FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 december 2017

Darter Münch zorgt voor megastunt op WK en schakelt Lewis uit

Darter Kevin Münch heeft op het wereldkampioenschap in het Londense Alexandra Palace voor een daverende sensatie gezorgd. De 29-jarige Duitser schakelde in de eerste ronde niemand minder dan tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis uit.

Münch moest eerst nog een partij in de voorrondes spelen, waarin hij het opnam tegen de Rus Aleksandr Oreshkin. Daarin was The Dragon duidelijk de betere en met de nodige moeite - twee handen matchdarts gingen ernaast - klaarde hij het karwei. 

Vervolgens stond Lewis te wachten en de Engelsman won de eerste set gewoon, waarna hij op 2-0 kwam in set twee. Toch draaide Münch dat om en de Duitser trok de stand in de wedstrijd zelfs weer gelijk.

Vanaf 1-0 in de derde set begon het pas écht te lopen bij Münch. De 180'ers vielen alsof het geen enkele moeite kostte en met fantastische finishes van 158 en 118 sleepte hij de set naar zich toe.

Münch ging door, gooide er nog een 124-finish achteraan en zag dat Lewis het simpelweg niet meer bij kon houden, waarna de Duitser het afmaakte: 3-1. In de tweede ronde speelt hij tegen een Spanjaard, Cristo Reyes of Antonio Alcinas.

Eerder op de avond kwam John Henderson in actie tegen de Fin Marko Kantele. Het Golvend Galjoen uit Schotland gooide zijn volle gewicht in de strijd en Kantele kon daar weinig tegen doen: 3-0. Henderson speelt hierna tegen de als vierde geplaatste Noord-Ier Daryl Gurney.

Adrian Lewis - Kevin Münch (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Kevin Münch (Bron: PDC)

Van Barneveld simpel door op WK darts

Darter Raymond van Barneveld heeft zich op het wereldkampioenschap in het Londense Alexandra Palace zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde. De vijfvoudig wereldkampioen rekende af met de Engelse debutant Richard North.

Van Barneveld begon wat stroef, maar liet North weinig kans en had drie legs nodig om de eerste set naar zich toe te trekken. Lionheart gaf in set twee iets meer tegenstand, maar genoeg om de Nederlander van zich af te houden was het niet. In set drie gaf North nog wat beter partij en won hij zelfs twee legs, maar Van Barneveld maakte het vakkundig af op dubbel 20: 3-0.

In de tweede ronde speelt Van Barneveld tegen de Australiër Kyle Anderson.

Raymond van Barneveld - Richard North (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Richard North (Bron: PDC)

Heather North (Scooby-Doo) overleden

Heather North, die jarenlang de stem insprak van het personage Daphne in de klassieker Scooby-Doo, is overleden. Volgens The Hollywood Reporter overleed ze thuis op 71-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

Heather was sinds het tweede seizoen in 1970 bij de animatieserie betrokken en hield dat vol tot 2004. De actrice had daarnaast rollen in Days of our Lives, The Barefoot Executive, Mr. Novak en The Fugitive.

Woensdag is in de wijk Studio City in Los Angeles een herdenkingsdienst.

Stemactrice uit serie Scooby-Doo overleden
Stemactrice uit serie Scooby-Doo overleden (Foto: BuzzE)

Dumoulin en Schippers sporters van het jaar

Tom Dumoulin en Dafne Schippers zijn op het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. De titel voor sportploeg van het jaar was voor dames voetbalsters.

Dumoulin schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlander de Giro d'Italia te winnen. Hij werd later ook nog wereldkampioen tijdrijden. Dumoulin kreeg de voorkeur boven Sven Kramer en Max Verstappen. Bij de dames dankte Schipper haar uitverkiezing aan het prolongeren van haar wereldtitel op de 200 meter. Andere genomineerden waren Marrit Bouwmeester en Anna van der Breggen.

De Nederlandse voetbalsters werden dit jaar eigen land Europees kampioen en daardoor gekozen tot sportploeg van het jaar. Ze wonnen het van de mannen shorttrackers en de mannen hockeyploeg. Coach van het jaar werd Jac Orie, coach van de schaatsploeg Lotto-Jumbo. De prijs voor gehandicapte sporter ging naar Jetze Plat, wereldkampioen paratriatlon.

Daarnaast was er nog de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die dit jaar ging naar Yvonne van Gennip. Zij won op Olympische Winterspelen van 1988 driemaal goud.

Dumoulin en Schippers sporters van het jaar (Pro Shots / Anp)
Dumoulin en Schippers sporters van het jaar (Pro Shots / Anp)

Eerste trailer Ocean's 8 gelanceerd

De trailer van Ocean's 8, een spin-off van de bekende Ocean's-films, is zojuist gelanceerd. Wat al gauw duidelijk wordt: de heist zal ditmaal niet worden uitgevoerd door een groepje mannen, maar door een collectief van vrouwen.

Regisseur Gary Ross (The Hunger Games) zal samen met een cast vol grote namen - waaronder Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Rihanna en Helena Bonham Carter - een humoristische ode brengen aan de vorige Ocean's-films. Hoewel er plotmatig nog niet veel bekend is, blijkt uit de trailer dat de criminele mastermind Debbie Ocean (Sandra Bullock) samen met zeven andere dievegges de overval van de eeuw probeert te plegen tijdens het jaarlijkse New York Met Gala.

Vanaf 21 juni 2018 zal Ocean's 8 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Bartoli keert terug op tennisbaan

Voormalig Wimbledonkampioene Marion Bartoli keert na ruim vier jaar weer terug op de tennisbaan. "In de Miami Open (maart) wil ik mijn comeback maken", laat de Française weten in een filmpje op Instagram.

Marion Bartoli stopte in augustus 2013 met tennissen, een maand nadat ze de winst had gepakt op Wimbledon. "Mijn lichaam kan het niet meer verdragen", liet Bartoli destijds weten.

Begin vorig jaar had de Française nog te maken met gezondheidsproblemen. Bartoli verloor toen meer dan 30 kilogram door een virus en zou toen nog maar 45 kilogram wegen. Op einde van 2016 hervond de voormalig nummer 7 haar goede gezondheid en nam ze onder meer deel aan de marathon van New York. Ook deed Bartoli mee aan verschillende toernooien voor oud-speelsters.

"Het zal een grote uitdaging worden", zegt Bartoli op Instagram. "Ik hoop dat ik klaar ben voor mijn comeback in maart, in de Miami Open. Ik kijk er enorm naar uit om weer voor mijn fans te spelen."

"Ik wil er ook graag bij zijn in Roland Garros en de Fed Cup. Maar ik kijk vooral uit naar Wimbledon."

Geen rol voor Kamer in #Pechtoldgate

Volgens kamervoorzitter Khadija Arib heeft de Tweede Kamer niet de bevoegdheden om onderzoek te doen naar de schenking die Alexander Pechtold onlangs ontving. Pechtold was van mening dat de schenking een privékwestie was en gaf deze niet door aan het register waarin schenkingen met een waarde hoger dan 50 euro worden opgenomen. 

Dit laat ze weten in een antwoord op de kamervragen die Wilders had gesteld. Volgens de brief van Arib is er "ingevolge het Reglement van Orde (RvO) voor het Presidum geen bijzondere taak weggelegd. Het is niet bevoegd om een kamerlid te bevragen naar aanleiding van een persbericht. Het is in dit geval aan de heer Pechtold om al dan niet te reageren op deze kwestie."



Toyota ook komend seizoen in FIA WEC

Toyota neemt ook in het nieuwe seizoen deel aan het FIA World Endurance Championship. Na het stoppen van Porsche en eerder Audi was het lange tijd onzeker of de Japanse fabrikant verder zou gaan met het LMP1-project.

Dinsdag maakte Toyota officieel bekend dat ze deel zullen nemen aan het “Super Season” 2018/2019 van het FIA WEC. De Japanse fabrikant zal opnieuw aantreden met de TS050 Hybrid. De coureurs worden op een later tijdstip bekend gemaakt.

Toyota is komend seizoen het enige fabrieksteam in de LMP1-klasse. Verder zullen er een aantal privéteams deel gaan nemen waaronder Rebellion Racing, DragonSpeed en Manor Endurance Racing.

Het “Super Season” start op 5 mei 2018 op Spa-Francorchamps en eindigt op 16 juni 2019 met de 24 uren van Le Mans.

