FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 augustus 2017

El Ahmadi snapt beslissing: "Ik raakte hem gewoon"

Door een strafschop veroorzaakt door Karim El Ahmadi, moest Feyenoord nog even doorbijten om de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Na afloop van de confrontatie met Vitesse, erkende de middenvelder dat zijn tackle onverstandig was geweest op Alexander Büttner. Het veroorzaakte de kans waaruit de Arnhemmers de gelijkmaker wisten te produceren.

In gesprek met SBS 6 bekende de Marokkaan schuld. “Dacht dat Makkelie eerst onze goal ging goedkeuren (treffer van Jörgensen, red.). Vervolgens hoorde ik dat er een strafschop kwam, en wist ik wat er aan de hand was. Ik vond het terecht. Ik raak hem gewoon en ik vind het goed dat dat meteen nagekeken kan worden. Was ‘t er ook mee eens”, aldus de teamcaptain van Feyenoord.

Dode en gewonde bij steekpartij Berlikum

In het Friese dorp Berlikum zijn een dode en een gewonde gevallen bij een steekincident. De politie heeft kort nadat het was gebeurd een verdachte aangehouden. Een woordvoerder kan nog niet zeggen wie de slachtoffers zijn, ook over de verdachte is nog niets bekend.

De steekpartij gebeurde in een pand aan de Wiersterdijk waar appartementen worden verhuurd.

De gewonde man was nog wel aanspreekbaar toen de politie arriveerde. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet bekend. De recherche is bezig met sporenonderzoek.

Dode en gewonde bij steekpartij Berlikum
Dode en gewonde bij steekpartij Berlikum (Foto: ANP)

Bolt verliest laatste WK-finale van Gatlin

Sprinter Justin Gatlin heeft de grootste overwinning uit zijn leven geboekt. De Amerikaan heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen gekroond tot wereldkampioen op de 100 meter. Belangrijker nog: Gatlin versloeg Usain Bolt in diens allerlaatste individuele wedstrijd.

Bolt kende wederom geen geweldige start, terwijl de Amerikaan Christian Coleman wel geweldig uit de blokken schoot. Dit keer kon Bolt echter niet op tijd op gang komen en dus leek Coleman op weg naar goud, maar dat was buiten zijn landgenoot gerekend: Gatlin kwam langszij en snelde in 9,92 seconden als eerste over de finish. Coleman pakte zilver met 9,94, Bolt sluit zijn individuele loopbaan 'slechts' af met brons in 9,95.

De zege van de 35-jarige Gatlin zorgde overigens voor een explosie van boegeroep: hij is meerdere malen betrapt op het gebruik van doping, waar hij zijn straf voor uitgezeten heeft. In 2004 werd hij op de 100 meter al olympisch kampioen, een jaar later pakte hij de wereldtitel, maar sinds de opkomst van Bolt was er geen titel meer weggelegd voor Gatlin. 

De finale van de 100 meter (Bron: YouTube)

Verspringer Manyonga van drugsverslaving naar wereldtitel

Verspringer Luvo Manyonga is de nieuwe wereldkampioen. De 26-jarige Zuid-Afrikaan veroverde in Londen de wereldtitel en volgde zo de door een blessure afwezige Brit Greg Rutherford op.

Manyonga vloog al in zijn tweede poging naar 8,48 meter. Met 8,37, 8,43 en 8,40 meter kwam de Amerikaan Jarrion Lawson steeds in de buurt, maar dat beetje extra om de Zuid-Afrikaan te passeren had hij niet.

Nadat Lawson naar 8,31 sprong had hij nog één kans en dat werd een bijzonder goede sprong. Met 8,44 meter was het echter net niet goed genoeg en dus was het goud binnen voor Manyonga, die afsloot met een geweldige - maar ongeldige - sprong. Met 8,32 meter ging het brons naar Manyonga's landgenoot Ruswahl Samaai.

Dat Manyonga tot wereldkampioen gekroond zou worden lag een paar jaar geleden niet in de lijn der verwachtingen. Hij kon als jeugdige atleet niet goed met zijn verdiende geld omgaan, investeerde het in crystal meth en kwam er niet geheel verrassend achter dat dat niet zo'n strakke zet was.

Nadat zijn coach hem weer op het rechte pad kreeg overleed diezelfde coach bij een auto-ongeval, waarna Manyonga wederom aan de crystal meth raakte. Uiteindelijk kwam hij er vanaf, met als resultaat olympisch zilver in Rio en nu de wereldtitel. 

Vetter matig op 200 meter zevenkamp

Op de 200 meter van de zevenkamp tijdens het WK atletiek lijkt het moeilijk te gaan worden voor een medaille van Anouk Vetter. Zij wist niet onder de 24 seconden te lopen en verliest daardoor kostbare punten. Haar concurrente Yorgelis Rodriguez deed het iets minder, maar kijkt nog altijd aan tegen een voorsprong in de stand.

Nafi Thiam raakte haar eerste plaats kwijt, de loopnummers zijn niet de kracht van de Belgische. Carolin Schafer liep 23.58, minder dan wat ze kan, maar genoeg voor het overnemen van de eerste plaats. Katharina Johnson-Thompson won het onderdeel in een tijd van 22.88, waardoor ze toch weer uitzicht heeft op een bronzen medaille.

Vetter is de beste Nederlandse met een vijfde plaats na dag 1, Nadine Visser liep een snelle tijd op de 200 meter en staat nu op plaats 6, maar kent altijd een mindere tweede dag. Nadine Broersen staat tiende. 

Nieuwe sancties VN tegen Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag besloten tot nieuwe strafmaatregelen tegen Noord-Korea. De Veiligheidsraad stemde unaniem voor een resolutie over het beperken van de export van Noord-Korea. De maatregel is een straf voor de twee rakettesten die het bewind in Pyongyang in juli uitvoerde.

Volgens de ontwerp-resolutie wordt het Noord-Korea verboden onder meer ijzer, kolen en lood te exporteren. De export van Noord-Korea wordt naar verwachting met ongeveer een derde teruggebracht. Noord-Korea exporteert jaarlijks voor omgerekend ruim 2,5 miljard euro.

Nieuwe sancties VN tegen Noord-Korea
Nieuwe sancties VN tegen Noord-Korea (Foto: ANP)

Tientallen bosbranden in Griekenland

De Griekse brandweer heeft handenvol werk aan de bosbranden die in een aantal regio's in het land woeden. De brandweer meldde zaterdag dat alleen al tussen vrijdag- en zaterdagmorgen circa vijftig branden zijn uitgebroken.

Sinds zaterdag woedt onder meer een grote brand in Ilio, een voorstad van Athene. Ook het schiereiland Peloponnesos is zwaar getroffen. Op het eiland Kythira, ten zuiden van de Peloponnesos probeert de brandweer sinds vrijdag tevergeefs een grote bosbrand onder controle te brengen.

De autoriteiten vrezen dat de situatie in de komende dagen verslechtert, omdat meteorologen verwachten dat de temperaturen verder stijgen. Op veel plaatsen liep die zaterdag al op tot boven de 35 graden.

Tientallen bosbranden woeden in Griekenland
Tientallen bosbranden in Griekenland (Foto: ANP)

Ayana vernedert concurrentie en pakt goud

Almaz Ayana heeft ogenschijnlijk gemakkelijk het goud gepakt op de 10 km tijdens het WK atletiek. De Ethopische was driekwart minuut sneller dan de concurrentie. Na ongeveer 4000 a 4500 meter ging Ayana er vandoor en de concurrentie zag haar nooit meer terug. Dit moment, wat helaas nooit in beeld werd genomen, bleek zeer beslissend in de race.

Haar landgenote Tirunesh Dibaba moest in een sprint afrekenen met de Keniaanse Agnes Tirop in strijd om de derde plaats.  Daarachter was er een mooie prestatie voor de Nederlandse Susan Krumins (Kuijken), die knap een vijfde plaats haalde in een tijd van 31:21, een minuut en vijf seconden langzamer dan Ayana, maar wel een persoonlijk record..

Paradise Lost brengt duistere nieuwe videoclip uit

Volgende maand zal er een nieuw album verschijnen van de Britse gothic doom metal band Paradise Lost en als veelbelovend voorproefje van die plaat is er de afgelopen week een indrukwekkende eerste videoclip uitgebracht voor het nummer 'Blood & Chaos'. Het mag dan alweer 27 jaar geleden zijn dat de eerste albums van Paradise Lost verschenen, aan kracht hebben de mannen in elk geval niet ingeboet en deze eerste track van het album Medusa, de opvolger van The Plague Within uit 2015, klinkt naar onze mening ouderwets goed en smaakt zeker naar meer.

 

De videoclip van 'Blood & Chaos' is geregisseerd door de uit Yorkshire afkomstige videoregisseur Ash Pears, die bij de liefhebbers ook bekend is van zijn YouTube-kanaal AshTV. Het nieuwe album Medusa van Paradise Lost verschijnt op 1 september.

Litouws discusgoud op 2 centimeter

Andrius Guzdius heeft voor een verrassing gezorgd bij het discuswerpen. Hij wint dit onderdeel tijdens het WK atletiek, een rol die vooraf toch aan de Zweed Daniel Stahl werd voorbehouden. Het eindoordeel was een verschil van slechts 2 centimeter op een afstand van maar liefst 69 meter.

Het vuurwerk was te zien in de eerste twee ronden. Guzdius kwam gelijk met een worp van 67.52 en de Amerikaan Mason Finley wierp de discus ook over 67 meter wat direct een persoonlijk record was. In de tweede ronde deed Finley er nog een schepje bovenop met 68.03, maar Guzdius sloeg terug met 69.21. De Litouwer zat even in spanning toen Stahl na een eerste foutworp ook even over 69 meter gooide, maar twee centimeter tekort kwam. Daarna kwam alleen Stahl nog een keer over de 68 meter met een worp van 68.51, waardoor de medaillestrijd vroeg beslist was. 

NS faalt met businzet; Voor Beter OV opent meldpunt

Zaterdagochtend hebben duizenden reizigers in Eindhoven meer dan een uur in de rij gestaan voor een vervangende bus. De treinen vanuit Eindhoven naar het noorden en westen reden niet wegens werkzaamheden aan het spoor.

Door een verkeerde inschatting van het aantal passagiers had de NS voor het vervangende busvervoer te weinig bussen gehuurd, waardoor vanaf 9 uur vanmorgen de wachttijd opliep tot meer dan anderhalf uur. Een aanzienlijk aantal reizigers met als bestemming de jaarlijkse botenparade in het kader van Gay Pride in Amsterdam kwam daardoor te laat in de hoofdstad aan of keerde onverrichterzake huiswaarts.

De Maatschappij Voor Beter OV is woest. "De NS mag worden geacht zijn eigen reizigersstromen goed te kennen: alle passagiers staan via de OV-chipkaart al jarenlang hun reispatroon af. Daarnaast kan de NS op zijn vingers natellen dat Gay Pride bezoekers uit het hele land trekt. Dit bussenfiasco is een beschamende vertoning," aldus voorzitter Rikus Spithorst. De reizigersclub heeft daarom vandaag een meldpunt geopend.

