FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 mei 2018

Voetbalsters onder 17 uitgeschakeld op EK

Op het Europees kampioenschap voor voetbalsters tot 17 jaar is Nederland in de groepsfase uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Marleen Wissink ging in de derde en laatste groepswedstrijd in Litouwen verrassend onderuit tegen Finland: 1-2.

Kaisa Juvonen zette Finland tien minuten na rust op voorsprong, Aino Vuorinen verdubbelde de score met zeven minuten te spelen. Romee Leuchter deed drie minuten voor tijd vanaf elf meter nog wel wat terug, maar het bleef bij de 1-2 nederlaag. 

Nederland eindigt daardoor op vier punten, twee minder dan de Finse dames. Duitsland rekende met 8-0 overtuigend af met Litouwen - waar Nederland zelfs met 9-0 van won - en plaatste zich als groepswinnaar voor de halve finales. 

In de andere groep boekten Spanje en Engeland een ruime overwinning: de Spaanse dames klopten Polen met 5-0, Engeland was met 4-0 te sterk voor Italië, waardoor Spanje en Engeland zich op mogen maken voor de halve eindstrijd.

Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen

Noord-Korea dreigt de topontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen. Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bekendgemaakt. De voor woensdag geplande verzoeningsgesprekken tussen hoge functionarissen uit Noord en Zuid gaan niet door.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. De Verenigde Staten denken dat het wel meevalt. "We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim", zei Heather Nauert namens Buitenlandse Zaken. Ze stelt dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. "Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen".

Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen
Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen (Foto: ANP)

Asamoah gaat Juventus verruilen voor Internazionale

Kwadwo Asamoah staat op het punt om Juventus transfervrij in te ruilen voor Internazionale, zo heeft Goal begrepen.

De middenvelder, die zesmaal landskampioen werd met la Vecchia Signora, wordt deze week medisch gekeurd voor de Milanezen. Asamoah gaat een contract voor drie jaar tekenen en drieënhalf miljoen euro per jaar verdienen.

De 29-jarige linkspoot speelde 156 wedstrijden voor Juventus en won ook driemaal de Italiaanse Super Cup, viermaal de Coppa Italia en bereikte twee keer de finale van de Champions League.

Asamoah speelde 69 interlands voor Ghana en won met zijn land de bronzen en zilveren medaille tijdens de Afrika Cup's van 2008 en 2010. De veelzijdige Ghanees, die kan spelen als een linksback of op het middenveld, speelde dit seizoen 26 wedstrijden voor Juventus.

Roemeense rugbyers van WK gegooid, ook België en Spanje gediskwalificeerd

Voor het eerst in de geschiedenis zal het WK rugby gehouden worden zonder Roemenië. De Roemeense ploeg had zich wel geplaatst, maar is door de wereldrugbybond uitgesloten van deelname wegens het inzetten van een niet-speelgerechtigde speler.

Sione Faka'osilea speelde vanaf vorig jaar de nodige wedstrijden voor Roemenië, waaronder in de kwalificatie voor het WK. In het rugby sevens had hij in 2013 echter al eens gespeeld voor zijn geboorteland, Tonga, waardoor hij niet meer voor een ander land uit had mogen komen.

De Russische rugbybond besloot protest aan te tekenen en na onderzoek werd Roemenië gediskwalificeerd. Dat geldt ook voor Spanje, dat van de Roemeense uitsluiting had kunnen profiteren, ware het niet dat men ook niet-speelgerechtigde spelers opstelde. België is - om dezelfde reden - eveneens uitgesloten.

Door het hele gedoe is Rusland nu zeker van plaatsing voor het WK, waar ze voor de uitspraak niet eens in de play-offs om een ticket zaten. Spanje zou tegen Portugal spelen, met als inzet een plek in de play-off tegen Samoa om één ticket, maar Portugal krijgt nu plotseling Duitsland tegenover zich.

Overigens was er ook al een onderzoek naar de wedstrijd tussen Spanje en België. Spanje kon zich daar met winst plaatsen voor het WK, maar bij Belgische winst zou Roemenië naar het WK gaan. Opvallend genoeg werd het duel geleid door een Roemeense scheidsrechter en die floot niet geheel verrassend ernstig in Belgisch voordeel.

Nu alle betrokken landen er toch uit zijn gegooid, maakt het niet heel veel meer uit, maar de rugbybond heeft nog wel laten weten dat het onderzoek heeft gedaan naar de Roemeense scheidsrechter. Men kwam daarbij tot de conclusie dat diens optreden uitermate slecht was en dat hij duidelijk de voorkeur gaf aan één team.

Kluisrovers met miljoenenbuit in beeld

De dieven die begin maart honderden kluisjes hebben leeggeroofd bij de Rabobank in Oudenbosch zijn in totaal meer dan 24 uur binnen geweest en hebben de bank met miljoenen aan contant geld en sieraden verlaten. De politie heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Op camerabeelden is te zien hoe twee daders met volle vuilniszakken vertrekken.

De kluisroof werd op maandag 5 maart ontdekt maar was al dagen eerder gepleegd. Volgens de politie lieten de daders het alarm op vrijdagavond 2 maart afgaan en zijn ze het gebouw binnengegaan nadat twee beveiligers naar het filiaal waren gekomen voor een controle van dit alarm.

Meer dan 24 uur later lieten ze het alarm weer afgaan en hebben ze het pand verlaten toen de beveiligers weer waren opgeroepen. De betrokken beveiligers zijn begin april gearresteerd en zitten nog vast.

Kluisrovers met miljoenenbuit in beeld
Kluisrovers met miljoenenbuit in beeld (Foto: ANP)

Hockeybond schorst coach die spelers instrueert geel te pakken

Pim Wijzenbeek, de trainer-coach van overgangsklasser Zwart-Wit uit Breda, heeft een schorsing van de hockeybond gehad, omdat hij spelers zou hebben geïnstrueerd expres gele kaarten te pakken tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd tegen Cartouche. Ze moesten hiermee een schorsing tijdens de play-offs voorkomen.

Wijzenbeek nam door de schorsing afgelopen zondag tijdens het duel tegen Victoria achter de omheining plaats. Wijzenbeek bevestigt dat de hockeybond hem deze disciplinaire straf oplegde. "Die heb ik geaccepteerd. Of ik het er mee eens ben? Daar ga ik geen uitspraak over doen, dat is een discussie die ik intern met de bond voer, maar je hebt het liever niet", zegt Wijzenbeek.

Steen des aanstoots was de competitiewedstrijd Zwart-Wit tegen Cartouche op zondag 6 mei. Zwart-Wit had in dat duel nog de mogelijkheid zich rechtstreeks te plaatsen voor de nieuw te vormen Promotieklasse. Nadat Cartouche op een 0-3 voorsprong kwam – en daardoor de kans op directe plaatsing voor Zwart-Wit was verkeken – begonnen diverse Bredase spelers opmerkelijk gedrag te vertonen, zo vertellen diverse betrokkenen. Ze solliciteerden openlijk naar gele kaarten door ballen weg te slaan nadat de scheidsrechters hadden gefloten, en één van de Zwart-Wit-spelers gooide zelfs met de hand een bal weg. In enkele situaties leverden de ‘bijzondere’ acties van de Zwart-Wit-spelers blessuregevaar op voor de mannen van Cartouche.

Wijzenbeek zou spelers die tijdens het seizoen al twee gele kaarten hadden kregen, voor het duel met Cartouche hebben geïnstrueerd een gele kaart te pakken, zo is de overtuiging van de tuchtcommissie van de hockeybond. Bij drie gele kaarten volgt automatisch een duel schorsing. De volgende schorsing is pas bij de vijfde gele kaart. Door de straf uit te zitten tijdens het laatste duel uit de reguliere competitie tegen Victoria – waar voor Zwart-Wit toch niets meer te halen viel – hoopte Wijzenbeek een schorsing van spelers tijdens de play-offs te voorkomen.

De opzet van Wijzenbeek slaagde deels, want enkele spelers die op scherp stonden, kregen geel waardoor ze in het laatste competitieduel waren geschorst. De opvallende wijze van gele kaarten pakken, ontging het arbitrale duo niet. Zij maakten melding van dit voorval en uiteindelijk besloot de tuchtcommissie van de KNHB Wijzenbeek voor een duel te schorsen. De betreffende spelers kregen geen extra straf.
Wijzenbeek: "Ik maak als speler en trainer al 25 jaar play-offs mee en iedereen weet dat er aan kaartenmanagement wordt gedaan. Het lijkt mij goed om eens in discussie te gaan over de regels daaromtrent. Het is beter om het structureel op te lossen. Misschien is het een optie spelers zonder kaartenlast aan de play-offs te laten beginnen."

Zondag staat Wijzenbeek tijdens het playoff-duel van Zwart-Wit tegen Huizen weer op het veld. De winnaar van deze onderlinge reeks (best-of-three) plaatst zich alsnog voor de Promotieklasse.

Spirituele opvolger XCOM 'Phoenix Point' uitgesteld

Phoenix Point, het nieuwste project van gamedesigner Julian Gollop, is uitgesteld naar juni 2019. Dat maakte de XCOM-bedenker afgelopen vrijdag zelf bekend in een YouTube-video.

In het filmpje noemt Gallop enerzijds het grote succes dat ze boekten tijdens de crowdfunding-campagne op Fig in 2016, maar anderzijds de keerzijde van de ambitieuze ideeën die ze hebben als nieuwe studio. "We hebben ons ontwikkelteam moeten uitbreiden om de hoge standaarden die we met dit project nastreven te kunnen waarborgen", aldus Gallop in de mededeling.

Julian Gallop noemt Phoenix Point 'een voortzetting en evolutie van eerdere XCOM-games', wat ook wel blijkt uit de gameplaybeelden. Het is de tweede titel van de Bulgaarse gamestudio Snapshot Games, die Gollop in 2013 startte.

Snapshot Games bewees met Chaos Reborn in 2015 als studio de kneepjes van het vak 'turn-based tactics' goed in de vingers te hebben en vond dat het tijd werd voor iets groters en ambitieuzers. Bekijk hieronder wat gameplay terug van een prealfaversie van Phoenix Point.

Defensie kan niet zonder bedrijfsleven

“Defensie heeft het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en ondernemers keihard nodig.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vanavond in Den Haag op een bijeenkomst van ondernemersorganisatie VNO-NCW over de Defensienota.

De bewindsvrouw is blij dat Defensie er fors geld bijkrijgt. Het betekent dat de krijgsmacht verder kan investeren in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printing en bio- en nanotechnologie. Volgens Bijleveld is het van groot belang om te anticiperen op wat komen gaat.

Unieke waarden
“U heeft daarvoor de ervaring en meeste recente kennis in huis”, aldus de minister tot haar gehoor. Daarbij noemde ze ook grensverleggende producten en diensten die aansluiten bij de behoeften en uitdagingen van de krijgsmacht. Ze vindt het publiek-private ecosysteem daarom zo belangrijk. Daarin voegen de partijen van overheid, industrie en kennisinstituten elk een unieke waarde toe.

Gedeeld werkgeverschap
De minister kondigt in de Defensienota dan ook aan dat de organisatie meer samenwerking zoekt met bedrijfsleven en instellingen. De adaptieve krijgsmacht focust bovendien graag op gedeeld werkgeverschap. Defensiepersoneel kan nu eenmaal niet permanent met verschillende disciplines overal paraat staan. “We moeten mensen pas inzetten bij noodsituaties of piekmomenten”.

Zo kan de krijgsmacht bijvoorbeeld op elk gewenst moment een beroep doen op artsen en verpleegkundigen. Daarvoor betaalt Defensie een vast bedrag aan ziekenhuizen. Een ander voorbeeld is de samenwerking met het civiele bedrijf Airborne op Vliegbasis Woensdrecht. Dat onderhoudt en repareert rotorbladen van helikopters indien dit nodig mocht zijn.

Creativiteit en lef
Bijleveld: “Samen werken aan een sterke krijgsmacht is in ons aller belang. Laten we dan zorgen dat vraag en aanbod elkaar vinden. Dat we samen de nieuwste kennis, inzichten en toepassingen vergaren en samen ruimte bieden aan experimenten, creativiteit en lef.”

Hernieuwd convenant
Het belang van een goede samenwerking bij de uitvoering van de maatregelen in de Defensienota is onderstreept. Defensie en het georganiseerd bedrijfsleven tekenden daartoe een hernieuwd convenant. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer: “Of het nou gaat om het lenen van personeel/materieel, meer reservisten of de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten, er is er nog een wereld te winnen de komende jaren.”

Defensie kan niet zonder bedrijfsleven (Foto: Defensie.nl)
Defensie kan niet zonder bedrijfsleven (Foto: Defensie.nl)

Löw tot 2022 bondscoach van Duitsland

Joachim Löw heeft zijn contract bij de Duitse bond verlengd tot de zomer van 2022, zo heeft de DFB bevestigd.

De 58-jarige had nog een contract tot de zomer van 2020 bij de Duitse bond en heeft die verbintenis nu met twee jaar verlengd. Löw is sinds de zomer van 2006 bondscoach van Duitsland, nadat hij Jürgen Klinsmann opvolgde.

"Samenwerken met Andy Köpke, Thomas Schneider, Marcus Sorg, Oliver Bierhoff en ons hele team achter het elftal met de beste spelers van Duitsland, om hen te ontwikkelen en nog beter te maken, om een team te vormen, om de hoogste doelen na te streven, dat drijft mij en bezorgt mij nog altijd heel veel plezier", laat Löw in een reactie weten op de officiële website van de DFB.

"In deze dagen voel ik een groot verlangen naar het komende WK in Rusland en de intense weken met het team. Dit toernooi heeft nu mijn volledige concentratie. Ik wil graag voorzitter Reinhard Grindel, secretaris-generaal Friedrich Curtius en de gehele DFB bedanken voor hun steun en vertrouwen in ons en in ons werk."

Actiegroep procedeert door tegen kinderfeestjes

Actiegroep De Grauwe Eeuw, die op de terrorismewatchlist staat, gaat een artikel 12 procedure starten om zo TivoliVredenburg alsnog voor de rechter te krijgen wegens racisme. TivoliVredenburg had namelijk het gore lef om een cowboys en indianenfeestje voor kinderen te organiseren, en dat kan natuurlijk niet zomaar.

Ook stelt de groep de gemeente Utrecht in gebreke wegens het ’niet binnen de wettelijke termijn handhavend heeft optreden’. De groep wil dat de subsidie voor TivoliVredenburg wordt ingetrokken.

Het OM weigerde tot vervolging over te gaan. Het feestje zou niet gaan om racistische stereotyperingen en ook zou het niet de bedoeling zijn geweest om een groep te beledigen of volkerenmoord als iets ’leuks’ neer te zetten. "Als kinderen zich verkleden dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.

Het leed is echter al geleden. TivoliVredenburg heeft inmiddels besloten geen cowboys- en indianenfeesten meer te geven voor de allerkleinsten.

Vader wil Meghan toch naar altaar brengen

Het lijkt erop dat Meghans vader Thomas Markle van gedachten is veranderd. Hij wil toch naar het Verenigd Koninkrijk afreizen voor de bruiloft van zijn dochter en prins Harry, zaterdag. Volgens TMZ is Thomas op andere gedachten gebracht door Meghan, die haar vader smeekte toch te komen.

"Ik moet er niet aan denken een historisch moment te missen", zei Thomas tegen TMZ. De gedachte dat hij Meghan niet naar het altaar kan brengen, noemt hij eveneens verschrikkelijk.

Toch is nog niet zeker dat Thomas zaterdag gewoon van de partij is. Volgens TMZ heeft pa Markle last van pijn op de borst, nadat hij vorige week werd getroffen door een hartaanval. Of Thomas in staat is naar het Verenigd Koninkrijk te vliegen, is nog niet duidelijk.

Gesmeekt
Meghan zou haar vader maandag hebben gesmeekt toch op haar bruiloft te komen. Een paar uur nadat duidelijk werd dat Thomas zich door paparazzi had laten betalen voor 'exclusieve' foto's, liet hij TMZ weten "uit schaamte" niet naar Windsor af te reizen voor het huwelijk. Thomas zou, net als Meghans moeder Doria, deze week naar het Verenigd Koninkrijk vliegen. Voorafgaand aan de huwelijksdag staan ontmoetingen met verschillende leden van de Britse koninklijke familie, onder wie koningin Elizabeth, gepland.

