FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 december 2017

Duitse dubbelslag op noordse combinatie Ramsau

De Duitse ploeg heeft op de noordse combinatie twee World Cup-zeges bij kunnen schrijven. In het Oostenrijkse Ramsau am Dachstein ging de winst zowel op zaterdag als op zondag naar de mannen van bondscoach Hermann Weinbuch.

Op zaterdag ging Eric Frenzel er met de overwinning vandoor, pas de eerste zege van het seizoen voor de man die de sport al enkele jaren min of meer domineert. In een spannende sprint bleef hij na tien kilometer langlaufen landgenoot Fabian Riessle nipt voor. De Noor Jan Schmid, tiende na het schansspringen, werkte zich naar een knappe derde plek.

Zondag maakte vooral de Italiaan Alessandro Pittin grote indruk. Hij had 1:12 minuten achterstand na het schansspringen, maar vloog op de lange latten en werkte zich helemaal naar voren. In de eindsprint kwam hij uiteindelijk enkele centimeters tekort om Riessle te verslaan, maar Pittin pakte wel een fraaie tweede plek, voor de jonge Fin Eero Hirvonen. 

1-2-3-4-5'je voor Noorse langlaufsters

Tijdens de World Cup langlaufen in het Italiaanse Toblach hebben de Noorse dames zondag flink uitgehaald. De mannen en vrouwen hadden in het weekeinde beiden twee wedstrijden op het programma: zaterdag een wedstrijd met intervalstart over 15 en 10 kilometer vrije stijl, zondag een achtervolging over dezelfde afstanden, maar dan in klassieke stijl.

Bij de vrouwen ging de zege in de intervalstart naar de Zweedse Charlotte Kalla. Ze hield een hele Noorse armada van zich af, want de top-6 bestond verder volledig uit Noorse dames, geleid door Ragnhild Haga en Heidi Weng. In de achtervolging waren de Noorse dames Kalla zondag te snel af. Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg en Weng gingen er vandoor en bepaalden onderling wie de wedstrijd zou winnen. Dat werd Bjørgen, voor Østberg en Weng, met Astrid Jacobsen en Haga op ruime afstand op de plekken vier en vijf, voor Kalla.

Bij de mannen was het de Noor Simen Hegstad Krüger die de 15 kilometer met intervalstart won, zijn eerste World Cup-zege ooit. Hij versloeg de Fransman Maurice Manificat en de verrassend sterke Brit Andrew Musgrave. In de achtervolging was het de dit seizoen ongenaakbare Johannes Høsflot Klæbo die de zege pakte door de Rus Sergey Ustiugov in de sprint te verslaan. De Kazakhse klassiekestijlspecialist Alexey Poltoranin kwam knap naar voren en eindigde als derde.

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Had je nooit gedacht hè Diego, dat je nog eens de braafste in de kamer zou zijn!"

De opgave van deze week:

Peter Bosz staat langs de lijn met zijn blocnote tijdens zijn laatste wedstrijd bij Borussia Dortmund, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Witters)
Peter Bosz staat langs de lijn met zijn blocnote tijdens zijn laatste wedstrijd bij Borussia Dortmund, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Witters)

Nederlandse bobsleeërs kunnen Spelen vergeten, Duitse dubbelslag

De World Cup bobsleeën in het Oostenrijkse Innsbruck is voor de ploeg van de Nederlander Ivo de Bruin bepaald niet best verlopen. In de tweemansbob werd De Bruin met remmer Bror van der Zijde wegens een probleem aan de vooras van de slee gediskwalificeerd - wat hem overigens, eerlijk is eerlijk, geen topprestatie gekost heeft - en in de viermansbob kwam de ploeg er ook niet aan te pas.

Francesco Friedrich stuurde zijn Duitse tweemansslee als snelste naar beneden, onder meer dankzij de ijzersterke remmer Thorsten Margis achter zich. Het duo was na twee runs 0,27 seconden sneller dan de Canadees Justin Kripps en zijn remmer Jesse Lumsden. De Zwitserse World Cup-rookie Clemens Bracher deed opnieuw van zich spreken door met remmer Michael Kuonen de derde plek te pakken.

Wereldkampioen Friedrich moest zich in de grote viermansslee gewonnen geven, maar eindigde wel als derde. Friedrich gaf 0,20 seconden toe op de ploeg van zijn landgenoot Johannes Lochner, terwijl Kripps en zijn mannen op 0,15 seconden opnieuw de tweede plek pakten. De Bruin en de Nederlandse ploeg kwamen niet verder dan een 21e stek.

Kwalificatie voor de Spelen is voor De Bruin en co inmiddels, zoals wel enigszins te verwachten viel, bijna onmogelijk.

'EU-onderzoekt IKEA om belastingontwijking'

De Europese Commissie begint een onderzoek naar belastingontwijking door de Zweedse meubelgigant IKEA via Nederland. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager kondigt maandag het officiële onderzoek aan, meldt de Financial Times zondag.

De Zweedse meubelgigant zou tussen 2009 en 2014 bijna een miljard euro aan Europese belastingen hebben ontweken, volgens een vorig jaar door Europarlementariërs gepubliceerd rapport. IKEA had twee aparte bedrijfsgroepen met daarin verschillende ondernemingen in Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, die onderling winsten en geld naar elkaar doorschoven om gebruik te kunnen maken van gunstige belastingconstructies. In het onderzoek van de Europese Commissie zou moeten worden bekeken of met de belastingdeal tussen Nederland en de multinational Europese regels zijn geschonden.

De Europese Commissie heeft sinds 2013 al meer dan duizend belastingconstructies onder de loep genomen. Vier lidstaten, waaronder ook Nederland, moeten van de commissie miljarden euro's aan belastinggeld terugvorderen van bijna veertig bedrijven, waaronder Apple en Starbucks.

EU en IKEA wilden tegenover de Britse zakenkrant niet reageren.

'EU-onderzoek naar belastingontwijking IKEA'
'EU-onderzoekt IKEA om belastingontwijking' (Foto: ANP)

Duitse schatkist profiteert van koers bitcoin

Justitie in Duitsland verkoopt in beslag genomen bitcoins die te maken hadden met drugshandel. In plaats van de bijna 50.000 euro die het elektronische geld in 2014 bij inbeslagname waard was, blijken de bitcoins inmiddels 1,9 miljoen euro waard. Kassa voor de overheid.

De koers van de bitcoin is de laatste tijd zo sterk gestegen dat justitie nu een flinke meevaller heeft, aldus een woordvoerder namens het Openbaar Ministerie in Frankfurt. De bewuste bitcoins waren gebruikt bij de handel in drugs op het zogenoemde darknet, op de platforms Hydra en Silkroad.

Volgens justitie heeft de overheid niet bewust met de bitcoins gespeculeerd. Men moest lang wachten voor de papieren voor verkoop klaar waren en ondertussen bleef de koers maar stijgen. Nu de papieren rompslomp is afgerond, worden de bitcoins zo snel mogelijk verkocht.

Duitse schatkist profiteert van koers bitcoin
Duitse schatkist profiteert van koers bitcoin (Foto: ANP)

VS stak miljoenen in ufo-onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft jarenlang miljoenen gestoken in onderzoek naar ufo's. Dat onthult de Amerikaanse krant The New York Times. Het onderzoek werd geleid vanuit het Pentagon en begon in 2007 en eindigde in 2012.

Jaarlijks trok Defensie 22 miljoen uit voor het onderzoek naar buitenaards leven, zo bevestigt het ministerie de onthulling van de krant. De uitgaven stonden verstopt in de begroting, zo stelt The New York Times.

