FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 mei 2018

Fenerbahçe voert druk maximaal op met zevenklapper

Op bezoek bij Karabükspor heeft Fenerbahçe keihard uitgehaald: 0-7. Met die ruime overwinning houdt de ploeg nog een kansje op de landstitel.

Gastheer Karabükspor is de rode lantaarndrager in de Turkse competitie en bood maar zeer weinig tegenstand aan de mannen van Aykut Kocaman. De werkgever van invaller Vincent Janssen wist dat het een ruime zege moest boeken om kans te houden op de landstitel en voldeed glansrijk aan die missie.

De Süper Lig wordt aangevoerd door Galatasaray met 72 punten en Fener rukt dankzij de zevenklapper op naar de tweede plaats. De Gele Kanaries hebben nu net als Medipol Basaksehir 69 punten en een veel beter doelsaldo. Dat kan van belang zijn als de koploper het in de slotronde uit handen geeft.

Met die wetenschap viel Fenerbahçe gepassioneerd aan en al na twee minuten kon de ploeg juichen. Anton Kravchenko maakte een eigen goal en dat werd het startsein van een beschamend optreden voor de club die dit seizoen slechts twaalf punten verzamelde.

Fernandao maakte er na twintig minuten spelen 2-0 van en nog voor rust werd die score verdubbeld. Eerst was het wederom de beurt aan de Braziliaan en Chahechouhe maakte er op aangeven van Roberto Soldado 4-0 van. Kort na rust mocht de Spaanse aanvaller zelf aanleggen voor nummer vijf en een kwartier voor tijd produceerde Nabil Dirar de zesde treffer. Vincent Janssen mocht een klein half uur meedoen en hij verzorgde in de slotfase het laatste doelpunt.

Volgende week besluit Fenerbahçe thuis tegen Konyaspor terwijl Galatasaray op bezoek moet bij nummer zes Göztepe. Basaksehir, werkgever van Eljero Elia en derde titelkandidaat, besluit het seizoen tegen middenmoter Kasimpasa. In eerste instantie is het onderlinge resultaat doorslaggevend en vervolgens het doelsaldo. Fener en Galataray hebben nu exact hetzelfde doelsaldo en speelden twee keer gelijk. Basaksehir kan bogen op een beter resultaat tegen de concurrentie.

Nederland onder 17 op bizarre wijze naar halve finales EK

Nederland onder 17 staat in de halve finales van het EK in Engeland, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Liam van Gelderen (Ajax) zette Nederland na een dik uur op voorsprong, maar Troy Parrott bracht Ierland in Chesterfield al na twee minuten langszij.

Verder werd er niet meer gescoord, ook niet in de verlenging, en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Aanvoerder Daishawn Redan kon Nederland naar de winst schieten, maar keeper James Corcoran hield zijn penalty tegen. 

De Tsjechische scheidsrechter floot de boel echter terug: Corcoran kwam te vroeg van zijn lijn af en dus moest de penalty overgenomen worden. De doelman kreeg zelfs geel en dat was zijn tweede, dus hij mocht zijn biezen pakken.

Corcoran - spelend bij het piepkleine Cherry Orchard op het derde Ierse niveau - gaf zijn shirt en handschoenen af aan verdediger Oisin McEntee, maar die kon Redan's tweede poging niet keren. Nederland plaatste zich zo voor de halve finales, waarin Engeland de tegenstander is.

In Walsall zette Alejandro Baena Spanje al na acht minuten op voorsprong tegen België, maar onze zuiderburen sloegen in de eerste tien minuten van de tweede helft terug. PSV'er Yorbé Vertessen zorgde voor 1-1, Jamie Yayi Mpie bracht België de 2-1 winst. 

Witte Huis: Hamas schuld van situatie in Gaza

De Palestijnse radicale islamitische groep Hamas is verantwoordelijk voor het geweld dat in Gaza rond de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem maandag is uitgebarsten en dat heeft geleid tot tientallen doden, zei het Witte Huis.

"We zijn ons bewust van de berichten over aanhoudend geweld in Gaza vandaag", zei woordvoerder Raj Shah van het Witte Huis tijdens een reguliere persconferentie. "De verantwoordelijkheid voor deze tragische sterfgevallen berust volledig bij Hamas. Hamas lokt deze reactie opzettelijk uit."

Maar de huidige escalatie zal het vredesplan niet schaden, zei Shah. Dit vredesplan van de Amerikaanse regering zal op een geëigend tijdstip worden gepresenteerd. Op de vraag of de VS Israël oproepen tot terughoudendheid in het licht van de vele doden tijdens de schermutselingen van maandag, zei Shah dat dat niet nodig was. ,,Hamas is verantwoordelijk."

Witte Huis: Hamas schuld van situatie in Gaza
Witte Huis: Hamas schuld van situatie in Gaza (Foto: ANP)

Stratenmakers laten lantaarnpaal staan

Stratenmakers in Nijmegen hebben bij het aanleggen van een nieuw wegdek in de Klaverstraat zorgvuldig om een lantaarnpaal heen gewerkt. Die staat daardoor nu midden op de rijbaan. Buurtbewoner Huub Bellemakers zette een foto van de werkzaamheden op Twitter met de vermelding: "Lekker bezig."

De Klaverstraat wordt breder gemaakt, zodat auto's elkaar kunnen passeren. De oude stoepen met de straatverlichting moeten plaatsmaken voor de wegverbreding. Maar de stratenmakers mogen geen lantaarnpalen weghalen en dus hebben ze de nieuwe straat maar rondom de paal aangelegd.

Volgens de gemeente Nijmegen kwam een aanvraag om de lantaarnpalen weg te halen te laat binnen bij het bedrijf dat daarvoor moet zorgen, mede door alle vrije dagen deze maand. Het bedrijf gaat maandag meteen aan de slag. Het nieuwe wegdek moet daarvoor weer opengebroken worden.

Stratenmakers laten lantaarnpaal staan
Stratenmakers laten lantaarnpaal staan (Foto: BuzzO)

First Lady Melania Trump in ziekenhuis

De vrouw van president Donald Trump, Melania, is behandeld aan een goedaardige nieraandoening. Melania (48) zal de rest van de week in het ziekenhuis blijven, meldde het kantoor van de Amerikaanse First Lady maandag.

"De procedure was succesvol en er waren geen complicaties", zei woordvoerster Stephanie Grisham. "De First Lady kijkt uit naar een volledig herstel, zodat ze haar werk ten behoeve van kinderen kan voortzetten." De behandeling betrof een embolisatie, de kunstmatige afsluiting van een bloedvat.

First Lady Melania Trump in ziekenhuis
First Lady Melania Trump in ziekenhuis (Foto: ANP)

Tagliafico in voorlopige WK-selectie Argentinië

Argentinië heeft de voorlopige WK-selectie bekend gemaakt en bondscoach Jorge Sampaoli heeft ook een plekje ingeruimd voor Ajacied Nicolás Tagliafico.

De linksback stapte afgelopen januari over naar Europa en zijn transfer van Independiente naar Ajax heeft hem geen windeieren gelegd. Sindsdien zit hij steevast bij de nationale selectie en ook in de Johan Cruijff ArenA dwong hij moeiteloos een basisplaats af.

De 25-jarige vleugelverdediger kwam tot dusverre al vijftien keer in actie in de Eredivisie en produceerde daarin één treffer. Meerdere van die duels werden door een delegatie van het nationale team bekeken en bondscoach Sampaoli kwam verschillende keren kijken hoe zijn pupil zich staande houdt in Nederland.

Nu hij blijkbaar is geslaagd voor de test, mag hij zich verheugen om in eenzelfde rijtje te staan met spelers als Angel Di Maria, Sergio Agüero, Paula Dybala en natuurlijk Lionel Messi. Bij de verliezend finalist van het WK in 2014 is Marcos Rojo van Manchester United de voornaamste concurrent van Tagliafico voor een plekje in de basis.


De volledige Argentijnse voorselectie ziet er als volgt uit:

Keepers: Sergio Romero, Nahuel Guzman, Willy Caballero, Franco Armani.

Verdediging: Gabriel Mercado, Nicolás Otamendi, Federico Fazio, Nicolás Tagliafico, Marcos Rojo, Marcos Acuña, Ramiro Funes Mori, Cristian Ansaldi, Eduardo Salvi, Germán Pezzella.

Middenveld: Javier Mascherano, Ángel Di María, Ever Banega, Lucas Biglia, Manuel Lanzini, Gio Lo Celso, Ricardo Centurión, Guido Pizarro, Leandro Paredes, Maximiliano Meza, Enzo Pérez, Pablo Pérez, Rodrigo Battaglia.

Aanvallers: Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala, Mauro Icardi, Cristian Pavón, Lautaro Martínez & Diego Perotti.

LB: Dries Roelvink ruilt zonnebank in voor zonnepanelen

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Dries Roelvink staat een moeilijk afscheid te wachten. De altijd gebruinde volkszanger doet donderdag zijn "energieslurpende en schadelijke" zonnebank de deur uit.

Dries kwam tot inkeer door zijn column in Sven Kockelmans Radio 1-programma. "In de uitzending komen de laatste tijd regelmatig gasten praten over energie, klimaat, milieu en dat heeft me serieus aan het denken gezet. Ik heb kinderen en ik wil ze niet achterlaten op een zwaar vervuilde aardbol waar ze later met mondkapjes op door het leven moeten. Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen."

De volkszanger neemt geen halve maatregelen: hij ruilt zijn zonnebank in voor zonnepanelen. "Het leek me een enorm gedoe, die zonnepanelen installeren. En welke moest ik dan kiezen?" Van een rondje langs verschillende leveranciers werd Dries niet veel wijzer, tot een van hen de zanger een ruil voorstelde: gratis zonnepanelen in ruil voor zijn zonnebank. "Uiteraard is het een stunt, maar wel een sympathieke en voor het goede doel vind ik! Als mensen zien dat zelfs ík ben overgestapt, dan is er voor niemand meer een obstakel."

Hoewel Dries gehecht is aan zijn gebruinde huidje, denkt hij zijn zonnebank wel te kunnen missen. "Ik heb nu een nieuw appartement mét dakterras waar ik in de echte zon kan bruinen - uiteraard met de juiste factor. En dan liggen er ook nog zonnepanelen naast me die Amsterdam vergroenen én geld opleveren. Zo haal ik écht iets goeds uit de zon."

Dries Roelvink neemt afscheid van zonnebank
Dries Roelvink neemt afscheid van zonnebank (Foto: BuzzE)

Tweede Kamer wil van Kaspersky af

Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het kabinet uit veiligheidsoverwegingen in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russische autoriteiten. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar "dit kan niet worden uitgesloten", aldus de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

"Aanleiding voor deze stap door het kabinet zijn zorgen ten aanzien van nationale veiligheidsrisico's die het gebruik van Kaspersky antivirussoftware met zich mee kan brengen. Het kabinet wil deze risico's waar mogelijk voorkomen."

Vitale diensten
Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied van energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken.

"Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen heeft, met het oog op het waarborgen van de nationale veiligheid, geleid tot aangescherpte afwegingen ten aanzien van het gebruik van digitale producten en diensten", schrijft Grapperhaus. De Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk hebben eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab.

Hulp
Antivirussoftware kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. De Russische wetgeving vereist dat Russische bedrijven zoals Kaspersky Lab de Russische inlichtingendiensten moeten helpen als zij daar om vragen. De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat Rusland hier zeer actief is met digitale spionage.

Vorig jaar oktober meldde The New York Times dat Russische geheime diensten de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met de Amerikaanse geheime diensten. Dat zou zijn gebeurd via antivirussoftware van Kaspersky Lab. De Russen werden uiteindelijk betrapt door Israëlische spionnen. Moskou noemde de beschuldigingen "absurd". Kaspersky Lab heeft altijd ontkend overheden te helpen bij spionage.

Kabinet: Russische antivirussoftware in de ban
Kabinet: Russische antivirussoftware in de ban (Foto: BuzzT)

Utrecht pikt eerste versterking op bij AZ

FC Utrecht heeft Joris van Overeem aangekondigd als eerste versterking voor komend seizoen. De middenvelder komt over van AZ en tekent voor vier jaar.

De 23-jarige middenvelder brak in Alkmaar door als jeugdspeler en heeft inmiddels 117 wedstrijden op zijn naam staan. Daarin kwam de jeugdinternational tot veertien treffers, maar een vaste basisplaats zat er door stevige concurrentie niet in. Bij Utrecht hoopt hij die speelminuten wel te maken, geeft hij aan op de clubsite. "Het laatste seizoen heb ik te weinig gespeeld", aldus Van Overeem.

"We zien Joris als een direct versterking voor het middenveld van onze ploeg", aldus directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. "We halen iemand in huis die op meerdere posities uit de voeten kan. Het is een moderne middenvelder met veel voetballend vermogen en dynamiek in zijn spel", somt de beleidsvoerder op. "Hij heeft een aanvallende mindset, kan goals maken en teamgenoten in scoringspositie brengen. We geloven in zijn kwaliteiten, drive en potentie."

Van Overeem geeft aan dat hij hoopt in Utrecht een volgende stap te maken. "Ik ben er helemaal klaar voor en ben ervan overtuigd dat we echt een mooi seizoen gaan draaien", aldus de 23-jarige. Hij weet dat zijn nieuwe werkgever nog actief is in de playoffs voor Europees voetbal en hoopt uiteraard op een overwinning. "De aanhang is echt een twaalfde man. Ik ga er vanuit dat ze winnen. Ik kijk erg uit naar de Europese toer."

Tegenover de komst van Van Overeem staat het vertrek van Zakaria Labyad. Hij stapt over naar Ajax, zo werd maandagmiddag bekend. Eerder dit jaar was al aangekondigd dat Yassin Ayoub de overstap maakt naar Feyenoord, waardoor er vermoedelijk nog wel meer middenvelders aangetrokken moeten worden door de Domstedelingen.

'Vader Meghan Markle niet bij bruiloft'

Meghan Markle wordt zaterdag niet door haar vader naar het altaar gebracht. Volgens TMZ heeft Thomas Markle besloten niet naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen voor de bruiloft van zijn dochter, uit schaamte voor het schandaal rondom de in scène gezette paparazzifoto's van hem.

Thomas, die al jaren geen contact meer heeft met Meghan, zou zijn dochter weggeven. Meghan koos ervoor zowel haar vader als haar moeder een belangrijke rol te geven bij de bruiloft. Haar moeder Doria Ragland brengt de laatste nacht voor de trouwerij met Meghan door en vergezelt haar zaterdag in de auto richting Windsor Castle. Mogelijk brengt Doria haar dochter nu ook naar het altaar.

Thomas vertelde TMZ ook dat hij zes dagen geleden een hartaanval heeft gehad. Hij besloot het ziekenhuis te verlaten zodat hij het huwelijk van Harry en Meghan bij kon wonen, maar gaat dus niet omdat hij "de koninklijke familie en zijn dochter niet in verlegenheid wil brengen".