Thomas, die ook nog geen kennis zou hebben gemaakt met prins Harry, maakt zich niet druk over die ontmoetingen. Meghan liet haar vader weten dat zij en Harry hem niets verwijten. Het stel vroeg maandagavond om "begrip en respect" voor Thomas "in deze moeilijke situatie". Ook van zijn kennismaking met Elizabeth ligt Thomas niet wakker. "Ik denk niet dat de koningin bezig is met mijn handel en wandel."

Thomas wil Meghan toch naar altaar brengen
Thomas wil Meghan toch naar altaar brengen (Foto: BuzzE)

Voormalig voetballer Samuel overleden na auto-ongeluk

De voormalige voetballer Jlloyd Samuel is dinsdag op 37-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk. De speler uit Trinidad en Tobago speelde bijna zijn gehele carrière in Engeland.

Dinsdag had Samuel zijn kinderen naar school gebracht en daarna raakte hij betrokken bij een auto-ongeluk. Na de botsing met een tegenligger vatte de auto vlam. De bestuurder van de tegenligger ligt ernstig gewond in het ziekenhuis.

De verdediger stond negen jaar onder contract bij Aston Villa en voetbalde daarna nog bij Gillingham, Bolton Wanderers en Cardiff City. Ook speelde hij ook nog voor twee Iraanse clubs. In totaal was Samuel tweemaal actief voor het nationale elftal van zijn thuisland.

Géén bom op of bij station Breda

De politie meldt op Twitter dat station Breda is ontruimd vanwege een bom-melding. Ook het treinverkeer en overige verkeer rondom het station is uit voorzorg stilgelegd. 

Update 19:52 uur
De politie meldt op Twitter dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan door een collega van het Team Explosieve Verkenning. Ook is er een 'explosievenhond' opgeroepen om de omgeving te verkennen. 

De Nederlandse Spoorwegen adviseert reizigers van en naar Breda om de reisplanner in de gaten te houden. 

Update 20:18 uur
Er is een officier van dienst van ProRail gearriveerd op het station om overleg te plegen met de politie. 

Update 20:27 uur
De politie meldt dat er voor reizigers vervangend vervoer is ingezet. Het onderzoek naar de melding loopt nog. 

Update 21:27 uur
De politie meldt nadrukkelijk dat er géén bom is aangetroffen op het station of in de omgeving. De Nederlandse spoorwegen kunnen dan ook de dienstregeling weer hervatten. Naar de melder wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld aldus de politie. 

Telstar-doelman Rody de Boer kan naar Premier League of Bundesliga

Keeper Rody de Boer staat in de serieuze belangstelling van het Engelse Bournemouth. De club uit de Premier League wil de talentvolle keeper van Telstar komend seizoen naar Engeland halen. Ook het Duitse Augsburg wil de twintigjarige keeper uit Den Haag wegkapen uit Velsen-Zuid.

Beide clubs hebben zich al gemeld bij De Witte Leeuwen. "De kans is wel groot dat Rody de Boer vertrekt. Er zijn twee clubs die zich gemeld hebben, maar die zijn nog niet concreet geworden met geld", aldus technisch manager Piet Buter. Het werk van Buter begint nu echt, want hij moet de selectie van Telstar voor komend seizoen rond gaan krijgen. "Vorig jaar moesten wij vijftien nieuwe spelers aantrekken en dit jaar negen. Wij hebben er al een aantal binnen (Melle Springer, Kick Groot, Sven van Doorm en Ilias Bronkhorst). Dus het begint erop te lijken", aldus Buter tegenover RTVNH.

Bij Telstar, dat zesde werd in de Eerste Divisie en bijna in de finale van de nacompetitie stond, is het de vraag of Melvin Platje en Mohamed Hamdaoui het maagdelijke wit van Telstar zullen aantrekken. "Platje twijfelt. Hij heeft het wel naar zijn zin bij Telstar. Met Hamdaoui moeten wij nog in gesprek gaan", laat Buter weten.

Huurling Andrija Novakovich keert terug naar het Engelse Reading. De kans bestaat dat huurling Senne Lynen volgend jaar nog bij Telstar speelt. "Wat ons betreft mag hij nog een jaartje blijven, maar zijn contract loopt af bij Club Brugge. Dus hij zou eerst daar moeten verlengen en dat is dus nogal een procedure", besluit Buter.

Gran Turismo 80 miljoen keer verkocht

De Gran Turismo-serie heeft een mooie mijlpaal behaalt. De racegames zijn gezamenlijk 80,4 miljoen keer over de toonbank gegaan. Voor dit enorme aantal zijn alle Gran Turismo-games van de afgelopen twintig jaar bij elkaar opgeteld. Van Gran Turismo uit 1997, tot Gran Turismo Sport uit 2017.

“Het is moeilijk voor te stellen dat er 80,4 miljoen Gran Turismo-games gespeeld zijn tijdens de twintig jaar dat de serie nu bestaat,” zegt Kazunori Yamauchi, de man achter de succesvolle serie. “Ik word blij van de gedachte aan de enorme hoeveelheid tijd die er gestopt is in het spelen van onze games! We gaan door met het creëren van de best mogelijke race-ervaring, auto’s en omgevingen. De komende jaren blijven we racen leuk en opwindend houden.”

Gran Turismo is hiermee niet de meest succesvolle raceserie aller tijden, die titel is weggelegd voor Nintendo’s Mario Kart. Waar laatstgenoemde echter een echte partygame is, staat Gran Turismo bekend om zijn uiterst realistische benadering van autoracen.

Gran Turismo Sport - Racing 1 (Foto: Sony PlayStation)

PVV zegt vertrouwen op in burgemeester Krikke wegens keelsnijder

De Haagse fractie van de PVV zegt het vertrouwen op in burgemeester Krikke, naar aanleiding van een verklaring van het OM met betrekking tot de Syrische keelsnijder die eerder deze maand in Den Haag in het wilde weg op mensen in begon te snijden en steken. Begin maart heeft de politie al een anonieme brief ontvangen waarin wordt gewaarschuwd dat de man van plan is een terroristische aanslag te plegen.

"Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de politie begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels heeft ontvangen. Daarin wordt gewaarschuwd dat de verdachte van plan zou zijn een terroristische daad te plegen", staat in de verklaring van het OM.

De Haagse PVV zegt naar aanleiding van deze bekendmaking het vertrouwen op in burgemeester Krikke en zal bij de raadsvergadering van 17 mei een motie van wantrouwen indienen.

Raadslid Willie Dille: “De burgemeester heeft de Haagse bevolking bewust voorgelogen door te spreken over een verwarde man terwijl zij nota bene gewaarschuwd was dat hij een aanslag zou gaan plegen. Dit is onacceptabel en levensgevaarlijk. Mensen in Den Haag moeten op de burgemeester kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen is compleet weg.”

Guidetti in Zweedse WK-selectie vol oude bekenden uit Eredivisie

Bondscoach Janne Andersson heeft dinsdag zijn definitieve selectie voor het wereldkampioenschap voetbal bekendgemaakt. De Zweedse bondscoach heeft veel voormalig Eredivisie-spelers opgenomen in de ploeg met 23 spelers.

Oud-Feyenoorder John Guidetti is één van de uitverkorenen. Hij moet strijden met Marcus Berg (voormalig FC Groningen en PSV, nu Al-Ain), Ola Toivonen (voormalig PSV, nu Toulouse) en Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren).

Naast het drietal aanvallers zitten er nog vier spelers met een Eredivisie-verleden in de selectie: Karl-Johan Johnsson (voormalig NEC, nu Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (voormalig SC Heerenveen, nu Swansea City), Andreas Granqvist (voormalig FC Groningen, nu Krasnodar) en Oscar Hiljemark (voormalig PSV, nu Genoa).

Pontus Wernbloom, die in het verleden uitkwam voor AZ en nu bij CSKA Moskou onder contract staat, is er vanwge een hoofdblessure niet bij. Een andere afwezige is Jakob Johansson. De speler van AEK Athene scoorde in de playoffs tegen Italië het enige en beslissende doelpunt. Hij is niet optijd hersteld van een knieblessure.  Zweden zit op het WK in Groep F met Duitsland, Mexico en Zuid-Korea.

Zweedse selectie

Doelmannen: Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea), Robin Olsen (Copenhagen)

Verdediging: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Andreas Granqvist (Krasnodar), Filip Helander (Bologna), Pontus Jansson (Leeds), Emil Krafth (Bologna), Mikael Lustig (Celtic), Victor Lindelof (Manchester United), Martin Olsson (Swansea)

Middenveld: Viktor Claesson (Krasnodar), Jimmy Durmaz (Toulouse), Albin Ekdal (Hamburg), Emil Forsberg (RB Leipzig), Oscar Hiljemark (Genoa), Sebastian Larsson (Hull City), Marcus Rohden (Crotone), Gustav Svensson (Seattle Sounders)

Aanval: Marcus Berg (Al Ain), John Guidetti (Alaves), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren), Ola Toivonen (Toulouse)

Linssen over Fraser: "Achteraf is zijn ontslag misschien wel goed geweest"

Brian Linssen stelt dat het ontslag van Henk Fraser bij Vitesse misschien wel goed is geweest voor de ploeg.

Fraser werd in april, met nog vier competitiewedstrijden te spelen, ontslagen door Vitesse. Edward Sturing werd aangesteld als interim-trainer en met de 54-jarige trainer aan het roer bereikte Vitesse de finale van play-offs, waarin FC Utrecht de tegenstander is.

"Fraser heeft ontzettend goede dingen laten zien", vertelt Linssen in gesprek met de NOS. "Hij heeft de beker gewonnen, we hebben in de eerste seizoenshelft ook best wel goed gedraaid. We hebben best veel punten gehaald, zeker met de Europa League erbij. Maar op een gegeven moment liep het niet meer zoals hij wilde. En het liep niet meer zoals wij wilden. Achteraf is zijn ontslag misschien wel goed geweest. Er kwam een frisse wind en dat heeft goed uitgepakt."

De 27-jarige vleugelaanvaller kan terugkijken op een uitstekend debuutseizoen bij Vitesse. In 42 wedstrijden in alle competities was hij negentien keer trefzeker en gaf hij negen assists. Hij hoopt ooit nog een stap hogerop te kunnen maken. "Ajax? Dat vind ik moeilijk. Ik denk dat ik daar mee zou kunnen voetballen. Als die club voor mij niet komt, zullen we er nooit achter komen. Ik heb nog niet met m'n zaakwaarnemer gesproken over andere clubs."

Keelsnijder Den Haag was net uit gesloten inrichting

Het onderzoek rond de 31-jarige man uit Den Haag – die ervan wordt verdacht op zaterdag 5 mei drie mensen te hebben neergestoken waarbij hij volgens ooggetuigen tevens probeerde mensen de keel af te snijden in de omgeving van het Johanna Westerdijkplein - duurt voort. De slachtoffers zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. 

De verklaring van het OM luidt:

De man wordt verdacht van een zeer ernstig delict, namelijk drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café aan het Johanna Westerdijkplein. Zijn achtergrond en motieven maken deel uit van het onderzoek. Zoals eerder gemeld, worden daarbij alle scenario’s opengehouden, ook een mogelijk terroristisch oogmerk.

De man bevindt zich in detentie en is opgenomen in het Penitentiair Ziekenhuis te Scheveningen. Hij zit daar in beperkingen wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. In deze fase is het OM ook altijd terughoudend in de communicatie.

Eerder is gemeld dat de verdachte bij de politie bekend is wegens verward gedrag. Zo heeft hij op 3 februari 2018 zijn huisraad uit het raam van zijn woning gegooid. Politie en hulpdiensten kwamen ter plekke en hebben hem meegenomen. Hij is daarna een periode gedwongen opgenomen geweest in een GGZ-instelling. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling.

Er is bij verdachte thuis geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden. Evenmin is het incident opgeëist. Vooralsnog is in zijn woning geen materiaal aangetroffen dat duidt op een terroristisch gedachtengoed. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de politie begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels heeft ontvangen. Daarin wordt gewaarschuwd dat de verdachte van plan zou zijn een terroristische daad te plegen.

In maart heeft de politie al onderzoek gedaan naar de anonieme melding en deze informatie gedeeld met de AIVD. Ook is de casus door deskundigen van gemeente en betrokken instanties in het Veiligheidshuis besproken en zorgvuldig gewogen. Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten.

Alleen een anonieme melding (zonder verdere bevestiging uit onderzoek) is onvoldoende om iemand aan te houden. De man was op het moment van de melding opgenomen in de GGZ-instelling.

Vooralsnog is niet met zekerheid te zeggen wat het motief van de verdachte was. Hij legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief.

De raadkamer van de Haagse rechtbank zal zich woensdag 16 mei 2018 buigen over de verlenging van het voorarrest van de verdachte. Het OM zal berichten over de uitkomst van de raadkamer.

Update 21:00
ANP bericht vervangen door het volledige persbericht van het OM, dat veel vollediger is.

Verdachte steekpartij psychiatrisch patiënt
Verdachte steekpartij psychiatrisch patiënt (Foto: ANP)

Collega's ober Praag starten inzamelingsactie

De collega's van de ober die in Praag door Nederlanders was mishandeld, hebben een rekening geopend om geld voor hem in te zamelen. Dat geld is bedoeld voor het onderhoud van de man en zijn familie, voor de komende maanden als de man tijdens zijn herstel niet kan werken.

De collega's verwachten ook geld vanuit Nederland te krijgen. Vanuit ons land heeft de gedupeerde ober volgens hen al veel steunbetuigingen gekregen.

Door de vechtpartij liep ober Miroslav een hersenbloeding, een gebroken kaak en gebroken oogkas op. Hij is twee keer geopereerd en heeft veel schade aan zijn ogen opgelopen.

Collega's ober Praag starten inzamelingsactie
Collega's ober Praag starten inzamelingsactie (Foto: ANP)

Opnieuw botst een pont in Amsterdam op de kade

Voor de derde keer in anderhalve week is een Amsterdamse pont op het IJ tegen de kade aangevaren. Volgens een woordvoerster van het vervoersbedrijf GVB is een reiziger nagekeken door ambulancepersoneel en ter plekke behandeld. Verder raakte niemand gewond. De pont is uit de vaart gehaald om te onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden.

Afgelopen vrijdag en de zondag daarvoor botste ook al een pont tegen de kade, en ook achter het Amsterdamse Centraal Station. Die zondag raakten dertien mensen gewond. Vrijdag klaagde een opvarende over een zere enkel.

De aanvaring vrijdag werd veroorzaakt omdat een joystick waarmee de pont wordt bestuurd kapot was. De oorzaak van de eerste botsing wordt onderzocht door drie partijen: de leverancier van de pont, die van de techniek, maar ook de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De woordvoerster noemt de jongste botsing "ongelooflijk naar en vervelend". De verschillende ponten werden door verschillende schippers bestuurd. "Ervaren schippers. Ze komen van de grote vaart of hebben jaren ervaring als binnenvaartschipper."

Opnieuw botst een pont in Amsterdam op de kade
Opnieuw botst een pont in Amsterdam op de kade (Foto: ANP)

Breukje in pols voor Van der Poel na valpartij

Mathieu van der Poel heeft vrijdag bij een valpartij in de MTB-wedstrijd La Rioja Bike Race een breukje opgelopen in zijn pols. Ondanks de blessure won hij alle etappes van de driedaagse wedstrijd.

De breuk kwam pas aan het licht bij onderzoek in het ziekenhuis. Door het aanbrengen van een schroef is het bot gestabiliseerd. Woensdag zou de Nederlander in Puivelde zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen rijden maar vanwege de breuk laat hij de Belgische wedstrijd schieten.

Komend weekend zal Van der Poel wel starten in de wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Duitse Albstadt. Vorig jaar werd de renner van Corendon-Circus verrassend tweede in deze wedstrijd.