Het Advanced Aerospace Threat Identification Program kwam tot stand door een impuls van Harry Reid, die jarenlang de Democratische fractie in de Senaat leidde en een grote interesse in buitenaards leven heeft.

VS stak miljoenen in onderzoek naar ufo's
VS stak miljoenen in ufo-onderzoek (Foto: ANP)

Dost opnieuw belangrijk voor Sporting Portugal

Bas Dost is opnieuw belangrijk geweest voor Sporting. De Nederlandse spits maakte de tweede goal van de wedstrijd in 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Portimonense. Bruno Fernandes had in de negende minuut de thuisploeg op 1-0 gezet.

Dost heeft nu dertien doelpunten gemaakt voor zijn club. De Nederlander staat nu op de tweede plaats in de topscorerslijst achter Jonas van Benfica, die zestien doelpunten gemaakt in de Portugese competitie.

Sporting gaat aan de leiding in de Portugese competitie met 39 punten uit 15 wedstrijden. Porto staat tweede met 36 punten uit 14 duels en Benfica is de nummer drie met 33 punten uit 14 wedstrijden.

Opnieuw raketten uit Gaza naar Israël

Militante Palestijnen hebben zondag vanuit de Gazastrook opnieuw twee raketten afgevuurd naar Israël. De projectielen sloegen in bij nederzettingen in het zuiden van het land. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen.

Sinds het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël zijn de beschietingen vanuit Gaza hervat. Met regelmaat slaan er aan de andere kant van de grens raketten in, vooralsnog zonder slachtoffers te maken. De leider van de radicaal-islamitische verzetsbeweging Hamas heeft in de kwestie Jeruzalem opgeroepen tot een nieuwe opstand (intifada).

Opnieuw raketten uit Gaza naar Israël
Opnieuw raketten uit Gaza naar Israël (Foto: ANP)

Darters Anderson en Norris zonder problemen door op WK

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace hebben Kyle Anderson en Alan Norris zich zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde.

Kyle The Original Anderson nam het op tegen de 44-jarige debutant Peter Jacques. De Engelsman kon zo nu en dan wel bijblijven, maar veel meer dan dat was het ook niet: Anderson zegevierde met 3-1. 

Alan Chuck Norris was eerder al een maat te groot voor de Fin Kim Viljanen. Alleen in set twee kon Viljanen zich met Norris meten, maar een echte bedreiging werd hij nooit: 3-0.

De Welshman Jamie Lewis kende een goede dag. Hij moest zich via de voorrondes plaatsen, versloeg daarin Kenny Neyes, en schakelde vervolgens nog een tandje bij om landgenoot Jonny Clayton op knappe wijze te verslaan: 3-0.

Judoka Verkerk pakt goud bij Masters, Korrel en Steenhuis een bonus

Marhinde Verkerk heeft goud gewonnen op de World Masters, het eindejaarstoernooi voor de topzestien van de wereld. De 32-jarige judoka won in Sint-Petersburg in de finale van de klasse tot 78 kilogram van de Française Madeleine Malonga.

De Nederlandse begon het toernooi met winst op Antonina Shmeleva uit Rusland en Audrey Tcheumeo uit Frankrijk. Beide partijen werden in de golden score met straffen beslist. In de halve finale nam Verkerk het op tegen haar landgenote Guusje Steenhuis. Na ruim drie minuten in de golden score was de winst voor Verkerk. Steenhuis pakte wel net zoals haar landgenote Karen Stevenson het brons, waarmee Steenhuis het jaar afsloot als nummer één van de wereld wat goed is voor een bonus van 50.000 dollar op.

Michael Korrel zou ook het jaar afsluiten als nummer één van de wereld. De judoka die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram verloor in de finale Varlam Liparteliani uit Georgië met een waza-ari.

De vijfde medaille voor Nederland op de World Masters was voor Frank de Wit. In de klasse tot 81 kilogram pakte hij het brons, nadat hij na twee minuten ippon maakte tegen Eduardo Yudi Santos uit Brazilië. Khasan Khalmurzaev zou in Sint-Petersburg de winst pakken in de klasse tot 81 kilogram en neemt daardoor de eerste positie op de wereldranglijst over van De Wit.

Bij de zwaargewichten is Tessie Savelkouls als zevende geëindigd. De Nederlandse was de eerste ronde vrijgeloot en verloor in de kwartfinale van Idalys Ortiz uit Cuba. In de herkansing was de Duitse Jasmin Külbs te sterk.

Trio op weg naar ruimtestation ISS

Een Rus, een Japanner en een Amerikaan zijn onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. Het drietal is zondag vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan per Sojoezraket onderweg gegaan.

De kosmonaut Anton Sjkaplerov en de astronauten Norishige Kanai en Scott Tingle blijven een half jaar in het ruimtestation. Ze zijn twee dagen naar het ISS onderweg, dinsdag komen ze er aan. Op iets meer dan 400 kilometer van de aarde kunnen de Amerikaan en de Japanner vrijwel direct beginnen aan de voorbereidingen op kerst en oud en nieuw. De Rus viert dat twee weken later. Er is in elk geval een kerstboom aan boord van het ruimtestation.

De nieuwelingen worden verwelkomd door een Rus en twee Amerikanen die er sinds september verblijven. De komende zes maanden moeten ze flink aan het werk en ongeveer 250 technische, biologische en medicinale experimenten uitvoeren.

Trio op weg naar ruimtestation ISS
Trio op weg naar ruimtestation ISS (Foto: ANP)

Zilver Kromowidjojo op 50 vrij bij EK kortebaan, brons voor Stolk op 100 wissel

Ranomi Kromowidjojo heeft zondag op de slotdag van de EK kortebaan in Kopenhagen zilver veroverd op de 50 meter vrije slag. Kyle Stolk pakte het brons op de 100 meter wisselslag.

Kromowidjojo, al goed voor vijf gouden medailles, tikte aan na 23,31 en dat was één honderdste langzamer dan de Zweedse Sarah Sjöström. Het brons ging naar de Deense Pernille Blume in 23,49. Femke Heemskerk viel op de vierde plek (23.82) net buiten de prijzen.

Op de 4x50 meter wisselslag greep Oranje net naast een medaille. Kromowidjojo, Heemskerk, Kim Busch en Kira Toussaint finishte als vierde in 1.45,39. Nummer drie Frankrijk was 0,04 seconde sneller. De titel ging naar Zweden (1.44,43), voor Denemarken (1.45,00)

Kyle Stolk pakte met brons op de 100 meter wisselslag zijn eerste individuele medaille van dit toernooi. De 21-jarige Nederlander tikte aan in 51,99 en dat was goed voor een nieuw persoonlijk record. Het goud ging naar de Italiaan Marco Orsi (51,76), voor de Rus Sergei Fesikov (51,94).

Op de 4x50 meter wisselslag kwam Nederland met Jesse Puts, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Stolk met 1.33,77 niet verder dan de zevende plek. Rusland zwom met 1.30,44 een nieuw wereldrecord op het laatste onderdeel van de EK kortebaan.

Zilver Kromowodjojo op EK kortebaan (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Zilver Kromowodjojo op EK kortebaan (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Celtic verliest na 69 competitieduels weer eens

Er leek maar geen eind te komen aan de ongeslagen reeks van Celtic in de Schotse voetbalcompetitie. Na 69 duels zonder nederlaag ging het vandaag echter mis, Hearts klopte de kampioen met 4-0.

De laatste nederlaag dateerde van 11 mei 2016, destijds was St. Johnstone in eigen huis met 2-1 te sterk. Sindsdien won het eigen land 60 keer en speelde het negen keer gelijk. Vorige maand werd het eigen, honderd jaar oude, Britse record verbroken toen de ongeslagen reeks 63 duels duurde.

