Bizon na 250 jaar terug in Duitsland en gelijk doodgeschoten

Na 250 jaar is in Duitsland weer een wilde bizon gezien. Een bijzondere gebeurtenis en dat werd door de autoriteiten op een bijzondere manier 'gevierd': men schakelde wat jagers in en liet het beest linea reacta naar de eeuwige jachtvelden geholpen worden.

Vorige week werd de bizon gezien in de buurt van Lebus, een kleine honderd kilometer ten oosten van Berlijn. Lokale functionarissen besloten volgens de Duitse afdeling van het WWF dat de bizon een bedreiging voor de gemeenschap vormde en dus moest er gelijk het nodige lood in gepompt worden.

"Na 250 jaar duikt er een wilde bizon op en verder dan 'we moeten hem doodschieten' komen de autoriteiten niet", aldus een woedende Christoph Heinrich van het WWF. "Ze hebben geen idee hoe ze met wilde dieren om moeten gaan."

De bizon is vermoedelijk vanuit het Poolse Ujscie Nationaal Park, dicht bij Duitsland, de grens overgekomen. De Europese bizon is de grootste herbivoor in Europa en staat op de rode lijst van kwetsbare diersoorten. 

De soort was ooit overal in Europa te vinden, maar zo'n honderd jaar geleden leek de Europese bizon uitgestorven. In Polen, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland en Slowakije zijn dankzij fokprogramma's toch enkele exemplaren uitgezet. Wereldwijd zijn er populaties in zo'n dertig landen, bijna allemaal in gevangenschap.