Switch-trailer Sushi Striker smijt met sushi

Dat de op de E3 van vorig jaar aangekondige 3DS-game Sushi Striker: The Way of Sushido ook naar Nintendo Switch komt, was al bekend. Nog geen maand voor de release heeft Nintendo nu een Switch gameplaytrailer uitgebracht van dit actiepuzzelspel.

In een wereld waarin sushi verboden is door een totalitair regime, gaat hoofdpersoon Musashi de strijd aan om de machthebbers van de troon te stoten. Of te gooien eigenlijk, met schoongegeten sushiborden welteverstaan. 

Hoewel de trailer volledig in het Japans is, is deze gemakkelijk te volgen. Zo zien we dat Musashi bijgestaan wordt door verschillende wezens die tijdens de gevechten te hulp kunnen schieten. Als je even je buik vol hebt van de verhaalmodus, dan kun je het ook tegen je vrienden opnemen in de multiplayermodus. Of online tegen de rest van de wereld.

Sushi Striker: The Way of Sushido verschijnt op 8 juni wereldwijd voor Nintendo Switch en Nintendo 3DS.

Facebook wist 1,3 miljard 'fake-accounts'

De afgelopen maanden heeft Facebook bijna 1,3 miljard valse profielen verwijderd. Het gros daarvan werd vrijwel direct verwijderd nog voor er contact met andere gebruikers was. Wereldwijd heeft Facebook 2,2 miljard actieve leden.

Facebook presenteerde dinsdag voor het eerst gedetailleerde cijfers over de maatregelen die het treft tegen de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien en fake-accounts.

Alleen al in het laatste kwartaal werden 2,5 miljoen haatdragende en 1,8 miljoen terroristische bijdragen weggehaald. Het leeuwendeel van deze bijdragen werd pas gewist nadat andere gebruikers erover hadden gerapporteerd. Hoeveel berichten onterecht zijn verwijderd? Dat weet niemand, maar van één bericht is het zeker; de foto van deze enorme penis kon niet door de censuurbeugel van Mark Zuckerberg.

Facebook wist 1,3 miljard valse accounts
Facebook wist 1,3 miljard valse accounts (Foto: BuzzT)

Bertens uitgeschakeld in eerste ronde Rome

Kiki Bertens is in de eerste op het WTA-toernooi van Rome uitgeschakeld. De nummer vijftien van de wereld verloor in drie sets van de Griekse Maria Sakkari: 2-6, 6-4, 3-6.

Vorige week in Madrid was Bertens nog in twee sets te sterk voor Sakkari, maar in de Italiaanse hoofdstad kwam de Nederlandse in de eerste set er niet aan te pas tegen de nummer 42 van de wereld. In de tweede set ging het wat beter en pakte ze de tweede set ook met 6-4. In de derde set had Sakkari weer het betere van het spel en won verdiend in drie sets van Bertens.

Doordat Bertens vorig jaar de halve finale bereikte van het toernooi in Rome zal de Nederlandse tennisster zakken op de wereldranglijst naar de achttiende plek. Volgende week verdedigt ze haar titel in Nürnberg en de week daarna staat Roland Garros op het programma.

Eerste trailer Bohemian Rhapsody gelanceerd

20th Century Fox heeft zojuist de eerste trailer van Bohemian Rhapsody gelanceerd. Het is een film die natuurlijk het uitzonderlijke verhaal vertelt van de legendarische band Queen en hun excentrieke frontman Freddie Mercury. Vanaf 1 november is de film in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury (vertolkt door Rami Malek). Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, net als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl welke bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun triomfantelijke reünie aan de vooravond van Live Aid, met een levensbedreigend zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt. Tijdens dit proces legde de band, die meer voelde als familie, de basis voor hun nalatenschap welke tot op de dag van vandaag nog altijd velen inspireert.

De cast bestaat naast Rami Malek uit Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aiden Gillen, Tom Hollander en Mike Myers. 


Dost aangevallen door ''fans'' van eigen club

Volgens Portugese media hebben "fans" van Sporting Lissabon het trainingsveld bestormd en een aantal spelers, waaronder Bas Dost, aangevallen. De Nederlandse spits heeft daarbij een hoofdwond opgelopen. De reden voor de aanval is niet bekend maar heeft vermoedelijk te maken met het mislopen van de Champions League.

Hearthstone-kaarten krijgen nerfs

Het was al eerder aangekondigd door Blizzard dat een aantal kaarten na de rotatie naar year of the raven een nerf zouden krijgen, en vandaag is bekend gemaakt welke kaarten dat zijn. De nerfs zullen live gaan nadat de HCT playoffs zijn gespeeld.

Vooral paladin en warlock zijn het doel van de nerfs, en dan met name de kaarten die werden geïntroduceerd in Kobolds and Catacombs. Noppie2000 en ik schreven al eerder dat deze kaarten een te grote impact bleven hebben op de meta en dus krijgen een aantal kaarten de zachte aai van de nerfbat. Verder wordt er ook gesleuteld aan spiteful summoner, quest rogue en naga sea witch, waarvan die laatste een grote nachtmerrie was in wild. Het betreft de volgende kaarten:

 • Naga sea witch kost 8 mana (was 5 mana);
 • Spiteful summoner kost 7 mana (was 6 mana);
 • Dark Pact herstelt nu 4 health (was 8 health);
 • Possessed lackey kost nu 6 mana (was 5 mana);
 • Call to arms kost nu 5 mana (was 4 mana);
 • De quest reward van the caverns below, crystal core, versterkt je minions tot 4/4 voor de rest van de game (was 5/5).

Het is nog niet precies bekend wanneer de nerfs worden gelanceerd, maar de laatste HCT playoffs vinden plaats op 19 en 20 mei. Het kan dus niet lang meer duren.

HearthstoneWW
Hearthstone-kaarten krijgen nerfs

35-jarige man aangehouden in drugsonderzoek

De Dienst Regionale Recherche van de Politie Zeeland-West-Brabant heeft in een lopend grootschalig onderzoek naar drugshandel vanmorgen een 35-jarige inwoner van Bergen op Zoom aangehouden op verdenking van drugshandel.

In twee woningen in Bergen op Zoom zijn, in verband met dit onderzoek, huiszoekingen gedaan door agenten en de Rechter Commissaris. Ook werd in Roosendaal een café doorzocht. Bij deze doorzoeking werd door medewerkers van de Gemeente Roosendaal gecontroleerd of de vergunningen in orde waren. Hierbij zijn door de ambtenaren van de gemeente Roosendaal een aantal onregelmatigheden geconstateerd. Deze worden nog nader onderzocht.

In beslag genomen
Bij de doorzoekingen werden computers, mobiele telefoons, administratie, een vuurwapen en (vermoedelijk) harddrugs in beslag genomen. De drugs worden nog getest om erachter te komen wat het precies is. Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De aangehouden verdachte is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar gaan rechercheurs hem horen over zijn betrokkenheid in deze zaak.

Pim Fortuyn Prijs naar columnist Holman

Theodor Holman, columnist van Het Parool, heeft dit jaar de Pim Fortuyn Prijs gekregen. Hij ontving de prijs, een beeldje van de vermoorde politicus, in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Volgens de jury is Holman een columnist "die de vrijheid van meningsuiting op inspirerende, prikkelende en humorvolle wijze hanteert. Hij raakt onderwerpen en thema's aan die anderen liever mijden". De jury bestond uit onder anderen Joost Eerdmans en Rita Verdonk.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor "de meest Fortuynistische persoon" in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

AD-columnist en schrijver Özcan Akyol was ook genomineerd, maar hij trok zich terug "vanwege kritiek uit rechts-extremistische en linkse hoek." Ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en directeur Yoeri Albrecht van het Amsterdamse debatcentrum De Balie waren genomineerd.

Pim Fortuyn Prijs naar columnist Holman
Pim Fortuyn Prijs naar columnist Holman (Foto: ANP)

Verdachte gearresteerd voor dodelijke steekpartij Rotterdam

Het opsporingsteam dat onderzoek doet naar het dodelijk steekincident op de Mombassaplaats heeft een verdachte gearresteerd. Het gaat om een 47- jarige man uit Capelle aan den IJssel. De man stond al enige tijd internationaal gesignaleerd en meldde zich gisteren zelf bij de politie.

Woensdagavond 14 februari raakte een 56-jarige Rotterdammer ernstig gewond na het steekincident. Agenten troffen het slachtoffer op straat aan tussen de tuinen van woningen op de benedenverdieping. De 56-jarige man bleek steekwonden te hebben en werd na reanimatie in kritieke toestand naar het EMC in Rotterdam overgebracht.

In de nacht van donderdag op vrijdag overleed hij daar aan zijn verwondingen. Een team grootschalige opsporing zette alles op alles om dit ernstige misdrijf op te lossen. Dit onderzoek resulteerde maandagochtend in de aanhouding van de 47-jarige man. Hij zit vast voor nader verhoor en onderzoek en wordt donderdag voorgeleid.

Shaq Fu: A Legend Reborn krijgt geheime DLC

Mindscape, Saber Interactive en Wired Productions onthullen vandaag dat de fysieke retailversie van Shaq Fu: A Legend Reborn wordt geleverd met supergeheime day one DLC.

De ‘Bonus FU’ DLC blijft een ongeopend cadeau tot aan release. Maar als het eenmaal zo ver is, dan zal de extra content niet alleen zorgen voor verbaasde gezichten, maar ook wordt de speelduur van de game verlengd én verschijnt een even verrassend als bekend personage op het strijdtoneel.

"Vanaf het moment dat pers en publiek aan de gang konden met de game tijdens recente expo’s en hands-on sessies, werd er fantastisch gereageerd op Shaq Fu: A Legend Reborn", zegt Leo Zullo, Managing Director bij Wired Productions. "We wilden een fysieke versie van de game maken die bij de gamers blijft hangen in hun geheugen. Een tastbaar product dat inspeelt op hun behoefte van verzamelen. We kunnen niet wachten om hun reacties te zien als zij de doosjes openen en in aanraking komen met de extra content."

Shaq Fu: A Legend Reborn is het vervolg op Shaq Fu, een vechtspel met Shaquille O’Neal dat in 1994 verscheen en door veel gamers en critici wordt gezien als een van de slechtste games ooit gemaakt. De basketballegende keert nu terug en neemt hij het op tegen demonische celebrities om wraak te nemen. Sla vijanden neer met combo’s en maai om je heen met diverse wapens en power-ups in een avontuur vol actie. Natuurlijk is de hoofdpersoon ingesproken door de enige echte Shaquille O’Neal.

Shaq Fu: A Legend Reborn komt 5 juni uit op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Speel gratis Rainbow Six Siege komend weekend

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is gratis te spelen tijdens het Free Weekend van 17 tot en met 20 mei op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nieuwkomers sluiten zich aan bij de Rainbow Six Siege-community, die reeds meer dan 30 miljoen spelers telt. Spelers die de game tijdens het Free Weekend spelen, behouden hun voortgang bij aanschaf van de volledige versie. Bovendien worden er ook kortingen aangeboden tot wel 50% op de Standard, Advanced, Gold en Complete Editions tussen 17 mei en 28 mei, onder andere in de Ubisoft Store. Let wel op, de Free Weekend-korting is beschikbaar van 17 tot 21 mei op pc, van 17 tot 23 mei in de Ubisoft Store en de PlayStation Store en van 17 tot 28 mei in de Xbox Store.

Er komt nog meer content aan voor Rainbow Six Siege. In de aankomende Operation Para Bellum worden twee nieuwe Italiaanse Operators, de nieuwe map - The Villa - en de nieuwe Pick & Ban-functie geïntroduceerd. De volledige onthulling van Operation Para Bellum vindt plaats op 19 en 20 mei tijdens de Pro League Finales in Atlantic City.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Forgotton Anne kan vanaf vandaag herinnerd worden

Square Enix Collective laat weten dat Forgotton Anne beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One en pc. De adventuregame is te koop voor 20 euro.

De grafische stijl van Forgotton Anne valt natuurlijk als eerste op. Het is een typische animatiestijl uit de jaren 80. Het verhaal gaat over Anne. Alles wat vergeten wordt komt terecht in de Forgotten Realm. Anne, iemand die vergeten is, bewaart de orde in de Forgotton Realm. Iedereen en alles in de Forgotten Realm hoopt ooit weer herinnerd te worden en zo terug te komen in de normale wereld. Maar wat rebellen denken er anders over. Anne gaat op pad om rebellen te stoppen. Lukt dat niet, dan kunnen zij en Bonku, haar meester, nooit meer terug naar de normale wereld.

In Forgotton Anne maak je keuzes in de dialogen met de wezens die je tegen komt tijdens je avontuur. Deze keuzes hebben invloed op het verhaal.

Tijdsparadox op te lossen in Little Witch Academia

Bandai Namco viert met een launchtrailer de digitale release van Little Witch Academia: Chamber of Time via het PlayStation Network op PlayStation 4 en Steam (pc). Deze side-scrolling action RPG beat ‘em up is gebaseerd op de gelijknamige anime.

Ga mee met Akko en haar vrienden op avontuur en vorm samen een team om met behulp van magie de zeven wonderen te ontdekken en het mysterie waarin de school vastzit in een tijdsparadox te ontrafelen. Deze game heeft ook RPG-elementen. Zo kun je jouw personages in level doen stijgen, waardoor ze sterker worden om de Luna Nova Academy-campus te onderzoeken, gevechten te winnen en puzzels op te lossen. Iedereen die de game heeft gepreordered via het PlayStation Network kan ook aan de slag met de exclusieve Grand Charion-minigame.

F1 2018 kort door de bocht aangekondigd

Codemasters en Koch Media hebben vandaag F1 2018 aangekondigd. De racegame verschijnt op vrijdag 24 augustus 2018, voor het weekend van de Formule 1 2018 Belgian Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

"We waren zeer verheugd over de warme ontvangst van de veelgeprezen F1 2017-game, een uitstekende basis om met F1 2018 op verder te bouwen", aldus Paul Jeal, F1-franchisedirecteur bij Codemasters. "De afgelopen jaren hebben we nauw contact onderhouden met onze fans om te begrijpen wat zij belangrijk vinden, en we kunnen niet wachten om meer details te onthullen over functies waar onze fans ongetwijfeld van zullen smullen. Om spelers dieper dan ooit onder te dompelen in de wereld van F1, is de Career-stand verder uitgebreid, inclusief de terugkeer van een zeer gewilde functie. We voegen ook meer klassieke auto's toe, waarbij we goed hebben geluisterd naar onze fans, die we vroegen naar de historische F1-auto's waar ze het liefst mee zouden willen rijden. Naast deze grote toevoegingen zijn er nog vele andere geweldige verbeteringen, die we in de loop naar de lancering van de game zullen onthullen."

F1 2018 bevat alle officiële teams, coureurs en circuits van het seizoen 2018. Meer details, zoals alle nieuwe functies, worden op een later moment onthuld. Hopelijk zijn er dan ook wat screenshots of gameplaytrailers te zien.

F1 2018 logo

Nieuwe Europese privacyregels weer een stap dichterbij

De Eerste Kamer heeft vandaag een wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aangenomen die uitvoering geeft aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waarin de nieuwe Europese privacyregels staan. Deze Uitvoeringswet (UAVG) zorgt ervoor dat de overgang van de oude naar de nieuwe situatie in Nederland zo soepel mogelijk verloopt. De AVG treedt op 25 mei 2018 in werking, evenals de UAVG.

De Uitvoeringswet is beleidsneutraal. Dat wil zeggen dat daar waar de AVG ruimte laat voor nationale keuzes, de bestaande regels die gelden op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), zoveel mogelijk ongewijzigd zijn overgenomen.

Nieuwe regels zijn noodzakelijk, omdat de uitwisseling van persoonsgegevens overal in de Europese Unie is toegenomen. Overheid en bedrijfsleven kunnen en willen, dankzij nieuwe technologie, bij hun activiteiten meer dan ooit gebruik maken van persoonsgegevens.

"Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat bedrijven en overheden netjes met hun persoonsgegevens omgaan. Zeker als we ons realiseren dat data een steeds belangrijkere rol spelen in onze samenleving en in de manier waarop geld wordt verdiend. Het is dus van groot belang dat de rechten van burgers worden gewaarborgd en vooral ook dat de burger betere mogelijkheden krijgt om die rechten ook echt te kunnen uitoefenen. Dat is precies waar de AVG in voorziet." aldus Minister Dekker

De verwerking van persoonsgegevens speelt een steeds grotere rol in het economische verkeer. Behalve bescherming van persoonsgegevens is het tweede doel van de AVG dan ook: het wegnemen van belemmeringen en het waarborgen van het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen Europa. De geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens is niet aan landsgrenzen gebonden. Dat maakt dat het economisch verkeer erbij is gebaat dat die regels in de Europese ruimte zo min mogelijk verschillen per land. De belangrijkste basisbeginselen, verplichtingen en rechten zijn straks voor alle lidstaten precies hetzelfde.

"Een Nederlands bedrijf heeft straks niet meer te maken met 28 verschillende autoriteiten persoonsgegevens maar kan terecht bij één, namelijk de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is pure winst."

Alle veranderingen in rechten en verplichtingen vloeien direct voort uit de AVG. Zo worden rechten van burgers op het gebied van privacy versterkt, door (o.a.) het vastleggen van het recht om 'vergeten te worden'. Daarmee kan iemand vragen zijn persoonsgegevens te verwijderen. Of het recht van een burger om zijn persoonsgegevens op een makkelijk overdraagbare wijze te ontvangen van een bedrijf of een organisatie die zijn gegevens heeft opgeslagen (dataportabiliteit).

Verder wordt meer transparantie en verantwoording gevraagd van de overheid, organisaties of bedrijven die persoonsgegevens verwerken. Zij moeten kunnen aantonen dat ze handelen in overeenstemming met de AVG (verantwoordingsplicht) en, bijvoorbeeld, een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten. Ook verplicht de AVG in sommige gevallen een functionaris voor gegevensbescherming aan te wijzen.

Het toezicht op de naleving van de AVG en de UAVG is belegd bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In de uitoefening van het toezicht is de Autoriteit onafhankelijk.

Niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens, de Europese commissie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook organisaties als VNO-NCW en de VNG zijn met allerlei voorlichtingsactiviteiten bezig om verantwoordelijken wegwijs te maken in de nieuwe regels.

Nieuwe dure medicijnen standaard door de sluis

Nieuwe geneesmiddelen die meer dan 50.000 euro per behandeling per jaar of in totaal meer dan 40 miljoen per jaar kosten komen vanaf nu standaard in aanmerking voor ‘de sluis.’ Hierdoor krijgt minister Bruno Bruins de mogelijkheid om eerst met de fabrikant te onderhandelen over die zeer hoge prijs, voordat het middel vergoed wordt uit ons basispakket. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die dit regelt is vandaag in het staatsblad gepubliceerd en treedt per 1 juli 2018 in werking.

Bruno Bruins: "Nieuwe geneesmiddelen kunnen verschrikkelijk duur zijn. We hebben het soms over meer dan 100 miljoen euro per middel per jaar. Als je bedenkt dat alle ziekenhuizen in totaal ruwweg jaarlijks 2 miljard uitgeven aan geneesmiddelen, kun je nagaan wat een impact zo’n nieuw middel op ons zorgbudget heeft. We moeten goed op dat budget letten, voor de patiënt van vandaag en voor de patiënt van morgen – wiens ziekte we nog niet kennen- voor wie we ook een medicijn willen hebben. De sluis, die voorkomt dat zo’n middel zondermeer tegen de hoofdprijs vergoed wordt, is daarom onmisbaar als we zondermeer tegen de hoofdprijs vergoed wordt, is daarom onmisbaar als we onze zorg betaalbaar willen houden."

De Sluis
Nieuwe geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt, worden tot op heden zonder bijzondere (prijs-) afspraken toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. De nieuwe AMvB legt vast in welke gevallen de minister kan besluiten om nieuwe middelen toch tijdelijk uit het pakket te houden. In de tussentijd kan het Zorginstituut een advies uitbrengen en kan de minister met de fabrikant onderhandelen over de prijs. Deze zogenaamde sluis wordt sinds 2015 toegepast. In totaal zijn sindsdien acht middelen in de sluis geplaatst. Tot nu toe gebeurde dit telkens ad hoc. Vijf van deze middelen zijn na een positief onderhandelingsresultaat toegelaten tot het pakket. Op dit moment zitten nog drie middelen in de sluis. Met de nu vastgelegde regeling is van tevoren duidelijk welke medicijnen voor de regeling in aanmerking komen, welke criteria de minister hierbij hanteert en welke stappen gezet worden in de verdere procedure.

Horizonscan
Bij de bepaling welke nieuwe medicijnen mogelijk in de sluis worden geplaatst wordt gebruik gemaakt van de horizonscan. In dit openbare document wordt bijgehouden welke nieuwe dure medicijnen de komende tijd hoogstwaarschijnlijk op de markt gaan komen en wat ze gaan kosten. Deze horizonscan is te vinden op www.horizonscangeneesmiddelen.nl 

Mohoric wint tiende etappe Giro d'Italia, Chaves valt weg uit top klassement

Matej Mohoric heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen van Bahrain Merida reed met nog veertig kilometer weg uit een uitgedund peloton en won na 239 kilometer vervolgens de sprint van Nico Denz. Op 34 seconden sprintte Sam Bennett naar de derde plaats. Esteban Chaves, de nummer twee in het algemeen klassement, viel weg. De Columbiaan had een slechte dag en verloor meer dan twintig minuten op het peloton.

Direct vanuit de start moesten de renners klimmen, een klim van vijftien kilometer aan 6. Daar kwam ook meteen een kopgroep tot stand met zeventien renners. Bij die zeventien was ook de Nederlander Koen Bouwman. De kopgroep leek de zegen van het peloton te krijgen en hadden al snel drie minuten te pakken.

Dat was buiten team Sky gerekend. De Britse ploeg, onder aanvoering van Wout Poels, trok stevig door op de klim naar Fonte Della Creta. Verschillende renners moesten lossen in het peloton, waaronder een aantal sprinters. Ook Chaves was in de problemen gekomen op de klim, waarna verschillende ploegen zich op kop van het peloton te zetten om het verschil zo groot te maken met Chaves. Het verschil liep tussen het peloton en de achtervolgende groep op naar de drie minuten.

Door het hoge tempo in het peloton kon de kopgroep nooit wegrijden en werden vrij snel weer gegrepen door het peloton. Het verschil tussen het peloton en de groep-Chaves werd kleiner, doordat Chaves de hulp kreeg van Quick-Step Floors, die probeerde om hun sprinter Elia Viviani terug te brengen in het peloton. Ze kwamen tot een goede minuut, maar doordat het peloton ook weer versnelde liep het al snel weer op. Quick-Step Floors zag het kansloze in en stopte de achtervolging, waarna de voorsprong van het peloton heel snel op liep. Chaves zou meer dan 25 minuten verliezen op het peloton en kan daardoor een goed klassement vergeten.

Simon Yates, de ploeggenoot van Chaves, deed op negentig kilometer van de streep wel goede zaken. De rozetruidrager won de tussensprint, voor Thibaut Pinot, en pakte drie bonificatieseconden. Marco Frapporti ging toen voor een solo. De Italiaan van Androni - Sidermec - Bottecchia kreeg een voorsprong van twee minuten. Met een goede dertig kilometer te rijden sprongen Mohoric en Davide Villella erna toe en lieten de Italiaan ook meteen achter.

In regenachtige omstandigheden daalde Mohoric het beste van het tweetal, en liet Villella achter. Nico Denz bleek echter de beste daler en reed vanuit het peloton in de afdaling zo naar Mohoric toe. Ook Villella kwam weer aansluiten. In het peloton was het ook uitkijken in de natte afdaling. Eerst reed de Ecuadoriaan Richard Carapaz lek, later kwam Tom Dumoulin ten val, maar beide konden weer aansluiten in het peloton.

Mohoric bleef maar aanvallen en met dertien kilometer moest Villella afhaken bij de Duitser en de Sloveen. De twee werkte goed samen en met nog vijf kilometer te gaan hadden ze nog een minuut voorsprong op het peloton. In de sprint bleek Mohoric over net iets snellere benen te beschikken dan Denz en pakte daarmee zijn eerste zege in de Ronde van Italië. Vorig boekte de Sloveen ook al een zege in de Ronde van Spanje.

Minister Bruins laat nieuw middel tegen longkanker toe tot basispakket

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft met succes onderhandeld over de prijs van het middel atezolizumab voor de vervolgbehandeling van longkanker. Hierdoor wordt het middel vanaf 1 juni 2018 vergoed uit het basispakket. De afspraak met de leverancier bestaat uit een vertrouwelijke korting die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2019.

Sluis
Atezolizumab was vanwege de hoge kosten in de ‘sluis’ geplaatst. Dat houdt in dat het middel niet vergoed werd om zo eerst een lagere prijs uit te kunnen onderhandelen met de leverancier. Het Zorginstituut heeft in februari een advies uitgebracht over atezolizumab. Zij adviseerden de minister te gaan onderhandelen over de prijs van het middel. Deze onderhandelingen zijn nu afgerond. Vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken met de leverancier kan de uitkomst van de onderhandelingen niet openbaar gemaakt worden. Atezolizumab lijkt op de middelen nivolumab en pembrolizumab. Voor deze geneesmiddelen zijn eerder al onderhandelingen geweest en lopen de afspraken ook tot en met 2019.
Atezolizumab kan worden ingezet als vervolgbehandeling van longkanker. De gemaakte afspraken zullen ook gelden voor de inzet van atezolizumab bij toekomstige bewezen effectieve indicaties. Voor de behandeling van blaaskanker zit het middel al in de sluis. Het Zorginstituut heeft atezolizumab hiervoor nog niet kunnen beoordelen, daarom blijft deze indicatie vooralsnog in de ‘sluis’.

Soliris
Naast de succesvolle onderhandelingen over atezolizumab heeft minister Bruno Bruins ook een akkoord bereikt over Soliris (eculizumab). Dit middel tegen de zeldzame ziekten atypisch Hemolytisch Uremisch Syndroom (aHUS) en Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie (PNH) zat al sinds 2008  in het pakket voor PHN en sinds 2012 voor aHUS. Vanwege de bijzonder hoge kosten adviseerde het Zorginstituut om alsnog met de fabrikant in gesprek te gaan over de prijs of het middel anders uit het pakket te halen. De gesprekken hebben geleid tot een prijsverlaging van het middel. Op basis hiervan heeft de minister besloten de vergoeding voort te zetten tot in ieder geval eind 2020.

Deadpool mocht geen baby vermoorden

Deze week komt het tweede deel van Deadpool in de bios, maar één scène zul je daarin niet aantreffen. Het gaat om een scène na de credits waarin Deadpool een baby vermoordt.

De film zit vol lekker foute grappen maar deze ging bij nader inzien toch te ver. Je ziet Deadpool terugreizen in de tijd waar Adolf Hitler net geboren is. Hij ligt naast een Joods jongetje. Deadpool vermoordt baby Adolf en het Joodse kindje begint te huilen. Deadpool zegt: 'Hou je mond Ira, ooit ben je me dankbaar.' 

De scene omvat een dillemma dat door vele filosofen al werd besproken: mag je één iemand doden om er velen te redden? En kon deze grap volgens jou best in Deadpool?

Volleybalsters beginnen nieuwe Nations League met zege

De Nederlandse volleybalsters zijn de nieuwe Nations League - de vervanger van de World Grand Prix - begonnen met winst. In het Russische Ekaterinburg werd Thailand met 3-0 verslagen: 25-20, 26-24, 25-13.

In de eerste set bleef het sterk verdedigende Thailand nog even bij, maar halverwege nam Nederland een voorsprong. Ajcharaporn Kongyat hielp Thailand in de tweede set naar een voorsprong, maar door een 4-0 run op 7-8 nam Nederland toch weer het heft in handen.

Makkelijk ging het niet, maar na vier setpoints maakte Nederland de set toch af. Bondscoach Jamie Morrison zag vervolgens hoe het in set drie een stuk makkelijker ging: Thailand kwam er niet maar aan te pas en werd relatief simpel weggeblazen.

Nederland speelt in Ekaterinburg ook nog tegen Rusland en Argentinië. In week drie (29-31 mei) speelt Nederland drie wedstrijden in Apeldoorn, een week later (5-7 juni) zijn er drie thuiswedstrijden in Rotterdam.

Laatste twee personages Octopath Traveler getoond

In een nieuwe trailer heeft Nintendo de laatste twee speelbare personages van Octopath Traveler onthuld. Het gaat om Cyrus, een scholar, en Ophilia, een cleric.

Cyrus is op zoek naar een verloren thuis wat oude geheimen kan bevatten. Met zijn path action 'Scrutinize' kan hij informatie van NPC's verzamelen. Ophilia is een diener van de 'Order of the Sacred Flame'. Haar path action is 'Guide', waarmee ze NPC's kan leiden naar een andere locatie. Beide path actions zijn in de trailer in actie te zien.

Alle personages hebben talents die te gebruiken zijn in gevechten of in de wereld. Zo kan Cyrus achterhalen wat de zwaktes zijn van je tegenstanders, terwijl Alfyn potions kan maken. H'aanit kan weer vijanden temmen en gebruiken. Ophilia kan de personages die ze begeleid inzetten in het gevecht, iets wat ook Primrose kan doen. Olberic gebruikt Bolster Defense om zijn team te beschermen. Tressa vindt geld simpelweg door rond te lopen en Therion is in staat om sloten te openen.

De path actions en talents zorgen ervoor dat de speler slim moet zijn met het samenstellen van zijn of haar team. Het wisselen van je team gebeurt in Taverns, waar je ook de verhaallijnen van alle acht personages kan volgen. Zo is het mogelijk om alle verhalen in één playthrough door te spelen.

Octopath Traveler lanceert 13 juli exclusief op Nintendo Switch.

Bethesda toont gameplay van RAGE 2

Na de twijfelachtige aankondigingstrailer van gisteren heeft Bethesda vandaag de eerste gameplay getoond van RAGE 2. Het geheel is compleet over-the-top, maar geeft wel een veel betere indruk van wat de game nou eigenlijk inhoudt. De beelden vind je hieronder.

In RAGE 2 speel je in het jaar 2185, waar er steeds minder mensen nog in leven zijn. Wrede en bloedlustige bendes zwerven over de open wereld en de 'Authority' wil heersen over hen die zijn overgebleven. Je speelt als een Walker, een ranger in deze wereld. Nadat je uit je huis bent verjaagd en voor dood bent achtergelaten is het aan jou om deze bendes te stoppen en de benodigdheden te verzamelen om de 'Authority' te verslaan.

RAGE 2 wordt ontwikkeld door Avalanche Studios en id Software en lanceert in 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nieuwe informatie dagboek Anne Frank bekend

De Anne Frank Stichting heeft nieuwe informatie verworven over het wereldberoemde dagboek van Anne Frank. Ze maakt hierover dinsdagmiddag meer bekend, samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën.

Ook het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) schuift aan bij de besloten bijeenkomst.

Het Joodse meisje schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zat samen met haar ouders en zus ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, totdat ze in 1944 werden verraden en gearresteerd. Anne stierf uiteindelijk in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Het dagboek van Anne Frank werd na haar dood uitgebracht en is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Sinds 2009 staat het boek op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

Update 15:45 uur:
Volgens de NOS zijn er twee nieuwe pagina's van het dagboek van Anne Frank openbaar gemaakt. Het zou gaan om pagina's die Anne zelf heeft afgeplakt met papier. Met behulp van digitale technieken is het gelukt om de pagina's leesbaar te maken.

De twee pagina's komen uit het eerste dagboekje van Anne. Het gaat om de bladzijdes 78 en 79. Op de linkerpagina staan wat schuine moppen en op de rechterpagina geeft ze antwoord op de vraag wat ze zou antwoorden als iemand een jong meisje om seksuele voorlichting zou vragen.

Nieuwe informatie dagboek Anne Frank bekend
Nieuwe informatie dagboek Anne Frank bekend (Foto: ANP)

Gedicht komiek Böhmermann blijft verboden

Het gedicht van de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann (37) over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft deels verboden. Dat heeft een hoge rechtbank in Hamburg besloten. Vorig jaar oordeelde een lagere rechtbank dat ook al in de civiele zaak die door het Turkse staatshoofd was aangespannen.