'Real Betis wil Younes in januari weghalen bij Ajax'

Amin Younes staat in de belangstelling van van Real Betis. Volgens diverse Spaanse media wil de nummer acht in de Spaanse competitie de Duitse aanvaller van Ajax in de winterstop nar Sevilla halen. 

Younes ontbreekt momenteel bij Ajax wegens een knieblessure en wordt momenteel vervangen door Justin Kluivert. Younes heeft nog een contract tot het aan van het seizoen bij Ajax. De Amsterdammers hebben nog wel de optie om het contract van de vijfvoudig international van Duitsland met één jaar te verlengen.

Volgens VI heeft Younes nog niets gehoord uit Spanje, maar heeft hij wel oren naar een tussentijds vertrek bij de Amsterdammers. Ook Ajax zou openstaan voor een transfer van de Duitse linksbuiten.

Ajax versterkten zich onlangs al met linksbuiten Hassane Bandé. De aanvaller uit Burkina Faso komt over van KV Mechelen en zal komende zomer aansluiten bij de recordkampioen.

FOK! Wat een weer: grijs is geen kleur

Is het in december warm, is het voorjaar koud

Het is vanavond en vannacht bewolkt met plaatselijk af en toe (mot)regen. Op steeds meer plaatsen is het nevelig en ook de kans op mist neemt toe. Koud wordt het vannacht niet met een minimumtemperatuur rond 6°C. De wind is zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Morgen overdag blijft het bewolkt en nevelig, plaatselijk mistig. Ook valt er af en toe motregen. Het is vrij zacht met maximumtemperaturen rond 9°C. De wind is westelijk en zwak, aan zee matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Wolken boven Haarlem (vorig jaar augustus)
Wolken boven Haarlem (vorig jaar augustus)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wilders: voortaan beter googelen

Geert Wilders rekent het vooral zichzelf aan dat hij zijn lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam al na één dag moest wegsturen. Volgens de PVV-leider hadden de achtergronden van Géza Hegedüs beter gecontroleerd moeten worden. Wilders belooft de nieuwe kandidaat "beter te zullen googelen".

"We hadden misschien niet alles kunnen vinden, maar wel meer dan we hebben gedaan", aldus Wilders. Hegedüs kwam in opspraak door onder andere racistische uitspraken die hij in het verleden had gedaan.

"Het was een verkeerde beslissing om hem lijsttrekker te maken", aldus de PVV-leider. Hij wil de nieuwe lijsttrekker van de PVV in Rotterdam op korte termijn presenteren.

Wilders: voortaan beter googelen
Wilders: voortaan beter googelen (Foto: ANP)

KNVB krijgt subsidie voor EK 2020

De KNVB krijgt een subsidie van maximaal 2 miljoen euro voor de organisatie van het EK voetbal in 2020. Minister Bruno Bruins (Sport) heeft de voetbalbond nog eens 500.000 euro beloofd om het amateurvoetbal mee te laten profiteren van de Europese eindronde. Afgesproken is ook dat er rondom het toernooi aandacht wordt gegeven aan vrouwenvoetbal.

"Met het EK 2020 heeft Nederland weer een fantastisch sportevenement binnengehaald", stelt Bruins. "Het is geweldig als mensen, en vooral kinderen, hun voetbalhelden hier op eigen bodem in actie kunnen zien. Ik ben ook blij met de afspraken over extra aandacht voor vrouwenvoetbal. De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal zit op dit moment in de lift. Dat komt voor een groot deel door de topprestaties van het Nederlands elftal. Zij verdienen meer waardering en ik blijf me hiervoor inzetten."

De ArenA heeft drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK van 2020 toegewezen gekregen. Het Nederlands elftal moet zich nog zien te kwalificeren voor de eindronde. Als dat lukt, dan voetbalt Oranje minimaal twee duels in Amsterdam. Het volgende EK wordt in twaalf landen afgewerkt en telt 24 deelnemers. Twintig ploegen plaatsen zich via de EK-kwalificatie, vier via de nieuwe Nations League.

Voor de organisatie van grote eenmalige topsportevenementen in Nederland is volgend jaar 7 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet heeft besloten dit bedrag in 2019 te verhogen tot 12 miljoen euro.

KNVB krijgt subsidie voor EK 2020
KNVB krijgt subsidie voor EK 2020 (Foto: ANP)

Q-koorts slachtoffers krijgen tegemoetkoming

Het kabinet stelt een tegemoetkoming beschikbaar ter erkenning van Q-koortspatiënten die ernstige gevolgen hebben ondervonden van de Q-koortsuitbraak. Het gaat om een bedrag van 15,5 miljoen euro. Daarnaast wordt de Stichting Q-support nog drie jaar gefinancierd met in totaal 3,5 miljoen euro. Dat schrijven de ministers Bruins (MSZ) en Schouten (LNV) vandaag aan de Tweede Kamer.

De ministers schrijven zich er zeer van bewust (pdf, link opent in een nieuw venster) te zijn dat de Q-koortsuitbraak grote gevolgen heeft gehad. Sommige mensen zijn ernstig ziek geworden en er zijn mensen overleden. De impact op de naasten is groot. Het kabinet komt binnenkort met een regeling om vast te leggen welke patiënten en nabestaanden voor een tegemoetkoming in aanmerking komen.

Ook met de doorstart van de Stichting Q-support hoopt het kabinet te zorgen voor de juiste zorg, steun en begeleiding van Q-koortspatiënten en nabestaanden. Q-support richt zich de komende tijd vooral op overdracht van kennis en ervaring naar de reguliere zorg (zoals huisartsen en gemeenten) om ook in de toekomst voor de juiste begeleiding te kunnen zorgen.

Naast de eerder door het vorige kabinet beschikbaar gestelde 19 miljoen euro is er in het huidige regeerakkoord nog eens 9 miljoen euro vrijgemaakt. De ministers nemen daarnaast het vandaag uitgebrachte advies van het RIVM over. Dat betreft het screenen van mensen uit specifieke risicogroepen in regio’s met veel Q-koortspatiënten. Het RIVM gaat deze screening in de reguliere zorg faciliteren en ondersteunen.

Willems: "Terecht dat ik niet geselecteerd werd"

Jetro Willems speelde ruim een jaar geleden zijn laatste interland en vindt het terecht dat hij lang niet geselecteerd werd.

16 oktober van 2016 kwam Willems voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal. Sindsdien maakte de linksback geen minuten meer in Oranje. De oud-speler van PSV vindt het terecht dat hij niet werd opgeroepen.

"Ik voetbalde afgelopen seizoen niet goed genoeg. Je moet in Oranje staan als je het verschil kunt maken, de bondscoach vond kennelijk dat ik dat nog niet kon", vertelt Willems in gesprek met Voetbal International. "Voor hem was ik blijkbaar nog niet goed genoeg. Wat moet ik zeggen dan? Dat ik in de Bundesliga voetbal en iedere wedstrijd speel? Nee joh, ik moet op het veld laten zien dat de trainer niet om mij heen kan."

"Ik ga mezelf nu toch niet het Nederlands elftal in lullen. Ik hou niet van klagen en vragen. Waarom zit ik er niet bij? Waarom ben ik niet gebeld? Daar doe ik niet aan. Waarom zou ik bij Oranje moeten zitten als ik niet goed speel? Het was terecht dat ik niet was geselecteerd."

Het Nederlands elftal verkeert in een moeilijke periode, maar Willems heeft vertrouwen. "Wat mij betreft gaat een nieuwe, jonge bondscoach het nu doen. Wat moderner. Het is natuurlijk niet zo dat we niet meer kunnen voetballen. We hebben echt nog genoeg goede spelers."

Geen hartafwijking bij hockeyster De Lange

Uit nader onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een hartafwijking bij Oranjespeelster Lisanne de Lange. De middenvelder van Laren heeft volledig groen licht gekregen voor de beoefening van topsport. Eerder kwam De Lange niet in actie op de HWL omdat de resultaten van de medische keuring een mogelijke kans op een afwijking aan haar hart aangaven. 

De Lange onderging in Nederland op 3 november een reguliere medische keuring. De resultaten hiervan gaven aanleiding tot nader onderzoek. Een aanvullende echo liet toen geen afwijkingen zien.

