FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 november 2017

Vitesse na knotsgek duel opnieuw onderuit

Vitesse lijkt Europese overwintering te kunnen vergeten. De Arnhemmers gingen in de vierde speelronde van de Europa League in eigen huis met 0-2 onderuit in een knotsgek duel tegen Zulte Waregem. Alleen een wonder kan nog zorgen dat het team van Henk Fraser dorogaat.

In de vorige ronde werd in België met 1-1 gelijkgespeeld tegen Zulte Waregem. Vanavond kwamen de Belgen al heel snel op een 0-1 voorsprong nadat Fankaty Dabo uit een hoekschop de bal in eigen goal werkte. Twee weken geleden gebeurde hetzelfde, maar toen was het Guram Kashia die het overkwam. Het gebeurde dit keer in de derde minuut, precies op het moment dat de Vitesse-fans de overleden Abubakari Yakubu eerden.

Niet veel later raakte Onur Kaya namens Zulte uit een vrije trap de paal. Vitesse richtte zich op en kreeg hulp van scheidsrechter Aranovskiy die veelvuldig met kaarten strooide en Kingsley Madu na nog geen half uur met tweemaal geel het veld uit stuurde. De Arnhemmers profiteerden van het mannetje meer en zetten Zulte flink onder druk. Mason Mount raakte de lat en schoten van Milot Rashica gingen naast. Vlak voor rust kopte Rashica uit een hoekschop via de keeper tegen de lat.

Na de pauze ging Vitesse door met aanvallen, waarbij Tim Matavz het gevaarlijkst was. Alexander Büttner liep echter onhandig tegen zijn tweede gele kaart aan, waardoor ook hij kon douchen. Het betekende tien tegen tien. De Arnhemmers kwamen via Mount op gelijke hoogte, maar vanwege hinderlijk buitenspel van Thomas Bruns werd de treffer geannuleerd.

Omdat Vitesse veel risico nam kwam er ruimte voor Zulte dat via Kaya raakschoot. Bruns scoorde hierna nog, maar vanwege duwen tegen Brian Hamalainen werd ook zijn goal afgekeurd, waardoor het 0-2 bleef.

In het andere duel in de groep won Lazio Roma met 1-0 van OCG Nice. De Italianen zijn met de maximale buit van twaalf punten uit vier duels al geplaatst voor de volgende ronde. Nice staat tweede met zes punten, voor Zulte (drie punten) en Vitesse (een punt). In de volgende ronde moet Vitesse op bezoek bij Lazio, terwijl in de laatste speelronde het Nice van Wesley Sneijder naar Arnhem komt.

Scheidsrechter Yevhen Aranovskiy (R) geeft Alexander Buttner (L) de rode kaart (2x geel).
Scheidsrechter Yevhen Aranovskiy (R) geeft Alexander Buttner (L) de rode kaart (2x geel). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Snookeraar Yan (17) klopt na O'Sullivan ook viervoudig wereldkampioen Higgins

Snookeraar Yan Bingtao blijft furore maken op het International Championship in het Chinese Daqing. De pas 17-jarige Chinees wordt al een jaar of twee als megatalent gezien, maar begint het deze week écht waar te maken.

In de eerste ronde stuurde Yan grootheid Ronnie O'Sullivan al naar huis, donderdag verscheen hij aan de tafel in de kwartfinale tegen John Higgins. De Schot is niet zomaar een speler: hij is de huidige nummer drie van de wereld en viervoudig wereldkampioen. Daar had Yan echter allemaal geen boodschap aan en met onder meer breaks van 52, 99, 89 en een zeer fraaie 123 liet hij Higgins nagenoeg kansloos: 6-2.

In de halve finales staat Yan vrijdag tegenover Mark Allen, die Judd Trump versloeg. Mark Selby neemt het in de andere halve finale op tegen Martin Gould, die zijn Engelse landgenoot Ali Carter versloeg. Wereldkampioen Selby rekende af met Robbie Williams. Voor Yan kan het zijn eerste zege ooit worden op een rankingtoernooi.

AC Milan en AEK Athene scoren weer niet

AC Milan is ook in de tweede groepswedstrijd van de Europa League tegen AEK Athene niet tot scoren gekomen. De Italianen zijn nog wel koploper in groep D.

In een matte eerste helft slaagden beide elftallen er nauwelijks in om echt dreigend te zijn voor het doel. Rodrigo Galo loste namens de Griekse thuisploeg een afstandsschot, terwijl Milan in aanvallend opzicht geen vuist kon maken. Het ontbrak bij de Italiaanse bezoekers te vaak aan een goede eindpass.

Na de pauze probeerde Milan in een hoger tempo te voetballen en via Riccardo Montolivo en Alessio Romagnoli werden wat kansjes gecreëerd. Diezelfde Montolivo was na bijna een uur dicht bij een goal, maar hij raakte de paal. Vervolgens kon ook AEK Athene weer voor gevaar zorgen. Kostas Galanopoulos, Hakan Calhanoglu, Jakob Johansson en Suso faalden echter ook in de afronding, waardoor het net als in Milaan 0-0 bleef.

In Kroatië stond NK Rijeka tegenover Austria Wien, dat er met een ruime zege vandoor ging. Dominik Prokop scoorde in de 41e minuut, Domagoj Pavicic tekende na ruim een uur voor de gelijkmaker. Prokop zette Wien een minuutje later echter wederom op voorsprong, waarna Tarkan Serbest en Christoph Monschein het afmaakten: 1-4.

De Rossoneri zijn met acht punten koploper in groep D, AEK Athene heeft er zes. Austria Wien (vier punten) en NK Rijeka (drie) doen ook nog mee voor een plek in de tweede ronde.

Groep C
In groep C vielen twee gelijke spelen te noteren. Ludogorets Razgrad kreeg Sporting Braga op bezoek en Marcelinho zette de Bulgaren halverwege de tweede helft op voorsprong. Zeven minuten voor tijd maakte Fransergio de gelijkmaker en daar bleef het bij. Florian Grillitsch zette 1899 Hoffenheim op voorsprong in Istanbul, waar Basaksehir dankzij een goal van Edin Visca in de 93e minuut toch een punt pakte.

Met acht en zeven punten staan Ludogorets en Braga bovenaan, gevolgd door Hoffenheim (vier) en Basaksehir (twee).

Groep F
Eindelijk werd in groep F een beetje gescoord. Niemand minder dan Jefferson Farfan zette Lokomotiv Moskou al vroeg op 1-0 tegen het Moldavische Sheriff Tiraspol, maar dat hielp de Russen uiteindelijk niet. Ziguy Badibanga liet kort voor rust de gelijkmaker optekenen, Josip Brezovec schonk Sheriff na een klein uur de 1-2 zege.

FC Kopenhagen won ondertussen thuis tegen het Tsjechische Fastav Zlin. Michael Lüftner opende kort voor rust de score, Benjamin Verbic was in de tweede helft twee keer trefzeker: 3-0. Met zes punten hebben Kopenhagen en Sheriff de leiding in handen, voor de vijf punten van Lokomotiv. Met twee punten wordt overwintering voor Fastav een uitdaging.

Kamer verwerpt moties van wantrouwen Wilders

De Tweede Kamer heeft donderdagavond moties van wantrouwen tegen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) verworpen. Ze waren ingediend door PVV-leider Geert Wilders omdat de twee een dubbel paspoort hebben. Ollongren (D66) heeft ook de Zweedse nationaliteit, Visser tevens de Kroatische nationaliteit. Volgens Wilders zorgt een dubbele nationaliteit voor ,,een schijn van dubbele loyaliteit". Zijn moties werden alleen gesteund door FvD van Thierry Baudet.

Een motie van wantrouwen tegen CDA-minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) onderging eenzelfde lot. Volgens Wilders is Grapperhaus' aanstelling een gevaar voor de samenleving omdat hij zich in het verleden heeft uitgesproken voor een terugkeer van jihadisten.

Premier Rutte had de moties van wantrouwen met klem ontraden. De motie tegen Ollongren en Visser noemde hij walgelijk. Eerder in het debat had de premier onderstreept dat de Grondwet zich niet verzet tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit.

Kamer verwerpt moties van wantrouwen Wilders
Kamer verwerpt moties van wantrouwen Wilders (Foto: ANP)

Verwijsindex kan kindermishandeling signaleren

Kindermishandeling is een heikel onderwerp in de samenleving. Men praat er niet of nauwelijks over. Ook in de kinderopvang, bij uitstek een plaats waar dit vroegtijdig gesignaleerd kan worden, weet men zich geen houding te geven als het gaat om kindermishandeling. 

