuur waant.

Louise Meijer, Directeur Brand & Communications bij VodafoneZiggo zegt: "Waar het hier om gaat is het op afstand besturen van iets, zonder ledematen of voice control. Deze techniek kan voor veel mensen relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie voor wie dit veiligheid, communicatie of meer vrijheid kan betekenen. Of de entertainmentsector waar het besturen van computerspellen met hersenactiviteit zorgt voor een compleet nieuwe ervaring."

Formula Brain (Foto: Vodafone)

Formula Brain (Foto: Vodafone)

Snorfiets met helm in 2019 naar rijbaan in Amsterdam

Snorfietsers in Amsterdam moeten naar verwachting begin 2019 van het fietspad naar de rijbaan verhuizen en een helm opzetten. Het stadsbestuur wil zo snel mogelijk met een verkeersbesluit komen dat hiervoor nodig is.

De gemeente wil zo de verkeersveiligheid vergroten. Op de fietspaden wordt het steeds drukker en zijn er steeds meer ongelukken. De Tweede Kamer stemde vorig jaar in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Vanaf 1 juli mogen gemeenten de snorfietsers op de rijbaan laten rijden.

Het college van burgemeester en wethouders wil nog voor de zomer met een conceptverkeersbesluit komen. Daarop kan iedereen een zienswijze indienen, waarna er een definitief besluit volgt. De gemeente begint vervolgens direct een voorlichtingscampagne. Ook worden borden en wegmarkeringen aangebracht, zodat goed zichtbaar is waar de snorfietsers op de rijbaan moeten.

Alle lichten op groen

"We zijn blij dat alle lichten daarvoor nu op groen staan", zegt verkeerswethouder Sharon Dijksma. ,,Tegelijkertijd gaat het om een ingrijpende en complexe maatregel. Snorfietsers moeten mogelijk andere routes gaan rijden, wennen aan een nieuwe plek op de weg en natuurlijk: een helm op."

Een snorfiets heeft een blauw kenteken en mag niet harder van 25 km per uur. De bestuurder hoeft nu nog geen helm op, maar dat gaat dus veranderen.

RAI Vereniging noemt het onbegrijpelijk dat de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan moet. Volgens de belangenorganisatie is wetenschappelijk bewezen dat de verkeersveiligheid niet verbetert, maar dat snorfietsers door deze maatregel juist in gevaar worden gebracht.

Snorfiets in 2019 naar rijbaan in Amsterdam
Snorfiets in 2019 naar rijbaan in Amsterdam (Foto: ANP)

Zanger Robby Valentine in elkaar geslagen

In Hoorn is zanger Robby Valentine in elkaar geslagen. Dat heeft hij op social media zelf laten weten. De zanger van Over and Over Again - een hit begin jaren negentig - werd op straat uitgescholen en in elkaar geslagen.

Valentine bracht zijn 6-jarige dochtertje naar school en werd vanaf station Hoorn Kersenboogerd gevolgd, nadat hij daar al uitgescholden was. Eenmaal op school aangekomen besloten twee andere vaders met Valentine mee terug naar het station te lopen, als extra back-up.

De drie mannen kwamen de jongens tegen, waarna een van de andere twee vaders hen op hun gedrag aansprak. Dat resulteerde erin dat Valentine in zijn gezicht geslagen werd, terwijl de andere vader een bloedneus opliep. De daders zetten het vervolgens op een rennen.

Volgens vrouw Marlies wordt Valentine al jaren uitgescholden op straat: "Mede omdat hij er opvallend uitziet", zegt ze over wat zelfs de reden is dat ze vanuit Almere naar West-Friesland zijn verhuisd. Marlies is uiteraard aangeslagen, maar is in elk geval blij dat er nog wat goedheid in de wereld is: "Dat die twee vaders hem geholpen hebben - en nu nog helpen - is zo vriendelijk."

Robby Valentine - Over and Over Again (Bron: YouTube)

'Friezen slapen het slechtst'

Overal in Nederland is men wel eens op zoek naar slaapmiddelen. De voornaamste reden daarvoor zal zijn dat men wat moeite heeft om in slaap te vallen, maar niet overal heeft men evenveel problemen.

Uit onderzoek van een vergelijkingswebsite blijkt dat vooral Friezen regelmatig online op jacht zijn naar slaapmiddelen. Opmerkelijk is dat Friesland en zo ongeveer het andere uiterste, Zeeland, de lijst aanvoeren. Naar een reden daarvoor is het gissen, wellicht is de zeelucht helemaal niet zo gezond.

Een op de vijf Nederlanders slaapt volgens het onderzoek slecht, vooral omdat de partner in zijn of haar slaap een half bos omver ligt te zagen. Dat gebeurt overigens vooral in het noordoosten, met Overijssel als dé snurkprovincie van Nederland.

Zeeuw steelt naaktfoto's meisjes uit iCloud

Een negentienjarige jongen uit Zeeland is binnengedrongen in de iCloud-accounts van meisjes en jonge vrouwen. Hij deed dat om hun naaktfoto's in handen te kunnen krijgen. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt. De jongen is dinsdag opgepakt. Hij heeft de foto's vermoedelijk niet verspreid, maar alleen zelf gebruikt.

De slachtoffers zijn meisjes en jonge vrouwen uit de omgeving van de verdachte. Hij hield hun sociale media in de gaten en maakte een lijst met alle informatie over hun privélevens, zoals namen van huisdieren. Die informatie kon hij gebruiken om beveiligingsvragen te beantwoorden toen hij onder hun naam probeerde in te loggen. Ook stuurde hij nepmails om wachtwoorden van slachtoffers te krijgen.

Zeeuw steelt naaktfoto's meisjes uit iCloud
Zeeuw steelt naaktfoto's meisjes uit iCloud (Foto: ANP)

Woningcorporaties bezorgd om belastingdruk

Woningcorporaties maken zich zorgen over de toenemende fiscale druk op huurders met de laagste inkomens. Van de twaalf maanden huur die huurders aan corporaties betalen, gaan er straks vier rechtstreeks naar de schatkist, zo berekende branchevereniging Aedes.

Aedes-voorzitter Marnix Norder noemt het absurd dat juist de huishoudens die de meeste moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, gebukt gaan onder de oplopende belastingdruk. ,,Het kabinet gebruikt ons als belastingkantoor, speciaal voor mensen die het niet breed hebben", zo zei hij voorafgaand aan een Tweede Kameroverleg over de sector.

In Nederland wonen 4 miljoen mensen in ongeveer 2,3 miljoen huizen van woningcorporaties. Het totale belastingbedrag van 1,9 miljard euro dat corporaties volgens Aedes in 2013 betaalden kwam neer op iets minder dan twee maanden huur van alle bewoners. Vorig jaar werd 3,6 miljard euro afgedragen aan de fiscus, wat al iets meer dan drie maanden huur was. In 2021 zal volgens Aedes 4,8 miljard euro moeten worden afgedragen, wat overeenkomt met vier maanden huuropbrengsten.

Woningcorporaties bezorgd om belastingdruk
Woningcorporaties bezorgd om belastingdruk (Foto: ANP)

Nog geen nieuw Afrikaans thuis voor migranten

Geen enkel land in Noord-Afrika toont vooralsnog bereidheid of interesse om migranten op te vangen die uit de Middellandse Zee zijn opgepikt. "Nog niet", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) donderdag over het plan dat EU-leiders willen gaan uitwerken.