Meghans vader wordt, net als andere familieleden en naasten van de Amerikaanse, al maanden lastiggevallen door de sensatiepers. Thomas wordt afgeschilderd als een slons en baalde volgens TMZ dusdanig van dat imago dat hij een paparazzifotograaf aan foto's van hem in een internetcafé hielp. Thomas nam plaats achter een computer en zocht nieuws over zijn dochter en prins Harry op terwijl er foto's werden geschoten. Maandag kwam uit dat Meghans vader wist dat hij werd gefotografeerd en dat hij geld had gekregen voor de kiekjes. Hij zou enorme spijt hebben van de actie, naar verluidt een idee van Meghans halfzus Samantha Grant.

'Vader Meghan Markle niet bij bruiloft'
'Vader Meghan Markle niet bij bruiloft' (Foto: BuzzE)

'Toegankelijke controller Xbox One gelekt'

Een plaatje van een vreemde Xbox One-controller is opgedoken op Twitter. De befaamde Microsoft-lekker h0x0d plaatste onderstaande foto, zonder verdere tekst of uitleg. Windows Central weet te melden dat het gaat om een controller voor mensen met een lichamelijke beperking, die moeite hebben met het ontwerp van de gangbare controller.

Wat deze controller kan en hoe die precies werkt is nog niet bekend. ResetEra-user baron_calamity, die volgens eigen zeggen een aantal jaar geleden een prototype in handen heeft gehad, postte het volgende: "Hoe het werkt: het is de bedoeling dat je de originele controller samen met deze gebruikt. Deze kan dan extra knoppen geven die met voeten bediend worden als je moeite hebt bepaalde knoppen te gebruiken. De belangrijkste functie is dat een verpleegkundige of therapeut samen met iemand met een lichamelijke beperking, een game kan spelen. Daarnaast zijn bij sommige games een paar knoppen voldoende bij, die kunnen dan zonder hulp gespeeld worden.”

Of de huidige controller qua werking lijkt op het prototype is niet duidelijk. Die grote ronde knoppen zouden nu bijvoorbeeld wel eens drukgevoelig kunnen zijn. Bij het prototype was dit niet het geval. "De grote knoppen waren normale knoppen op de versie die ik heb geprobeerd. Ze waren niet drukgevoelig, dus als vervanging voor de triggers niet ideaal als het op racegames aankomt. Als ze nu meer mogelijkheden hebben, dan zou dat geweldig zijn,” aldus baron_calamity. Wellicht geeft Microsoft binnenkort meer duidelijkheid over deze toegankelijke controller.

xbox one toegankelijke controller

Marvel werkt aan moslim-superheldenfilm

Marvel is van plan een film te maken rondom Miss Marvel, het alter-ego van de Pakistaans-Amerikaanse Kamala Khan. Kevin Feige, die de Marvel-blockbuster Avengers: Infinity War produceerde, onthulde tegenover de BBC dat eraan wordt gewerkt.

"Ms. Marvel is zeker soort van in de maak", aldus Feige. Miss Marvel is een 'moslimheld die is geïnspireerd door Captain Marvel'. "We hebben plannen voor de film zodra we Captain Marvel hebben geïntroduceerd aan de wereld."

Een film rondom Captain Marvel moet in 2019 in de bioscopen verschijnen. Het is de eerste superheldenfilm van Marvel waarin een vrouw de hoofdrol speelt. Actrice Brie Larson zal de rol vertolken.

Marvel werkt aan superheldenfilm met moslim
Marvel werkt aan superheldenfilm met moslim (Foto: BuzzE)

Legendarische Pakistaanse keeper Mansoor Ahmed overleden

In een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi is zaterdag de voormalig Pakistaans hockeyinternational Mansoor Ahmed overleden. Ahmed speelde 338 interlands tussen 1986 en 2000, was ook aanvoerder en was de Pakistaanse vlaggendrager bij de Olympische Spelen van Atlanta. Hij stopte de beslissende strafbal van Jeroen Delmee toen Pakistan in 1994 in Sydney wereldkampioen werd.

Ahmed was 49 jaar oud. Hij had al langer last van een hartkwaal en was in 2016 aan zijn hart geopereerd. Zijn hart functioneerde nog maar op twintig procent. Saillant detail is dat hij graag een Indiaas visum wilde, omdat hij daar een harttransplantatie wilde ondergaan. Hij zocht hulp in India, terwijl de banden tussen India en Pakistan al lange tijd nogal kil zijn en de rivaliteit groot.

‘Ik heb vaker Indiase harten gebroken op het veld door van India te winnen, maar dat was puur de sport’, zei Ahmed op 22 april. ‘Nu heb ik een harttransplantatie nodig en daarvoor heb ik hulp nodig van de Indiase overheid.’ Zo ver zou het helaas niet komen.

In 1990 (Lahore) en 1998 (Utrecht) werd het Nederlands elftal wereldkampioen. Maar in 1994 waren het de Pakistanen met hun ijzersterke keeper Mansoor Ahmed en sterspeler Shahbaz Ahmed die de finale wonnen van Oranje. Na het 1-1 gelijkspel in de finale nam Pakistan de strafballen beter. De strafbal van de jonge Jeroen Delmee – toen 21 – werd gestopt door Ahmed, waardoor Pakistan wereldkampioen werd. Overigens moest Delmee de strafbal nemen, omdat een vaste strafbalnemer van Oranje op het laatste moment afhaakte. 1994 was de laatste keer dat Pakistan wereldkampioen werd.

Ambassade VS in Jeruzalem officieel geopend

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem is officieel geopend. Ambassadeur David Friedman ontvangt maandag circa achthonderd gasten in de nieuwe diplomatieke post.

President Donald Trump is de grote afwezige. Hij laat zich vertegenwoordigen door een delegatie met onder anderen zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner.

Op het recente besluit van Trump de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Ambassade VS in Jeruzalem officieel geopend
Ambassade VS in Jeruzalem officieel geopend (Foto: ANP)

PSG bevestigt: "Tüchel is onze nieuwe trainer"

Thomas Tüchel is de nieuwe trainer van Paris Saint-Germain. De 44-jarige Duitser beëindigt een tussenjaar als coach en moet gaan jagen op de CL-titel.

De oud-trainer van Borussia Dortmund neemt het over van Unai Emery en weet dat hem een zware taak wacht. Zijn voorganger werd dit seizoen landskampioen en won de twee nationale bekers, maar kwam alsnog onder vuur omdat hij in de Champions League al in de achtste finale werd uitgeschakeld.

Daarop ontstond hevige speculatie over zijn toekomst en de Spaanse oefenmeester hield de eer aan zichzelf en kondigde in april aan na het seizoen te stoppen bij de Franse grootmacht. Op dat moment zong de naam van Tüchel al rond en dat gerucht werd maandagmiddag dan eindelijk bevestigd via de officiële kanalen van de club.

De Duitser tekent een contract voor twee jaar en zegt enorm uit te kijken naar zijn nieuwe functie. "Het is met groot plezier, trots en ambitie dat ik bij deze enorme club ga werken. Ik kijk er naar uit om te werken met zulke goede spelers, die stuk voor stuk bij de wereldtop horen", jubelt hij. "Ik ga alles doen wat mogelijk is om de droom van de club waar te maken. Er is ongelooflijk veel potentieel in Parijs en dit is zonder twijfel de meest opwindende uitdaging die mij in mijn carrière is geboden", aldus Tüchel.

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi is al even enthousiast om het nieuws eindelijk wereldkundig te kunnen maken. "Thomas is één van de beste coaches van de laatste jaren. Hij laat zijn teams efficiënt en spectaculair voetballen. Bovendien heeft zijn Duitse stijl altijd gezorgd voor de nodige kracht op internationaal niveau. Zijn persoonlijkheid, speelstijl en karakter is wat we zoeken bij PSG. Hij heeft de stijl die onze fans willen zien en bewonderen."

Nederland valt uit top tien LHBTI-rechten

Nederland valt uit de Europese top tien van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land staat op de elfde plaats van de maandag verschenen Rainbow Index. Die wordt verspreid door de Europese organisatie ILGA, die opkomt voor rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het COC vindt het pijnlijk.

"Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "We roepen regering en Kamer op om snel een inhaalslag te maken."

ILGA Europe spreekt van een wake-upcall. "Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers", zegt directeur Evelyne Paradis.

Nederland valt uit top tien LHBTI-rechten
Nederland valt uit top tien LHBTI-rechten (Foto: ANP)

Zombie-Mario in gamebestanden Super Mario Odyssey

De bestanden van een game doorpluizen levert vaak leuke en interessante vondsten op. Zo heeft YouTuber Mizumi een aantal ongebruikte kostuums gevonden in de gamebestanden van Super Mario Odyssey.

Naast een racepak inclusief helm en een rokkostuum inclusief dirigentenpruik, zijn er ook opvallendere pakjes en hoeden gevonden. Mario als kerstman, bijvoorbeeld. Of als zombie, waarbij Cappy als een bijl uit Mario’s hoofd steekt. Ook opvallend is de 8 bit-pet, waarbij de goedgemutste loodgieter verandert in een 3d-versie van zijn oudere zelf. Alleen lijken zijn gewrichten wat stijfjes in dit kostuum.

Eerder heeft Mizumi al de kostuums van de verschillende Broodals ontdekt in de gamebestanden van Super Mario Odyssey. Het kostuum van Topper is onlangs ontgrendeld voor iedereen die de game heeft uitgespeeld. Dus wie weet dat we ooit nog eens met een bijlwerpende zombie-Mario de levels kunnen doorkruisen. Leuk voor Halloween. Alle ontdekte en vooralsnog ongebruikte kostuums zie je in onderstaande video. Vanaf 08:00 ongeveer komen de opvallendste voorbij.

2e aanhouding voor in brand steken kapper

De politie heeft vanmorgen een 39-jarige man aangehouden voor medeplichtigheid voor het in de brand steken van een kapper uit Enschede en als mededader voor poging liquidatie.

Vorige maand werd hiervoor al een 36-jarige man uit Hengelo aangehouden. De man die vandaag werd aangehouden wordt verdacht van medeplichtigheid bij zowel het in brand steken van de kapperr op 2 februari 2017, als het zijn van mededader bij het neerschieten van een 28-jarige man in de nacht van 31 januari 2017 in Enschede.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en ook tips blijven nog steeds welkom. Mensen die meer weten, worden verzocht met de politie te bellen via de Opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000

Vooral klachten over vmbo-examen Nederlands

Op de eerste dag van de eindexamens waren bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) rond 19.30 uur al 4700 klachten binnengekomen. ,,Dat valt reuze mee", zegt een woordvoerster, gezien het feit dat maandag ruim 103.000 leerlingen aan de bak moesten. Veel kanttekeningen waren er bij het vmbo-examen Nederlands. Daar moesten de leerlingen een mail opstellen, maar dat was tevoren niet geoefend.

,,Ze moesten bijvoorbeeld iets doen met de cc-functie, maar dat hadden ze nooit gehad." Ook over het wiskunde-examen (vwo) kwamen wat inhoudelijke opmerkingen binnen.

Wie een klacht heeft over het examen kan daarvoor telefonisch of via internet terecht bij het LAKS, dit jaar al voor de 31e keer. De organisatie registreert en inventariseert en bespreekt de klachten regelmatig met het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Soms volgt daaruit dat klachten gegrond worden verklaard en er aanvullingen op de correctievoorschriften komen.

Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen, terwijl 213.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs eindexamen deden. Dit keer zijn er ruim 211.500 scholieren aan de beurt om eindexamen te doen.

Vooral klachten over vmbo-examen Nederlands
Vooral klachten over vmbo-examen Nederlands (Foto: ANP)

Pubers opgepakt voor overval en straatroof

Maandagochtend hield de recherche vier jonge knullen uit Huizen aan voor twee straatroven en een poging overval. Donderdag 23 november kwamen twee jongens een winkel aan de Jacob van Heemskerkstraat binnen. Ze bedreigden de eigenaar met een wapen en wilden geld. De eigenaar bleef rustig en sprak de jongens aan. Die renden de winkel uit en gingen ervandoor op een scooter en een fiets. De scooter werd bestuurd door een derde jongen.

Straatroven
Op 3 februari vond er een poging straatroof plaats op de Thorbeckestraat en op 7 februari een straatroof op de Ceintuurbaan in Bussum. In beide gevallen droegen de verdachten maskers en bedreigden ze de slachtoffers met een vuurwapen.

De recherche startte een onderzoek dat leidde naar een 15-jarige jongen, een 16-jarige jongen en twee 17-jarige jongens uit Huizen. De vier werden maandagochtend thuis aangehouden. Dit houdt niet in dat het onderzoek is afgerond. Mogelijk zijn er nog meer verdachten bij betrokken. Meer aanhoudingen worden daarom ook niet uitgesloten.

Lois Lane actrice Margot Kidder (69) overleden

Superman-actrice Margot Kidder, die in de oorspronkelijke films de rol van Lois Lane op zich nam, is op 69-jarige leeftijd overleden in haar woning in Montana. Ze stierf in haar slaap, meldt The Sun.

De actrice, die drie keer trouwde, leed aan een bipolaire stoornis en heeft in 1996 als dakloze op straat geleefd. Later zette zij zich in om begrip te kweken voor mensen die lijden aan mentale stoornissen.

Kidder speelde naast Christopher Reeve in de Supermanfilms in de jaren 70 en 80, maar was nog tot haar dood actief. Ze was tot de dag van haar dood nog te zien op het toneel in de Vagina Monologen.


Tite maakt WK-selectie van Brazilië bekend

Brazilië heeft zijn definitieve selectie voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland bekendgemaakt. Bondscoach Tite heeft geen grote verrassingen opgenomen in zijn lijst. 

Voormalig PSV- en Sparta Rotterdam-doelman Cássio Ramos is één van de 23 spelers die geselecteerd is. Veel kans op speeltijd heeft de inmiddels dertigjarige keeper niet. Hij heeft Alisson Becker (AS Roma) en Ederson Moraes (Manchester City) voor zich in de pikorde.

In de defensie is Corinthians-rechtsback Fágner de vervanger van Dani Alves. De 28-jarige Fágner stond van 2007 tot 2008 onder contract bij PSV en moet met Manchester City-back Danilo uitvechten wie basisspeler wordt in Rusland. Dani Alves is er niet bij vanwege een knieblessure.

Neymar is naar verwachting wel op tijd hersteld voor het eindtoernooi en zit bij de WK-selectie. Voorin wordt hij vergezeld door Roberto Firmino, Gabriel Jesus, Taison, Willian en Douglas Costa. David Luiz (Chelsea) is na een zeer teleurstellend seizoen gepasseerd.

Volledige selectie

Doelmannen: Alisson (Roma), Ederson (Man City), Cassio (Corinthians)

Achterin: Marcelo (Real Madrid) Danilo (Man City), Filipe Luis (Atletico Madrid), Fagner (Corinthians), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Inter Milan), Pedro Geromel (Gremio).

Middenvelders: Willian (Chelsea), Fernandinho (Man City), Paulinho (Barcelona), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Beijing Guoan), Fred (Shakhtar).

Aanvallers: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Man City), Roberto Firmino (Liverpool), Douglas Costa (Juventus), Taison (Shakhtar).