De klachten van gedupeerde reizigers zullen worden gebundeld en aangeboden aan NS-directeur Van Boxtel en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Klagen kan per e-mail.NS faalt met businzet Eindhoven (Foto: Voor Beter OV)
NS faalt met businzet Eindhoven (Foto: Voor Beter OV)

Hassan zonder moeite door naar finale 1500 meter

Hassan heeft de finale van de 1500 meter op het WK atletiek in Londen bereikt. Ze wist zonder al te veel moeite haar halve finale te winnen, die sowieso niet al te sterk bezet was. De Duitse Klosterhalfen maakte de race zwaar door er vlot vandoor te gaan na een halve race, maar ze stierf en Hassan liep haar makkelijk voorbij op het eind.

In de andere halve finale bleek dat Genzebe Dibaba het behoorlijk lastig had. Zij wist uiteindelijk slechts de zesde plaats op te eisen, maar was wel de tijdsnelste van de 'verliezers' en ging dus gewoon door naar de finale. Verder sneuvelden er geen grote favorieten.

Kogelstoten geen prooi voor Nederlandse meerkampdames

Twee onderdelen verliepen positief op de zevenkamp tijdens de WK atletiek voor alles wat Oranje kleurt, maar het derde onderdeel ging een stukje moeizamer. Vooral voor Anouk Vetter was het moeizaam, zij plaatste de kogel 15 meter ver, maar kan normaal toch zeker nog een metertje verder. Nadine Broersen en Nadine Visser waren iets sterker voor hun doen, maar ook zij konden beter. met respectievelijk iets meer dan 14 en iets minder dan 13 meter.

Bij de strijd der favorieten deed Carolin Schafer het meteen heel goed, zij kwam tot een PR van 14.84, 8 centimeter beter dan tijdens haar PR meerkamp. Nafi thiam kon zeker verder dan de 15.17 die ze stootte, maar het is voldoende om de leiding te behouden en ze won bovendien het onderdeel. De verrassend sterke Cubaanse Yorgelis Rodriguez begint Vetter te bedreigen in de strijd om plaats 3 door weer een redelijk resultaat, zij kwam tot iets meer dan 13 meter.

Bolt verslagen, maar wel soepel naar finale 100 meter

Usain Bolt heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek zonder problemen geplaatst voor de finale van de 100 meter, wat de laatste individuele wedstrijd uit de carrière van de Jamaicaanse sprintlegende zal worden.

In zijn serie was Bolt niet de snelste, want die eer ging naar Christian Coleman. De Amerikaan, de snelste man ter wereld dit jaar, snelde naar een redelijke tijd van 9,97 seconden, één honderdste sneller dan wereldrecordhouder Bolt. Diens landgenoot Yohan Blake, de wereldkampioen van 2011, was met 10,04 goed voor de derde tijd.

Het Britse publiek kon door een goede slotfase van Reece Prescod juichen, want met 10,05 staat hij in de finale, maar dat werd ook verwacht van CJ Ujah. Die Brit kwam echter niet verder dan 10,12, iets te langzaam voor een plek in de finale. 

De finale wordt naast Coleman, Bolt, Blake en Prescod aangevuld door de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (10,05), Justin Gatlin uit de VS (10,09), de Fransman Jimmy Vicaut (10,09) en de Chinees Su Bingtian (10,10). 

LB: Douwe Bob heeft nieuwe tattoo

Lekker Belangrijk! Nieuws dat je niet wil missen!

Douwe Bob is op vakantie in Israël en heeft zich laten voorzien van een permanente herinnering aan de reis. In Jeruzalem ging hij langs bij tattoo-artiest Wassim Razzouk voor een originele koptische tatoeage.

Op Instagram deelt de zanger een plaatje van de tatoeëerder in actie. Douwe zit in de stoel en verbijt ogenschijnlijk zijn pijn, terwijl Razzouk glimlachend de onderkant van zijn rechterarm onder handen neemt. "Getting some really beautiful old stuff done", schrijft de Amsterdammer bij de foto.

Op de website van de artiest staat te lezen dat hij stamt uit een familie die al meer dan zevenhonderd jaar tatoeages van religieuze symbolen tatoeëert op bezoekers van de Oude Stad als herinnering aan hun reis.

Douwe Bob heeft nieuwe tattoo
Douwe Bob heeft nieuwe tattoo (Foto: BuzzE)

Feyenoord pakt Johan Cruijff Schaal

Feyenoord heeft na strafschoppen de Johan Cruijff Schaal gewonnen ten koste van Vitesse. De penalty's moesten uitkomst bieden na een 1-1 gelijkspel.

In de zevende minuut was het Jean-Paul Boëtius met een individuele actie die aan de basis stond van de openingsgoal. Met een afgemeten voorzet bereikte de vleugelspeler Jens Toornstra, waarna de middenvelder subliem af wist te ronden. Daarna bleef Feyenoord de grip houden op het duel en bleef het voornamelijk gevaarlijk worden via de linkerflank. De rechtsachter van Vitesse, Fankaty Dabo, had het bijzonder moeilijk en had vaker dan eens een overtreding nodig.

Vlak voor de theepauze schoot Bryan Linssen met een vlammend schot bijna de gelijkmaker op het scorebord. Slechts het aluminium scheidde Vitesse van de 1-1, waardoor de Rotterdammers met een 1-0 voorsprong mochten gaan rusten.

Na de rust beten de Gelderlanders meer van zich af. Een actie van Tim Matavz leek te eindigen in een doelpunt, maar omdat Karim El Ahmadi ingreep bleef het bij dreiging. De bal verplaatste zich naar de andere kant van het veld, waarbij Nicolai Jørgensen uit de counter de 2-0 maakte. Echter, greep de videoscheidsrechter in. Via videobeelden had men geconstateerd dat Matavz onderuit was gehaald in het strafschopgebied bij de ingreep van El Ahmadi. Daarop kreeg Vitesse een strafschop toegekend, die Alexander Büttner wist te benutten.

Vervolgens bleef het na 90 minuten 1-1, waardoor penalty’s uitsluitsel moesten brengen. Jones zorgde met een fantastische reflex ervoor dat Matavz zijn eerste strafschop werd gestopt, waarna ook Rashica miste namens Vitesse, alle Feyenoorders doel wisten te treffen. Daardoor werd de eerste prijs van het seizoen gewonnen door de landskampioen.

Feyenoord (w.n.s)

1 - 1

Vitesse

 7' Toornstra    58' Büttner (pen)
 
 Gele kaart: Diks, El Ahmadi, (Feyenoord), Linssen, Bruns, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks (Amrabat/77)
Botteghin
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/74)
Jorgensen
Boëtius
  Pasveer
Dabo
Kasjia
Kruiswijk
Büttner (Faye/87)
Bruns (Colkett/77)
Serero
Foor
Rashica
Matavz
Linssen

Feyenoord viert feest na de 1-0 van Toornstra (Pro Shots/Paul Meima)
Feyenoord viert feest na de 1-0 van Toornstra (Pro Shots/Paul Meima)

Marquez troeft Rossi af, Bendsneyder 6e in Moto3-kwalificatie

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft zijn vierde poleposition van het seizoen te pakken. Op het circuit van Brno troefde de Spaanse Honda-coureur Valentino Rossi nipt af. De Italiaan gaf op zijn Yamaha 0,092 seconden toe, terwijl Marquez' teamgenoot Dani Pedrosa op 0,138 seconden naar plek drie reed.

Het gat met de rest was aanzienlijk: de tweede startrij wordt zondag gevormd door Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Jorge Lorenzo, die allemaal rond de halve seconde toegaven.

In de Moto3 was er een zeer knappe zesde plek voor Bo Bendsneyder, waarbij de vierde en vijfde plaats van Joan Mir en Nicolo Bulega ook niet buiten bereik bleven. Poleposition ging zeer verrassend naar de Argentijn Gabriel Rodrigo, die pas voor de tweede keer in zijn loopbaan vanaf de eerste startrij mag vertrekken. Die rij wordt gecompleteerd door Romano Fenati en Juanfran Guevara. 

Mattia Pasini pakte in de Moto2 de poleposition, maar de verschillen waren bijzonder klein. Plek twee was op 0,032 seconden voor Miguel Oliviera, Franco Morbidelli volgde op 0,050 seconden en plek vier was op 0,075 tellen voor Francesco Bagnaia.

Dode baby was een jongetje

De dode baby die donderdag in Rotterdam werd gevonden, was een jongetje. Dat is zaterdag gebleken uit sectie op het lijkje door het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie.

De zak met de stoffelijke resten van de baby lag al sinds vorige zaterdag in een plantenbak op de Antoine Platekade, zo is gebleken uit getuigenverklaringen.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak gaat voorlopig door.

Dode baby was een jongetje
Dode baby was een jongetje (Foto: ANP)

Chinezen opgepakt om Hitlergroet bij Reichstag

De Duitse politie heeft twee Chinese toeristen gearresteerd die de Hitlergroet deden. Ze maakten ondertussen foto's van elkaar voor het parlementsgebouw de Reichstag in Berlijn.

De mannen van 36 en 49 jaar kregen een procesverbaal aan hun broek wegens het "gebruik van symbolen van illegale organisaties", zo liet de Polizei volgens The Guardian weten.

Na het betalen van een borgsom van 500 euro per persoon mochten de Chinezen het politiebureau evenwel weer verlaten.

Drukkere zwarte zaterdag, maar geen records

Vakantiegangers hebben op de tweede zwarte zaterdag van deze zomer te maken gehad met veel meer files dan vorige week op vooral de Franse wegen. Op het hoogtepunt rond 12.45 uur stond het volgens de Franse politie in heel Frankrijk over 857 kilometer vast. Vorige week, op eerste zwarte zaterdag was, was dit 610 kilometer.

Hoewel het druk was zijn zijn er zaterdag geen records gesneuveld. Het historische record is van 1 augustus 2014, toen er 994 kilometer stond. Wel was het naar verhouding een veel drukkere zaterdag dan exact een jaar geleden, toen het over 'slechts' 601 kilometer vaststond.

Volgens de ANWB gaan dit weekend veel mensen op vakantie, maar keren ook veel vakantiegangers weer huiswaarts. Het verkeer stond zaterdag in beide richtingen vast. Halverwege de middag nam de Franse drukte weer af. Alleen op de routes richting Spanje stonden mensen nog steeds in lange files. Aan het eind van de middag begonnen ook deze op te lossen.

In Duitsland blijft de A3 van Leverkusen naar Keulen voor problemen zorgen. Door werkzaamheden is er maar een rijstrook beschikbaar. Automobilisten wordt door de verkeersdienst nog altijd geadviseerd om deze weg te mijden.

Volgende week zaterdag is de derde en laatste zwarte zaterdag van deze zomer. Naast nog steeds veel uitrijdend verkeer is het ook dan druk met vakantiegangers die huiswaarts keren, waarschuwt de ANWB.

Drukkere zwarte zaterdag, maar geen records
Drukkere zwarte zaterdag, maar geen records (Foto: ANP)

'Onderzoek ItaliŽ naar Artsen zonder grenzen'

Italiaanse justitie doet onderzoek naar Artsen zonder Grenzen. Zaterdag zei een bron bij justitie dat het onderzoek naar reddingsacties van migranten voor de kust van Libië zich heeft uitgebreid naar de internationale hulporganisatie.

Woensdag nam Italië het onder Nederlandse vlag varende schip Iuventa van de Duitse organisatie Jugend Rettet in beslag omdat de organisatie illegale migratie zou bevorderen. De Duitse vrijwilligers zouden migranten redden terwijl zij niet in direct gevaar verkeerden en zouden daarover communiceren met Libische mensensmokkelaars.

Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen zegt niet officieel te zijn geïnformeerd over het justitiële onderzoek. De hulporganisatie weigert net als Jugend Rettet een gedragscode te ondertekenen over het redden van migranten. Italië zegt met de gedragscode de opvang beter te willen coördineren, maar volgens de hulporganisaties komen door sommige maatregelen uit de code mensenlevens in gevaar.

'Onderzoek Italië naar Artsen zonder grenzen'
'Onderzoek Italië naar Artsen zonder grenzen' (Foto: ANP)

Canal Parade: feestelijk en zonder incidenten

De Canal Parade, de jaarlijkse 'roze' botenparade door de Amsterdamse grachten, is goed verlopen, met mooi weer en honderdduizenden bezoekers. Dat zei woordvoerder Danny de Vries van Pride Amsterdam zaterdag na afloop. Er waren geen noemenswaardige incidenten, op wat zakkenrollers na.

De route ging dit jaar voor het eerst van het Oosterdok naar het Westerdok in plaats van andersom, en dat heeft goed gewerkt, aldus De Vries. Door de omkering kon de ingang van de Prinsengracht direct na de laatste boot worden afgesloten, zodat er geen stoet van kleine boten achter de officiële parade aan zou komen. Voorgaande jaren leidde die veelheid aan bootjes tot klachten van omwonenden.

De Canal Parade is het klapstuk van de Pride Amsterdam-week, voorheen Gay Pride. Het thema was dit keer This Is My Pride. Dat werd het best in beeld gebracht door de boot van travestie-act Dolly Bellefleur. De jury die de boten beoordeelde, vond dat de zestig 'klonen' van Dolly het best de "togetherness-gedachte van de zelfgekozen familie" uitbeeldden, aldus juryvoorzitter Cornald Maas.

De Iraanse boot, die voor het eerst zou meedoen, voer uiteindelijk niet mee. Er waren te veel mensen aan boord, waardoor de schipper het niet verantwoord vond en deelname afblies. "Jammer, want ze hadden een belangrijk statement. Maar veiligheid gaat voor alles", zei Danny de Vries. In Iran riskeren homo's marteling en de doodstraf.

Omdat de Iraanse boot niet van start ging, kon het schip ook niet meedingen naar de prijs voor beste statement. Die ging naar Scouting Nederland. Hun boot bracht de boodschap over dat jonge LHBTI's "ook bij die organisatie veilig zijn. En dat is aandoenlijk. Want tot voor kort was homoseksualiteit bij de scouting taboe", legde Cornald Maas uit.

Canal Parade: feestelijk en zonder incidenten
Canal Parade: feestelijk en zonder incidenten (Foto: ANP)

Parijs onderzoekt uit voorzorg eieren

De Franse regering onderzoekt samen met de Belgische autoriteiten of fipronil in de Franse pluimveehandel is gebruikt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, meldt de krant Le Parisien zaterdag op gezag van het Franse ministerie van Landbouw.

Het ministerie laat weten dat het op dit moment geen aanwijzingen heeft dat besmette eieren in Frankrijk op de markt zijn gebracht en dat er daarom geen reden tot zorg is.

Wel heeft een pluimveebedrijf in het noordelijke departement Pas-de-Calais de Franse autoriteiten op 28 juli laten weten dat mogelijk op het bedrijf fipronil is gebruikt. Het Franse bedrijf is daarover door een Belgische zakenpartner geïnformeerd.

Het Franse pluimveebedrijf is voorlopig onder toezicht geplaatst en mag geen eieren verkopen zolang het onderzoek loopt.

Parijs onderzoekt uit voorzorg eieren
Parijs onderzoekt uit voorzorg eieren (Foto: ANP)

Marianne Vos sprint naar Europese titel

Marianne Vos is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse was de snelste in een groep met drie de snelste. Giorgia Bronzini uit Italië werd tweede voor de Russische Olga Zabelinskaya. Vos is daarmee de opvolgster van Anne van der Breggen.

De Nederlandse ploeg voerde de hele wedstrijd de regie. Halverwege de koers was Vos al mee in een ontsnapping, later reden ook Amy Pieters, Janneke Ensing, Chantal Blaak en Anna van der Breggen mee vooraan, maar ze werden steeds teruggehaald door het peloton.

Op 25 kilometer van de streep reed wel de goede ontsnapping weg met daarbij: Vos, Bronzini, Zabelinskaya, Elisa Longo Borghini, Charlotte Becker, Katarzyna Pawlowska en Gutierrez. De kopgroep zou een voorsprong van een kleine minuut bij elkaar fietsen, waar de Belgen en de Fransen het tempo bepaalde in het peloton, maar ze zouden de kopgroep niet meer bij halen. In de kopgroep moest de Spaanse Gutierrez de rest laten rijden.

Op vijf kilometer viel Pawlowska weg uit de kopgroep, door een valpartij. Door de valpartij moest Becker ook in de remmen en verloor daardoor de aansluiting met de rest van de kopgroep. Op één kilometer viel Zabelinskaya aan. Vos reageerde direct met Bronzini in het wiel, maar Longo Borghini moest het drietal laten rijden, doordat ze daarvoor al veel kopwerk had gedaan.

In de slotkilometer bleef de Russische op kop rijden, doordat ze al zeker was van een medaille. Vos ging vervolgens de sprint aan en Bronzini kon er niet meer overheen komen.

Lůpez wint slotrit Burgos, eindzege Landa

Miguel Ángel López heeft de slotetappe in de Vuelta a Burgos gewonnen. De Colombiaan van Astana was op de slotklim, de Lagunas de Neila, de beste voor Enric Mas en Mikel Landa. Landa won wel het eindklassement van de Ronde van Burgos.

Naar de start reden veertien weg met daarbij één Nederlander: Sjoerd van Ginneken. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had onder meer het gezelschap van Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) en Tao Geoghegan Hart (Sky). De kopgroep zou nooit meer dan twee minuten krijgen van het peloton.

Vanuit het peloton ging David de la Cruz op de slotklim ervandoor. De Spanjaard, die op de tweede plaats stond kreeg de hulp van Alaphilippe, die zich had laten uitzakken. De twee zouden komen aansluiten bij Geoghegan Hart, die was weggereden bij de medevluchters. Alaphilippe moest al snel afhaken bij de twee, later moest De la Cruz ook Geoghegan Hart laten rijden.

Geoghegan Hart wist ook niet voorop te blijven door het werk van Astana. Op twee kilometer van de streep werd hij bijgehaald, waarna Landa voor de aanval ging. De klassementsleider kreeg oorspronkelijk alleen Mas met zich mee, maar later zou ook López aansluiten bij het duo. Opdriehonderd meter voor het einde sprong López e weg van zijn twee metgezellen. De Colombiaan zou solo aankomen. Mas kwam vijf seconden later als tweede binnen, terwijl Landa derde werd op elf seconden.

Nog meer herpes-verwijten voor Usher

Steeds meer mensen betichten zanger Usher ervan dat hij hen zou hebben blootgesteld aan herpes. En de beschuldigingen komen niet alleen van vrouwen. Radar Online meldt zaterdag dat twee vrouwen en een man van plan zijn maandag een officiële aanklacht tegen de R&B-ster in te dienen.

Eind vorige maand kwam naar buiten dat een voormalig geliefde van Usher de 38-jarige zanger voor de rechter sleept omdat hij haar zonder waarschuwing heeft blootgesteld aan het herpesvirus. De vrouw zou onbeschermde seks met de zanger hebben gehad terwijl Usher wist dat hij besmet was. Ze eist tien miljoen dollar (8,5 miljoen euro) voor nalatigheid en (emotionele) mishandeling. De dame raakte overigens niet besmet.

De advocaat die de drie nieuwe schuldeisers vertegenwoordigt, organiseert maandag een persconferentie waarin een dame haar verhaal zal doen. De andere twee willen anoniem blijven. De drie claimen op een zeker moment na 2012 onveilig seksueel contact te hebben gehad met Usher. Tussen 2009 en 2010 zou zijn vastgesteld dat hij drager is van de soa, die niet is te genezen.

In 2012 zou Usher iets meer dan een miljoen dollar hebben betaald aan een styliste om een zaak tegen hem over het doorgeven van de herpesinfectie te schikken. Toen verklaarde hij voor de rechter dat hij inderdaad drager is van het virus.

Nog meer herpes-verwijten voor Usher
Nog meer herpes-verwijten voor Usher (Foto: BuzzE)

Gouden Botswaanse WK-droom lijkt in duigen te vallen

Het leek er op het wereldkampioenschap atletiek op dat Botswana misschien wel eens voor het eerst in de geschiedenis een estafettemedaille zou kunnen winnen. Sterker nog, op de 4x400 meter bij de mannen zou zelfs goud niet onmogelijk zijn.

Met de ervaren Isaac Makwala en zijn jonge teamgenoten Baboloki Thebe en Karabo Sibanda heeft Botswana drie wereldtoppers op de 400 meter, terwijl 800 meter-favoriet Nijel Amos mogelijk de broodnodige vierde man zou kunnen zijn - hij heeft dan wel weinig ervaring met de 400 meter, maar is wel een zeer ervaren 'racer'.

Vorig jaar was er al de hoop op de Olympische Spelen, maar Thebe raakte geblesseerd en moest afhaken. Dat zou ze duur komen te staan: met de aanzienlijk minder goede Leaname Maotoanong als slotloper kwam Botswana heel dicht bij zilver, maar in de laatste meters zakte Maotoanong terug naar plek vijf.

Met het dream team van Makwala, Thebe, Sibanda en Amos zou het nu dan moeten lukken, maar helaas, het lijkt weer fout te gaan. Zaterdagochtend deden Makwala en Thebe het uitstekend in de series van de 400 meter, maar Sibanda gaf er na zo'n 350 meter in kansloze positie de brui aan.

Het heeft er alle schijn van dat de pas 19-jarige Sibanda niet op tijd is hersteld van een blessure en daarmee is het maar de vraag of hij op de estafette, aan het einde van het WK, wel in actie kan komen. Zonder hem zal het voor Botswana in elk geval wederom lastig worden om als klein sportland een stukje geschiedenis te schrijven.

De olympische finale van vorig jaar, waar Botswana net naast de medailles greep (Bron: YouTube)

De heat van Sibanda op zaterdagochtend, waar de blessure weer toe leek te slaan (Bron: YouTube)

Noord-ItaliŽ verruilt hitte voor noodweer

Terwijl hittegolf 'Lucifer' door Zuid-Europa blijft woeden, wordt het noorden van Italië geteisterd door onweer en storm. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur ook in andere delen van Italië langzaam dalen, voorspelt het Italiaanse meteorologisch instituut.

Zaterdagmorgen kwam een vrouw om in de Dolomieten toen haar auto werd bedolven onder modder en puin, nadat noodweer een vloedgolf had veroorzaakt. In het zuiden van Italië blijft het dit weekeinde onverminderd heet. Vooral in de hak van de 'laars' en op de eilanden Sicilië en Sardinië liepen de temperaturen de afgelopen dagen op tot recordhoogte. De gevoelstemperatuur bereikte volgens het Italiaanse persbureau ANSA de 55 graden.