Het idee is om economische migranten en vluchtelingen te scheiden op "ontschepingsplatforms" buiten de EU, bijvoorbeeld in Tunesië. Dat wordt geen Guantanamo Bay, maar een veilige plek vanwaar de VN-organisaties IOM en UNHCR mensen die recht op bescherming hebben kunnen herplaatsen naar Europa, aldus Avramopoulos. "Het Vluchtelingenverdrag van Genève is onze leidraad." Voor economische migranten wordt volgens hem een ,,waardige terugkeer" geregeld.

De Europese Commissie organiseert zondag een minitop met de leiders van minstens tien EU-landen om oplossingen voor het migratievraagstuk te vinden. Ook premier Rutte is daarbij, "Samen kunnen we bergen verzetten", zei Avramopoulos, die waarschuwde dat de toekomst van Europa op het spel staat. Niet alleen de Europese grens- en kustwacht wordt fors uitgebreid, ook zou het Europese Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) moeten worden uitgebouwd tot een echte 'Asiel Autoriteit'.

Tekort
De EU-landen moeten verder meer doen om de oorzaken van illegale migratie vanuit Afrika weg te nemen, vervolgde de Griek. Er is een tekort van 1,2 miljard euro in het Afrika-fonds van de EU. Hij riep de lidstaten op er snel 500 miljoen euro in te storten.

Avramopoulos maande de lidstaten verder om zogenoemde terugkeerbesluiten van uitgeprocedeerde asielzoeker ook echt uit te voeren en meer te doen tegen het gereis van asielzoekers door de EU. Vanwege dat laatste heerst binnen de Duitse regering een crisissfeer.

Nog geen Afrikaans land voor opvang migranten
Nog geen Afrikaans land voor opvang migranten (Foto: ANP)

Vanaf volgende week Pokémon Quest op smartphones

Eind mei kwam ontwikkelaar Game Freak vrij plotseling met Pokémon Quest voor Nintendo Switch, een free-to-play Pokémon-game met kleurrijke, blokkige graphics. Er werd ook een smartphone-variant aangekondigd die snel zou volgen. Lang hoeven we hier niet meer op te wachten, want Pokémon Quest voor smartphones verschijnt namelijk 27 juni.

In Pokémon Quest ga je met een team van drie Pokémon op onderzoek uit op Tumblecube Island. Je Pokémon bewegen automatisch, maar het is aan de speler om ze te laten aanvallen. Tijdens deze reizen vind je nieuwe items, waarmee je jouw thuisbasis kunt opvrolijken en nieuwe Pokémon kunt aantrekken. De game is op de Switch erg aantrekkelijk gebleken, binnen twee dagen was deze al een miljoen keer gedownload.

27 juni komt Pokémon Quest uit voor Android en iOS. Data uitwisselen tussen je smartphone en Switch is helaas niet mogelijk.

pokemon quest
pokemon quest

Zweden sturen Duitsland gratis naar huis op WK

Zaterdag speelt Duitsland op het WK voetbal tegen Zweden en na de 0-1 nederlaag tegen Mexico moeten onze oosterburen toch flink op gaan letten. Zweden heeft de aanval al ingezet, met als wapen een staaltje Duitse humor. Dat is om te lachen, zeggen ze dan.

Het Zweedse SportExpressen verscheen op de Duitse training en bood de spelers daar een cadeautje aan: vliegtickets van het WK naar een vakantie, 'want dat is wel het minste wat we voor ze kunnen doen', aldus de redactie. Gratis witbier aan boord, een gratis maaltijd waar vooraf voor betaald moet worden, Duits en Engels door elkaar, 23 juli - een week na de WK-finale - als datum, de schijnbaar weinig oog voor detail hebbende redactie van de Zweedse krant heeft het er allemaal in verwerkt.

Duitser Sami Khedira nam het natuurlijk allemaal weer veel te serieus, zoals het een Duitser betaamt. "Die tickets hebben we pas op 16 juli nodig, de dag na de WK-finale. Zweden is wel sterk, maar ik denk dat we de wedstrijd gaan winnen, want wij hebben ook een erg sterk team." 

Landelijke staking streekvervoer twee dagen uitgesteld

De vakbonden FNV en CNV hebben zojuist bekendgemaakt dat de start van de aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer met twee dagen is uitgesteld. De eerste stakingsdag staat nu gepland voor komende woensdag.

Onderhandelaars van de vakbonden melden dat er signalen zijn dat wat extra tijd kan helpen om het CAO-conflict op te lossen. "Dankzij de forse stakingsdruk bewegen werkgevers nu. Er is een opening om verder te praten", aldus FNV-onderhandelaar Paula Verhoef.

De bonden en werkgevers onderhandelen over verlaging van de werkdruk en een hoger loon. 


'Tapia is delen van WK-wedstrijd kwijt door kopstoot'

Het lijkt erop dat voetballer Renato Tapia donderdag namens Peru niet in actie kan komen tegen Frankrijk. In de eerste wedstrijd van Peru op het WK in Rusland (0-1 tegen Denemarken) kreeg de Feyenoorder een flinke kopstoot te verwerken.

Tapia heeft nog altijd veel last van de gevolgen daarvan en trainde woensdag dan ook niet mee met de selectie. Sterker nog, de middenvelder zou zelfs hele delen van het duel met Denemarken simpelweg kwijt zijn door de opgelopen schade, waardoor het uitermate onverantwoord lijkt om Tapia donderdag ook maar een seconde te laten spelen.

Naast Tapia hebben ook Alberto Rodriguez en André Carrillo in de aanloop naar het duel met Frankrijk te kampen met fysieke problemen.

Salah ontkent conflict binnen Egyptisch team

Mohamed Salah ontkent dat er een conflict is in de selectie van Egypte na de 3-1 nederlaag tegen Rusland van dinsdag. De aanvaller van Liverpool ontbrak in de openingswedstrijd van Egypte op het WK tegen Uruguay, een wedstrijd die met 1-0 verloren ging. Dinsdagavond verscheen hij in de basis en schoot hij vanaf de strafschopstip de 3-1 tegen de touwen.

Na afloop van de wedstrijd kwamen er berichten over conflicten in de selectie. De spelers en de technische staf zouden het niet met elkaar eens zijn over de manier van spelen. "Iedereen in Egypte is verenigd en er is absoluut geen conflict tussen ons", schrijft Salah op Twitter. "We respecteren elkaar en de relatie is uitstekend."

Salah werd de derde Egyptenaar die op het WK scoorde, na Abdelrahman Fawzi in 1934 en Magdy El Ghani in 1990. De 26-jarige aanvaller werd voor Liverpool afgelopen seizoen Premier League Speler van het Seizoen, PFA Spelers' Speler van het Jaar en Afrikaans Voetballer van het Jaar tijdens het seizoen 2017/18, waar hij topscorer werd in de Premier League met 32 doelpunten.

Bezwangerd door WK-speler? Levenslang Burger King!

Goed nieuws voor Russische dames die wel van een Whopper kunnen genieten: ze kunnen levenslang gratis Burger King-maaltijden winnen - samen met drie miljoen roebel - en daar hoeven ze weinig voor te doen. Zwanger raken van een op het WK uitkomende voetballer is al voldoende!