De Verwijsindex Risicojeugd (ook wel VIR) biedt een helpende hand. Het landelijke platform stelt zorgverleners in staat om snel in te zien of een jongere al eerder hulp heeft gehad en zo ja, om samen met de eerdere zorgverlener te overleggen over welke hulp er gewenst is met betrekking tot de bewuste jongere. 

Op deze manier kan het ook het beleid en de aanpak van (vroeg)signalering en opsporing van kindermishandeling en huiselijk geweld worden versterkt. Het digitale systeem is een platform waar hulp- en zorgverleners terecht kunnen om hun zorgen te delen. Jesse Thevenet, beleidsregisseur gemeente Amersfoort, zegt: "Bij een niet-pluis gevoel in deze fase zet je een signaal in de VIR". Hij vervolgt: "Daarmee toets je of andere professionals al eerder iets door hebben gegeven over het kind waar je zorgen om hebt."

Als er een match ontstaat (het vaker voorkomen van een kind in de VIR)  treedt het regiomodel in werking waarin bepaald wie de regie moet gaan voeren. Het is wel de bedoeling om samen te werken en niet om de jongere door te verwijzen naar andere instanties. 

Signalering en ontzorgen
Thevenet: “Medewerkers in de kinderopvang hebben een signaleringsfunctie, de VIR is er dus om ze te ontzorgen. Maar voorop staat wel dat je durft te delen wat je gezien hebt. Stel het kind centraal en begin gewoon met het bespreekbaar maken. De veelgebruikte zin ‘Niets doen is geen optie’ gaat wat dat betreft nog steeds op.”

Lyon dient Everton genadeklap toe in Europa League

Olympique Lyon heeft ook het tweede groepsduel met Everton in de Europa League gewonnen. De Fransen maakten na rust het verschil in de vierde speelronde in groep E.

Hoewel de thuisploeg in de openingsfase wat meer balbezit had, duurde het tot halverwege de eerste helft voordat één van beide teams echt gevaarlijk werd. Bertrand Traoré zag zijn kopbal gekeerd worden door doelman Jordan Pickford, waarna Nabil Fekir voorlangs schoot. Vlak voor rust moest Cuco Martina per brancard het veld verlaten. De oud-speler van FC Twente kwam ongelukkig terecht na een duel met Gnaly Cornet.

Kort na de pauze maakte Idrissa Gueye bijna de openingstreffer voor Everton. Zijn inzet werd knap gepareerd door doelman Anthony Lopes. Lyon had in de tweede helft nog weinig laten zien toen het halverwege de eerste helft toch 1-0 werd. Met zijn laatste actie van de wedstrijd kon Traoré de bal in het doel schuiven.

Een minuut of acht later was het duel beslist. Mariano Díaz, de vervanger van Traoré, stuitte eerst nog op Pickford, maar daarna zorgde Memphis Depay ervoor dat Houssem Aouar de bal laag in de verre hoek kon mikken. Even later werd het voor The Toffees nog kanslozer toen Morgan Schneiderlin zijn tweede gele kaart pakte. Het slotakkoord was vervolgens voor Depay zelf. De Oranje-international kopte een afgemeten voorzet van Jordan Ferri in het doel, waardoor het in 3-0 eindigde. 

Een rake strafschop van Josip Ilicic, na een ruim half uur, leek Atalanta lang definitief naar de knock-outfase te helpen. Met Hans Hateboer in de basis en Marten de Roon als invaller zagen de Italianen in de 94e minuut echter hoe Apollon Limassol voor eigen publiek een puntje pakte, dankzij Emilio Zelaya: 1-1.

Olympique Lyon is door de uitslagen van donderdag zo goed als zeker van een plek in de tweede ronde, terwijl Everton definitief is uitgeschakeld. Atalanta heeft net als de Fransen acht punten, Apollon staat op drie.

Groep A
Maccabi Tel Aviv werd in groep A definitief uitgeschakeld. Patrick Twumasi hielp FC Astana in Israël naar een 0-1 zege. Een treffer van Carlos Bacca en een eigen goal van Simon Deli zorgden ervoor dat Villarreal bij Slavia Praag met 0-2 won.

Met acht punten gaat Villarreal aan de leiding in de groep, voor de zeven punten van het verrassende Astana. Slavia Praag heeft met vijf punten eveneens nog kansen, Maccabi ligt er met één punt uit.

Groep B
In groep B won Dinamo Kiev op bezoek bij Young Boys uit Zwitserland. Een goal van Vitaliy Buyalskyi na zeventig minuten spelen bracht de 0-1 eindstand op het scorebord. In Belgrado won Partizan het verhitte duel met het Albanese Skënderbeu Korçë met 2-0, dankzij goals van Zoran Tosic en Léandre Tawamba. 

Met tien punten is Dinamo Kiev zeker van een plek in de volgende ronde. Partizan staat tweede met vijf punten, voor de drie van Young Boys en de twee punten van Skënderbeu.

Bezoek Wilders aan Molenbeek afgeblazen

Het bezoek dat PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vrijdag aan Molenbeek zouden brengen gaat niet door. "Klopt, als wij de wet niet willen overtreden, kunnen we onze plannen niet uitvoeren", laat Dewinters woordvoerder weten.

Zowel de burgemeester van Molenbeek als die van Brussel heeft de 'islamsafari' verboden uit vrees voor verstoring van de openbare orde. De twee politici zouden ook naar de Grote Moskee in Brussel gaan, maar de burgemeester zegt geen "racistische haatboodschap" te tolereren.

"Anno 2017 wordt het islamkritische volksvertegenwoordigers verboden om hun werk te doen", aldus de woordvoerder van Dewinter. Eerder op de dag zei hij nog dat het bezoek ondanks het verbod door zou gaan.

Persconferentie

Wilders en Dewinter geven wel een persconferentie in het federaal parlement. Ze overleggen nog over wat ze eventueel verder kunnen doen in Brussel, aldus de zegsman.

"Brussel en Molenbeek zijn 'shariazones' geworden waar de islam de plak zwaait en burgemeesters als dhimmi collaboreren", twitterde Dewinter. Wilders had het over een "Acte van Capitulatie". "Parlementariërs verboden. Islam en terreur toegestaan. Molenbeek Islamstaat", aldus de PVV-leider.

Bezoek Wilders aan Molenbeek afgeblazen
Bezoek Wilders aan Molenbeek afgeblazen (Foto: ANP)

Devils winnen weer in NHL, Penguins met moeite langs Oilers

De ijshockeyers van de New Jersey Devils blijven prima bezig in de NHL. Op bezoek bij de Vancouver Canucks won de ploeg dankzij een treffer van Jimmy Hayes en een empty net goal van Drew Stafford met 0-2.

De Devils staan tweede in de Eastern Conference met achttien punten uit elf wedstrijden, maar hebben wel twee duels minder gespeeld dan de Tampa Bay Lightning, die na dertien duels op 21 punten staan. 

De Pittsburgh Penguins trokken eveneens naar Canada. De regerend kampioen won van de Edmonton Oilers nadat Evgeni Malkin in de derde periode de 2-3 op het scorebord zette. De Penguins staan in het oosten derde achter de Devils, met zeventien punten uit veertien wedstrijden.

Van de topploegen in het westen kwamen naast de Canucks alleen de Chicago Blackhawks en San Jose Sharks in actie. De Blackhawks wonnen thuis met 3-0 van de Philadelphia Flyers, de Sharks klopten de Nashville Predators met 4-1.

Uitslagen NHL woensdag
Vancouver Canucks - New Jersey Devils 0-2
Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins 2-3
Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 3-0
San Jose Sharks - Nashville Predators 4-1
Anaheim Ducks - Toronto Maple Leafs 1-3

De beste superslowmobeelden van oktober (Bron: YouTube)

Bouwmateriaal gearriveerd op St. Eustatius

De eerste lading met diverse bouwmaterialen aan boord is aangekomen op Sint Eustatius. Het materiaal is bestemd voor reparatie aan huizen die verwoest of ernstig beschadigd zijn door de orkanen Irma en Maria. De lading bestaat voornamelijk uit hout, metaal en zink.

De distributie van van het materiaal valt onder verantwoordelijkheid van de gouverneur van Sint Eustatius, Julian Woodley. De verbouwing van de beschadigde huizen vindt in fases plaats, waarbij de ergst beschadigde huizen als eerste in aanmerking komen voor het bouwmateriaal. Een tweede schip met bouwmaterialen is onderweg en zal dit weekend aankomen op Sint Eustatius.

Het materiaal is vervoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verantwoordelijk voor de noodhulp en wederopbouw van de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Drop kan levensgevaarlijk zijn

Voor wie wel eens met veel plezier een hele zak drop naar binnen werkt, komt de Amerikaanse FDA nu met een tip: doe toch maar even niet.