Ook delen van Spanje en de Balkan blijven last houden van de hittegolf, die de bijnaam ,,Lucifer" te danken heeft aan de helse temperaturen. In het Adriatische kustgebied dreigt de stroom uit te vallen door de aanhoudende hitte die het elektriciteitsverbruik opdrijft.

Noord-Italië verruilt hitte voor noodweer
Noord-Italië verruilt hitte voor noodweer (Foto: ANP)

Ministerie geeft eretitel aan Russische dopingzondaars

De Russische biatleten Alexander Loginov en Irina Starykh hebben de eretitel 'Master of Sports' van het Russische sportministerie gekregen. Minister Pavel Kolobkov heeft de toewijzing van de titel aan het duo persoonlijk goedgekeurd.

Zoiets gebeurt wel vaker, maar in dit geval is het toch enigszins opvallend: zowel Loginov als Starykh kwamen afgelopen seizoen terug van een dopingschorsing - Loginov mocht twee jaar toekijken, Starykh drie.

Kort na hun comeback was al duidelijk dat de bloedvorm niet verdwenen was en op het open EK pakte het duo individueel goud, goud en zilver (Loginov) en goud, goud en brons (Starykh), naast een gouden medaille op de gemengde estafette. Loginov werd vervolgens nog opgenomen in het team voor het WK, waar hij deel uitmaakte van de bronzen ploeg op de gemengde estafette. 

Een positieve ontwikkeling is overigens de reactie van Russische biatlonfans onder de berichtgeving in de Russische media. Men spreekt vooral schande over het feit dat zo'n hoge onderscheiding aan twee dopingzondaars gegeven wordt en veel fans zijn boos dat men de Russische sport zo nog eens voor lul lijkt te zetten.

1 dode en 3 gewonden na steekpartij in Reutum

Door een steekpartij in het Overijsselse dorp Reutum bij Almelo zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mensen gewond geraakt. Volgens een politiewoordvoerder was de aanleiding een ruzie bij een café.

Hoe de slachtoffers er precies aan toe zijn, is onduidelijk. Ook is niet bekend of iemand is gearresteerd. Het steekincident had plaats aan de Oldenzaalseweg. Voor het onderzoek is een deel van de Oldenzaalseweg afgezet. 

Update 15:25 uur:
Een man van 22 jaar uit Winterswijk is bij deze steekpartij overleden. 3 anderen raakten gewond. Na behandeling in het ziekenhuis zijn ze door de politie aangehouden. Het gaat om een 31-jarige man en een 34-jarige man uit Enschede en een 25-jarige man uit Winterswijk. De poite hield ook nog een man van 43 uit Winterswijk en een vrouw van 35 uit Enschede aan. De politie sluit niet uit dat er nog andere aanhoudingen volgen.

Over de toedracht van de steekpartij is niets bekend. De politie is op zoek naar getuigen.

Ajax wint oefenduel van Sparta

Ajax heeft zaterdagmiddag een besloten oefenduel afgelegd tegen Sparta Rotterdam. De Amsterdammers wonnen het duel met 3-1.

De oefenwedstrijd met Sparta is het laatste oefenduel in het programma van Marcel Keizer. Volgende week begint de ploeg de competitie tegen Heracles Almelo.

Keizer gaf zaterdag een aantal reservespelers de mogelijkheid om zich te laten zien. Zo mochten Vaclav Cerny, Mitchell Dijks, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en Frenkie de Jong aantreden.

De score werd in de eerste helft geopend door Cerny. Sparta kwam via Loris Brogno snel weer op gelijke hoogte vanuit strafschop. Met een stand van 1-1 vertrokken beide ploegen richting de kleedkamer.

Tijdens het tweede bedrijf kwam Ajax op voorsprong door opnieuw een treffer van Cerny. Huntelaar maakte het feest compleet en tekende voor de 3-1.

Bosz: "Geniet iedere dag van het niveau"

Peter Bosz staat zaterdag voor zijn eerste officiële wedstrijd met Borussia Dortmund. De ploeg speelt de Duitse Supercup tegen Bayern München.

Bosz heeft een lange voorbereiding de tijd gekregen om zijn ploeg voor te bereiden op de eerste test van het nieuwe seizoen. Zaterdag staat de Duitse Supercup op het programma, waarin de ploeg landskampioen Bayern München treft.

De trainer is tevreden met hoe de voorbereiding verlopen is. "Het druk zetten zoals we het willen, komt er steeds beter in", vertelt hij tegenover Het Parool. "Met alles bij elkaar ben ik na drie weken voorbereiding tevreden. Ik geniet elke dag van het niveau, we hebben echt goede spelers."

"Normaal begin ik de eerste weken bij een club alleen met het verdedigende deel van de speelwijze. Daarna komt stap voor stap de opbouw en aanval erbij. Maar hier ben ik nu al druk met beide. Bij Ajax heb ik lang moeten zoeken naar de samenstelling van het middenveld. Hier lukt dat sneller. Ik vind ook dat we nu verder zijn dan ik bij Ajax was na mijn eerste weken."

Kampioenschapsrecord tijdens tweede onderdeel zevenkamp

Het eerste kampioenschapsrecord is geëvenaard tijdens het WK atletiek in Londen: Tijdens de zevenkamp kwam niet 1, maar zelfs 2 dames aan een hoogte van 1.95. Nafissathou Thiam was de verwachte dame tijdens het hoogspringen, maar Yorgelis Rodriguez verbaasde met deze hoogte. Achter dit tweetal kwamen Nadine Visser en Anouk Vetter tot 1.77 en Nadine Broersen tot 1.83

Die 1.77 was voor Visser en Vetter behoorlijk. Voor Vetter haar medaillekansen ziet het er goed uit, omdat Katharina Johnson-Thompson maar over 1.80 sprong. Dit is voor de thuisfavoriete een zeer tegenvallende prestatie, daar zij zich vaak met Thiam kan meten op dit onderdeel. Visser staat nog altijd vierde in het klassement, maar heeft haar beste onderdeel al gehad. Voor Broersen is 1.83 niet in de buurt van haar beste resultaten, maar de laatste jaren wil het hoogspringen maar mager vlotten en in dat licht is dit een degelijke prestatie. 

Carolin Schafer sprong over 1.86, voor haar een prima hoogte en lijkt daarmee voorlopig een gooi te doen naar de tweede plaats op de zevenkamp, maar er kan nog van alles gebeuren. Haar grootste concurrente voor die positie, Laura Ikauniece, leek al met een blessure rond te lopen op de horden en dat blijkt waar: de Letse startte niet meer op het tweede onderdeel. Voor de derde plaats moet Vetter kijken naar de imponerende Rodriguez en ook Claudia Rath, die weinig steken liet vallen op de eerste twee onderdelen.

Asus RoG Masters Benelux vol tumult

De kwalificatiewedstrijden voor DotA 2 en Counter Strike: Global Offensive zijn in volle gang. Het begon meteen met veel consternatie toen bleek dat slechts één teamlid van Infant Soldiers kwam opdagen. Dit resulteerde meteen in een ban. FOK! is aanwezig en houdt de ontwikkelingen in de gaten.

Hier kunnen jullie de livestream volgen. Het afzeggen van Instant Soldiers heeft onder andere te maken met iemand die geen visum vanuit Jordanië kon krijgen om naar Nederland te komen. Dit verklaart natuurlijk niet de afwezigheid van de andere leden. Voor de showmatch die de finale vervangt, is het team van de winnaars, Calm Kiwi's, gesplitst. De meeste leden zitten bij elkaar in team Vegans en zijn spelen tegen een samenraapsel van Bushi (het enige lid van Infant Soldiers dat op kwam dagen), een paar leden van Calm Kiwi's en een paar fans. Zij noemen zich team Bushi en zijn duidelijk de underdog. De verrassing was dan ook groot toen Bushi de Vegans vernederden in de eerste match.

Asus Rog masters Benelux - Dota2

In de tweede showmatch zijn de teams traditiegetrouw van kant gewisseld. De wedstrijd golft enigzins heen en weer, maar team Vegans kon uiteindelijk ruim revanche nemen. Het kostte hen wel meer moeite dan verwacht. Zo zie je weer dat je met een gelegenheidsteam vol onbekenden heel ver kunt komen.

De CS:GO finale gaat tussen de teams AFCA en mCon (die zich eerder anoniempjes123 noemde). Met enige vertraging door alle heisa rond de DotA2 fibale, maar met twee complete teams. In een vorige ontmoeting tussen deze teams was AFCA de verliezer. Maar zoals bekend: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor weddenschappen.

Asus Rog masters Benelux - CS:GO

AFCA ging meteen fel van start en won de eerste map met 16-8. Er werden tactische beslissingen genomen door mCon die niet iedereen kon begrijpen. AFCA leken beter op elkaar ingespeeld en zijn waren ook veel luidruchtiger. Zij juichden na ieder punt waarbij mCon stil bleef. Wraak is een sterke motivatie en de tweede ronde wordt dus erg boeiend.

De tweede map was een heel stuk spannender. AFCA liep meteen uit, maar mCon vocht zich goed terug. Vanaf 12-12 tot en met 14-14 ging het helemaal gelijk op. De spanning was hoog, maar uiteindelijk ging AFCA er met de winst vandoor. Het ging dus allerminst vanzelf en mCon heeft laten zien dat ze zeker een plek in deze finale hebben verdiend.

Bekijk live video van ESL_Benelux op www.twitch.tv

Neymar moet PSG-debuut uitstellen

Neymar werd vrijdag gepresenteerd aan het publiek van Paris Saint-Germain, maar de aanvaller moet nog even wachten op zijn officiële debuut.

Paris Saint-Germain staat zaterdag voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De ploeg neemt het op tegen Amiens SC, maar moet dit doen zonder Neymar. De topaankoop is nog niet speelgerechtigd, zo meldt L'Équipe.

Donderdag werd de transfer van Neymar naar PSG afgerond, waarna de Braziliaan vrijdag gepresenteerd werd aan de supporters van de club. Omdat de Franse bond niet op tijd de benodigde papieren heeft ontvangen uit Spanje, mag Neymar zaterdag echter nog niet in actie komen.

Hierdoor moeten de supporters nog even wachten om Neymar in actie te kunnen zien in Frankrijk. De aanvaller maakte voor een bedrag van 222 miljoen euro de overstap van Barcelona naar PSG en is hiermee de duurste speler aller tijden.

Rusland boos over EU-sancties gasturbines

De nieuwe EU-sancties wegens het overbrengen van gasturbines vanuit Rusland naar de Krim zijn in strijd met het internationaal recht, zei het Russiche ministerie van Energie zaterdag. Volgens het ministerie zijn de sancties"uitsluitend politiek gemotiveerd".

De EU voegde vrijdag drie bedrijven en drie personen, waaronder een Russische viceminister van Energie, toe aan de Europese sanctielijst uit 2014 omdat ze vanuit Rusland gasturbines naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben helpen overbrengen. De gasturbines waren door het Duitse bedrijf Siemens verkocht voor gebruik op het grondgebied van de Russische Federatie. Omdat de EU de Russische annexatie van de Krim en Sebastopol niet erkent, verbiedt ze daar de levering van materiaal voor infrastructurele projecten in belangrijke sectoren, waaronder de energiesector.

In totaal staan nu 153 personen en veertig bedrijven en instanties op de sanctielijst.

