Busje rijdt in op publiek Barcelona

In Barcelona is op Las Ramblas een busje ingereden op voetgangers. Hierbij zijn tientallen mensen gewond geraakt. Las Ramblas is een grote winkelstraat in Barcelona met veel terrasjes, winkeltjes en restaurants, en daarmee een toeristische trekpleister.

Rond kwart over vijf reed een wit busje in op voetgangers op de grote boulevard in de Spaanse stad. Er liggen veel gewonden op straat, de politie heeft de straat momenteel afgezet. Veel mensen zijn gebouwen in gevlucht en zitten daar nu 'vast' tot de politie het veilig acht om ze te laten gaan.

Update 17:57:
Volgens diverse berichten zouden er twee bewapende mannen een restaurant in zijn gevlucht.

Update 18:15:
De politie heeft inmiddels bevestigd dat het om een doelbewuste actie moet gaan en dus zeker niet om een ongeluk. Dit past bij verklaringen die zeggen dat het busje "zigzaggend over de Ramblas reed".

Metrostations rondom de plaats des onheils zijn inmiddels gesloten.

Update 18:25:
De politie roept op geen beelden van gewonden te verspreiden uit respect voor de gewonden en/of diens nabestaanden. Ook willen ze mogelijke daders hiermee niet in de kaart spelen. Tot slot vragen ze mensen die nu vastzitten in gebouwen om familie via social media te laten weten dat ze veilig zijn en het telefoonnetwerk niet teveel te belasten.

Twee gewapende 'aanvallers' zouden zich ophouden in restaurant 'Luna de Istanbul'. 

Update 18:35:
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet en zoekt momenteel uit of er Nederlanders betrokken zijn. Dat is niet onwaarschijnlijk want Barcelona is populair bij Nederlandse vakantiegangers.

Plaatselijke authoriteiten spreken van 2 doden en 20 gewonden. De Catelaanse politie kan op dit moment nog niks zeggen over het motief van de aanval.

Op Twitter worden door bewoners inmiddels schuilplekken aangeboden aan de mensen die nu in de omgeving zijn.

Update 19:10:
De Catalaanse politie bevestigt inmiddels dat ze zeker weten dat het gaat om een aanslag.

Update 19:50:
Spaanse media melden dat er een verdachte is gearresteerd.

De NOS meldt dat er volgens een gemeenteraadslid van Barcelona 32 gewonden en slechts een dode is gevallen. Dit is dus lager dan wat eerder gemeld was.

Inmiddels is de politie begonnen met het bevrijden en in veiligheid brengen van de vele mensen die zich in gebouwen hebben verschanst.

Op Twitter doet de Spaanse politie een oproep om bloed te doneren:

Update 20:43 uur:
De politie meldt op Twitter dat er geen gijzeling bezig is en dat ze 1 verdachte hebben gearresteerd.

Update 23:44 uur:

Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen door de aanslag in Barcelona, minstens vijftig anderen raakten gewond. In de namiddag reed een bestelbus in op voetgangers op La Rambla, een drukke promenade die populair is onder toeristen. De Spaanse politie heeft een verdachte gearresteerd. Of hij het busje bestuurde, is niet bekend. Een andere verdachte zou zijn gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag volgt de situatie op de voet. Er zijn geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Volgens reisorganisatie TUI is het moeilijk daar zicht op te krijgen, omdat Nederlanders vaak op eigen gelegenheid naar Barcelona gaan.

Nadat gruwelijke beelden van de aanslag via sociale media waren verspreid, riep de politie op om vooral geen filmpjes en foto's te delen.

Bar
Politici vanuit de hele wereld spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag. Zo spreekt Rusland onvoorwaardelijke steun uit aan de slachtoffers en autoriteiten. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe. Premier Mark Rutte spreekt van "een laffe aanslag tegen onschuldige mensen" en "een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen".

Een eerder bericht in de media dat verdachten zich in een bar zouden hebben verschanst, klopt niet volgens de Spaanse politie.

La Rambla loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee en is ruim een kilometer lang. Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer, met bushaltes en metro- en treinstations.


Livestream CNN