Zoals alle dikke mensen heeft uw trouwe verslaggever er ook wel eens last van. Open een zak en of het nou chips, schuimpjes, drop of wat dan ook is, die zak zou zomaar eens gelijk leeg kunnen gaan. Nu zegt de FDA ons dat we dat bij drop maar beter niet kunnen doen, het zou zelfs levensgevaarlijk zijn. Dit gevaar komt van de stof glycyrrhizhine.

Hoge bloeddruk, kaliumtekort, hartritmestoornissen, allemaal het resultaat van een onschuldig dropje. Als je zo'n 50 gram per dag eet, kan je in het ziekenhuis terecht komen volgens de FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. 

Ons eigen Voedingscentrum is iets gematigder, die geven als richtlijn maximaal 125 gram per dag. Patricia Schut van het Voedingscentrum: 'Verder is het ook oppassen geblazen met bijvoorbeeld hoestdrankjes, hoestpastilles en kauwgom met dropsmaak. Voor kinderen geldt zelfs een maximum van 25 gram drop, oftewel vijf dropjes per dag, omdat zij minder bloed en vocht in hun lichaam hebben'. 

FOK! Wat een weer: frisse nacht, overdag meest bewolkt

Heeft november een witte hoed, dan wordt de winter goed.

Welkom!

Er valt momenteel niet veel te beleven op weergebied. Het is rustig en meest bewolkt weer. Toch waren er vandaag nog wel een aantal opklaringen.  Zeker vanochtend heeft de zon hier en daar even de ruimte gehad. Vanmiddag betrok het dan echter weer. Ook viel er op sommige plekken even wat regen of een kleine bui. Veel plaatsen hielden het echter wel droog. In de zon liep de temperatuur in Wijk aan Zee nog even op tot 15 graden. Elders bleef het wat frisser.

Komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Ook kan er langs de kust nog een kleine bui vallen. Daar waar het opklaart zakt de temperatuur flink. Op beschutte plekken kan het aan de grond licht vriezen. Op waarnemingshoogte wordt het dan een graad of 2 a 3. In gebieden met bewolking, maar zeker aan zee komt de temperatuur niet lager uit dan 6 tot 8 graden.

Morgen wederom een wat saaie dag. De wind neemt wel iets toe en komt uit zuidelijke richtingen. Verder hebben we een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Er kan een enkele bui vallen, maar ik denk dat de meeste plaatsen het opnieuw droog houden.

Zaterdag volgt er wel regen.

Tot morgen! 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zonsopkomst in de polder (Foto: Sharon Massa)
Een prachtige zonsopkomst in de polder vanmorgen. Deze fraaie foto werd gemaakt door mijn oud-collega. ( Foto: Sharon Massa)

Historische titel voor Astros in World Series

Houston Astros heeft de 133e editie van de World Series gewonnen. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de club dat de Astros de World Series winnen. De Dodgers wonnen voor het laatst in 1988.

Al in de eerste inning kwamen de Astros voorsprong. Eerst zou George Springer scoren na een fout van eerste honkman Cody Bellinger. Later in de inning zou Alex Bregman over de thuisplaat komen. Ook in de tweede inning had Yu Darvish, de startende werper van de Dodgers het moeilijk. Brian McCann zou de de 3-0 op het bord zetten waarna George Springer een homerun zou slaan met één man op de honken. 

Pas in de zesde inning wisten de Dodgers iets terug te doen. Via een honkslag van Andre Ethier zou Joc Pedorson scoren, maar verder kwamen de thuisploeg niet tegen de Astros. In het laatste deel van de wedstrijd kwam Charlie Morton niet meer in de problemen. De werper had ook al een belangrijk aandeel in de zevende game tegen de New York Yankees.

"Dit doet pijn, maar dat hoort erbij denk ik'', zei de verliezende coach Dave Roberts. "We kunnen onszelf echter niets verwijten. We hebben echt alles gegeven in deze World Series.''

Houston werd in augustus getroffen door orkaan Harvey en de winst in de World Series werd opgedragen aan de slachtoffers."Deze is voor hen", zei tweede honkman Jose Altuve. "Zij zijn de voornaamste reden dat wij iedere dag de strijd aangaan. Dit is het mooiste honkbalmoment uit mijn leven."

Bogeyloze Luiten gedeeld aan kop na eerste dag in Antalya

Joost Luiten heeft z'n goede vorm van Valderrama, waar hij anderhalve week geleden de toernooizege nipt aan Sergio Garcia moest laten, meegenomen naar het Turks Open. Na een foutloze ronde met zeven birdies liep Luiten in Antalya als koploper het clubhuis binnen. Hij sloot de eerste dag af met zeven slagen onder par en uiteindelijk moest hij deze score delen met Haydn Porteous en Nicolas Colsaerts.

Vooral met de putter was de Bleiswijker geweldig op dreef. Op hole 16 sloeg hij zijn bal over de green, maar met een fantastische putt en een klein beetje geluk wist hij toch de birdie te maken. 

"Ik vond mijn ijzers nog niet heel scherp vandaag, maar ik sloeg wel veel ballen op de green en mijn putter deed zijn werk", zei Luiten na zijn foutloze eerste ronde. "Op de eerste paar holes kreeg ik mijn ijzers nog niet op het goede plateau van de greens, maar de putts van 4 tot 5 meter vielen wel. Dat was ook precies wat ik op de eerste hole deed. Als je dan verder in de ronde ook de putts voor par maakt blijft de ronde lopen en kun je op deze baan goed scoren. Die birdie op 16 is een bonus, want daar kan ik ook met een bogey van de green lopen", aldus Luiten.

De  Turkish Airlines Open is het op twee-na-laatste toernooi van het seizoen op de European Tour. Volgende week is de Nedbank Challenge. Daar ontvangt de winnaar, net als in Turkije, één miljoen euro. Het seizoensslot is vervolgens in Dubai, waar de beste zestig spelers van de tour (Luiten staat momenteel op de 34ste plaats) acht miljoen euro gaan verdelen. 

Volleyballers Groningen en Sliedrecht houden maximale score

De volleybalsters van het Groningse Abiant Lycurgus en hun vrouwelijke collega's van Sliedrecht Sport hebben in de Eredivisie na vijf wedstrijden nog altijd de maximale score in handen. 

Lycurgus leverde op bezoek bij het Talentteam in Arnhem/Papendal de eerste, lange set in, maar nam vervolgens toch het heft in handen en maakte de wedstrijd netjes af. Ook Seesing Orion is nog zonder nederlaag: in Doetinchem won de ploeg van bezoekers Advisie/SSS, maar doordat een eerdere wedstrijd met 3-2 werd gewonnen, staat Orion op veertien in plaats van vijftien punten.

Bij de vrouwen ging landskampioen Sliedrecht op bezoek bij VC Sneek, de nummers twee in de competitie. Die werden aanvankelijk weggespeeld, maar wonnen de tweede set. Toch kwam Sliedrecht weer beter in het spel en wonnen ze de wedstrijd in vier sets, de eerste nederlaag van het seizoen voor Sneek. Dat gold ook voor Regio Zwolle, dat in eigen huis met 1-3 verloor van Springendal/Set-Up '65, na de eerste vijf wedstrijden gewonnen te hebben.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Zaanstad 3 Vallei Prins 0
(25-19,25-19,25-21)

Talentteam 1 Abiant Lycurgus 3
(32-30,17-25,20-25,21-25)

SV Land Taurus 3 Coníche Zwolle 0
(25-16,25-20,25-19)

Seesing Orion 3 Advisie/SSS 0
(25-22,25-20,26-24)

Draisma Dynamo 3 Inter Rijswijk 0
(25-21,25-22,25-19)

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Flynth FAST 0 Eurosped 3
(22-25,22-25,16-25)

Nering Bögel Weert 3 Peelpush 2
(20-25,25-19,23-25,25-20,15-12)

VC Sneek 1 Sliedrecht Sport 3
(17-25,25-21,15-25,20-25)

Regio Zwolle 1 Springendal/Set-Up'65 3
(23-25,25-13,23-25,24-26)

Lanús na knotsgek duel naar finale Copa Libertadores tegen Grêmio

De finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League, gaat tussen het Argentijnse Lanús en het Braziliaanse Grêmio.

Lanús stond in de halve eindstrijd tegenover grootmacht River Plate, eveneens uit Argentinië en winnaar van de Copa Libertadores in 1986, 1996 en 2015. Die ploeg won de thuiswedstrijd met 1-0 en op bezoek bij Lanús leek het al snel beslist. Ignacio Scocco en Gonzalo Mantiel brachten het grote River Plate al na ruim twintig minuten op 0-2, einde verhaal, zo dacht men.