Feministen mogen geile pics posten! *O*

Wie zegt dat feministen altijd hun tuinbroek aanhouden en hun haar blauw of roze moeten verven? Je mag als feminist heus gewoon geile tietenpics posten. Dat roept feminist Milou Deelen in ieder geval, zo lenen we even van GeenStijl.

Dus kom maar op met de pitspoezen in de F1, Pirelli en Penthousekalenders aan muren op kantoren en vooral heel veel geile fapplaatjes op des interwebs!

Feministenboobies!
Feministenboobies!

De vrouw terug als lustobject voor de man. Prima. En dan zullen wij mannen niet zeuren als wij als lustobject voor vrouwen dienen. Everybody wins!

Ten Cate in kolkend Teheran uitgeschakeld in Aziatische Champions League

Voor Henk ten Cate zit de Aziatische Champions League er weer op. De trainer van Al-Jazira zag zijn ploeg maandag in de return tegen Persepolis in Teheran met 2-1 verliezen, wat na de 3-2 zege van Al-Jazira in het eigen Abu Dhabi niet genoeg was om de kwartfinales te bereiken.

Ten Cate, die sinds 2016 de scepter zwaait bij Al-Jazira, zag hoe Ahmad Nourollahi na een dik uur de score opende voor de Iraans landskampioen. Romarinho deed een paar minuten later wat terug en dus gloorde er weer hoop voor Ten Cate, maar toch ging het fout.

In de 89e minuut kwam een afvallende bal voor de voeten van de ervaren verdediger Seyed Jalal Hosseini, die gedecideerd uithaalde en het immense Azadistadion in de Iraanse hoofdstad omtoverde in een gigantische zee van geluid en vreugde. Al-Jazira scoorde niet meer en dus bekert Persepolis door.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Steekpartij om invalidenparkeerplaats

Onenigheid om een parkeerplek op de parkeerplaats van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam leidde zondagavond tot een steekincident. Een 36-jarige Rotterdammer kreeg het aan de stok met een drietal uit Spijkenisse en liep daar uiteindelijke een steekwond bij op. Rond negen uur ‘s avonds kregen de Rotterdammer en het drietal uit Spijkenisse ruzie om een invalidenparkeerplek.

Het mondde uit in geduw en klappen over en weer. Nadat de 36-jarige Rotterdammer wegliep, merkte hij dat hij bloedde. Hij bleek een steekwond te hebben, waar hij direct aan geholpen werd in het ziekenhuis. Het drietal, een 53-jarige man, een 49-jarige man en een 53-jarige vrouw zijn aangehouden.

EU eist geweldloos protest Palestijnen

EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil dat Hamas en de organisatoren van de demonstraties in Gaza garanderen dat die strikt geweldloos zijn, aldus de Italiaanse. Bij de confrontaties in de Gazastrook, waarbij Palestijnen onder meer met brandbommen en stenen gooiden, vielen 52 doden en zo'n 2400 gewonden. 

Israël moet het recht op vreedzaam protest respecteren en bij het gebruik van geweld proportioneel optreden. Ze roept beide kanten op tot uiterste terughoudendheid, om verder verlies van levens te voorkomen.

Verdere escalatie van de al zeer gespannen situatie zou bij beide volkeren onnoemelijk lijden teweegbrengen en het perspectief op vrede en veiligheid verder verwijderen, schrijft Mogherini. Zij herhaalde haar oproep aan beide partijen om terug te gaan naar de onderhandelingstafel en te werken aan een tweestatenoplossing. 

Topdiplomaat EU roept op tot terughoudendheid

Topdiplomaat EU roept op tot terughoudendheid (Foto: ANP)

Betogingen Gaza lopen uit op bloedbad

Ruim veertig Palestijnen zijn maandag gedood door confrontaties met het Israëlische leger. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde dat er ook zeker 1600 gewonden vielen. Ongeveer de helft van de gewonden had schotwonden opgelopen.

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen. Tienduizenden betogers verzamelden zich maandag op meerdere plekken aan de grens. De betogers trokken massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Palestijnen gooiden brandbommen en stenen naar de Israëlische ordetroepen. Die schoten met scherp op de betogers. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft naar aanleiding van het geweld voor dinsdag een algemene staking in de Palestijnse gebieden afgekondigd. Tegelijkertijd is het een dag van rouw voor de omgekomen martelaren.

Egypte heeft het optreden van Israël tegen de Palestijnen scherp veroordeeld en waarschuwde voor het verder escaleren van het Palestijns-Israëlische conflict.

Betogingen Gaza lopen uit op bloedbad
Betogingen Gaza lopen uit op bloedbad (Foto: ANP)

Geen schot in brexitonderhandelingen

In de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie is de afgelopen twee maanden geen "significante vooruitgang" geboekt. Dat bleek maandag nadat EU-onderhandelaar Michel Barnier de EU-ministers voor Europese Zaken had bijgepraat.

"We kijken uit naar actievere betrokkenheid van de Britse regering in de komende weken", aldus vicepremier Ekaterina Zakharieva van tijdelijk EU-voorzitter Bulgarije. In juni moeten we substantiële vooruitgang zien over kwesties als de grens met Ierland en andere scheidingsonderwerpen, zei zij. "Onze burgers aan beide zijden van het Kanaal hebben behoefte aan meer zekerheid en voorspelbaarheid."

Ook over de toekomstige relatie is nog veel onduidelijk. Volgens minister Stef Blok is het echt nodig dat de Engelsen aangeven welke stappen ze willen zetten. "Het gaat moeizaam en de klok tikt door. Het is moeilijk onderhandelen als het Verenigd Koninkrijk niet aangeeft wat het wèl wil. Er gaan iedere dag vrachtwagens vol Nederlandse producten naar Engeland. Het is van groot belang dat dat ongehinderd plaats kan blijven vinden."

Geen schot in brexitonderhandelingen
Geen schot in brexitonderhandelingen (Foto: ANP)

Nabestaanden zien Van der Graaf graag vertrekken

Nabestaanden van Pim Fortuyn, en álle Nederlanders ooit, zien Volkert van der Graaf "liever vandaag dan morgen" naar het buitenland vertrekken. Maar hij moet dan wel écht gaan en ook wegblíjven. Dat laat advocaat Richard van der Weide namens de familie van Fortuyn weten naar aanleiding van de wens van Van der Graaf om te emigreren.

Van der Graaf heeft dinsdag een kort geding aangespannen tegen de Staat om onder zijn meldplicht uit te komen, zodat hij kan vertrekken. Deze maatregel is hem in 2014 opgelegd als voorwaarde voor zijn vervroegde invrijheidstelling. Hij moet zich eens in de drie weken melden bij de reclassering.

Van der Weide weet niet hoe het Openbaar Ministerie (OM) over de wens van Van der Graaf denkt en wat de rechter gaat beslissen. Maar hij benadrukt dat het de familie een geruststellend gevoel zou geven als Van der Graaf echt weg is, zegt Van der Weide. "Maar het moet geen trucje van hem zijn om alleen maar onder zijn meldplicht uit te komen. Daarom zou goed moeten worden toegezien op de naleving."

Nabestaanden zien Van der G. graag vertrekken
Nabestaanden zien Van der Graaf graag vertrekken (Foto: ANP)

Bontkraagjes met messen aangehouden in 010

Vier jongeren waarvan drie met een mes op zak zijn zondagavond aangehouden op de Asserweg in de Rotterdamse wijk Schiebroek. Een bewoner van de Asserweg zag de jongeren even daarvoor met een mes lopen.

Het viertal passeerde de woning en het viel de bewoner op dat ze allen in het donker gekleed waren en ondanks het warme weer een capuchon op hadden. Opeens zag de bewoner ook een mes en alarmeerde de politie. Die konden even verderop in de straat het viertal controleren.

Drie van de vier bleken een mes op zak te hebben. De vier Rotterdammers van 16, 17, 17 en 18 jaar zijn aangehouden. Of zij plannen met de messen hadden is bij de politie niet bekend.

Bij ons wel; ja, ze hadden er plannen mee. Ze wilden ze juist laten slijpen bij de lokale hakkenbar.

Rechtbank laat ganzen bij Schiphol in leven, ondanks gevaar

Zuid-Holland mag niet overgaan tot het vergassen van duizenden ganzen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een beroepszaak die was aangespannen door de Faunabescherming. Het vergassen van de ganzen zou nodig zijn voor de vliegveiligheid of tegen schade in de landbouw. Maar dat is onvoldoende hard gemaakt door de provincie.

Het was de bedoeling dat dinsdag met vergassen mocht worden begonnen. De rechtbank stelt dat ondanks het al jarenlang doden van ganzen, de populatie niet kleiner wordt. "Het doden van ganzen rond Schiphol blijkt de afgelopen jaren derhalve niet effectief te zijn geweest, laat staan dat een noodzaak is aangetoond."

De Faunabescherming heeft ook in andere provincies procedures lopen. Bij de veronderstelde hinder voor het vliegverkeer gaat het om een cirkel van 20 kilometer rond Schiphol. Dat gebied ligt in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

Of de rechter zich ook verantwoordelijk acht als er straks wel een troep ganzen een vliegtuigmotor in vliegt en een 747 in een woonwijk neerstort is niet bekend.

Rechtbank haalt streep door vergassen ganzen
Rechtbank haalt streep door vergassen ganzen (Foto: ANP)

Abdeslam niet in beroep tegen Belgisch vonnis

Salah Abdeslam gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf voor een terroristische moordpoging en verboden wapenbezit. De Brusselse rechtbank bestrafte de 28-jarige Fransman vorige maand voor zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016 waarbij enkele agenten gewond raakten.

De in België geboren Abdeslam geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 maar liefst 130 doden vielen. Hij zit in een Franse cel in afwachting van het proces daarover.

"Het is de uitdrukkelijke wens van mijnheer Abdeslam zelf om geen beroep aan te tekenen", zegt zijn advocaat Sven Mary tegen de krant De Standaard. Zijn cliënt had tijdens het proces al gezegd de rechtbank niet te erkennen omdat hij Allah als zijn enige rechter beschouwt. Dat betekent voor hem dus waarschijnlijk dat hij denkt dat Allah zijn laffe terroristenaars hoogstpersoonlijk in de cel heeft geflikkerd.

Abdeslam en een medeverdachte werden ook veroordeeld tot betaling van 315.000 euro schadevergoeding aan een agent die zwaargewond raakte en 142.000 euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10.000 tot 15.000 euro.

Abdeslam berust in Belgisch vonnis
Abdeslam berust in Belgisch vonnis (Foto: ANP)

Europese Final Fantasy XIV Fanfest volgend jaar in Parijs

Naast nieuwe content is er meer nieuws over de MMORPG Final Fantasy XIV. Square Enix heeft de datums en locatie aangekondigd van het Final Fantasy XIV Fan Festival 2019 in Frankrijk. Het evenement zal van 2 – 3 februari 2019 plaatsvinden in “La Grande Halle de La Villette” te Parijs.

Het European Final Fantasy XIV Fan Festival van 2019 is het derde grote evenement van deze strekking voor de videogame. Dit wereldwijde evenement vindt plaats in drie grote steden: Las Vegas, Parijs en Tokio. Tijdens het evenement kunnen bezoekers genieten van aankondigingen, panels met ontwikkelaars, in-game-activiteiten, merchandise-winkels en geweldige kansen om samen te spelen, zowel in games als tijdens live-activiteiten. Mijn bezoek in Frankfurt op het Fanfest in 2017 staat me in ieder geval nog goed bij.

Patch 4.3 van Final Fantasy XIV brengt ons verder in Ivalice

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Under the Moonlight, de nieuwste update voor Final Fantasy XIV: Stormblood, op 22 mei arriveert. Deze langverwachte patch levert een nieuw hoofdstuk in de Ivalice-serie raids voor 24 spelers, samen met nieuwe missies, een nieuwe Trial en Dungeon, en veel meer.

Hieronder meer details over de content die door deze patches beschikbaar komt:

  • Nieuwe Main Scenario Quests – De Stormblood-verhaallijn krijgt een vervolg in het land Doma, dat ligt in het verre oosten.
  • Nieuwe Sidequests
  • Nieuwe Alliance Raid voor 24 spelers – Het tweede hoofdstuk van de populaire Return to Ivalice-serie voert spelers naar de Ridorana Lighthouse.
  • Nieuwe Trial en Dungeon
  • Nieuwe Beast Tribe Quests: The Namazu – Een nieuwe serie die focust op missies voor de Disciples of the Hand and Land.
  • Nieuwe Ultimate Difficulty Raid (Patch 4.31) – Spelers die op zoek zijn naar de ultieme beproevingen kunnen hun skills inzetten tegen deze nieuwe incarnatie van Ultima Weapon.
  • Nieuwe Deep Dungeon: Heaven-on-High (Patch 4.35) – Verken deze toren met 100 verdiepingen in de Ruby Sea.
  • Het volgende deel van The Forbidden Land, Eureka – The Pagos Expedition (Patch 4.36)
  • Cross-world Linkshells – Een nieuw linkshell-chatsysteem laat spelers op verschillende servers eenvoudig met elkaar communiceren.
  • Updates voor jobs, PvP, glamoursysteem, performance-acties, nieuwe krachtige uitrustingstukken en meer.

Tot 26 juni kunnen Final Fantasy XIV-spelers in-game beloningen verdienen door oude vrienden uit te nodigen die de game minstens 90 dagen niet gespeeld hebben. De Callback Campaign verenigt spelers en beloont beide partijen met toffe in-game voorwerpen.

Divinity: Original Sin 2 krijgt preview op Xbox One

Bandai Namco kondigt aan dat Xbox One-spelers binnenkort Divinity: Original Sin 2 kunnen spelen. De fantasy-RPG is vanaf 16 mei namelijk via Xbox Game Preview gratis te krijgen, tenminste, de eerste drie uren van de game. Spelers kunnen het eerste hoofdstuk vrijspelen (ongeveer 20 uur aan avontuur) door de game te kopen en hun avontuur voort te zetten na de release in augustus.

Swen Vincke, oprichter van Larian Studios, legt uit: "We hebben hard gewerkt om Divinity: Original Sin 2 na de lancering nog beter te maken en dankzij Xbox Game Preview kunnen we de lat nog hoger leggen. We hopen door feedback te ontvangen van de spelers om van D:OS 2 - Definitive Edition een van de beste RPG-ervaringen ooit te maken. De aanpassingen en toevoegingen in de Definitive Edition nemen 45 bladzijden in beslag, dus eigenaars van Divinity: Original Sin zullen hier ook van mee kunnen genieten."

De Xbox One- en PS4-versies van Divinity: Original Sin 2 verschijnen zowel fysiek als digitaal in augustus.

F-16's 313 Squadron doen mee aan Nato Tiger Meet

6 F-16's van het 313 'Tijger' Squadron van Vliegbasis Volkel doen sinds vandaag mee aan de internationale oefening NATO Tiger Meet (NTM) 2018. Die duurt tot en met vrijdag 25 mei op Poznan-Krzesiny Airbase in Polen. Alle deelnemende eenheden hebben een tijger of katachtige in hun squadronembleem. Ze zijn lid van de NATO Tiger Association (NTA).