De Lange werd vervolgens last minute opgeroepen voor de HWL Final in Nieuw-Zeeland als vervanger van de geblesseerde Eva de Goede. Na aankomst in Nieuw-Zeeland werd er een CT-scan gemaakt en bleek een aanvullend inspanningsonderzoek gewenst. Hierop besloot de KNHB om De Lange uit voorzorg terug te trekken uit de toernooiselectie voor de Hockey World League Final in Auckland.

De gegevens uit diverse onderzoeken in Nieuw-Zeeland zijn na terugkomst in Nederland ook bekeken door de cardioloog die betrokken was bij het eerdere onderzoek. Tevens is er nog een extra onderzoek gedaan. Naar aanleiding van de resultaten hiervan is vastgesteld dat er van een hartafwijking geen sprake is. De Lange mag topsport bedrijven en kan blijven uitkomen voor haar club Laren en de nationale selecties. Afgelopen zondag kwam zij al in actie in de Hoofdklasse Zaal.

Arno den Hartog, technisch directeur KNHB: "Wij zijn blij voor Lisanne dat zij goed nieuws heeft ontvangen van de cardioloog. Het was vervelend om te moeten besluiten dat Lisanne niet mocht deelnemen aan de HWL Final, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing was. De gezondheid van Lisanne heeft voor ons altijd voorop gestaan."

Lisanne de Lange: "Het was voor mij een vervelende en onzekere periode en ik ben blij dat die nu voorbij is. Ik heb me altijd gezond gevoeld, dan is het behoorlijk schrikken als je plotseling met zo’n proces wordt geconfronteerd. Gelukkig is uit alles gebleken dat ik topfit ben en ik sta nu lekker in de zaal te hockeyen en straks weer op het veld."

Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist

Mocht Turkije vragen om de vervolging of uitlevering van cartoonisten die zich op de vrijheid van meningsuiting kunnen beroepen, dan werkt Nederland daar niet aan mee. Nederland toetst zo'n verzoek aan de regels van de Nederlandse rechtsstaat, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

De VVD vroeg Grapperhaus om het op te nemen voor cartoonisten als Ruben L. Oppenheimer. Die heeft te horen gekregen dat de Turkse president Erdogan aanstoot heeft genomen aan een spotprent van Oppenheimers hand. Justitie in Turkije heeft Twitter en de cartoonist zelf gevraagd de prent van Twitter te verwijderen. Oppenheimer weigert.

Turkije heeft overigens Nederland niet gevraagd om te helpen Oppenheimer aan te pakken, zei Grapperhaus. Omdat Twitter een Amerikaans bedrijf is, moet Turkije daarvoor bij de Verenigde Staten aankloppen.

Meerdere partijen willen dat het kabinet Turkije te verstaan geeft dat het pal staat voor de Nederlandse cartoonist. Grapperhaus gaat dat met zijn collega van Buitenlandse Zaken bespreken.

Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist
Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist (Foto: ANP)

Minister: reservepolitici interessant idee

Het idee om een paar toppolitici achter de hand te houden als alle anderen tegelijk bij elkaar zijn, is een heel interessant idee. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij wacht nu op een uitgewerkt voorstel van D66-Kamerlid Joost Sneller.

Sneller wijst om mogelijke risico's als op Prinsjesdag het staatshoofd, kabinet en parlement bij elkaar zijn in de Ridderzaal. Een terreuraanslag zou in één klap de koning en de hele politieke top kunnen wegvagen. Het zou daarom beter zijn als bijvoorbeeld een minister en een parlementariër elders op een geheime plek zijn, zodat zij de touwtjes in de hand kunnen nemen mocht het mis gaan.

"Ik had het me nooit zo gerealiseerd. En ik ga over de veiligheid, dus dat moet ik me misschien aantrekken", aldus Grapperhaus. Hij noemt het op zichzelf helemaal niet verkeerd om op die manier rekening te houden met bepaalde calamiteiten.

Minister: reservepolitici interessant idee
Minister: reservepolitici interessant idee (Foto: ANP)

Robben 'bijna pijnvrij', maar mist kraker

Arjen Robben is bijna hersteld van zijn blessure, maar is nog niet fit genoeg om in actie te komen tegen Borussia Dortmund. Bayern München en Borussia Dortmund treffen elkaar woensdag in de DFB Pokal. Robben werkte de afgelopen weken aan zijn herstel en trainde maandag voor het eerst weer mee met de groep, maar is nog niet fit genoeg voor het duel met Borussia Dortmund.

"Hij heeft maandag met de groep getraind en hij voelt zich goed", vertelde trainer Jupp Heynckes tijdens de persconferentie. "Hij is bijna pijnvrij, maar het zou niet logisch zijn als ik hem voor woensdag bij de selectie zou halen."

"Hij kan nog niet in de basis beginnen en waarom zouden we het risico nemen en hem voor twintig minuten laten voetballen? Over drie weken start de tweede seizoenshelft. We hebben met elkaar gesproken en Arjen heeft zelf verteld dat het nog te vroeg is om in actie te komen."

Robben staat sinds 22 november langs de kant met de spierblessure. De aanvaller viel geblesseerd uit tijdens het Champions League-duel met Anderlecht.

'Atlético stapt naar FIFA vanwege handelswijze Barça omtrent Griezmann'

Atlético Madrid gaat bij de FIFA een aanklacht indienen over Barcelona. De club is niet te spreken over de handelswijze van de Catalanen.

Diverse media meldden dat Barcelona contact zou hebben gehad met Griezmann en zijn familie. De club reageerde hier zelf op en wilde het bericht niet ontkennen. Hier is Atlético Madrid niet over te spreken en de ploeg is van plan om stappen te ondernemen tegen de grootmacht uit Spanje.

Guillermo Amor, directeur van Barcelona, sprak afgelopen weekend over een mogelijke transfer. "Het kan zo zijn geweest dat Josep Maria Bartomeu (voorzitter, red.) toenadering heeft gezocht met Griezmann. Maar dat weet ik niet zeker. Barcelona praat met veel verschillende spelers", liet Amor eerder weten.

Marca meldt dat Atlético Madrid het niet vindt kunnen dat Barcelona openlijk reageert op de interesse. De club uit Madrid gaat een aanklacht indienen bij de FIFA. Atlético ziet het handelen van Barcelona als een manier om Griezmann uit zijn focus op het voetbal te halen.

'Nederlanders vast om beramen aanslag Erdogan'

Sinds eind vorige maand zitten twee Turkse Nederlanders in Griekenland vast op verdenking van het beramen van een aanslag op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat meldt de extreemlinkse organisatie DHKP-C. Ze zouden in de gevangenis zitten met zeven medeverdachten. Volgens de organisatie zijn de gedetineerden in gevangenschap gemarteld.

Twee weken geleden, kort na hun aanhouding door de Griekse politie, bracht de Turkse president een officieel bezoek aan Griekenland. Het was het eerste bezoek van een Turks staatshoofd aan dat land in 65 jaar tijd.

De twee Nederlanders staan op de terrorismelijst. Anil S. (1991) is geboren in Amsterdam en Burak A. (1994) in Cayiralan in Turkije.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dinsdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren.

'Nederlanders vast om beramen aanslag Erdogan'
'Nederlanders vast om beramen aanslag Erdogan' (Foto: ANP)

Catherine krijgt remake voor PlayStation 4 en Vita

Persona 5-ontwikkelaar Atlus is bezig met een remake van misschien wel één van hun vreemdste games: Catherine. Het originele Catherine kwam in 2011 naar PlayStation 3 en Xbox 360. Het gaat over Vincent Brooks, en hij staat voor een dilemma: moet hij zich toewijden aan huidige vriendin Katherine of verdergaan met de affaire met Catherine?

In de remake gaat Vincent het echter nog moeilijker krijgen, want de nieuwe versie zal een derde vrouw introduceren: Rin speelt piano in de bar waar Vincent veel van zijn tijd met maten zal spenderen. Verdere toevoegingen aan de game zijn nieuwe conclusies tot het verhaal, meer puzzelnachtmerries en meer 'sexy events'. Ook wordt er een online versus mode en nieuwe moeilijkheidsgraden toegevoegd.

Catherine: Full Body, zoals de remake zal gaan heten, zal uitkomen voor PlayStation 4 en PlayStation Vita, en zal ook cross-saves ondersteunen.


NVJ: Twitter, buig niet voor Turks verzoek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dringt er bij Twitter op aan om geen gehoor te geven aan een verzoek van Turkije om bepaalde tweets te verwijderen. Het land wil dat de Twitter een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer weghaalt omdat die beledigend zou zijn voor de Turkse president Recep Erdogan.