De mannen van provincieclub Lanús dachten daar echter anders over. Veteraan José Sand scoorde kort voor rust de 1-2 en de 37-jarige spits tekende kort na rust ook voor de gelijkmaker. Lautaro Acosta en Alejandro Silva (penalty) brachten het Estadio Ciudad de Lanús na ruim een uur spelen in vervoering door de 3-2 en 4-2 binnen te werken, waarmee Lanús zich voor het eerst in de 102-jarige clubgeschiedenis plaatste voor de finale van de Copa.

In de finale staat Lanús later in de maand tegenover het Braziliaanse Grêmio. Dat won in het Ecuadoriaanse Guayaquil al met 0-3 van SC Barcelona. Een goal van Jonatan Alvez, die later dan weer rood kreeg, hielp de Ecuadorianen in de return wel aan de winst, maar 0-1 was niet voldoende. Grêmio won de Copa in 1983 en 1995 en stond in 1984 en 2007 in de finale.

De hoogtepunten van Lanús - River Plate (Bron: YouTube)

Zure nederlaag basketballers Donar in Europe Cup

De basketballers van Donar hebben in de Europe Cup een bijzonder zure nederlaag geleden. Op bezoek bij de Antwerp Giants werd de winst in een zeer spannende wedstrijd in de slotseconden uit handen gegeven.

De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, tot de Belgen in het tweede kwart vanaf 22-18 uitliepen naar 37-26. Toch vocht Donar zich knap terug en bij rust stonden de Groningers zelfs met 41-42 voor. Antwerpen nam in het derde kwart kort de leiding, maar verder bleef het alsmaar gelijk op gaan, ook in het laatste kwart.

Zo stond het met nog twintig seconden te spelen 76-77 voor Donar, met Antwerpen in de aanval. Met zeven tellen op de klok tikte Jason Clark de bal de basket in: 78-77. Donar probeerde het nog één keer, maar een driepuntspoging van Brandyn Curry ging één seconde voor het einde net mis, en dus wonnen de Belgen in eigen huis.

Donar staat na drie van de zes wedstrijden nog wel tweede in de groep.

De volledige wedstrijd tussen de Antwerp Giants en Donar (Bron: YouTube)

Van Bronckhorst: "We hebben stappen gemaakt"

Feyenoord verloor woensdagavond opnieuw van Shakhtar Donetsk en blijft puntloos in de Champions League. Giovanni van Bronckhorst zag echter goede dingen bij zijn ploeg, ondanks de vierde nederlaag op rij in de Champions League.

"Ik zie een ploeg die elke wedstrijd stappen maakt, ook vandaag. Als je zo kan spelen bij Shakhtar en zoveel kansen weet te creëeren, dan doe je iets goed", vertelde Van Bronckhorst na afloop tegenover Veronica. "We maken stappen, alleen op dit niveau is dat niet genoeg geweest om ook punten te pakken."

Van Bronckhorst zag Sofyan Amrabat in de fout gaan bij de 2-1. De vleugelverdediger speelde de bal in de voeten van Marlos, die vervolgens trefzeker uithaalde. "Op dit niveau wordt zoiets afgestraft. Het is zuur voor hem dat zijn foutjes doelpunten opleveren, als de bal over wordt geschoten is het wat minder erg", zo stelt hij niet geheel ten onrechte.

Door de overwinning van Manchester City op Napoli ziet Van Bronckhorst nog kansen om te overwinteren in Europa. "We hebben geluk dat Manchester City heeft gewonnen op bezoek bij Napoli. Mocht de volgende ronde ook gunstig uitpakken dan heb je tegen Napoli thuis nog een kans om de Europa League in te gaan."

Chuck Norris klaagt 11 medische bedrijven aan

Chuck Norris klaagt elf medische bedrijven aan voor het vergiftigen van zijn vrouw Gena met chemicaliën die gebruikt worden voor MRI-scans. De acteur eist 10 miljoen dollar schadevergoeding. Hij claimt tot nu toe 2 miljoen dollar aan gezondheidsbehandelingen te hebben betaald om de bijwerkingen te lijf te gaan.

Gena kreeg gadolinium als contrastmiddel geïnjecteerd voordat ze een MRI-scan onderging. Dit zou de scans duidelijker maken. De acteur claimt dat zij hierna ernstige bijwerkingen kreeg. Ze is zwak, moe en lijdt aan pijnaanvallen, samen met een brandend gevoel.

Gadolinium wordt sinds de jaren tachtig bij patiënten gebruikt en helpt om medische informatie te verkrijgen. Maar studies hebben aangetoond dat gadolinium afzettingen kan geven in hersenen, botten en huid. Een onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration vond geen bewijs dat deze afzettingen schadelijk waren. Een Europees agentschap sloot zich aan bij deze conclusie, maar beperkte uit voorzorg wel het gebruik van bepaalde soorten contrastmiddelen op gadolinium-basis.

In een statement heeft Gena gezegd dat ze procesvoering ziet als de enige actie die ze kan ondernemen om de medische bedrijven verantwoordelijk te stellen voor het gevaar waar ze iedereen aan blootstellen die een MRI-scan ondergaat. "Deze bedrijven blijven zeggen dat er geen link is tussen gadolinium en bijwerkingen, ook al is het bewijs overweldigend dat dit zware metaal jaren in het lichaam blijft, in plaats van uren."

Chuck Norris klaagt 11 medische bedrijven aan
Chuck Norris klaagt 11 medische bedrijven aan (Foto: BuzzE)

Molenbeekse politie kan Wilders oppakken

Als Geert Wilders vrijdag een bezoek brengt aan Molenbeek wordt hij beveiligd door de Belgische federale politie. De ordehandhaving in Molenbeek is echter een zaak van de lokale politie, die onder de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans valt. "Dus het is de autonome bevoegdheid van Molenbeek als zij Wilders zouden willen oppakken", aldus een woordvoerder van de federale politie.

Schepmans heeft donderdag een politieverordening uitgevaardigd waarin het bezoek van Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wordt verboden. Vlaams Belang wil de "islamsafari door de jihadhoofdstad van Europa" echter gewoon doorzetten.

"De burgemeester bepaalt hoe er gereageerd moet worden", aldus de woordvoerder van de federale politie. "De lokale politie heeft dat volledig in handen. Als er niet genoeg manschappen zijn kunnen zij wel versterking vragen."

De Belgische autoriteiten hebben een dreigingsanalyse gemaakt van het bezoek. Die heeft tot gevolg dat Wilders op het grondgebied van Brussel beveiliging krijgt van de federale politie. De PVV-leider zal ook zijn eigen beveiligers bij zich hebben. Toen hij in maart met zijn vrouw ging winkelen in Gent, tegen het advies van de lokale politie in, werd hij vergezeld door negen Nederlandse veiligheidsagenten.

Molenbeekse politie kan Wilders oppakken
Molenbeekse politie kan Wilders oppakken (Foto: ANP)

Lijk Trump op albumcover Snoop Dogg

Snoop Dogg heeft opnieuw een sneer uitgedeeld aan Donald Trump. De Amerikaanse president heeft een belangrijke rol op de cover van het nieuwe album van de rapper: als lijk.

Alleen Trumps voeten zijn te zien op de hoes van Make America Crip Again. De president is verder geheel bedekt onder een Amerikaanse vlag. Snoop Dogg buigt zich op het plaatje over het lijk. De cover is bijna identiek als die van Ice Cubes album Death Certificate uit 1991, waarop zogenaamd het dode lichaam van 'Uncle Sam' te zien is.

Het is niet de eerste keer dat Snoop Dogg Trump openlijk aanvalt. Eerder dit jaar bracht de rapper een videoclip uit waarin de clown Ronald Klump te zien was. Klump, die bijzonder veel op Trump lijkt, komt in de video met het idee alle honden het land uit te zetten. In de clip is te zien hoe dat vanuit het 'clown house' wordt aangekondigd. Niet veel later staat Klump bij Snoop op de stoep en schiet de rapper met een speelgoedpistool op de clown.

Haase verliest van Del Potro

Tennisser Robin Haase heeft in de derde ronde van het Masterstoernooi in Parijs het onderspit gedolven tegen Juan Martin del Potro. De Nederlander (ATP-43) verloor met 5-7 en 4-6 van de Argentijn (ATP-17) die hiermee nog maar een partij voor plaatsing voor de ATP World Tour Finals verwijderd is.

Haase en Del Potro ontliepen elkaar in de eerste set weinig. Beiden wonnen hun eerste vier servicegames makkelijk. Het was Haase die in de negende game in de problemen kwam en Del Potro die meteen van die mogelijkheid gebruik maakte. Een game later was de stand echter al weer gelijk. In de elfde game leverde Haase opnieuw zijn service in, maar de Nederlander kreeg in de volgende game opnieuw kansen op de opslag van zijn tegenstander. Deze benutte hij niet, waardoor de eerste set naar de Argentijn ging.