Althans, dat was de insteek van een opmerkelijke reclamecampagne van de Russische Burger King. Daar kwam een beetje kritiek over op social media en men heeft besloten om de boel dan toch maar terug te trekken. Excuses en alles kwamen er ook bij, zoals dat dan gaat. Het is nog niet bekend hoeveel Russische dames nu tevergeefs een hoeveelheid WK-zaad binnen hebben gehengeld.

Breivik vangt bot bij EHRM-hof

Het Europees hof voor de Rechten van de Mens neemt een klacht van Anders Breivik over zijn behandeling in de gevangenis niet in behandeling. De massamoordenaar vindt dat zijn mensenrechten worden geschonden door onmenselijke omstandigheden achter de tralies.

Het hof concludeert na onderzoek dat het geen schending van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens heeft gevonden. De klacht van Breivik is daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Breivik pleegde in 2011 in Oslo twee aanslagen waardoor in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij werd een jaar later veroordeeld wegens meervoudige moord en terrorisme. Hij kreeg 21 jaar celstraf opgelegd met de mogelijkheid tot verlenging. Breivik heeft zijn naam officieel veranderd en heet nu Fjotolf Hansen.

Eerder nam het hooggerechtshof van Noorwegen een beroep van Breivik al niet in behandeling.

Breivik vangt bot bij EU-hof
Breivik vangt bot bij EHRM-hof (Foto: ANP)

Ratten en lekkend riool in keukens Defensie

Al jaren komen er klachten over eetzalen van Defensie binnen. Niks nieuws zou je denken, militairen klagen, geheel terecht, al snel over het eten. Maar nee, dit keer over o.a. vieze lucht en muizen en ratten die in de keuken en eetzalen rondlopen. 

In Den Helder sloot een eetzaal van de Marine vanwege lekkende riolering. door het lek vlogen er veel muggen en vliegen in eetzaal en keuken en was de lucht niet te harden.  Op een kazerne in Amersfoort is de situatie blijkbaar nog erger. Zo erg dat de keuken daar tot nader order gesloten is en het eten voor de daar werkende militairen vanaf een andere kazerne moet worden aangeleverd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de eetzalen en keukens en gaf "Code Geel" af. Die code van de NVWA houdt in dat de voedselveiligheid nog niet overal in orde is. Een NVWA-woordvoerder: "Als uit ons vervolgonderzoek blijkt dat de zaken nog steeds niet op orde zijn, zal het toezicht bij Paresto worden geïntensiveerd". De instantie heeft nog niet bekend gemaakt welke misstanden zijn geconstateerd.

Niet alleen in de keukens en eetzalen gaat het mis. Ook veel militaire gezondheidscentra zijn niet op orde. De tandheelkundige afdeling in Garderen is een tijd dicht geweest nadat er gebouwkundige gebreken vast werden gesteld. In Assen, Oirschot, Woensdrecht en Nieuw-Milligen konden de centra na wat aanpassingen op bouwkundig en procedureel gebied open blijven.

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) eist nu opheldering van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Ze wil dat de staatssecretaris een top 10 van tekortkomingen overlegt en aangeeft wat haar acties zullen zijn.

Archieffoto Ministerie van Defensie
Archieffoto Ministerie van Defensie

Visstroper op heterdaad betrapt

De politie heeft vanochtend vroeg in een jachthaven in Langelille een 61-jarige Duitser op heterdaad aangehouden voor visstroperij. Dit alles gebeurde in nauwe samenwerking met de FUMO en de NVWA.

Vorig jaar kreeg de politie al signalen dat in de wateren rondom Langelille mogelijk een visstroper actief zou zijn. Onderzoek leverde toen helaas niets op. De afgelopen periode kwamen er weer meldingen. Agenten besloten om het gebied extra in de gaten te houden. Gisteravond zagen ze hoe de Duitser in de weer was met visdraad, haken en aas. Hij plaatste een zogenaamde aal hoekwant. Vanochtend vroeg kwam de man terug om zijn vangst binnen te halen. Toen hij met zijn bootje in de jachthaven aanmeerde, werd hij aangehouden door een medeweker van de FUMO en een agent.

In een emmer zat een grote paling. Die werd direct teruggezet. In de vriezer van zijn vakantieverblijf werden vervolgens diverse pakketten ingevroren paling gevonden. Het sterke vermoeden bestaat dan ook dat man al langer aan het stropen is. Een medewerker van de NVWA en een agent hebben vervolgens in het water gezocht naar meer aal hoekwanten. In totaal werden er drie aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Visstroperij
Visstroperij heeft een nadelige invloed op de visstand. Bovendien kan er illegaal veel geld mee worden verdiend. Stroperij is strafbaar gesteld als een economisch delict. Uit vervolgonderzoek moet duidelijk worden hoe lang de man zich precies bezig heeft gehouden met visstroperij.

Visstroper op heterdaad betrapt (Foto: politie.nl)
Visstroper op heterdaad betrapt (Foto: politie.nl)

Bestaansminimum schuldenaar beter beschermd

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als er beslag wordt gelegd op een bankrekening moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen. Dekker: ‘Als iemand zijn schulden niet betaalt, mag een schuldeiser maatregelen nemen om zijn geld terug te krijgen. Maar dat moet niet zover gaan dat mensen geen kant meer op kunnen en onder het bestaansminimum terechtkomen.’ Met het oog hierop heeft de minister een wetsvoorstel opgesteld, dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Het voorstel sluit aan bij de inzet van het kabinet om het aantal problematische schulden terug te dringen en mensen met schulden effectiever te helpen.

De bewindsman stelt voor om ook bij beslag op een bankrekening een deel van het tegoed hiervan te vrijwaren, zodat de schuldenaar in zijn levensonderhoud kan blijven voorzien. Deze zogeheten beslagvrije voet geldt al voor beslag op het loon of de uitkering van de schuldenaar, maar nog niet voor bankrekeningen. En dat laatste is onwenselijk, aldus Dekker. Iemand kan dan al snel in de problemen komen. Bijvoorbeeld als er alleen beslag wordt gelegd op de bankrekening van de schuldenaar, terwijl diens loon of uitkering net is gestort. Dan blijft er niets over om van te leven.

Een schuldeiser kan er ook voor kiezen beslag te leggen op roerende zaken, zoals een auto of waardevolle spullen uit de inboedel van een schuldenaar. Dat gebeurt aan de hand van een lijst waarop staat wat wel en niet in beslag mag worden genomen. Ook hier mag het beslag niet tot onaanvaardbare gevolgen leiden. Dat betekent dat niet alles in beslag mag worden genomen. De huidige lijst van zaken die buiten het beslag blijven, is verouderd. Zo zou naar de letter van de wet een pak melk niet in beslag mogen worden genomen maar de koelkast waarin de melk wordt bewaard of het glas van waaruit de melk wordt gedronken wel. Daarom zijn de regels aangepast en bij de tijd gebracht.

Mocht het zover komen dat de in beslag genomen spullen van iemand moeten worden verkocht, dan moet dat wel efficiënt gebeuren. Daarom wil de minister verkoop via internet mogelijk maken. Bij verkoop via internet kan een breder publiek worden bereikt dan bij verkoop via de huidige, traditionele methode van zaalveiling. Veilen via internet leidt bovendien tot meer transparantie, omdat iedereen kennis kan nemen van het verkoopproces. Dit kan bijdragen aan een hogere opbrengst tegen lagere kosten. De veiling van huizen (onroerende goederen) gebeurt al via internet.