De spotprent, die al in april vorig jaar werd gepubliceerd, toont de president terwijl hij onzedelijke handelingen verricht met het blauwe vogeltje dat het logo van Twitter is. Oppenheimer tekent politieke spotprenten voor onder meer NRC Handelsblad. Twitter vroeg hem maandag gehoor te geven aan een uitspraak van de Turkse rechtbank dat berichten die beledigend zijn voor Erdogan moeten worden verwijderd.

"We hopen en gaan ervan uit dat Twitter de rug recht houdt en het recht laat prevaleren boven dit verzoek van Turkije", aldus Thomas Bruning algemeen-secretaris van de journalistenvakbond.

NVJ: Twitter, buig niet voor Turks verzoek
NVJ: Twitter, buig niet voor Turks verzoek (Foto: ANP)

Nieuwe RTS van C&C-veteranen krijgt early access in januari

Petroglyph Games is een ontwikkelstudio bestaande uit oud-medewerkers van Westwood Studios, de makers van de Command & Conquer-serie. Nadat ze twee jaar geleden al met de redelijk geslaagde RTS-titel Grey Goo kwamen, staat er voor 2018 een nieuwe strategiegame gepland, genaamd Forged Battalion.

Forged Batallion is een RTS die zijn naam eer aan doet. De game stelt spelers in staat om het chassis van alle eenheden tot in detail aan te passen. Denk aan het modificeren van pantsers, wapens en uitbreidingen op het gebied van beweging en support voor alle eenheden (infantrie, lichte voertuigen, zware voertuigen en vliegtuigen). Je kunt bestaande eenheden aanpassen of nieuwe eenheden 'from scratch' opbouwen vanuit een zelfgemaakte template.

Een ander interessant detail is de 'persistent tech tree'. Ieder gevecht dat je wint, in iedere gamemodus, zorgt ervoor dat je er qua technologie op vooruit gaat en steeds meer upgrades in verschillende technologische takken vrijspeelt. Verder zal de game een uitgebreide singleplayer campaign bevatten, en online multiplayer tot zeven spelers in verschillende modi. De Early Access-periode gaat over een maandje van start, op 16 januari.

Douane vangt vijf neushoorn-hoorns

Afgelopen zaterdag trof de Douane op Schiphol 5 neushoorn-hoorns en vier objecten, vermoedelijk van neushoorn hoorn, aan in de bagage van een passagier. De verdachte passagier, een 30-jarige man met de Chinese nationaliteit die onderweg was van Zuid Afrika naar Shanghai, werd aangehouden. De neushoorn-hoorns zijn in beslag genomen door de NVWA en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket.

De Douane deed de ontdekking van de neushoorn hoorns bij het bekijken van scanbeelden. De geschatte waarde van de neushoorn-hoorns en objecten van neushoorn hoorn is circa 500.000 euro.  De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Toestemming voor sex nodig in Zweden

Wie in Zweden seks met iemand wil hebben, heeft daarvoor uitdrukkelijke toestemming nodig. Stockholm wil de zedenwet scherp gaan aanpassen; zonder toestemming kan iemand worden veroordeeld.

Tot nu toe geldt in Zweden dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, nodig is voor een veroordeling voor verkrachting. De Zweedse regering wil dat nu omdraaien: toestemming van beide kanten is nodig, anders kan sprake zijn van een strafbaar feit. De nieuwe zogeheten goedkeuringswet moet op 1 juli volgend jaar van kracht worden.

De wet geldt voor alle seksuele handelingen, of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. "De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of hij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten", zei premier Stefan Löfven tegen de Duitse krant Die Welt.

Toestemming nodig in Zweden voor seks
Toestemming nodig in Zweden voor seks (Foto: ANP)

Japan waarschuwt voor zeer zware aardbeving

De Japanse regering waarschuwt dat er mogelijk binnen afzienbare tijd een aardbeving met een kracht van 9 kan plaatsvinden voor de oostkust bij Hokkaido. De beving kan een enorme tsunami teweegbrengen.

Circa vierhonderd jaar geleden vond op dezelfde plek een zware aardbeving plaats en volgens de aardbevingsonderzoekers zijn dergelijk grote bevingen er elke 340 tot 380 jaar. De laatste keer dat het daar gebeurde ontstond er een tsunami van 20 meter hoog en overspoelde het gebied 4 kilometer landinwaarts.

De onderzoekers presenteerden dinsdag hun langetermijnvoorspellingen. Er is volgens hen een kans van 7 tot 40 procent dat in de komende dertig jaar een dergelijke zware aardbeving plaatsvind. De havenstand Nemuro loopt het risico in dezelfde periode te worden getroffen door een beving met een kracht van 8 tot 8,6, meldt The Japan Times uit het rapport.

Een aardbeving met een kracht van meer dan 8 veroorzaakt vrijwel altijd grote verwoesting.

Japan waarschuwt voor zware aardbeving
Japan waarschuwt voor zware aardbeving (Foto: ANP)

Lek in nieuw Brits vliegdekschip

Het spiksplinternieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, dat voor omgerekend 3,5 miljard euro het paradepaard van Britse marine zou moeten zijn, is lek. Per uur gutst volgens Engelse media circa 200 liter water het vaartuig binnen. Dat is naar verluidt een gevolg van een defecte afsluiting rond een aandrijfschroef van het schip.

Het ministerie van Defensie heeft dinsdag erkend dat er een belangrijk defect is geconstateerd tijdens het proefvaren. Het schip dat nog geen maand geleden in gebruik is genomen, moet worden gerepareerd. Dat gaat miljoenen kosten, maar de scheepsbouwers zijn daarvoor verantwoordelijk.

Het 280 meter lange schip weegt 65.000 ton. Het is het grootste en snelste schip dat de Britten gebouwd hebben. Het kan zonder lekkage een snelheid bereiken van zeker 45 kilometer per uur. Het pronkstuk van de marine was eerder dit jaar negatief in het nieuws door zorgen over het computersysteem Windows XP van het schip, omdat dat systeem door hackers werd belaagd.

Lek in nieuw vliegdekschip van 3,5 miljard
Lek in nieuw vliegdekschip van 3,5 miljard (Foto: ANP)

'Sinterklaas overtreedt boerkawet met nepbaard'

Een Oostenrijkse man, voor het gemak Hans M. genaamd, is onlangs in Wenen staande gehouden door de politie. Nou worden ook in Oostenrijk wel vaker mensen staande gehouden door de politie, maar de reden was opmerkelijk: de beste man was verkleed als Sinterklaas en zou naar een kinderfeest gaan, maar volgens Oom Agent overtrad hij de boerkawet met zijn nepbaard.

"Ken je het verbod op volledige gezichtsbedekking niet?", vroeg de agent naar verluidt aan de 35-jarige Hans, doelend op de boerkawet, die in oktober van kracht is gegaan in Oostenrijk. De man vertelde de agenten dat hij al wat laat was voor een schoolfeestje en dus op moest schieten, maar dat hielp niet. De agenten stonden erop dat hij zijn nepbaard en rode jurk af zou doen, waarna zijn auto een kwartier lang doorzocht werd. "Ze controleerden zelfs mijn reservebril", vertelde Hans tegenover Heute.

Uiteindelijk werd de zoekactie stopgezet en mocht Hans vertrekken. "U hoort nog van ons", kreeg hij tot slot te horen. Hans heeft uit angst voor de gevolgen van het gebeuren advocaat Erich Gemeiner in de arm genomen. "Mijn cliënt werkt elk jaar als Sinterklaas en heeft veel optredens in scholen en peuterspeelzalen, wat de reden is dat hij op die dag de nodige haast had", aldus Gemeiner.

Volgens Gemeiner was de actie een provocatie, want Hans zou zijn gezicht niet volledig bedekt hebben en er was al helemaal geen reden hem te sommeren de rode jurk uit te trekken. "Het was geen normale verkeerscontrole, de politie reed naast hem. Volgens mij deden ze het puur om hem te irriteren en hem zo lang mogelijk staande te houden, zodat hij nooit op tijd kon zijn voor zijn optreden."