In het tweede bedrijf waren beide tennissers opnieuw aan elkaar gewaagd. Del Potro benutte wederom de eerste kans die hij kreeg, waardoor de Argentijn hiermee de wedstrijd naar zich toetrok.

Eerder dit jaar hadden de twee elkaar al tijdens het Masterstoernooi van Miami getroffen. Ook toen won Del Potro in twee sets.

Voor de liefhebbers nog een weergaloze bal van Haase in de eerste set:

Fakenieuws en filterbubbel centraal op expo

Nieuws of fakenieuws? Met de komst van president Trump is die discussie het afgelopen jaar zeer actueel geworden. Het Instituut voor Beeld en Geluid speelt daarop in met de tentoonstelling 'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck'. De expo wil bezoekers zelf aan het denken zetten over wat nieuws is en hoe dat hun wereldbeeld vormt.

'We mikken vooral op jongeren', zegt een woordvoerder van het Hilversumse media-archief. 'Zij worden geconfronteerd met een complex nieuwslandschap van traditionele media en daarnaast nieuwe media. We proberen daar wat structuur in aan te brengen, om ze zo wat inzicht in de wereld te geven.'

Dat gebeurt onder meer door onderdelen als 'Maak je eigen clickbait' (artikelen met een prikkelende kop waar internetters graag op klikken) of Tinderen met nieuws, waarmee de bezoeker kan testen of hij nepnieuws eruit kan pikken. Er is ook een nieuwsspel: bezoekers kruipen in de huid van een politicus of 'internet-trol' die het nieuws manipuleert, of zijn juist degene die de andere spelers ontmaskert.

Filterbubbel

Verder is er aandacht voor de 'filterbubbel', waarin mensen belanden als ze alleen nog maar nieuws tot zich krijgen dat past bij hun wereldbeeld, bijvoorbeeld door de bronnen die ze volgen via Facebook en Twitter. Afwijkende meningen worden dan niet meer gezien.

De tentoonstelling is het eerste resultaat van de fusie van Beeld en Geluid en het Persmuseum, in mei dit jaar. Hij is donderdag geopend en duurt in elk geval tot juli volgend jaar - een einddatum staat volgens de woordvoerder nog niet vast.

Trump is ook tegen fakenieuws
Trump is ook tegen fakenieuws

4 jaar cel voor voorbereiden terreuraanslag

De 31-jarige Jaouad A. is donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot vier jaar cel voor het plegen van voorbereidingen voor een terroristische aanslag. De Rotterdammer werd vorig jaar december opgepakt. In zijn huis en kelderbox werden een machinegeweer, munitie, zwaar vuurwerk en een vlag van Islamitische Staat (IS) gevonden.

De rechtbank acht bewezen dat A. schuldig is aan het 'actief zoeken naar, verschaffen en voorhanden hebben van informatie over het radicale, extremistische gedachtengoed van de gewapende jihadstrijd'.

De Rotterdammer kon na informatie van de opsporingsdiensten worden aangehouden. A. zelf ontkent dat hij een aanslag wilde plegen. Het IS-materiaal had hij gelezen en bekeken voor "onderzoek", het vuurwerk was bestemd voor de verkoop en de Kalasjnikov AK47 was hij niet van plan te gebruiken, verklaarde hij eerder tegenover de politie.

4 jaar cel voor voorbereiden terreuraanslag
4 jaar cel voor voorbereiden terreuraanslag (Foto: ANP)

Opnieuw spanningen in Blerick na moord

Na een dag vol onrust en ongeregeldheden lijken donderdag in het Venlose stadsdeel Blerick de spanningen weer op te lopen. Nadat eerder donderdagochtend de rust leek te zijn weergekeerd, verzamelen zich opnieuw tientallen jongeren rond een plek waar woensdag de 22-jarige Ömer Köksal uit Blerick werd doodgeschoten.

Het kwam woensdag tot ongeregeldheden na de moord op Köksal. Woedende inwoners met veelal Turkse achtergrond bekogelden de politie met stenen en hout, waarop de mobiele eenheid met lange latten de menigte uiteendreef.

Donderdag is er veel politie op straat. Woensdag arresteerde de politie een 21-jarige man uit Tegelen op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van de Blerickenaar. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er nog geen verdere aanhoudingen verricht. Inmiddels onderzoekt een team van twintig rechercheurs de moord.

Politie en gemeente Venlo geven donderdagmiddag meer informatie tijdens een persconferentie in het stadskantoor.

Opnieuw spanningen in Blerick na moord
Opnieuw spanningen in Blerick na moord (Foto: ANP)

Aanklager wil Catalaanse leiders in cel

De Spaanse openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid gevraagd Catalaanse leiders vast te zetten in afwachting van het onderzoek naar het uitroepen van de onafhankelijkheid vorige maand.

Donderdag begonnen in Madrid de verhoren voor de rechtbank van de afgezette leden van de Catalaanse regering en enkele parlementsleden. Negen leden van het kabinet legden een verklaring af. De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont was daar niet bij. Hij bleef in België waar hij eerder met vier andere leden van de regering naar toe is gegaan.

Voor een van de kabinetsleden vroeg de aanklager vrijlating met een borgsom. Santi Vila trad vrijdag af even voor de verklaring voor onafhankelijkheid in het parlement.

Aanklager wil Catalaanse leiders in cel
Aanklager wil Catalaanse leiders in cel (Foto: ANP)

Samoeraigenot in pc-trailer Nioh

Volgende week dinsdag komt de ijzersterke samoeraigame Nioh uit op Steam. Vanaf 7 november kunnen pc-gamers aan de slag met de puike hack-n-slash-RPG van Team Ninja, die als launch exclusive voor PlayStation 4 kon rekenen op lovende recensies.

De Steam-editie van Nioh heet in feite Nioh: The Complete Edition, omdat hierbij ook alle DLC meteen is inbegrepen. Dat gaat om in totaal drie uitbreidingen, die bij ons op FOK! eveneens erg goed ontvangen werden. 

Nioh combineert razendsnelle, uitdagende hack-n-slash gameplay met de nodige exploration, een historisch nauwkeurige verhaalvertelling met realistische personages, gebeurtenissen en locaties, weliswaar behoorlijk aangedikt met een flinke dosis Yokai-fantasie, en een zeer uitgebreid loot- en levelsysteem. De geuzennaam samoerai-Dark Souls is treffend omdat het gameplaytechnisch veel overeenkomsten heeft met From Softwares onvergeeflijke franchise. Toch weet Team Ninja in Nioh genoeg vernieuwingen aan te brengen om het een eigen, voortreffelijke identiteit te geven.

FOK!kers doen niet aan kaarsjesromantiek

Oke, de titel is een beetje kort door de bocht, maar 50% van de FOK!Kers steekt 's avonds geen kaarsjes aan voor de gezelligheid. Dat blijkt uit de FOK!poll waar 2000 mensen op stemden.

Dat gezegd hebbende, 42 procent doet dat wel. Dus hartjes voor die groep. Want wat is er nu knusser en gezelliger en romantischer dan kaarsjes aan in de avonduren. 'Of om de geur van wiet te verdrijven', aldus Jarvis. Sommige FOK!kers doen het met nep-waxinelichtjes met een accu, de horror.  Rpoi zegt: 'Zonder kaarsen geen romantiek.' Jee-Pee vepest het weer met een opmerking over roetaanslag.

User Geert-realist begint er ook niet aan en doceert: 'Kaarsen hebben een onvolledige verbranding, dat zie je aan de vlam, dus naast waterdamp en koolstofdioxide heb je ook roet(koolstof) en koolstofmonoxide. Ook ontstaan er stikstofoxide. Dan hebben we het over gewone paraffinekaarsen, bij kaarsen met bijvoorbeeld kleurstoffen, geurstoffen of andere toevoegingen kunnen ook nog andere stoffen vrijkomen.'

De zeikerd.

Blizzcon 2017 - FOK! Games toernooigids voor esports

Blizzcon vindt dit jaar plaats op 3 en 4 november, waar Blizzard gaat aankondigen wat ze het komende jaar in petto hebben voor hun games. Maar het is ook een week lang vol met spectaculaire eSports en ook deze keer ontbreekt hij niet: de FOK! games toernooigids voor Overwatch, Starcraft, World of Warcraft, Hearthstone en Heroes of the Storm. Noppie2000 en Puddington een handige toernooigids voor jullie samengesteld waarin je kun zien hoe het toernooi gespeeld wordt, wat de opzet is, wat er gewonnen kan worden en uiteraard wanneer je moet kijken. 

Switch-versie L.A. Noire past niet op Switch

De downloadversie van L.A. Noire voor Nintendo Switch is te groot om op de reguliere storage van de Switch te passen. Hierdoor is er een microSD-kaart noodzakelijk om de game te kunnen spelen.