De 6 deelnemende F-16’s vlogen 11 mei naar Polen. 2 weken trainen Europese jachtvliegtuig- en helikoptereenheden en een AWACS radartoestel gesimuleerde scenario’s. In totaal nemen 16 landen met 70 (jacht)vliegtuigen, 24 squadrons en 1500 militairen deel aan de NTM. Bijzonder is de Nederlandse F-16 met jubileumstaart, speciaal gemaakt voor het feit dat het 313 Squadron in november 65 jaar bestaat.

Trainingswaarde
Meedoen aan de Tiger Meet is belangrijk, omdat missies in crisisbeheersingsgebieden tegenwoordig plaatsvinden in een joint en combined samenwerkingsverband. Voor vliegers heeft het plannen, uitvoeren en debriefen van complexe vluchtopdrachten in grote verbanden veel trainingswaarde. Een luchtgevecht met andere gevechtsvliegtuigen levert waardevolle kennis en ervaring op voor de algehele getraindheid. Vaardigheden en kunde van de vliegers worden onder uiteenlopende omstandigheden en volgens realistische scenario’s op de proef gesteld. Ook zijn er grote oefengebieden met uitgebreide gesimuleerde dreigingssystemen waarbij inzet van wapens, tijdens dag en nacht, realistisch is te trainen.

Een F-16 van het 313 Squadron met een geschilderde tijger op de staart. (Foto: Ministerie van Defensie)
Een F-16 van het 313 Squadron met een geschilderde tijger op de staart. (Foto: Ministerie van Defensie)

Nieuwe personages My Hero One's Justice aangekondigd

Bandai Namco laat weten dat Fumikae, Eijiro en Kyoka zijn toegevoegd aan de line-up van My Hero One's Justice.

De vechtgame is gebaseerd op de manga My Hero One's Justice. My Hero One's Justice is een arena-fighter. Je kunt naast de tegenstander ook de omgeving stuk maken. Sla iemand in de grond om daar een kuil achter te laten, of beuk hem door de muur, zodat je opeens ziet wat de winkel eigenlijk verkoopt. Dat kan allemaal omdat de personages allemaal bovenmenselijke krachten, Quirks genoemd, hebben. Welke de drie nieuw aangekondige personages hebben lees je hieronder.

Een van de sterkste studenten van klas 1-A is Fumikage. Zijn vaardigheid is Dark Shadow, waardoor hij de gastheer wordt van een levende schaduw die hij kan verwezenlijken vanuit zijn lichaam. Fumikage kan het gebruiken als een pak of harnas tijdens gevechten. Deze vaardigheid is extreem krachtig maar heeft een enorm nadeel; hij moet vechten om gefocust te blijven en de controle niet te verliezen, anders zal hij anderen in zijn omgeving verwonden.

My Hero One's Justice - Fumikage (Foto: Bandai Namco)

Eijiro is een goedhartige student die ervan droomt om een onverschrokken held te worden net als zijn idool Crimson Riot. Eijiro's vaardigheid geeft hem de kracht om ieder deel van zijn lichaam te verharden en te scherpen. Het vermogen beschermt hem niet alleen van fysieke aanvallen, maar verbetert ook zijn kracht.

My Hero One's Justice - Eijiro (Foto: Bandai Namco)

Kyoka, ook student aan de U.A High School, heeft een grote interesse in muziek, vooral in rock. Ze heeft de vaardigheid van haar moeder geërfd, waardoor ze met de aansluitingen die aan haar oorlellen hangen het geluid van haar hartslag erin kan kanaliseren. De geluidsgolven van haar kracht kunnen grote vernietiging veroorzaken, ze is dan ook in staat om tijdens een gevecht de oortjes te gebruiken als zwepen.

My Hero One's Justice - Kyoka (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice is verkrijgbaar in 2018 voor PlayStation 4, Xbox One, de Nintendo Switch, PC Digital via STEAM en andere platforms.

In Japan komt de game in augustus uit.

Ajax versterkt zich met Labyad

Ajax heeft Zakaria Labyad gecontracteerd. De aanvallende middenvelder heeft in Amsterdam een contract voor vier jaar gekregen.

Labyad werd al enige tijd aan Ajax gelinkt en nu is de transfer dus afgerond. De 25-jarige speler wordt in de Johan Cruijff ArenA herenigd met coach Erik ten Hag, met wie hij eerder samenwerkte bij FC Utrecht. Namens de club uit de Domstad was Labyad dit seizoen goed voor veertien goals en negen assists in dertig competitieduels.

Bij Ajax is de middenvelder de derde aanwinst voor volgend seizoen, na Perr Schuurs en Hassane Bandé. Labyad werd opgeleid door PSV, waar hij 45 keer in de hoofdmacht speelde. Een avontuur bij Sporting Clube de Portugal werd daarna niet echt een succes en na huurperiodes bij Vitesse en Fulham kwam hij in januari vorig jaar in de Galgenwaard terecht.

"Met Ajax waren we al enige tijd in onderhandeling over de transfer van Zakaria. Die onderhandelingen zijn vorige week in een stroomversnelling terechtgekomen en inmiddels succesvol afgerond", vertelt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de officiële website van FC Utrecht. Ook Ajax heeft de transfer via de officiële kanalen bevestigd.

Directeur Veiligheid bij Defensie aangesteld

Brigadegeneraal Nico van der Zee gaat deze week als generaal-majoor aan de slag als de eerste Directeur Veiligheid binnen de Bestuursstaf. De functie is een gevolg van de veiligheidssituatie binnen Defensie die met het verschijnen van de Defensienota topprioriteit heeft gekregen.

De directie Veiligheid stelt kaders waarbinnen de Defensieonderdelen hun veiligheidsmanagement inrichten. De directie ziet erop toe dat de maatregelen die de veiligheid binnen Defensie verbeteren, worden uitgevoerd. Veiligheid maakt deel uit van het beleid, de plannen en is opgenomen in de begroting.

Van der Zee was tot begin deze maand commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Land van de Koninklijke Landmacht. Hij begon zijn militaire loopbaan in 1984 als dienstplichtig onderofficier bij de genie.

Generaal-majoor Van der Zee (Foto: Ministerie van Defensie)
Generaal-majoor Van der Zee (Foto: Ministerie van Defensie)

Bereid je voor om te sterven in RAGE 2

Na een weekend van geruchten en teasers van Bethesda zelf, kon de aankondiging van RAGE 2 niet lang uitblijven. Dit is inmiddels via een live-action trailer dan ook gebeurd. De trailer is apart te noemen, dus die kun je het beste zelf even bekijken.

Morgen volgt de eerste gameplay van de game, dus mocht deze aankondigingstrailer je niet overtuigen is er morgen een tweede kans. De game wordt ontwikkeld in samenwerking met Avalanche Studios en komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een releasedate is nog niet genoemd.

Overwatch anniversary-event komt met nieuwe map

Op 22 mei begint het tweede anniversary-event van Overwatch. Dit weekend waren er al geruchten hierover, maar vandaag heeft Blizzard het officieel bekendgemaakt. Het event biedt een kans om alle oude brawls en items uit voorgaande evenementen te verzamelen.

Daarnaast komt het event met 50 nieuwe cosmetics, waarvan er elf skins zijn. Ook krijgen Moira, Doomfist en Brigitte hun eigen dance-emote. Wat wellicht interessanter is, is dat er een nieuwe map wordt toegevoegd voor de deathmatch-modus: Petra. Ook komt er voor deathmatch een eigen, tijdelijke competitive modus, net als eerder is gedaan voor Lúcioball en Capture the Flag.

Iedereen die tijdens het event inlogt krijgt een 'Legendary Anniversary Loot Box', waarin gegarandeerd één legendary zit. Koop je vijftig loot boxes in één keer, dan ontvang je nog zo'n loot box. Als laatste lanceert er op 22 mei een nieuwe versie van Overwatch. Deze 'Legendary' editie komt met vijftien skins, bestaande uit legendary, epic en de Origin-skins.

Volkert van der Graaf wil emigreren

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Hij wil daarom van zijn meldplicht af die is opgelegd in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, die begin mei 2014 is ingegaan. Hij moet zich één keer in de drie weken melden. Van der Graaf heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de Staat, dat dinsdag dient voor de rechtbank in Den Haag.

De inmiddels 48-jarige Van der Graaf werd veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege de moord op Fortuyn op 6 mei 2002. Hij werd op 15 april 2003 veroordeeld. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Amsterdam opnieuw tot achttien jaar.

Nadat hij twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij vier jaar geleden onder voorwaarden vrij.

Volkert van der G. wil emigreren
Volkert van der G. wil emigreren (Foto: ANP)

Scooterrijders halen capriolen uit op snelweg

Op zaterdag 12 mei heeft een groep scooterrijders voor een zeer gevaarlijke situatie gezorgd op de A73 bij Beuningen. Diverse media plaatsten beelden van de scooterrijders. De politie waarschuwt: "dit moet je echt nooit doen, het is levensgevaarlijk!"

Op de filmbeelden die onder andere via de website van Omroep Gelderland werden gedeeld is te zien hoe een groep van enkele tientallen scooters ter hoogte van knooppunt Neerbosch links en rechts tussen het verkeer op de snelweg rijdt. Enkele scooterrijders schieten rakelings voor een invoegende vrachtwagen langs waarbij een aanrijding ternauwernood wordt voorkomen. De scooterrijders brengen met hun gedrag niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook de medeweggebruikers. Dat er geen ongeluk gebeurd is mag een wonder heten.

Verboden
Met een scooter op de snelweg rijden is verboden. De bestuurders van de scooters kunnen dan ook rekenen op een boete voor het rijden met een scooter op de snelweg. Daarnaast zal de Officier zich buigen over een eventuele aanvullende strafmaatregel op grond van artikel 5 van de wegenverkeerswet, waarin staat dat het verboden is om gevaar op de weg te veroorzaken of het verkeer te hinderen.

Een van de scooterrijders heeft zich intussen gemeld en de politie heeft een aantal andere bestuurders op het oog. Maar de politie wil graag in contact komen met alle scooterrijders. Daarom is de politie een onderzoek gestart en roept getuigen op die iets gezien hebben, of beelden hebben van de groep, zich te melden. Mogelijk dat de scooterrijders eerder die dag op andere locaties in Nijmegen en omgeving verkeersovertredingen hebben gepleegd.

Scooterrijders halen capriolen uit op snelweg (Foto: stockfoto politie.nl)
Scooterrijders halen capriolen uit op snelweg (Foto: stockfoto politie.nl)

Beveiligde berichten mogelijk te kraken

Een waarschuwing van beveiligingsonderzoekers: er is een kwetsbaarheid ontdekt waardoor versleutelde berichten en e-mails misschien toch door anderen kunnen worden gelezen. Ook oude berichten van jaren geleden kunnen dan toegankelijk worden. Het gaat onder meer om een gat in de beveiligde dienst PGP. De Duitse en Belgische ontdekkers noemen het 'e-fail'.

Het gat is nog niet gedicht. Het is niet bekend of de kwetsbaarheid al is misbruikt.

Diensten als PGP versleutelen de verstuurde berichten. Alleen de afzender en de ontvanger hebben een speciale code, de sleutel, waarmee ze het bericht kunnen ontgrendelen. Anderen zien alleen ruis. Maar onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om de inhoud van het bericht, de tekst, uit de ruis te filteren.

Het is wel de vraag hoe groot het lek precies is. De Electronic Frontier Foundation, die opkomt voor privacy online, roept PGP-gebruikers op om die dienst voorlopig niet te gebruiken en over te stappen op andere manieren om veilig te chatten, zoals de app Signal. Anderen zeggen dat het lek meevalt.

Beveiligde berichten mogelijk te kraken
Beveiligde berichten mogelijk te kraken (Foto: BuzzT)

Haase wint in drie sets van Medvedev

Tennisser Robin Haase is doorgedrongen tot de tweede ronde van het graveltoernooi in Rome. De Nederlander (ATP-44) had hiervoor drie sets nodig tegen de Rus Daniil Medvedev, de mondiale nummer vijftig: 3-6, 6-4 en 6-1.

In de eerste set liep de service van Haase totaal niet en het was dan ook niet verwonderlijk dat zijn tegenstander een break voorsprong nam. De Rus hengelde de eerste set eenvoudig binnen en na een break in de tweede leek hij een makkelijke middag te hebben.

Haase bleek echter te knokken en langzaam maar zeker nam de Nederlander het heft in handen. Een break in de tiende game van de tweede set bleek de opmaat naar de zege. In set drie kwam Medvedev er niet meer aan te pas en kon Haase zegevieren.

De Nederlander neemt het in de volgende ronde op tegen de winnaar van het duel tussen Denis Shapovalov uit Canada en de Tsjech Tomas Berdych.

1100 steunbetuigingen bij start 4e cao-overleg KLM

Vanochtend om 10:00 uur startte de 4e ronde in de cao-onderhandelingen tussen FNV Luchtvaart en KLM voor het grondpersoneel. Er vallen 14.500 werknemers onder deze cao. Voorafgaand aan het cao-overleg overhandigde een afvaardiging van 20 werknemers bijna 1.100 steunbetuigingen van leden en niet-vakbondsleden voor de eisen van de FNV aan de directie van KLM.

Jan van den Brink, FNV cao-onderhandelaar: "We zetten in op meer vaste banen om de werkdruk te verlagen, gezondere werkroosters en 3,5% loonsverhoging met een bodem van 90 euro bruto per maand." 

De 28-jarige Raoel Karamali werkt 6 jaar als uitzendkracht bij KLM. "Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar de laatste tijd is helaas de werkdruk hard gestegen. Hierdoor kamp ik met rug- schouder- en nekklachten. Als uitzendkracht verdien ik tot 30% minder dan mijn collega’s in vaste dienst, mede vanwege de eindejaarsuitkering, winstdeling en pensioenopbouw. Persoonlijk hoop ik dat de onderhandelingen ertoe zullen leiden dat de werkdruk op het platform en de andere afdelingen minder wordt, zodat wij ons werk op een veilige en gezonde manier kunnen doen. Dus beste directie: neem je verantwoordelijkheid en spreek een goede cao af."

Bart van der Jagt, 21 jaar gate agent bij KLM passage (KLC): "Service verlenen is lastig vanwege de tijdsdruk. De stijgende werkdruk zorgt er ook voor dat meer collega’s ziek worden. Ervaren agents lopen weg omdat ze zichzelf niet meer kunnen vinden in de koers die het management vaart. Dat is een gigantisch gemis en dat wordt opgevuld met uitzendkrachten die niet eens de tijd krijgen voor een goede opleiding en wiens diensten een van te voren nog worden gewisseld. Dit is voor uitzendkrachten, maar ook voor de vaste collega’s een vervelende situatie."

Van den Brink: De werkdruk verlagen om de klant weer centraal te kunnen stellen en een redelijke loonsverhoging zou de moraal en het vertrouwen een nieuwe boost geven.’