Het in beslag nemen van motorrijtuigen en aanhangwagens gaat straks ook anders. Nu moeten deurwaarders nog op pad om het voertuig op te sporen. Dit kost tijd en geld, terwijl de kenmerken van de auto eenvoudig zijn vast te stellen door inzage in het kentekenregister van de RDW. Dit wetsvoorstel zorgt er daarom voor dat de deurwaarder auto’s, motoren en brommers niet meer hoeven te zien om beslag te kunnen leggen, maar gebruik kunnen maken van het kentekenregister. De maatregel maakt het werk van deurwaarders eenvoudiger.

Verder wil minister Dekker dat er geen beslag wordt gelegd, als redelijkerwijs voorzienbaar is dat de kosten de baten overtreffen. Gedwongen verkoop levert in zo’n geval niets op. Sterker nog, het leidt alleen maar tot een hogere schuld, omdat allerlei bijkomende kosten voor rekening van de schuldenaar zijn. Het beslag wordt dan een pressiemiddel. De schuldenaar zal onder druk misschien betalen, ook als hij daar eigenlijk geen mogelijkheden voor heeft. Hij lost dit dan bijvoorbeeld op door de rekening van een andere schuldeiser niet te betalen.

In het regeerakkoord staat dat bestaande juridische procedures ingewikkeld zijn en niet altijd voldoen voor het oplossen van alledaagse problemen van burgers. In dat kader is het programma “verbetering van het burgerlijk procesrecht” aangekondigd. Dit heeft tot doel te zorgen voor meer eenvoud, snelheid, flexibiliteit en effectiviteit bij zowel de gerechtelijke geschiloplossing als het beslag- en executierecht. Het wetsvoorstel maakt deel uit van het programma.

Kinderen uit netwerk seksueel misbruik gehaald

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Nederlandse, Australische en Filipijnse politie zijn de afgelopen dagen 18 kinderen in het Aziatische land uit misbruiksituaties gehaald. De kinderen, van wie de jongste 5 maanden oud is, werden door hun familie aangeboden voor online seksueel misbruik.

Kopers van over de hele wereld, waaronder Nederland, lieten de kinderen op bestelling misbruiken. Zij gaven via chatgesprekken aan wat zij wilden zien, spraken een prijs af en konden het misbruik vervolgens via de webcam rechtstreeks bekijken. Alle beschikbare informatie over de kopers wordt gedeeld met de autoriteiten in de landen waar zij vandaan komen.

Politie-liaison
De Filipijnse politie werd bij in totaal vijf verschillende onderzoeken begeleid door de Nederlandse politie-liaison in Manilla. Hij is speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme naar de Filipijnen uitgezonden. Ook een flexibel inzetbare liaison van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid bood ter plekke ondersteuning. Behalve de Nederlandse politiemensen was ook de Australische politie nauw bij de onderzoeken betrokken.

Online seksshows
De onderzoeken leidden ertoe dat op verschillende plekken in het land kinderen uit misbruiksituaties konden worden gehaald. Zo haalde de politie in het noorden van de Filipijnen vijf kinderen uit een woning die door hun ouders en grootouders werden aangeboden voor online seksshows. De kinderen waren tussen vijf maanden en twaalf jaar oud.

De Nederlandse politie-liaison in Manilla, Farid El Hamouti, is enthousiast over de samenwerking en het geboekte resultaat. ’Als het gaat om de bestrijding van kinderporno en kindersekstoerisme hebben wij als Nederlandse politie veel kennis en ervaring. Die willen we graag overdragen. Door dat in een onderzoek te doen, maak je het heel praktisch en concreet.’

Geschrokken
El Hamouti is geschrokken van het gemak waarmee mensen seksshows kunnen kopen. ’Het is heel laagdrempelig allemaal. Zowel de kopers als de aanbieders lijken het misbruiken van kinderen de normaalste zaak van de wereld te vinden. De prijzen zijn daar ook naar: een show kost gemiddeld tussen de 15 en 25 euro.’ De betrokken landen gaan de komende tijd bekijken op welke wijze de samenwerking kan worden voortgezet.

Kinderen uit netwerk seksueel misbruik gehaald (Foto: stockfoto politie.nl)
Kinderen uit netwerk seksueel misbruik gehaald (Foto: stockfoto politie.nl)

'Belasting op aardgas met 75% omhoog'

Een van de manieren om huishoudens 'van het gas' te krijgen is het verhogen van de energiebelasting op gas en verlaging van die belasting op elektriciteit. Met hoeveel procent de belasting zou moeten stijgen of dalen, is nog onderwerp van onderzoek, zegt een woordvoerder van het Klimaatakkoord in reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

De krant schrijft dat de klimaattafel Gebouwde Omgeving, onder leiding van Diederik Samsom, de belasting op aardgas de komende twaalf jaar met 75 procent wil laten stijgen. De woordvoerder wil dat niet bevestigen. Hij zegt wel dat belastingtarieven de knoppen zijn waaraan kan worden gedraaid om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Onder aanvoering van Ed Nijpels zijn diverse 'klimaattafels' bezig met het bedenken van maatregelen om de CO2-uitstoot voor 2030 met 49 procent omlaag te krijgen.

'Belasting middel om van gas af te komen'
'Belasting middel om van gas af te komen' (Foto: ANP)

Kinderen met langdurige beperking 'dakloos' in de Jeugdwet

Kinderen en jongeren met een langdurige beperking zijn ‘dakloos’ geraakt in de Jeugdwet. De uitvoering van de Jeugdwet schiet flink tekort voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornis. Met een brandbrief aan de Tweede Kamer en een Zwartboek Jeugdhulp vragen gehandicapten- en patiëntenorganisaties met klem om aandacht en verbeteringen voor deze jeugd.

De Tweede Kamer praat vandaag (donderdag 21 juni) over de evaluatie van de Jeugdwet. In die evaluatie is geen aandacht voor jeugd met een beperking. In de praktijk ontvangen gehandicapten- en ouderorganisatie een bijna constante stroom van meldingen over wat er voor hun kinderen misgaat in de zorg en ondersteuning. Samen met Bosk, Per Saldo, Lotje&Co, Nederlandse Vereniging voor Autisme en Balans bundelde Ieder(in) tientallen meldingen in het Zwartboek: Ouders aan het woord.

Eindeloze strijd
Uit de meldingen komt een ronduit schrijnend beeld naar voren van gezinnen die de zorg voor hun kinderen niet of maar heel moeizaam geregeld krijgen. De Jeugdwet werkt niet goed voor deze gezinnen. De toegang tot de zorg is bureaucratisch, er worden korte ondeskundige indicaties afgegeven en daarmee samenhangend: bij veel gemeenten ontbreekt de juiste expertise.

Ook melden ouders tegenwerking en onwil als zij zorg of ondersteuning willen aanvragen. ‘Om passende zorg te kunnen krijgen moeten we een eindeloze strijd voeren met de gemeente en met instanties. Ik ben moegestreden’, meldt een van de ouders.