Rusland boos over EU-sancties gasturbines
Rusland boos over EU-sancties gasturbines (Foto: ANP)

Bezopen idioot pist op terrasgangers

Een bezopen idioot leek het wel een tof plan om op de Oudegracht te Utrecht op de lager gezeten terrasgangers te pissen. De 66-jarige lamme lul mag een bekeuring van 140 euro verwachten wegens wildplassen.

De terrasgangers die, tijdens het eten, ongewild op de goldenshower werden getrakteerd hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Stank dode varkens niet te harden

Omwonenden van de uitgebrande megastal in Erichem willen dat de duizenden dode varkens sneller worden weggehaald omdat de stank niet te harden is. Een van de omwonenden, Menno Schenke, is hiervoor ook een petitie Dank voor stank begonnen, zo bevestigt hij zaterdag een bericht van Omroep Gelderland.

De stank is volgens hem, afhankelijk van de windrichting, op sommige momenten niet te harden. Ook klagen veel mensen dat er meer vliegen zijn dan normaal.

Zaterdag is de onlinepetitie 'Dank voor stank' de lucht ingegaan. Daarin worden de gemeente Buren (waar Erichem onder valt) en de provincie Gelderland opgeroepen de ruiming onmiddellijk te versnellen. De petitie keert zich ook tegen megastallen.

De brand was ruim een week geleden. Dinsdag werd bekend dat het opruimen van de 20.000 kadavers vier weken gaat duren wegens instortingsgevaar en omdat er mogelijk asbest ligt. De provincie verwachtte al dat de stankoverlast zou toenemen.

Petitie om dode varkens sneller weg te krijgen
Stank dode varkens niet te harden (Foto: ANP)

Kupers door naar halve finales 800 meter

Thijmen Kupers heeft op de WK atletiek de halve finale op de 800 meter bereikt. De Nederlander was in een serie met onder andere Kevin Lopez, Brandon McBride en Antoine Gakeme. Kupers liep naar een tijd van 1.45.54

De Nederlander was vooral sterk in de laatste 100 meter. Hij liep in de eerste ronde samen met McBride vooraan en werd in het eerste deel van de tweede ronde een beetje bedreigd door Lopez en Gakeme. Echter, Kupers had ruimschoots over in de laatste 100 meter en wist het drietal voor hem gemakkelijk in te halen. Hierdoor weet hij zich zeker van een plaats in de halve eindstrijd.

Schippers eenvoudig door op 100m bij WK

Dafne Schippers heeft zich bij het WK atletiek in Londen voor de halve finales geplaatst op de 100 meter. De Nederlandse atlete werd in haar serie eenvoudig tweede in 11,08, wat genoeg was voor een ronde verder. De andere twee Nederlandse deelneemsters werden uitgeschakeld.

Naomi Sedney eindigde in haar serie als zesde mede door een slechte start en werd uitgeschakeld. Ook Jamile Samuel ging matig van start en kwam net als Sedney als zesde over de streep waardoor ook voor haar de 100 meter voorbij is.

De twee grote favorietes voor goud, Elaine Thompson uit Jamaica en Torie Bowie uit de VS, kenden geen enkel probleem. Zij wonnen hun heats eenvoudig, allebei in 11,05 seconden. De snelste tijd ging enigszins verrassend naar de dolgelukkige Duitse Gina Lückenkemper, die met 10,95 voor het eerst in haar leven onder de elf seconden dook.

Een van de voornaamste favorieten voor het brons - achter Thompson en Bowie - is de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou en ook zij had weinig problemen: met 11,00 klopte ze Schippers en ging ze met de tweede tijd door, iets sneller dan landgenote Murielle Ahouré (11,04). 

'Ajax denkt aan verdediger Solomons'

Ajax is nog altijd op zoek naar defensieve versterkingen en is momenteel met Ajax Cape Town in gesprek over een mogelijke transfer van Dean Solomons.

Het Zuid-Afrikaanse Kick-Off meldt dat de club uit Amsterdam in gesprek is met Ajax Cape Town. De ploeg van Marcel Keizer wil Solomons naar Nederland halen.

De 17-jarige verdediger maakte een paar maanden geleden indruk op scouts van Ajax, toen hij in Nederland met een jeugdteam van Urban Warriors met 2-0 wist te winnen van Real Madrid. Solomons maakte een goede indruk en kan op interesse rekenen van de Amsterdammers.

De club heeft naar verluidt inmiddels de onderhandelingen gestart met Ajax Cape Town. De ploeg uit Zuid-Afrika wil echter niet reageren op de interesse van Ajax. Hans Vonk, hoofd jeugdopleiding van Ajax Cape Town, liet weten dat hij niets kon zeggen over een mogelijke transfer.

Varenhorst en Van Garderen stoten door naar halve finale WK beachvolleybal

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen zetten de stunt op het wereldkampioenschap beachvolleybal voort. Het koppel heeft zaterdag de halve finales bereikt op het WK in Wenen. De Nederlanders waren in drie sets te sterk voor de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrián Gavira: 20-22, 21-19 en 16-14.

De Brazilianen Evandro en Andre Loyola zijn zondagmogen de tegenstanders in de halve finale. Varenhorst en Van Garderen verloren in de groepsfase nipt van het als vierde geplaatste koppel. Herrera en Gavira waren als negende geplaatst in de Oostenrijkse hoofdstad.

De Nederlanders hadden een wildcard gekregen voor dit WK. Van Garderen speelt normaal gesproken in de zaal en staat pas drie maanden in het zand. Varenhorst pakte twee jaar geleden zilver op het WK. Hij speelde tot en met de Olympische Spelen van vorig jaar met Reinder Nummerdor. 

In de eerste set ging het gelijk op, maar wisten de Nederlanders hun kansen die ze kregen net niet te benutten. De eerste set ging dan ook naar de Spanjaarden. In de tweede set was er direct een gat van drie tot vier punten en tot het eind bleef de voorsprong op het bord. In de derde set keken Varenhorst en Van Garderen steeds tegen een achterstand aan, maar wisten op 11-11 langszij te komen. Het tweede wedstrijdpunt werd benut en daarmee stonden de Nederlanders in de halve finales. 

Freek de Jonge: huidig cabaret oppervlakkig

Freek de Jonge heeft niet zo'n hoge pet op van de huidige staat van het cabaret in Nederland. "Satire is morsdood", zegt hij zaterdag in het AD. "Er is geen publiek meer dat zich er aan ergert. Wat moet je dan nog?"

Dat was in de tijd dat De Jonge samen met Bram Vermeulen op de planken stond als Neerlands Hoop wel anders. "Ons succes kwam natuurlijk ook door het geheimzinnige, gevaarlijke en verontrustende dat rond onze shows hing. Ik spreek soms mensen die van thuis niet mochten luisteren."

De cabaretier vindt het voor de huidige generatie makkelijk scoren, omdat er weinig weerstand lijkt te zijn. "De mensen die naar Arjen Lubach kijken, zijn niet degenen die zich aan hem storen. Hun ideeën worden juist bevestigd. Het is preken voor eigen parochie." En het woord 'geestig' bestaat bijna niet meer. "Geestig veronderstelt een geest, iets van spiritualiteit, van begeestering. Die ontbreekt. Kleinkunst is verworden tot een aaneenschakeling van zogenaamde grappige situaties. Het is lachen om burgerlijkheid zonder iets te doorgronden."

Freek de Jonge: huidig cabaret oppervlakkig
Freek de Jonge: huidig cabaret oppervlakkig (Foto: BuzzE)

'Bidden voor besmette eieren'

De meeste kerken in de Gelderse Vallei besteden zondag aandacht aan de duivelse eierkwestie die veel goedgelovige pluimveehouders in het gebied heeft getroffen. Sommige dominees betrekken de besmette eieren in hun preek, anderen doen een voorbede om de getroffen boeren te steunen. Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld, het eiercentrum van Nederland, en de Barneveldse kerkenraad van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben de kerken daartoe opgeroepen.

In alle kerken van PKN in de Gelderse regio zal in het gebed aandacht besteed worden aan de situatie. Ook in de diverse gereformeerde en andere protestantse kerken komen de problemen van de pluimveehouders aan de orde. Veel kerken in de zeer christelijke regio hebben ondertussen ook pastorale zorg aangeboden aan getroffen boeren.

De Gelderse ChristenUnie, die veel raadsleden heeft in het getroffen gebied, heeft de provincie Gelderland opgeroepen de getroffen pluimveehouders financieel te ondersteunen. De provincie zou met overbruggingskredieten moeten komen, omdat geen enkele pluimveehouder deze situatie kon zien aankomen of kon voorkomen, vindt de fractie.

Kerkje in de mist (Foto: Charged)
 (Foto: Charged)

Visser wint eerste onderdeel zevenkamp

Nadine Visser heeft een tijd van 12.85 op de klokken gezet op de 100 meter horden, het eerste onderdeel van de zevenkamp op de WK atletiek. Dit was voor haar voldoende om de sessie te winnen. Haar naamgenote Broersen viel licht tegen, of haalde in ieder geval niet meer het niveau van voor haar blessures in een vrijwel identieke tijd als eerder dit jaar van 13.79, terwijl Anouk Vetter in de buurt kwam van de tijd die ze tijdens het NR vorig jaar op het EK liep met 13.33.

De favoriete voor de eindzege, de Brusselse Nafi Thiam, viel licht tegen en was twee tienden langzamer dan tijdens het Belgisch record dat zij in Götzis behaalde eerder dit jaar, toen dat de opmaat bleek voor een prachtige score van boven de 7000. Er is nog geen groot gevaar voor de Olympisch kampioene, Carolin Schäfer kon niet echt profiteren en Laura Ikauniece leek in de laatste race een blessure op te lopen en liep in ieder geval een voor haar doen zwakke tijd van 13.71, wat dan weer goed lijkt voor de medaillekansen van Vetter.

Stel je vraag aan alpineskiŽr Maarten Meiners

Na een aantal jaar afwezigheid is de serie Stel je vraag aan...... teruggekeerd op FOK! In deze serie kan jij een vraag stellen aan een bekend figuur binnen de sportwereld.

Eerder kon je vragen stellen aan onder anderen Yuri van Gelder, Giedo van der Garde, Dex Elmont en Rea Lenders. Nu kun je je vragen afvuren op Maarten Meiners, die een sport beoefent die in ons land niet zo groot is als bijvoorbeeld langebaanschaatsen.

Copyright: Orlando van de Bosch

Maarten Meiners

Samen met Steffan Winkelhorst - en de sinds kort voor Nederland uitkomende Steve Theolier - is Meiners bij de mannen het uithangbord van het Nederlandse alpineskiën. In de World Cups is het alweer even geleden dat we Meiners zagen: in januari 2015 stond hij op de legendarische Chuenisbärgli-piste in Adelboden vooralsnog voor het laatst aan de start van een World Cup.

Aan ervaring is bij Meiners zeker geen gebrek. Zo reisde hij ook vorig seizoen weer de wereld over, van Duitsland tot Kazakhstan en van Japan tot Italië. In Kazakhstan deed de Nederlander mee aan de Universiade, waar hij zilver pakte op de alpinecombinatie. Dat was een mooi staaltje revanche op de Universiade van 2013, waar Meiners naar huis ging met een vierde en vijfde plek en dus geen medaille.