De digitale versie van L.A. Noire is maar liefst 29GB groot, wat nogal fors is voor een Switch-game. De Nintendo Switch wordt geleverd met 32GB opslagruimte aan boord, maar de pre-geïnstalleerde software van Nintendo zelf kost je ook 6,2GB aan schijfruimte.

Voor de fysieke versie geldt dat er een verplichte download nodig is om de game te kunnen spelen, die met 14GB ook niet bepaald kinderachtig is. "Bij de cartridge-versie van L.A. Noire vereist het spel een additionele download van 14GB bestaande uit gameplay data, bug fixes en verbeteringen. Het bestand kan naar de interne opslag worden gedownload of naar een microSD-kaart (apart verkocht)", aldus een verklaring van Rockstar.

Sommige fans hebben erop gewezen dat Rockstar dit beter op had kunnen lossen door een grotere cartridge te gebruiken waar de day one patch al bij op gebakken zit. Concullega's bij Eurogamer deden al eens onderzoek naar het gebruik van kleine capaciteit cartridges door Nintendo. Door kleinere cartridges te gebruiken kan geld bespaard worden, alleen staat daar tegenover dat er niet zelden extra game-data nadien nog verplicht gedownload moet worden. Hierdoor wordt de consument min of meer gepusht om een microSD-kaartje aan te schaffen.

Opnieuw zege Mareczko, twee Nederlanders in top tien

Jakub Mareczko heeft ook de zesde etappe van de Tour of Hainan was gewonnen. De Italiaanse sprinter van Wilier Triestina-Selle Italia won in Sanya na een rit van 219,6 kilometer. Net zoals dinsdag en woensdag werd de Est Martin Laas tweede.

Stephan Bakker was met een zesde plaats de beste Nederlander. Ook Maarten de Jonge zou in de top tien eindigen. De Nederlander van Monkey Town Continental Team kwam als negende over de streep. De Ronde van Hainan duurt nog tot en met zondag met vrijdag de koninginnenrit.

Win een Thor: Ragnarok-prijzenpakket!

In Marvel’s Thor: Ragnarok verliest Thor zijn magische hamer en wordt hij gevangen genomen aan de andere kant van het universum – terwijl Asgard wordt bedreigd door Ragnarok.

De derde Thor-film vervolgt de avonturen van Thor die voor een nieuwe bedreiging komt te staan - de meedogenloze Hela. Thor verliest zijn magische hamer en wordt gevangen genomen aan de andere kant van het universum. Het wordt voor hem een race tegen de klok om op tijd terug te komen in Asgard om Ragnarok – de verwoesting van Asgard en het einde van de beschaving – te stoppen. Hiervoor moet Thor alleen eerst een dodelijke gladiator strijd overleven, waarbij hij recht tegenover zijn voormalig bondgenoot en mede-Avenger de Incredible Hulk komt te staan.

FOK! mag 2 hele vette prijzenpakketten weggeven met daarin: 2 vrijkaarten voor de film, een usb-hammerlight-up earphones en een card wallet. 

Daarvoor hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag, en dat kan hier:

Wie speelt Hela?

- Carice van Houten

- Gwyneth Paltrow

- Cate Blanchett

thor prijzenpakket prijzenthor prijzenpakket prijzenthor prijzenpakket prijzen

Graphics-upgrade voor Telltales Walking Dead Collection

Telltale heeft The Walking Dead: The Telltale Series Collection aangekondigd, een verzamelbox van alle 19 episodes uit de serie. De verzameleditie wordt tevens voorzien van een oppoetsbeurt op grafisch vlak.

De collectie lijkt vooralsnog uitsluitend te verschijnen voor PlayStation 4 en Xbox One. Deze moet uitkomen op 5 december en zal zo'n 50 euro gaan kosten. Het verhaal van Telltales Walking Dead is trouwens nog niet voorbij, want in 2018 moet het vierde en laatste seizoen van de interactieve spin-off verschijnen. Voor dat seizoen keert Gary Whitta terug als schrijver c.q. adviseur. Whitta was ook betrokken bij de verhaallijn van het eerste seizoen uit de serie. Telltale Series Collection omvat de volgende onderdelen, op chronologische volgorde:

  • The Walking Dead: The Telltale Series – Season One
  • The Walking Dead: The Telltale Series – Season Two
  • The Walking Dead: The Telltale Series – 400 Days
  • The Walking Dead: Michonne – A Telltale Miniseries
  • The Walking Dead: The Telltale Series – Season Three: A New Frontier

 


 
 
 

Tottenham sloopt Real, Dortmund opnieuw in de fout tegen APOEL

Tottenham Hotspur heeft in groep H van de Champions League hard uitgehaald naar Real Madrid. Borussia Dortmund heeft opnieuw niet weten te winnen van APOEL Nicosia.

De duels tussen Tottenham Hotspur en Real Madrid zorgen altijd voor spektakel. Zo ook het duel van woensdagavond in Londen. De ploeg van Mauricio Pochettino trof een Real Madrid dat niet in vorm is en rijp voor de slacht bleek. Tottenham kwam na iets minder dan een halfuur spelen op voorsprong, nadat Nacho niet stond op te letten. De verdediger dacht de bal over de achterlijn te laten rollen, maar werd verrast door Harry Kane. Nacho moest uiteindelijk een inworp weggeven, en die werd optimaal benut door Tottenham Hotspur. Kieran Trippier werd gevonden, die goed voorgaf op Dele Alli. De Engelsman tikte vervolgens van dichtbij raak.

Het bleef de eerste helft bij 1-0, maar tijdens de tweede helft nam de thuisploeg afstand. Na een snelle counter was het opnieuw Alli die trefzeker was. De aanvallende middenvelder zag zijn schot van richting worden veranderd door Sergio Ramos en zag de bal in het net verdwijnen. Christian Eriksen maakte het niet veel later nog erger voor Real Madrid. Opnieuw ging er een snelle counter aan vooraf. Kane wist Eriksen te vinden, die oog-in-oog met doelman Francisco Casilla niet faalde: 3-0.

Cristiano Ronaldo deed nog wat terug voor Real Madrid. De bal kwam in het strafschopgebied met geluk voor de voeten van de Portugees, die niet twijfelde en de eindstand op 3-1 bepaalde.

Borussia Dortmund - APOEL Nicosia
Borussia Dortmund had woensdagavond baat bij een goed resultaat. De ploeg verkeert niet in goeden doen en Peter Bosz had een overwinning nodig om de druk te doen afnemen. Het zag er de eerste helft naar uit dat Dortmund eindelijk weer eens zou gaan winnen. Het elftal kwam na 29 minuten spelen op voorsprong na een fraaie treffer van Raphael Guerreiro. Na een schitterende pass schoot Guerreiro de bal tegen de touwen.

Tijdens de tweede helft kwam er echter wat zand in de motor. APOEL deelde een paar speldenprikjes uit, maar wist kort na de rust een flinke klap uit te delen. De bezoekers kwamen op gelijke hoogte door een doelpunt van Mickael Pote, die in het strafschopgebied uit de draai raak schoot. Borussia Dortmund kwam de tegentreffer niet te boven en moest genoegen nemen met een punt.

Met tien punten is Tottenham nu zeker van Europese overwintering, Real Madrid is met zeven punten hard op weg naar het tweede plekje in de knock-outfase van het miljoenenbal. Borussia en APOEL staan beiden op twee punten.

Fietsersbond zoekt gevaarlijke plekken

Tweederde van alle dodelijke ongevallen met fietsers gebeurt bij het oversteken van een kruispunt. Daarmee is oversteken voor fietsers een van de gevaarlijkste handelingen in het verkeer. Uit een enquête onder Fietsersbond-afdelingen blijkt dat de aandacht voor gevaarlijke oversteken bij gemeenten beperkt is.

Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is dat niet wenselijk. “Als het te druk is, of de oversteek is niet goed ingericht, dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen. Het veilig maken van kruispunten zou juist prioriteit moeten krijgen.”

Onveilig gevoel
De Fietsersbond vraagt fietsers vanaf vandaag om gevaarlijke oversteken te melden bij een speciaal meldpunt. Kluit: “Er zijn natuurlijk cijfers over ongevallen op kruispunten, maar wij willen voor een compleet beeld graag van fietsers zelf horen welke oversteken zij onveilig vinden. Als het meestal net goed gaat, dan kan de fietser zich nog steeds onveilig voelen, en is het goed mogelijk dat het een keer mis gaat.”

De gegevens van de inventarisatie worden begin volgend jaar aangeboden aan de gemeenten en worden door de Fietsersbond gebruikt om rondom de gemeenteraadsverkiezingen aandacht te vragen voor verkeersveiligheid.