Vakbonden willen onderzoek naar brandweercommandant

Vandaag hebben vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF en BVB een brief gestuurd aan het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA). Ze roepen het bestuur op tot een onafhankelijk onderzoek naar het plichtsverzuim van de brandweercommandant van de VRAA, Leen Schaap, vanwege zijn recente uitlatingen in de media over de Amsterdamse brandweer.

Interview
In het programma 'De Nieuws BV' op NPO-radio 1 op maandag 30 april jl. betitelde de brandweercommandant de medezeggenschap binnen de Amsterdamse brandweer als “de maffia van de medezeggenschap”. Voorts stelde hij dat de brandweer het overgrote deel van haar tijd niet met haar vak bezig is en slechts 8 van de 24 uur werkt. Daarnaast heeft de 24 uursdienst volgens Schaap de kenmerken van een motorbende.

Onrust opgelaaid
De uitspraken van Schaap leiden tot heel veel reacties van vakbondsleden in het Amsterdamse brandweerkorps. Schaap’s kwalificaties worden als beledigend en kwetsend ervaren en hij stelt daarmee de hele Amsterdamse brandweer in een kwaad daglicht. Een artikel in het Parool op 5 mei heeft de onrust binnen het korps alleen maar doen oplaaien .

Plichtsverzuim
De bonden vinden dat een man van Schaap’s statuur, zijnde de hoogst leidinggevende en het gezicht van de Amsterdamse brandweer, zich met deze uitlatingen niet als een goed ambtenaar heeft gedragen en zelfs onderdelen van zijn ambtseed heeft geschonden. Tot op heden hebben de medewerkers van Amsterdamse korps zich niet laten provoceren tot een tegenreactie. ‘Maar Schaap heeft wel in extreme mate bevestigd dat er een diepe kloof is tussen de manschappen en de VRAA-leiding. Als een gewone brandweerman dit soort publiekelijke uitlatingen had gedaan, was hij waarschijnlijk allang geschorst voor een disciplinair onderzoek. We vinden daarom dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het hieruit voortvloeiende plichtsverzuim van de brandweercommandant’, aldus de bonden. Het bestuur heeft tot donderdag 24 mei de tijd om te reageren.

Canadese wietkweker doet weer overname

De Canadese wietkweker Aurora Cannabis neemt branche- en landgenoot MedReleaf over. De transactie die volledig in aandelen geschiedt, waardeert MedReleaf op 3,2 miljard Canadese dollar (2,1 miljard euro). Met de samenvoeging verwachten de bedrijven onder meer de kosten omlaag te krijgen.

Aandeelhouders van Aurora krijgen 61 procent van het samengevoegde bedrijf in handen. De overige 39 procent wordt onder de aandeelhouders van MedReleaf verdeeld. De wietkwekers zijn samen goed voor de teelt van 570.000 kilo cannabis per jaar, verdeeld over negen locaties in Canada en twee in Denemarken.

Het is niet voor het eerst dat Aurora zich op het overnamepad begeeft. Begin dit jaar lijfde het bedrijf zijn kleinere rivaal CanniMed Therapeutics al in. Met die overname vergrootte Aurora al zijn productiecapaciteit, in aanloop naar de legalisatie van recreatief gebruik van cannabis in Canada later dit jaar.

In Canada werd medicinaal gebruik al in 2001 gelegaliseerd, waardoor er veel wietproducenten in het land zijn.

Canadese wietkweker doet weer overname
Canadese wietkweker doet weer overname (Foto: ANP)

Informatiebeveiliging e-health nog onvoldoende

De gehandicaptenzorg, ziekenhuizen en ggz-instellingen doen op het gebied van 'e-health' nog onvoldoende om (patiënten)informatie te beveiligen. Dat blijkt uit een onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg onder tien zorginstellingen. Slechts twee daarvan voldeden aan de normen voor informatiebeveiliging.

E-health is een verzamelnaam voor uiteenlopende digitale toepassingen om de gezondheidszorg beter en goedkoper te maken. Voorbeelden daarvan zijn een medisch consult via een webcam, een patiënt die met een app zelf zijn lichaamsfuncties in de gaten houdt en een arts die op afstand met behulp van een robot een operatie doet.

"Veel zorginstellingen hebben al een duidelijke visie op e-health, maar vinden het nog moeilijk om die zorgvuldig in de praktijk te brengen", aldus de inspectie. Volgens de toezichthouder moeten zorginstellingen meer doen om de risico's van deze elektronische zorg via internet in kaart te brengen.

De inspectie gaat dit jaar verder met onderzoek naar de beveiliging van informatie bij deze vorm van zorg.

Informatiebeveiliging e-health nog onvoldoende
Informatiebeveiliging e-health nog onvoldoende (Foto: ANP)

'Nederlanders drinken iets meer'

De mensen in Nederland zijn afgelopen jaar iets meer gaan drinken: 571 glazen per hoofd van de bevolking. Daarmee dronk Nederland in 2017 ruim 1 procent meer pure alcohol dan in het jaar ervoor.

Per persoon kwam het gebruik vorig jaar neer op 7 liter pure alcohol, stelt het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP vast aan de hand van cijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij werd wel echt iedereen meegeteld, onder wie baby's en onthouders.

In 2016 werd per hoofd van de bevolking 6,92 liter alcohol geconsumeerd. De stijging deed zich voor bij bier (meer speciaal-bieren), wijnen (vooral champagne) en gedistilleerd.

In 1960 waren de cijfers wel anders: toen sloegen de Nederlanders per jaar nog maar 2,5 liter pure alcohol per persoon per jaar achterover. Nog geen twintig jaar later, in 1979, werd met 9 liter veel uitbundiger het glas geheven. In de jaren negentig zette het gebruik een daling in.

'Nederlanders drinken iets meer'
'Nederlanders drinken iets meer' (Foto: ANP)

Roemeense bende opgepakt na winkeldiefstal

In een kledingzaak op het winkelcentrum Rosada in Roosendaal zijn zondagmiddag drie Roemeense vrouwen (18, 34 en 51 jaar) betrapt op winkeldiefstal. Een 18-jarige landgenoot van hen werd door agenten op de parkeerplaats eveneens aangehouden voor betrokkenheid daarbij. Vermoedelijk behoort het viertal tot een grotere groep die gistermiddag ook in een andere zaak op het winkelcentrum op geraffineerde wijze toesloeg.

De diefstal kwam aan het licht door de elektronische diefstalbeveiliging die afging toen de vrouwen een sportkledingzaak verlieten. In de tas van een van de vrouwen werden door de beveiliger twee gestolen joggingbroeken aangetroffen. Een 18-jarige man die op de uitkijk gestaan had, werd door agenten op de parkeerplaats achterhaald.

Geraffineerd
De politie vermoedt dat de aangehouden verdachten tot een groep van 7 à 8 personen behoorden. In een andere kledingzaak op het winkelcentrum werd door vermoedelijk een handlanger opzettelijk een vals alarm bij de uitgang veroorzaakt, waardoor een medepleger ongehinderd de winkel kon verlaten met een tas gestolen kleding.

Politie traint steeds praktijkgerichter

De politie laat de training van beroepsvaardigheden van agenten steeds meer aansluiten bij de praktijk. Zo houden agenten hun vaardigheden op peil, afgestemd op hun situatie en behoefte.

Een van de veranderingen rond de trainingen is dat docenten vaker op straat gaan observeren. Zij kunnen situaties dan direct evalueren en agenten krijgen persoonlijke feedback. Training en toetsing sluiten hierdoor beter aan op de praktijk. Waar mogelijk wordt de werkplek gebruikt als trainingslocatie.

Verbeterplannen
Het politiekorps stelde zowel voor de deelname aan de Integrale Beroepsvaardigheidstrainingen (IBT, denk hierbij aan aanhoudingstechnieken en de schiettoets) als voor de resultaten bij de Fysieke Vaardigheidstoets (FVT, denk hierbij aan conditie en fitheid) verbeterplannen op. Sturing op deelname aan training en toetsing is daarbij cruciaal. Met een praktijkgerichte training zal de deelname naar verwachting ook toenemen.

Praktijkgericht trainen en toetsen
IBT-trainingen zijn onontbeerlijk voor wapendragende collega’s, onderstreept Leonard Kok van de korpsleiding. "Goed getraind zijn en voldoende trainen is belangrijk voor de eigen veiligheid van agenten en hun collega’s, maar zeker ook voor de mensen die ze willen aanhouden of beschermen. Het is daarom goed dat de focus van deze trainingen nog meer op de praktijk ligt."

Integrale Beroepsvaardigheidstraining
Het korps heeft het aantal trainingsuren sinds 2016 verhoogd van 35 naar gemiddeld 39 uur per agent per jaar. Conform de cao moet het aantal naar 42 uur, maar er zijn nog agenten die de 32 trainingsuren niet halen. Leonard Kok: "Waar het nog aan schort, is voldoende deelname. De trainingsuren worden gepland, maar medewerkers komen niet altijd opdagen of ze volgen maar een deel van de training. Een klein deel wordt zelfs niet ingepland. Niet komen trainen heeft meerdere oorzaken, zoals de druk van het werk dat voorgaat."

Verantwoordelijkheid nemen
Leidinggevenden moeten volgens Kok beter gaan toezien op deelname aan de trainingen. "Tegelijk moeten politiemedewerkers ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de verplichtingen nakomen", benadrukt Kok. "Daarover moeten leidinggevenden en medewerkers regelmatig met elkaar in gesprek."

Fysieke Vaardigheidstoets
Wat geldt voor de IBT-trainingen, geldt ook voor de fysieke vaardigheidstoets (FVT). Dit is een jaarlijkse, verplichte toets die agenten zicht geeft op de conditie en de fysieke vaardigheden die nodig zijn om hun vak uit te oefenen. Ook bij deze toets gaan leidinggevenden beter toezien op deelname. Voorwaarde is dat ze medewerkers voldoende gelegenheid geven om de toets te doen. Het percentage deelnemers aan de FVT steeg in 2017 met 3 procent naar 74 procent. Van degenen die de fysieke toets aflegden, deed 92 procent dit binnen de normtijd; 1 procent lager dan in 2016.

Monitoren
Het korps heeft eind 2017 een plan opgesteld om de resultaten van de fysieke vaardigheidstoets verder te verbeteren. Dit wordt binnenkort met de ondernemingsraad besproken. Een van de maatregelen zijn een aantal proeven met alternatieve, praktijkgerichte toetsvormen. Een voorbeeld is tijdens de fysieke test een aanhouding verrichten, dit wordt momenteel los van elkaar getoetst. Ook komt er een nieuw systeem voor het monitoren van de wettelijk verplichte training en toetsing dat ook moet bijdragen aan een hoger deelname- en slagingspercentage.

Politie traint steeds praktijkgerichter (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie traint steeds praktijkgerichter (Foto: stockfoto politie.nl)

Achteruit voor alcoholcontrole

Vier bestuurders mochten zondag tijdens een alcoholcontrole in Rotterdam hun rijbewijs inleveren. Op het Wilhelminaplein en de Erasmusbrug hadden totaal 12 mensen te veel gedronken om nog te rijden. Eén auto dacht de controle te vermijden door achteruit terug te rijden.

Al vanaf 5.00 uur in de ochtend werden er auto’s naar de kant geleid om de bestuurders te laten blazen. Er hadden 12 automobilisten te veel gedronken, van wie er vier meteen hun rijbewijs mochten inleveren. Een van hen blies zelfs 825 ug/l.

Op de Erasmusbrug dacht een bestuurder de controle te kunnen ontlopen door achteruit tegen het verkeer in te rijden. Een motoragent zag het circustafereel en leidde de auto terug naar de controleplek. De bestuurder deed het niet voor niks. Deze beginnende bestuurder had te diep in het glaasje gekeken en blies 275 ug/l. Ook kreeg hij een bekeuring voor gevaarlijk rijgedrag.

Achteruit voor alcoholcontrole (Foto: stockfoto politie.nl)
Achteruit voor alcoholcontrole (Foto: stockfoto politie.nl)

Miljoen euro voor ALS-hersencomputer

De Nijmeegse start-up MindAffect heeft een investering van een miljoen euro gekregen van een groep Nederlandse geldschieters. Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee ALS-patiënten met hersenactiviteit een computer kunnen aansturen. Zo kunnen ze communiceren wanneer mond en handen dat niet meer kunnen.

Het vorig jaar opgerichte MindAffect komt voort uit de Radboud Universiteit. De techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld, borduurt voort op onderzoek dat is bekostigd door internationale ALS-organisaties. Het geld van de Nederlandse durfinvesteerders komt daarbovenop.

Onder de investeerders is havenondernemer Bernard Muller, die zelf ALS heeft. Ook de oprichters van Quby, het bedrijf achter de slimme thermostaat Toon, staken geld in MindAffect, net als ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Medisch Specialistisch Bedrijf Isala.

MindAffect was een van de Nederlandse bedrijven die zich begin dit jaar mochten presenteren op CES, de grootste techbeurs ter wereld.

ALS is een aandoening van het zenuwstelsel waardoor patiënten steeds minder controle hebben over hun spieren. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Oud-voetballer Fernando Ricksen is een bekende ALS-patiënt. Ook de onlangs overleden wetenschapper Stephen Hawking leed aan ALS.

Miljoen euro voor ALS-hersencomputer
Miljoen euro voor ALS-hersencomputer (Foto: BuzzT)

NES Classic Edition keert terug in juni

In 2016 kwam Nintendo met de NES Classic Edition, een mini-versie van NES met dertig games daarop geïnstalleerd. Het apparaat bleek erg populair onder de fans en eigenlijk was het apparaat altijd uitverkocht. Door een beperkte oplage en veel scalpers kwam een groot aantal fans bedrogen uit.

Eerder kondigde Nintendo aan de NES Classic terug te brengen in de zomer van 2018 en Nintendo of America heeft nu een datum genoemd: 29 juni. Of deze datum ook geldt voor Europa is nog niet duidelijk. De originele release in 2016 lanceerde in Europa twee dagen later dan in Amerika, dus de kans is groot dat ook wij in juni een nieuwe poging kunnen wagen om een NES Classic in huis te halen.

Nintendo verwacht ook de SNES Classic Edition gedurende het heel jaar vrij beschikbaar te hebben.

Update: Inmiddels heeft ook Nintendo of Europe aangekondigd dat op 29 juni de NES Classic weer in de winkels komt te liggen.

Studente stript tijdens scriptiepresentatie uit protest tegen professor

Ene Letitia Chai heeft onlangs haar scriptie gepresenteerd op de Cornell University in de VS. Tijdens de generale repetitie voor de presentatie droeg Chai een vrij korte spijkerbroek en haar professor, Rebekah Maggor, zei daar wat van. Dát schoot Chai in het verkeerde keelgat.

Maggor vroeg Chai of ze de betreffende korte spijkerbroek ook tijdens de presentatie echt zou dragen. De studente schreef dat ze te horen kreeg dat de mannen in de zaal zo geen aandacht meer zouden hebben voor de presentatie. Ze liep boos weg en besloot dezelfde kleding te dragen voor de presentatie.