Copyright: Niels Onderwater

Op wereldkampioenschappen is de slalom- en reuzenslalomskiër al jaren een vaste deelnemer. In 2011 debuteerde hij in Garmisch-Partenkirchen, in 2013 pakte Meiners in Schladming een twintigste plek op de combinatie en in Vail (2015) en St. Moritz (2017) haalde de Nederlander de finish helaas niet. Het volgende grote kampioenschap is uiteraard de Olympische Spelen in Pyeongchang van komende winter, maar dan moet hij eerst nog plaatsing afdwingen.

Copyright: Edo Jungerius

Wat zou jij van Maarten Meiners willen weten? Laat je horen en wie weet zie jij je antwoord terug. Je kunt je vraag stellen tot 8 augustus 09:00 uur.

Haps: "Ik had opties in het buitenland"

Ridgeciano Haps maakte onlangs de overstap van AZ naar Feyenoord. De linksback had echter ook voor het buitenland kunnen kiezen.

Door het vertrek van Terenece Kongolo moest Feyenoord deze zomer op zoek naar een nieuwe linksback. De club handelde snel en haalde met Haps een vervanger binnen. Toen Feyenoord zich meldde voor de verdediger, hoefde Haps niet lang na te denken. "Feyenoord heeft een elftal met dynamiek en een ongekende felheid", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "Alle spelers zijn bereid om er stevig in te gaan en ze laten zich tegen elke ploeg zien. Ik ben niet de grootste, maar ik ben niet bang uitgevallen en ik kleun er ook wel in."

Haps had ook de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan, maar zijn voorkeur lag bij Feyenoord. "Ik had opties in het buitenland, maar als ik nu kijk naar het spel dat Feyenoord speelt, is dat precies waar ik bij hoor."

De linksback hoopt zich in Rotterdam verder te ontwikkelen. "Ik voetbal precies zoals ik bij AZ speelde. Dat is de stijl waarmee ik me heb ontwikkeld en waarmee ik dicht bij Oranje ben gekomen. Ik wil hier nu de laatste stap zetten. Ik heb daar ook met Fred Grim in zijn periode als bondscoach over gesproken."

Marechaussee gebruikt meer geweld op Schiphol

De marechaussee heeft vorig jaar vaker hardhandig moeten ingrijpen op Schiphol. In totaal is 110 keer geweld gebruikt. In 2015 werden er 87 gevallen geregistreerd. Een woordvoerder van de marechaussee heeft dit zaterdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Volgens de marechaussee is er geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de stijging. Het is wel opvallend dat er meer verwarde mensen op de luchthavens zijn die voor problemen zorgen. "Mensen hebben dan bijvoorbeeld te veel gedronken of hebben drugs gebruikt. Op Schiphol is het ook ontzettend druk. De marechaussee komt hierdoor ook steeds meer in contact met reizigers. Mensen zijn ook mondiger geworden", aldus de woordvoerster.

Er wordt door marechaussees geweld gebruikt als ze door iemand worden aangevallen of als iemand zich verzet bij een aanhouding.

Marechaussee gebruikt meer geweld op Schiphol
Marechaussee gebruikt meer geweld op Schiphol (Foto: ANP)

Geachte Microbe

Dat was het dan. Het is klaar. De beslissing heb ik rationeel genomen, maar emotioneel heeft het me toch best een knauw opgeleverd. Nooit meer een kind baren. Nooit meer een klein baby’tje aan de borst. Ik ben er verdrietig om. Datgene wat mij onderscheidt van het andere geslacht, heb ik opgegeven. Ik heb me laten steriliseren omdat ik prachtige kinderen heb en er niet meer wil. Het is mooi zo. 

Man zwaargewond door steekpartij Purmerend

Een 43-jarige man uit Purmerend is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt door een steekpartij in zijn woonplaats. Een 48-jarige man uit Purmerend en een 29-jarige vrouw zijn aangehouden.

Het incident had plaats op de Hooft Hasselaarstraat. Agenten zagen de 48-jarige man met bebloede kleding op straat staan. Hij bleek een conflict te hebben gehad de 43-jarige, die gewond in de bosjes lag. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Man zwaargewond door steekpartij Purmerend
Man zwaargewond door steekpartij Purmerend (Foto: ANP)

Microtransacties aanwezig in Shadow of War

Warner Bros. heeft aangekondigd dat Middel-Earth: Shadow of War microtransacties zal bevatten. Spelers kunnen met echt geld goud kopen, waarmee Loot Chests, War Chests, XP Boosts en bundels gekocht kunnen worden.

Loot Chests bevatten willekeurige gear van variërende zeldzaamheid. Spelers kunnen deze gear gebruiken en upgraden, net als normale gear. War Chests bevatten Orcs die je kunt opnemen in je leger en 'Training Orders' om de orcs sterker te maken. XP boosts zorgen uiteraard voor meer XP. Warner Bros. benadrukt dat spelers alle gear zonder microtransacties kunnen bemachtigen; het is enkel om het proces sneller en eenvoudiger te maken.

De items kunnen gekocht worden met gold, zoals gezegd, dat ook in-game verdient wordt op specifieke mijlpalen in de game en door mee te doen aan community challenges. Daarnaast is er Mirian, een tweede currency dat spelers verdienen door het verslaan van Treasure Orcs, het vernietigen van gear en door het simpelweg in de wereld van Shadow of War te vinden.

Shadow of War lanceert 10 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Shadow of War

In 2100 extreme weersomstandigheden verwacht

Rampen veroorzaakt door extreme weersomstandigheden bedreigen aan het eind van deze eeuw ongeveer twee derde van alle Europeanen. In de periode 2071-2100 zullen door de gevolgen van klimaatverandering in de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland jaarlijks 80.000 tot 240.000 mensen komen te overlijden.

Die verontrustende cijfers komen van het onderzoekscentrum van de Europese Commissie in de Italiaanse stad Ispra. Teamleider Giovanni Forzieri publiceerde de voorspelling in het vaktijdschrift The Lancet Planetary Health. "De klimaatverandering is wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid in de 21e eeuw", aldus Forzieri.

Volgens zijn studie vielen in de periode 1981-2010 in Europa jaarlijks gemiddeld 3000 doden als gevolg van extreem weer. De wetenschappers analyseerden daarvoor 2300 berichten over dit onderwerp. Met alle data, van onder meer verzekeringsmaatschappijen, werd een prognose opgesteld voor de rest van deze eeuw. Als de opwarming van de aarde niet wordt gestopt dan gaan de computermodellen uit van 48.000 tot 180.000 weer-gerelateerde doden per jaar in de periode 2041-2070, oplopend tot 81.000 à 240.000 in 2071-2100.

Hittegolven
Hittegolven zijn met afstand het meest te vrezen, maar ook overstromingen, droogte, bosbranden, stormen en kou gaan bij uitblijvende maatregelen veel meer levens eisen. Extreme temperaturen spannen echter de kroon, met volgens Forzieri 99 procent van de dodelijke slachtoffers in de laatste dertig jaar van deze eeuw.

De kans om daardoor te sterven is ongelijk verdeeld over Europa. In het zuiden moet iedereen rekening houden met gemiddeld één catastrofe door extreem weer per jaar en met zevenhonderd doden per miljoen inwoners. In 1981-2010 waren dat er slechts elf per miljoen. In Centraal-Europa loopt 64 procent van de bevolking risico, in Noord-Europa 36 procent.

De deskundigen gaan er in de rekenmodellen van uit dat de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert. In de studie is ook geen rekening gehouden met verbetering van de gezondheidszorg, technische ontwikkelingen en het steeds ouder worden van mensen.

Europeanen moeten in 2100 extreem weer vrezen
In 2100 extreme weersomstandigheden verwacht (Foto: ANP)

Omstreden 'Pharma Bro' schuldig aan fraude

De omstreden Amerikaanse zakenman Martin Shkreli is vrijdag door een rechtbank in Brooklyn schuldig bevonden aan fraude. Wat zijn straf wordt is nog niet duidelijk. Mogelijk moet 'Pharma Bro', zoals hij wordt genoemd, wel twintig jaar de cel in.

De ondernemer is voornamelijk bekend vanwege het ruim vijftig keer duurder maken van een medicijn dat vooral wordt voorgeschreven aan aidspatiënten. De prijs van Daraprim zou in 2015 van de ene op de andere dag van 13,50 dollar naar 750 dollar gaan. Pas na grote ophef kwam Shkreli op zijn besluit terug. Dat deed hij als baas van Turing Pharmaceuticals.

De strafzaak tegen hem heeft echter met een soort piramidezwendel te maken. Als topman van Retrophin, een ander farmaciebedrijf, zou hij miljoen dollars van investeerders in eigen zak hebben gestoken. Zijn gedrag was voor Retrophin in 2014 al reden om hem op straat te zetten. Eind 2015 werd Shkreli gearresteerd in New York en het hele proces tegen hem kreeg vervolgens veel media-aandacht in de VS.

Omstreden 'Pharma Bro' schuldig aan fraude
Omstreden 'Pharma Bro' schuldig aan fraude (Foto: ANP)

Gat in de begroting PSV door missen Europees voetbal

De beschamende uitschakeling in de derde voorronde van de Europa League is voor PSV niet alleen sportief een drama, ook financieel zit de club met een probleem. Na de dubbele nederlaag tegen NK Osijek kampen de Eindhovenaren met een gat van vijf miljoen euro in de begroting.

De club had aan premies en recettes van deelname aan de groepsfase van dit Europese toernooi opgenomen in de begroting. PSV heeft simpel gezegd tot en met het einde van het boekjaar – 30 juni 2018 – om dat op te lossen. Volgens Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, kan de club nog wel aan wat knopjes draaien, maar eigenlijk moeten er spelers worden verkocht.

Santiago Arias, Gaston Pereiro en doelman Jeroen Zoet worden genoemd als spelers waar interesse voor is. Ook de uitgerangeerde Adam Maher loopt nog altijd zijn rondjes op de Herdgang. "Dit is een van de moeilijkste situaties bij PSV, in de zeven jaar dat ik hier nu zit”, zegt technisch manager Marcel Brands. "De consequenties voor de club zijn groot. We zullen het financiële gat moeten dichten. Hoe? Dat moeten we nog bekijken.”

Brands weet nog niet precies welke invloed de eliminatie in Europa direct heeft op het transferbeleid van PSV. "Er is één positie vacant”, doelt hij op de zoektocht naar een linksback, die is uitgekomen bij HSV-verdediger Douglas Santos. Mogelijk lukt het PSV alleen om de Braziliaan te huren. "Verder weten we, qua uitgaande transfers, niet wat ons nog te wachten staat.”

Politie pakt man die uit raam schiet

Een arrestatieteam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Sprundel (Brabant) een 41-jarige man aangehouden die met een vuurwapen uit een raam zou hebben geschoten. In de woning aan het Noordveld vond de politie drie vuurwapens en verschillende soorten munitie. De man, die een wapenvergunning blijkt te hebben, zit vast.

Tegen 01.00 uur was de politie gewaarschuwd over het schieten. Agenten belden aan en riepen, maar het enige dat ze dachten te horen was het doorladen van een wapen. Daarop namen ze met getrokken pistolen een veilige positie in. Een onderhandelaar en arrestatieteam werd ingezet en rond 04.15 uur kon de man uiteindelijk worden opgepakt.

Politie pakt man die uit raam schiet
Politie pakt man die uit raam schiet (Foto: ANP)

Topdrukte op Europese wegen verwacht

Zaterdagochtend wordt het overal in Europa druk op de weg. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Italië komen terugkerende vakantiegangers in de file te staan, voorspelt de ANWB.