De controversiële 'boerkawet' ging in oktober van kracht in Oostenrijk, met boetes tot 150 euro voor overtredingen. De wet kent uitzonderingen voor mensen die hun gezicht bedekken wegens medische redenen of uit veiligheidsoverwegingen, zoals bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden - denk aan smog of ernstige kou. Ook deelnemers aan straatfeesten of andere 'artistieke, culturele of traditionele evenementen' vallen onder de uitzonderingen, net als atleten die gezichtsbedekkende kleding nodig hebben. Waarom Sinterklaas niet onder 'artistiek, cultureel of traditioneel' valt lieten de agenten achterwege.

PvdA: 'Tijd voor vrouwelijke minister van staat'

Alle ministers van staat zijn man en de regering moet daarom een vrouw voordragen voor de eretitel. De PvdA zal dat dinsdag voorstellen tijdens het debat over de begroting van de koning. De partij noemt oud-minister Neelie Kroes (VVD) en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) als mogelijke kandidaten.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken wijst erop dat vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de politiek en vindt dat ook het huidige kabinet niet genoeg vrouwen telt. Door een vrouwelijke minister van staat aan te wijzen kan het kabinet volgens haar "in ieder geval een gebaar maken".

Tot op heden zijn maar twee vrouwen minister van staat geweest. Dat waren Marga Klompé (1971-1986) en veel later Els Borst (2012-2014). De eretitel wordt op voordracht van het kabinet verleend door de Koning. Meestal zijn het politici met een lange staat van dienst. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok minister van staat.

'Tijd voor vrouwelijke minister van staat'
'Tijd voor vrouwelijke minister van staat' (Foto: ANP)

Einde olympisch seizoen topskiër Luitz

Het Duitse alpineskiën heeft opnieuw een zware tegenslag te verwerken gekregen. Na het wegvallen van Felix Neureuther - kandidaat voor olympisch eremetaal in februari - is ook voor Stefan Luitz het seizoen voorbij.

De 25-jarige specialist op de reuzenslalom heeft zich tijdens de World Cup in het Italiaanse Alta Badia zwaar geblesseerd. Tijdens de eerste run gaf hij er al na een paar poortjes de brui aan, omdat hij plotseling pijn in zijn linkerknie voelde.

Luitz wist nog zelf naar de finish te skiën, waarna hij naar het ziekenhuis van Innsbruck vervoerd werd voor onderzoek. Daar bleek dat de Duitser zijn kruisband afgescheurd had, waarmee het seizoen direct voorbij was en waarmee dus ook de Olympische Spelen aan hem voorbij zullen gaan.

Luitz won nog nooit een World Cup-wedstrijd, maar stond wel zes keer op het podium, telkens na een reuzenslalom. Deze maand werd hij in Beaver Creek en Val d'Isère al derde en tweede.

VVD onderzoekt handelen Kamerlid

De integriteitscommissie van de VVD gaat onderzoek doen naar het Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving van NRC Handelsblad hierover. Van Haga houdt zich niet volledig aan de nieuwe regels voor woningverhuur in Amsterdam.

Van Haga heeft gezegd dat hij deze regelgeving zo goed mogelijk naleeft. De integriteitscommissie zal onderzoeken of hij dit ook heeft gedaan, aldus de woordvoerder. ,,Iedereen moet de regels naleven. Zeker een Kamerlid die een voorbeeldfunctie heeft." Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft om het onderzoek gevraagd.

Het Parool meldde eerder dat in een aantal verhuurde huizen van Van Haga te veel mensen wonen. Het Kamerlid bezit meer dan honderd adressen, vooral in Amsterdam en Haarlem. Hij zit sinds oktober in de Tweede Kamer voor de liberalen.

VVD onderzoekt handelen Kamerlid
VVD onderzoekt handelen Kamerlid (Foto: ANP)

Skiër Olsson stunt met eerste World Cup-zege

Alpineskiër Matts Olsson heeft in het Italiaanse Alta Badia voor een daverende stunt gezorgd. De 29-jarige Zweed schreef er de parallelreuzenslalom op zijn naam en boekte zo de eerste World Cup-zege uit zijn loopbaan. Olsson stond ook pas twee keer eerder op het podium, beiden in het afgelopen seizoen.

In de eerste ronde en de achtste finales had Olsson het nog niet al te moeilijk. De Rus Aleksander Andrienko werd gediskwalificeerd, waarna Olsson in de achtste finales ook de Oostenrijker Stefan Brennsteiner gediskwalificeerd zag worden. Olsson stond zo zonder problemen in de kwartfinales en daarin moest de Kroaat Filip Zubcic het ontgelden.

In de halve finales kreeg Olsson eindelijk serieuze tegenstand en wel in de persoon van Marcel Hirscher, die een dag eerder op de reuzenslalom gigantisch uithaalde. Olsson bleef hem echter 0,05 seconden voor en boekte zijn finaleplek, waarin hij de volgende grote naam, de Noor Henrik Kristoffersen, het nakijken gaf. Groot was het verschil niet: 0,03 seconden in het voordeel van Olsson.

Hirscher pakte uiteindelijk de derde plek, door in de strijd om brons 0,08 seconden sneller te skiën dan de Noor Aleksander Aamodt Kilde.

Britse erkenning voor graf oorlogspaard

Luitenant Leonard Comer Wall, officier bij de artillerie en schrijver van oorlogsgedichten, sneuvelde op 9 juni 1917 in de omgeving van Ieper. Dat was in die tijd helaas niet echt bijzonder. Wat het wel bijzonder maakt is dat, volgens The Telegraph, het graf van het paard waar hij op dat moment op zat, Blackie, 100 jaar later officiële historische erkenning krijgt.

Historic England heeft het graf dit jaar toegevoegd aan de lijst met beschermde monumenten en gebouwen en zal voortaan door de organisatie onderhouden worden. Alan Carr: "Erkenning voor de rol van paarden in de Eerste Wereldoorlog liet veel te lang op zich wachten. We hopen dat erkenning van dit graf als historisch erfgoed dit wat goed maakt."

Blackie, vermoedelijk geboren in 1905, diende bij 275th Brigade Royal Field Artillery. Samen met zijn ruiter Wall maakte hij gevechten mee bij Arras, Somme en Ieper. In het testament van Wall stond dat, mocht hij de oorlog niet overleven, Blackie met al zijn medailles begraven moest worden. Wall sneuvelde terwijl hij op Blackie zat. Het paard raakte gewond maar kon opgelapt worden en in dienst gedurende de rest van de oorlog.

Na de oorlog haalde de moeder van Wall Blackie terug naar Engeland. Hiermee was Blackie één van de weinige paarden die na de oorlog terugkeerde naar Engeland. Tot zijn pensioen in 1930 werd Blackie uitgeleend aan een manege waar militairen leerden paardrijden. In december 1942 stierf het paard in een rustoord voor paarden in Halewood. Blackies dood was landelijk nieuws. En conform de wens van luitenant Wall volgde er een begrafenis. 

Ondanks dat er nog meer graven van oorlogspaarden zijn is Historic England niet van plan meer graven als erfgoed aan te wijzen. Wel komt er een landelijk War Horse Memorial.

Graf van Blackie (heritagecalling)
Graf van Blackie (heritagecalling)

'Sparta wil Advocaat als opvolger van Pastoor'

Sparta Rotterdam nam zondag afscheid van Alex Pastoor en ziet Dick Advocaat als droomkandidaat voor een rol als hoofdtrainer.

Het Algemeen Dagblad meldt dat Advocaat hoog op het lijstje staat van Sparta Rotterdam. De zeventigjarige trainer nam in november afscheid als bondscoach van het Nederland elftal, waar hij sinds mei aan het roer stond.

Advocaat is geen onbekende bij de club. Als speler was hij tussen 1980 en 1982 als speler actief bij Sparta Rotterdam. Voorzitter Rob Westerhof wil graag een grote naam naar Sparta halen en ziet Advocaat als geschikte kandidaat.

Edward Metgod en Leo Beenhakker, die Sparta momenteel adviseren op technisch gebied, kennen Advocaat goed. Naast Advocaat werden eerder ook Danny Blind en Fred Rutten in de media genoemd als mogelijke opvolgers. Dolf Roks neemt als interim-trainer de leiding tijdelijk op zich.

'OV-saldochecker is inbreuk op privacy'

Het saldo van elke willekeurige ov-chipkaart kan simpel worden uitgelezen met de ov-saldochecker. Het enige dat je hoeft te doen is een geldig kaartnummer in te voeren en vervolgens wordt het saldo op de bewuste kaart getoond. Volgens TLS een grote wens van veel reizigers, maar volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is het een datalek omdat er persoonlijke gegevens mee gemoeid zijn. 