Vermijdbare crisishulp
In sommige gevallen blijft passende zorg uit, waardoor de kinderen en hun gezinnen dieper in de problemen raken. Soms is crisishulp dan nog de enige mogelijkheid. Met tijdige en deskundige ondersteuning was dat vermijdbaar geweest, melden ouders.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), zegt dat er veel misgaat omdat het jeugdbeleid van gemeenten vanouds gericht is op kinderen met opvoedproblemen, of kinderen uit multi-probleemgezinnen. “Voor die groep zijn opvoedkundige en kortdurende interventies misschien geschikt. Maar kinderen met een beperking hebben heel andere zorg nodig. Zo hebben kinderen met autisme of een verstandelijke beperking vaak baat bij langdurige, intensieve 1-op-1 begeleiding om mee te kunnen doen op school, thuis en in hun vrije tijd. Als deze begeleiding ontbreekt, kan een kind uiteindelijk totaal ontsporen en in de crisisopvang terecht komen.”

Serieuze aandacht van de minister en de Tweede Kamer
In de brief aan de Kamer vragen Ieder(in) en Per Saldo om aandacht en oplossingen voor de kinderen/jongeren met een beperking. De Tweede Kamer wordt gevraagd om de minister aan te spreken op zijn ‘stelselverantwoordelijkheid’. Na drie jaar Jeugdwet is duidelijk dat het voor de bovengenoemde jeugd bij lange na niet goed werkt. Het is daarom zaak dat de minister met spoed met de gemeenten en met mensen met een beperking, ouders en hun organisaties aan tafel gaat om de huidige problemen op te lossen.

Kinderen met langdurige beperking 'dakloos' in de Jeugdwet (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Kinderen met langdurige beperking 'dakloos' in de Jeugdwet (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Trump: N-Korea geeft lichamen soldaten terug

Noord-Korea heeft woensdag de stoffelijke overschotten van tweehonderd Amerikaanse militairen uit de Koreaanse Oorlog teruggegeven. Dat heeft president Donald Trump woensdag laten weten.

"We hebben onze gesneuvelde helden teruggekregen. De stoffelijke overschotten zijn vandaag teruggestuurd, al tweehonderd zijn teruggestuurd", zei Trump tegen een menigte tijdens een bijeenkomst in Duluth in de staat Minnesota.

Een officiële bevestiging van het ministerie van Defensie is er nog niet. Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeiden dinsdag dat Noord-Korea in de komende dagen de stoffelijke overschotten van een aanzienlijk aantal personen zou overdragen aan het opperbevel van de Verenigde Naties in Zuid-Korea en dat ze zouden worden overgebracht naar luchtmachtbasis Hickam in Hawaï.

Trump: N-Korea geeft lichamen soldaten terug
Trump: N-Korea geeft lichamen soldaten terug (Foto: ANP)

Koopwoningen duurder dan ooit

In mei 2018 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex koopwoningen voor het eerst hoger (0,6 procent) dan de piek in augustus 2008. Daarmee is ook het hoogste niveau bereikt sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen ruim 28 procent hoger.

Bestaande koopwoningen waren in mei 8,9 procent duurder dan in mei 2017. De prijsstijging was iets groter dan in de voorgaande twee maanden. Het Kadaster maakte afgelopen maandag bekend dat het in mei 18.237 verkochte woningen registreerde. In de eerste vijf maanden van 2018 zijn 86.609 woningen verkocht. Dat is 6,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2017.

Consument onveranderd positief

De stemming onder consumenten is in juni even positief als in mei, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen blijft 23. De koopbereidheid is een fractie minder. Het oordeel over het economisch klimaat verandert niet.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen ligt al sinds eind 2016 boven de 20.

Koopbereidheid een fractie minder positief
Consumenten oordelen in juni net zo positief over de economie als in april. De deelindicator Economisch klimaat ligt op 43. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden is iets positiever, terwijl het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden iets minder positief is.

De koopbereidheid neemt een fractie af in juni. Deze deelindicator komt in juni uit op 9, tegen 10 in mei. Consumenten oordelen in juni over hun financiële situatie hetzelfde als in mei, maar vinden de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder gunstig.

Consument onveranderd positief  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consument onveranderd positief (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Drugslab opgerold in Hardenberg, 2 arrestaties

De politie heeft in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 juni een groot drugslaboratorium opgerold. Het laboratorium bevond zich in een schuur bij een vrijstaande woning in de gemeente Hardenberg. De bewoner, een 50-jarige man uit de gemeente Hardenberg, en een 44-jarige man uit Tilburg zijn aangehouden. Er zijn aanwijzingen dat er op het terrein ook afvalstoffen in de bodem zijn geloosd.

Het laboratorium kwam in beeld na tips. De politie startte meteen een onderzoek. Een drugslab brengt ernstige gevaren met zich mee. Denk daarbij vooral aan ontploffingsgevaar en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Het onderzoek leidde dinsdagnacht tot een instap door een arrestatie team.

Het lab werd geïnventariseerd en met assistentie van de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld en vernietigd vanwege mogelijke gevaren voor de veiligheid van politiemensen en het milieu. Vermoedelijk worden er duizenden liters aan chemicaliën afgevoerd. Daarnaast zijn er sporen veiliggesteld en is de woning doorzocht.

2 motorrijders dood door frontale botsing

Bij een botsing op de Bosweg in Ooltgensplaat zijn op 20 juni twee motorrijders om het leven gekomen. Het verkeersongeval gebeurde om 19.45 uur bij een onderdoorgang van de snelweg A29, ter plaatse bekend als de Meeuwentunnel.

De twee motorrijders, een 20-jarige man uit Oud-Beijerland en een 32-jarige man uit Ooltgensplaat, botsten daar frontaal op elkaar. Pogingen om beide mannen te reanimeren mochten niet meer baten.

Hoe de aanrijding heeft kunnen ontstaan is nog onbekend. De politie zette de Bosweg bij de betreffende tunnel enkele uren af om de ongevalslocatie in kaart te brengen en eventuele sporen veilig te stellen.

2 motorrijders dood door frontale botsing (Foto: stockfoto politie.nl)
2 motorrijders dood door frontale botsing (Foto: stockfoto politie.nl)

Bijstandsbudget voldoet niet meer

De raming van het macrobudget voor het bijstandsbudget (BUIG) klopt niet. Tot die conclusie komt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn advies over de financieringssystematiek van de bijstand aan staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gemeenten hebben de afgelopen jaren te maken met grote tekorten op de uitvoering van de bijstand. Het tekort beloopt ruim 270 miljoen euro in zowel 2016 als 2017. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat bij de raming van het benodigde budget ten onrechte geen rekening is gehouden met het beroep dat statushouders doen op de bijstand.

Gemeenten krijgen de kosten hiervan op termijn gedeeltelijk wel terug, maar in het jaar zelf is het budget niet toereikend. In het jaar dat de statushouders instromen financieren de gemeenten de kosten daarvan uit eigen middelen. Daarom vindt de ROB dat de ramingsmethodiek moet worden aangepast.

De VNG heeft instemming met het Interbestuurlijk programma (IBP) mede afhankelijk gesteld van een oplossing voor dit probleem. De ROB heeft ook advies uitgebracht over het verdeelmodel voor de bijstand voor 2019. De ontoereikende omvang van het budget - bijna 6 miljard euro -vormt echter het belangrijkste probleem.

Prikkelwerking
Het Rijk is verantwoordelijk voor een toereikend budget en een adequate verdeling van het budget voor de bijstand over de gemeenten. Gemeenten zijn vervolgens verantwoordelijk voor een doelmatige uitvoering van de bijstand. De onjuiste raming van het macrobudget ondergraaft de uitgangspunten, het vertrouwen en de beoogde prikkelwerking van het stelsel, aldus de Raad. Gemeenten kunnen bij tekorten immers wijzen op het ontoereikende macrobudget zonder het eigen beleid ter discussie te hoeven stellen.