'Soldaten mishandeld bij ontgroeningsritueel'

Drie Nederlandse soldaten zijn bij hun eenheid in Schaarsbergen gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn. Dat zeggen de drie soldaten donderdag in een gesprek met de Volkskrant. Ze hebben de eenheid in 2014 vanwege de incidenten verlaten.

Hun verhaal wordt ondersteund door onderzoek. Defensie heeft naar aanleiding van de incidenten vier militairen gestraft. Sommige misdragingen behoorden tot ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers.

Ondanks de aangifte van defensie besloot het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek naar de misdragingen te doen. "De betrokken militairen wilden alle drie zelf geen aangifte doen, maar ook geen enkele verklaring afleggen", aldus het OM in de krant. Volgens Ruth Jager, advocaat van een van de soldaten, had het OM op eigen initiatief onderzoek moeten doen.

'Soldaten mishandeld bij ontgroeningsritueel'
'Soldaten mishandeld bij ontgroeningsritueel' (Foto: ANP)

Trump wil doodstraf voor dader aanslag

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de dader van de aanslag met een pick-up truck in New York van dinsdag de doodstraf verdient. Dat liet Trump donderdag via Twitter weten. Door de aanslag kwamen acht mensen om het leven.

Trump twitterde verder dat de 29-jarige Oezbeekse immigrant Sayfullo Saipov, die bij zijn arrestatie in zijn buik werd geschoten, verzocht had om een vlag van Islamitische Staat (IS) in zijn ziekenhuiskamer op te hangen.

In de tweet schreef Trump: "De terrorist was blij en vroeg om een IS-vlag in zijn ziekenhuiskamer op te hangen. Hij doodde acht mensen en verwondde er twaalf. Hij moet de doodstraf krijgen."

Sayfullo Saipov
Haatbaard Sayfullo Saipov

Saipov, werd woensdag aangeklaagd voor het plegen van de aanslag uit naam van de terroristische groep Islamitische Staat. Saipov verscheen voor de rechter in een rolstoel. Volgens NBC News zei hij in de rechtbank nagenoeg niets.

De terrorist verklaarde tegen de politie dat hij geïnspireerd was door video's van Islamitische Staat. Hij had Halloween gekozen voor de aanslag omdat hij meer mensen op straat verwachtte die dag. Hij was van plan geweest nog verder te rijden naar de Brooklyn Bridge om meer slachtoffers te maken.

De politie heeft inmiddels de verblijfplaats achterhaald van een tweede Oezbeekse man naar wie de Amerikaanse autoriteiten op zoek waren. De 32-jarige Mukhammadzoir Kadirov wordt volgens CNN verhoord door de politie, die een opsporingsbericht had verstuurd om achter zijn verblijfplaats te komen. Hij zou contact hebben gehad met de hoofdverdachte.

Anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten melden dat Saipov contact heeft gehad met Kadirov en nog een andere man.

Trump wil doodstraf voor dader aanslag
Trump wil doodstraf voor dader aanslag (Foto: ANP)

Porto klopt RB Leipzig, Monaco in problemen na gelijkspel bij Besiktas

FC Porto heeft in groep G van de Champions League een knappe overwinning geboekt op RB Leipzig. In Portugal eindigde het duel in 3-1 voor de thuisploeg.

De ploeg uit Duitsland stelde teleur op bezoek bij FC Porto. Leipzig kwam niet in zijn spel en kon aanvallend amper gevaarlijk worden voor het doel van Jose Sa. FC Porto kwam na iets minder dan een kwartier spelen op gelijke hoogte. Hector Herrera nam het doelpunt voor zijn rekening. Beide ploegen vertrokken bij een tussenstand van 1-0 richting de kleedkamers en Leipzig keerde veelbelovend terug op het veld. Al na drie minuten spelen kwamen de bezoekers op gelijke hoogte door een doelpunt van Timo Werner. Na een pass van Marcel Sabitzer rondde de aanvaller fraai af.

Daarmee was Leipzig terug in de wedstrijd, al was het FC Porto dat na een uur spelen opnieuw de voorsprong pakte. Uit een vrije trap van Alex Telles kopte Danilo Pereira de 2-1 op het scorebord. Zijn treffer leek het laatste doelpunt van de wedstrijd, maar vlak voor tijd scoorde Maxi Pereira de 3-1.

Voor AS Monaco begint het allemaal een lastig verhaal te worden. De Franse landskampioen ging op bezoek bij Besiktas in Turkije en kwam dankzij Rony Lopes kort voor rust op voorsprong. Cenk Tosun zorgde tien minuten na rust vanaf elf meter voor de gelijkmaker en daar bleef het bij. 

Besiktas staat zo met tien punten aan de leiding en is zeker van Europese overwintering. Porto en Leipzig volgen met zes en vier punten, Monaco bungelt onderaan met twee stuks.

11-11, de 'black-friday' van China

gbarticlenov-intro (Foto: gbofficial)

11 november is de dag.... bij ons denken we dan aan Sint Maarten, maar internationaal gezien is dit een bijzondere ‘promotie-dag’, net zoals ‘Black Friday’ en bijvoorbeeld ‘Cyber Monday’. Ook Gearbest pakt begin deze maand groots uit met heel veel acties, speciale promotie, giveaways, heel veel couponcodes en spelletjes om toe te werken naar 11.11!  Het begin van deze maand gaan we gelijk los! Deze maand is op te delen in 3 grote events:

gbarticlenov-tijdlijn (Foto: gbofficial)

  • 1 t/m 7 November: Games en andere acties voor gave CouponCodes!
  • 8 t/m 12 November: Het hoofdevenement ‘GRAB SAVINGS GALORE’
  • 13 t/m 20 November: De Afkoelperiode naar Thanksgiving (23.11)

In deze 3 events zul je veel verschillende aanbiedingen en acties voorbij zien komen zoals....

  • Epic Flash Deals: Super aanbieding voor diverse categorieën
  • Top Brands: Grote kortingen en couponcodes voor bekende merken
  • New Buyers Only: Exclusief voor nieuwe klanten: hoge kortingen!
  • Cool Add-ons: Gave gadgets voor $1.11 (ongeveer €1)
  • More Cool Bargains: De beste deals overzichtelijk op één pagina!

Ga nu snel naar de speciale promotiepagina voor alle deals!

Om af te sluiten is er nog de speciale 'lucky-bag' promotie, Je koopt een verrassing in een bepaalde productgroep. Gearbest geeft aan dat de aanschafprijs van het daadwerkelijke product altijd hoger is dan wat je ervoor betaald. Check deze speciale pagina voor de lucky-bag promotie!

gbarticlenov-luckybag (Foto: gbofficial)

Liverpool te sterk voor Maribor, Sevilla herstelt zich

Liverpool heeft in groep E van de Champions League na de rust toegeslagen tegen Maribor. De eerste helft bleef doelpuntloos, maar tijdens het tweede bedrijf liep de ploeg uit.

Liverpool haalde twee weken geleden hard uit naar Maribor. Op bezoek bij de tegenstander van woensdagavond eindigde het duel in een 0-7 overwinning voor The Reds. Tijdens de return hield Maribor zich beter staande. De thuisploeg had de eerste helft moeite met het spel van de bezoekers. Het elftal van Jürgen Klopp beschikte over het meeste balbezit en creëerde genoeg kansen, maar de openingstreffer bleef lang uit.

Pas in de tweede helft kwam Liveprool op voorsprong. De ploeg kwam goed uit de kleedkamer en tekende in de 49ste minuut voor de 1-0. Na een afgemeten voorzet van Trent Alexander-Arnold, kwam Salah goed voor zijn man en de aanvaller verlengde de bal met succes in de verre hoek. Vier minuten later kreeg Liverpool een opgelegde mogelijkheid om het duel te beslissen, maar James Milner liet een strafschop onbenut. De Engelsman zag zijn strafschop worden gekeerd door de doelman.

De 2-0 kwam er niet veel later alsnog. Emre Can zocht de combinatie met Milner en schoot vervolgens fraai raak. Daarmee zat Liverpool op rozen en was het alleen nog de vraag hoe ver Liverpool zou uitlopen. Uiteindelijk werd het nog 3-0, toen Daniel Sturridge voor de derde en laatste treffer van de avond tekende.

Sevilla - Spartak Moskou
Sevilla had woensdagavond weinig moeite met Spartak Moskou. De eerste confrontatie tussen beide ploegen eindigde in een 5-1 overwinning voor de club uit Rusland, maar in Spanje had Spartak weinig in te brengen. De thuisploeg kwam na een halfuur spelen op 1-0 na een treffer van Clement Lenglet. Uit een voorzet van Ever Banega kopte de verdediger bij de tweede paal raak.