Celtic nog wel koploper in de Schotse competitie. Met een duel minder gespeeld staat het twee punten voor op nummer twee Aberdeen.

Trein botst tegen balk op spoor in Brabant

Een passagierstrein is zondagavond op een balk gebotst bij Berkel-Enschot, tussen Tilburg en Den Bosch. Spoorbeheerder ProRail weet nog niet hoe de balk op het spoor terecht is gekomen. "Je kunt denken aan vandalisme, maar het kan bijvoorbeeld ook een afgevallen lading zijn. Het is op een overweg gebeurd", zegt een woordvoerder. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Het treinverkeer op het traject werd na de botsing tijdelijk stilgelegd, maar kwam vrij snel weer op gang. De trein raakte volgens de woordvoerder licht beschadigd en kon op eigen kracht verder rijden. Hulpdiensten hebben de balk van het spoor gehaald.

Trein botst tegen balk op spoor in Brabant
Trein botst tegen balk op spoor in Brabant (Foto: ANP)

Liverpool overtuigend langs Bournemouth

Liverpool heeft op bezoek bij Bournemouth drie punten gepakt. De ploeg van Jürgen Klopp won overtuigend met 0-4.
De bezoekers hadden zondag weinig moeite met Bournemouth. Vanaf de eerste minuut was Liverpool heer en meester en het was wachten op de openingstreffer. Philippe Coutinho was na tien minuten dicht bij een doelpunt, maar schoot de bal op de paal.

Niet veel later wist de Braziliaan wel zijn naam op het scorebord te zetten. Na een mooie rush bleef hij oog-in-oog met de doelman rustig: 0-1. Zes minuten later werd de score verdubbeld door Dejan Lovren. Uit een hoekschop zorgde de verdediger voor het tweede doelpunt van de middag.

Nog voor rust werd het nog erger voor Bournemouth. Mohamed Salah maakte zijn twintigste doelpunt voor Liverpool en zorgde ervoor dat beide ploegen met een stand van 0-3 richting de kleedkamers vertrokken.

Ook tijdens de tweede helft was Liverpool de bovenliggende partij. The Reds kregen genoeg mogelijkheden om de score uit te breiden. Alex Oxlade-Chamberlain was een paar keer dichtbij, maar uiteindelijk was het Daniel Sturridge die de 0-4 voor zijn rekening nam. Daarmee bepaalde de aanvaller de eindstand.

Franse handbalsters wereldkampioen na nipte winst op Noorwegen

De Franse handbalsters hebben in Duitsland verrassend het wereldkampioenschap op hun naam geschreven. Frankrijk was in Hamburg in een spannende WK-finale met 23-21 te sterk voor de Noorse handbalsters.

De Noorse handbalsters begonnen sterk aan de wedstrijd tegen Frankrijk. Na een kwartier spelen stond Noorwegen met 4-7 voor tegen Frankrijk, maar in het kwartier van de eerste helft kwam de Franse handbalsters sterk terug en zouden met 11-10 voorsprong de rust in gaan.

De Franse handbalvrouwen begonnen goed aan de tweede helft en zou uitlopen naar een 15-12 voorsprong, waarna Noorwegen niet veel later weer gelijk maakte.

In het laatste kwartier kon het beide kanten op. Twee minuten voor tijd zou Frankrijk op 22-20 komen en gaven ze de voorsprong niet meer weg.

Frankrijk pakte de titel voor het laatst in 2003. Toen waren ze in de finale te sterk voor Hongarije.

Gebitsbeschermer faalt gruwelijk tijdens MMA-gevecht

Het gebruik van een gebitsbeschermer is doorgaans wel gemeengoed tijdens het uitoefenen van vechtsporten zoals boksen, kickboksen en MMA. Normaal gesproken beschermen deze, vaak op maat gemaakte, stukjes plastic je gebit tegen de harde klappen en trappen tegen je kaak.

Onderstaande gebitsbeschermer had een dagje vrij genomen lijkt het wel. In ieder geval heeft het enorm verzaakt in de enige functie die het had, want de tanden van de Chinese MMA-vechter die deze droeg zijn bijna allemaal uit z'n mond geslagen. Het is niet bekend wie deze vechter is, behalve dat het van een vechter uit China is geweest.

Hopelijk heeft deze kerel gewonnen, want de tandartsrekening zal torenhoog zijn...

Meteen maar even een paar mooie KO's die allemaal deze schade zou kunnen hebben veroorzaakt. Zoek de schuldige:

Club Brugge pakt grootste zege ooit tegen Anderlecht

Club Brugge heeft de topper in de Belgische competitie gewonnen. De koploper was in eigen huis met 5-0 te sterk voor Anderlecht, de nummer drie in de stand. Door de winst heeft Club Brugge nu een voorsprong van dertien punten op Anderlecht. 

Het zag er lang naar uit dat de ploegen met een 0-0 de rust inging, maar Abdoulay Diaby zou in de blessuretijd van de eerste helft de 1-0 binnen koppen op een voorzet van Ruud Vormer. Een minuut na de openingstreffer zou Diaby ook de 2-0 maken, na een blunder van de Anderlecht doelman.

Kort na rust werd Diaby neergelegd, waarna Vormer vanaf elf meter de 3-0 maakte voor de Bruggelingen. Met nog een kwartier te spelen ging de bal opnieuw op de penalty, waarna Vormer de bal dit keer liet aan Jelle Vossen. De Belg faalde niet en zette zijn club op een 4-0 voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd zou ook nog Hans Vanaken scoren voor Club Brugge.

Juventus wint en passeert Internazionale

Juventus kende een makkelijke middag op bezoek bij Bologna. De regerend landskampioen was met 0-3 te sterk.

Juventus wist op voorhand dat het Internazionale zou passeren, doordat de Milanezen zaterdag voor het eerst verloren in de Serie A, nadat Udinese met 1-3 te sterk was.

In de 27ste minuut nam de ploeg van Massimiliano Allegri de leiding. Miralem Pjanic schoot een vrije trap prachtig binnen. Nog voor rust verdubbelde Juventus de voorsprong via Mario Mandzukic, die op aangeven van Pjanic trefzeker was.

Na 64 minuten gooide Blaise Matuidi de wedstrijd in het slot door voor de 0-3 aan te tekenen. Na een afgeslagen voorzet van Alex Sandro kwam de bal voor de voeten van de Fransman, die vervolgens raak schoot. In het restant van de wedstrijd bleef Juventus uiteindelijk eenvoudig overeind.

15-jarige aangehouden na steekpartij AZC

De politie heeft een 15-jarige jongen aangehouden op het station in Eindhoven. Hij wordt ervan verdacht zondag rond 17.00 uur een eveneens minderjarige medebewoner op het AZC in Weert te hebben gestoken. Het slachtoffer is door de ambulance ter controle meegenomen naar het ziekenhuis.

De verdachte wist na het steekincident te vluchten. Hij nam de trein naar Eindhoven waar hij werd aangehouden. Hij is voor verder onderzoek naar het politiebureau overgebracht.

De politie had een Burgernetbericht verstuurd voor het opsporen van de verdachte. Mede door een oplettende burger kon de verdachte worden aangehouden.

Uitslag Excelsior - FC Groningen

Excelsior heeft na vijf nederlagen op een rij eindelijk weer eens gewonnen. Thuis in het Van Donge & De Roo Stadion waren de Rotterdammers met 2-0 te sterk voor FC Groningen. Milan Massop en Stanley Elbers waren trefzeker namens Excelsior.