In Frankrijk ontstaan de langste files op de A7 tussen Lyon en Orange. In Duitsland wordt het vooral druk rond Karlsruhe, waar wegwerkzaamheden zijn. Ook op de A8 tussen Salzburg en München en de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg moeten vakantiegangers rekenen op verkeersopstoppingen, en richting Scandinavië kan het verkeer vast komen te staan doordat veel mensen terugkomen van vakantie.

In Italië begint de vakantie net. Het wordt daar het drukste weekend van het jaar. Ook in andere vakantielanden is de kans op files groot. De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland en de Karawankentunnel in Oostenrijk loopt volgens de VerkeersInformatieDienst op tot meer dan twee uur.

In Nederland wordt verkeersdrukte verwacht richting Schiphol en bij een aantal grote evenementen, zoals de Canal Parade in Amsterdam, de jaarlijkse bloemenmarkt in Deventer en het varend corso in het Westland.

Topdrukte op Europese wegen verwacht
Topdrukte op Europese wegen verwacht (Foto: ANP)

Olympisch verspringkampioen mist WK-finale

Het WK atletiek heeft na de eerste sessie al een grote verrassing opgeleverd. Olympisch kampioen verspringen Jeff Henderson schopte het niet tot de finale: met 7,84 meter kwam de Amerikaan niet verder dan een zeventiende plek.

Na afloop stond Henderson even te praten met de Brit Greg Rutherford, regerend wereldkampioen, maar door een blessure niet van de partij op het WK. "Hij kon me een klein beetje opvrolijken. We hebben het vooral gehad over wat er dit jaar fout is gegaan en waar we weer naar uit kunnen kijken", aldus Henderson.

Volgens hem ligt het vooral aan motivatieproblemen. "Als je olympisch goud wint is het altijd moeilijk om het jaar daarna terug te komen en het weer goed te doen. Het is gewoon moeilijk om hongerig te blijven na zo'n succes, maar ik ga er thuis alles aan doen om dat gevoel terug te krijgen, zodat ik er volgend jaar weer sta", aldus de Amerikaan tegenover de NOS.

Zware statements tijdens Canal Parade

De jaarlijkse Canal Parade trekt zaterdagmiddag weer door de grachten van Amsterdam. De bonte stoet van tachtig boten vaart dit jaar een andere route en begint eerder. De parade begint nu bij het Oosterdok, dat eerder het eindpunt was, en eindigt bij het Westerdok, het voormalige beginpunt. Op die manier wil de organisatie de doorstroming verbeteren.

Het thema van Pride Amsterdam, die al vorige week is begonnen, is dit keer This is My Pride. Volgens de organisatie leidt dit thema bij de deelnemers tot zwaardere statements dan andere jaren. Directeur Lucien Spee zegt dat de naar verwachting honderdduizenden toeschouwers geregeld met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Zo vaart voor het eerst een boot mee van het in Amsterdam gevestigde Iraanse Zamaneh Media, dat hiermee een statement wil maken tegen de doodstraf die in het land geldt voor homoseksuelen. De zelfmoordpreventieboot vraagt aandacht voor het aantal zelfmoordpogingen in Nederland onder lhbti's (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen). Dat ligt vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren.

Zware statements tijdens Canal Parade
Zware statements tijdens Canal Parade (Foto: ANP)

Bruinvissen vaak dood na aanvallen zeehond

Bruinvissen die dood aan de Nederlandse kust aanspoelen hebben vaak te maken gehad met aanvallen van grijze zeehonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research, dat zaterdag is gepubliceerd op de website Naturetoday.

Op de Nederlandse kust stranden de laatste jaren zo'n zevenhonderd bruinvissen per jaar. Vorig jaar werden 55 dode bruinvissen onderzocht. De meeste daarvan waren gestorven door aanvallen van de grijze zeehond (31 procent). Infectieziekten (29 procent) en voedseltekort (18 procent) waren ook belangrijke doodsoorzaken. 11 procent van de dieren was als bijvangst in visnetten beland.

Aanvallen door de grijze zeehond werden vaker vastgesteld dan in jaren ervoor en het slachtoffer worden van bijvangst juist minder. Maar dat kan ook met de onderzoeksmethode te maken hebben. Eerder werden minder verse kadavers onderzocht.

Sinds de jaren tachtig is het aantal bruinvissen in het zuiden van de Noordzee sterk toegenomen. Van september tot en met april zitten er duizenden bruinvissen in de kustwateren. Ook het aantal strandingen van dode bruinvissen groeide sterk.

Bruinvissen vaak dood na aanvallen zeehond
Bruinvissen vaak dood na aanvallen zeehond (Foto: ANP)

COC: geslachtsregistratie is onnodig

Er moet een einde komen aan de geslachtsregistratie in het paspoort en identiteitskaart. Het COC, dat opkomt voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI's), doet deze oproep zaterdag in NRC, op de dag van Pride Amsterdam.

Volgens de organisatie voelen veel mensen zich niet thuis in het hokje 'man' of 'vrouw'. "Geslachtsregistratie leidt voor veel mensen tot problemen, terwijl het onnodig en achterhaald is. De overheid behandelt mannen en vrouwen toch gelijk? En wat gaat het de autoriteiten aan wat er in je ondergoed zit?", schrijven Tanja Ineke, voorzitter van het COC Nederland, en Philip Tijsma, voorzitter van de landelijke werkgroep politiek van het COC.

"Wij roepen de onderhandelaars voor een nieuw kabinet op een einde te maken aan verplichte geslachtsregistratie. Zorg er minimaal voor dat iedereen die dat wil de 'M' of 'V' in z'n paspoort kan laten doorhalen met een neutrale 'X'."

COC: geslachtsregistratie is onnodig
COC: geslachtsregistratie is onnodig (Foto: ANP)

Nederland mag weer vlinders tellen

Wie de natuur in Nederland een warm hart toedraagt kan zich dit weekeinde nuttig maken. De Vlinderstichting roept het publiek op mee te doen aan de jaarlijkse tuinvlindertelling.

"Kijk een kwartier lang in uw tuin of op het balkon welke vlinders u ziet. Turf hoeveel van elke soort u tegelijkertijd ziet, en geef het hoogste aantal door", luidt de oproep van de stichting.

De telling levert elk jaar een schat aan informatie op over het voorkomen van vlinders en over de aantallen vlinders. De gegevens zijn volgens de stichting belangrijk voor een effectieve bescherming van de dagvlinders. Veel vlindersoorten hebben het moeilijk in Nederland. Van de 53 soorten staan er 31 te boek als zijnde bedreigd. In de afgelopen vijftig jaar zijn er al zeventien soorten verdwenen.

Vorig jaar zijn in 3383 tuinen 52.462 vlinders geteld. De meest geziene vlinders waren de atalanta, de kleine vos en de dagpauwoog.

Telresultaten doorgeven kan via de speciale Vlindermee-app (Apple Store en Google Play) of de website Vlindermee.nl.

Nederland mag weer vlinders tellen
Nederland mag weer vlinders tellen (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 2 - De laatste 100m van Usain Bolt

Het is dag twee van het WK atletiek en nu kunnen we echt los: er is een ochtendsessie en vanavond zijn er vier finales. Dat belooft sowieso mooi te worden, maar een bijzonder moment wordt het ook: Usain Bolt zal voor het laatst individueel in actie komen, het einde van een bijzonder tijdperk in de sprintgeschiedenis.

Nederlanders
Voor Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser begint vandaag de zevenkamp. Er staan vier onderdelen op het programma, morgen volgen de andere drie. Een meerkamp is altijd lastig te voorspellen, maar als ze fit zijn zouden de dames alledrie voor de top-10 kunnen gaan. Broersen werd op het vorige WK vierde, zij lijkt de beste papieren te hebben voor een gooi naar het podium.

Thijmen Kupers is net als twee jaar geleden van de partij op de 800 meter, in Beijing haalde hij daarop de halve finales. Dit jaar is Kupers echter beduidend beter in vorm en als alles mee zit is het niet onmogelijk om hem in de finale te zien, wat een bijzonder mooie prestatie zou zijn.

Susan Krumins-Kuijken loopt vandaag de 10.000 meter en zal proberen haar tiende plek van het vorige WK te verbeteren. Op de vijf kilometer liet ze onlangs in België al zien in prima vorm te zijn, dus een mooie klassering zit er zeker in.

Tot slot kijken we vandaag voor het eerst naar de Nederlandse dames op de 100 meter, waarbij de ogen natuurlijk vooral gericht zijn op Dafne Schippers. Vorig jaar 'slechts' vijfde op de Olympische Spelen, dat werd één groot drama voor de camera's, het jaar ervoor zilver op het WK en dat moet nu goud worden. Gezien haar vorm lastig, maar uitvlakken doen we haar natuurlijk niet. Jamile Samuel en Naomi Sedney zullen hopen de halve finales te bereiken.

WK-goud op de 200 meter heeft Schippers al, daar hoopt ze nu de 100m aan toe te voegen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
WK-goud op de 200 meter heeft Schippers al, daar hoopt ze nu de 100m aan toe te voegen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Kogelstoten mannen Kwalificatie -
11:05 Zevenkamp vrouwen 100m horden Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
11:35 Kogelslingeren vrouwen Kwalificatie, groep A -
11:45 400m mannen Series -
12:00 Hinkstapspringen vrouwen Kwalificatie -
12:30 Zevenkamp vrouwen Hoogspringen Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
12:45 100m vrouwen Series Dafne Schippers
Jamile Samuel
Naomi Sedney
13:05 Kogelslingeren vrouwen Kwalificatie, groep B -
13:45 800m mannen Series Thijmen Kupers
       
20:00 Zevenkamp vrouwen Kogelstoten Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
20:05 100m mannen Halve finales -
20:25 Discuswerpen mannen Finale -
20:35 1500m vrouwen Halve finales Sifan Hassan
21:05 Verspringen mannen Finale -
21:10 10.000m vrouwen Finale Susan Krumins
22:00 Zevenkamp vrouwen 200m Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
22:45 100m mannen Finale -

Finale 2: Zevenkamp vrouwen
Vandaag is de eerste dag van de zevenkamp en de ogen zijn vooral gericht op een Belgische: Nafi Thiam veroverde vorig jaar op schitterende wijze olympisch goud, maar dit jaar is ze zelfs nóg beter. Thiam is dan ook de grote topfavoriete, maar het thuispubliek zal hopen dat Katerina Johnson-Thompson het stokje van de wereldkampioene over kan nemen van Jessica Ennis-Hill. Met Claudia Rath en Carolin Schäfer heeft Duitsland weer een sterk team, terwijl Letland op de banken staat voor Laura Ikauniece. Europees kampioene Anouk Vetter moet het samen met Nadine Broersen en Nadine Visser doen voor Nederland.

Finale 3: Discuswerpen mannen
Dit was het domein van de Duitser Robert Harting, maar dat is al even niet meer zo. Rivaal Piotr Malachowski nam twee jaar geleden de kroon over en Harting's olympische titel werd vorig jaar overgenomen door broer Christoph. De grote man is dit jaar echter nog weer iemand anders: de 24-jarige Zweed Daniel Ståhl. Met 71,29 meter zette hij in juni een van de beste prestaties in zeer lange tijd neer en door keer op keer ruim over de 67 meter te gooien is hij toch wel de grote favoriet.