Volgens beide rechtbanken zijn delen van het gedicht smaad en valt het daarom niet "onder de vrijheid van de kunst."

Böhmermann haalde zich de woede van het Turkse staatshoofd op de hals met het gedicht Smaadkritiek, dat hij in 2016 in zijn show Neo Magazin Royale voor de omroep ZDF voordroeg. Hij bracht daarin de strenggelovige Erdogan onder andere in verband met kinderporno en seks met dieren.

Gedicht komiek Böhmermann blijft verboden
Gedicht komiek Böhmermann blijft verboden (Foto: ANP)

'Kabinet kan gevaar voedselverpakkingen niet langer negeren'

Foodwatch roept het kabinet op nu eindelijk haast te maken met regelgeving rond schadelijke stoffen in voedselverpakkingen. De oproep volgt op het rapport ‘Gevaarlijke stoffen in een circulaire economie’ van de Gezondheidsraad dat vandaag is gepubliceerd. In het rapport wordt onder andere voor de gevaren van gevaarlijke stoffen in gerecyclede voedselverpakkingen gewaarschuwd, waaronder de minerale oliën MOAH en MOSH. De Gezondheidsraad roept op om “regelgeving rond recycling te verbeteren”.

Nadat minister Schippers in 2015 erkende dat “mengsels van MOAH’s inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn” gaf ze in 2016 in een brief aan foodwatch aan wetgeving te overwegen “als onverhoopt mocht blijken dat Europese regelgeving niet of niet op korte termijn te verwachten is.” Deze Europese regelgeving is er nooit van gekomen. De Gezondheidsraad bevestigt dit “hiaat in de EU-regels”. foodwatch: “Het kabinet belooft van alles maar beschermende maatregelen blijven almaar uit. De consument is de dupe doordat zij onnodig deze gevaarlijke stoffen binnenkrijgt.”

Van EFSA-onderzoek in 2012 tot getreuzel nu
In 2012 publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een zorgwekkend rapport over de aanwezigheid van minerale oliën in voedsel. MOAH wordt er door de EFSA van verdacht kankerverwekkend en mutageen te zijn, terwijl MOSH orgaanschade kan veroorzaken. Vooral kinderen zijn daarbij een risicogroep.

Verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled papier vormen een belangrijke bron van deze besmetting. Deze verpakkingen bevatten vaak nog minerale oliën uit de oude drukinkten. Maar ook andere bronnen kunnen tot vervuiling van voedsel leiden, zoals smeerolie uit fabrieken of olie in jute zakken die gebruikt worden bij de oogst.

Onderzoek
In 2015 deed foodwatch onderzoek waarbij in bijna de helft van de 120 onderzochte alledaagse voedingsmiddelen de gevaarlijke MOAH’s werden gevonden. Het betrof onder andere rijst, cornflakes, hagelslag en pasta. Ook werden de producten onderzocht op vervuiling met verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) die ophopen in het lichaam en ervan worden verdacht organen te kunnen beschadigen. 100 van de onderzochte 120 producten (83%) bleken vervuild met deze vorm van minerale olie, waarvan 12 (10%) ernstig.

In 2015 liet minister Schippers in reactie op het onderzoek van foodwatch weten dat “mengsels van MOAH’s inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn” en “Ik concludeer dat de sector nog onvoldoende inzicht in de problematiek heeft om tot een adequate beheersing te komen”. In een brief aan foodwatch gaf ze in 2016 aan: “Als normstelling praktisch mogelijk blijkt en er goede analysemethoden voorhanden zijn, kan ook overwogen worden op nationaal niveau (in de Warenwetregeling Verpakkingen en gebruiksartikelen) tot normstelling over te gaan. Deze mogelijkheid zal ik verder onderzoeken als onverhoopt mocht blijken dat Europese regelgeving niet of niet op korte termijn te verwachten is.”

Monitoring
In 2016 gaf minister VWS Schippers aan de Tweede Kamer aan “dat zo spoedig mogelijk gestart moet worden met monitoring van minerale oliën. Ook Nederland zal in dit kader met de dan beschikbare analysemethoden deelnemen. Deze stap is noodzakelijk om na een periode van analyse tot de mogelijke gerichte maatregelen te kunnen komen.” Begin 2017 zou daarvoor onderzoek worden opgestart naar babyvoeding, rijst, pasta en cornflakes. In 2018 zouden vervolgens hagelslag, brood, dierlijk vet en pinda’s worden onderzocht.

In antwoord op Kamervragen gaf het kabinet in februari 2017 aan: “De voorbereiding van de monitoring van voedingsmiddelen en verpakkingen is weliswaar vorig jaar van start gegaan, maar de daadwerkelijke uitvoering daarvan moet nog van start gaan.” Sindsdien is er weinig meer vernomen. De NVWA gaf onlangs aan foodwatch aan dat pas in 2018 met de monitoring is gestart. Dit is zeer ongewenst omdat het kabinet van mening is dat de monitoring noodzakelijk is om maatregelen te kunnen nemen. Iedere dag uitstel betekent dus weer een dag onnodige blootstelling aan schadelijke stoffen.

Blok wil ambassadeur Israël nog niet ontbieden

Een deel van de Tweede Kamer wil dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur op het matje roept vanwege het geweld aan de grens met Gaza. Maar de bewindsman wil eerst een Israëlisch onderzoek afwachten, zei hij dinsdag in de Kamer op vragen van de SP.

SP, PvdA, DENK, GroenLinks en D66 vinden dat de minister de ambassadeur moet ontbieden. ,,Wat moet er gebeuren voordat hij zoiets doet", vroeg Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ,,Israël heeft een bloedbad aangericht", meent Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Blok vindt het onzorgvuldig als hij het onderzoek van Israël niet afwacht. ,,Het is van groot belang dat we de feiten op tafel krijgen om te zien of er grenzen zijn overschreden." Een hoge ambtenaar van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur al wel gesproken om de ,,grote zorgen" van het kabinet over te brengen, aldus Blok.

Blok wil ambassadeur Israël nog niet ontbieden
Blok wil ambassadeur Israël nog niet ontbieden (Foto: ANP)

'Referendum blijft tot referendum donorwet'

De voorvechters van een referendum over de donorwet hoeven niet te vrezen dat het referendum ondertussen wordt afgeschaft. Het duurt nog zo lang voor de Eerste Kamer zich over de afschaffing heeft uitgesproken dat de donorwetcampagne gewoon kan worden afgerond, zegt de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

GeenStijl en de andere pleitbezorgers van het referendum over de actieve donorregistratie vreesden dat ze de kans niet zouden krijgen genoeg handtekeningen te verzamelen. Ze hebben in principe tot 14 juni de tijd om 300.000 steunbetuigingen aan de Kiesraad voor te leggen. Maar zou het referendum voor die dag zijn ingetrokken, dan zouden de inspanningen voor niets zijn geweest. De haast die het kabinet tot dusver heeft gemaakt, beloofde volgens de initiatiefnemers weinig goeds.

De leider van de VVD-fractie in de senaat, Annemarie Jorritsma, stelt hen nu gerust. De Eerste Kamer velt niet vóór 14 juni een oordeel, verzekert ze.

'Referendum blijft tot referendum donorwet'
'Referendum blijft tot referendum donorwet' (Foto: ANP)

Zone of the Enders 2-remaster komt in september

Zone of the Enders: The 2nd Runner - M∀rs komt op 6 september uit voor PS4 en pc. Zone of the Enders kreeg al eerder een HD-collectie op de PS3 en Xbox 360. Deze nieuwe versie ondersteunt 4K, VR en nieuw geluid. Je kunt niet alleen de hele game in VR spelen, maar ook bijvoorbeeld uitgebreid de Jehuty mech vanuit alle hoeken bekijken in een garage.

Zone of the Enders: The 2nd Runner is een actie-game waarin je in de vliegende mech Jehuty speelt. Het verhaal is amper samen te vaten, omdat het zo bizar is. Het is dan ook geen verrassing dat Hideo Kojima de producent van de serie was toen zeventien jaar geleden het eerste deel uitkwam.

OM eist TBS met dwangverpleging voor doodrijden studente

Het Openbaar Ministerie heeft voor het hof in Den Bosch in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar geëist, TBS met dwangverpleging en een rijontzegging van vijf jaar tegen een man uit Nijmegen. De verdachte reed op nieuwjaarsnacht 2017 in Oss onder invloed van drank, zonder geldig rijbewijs en onder hoge snelheid door rood licht. Op de kruising reed hij de 22-jarige studente Anouk Schuurmans aan waarna zij aan haar verwondingen overleed.

Verdachte verminderde na de aanrijding vaart en sloeg vervolgens met hoge snelheid op de vlucht. Een week eerder, op Eerste Kerstdag 2016, was hij ook al aangehouden onder invloed van alcohol en het rijden zonder geldig rijbewijs.

De verdachte ging in hoger beroep tegen de straf die de rechtbank van Den Bosch hem had opgelegd. Deze straf komt overeen met de huidige eis van het OM en de eis van de officier van justitie in eerste aanleg. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het OM zeer veel waarde hecht aan het opleggen van TBS met dwangverpleging; een zwaardere vorm van TBS.

Het opleggen van een lichtere vorm van TBS, TBS met voorwaarden, wordt door deskundigen niet geschikt geacht. De reden daarvan is dat de mogelijkheid op recidive bij verdachte erg hoog is. Daarnaast denken de deskundigen dat de kans groot is dat verdachte zich niet zal houden aan de eventueel op te leggen voorwaarden.

Ter zitting was advocaat-generaal Paapen duidelijk over waarom zij deze straf eist. “Wat ik nog het ergst vind is dat verdachte na zijn daad kiest om weg te gaan van de plaats des onheils, Anouk hulpeloos achterlatend. Verdachte heeft op dat moment alleen aan zichzelf gedacht. Daarna gaat hij gewoon aan de drank, alsof er niets gebeurd is. Hier is sprake van uiterst koel en berekenend gedrag.”

OM eist TBS met dwangverpleging voor doodrijden studente (Foto: Rechtspraak.nl)
OM eist TBS met dwangverpleging voor doodrijden studente (Foto: Rechtspraak.nl)

Blok naar VS voor overleg met Pompeo en Bolton

Op donderdag 17 en vrijdag 18 mei 2018 is minister Blok in de Verenigde Staten. Hij spreekt in Washington zijn Amerikaanse collega Michael Pompeo. Ook gaat Blok in overleg met de Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton.

Actuele vraagstukken als de Irandeal, de situatie in het Midden-Oosten en de relatie met Rusland komen aan bod. De minister vindt trans-atlantische samenwerking aan beide kanten van de oceaan essentieel voor onze vrede, veiligheid en welvaart, ook als je van mening verschilt. "De VS is een onmisbare partner", aldus Blok. Over de Irandeal stelt de minister: "Hoewel Nederland het Amerikaanse besluit over de Irandeal betreurt, willen we samen met de EU naar oplossingen blijven zoeken. Dit vereist dat we het gesprek met de VS blijven voortzetten en de handen ineenslaan."

Voor zijn bezoek aan Washington vertegenwoordigt Minister Blok Nederland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. De Veiligheidsraad komt bijeen over het beschermen van de internationale rechtsorde, "een onderwerp dat raakt aan de fundamenten van Nederland’" aldus minister Blok. "Want internationale misdadigers moeten gestraft worden voor hun daden.’

Blok spreekt ook met Directeur Politieke Zaken van de VN DiCarlo over onder andere de Irandeal. Afsluitend neemt de minister deel aan een rondetafelgesprek op de Permanente Vertegenwoordiging over mensenrechtenschendingen in Myanmar met de Speciaal Vertegenwoordiger voor Seksueel Geweld in Conflict van de SG.

Foto nemen van pinautomaat leidt tot aanhouding

Maandagmiddag rond 13.50 uur zagen mensen een aantal mannen op de Aime Bonnastraat in Vianen foto’s maken van een pinautomaat en belden 112. Agenten spraken de mannen aan die zich niet konden identificeren.

De agenten keken hierop in de auto waar de twee mee waren en vonden daar een wapen wat na onderzoek een alarmpistool bleek te zijn. Ook lagen er valse kentekenplaten in de auto en een gestolen tankpas. De twee, 35 jaar uit Tiel en 40 jaar uit Kaatsheuvel, werden aangehouden. De auto werd meegenomen voor verder onderzoek. Een nader onderzoek is ingesteld.

Foto nemen van pinautomaat leidt tot aanhouding (foto: Stockfoto politie.nl)
Foto nemen van pinautomaat leidt tot aanhouding (foto: Stockfoto politie.nl)

Persona 5 ruim twee miljoen keer verkocht

Sega heeft inmiddels van Persona 5 2.2 miljoen exemplaren verscheept. Daarmee is het de best verkochte Persona-game. In december 2017 stond de teller nog op 2 miljoen. De serie wordt dit jaar uitgebreid aan de hand van twee dans-games: Persona 3: Dancing Moon Night en Persona 5: Dancing Star Night.

Persona 5 is een Japanse RPG waarin je als speler een jaar leeft als een schoolgaande tiener. Naast het dagelijks leven ben je ook de leider van de Phantom Thieves, deze groep steelt de harten van slechteriken door in hun geest te duiken. Persona 5 kwam vorig jaar april uit en is nog steeds exclusief voor PS4.

Bestuurder vlucht na stopteken

Surveillerende agenten reden maandagavond rond 18.00 uur achter een auto over de Laan van Brabant in Roosendaal. De bestuurder moest remmen en de agenten zagen toen dat de remlichten niet werkten. Ze gaven de bestuurder een stopteken om hem te kunnen controleren, maar de bestuurder gaf hier geen gehoor aan en verhoogde zijn snelheid.

Met snelheden van boven de 90 kilometer per uur ging het door Roosendaal. De bestuurder van de achtervolgde auto maakte verschillende verkeersovertredingen en beschadigde op zijn vlucht nog een geparkeerde auto. Omdat de situatie gevaarlijk werd reden de agenten in hun auto met zwaailichten en sirene. Veel mensen op straat hielpen de agenten door aanwijzingen te geven over waar de auto naartoe reed. Uiteindelijk reed de bestuurder zich klem in een doodlopende steeg bij de Expeditiestraat.

Buiten adem
Daar verliet hij de auto en ging er rennend vandoor. Een van de agenten is direct uit de dienstauto gesprongen en achter de man aangerend, ook nu weer geholpen door verschillende burgers die hem de juiste weg wezen. In de Raadhuisstraat was de vluchtende man zo buiten adem dat hij moest stoppen. Hier kon hij worden staandegehouden en aangehouden. In de boeien is hij vervolgens meegenomen naar een politiecellencomplex. Daar heeft hij een verklaring afgelegd. Later op de avond werd de man in vrijheid gesteld.

Auto in beslag
De auto waarin hij reed is in beslag genomen. Deze bleek geen eigendom van de aangehouden verdachte te zijn. Bij de fouillering van de 29-jarige man uit Roosendaal troffen agenten een zakje cocaïne aan. De man moest ook een speekseltest ondergaan. Hieruit bleek dat hij onder invloed was van cocaïne. Op last van de hulpofficier van justitie is er bloed afgenomen bij de verdachte. Dat wordt opgestuurd naar het NFI om het bloed te testen op hoeveelheden cocaïne. De uitslag volgt later. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ariana Grande & The Roots rocken op Nintendo Labo-instrumenten

Tijdens de Tonight Show van Jimmy Fallon heeft Ariana Grande een 'Labo-versie' gedaan van haar recente hitsong No Tears Left to Cry samen met huisband The Roots en Fallon zelf, die de muziek uitsluitend produceerden met Nintendo Labo-instrumenten. 

Nintendo Labo is het nieuwste creabea-speeltje uit Japan waarmee gamers kartonnen bouwsels kunnen gebruiken als verlengstuk voor hun Nintendo Switch. Collega Kensuke zet in de review van vanmorgen uiteen wat je er zoal mee kan, maar buiten kijf staat dat Labo zowel kinderen als volwassenen kan prikkelen om hun creativiteit de vrije loop te laten.

