Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot

Producent Endemol heeft niets verkeerd gedaan in de Miljoenenjacht-kwestie. Dat is het oordeel van de civiele rechter in Amsterdam in een zaak die was aangespannen door deelnemer Arrold van den Hurk.

Hij drukte tijdens zijn deelname aan het tv-programma Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop, waardoor hij een deal sloot met de bank voor 125.000 euro. Even later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat. Van den Hurk zei direct dat hij niet op de knop had willen drukken en dat hij had willen doorspelen. Maar dat mocht niet van Endemol.

"De uitspraak van de rechter is duidelijk", reageert de producent. "We hebben ons aan de spelregels gehouden en Van den Hurk was op de hoogte van die spelregels. Sinds 2008 is het drukken op de rode knop beslissend voor het spel."

Zenuwen
Volgens Van den Hurk stond in de spelregels niets over de rode knop. Maar volgens de rechter maakt dat niet uit. "Een regel hoeft niet geschreven te zijn om geldig te zijn. Dat die regel bestond, was duidelijk", luidt het oordeel. Ook dat de deelnemer last had van zenuwen en daardoor per ongeluk op de rode knop had gedrukt, doet niet terzake: "Beheersing van zenuwen is onderdeel van het spel".

Ten slotte kan geen juridische betekenis worden ontleend aan de opmerking "Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt'' van presentatrice Linda de Mol, nadat Van den Hurk op de rode knop had gedrukt. De opmerking moet worden gezien als verkenning van een mogelijkheid, niet als een overeenkomst, aldus de rechter.

De raadsman van Van den Hurk was niet bereikbaar voor commentaar.

Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot
Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot (Foto: BuzzE)