Drop kan levensgevaarlijk zijn

Voor wie wel eens met veel plezier een hele zak drop naar binnen werkt, komt de Amerikaanse FDA nu met een tip: doe toch maar even niet.

Zoals alle dikke mensen heeft uw trouwe verslaggever er ook wel eens last van. Open een zak en of het nou chips, schuimpjes, drop of wat dan ook is, die zak zou zomaar eens gelijk leeg kunnen gaan. Nu zegt de FDA ons dat we dat bij drop maar beter niet kunnen doen, het zou zelfs levensgevaarlijk zijn. Dit gevaar komt van de stof glycyrrhizhine.

Hoge bloeddruk, kaliumtekort, hartritmestoornissen, allemaal het resultaat van een onschuldig dropje. Als je zo'n 50 gram per dag eet, kan je in het ziekenhuis terecht komen volgens de FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. 

Ons eigen Voedingscentrum is iets gematigder, die geven als richtlijn maximaal 125 gram per dag. Patricia Schut van het Voedingscentrum: 'Verder is het ook oppassen geblazen met bijvoorbeeld hoestdrankjes, hoestpastilles en kauwgom met dropsmaak. Voor kinderen geldt zelfs een maximum van 25 gram drop, oftewel vijf dropjes per dag, omdat zij minder bloed en vocht in hun lichaam hebben'.