Grote tekorten bij gemeenten
Gemeenten met een tekort van meer dan 5% kunnen een beroep doen op een vangnetregeling. Over 2017 komen 229 van de 305 gemeenten met een tekort in aanmerking voor dit vangnet. Deze vangnetregeling is echter niet bedoeld om tekorten op het (ontoereikende) macrobudget te compenseren, benadrukt de ROB. Het is bedoeld voor het opvangen van onevenredig grote financiële risico’s, die voortvloeien uit onvolkomenheden van het verdeelmodel en van onverwachte tegenvallers van individuele gemeenten. Het vangnet lost het ontoereikende macrobudget ook niet op. De vangnetregeling wordt immers weer uit het macrobudget betaald.

Hogere uitkering gemeentefonds geen oplossing
De verhoging van het accres (gemeentefonds) is geen oplossing voor de tekorten op de bijstand. Het kabinet gaat daar impliciet wel vanuit. Met het extra accres zouden gemeenten meer kunnen investeren in participatie en werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder statushouders. Dat leidt tot een daling van het aantal bijstandsgerechtigden en ‘hiermee kan de door gemeenten ervaren problematiek rond het macrobudget bijstand opgelost worden’, aldus het IBP. Een daling van het aantal bijstandsgerechtigden leidt weer tot verlaging van het macrobudget BUIG. Al met al is dit geen oplossing voor de eerdere tekorten en de mogelijke tekortkomingen in de ramingssystematiek.

Toekomstige raming
Voor de toekomstige raming van het macrobudget stelt de Raad twee mogelijkheden voor:

  1. Er kan voor nacalculatie worden gekozen, waarbij het macrobudget na afloop van het jaar wordt gecorrigeerd op basis van het tekort of overschot van alle gemeenten.
  2. Een variant waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met niet-conjuncturele, onbeïnvloedbare, externe effecten zoals de toestroom van statushouders.

De voorkeur van de ROB gaat uit naar de tweede variant. Voorwaarde hierbij is dat de grote tekorten op de bijstandsbudgetten van gemeenten over 2016 en 2017 eenmalig door het Rijk worden ‘afgekocht’. Omdat het Rijk bij de bepaling van het macrobudget over die jaren ten onrechte geen rekening heeft gehouden met de toestroom van statushouders.

Meerjarig gezien is de raming van de conjuncturele effecten, op basis van de werkloze beroepsbevolking, voor het bijstandsbudget overigens wel adequaat. Gemeenten kunnen deze schommelingen in het bijstandsbudget zelf opvangen. Wel bepleit de Raad dat het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van voorgenomen beleid vooraf toetst. Dat bevordert de objectiviteit en de transparantie en daarmee het vertrouwen in de ramingssystematiek. Als ondanks deze aanpassingen het saldo van de tekorten of overschotten boven de drie procent uitkomt, moeten Rijk en gemeenten bespreken of correctie van het macrobudget nodig is.

Verdeelmodel inkomensdeel Participatiewet 2019
In het ROB-advies over het verdeelmodel inkomensdeel Participatiewet 2019 concludeert de ROB dat de voorgestelde aanpassing van het verdeelmodel kan worden ingevoerd. Het model is uitontwikkeld voor zowel de voorspelling van het aantal huishoudens dat bijstand ontvangt, als de prijs van de uitkering die zij gezien de objectieve kenmerken zouden moeten ontvangen.

Meer mensen aan het werk

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in mei ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Bijna 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 352 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Zij zijn volgens de ILO-definitie werkloos. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 5 duizend per maand. Hiermee kwam het percentage werklozen in de beroepsbevolking in mei uit op 3,9.

De rest van de groep niet-werkenden, ruim 3,8 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand afgenomen. UWV registreerde eind mei 301 duizend lopende WW-uitkeringen.

352 duizend werklozen volgens de ILO-definitie
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In mei waren er 352 duizend werklozen, dat komt neer op 3,9 procent van de beroepsbevolking. Dat percentage is even hoog als in de twee maanden daarvoor. Daarmee is de werkloosheid nog steeds hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis in de tweede helft van 2008. Toen was het werkloosheidspercentage namelijk 3,6.

UWV: Daling WW-uitkeringen zet onverminderd door
Eind mei verstrekte UWV 301 duizend lopende WW-uitkeringen. Omdat een persoon meerdere WW-uitkeringen naast elkaar kan ontvangen, komt dat neer op 290 duizend personen. Een derde daarvan (96 duizend personen) zat langer dan een jaar in de WW. Het aantal WW-uitkeringen daalde ten opzichte van vorige maand met ruim 13 duizend (-4,2 procent). In vergelijking met mei 2017 valt een afname van bijna 85 duizend uitkeringen (-22,0 procent) te noteren. De daling is op jaarbasis het sterkst bij technische beroepen en transport- en logistiekberoepen (beide ongeveer -30 procent).

UWV: Instroom daalt voor alle beroepsklassen
In de eerste vijf maanden van 2018 verstrekte UWV 149 duizend nieuwe WW-uitkeringen. Dat is een afname van 14,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In alle beroepsklassen is de instroom afgenomen ten opzichte van de eerste vijf maanden van vorig jaar. In januari tot en met mei 2018 zijn er 178 duizend WW-uitkeringen beëindigd, een daling van 11,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Onbenut arbeidspotentieel
Het CBS publiceert maandelijks over de omvang van de werkzame beroepsbevolking en de niet-werkzame bevolking, waarbij de laatste groep wordt uitgesplitst naar de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking (allemaal volgens ILO-definitie). Met de werkloze beroepsbevolking wordt echter niet het totale onbenut arbeidspotentieel beschreven.

Behalve werklozen volgens de ILO-indicator worden hiertoe nog andere groepen gerekend. Het gaat om mensen die óf recent gezocht hebben naar werk óf direct beschikbaar zijn voor werk. Deze mensen worden gerekend tot het onbenut arbeidspotentieel, maar vallen buiten de werkloosheidsdefinitie. Ook deeltijders die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.

De grootte en samenstelling van deze groepen worden alleen per kwartaal gepubliceerd. Het totaalbeeld dat de onderstaande figuur weergeeft is gebaseerd op de meest recente kwartaalcijfers (eerste kwartaal 2018). Het totale onbenut arbeidspotentieel bestond in het eerste kwartaal van 2018 uit ruim 1,2 miljoen mensen. Een jaar eerder waren dit er nog ruim 1,4 miljoen. De ontwikkeling van het totale onbenut arbeidspotentieel hangt sterk samen met de ontwikkeling van de werkloosheid volgens de ILO-definitie.

Meer mensen aan het werk  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer mensen aan het werk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK! Wat een weer: geen peil op te trekken

Aanvankelijk bewolkt en af en toe wat regen of motregen. Geleidelijk komen er van het westen uit enkele opklaringen binnen. In de loop van de ochtend krijgt, vooral het noorden, met enkele buien of af en toe regen te maken. Met middagtemperaturen die uiteenlopen van 15°C op de Wadden tot 19°C in het zuidoosten is het vandaag een stuk koeler dan de afgelopen dagen. De noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard.