Ook volgens ICT-recht gaat het om een datalek en moet dit gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Saldo op een (persoonlijke) ov-chipkaart behoort tot financiën en is daarmee gevoelige informatie. Kortweg gezegd maakt de Saldo-checker dus inbreuk op de privacy.  

Leraar bekent misbruik 13-jarige leerlinge

De veertigjarige man uit Groningen die wordt verdacht van het seksueel misbruiken van een dertienjarige leerlinge van het Terra Assen, heeft dinsdagochtend in de rechtbank in Assen bekend. De man was haar mentor.

Hij wordt onder meer verdacht van verkrachting of ontucht, van grooming (digitaal kinderlokken) en het maken van kinderporno afgelopen zomer. Hij liet het meisje seksuele handelingen met zichzelf verrichten voor de camera.

De Groninger, die inmiddels een paar maanden vastzit, deed dinsdag rustig zijn verhaal. Hij verklaarde dat hij veel stress had vanwege zijn zware baan als mentor en leraar Engels en de hbo-opleiding die hij daarnaast volgde.

De ouders van het meisje belden in augustus de politie nadat ze seksueel getinte appjes in de telefoon van hun dochter vonden.

Leraar bekent misbruik 13-jarige leerlinge
Leraar bekent misbruik 13-jarige leerlinge (Foto: ANP)

'Ruimtebewoners' aangekomen in ISS

Een Rus, een Japanner en een Amerikaan zijn aangekomen in het internationale ruimtestation ISS. Het drietal vertrok zondag vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoezraket.

De kosmonaut Anton Sjkaplerov en de astronauten Norishige Kanai en Scott Tingle gaan een half jaar in het ruimtestation wonen. Op iets meer dan 400 kilometer van de aarde kunnen de Amerikaan en de Japanner vrijwel direct beginnen aan de voorbereidingen op kerst en oud en nieuw. De Rus viert dat twee weken later. Er is in elk geval een kerstboom aan boord van het ruimtestation.

De nieuwelingen worden verwelkomd door een Rus en twee Amerikanen die er al sinds september wonen. De komende zes maanden moeten ze flink aan het werk en ongeveer 250 technische, biologische en medicinale experimenten uitvoeren.

'Ruimtebewoners' aangekomen in ISS
'Ruimtebewoners' aangekomen in ISS (Foto: ANP)

Linkse partijen: maak flexwerk duurder

De linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA willen dat flexwerk veel duurder wordt gemaakt. De WW-premie die werkgevers moeten betalen zou vier keer zo hoog moeten worden bij flexcontracten. Met de extra premie kunnen de kosten voor vaste contracten dan weer omlaag, aldus de partijen. Ze komen met dit initiatief tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tweede Kamerlid Bart van Kent van de SP wil het principe van de "vervuiler betaalt" laten gelden. "Bedrijven die echter de arbeidsmarkt vervuilen door misbruik te maken van flexwerk, komen er nog altijd mee weg. Ondernemers die zich wel fatsoenlijk gedragen, draaien daardoor op voor de kosten en worden hiermee dubbel benadeeld ten opzichte van hun concurrenten", aldus Van Kent.

De linkse partijen zeggen dat het aantal werknemers met een flexibel contract en zzp'ers sterk is toegenomen tot inmiddels 3 miljoen en dat zij gemiddeld ruim 40 procent minder verdienen dan mensen met een vast contract.

Volgens Zihni Özdil van GroenLinks is de oorzaak van de groei "gelegen in het feit dat flexwerk te goedkoop is ten opzichte van vast werk". PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wil dat een vast contract de norm is.

Linkse partijen: maak flexwerk duurder
Linkse partijen: maak flexwerk duurder (Foto: ANP)

Nederlands spoor drukste van Europa

Nederland heeft het drukst bereden spoor van Europa. Nederlandse treinen komen gemiddeld vaker op tijd aan dan treinen in andere Europese landen en er zijn relatief weinig storingen op ons spoor. Dit blijkt uit een internationale vergelijking die NS en ProRail op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten uitvoeren. Staatssecretaris Van Veldhoven stuurt de vergelijking vandaag aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: "Het stemt tevreden en trots dat NS en ProRail de reiziger in vergelijking tot hun collega’s in andere Europese landen zo goed bedienen. Van beiden verwacht ik dat ze alle kennis uit deze internationale vergelijking gebruiken om hun dienstverlening voortdurend te blijven verbeteren."

Intensief
In de internationale vergelijking is de situatie op het Nederlandse spoor tussen 2011 en 2015 vergeleken met die in België, Denemarken, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Hieronder bevinden zich de landen met het drukst bereden spoor in Europa. De keuze voor deze landen is ook gebaseerd op de vergelijkbaarheid van het spoornetwerk en de mogelijkheid om van die landen te leren. De bedoeling is dat NS en ProRail door de vergelijking kunnen zien waar zij hun dienstverlening nog verder kunnen verbeteren.

Vergeleken bij de andere landen wordt het Nederlandse spoor het meest intensief benut; het aantal reizigerskilometers per kilometer spoor ligt in Nederland het hoogst. En dit neemt verder toe, nu sinds vorige week de tienminutentrein is gaan rijden tussen Amsterdam-Utrecht-Eindhoven. De treinen op ons drukke spoor rijden gemiddeld vaker op tijd dan de treinen in de vergeleken landen (in 2015 95,7 procent, wat 3 procent boven het gemiddelde ligt).

Storingen
Het aantal storingen per spoorkilometer is in de periode van de vergelijking met 12 procent afgenomen en ligt meer dan de helft lager dan het gemiddelde. ProRail scoort in vergelijking met de andere spoorbeheerders een zeer laag aantal ‘zwarte dagen’. Dit zijn dagen waarop minder dan 85 procent van alle treinen op tijd rijdt. De hersteltijd die ProRail nodig heeft om het spoor na verstoringen weer beschikbaar te stellen voor het treinverkeer is tijdens de looptijd van de vergelijking wel gestegen en lag in 2015 boven het gemiddelde. ProRail is bezig dit te verbeteren.

De kosten voor onderhoud en vernieuwing van het spoor liggen in Nederland per treinkilometer relatief laag. ProRail werkt samen met het ministerie en de sector aan een nieuwe werkwijze om beheer en onderhoud van het spoor in de toekomst beter te plannen en zo tegen nog lagere kosten en met minder hinder voor reizigers te kunnen uitvoeren. De treinen van NS zijn gemiddeld nieuwer en rijden op windenergie; dit laatste per 1 januari jl. zelfs volledig. Hiermee scoort NS als één van de besten in energieverbruik en CO2-uitstoot per reizigerskilometer. Dit sluit goed aan bij de ambitie van de staatssecretaris om het spoor voorop te laten lopen in duurzaam vervoer.

Tevredenheid
Het aantal reizigers op het Nederlandse spoor neemt toe. De stations waar NS op rijdt, ontvangen dagelijks 2,6 keer zoveel reizigers als gemiddeld. Nederlandse treinreizigers betalen voor hun reis een gemiddeld tarief; in vier landen wordt meer betaald, in drie landen minder. De tevredenheid onder reizigers ligt in de periode waarin de vergelijking is uitgevoerd 6 procent lager dan het gemiddelde in de andere landen. In 2015, het laatste jaar van de vergelijking, gaf 75 procent van de reizigers hun treinreis een 7 of hoger. In oktober van 2017 was dit 78,3 procent. NS onderzoekt hoe zij ervoor kan zorgen dat deze stijging verder doorzet.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft de internationale vergelijking op verzoek van de staatssecretaris met een onafhankelijke blik beoordeeld. Het KiM stelt vast dat de vergelijking op een goede manier is opgezet en uitgevoerd. Wel stelt het kennisinstituut dat het voor het doorvoeren van verbeteringen raadzaam is om verdiepend onderzoek naar de oorzaken van de verschillen te doen. NS en ProRail hebben aangegeven dit te zullen doen. Met het groeiende aantal reizigers blijft het de komende jaren natuurlijk zaak dat NS en ProRail de betrouwbaarheid en kwaliteit van de treinreis op peil houden. Van Veldhoven stuurt de vergelijking tegelijk naar de Kamer met het jaarlijkse Vervoer- en Beheerplan van NS en ProRail. Hierin staat waar het komende jaar de focus komt te liggen.