 

De verdeling van instrumenten per artiest:

 • Ariana Grande - Vocals
 • Jimmy Fallon - Guitar, Piano Studio
 • Questlove - Robot Kit
 • Black Thought - Electric Guitar Fishing Rod
 • Kamal Gray - Toy-Con Piano x2 (Organ)
 • James Poyser - Toy-Con Piano x2
 • Captain Kirk - Acoustic Guitar
 • Mark Kelley - Bass Guitar
 • Stro - Toy-Con Garage Drum Machine

Wat voor toevoeging Black Thought precies heeft met zijn vishengel is me nog niet helemaal duidelijk geworden.

Ze zijn bij de Tonight Show trouwens niet de enigen die de Nintendo Labo inzetten voor muzikale uitspattingen. YouTube-muziekmaker Geniway maakte al eerder een voortreffelijke versie van de Final Fantasy XIII battle theme Blinded By Light met Nintendo Labo, die kun je hieronder bekijken.

Twee mensen opgepakt vanwege grafschennis

Op donderdag 10 mei heeft de politie een 62-jarige man en een 63-jarige vrouw, beide afkomstig uit Epe, aangehouden voor grafschennis. Zij werden ervan verdacht beelden vanaf een graf te hebben gestolen.

In april en mei verdwenen op verschillende momenten beelden vanaf een graf op een begraafplaats aan de Norelholtweg. De politie stelde een onderzoek in en het spoor leidde al snel in de richting van de twee Epenaren.

Op 10 mei konden de verdachten worden aangehouden. Na verhoor werden de man en vrouw heengezonden. De man kreeg een dagvaarding mee en mag gedurende 90 dagen niet op de begraafplaats komen. Betrokkenheid van de vrouw bij de grafschennis werd niet aangetoond.

Man met epilepsie geboeid om eigen veiligheid

In de Stentor staat vandaag een artikel over een slachtoffer van een epileptische aanval en de hoe de politie daarbij heeft gehandeld. Het artikel geeft een eenzijdig beeld van het incident en wekt de indruk dat agenten niet weten hoe te handelen. “Dat doet volgens ons geen recht aan het werk van agenten tijdens dit soort ingrijpende situaties. Daarom willen hier graag iets meer over vertellen,” aldus Michel Beekhuis (teamchef van de IJsselstreek).

"We kregen zaterdag 12 mei de melding binnen dat er iemand onwel was geworden op de Jan Vermeerstraat in Zutphen." De agenten gingen ter plaatse om hulp te verlenen. Toen zij aankwamen was het slachtoffer rustig en goed aanspreekbaar, waarna de opgeroepen ambulance werd afgezegd. De man gaf aan dat hij epileptisch was, dus de agenten konden daar rekening mee houden.

Toen kort daarna de toestand van het slachtoffer ineens achteruit ging, dachten de agenten door het gedrag van de man dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen door een val tijdens zijn eerste aanval. Daarom werd er met spoed opnieuw een ambulance opgeroepen.

Het slachtoffer werd agressief richting agenten, wilde bijten, krabben en schoppen. Het was ook niet mogelijk om met hem te communiceren. Daarom werd voor zijn eigen veiligheid, en die van de omstanders en de agenten, besloten om hem vast te houden en tijdelijk handboeien om te doen. Toen de man rustiger werd, zijn de boeien afgedaan en kon hij worden nagekeken door ambulancepersoneel. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Vanuit zorg gehandeld
“Wij hebben veel zorg om deze man gehad en daarom direct gereageerd," aldus Michel Beekhuis. “Mijn collega’s dachten op basis van zijn agressieve gedrag dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen. Onze taak is het dan om omstanders én slachtoffer te beschermen. Helaas moest dat door handboeien te gebruiken tot de komst van de ambulance.”

“In onze werk komen wij regelmatig in aanraking met mensen met epileptische aanvallen. Deze mensen worden altijd voorzichtig benaderd en bij voorkeur veilige ruimte gegeven tot de aanval voorbij is. Als er echter veel agressie is en gevaar is voor het slachtoffer, omstanders of agenten kan worden besloten om in te grijpen.”

Stardew Valley komt 22 mei naar PS Vita

De veelgeprezen boerderij simulator Stardew Valley komt op 22 mei naar de PlayStation Vita. Dit heeft de designer Eric "ConcernedApe" Barone bekendgemaakt in zijn developer blog.

In de Vita-versie kun je, net zoals op alle andere platforms, een oud braakliggend terrein van je grootvader omzetten naar een bloeiend agrarisch centrum. Echter zal de Vita-versie niet de aankomende co-op update ontvangen. Stardew Valley op de Vita biedt alleen de mogelijkheid om solo te spelen. De game wordt wel een cross-buy titel, waardoor eigenaars van de PlayStation 4-versie ook meteen de Vita-versie zullen beschikken en andersom.

De PlayStation 4-versie van Stardew Valley kost €14,99, dus deze prijs kan ook verwacht worden voor de Vita-versie. Momenteel is er wel 50% korting voor PlayStation Plus-eigenaars.

stardew valley vita

Iniesta: "Er zijn twee scenario's: China en Japan"

Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta heeft bevestigd dat hij tussen China en Japan moet kiezen voor het vervolg van zijn carrière.

De 34-jarige Spaanse middenvelder vertrekt aan het einde van het seizoen na zestien seizoenen bij de Catalanen. Er lijkt nu snel duidelijkheid te komen over zijn toekomst.

"Ik moet een beslissing nemen die een van de belangrijkste is die ik zal moeten nemen", vertelt Iniesta in gesprek met Onda Cero. "Er zijn twee scenario's: China en Japan, met elk hun eigen dingen."

"We moeten alles afwegen en beslissen wat het beste is. Volgende week hoop ik een antwoord te geven en me te concentreren op het WK." Iniesta kwam dit seizoen tot 43 wedstrijden voor Barcelona, waarin hij LaLiga won en de Copa del Rey pakte.

Van Persie: "Ik ben nog te veel liefhebber om al te stoppen"

Robin van Persie gaat nog een jaar door bij Feyenoord. De 34-jarige spits maakte zijn beslissing maandagavond wereldkundig.

Van Persie tekende in januari een contract tot de zomer van 2019 bij Feyenoord, maar hij gaf aan te twijfelen of hij dat contract wel uit zou dienen omdat hij fysieke ongemakken voelde. De kogel is nu dus door de kerk.

"Ik ga door. Ik ben nog te veel liefhebber om al te stoppen", vertelt Van Persie in gesprek met verschillende Nederlandse media. De topscorer aller tijdens van het Nederlands elftal voerde gesprekken met zijn vrouw Bouchra, trainer Giovanni van Bronckhorst en de clubleiding. "Heel goede, eerlijke gesprekken."

"Voor mezelf heb ik steeds de vraag gesteld: waarom ben ik ooit gaan voetballen? Nou, dat was niet perse om een beker boven mijn hoofd te houden. De kern is plezier. Lekker op het veld bezig zijn. Samen beter worden. Uiteindelijk heeft dat plezier de doorslag gegeven. Op de dagen dat ik aan stoppen dacht, voelde dat op een bepaalde manier heel eng. Blijkbaar was ik er gewoon nog niet aan toe."

Kinderverkrachterverbrander opgepakt: 'Ik wilde ze barbecueën'

In Kissimee in de Amerikaanse staat Florida is ene Jorge Francisco Porto-Sierra opgepakt. De 50-jarige man is geenszins fan van mensen die niet met hun klauwen van kinderen af kunnen blijven en dat wilde hij laten merken ook.

Porto-Sierra gooide een bende benzine in, rond en over een motel in de buurt van de stad, waarbij hij van alles riep, waaronder zaken als "Ik ga je vermoorden, kinderverkrachter!". Getuigen belden toch de politie maar - wie weet waren er ook wel gewoon normale mensen aanwezig - en die pakten de man op.

Volgens de politie was Porto-Sierra duidelijk over zijn doelen: "Hij wilde alle kinderverkrachters 'in brand barbecueën' en ze vermoorden", aldus oom agent. Zedendelinquenten zijn in Florida wettelijk verplicht om zich in een publiek toegankelijk register in te schrijven, inclusief hun adres. Volgens het register hebben meer dan twintig viespeuken het Friendly Village Inn & Motel als adres opgegeven, iets wat Porto-Sierra ongetwijfeld ook tegen was gekomen.

Cao-onderhandelingen metaalsector verlopen stroef

Een groep van 100 kaderleden van FNV Metaal houdt woensdag 16 mei een ludieke actie voor de deur van werkgeversorganisatie FME in Zoetermeer. In een korte mars lopen metaalwerkers uit de regio Rotterdam van bedrijven als IHC, Fokker, Heerema en Prysmian naar het gebouw van de werkgeversorganisatie, waar diezelfde dag de vierde ronde van de onderhandelingen voor de cao Metalektro plaatsvinden. Ook roepen de metaalwerkers de FME op om niet weg te lopen voor hun verantwoordelijkheden en woensdag met fatsoenlijke voorstellen te komen voor de cao.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "De metaalwerkers verdienen een goede cao, met een fatsoenlijke loonsverhoging. Het kan niet waar zijn dat de voorstellen voor loonsverhoging op slechts 1 procent blijven steken voor 2018 en bijvoorbeeld jongeren tot 23 jaar maar 0,5% eenmalig zouden krijgen in januari 2019. Ook op andere onderwerpen bieden de werkgevers weinig. De 150.000 metaalwerkers verdienen veel beter."

Stroef
Tot grote verbazing van FNV Metaal verlopen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de grootmetaalbedrijven stroef. Bij de bedrijven worden grote winsten gemaakt, maar werknemers mogen daar volgens de werkgeversvoorstellen niets van meekrijgen. De groep metaalwerkers laat daarom bij het FME-gebouw in Zoetermeer van zich horen vooraf aan de laatste geplande onderhandelingsdag. Bolster: "De FNV vraagt 3,5% loonsverhoging per jaar, wat geheel in pas loopt met de groei van de economie en de inflatie. Ook is er een schreeuwend tekort aan vakmensen, moet de sector aantrekkelijker worden voor jongeren en moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en onzekerheid. Daarom stellen wij voor dat iedere flexkracht die 9 maanden op een vaste functie werkt, een vast contract krijgt. De tijd is er rijp voor. Ook de invoering van een generatiepact helpt daarbij, zodat meer jongeren instromen in een vaste baan, door ouderen minder te laten werken."

Gebrek aan inspraak
Een ander onderwerp waar metaalwerkers in de praktijk veel last van hebben, is het gebrek aan inspraak en zeggenschap over hun werk, werktijden, opleiding en ontwikkeling. De werkgevers willen echter beschermende maatregelen over overwerk en consignatie uit de cao halen. De diverse verbeteringsvoorstellen voor meer zeggenschap in een modernere cao wijst de FME tot nu toe resoluut af. De metaalwerkers laten met hun actie zien dat ze het menen. De vorige cao is er pas gekomen na 9 maanden met stakingen. Deze keer hopen de metaalwerkers dat de FME eerder naar hun eigen krachten uit de metaal luistert.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.

Zaalvoetballers Hovocubo en 't Knooppunt in finale Eredivisie

De twee finalisten van de Eredivisie in het zaalvoetbal zijn bekend. Het Hoornse Hovocubo rekende in twee duels af met ASV Lebo: in Amsterdam won Hovocubo met 0-5, in Hoorn was een 4-2 zege voldoende om het af te maken.

Regerend landskampioen 't Knooppunt had het lastiger met ZVV Volendam. In Volendam werd weliswaar met 2-5 gewonnen, thuis ging de kampioen vrijdag met 3-4 onderuit en dus was een derde en beslissend duel nodig. 

In die wedstrijd, ook gespeeld in Amsterdam, kwam 't Knooppunt op een 0-2 achterstand. De ploeg van trainer Hicham Benhammou kwam langszij en pakte een 3-2 voorsprong, maar Volendam kwam laat in de wedstrijd weer op gelijke hoogte.

Toch trokken de Amsterdammers nog aan het langste eind: Tevfik Ceyar tekende in de absolute slotfase voor de winnende 4-3. 't Knooppunt strijdt zo tegen Hovocubo om de landstitel, een finale die eveneens bestaat uit een best-of-3-serie.

Inbreker valt bewoners aan met kettingslot

Een man en een vrouw uit Hoorn zijn maandagavond rond 22.30 uur aangevallen door meer dan vermoedelijk één inbreker. Het tweetal kwam thuis op hun woonadres aan de Johannes Poststraat in Hoorn.

Bij thuiskomst stond er een man op het dak van hun schuurtje, welke vast zit aan de woning. De bewoner sprak de man aan. De dader vernielde hierop een ruit en gooide glas naar de bewoners. De bewoner belde direct de politie. De man sprong van het dak af en viel de man aan. Daarbij werd de man mishandeld en raakte lichtgewond.

De inbreker liep vervolgens naar zijn fiets en pakte een kettingslot. Hiermee ging hij achter de bewoners aan. Die sloegen op de vlucht. Uiteindelijk ging de man ervandoor. Ondanks een zoekactie in de omgeving werd de verdachte niet gevonden. De politie stelt een onderzoek in.

Inbreker valt bewoners aan met kettingslot (Foto: stockfoto politie.nl)
Inbreker valt bewoners aan met kettingslot (Foto: stockfoto politie.nl)

MLB: Albies naar de leiding in homerunranglijst

Honkballer Ozzie Albies heeft maandag alweer zijn dertiende homerun van het MLB-seizoen geslagen. De tweede honkman van de Atlanta Braves mepte de bal op bezoek bij de Chicago Cubs in de eerste inning de tribunes in en dat hielp de Braves op weg naar de 5-6 winst.

Voor Albies, met zijn 21 jaar een van de jongste spelers in de MLB, was het zijn dertiende homerun van het jaar. Daarmee staat hij nu gedeeld eerste op de ranglijst in de MLB, samen met Manny Machado (Baltimore Orioles), Bryce Harper (Washington Nationals) en de behoorlijk op dreef zijnde Mookie Betts van de Boston Red Sox.

Adeiny Hechavarria zorgde namens de Tampa Bay Rays voor een opvallend moment. De Cubaan wist op zeer creatieve wijze te voorkomen dat hij uitgetikt werd en bereikte de thuisplaat met het nodige kunst- en vliegwerk alsnog, wat de Rays uiteindelijk naar de winst hielp.

Uitslagen MLB maandag
Chicago Cubs - Atlanta Braves 5-6
Kansas City Royals - Tampa Bay Rays 1-2
Boston Red Sox - Oakland Athletics 5-6
Detroit Tigers - Cleveland Indians 6-3
Minnesota Twins - Seattle Mariners 0-1
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 2-7
Los Angeles Angels - Houston Astros 2-1
San Diego Padres - Colorado Rockies 4-6
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 10-7

Het vliegwerk van Hechevarria (Bron: YouTube)

'Baby overleden na protesten Gaza'

Het geweld tijdens de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zou ook een baby het leven hebben gekost. Een acht maanden oud meisje is overleden nadat ze traangas had ingeademd, meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza in de nacht van maandag op dinsdag. Welke idioot een baby meeneemt naar gewelddadige protesten is niet bekend.

Door de reactie op het geweld kwamen maandag tientallen betogers om het leven. Ook raakten volgens het ministerie ruim 2770 mensen gewond. Op dinsdag worden opnieuw massale demonstraties verwacht bij het grenshek.

Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens van de geïsoleerde Gazastrook. Met de zogenoemde 'Mars van de terugkeer' eisen de actievoerders dat Palestijnen Israël binnen mogen. De demonstranten gooien met stenen en brandbommen naar de militairen in het grensgebied.

'Baby overleden na protesten Gaza'
'Baby overleden na protesten Gaza' (Foto: ANP)

Cliff Bleszinski's Boss Key Productions sluit deuren

Boss Key Productions, de studio die in 2014 werd geopend door industrieveteranen en voormalig Epic Games-medewerkers Cliff Bleszinski en Arjan Brussee, heeft aangekondigd zijn deuren te sluiten. Bleszinski gaf een openhartige verklaring op Twitter, die kon rekenen op veel steun van andere grote namen uit de gamewereld.