Excelsior

2 - 0

FC Groningen

 8' Massop
 83' Elbers
   
 
 Gele kaart: , Reis, (FC Groningen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.808
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Fortes
Mattheij
De Wijs
Massop
Haspolat
Vermeulen (Messaoud/90)
Faik
Elbers (El Azzouzi/ 83)
v.Duinen
Hadouir (Caenepeel/62)
  Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff (v.Weert/78)
Absalem (Kane/72)
Mahi
Bacuna
Drost
Reis
Warmerdam
Veldwijk

FOK! Wat een weer: zonnige perioden, regen uit het westen

Loopt december op zijn eind, komt de lente in zicht

Goedeavond! Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het van het westen uit regenen. Vannacht valt er in het gehele land regen, maar aan het begin van de nacht is in het uiterste oosten nog (natte) sneeuw mogelijk. In de loop van de nacht trekt het neerslaggebied oostwaarts, waarna het deels opklaart. Wel kan er dan alsnog een enkele bui voorkomen in de kustprovincies. De minimumtemperatuur wordt aan het begin van de nacht bereikt en ligt tussen 1°C in het uiterste oosten en 5°C aan de kust. In de loop van de nacht bereikt zachtere lucht ons land en lopen de temperaturen langzaam weer op. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee krachtig tot hard. In de loop van de nacht draait de wind naar het noordwesten.

Maandag overdag zijn er wolkenvelden aanwezig en is er een kleine kans op een lichte regenbui. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is noordwestelijk, matig tot vrij krachtig boven land en krachtig langs de kust en op het IJsselmeer. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk af en wordt overal matig van kracht. (Bron: KNMI)

Nederland
 

qltel maakte deze foto vorig jaar in de lente.
qltel maakte deze foto vorig jaar in de lente.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Groot protest om massaontslag farmaceut Teva

Boze werknemers van de Israëlische farmaceut Teva hebben zondagochtend geprotesteerd tegen het aangekondigde massaontslag bij het bedrijf. Daarbij werden straten geblokkeerd waardoor overheidsgebouwen, banken en de aandelenbeurs de deuren dicht moesten houden. Ook de internationale luchthaven van Tel Aviv werd geraakt door de acties.

Teva kondigde vorige week aan wereldwijd 14.000 banen te gaan schrappen, waarvan 1700 arbeidsplaatsen in thuisland Israël. Het farmaciebedrijf gaat gebukt onder een enorme schuldenlast. De werknemers van Teva in Israël zijn ontstemd over de plannen en daarom werden door het hele land acties gehouden. Deze liepen tot het middaguur. De Israëlische regering heeft gezegd te proberen om de schade voor werknemers door de ontslagronde zoveel mogelijk te beperken.

Teva is ook in Nederland actief met circa duizend werknemers. Het is nog niet bekend of de reorganisatie hier banen gaat kosten.

Groot protest om massaontslag farmaceut Teva
Groot protest om massaontslag farmaceut Teva (Foto: ANP)

Doden door tropische storm op Filipijnen

 De tropische storm Kai-Tak die in het weekeinde over oostelijke delen van de Filipijnen raasde, heeft aan meer dan dertig mensen het leven gekost. Ongeveer dertig anderen worden nog vermist in de stad Naval, waar door zware regenval aardverschuivingen plaatsvonden.

De regen zorgde ook voor grote overstromingen. De autoriteiten evacueerden uit voorzorg in totaal bijna 88.000 mensen.

De storm trok van oost naar west over de Filipijnse eilanden en neemt zondagavond af. De overlast door neerslag houdt volgens de meteorologen nog wel even aan. Zij voorzien zware buien tot en met donderdag.

Doden door tropische storm op Filipijnen
Doden door tropische storm op Filipijnen (Foto: ANP)

Docent Assen vervolgd om verkrachten leerling

Justitie vervolgt een 40-jarige docent van een middelbare school in Assen voor verkrachting van een minderjarige leerling. De verdachte moet dinsdag voor de rechtbank in Assen verschijnen. De docent gaf les op een vestiging van scholengroep Terra.

Volgens de tenlastelegging pleegde de docent het misbruik tussen begin juni en eind augustus. Het OM beschuldigt hem ook van het maken van kinderporno. Verder zou hij het slachtoffer ertoe hebben bewogen "getuige te zijn van seksuele handelingen" en aanwezig zijn geweest toen zij "ontuchtige handelingen" verrichtte. Volgens regionale media was het meisje dertien jaar.

De scholengroep was zondag niet bereikbaar voor een toelichting.

Docent Assen vervolgd om verkrachten leerling
Docent Assen vervolgd om verkrachten leerling (Foto: ANP)

Zelfmoordaanslag op christenen in Pakistan

Door een zelfmoordaanslag op een protestantse kerk in het Pakistaanse Quetta zijn zondag zeker negen mensen gedood en ruim vijftig gewond geraakt. Bij de aanslag waren volgens de plaatselijke autoriteiten zeker twee daders betrokken, maar slechts een terrorist wist de ingang van de kerk te bereiken en blies zich op. De ander werd doodgeschoten door de politie toen hij het kerkgebouw naderde. Volgens Pakistaanse media zijn twee andere betrokkenen voortvluchtig.

De kerk wordt op een zondag volgens de plaatselijke politie normaal gesproken bezocht door ongeveer 250 kerkgangers, maar deze week waren er zeker vierhonderd omdat het kerstfeest nadert.

Quetta ligt 700 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Islamabad in de deelstaat Baluchistan. Er zijn dit jaar meerdere zelfmoordaanslagen op verschillende doelen geweest, vooral op leden van de politie en op een militaire basis. Amaq, een medium dat namens terreurgroep Islamitische Staat (IS) spreekt, stelde zondag dat IS achter de aanslag zit.

Pakistan telt naar schatting 208 miljoen inwoners, bijna allemaal moslims. Er wonen slechts rond de 3,5 miljoen christenen. Vorig jaar vielen meer dan zeventig doden bij een bloedige aanslag op christenen in de stad Lahore.

Zelfmoordaanslag op christenen in Pakistan
Zelfmoordaanslag op christenen in Pakistan (Foto: ANP)

VS helpt Poetin aanslag voorkomen

In Rusland is dankzij informatie van de Amerikaanse geheime dienst CIA een aanslag verijdeld. De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag zijn Amerikaanse collega Donald Trump gebeld om hem hiervoor te bedanken. De VS had het Kremlin informatie verstrekt over een groepering die een terreurdaad in Sint-Petersburg voorbereidde.

Volgens persbureau Interfax was de Kazanski-kathedraal in de tweede stad van Rusland het doelwit van aanslagplegers. De CIA had daar lucht van gekregen en de Russische inlichtingendiensten op de hoogte gebracht. Die konden de verdachten snel arresteren.

Poetin beloofde Trump dat de Russen ook onmiddellijk aan de bel zullen trekken als er informatie opduikt over mogelijke terreurdaden in de VS.

VS helpt Poetin aanslag voorkomen
VS helpt Poetin aanslag voorkomen (Foto: ANP)

Senator Doug Jones belooft onafhankelijkheid

 Doug Jones, de net gekozen Democratische senator van Alabama, heeft zondag in een boodschap aan zijn nieuwe collega's gezegd dat hij zich onafhankelijk zal opstellen. "Ik werk met beide partijen. Verwacht niet dat ik steevast voor de Democraten stem. Op bepaalde onderwerpen zou ik de kant van de Republikeinen kunnen kiezen", aldus Jones in het CNN-programma State of the Union.

Jones versloeg vorige week in de tussentijdse verkiezing de Republikeinse kandidaat Roy Moore. Moore was zwaar omstreden door beschuldigingen van seksuele intimidatie. Mede daardoor wordt de aartsconservatieve staat voor het eerst in 25 jaar nu in de Senaat vertegenwoordigd door een Democraat als opvolger van Jeff Sessions. Deze trad als minister toe tot de regering-Trump.

