Cao-onderhandelingen metaalsector verlopen stroef

Een groep van 100 kaderleden van FNV Metaal houdt woensdag 16 mei een ludieke actie voor de deur van werkgeversorganisatie FME in Zoetermeer. In een korte mars lopen metaalwerkers uit de regio Rotterdam van bedrijven als IHC, Fokker, Heerema en Prysmian naar het gebouw van de werkgeversorganisatie, waar diezelfde dag de vierde ronde van de onderhandelingen voor de cao Metalektro plaatsvinden. Ook roepen de metaalwerkers de FME op om niet weg te lopen voor hun verantwoordelijkheden en woensdag met fatsoenlijke voorstellen te komen voor de cao.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "De metaalwerkers verdienen een goede cao, met een fatsoenlijke loonsverhoging. Het kan niet waar zijn dat de voorstellen voor loonsverhoging op slechts 1 procent blijven steken voor 2018 en bijvoorbeeld jongeren tot 23 jaar maar 0,5% eenmalig zouden krijgen in januari 2019. Ook op andere onderwerpen bieden de werkgevers weinig. De 150.000 metaalwerkers verdienen veel beter."

Stroef
Tot grote verbazing van FNV Metaal verlopen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de grootmetaalbedrijven stroef. Bij de bedrijven worden grote winsten gemaakt, maar werknemers mogen daar volgens de werkgeversvoorstellen niets van meekrijgen. De groep metaalwerkers laat daarom bij het FME-gebouw in Zoetermeer van zich horen vooraf aan de laatste geplande onderhandelingsdag. Bolster: "De FNV vraagt 3,5% loonsverhoging per jaar, wat geheel in pas loopt met de groei van de economie en de inflatie. Ook is er een schreeuwend tekort aan vakmensen, moet de sector aantrekkelijker worden voor jongeren en moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en onzekerheid. Daarom stellen wij voor dat iedere flexkracht die 9 maanden op een vaste functie werkt, een vast contract krijgt. De tijd is er rijp voor. Ook de invoering van een generatiepact helpt daarbij, zodat meer jongeren instromen in een vaste baan, door ouderen minder te laten werken."

Gebrek aan inspraak
Een ander onderwerp waar metaalwerkers in de praktijk veel last van hebben, is het gebrek aan inspraak en zeggenschap over hun werk, werktijden, opleiding en ontwikkeling. De werkgevers willen echter beschermende maatregelen over overwerk en consignatie uit de cao halen. De diverse verbeteringsvoorstellen voor meer zeggenschap in een modernere cao wijst de FME tot nu toe resoluut af. De metaalwerkers laten met hun actie zien dat ze het menen. De vorige cao is er pas gekomen na 9 maanden met stakingen. Deze keer hopen de metaalwerkers dat de FME eerder naar hun eigen krachten uit de metaal luistert.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.