Nederlands spoor drukste van Europa (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Nederlands spoor drukste van Europa (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

VS: Noord-Korea achter Wannacry aanval

De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk ervan dat het land achter de cyberaanval met de gijzelingssoftware Wannacry zat in mei van dit jaar. Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, zegt in de Wall Street Journal dat ,,Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverspreide aanval, die miljarden heeft gekost".

De Britse regering had Noord-Korea in oktober ook al van de aanval beschuldigd. Het Witte Huis zal de beschuldiging naar verwachting dinsdag in een verklaring officieel herhalen. Noord-Korea heeft altijd alle betrokkenheid bij de cyberaanval ontkend.

De Amerikaanse regering heeft met ,,een zeer hoge mate van zekerheid" vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de Wannacry-aanval heeft uitgevoerd. De beschuldiging is volgens de medewerker bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk voor zijn daden te stellen en ,,toekomstige aanvallen moeilijker te maken".

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Zo werden in Groot-Brittannië meerdere ziekenhuizen getroffen. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.

Witte Huis: Noord-Korea achter cyberaanval
Witte Huis: Noord-Korea achter cyberaanval (Foto: ANP)

30.000 euro voor gouden tip cold case zaak

De Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam looft een beloning van €30.000 uit voor de tip die leidt tot de oplossing van een cold case zaak. Patricia van Blarcum en Bertus Broek kwamen op 16 maart 1991 met geweld om het leven. Dat gebeurde in een woning aan de André Gideplaats in Rotterdam Ommoord. De slachtoffers kwamen om door schoten en messteken. Eerdere aandacht voor deze zaak in het programma Cold Case: Dader Gezocht zorgde niet voor een doorbraak.

De politie heeft het vermoeden dat er mensen zijn die meer van deze zaak afweten, maar zich nog steeds niet bij de politie hebben gemeld. Het Cold Case Team van Rotterdam roept iedereen die iets van deze zaak afweet op om zich te melden. Teamleider Rene Bergwerff benadrukt: “Er zijn meerdere manieren mogelijk om uw verhaal veilig bij ons te vertellen. Overleg daarover met ons, maar neem bovenal contact met ons op als u belangrijke informatie heeft voor de oplossing van dit misdrijf.”

30.000 euro voor gouden tip cold case zaak (Foto: Politie.nl)
30.000 euro voor gouden tip cold case zaak (Foto: Politie.nl)

'Appongeluk' woord van het jaar 2017

Het woord 'appongeluk' is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2017. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen. 'Appongeluk' kreeg de voorkeur boven 'fipronilei' en 'regenboogtaal'.

Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'treitervlogger' woord van het jaar. In totaal is er bijna 70.000 keer gestemd.

Van Dale omschrijft 'appongeluk' als ,,een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was".

'Appongeluk' woord van het jaar 2017
'Appongeluk' woord van het jaar 2017 (Foto: ANP)

Matt Damon weer onder vuur vanwege #metoo

Matt Damon ligt voor de tweede keer in een week onder vuur vanwege uitspraken over seksueel wangedrag in Hollywood. Dit keer leek de acteur te zeggen dat mannen die geen 'seksuele roofdieren' zijn, erkend moeten worden voor hun goede gedrag.

"We staan op een keerpunt en dat is geweldig. Maar ik denk dat er heel veel jongens zijn, de meeste mannen met wie ik heb gewerkt, die dit soort dingen niet doen", vertelde Damon maandag aan Business Insider.

Verschillende beroemdheden, waaronder Debra Messing, Rose McGowan en Cher reageren op Twitter verbijsterd op de uitspraken van de acteur. "Matt Damon- SERIEUS? Je bent een slimme man. Een bevoorrechte, blanke man", schreef Messing, bekend van de serie Will & Grace. "Dit is NIET het moment om een schouderklopje te vragen. Wat als we gewoon eens niet vieren dat er mannen zijn die fatsoenlijk zijn. Blijf op de goede weg, Matt. Het gaat niet om jou."

Matt Damon kreeg afgelopen week al veel kritiek nadat hij in een interview met ABC had gezegd dat de ene #metoo-zaak de andere niet is en ze niet allemaal op een hoop moeten worden gegooid. Hij zei: "Er is een verschil tussen iemand een tik op de kont geven en verkrachting of kindermishandeling, toch? Al deze gedragingen moeten zonder twijfel worden aangepakt en gestopt, maar ze moeten niet gelijkgesteld worden, toch?"

Matt Damon weer onder vuur vanwege #metoo
Matt Damon weer onder vuur vanwege #metoo (Foto: BuzzE)

30 miljoen voor omscholing oudere werklozen

De partijen van de coalitie willen 30 miljoen euro vrijmaken voor de omscholing van oudere werklozen. Zo'n 12.500 werkzoekenden moeten met dit geld een scholingstraject kunnen volgen voor een baan in een sector met meer vacatures. D66, VVD, CDA en ChristenUnie bevestigen dit na berichtgeving door het AD.

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg zegt dat te veel oudere werklozen aan de kant staan terwijl ze graag willen werken. "Dat doet onrecht aan hun grote kwaliteit, ervaring en daarmee waarde op de werkvloer".

Dennis Wiersma van de VVD stelt dat "ondernemers zitten te springen om nieuw personeel. En tegelijkertijd zoeken nog veel mensen een baan, zeker ouderen". Volgens hem kunnen ondernemers de oudere werklozen na hun omscholing meteen inzetten.

De partijen brengen het plan in bij het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het voorstel wordt geconstateerd dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, maar tegelijkertijd de langdurige werkloosheid nog niet sterk afneemt.

30 miljoen voor omscholing oudere werklozen
30 miljoen voor omscholing oudere werklozen (Foto: ANP)

Genadeklap belastingvoordeel woningbezitters

Een belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, gaat geleidelijk verdwijnen. De Eerste Kamer geeft dinsdag naar verwachting de genadeklap, nadat de Tweede Kamer onlangs al had besloten de zogenoemde wet-Hillen af te schaffen. In die wet is het voordeel geregeld.

Tegenstanders stellen dat eigenaren voortaan worden beboet voor het braaf aflossen van hun schuld, en spreken over een aflosboete. Oppositiepartijen 50PLUS en PVV probeerden in de Tweede Kamer de stemming te verhinderen door urenlang te spreken.

Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en GroenLinks vindt echter dat huiseigenaren met een afgeloste hypotheek niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningbezitters. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw van het voordeel over dertig jaar uit te smeren.

De coalitiepartijen en GroenLinks beschikken ook in de Eerste Kamer over een meerderheid (42 van de 75 zetels). 50PLUS wil met een raadgevend referendum het verdwijnen van de wet-Hillen alsnog voorkomen.

Genadeklap belastingvoordeel woningbezitters
Genadeklap belastingvoordeel woningbezitters (Foto: ANP)

'Jay-Z moet aan krokodillen worden gevoerd'

George Zimmerman, de man die de zwarte Amerikaanse tiener Trayvon Martin doodschoot, heeft rapper Jay-Z met de dood bedreigd. Hij heeft gezegd de rapper 'in elkaar te willen slaan en te voeren aan krokodillen', meldt The Blast. Jay-Z is momenteel bezig met een filmproject over de dood van Martin. De filmcrew zou de familie van Zimmerman hebben lastiggevallen.

Trayvon Martin was 17 jaar toen hij werd doodgeschoten door George Zimmerman. De buurtwacht vond dat de tiener er verdacht uitzag en schoot hem na een handgemeen in de borst. Pas toen de zaak veel media-aandacht kreeg, werd hij aangehouden en voorgeleid. Hij werd in 2013 vrijgesproken. De protesten die daarop volgden, leidden tot de beweging Black Lives Matter.

De zesdelige serie van Jay-Z wordt gebaseerd op twee boeken: Suspicious Nation van NBC-verslaggever Lisa Bloom en het boek dat de ouders van Trayvon over hem schreven: Rest in Power. Het werk van Bloom gaat vooral over wat er gebeurde en misging in de rechtszaak tegen buurtwachter George Zimmerman, terwijl het boek van Sybrina Fulton and Tracy Martin ingaat op de jeugd van hun zoon en de nasleep van zijn dood.

The Weinstein Company maakt naast de docu ook een film over de moord op Trayvon. Volgens Variety waren er meer studio's geïnteresseerd om zijn verhaal naar het witte doek te brengen. De studio en Jay-Z zouden lange gesprekken hebben gevoerd met de ouders van de tiener, die vooral wilden dat het leven en de nalatenschap van hun zoon in ere werd gehouden.