Tijdens die presentatie kwam Chai vervolgens met een protest: ze trok spontaan haar kleren uit, tot ze in haar ondergoed stond. Naar verluidt deden 28 van de 44 aanwezigen mee met de strippartij, die live uitgezonden werd op Facebook - zodat onder meer Chai's ouders mee konden kijken.

Na afloop brachten medestudenten overigens een statement uit waarin ze aangaven Chai wel te steunen, maar het niet helemaal eens te zijn met haar verhaal. Zo hadden zij wel door dat professor Maggor, door hen allemaal zeer gerespecteerd, Chai slechts wilde wijzen op een professionele aankleding van een presentatie, inclusief kleding. Maggor verwoordde het volgens de studenten wellicht wat onhandig, maar bedoelde het alleszins goed.

Waar de scriptiepresentatie nou eigenlijk over ging wordt overigens niet vermeld.

Schaatscoach Kolder vertrekt uit China

Peter Kolder is niet langer de bondscoach van het Chinese schaatsteam. De Groninger was er sinds de zomer van 2016 actief, met als uiteindelijk doel om jonge schaatsers klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2022 in Beijing.

Via Twitter laat Kolder weten dat de Chinezen voor een andere richting gekozen hebben. Zijn hoogtepunt kwam in elk geval op sportief gebied zonder meer tijdens de Spelen in Pyeongchang: sprinttalent Gao Tingyu won in februari verrassend brons op de 500 meter.

Facebook verwijdert foto van puppy; lijkt teveel op penis

De zestienjarige Dominic Ibaos uit de Filipijnen deelde onderstaande foto op Facebook, maar die verwijderde de foto uiteraard zonder pardon, want zulks een ranzigheid kan natuurlijk niet door de beugel van de fatsoensrakkers van Facebook.

foto: Dominic Ibaos

Het probleem is echter dat de zestienjarige hier niet met een misvormde edoch indrukwekkende penis in zijn hand staat, maar met een pasgeboren puppy. 

Dimitri is een Mexicaanse naakthond die op de foto lekker in de hand van zijn baasje ligt te slapen. Van een andere hoek ziet hij er zo uit:

foto: Dominic Ibaos
foto: Dominic Ibaos

nee geintje; zo natuurlijk

(Foto: Dominic Ibaos)
(Foto: Dominic Ibaos)

Tiener vliegt in wereldtijd over 400m horden

Atlete Sydney McLaughlin heeft weer eens grote indruk gemaakt. Tijdens Amerikaanse collegewedstrijden in Knoxville snelde de nog altijd maar 18-jarige McLaughlin op de 400 meter horden naar een tijd van 52,75 seconden.

McLaughlin, al drie jaar lang gezien als megatalent en in 2016 al van de partij op de Olympische Spelen, begon aan de wedstrijd als wereldrecordhoudster bij de junioren: eind april liep ze al naar een zeer scherpe tijd van 53,60 seconden.

Die tijd werd echter compleet aan puin gelopen door de tiener, die zich met haar weergaloze tijd op de gedeeld negende plek aller tijden plaatste. Het uit 2003 stammende wereldrecord lijkt ook binnen bereik: de Russische Yuliya Pechonkina liep destijds naar 52,34 seconden.

Dodelijk verkeersongeval in Kapelle

Een 30-jarige man uit Hansweert is zondag 13 mei 2018 omstreeks 15.10 uur overleden bij een verkeersongeval aan de Fleerbosseweg in Kapelle. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

De man was gistermiddag samen met een vriend een rondrit gaan maken. Het slachtoffer op een scooter en zijn vriend op zijn quad.  Kort voor het ongeval verwisselden ze van voertuig.  Bij de aanrijding die daarna ontstond was een auto betrokken die bestuurd door een 19-jarige man uit Wemeldinge.

Specialisten van het team Verkeer onderzoeken de toedracht van het ongeluk. Daarbij wordt ook de technische staat van de quad betrokken.

'Lieve agent' verkracht verkrachtingsslachtoffer

Het is een fraaie maandagochtend, maar helaas: we gaan weer even een beetje vertrouwen in de mensheid wegnemen. In de Amerikaanse staat Kentucky zit ene John Nissen in de problemen, nadat hij aanbood een verkrachtingsslachtoffer naar huis te brengen.

Nissen is een agent in Hillview en was op het politiebureau aanwezig toen een jongedame aangifte kwam doen: ze zei dat ze was verkracht. Na de nodige gesprekken gevoerd te hebben en de formaliteiten afgerond te hebben bood meneer Nissen aan om haar maar even naar huis te rijden.

In plaats daarvan reed Nissen de jongedame naar het huis van de vermeende dader. Daar vandaan bracht hij haar naar een motel in de buurt, waar hij het slachtoffer zelf ook nog verkracht zou hebben. Tot slot probeerde de agent haar over te halen om geen aanklacht tegen de beide heren in te dienen.

In 2015 kwam Nissen ook al eens in het nieuws en destijds was men juist vol lof over de inmiddels (in elk geval voorlopig) ex-agent. Een vrouw werd onderweg gebeld met nieuws dat haar zus was overleden en in paniek en verdriet zette ze haar auto aan de kant, want verder rijden ging niet.

De politie werd er destijds bij gehaald om haar te helpen en uitgerekend agent Nissen arriveerde ter plaatse. Hij bracht haar tot bedaren, reed haar naar huis en zorgde er onderweg voor dat ze genoeg dronk - het was snikheet - en dat haar familie op de hoogte was. 

Het leverde Nissen veel lof op, maar inmiddels zijn de reacties op het bericht van destijds vooral omgeslagen in afschuw.

Afrojack gaat op zoek naar mensen met een droom

Nick van de Wall, bij iedereen die wel eens dancemuziek heeft gehoord bekend als Afrojack gaat samen met LDH Europe, een artiestenmanagementkantoor uit Japan, op zoek naar nieuw talent. Door de handen ineen te slaan hopen ze de beste urban boyband ter wereld neer te zetten. Maar hoe doe je dat zonder in clichés te vervallen? Daar heeft Nick zelf genoeg ideeën over.

Werkende LEGO-flipperkast

Helemaal nieuw is het idee niet, maar het blijft leuk: een flipperkast van LEGO, die het nog doet ook. Bre Burns van The Brothers Brick zette het ding in elkaar met meer dan vijftienduizend stukjes LEGO, waaronder programmeerbare stukken om de scores bij te houden. Hieronder legt ze uit hoe een en ander werkt, terwijl hier de nodige technische aspecten en foto's te vinden zijn, voor de liefhebber van LEGO-flipperkasten.

Agenten mogen niet meer neuken tijdens verkeerscontroles

Agenten in de Amerikaanse staat Kansas mogen vanaf nu niet meer neuken tijdens een verkeerscontrole. Dat staat in een nieuwe wet die is doorgevoerd nadat bleek dat Kansas één van de 33 staten was waarin dat nog gewoon was toegestaan.

In de nieuwe wet valt te lezen dat seksuele activiteiten niet meer zijn toegestaan door agenten die bijvoorbeeld iemand staande hebben gehouden bij een controle. Ook mogen ze het niet meer doen met mensen die ze ondervragen, of die ze gearresteerd hebben.

Vooral afgevaardigde Cindy Holscher heeft zich hard gemaakt voor de nieuwe wet. Het zal niet al te ingewikkeld zijn om het te controleren, want vrijwel alle controles en andere acties worden tegenwoordig opgenomen met camera's op de agenten en hun auto's.

Honkballers winnen na 78 nederlagen op rij

De aanhouder wint, zo blijkt maar weer. De honkballers van de Saint Peter's University in New Jersey hebben voor het eerst sinds mei 2016 weer een wedstrijd gewonnen. Ze verloren hun laatste wedstrijd van dat jaar, eindigden vorig jaar met een record van 0-38 en stonden dit jaar tot zondag op 0-39.

De Saint Peter's Peacocks deden het in die periode dus niet al te best en dat bleek ook uit de scores: gemiddeld verloren ze met 3-12, terwijl ze in zes wedstrijden minstens 25 runs tegen kregen. Op bezoek bij de Iona Gaels in New Rochelle (New York) ging het echter allemaal anders.

Saint Peter's-werper Willie Krajnik deed het uitstekend en gaf slechts drie hits weg, waar de Gaels maar één run uit scoorden. Ondertussen scoorden de Peacocks zowaar zeven keer en zo trots als een pauw konden ze zeggen dat de streak na 78 nederlagen eindelijk voorbij was: 1-7.

Overigens was het de eerste van twee wedstrijden op zondag, maar het is te hopen dat de Saint Peter's-fans zich voorafgaand aan wedstrijd twee al een stuk in de kraag gedronken hadden: die ging namelijk weer ouderwets verloren...met 19-2.

Bokser Lomachenko schrijft weer geschiedenis met derde wereldtitel

Bokser Vasyl Lomachenko heeft weer een indrukwekkend stukje geschiedenis geschreven. De 30-jarige Oekraïner veroverde in Madison Square Garden de WBA-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), door de Venezolaanse titelhouder Jorge Linares te verslaan.

Het was pas het twaalfde professionele gevecht voor de winnaar van olympisch goud in 2008 en 2012 en het zou een bijzonder fraai gevecht worden. Lomachenko ging in de zesde ronde neer, maar hij stond op en twee ronden later deelde hij een harde klap uit. Linares bleef ondanks de schade overeind, maar in de tiende ronde besliste Lomachenko het gevecht dan toch met een technische knock-out.

Na wereldtitels in het vedergewicht (-57,2kg) en supervedergewicht (-59kg) is het de derde gewichtsklasse waarin Lomachenko zich wereldkampioen mag noemen. Dat hij daar slechts twaalf gevechten voor nodig had is een record voor volgens velen de beste pound-to-pound bokser in de wereld: zo had Oscar de la Hoya er 22 gevechten voor nodig, Floyd Mayweather 34 en Manny Pacquiao zelfs 41. Lomachenko was eerder overigens ook al de snelste ooit die in twee gewichtsklassen wereldtitels veroverde: daar had hij slechts zeven gevechten voor nodig. 

Het hele gevecht tussen Lomachenko en Linares, voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Het was niet de enige wereldtitel waar in het weekeinde om gevochten werd. De pas 21-jarige Mexicaan Jaime Munguia was in Verona (New York) veel te sterk voor regerend wereldkampioen Sadam Ali in de strijd om de WBO-wereldtitel in het lichtmiddengewicht (-69,9kg): Ali ging in de eerste ronde twee keer neer, bekeek het canvas in ronde twee ook eens van dichtbij en ging in de vierde ronde definitief tegen de vloer.

Het was sowieso een prima Mexicaans avondje: Rey Vargas verdedigde zijn WBC-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) door de Armeniër Azat Hovhannisyan op punten te kloppen, waardoor Vargas naar een indrukwekkend record van 32-0 gaat.

Landelijke publiekscampagne NL-Alert van start

Maandag 4 juni om 12.00 uur zendt de overheid het NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt weet je zeker dat jouw mobiele telefoon juist is ingesteld. Om NL-Alert onder de aandacht te brengen en het controlebericht aan te kondigen, start 14 mei een landelijke publiekscampagne.

Weet jij wat je moet doen bij een noodsituatie bij jouw in de buurt? Met NL-Alert ontvang je direct informatie op je mobiele telefoon. Zo weet je wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Informeer en help ook de mensen om je heen, zodat ook zij weten wat zij moeten doen.

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl en stel je mobiel in.

NL-Alert wordt ingezet om mensen gericht te alarmeren en informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage of vervuiling van drinkwater. Het controlebericht van 4 december 2017 werd door ruim 10 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen. De bereidheid om NL-Alert door te geven is groot. Hierdoor zijn met het vorige controlebericht circa 11,4 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt.

Landelijke publiekscampagne NL-Alert van start (Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid)
Landelijke publiekscampagne NL-Alert van start (Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Golfer Simpson pakt Players Championship na lange droogte

Golfer Webb Simpson heeft eindelijk weer eens een groot toernooi gewonnen. De 32-jarige Amerikaan won in 2012 de US Open en pakte het jaar erna nog een toernooi, maar sindsdien stond hij droog op de PGA Tour. Dat veranderde op het Players Championship op TPC Sawgrass.

Na een weergaloze tweede dag en prima eerste en derde dagen begon Simpson met liefst zeven slagen voorsprong aan de slotdag. Ondanks een wat minder optreden kwam zijn leidende positie geen moment meer in gevaar en een double bogey op de laatste hole kon daar ook geen verandering in brengen.

Xander Schauffele, Charl Schwartzel en Jimmy Walker sloegen allemaal een ronde van 67 slagen - vijf onder par en zes beter dan Simpson - waarmee ze op een eindscore van -14 kwamen, vier slagen achter winnaar Simpson. Tiger Woods begon net als zaterdag fantastisch en was ook zeer tevreden met zijn spel, maar kwam aan het einde tekort om nog echt op te schuiven en besloot het toernooi als gedeeld elfde.

Stunt Duitse ijshockeyers mag niet baten, VS weer op stoom

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken heeft Duitsland voor een flinke stunt gezorgd. De ploeg won in februari weliswaar verrassend zilver op de Olympische Spelen, dat was zonder NHL-spelers in de gelederen van de eigen ploeg en die van de tegenstanders.

Op het WK zijn de NHL-sterren er wel - op die van de vier resterende play-offteams na - en de tegenstander van zondagavond, Finland, heeft daar flink wat voordeel van. De ploeg was dan ook favoriet tegen Duitsland en kwam snel op voorsprong, maar de Duitsers draaiden het om: 2-1.

Carolina Hurricanes-speler Sebastian Aho schoot zijn ploeg kort voor tijd langszij, waardoor overtime nodig was. Daarin waren het - hoe kan het ook anders - toch de Duitsers die wonnen: Markus Eisenschmid scoorde de goalden goal op aangeven van olympische ster Dominik Kahun, die onlangs een contract tekende bij de Chicago Blackhawks en dus de overstap maakt naar de NHL.

De Amerikaanse ploeg bleef ondertussen scoren als een malle. Na vier treffers kon Noorwegen zich op het scorebord spelen, waarna nog eens vier Amerikaanse goals volgden. De Noren kwamen dankzij de gebroeders Ken André en Mathis Olimb op 8-3, waarna Neal Pionk de 9-3 eindstand voor de Amerikanen op de borden bracht.

In groep B zijn de Verenigde Staten en Finland zeker van de kwartfinales, Denemarken, Canada en Letland strijden om de overige twee plekken en Duitsland is ondanks de knappe zege uitgeschakeld. 

Tsjechië won in groep A onder meer door twee rappe goals van Boston Bruins-ster David Pastrnak met 6-0 van Frankrijk, terwijl Zweden de Zwitsers met 5-3 de baas was. Zweden, Rusland en Tsjechië zijn in de groep zeker van de kwartfinales, Zwitserland en Slowakije vechten om het vierde ticket, waar ook Frankrijk nog een klein kansje op heeft.