Senator Doug Jones belooft onafhankelijkheid
Senator Doug Jones belooft onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

FC Utrecht heeft de vijfde plaats in de eredivisie af moeten staan aan Feyenoord. Thuis kwam FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo. De bezoekers maakten pas in de laatste minuut de gelijkmaker via invaller Paul Gladon.

FC Utrecht

1 - 1

Heracles Almelo

 34' Ayoub    90+2' Gladon
 
 Gele kaart: Emanuelson, (FC Utrecht), Baas, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 1.859
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
v.d.Maarel
Leeuwin
Janssen
Klaiber
Ayoub
Strieder
v.d.Streek
Emanuelson
Kerk (Dessers/ 82)
Labyad
  Castro
Breukers
Droste
Wuytens
Baas
Niemeijer (Darri/ 69)
Pelupessy
Monteiro (Jakubiak/84)
Kuwas
Vermeij
Peterson (Gladon/84)

Uitslag AZ - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op AZ. In Alkmaar werd het 1-2 voor de bezoekers die hiermee de tweede plaats op de ranglijst over hebben genomen, op vijf punten achter koploper PSV.

Ajax-coach Marcel Keijzer kampte met problemen in de verdediging en gaf zodoende een basisplaats aan Zeefuik, terwijl in de spits de ervaring van Huntelaar verkozen werd boven de jeugdigheid van Dolberg. AZ buitte dit voordeel in het begin goed uit en zocht via de zijkanten veelvuldig de aanval. Zo kregen Weghorst en Van Overeen mogelijkheden, maar zij konden deze niet benutten. Aan de andere kant redde Hatzidiakos van de lijn op inzetten van Van de Beek en in de rebound Huntelaar.

De eerste goal viel in het voordeel van AZ nadat Zeefuik in duel met Jahanbakhsh zijn handen onhandig gebruikte. De aanvaller nam de strafschop zelf en faalde niet. Zeefuik had de kans zijn fout goed te maken, maar schrok van de kans uit een vrije trap en liet de mogelijkheid onbenut. Dat deed Huntelaar vlak voor rust niet op aangeven van Neres: 1-1.

Na de pauze verving Orejuela Zeefuik bij Ajax. De Amsterdammers kregen in de tweede helft al snel een strafschop toen Hatzidiakos Huntelaar omarmde. Schöne schoot vanaf elf meter deze buitenkans binnen. AZ zocht hierna veelvuldig de aanval, waarbij Jahanbakhsh een hoofdrol speelde. De aanvaller zette meermalen teamgenoten vrij voor Onana, maar aan de andere kant kreeg ook Ajax kansen die niet benut werden. De beste kans was voor Friday op aangeven van Jahanbakhsh, maar de invaller raakte de bal verkeerd, waardoor de kans op de gelijkmaker verloren ging. In de slotfase moesten de Alkmaarders verder met tien man, maar kregen in blessuretijd nog een grote kans. Doelman Bizot kopte maar net over en zo bleef het 1-2.

Huntelaar belangrijk tegen AZ (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Huntelaar belangrijk tegen AZ (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

AZ

1 - 2

AFC Ajax

25' Jahanbakhsh (pen)   43' Huntelaar
51' Schöne (pen)
 
Gele kaart: Hatzidiakos (AZ), Zeefuik, F. de Jong (AFC Ajax)
Rode kaart: Svensson (86/2xg) (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Friday/77)
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens (Helmer/65)
  Onana
Zeefuik (Orejuela/46)
De Ligt
F.de Jong
Dijks
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Neres (S.de Jong/80)
Huntelaar
Kluivert (Dolberg/90 1)

Handbalsters pakken bronzen medaille na spannende troostfinale

De Nederlandse handbalsters hebben het WK in Duitsland afgesloten met een bronzen medaille. In de strijd om de derde plaats was Oranje in een spannende slotfase te sterk voor Zweden: 24-21.

Oranje begon moeizaam aan de eerste helft tegen Zweden, maar na tien minuten kwam Nederland beter in het spel. Vooral dankzij Lois Abbingh en Yvette Broch met respectievelijk vijf en vier doelpunten en een uitstekende keepende Tess Wester liep Oranje uit naar een 14-8 voorsprong met de rust.

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen gaf na rust binnen een kwartier een 16-9 voorsprong uit handen, vooral omdat Nederland zeventien minuten lang niet wist te scoren. Met nog tien minuten te gaan stonden de Zweedse handbalsters met 18-16 voor.

Met nog drie minuten te spelen in de tweede helft pakte Nederland voor het eerst de leiding weer terug (20-21), mede dankzij doelpunten van Estavana Polman en Angela Malenstein. In de slotminuten zou uitlopen naar een 24-21 winst.

Sparta stuurt trainer Pastoor de laan uit

Voetbalclub Sparta heeft trainer Alex Pastoor de laan uitgestuurd. Dat heeft de club zondag bekendgemaakt. Niet geheel onverwacht is de reden voor het ontslag dat de prestaties tegenvallen: Sparta haalde slechts elf punten in de eerste zestien wedstrijden en staat op de voorlaatste plek in de Eredivisie.

De club bedankt Pastoor wel voor de samenwerking, wat onder meer leidde tot het kampioenschap in de Jupiler League en - na de daarbij behorende promotie - de handhaving in de Eredivisie. De verwachting is echter niet dat de resultaten onder leiding van Pastoor dit seizoen nog gaan verbeteren. 

Een beslissing over een opvolger zal binnenkort genomen worden, net als beslissingen over eventueel nieuw aan te trekken spelers in de winterstop.

Sparta ontslaat trainer Alex Pastoor (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
Sparta ontslaat trainer Alex Pastoor (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

DENK en Leefbaar botsen hard

Tunahan Kuzu van DENK en Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zijn hard met elkaar in botsing gekomen in het televisieprogramma Buitenhof. Kuzu noemde Eerdmans een "pathologische leugenaar". Eerdmans bestempelde Kuzu op zijn beurt als "aanvoerder van de vijfde colonne" van Turkse buitenlandse invloed in Nederland.

Deze week werd bekend dat de partij DENK mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam is daar de grootste partij. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar in het integratiedebat.

Volgens Eerdmans voelen veel mensen in Rotterdam zich bedreigd door het afnemen van vrijheden. "Wij zien problemen met de man-vrouwverhoudingen. Je ziet dat dat wordt aangejaagd, ook vanuit het buitenland. Daarom hebben wij al heel lang als Leefbaar Rotterdam gezegd: buitenlandse invloeden moet je afdekken".

DENK en Leefbaar botsen hard
DENK en Leefbaar botsen hard (Foto: ANP)

Turkije wil ambassade in Oost-Jeruzalem

Turkije moet een ambassade in Oost-Jeruzalem hebben. Dit zei de Turkse president Erdogan zondag op een bijeenkomst van zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) in het zuiden van het land.

Afgelopen week was Erdogan in Istanbul gastheer op een topconferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) die Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina verklaarde. Dit was een reactie op het omstreden Amerikaanse besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

De Verenigde Naties willen dat het lot van het in 1967 door Israël bezette Arabische oosten van de stad in vredesoverleg wordt vastgelegd. Oost-Jeruzalem zou dan Palestijnse hoofdstad worden.

"We hebben Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van Palestina uitgeroepen, maar we kunnen nog geen ambassade openen omdat het bezet gebied is. Maar zo God het wil, kunnen we daar straks een ambassade open", zei Erdogan volgens Turkse media.

