'Doorgaan tot laatste Zwarte Piet weg is'

De actievoerders die hun onvrede willen uiten over Zwarte Piet zijn zaterdagmiddag rond 14.30 uur aangekomen op het plein in Dokkum waar ze mogen demonstreren. De groep mocht als enige het plein op zonder dat anderen welkom waren tijdens de demonstratie. De burgemeester kijkt tevreden terug maar de actievoerders zijn vastbesloten door te gaan.

Ze kwamen zaterdag kort na 14.00 uur begeleid door ME met drie bussen aan in Dokkum. Lopend op weg naar het centrum riepen ze; 'No more blackface'. De sfeer was een beetje grimmig . Maar rond het plein is het rustig. De actievoerders dragen spandoeken met daarop teksten als ´Zwarte Piet is zwart verdriet´.

De actie was aangevraagd door Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich naar eigen zeggen richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het ging om een inhaalactie omdat de actie tegen Zwarte Piet die gepland stond tijdens de nationale intocht van Sinterklaas door tegendemonstranten werd verhinderd. De bussen waarin de activisten zaten, werden op de A7 klemgereden door Friese pro-Piet-actievoerders.

Ook vertegenwoordigers van het extreemrechtse Pegida hadden zich zaterdag in Dokkum gemeld. Zij wilden met zwarte pieten pepernoten uitdelen in Dokkum.

Update 21.14 uur
Burgemeester Marga Waanders kijkt tevreden terug op de demonstratie van de tegenstanders van Zwarte Piet zaterdag op een plein in het centrum van Dokkum.

"Alles is bijzonder goed verlopen. Dit heb ook zo vernomen van de organisatie van de demonstratie, dat doet mij deugd. Ik heb de gehele demonstratie via een live-verbinding gevolgd. Ik heb ook een kort bezoek gebracht om kennis te maken met de demonstranten en ik vond de sfeer ontspannen."

Waanders staat nog steeds achter haar beslissing de demonstratie tijdens de landelijke intocht te verbieden. "Het was een terecht besluit, vooral ook gezien de veiligheid van de demonstranten." Aanhangers van Pegida mochten zaterdag van de gemeente niet het plein op. Ze wilden als Zwarte Piet pepernoten uitdelen. "Met het uitdelen van pepernoten als Zwarte Piet was niks mis, maar mede vanwege hun eigen veiligheid hebben wij hen de gelegenheid gegeven om dit bij de supermarkt te doen. Ook dit verliep heel ontspannen", aldus Waanders.

Doorgaan
De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn voorlopig niet van plan om te stoppen. "We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen", zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep.

Afriyie en zijn medestanders zijn boos dat ze op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas niet konden demonstreren nadat ze tegen waren gehouden op de A7. "De misdaad is toen beloond. Er is toen gekozen voor de witte kinderen. Het is daarom noodzakelijk dat we hier nu zijn."

Actievoerders gearriveerd in Dokkum
Actievoerders gearriveerd in Dokkum (Foto: ANP)