De hoogtepunten van Duitsland - Finland (Bron: YouTube)

3 miljoen kijkers Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer zoekt vrouw is weer begonnen met hoge kijkcijfers. Het voorstelrondje van de tien boeren trok zondagavond op NPO 1 bijna drie miljoen kijkers. Dat is evenveel als voorgaand seizoen, zo blijkt uit cijfers uit Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Presentatrice Yvon Jaspers liet de kijkers de tien vrijgezelle boeren zien. Dit jaar zijn er zeven mannen en drie vrouwen geselecteerd. De komende weken kunnen geïnteresseerden hun boer een brief sturen.

Na Boer zoekt vrouw scoorde ook Klas op NPO 1 goede cijfers: 1,1 miljoen. RTL 4 pakte met De 12 van Oldenheim 923.000 kijkers. SBS6 moest flink inleveren met The Wall. Waar vorige week nog 934.000 mensen naar de show van Winston Gerschtanowitz keken, waren dat er nu nog maar 678.000.

Boer zoekt Vrouw 2018
Boer Zoekt Vrouw wit heterofeestje (Foto: BuzzE)

Dost en Sporting geven CL-deelname uit handen in slotwedstrijd

Bas Dost is volgend seizoen niet te zien in de Champions League. Zijn ploeg Sporting Lissabon gaf de tweede plaats in de slotronde uit handen.

Achter kampioen FC Porto had Sporting de beste papieren voor plek twee, maar dan moest het op in de 34e en laatste speelronde wel eenzelfde of een beter resultaat halen als concurrent Benfica. Die ploeg boekte een overwinning en tegelijkertijd verzaakte de ploeg van Dost, ondanks een doelpunt van de Nederlander.

De lange spits had dit seizoen alweer 26 keer doeltreffend uitgehaald en na de treffer van Joel Tagueu wist hij dat zijn moyenne nog verder omhoog moest om kans te houden op de Champions League. Direct na de openingsgoal slaagde hij al in zijn missie, want Gelson Martins vond hem in de zestien en hij schoot onberispelijk raak.

In de rust had Sporting de tweede plek en het bijbehorende ticket voor de voorronde van het miljardenbal nog virtueel in handen, maar vijf minuten na de theepauze ging het mis. Benfica kwam op voorsprong tegen Moreirense dankzij een penalty van topschutter Jonas. Daarna sleepte de kampioen van de afgelopen vier seizoenen het resultaat gedecideerd over de streep.

Met die driepunter zette het de druk vol op het team van Dost, die alleen aan een overwinning genoeg hadden om plek twee alsnog veilig te stellen. Het bevrijdende doelpunt kwam er echter niet. Sterker nog: tegenstander Marítimo maakte in blessuretijd een einde aan alle illusies door zelf te scoren.

Door de treffer van Gevorg Ghazaryan is Sporting nu veroordeeld tot de voorronde van de Europa League. Zodoende komt veelscorer Dost dus niet in actie tijdens de komende editie van de Champions League, tenzij hij deze zomer transfereert naar een ploeg van de Europese elite.

Onderschatting kost Barcelona kans op geschiedenis in La Liga

Zonder Lionel Messi is Barcelona in de voorlaatste speelronde de ongeslagen status kwijtgeraakt. Levante won het bizarre duel met 5-4, waardoor Barcelona toch niet als eerste ploeg sinds Real Madrid in 1931/32 een volledig seizoen ongeslagen blijft in Spanje.

De ploeg van Ernesto Valverde leek na de gelukkige ontsnapping tegen Real Madrid vorige week zonder nederlaag te blijven, maar Levante besloot op de voorlaatste speelronde anders. De tweede ploeg van Valencia beleefde een gelukzalige avond en gooide heel veel roet in het Catalaanse eten.

Al na negen minuten was het raak door uitblinker Emmanuel Boateng. Hij schoot de openingstreffer binnen en na een half uur werd het zelfs 2-0. Wederom was het de Ghanees die trefzeker was, nadat hij Marc-André ter Stegen behendig had omspeeld. Kort daarna moest pechvogel Thomas Vermaelen zich geblesseerd laten vervangen en daarna was het de beurt aan een andere uitblinker om een hoofdrol op te eisen. Philippe Coutinho maakte de aansluitingstreffer met een kiezelhard schot.

Na rust hoopte Barcelona de ongeslagen reeks te beschermen, maar in de vijftien minuten na rust ging alles mis wat er mis kon gaan voor de landskampioen. Enis Bardhi maakte de 3-1, Boateng rondde één van de vele snelle counters af en Bardhi deed even later exact hetzelfde bij weer zo'n vlijmscherpe uitval.

De bezoekers leken lamgeslagen, maar aan de hand van Coutinho joeg men vol op een wonderlijke ontsnapping. De Braziliaanse middenvelder maakte de 5-2 en volleerde even later de derde Catalaanse treffer binnen, zodat hij ook een hattrick mocht bijschrijven. Luis Suarez bracht de spanning twintig minuten voor tijd helemaal terug door een penalty binnen te schieten.

Daarna had hij nogmaals kunnen scoren, maar de oud-Ajacied kopte net naast. Barcelona zette een indrukwekkend slotoffensief in, maar veel verder dan een schot van Sergio Busquets kwam de titelhouder niet meer. In de absolute slotfase had Ruben Rochina zelfs een vooraf door niemand voorspelde zesde Valenciaanse treffer kunnen maken, maar Ter Stegen was ditmaal wel op zijn post.

Uitslagen La Liga zondag
Levante - FC Barcelona 5-4
Espanyol - Malaga 4-1

Juventus wéér kampioen, Milan naar Europa League

Juventus heeft het kampioenschap in de Serie A definitief binnen. Napoli kan hen na zondagavond niet meer achterhalen. Ook AC Milan deed goede zaken op de ranglijst.

La Vecchia Signora wist dat het minimaal een punt moest pakken in de topper tegen AS Roma. Tegelijkertijd keek men met een schuin oog naar de enig overgebleven concurrent, Napoli. De ploeg van Maurizio Sarri had door recente misstappen alleen nog kampioen kunnen worden bij twee nederlagen van Juve en moest dan zelf twee keer winnen.

Op bezoek bij middenmoter Sampdoria voldeden de Napolitanen aan de eigen opdracht. Oud-Ajacied Arek Milik schoot in de 72e minuut raak van buiten de zestien en zijn ploeggenoot Raul Albiol kopte acht minuten later hard raak voor de beslissende 0-2. Dat was eigenlijk nog een magere afspiegeling van de kansenverhouding, maar de fans konden zich enkel druk maken om de ontwikkelingen in Rome.

Juventus trof in Roma de nummer drie van de competitie, maar had de mazzel dat de Romeinen hun feestje zaterdag al konden vieren. De club van Kevin Strootman profiteerde van het puntverlies van Inter. Daardoor was hun ticket voor de Champions League veilig gesteld en hoefde de ploeg niet meer met het mes op de tanden te strijden tegen de aanstaande kampioen.

Die wetenschap weerhield de thuisploeg er echter niet van om voluit te strijden voor de eer en voor het hondstrouwe publiek. Roma had een licht veldoverwicht, creëerde de meeste kansen, maar zag hoe sterspeler Radja Naiggolan na ruim een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg. Daarna toonde Juventus nog maar eens aan waarom de ploeg al jaren oppermachtig is in Italië. Uiterst professioneel werd het duel uitgetikt en de 34e landstitel is daarmee een feit. Het is bovendien alweer de zevende keer op een rij dat de topclub uit Turijn met de eer strijkt.

Eerder op de dag deed AC Milan in eigen huis al goede zaken door concurrent Atalanta Bergamo op een gelijkspel te houden. Daarmee zijn de Rossoneri verzekerd van een plaats bij de beste zeven, waardoor het verzekerd is van Europees voetbal. Volgende week moet het Atalanta achter zich houden om plek zes veilig te stellen, waarmee het geen voorronde hoeft te spelen om de groepsfase te behalen. Franck Kessié scoorde op fraaie wijze namens de thuisploeg en in de slotfase maakte Andrea Masiello met het hoofd gelijk. Atalanta, met Marten de Roon en Hans Hateboer in de gelederen, moet volgende week zorgen dat het Fiorentina voorblijft in de strijd om plek zeven.

De slotronde levert ook een pikant duel op voor Stefan de Vrij. De Nederlandse verdediger van Lazio Roma gaat na de zomer verkassen naar Internazionale en die ploegen ontmoeten elkaar komend weekeinde. Beide ploegen zijn nog in de race voor het vierde en laatste ticket voor de Champions League. Lazio staat op dit moment drie punten voor, maar weet dat onderling resultaat bindend is in Italië. De prestaties van De Vrij liggen dan ongetwijfeld onder een vergrootglas, want de Oranje-international is er dus bij gebaat om te verliezen van zijn nieuwe werkgever.

Uitslagen Serie A, speelronde 37
Benevento - Genoa 1-0
Internazionale - Sassuolo 1-2
Bologna - Chievo 1-2
Crotone - Lazio 2-2
Fiorentina - Cagliari 0-1
Torino - SPAL 2-1
Verona - Udinese 0-1
Atalanta - AC Milan 1-1
AS Roma - Juventus 0-0
Sampdoria - Napoli 0-2

Aantal faillissementen blijft gelijk

In april zijn er evenveel bedrijven failliet verklaard als in maart. Dat bleek maandag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder steeg het aantal faillissementen met 34.

In april werden 252 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 50. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, merkt het statistiekbureau wel op. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna is er sprake van een dalende trend. In augustus 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001. De trend is daarna nagenoeg vlak, aldus het CBS. Het gaat om voorlopige cijfers die nog kunnen worden bijgesteld aldus het CBS. 

Aantal faillissementen blijft gelijk
Aantal faillissementen blijft gelijk (Foto: ANP)

Eindexamens middelbare scholen beginnen

Voor zo'n 211.550 scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen maandag de eindexamens. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zit op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met dinsdag 29 mei.

Maandag trappen vmbo-leerlingen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht die dag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma. De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Onderwijsminister Arie Slob brengt op de eerste examendag een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling. Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

Vorig jaar deden zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.

Eindexamens middelbare scholen beginnen
Eindexamens middelbare scholen beginnen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: op en af komende week

Hallo!

Het was gisteren een zeer complexe weerdag. De koude lucht bleek in de ochtend al een stukje verder noordoostwaarts te zijn opgeschoven dan gedacht en daardoor kwamen er in de ochtend ook al in het midden en noordwesten enkele buien voor. Zelfs met wat onweer erbij. Tegelijkertijd begon zich op het koufront een regengebied te ontwikkelen. In de middag begonnen de échte onweersbuien te ontstaan en deze houden momenteel nog steeds huis. Ten noorden van de lijn Alkmaar - Venlo kunnen de komende uren nog fikse donderbuien voorkomen. Dus daar nog even oppassen. In een strook over het midden van het land valt meer gestage regen, maar daar zijn de hoeveelheden niet bijster groot. De temperaturen liepen uiteen van 14 tot 24 graden. 

Vandaag is er na het optrekken van nevel en mist  weer veel ruimte voor de zon en het wordt op de meeste plaatsen zomers warm. Op de Wadden wordt het 21 graden, maar elders in het land 25 tot 26 graden. Er staat een matige noordoostenwind.

Morgen is het ook zonnig en warm, maar daarna zakken de temperaturen naar 13 graden op donderdag en vrijdag. Op woensdag kan er ook wat regen vallen, de overige dagen is het overwegend droog. In het weekend lopen de temperaturen weer op. 

Tot ziens!

Nederland
 

Hollands weertje (Foto: Stephan5)
Komende week kunnen we weer dit soort mooie plaatjes maken buiten. Hollandse luchten. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Film over transseksualiteit krijgt ovatie in Cannes

De Belgische regisseur Lukas Dhont ontpopte zich het afgelopen weekend tot dé nieuwe ontdekking op het festival van Cannes. De 26-jarige filmer debuteert hier met Girl, een drama over een jonge transgender die ballerina wil worden. De film wordt ontvangen met lyrische recensies. Of dat is omdat het een goede film is of omdat het gaat over een LGBTQN++++ persoon zal nog moeten blijken.

Daags na de première is Dhont nog steeds wat bedeesd over de reacties. "Ik heb ik nog geen recensies gelezen", excuseert hij zich lachend. "Ik wil nog effekes in die bubbel van de première blijven. Mensen zeggen wel dingen tegen me, en ik laat ook wel toe dat ze me dat zeggen. Ik hoor wel dat het positief is. Maar ik wil nog even genieten van het geweldige gevoel van die eerste vertoning."

De film werd ontvangen met een meer dan tien minuten durende ovatie, een zeldzaam overdreven fenomeen in Cannes. "Het is een heel kwetsbaar moment om dat wat heel lang van jou is geweest aan de wereld te geven", legt Dhont uit. "Je hebt er heel lang aan gewerkt, je weet dat je er alles aan gedaan hebt wat in je macht ligt. En je weet dat het wel mogelijk is dat mensen geraakt gaan worden door je verhaal. Maar of dat vervolgens ook echt gaat lukken, weet je nooit zeker. Om dan in de zaal te zitten en het effect te zien, is een enorme ontlading."

Dhont las in 2009 een krantenverhaal over een 15-jarige transgender die ballerina wilde worden. Het bericht hielp hem zelf uit de kast te durven komen en hij nam zich voor zijn eerste speelfilm over deze Nora te gaan maken. "Ik wilde in deze film niet focussen op de buitenwereld, en op de al dan niet negatieve reacties die transgenders ervaren. Maar ik wilde focussen op haarzelf en haar relatie met haar lichaam."

De tijd is rijp voor meer transgenders in films, denkt de Vlaamse filmer. "We willen graag personages zien die zo lang op de achtergrond hebben gestaan. Het hoogste doel voor mij is dat we komen op een punt dat het niet meer uitmaakt dat Lara een transgender is, en dat we gewoon een mens zien. Net zoals Call me by your name een film over liefde was, en niet een film die perse ging over de liefde tussen twee mannen."

In 1992 was de film The Crying Game deze film al voor als het gaat om films waarin het thema over transseksuelen gaat. In 2015 speelde Eddie Redmayne al een transseksueel in The Danish Girl.

Vlaamse hit haalt transgender uit taboesfeer

Vlaamse hit haalt transgender uit taboesfeer (Foto: BuzzE)

Grote scheur in vulkaan Hawaii

De Amerikaanse seismologische dienst USGS waarschuwt voor nieuwe uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op Hawaii. Op zondag ontstond een nieuwe, 300 meter lange scheur waaruit lava stroomt. De autoriteiten hebben opdracht gegeven tot verdere evacuaties.

Grote scheur in vulkaan Hawaii
Grote scheur in vulkaan Hawaii (Foto: ANP)

De uitbarsting van de 1200 meter hoge Kilauea begon ruim twee weken geleden. Sindsdien zijn meer dan duizend mensen geëvacueerd en zeker 26 huizen door de lavastromen verwoest. De vulkaan is een van de meest actieve ter wereld. Het gaat om een zogenoemde schildvulkaan. Als die uitbarst kan de lava niet alleen uit de krater stromen, maar ook via ondergrondse scheuren op andere plaatsen aan de oppervlakte komen.