Turkije wil ambassade in Oost-Jeruzalem
Turkije wil ambassade in Oost-Jeruzalem (Foto: ANP)

Skiester Veith wint na ellenlang blessureleed, ook Vonn wint

In het Franse skioord Val d'Isère is het World Cup-weekeinde voor de dames afgesloten. Twee afdalingstrainingen moesten geannuleerd worden, waardoor de afdaling van zondag omgezet werd in een super-G: voor een afdaling moet minstens één training gedaan zijn. Ook zaterdag stond een super-G op het programma, ter vervanging van de afgelaste wedstrijd in St Moritz.

Zaterdag was de Amerikaanse Lindsey Vonn de beste, alweer voor de 78e keer in haar illustere loopbaan. Aan de finish was ze 0,31 seconden sneller dan de immer spectaculair skiënde Italiaanse Sofia Goggia, die Ragnhild Mowinckel 0,08 seconden voor wist te blijven. Voor de 25-jarige Noorse was het een bijzonder moment: na ruim honderd wedstrijden mocht ze voor het eerst het World Cup-podium betreden.

Zondag ging de winst naar Anna Veith en ook dat was bijzonder. De Oostenrijkse zegevierde in maart 2015, toen nog als Anna Fenninger, voor het laatst in de World Cup. Vervolgens kreeg ze te maken met meerdere zware blessures, waar ze nu pas eindelijk volledig van hersteld is. Met 0,48 seconden voorsprong op de Liechtensteinse Tina Weirather kon Veith eindelijk weer juichen, Goggia pakte dit keer op 0,51 seconden de derde plek.

Skiër Hirscher haalt genadeloos uit op reuzenslalom, Svindal wint afdaling

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft tijdens de World Cup in het Italiaanse Alta Badia genadeloos hard uitgehaald op de reuzenslalom. De Oostenrijker won de reuzenslalom in het Italiaanse skioord al voor het vijfde jaar op rij.

Na één run stond Hirscher al aan de leiding, maar de verschillen waren nog niet heel groot. De Noor Henrik Kristoffersen volgde op 0,17 seconden en op 0,33 tellen stond de verrassende Sloveen Zan Kranjec. Manuel Feller uit Oostenrijk gaf 0,37 seconden toe en met 0,49 seconden stond ook de Fransman Justin Murisier nog binnen een halve seconde.

In de tweede run steeg Murisier een plekje, nadat Feller niet hard genoeg ging. Kranjec verdedigde zijn derde plek met succes - in 53 starts pas zijn vierde top-10-klassering en zijn eerste podium ooit. Kristoffersen nam de leiding over, maar vervolgens kwam Hirscher naar beneden. Halverwege was zijn voorsprong een klein beetje gegroeid, vervolgens schopte de Oostenrijker de naverbranders aan: van enkele tienden van een seconde halverwege steeg de voorsprong naar een reusachtige 1,70 seconden aan de finish.

Een dag eerder vond in het Italiaanse Val Gardena de afdaling bij de mannen plaats. Daar ging de winst naar de Noor Aksel Lund Svindal, die na lang blessureleed weer helemaal terug lijkt en volop kans lijkt te maken op het eremetaal op de Spelen in Pyeongchang. Svindal won met 0,59 seconden voorsprong op landgenoot Kjetil Jansrud, het grootste verschil in een World Cup-afdaling in bijna twee jaar tijd. Max Franz uit Oostenrijk eindigde op 0,85 seconden als derde, de onervaren Zwitser Gilles Roulin zorgde met plek vier voor een daverende sensatie.

Uitslag Sparta Rotterdam - Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie uitgehaald bij stadgenoot Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel werd het maar liefst 0-7 voor de regerend landskampioen die voor het eerst sinds 2006 weer in Spangen zegevierde.

Sparta schoot uit de startblokken tegen Feyenoord, maar zag dat de bezoekers na een kwartier spelen al met 0-3 voor stonden. Via Vilhena, Vente (die de vanwege familieomstandigheden afwezige Jørgensen verving) en St. Juste waren de makers van de goals. Na krap een half uur spelen zette opnieuw Vilhena de 0-4 ruststand op de borden.

Na de pauze maakte Tapia er direct 0-5 van, waarna Feyenoord gas terug nam. Dit gaf Sparta de kans om aan te vallen, maar spits Goodwin stuitte op zijn Australische landgenoot Jones. Berghuis schoof de zesde voor Feyenoord nog binnen, waarna Basacikoglu het vlak voor tijd nog erger voor Sparta maakte: 0-7.

Sparta Rotterdam

0 - 7

Feyenoord

    4' Vilhena
8' Vente
15' St. Juste
28' Vilhena
48' Tapia
71' Berghuis
88' Basacikoglu
 
Gele kaart: Fischer, Proschwitz, Dougall (Sparta Rotterdam), Van Beek (Feyenoord)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Breuer
Fischer
Floranus
Sanusi (Veenhoven/56)
Dougall
Duarte
Goodwin (Marfelt/76)
Mühren (Spierings/56)
Proschwitz
  Jones
St.Juste
Van Beek (Diks/58)
Tapia
Malacia (Amrabat/74)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/80)
Vente
Boëtius

Weer wat deals op een rij....Xiaomi, Oneplus, LeEco

1612-1 (Foto: gbofficial)

De Xiaomi Mi A1, een toestel met van alles wat. Een vingerafdruksensor, een dubbele 12MP camera met 2 keer optische zoom, 4GB werkgeheugen,  64GB interne opslag, een Snapdragon 625, 5.5-inch FullHd display en eigenlijk dus gewoon een heel prima toestel qua specificaties. Het is niet 'high-end' maar zeker niet een instappertje. Voor €170,05 kan je hem aanschaffen met coupon dpxiaomia1

Het staat er al, de Mi Note 3 van eveneens Xiaomi. Eigenlijk net een beetje meer dan de A1, met nu 6GB werkgeheugen, een Snapdragon 660, een dubbele 12MP camera, 16MP selfie cam, 5.5-inch FullHD scherm en om het af te maken 128GB interne opslag maar liefst. Voldoende opslag dus als je wat meer wil bewaren qua foto's, films en dergelijke. Met de coupon note3xm voor €297,60 hier te koop.

1612-3 (Foto: gbofficial)

De LeEco L3 S3 X626, een hele mond vol. Eigenlijk wel heel veel telefoon voor het bizarre bedrag van €85,02. Voor dat geld krijg je een telefoon met gewoon een FullHD scherm van 5.5-inch, een Helio X20 deca-core processor, 4GB werkgeheugen, 32GB interne opslag en een 21MP camera achter. Kortom, voor het geld zeker de moeite met coupon leecox626 via deze link.

1612-4 (Foto: gbofficial)

Wie kent hem inmiddels niet, de OnePlus 5T. Hij is al vaker voorbij gekomen met korting en deze keer dus opnieuw. Een korte lijst met specificaties om een idee te krijgen.

  • 6-inch FullHD AMOLED scherm
  • Snapdragon 835 octa-core 
  • 6/8GB werkgeheugen
  • 64/128GB interne opslag
  • Gorilla Glass 5, 2.5D
  • 20MP+16MP dual-camera
  • Dash-charge

Dit toestel is te koop met korting in twee varianten, verschilende coupons dus let daar even op.

  1. 6GB werkgeheugen + 64GB opslag voor €433,64 met coupon oneplus5y
  2. 8GB werkgeheugen + 128GB opslag voor €476,16 met coupon hk5toneplus

1612-5 (Foto: gbofficial)
 
Met deze draadloze lader ben je klaar voor de toekomst. Ze kunnen steeds sneller laden en zijn voor vele toestellen geschikt. Kijk even op de productpagina of dit ook voor jouw toestel het geval is. De TOCHIC Qi draadloze lader kost maar €7,64 met coupon GBNL121402


Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Simmons aangeklaagd voor seksueel wangedrag

Kiss-voorman Gene Simmons wordt aangeklaagd voor seksueel wangedrag. Volgens een radiopresentator maakte hij "ongewenste avances" en zou de bassist haar hebben "vastgegrepen", zo melden Amerikaanse media zondag.