Bleszinski en Brussee werkten onder de vleugel van Epic Games begin jaren negentig al samen aan het succesvolle Jazz Jackrabbit, en niet veel later volgde de ontwikkeling aan wat uiteindelijk Unreal zou worden. In 2014 keerde Bleszinski terug van een tweejarige sabbatical met de mededeling dat hij weer games wilde maken en samen met Brussee werd de studio Boss Key Productions opgestart. Niet veel later werd de arena-shooter met codenaam BlueStreak aangekondigd, wat uiteindelijk LawBreakers ging heten. LawBreakers, hoewel een zeer solide arena-shooter met een focus op pc, werd ondanks positieve reviews uiteindelijk geen commercieel succes.

Vorige maand kwam de studio met een nieuwe titel in Early Access genaamd Radical Heights, een haast wanhopige poging van Boss Key om mee te liften op het grandioze Battle Royale-succes van games als PUBG en Fortnite BR. Bleszinski zegt uiteindelijk dat hoewel de eerste geluiden best positief waren, het 'too little too late' was. Lees hieronder de volledige verklaring.


Op de Twitter-verklaring van Cliffy B. kwamen veel sympathieke reacties en ook niet van de minste namen. Onder andere Larry Hryb, Randy Pitchford, Michael Condrey, Edmund McMillen, Cory Barlog, Robert Bowling en Hermen Hulst betuigden hun steun.

Mario Tennis Aces demo-weekend in juni

Bij de aankondiging van Mario Tennis Aces meldde Nintendo ook dat er een online demo voor de game zou komen. Vandaag heeft Nintendo de data van deze demo bekendgemaakt.

In het weekend van 1 juni tot en met 4 juni is er een gratis demo te downloaden, waarmee online tournamenten zijn te spelen. Het weekend begint om 16:00 en duurt tot 01:00 uur 's nachts op 4 juni. Iedereen die meedoet ontvangt een exclusieve skin voor Mario (zijn normale outfit) voor in de volledige game.

Mario Tennis Aces lanceert op 22 juni exclusief voor Nintendo Switch.

Kaspersky hoopt dat Nederland zich bedenkt

Kaspersky Lab is "ontstemd en teleurgesteld" over het besluit van het Nederlandse kabinet om te stoppen met het gebruik van antivirussoftware van het Russische bedrijf. "Het lijkt erop dat ons bedrijf slachtoffer is van geopolitieke ontwikkelingen". Tegelijkertijd zegt Kaspersky ervan overtuigd te zijn dat het de Nederlandse regering zal kunnen overtuigen het besluit te herzien.

Met een verhuizing van de "kernactiviteiten" naar Zwiterland hoopt Kaspersky het vertrouwen te herwinnen. De onderneming bouwt een datacentrum in Zürich en verhuist ook de "software assemblage en dreigingsdetectie" daarnaartoe. Geluiden over de verhuizing zongen al langer rond. "Dit stond al gepland, toevallig genoeg", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maakte maandag bekend dat de Rijksoverheid het gebruik van Kaspersky-software 'uitfaseert'.

Kaspersky hoopt dat Nederland zich bedenkt
Kaspersky hoopt dat Nederland zich bedenkt (Foto: BuzzT)

NBA: Warriors kloppen Rockets in eerste wedstrijd

De basketballers van de Golden State Warriors zijn prima begonnen aan de finale van de Western Conference in de NBA. De titelverdedigers wonnen het eerste duel in het Toyota Center in Houston, waar de Rockets het thuisvoordeel niet waar konden maken.

James Harden en co schoten als raketten uit de startblokken, maar Golden State knokte zich in de wedstrijd en vanaf het tweede kwart ging het lange tijd gelijk op. Toch waren het telkens de Warriors die een kleine voorsprong hadden en die gaven ze uiteindelijk ook niet meer uit handen: 106-119.

Harden was met 41 punten de topschutter in de wedstrijd, maar met 37 en 28 punten waren Kevin Durant en Klay Thompson bij de Warriors flink op dreef. Dat gold ook voor Draymond Green, die met negen assists en negen rebounds van belang was.

Rockets - Warriors, game 1 (Bron: YouTube)

My Flame roept 'Zakje Licht' terug

My Flame Lifestyle roept haar klanten op het product ‘Zakje Licht’ terug te sturen. Het 'Zakje Licht' is niet veilig als het omvalt. Het 'Zakje Licht' kan te snel vlam vatten waardoor het risico ontstaat dat consumenten brandwonden oplopen of dat er een woningbrand ontstaat bij gebruik binnenshuis.

Het gaat om de producten met barcodes 8719325002447 / 8719325002454 / 8719325002423 / 8719325002430. Het 'Zakje Licht' werd verkocht in de periode tussen 01-01-2016 en 03-04-2018. Klanten worden opgeroepen om het product terug te brengen naar de winkel. Bij retournering krijgt de consument het aankoopbedrag vergoed. 

NHL: Golden Knights trekken stand gelijk in Winnipeg

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights staan weer op gelijke hoogte in de finale van de Western Conference in de NHL. In Winnipeg wonnen de Jets het eerste duel, maar de ploeg uit Vegas sloeg maandagavond terug in wedstrijd twee.

De Slowaak Tomas Tatar opende de score in de eerste periode, niet veel later gevolgd door de 0-2 van Jonathan Audy-Marchessault. Andrew Copp leek de Jets terug in de wedstrijd te schieten, maar hij zag de puck vol op de paal belanden.

Kyle Connor gaf de Canadese thuisfans na zeven minuten in de derde periode toch nog hoop, maar anderhalve minuut later was het wederom Audy-Marchessault die de 1-3 eindstand op de borden bracht, waardoor het 1-1 staat in de best-of-7-serie.

'

Jets - Golden Knights, game 2 (Bron: YouTube)

CO2-uitstoot gestegen ten opzichte van 2017

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent. De toename van de CO2–uitstoot komt vooral doordat huishoudens en de dienstverlening meer gas verbruikt hebben voor verwarming. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het eerste kwartaal van 2018 was veel kouder dan een jaar eerder. Vooral februari en maart waren relatief koud. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 1,1 procent hoger dan een jaar eerder.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening hoger
De CO2-uitstoot van huishoudens was in het eerste kwartaal ruim 5 procent hoger. De CO2-uitstoot van huishoudens bedraagt ruim 22 procent van het totaal. De CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, goed voor ruim 12 procent van de CO2-uitstoot, steeg met ruim 6 procent. Door het relatief koude winterweer was het gasverbruik van zowel de huishoudens als de dienstverlening in het eerste kwartaal van 2018 veel hoger dan een jaar eerder.

Transportsector stoot ook meer CO2 uit
De CO2-emissies van de transportsector stegen in het eerste kwartaal met ruim 5 procent. De transportsector is goed voor 12 procent van de totale uitstoot. Met bijna 6 procent nam de uitstoot van de luchtvaart het sterkst toe binnen de transportsector. Dit komt grotendeels door meer vliegbewegingen.

CO2-uitstoot landbouw, industrie en bouwnijverheid hoger
Het cluster landbouw, industrie en bouwnijverheid heeft bijna 4 procent meer CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De CO2-uitstoot van dit cluster bedraagt 27,5 procent van het totaal.

Energiebedrijven stoten minder CO2 uit
In het eerste kwartaal was de CO2-uitstoot door elektriciteitsbedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor bijna 26 procent van de totale uitstoot. De afname komt doordat elektriciteitsbedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieuoogpunt verbeterd.

CO2-uitstoot gestegen ten opzichte van 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
CO2-uitstoot gestegen ten opzichte van 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Fikkie vindt koperdief

Maandagavond rond 20.45 uur is een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in de bossen nabij het Grevelingenmeer in Bruinisse. Verschillende politieagenten van de eenheden Zeeland-West-Brabant, Rotterdam en de Landelijke Eenheid (politiehelikopter) waren naar hem op zoek, omdat hij werd verdacht van diefstal van koper.

Om ongeveer 19.45 uur kwam er een melding binnen bij de politiemeldkamer dat een man zich verdacht ophield bij een windmolenpark in aanbouw bij het Grevelingenmeer. Agenten gingen poolshoogte nemen en ontdekten dat de man koperen kabels aan het strippen was. Op het moment dat zij de man benaderden ging hij er vandoor. Hij sprong over hekken en ging de bossen in. Omdat Bruinisse ongeveer op de grens van de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Rotterdam ligt, kwamen collega’s van die eenheid ook meezoeken naar de verdachte. Ook een politiehelikopter zocht mee vanuit de lucht.

Uiteindelijk bleek de neus van een van de politiehonden weer sterker dan alle speurende ogen bij elkaar. De hond trof de verdachte namelijk aan in een dicht stuk bos bij het Grevelingenmeer. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij vandaag zal worden gehoord.

Zwaargewond na achtervolging met gestolen motor

Bij een ongeval tussen een motor en auto op de kruising Hoofdstraat/Kruisstraat in Kerkrade op maandagavond zijn twee personen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde toen de motorrijder op het kruispunt in botsing kwam met een auto. De motorrijder had diverse botbreuken en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De passagiere is met ernstig hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De automobiliste en haar bijrijdster zijn niet gewond geraakt. De verkeersongevallenanalyse stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht. Bij dit onderzoek is de politie op zoek naar personen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Diegenen worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

De politie achtervolgde de motor met een opvallende politieauto vanaf de Kaalheidersteenweg omdat hij als gestolen stond gesignaleerd. De motorrijder reed met zeer hoge snelheid door Kerkrade. Op een gegeven moment raakte de politie de motorrijder kwijt. Rond 19.00 uur vond vervolgens de aanrijding met de auto plaats. De motor kwam hierbij tegen een gebouw tot stilstand. De motorrijder en zijn passagiere werden hierbij van de motor geslingerd.

2 arrestaties na schietpartij Amsterdam

De politie heeft maandag twee verdachten aangehouden naar aanleiding van een schietincident ter hoogte van het Sumatraplantsoen in Amsterdam. Beide Amsterdammers raakten vermoedelijk gewond ten gevolge van een schietpartij.

Rond 22.15 uur kreeg de politie melding van het schietincident. Ter plaatse trof de politie een 25-jarige gewonde man aan. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. In een ziekenhuis hield de politie rond 23.25 uur een 19-jarige man aan die zich daar met een schotwond meldde.

De politie vermoedt dat een ruzie is beslecht met één of meerdere vuurwapens en hield beide mannen aan. De recherche stelt een nader onderzoek in naar hun rol en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

2 arrestaties na schietpartij Amsterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)
2 arrestaties na schietpartij Amsterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)

Arrestaties na levensgevaarlijke achtervolging

Na een lange achtervolging en met inzet van de politiehelikopter in Utrecht werden in de nacht van maandag op dinsdag twee verdachten gearresteerd. Voorafgaand aan hun arrestatie hadden zij zich schuldig gemaakt aan levensgevaarlijk rijgedrag.

Rond 02:30 uur zaaen surveillerende agenten een auto rijden op de Vleutensebaan in de richting van de Gele Brug. De agenten besloten een routinecontrole in te stellen, maar de bestuurder was kennelijk niet gebaat bij een controle. Op de Thomas à Kempisweg keerde hij direct zijn auto en reed met hoge snelheid in de richting van de Spinozabrug. De agenten kregen assistentie van meerdere surveillance-eenheden uit Utrecht en van de Landelijke Eenheid tijdens de achtervolging die via Leidsche Rijn naar de Rijksweg A2 voerde.

De bestuurder vertoonde levensgevaarlijk rijgedrag door met hoge snelheid tegen de rijrichting in te rijden. Via de A2 richting Veenendaal en vervolgens weer terug richting Utrecht ontdekte de politiehelikopter de auto toen de bestuurder de wijk Lombok inreed. Vanuit de helikopter werd gezien dat de bestuurder de auto parkeerde op de Floresstraat en drie inzittenden uit de auto vluchtten.

Op aanwijzing van de politiehelikopter werden twee verdachten ontdekt in een tuin en op een dak van een schuur. De mannen, respectievelijk 21 en 17 jaar en afkomstig uit Utrecht en Ronde Venen, werden gearresteerd en ingesloten. De politie doet onderzoek naar de derde verdachte en het motief om zich te willen onttrekken aan de controle.

Fysieke activiteit blijkt dodelijk

Nou ja, alleen als je het voor je werk doet. Mensen die voor hun werk fysiek actief zijn hebben namelijk een 18% hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dit concluderen onderzoekers van VUmc op basis van hun onderzoek waarbij ze informatie van bijna tweehonderdduizend proefpersonen uit dertien landen hebben gecombineerd. Het artikel is vandaag verschenen in het gerenommeerde vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Fysieke activiteit wordt vaak als een medicijn gezien voor de preventie van hart- en vaatziektes, suikerziekte en kanker. Daarom wordt in de Nederlandse beweegrichtlijnen geadviseerd om dagelijks ongeveer een half uur te bewegen. Het onderzoek van VUmc laat nu zien dat deze dagelijkse beweging beter niet tijdens het werk kan plaatsvinden.

Langdurige belasting
Oorzaken voor de verrassende gezondheidsverschillen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk, zo speculeren de onderzoekers, zouden kunnen liggen in het verschil in de aard van bewegen. Bewegen in de vrije tijd, zo weten we, is vaak intensief en vindt in relatief korte periodes plaats waardoor je fit en sterk wordt. Terwijl bewegen op het werk soms wel tot acht uur per dag kan duren en hierdoor een langdurige belasting op het lichaam kan veroorzaken.

Gezond zijn en blijven
Er is nog steeds een grote groep mensen die fysieke actieve beroepen werkt, bijvoorbeeld bouwvakkers, stratenmakers en verpleegkundigen. Uit eerder onderzoek weten we al dat mensen met dergelijke beroepen over het algemeen korter, maar ook in slechtere gezondheid, leven. Volgens het huidige VUmc-onderzoek speelt de mate van fysieke activiteit tijdens het werk een belangrijke rol bij het gezond zijn en blijven van deze mensen.

Duurzame inzetbaarheid
Bewegen zal een belangrijke rol moeten gaan spelen in medische adviezen om mensen gezond en duurzaam inzetbaar houden. Hoewel het heel verleidelijk is om na een dag hard werken op de bank te ploffen, zullen vooral mensen met zware beroepen gestimuleerd moeten worden in hun vrije tijd een rondje te gaan rennen of een balletje te gaan slaan.

 Foto: Giuseppe Milo (CC-BY-2.0)
Foto: Giuseppe Milo (CC-BY-2.0)

Nexomania komt naar Heroes of the Storm

Heroes of the Storm krijgt binnenkort een nieuw event. Nexomania brengt het Mexicaanse 'Lucha Libre' naar de Nexus en daarmee nieuwe cosmetics (skins, mounts, sprays) en een gevecht tussen twee van de helden.

'La Parca Lunara' neemt het op tegen 'La Pantera Sonya'. Spelers kiezen voor welk van deze twee helden ze willen vechten tijdens het event. Door daarna games te winnen en andere helden te vermoorden, voltooi je quests die exclusieve sprays, portraits en een nieuwe announcer als beloning geven.

De trailer van Nexomania vind je hieronder. Het event begint op 22 mei en duurt tot 11 juni. Loot Chests die je in deze periode verdient zijn Nexomania Loot Chests. De nieuwe items kun je alleen vinden in deze Loot Chests.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog!

Vandaag is er veel zon en blijft het droog. Wel onstaan er in de loop van de dag wat stapelwolken. In het midden en zuiden van Limburg komt er lokaal nog dichte mist voor. Deze mist lost mist vrij snel op en later breekt ook daar de zon door. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 24°C, lokaal wordt het met 25°C een zomerse dag. Aan de kust blijft de temperatuur enkele graden achter. In de loop van de middag en avond komen er vooral in het oosten en zuiden wolkenvelden vanuit Duitsland binnendrijven. De wind is noordoostelijk, in het zuidwesten eerst noordwestelijk, en overwegend matig. Vanavond wordt de wind overal noordelijk.