'Jay-Z moet aan krokodillen worden gevoerd'
'Jay-Z moet aan krokodillen worden gevoerd' (Foto: BuzzE)

PDC WK: 63-jarige Paul Lim stunt met zege op Webster

Dag vijf van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Geen Nederlanders, wel Mensur Suljovic, Kevin Painter en Mark Webster. Dit bericht zal na iedere gespeelde wedstrijd een update krijgen. 

Kai Fan Leung 0-2 Paul Lim (VR)
Het duel tussen de qualifiers uit Azië. Kai Fan Leung won de Noord&Oost-Aziatische qualifier en Pauk Lim de Zuid&west-Aziatische qualifier. Lim kreeg op 3-1 en 2-1 zes pijlen om de partij uit te gooien. Dat lukte niet. Een leg later trok de 63-jarige Lim wel aan het langste eind. Met dubbel achttien mag hij later op de avond terugkomen tegen Mark Webster.

Mensur Suljovic 3-0 Kevin Painter
Mensur Suljovic kende in Kevin Painter eigenlijk geen tegenstander. De Oostenrijker stond geen set af tegen The Artist. Suljovic nam meteen het initiatief door de eerste set met 3-0 te pakken en Painter in de tweede set te breken. De Engelsman brak terug, maar miste vervolgens twee pijlen om zijn eigen leg te houden. Suljovic raakte zijn dubbel wel en kwam weer op voorsprong. In de vierde leg van deze set gooide Painter tweemaal een maximale score, maar mede door lage andere scores kwam hij niet op een dubbel.  Suljovic gooide 72 uit en kwam op 2-0 in sets.

De nummer vijf van de wereldranglijst leek het duel snel te willen beslissen en pakte een 2-0 voorsprong in de derde set. Painter deed nog wat terug door 88 uit te gooien, maar een leg later maakte Suljovic via tops alsnog een einde aan de partij.

Daryl Gurney 3-1 Ronny Huybrechts
Gurney opende de partij met een bijna een negendarter. Bij pijl acht ging het echter mis. Even later werd het alsnog 1-0 voor Gurney. Huybechts kwam echter een break voor, maar kon die break niet vasthouden. Gurney trok de stand gelijk en won alsnog zijn begonnen eerste set. Het was een set van hoog niveau. Beide spelers haalden 110 gemiddeld.

Gurney liep vervolgens eenvoudig naar een 2-0 voorspong. In set drie kreeg Huybrechts één break en kon daarmee de derde set naar zich toe trekken. Het bleek het laatste kunstje van Huybrechts. Set vier ging met 3-1 naar Gurney en won daarnee de partij. Qua gemiddelden zakte het niveau iets. Gurney sloot af met 101 en Huybrechts met 98.

Mark Webster 2-3 Paul Lim

Paul Lim staat in de tweede ronde van het WK. De man uit Singapore won met 3-1 in sets van Mark Webster. De linkshandige Webster kwam nog wel op voorsprong, maar won was het Lim die aan het langste eind trok. Hok won met 3-2. 

Lim moest nog wat wennen aan het podium en worstelde in de eerste set. Het publiek in Ally Pally besloot om Lim flink te steunen en met succes. De darter uit Singapore maar eens goed achter te gaan staan. De 63-jarige Lim pakte vervolgens vervolgens sets twee en drie met 3-2. Webster werd op tijd wakker en trok er een beslissendse set uit. In de laatste set was het echter Lim die met finishes van 89, 114 en 80 de beslissende set won. 

CBS: 18,4 miljoen inwoners in 2060

Volgens de nieuwe prognose van het CBS zal de Nederlandse bevolking de komende decennia blijven groeien, tot ruim 18,4 miljoen inwoners in 2060. De 18 miljoenste inwoner wordt in 2031 verwacht. Nederland telt in de toekomst meer ouderen en meer personen met een migratieachtergrond.

De bevolkingsprognose heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Voor de prognose gebruikt het CBS een simulatiemodel waarbij de bevolking aan het eind van het jaar wordt bepaald door geboorte, sterfte, migratie en veroudering te verrekenen met de bevolking aan het begin van het jaar. Door dit jaar op jaar te doen kan steeds verder vooruit worden gekeken.

Kansberekening
Voor het model worden kansen berekend voor het aantal kinderen dat in een jaar geboren zal worden, hoeveel mensen zullen sterven en hoeveel zullen emigreren. Daarnaast dienen immigratieaantallen als input. De bevolking groeit doordat er meer migranten naar Nederland komen dan er vertrekken, en door de stijgende levensduur. De komende jaren worden er ook weer meer kinderen geboren, maar dat is op den duur niet voldoende om het oplopende aantal sterfgevallen te compenseren. Volgens de huidige inzichten zullen vanaf eind jaren dertig jaarlijks meer inwoners overlijden dan er kinderen worden geboren. 

Het aantal migranten kan van jaar tot jaar sterk fluctueren. Op korte termijn is er daarom bij de prognose van de immigratie en emigratie grote onzekerheid. Geboorte en sterfte zijn voor de korte termijn beter voorspelbaar, maar daarbij loopt de onzekerheid op de lange termijn sterker op. Rekening houdend met deze onzekerheden is verdere groei van de bevolking in elk geval tot rond 2040 waarschijnlijk. In de jaren daarna zou de bevolking zowel kunnen groeien als krimpen. De bevolking in 2060 ligt waarschijnlijk tussen 17,2 miljoen en 19,7 miljoen.

Migratieachtergrond
De afgelopen twintig jaar is de bevolking met 1,5 miljoen inwoners gegroeid. 86 procent van die toename betrof personen met een migratieachtergrond. Internationale migratie heeft hieraan een bijdrage geleverd. De afgelopen tien jaar is arbeids- en studiemigratie uit EU-landen en Azië sterk toegenomen.

Recent kwamen ook veel asielmigranten naar Nederland. De migratie uit de traditionele herkomstlanden zoals Marokko, Turkije en Suriname is juist gedaald. De komende decennia groeit de bevolking alleen nog door mensen met een migratieachtergrond, en daalt het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond. In 2017 heeft 23 procent van de bevolking een westerse of niet-westerse migratieachtergrond, in 2060 zal dat naar verwachting 34 procent zijn. Zowel nu als in de toekomst is ruim de helft van degenen met een migratieachtergrond zelf in Nederland geboren, met minimaal één in het buitenland geboren ouder (tweede generatie).

Tweede Wereldoorlog
Hoge geboortecijfers direct na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leiden op dit moment tot een sterke toename van het aantal ouderen. Daarnaast speelt mee dat de levensduur is toegenomen en naar verwachting verder stijgt. Volgens de prognose groeit het aandeel 65-plussers van 18 procent van de bevolking in 2017 naar 26 procent vanaf 2040. Daarvan is een steeds groter deel 80 jaar of ouder.

Onder ouderen stijgt het aandeel met een migratieachtergrond. In 2017 heeft 14 procent van de 65- plussers een migratieachtergrond, in 2060 is dat naar verwachting 28 procent. Het aantal 20- tot 65-jarigen zal voorlopig rond 10,1 miljoen blijven, waarna het zal afnemen tot 9,6 miljoen rond 2040, om daarna weer wat toe te nemen tot 9,8 miljoen in 2060. Door de recente toename van de immigratie is deze leeftijdsgroep sinds 2014 gaan groeien en blijft de krimp nog een paar jaar uit.

Bevolking groeit vooral door migratie en vergrijzing (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
CBS: 18,4 miljoen inwoners in 2060 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK!Kerstprijsvraag: 19 december [gesloten]

Vandaag gaan we dansen! 

Just Dance 2017 biedt een tracklist met meer dan 40 nieuwe nummers en toegang tot nog eens 200 extra nummers met Just Dance Unlimited, de dance-on-demand streaming service. De liedjes variëren van de grootste hits zoals ‘Sorry’ van Justin Bieber en ‘Worth it’ van Fifth Harmony Ft. Kid Ink, tot eeuwige klassiekers zoals ‘Don’t Stop me Now’ van Queen en gekke, uitzinnige nummers zoals ‘PoPiPo’ van Hatsune Miku.

Just Dance 2017

Vandaag mogen wij Just Dance 2017 voor Xbox One weggeven. Welke modus vond onze reviewer Pheno niet echt geoptimaliseerd?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door IO Interactive.


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.