Het incident vond plaats tijdens een interview op 1 november in een restaurant in de stad Highland in Californië. Volgens de documenten van de rechtbank zou Simmons "zelfverzekerd haar hand op zijn knie hebben geplaatst". Simmons zou geen uitleg hebben kunnen geven over het waarom van zijn gedrag toen de vrouw hem daarnaar vroeg.

Toen de vrouw een selfie maakte met Simmons, plaatst de bassist zijn hand op haar achterwerk. De voorman van Kiss zelf ontkent alle aantijgingen.

Het is de tweede maal in korte tijd dat Simmons een aanvaring heeft tijdens een interview. Zender Fox deed hem recent in de ban nadat hij tijdens een bezoek medewerkers had beschimpt en beledigd.

Simmons aangeklaagd voor seksueel wangedrag
Simmons aangeklaagd voor seksueel wangedrag (Foto: BuzzE)

Uber beticht van spionagepraktijken

Technologiebedrijf Uber heeft wereldwijd rivalen bespioneerd. Dat gebeurde onder meer via een netwerk van spionnen die getraind zouden zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat stelt een voormalige medewerker van het bedrijf achter de taxiapp in een brief. De brief is ingebracht als bewijsstuk in een rechtszaak.

Uber is in een rechtszaak verwikkeld met Alphabet-dochter Waymo, die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's. Waymo beschuldigt Uber ervan gevoelige bedrijfsinformatie te hebben gestolen. Uber zou onder meer gebruik hebben gemaakt van hacken, omkoping en mensen die zich voordeden als taxichauffeurs om zo gevoelige informatie los te peuteren over rivalen.

Deze informatie werd vervolgens doorgespeeld naar de voormalige topman van Uber, Travis Kalanick. Uber zegt in een reactie dat als er in het verleden al sprake was van spionage van rivalen, hiermee onder het nieuwe management is gestopt.

Uber beticht van spionagepraktijken
Uber beticht van spionagepraktijken (Foto: ANP)

Admiraal ontslagen wegens ramp met onderzeeër

De Argentijnse admiraal Marcelo Srur is ontslagen vanwege de ramp met de onderzeeër ARA San Juan. Op 15 november ging na een explosie alle contact met de duikboot verloren, die sindsdien met 44 opvarenden aan boord onvindbaar is gebleken.

Srur (60) was de opperbevelhebber van de Argentijnse marine.

De marine van het Zuid-Amerikaanse land zocht met behulp van buitenlandse schepen intensief naar de San Juan maar slaagde er niet in de boot of resten ervan de traceren. De onderzeeër verdween in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan, ongeveer 400 kilometer uit de Argentijnse kust.

Minister van Defensie Oscar Aguad ontsloeg de verantwoordelijke militair omdat hij de afgelopen tijd steeds meer versies hoorde van de zwakke rol die de marine bij het incident speelde. Srur is niet de eerste die wegens de ramp de laan is uitgestuurd. Afgelopen week werden al twee anderen ontslagen.

Admiraal ontslagen wegens ramp met onderzeeër
Admiraal ontslagen wegens ramp met onderzeeër (Foto: ANP)

Forum voor Democratie virtueel groter dan PVV

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het Forum voor Democratie groter zijn dan de PVV. De partij van Thierry Baudet zou uitkomen op vijftien zetels (+dertien), terwijl Geert Wilders zes zetels zou moeten inleveren om uit te komen op veertien.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ook de PvdA staat in de peiling op vijftien zetels. Dat zijn er zes meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

De wisseling van de wacht bij de SP, waar Lilian Marijnissen Emile Roemer opvolgde als de nieuwe fractievoorzitter, heeft een klein positief effect voor de partij. In de peiling staat de SP nu op veertien zetels. Dat zijn er net zoveel als bij de verkiezingen van vorig jaar, maar het is er een meer dan bij de peiling van De Hond van vorige week.

Forum voor Democratie virtueel groter dan PVV
Forum voor Democratie virtueel groter dan PVV (Foto: ANP)

Opstand in bioscoop vanwege stille Star Wars

De politie moest te hulp schieten toen woedende fans zich vrijdagavond tegen bioscooppersoneel keerden nadat het geluid het liet afweten tijdens een vertoning van The Last Jedi, de nieuwe Star Wars-film.

De meeste bezoekers van het theater in Burbank in Californië hadden al maanden van tevoren een kaartje gekocht en waren volgens The Los Angeles Times verkleed als hun favoriete personages uit de reeks. Het geluid viel uit na de openingsscene. De fans renden massaal de zaal uit en schreeuwden tegen het personeel dat ze de fout moesten herstellen en de film opnieuw moesten starten.

Op internet circuleren filmpjes waar te zien is hoe boos sommige bezoekers waren. De bioscoop besloot echter The Last Jedi niet opnieuw te beginnen omdat het strakke draaischema in de zaal dit niet toe stond.

"Toen werden de mensen pas écht heel erg boos", vertelt een ooggetuige. Het theater belde alarmnummer 911 om de problemen het hoofd te bieden. Toen de agenten arriveerden, bedaarden de gemoederen enigszins. Er werden geen arrestaties verricht, aldus de Los Angeles Times. De bezoekers kregen wel het geld voor hun kaartjes terug.

Opstand in bioscoop vanwege stille Star Wars
Opstand in bioscoop vanwege stille Star Wars (Foto: BuzzE)

Hearthstone: Kobolds & Catacombs

Op 7 december lanceerde de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone, Kobolds & Catacombs. De uitbreiding introduceerde een compleet nieuwe singleplayer-ervaring en een hele hoop kaarten waarbij slim deckbuilding centraal staat. Puddington en Noppie2000 hebben de uitbreiding uitgebreid (hehe) gespeeld en hun favoriete kaarten op een rijtje gezet en blikken ook terug op de Dungeon Runs.

Fun met Funda #80 Kopje thee?

In Soerendonk vinden we aan de Kruisstraat deze mooie boerderij met vrijstaande berging. Op het oog ziet het er wat bedompt en saai uit, maar als je daar doorheen weet te prikken heb je voor slechts 3,5 ton (exclusief verbouwingskosten) een waar koopje in handen. De boerderij is nog vrijwel authentiek en gezien de enorme verzameling hielden de vorige bewoners wel van een kopje thee. 

Boerderij in Soerendonk (Foto: Funda)
Boerderij in Soerendonk (Foto: Funda)

PVV: 'Stop linkse indoctrinatie in ons onderwijs'

De PVV eist uitleg van de minister van OCW over de schoolopdracht aan leerlingen van het Gregorius College waarbij zij “Wilders rot op” moesten zingen.
Deze vorm van indoctrinatie is totaal onacceptabel en geeft eens te meer aan dat ons onderwijs verziekt is door leraren die onze leerlingen dagelijks bestoken met hun eigen linkse politieke standpunten aldus de PVV. 

PVV-woordvoerder onderwijs Harm Beertema: “Leraren dienen kennis en kunde over te brengen en zich in ieder opzicht te onthouden van politiek activisme en indoctrinatie van hun leerlingen. Leraren dienen zich in de klas neutraal te uiten. Ze dienen hun eigen politieke voorkeuren, welke dat ook zijn, niet mee de klas in te nemen. Dinsdag zal ik mondelinge vragen stellen om opheldering te vragen aan de minister over deze onacceptabele vorm van politieke indoctrinatie.”