Ståhl krijgt het uiteraard niet cadeau: de 23-jarige Jamaicaan Fedrick Dacres werd in 2011 en 2012 wereldkampioen bij de jeugd en junioren en heeft zich inmiddels definitief bij de wereldtop gevestigd. Olympisch kampioen Christoph Harting heeft zich niet gekwalificeerd, maar met broer Robert, Malachowski, de Litouwer Andrius Gudzius en de zeer ervaren Est Gerd Kanter zijn er genoeg kapers op de kust.

Finale 4: Verspringen mannen
Regerend wereldkampioen Greg Rutherford is geblesseerd, dus de Brit is er niet bij. Olympisch kampioen Jeff Henderson* doet wel mee, maar de ogen zijn vooral gericht op Zuid-Afrikaanse mannen. Luvo Manyonga kent het seizoen van zijn leven en sprong in maart, april, mei en juni al over de 8,60 meter, een afstand waarmee je het in de geschiedenisboeken prima doet. Manyonga lijkt zijn zware drugsverslaving na meerdere pogingen eindelijk verslagen te hebben en is hier dan ook de topfavoriet - mits hij hersteld is van een in juni opgelopen blessure.

Manyonga's grootste uitdager is wellicht landgenoot Ruswahl Samaai, die in eigen land ook al naar 8,49 meter sprong. Met Tyrone Smith zou Bermuda ook wel eens de eerste WK-medaille sinds 1995 kunnen winnen, terwijl we de Amerikanen nooit uit mogen vlakken: Henderson, Jarrion Lawson en Marquis Dendy kunnen allemaal een serieuze gooi naar goud doen. Tot slot treedt Cuba aan met het absolute toptalent: Maykel Demetrio Massó, wereldkampioen bij de jeugd (2015) en junioren (2016) en pas 18 jaren jong. 

* Henderson plaatste zich gisteren zeer verrassend niet voor de finale en is er vandaag dus niet bij.

Als iemand het wereldrecord verspringen kan aanvallen is het Luvo Manyonga wel, ook in Hengelo was hij weer in topvorm (Bron: YouTube)

Finale 5: 10.000 meter vrouwen
De Keniaanse Vivian Cheruiyot is de regerend wereldkampioene, maar Almaz Ayana is de grote vrouw hier. De Ethiopische snelde vorig jaar in Rio naar olympisch goud in een weergaloos wereldrecord van 29:17,45, waarmee ze een uit 1993 stammend en onaantastbaar geacht Chinees record aan puin liep.

Cheruiyot richt zich na vier wereldtitels (5 en 10 kilometer) en olympisch goud (5km) op de marathon, daar heeft Ayana dus geen last van. Kijk voor concurrentie vooral naar landgenote Tirunesh Dibaba, goed voor drie wereldtitels en twee keer olympisch goud op deze afstand en in Rio winnares van brons. Ook de Keniaanse Alice Aprot vlakken we niet uit, maar iedereen uit een ander land zou een serieuze verrassing zijn.

Finale 6: 100m mannen
Zoals gezegd, dit wordt een bijzonder moment, of je nou fan bent van Usain Bolt of niet. De Jamaicaanse sprintlegende zal voor het laatst een individuele wedstrijd lopen en op basis van de geschiedenis kun je bijna niet anders dan hem toch weer de favoriet noemen. De wereld- en olympisch kampioen heeft wel iets wat hem mogelijk tegen kan houden: in april overleed zijn goede vriend Germaine Mason en daar heeft Bolt het bijzonder moeilijk mee.

Landgenoot Yohan Blake is een belangrijke uitdager. The Beast - ook al wil hij zo niet meer genoemd worden - werd na Bolt's valse start in 2011 wereldkampioen, viel ver terug, maar staat er inmiddels weer. Verder kijken we ook naar Zuid-Afrika, want Akani Simbine en Thando Roto* waren dit jaar al razendsnel. De Amerikaan Christian Coleman is dit jaar 's werelds snelste man, landgenoot Justin Gatlin mag je nooit uitvlakken. Verder hebben we nog mannen als de Ivoriaan Ben Yousseif Meité, de Brit CJ Ujah, de Fransman Jimmy Vicaut of de Turk Ramil Guliyev.

* Roto werd gisteren in de eerste ronde gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Bolt gaat nog één keer proberen iedereen de hielen te laten zien op de 100 meter (Pro Shots/Action Images)
Bolt gaat nog één keer proberen iedereen de hielen te laten zien op de 100 meter (Pro Shots/Action Images)

Despacito meer dan drie miljard keer bekeken

Despactio heeft vrijdagavond weer een record verbroken. De videoclip bij de zomerhit van Luis Fonsi en Daddy Yankee is met meer dan drie miljard views de meest bekeken video op YouTube allertijden.

Net voor middernacht (Nederlandse tijd) werd de officiële videoclip bij Despacito voor de drie miljardste keer aangeklikt. Luis Fonsi en Daddy Yankee zijn daarmee Whiz Khalifa en Charlie Puth voorbijgestreefd. De clip bij hun hit See You Again was sinds begin vorige maand de meest bekeken YouTube-video. Daarvoor was Psy's Gangnam Style jarenlang de video met de meeste views.

In de video bij Despacito die wereldwijd een recordaantal keer werd bekeken, is Justin Bieber niet te zien. De Canadese hitzanger is wel te horen op de remix van het Spaanstalige liefdesliedje, die versie voert in meerdere landen de hitlijsten aan. De versie met Justin werd bijna 470 miljoen keer beluisterd via YouTube.

Despacito meer dan drie miljard keer bekeken
Despacito meer dan drie miljard keer bekeken (Foto: BuzzE)

VS: twee nieuwe Air Force One-toestellen

De Amerikaanse luchtmacht is vrijdag met Boeing een koopcontract overeengekomen voor twee toestellen voor de president. Twee Boeings 747-8 vervangen de verouderde 747-200-vliegtuigen, die momenteel dienst doen als Air Force One, meldt CNN.

Het gaat om twee commerciële toestellen die zijn gebouwd voor een Russische luchtvaartmaatschappij. Omdat Transaero Airlines failliet ging voordat de vliegtuigen waren geleverd, bleven de twee Boeings aan de grond. De vliegtuigbouwer wist in de Amerikaanse overheid een nieuwe koper te vinden.

De deal is tot tevredenheid van president Donald Trump, die eerder zijn ongenoegen had geuit over de kosten van een hagelnieuw presidentieel vliegtuig. "Schrap die order", zei hij op Twitter. Verwacht wordt dat de vliegtuigen, na alle aanpassingen, pas in 2024 gebruikt kunnen worden.

VS kopen twee nieuwe Air Force One-toestellen
VS kopen twee nieuwe Air Force One-toestellen (Foto: ANP)

NVWA komt met nieuwe lijst met besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt zaterdag met een nieuwe lijst met eieren die de schadelijke stof fipronil bevatten. De lijst met eicodes is het resultaat van nieuw onderzoek van de NVWA naar pluimveebedrijven die zich vrijwillig bij de autoriteit hadden gemeld, omdat ze vermoedden dat het insecticide fipronil bij hun was gebruikt.

Om hoeveel nieuwe bedrijven het gaat, is niet bekend. Tot nog toe staan op de zwarte lijst de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen.

De bedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) riep leden die zaken hebben gedaan met ChickFriend en die nog niet geblokkeerd zijn vrijdag nog op zich meteen te melden bij de NVWA, keurmerk IKB en de eierhandel.

NVWA komt met nieuwe lijst met besmette eieren
NVWA komt met nieuwe lijst met besmette eieren (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Zo d'eerste oogstweek is heet, een lange winter staat gereed.

Goedemorgen!

Het was gisteren een wisselvallige dag. De zon scheen, maar op veel plaatsen is er ook ietwat regen gevallen. De afgelopen nacht was er een mix van wolkenvelden en opklaringen.

Vandaag is het in het zuidoosten eerst bewolkt met mogelijk nog wat lichte regen. In de loop van de ochtend en vanmiddag trekt een gebied met buien van west naar oost over het land, waarna de zon tevoorschijn komt. Vanavond zou het in het westen kunnen regenen. De maximumtemperatuur is 21 graden.

De komende dagen blijft het wisselvallig.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:07
Zon onder: 21:24
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1781 De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
1915 Duitse troepen nemen de Poolse hoofdstad Warschau in.
1940 De Joodse synagoge in Zandvoort wordt 's nachts aan de Mezgerstraat door onbekenden opgeblazen.
1962 Een observatorium in Australië vindt de eerste, bekende quasar.
1966 Het Beatles album Revolver komt uit in het Verenigd Koninkrijk.
1967 Het Pink Floyd album The Piper at the Gates of Dawn komt uit in het Verenigd Koninkrijk.
1969 De Mariner 7 ruimtesonde bereikt de planeet Mars.
2010 In de Atacama-woestijn in Chili geraken 33 mijnwerkers door een ernstig mijnongeval ingesloten in de mijn van San José bij Copiapó. Ze zullen pas na 69 dagen bevrijd worden.

Zonsondergang boven Alkmaar (Foto: Papabear)
Zonsondergang boven Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lang verloren gewaand album Neil Young verschijnt in september

Goed nieuws voor de fans van Neil Young. Het akoestische album Hitchhiker, dat al in 1976 door Neil Young werd opgenomen, zal in september eindelijk uit worden gebracht door Reprise Records. Al vanaf april gingen er al geruchten dat de lang verloren gewaande opnames alsnog zouden worden uitgebracht.

Op 11 augustus 1976 ging Neil Young naar de Indigo Studios in Malibu om aldaar onder invloed van de nodige geestverruimende middelen in één nacht een tiental akoestische tracks op te nemen. Deze opnames, die vervolgens meer dan veertig jaar op een plank zouden blijven liggen, zullen op 8 september eindelijk het daglicht gaan zien op het album Hitchhiker.

Op de plaat staan een aantal nummers, die later door Young in opnieuw opgenomen versies op latere albums zouden worden uitgebracht. Zo vinden we op Hitchhiker vroege versies van 'Human Highway' (uitgebracht op Comes A Time in 1978), 'Powderfinger', 'Ride My Llama' en 'Pocahontas' (uitgebracht op Rust Never Sleeps in 1979) en 'Captain Kennedy' (uitgebracht op Hawks And Doves in 1980).

Hitchhiker werd opgenomen met producer David Briggs, die eerder ook meewerkte aan legendarische albums als Everybody Knows This Is Nowhere, After The Goldrush en On The Beach en meer recentelijk nog aan albums als The Monsanto Years, Peace Trail en Earth.

Neil Young - Hitchhiker
Neil Young - Hitchhiker

VS stappen officieel uit Parijs-akkoord

De Verenigde Staten hebben de VN officieel laten weten uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Een document met die mededeling is vrijdag bij de VN ingediend.

Tegelijkertijd liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Amerika deel blijft nemen aan de klimaatbijeenkomsten van de Verenigde Naties gedurende de tijd die nodig is om het vertrek uit de overeenkomst te regelen. Verwacht wordt dat dit drie jaar gaat duren.

President Donald Trump kondigde in juni aan dat de VS uit het akkoord stappen. Volgens hem zou het akkoord de Amerikaanse belastingbetalers miljarden dollars kosten en veel werkgelegenheid kosten.

VS stappen officieel uit Parijs-akkoord
VS stappen officieel uit Parijs-akkoord (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.