Tijdens de tweede helft bleef Sevilla de bovenliggende partij en dat uitte zich ook in de score. Banega, eerder nog aangever bij de 1-0, zorgde voor de tweede treffer van de avond. Op de rand van het strafschopgebied kreeg de middenvelder genoeg tijd om succesvol uit te halen. Spartak Moskou kwam tien minuten voor tijd terug in de wedstrijd toen invaller Ze Luis een rebound tegen de touwen schoot. De treffer kwam echter te laat, want Spartak kwam niet verder: 2-1.

Na vier wedstrijden staat Liverpool op acht punten, waarmee Europese overwintering zeker is. Sevilla staat op zeven, Spartak op vijf en Maribor op één punt.

'Onvrijwillige' zzp'ers meestal tevreden

Van alle zelfstandig ondernemers zonder personeel in 2017 gaf 9 procent aan om overwegend negatieve redenen gestart te zijn als zelfstandige. Twee derde van de ondernemers startte om overwegend positieve redenen een eigen bedrijf of praktijk. Slechts een klein deel van de zelfstandig ondernemers die om negatieve redenen een eigen bedrijf starten, is ontevreden met hun werk. Wel zijn ze vaker ontevreden dan zelfstandig ondernemers met positieve startmotieven. Dit melden CBS en TNO op grond van een nieuwe analyse van gegevens uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA).

In dit onderzoek wordt aan zelfstandig ondernemers zonder personeel gevraagd naar de redenen om als zelfstandige te gaan werken. Het zoeken van een nieuwe uitdaging is de meest genoemde reden om als zelfstandige te gaan werken. Ook noemen zij het zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer ze werken vaak als startmotief. Negatieve redenen zoals ontslag, geen contractverlenging, of dat een werkgever wilde dat men als zelfstandige ging werken, spelen veel minder vaak een rol.

Meer positief
Twee derde van de zelfstandig ondernemers zonder personeel gaven meer positieve dan negatieve startredenen. Zij zijn relatief vaak werkzaam in een dienstverlenend beroep zoals kapper of schoonheidsspecialiste, of in een agrarisch beroep. Bij 1 op de 10 zelfstandig ondernemers hadden negatieve redenen de overhand. Dit aandeel is ongewijzigd ten opzichte van 2015. Zelfstandig ondernemers zonder personeel met negatieve startmotieven hebben relatief vaak een technisch, pedagogisch, creatief of taalkundig beroep, bijvoorbeeld muziekleraar of auteur.

Bijna een kwart van de zelfstandig ondernemers zonder personeel had evenveel positieve als negatieve redenen om te starten, of had andere redenen, bijvoorbeeld dat men was ingestapt in een familiebedrijf.

Ontevreden
Van de zelfstandig ondernemers zonder personeel die vanuit overwegend negatieve redenen begonnen, is 13 procent ontevreden met hun werk. Onder ondernemers die om overwegend positieve redenen voor zelfstandigheid kozen, is dat 6 procent. Ter vergelijking: van alle werknemers is 8 procent ontevreden met hun werk. Verder blijkt de ontevredenheid onder zelfstandig ondernemers met negatieve startmotieven nauwelijks veranderd ten opzichte van 2015.

Ondernemers met positieve en negatieve startmotieven hebben ook uiteenlopende wensen om in de toekomst al dan niet als zelfstandige te blijven werken. Een kwart van de ondernemers met negatieve startmotieven geeft aan het huidige werk als zelfstandige niet te willen blijven doen; van de ondernemers met positieve motieven is dat bijna 15 procent.

Zorgen om financiën
Zelfstandig ondernemers die om overwegend negatieve redenen zijn gestart maken zich relatief vaak zorgen over de huidige financiële situatie van hun bedrijf: bijna 36 procent beoordeelt die als matig of slecht. Van de ondernemers met positieve startmotieven is dat 21 procent. Uit gegevens over het huishoudensinkomen blijkt verder dat zelfstandig ondernemers zonder personeel met negatieve startmotieven 10 procent minder te besteden hebben dan ondernemers met positieve startmotieven. Ook maken ondernemers met negatieve startmotieven zich vaker zorgen over de toekomst van hun bedrijf: bijna 65 procent doet dat. Van de ondernemers met positieve startmotieven is bijna de helft bezorgd over de toekomst van hun bedrijf.

Vermoeidheid
Bezorgdheid over de financiële situatie en de toekomst van de onderneming gaat relatief vaak samen met psychische vermoeidheidsklachten door het werk. Zelfstandig ondernemers met overwegend negatieve startmotieven hebben daar dan ook verhoudingsgewijs vaak last van: 11 procent voelde zich frequent uitgeput door het werk. Van de ondernemers met positieve startmotieven was dat 8 procent.

‘Onvrijwillige’ zzp’ers meestal niet ontevreden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
‘Onvrijwillige’ zzp’ers meestal niet ontevreden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Regisseur Brett Ratner klaagt vrouw aan

Melanie Kohler wordt aangeklaagd door Brett Ratner, de filmregisseur die meerdere vrouwen seksueel misbruikt zou hebben. Ratner beweert dat Kohler liegt en verwijt haar laster.

De vrouw had een bericht op haar Facebook-pagina gepost, waarin ze schreef: "Brett Ratner verkrachtte mij op een avond 12 jaar geleden in Hollywood. Ratner's advocaat zegt dat Kohler beweert de regisseur ontmoet te hebben in een club in Los Angeles in 2004 of 2005. En dat hij haar mee nam naar het huis van een vriend, waar hij tijdelijk bivakkeerde en haar daar dwong tot seks.

De advocaat dreigde Kohler aan te klagen, als ze het Facebook-bericht niet onmiddellijk verwijderde. Hoewel ze dat deed, verspreidde ze haar verhaal via andere kanalen. Daardoor kan ze nu een aanklacht tegemoet zien.

Ratner zelf is door onder anderen Olivia Munn en Natasha Henstridge beschuldigd van seksueel misbruik.

Regisseur Brett Ratner klaagt vrouw aan
Regisseur Brett Ratner klaagt vrouw aan (Foto: BuzzE)

Nieuwe beschuldiging Dustin Hoffman

Er is een tweede vrouw opgestaan die Dustin Hoffman (80) beschuldigt van seksueel misbruik. Televisieschrijver en producer Wendy Riss Gatsiounis zegt dat de acteur haar in 1991, meer dan een kwart eeuw geleden, tijdens hun tweede ontmoeting vroeg: "Zeg Wendy, ben jij weleens intiem geweest met een man ouder dan 40 jaar?"

Hoffman zou haar hebben gezegd dat "dit een totaal nieuwe ervaring voor haar zou zijn." Terwijl hij dit zei, opende hij zijn armen en probeerde haar over te halen om met hem naar een kledingzaak in een hotel dichtbij te gaan. Riss Gatsiounis had een afspraak met Hoffman en schrijver Murray Schisgal, bekend van de film Tootsie waarin Hoffman speelde, om haar toneelstuk A Darker Purpose te laten verfilmen.

Schisgal moedigde haar aan om met de acteur mee te gaan, maar Riss Gatsiounis weigerde meerdere malen, waarna de tweevoudig Oscarwinnaar wegging. Hierop zei Schisgal dat ze niet geïnteresseerd waren in het stuk en dat het hierbij bleef. De vrouw was destijds begin 20 en Hoffman 53 jaar.

Riss Gatsiounis deed haar verhaal in het Amerikaanse blad Variety. De woordvoerder van Hoffman wilde geen commentaar geven. Schisgal reageerde: "Dustin en ik hebben door de jaren heen met zoveel schrijvers gesproken, ik kan me dit gesprek niet herinneren, evenmin als het gedrag dat in dit stuk beschreven wordt."

Nieuwe beschuldiging Dustin Hoffman
Nieuwe beschuldiging Dustin Hoffman (Foto: BuzzE)

Meerdere gewonden bij schietpartij in Walmart

In Thornton, een buitenstad van Denver (Colorado), zijn woensdag meerdere mensen neergeschoten. De schietpartij had plaats in een vestiging van de Amerikaanse supermarktketen Walmart.

Om hoeveel slachtoffers het precies gaat en hoe ze er aan toe zijn, kon de politie niet zeggen. ''We proberen nog steeds te achterhalen wat hun toestand is", aldus een zegsman. Ook is het niet duidelijk of een dader is gearresteerd.

Ongeveer een uur na de eerste alarmering van de schietpartij, meldt de politie in Thornton dat er niet meer wordt geschoten. Op dat moment hadden de brandweer en de politie de supermarkt omsingeld.

Update 07.34:
Bij de schietpartij zijn drie doden gevallen. De dader is nog voortvluchtig. De politie kan een terroristische daad vooralsnog niet uitsluiten.

Meerdere gewonden bij schietpartij in Walmart
Meerdere gewonden bij schietpartij in Walmart (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.