Dost en Sporting geven CL-deelname uit handen in slotwedstrijd

Bas Dost is volgend seizoen niet te zien in de Champions League. Zijn ploeg Sporting Lissabon gaf de tweede plaats in de slotronde uit handen.

Achter kampioen FC Porto had Sporting de beste papieren voor plek twee, maar dan moest het op in de 34e en laatste speelronde wel eenzelfde of een beter resultaat halen als concurrent Benfica. Die ploeg boekte een overwinning en tegelijkertijd verzaakte de ploeg van Dost, ondanks een doelpunt van de Nederlander.

De lange spits had dit seizoen alweer 26 keer doeltreffend uitgehaald en na de treffer van Joel Tagueu wist hij dat zijn moyenne nog verder omhoog moest om kans te houden op de Champions League. Direct na de openingsgoal slaagde hij al in zijn missie, want Gelson Martins vond hem in de zestien en hij schoot onberispelijk raak.

In de rust had Sporting de tweede plek en het bijbehorende ticket voor de voorronde van het miljardenbal nog virtueel in handen, maar vijf minuten na de theepauze ging het mis. Benfica kwam op voorsprong tegen Moreirense dankzij een penalty van topschutter Jonas. Daarna sleepte de kampioen van de afgelopen vier seizoenen het resultaat gedecideerd over de streep.

Met die driepunter zette het de druk vol op het team van Dost, die alleen aan een overwinning genoeg hadden om plek twee alsnog veilig te stellen. Het bevrijdende doelpunt kwam er echter niet. Sterker nog: tegenstander Marítimo maakte in blessuretijd een einde aan alle illusies door zelf te scoren.

Door de treffer van Gevorg Ghazaryan is Sporting nu veroordeeld tot de voorronde van de Europa League. Zodoende komt veelscorer Dost dus niet in actie tijdens de komende editie van de Champions League, tenzij hij deze zomer transfereert naar een ploeg van de Europese elite.