Komende nacht is er tamelijk veel bewolking en neemt de buienactiviteit, wederom vooral in de noordelijke helft van het land, weer tijdelijk toe. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 12°C. De noordwestenwind is matig of vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard.

Vrijdag overdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er is een enkele bui of wat (mot)regen mogelijk. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 16°C. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

Iteejer zag een koe en kalfje in de wei  (Foto: iteejer)
Iteejer zag een koe en kalfje in de wei (Foto: iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De zomer begint

Het wordt officieel zomer. De zon staat donderdag om 12.07 uur op zijn noordelijkste punt aan de hemel, loodrecht boven de noordelijke Kreeftskeerkring, het dichtst bij ons. Dat is het begin van onze astronomische zomer.

De Kreeftskeerkring is een baan rond de aarde die onder meer door Mexico, Noord-Afrika, Arabië en Zuid-Azië loopt. Wanneer de zon boven die plek staat, hebben we de langste dag en de kortste nacht van het jaar. De zon komt al om 5.20 uur op en gaat pas om 22.04 uur onder. Hierna keert de zon zich langzaam van ons af en worden de dagen steeds een beetje korter.

De astronomische zomer duurt tot 23 september. Op die dag, om 03.54 uur Nederlandse tijd, steekt de zon de evenaar over. Dan duren dag en nacht even lang en begint de astronomische herfst. Op 21 december om 23.23 uur begint de astronomische winter.

Voor meteorologen is de zomer overigens al op 1 juni begonnen.

De zomer begint
De zomer begint (Foto: ANP)

'Supers doen te weinig tegen uitbuiting'

Nederlandse supermarkten doen vrijwel niets voor kleine boeren en werknemers die etenswaren voor in de winkelschappen produceren. Volgens Oxfam Novib houden ze daarmee uitbuiting binnen hun distributieketens in stand. De ontwikkelingsorganisatie roept supermarkten op een grotere portie van hun omzet aan voedselproducenten uit te keren. De supermarkten zeggen dat ze ten onrechte in een negatief daglicht worden gesteld.

Oxfam geeft de vijf grootste supermarktketens in Nederland in een nieuwe rapport een dikke onvoldoende voor hun duurzaamheidsbeleid. Daarbij kijkt het naar de positie van arbeiders en kleinschalige boeren, transparantie over inkoopbeleid en een gelijkwaardige positie van vrouwen. Supermarktketen PLUS scoorde in de ranglijst ietsje beter dan Ahold Delhaize, Jumbo, Lidl en Aldi.

De betreffende boeren en werknemers werken vaak tegen te lage lonen, concludeert Oxfam. Als voorbeeld noemt de organisatie de vergoedingen voor tomatenteelt in Marokko, het plukken van druiven in Zuid-Afrika of bananenboeren in Ecuador "onvoldoende" voor een fatsoenlijk bestaan. Ook is er sprake van mensenrechtenschendingen, zoals bij gedwongen arbeid op vissersboten in Zuidoost-Azië.

Die misstanden ontstaan volgens Oxfam doordat supermarkten voor de laagst mogelijke prijzen willen inkopen en de marktpositie hebben om dat af te dwingen. Dat heeft er de afgelopen tijd toe geleid dat een steeds kleiner deel van de consumentenprijs bij werknemers en kleine boeren terechtkomt.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) erkent dat er problemen bestaan, maar bestrijdt dat Nederlandse winkelketens daar niets tegen doen. De branchevereniging voor supermarkten wijst bijvoorbeeld op verschillende duurzaamheidscriteria die haar leden stellen aan leveranciers. Daarnaast voeren supermarktorganisaties gesprekken met andere partijen in de distributieketen voor een leefbaar loon.

"Er vinden ongetwijfeld misstanden plaats. Daarom zoeken we de bredere dialoog op", reageert een woordvoerster. "De thematiek is dusdanig complex dat je niet de indruk moet wekken dat het zo is opgelost of dat supermarkten niets doen aan de problematiek. We zijn daarom erg teleurgesteld dat Oxfam dit beeld schetst."

Ook supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus geven aan wel degelijk stappen te nemen tegen misstanden door bijvoorbeeld samen te werken met onder meer toeleveranciers en belangenorganisaties. Ook wijzen ze op de verschillende keurmerken die ze hanteren, waardoor boeren en leveranciers aan allerlei eisen moeten voldoen.

'Supers doen te weinig tegen uitbuiting'
'Supers doen te weinig tegen uitbuiting' (Foto: ANP)

'Joe Jackson heeft niet lang meer te leven'

Volgens Jermaine Jackson gaat het niet goed met de gezondheid van zijn vader Joe. De 88-jarige Jackson-patriarch zou er zelfs zo slecht aan toe zijn, dat hij zijn familie heeft verboden hem te komen bezoeken, omdat hij niet wil dat zij hem in zo'n fragiele staat zien, meldt The Daily Mail. Zelfs zijn vrouw Katherine zou de toegang tot het ziekenhuis waar Joe ligt ontzegd zijn.

De familie wendde zich na een spoedberaad tot Joe's manager Charles Coupet, die uiteindelijk toestemming gaf aan Katherine, dochters Rebbie en Joh'Vonnie en kleindochter Yashi om hem te bezoeken in Las Vegas. Het zou de oude Jackson zelf geweest zijn die zijn management strenge instructies gaf om zijn familie buiten de deur te houden. Ook heeft hij het ziekenhuis verboden hen inzage te geven in zijn medisch dossier.

Het gaat al maanden niet goed met de gezondheid van Jackson, maar vorige week ging het snel bergafwaarts. Jermaine heeft het moeilijk met de huidige situatie. "Niemand vertelde ons waar hij was en we kregen geen duidelijkheid over zijn toestand. Mijn moeder was doodongerust. Hij is erg fragiel en maakt het niet lang meer. Daarom heeft hij zijn familie nodig, die bij hem aan het bed komt zitten. Dat is alles wat we willen."

'Joe Jackson heeft niet lang meer te leven'
'Joe Jackson heeft niet lang meer te leven' (Foto: BuzzE)

'Ajax persoonlijk rond met Tadic'

Ajax heeft met Dusan Tadic een akkoord bereikt over een vierjarig contract. Dat meldt De Telegraaf.

De komst van de 29-jarige Servische aanvaller is nog niet helemaal rond. Ajax moet er nog uit zien te komen met zijn club Southampton. Volgens de Telegraaf heeft Tadic gelimiteerde transfersom van 17,1 miljoen euro in zijn contract staan.

Dat zou voor Ajax een clubrecord zijn. Miralem Sulejmani is nog altijd de duurste speler uit de clubgeschiedenis van de Amsterdammers. Hij werd in 2008 voor 16,25 miljoen euro gekocht van sc Heerenveen.

Tadic, die momenteel op het WK uitkomt, speelde in Nederland eerder al voor FC Groningen en FC Twente.

Fabeltjeskrant-figuren sieren kinderpostzegel

Meneer de Uil, Bor de Wolf en Juffrouw Ooievaar: bekende personages uit de Fabeltjeskrant staan dit jaar op de kinderpostzegels. Het is een eerbetoon aan de iconische tv-serie, die dit jaar haar comeback maakt met een bioscoopfilm en een nieuwe tv-serie.

"De postzegel is ons cadeautje aan de vijftigste verjaardag van de Fabeltjeskrant. Net als de jaarlijkse kinderpostzegelactie is de Fabeltjeskrant cultureel erfgoed en echt Nederlands, wie is er niet mee groot geworden?", zegt Jeroen den Tex, directeur van de Stichting Kinderpostzegels.