Alweer 12.000 kippen verbrand

Een grote brand heeft in de nacht van zondag op maandag in het Limburgse Heythuysen een kippenstal verwoest. Alle 12.000 kippen die in de stal aanwezig zouden zijn geweest zijn omgekomen. Het ging om vrije uitloopkippen, die voor de nacht op stal waren gegaan.

De brandweer was snel ter plaatse, maar kon de kippen niet meer redden. Wel werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere gebouwen op het terrein van het bedrijf. Op het terrein waren nog twee stallen met kippen aanwezig.

Vorige week kwamen bij een brand op een kippenboerderij in het vlakbij Heythuysen gelegen Ospel 23.000 kippen om. Hier werd gisteren een wake voor gehouden.

Brand kost 12.000 kippen het leven
Brand kost 12.000 kippen het leven (Foto: ANP)

PSG-voorzitter: "Neymar blijft, dat is tweeduizend procent zeker"

Nasser Al-Khelaifi, de voorzitter van Paris Saint-Germain, is totaal niet bang dat Neymar na dit seizoen al vertrekt uit Parijs.

De Braziliaanse aanvaller speelt pas sinds augustus voor de Franse kampioen, maar toch wordt hij in verband gebracht met een transfer. Real Madrid zou een serieuze poging willen wagen om Neymar over te nemen. Al-Khelaifi maakt zich echter geen zorgen.

"Wie zegt dat hij hier niet kan blijven? Heeft iemand dat gezegd? Nee, niemand. Neymar heeft een contract hier en zal blijven, dat is tweeduizend procent zeker", zei hij in een interview met La Gazzetta dello Sport.

Neymar heeft bij PSG een contract tot medio 2022. Toch schrijven de Spaanse media al geruime tijd dat de spits in de Franse hoofdstad niet gelukkig is. "Maar zij werken voor de Spaanse clubs en zijn tegen de Franse clubs", aldus Al-Khelaifi. "En de Franse media weten kennelijk niet precies voor wie ze werken, waardoor dit soort verhalen in de wereld komen."

Agenten gewond bij zelfmoordaanslag Soerabaja

Een motorrijder heeft zich maandagochtend opgeblazen bij het hoofdbureau van politie in Soerabaja. Een woordvoerder van de politie in de Indonesische stad zei dat verschillende agenten gewond raakten.

De televisie toonde camerabeelden waarop te zien is hoe een motor arriveert bij een controlepost. Op het moment dat agenten komen aanlopen, ontploft de motor. Omdat de motor naast een auto stopte, dacht de politie aanvankelijk dat het om een autobom ging.

De aanslag komt een dag na de bloedige zelfmoordaanslagen op drie kerken in Soerabaja. Daarbij kwamen zondag dertien mensen om het leven en vielen zo'n veertig gewonden. Die aanslagen werden uitgevoerd door een gezin van zes.

De krant The Jakarta Post meldde dat zondagavond ook een bom ontplofte in een appartementencomplex achter een politiebureau in Taman, vlakbij Soerabaja. Daarbij zou een persoon zijn omgekomen. Volgens de krant ging het explosief voortijdig af.

Agenten gewond bij zelfmoordaanslag Soerabaja
Agenten gewond bij zelfmoordaanslag Soerabaja (Foto: ANP)

Van Gerwen prolongeert titel Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen heeft zondag voor het vijfde jaar op rij de Dutch Dart Masters op zijn naam geschreven. Mighty Mike won in de finale in Zwolle met 8-5 van Steve Lennon.

Lennon won nog wel de openingsleg, maar daarna gaf de darter uit Vlijmen plankgas en haalde hij pas bij 5-1 zijn voet van het pedaal. De Ier hield daarna tweemaal zijn beurt overeind, maar omdat Van Gerwen dat ook deed stond de Brabander bij 7-3 op matchpoint.

Lennon sputterde daarna nog even tegen en leek het bij 7-5 nog even spannend te gaan maken, maar daarna vond Van Gerwen het welletjes en pakte hij na twee gemiste matchdarts de eindzege.

Van Gerwen had eerder op zondagavond een fenomenale inhaalrace nodig om de finale te bereiken ten koste van Daryl Gurney. Op 5-6 achter overleefde de Brabander zelfs twee matchdarts. Vervolgens kwam hij langszij en sloeg in de allerlaatste leg alsnog toe. Het is al weer de elfde overwinning voor Van Gerwen dit jaar en de vierde op de Euro Tour. 

Volgende week gaan de darters de vloer op voor Players Championship 11 en 12. 

2018 Dutch Darts Masters - Achtste finales
Steve Lennon 6-5 James Richardson
Mensur Suljovic 6-3 Simon Whitlock
Kim Huybrechts 6-5 Jermaine Wattimena
Peter Wright 6-3 Gerwyn Price
Stephen Bunting 6-3 Krzysztof Ratajski
Daryl Gurney 6-2 Mervyn King
Kyle Anderson 6-5 Cameron Menzies
Michael van Gerwen 6-4 Darren Webster

Kwartfinales
Steve Lennon 6-3 Mensur Suljovic
Kim Huybrechts 6-5 Peter Wright
Daryl Gurney 6-2 Stephen Bunting
Michael van Gerwen 6-2 Kyle Anderson

Halve finales
Steve Lennon 7-5 Kim Huybrechts
Michael van Gerwen 7-6 Daryl Gurney

Finale
Michael van Gerwen 8-5 Steve Lennon

Alves droomt nog van WK 2022

Dani Alves kan door een blessure niet met Brazilië naar het WK. De rechtsback hoopt er over vier jaar nog wel bij te zijn.

Ondanks zijn leeftijd voelt de 35-jarige speler van Paris Saint-Germain zich nog goed. "Ik zie mezelf niet als een veteraan. In mijn geest voel ik me zelfs nog een jongen van dertien. Wie weet ben ik er in 2022 nog bij", schrijft Alves op Instagram. "Mijn lichaam is dan 39, maar ook dan heb ik nog de 'spirit' van een 17-jarige."

Dani Alves hield afgelopen dinsdag een kruisbandblessure over aan de gewonnen bekerfinale van PSG tegen Les Herbiers. Hij moet daarom worden geopereerd. Alves benadrukt dat hij een mooie carrière heeft gehad. "Niemand hoeft voor mij een traan te laten. Ik heb mijn dromen wel waargemaakt."

Brazilië begint het WK in Rusland op 17 juni met de wedstrijd tegen Zwitserland. De andere twee landen in groep E zijn Costa Rica en Servië. Alves speelde tot nu toe 107 interlands voor de Seleção. Alleen Roberto Carlos (125) en recordhouder Cafu (142) hebben er meer achter hun naam staan.

MLB: Orioles-werper Bundy maakt dramatisch optreden goed

Honkballer Dylan Bundy heeft zijn revanche snel te pakken. De werper van de Baltimore Orioles kende vijf dagen eerder tegen de Toronto Blue Jays een historisch slecht optreden, maar tegen de Tampa Bay Rays mocht hij gewoon weer starten en liet hij zien dat hij het prima kan.

Na zeven innings mocht Bundy gaan douchen en op dat moment hadden de Rays precies nul runs weten te scoren tegen de pitcher die het eerherstel zo binnen had. Dat gold ook voor de zege van de Orioles, want die hadden na zeven innings al een 17-0 voorsprong te pakken.

Onder meer Joey Rickard was lekker bezig met twee homeruns, terwijl Jonathan Schoop zijn steentje bij wist te dragen met twee binnengeslagen runs. Denard Span hielp de Rays in de achtste inning wel aan één schamele run, maar het bleef bij 17-1.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 17-1
New York Yankees - Oakland Athletics 6-2
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 3-5
Cleveland Indians - Kansas City Royals 11-2
Detroit Tigers - Seattle Mariners 5-4
Miami Marlins - Atlanta Braves 3-4
Philadelphia Phillies - New York Mets 4-2
Pittsburgh Pirates - San Francisco Giants 0-5
Houston Astros - Texas Rangers 6-1
Chicago Cubs - Chicago White Sox 3-5
Colorado Rockies - Milwaukee Brewers 3-7
Los Angeles Angels - Minnesota Twins 2-1
Los Angeles Dodgers - Cincinnati Reds 3-5
San Diego Padres - St.Louis Cardinals 5-3
Arizona Diamondbacks - Washington Nationals 4-6

Het was moederdag in de MLB (Bron: YouTube)

NBA: Celtics veel te sterk voor Cavaliers in eerste duel

De basketballers van de Boston Celtics zijn bijzonder overtuigend begonnen aan de finale van de Eastern Conference in de NBA. In het eerste duel in de TD Garden werd met ogenschijnlijk speels gemak afgerekend met de Cleveland Cavaliers.

De Cavaliers deden tot 7-7 nog mee, daarna volgde een 22-2 run van de Celtics en daarmee was het eigenlijk al gedaan. De Cavs hielden het verschil nog heel even binnen de twintig punten, en kwamen aan het eind van het derde kwart ook tot op veertien punten, maar daar bleef het bij: 108-83.

Jaylen Brown, Marcus Morris en Al Horford waren bij elkaar goed voor 64 punten namens Boston, Kevin Love en LeBron James kwamen er met zeventien en vijftien namens Cleveland nauwelijks aan te pas.

De beste plays van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Opening ambassade Jeruzalem zonder Trump

President Donald Trump is de grote afwezige maandag bij de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Hij laat zich bij de plechtigheid vertegenwoordigen door een delegatie met onder anderen zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner.

Ook minister van Financiën Steven Mnuchin en onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan maken deel uit van de delegatie. Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers zal Donald Trump via een videoverbinding een toespraak houden.

Op het recente besluit van Trump de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De opening van de ambassade in Jeruzalem is op de dag dat de Palestijnen 'Nakba' (de Catastrofe) herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Voor honderdduizenden Palestijnen betekende dit dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Opening ambassade Jeruzalem zonder Trump
Opening ambassade Jeruzalem zonder Trump (Foto: ANP)

NHL: Capitals op 2-0 tegen Lightning na bliksemstart

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de finale van de Eastern Conference in de NHL een 2-0 voorsprong genomen. Na de eerste wedstrijd werd ook het tweede duel op bezoek bij de Tampa Bay Lightning gewonnen.

Tom Wilson had de puck al binnen een halve minuut in het doel van Tampa Bay liggen, maar Brayden Point en Steven Stamkos brachten de thuisploeg binnen tien minuten toch op voorsprong. In de tweede periode ging het dan helemaal fout voor Tampa Bay: Devonte Smith-Pelly tekende voor de gelijkmaker, Lars Eller en Evgeny Kuznetsov zorgden voor een 2-4 stand.

Alex Ovechkin schoot wat laatste restjes hoop uit de harten van de thuisfans door de 2-5 te scoren en Brett Connolly maakte zeven minuten voor tijd definitief een einde aan de thuishoop: 2-6. Woensdag wordt het duel vervolgd met de eerste van twee wedstrijden in Washington.

Lightning - Capitals, game 2 (Bron: YouTube)

Gaviria sprint naar winst in openingsrit Tour of California

Fernando Gaviria heeft de openingsrit in de Tour of California. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na een etappe van 134,5 kilometer de snelste. Caleb Ewan moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Peter Sagan. Gaviria is ook de eerste leider in de Amerikaanse rittenkoers.

Andrei Krasilnikau (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources) en Tanner Putt (UnitedHealthcare) waren de vluchters van de dag, maar het peloton hield alles onder controle en met nog vijf kilometer te rijden werden ze teruggepakt. In de massasprint die erop volgde was Gaviria vervolgens de snelste van het pak. Voor Quick-Step Floors is het alweer de dertigste zege van het seizoen.

Politie zoekt meegenomen kleuter

De politie in Limburg is op zoek naar een vermist vijfjarig meisje. Het kind is zondagavond rond halfzeven door haar Litouwse biologische moeder bij haar pleegmoeder weggehaald.

Zij zijn in een zilverkleurige auto vanaf de Cijnsruwe in Maastricht vertrokken. De politie heeft via Burgernet een oproep gedaan om uit te kijken naar de moeder en het meisje Deimante.

Politie Limburg zoekt meegenomen kleuter
Politie Limburg zoekt meegenomen kleuter (Foto: ANP)

Exportaandeel Nederland in wereldhandel neemt toe

Het aandeel van de Nederlandse export in de wereldhandel is in de afgelopen twee jaar toegenomen. In de jaren na de kredietcrisis daalde het aandeel van circa 3,5 naar 3,0 procent. In 2016 en 2017 nam het aandeel van de Nederlandse export in de wereldhandel weer toe. In 2017 kwam het aandeel uit op 3,2 procent. Dit meldt het CBS.

In 2016 steeg het aandeel sterk door een stijging van de waarde van de Nederlandse export in combinatie met een daling van de waarde van de wereldhandel. In 2017 nam de waarde van de wereldhandel wel toe, maar de Nederlandse exportwaarde steeg harder. Dat de waarde van Nederlandse uitvoer in beide jaren sterker steeg dan de wereldhandel kwam door zowel een sterkere groei van het volume van de Nederlandse export als door gunstiger prijsontwikkelingen.

De wereldhandel is ten opzichte van het jaar 2000 meer dan verdubbeld in waarde, van 8,5 biljoen euro tot bijna 20 biljoen euro (2017). Vanwege de open aard van de Nederlandse economie vertoont de ontwikkeling van de uitvoer doorgaans een vergelijkbaar pad als de wereldhandel. Na 2009 lopen de ontwikkelingen echter minder synchroon.

Exportwaarde van zowel goederen als diensten toegenomen
Tussen 2008 en 2017 nam de Nederlandse exportwaarde met ruim 174,5 miljard euro toe. De uitvoer van goederen steeg met 125 miljard euro en die van diensten met 50 miljard euro. Van de goederen nam vooral de exportwaarde van voedings- en genotmiddelen, elektronische producten, transportmiddelen en machines toe. Van de diensten steeg vooral de uitvoerwaarde van aan toerisme gerelateerde diensten.

Aandeel Azië en Oceanië in totale goederenexport toegenomen
Procentueel nam de goederenexport vanuit Nederland richting Azië tussen 2015 en 2017 het hardst toe, met ongeveer een kwart. Naar Azië nam vooral de exportwaarde van aardolieproducten toe. Ook de uitvoer naar Noord- en Zuid-Amerikaanse landen en Oceanië steeg. De uitvoer naar Europese landen nam met 12 procent toe. Nog altijd exporteren we verreweg de meeste goederen naar Europese landen (77 procent). Naar Europa voerde Nederland de laatste jaren vooral meer voertuigen en medicinale producten uit.

Vooral meer diensten geëxporteerd naar Europa en Azië
Net als van de goederen gaat ook het grootste gedeelte van de Nederlandse diensten naar andere Europese landen (68 procent). Procentueel steeg de export van diensten naar Oceanië tussen 2015 en 2017 het hardst, gevolgd door die van diensten naar Europa en Azië. Zowel naar Europa als Azië nam met name de exportwaarde van zakelijke diensten, royalty’s en licenties toe. De exportwaarde van diensten richting Noord- en Zuid-Amerika en Afrika nam tussen 2015 en 2017 af.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.