Update 10:10 uur
Reactie theaterbureau
Inmiddels heeft het bureau DOX, dat de workshop op het Gregorius College verzorgde (in maart, het filmpje is al negen maanden oud), gereageerd. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het filmpje namelijk 'niet in de context getoond'. Het thema van de werkweek was 'Opstand', waarbij de Nederlandse politiek en de Amerikaanse verkiezingen belangrijke onderwerpen waren. Vaessen: "Het thema werd daarbij van vele zijden door de leerlingen belicht. Het fragment laat één van de kanten zien. Het is ons niet duidelijk waarom specifiek deze scène is uitgekozen en niet een van de andere. Het doel van de week was juist om alle verschillende aspecten te verkennen, en niet één specifiek standpunt. We vinden het jammer dat het filmpje zo uit zijn context getoond wordt. DOX vindt in haar werk en educatie het benadrukken van veelzijdigheid juist erg belangrijk."

De school zelf heeft nog niet gereageerd. Het filmpje komt van de moeder van een aanwezige leerling, die bij de school heeft geklaagd maar naar eigen zeggen geen reactie kreeg, en haar kind daarop van school haalde.

Martin neemt woorden over Froome terug: "Begrijp dat hij geen voorkeursbehandeling krijgt"

Tony Martin stelt de scherpe mening die hij donderdag op Facebook had over de zaak-Froome bij. Dat schreef hij zaterdag op zijn Facebookpagina. "Ik begrijp nu dat de UCI in deze zaak de regels respecteert en dat Chris Froome geen voorkeursbehandeling geniet", aldus Martin op Facebook. Donderdag schreef de Duitse tijdritspecialist dat hij razend kwaad was en dat er een dubbele standaard is bij de UCI.

Eerder deze week kwam naar buiten dat Chris Froome tijdens de Ronde van Spanje positief had getest op een te grote hoeveelheid salbutamol. Martin reageerde vrijwel direct, maar neemt nu toch zijn woorden terug. "Ik heb zelfs telefoon gehad van een verantwoordelijke van de UCI om de gang van zaken uit te leggen. Zoals het reglement zegt, moet elke atleet het recht krijgen om uit te leggen of de resultaten van de analyse op een natuurlijke wijze te verklaren zijn."

"Dit gezegd zijnde, ben ik nog altijd heel boos dat er weer een dopingzaak opduikt in onze sport. Ik doe verder zoals ik altijd gedaan heb en blijf een sterk standpunt innemen in de strijd tegen doping", sluit Martin af op Facebook.

Hollywood richt anti-misbruikcommissie op

De entertainmentsector in de Verenigde Staten heeft een commissie opgericht die gaat strijden tegen seksuele intimidatie in Hollywood. De commissie bestaat uit belangrijke mensen uit de film- en televisiewereld.

Aan het hoofd van The Commission on Sexual Harassment and Advancing Equality in the Workplace staat juriste Anita Hill. Deze professor kreeg bekendheid in de Verenigde Staten toen zij een kandidaat voor het Hooggerechtshof beschuldigde van seksuele intimidatie.

Sinds de verhalen over producent Harvey Weinstein in The New York Times van afgelopen oktober is er een golf aan beschuldigingen van seksueel misbruik op gang gekomen. Verschillende grote namen uit Hollywood zijn beschuldigd van seksuele intimidatie, aanranding en misbruik, zoals acteur Kevin Spacey en komiek Louis C.K.

Hollywood richt anti-misbruikcommissie op
Hollywood richt anti-misbruikcommissie op (Foto: BuzzE)

Torres schiet Atlético Madrid naar tweede plaats

Atlético Madrid is de nieuwe nummer twee in de Spaanse competitie. Atlético won hun thuiswedstrijd tegen Alaves met 1-0.

Doordat Valencia zaterdag verloor van Eibar nemen de Madrilenen de tweede plaats over van Valencia. Atlético Madrid heeft drie punten minder dan Barcelona, dat zondag thuis tegen Deportivo La Coruna speelt.

Atlético was veel sterker dan Alavés, maar de thuisploeg moest tot de 74ste minuut wachten tot ze op voorsprong kwam tegen de nummer achttien van de Spaanse competitie. Invaller Fernando Torres tikte de 1-0 binnen na een voorzet van Sime Vrsaljko.

Aanslagpleger 'Berlijn' al sinds 2015 in beeld

De politie en de veiligheidsdiensten hadden dader Anis Amri van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn al sinds november 2015 in beeld als terreurverdachte.

Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag die geheime dossiers over Amri inzag. Uit die gegevens blijkt dat de inlichtingendiensten wisten dat de Tunesiër al in december 2015 via zijn smartphone zocht naar informatie over bommen en granaten.

In februari 2016 zou er zelfs een telefoongesprek met Islamitische Staat in Libië zijn afgeluisterd waar Amri zich aanbood als zelfmoordterrorist. Na de aanslag werd duidelijk dat de Duitse veiligheidsdiensten Amri al in de gaten hielden, maar volgens Die Welt was hij nog eerder en nog nadrukkelijker in beeld als potentiële terreurpleger dan tot nu toe bekend was.

Amri reed op 19 december met een gestolen truck een kerstmarkt van Berlijn op. Er kwamen twaalf mensen om en er raakten 67 mensen gewond. Amri werd op de vlucht in Italië door de politie doodgeschoten.

Aanslagpleger 'Berlijn' al sinds 2015 in beeld
Aanslagpleger 'Berlijn' al sinds 2015 in beeld (Foto: ANP)

'Meerderheid Britten wijst brexit nu af'

Een meerderheid van de Britten wijst op dit moment de brexit af. Een opiniepeiling van BMG Research in opdracht van The Independent onder ongeveer 1400 stemgerechtigden heeft uitgewezen dat 51 procent nu tegen een vertrek uit de Europese Unie is. Slechts 41 procent wil dat premier Theresa May doorgaat met de onderhandelingen, die de tweede fase ingaan. Sinds de volksraadpleging in 2016 is de brexit-aanhang niet zo klein geweest.

Van de respondenten gaf zeven procent aan "het niet te weten", de rest wilde de vraag niet te beantwoorden. Toen de onderzoekers er bij de twijfelaars en weigeraars op aandrongen zich toch uit te spreken op straffe van uitsluiting steeg het percentage dat liever in de EU blijft naar 55,5 procent, 44,5 blijft de voorkeur geven aan scheiding.

BMG-baas Michael Turner zei dat de peiling wel een duidelijke trend aangeeft, maar zeker niet alles zegt omdat onder de ondervraagden ook mensen waren die anderhalf jaar geleden niet de moeite hebben genomen naar de stembus te gaan. Onder hen zijn nu aanzienlijk meer 'nee' dan 'ja' zeggers tegen brexit. The Independent komt zondag met een speciale editie waarin politieke kopstukken wordt gevraagd of het niet tijd wordt voor een nieuw referendum.

'Meerderheid Britten wijst brexit nu af'
'Meerderheid Britten wijst brexit nu af' (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 17 december [gesloten]

Vandaag gaan we weer met Nintendo aan de gang!

Voor Wii U lanceerde Pokkén Tournament, een cross-over tussen de vechtstijl van Tekken met Pokémon als de vechters. De game heeft een remaster gekregen voor Nintendo Switch, met extra Pokémon in de line-up en wat extra opties.

Pokkén Tournament DX

Vandaag mogen wij Pokkén Tournament DX voor Switch weggeven. De vraag is: Welke support Pokémon zijn toegevoegd om Sun en Moon te vertegenwoordigen?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Nintendo.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.