Met de zegels halen basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 elk najaar geld op voor ruim 400.000 kinderen die het minder goed hebben getroffen. Er worden projecten in binnen- en buitenland mee geholpen, onder het motto 'een goed thuis voor ieder kind'.

De kinderpostzegelactie begint dit jaar op 26 september.

Fabeltjeskrant-figuren sieren kinderpostzegel
Fabeltjeskrant-figuren sieren kinderpostzegel (Foto: BuzzE)

Tevredener met sociale leven bij persoonlijk contact

In 2017 gaf 83 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder aan tevreden te zijn met hun sociale leven. Van belang daarbij is niet alleen hoe vaak en met wie iemand contact heeft, maar ook de manier waarop. Vooral de persoonlijke ontmoeting blijkt te tellen. Mensen die hun vrienden of familie weinig zien zijn minder vaak tevreden met hun sociale leven dan degenen die weinig met hen appen, bellen of e-mailen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het onderzoek sociale samenhang en welzijn van het CBS.

In het onderzoek is aan volwassenen gevraagd naar hun beleving van geluk en tevredenheid met het leven, en naar tevredenheid met onder meer werk, gezondheid, financiële situatie, woonsituatie en het sociale leven. Naast bellen en e-mailen zijn contactvormen als WhatsApp en chatten niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Toch doet het niets af aan de tevredenheid met het sociale leven als mensen zelden of nooit appen met vrienden of familie. Dan geeft nog steeds 85 procent van hen aan dat ze tevreden zijn met hun sociale leven. Ook van de mensen die nooit skypen, bellen, e-mailen of brieven uitwisselen met vrienden of familie is nog steeds het merendeel (ruim 8 op de 10) tevreden. Mensen die hun vrienden of familie echter zelden of nooit in levende lijve zien, zijn met 68 procent aanmerkelijk minder vaak tevreden met hun sociale leven.

Mensen met dagelijks contact vaakst tevreden met sociale leven
Volwassenen die dagelijks of wekelijks contact hebben met familie, vrienden of buren zijn het meest tevreden met hun sociale leven: 87 procent en 81 procent. Van hen die minstens elke maand (maar niet wekelijks) contact hebben is dat 67 procent, en van de mensen die hun familie, vrienden of buren minder vaak dan een keer per maand zien, spreken of schrijven is nog 42 procent tevreden met het sociale leven.

Minst tevreden bij weinig contact met vrienden
Bij degenen die minder dan één keer per maand contact met buren hebben is nog ruim 71 procent tevreden met het sociale leven. Van de mensen van 18 jaar of ouder die minder dan een keer per maand contact hebben met familie is nog bijna 66 procent tevreden. Wanneer het contact met vrienden minder dan eens per maand plaats vindt, geeft 55 procent aan tevreden te zijn met hun sociale leven. ruim 4 op de 10 zijn niet tevreden bij deze contactfrequentie.

Mensen die weinig (minder dan een keer per maand) contact hebben met vrienden zijn dus minder vaak tevreden met hun sociale leven dan degenen die hun familie of buren weinig zien. Van mensen die vrijwel nooit contact hebben met vrienden is nog 42 procent tevreden met hun sociale leven, bij mensen die familiecontact ontberen is dat 55 procent, en als mensen zelden of nooit contact hebben met de buren hebben 69 procent.

Tevredener met sociale leven bij persoonlijk contact (Foto: CBS)
Tevredener met sociale leven bij persoonlijk contact (Foto: CBS)

Ruim kwart huishoudens heeft geen motorvoertuig

In 2,1 miljoen huishoudens (27 procent) in Nederland was in 2016 geen (lease)auto, brom- of snorfiets, scooter, motor of bestelauto aanwezig. Huishoudens in de laagste inkomensklasse hebben vaker geen motorvoertuig dan huishoudens in een hogere inkomensklasse. Dit blijkt uit een analyse van de laatste gegevens van het CBS.

Van de ruim 3 miljoen huishoudens in de laagste inkomensklasse had 46 procent in 2016 geen motorvoertuig. In 27 procent van de huishoudens had ook niemand een rijbewijs. Een huishouden kan uit een of meerdere personen bestaan. In vrijwel alle huishoudens in de hoogste inkomensklasse was een motorvoertuig aanwezig.

Lager voertuigbezit bij hogere stedelijkheidsgraad
Het aandeel huishoudens zonder motorvoertuig was met 43 procent het grootst in de zeer sterk stedelijke gemeenten en het kleinst in de niet stedelijke gemeenten (15 procent). Voor alle inkomensklassen geldt: hoe verstedelijkter de woongemeente, hoe groter het aandeel huishoudens zonder (bestel)auto, bromfiets of motor. 

Van de huishoudens met een laag besteedbaar inkomen in zeer sterk verstedelijkte gebieden had 63 procent geen motorvoertuig, in de niet stedelijke gebieden was dat 27 procent. Bij huishoudens met een hoog besteedbaar inkomen in niet stedelijke gebieden, was het aandeel zonder motorvoertuig met 2 procent het kleinst.

Geen motorvoertuig, voorzieningen dichtbij?
Huishoudens zonder auto, bromfiets of motor wonen gemiddeld dichter bij een huisarts en supermarkt dan huishoudens die wel een motorvoertuig hebben. Dit geldt zowel voor de huishoudens in de steden als op het platteland. Huishoudens in zeer sterk stedelijke gemeenten zonder motorvoertuig wonen gemiddeld 500 meter van de huisarts en 469 meter van de supermarkt. Voor huishoudens in zeer sterk stedelijke gebieden met een motorvoertuig is dat respectievelijk 602 en 578 meter. Zij wonen echter gemiddeld dichter bij een huisarts en supermarkt dan huishoudens in niet stedelijke gemeenten zonder motorvoertuig. Motorvoertuigloze huishoudens in niet stedelijke gemeenten wonen gemiddeld 1173 meter van een huisarts en 1143 meter van een supermarkt.

Meeste huishoudens met laag inkomen en zonder motorvoertuig in Groningen
In de universiteitssteden zijn relatief veel huishoudens met een laag inkomen zonder motorvoertuig. In de gemeente Groningen heeft 43,9 procent van alle huishoudens zowel een laag besteedbaar inkomen als geen motorvoertuig in bezit. Daarna volgen Wageningen (39,8 procent) en Delft (38,3 procent). In Rozendaal is het aandeel huishoudens zonder motorvoertuigen en met een inkomen in de laagste inkomensgroep het kleinst (5,1 procent), gevolgd door Renswoude (6,4 procent) en Staphorst (7,2 procent).

Meestal een auto
Als huishoudens een motorvoertuig bezitten dan is dit meestal een (lease)auto. 95,3 procent van de huishoudens met een motorvoertuig heeft een personenauto, 30 procent heeft er twee of meer. Als er een motor of bromfiets in het huishouden aanwezig is, dan is dit meestal in combinatie met een auto. 3,2 procent van de motorvoertuigbezitters bezit enkel bromfiets of motor en geen auto. 6 procent van de huishoudens met een motorvoertuig heeft alleen een bestelauto.

Ruim kwart huishoudens heeft geen motorvoertuig (Foto: CBS)
Ruim kwart huishoudens heeft geen motorvoertuig (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.