Komende nacht komen er brede opklaringen voor, maar met name in het oosten zijn er ook wolkenvelden aanwezig. Daarbij is een lichte bui niet uitgesloten. Langs de westkust kan nevel of mist van zee binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De matige wind is eerst noordelijk en draait gedurende de nacht naar het noordwesten. De wind neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

Morgen overdag is er af en toe zon en blijft het in de westelijke helft waarschijnlijk overal droog. In de ochtend kan er in het oosten al een lichte bui voorkomen, in de middag ontstaan er in het uiterste oosten en zuidoosten enkele fellere buien, mogelijk met onweer. In het begin van de avond trekken deze buien zuidwaarts weg. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in de kustgebieden en ongeveer 22°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mooie weerspiegeling (Foto: Iteejer)
Mooie weerspiegeling (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Retro Studios werkt aan Star Fox Grand Prix'

Sinds Donkey Kong Country: Tropical Freeze hebben we geen nieuwe projecten van Retro Studios gezien. Gisteren dook er een gerucht op dat waarschijnlijk niemand aan zag komen. Retro Studios zou werken aan een Star Fox-spinoff, waarin de crew gaat racen.

De game zou Star Fox Grand Prix heten en een soortgelijke stijl aannemen als Diddy Kong Racing. Denk hierbij aan boss fights, een hub en diverse type voertuigen om mee te racen. Ook zou het interne logo van de game zijn gelekt, dat je hieronder kunt vinden.

Het betreft uiteraard een gerucht en zo kort voor E3 weet je maar nooit of je moet geloven wat je leest, maar het idee is dusdanig apart dat het zomaar waar zou kunnen zijn. Gelukkig is E3 al bijna hier, dus lang hoeven we niet meer te wachten. Neem het tot die tijd met een korreltje zout.

Star Fox Grand Prix intern logo

Groeitempo Duitse economie zwakt af

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk gegroeid dan in het vierde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van het Duitse federale statistiekbureau.

De economie van Duitsland groeide met 0,3 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een economische vooruitgang met 0,6 procent. Economen hadden in doorsnee een groei met 0,4 procent voorspeld.

Op jaarbasis liet de grootste economie van Europa een plus van 2,3 procent zien, tegen 2,9 procent in de voorgaande periode. Hier werd door kenners gemiddeld een groei met 2,4 procent verwacht.

Groeitempo Duitse economie zwakt af
Groeitempo Duitse economie zwakt af (Foto: ANP)

Leden No Surrender opgepakt in Almere

Bij een politieactie in Almere en Hilversum heeft de politie vijf mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel. Vier zijn lid zijn van motorclub No Surrender, de vijfde heeft volgens de politie nauwe banden met de motorclub. Het gaat om vier mannen in de leeftijd van 23 tot 42 jaar uit Almere en een 46-jarige man uit Hilversum. De aanhoudingen hebben te maken met een cocaïnetransport naar Engeland.

In januari 2018 nam een chauffeur de opdracht van een Nederlands transportbedrijf aan om met een vrachtauto goederen af te leveren op een adres in Engeland. In dat land kreeg hij door verschillende aanwijzingen het sterke vermoeden dat er harddrugs in zijn vrachtwagen verstopt waren. Uit angst om daarmee betrapt te worden, liet hij in paniek zijn truck op een parkeerplaats achter en ging met de veerboot terug naar Nederland. Hij zag nadat hij van boord ging in Hoek van Holland dat in de hal vier mannen hem kennelijk stonden op te wachten.

Uit onderzoek is gebleken dat drie van deze mannen lid zijn van het Chapter Almere van ‘No Surrender’. Een van die mannen had een vuistmes en met zand verzwaarde handschoenen bij zich. Ze kwamen kennelijk bij hem verhaal halen over het achterlaten van de vrachtauto met daarin de partij drugs. Hij voelde zich zo bedreigd dat hij er vandoor ging en zich meldde bij de post van de Koninklijke Marechaussee waar hij zijn verhaal deed.

Hierna troffen de Engelse autoriteiten in de door hem achtergelaten vrachtauto, goed verstopt, enkele tientallen kilo’s cocaïne aan. De politie heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de chauffeur omdat er vanuit het criminele milieu signalen zijn dat zijn leven gevaar loopt en dat leden van de motorclub No Surrender actief naar hem op zoek zijn.

Het onderzoek naar de uitvoer van de partij cocaïne wordt verricht door een rechercheteam van de eenheid Zeeland West Brabant in nauwe samenwerking met Midden Nederland en Dienst Infra van de Landelijke Eenheid.

Leden No Surrender opgepakt in Almere

Leden No Surrender opgepakt in Almere (Foto: ANP)

Leeftijdsgrens en reclameverbod op verhittingssapparaten tabak

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) komt met nieuwe wetgeving om apparaten die bedoeld zijn om tabak te verhitten - zoals het IQOS apparaat - aan banden te leggen. Tot op heden zijn er geen bijzondere restricties voor dergelijke apparaten omdat ze niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet vallen. Aan die status maakt de staatssecretaris een einde. Dat betekent dat er onder andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod komt voor deze producten.

Kankerverwekkend
Blokhuis: “Rond dit soort producten wordt vaak een imago geschetst dat ze een slim alternatief zijn voor gewoon roken. Voor mij heeft het RIVM die ballon heel helder doorgeprikt. Gebruikers krijgen kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen binnen. Bovendien is het verslavend. Het woord slim is hier dus misplaatst, want je kunt er dodelijk ziek van worden. Het is tijd voor wettelijke maatregelen want ik wil niet dat gebruikers - en de volwassenen en kinderen om hen heen - in de veronderstelling zijn dat deze nieuwe manier van roken een verstandige keuze is. Alleen niet roken is de verstandige keuze.”

Nationaal Preventieakkoord
Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een pakket van wetten, regels en samenwerkingsafspraken om roken verder terug te dringen. Dat doet hij onder andere in het kader van het Nationaal Preventieakkoord met steun van veel anderen. Na de zomer worden de uitkomsten verwacht van alle gesprekken die nu lopen. Het kabinetsbeleid is er op gericht om de eerste rookvrije generatie dichterbij te brengen. Blokhuis wil dat kinderen die nu worden geboren in hun hele verdere leven nooit een sigaret opsteken. Om dat te bereiken is het ook belangrijk om volwassenen van het roken af te helpen.

Willow Smith wilde polsen doorsnijden

Willow Smith (17), de dochter van acteurs Will Smith en Jada Pinkett-Smith, bekende in de Facebook Watch talkshow Red Table Talk dat zij in 2010 haar polsen heeft geprobeerd door te snijden. Willow, vergezeld door moeder Jada en oma Adrienne, zei 'ontzettend met zichzelf geworsteld te hebben toen ze haar hiphopnummer Whip My Hair uitbracht'. Dit meldt People Magazine. Jada presenteert de show.

"Nadat dat nummer uitkwam, belandde ik in een zwart gat en wist ik als 10-jarige niet goed meer hoe ik met mezelf om moest gaan," aldus Willow. "Wie ben ik? Heb ik een doel? Kan ik ook nog iets anders doen dan dit? Na de promotietour moest ik mijn album afmaken, maar daar had ik helemaal geen zin meer in. Ik luisterde toen veel naar 'zware' muziek en zoog mezelf helemaal naar beneden. Toen begon ik met mezelf te snijden."

Voor zowel Jada als Adrienne kwam dit als een totale schok. "Wat!? Wanneer heb je dat gedaan? Ik had geen idee. En waar heb je jezelf gesneden dan?" aldus een onthutste Jada." Hierop antwoordde Willow: "Ik heb mijn polsen geprobeerd door te snijden, toen ik echt de weg kwijt was. Je kan het nu niet echt meer zien, maar er zit nog steeds een klein litteken. Ik praat er nooit over, omdat het een hele rare en moeilijke periode in mijn leven was. Maar je moet jezelf daaruit omhoog trekken en dat heb ik gedaan."

Willow Smith wilde polsen doorsnijden
Willow Smith wilde polsen doorsnijden (Foto: BuzzE)

Bijna hele bestuur 50PLUS stapt op in crisis

Zeven van de acht leden van het hoofdbestuur van 50PLUS zijn maandagavond opgestapt. Secretaris Hylke ten Cate blijft vooralsnog als enige bestuurslid over.

De bestuurscrisis begon toen Marianne Fennema rond 20.00 in felle bewoordingen liet weten het niet eens te zijn met de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur onder leiding van voorzitter Jan Zoetelief, zegt een woordvoerder van het bestuur. Na haar mail volgden de andere bestuursleden met hun ontslagbrieven.

Voorzitter Jan Zoetelief voelde zich genoodzaakt om eveneens zijn taken neer te leggen, vanwege het terugtreden van de andere leden "zo vlak voor de Algemene Vergadering". Op 26 mei moet op die vergadering een nieuw bestuur gekozen worden.

De fracties van 50PLUS in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich in april ook al tegen Zoetelief. Volgens politiek leider Henk Krol is het hem te verwijten dat het ledenaantal van de partij daalt. De fracties schaarden zich daarom bij de komende bestuursverkiezing achter voormalig VVD'er Geert Dales als voorzitter.

Volgens de 50PLUS-woordvoerder blijft Jan Zoetelief op 26 mei verkiesbaar.

Bijna hele bestuur 50PLUS stapt op in crisis
Bijna hele bestuur 50PLUS stapt op in crisis (Foto: ANP)

Dubbelslag voor Bernal in Tour of California, knappe vierde plaats voor Tolhoek

Egan Bernal heeft de tweede rit in de Tour of California gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Team Sky was in de bergrit naar Gilbratar Road. Antwan Tolhoek was lang de eerste achtervolger op Bernal, maar werd in de laatste honderden meters voorbij gereden door Rafal Majka en Adam Yates. Bernal is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Adam De Vos, Ruben Companioni en Jonathan Clarke kozen vroeg in de etappe voor de vroege vlucht. Het drietal kreeg een voorsprong van een kleine vijf minuten op het peloton, maar al snel werd duidelijk dat ze het niet zouden halen, vooral dankzij het werk van team Sky in het peloton.

Net voordat de slotklim (12 km aan 8%) begon werden ze ingerekend door het peloton. Ook op de klim van Gibraltar Road was het Sky die het tempo bepaalde. Vooral dankzij het werk van Tao Geoghegan Hart. Toen zijn werk erop zat ging Bernal met nog twee kilometer te fietsen in de aanval. De pas 21-jarige klimmer van team Sky had meteen een gat te pakken op de rest en won met 21 seconden voorsprong op de nummer twee.

Tolhoek was bij de aanval van Bernal de eerste die reageerde, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo moest de Colombiaan steeds verder laten wegrijden. Het leek er even op dat er een tweede plaats inzat voor de jonge Nederlander, maar in de laatste vijfhonderd meter kwamen Majka en Yates nog over Tolhoek heen.

Harry vraagt om respect voor Thomas Markle

De Britse prins Harry en zijn verloofde Meghan Markle vragen om begrip en respect voor de vader van Meghan. Dat maakte Kensington Palace maandagavond bekend. De verklaring volgt op het verhaal van TMZ dat Thomas Markle niet aanwezig zal zijn bij de bruiloft zaterdag.

"Dit is een zeer persoonlijk moment voor Ms. Markle daags voor haar bruiloft. Zij en prins Harry vragen wederom om begrip en respect voor Mr. Markle in deze moeilijke situatie", aldus Kensington Palace.

Eerder op de avond meldde TMZ dat de vader van Meghan niet bij de bruiloft zou zijn omdat hij zijn dochter en de Britse koninklijke familie niet in verlegenheid wilde brengen. Hij had dat besloten nadat duidelijk was geworden dat hij door een paparazzo was betaald voor foto's.

Een woordvoerder van Kensington Palace wilde geen antwoord geven op de vraag of Thomas nu wel of niet zijn dochter zaterdag naar het altaar zal begeleiden.

Harry vraagt om respect voor Thomas Markle
Harry vraagt om respect voor Thomas Markle (Foto: BuzzE)

Waylon: racisme lag ten grondslag aan boycot

Waylon heeft tijdens zijn Eurovisiesongfestivalavontuur naar eigen zeggen voor "de eerste keer in mijn leven direct met racisme te maken gehad". Dat was volgens de zanger de echte reden dat hij De Telegraaf en het AD boycotte in Lissabon, vertelde hij maandag in RTL Late Night.

"Er werden dingen gezegd naar aanleiding van de eerste repetitie die met racisme te maken hadden en dat heeft mij enorm geraakt." Waylon doelde op de kritiek die zijn vier zwarte krumpdansers kregen. "Ik las in De Telegraaf, en dan verschuilen ze zich achter reacties van anderen, dat het leek alsof ik een landsheer was die zich liet aanbidden door vier slaven. En nog meer van dat soort dingen. Ook dingen die nog minder genuanceerd waren, laten we het maar hardop zeggen: wat doen die apen rondom hem."

Dergelijke opmerkingen raakten niet alleen Waylon, maar ook zijn dansers. "Die jongens waren als de dood dat ze naar huis moesten, dat het klaar was. Je zaait onrust binnen een team, dat kan je als media doen, de temperatuur bepalen in een land." Uiteindelijk heeft de hele affaire Waylon en zijn team "veel sterker gemaakt". "Juist ook omdat we zijn blijven geloven in wat we doen."

Straatschoffie
De zanger maakte zich aan tafel bij Humberto Tan opnieuw kwaad om de door hem gehate stukken. "Ik heb geprobeerd iets neer te zetten wat zo enorm zou kunnen verbinden. Het is zo jammer dat gelijk die verbintenis kapot wordt gemaakt. Ik begrijp het gewoon niet."

Dat hij met Outlaw In 'Em niet verder kwam dan een achttiende plek vindt Waylon "zeer zeker" geen mislukking. "Het is heel simpel. Als je een grote mond hebt, en ik ben een straatschoffie met een Ciske de Rat in me, dan lukt het heel vaak. En heel af en toe lukt het ook niet. Dit keer is het niet gelukt, prima toch."

Waylon: racisme lag ten grondslag aan boycot
Waylon: racisme lag ten grondslag aan boycot (Foto: BuzzE)

Vast werk groeit sterker dan flexwerk

In het eerste kwartaal van 2018 is de spanning op de arbeidsmarkt verder opgelopen. Het aantal vacatures nam toe met 8.000, terwijl het aantal werklozen met 30.000 afnam. Het aantal banen groeide verder met 76.000. Voor het eerst sinds begin 2009 nam het aantal vaste werknemers naar verhouding meer toe dan het aantal flexibele werknemers. Dit meldt het CBS op basis van de laatste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Aantal banen neemt opnieuw sterk toe
In het eerste kwartaal van 2018 is het aantal banen met 76.000 toegenomen, de grootste banengroei na het tweede kwartaal van 2007. De afgelopen vier jaar is het aantal banen vrijwel onafgebroken toegenomen, in totaal met ruim 600.000. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd.

Banen werknemers groeien vier jaar op rij
Het aantal banen van werknemers steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 70.000. Het totaal kwam daarmee uit op 8.286. Het aantal banen van werknemers groeit nu vier jaar op rij. Daarnaast nam het aantal banen van zelfstandigen met 7.000 toe tot 2.098.000. 

Barometer beroepsbevolking (Foto: CBS)
Barometer beroepsbevolking (Foto: CBS)

Canadese ijshockeyers ontsnappen aan stunt Letland

Op het wereldkampioenschap ijshockey is Canada maar nipt ontsnapt aan een vrij beschamende nederlaag. Letland zou makkelijk aan de kant geschoven moeten worden, maar niks was minder waar.

De jonge Anthony Beauvillier zette Canada al binnen drie minuten op voorsprong en het leek een vrij makkelijke avond te worden. De 2-0 kwam echter maar niet en in de derde periode profiteerde Letland: Kristians Rubins tekende voor de gelijkmaker. Na 46 seconden overtime kwam de Canadese winst dan toch, want Connor McDavid scoorde de golden goal.

Tsjechië had het ondertussen bijzonder lastig met Oostenrijk. De van de in de NHL uitgeschakelde Vegas Golden Knights overgekomen Tomas Hyka was twee keer trefzeker, maar dat was de Oostenrijker Michael Raffl ook. Toch wonnen de Tsjechen wel nipt: 4-3. Noorwegen klopte Zuid-Korea met 3-0, Rusland was met 4-0 te sterk voor Slowakije.

De beste goals van de dag (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.